Cavalcade 4e kwartaal 2011

24
PRINSES MAXIMA MANEGE HIPPISCH THERAPEUTISCH CENTRUM Jaargang 12, nummer 4, december 2011 Het nieuwsblad van de Prinses Máxima Manege! CAVALCADE

description

nieuwsblad manege

Transcript of Cavalcade 4e kwartaal 2011

Page 1: Cavalcade 4e kwartaal 2011

PRINSES MAXIMA MANEGEHIPPISCH THERAPEUTISCH CENTRUM

Jaargang 12, nummer 4, december 2011

Het nieuwsblad van dePrinses Máxima Manege!

CAVALCADE

Page 2: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 2 van 24

Afscheid van sponsor Tesa BV 3Pastoe, thank you! 6Paard als spiegel van gedrag 8Menners trotseren mist en kou 10Bedankt! 12Billy 12Carrousel 14Paardrijden in suriname 18De Shetlander 19Facturatie 21Feestje of jubileum? 22Kerstgroet 22Op de volgende dagen is de manege gesloten 23Colofon 23

Inhoud

Van de redactie

Hallo allemaal,

Deze keer in de Cavalcade: Afscheid van sponsor Tesa BV, Billy, Carrousel en nog veel meer.Maar de Cavalcade wil meer!Mochten jullie zelf ook leuke stukjes of ideeën hebben? Geef deze door via het mailadres in het colofon en wie weet staat jouw stuk de volgende keer in de Cavalcade. Sluitingsdatum inleveren van de stukken is: 25 februari 2012.

Heel veel leesplezier!De redactie.

Page 3: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 3 van 24

Afscheid van sponsor Tesa BV

De afgelopen drie jaar stelde Tesa BV de Prinses Máxima Manege een aanzienlijk bedrag ter beschikking om kinderen met een beperking te laten paardrijden. Dat deze sport zo geschikt is voor zowel kinderen met een verstandelijke als met een lichamelijke beperking en veel kan bijdragen aan hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling is onvoldoende bekend. Gratis privélessen of huifbedritten zal de drempel wegnemen, was de gedachte. Ondanks het prachtige aan-bod liep het niet direct storm. Vervoer was een probleem en aanvankelijk bleek het bijna onmogelijk rechtstreeks met ou-ders/verzorgers in contact te komen. Bovendien is een paard voor heel wat ouders/begeleiders zelf eng en groot en blijven ze liever uit zijn buurt.

Toch hebben inmiddels bijna 200 kinderen kunnen genieten van prachtige bostochten met het rijtuig; hebben 80 kin-deren privélessen paardrijden gehad en 50 kinderen kennis gemaakt met het fenomeen huifbedrijden.

Nu zit één van die huifbedcliëntjes rechtop te paard; stapt een voorheen rolstoel gebonden meisje zelfstandig de manege binnen en galoppeert het bange kind vol zelfver-trouwen door de bak.

Tesa bracht niet alleen financiële middelen. Elk jaar kwamen medewerkers een dagje de handen uit de mouwen steken. Zo kreeg de manege o.a. een geordende gereedschapskast, plan-ken in de stellingen op zolder, een grote kast in de rijbak enz. Ook begonnen diverse inventarisstukken van het Tesa kantoor op de manege aan een tweede leven en kon gebruik gemaakt worden van het uitgebreide assortiment Tesa producten.

Page 4: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 4 van 24

Het is Tesa’s company policy om na drie jaar van “goede doel” te wisselen. Met pijn in het hart nemen we dan ook afscheid van onze sponsor, die kinderen én hun ouders heeft laten ontdekken dat paardrijden hun leven gelukkiger maakt.

De kaatste klusdag, maandag 21 novem-ber, voelde als een afsluiting van 3 jaar samenwerking. Een afscheid dus, met pijn in het hart.

Ik kan me nog goed het bezoek herin-neren van Ed Boke en Yvonne Simons. “We zijn van plan de

manege te sponsoren, maar niet zomaar met een zak geld dat verdwijnt op de hoop. Jullie moeten met een plan komen om het ten goede te laten komen aan kinderen.”

Na enig nadenken kwam het idee van privé lessen, huifbed-ritten en mentochten opborrelen. Die extra aandacht geeft de kinderen een impuls, motiveert de instructrices en stimu-leert mensen privélessen te nemen. Huifbedrijden stond toen nog in de kinderschoenen. Een stimulans, verlaging van de drempel was heel welkom. En de menritten waren een feest voor kinderen in instellingen.

Toch liep het niet storm. Het bleek lastig om de doelgroep te bereiken. Een hoop gezeur ook met begeleiders, vervoer was altijd een probleem, veel trieste verhalen. Ook voor Tesa waren het roerige jaren met grote tijdsdruk. Vooral vorig jaar

Page 5: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 5 van 24

stagneerde het geheel, maar uiteindelijk werkte het toch.Dit jaar alleen al hebben we rond de 150 privélessen gegeven met hartverwarmende resultaten.

We zijn bevoorrecht met een sponsor als Tesa, fabrikant van een assortiment producten, waar we maar niet genoeg van kunnen krijgen. We hebben wat afgeplakt de laatste jaren, want het kwam als mannah uit de hemel vallen. Overal klit-tenband, tape, afplakband, ducktape.

En dat was nog niet alles. Tesa dacht ook aan ons als een presentatierek overtollig werd of computers of een voetbal-spel. Het is bij ons allemaal dankbaar in gebruik genomen.

Naast geld, produc-ten en aandacht lieten Tesa mede-werkers ook de eigen handen behoorlijk voor ons wapperen. Heel gemotiveerd en doelgericht. Er kwam een kast in de stal. De gereed- schapswand werd een groot succes.

De logopedieruimte heeft voorlopig de functie stallingsruimte gekregen, omdat de bak niet overdekt mag worden. Er werd zo enthousiast hout gehakt dat er onlangs luchtfoto’s zijn genomen om de situatie vast te leggen!!

De Prinses Máxima Manege is hard op weg de meest toon-aangevende van Nederland te worden op therapeutisch ge-

Page 6: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 6 van 24

UMS Pastoe bezorgt de Prinses Máxima Manege een dag met een gouden randje

Niet eerder gingen medewerkers van een bedrijf op hun vrije zaterdag aan de slag voor de Prinses Máxima Manege. Even-min is het voorgekomen dat werkelijk alle voorbereidingen de manege uit handen zijn genomen.En dan de dag zelf: Ongelooflijk hoeveel een enthousiast team in één dag voor elkaar krijgt! De bespreekkamer onderging een volledige metamorfose.

Prachtige aanwinsten vormen de in de bespreekkamer, kan-tine en stallen, op maat gemaakte, kasten, werkelijk een lust voor het oog.

Pastoe, thank you!

bied. We gaan ruitertjes afvaardigen naar de Special Olym-pics en hadden dit graag met Tesa samen gedaan, maar we hebben begrepen dat het company policy is na 3 jaar te kiezen voor een ander goed doel. We gunnen het anderen van harte, maar wij zullen de betrok-kenheid van Tesa enorm missen!

Page 7: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 7 van 24

Door middel van een door Pastoe bedachte ingenieuze rol-luikconstructie met draaiplateau voor pc kunnen vrijwilligers vanuit de stallen de indeling van ruiters, paarden en be-geleiding raadplegen.

Het nieuwe hek op de huifbedopstapplaats staat op de mil-limeter waterpas en is in de grond vastgezet met een ver-zonken verankering in cement.Een in het oog springend chique sponsorbord met daarop de namen van onze sponsors van 2011, siert de kantine.

En dat was nog niet alles!Elke stal kreeg een nieuw stalbordje. Op een raam en op onze trailer kwam het welbekende Prinses Máxima Manege logo Daarnaast werden overhangende takken op de route door het bos gesnoeid; hier zullen de meeste ruiters wel blij mee zijn!Tenslotte werden de met gaas omwikkelde boomstammen in de paddocks op uitsteeksels gecontroleerd en gerepareerd. En dat is dan weer prettig voor de paarden.

De koetsiers, bestuurs-leden en instructeurs van de Prinses Máxima Manege zijn geweldig blij met alle nieuwe voorzieningen, die tot in de puntjes door de Pastoe medewerkers zijn afgewerkt.

Dus Pastoe, thank you!!

Page 8: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 8 van 24

Paard als spiegel van gedrag

Hallo! Ik ben Simone van Loon. Ik ben psycholoog en als coach ver-bonden aan de Prinses Máxima Ma-nege. De meeste mensen kennen mij wel van gezicht, maar nog niet iedereen weet wie ik ben. Ik ben vaak op maandag op de manege te vinden, en soms ook op zondag.

Ik help mensen bij de problemen of vragen waar ze tegen aan lopen. Ik zet daarbij paarden in als spiegel van gedrag. Paarden zijn heel ge-voelig en voelen heel goed aan hoe het met mensen gaat. Wat ze den-ken, maar ook hoe ze zich voelen. Ook weten ze heel goed of jij in staat bent om je als leider op te stellen. Paarden vragen om duidelijkheid en om leiderschap.

Sinds een paar maanden begeleid ik iemand die steviger in zijn schoenen wil staan, Jan. Jan heeft moeite met situaties die nieuw voor hem zijn. Onbekende situaties maken hem angstig en zorgen ervoor dat hij zich klein gaat voelen. Voor hem heel vervelend, maar wel echt iets wat hij graag zou wil-len veranderen. Jan kwam bij mij en wilde graag samen de uitdaging aan. Dit terwijl hij een behoorlijke angst heeft voor paarden, van jongs af aan eigenlijk al.

De eerste sessie zijn we aan het werk gegaan met My Lord. Dit is natuurlijk best een groot paard én een paard dat, hoe-wel hij heel lief is, best indrukwekkend kan zijn voor mensen

Page 9: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 9 van 24

die bang zijn. Jan wilde absoluut niet bij Lord in de buurt ko-men en voelde zich heel erg angstig. Lord pakte dit direct op en werd ook heel zenuwachtig van Jan. Eigenlijk versterkten ze elkaar in hun angst. We hebben toen ervoor gekozen om van een afstandje naar Lord te kijken en gewoon eerst maar eens te observeren wat het paard doet. Blijkbaar was het voor Jan heel belangrijk om te begrijpen hoe een paard in elkaar steekt en waarom hij dingen op een bepaalde manier doet. In het dagelijks leven wil Jan ook graag duidelijkheid van mensen.

In de tweede sessie wilde Jan liever met een kleiner paardje aan het werk, hij koos voor Gentle. Gentle is natuurlijk een kleinere pony, waardoor Jan voor zijn gevoel veel meer het overzicht had. In de oefeningen met Gentle was hij nog steeds voorzichtig maar voelde Jan zich al veel meer vertrouwd en durfde hij ook echt contact te maken. Dit ging al veel beter vergeleken met Lord.Dat Gentle een stuk kleiner is, wil echter niet zeggen dat hij zomaar doet wat je wilt! Jan moest dus heel hard zijn best doen om Gentle mee te krijgen, en werd hierin behoorlijk uitgedaagd.

De derde sessie koos Jan ervoor om met een ‘maatje groter’ te werken, Caressa. Met Caressa had Jan meteen een klik. Het contact zat direct goed, en Jan was eigenlijk helemaal niet meer bang. Ook Caressa daagt Jan echter behoorlijk uit; ze zoekt in sterke mate zijn grenzen op en kijkt constant tot hoe ver ze kan gaan. Er is zelfvertrouwen voor nodig om dan je eigen lijn te kunnen volgen! Met oefeningen zijn we nu bezig om Jan steeds meer ‘in zijn kracht’ te laten staan. Hij is hard bezig om zijn leiderschapskwaliteiten te verbeteren en het geeft hem heel veel voldoening als dingen lukken. Wat hij leert in de sessies, probeert hij ook toe te passen in

Page 10: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 10 van 24

de dagelijkse praktijk. Thuis, maar ook bijvoorbeeld op het werk, en dit gaat steeds beter. Het is heel erg mooi om te zien hoe Jan zich ontwikkelt en leert van de sessies met de paarden en ook steeds meer vertrouwen krijgt in zichzelf.

Ben je benieuwd naar het paard als spiegel, en wil je ook eens een coachingsessie ervaren? Neem gerust contact met me op, dan kijk ik samen met je mee naar de mogelijkheden.

Simone van LoonStap Voorwaarts; coaching en training met behulp van paardenwww.stapvoorwaarts.nl

Op zondag 20 november vroeg in de morgen in de dichte mist zijn 10 koetsiers en grooms van de Prinses Máxima Manege een mentocht gaan maken op de Veluwe bij Onder de Kastan-je. Na aankomst even een lekkere bak koffie en op naar de kou. We kregen twee keer een tweespan toegewezen; het ene was Peter en Selie het andere Dres en Soir.Beide spannen waren Tinkers, bij ons dus wel bekend. Na een grondige poetsbeurt werden ze ingespannen en vertrokken we naar het Kootwijkerzand. De mist maakte het wel heel mooi, veel rijp aan de bomen en dampende paarden. Alleen het zicht was wat minder, maar dat drukte de pret niet.Op de helft van de rit, zo’n anderhalf uur later, was er een pitstop bij het Hilletje midden in het dorp Kootwijk.Petra had heerlijke warme chocolademelk en koek meegeno-men, dus we konden even opwarmen. Op de terugweg werd er lekker over de heide gegaloppeerd! Een echte belevenis voor onze koetsiers.

Menners trotseren mist en kou

Page 11: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 11 van 24

Het leuke was, dat tijdens de rit iedere koetsier de kans kreeg om ook eens te mennen met een ander twee span en een marathonwagen, i.p.v. alleen maar te stappen met het be-kende huifbed.

Terug bij Onder de Kastanje werden de paarden verzorgd en was er nog tijd om onder het genot van een grote beker met warme chocolademelk en rum nog even na te genieten.Het was een super geslaagde ochtend!

Het Máxima menteam, bestaande uit: Aad Demage, Theo ten Hove, Leon van Assem, Belia Vervat, Walter Schmitz, Judith de Lange, Yvonne Wellink, Henny van Lunenberg, Charlotte Baar en Petra van den Ham.

Page 12: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 12 van 24

Bijna twee jaar geleden kocht ik Billy van de Prinses Máxima Manege. In de tussentijd is er heel veel gebeurd! Het was voor het eerst, dat ik een eigen paard had en dat brengt heel wat met zich mee. Na een paar maanden in de polder van Soest te hebben gestaan, verhuisde hij naar een plekje mid-den in het bos. Ik probeerde hoofdstellen met en zonder bit, zadels met en zonder boom en ga zo maar door. De lessen die ik wekelijks gevolgd heb, zorgden ervoor, dat mijn rijer-varing ook steeds breder werd.

Een aantal lezers van de Cavalcade heeft aan de oproep uit het vorige nummer (HELP! De deur is dicht!) gehoor gegeven en een bedrag gedoneerd.Daar zijn we u heel dankbaar voor!

Maar het is nog niet voldoende…

Dus, denkt u, “ik wil in december de Prinses Máxima Manege een financieel steuntje in de rug geven door mee te betalen aan de elektrische automatische deuren”, dan zijn alle rol-lende ruiters u bij voorbaat reuze dankbaar!

Doneer uw financiële bijdrage op rekeningnummer 55.56.66.131 t.n.v. Stichting Ruitersport Centrum Reinaerde onder vermelding van elektrische deuren.Handig om te weten, giften aan de Prinses Máxima Manege zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Bedankt!

Billy

Page 13: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 13 van 24

Zo ben ik ook al vanaf het begin bezig met trainen aan de hand (recht richten), waardoor hij veel soepeler kan bewe-gen.

Naast dit alles is Billy zelf ook heel erg veranderd!

Het is zeker geen makke pony meer en dat zorgt voor de nodige afwisse-ling in het bos; hij ver-raadt zijn leeftijd dan ook zeker niet. Ondanks de rustige indruk die hij maakte op de manege, komen er steeds meer grappen en grollen van zijn kant, sinds ik hem gekocht heb. Zo maakt hij bij mensen die bij hem in de buurt komen, ritsen van jassen los en stoot petjes van hun hoofd. Met het bitloze hoofdstel waar ik mee rij, hangt hij zelfs zijn tong niet meer uit zijn mond!

Kortom het gaat supergoed met hem! Hij heeft een mooie plek in het bos met acht andere paarden en maakt samen met mij een paar keer per week een leuke buitenrit.

Groetjes,Michael en Billy

Page 14: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 14 van 24

Carrousel

Wat is nou Carrousel?Terwijl je de meeste takken van de paardensport in je eentje samen met je paard doet, is carrousel een teamsport van 16 of 12 ruiters die tegelijk bedreven wordt. Op de manege is een groep van 16 of 12 heel moeilijk te krijgen, maar met 8 kan het ook. Een Pas de Deux is carrousel met zijn tweeën rijden. De ruiters rijden op zelf gekozen muziek twee aan twee in colonne aan en maken diverse figuren en formaties, waarbij een goede dressuur en samenwerking en heel goed kijken naar elkaar uiterst belangrijk zijn. Het showelement hierbij is groot. Dat alle ruiters en amazones exact hetzelfde gekleed zijn en de paarden tot in de puntjes verzorgd zijn met zoveel mogelijk het zelfde harnachement.

Nu zijn er op de manege 2 carrousel groepen die een leuke kûr (een soort dressuur proefje) op muziek aan het oefenen zijn.Op de donderdag wordt carrousel gereden bij Petra. Deze groep oefent allerlei mooie figuren in stap en draf, naast elkaar en achter elkaar. Dit heet in colonne of in secties rijden.Het is op zich al moeilijk genoeg om constant in gelijke pas en op gelijke hoogte van elkaar te blijven rijden, ware het niet dat deze ruiters ook nog te maken hebben met beperkin-gen.Op de maandag wordt er bij Madelon carrousel gereden. Deze groep is een andere een kûr aan het oefenen met zijn eigen oefeningen en muziek in stap, draf en galop.Beide groepen zijn heel druk bezig met oefenen op ieders ei-gen niveau. En dit voor iets speciaals wat gaat komen in het voorjaar van 2012.

Page 15: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 15 van 24

Op 6 november was er een carrousel dag op het KHNS cen-trum (de paardensport organisatie van Nederland).Petra, Madelon en Eugenie hebben daar de gehele dag gezeten om clinics te zien en ideeën op te doen.Zo werd er een pas de deux dames zadel rijden op Friezen gereden. Een dames zadel is een zadel, waarbij de benen van de amazone allebei aan de linkerkant van het zadel zitten. Dit is iets van vroeger waarbij de dames niet als de heren op het paard mochten zitten.

Er werd verteld waar de jury-leden op letten, wat wel nuttig is om te weten voor de comman-dant . Dat is de leider van de car-rousel groep (dat zijn Petra en Madelon). Jammer genoeg was dat verhaal wel langdradig en zelfs saai. Over de muziek werd verteld. Laten zien en vooral la-ten horen wat wel werkt en wat niet werkt voor de carrousel. Soms kan de muziek heel mooi

Dames zadel2 friezen met dames zadel

Carrousel: met enen afwenden

Page 16: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 16 van 24

zijn, maar niet werken met de bewegingen van de paarden. Wisten jullie dat paarden heel erg muzikaal zijn? En dat als je de juiste muziek gebruikt de paarden gaan dansen?Ga maar eens kijken op youtube en zoek maar eens bijvoor-beeld op Edward Gal met Totilas.

En natuurlijk waren er ook groepen, die lieten zien hoe zo’n carrousel kûr gereden moet worden. Er waren 3 groepen die hun eigen kûr lieten zien met daarbij uitleg. Ze lieten ook stukjes zien hoe je dit gaat oefenen. De 3 groepen waren de winnaars van de pony’s en de winnaar van de paarden.En een hele speciale groep! Deze speciale was een groep van 22 roodbonte shetlanders met 22 ruitertjes tussen de 5 een 11 jaar oud.Twee shetjes reden niet mee met de kûr; de ene was de vaandeldrager en de andere het veulentje daarvan.Deze 20 shetjes lieten zien, dat je ook met kleine pony’s en jonge ruitertjes allerlei figuren in stap, draf en galop kunt maken. Zij waren zelfs beter dan de grotere kinderen op de grotere pony’s en de volwassenen op de paarden, die al veel langer paardrijden.We hebben echt genoten van deze demonstratie. Deze groep

Doorlaten per sectie

Page 17: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 17 van 24

had ook de afsluitende demonstratie en daar hadden ze nog iets heel speciaals gedaan. Er waren 20 shetjes met maar 10 ruitertjes. Elk ruitertje zat op zijn pony en voor die pony stond een aangespannen pony. (2 pony’s achter elkaar alsof daar achter een koets zal staan). Dus elk ruitertje moest 2 pony’s sturen. Hier gingen ze dan ook een kûr mee rijden in stap, draf en zelfs galop! Het was adembenemend en ongelooflijk knap van de ruiter-tjes om dit te kunnen.

Heb je nu interesse gekregen om eens te gaan kijken of mee te doen aan de carrousel? Er zijn in beide groepen plekjes vrij. Je bent van harte welkom om mee te doen. Ook al heb je een beperking, maar je kunt wel zelfstandig sturen in stap en draf, dan kun je misschien wel mee doen bij Petra in de groep. Deze groep oefent op de donderdagmiddag tussen 13:30 en 14:00 (oneven weken).

Kun je goed mee komen in de gewone lessen en kun je met iedereen tegelijk in galop en heb je genoeg energie? (het is hard werken maar met veel lol). Dan kun je misschien wel

Carrousel met 20 ruiters en 20 Shetjes

Carrousel Flash a Flash 10 ruiters met 20 Shetjes

Page 18: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 18 van 24

Iedere keer als ik in Suriname ben, mis ik de manege en mijn trouwe Flyer.Het valt niet mee om daar 2x per week op een paard te stap-pen.Er zijn wel wat maneges, maar die hebben geen ervaring met ruiters met een beperking. Er is een manege waar iemand het wel met mij wil proberen, maar de voorzieningen, zoals een opstapperron of een tillift, ontbreken. Ik heb mij daar nog niet op het paard gewaagd.

Toen kwam ik bij Kitty en Jules terecht, die zes paarden heb-ben.Zij willen wel met mij rijden op hun terrein. We praatten er uitgebreid over en ik besloot hier mijn project op te zetten: paardrijden onder speciale begeleiding, voor kinderen met een beperking.

In Nederland ging ik aan de slag met sponsoring. Mijn plan was te paard 200 km naar Santiago de Compostela te rijden en daarmee geld op te halen. Helaas trokken zich op het

mee doen in de groep van Madelon. Deze groep oefent eens in de 2 weken op maandag om 18:30 (oneven weken).

Heb je vragen over de Carrousel, vraag ze dan aan je in-structrice.Ken je deze figuren: de molen of het slakkenhuis of het zebrapad? Kom dan eens lekker kijken!

Veel plezier, Eugenie

Paardrijden in Suriname

Page 19: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 19 van 24

De Shetlander

De Shetland pony behoort tot een tamelijk oud ras. Op de Shetland eilanden zijn overblijfselen van deze ponysoort gevonden die dateren van 500 v. Chr. Het zijn nakomelingen van de toendra rassen, die vermoedelijk ongeveer 10.000 jaar geleden via Scandinavië naar Schotland zijn getrokken. Dat kon toen nog, omdat toen de Noordzee een grote gras-vlakte was. De winterharde Shetlander hield het dankzij zijn geringe stokmaat uitstekend vol op de onherbergzame en winderige hellingen van de Shetland en Orkney eilanden waar geen vette groene grasweides zijn.

laatst mijn begeleiders terug en moest ik het plan laten val-len.Maar mijn bigi-yari (mijn 70e v e r j a a r d a g ) bracht € 2000,- op. Ik kan alvast een paard aan-schaffen. Kitty wil een buiten-bak aanleggen om met de kin-deren te rijden.

Nu nog een sta-giaire vinden die een paar maan-den hier wil komen trainen en een paar goede sponsors. Ik verheug me op blijde kindergezichtjes te paard!

Page 20: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 20 van 24

Let er dan ook op dat ze niet teveel voedselrijk gras en brok krijgen, anders worden ze snel te dik en er kunnen ook an-dere problemen onstaan.

Exterieur: De Shetlander is een bijzonder krachtige pony, de sterkste van alle rassen: hij kan tweemaal zijn eigen gewicht trek-ken, iets wat een gewone koudbloed nooit zal luk-ken. Deze kracht spreekt ook uit de bouw. Zijn hoofd is klein, de oortjes zijn klein, de ogen ex-pressief en de neusgaten groot. De rug is sterk en kort, evenals de benen. De manen en staart zijn overvloedig en de vacht wollig en pluizig, het-geen de Shetlander het aanzien van een groot knuffelbeest geeft.

Doordat de pony zo sterk is, werden ze al snel ingezet om zware ladingen te trekken en op hun rug te dragen. De pony kan ook vrij gemakkelijk een volwassen mens dragen, alleen ziet het er niet uit. De pony’s werden heel veel ingezet in de kolenmijnen van Groot-Brittannië, maar zelfs ook hier in Nederland en andere landen om ons heen.

Gebruiksmogelijkheden: De Shetlander wordt overal ter wereld gebruikt als eerste rijpony voor kinderen en kun-nen goed uitblinken in de dressuur en springen, maar ook in het tuig doen ze het bijzonder goed en worden veelvuldig in shows gebruikt.

Page 21: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 21 van 24

Facturatie

Normaal gesproken ontvangt u altijd voorafgaand aan het nieuwe kwartaal een abonnementsfactuur van ons. In ver-band met de jaarafsluiting in de maand december, ontvangt u de factuur voor het 1e kwartaal 2012 echter in januari.Dit geldt niet voor de lessen Bijzondere Begeleiding. Deze worden namelijk achteraf gefactureerd. Ook bent u gewend dat eind van de maand de incasso voor de volgende maand cq. kwartaal van uw rekening afgeschreven gaat worden. Dit gaat nu echter ook in januari 2012 plaatsvinden.

Beweging: Gezien de korte, stevige benen kun je van dit halfwilde paardje geen ruime gangen verwachten. Deze zijn klein, recht en regelmatig.

Karakter: Shetlanders zijn bijzonder vriendelijk en rustig en daarom ideaal als eerste kinderpony. Ze zijn bovendien in-telligent en daarom gemakkelijk te beleren. Maar als ze niet consequent en goed worden beleerd, kunnen ze ook behoor-lijk eigenwijs zijn en omdat ze zo sterk zijn kan dat best wel moeilijk zijn.

Stokmaat: De stokmaat is maximaal 1,10 m. Shetlanders met een stokmaat onder de 86 cm worden Mini-shetlanders genoemd.

Kleur: Shetlanders komen in een uitgebreid kleurenpatroon voor, waaronder vel bonte pony’s. Zwart en donkerbruin ko-men echter het meest voor.

Page 22: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 22 van 24

Kerstgroet

Feestje of jubileum?

Bij een feest of jubileum hoort een cadeau. Zo zijn we dat ge-wend. Maar soms wil het feestvarken of de jubilaris echt geen cadeau, want het huis is vol en er zijn geen wensen meer. Ja, dat komt vaker voor dan u misschien denkt.Heeft u binnenkort een feestje of een jubileum? Dan is het een leuk idee om aan uw gasten te vragen een donatie te doen aan de Prinses Máxima Manege.Er zijn al een aantal giften op deze manier ten goede geko-men aan de manege, waar we natuurlijk reuze blij mee zijn!Wilt u meer weten? Even een email sturen [email protected] en u hoort van ons.

Alle medewerkers

van de Prinses

Máxima Manege

wensen iedereen

gezellige Kerstdagen

en een gelukkig en

gezond 2012!

Page 23: Cavalcade 4e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 4, december 2011 Pagina 23 van 24

Op de volgende dagen is de manege gesloten

2011• 1e en 2e kerstdag 25 en 26 december• Oudejaarsdag 31 december, gesloten vanaf 16:00 uur

2012• Nieuwjaarsdag 1 januari 2012• Goede vrijdag 6 april na 17:00 uur• 1e en 2e paasdag 8 en 9 april• Hemelvaartsdag 17 mei• 1e en 2e Pinksterdag 27 en 28 mei

De op feestdagen gemiste lessen kunnen worden ingehaald op een in overleg met de instructeur te bepalen tijdtip. Voor het huifbedrijden gelden de afspraken gemaakt met de coördinator.

ColofonPrinses Máxima Manege,Stichting Ruitersportcentrum Reinaerde.

Bezoekadres manege:Boshutlaantje 14, Dolderseweg 1703734 BP Den DolderTelefoon: (030) 2299422E-mail:[email protected]:www.prinsesmaximamanege.nl

Administratie:T.a.v. Karin KaljeeBoshutlaantje 14, Dolderseweg 1703734 BP Den DolderTelefoon: (030) 2299422Email:[email protected]: 55.56.66.131

Ontwerp en layout:Arthur van Aken

Dit is een uitgave van de Prinses Máxima Manege. Niets van deze uit-gave mag verveelvoudigd worden zonder toestemming van de redactie (Karin Kaljee: [email protected]).

Page 24: Cavalcade 4e kwartaal 2011