Catalogus najaar 2015

84
2015 najaar Voor de liefhebber van geschiedenis en kunst

description

 

Transcript of Catalogus najaar 2015

2015najaar

Voor de liefhebber van geschiedenis en kunst

WBOOKS neemt u dit najaar mee naar 1962. In dat jaar deden Paul McCartney, George Harrison, John Lennon en Ringo Star auditie in de Abbey Road Studios in Londen. De jonge mannen waren nerveus, maar de platenbaas zag er wel wat in. The Beat-les maakten tot hun break-up in 1970 in totaal 213 songs. Een nieuw boek over deze Fab Four zal de komende tijd zeker gaan fungeren als Beatles-bijbel. Honderden foto’s en vele anekdotes maken het boek tot een feest van herkenning.

De kunst speelt dit najaar een voorname rol in het fonds van de uitgeverij. The Glasgow Boys zullen voor velen grote onbeken-den zijn. Maar als we vertellen dat zij de Schotse tegenhangers zijn van ‘onze’ schilders van de Haagse School, wordt dat wel anders. Terwijl de stad Glasgow in rap tempo industrialiseerde, keken de kunstenaars rond 1900 liever naar het ruige en nog ongerepte Schotse platteland. Inspiratie zochten ze onder andere bij hun Nederlandse collega’s in de schilderkunst.

Din Pieters, de oud-hoofdredacteur van Museumtijdschrift, stelde voor ons Het Nederlandse Kunst Boek samen. Uit Neder-landse collecties zocht zij de beste en meest interessante kunst-werken uit. De werken bestrijken de periode van 1500 tot heden. Het wordt een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die meer wil weten over kunst uit dit land. Een Nederlandse kunststroming komt ook aan bod in een andere, plezierig geprijsde nieuwe publicatie: Schilderkunst in Laren.

Voor de regionale markt – maar niet alleen die! – verschijnen onder meer de boeken Geschiedenis van Delft (deel 1), Ken je Leiden, Ken je Zwolle en De Semslinie (de oudste lijnrechte grens ter wereld!). Rotterdam 1945-1970 presenteert een fasci-nerende visuele geschiedenis van de havenstad, met foto’s van wederopbouwwerk, winkelende mensen in de koopgoot, bedrij-vigheid, bus en tram van de RET en recreërende Rotterdammers in het park. Het motto: ‘hier bonkt het hart van de stad’.

Als u de nieuwe boeken bekeken hebt, blader dan eens door onze backlist met nog leverbare boeken. Ook hier is veel moois te vinden voor de liefhebber van geschiedenis en kunst. Nu de dagen weer korter worden, komt weer het moment om een goed boek te pakken.

We wensen u de komende tijd veel mooie boeken!

Henk van de WalDirecteur-uitgever

Jean-Michel Guesdon en Philippe Margotin Jean-Michel GuesdonPhilippe Margotin

The Beatles compleethet verhaal van de 213 songs

Th

e B

eatle

sco

mp

lee

thet verhaal van de 213 songs

Op 6 juni 1962 veranderde zowel het leven van The Beatles als de geschiedenis van de popmuziek voorgoed. Het was immers de dag waarop de Fab Four de befaamde Abbey Road Studios in Londen voor het eerst betraden. George Martin, platenbaas van het kleine Parlophonelabel, had de groep uitgenodigd voor een proefopname. Hoewel The Beatles een nerveuze indruk maakten, bleek hun auditie een schot in de roos. Martin bood de jonge muzikanten een platencontract aan, wat het begin van een succesverhaal betekende. De daaropvolgende jaren spendeerden John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr nog ettelijke uren in de Abbey Road Studios. In acht jaar tijd namen ze maar liefst 13 albums en meer dan 200 singles op.

The Beatles compleet is een boek vol unieke informatie en anekdotes. Getuigenissen van familie en medewerkers werpen een nieuw licht op de ontstaansgeschiedenis van alle 213 nummers die de groep tussen 1962 en 1970 uitbracht. Ook wie geïnteresseerd is in instrumenten, opnameprocedures en studiotechnieken zal aan zijn trekken komen. Kers op de taart is het voorwoord van de Amerikaanse rockzangeres, dichteres én Beatlesfan Patti Smith.

het Ned rlandse K unst oek

The Beatles compleet4-7

Het Nederlandse Kunst Boek8-11

Geschiedenis van Delft deel 126-29

The Glasgow Boys30-33

TH

E G

LA

SG

OW

BO

YS

SC

HO

TS IM

PR

ES

SIO

NIS

ME

1880-1900

SCHOTS IMPRESSIONISME 1880-1900

THEGLASGOWBOYS

De derde stad van H

ollandg

eschied

enis van d

elft tot 1795

ge

rr

it ver

ho

even

Deze stad is uitzonderlijk saai.’ Met deze beschrijving moestDelft het in 1789 doen volgens de Engelse schrijver en reizi-ger Samuel Ireland. De Vierde Engels-Nederlandse Oorlog(1780-1784) lag nog vers in het geheugen, dus een sneer vaneen bezoekende Engelsman hoeft niet al te veel verwonde-ring te wekken. Toch was het geen op zichzelf staande con-statering. De toevoeging ‘stil’ kwam in de meeste reisgidsenover Delft voor en veel bezoekers namen het in hun verslagenover. Ze hadden het over stille straten, muisstille bewonersen rentenierende Delftenaren die niets van zich lieten horen.Ook bewoners deden weinig moeite dat beeld bij te stellen,en daar op voortbordurend namen historici de stilte als typisch kenmerk over, zeker als het over de eerste helft vande negentiende eeuw ging.

gerrit verhoeven

1

1De derde stadvan Holland

geschiedenisvan delft tot 1795

Laura Eckert 42-43

Terug naar de ‘Jappentijd’

44-45

Terugblik op de ‘Jappentijd’trees ruijs

Terugblik op de ‘Jappentijd’ trees ruijs

Trees Ruijs (1925) groeide op in Nederlands-Indië. In 1942 kwam er door de Japanse bezetting een grimmig einde aan haar jeugd.Met haar moeder en broers en zussen werd Trees geïnterneerd.Eerst in een woonwijk in Malang, later in de kampen Karang Panasen Lampersari in Semarang op Java. Haar vader werd tewerkgesteldaan de Birma-spoorweg. Het gezin overleefde de oorlog.

Na de bevrijding volgde een gedwongen repatriëring naarNederland. De Indische Nederlanders raakten niet alleen hunbezittingen kwijt, maar ook hun land en cultuur. Een cultuur dieTrees Ruijs nooit heeft losgelaten en waarvan de invloed in haarwerk als beeldend kunstenaar zichtbaar en voelbaar aanwezig is.

Toen begin jaren tachtig mensen in haar naaste omgeving intoenemende mate last kregen van hun ervaringen tijdens de oorlog in Indië, besloot zij dit verleden voor haar lotgenoten eengezicht te geven in een serie schilderijen Terugblik op de ‘Jappentijd’.Hierin visualiseert ze niet enkel haar eigen ervaringen, maar hetgehele verloop van de oorlog.

isbn 978 94 625 8114 2

Treinen die komen en gaan54-55

Mysterie in het veen56

reeds aangekondigd

De stoomtram Alkmaar-Bergen

Juul Kraijer63

reeds aangekondigd Infoversum

De Domkerk te Utrecht63

DE STOOMTRAM ALKMAAR-BERGEN AAN ZEE | 1905-1955 EN DAARNA

L.J.P. ALBERS | R. VAN DOREN | W. KENTIE | M. VAN RIJN

De Domkerk te Utrecht

De D

omkerk te U

trechtEen andere kijk op de bouw

geschiedenis

Een andere kijk op de bouw-geschiedenis

Elizabeth den Hartog

2 WOORD VOORAF

het landschap het portret het abstract de stadLaren

Aenean massa. Cum sociis Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adip-iscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quisnim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tinci-dunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet. Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean com-modo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nul-lam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet. Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis

Laren

Larenschilderkunst in

rond 1900

schilderkunst in

Het zijn indringende foto’s, geschoten tijdens de historische gebeurtenis die we tot de dag van vandaag herdenken: de bevrijding van Twente in het voor-jaar van 1945. Op de ene foto vrolijke jongetjes, zittend op de motoren van hun bevrijders. Op de andere grimmige verzetsstrijders die het hakenkruis van de voorgevel van het nsb Kringhuis slopen.

Duizenden foto’s zijn er gemaakt in de vijf jaren die aan de bevrijding vooraf gingen. Niet alleen in Enschede, waar de vrolijke jongetjes en de grimmi-ge verzetsstrijders werden vereeuwigd, maar ook in de rest van Twente. De beste foto’s zijn samengebracht in het fotoboek Twente 40-45.

Het zijn vooral foto’s van mensen, maar met de oorlog altijd dichtbij: gebom-bardeerde huizen, Duitse soldaten, opgeblazen bruggen, kapotgeschoten kerktorens. Samen met de teksten brengen ze ons terug naar de actualiteit van toen. Ver weg in de tijd, maar in de herinnering nog altijd dichtbij.

Jan Haverkate en Gerard Vaanholt zijn journalist. Vaanholt won in 2009 de Twentse Taalprijs.

Rotterdam tijdens de wederopbouw

W W W . W B O O K S . C O M

Deze uitgave kwam tot stand met advies van Erik Somers en René Kok, beiden als historici verbonden aan het niod instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies.

in samenwerking met stadsarchief enschede

ANNE JONGSTRA ARIE VAN DER SCHOOR

Rotterdam1945 – 1970

Rotterdam 1945 – 1970

De wereld van Willem I Koning van Nederland en België

De w

ereld van Willem

I Koning van Nederland en België

Onze eerste Oranjevorst Willem I was een bijzonder man. Terug-gekeerd uit ballingschap in november 1813, was hij van 1815 tot 1830 koning van het Verenigd Koninkrijk der Neder-landen. Dit was een product van het Congres van Wenen, dat een bufferstaat ten noorden van Frankrijk wenste. Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden hield echter geen stand. In 1830 breekt in de zuidelijke provincies een opstand uit, die leidt tot de vestiging in 1831 van het Koninkrijk België. Willem I blijft zich verzetten, maar moet uiteindelijk in 1839 toegeven.Niettemin heeft Willem I een onuitwisbaar stempel gedrukt op ons land. Onvermoeibaar werkte hij aan de vooruitgang en ontwikkeling van Nederland en België. Het boek zoomt met name in op Willem I persoon-lijk: zijn werkkamer, zijn schrijf-attributen, zijn belangrijkste besluiten, zijn paleizen en zijn familie. Korte en plezierig lees-bare teksten geven een heldere toelichting.

1

Een hele eerEen hele eer

200 jaar koninklijke

onderscheidingen

in Nederland

Kees Bruin

Een hele eer

Schilderkunst in Laren 12-13

Rotterdam 1945-1970

14-17

Willem I18-21

Een hele eer22-23

Te gast op Middachten

24-25

400 jaar Semslinie34-35

Pierre Cuypers36-37

Ken je Leiden38

Ken je Zwolle39

Jachthuis Sint Hubertus

40-41

Middachten

Te gast op Middachten

Te gast op

Groningen

WolfsbargeLula

Bareveld

Barkelazwet

Ter ApelDe Maten

De oudste lijnrechte grens ter wereld

De ou

dste lijn

rechte

grens ter w

ereld

Paul Brood Bas Blokker

Pau

l Bro

od

Bas B

lokker

400 jaar Semslinie

40

0 jaar S

emslin

ie

Cor Smit

Ken je Leiden

De Sleutelstad in 250 vragen

Ter gelegenheid van welke manifestatie is de Euromast gebouwd? Hoe heette de Reus van Rotterdam van zijn eigen naam? Waarom werd de tennisfinale in Ahoy tussen Connors en Lendl nooit uitgespeeld? Hoe komt de havenkroeg ‘De Ballentent’ aan zijn naam en in welke Kralingse straat groeide Robin van Persie op?

Dit zijn enkele van de 250 vragen in Ken je Rotterdam? De vragen gaan over de sfeer van vroeger en over de hedendaagse stad. Alle facetten komen aan bod: haven, scheep-vaart, historie, sport, bedrijven, buurten en bekende inwoners. Ken je Rotterdam? nodigt de lezer uit tot een vraag- en antwoordspel, om met elkaar of alleen te spelen. Het is spannend om te testen hoeveel kennis van de stad aanwezig is.

Ken je Rotterdam? werd geschreven door Rotterdamkenner Cees Zevenbergen.

Hoe goed ken jij Rotterdam eigenlijk Ken je Leiden

P I E R R EC U Y P E R S

PIERRE CU

YPERS

Frank InklaarFotografie: Joop van Putten

Ken je

De grote Zwolle quiz

Wanneer werd Zwolle opgenomen in het koopmansverbond als Hanzestad? Wie maakte in het seizoen 2007-2008 het eerste officiële doelpunt voor PEC Zwolle in het IJsseldeltastadion? Zwolle heeft de titel ‘groenste stad van Europa’, wie is hier onverbrekelijk mee verbonden? Van welke popgroep maakte Herman Brood deel uit?

Dit zijn enkele van de 250 vragen in Ken je Zwolle. Aan de hand van tien verschillende thema’s komen de verschillende facetten van de oude Hanzestad aan bod; bedrijvigheid, bouwwerken, buurten, natuur, kunst, sport, straten, verkeer, vertier en bekende inwoners. Ken je Zwolle is de ultieme kennistest om met elkaar of alleen te spelen. Hoeveel kennis van Zwolle heeft u?

Ken je Zwolle werd geschreven door Zwolle-kenner Frank Inklaar. De foto’s zijn van de hand van Joop van Putten en voor een deel afkomstig uit het Historisch Centrum Overijssel.

Hoe goed ken jij Zwolle eigenlijk? Ken je Zw

olle

Graven van Vlaanderen

46

De Bourgondische Vorsten

46

Oranje tegen Spanje47

Sicilië en de zee48-51

Rome, de droom van keizer Constantijn

52-53

DE GRAVEN VANVLAANDEREN 861-1384

DE BOURGONDISCHE VORSTEN 1315-1530

3

jachthuis st. hubertusen andere monumenten

SICILIË

www.allardpiersonmuseum.nl ALLARD PIERSON MUSEUM

SICILIË en de zee

en de zee

Sicily. Island of myths and monsters, meeting place of cul-tures, hub of naval trade routes, source of artistic inspira-tion and of great material wealth, and much-coveted stra-tegic location in the Mediterranean. Phoenician and

Greek colonists were the fi rst outsiders to settle on Sicily and enjoy the riches that the sea and the fertile soil brought them.

They were followed by a bewildering variety of invaders over the ages: from Romans and Byzantines through Arabs and vari-ous European dynasties up to the Allies during the Second World War. All these cultures — sometimes living in peace, some-times at war, always infl uencing each other — left their traces on the island itself and in the sea surrounding it.

Inspired by Sicily’s archaeological and cultural treasures, this book offers an overview — or perhaps rather an anthology, since a complete survey, if at all possible, would soon become sti-fl ing — of the island’s history and culture, paying attention not only to ancient and medieval shipwrecks, battles, economy and art, but also to typically Sicilian traditions (from folk-tales and tuna fi shing to mafi a fi ghters), modern politics, and the poets, novelists and fi lm makers who lived on Sicily or were inspired by its unique character.

Sicily_omslag_02M.indd 2 27-07-15 10:23

Studies over de sociaal-economische geschie-

denis van Limburg57

herdruk

Werkman58

herdruk

Holland op z’n mooist59

reeds aangekondigd

Kunst in context60-61

reeds aangekondigd

De KoningssloepAlexander, Napoleon,

Joséphine62

Kopie van de kop van een kolossaal beeld van ConstantijnRome, 312–15 (origineel), 2005 (kopie)Marmer, hoogte 297 cmTrier, Rheinisches LandesmuseumRome, Musei Capitolini, Palazzo dei Conservatori,Cortile (origineel)

Het is een van de fascinerendste verhalen uit de wereldgeschiedenis: van Rome dat vanaf de vierde eeuw transformeerde van multireligieuze hoofd stad tot pauselijk centrum. Een kleine religieuze gemeenschap, het christendom, werd in korte tijd een dominante religie, die een alles­bepalende invloed zou krijgen op de westerse wereld. De ommekeer werd vooral mogelijk dankzij één persoon: keizer Constantijn de Grote. In 312 droomde Constantijn dat hij zou overwinnen als hij openlijk steun betuigde aan de christelijke god. Zo geschiedde: onder christelijk vaandel versloeg hij zijn rivaal Maxentius bij de Milvische Brug nabij Rome. Binnen enkele jaren liet hij monumentale kerken verrijzen in de stad. Het christendom werd zichtbaar: Bijbel­scènes, martelaren, Christogram, kruis. In dit boek komen ze voor op fresco’s, sarcofagen, goudglazen en munten. Een apart hoofd stuk met latere kunstwerken toont de bestendigheid van het christendom aan.

De auteurs zijn Eric Moormann, hoogleraar Klassieke Archeologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en Sible de Blaauw, hoogleraar Vroegchristelijke Kunst en Architectuur aan de Radboud Universiteit. Het boek begeleidt de gelijknamige tentoonstelling met vele kunstschatten uit onder meer Musei Capitolini, Museo Nazionale Romano (Terme di Diocleziano, Palazzo Massimo) en Musei Vaticani.

de droom van keizer constantijn

ROME

RO

ME . d

e d

ro

om

va

n k

eiz

er

co

ns

tan

tijn

DNK_Rome_Stofomslag.indd 4 24-07-15 12:50

Sociaal Historisch Centrum voor Limburg

| Sociaal Historisch Centrum voor Limburg

Omnihic te nonsequis reresec taeceprest, id que ex et erionsecus, nis providisqui aci debit et laccae dis el et id que maximusaecae magnat la namet quae cum si rem. Ut dolupic temporerunt autest dolum veribusam, omnis alist liqui aut volum nit, que que pores volupta qui doles veleste mporrumque platet rest ute sit ut licae sundiae con repudisim laut eum facesseque prati sum, odi ommosse cepeliqui deserum nam harchillor si omnist quodio de quaspis eatiundit moditae re name exercium dolo eruptatumqui quia ius vernatur am sendisquas etus dolum enis molor aribusa peditam invel is ex enihitiat ommolor erspelias et aces ad maxim excearumque labo. Itateni hilless equuntem faceari te eatur maionseque non consedi ut as et optur sedias magnate mquaeria sin cores expe veligene sitamus-cia voluptaque de atem harciunt ex eliquid ut ea coraepr eptaturendem nus, te nulpari busapienecta ius as autatqu issitior sam quae. Ehendis tiscitae ne everum repedit ibusandent aut aut re, que cumenet min con explic te nusdaer atemqui verum consequi qui derspedi occus, quiatet ius, quis et omnist, ad quam quae. Eheni si adit magnam que modistrum hilles elest, temquae doluptat. Jaarboek 2015

Sociaal Historisch

Centrum

voor Limburg

HE

T I

NFO

RM

AT

IET

IJD

PE

RK

: DE

EE

NE

NT

WIN

TIG

ST

E T

OT

Inte

rnet

kuns

t CA

LC e

n Jo

hann

es G

ees

Rela

tione

le k

unst

Van

essa

Bee

crof

t | L

iam

Gill

ick

| Pie

rre

Huy

ge

Youn

g Br

itish

Art

ists

Dam

ian

Hirs

t | T

race

y Em

in | S

arah

Luc

as | J

ake

Abj

ecte

kun

st K

iki S

mith

| Pau

l McC

arth

y | A

ndre

s Se

rran

o | R

ober

t Gob

er

’85

New

Wav

e Za

ng P

eili

| Gu

Wen

da | G

eng

Jiany

i

Cuba

anse

rena

issa

nce

José

Bed

ia | F

lavi

o G

arci

andi

a

Hed

enda

agse

Abo

rigin

alku

nst E

mily

Kam

e Kn

gwar

reye

| Tim

Leu

ra T

japa

ltjar

ri

Neo-

Geo

Jeff

Koon

s | A

shle

y Bi

cker

ton

| Pet

er H

alle

y | H

aim

Ste

inba

ch

Post

mod

erni

sme

Cind

y She

rman

| Ric

hard

Prin

ce | Y

asum

asa M

orim

ura |

She

rrie

Lev

ine

Düsse

ldor

f Sch

ool B

ernd

en H

illa B

eche

r

Neo-e

xpre

ssio

nism

e Jul

ian

Schna

bel |

Georg

Bas

elitz

| Fra

nces

co C

lem

ente

| Ans

elm

Kie

fer

School

of Lo

ndon R.B

. Kita

j | M

ichae

l Andre

ws | Fr

ank A

uerbac

h | Luci

en Fr

eud

New Topogra

phics Ste

phen Shore

| Lewis

Baltz

Land art Chris

to en Je

an Claude | R

obert Sm

ithso

n | Nancy H

olt | W

alter d

e Maria

Feminism

e Judy C

hicago | Gueril

la Girl

s | Miri

am Schapiro

| Suzanne Lacy en Leslie

Labowitz-S

taru

s | Mary

Kelly

Videokunst Nam Ju

ne Paik | Tony O

ursler | Peter C

ampus

HET RUIM

TEVAARTTIJDPERK: HET M

IDDEN V

AN DE T

WIN

TIGSTE E

EUW

Institutio

nal Crit

ique Daniel Buren

Mono-ha Nobuo Sekine | Lee Ufan | K

ishio Suga

Lichaamskunst Yves Klein | Vito

Acconci | Marin

a Abramović | Chris

Burden

Arte povera Jannis Kounellis | A

lighiero Boetti | G

ilberto Zorio | Giovanni A

nselmo | L

uciano Fabro

Postminimalisme Eva Hesse | Jackie Winsor | R

obert Moriss | Lynda Benglis

Conceptualismo Cildo Meireles | Luis Camnitzer

Conceptuele kunst Joseph Kosuth | John Baldessari | On Kawara

Minimalisme Donald Judd | Dan Flavin | Carl Andre | Frank Stella | Sol LeWitt

Computerkunst Manfred Mohr | Frieder Nake | Vladimir Bonačić

Fotorealisme Chuck Close | Malcolm Morley | Richard Estes

Postkoloniale Afrikaanse kunst Twins Seven Seven | Uche Okeke

Popart Richard Hamilton | Roy Liechtenstein | David Hockney

Fluxus Dick Higgins | Joseph Beuys | Shigeko Kubota

Kinetische kunst Jean Tinguely | Victor Vasarely | Bridget Riley

Bay Area Funk Jess | Robert Arneson | Jay DeFeo

Wiener Aktionismus Herman Nitsch | Günter Brus

Nouveau réalisme Martial Raysse | Niki de Saint-Phalle

Neo-dada Robert Rauschenberg | Jasper Johns

Guohua Shi Lu | Pan Tianshou | Yang ZhiguangProgressive Artists Group Syed Haider RazaNeoconcretisme Hélio OiticicaLettrisme Isidore IsouAssemblage Edward Kienholz | Joseph Cornell | Jean Dubuffet

Jikken Kōbō Jikken Kōbō | Kitadai Shōzō

Colour field painting Morris Louis | Helen Franken

Abstract expressionisme Willem de Kooning | Jackson Pollock

Gutai Kazuo Shiraga | Saburō Murakami | Atsuko Tanaka

Tachisme Jean-Paul Riopelle | Jean Fautrier | Hans Hartung

Arte madí Camelo Arden Quin | Ennio Iommi | Gyula Kosice

Cobra Constant Nieuwenhuys | Asger Jorn | Karel Appel

Art brut Adolf Wölfli | Aloïse | Jean Dubuffet

DE WERELD IN OORLOG: HET BEGIN VAN DE TWINTIGSTE EEUW

St Ives School Ben Nichilson | Peter Lanyon | Barbara Hepworth

Regionalisme Edward Hopper | Grant Wood | Thomas Hart Benton | John Steuart Curry

Harlem renaissance Aaron Douglas | Loïs Mailou Jones | Palmer Hayden | William H. Johnson

Socialistisch realisme Sergei Gerasimov | Aleksandr Deineka | Igor Grabar

Group f/64 Edward Weston | Ansel Adams | Imogen Cunningham

Chinese houtblokbeweging Li Hua

Concrete kunst Waldem

ar Cordeiro | François Morellet | M

ax Bill

Precisionisme Charles Sheeler | Charles Dem

uth | Georgia O’Keeffe

Santiniketan Nadalal Bose | Ramkinkar Baij | Benod Behari M

ukherjee

Neue Sachlichkeit George Grosz | Max Beckm

ann | Otto Dix

Mexicaanse renaissance José Clem

ente Orozco | Frida Kahlo | Rufino Tamayo | Diego Rivera

Nieuwe Cultuurbew

eging Gao Jianfu

Surrealisme Salvador Dalí | M

ax Ernst | Meret O

ppenheim | Yves Tanguy | René M

argritte | Joan Miró

Bauhaus Wassily Kandinsky | Paul Klee | László M

oholy-Nagy | O

skar Schlemm

er

Purisme Le Corbusier | Am

édée Ozenfant | Fernand Léger

De Stijl Piet M

ondriaan | Theo van Doesburg

Dada Kurt Schw

itters | Marcel D

uchamp | H

annah Höch | Francis Picabia

Constructivism

e Vladim

ir Tatlin | Alexander Rodchenko

Suprematism

e Kazim

ir Malevich

Vorticisme

Percy Wyndham

Lewis | Jacob Epstein | Edw

ard Wadsw

orth

Futurisme

Um

berto Boccioni | G

iacomo B

alla

Pittura metafisica

Giorgio de C

hirico | Carlo C

arrà

Bloom

sbury Group

Vanessa Bell | D

uncan Grant | Roger Fry

Orfism

e Sonia D

ealunay en Blaise C

endrars | Robert Delaunay

Der B

laue Reiter Franz Marc | G

abriele Münter | W

assily Kandinsky | A

lexei Jawlensky

Die B

rücke Erich H

eckel | Karl Schm

idt-Rottluff | Ernst Ludwig K

irchnerKubism

e Pablo Piccaso | G

eorges Braque | Juan Gris

Photo-secession C

larence H. W

hite | Gertrude Käsebier | Edw

ard Steichen

Fauvisme

Henri M

atisse | André D

erain

Wiener Secession

Gustav Klim

t | Egon Schiele

Primitivism

e H

enri Rousseau | Paul Gaugain

DE IN

DU

STR

IËLE REV

OLU

TIE: DE N

EGEN

TIEND

E EEUW

Nabi’s Édouard Vuillard | Paul Sérusier | M

aurice Denis

Yōga-schilderkunst Foujita Tsuguharu | Kuroda Seiki

Nihonga-schilderkunst Uemura Shōen | Hashim

oto Gahō

Les Vingt James Ensor | Fernad Khnopff

Synthetisme Paul Gaugain

Symbolism

e Edvard Munch | Vincent van Gogh | Paul Gaugain | Odilon Redon

Postimpressionism

e Vincent van Gogh | Paul Cézanne | Paul Gaugain

Neo-impressionism

e Georges Seurat | Paul Signac

Japonisme Claude M

onet | James Abbott M

cNeill Whistler | M

ary Cassatt | Édouard Manet

Impressionisme Auguste Renoir | Claude Monet | Edgar Degas | Berthe Morisot

Luminisme Martin Johnson Heade | Fitz Henry Lane | John Frederick Kensett

Esthetische beweging James McNeill Whistler | Sir Edward Coley Burne-Jones | Dante Gabriel Rossetti

Prerafaëlitische broederschap John Everett Millais | Dante Gebriel Rossetti | William Holman Hunt

School van Barbizon Théodore Rousseau | Camille Corot

School van Shanghai Ren Xiong | Ren Bonian

Realisme Honoré Daumier | Gustave Courbet | Jean-François Millet

Oriëntalisme John Frederick Lewis | Jean Auguste Dominique Ingres | David Roberts

Hudson River School Albert Bierstadt | Asher Brown Durand | Thomas Cole

Juste Milieu Horace Vernet | Paul Delaroche

Nazareners Franz Pforr | Johann Friedrich Overbeck | Peter von Cornelius

Romantiek Eugène Delacroix | Thédore Gericault | Caspar David Friedrich

Nanga Uragami Gyokudō | Ike Taiga

HET TIJDPERK VAN DE VERLICHTING: DE ACHTTIENDE EEUW

Neoclassicisme Jacques-Louis David | Jean-Auguste Dominique Ingres

Compagnieschilderkunst Shaykh Zayn al-Din

Picturesque Claude Lorrain | J.M.W. Turner

Grand manner Joshua Reynolds | Allan Ramsay | Thomas Gainsborough

Rajasthani-schilderkunst Sahib Din | Maharana Sangram Singh

Pahari-schilderkunst Kali Fighting the Demons Chanda and Munda

Ukiyo-e Hishikawa Moronobu | Kitagawa Utamaro | Katsukawa Shunshō Rococo Jean-Honoré Fragonard | Thomas Gainsborough Mogolschilderkunst Chitarman | Bichitr | Ustad MansurQing-excentriciteit Shitao | Jin NongHET TIJDPERK VAN DE ONTDEKKINGSREIZEN: DE ZEVENTIENDE EEUW

School van Rinpa Tawaraya Sotatsu

Deccani-schilderkunst Kamal Muhammed en Chand Muhammed

School van Tosa Tosa Mitsuyoshi en Tosa Mitsuoki

Orthodoxe Qingperiode Wang Hui | Dong Qichang

Nederlandse Gouden Eeuw Carel Fabritius | Rembrandt van Rijn

Spaanse Gouden Eeuw Diego Velázquez | Francisco de Zurbarán

Franse barok Nicolas Poussin | Lubin Baugin | Georges de La Tour

Vlaamse barok Peter Paul Rubens | Jacob Jordaens | Antoon van Dyck

Italiaanse barok Gianlorenzo Bernini | Caravaggio | G

iovanni Francesco Barbieri

DE RENAISSANCE: DE ZESTIENDE TOT DE VEERTIENDE EEUW

Contrareform

atie Santa di Tito

| Francisco de Zurbarán | S

tefano Maderno

School van Kanō Kanō Motonobu | K

anō Tan’yū | Kanō Eito

ku

Maniërisme Ja

copo da Pontormo | P

armigianino | R

osso Fiorentino en Francesco Prim

aticcio

Venetiaanse school Paolo Veronese | G

eogione en Titiaan

School van Zhe Lü Ji

| Dai Ji

n

Noordelijk

e renaissance H

ans Holbein | J

an en Hubert

van Eyck | Albre

cht Düre

r | Ja

n Gossaert

Mabuse | R

ogier van der W

eyden

Italia

anse re

naissance M

ichelangelo | Giova

nni Bern

ini |

Raphaël | G

iotto | L

eonardo de V

inci

School van

Wu W

en Zhengmin

g | Shen Zou

DE W

ERELD VAN

DE M

IDD

ELEEUWEN

: DE D

ERTIEN

DE T

OT D

E VIE

RDE E

EUW

Gotie

k Mee

ster

Hei

nric

h vo

n Con

stan

z | M

eest

er au

x Boq

ueta

ux

Rom

aans

e ku

nst T

impa

an va

n Chr

istus

in m

ajes

teit

Mon

umen

tale

land

scha

ppen

Guo

Xi |

Fan

Kuan

| Wan

g Xi

men

g

Lite

rati-

schi

lder

kuns

t Zhu

Der

un | Z

hao

Men

gfu

| Qia

o Zh

ongc

hang

Acad

emis

che

schi

lder

kuns

t Hua

ng Q

uan

| Hui

zong

Ott

oons

e ku

nst H

enry

en

Kuni

gund

e m

et S

int-

Petr

us e

n Si

nt-P

aulu

s | E

ngel

op

graf

tom

be k

athe

draa

l van

Baz

el

Karo

lingi

sche

kun

st V

oorp

lat v

an h

et E

vang

elia

rium

van

Lor

sch

| Lev

ensb

ron

| Sin

t-M

athe

us

Kelti

sche

kun

st C

hi R

ho p

agin

a va

n he

t Boo

k of

Kel

ls | T

ara

Broo

ch | A

rdag

h Br

ooch

Byza

ntijn

se k

unst

Kei

zerin

The

odor

a en

haa

r hof

houd

ing

| Joh

anne

s II

Kom

neno

s, M

aagd

DE

KLA

SS

IEK

E T

IJD

: DE

DE

RD

E E

EU

W N

.C. T

OT

DE

VIJ

FDE

EE

UW

V.C

.

Rom

eins

e sc

hild

erku

nst T

uint

afer

eel u

it Pr

ima

Port

a | T

afer

eel i

n de

Tw

eede

Stij

l

Hel

leni

stis

che

kuns

t Hag

esan

dros

, Pol

ydro

s en

Ath

enod

oros

Kla

ssie

ke k

unst

Pol

ykle

itos

| Pra

xite

les

| Taf

erel

en v

an d

e fr

ies

van

het P

arth

enon

Noo

rdel

ijke

nom

adis

che

kuns

t Rie

mge

sp |

Ged

reve

n bo

kKunst in c

ntextW

ereldgeschiedenis van strom

ingen en bewegingen

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

|||||||||||||

Wereldgeschiedenis van stromingen en bewegingen

Kunst in c ntext

Kunst in context biedt een unieke kijk op kunstgeschiedenis. Het boek neemt de lezer aan de hand

van kunststromingen, kunstenaars en hun inspiratiebronnen mee de geschiedenis in. De auteurs plaatsen 150 stromingen en

bewegingen in hun sociale, culturele en politieke context. Zo ontstaat een fascinerend nieuw perspectief op de kunstgeschiedenis, die

niet los is te zien van de tijd waarin zij tot stand komt. 

Kunst in context is opgebouwd als een tijdlijn. In een oogopslag wordt duidelijk hoe kunst en wereldgeschiedenis op elkaar betrekking hebben

gehad. De auteurs betrekken ook stromingen en ontwikkelingen uit Latijns Amerika, Afrika en het Verre Oosten in hun verhaal. Zo laat het boek niet alleen zien hoe kunst stromingen elkaar in de tijd, maar ook

in de ruimte hebben beïnvloed. 

De teksten over kunstenaars en kunststromingen zijn geïllustreerd met zo’n 600 representatieve kunstwerken uit collecties

van over de gehele wereld. Kunst in context, voorzien van vele foto’s, historische documenten, een glossarium en een index is een onmisbaar

naslagwerk over kunst.

Illustraties achterkant (beginnend rechts boven, met de klok mee)

Pierre Huyghe, Streamside Day, 2003Performance met gemengde media, film en videoMarian Goodman Gallery, New York, VS

Grant Wood, American Gothic, 1930Olieverf op doek, 117 x 153 cmArt Institute of Chigago, Illinois, VS

Pablo Picasso, Les demoiselles d’Avignon, 1907Olieverf op doek, 244 x 233 cmMuseum of Modern Art, New York, VS

Mary Cassatt, The Child’s Bath, 1893Olieverf op doek, 100 x 66 cmArt Institute of Chicago, Illinois, VS

Caspar David Friedrich, Der Wanderer uber dem Nebelmeer, ca.1817-1818Olieverf op doek, 94,8 x 74,8 cmKunsthalle, Hamburg, Duitsland

Sultan Ibrahim Adil Shah II met castagnetten, ca. 1610-1620Dekkende waterverf en goud op papier, 17 x 10,2 cmBritish Museum, Londen, Groot-Brittannie

Parmigianino, Madonna dal collo lungo, 1534-1540Olie op hout, 216 x 132 cmGalleria degli Uffizi, Florence, Italie

Meester Heinrich von Constanz (toegeschreven), De visitatie, ca. 1310Walnotenhout, polychromie, verguld, bergkristal, h: 59,1 cmMetropolitan Museum of Art, New York, VS

Doryphoros (speerdrager) van Polykleitos, eerste-eeuwse kopie van origineel uit vijfde eeuw v.C.Marmer, h: 200 cmMuseo Archeologico Nazionale, Napels, Italië

www.wbooks .com

toptitel

De oorlog in kleur64-65

Museumtijdschrift66-69

Backlist70-80

Colofon82

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus ultrices mauris at dui sagittis consequat. Aliquam ultrices, diam eu vehicula feugiat, arcu velit consectetur arcu, faucibus vestibulum dui felis eu tortor. Aliquam Vestibulum convallis augue id eros vehicula accumsan. Donec tristique, sapien eu rutrum placerat, eros augue pellentesque justo, ut ornare arcu arcu in sem. Pellentesque ac ultrices sapien. Nullam vestibulum dolor et mi iaculis ornare.

De koningssloep

De Konings sloep

Een verhaal van vriendschap, oorlog & kunst uit de Hermitage

Een verhaal van vriendschap, oorlog & kunst uit de Hermitage

Een verhaal van vriendschap, oorlog & kunst uit de Hermitage

Portret van Peter I, detailRusland, anoniem, naar Jean-Marc Nattier (1685–1766), na 1717Olieverf op doek(zie pp. 50–51)

ISBN 978 90 78653 36 3

+ DE TENTOONSTELLINGSAGENDA 36 PAGINA’S GRATIS BIJLAGE

Munch & Van Gogh

ROMANTISCHE ZIELEN

diap

nr 6 / 2015

100 magenta

Amsterdam

William TurnerSensationele schilder in dubbelexpo geëerd

Auke de Vries‘ Ik heb geen winkel met beelden’

Keith HaringGraffitikunst met een boodschap

Enschede/Zwolle

Winnaar Wilhelmina ring

Rotterdam

KUNST, ERFGOED & DESIGN

nr 6 • sept/okt 2015• € 8,95 verschijnt 8x per jaar

05SEP 24JAN

11JUL 29NOV

HARDINXVELD-GIESSENDAM De Koperen Knop

ANTWERPEN MODEMUSEUM

ALKMAAR Stedelijk Museum Alkmaar UTRECHT Centraal Museum

www.museumtijdschrift.nl

tentoonstellingsagenda31AUG 11

OKT

diap

gratis bijlage bij museumtijdschrift nr 6 / 2015

het meest complete overzicht

19SEP 31OKT

alle magenta koppen en logo: fluor roze: pantone 806

WBOOKS

Boerendanserdijk 33a8024 AE Zwolle

Postbus 11298001 BC Zwolle

tel. 038-467 34 00

[email protected]

Directeur-uitgeverHenk van de Wal

Verkoop binnendienst

Manon Kersten038-467 34 [email protected]

Margriet Buitenhuis038-467 34 [email protected]

Renate Oole038-467 34 [email protected]

Verkoop buitendienst

Arend Oole06-53 26 42 [email protected]

Marie-Selien Fakkert06-22 46 25 [email protected]

Ivar Knol 06-51 82 76 12 [email protected]

voor België

Davidsfonds Uitgeverij Quinten Metsysplein 123000 Leuventel. +32(0)16-310 600fax +32(0)16-310 [email protected]

AfbeeldingenOp de voorzijde: Getty Images/Michael Ochs

ArchivesPagina 4/5: Spaarnestad PhotoPagina 77: afkomstig uit Rotterdam 1945-

1970Pagina 78/79: afkomstig uit Ken je ZwolleOp de achterzijde: afkomstig uit The

Glasgow Boys

Ontwerp en opmaakRichard Bos, Wergea

LithografiePRDigitaal

Vermelde uitgaven en gegevens over prijzen, ontwerpen en verschijningsdata onder voor-behoud.

M @_wbooksC wbooks

COLOFON

70 BACKLIST A-B

125 Jaar openbaar

kunstbezit (luxe

editie)

9789040085161

€ 75,00

14 - 18 De Oorlog

in België

9789462580206

€ 55,00

Adel en

Ridderschap in

Gelderland

9789066305953

€ 49,95

Adriaan de Lelie

(1755-1820)

9789462580398

€ 14,95

Adriaan Dortsman

(1635 - 1682)

9789066303416

€ 14,95

Aemulatio

9789040078019

€ 69,50

Alexander,

Napoleon &

Josephine

9789078653547

€ 24,95

Alfred

Hafkenscheid

9789040078095

€ 29,95

Alles van melk

9789066300897

€ 29,95

Amsterdamse

Grachtentuinen

9789462580138

€ 9,95

Ans Markus

Couturiers

9789040076909

€ 24,95

Antieke Bronzen

9789040084386

€ 24,95

Antihelden

978 94 625 80763

€ 49,95

Armando en de

melancholie van

het scheppen

9789089101358

€ 22,50

Arnhem 40-45

9789462580381

€ 24,95

Art Quilts in

Nederland

9789066300446

€ 19,95

Artists’ Books

Caldic Collectie

9789040086298

€ 19,95

Atlas der

Neederlanden

9789081926447

€ 245,00

Baasje mag ik mee?

9789089101754

€ 14,95

Bartholomeus van

der Helst

9789040078057

€ 89,50

Bedrijf en bestaan

9789462580145

€ 34,95

Beeldschone

boeken

9789040085819

€ 29,95

Behoud van binnen

9789066306592

€ 24,95

Biografi e van de

baksteen

9789040007569

€ 34,95

Bouwen in

Nederland

600-2000

9789040089275

€ 45,00

Briefjes op ramen

en deuren!

9789462580176

€ 14,95

Carel de Nerée tot

Babberich en Henri

van Booven

9789462580640

€ 14,95

Cézanne-Picasso-

Mondriaan (pb)

9789040086366

€ 29,95

125 Jaar openbaar 125 Jaar openbaar

kunstbezit (luxe kunstbezit (luxe

editie)

9789040085161

€ 75,00

14 - 18 De Oorlog 14 - 18 De Oorlog

in België

9789462580206

€ 55,00

Adel en

Ridderschap in

Gelderland

9789066305953

€ 49,95

Adriaan de Lelie

(1755-1820)

9789462580398

€ 14,95

Adriaan Dortsman Adriaan Dortsman

(1635 - 1682)

9789066303416

€ 14,95

Aemulatio

9789040078019

€ 69,50

Alexander, Alexander,

Napoleon & Napoleon &

JosephineJosephine

97890786535479789078653547

€ 24,9524,95

Alfred

Hafkenscheid

9789040078095

€ 29,95

Alles van melkAlles van melk

97890663008979789066300897

€ 29,9529,95

Amsterdamse Amsterdamse

GrachtentuinenGrachtentuinenGrachtentuinen

97894625801389789462580138

€ 9,959,95

Ans Markus Ans Markus Ans Markus

CouturiersCouturiers

97890400769099789040076909

€ 24,9524,95

Antieke BronzenAntieke BronzenAntieke Bronzen

9789040084386

€ 24,95

AntiheldenAntihelden

978 94 625 80763978 94 625 80763978 94 625 80763

€ 49,9549,95

Armando en de Armando en de Armando en de

melancholie van melancholie van

het scheppen

9789089101358

€ 22,50

Arnhem 40-45Arnhem 40-45

9789462580381

€ 24,95

Art Quilts in

Nederland

9789066300446

€ 19,95

Artists’ Books Artists’ Books Artists’ Books

Caldic CollectieCaldic Collectie

9789040086298

€ 19,95

Atlas der Atlas der

NeederlandenNeederlanden

97890819264479789081926447

€ 245,00245,00

Baasje mag ik mee?Baasje mag ik mee?Baasje mag ik mee?

97890891017549789089101754

€ 14,9514,95

Bartholomeus van Bartholomeus van

der Helst

9789040078057

€ 89,50

Bedrijf en bestaanBedrijf en bestaanBedrijf en bestaanBedrijf en bestaanBedrijf en bestaan

97894625801459789462580145

€ 34,9534,95

Beeldschone Beeldschone Beeldschone

boeken boeken

97890400858199789040085819

€ 29,9529,95

Behoud van binnenBehoud van binnenBehoud van binnenBehoud van binnen

9789066306592

€ 24,95

Biografi e van de

baksteen

9789040007569

€ 34,95

Bouwen in Bouwen in

Nederland

600-2000

9789040089275

€ 45,00

Briefjes op ramen Briefjes op ramen Briefjes op ramen Briefjes op ramen

en deuren!en deuren!

97894625801769789462580176

€ 14,9514,95

Carel de Nerée tot Carel de Nerée tot Carel de Nerée tot

Babberich en Henri Babberich en Henri Babberich en Henri

van Boovenvan Booven

97894625806409789462580640

€ 14,9514,95

Cézanne-Picasso-Cézanne-Picasso-

Mondriaan (pb)Mondriaan (pb)

9789040086366

€ 29,95

The Beatles compleet

Een prachtig boek tjokvol informatie over een van de meest invloedrijke bands van de 20e eeuw

The Beatles compleet

Op 6 juni 1962 deden The Beatles auditie in de Abbey Road Studios in Londen. Platenbaas George Martin trof vier nerveuze mannen, maar hun auditie bleek een schot in de roos. De muzikanten kregen een platencontract aangeboden, wat het begin van een succesverhaal betekende. De geschiedenis van de popmuziek veranderde met John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Star voorgoed. The Beatles compleet vertelt het verhaal van de Fab Four tot aan 8 mei 1970, de datum waarop hun laatste album werd uitgebracht.

Het boek staat vol prachtige foto’s (zo’n 600!), unieke informatie en anekdotes. Getuigenissen van familie en medewerkers werpen een nieuw licht op de ontstaansge-schiedenis van alle 213 nummers die The Beatles tussen 1962 en 1970 uitbrachten. Ook wie geïnteresseerd is in instrumenten, opnameprocedures en studiotechnieken komt aan zijn trekken. Kers op de taart is het voorwoord van zangeres en Beatlesfan Patti Smith.

Een muzikaal panorama van de sixties!

Het verhaal van alle Beatles-songs,

met boeiende weetjes en handige overzichten

Onmisbaar naslagwerk voor Beatlesfans en voor

iedereen die de jaren 60 heeft meegemaakt

978 94 625 8088 6

Introductieprijs € 45

Vanaf 1 maart 2016: € 55

672 pag.

21 x 27 cm

circa 600 afbeeldingen in

kleur en zwart-wit

gebonden

NUR 660, 666

september 2015

Scott Freiman, Jean-Michel Guesdon, Philippe Margotin, Patti Smith

The Beatles compleethet verhaal van de 213 songs

Gerelateerde boeken

Het zijn indringende foto’s, geschoten tijdens de historische gebeurtenis die we tot de dag van vandaag herdenken: de bevrijding van Twente in het voor-jaar van 1945. Op de ene foto vrolijke jongetjes, zittend op de motoren van hun bevrijders. Op de andere grimmige verzetsstrijders die het hakenkruis van de voorgevel van het nsb Kringhuis slopen.

Duizenden foto’s zijn er gemaakt in de vijf jaren die aan de bevrijding vooraf gingen. Niet alleen in Enschede, waar de vrolijke jongetjes en de grimmi-ge verzetsstrijders werden vereeuwigd, maar ook in de rest van Twente. De beste foto’s zijn samengebracht in het fotoboek Twente 40-45.

Het zijn vooral foto’s van mensen, maar met de oorlog altijd dichtbij: gebom-bardeerde huizen, Duitse soldaten, opgeblazen bruggen, kapotgeschoten kerktorens. Samen met de teksten brengen ze ons terug naar de actualiteit van toen. Ver weg in de tijd, maar in de herinnering nog altijd dichtbij.

Jan Haverkate en Gerard Vaanholt zijn journalist. Vaanholt won in 2009 de Twentse Taalprijs.

Rotterdam tijdens de wederopbouw

W W W . W B O O K S . C O M

Deze uitgave kwam tot stand met advies van Erik Somers en René Kok, beiden als historici verbonden aan het niod instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies.

in samenwerking met stadsarchief enschede

ANNE JONGSTRA ARIE VAN DER SCHOOR

Rotterdam1945 – 1970

Rotterdam 1945 – 1970€ 45,-

Introductieprijs

7

Het Nederlandse Kunst Boek300 exemplarische kunstwerken uit Nederlandse collecties van 1500 tot heden

Het Nederlandse Kunst Boek biedt een over-zicht van de hoogtepunten van zes eeuwen beeldende kunst in ons land. Werk van ruim 300 Nederlandse schilders, beeldhouwers en fotografen wordt erin afgebeeld en beschre-ven - van Jeroen Bosch tot Karel Appel, van Hendrick de Keyser tot Joep van Lieshout en Rineke Dijkstra. Alle geselecteerde werken zijn ook in musea te zien.

Maar het boek gaat zeker niet alleen over Nederland. Weidse polders en ‘Hollands licht’ vormen maar een deel van het verhaal.

De kunst die hier gemaakt werd, is ondenk-baar zonder buitenlandse invloeden en kunstenaars die zich hier vestigden. Zoals Nederlanders – van Dirk Bouts tot Van Gogh en Mondriaan – ook elders hun beste werk produceerden. Zelfs Rembrandt, die ons land nooit heeft verlaten, kleedde zijn figuren soms exotisch en droomde meer van verre landen dan van Amsterdamse regenten.

De samensteller van het boek, Din Pieters, was

jarenlang werkzaam als hoofdredacteur van

Museumtijdschrift.

ISBN 978 94 625 8110 4

€ 24,95

360 pag.

19,7 x 19,7 cm

circa 330 afbeeldingen in

kleur

gebonden

NUR 646

november 2015

Wat is Nederlandse kunst? Het Nederlandse

Kunst Boek legt uit

Nieuw standaardwerk voor kunstliefhebbers

Gerelateerde

boeken

Din Pieters

m.m.v. Nicky Louise van Banning, Rozanne de Bruijne

en Merel van den Nieuwenhof

Het Nederlandse Kunst Boek

het landschap het portret het abstract de stadLaren

Aenean massa. Cum sociis Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adip-iscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quisnim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tinci-dunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet. Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean com-modo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nul-lam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet. Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis

Laren

Larenschilderkunst in

rond 1900

schilderkunst in

11

Aan het einde van de 19de eeuw vormde het oude dorp Laren - evenals Blaricum -, omgeven door het fraaie Gooise heideland-schap een rijke inspiratiebron voor schilders, afkomstig uit de Haagse school. Jozef Israëls ontdekte Laren in de jaren zeventig, land-schapschilder Anton Mauve vestigde er zich in 1884 en Albert Neuhuys werd er bekend door zijn binnenhuizen met moeder en kind, gevolgd door Evert Pieters en Hein Kever. Mede door de export van de schilderkunst werd Laren bekend in binnen- en buitenland.

Na 1900 werkten schilders als Ferdinand Hart Nibbrig en Co Breman in de kleurrijke stijl van het pointillisme. De bloeitijd van de traditio-nele Larense schilderkunst was omstreeks 1914 voorbij, toen Laren en Blaricum ook de woonplaatsen werden van onder meer Piet Mondriaan en Bart van der Leck. In deze publicatie worden de thema’s van de Larense schilderkunst aan de hand van een groot aantal afbeeldingen van uiteenlopende kun-stenaars geïllustreerd, steeds voorafgegaan door een inleidend artikel.

ISBN 978 94 625 8105 0

€ 19,95

288 pag.

19,7 x 19,7 cm

circa 200 afbeeldingen in

kleur

gebonden

NUR 646

december 2015

In samenwerking met

Singer Laren

Gerelateerde boeken

Hét verhaal van kunstenaarskolonie

Laren (NH)

Een onmisbaar naslagwerk voor

liefhebbers en verzamelaars

het Ned rlandse K unst oek

Emke Raassen-Kruimel

Schilderkunst in Laren rond 1900

13

‘hier bonkt het hart van de stad’

Rotterdam 1945-1970

Na de verwoestingen van de Tweede Wereld-oorlog werkt Rotterdam bijna vijfentwintig jaar hard aan herstel van de stad. In die periode, ruwweg van 1945 tot 1970, verrijzen een grootstedelijk centrum en moderne woon-wijken. De meeste aandacht vraagt echter de economische kurk waarop Rotterdam drijft: de havens en fabrieksinstallaties, die geleidelijk steeds verder buiten de stad komen te liggen.

Maar tijden veranderen en aan het einde van de wederopbouwperiode ontstaat onvrede over de leefomstandigheden in de oude stadswijken, over milieuverontreiniging en andere overlast.

In dit dynamische decor zoeken de Rot-terdammers hun weg. Uit de collecties van het Stadsarchief Rotterdam is een selectie gemaakt van veelal onbekend fotomateriaal dat het dagelijks leven in de stad tijdens de wederopbouw in beeld brengt. Aan de hand van chronologisch opgezette thema’s rond het grotestadsleven zijn bijzondere foto’s samengebracht en van begeleidende teksten voorzien. Beeld en woord samen geven een indruk van de periode die Rotterdam heeft gemaakt tot wat het nu is.

Anne Jongstra en Arie van der Schoor zijn beiden

verbonden aan het Stadsarchief Rotterdam.

ISBN 978 94 625 8107 4

€ 24,95

160 pag.

24 x 31 cm

circa 140 afbeeldingen in

zwart-wit en kleur

gebonden

NUR 693

oktober 2015

In samenwerking met

Stadsarchief Rotterdam

Karakteristieke Rotterdamse foto’s

uit de eerste naoorlogse decennia

Presentatie tijdens de Maand van

de Geschiedenis ‘Tussen droom en daad’

Gerelateerde boeken

De Prins Alexanderpolder en RotterdamVan veenm

oeras tot polderstad

De Prins Alexanderpolder en Rotterdam

Van veenmoeras tot polderstadIn dit boek schets de Historische Vereniging Prins Alexander een fascinerend beeld van de Prins Alexanderpolder. Met behulp van honderden, vaak unieke illustraties komt het verleden, heden en de toekomst van dit gebied als veenmoeras, 19e eeu-wse droogmakerij en satellietstad ten noordoosten van Rotterdam tot leven.

Voor alle Rotterdammers en bewoners van de deelgemeente Prins Alexander in de wijken Kralingseveer, ’s-Gravenland, Prinsenland, Het Lage Land, Ommoord, Oosterflank, Zevenkamp en Nesselande die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Rotterdam en het gebied van de Prins Alexanderpolder, is dit boek een ideale kennismaking met een polderstad om trots op te zijn.

Anne Jongstra en Arie van der Schoor

Rotterdam 1945-1970Het dagelijks leven tijdens de wederopbouw

16

Onze eerste koning

De wereld van Willem I

Willem I, onze eerste Oranjevorst, drukte een onuitwisbaar stempel op ons land. Onver-moeibaar werkte hij aan de vooruitgang en ontwikkeling van Nederland en België. Het Verenigd Koninkrijk (1815-1830) was een product van het Congres van Wenen, dat een bufferstaat ten noorden van Frankrijk wenste. In 1830 breekt in de zuidelijke provincies een opstand uit, die leidt tot de oprichting in 1831 van het koninkrijk België. Willem blijft zich verzetten, maar moet uiteindelijk in 1839 toegeven.

Van Willem I is een enorm archief bewaard gebleven, met tal van topstukken, maar ook vele bijzondere objecten, schilderijen en documenten. Ze zijn te bewonderen in een tentoonstelling in het Nationaal Archief, maar een rijke keuze is ook in het boek te zien. Het boek toont met name de persoonlijke dimensie van Willem I: zijn werktafel, zijn schrijfattributen, zijn belangrijkste besluiten, zijn paleizen en zijn familie.

ISBN 978 94 625 8108 1

€ 12,95

120 pag.

16,2 x 16,2 cm

100 afbeeldingen

gebonden

NUR 688

verschenen

In samenwerking met

Nationaal Archief

Tentoonstellingen

28 augustus 2015 t/m

17 juli 2016 (Den Haag)

en 15 oktober 2015 t/m

28 maart 2016 (Gent)

Paul Brood, Ron Guleij, Arjan Poelwijk en Wout De Vuyst

De wereld van Willem IKoning van Nederland en België

Bijzondere objecten vertellen

het verhaal van de eerste

Oranjevorst: koning Willem I

Gerelateerde

boekenLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus ultrices mauris at dui sagittis consequat. Aliquam ultrices, diam eu vehicula feugiat, arcu velit consectetur arcu, faucibus vestibulum dui felis eu tortor. Aliquam Vestibulum convallis augue id eros vehicula accumsan. Donec tristique, sapien eu rutrum placerat, eros augue pellentesque justo, ut ornare arcu arcu in sem. Pellentesque ac ultrices sapien. Nullam vestibulum dolor et mi iaculis ornare.

De koningssloep

De Konings sloep

20

De wereld van Willem I Koning van Nederland en België

De w

ereld van Willem

I Koning van Nederland en België

Onze eerste Oranjevorst Willem I was een bijzonder man. Terug-gekeerd uit ballingschap in november 1813, was hij van 1815 tot 1830 koning van het Verenigd Koninkrijk der Neder-landen. Dit was een product van het Congres van Wenen, dat een bufferstaat ten noorden van Frankrijk wenste. Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden hield echter geen stand. In 1830 breekt in de zuidelijke provincies een opstand uit, die leidt tot de vestiging in 1831 van het Koninkrijk België. Willem I blijft zich verzetten, maar moet uiteindelijk in 1839 toegeven.Niettemin heeft Willem I een onuitwisbaar stempel gedrukt op ons land. Onvermoeibaar werkte hij aan de vooruitgang en ontwikkeling van Nederland en België. Het boek zoomt met name in op Willem I persoon-lijk: zijn werkkamer, zijn schrijf-attributen, zijn belangrijkste besluiten, zijn paleizen en zijn familie. Korte en plezierig lees-bare teksten geven een heldere toelichting.

Gerelateerde

boeken

ISBN 978 94 625 8112 8

€ 17,95

128 pag.

22 x 24 cm

circa 100 afbeeldingen in

kleur en zwart-wit

gebonden

NUR 680

november 2015

In samenwerking met

Kanselarij der Nederlandse

Orden

Lintjes zeggen iets over het hart en de ziel van de natie, zoals oud-premier Lubbers ooit schreef. Ze kunnen heftige sentimenten oproepen en ook felle politieke discussies. Ze symboliseren datgene waarvoor we als land willen staan en waar we trots op zijn. Soms weggezet als franje van Oranje blijven lintjes een gewaardeerde rol binnen de samenleving vervullen: dankjewel zeggen tegen verdienstelijke burgers.

Dit boek beschrijft de ontwikkelingen rond de koninklijke onderscheidingen in de afge-lopen tweehonderd jaar. De drie bekende

staatsorden, de Militaire Willemsorde en de orden van de Nederlandse Leeuw en van Oranje-Nassau, worden gevolgd vanaf hun stichting in de negentiende eeuw. Niet alleen de gevers, ook de ontvangers komen aan het woord. Hun ervaringen en opvattingen geven een boeiend en soms ontroerend beeld van wat het betekent om onderschei-den te zijn. Voor verreweg de meesten is dat: een hele eer.

Kees Bruin is als onderzoeker verbonden aan de

Algemene Rekenkamer.

Over gevers en ontvangers van de drie bekende

Nederlandse staatsorden: Militaire Willemsorde,

de Orde van de Nederlandse Leeuw en de

Orde van Oranje-Nassau

Van het gebruik door de eerste Oranjevorsten

tot de naoorlogse hervormingsgeschiedenis

Kees Bruin

Een hele eer200 jaar koniklijke onderscheidingen in Nederland

23

Kasteel Middachten, één van de fraaiste huizen van Nederland, gaat al sinds de stichting in de 12de eeuw door vererving van hand tot hand. De huidige gebruiker van Middachten, Franz Graf zu Ortenburg, en zijn echtgenote ontvingen niet lang geleden een gezelschap van 28 mensen voor een groot diner. Op Middachten wordt de klassieke tafelcultuur gekoesterd. Dit boek neemt de lezer mee door alle stappen die aan het diner vooraf gingen, van het inviteren van de gasten, via het poetsen van de zilver en het

dekken van de tafel tot aan het begin van de soirée met een welkom door de graaf en de gravin.

Middachten toont met een ontvangst als deze dat het begrip cultureel erfgoed verder reikt dan het historische complex van huis, bijgebouwen en tuinen. De gebruiksgoede-ren (serviezen, zilver, tafellinnen en livreien) en de train de vie (wijze van leven die men in stand tracht te houden) vormen evenzeer onderdeel van dit cultureel erfgoed.

Claas Conijn (redactie)

Te gast op MiddachtenISBN 978 94 625 8118 0

€ 14,95

64 pag.

17 x 24 cm

circa 100 afbeeldingen in

kleur

paperback met flappen

NUR 680, 694

oktober 2015

In samenwerking met

Kasteel Middachten

Een prachtig boek over adellijke

tafelcultuur in Nederland

Kasteel Middachten: uniek in zijn soort

Gerelateerde

boeken

Tien eeuwenKasteel de Haar

Tien eeuwen

Kasteel de Haar

‘You don’t own De Haar, it owns you’, the ‘rentmeester‘ told me once, and she wasabsolutely rightAlexandra barones van Zuylen van Nijevelt

Wat een weelde. Tien eeuwen Kasteel de Haar is een

monumentale uitgave over het grootste en meest

sprookjesachtige kasteel van Nederland.

Vlak voor de Eerste Wereldoorlog voltooide Pierre J.H. Cuypers

Kasteel de Haar, na meer dan twee decennia van bouwactiviteit.

Geassisteerd door zijn zoon Joseph restaureerde,

reconstrueerde en complementeerde de architect in deze

periode de eeuwenoude ruïne, met als resultaat een heus

Gesamtkunstwerk: een omgrachte burcht met een voorburcht,

een stallencomplex, een kapel, een dorp, tuinen en een park.

Het complex is volledig ontworpen in middeleeuwse trant, maar

wel gebouwd met de modernste materialen en voorzien van

destijds geavanceerde installaties zoals liften, centrale

verwarming en elektrische verlichting.

De opdrachtgever, Etienne baron van Zuylen van Nijevelt,

wenste namelijk luxe en comfort, want ontving hier, onder de

rook van Utrecht, de toenmalige internationale jetset. Zijn zoon

Egmont en kleinzoon Thierry zouden deze traditie voortzetten

tot ver in de twintigste eeuw, en ook de achterkleindochters,

de baronessen Van Zuylen van Nijevelt, hebben een warme

band met het Kasteel en verblijven er nog regelmatig.

Nu de restauratie van Kasteel de Haar is voltooid, verschijnt

deze omvangrijke monografie. De vele nieuwe kennis die

tijdens de werkzaamheden aan het 'kanjermonument' is

opgedaan, is verwerkt in dit boek. Behalve aan de genoemde

aspecten wordt eveneens aandacht besteed aan de

duizendjarige geschiedenis van het domein, zijn bewoners,

de collectie van het Kasteel en de restauratie zelf.

Wat een weelde

Wat een w

eelde Adel en ridderschap

in Gelderland~

tien eeuwen geschiedenis

Adel en ridderschap in Gelderland

tien eeu

wen

gesch

ieden

is

Al eeuwen wordt de provincie Gelderland met haar vele buitens geassocieerd met adel. Op verzoek van de Ridderschap van Gelderland beschreven dertien auteurs de Gelderse adelsgeschiedenis vanaf de tiende eeuw tot nu.

Die geschiedenis begint in de Noormannentijd met een van de eerste Gelderse edelen, Everhard Saxo, uit het geslacht van de graven van Hamaland. Vele eeuwen later, op 17 april 1621, stierf de katholieke Gelderse edelman Jacob Mom door beulshanden op een Haags schavot. Pas vanaf 1814 mochten de katholieke adellijke geslachten hun rol in het Gelderse politieke leven weer opeisen. Sinds 1813/1815 is er wet- en regelgeving die bepaalt wie tot de adel behoort. De Hoge Raad van Adel houdt daarop toezicht.

De adel speelde zeker tot midden twintigste eeuw een grote rol in het openbaar bestuur. Daarna leek het alsof adel iets van het verleden was. Dat is echter allerminst waar. De meeste buitenplaatsen zijn in ‘adellijke han-den’ en de Gelderse Ridderschap houdt zich intensief bezig met het cultuurhistorisch erfgoed in Gelderland.

adelsgeschiedenis 12

25

De eerste geschiedschrijving van de stad Delft

De derde stad van Holland

Weinig Nederlandse steden zijn over de grenzen zo bekend als Delft. Het is de stad van Johannes Vermeer en Antonie van Leeuwenhoek, van Delfts blauw en Willem van Oranje, van Calvé en de Technische Universiteit. Voor het eerst is de rijke geschie-denis van Delft in zijn geheel beschreven. Van het prille begin in de Middeleeuwen tot de spectaculaire gedaanteverandering van de laatste jaren.

Eeuwenlang was Delft de derde stad van Holland, een van de belangrijkste steden

van het machtigste gewest. De markten, de bierbrouwerij en de handel zorgden voor welvaart en invloed. Op een ongekende Gouden Eeuw volgde een diepe inzinking. Maar in de 19e eeuw ontwikkelde Delft zich haast vanuit het niets tot de vierde industrie-stad van Nederland. Delft koos voor de vooruitgang, met de lasten en de lusten van een groots verleden. Het Delft van nu is een stad van techniek en toerisme, een moderne stad waar de geschiedenis op straat ligt.

Deel 2 verschijnt medio februari 2016

Fraai geïllustreerde en leesbare

stadsgeschiedenis

Met veel nieuwe foto’s van

kenmerkende plaatsen in de stad

Gerelateerde

boeken

ISBN 978 94 625 8093 0

Introductieprijs € 34,95

Vanaf 15-2-2016: € 44,95

384 pag.

23 x 28 cm

275 afbeeldingen

gebonden

NUR 693

november 2015

In samenwerking met

Stichting Geschiedschrijving

Delft

Gerrit Verhoeven

Geschiedenis van Delft tot 1795De derde stad van Holland Deel 1

€ 34,95Introductieprijs

29

Intrigerend overzicht van de Schotse tegenhanger van de Haagse School

The Glasgow Boys

Dit nieuwe boek introduceert de Glasgow Boys in al hun kracht en virtuositeit bij het Nederlandse publiek. Van de naturalisti-sche landschappen en boerenkinderen in ingetogen palet, via snapshots van het moderne leven naar een decoratief, kleur-rijk symbolisme dat soms bijna in abstractie uitmondt. Inspiratie door de School van Barbizon, de Haagse School, de Franse impressionisten maar ook Japanse kunst en Keltisch design wordt op volstrekt authen-tieke wijze toegepast in fris, origineel werk. Met gedeelde interesses en ambities en

met de stad Glasgow als bindende factoren maakten de schilders tussen 1880 en 1900 een razendsnelle ontwikkeling door, waarbij ze uiteindelijk uitwaaierden in verschillende richtingen. De diversiteit aan stijlen, thema’s en invloeden in combinatie met hun reislust maakt het oeuvre dat deze groep bij elkaar schilderde fascinerend. Als belangrijkste groep schilders in Schotland in deze periode, en absoluut één van de bepalende groepen in heel Groot-Brittannië, hebben de Boys de basis gelegd voor de moderne schilderkunst in Schotland.

Gerelateerde boeken

Schilderen in de buitenlucht, onder

de rook van de industrialisatie

ISBN 978 94 625 8103 6

€ 24,95

176 pag.

25 x 30,5 cm

circa 120 afbeeldingen

in kleur

gebonden

NUR 646

september 2015

In samenwerking met

Drents Museum

Tentoonstelling

22 september 2015

t/m 7 februari 2016

Willemijn Lindenhovius en Harry Tupan (red.)

The Glasgow BoysSchots impressionisme 1880-1900

32

Het zal ieder die de kaart van Noord-Neder-land bekijkt, vast zijn opgevallen: de kaars-rechte grens tussen de provincies Groningen en Drenthe. Waarom is die grens getrokken?Eeuwenlang was er in het veengebied ten zuidoosten van Groningen een grenslijn nau-welijks nodig geweest. Maar dat werd anders omstreeks 1600. Gekibbel van Drentse en Westerwoldse boeren was aanleiding voor het Drentse bestuur om maatregelen te nemen. En dat gebeurde: de landmeters Jan Sems en Jan de la Hay kregen de opdracht een grenslijn te trekken door het veengebied.

Maar waar deze nieuwe Semslinie de geschil-len moest oplossen, werd zij eeuwenlang zelf een twistpunt.

Over de Semslinie gaat dit boek. In vier eeuwen is erom gestreden, is zij gebruikt, misbruikt, overschreden, gerespecteerd, getekend en bewonderd. Een denkbeeldige lijn tussen Groningen en Ter Apel, waarlangs de Groningse en Drentse veenkoloniën zich ontwikkelden, die Nederland eerst voorzagen van brandstof en daarna van voedsel.

ISBN 978 94 625 8099 2

€ 22,50

176 pag.

19 x 25,5 cm

175 afbeeldingen in kleur

paperback met flappen

NUR 693

oktober 2015

In samenwerking met

Stichting 250/400,

Drents Archief en

RHC Groninger Archieven

Gerelateerde

boeken

Een fictieve reis van de Martinitoren in

Groningen in 1615 naar Ter Apel in 2015

Volg de oudste lijnrechte grens ter wereld!

Paul Brood, m.m.v. Jan Blokker en Sake Elzinga

400 jaar SemslinieDe oudste lijnrechte grens ter wereld

35

Pierre Cuypers is een van de Nederlandse grootmeesters van de negentiende eeuw. Hij werkt voortdurend aan zijn naamsbekend-heid en het versterken van zijn netwerk. Met de bouw van tientallen kerken weet hij zijn ‘katholiek bouwplan’ te realiseren. 

Het silhouet van Amsterdam verandert door de bouw van het Rijksmuseum en het Centraal Station. Historische monumenten als Kasteel de Haar dragen het stempel van

zijn restauratieopvattingen. Deze drie monumenten zijn recent gerestaureerd, evenals het Cuypershuis te Roermond. Maar Cuypers bouwde nog veel meer.

In dit boek besteedt Wies van Leeuwen, de biograaf van Pierre Cuypers, aandacht aan de hoogtepunten uit leven en werk van een boeiende persoonlijkheid. Een boek dat niet te missen is voor mensen die zich interesse-ren in 19e-eeuwse bouwkunst.

ISBN 978 94 625 8117 3

€ 24,95

176 pag.

16,5 x 24 cm (oblong)

circa 200 afbeeldingen in

kleur en zwart-wit

gebonden

NUR 648

november 2015

In samenwerking met

Cuypershuis Roermond

Gerelateerde

boeken

Tien eeuwenKasteel de Haar

Tien eeuwen

Kasteel de Haar

‘You don’t own De Haar, it owns you’, the ‘rentmeester‘ told me once, and she wasabsolutely rightAlexandra barones van Zuylen van Nijevelt

Wat een weelde. Tien eeuwen Kasteel de Haar is een

monumentale uitgave over het grootste en meest

sprookjesachtige kasteel van Nederland.

Vlak voor de Eerste Wereldoorlog voltooide Pierre J.H. Cuypers

Kasteel de Haar, na meer dan twee decennia van bouwactiviteit.

Geassisteerd door zijn zoon Joseph restaureerde,

reconstrueerde en complementeerde de architect in deze

periode de eeuwenoude ruïne, met als resultaat een heus

Gesamtkunstwerk: een omgrachte burcht met een voorburcht,

een stallencomplex, een kapel, een dorp, tuinen en een park.

Het complex is volledig ontworpen in middeleeuwse trant, maar

wel gebouwd met de modernste materialen en voorzien van

destijds geavanceerde installaties zoals liften, centrale

verwarming en elektrische verlichting.

De opdrachtgever, Etienne baron van Zuylen van Nijevelt,

wenste namelijk luxe en comfort, want ontving hier, onder de

rook van Utrecht, de toenmalige internationale jetset. Zijn zoon

Egmont en kleinzoon Thierry zouden deze traditie voortzetten

tot ver in de twintigste eeuw, en ook de achterkleindochters,

de baronessen Van Zuylen van Nijevelt, hebben een warme

band met het Kasteel en verblijven er nog regelmatig.

Nu de restauratie van Kasteel de Haar is voltooid, verschijnt

deze omvangrijke monografie. De vele nieuwe kennis die

tijdens de werkzaamheden aan het 'kanjermonument' is

opgedaan, is verwerkt in dit boek. Behalve aan de genoemde

aspecten wordt eveneens aandacht besteed aan de

duizendjarige geschiedenis van het domein, zijn bewoners,

de collectie van het Kasteel en de restauratie zelf.

Wat een weelde

Wat een w

eelde

Wies van Leeuwen

Pierre Cuypers

Leven en werk van Pierre Cuypers

Boeiende kennismaking met een van

de grootste Nederlandse architecten

36

Wies van Leeuwen

Pierre Cuypers

Wanneer werd Leiden eigenlijk gesticht? Wat is het Mirakel van Leiden? Welke Olympi-sche en wereldkampioenen komen uit de Sleutelstad? Waarom wordt Leiden eigenlijk Sleutelstad genoemd? Wat is een Leidse glip-per? Wat is het hoogste gebouw in de stad? Hoeveel geheime tunnels zijn er in de bin-nenstad? Hoe komt de wijk Stevenshof aan haar naam? Zo maar wat vragen die gesteld én beantwoord worden in het boekje Ken je Leiden.

In quiz-vorm maakt u kennis met de Sleutel-stad. Voor wie er al langer wonen een leuke test om te bewijzen dat zij echte Leienaars zijn, voor bezoekers en nieuwkomers een speelse manier om meer over deze stad te weten te komen en in te burgeren. Ken je Leiden is samengesteld door ‘stadshistoricus’ en Leidenkenner Cor Smit, onder meer bekend door Het Leiden Boek en de Historische Canon van Leiden.

Cor Smit

Ken je LeidenISBN 978 94 625 8100 5

€ 14,95

144 pag.

14,5 x 20 cm

circa 100 afbeeldingen in

kleur en zwart-wit

paperback met flappen

NUR 693

december 2015

Gerelateerde boeken

Een sympathieke kennismaking met

de sleutelstad in vraag en antwoord

Ben jij wel een echte Leidenaar?

De Pieterskerkin Leiden

De Pieterskerk in Leiden

bouwgeschiedenis,inrichting en

gedenktekens

De geschiedenis van de Leidse Pieterskerk begint in het eerste kwart van de twaalf-de eeuw, met de bouw van een aan Sint Petrus en Sint Paulus gewijde kapel, ver-moedelijk op initiatief van de graven van Holland. Uit deze kapel ontwikkeldezich de belangrijkste parochiekerk van de stad. Omstreeks 1390 werd een begingemaakt met de bouw van een nieuwe Pieterskerk. Rond het midden van de 16deeeuw werden de werkzaamheden afgesloten.

Hoewel er sindsdien veel veranderde aan en in het gebouw, bleef de betekenisvan de Pieterskerk onverminderd groot. Behalve als stedelijke ‘Hooftkerck’ vanLeidse protestanten diende het gebouw de in 1575 gestichte universiteit alsGrootst Auditorium en als mausoleum. De middeleeuwse inrichting en aankle-ding zijn gaandeweg grotendeels verwijderd, maar er kwam veel interessantsvoor in de plaats.

In de voorbije jaren is veel onderzoek gedaan naar uiteenlopende aspecten vande Pieterskerk. De restauratie van de kerk in het vorige decennium is intensiefdoor bouwhistorisch onderzoek begeleid. Dat de kerk in de steigers stond, maak-te het mogelijk om op anders onbereikbare plaatsen te kijken. Deskundigen vande Leidse universiteit, de bouwhistorici en architecten, de Rijksdienst voor hetCultureel Erfgoed en de Stichting Pieterskerk Leiden namen het initiatief tot dezemonografie.

38

Ik ben een Zwollenaar is een populair lied in deze stad. Bekijk mijn vingers maar, ik ben een Zwollenaar. Er moet toch een betere manier zijn om te weten wie dit lied met recht mag zingen. Ben jij een echte Zwolle-naar? Daar kun je nu achter komen door een quiz te spelen. In dit boek vind je 250 vragen over allerlei facetten van Zwolle.

Kijk wat je weet over Zwolse bedrijvigheid, buurten, bouwwerken, kunst, natuur, sport, straten, vertier, verkeer en Zwollenaren. Test jezelf of speel de quiz met familie of vrienden. Speel voor de lol of maak er een spannende wedstrijd van. Hoe je de quiz ook speelt, je leert zeker nog het een en ander over je stad. En bovenal: eindelijk weet je wie terecht Ik ben een Zwollenaar zingt.

Frank Inklaar, m.m.v. Joop van Putten

Ken je Zwolle

Gerelateerde boeken

De leukste quiz voor en

door Zwollenaren

Presentatie tijdens Manuscripta

(5 september in Zwolle)

ISBN 978 94 625 8104 3

€ 14,95

144 pag.

14,5 x 20 cm

circa 125 afbeeldingen in

kleur en zwart-wit

paperback met flappen

NUR 693

september 2015

In samenwerking

met Historisch Centrum

Overijssel

39

Gerelateerde boeken

Alles in en om het onlangs gerestaureerde Jachthuis Sint Hubertus, prachtig gelegen in het Nationale Park De Hoge Veluwe, is bijzon-der. Architect Hendrik Petrus Berlage creëerde met het jachthuis een van de meest toonaan-gevende Gesamtkunstwerken ter wereld. De opdrachtgevers, Anton en Hélène Kröller-Müller, wensten een buitenhuis waar zij hun zakelijke relaties konden ontvangen. Berlage was in dienst van het florererende handel- en transportbedrijf van de Kröller-Müllers.

Van toren tot tafelzilver en van deurknop tot theetafel: alles werd in het kader van het

Gesamtkunstwerk conceptueel ontworpen en uitgevoerd. Berlage werkte met veel ‘onderaannemers’. De kleurenpatronen zijn van Bart van der Leck, stofontwerpen van Chris Lebeau, glas in loodwerk van Arthur Hennig en meubilair van H.P. Mutters. In de laatste periode van de bouw nam Henry van de Velde de taken van Berlage over.

In het boek is ook aandacht voor de andere monumenten op de Hoge Veluwe. Zo komen de dienstwoningen, het Kröller-Müller Museum en de monumentale beeldencol-lectie in het park aan bod.

Hein van Beek en Menno Haanstra,

met medewerking van Ariette Dekker en Eva Rovers

Jachthuis Sint Hubertus

Gerelateerde boeken

Interieur en exterieur van een van

de meest markante monumenten

op de Hoge Veluwe

ISBN 978 94 625 8096 1

€ 14,95

120 pag.

21 x 21 cm

circa 100 afbeeldingen

in kleur

gebonden

NUR 648

oktober 2015

In samenwerking met

Stichting Het Nationale Park

De Hoge Veluwe

40

Jong realismeHarry Tupan (red.)

Laura Eckert Corporeal

De jonge Leipziger beeldhouwer Laura Eckert (Trier, 1983) geldt als een groot talent binnen de Duitse figuratieve beeldhouw-kunst. De mens is het middelpunt van haar thematiek. In haar werk focust ze zich op het menselijk lichaam en het portret, waarin binnen de menselijke verhouding zoekt naar de onderlinge relatie tussen culturele, soci-ale, biologische en psychologische aspecten.

Eckert maakt beelden uit hout en steen. Haar houten portretkoppen hakt ze op een

robuuste, maar afgewogen wijze. Deze spaarzaam gepolychromeerde portret-ten doen in techniek aan Stefan Balkenhol denken, maar hebben uiteindelijk een geheel eigen karakter.

Bijzonder zijn ook haar levensgrote beelden. Zij verzamelt daartoe gerecyclede materialen die ze tot een sculptuur verwerkt. Bij haar werken in steen volgt zij hetzelfde principe; ook hier gebruikt ze restmaterialen en com-bineert die.

ISBN 978 94 625 8111 1

€ 22,50

88 pag.

24 x 29 cm

circa 50 afbeeldingen

in kleur

paperback met flappen

NUR 646

september 2015

In samenwerking met

Drents Museum

Tentoonstelling

29 september t/m

10 januari 2016

Gerelateerde boeken

JONGREALISME01

SCREECH

SIMONSC HRIKKER

JON

GR

EA

LISM

E01

SIM

ON

SC

HR

IKK

ER

SC

RE

EC

H

JON

GR

EA

LISM

E01

SIM

ON

SC

HR

IKK

ER

SC

RE

EC

H

JONGREALISME02

THIJSTHIJSJANS ENTOTAL

JON

GR

EA

LISME02

THIJSJA

NSE

NT

OTA

LTH

IJS

Vierde deel in de reeks Jong Realisme

42

Jong realismeHarry Tupan (red.)

Laura Eckert Corporeal

Maaike Vonk (red.)

Terug naar de ‘Jappentijd’Trees Ruijs

Trees Ruijs (1925) groeide op in Nederlands-Indië. In 1942 kwam er door de Japanse bezetting een grimmig einde aan haar jeugd. Met haar moeder en broers en zussen werd Trees geïnterneerd. Eerst in een woonwijk in Malang, later in de kampen Karang Panas en Lampersari in Semarang op Java. Haar vader werd tewerkgesteld aan de Birma-spoorweg. Het gezin overleefde de oorlog.

Na de oorlog volgde een gedwongen repatriëring naar Nederland. Net als andere

Indische Nederlanders verloor zij bezittin-gen, land en cultuur. Een cultuur die Trees Ruijs nooit heeft losgelaten en waarvan de invloed in haar werk als beeldend kunstenaar zichtbaar en voelbaar aanwezig is. Toen begin jaren tachtig meerdere mensen in haar naaste omgeving last kregen van hun oorlogsverleden in Indië, ging dit verleden uitbeelden in een serie schilderijen ‘Terugblik op de Jappentijd’. Hierin visualiseert ze niet enkel haar eigen ervaringen, maar het gehele verloop van de oorlog.

ISBN 978 94 625 8114 2

€ 19,95

72 pag.

21 x 28 cm

30 afbeeldingen in

kleur en zwart-wit

gebonden

NUR 646

Tentoonstelling vanaf

15 augustus 2015 (NIOD)

Een persoonlijke geschiedenis van de

Japanse bezetting van Indië

Met een inleiding op de bezettingstijd in

Nederlands-Indië door Erik Somers (NIOD)

Gerelateerde boeken

44

Gerelateerde boeken

Het vervolg op De Graven van

Vlaanderen en De Bourgondi-

sche Vorsten

ISBN 978 90 824 0230 8

€ 69,95

256 pag.

25 x 31 cm

circa 200 afbeeldingen in

kleur

gebonden

NUR 680

Edward De Maesschalck

Graven van Vlaanderen861-1384

De leefwereld van de 25 graven

en gravinnen die Vlaanderen

bestuurden

ISBN 978 90 824 0231 5

€ 59,95

256 pag.

25 x 31 cm

circa 200 afbeeldingen in

kleur

gebonden

NUR 680

Vlotgeschreven geschiedenis van

de Bourgondische tijd (1315-1530)

Met aandacht voor het

Bourgondische erfgoed

Edward de Maesschalck

De Bourgondische Vorsten1315-1530

46

Edward de Maesschalck

Oranje tegen SpanjeEenheid en scheiding van de Nederlanden

onder de Habsburgers (1500-1648)

ISBN 978 94 625 8097 8

€ 69,95

304 pag.

25 x 31 cm

circa 200 afbeeldingen in

kleur

gebonden

NUR 688

september 2015

Oranje tegen Spanje,

De Bourgondische Vorsten

en Graven van Vlaanderen

in foedraal: € 175,-

ISBN 978 90 824 0232 2

De anderhalve eeuw tussen de geboorte van keizer Karel in 1500 en de Vrede van Munster in 1648 vormt een van de meest fascine-rende periodes uit onze geschiedenis. De welvaart bloeide als nooit tevoren en de kun-sten bereikten een ongekend hoogtepunt. Tegelijkertijd was het ook een periode van religieuze twisten en oorlog. De strijd tussen Willem van Oranje en het overmachtige Spanje in de Tachtigjarige Oorlog hebben het collectieve geheugen van de Nederlanders voorgoed getekend.

Oranje tegen Spanje gaat terug in de tijd. Naar generaals Alva, Farnese en Spinola,

bevlogen bestuurders aartshertogen Albrecht en Isabella en de winst van rebellen Maurits en Frederik-Hendrik van Oranje. Ook spec-taculaire gebeurtenissen zoals de executies van Egmond en Hoorn, de val van Antwerpen en de ondergang van de Armada Invencible komen aan bod.

Edward De Maesschalck is doctor in de middel-

eeuwse geschiedenis en werkte als programma-

adviseur bij de Vlaamse tv-zender Canvas. Hij

schreef onder andere Overleven in revolutietijd,

De Bourgondische vorsten en De Graven van

Vlaanderen.

Gerelateerde boeken

Schilderkunst in de

Bourgondische Nederlanden

Bernhard Ridderbos

De schilderijen van vijftiende-eeuwse Nederlandse meesters als Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Hugo van der Goes en Hans Memling spreken ook vandaag de dag nog sterk tot de verbeelding vanwege de virtuoze en suggestieve manier waarop de onderwerpen die zij verbeelden zijn weergegeven. Tegelijk roepen deze schitterende panelen de intrigerende vraag op welke gedachten en gevoelens de opdrachtgevers die ze bestelden en de schilders die ze vervaardigden erin tot uitdrukking wilden brengen. Dit boek gaat aan de hand van een aantal hoofdwerken uitvoerig in op de relatie tussen de vorm en de inhoud in de schilderkunst van de Bourgondische Nederlanden. Vertrekpunt is daarbij de opvatting die Johan Huizinga in zijn beroemde Herfsttij der Middeleeuwen naar voren heeft gebracht: de Bourgondische cultuur, in al haar facetten, beduidde het einde van de middeleeuwen en bezat de kenmerken van een periode van verval, gericht als zij was op uiterlijke vormen die de achterliggende inhoud dreigden te overwoekeren. Volgens deze gedachte zouden de rijke detailleringen van Jan van Eyck en andere kunstenaars een doel op zichzelf zijn geworden en verder weinig betekenis hebben. Huizinga’s visie wordt hier weerlegd door kunstwerken veel diepgaander te onderzoeken dan hij had gedaan en ze in een direct verband te plaatsen met hun devotionele, sociale, politieke of economische context. Zo wordt de lezer vertrouwd gemaakt met artistieke aspecten, inhoudelijke betekenissen en de functies die de altaarstukken, devotiepanelen, portretten en Gerechtigheidstaferelen in de eigentijdse samenleving vervulden. Daarnaast worden pakkende voorbeelden gegeven hoe het kunsthistorisch onderzoek naar de schilders, zoals het reconstrueren van het oeuvre van een in vergetelheid geraakte meester, en de waardering van hun kunst zich vanaf de negentiende eeuw hebben ontwikkeld.

De auteur neemt met zijn eigen, zorgvuldig onderbouwde interpretaties van de schilderijen een duidelijke positie in binnen discussies met vakgenoten. Dit neemt echter niet weg dat Schilderkunst in de Bourgondische Nederlanden dankzij de toegankelijke, op een breed publiek gerichte schrijfstijl bestemd is voor een ieder die met deze kunst wil kennismaken of zijn kennis daarover wil verdiepen.

Dr. BERNHARD RIDDERBOS is verbonden aan de opleiding Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Van zijn hand verschenen tal van publicaties over laatmiddeleeuwse kunst, met name op het gebied van de Vroegnederlandse schilderkunst. Naar de in dit boek behandelde werken deed hij jarenlang onderzoek.

Koninklijke Bibliotheek van België —

Bibliothèque nationale de France

De 15de eeuw is niet alleen de eeuw van de paneel-schilderkunst van de Vlaamse primitieven, de polyfone muziek en de Brabantse retabels, maar is ook beroemd als de ‘Gouden Eeuw van de miniatuurkunst’. Door het actief mecenaat van de hertogen van Bourgondië, Franse prinsen uit de Valois-dynastie die op de troon van het graafschap Vlaanderen zijn beland, verwerven de letteren hun adelbrieven. Om aan hun smaak voor luxe, maar ook aan hun politieke ambities te voldoen, verzamelen Filips de Goede, de Grote Hertog van het Westen, en zijn zoon Karel de Stoute, spoedig gevolgd door de hoge beamb-ten aan het hof, de adel, de geestelijkheid, de

burgerij, de universiteiten en het stedelijk patriciaat die allen de hertogen navolgen, de beste miniaturis-ten van hun tijd. Deze laatsten genieten dezelfde reputatie als de paneelschilders. Om aan de opdrachten van dit brede en gediversifieerde publiek te voldoen werken kunstenaars als Lieven van Lathem, Dreux Jehan, Loyset Liédet, Simon Marmion en Jan De Tavernier vol ijver aan de illustratie van ystoires. De ste-den van de Zuidelijke Nederlanden zien het ontstaan van uitzonderlijke werken die vandaag de dag nog bewondering wekken. Zelfs als de devotiehandschriften ruime belangstelling genieten, illustreert de miniatuur nu ook profane teksten waarvan sommige absoluut vernieuwend zijn: kronieken, ridderepen, hoofse romans en jachttraktaten. Teksten die vanaf het perkament waarop ze geschreven staan, de lezers doen duiken in de betoverende wereld van legenden en helden, waar Alexander de Grote, Karel Martel en Karel de Grote naast de vos Reynaert, eenhoorns, strijdlustige centauren en gevleugelde draken staan. De peintres à ymaiges, zoals ze in de bronnen heten, laten hun verbeelding de vrije loop. Nooit eerder had de miniatuurkunst een vergelijkbare bloei gekend.

Met haar meer dan driehonderd illustraties vormt deze schitterende monografie de begeleiding van de tentoonstelling Vlaamse miniaturen 1404-1482 in de Koninklijke Bibliotheek van België en de Bibliothèque nationale de France. Een twintigtal specialisten hebben, in de vorm van een synthese van de laatste stand van onderzoek, een van de mooiste pagina’s van de geschiedenis van de Westerse kunst belicht, dat blad namelijk waar, zonder zijns gelijke te vinden, de schilderkunst in de boeken heerste.

isbn : 978-90-5826-842-6

9 789058 268426

Vlaamse Miniaturen1404-1482

Vlaam

se Miniaturen

1404-1482Koninklijke Bibliotheek van België

flamands_couve+4e_2.indd 1 10/08/11 14:47

Onze gemeenschappelijke geschiedenis

met Vlaanderen

Boeiend beschreven en prachtig geïllustreerd

overzicht van de gebeurtenissen in Noord en Zuid

47

Sicilië en de zee

Sicilië: eeuwenlang een

belangrijk knooppunt in de

Middellandse Zee

Sicilië en de zeeDoor de strategische ligging en de natuurlijke rijkdommen is Sicilië altijd een felbegeerd eiland geweest. Feniciërs en Grieken vestig-den zich er als eerste buitenstaanders. Hun kolonies leverden een blijvende bijdrage aan de cultuurgeschiedenis van Europa. In de eeuwen daarna viel een bonte opeenvolging van overheersers Sicilië binnen, van Romei-nen en Byzantijnen via Moren en diverse Europese vorstenhuizen tot de invasie van de Geallieerden in 1943. Al die culturen – soms in vrede samenlevend, soms hevig botsend – beïnvloedden elkaar en lieten hun sporen na, op het eiland en in zee.

Sicilië en de zee belicht de cultuur van het eiland door de eeuwen heen. Dankzij moderne technieken geven Siciliës archeo-logische schatten steeds meer van hun geheimen bloot. Liefhebbers van onderwa-terarcheologie, havens, tempels, zeeslagen en scheepswrakken worden royaal bediend. Maar Sicilië en de zee gaat over veel meer: over homerische monsters, volksverhalen, moderne politiek, Michiel de Ruyter – die op Sicilië overleed – en de vele schrijvers en filmregisseurs die zich door dit eiland lieten inspireren.

ISBN 978 94 625 8113 5

(Nederlands)

ISBN 978 94 625 8115 9

(Engels)

€ 24,95

184 pag.

22 x 26 cm

circa 150 afbeeldingen

in kleur

paperback met flappen

NUR 682

september 2015

In samenwerking met

Allard Pierson Museum

Tentoonstelling

9 oktober 2015

t/m 17 april 2016

Gerelateerde boeken

tr jestad Homerus turkije

st

ad

, Ho

me

ru

s e

n t

ur

kije

Geen stad in de geschiedenis spreekt zo tot de verbeelding als Troje. Sinds de beroemde dichter Homerus in de 8ste eeuw voor Christus zijn Ilias en Odyssee schreef, hebben velen de stad, de oorlog tussen Grieken en Trojanen en het beroemde paard van Troje bezongen, bewerkt, bestudeerd en zich toe-geëigend. Romeinse keizers en Europese vorstenhuizen traceerden hun ‘roots’ naar Trojaanse of Griekse helden. Alexander de Grote bezocht Troje voor hij aan zijn grote veroveringen in het oosten begon en eeuwen later bezocht de Turkse sultan Mehmet II de stad na zijn verovering van Constantinopel.

Troje werd een legendarisch lieu de mémoire, en daarmee een stad van gedichten, schilderijen, opera’s en films. Maar Troje heeft ook echt bestaan: in 1871 vond de Duitse archeoloog Heinrich Schliemann de overblijfselen van de stad tijdens opgravingen in Turkije.

Sinds het einde van de 19de eeuw hebben archeologen de geschiedenis van de stad blootgelegd. Troje. Stad, Homerus en Turkije presenteert de laatste inzichten en ontdekkingen over zowel het historische als het legendarische Troje.

stad, Homerus en turkijetr je

tr

je

2500 jaar culturele uitwisseling en

beïnvloeding, vanaf Myceners en

Feniciërs tot aan de zeeslag bij Sicilië,

waarbij Michiel de Ruyter sneuvelde

51

Het is een van de fascinerendste verhalen uit de wereldgeschiedenis: van Rome dat in de vierde eeuw transformeerde van multireligi-euze hoofdstad tot pauselijk centrum. Een kleine religieuze gemeenschap, het chris-tendom, werd in korte tijd een dominante religie, die een allesbepalende invloed zou krijgen op de westerse wereld.

De ommekeer werd vooral mogelijk dankzij één persoon: keizer Constantijn de Grote. In 312 droomde Constantijn dat hij zou over-winnen als hij openlijk steun betuigde aan de christelijke god. Zo geschiedde: onder chris-telijk vaandel versloeg hij zijn rivaal Maxentius bij de Milvische Brug nabij Rome. Binnen

enkele jaren liet hij monumentale kerken verrijzen in de stad. Christelijke kunst werd zichtbaar: Bijbelscènes, martelaren, Chris-togram, kruis. In dit boek komen ze voor op fresco’s, sarcofagen, goudglazen en munten. Een apart hoofdstuk met latere kunstwerken toont de bestendigheid van het christendom aan.

De auteurs zijn bij uitstek kenners van vroeg-

christelijk Rome: Eric Moormann, hoogleraar

Klassieke Archeologie aan de Radboud Universiteit

Nijmegen, en Sible de Blaauw, hoogleraar

Vroegchristelijke Kunst en Architectuur aan de

Radboud Universiteit.

ISBN 978 90 786 5356 1

€ 19,95

240 pag.

15 x 15 cm

circa 200 afbeeldingen

in kleur

gebonden

NUR 648

oktober 2015

In samenwerking met

De Nieuwe Kerk / Hermitage

Amsterdam

Tentoonstelling

3 oktober t/m

7 februari 2016

Eric Moorman en Sible de Blaauw

Rome, de droom van keizer Constantijnkunstschatten uit de eeuwige stad

Gerelateerde boeken

SICILIË

www.allardpiersonmuseum.nl ALLARD PIERSON MUSEUM

SICILIË en de zee

en de zee

Sicily. Island of myths and monsters, meeting place of cul-tures, hub of naval trade routes, source of artistic inspira-tion and of great material wealth, and much-coveted stra-tegic location in the Mediterranean. Phoenician and

Greek colonists were the fi rst outsiders to settle on Sicily and enjoy the riches that the sea and the fertile soil brought them.

They were followed by a bewildering variety of invaders over the ages: from Romans and Byzantines through Arabs and vari-ous European dynasties up to the Allies during the Second World War. All these cultures — sometimes living in peace, some-times at war, always infl uencing each other — left their traces on the island itself and in the sea surrounding it.

Inspired by Sicily’s archaeological and cultural treasures, this book offers an overview — or perhaps rather an anthology, since a complete survey, if at all possible, would soon become sti-fl ing — of the island’s history and culture, paying attention not only to ancient and medieval shipwrecks, battles, economy and art, but also to typically Sicilian traditions (from folk-tales and tuna fi shing to mafi a fi ghters), modern politics, and the poets, novelists and fi lm makers who lived on Sicily or were inspired by its unique character.

Sicily_omslag_02M.indd 2 27-07-15 10:23

De fascinerende geschiedenis

van vroegchristelijk Rome, de

eeuwige stad

52

Gerelateerde boeken

ISBN 978 94 625 8109 8

€ 29,95

168 pag.

21 x 28 cm

gebonden

NUR 680

oktober 2015

Het is nu nauwelijks nog voor te stellen dat er ooit in Nederland volop spoorwegmate-rieel werd gebouwd. Decennialang heeft dit het beeld van de spoorwegen in Nederland bepaald, totdat in 1972 Werkspoor de poor-ten moest sluiten en het rollend materieel in het buitenland moest worden aangeschaft. Dit boek geeft een beeld van die periode, te beginnen in de fabriek waar het materieel

werd gemaakt en eindigend op de plaats waar het uiteindelijk terecht zou komen, de schroothoop. Tussen dat begin- en eindpunt heeft de trein zijn rondjes gedraaid en ruim-schoots zijn diensten bewezen. Het was nog het tijdperk van het ritmische kedengkedeng-kedengkedeng, de tijd dat je nog reiziger was en niet een klant. Kortom, het tijdperk van nostalgie op het spoor.

Carel van Gestel

Treinen die komen en gaan

Het vervolg op Er kan nog een trein komen

De Nederlandse Spoorwegen gevolgd

van fabrikant tot sloper

Gerelateerde boeken

DE STOOMTRAM ALKMAAR-BERGEN AAN ZEE | 1905-1955 EN DAARNA

L.J.P. ALBERS | R. VAN DOREN | W. KENTIE | M. VAN RIJN

54

ISBN 978 94 625 8102 9

€ 12,95

48 pag.

24 x 24 cm

circa 50 afbeeldingen in

kleur

gebonden

NUR 212, 693

december 2015

In samenwerking met

Drents Museum

Het is drukkend warm op woensdag 12 mei 1897. Veenarbeiders Willem Emmens en Hendrik Barkhof zijn hard aan het werk in een veentje tussen Vries en Yde. Met een bag-gerbeugel scheppen ze zwarte veenmodder uit het bruine water. Dan gebeurt er iets wat niemand verwacht: ze halen een lichaam naar boven. De twee mannen schrikken zich een ongeluk en rennen in paniek naar huis. Het veenlijk belandt uiteindelijk in het Drents

Museum en gaat de geschiedenis in als ‘het meisje van Yde’. Al meer dan honderd jaar houden mensen zich bezig met de vraag hoe zij in het veen terecht is gekomen. In dit boek stap je in de schoenen van een archeoloog en ontdek je alles over de vondst, over het onderzoek en over de tijd waarin het meisje van Yde leefde. Langzaam ontrafel je het mysterie…

Jan van Zijverden, met tekeningen van Sieger Zuidersma

Mysterie in het veenHet meisje van Yde

Gerelateerde boeken

Lees over het meisje van Yde,

topstuk van het Drents Museum

Voor kinderen vanaf 9 jaar

56

In het jaarboek van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg worden weten-schappelijke artikelen opgenomen over de geschiedenis van Limburg in samenhang met de omliggende gebieden in België en Duits-land. De positie van Limburg als grensregio staat daarbij centraal. Er is vooral aandacht voor sociaal-economische en sociaal-cul-turele ontwikkelingen in de negentiende en twintigste eeuw, maar uitstapjes naar eerdere perioden komen ook voor.

In jaarboek 2015 staan onder meer bijdragen over ‘kinkenwegen’ als handelsroutes in de Zuid-Limburgse grensstreek in de achttiende en negentiende eeuw, over de ontwikkeling van grafstijlen op de Roermondse begraaf-plaats ‘Nabij Kapel in ‘t Zand’ tussen 1870 en 1940, over de demografische gevolgen van de hittegolf van 1911, over de rol van de rechts-nationalist Pierre Nothomb in de Belgische annexionistische campagne tijdens en vlak na de Eerste Wereldoorlog, en over Limburgse egodocumenten over de Tweede Wereldoorlog.

Ad Knotter en Willibrord Rutten e.a. (red.)

Studies over de sociaal-economische geschiedenis van LimburgJaarboek van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg 2015

ISBN 978 94 625 8116 6

€ 19,95

208 pag.

17 x 24 cm

circa 50 afbeeldingen in

kleur en zwart-wit

paperback met flappen

NUR 693

december 2015

In samenwerking met

Sociaal-Historisch Centrum

Limburg

Aansprekende onderwerpen

uit de Limburgse geschiedenis

Gerelateerde boeken

57

Anneke de Vries e.a.

WerkmanLeven en werk

Mooie recensies volgden na de verschijning van Werkman Leven en Werk. Het boek maakt deel uit van een groot project in het Groninger Museum waarmee de kunstenaar-drukker 70 jaar na zijn overlijden herdacht wordt. Nu al verschijnt de herdruk van het boek waar de landelijke kranten unaniem lovend over schreven.

Op 10 april 1945 werd H.N. Werkman (1882-1945) door de bezetter gefusilleerd. Hier-mee een eind kwam aan het leven van een bevlogen kunstenaar, die vooral na 1945 met zijn kunst een internationale reputatie zou opbouwen.

Het boek toont zijn druksels en schilderijen, experimenteel drukwerk en bijzondere publicaties. Tegelijkertijd is er een wisselwer-king tussen zijn levensloop, de tijd waarin hij leefde en de ontwikkeling van zijn kunste-naarschap. Zijn grafische achtergrond, de economische ontwikkelingen, het kunstleven in Groningen en in de rest van de wereld en de oorlogsjaren. Het unieke van Werkman ligt in de antwoorden die hij hierop vond met zijn kunst.

ISBN 978 94 625 8040 4

€ 29,95

256 pag.

24,5 x 31 cm

circa 250 afbeeldingen

gebonden

NUR 646

verschenen

In samenwerking

met Groninger Museum en

Stichting H.N. Werkman

HERDRUK

Gerelateerde

boeken

het Ned rlandse K unst oek

Een bijzonder mooi verzorgd boek dat na

lezing de illusie achterlaat nu alles wel zo’n beetje

te weten over de drukker-schilder-schrijver

NRC Handelsblad

De man die de handpers liet knallen

Trouw

58

John Sillevis e.a.

Holland op z’n mooistOp pad met de Haagse School | Het voorjaar van de Haagse School

Alweer een boek over de Haagse School? Jazeker! De schilderijen van de Haagse School zijn de belangrijkste Nederlandse kunst tussen de Gouden Eeuw en De Stijl, dus die moeten telkens opnieuw worden getoond, aldus één van de recensenten van Holland op z’n mooist. Het boek, dat nu als herdruk verkrijgbaar is, verscheen ter gelegenheid van de dubbeltentoonstel-ling in Dordrecht en Den Haag. Dordrecht legde zich in de tentoonstelling toe op de

vroege jaren van de Haagse School; Den Haag belichtte vooral de relatie tussen schilderkunst en beleving van landschap en natuur. Holland op z’n mooist verenigt beide invalshoeken in een prachtig geïllustreerd en informatief boek, dat nog vele jaren als een onmisbaar naslagwerk over de Haagse School zal dienen.

ISBN 978 94 625 8086 2

(omslag Weissenbruch)

ISBN 978 94 625 8084 8

(omslag Israëls)

€ 24,95

224 pag.

24,5 x 29,2 cm

circa 200 afbeeldingen in kleur

gebonden

NUR 646

verschenen

In samenwerking met

Dordrechts Museum en

Gemeentemuseum Den Haag

Tentoonstelling

4 april t/m 30 augustus 2015

HERDRUK

Gerelateerde

boeken

Gerelateerde

boeken

Haagse School toont Holland

op z’n mooist

De Volkskrant

Het Dordrechts Museum en het

Gemeentemuseum vertellen samen

het verhaal van de Haagse School -

misschien wel beter dan ooit

NRC Handelsblad

TH

E G

LA

SG

OW

BO

YS

SC

HO

TS IM

PR

ES

SIO

NIS

ME

1880-1900

SCHOTS IMPRESSIONISME 1880-1900

THEGLASGOWBOYS

59

REEDS AANGEKONDIGD

Kunst in context neemt u aan de hand van kunstenaars en hun inspiratiebronnen mee de geschiedenis in. De auteurs plaatsen 150 stromingen en bewegingen in hun soci-ale, culturele en politieke tijd. Zo ontstaat een fascinerend nieuw perspectief op de kunstgeschiedenis, die niet los is te zien van de context waarin zij tot stand komt. De kernachtige teksten over kunstenaars en kunststromingen zijn geïllustreerd met zo’n 600 representatieve werken uit collecties van over de gehele wereld.

Kunst in context is opgebouwd als een stamboom. In een oogopslag wordt het voor de lezer duidelijk hoe kunst onze gedachten over de wereld om ons heen bepaald heeft. De auteurs betrekken ook stromingen en ontwikkelingen uit Latijns Amerika, Afrika en het Verre Oosten in hun verhaal. Zo laat Kunst in context niet alleen zien hoe kunst-stromingen elkaar in de tijd, maar ook in de ruimte hebben beïnvloed. Het boek, voorzien van vele foto’s, historische documenten, een glossarium en een index is een onmisbaar naslagwerk over kunst.

Kunst in contextWereldgeschiedenis van stromingen en bewegingen

ISBN 978 94 625 8087 9

Introductieprijs € 39,95

Vanaf 1 januari 2016: € 49,95

368 pag.

25 x 29 cm

gebonden

NUR 640

Circa 600 afbeeldingen

in kleur

Het eerste boek dat kunstenaars en

kunststromingen verbindt met de tijden die

hen inspireerden, wereldwijd en door de

eeuwen heen

Een onmisbaar overzicht voor wie meer wil

weten over kunst & inspiratie

Gerelateerde

boeken

€ 39,95Introductieprijs

61

In 1816, een jaar nadat koning Willem I aantrad als koning der Nederlanden, kreeg hij het voorstel voor hem een ‘koninklijke chaloupe’ te bouwen. Zo’n vaartuig hoorde bij zijn status en was bedoeld voor gebruik bij officiële en feestelijke gelegenheden.

Voor dit boek zijn de auteurs voor het eerst diep in de geschiedenis van de Koningssloep gedoken. Aan bod komen onder andere de traditie van statievaartuigen, de bouw, de betekenis van de beeldengroepen, onder-houd en restauratie.

ISBN 978 90 786 5354 7

Nederlandstalig

ISBN 978 90 786 5355 4

Engelstalig

€ 24,95

250 pag.

24 x 24 cm

150 afbeeldingen in kleur

paperback met flappen

NUR 680

verschenen

In samenwerking met

Hermitage Amsterdam / De

Nieuwe Kerk Amsterdam

Tentoonstelling

28 maart t/m 8 november

2015

ISBN 978 94 625 8090 9

€ 19,95

132 pag. plus 2 uitslaanders

22 x 24 cm

circa 75 afbeeldingen in

kleur

gebonden

NUR 680, 698

oktober 2015

In samenwerking met

Het Scheepvaartmuseum

REEDS AANGEKONDIGD

Cathalijne Broers

Alexander, Napoleon, JoséphineEen verhaal van vriendschap, oorlog en kunst

uit de Hermitage

De Koningssloep

Sarah Bosmans, Sara Keijzer en Elisabeth Spits (red.)

Een boeiende Frans-Russische

driehoeksverhouding

De geschiedenis van een vorstelijk vaartuig

62

REEDS AANGEKONDIGD

De stoomtram Alkmaar-Bergen aan Zee1905-1955 en daarna

L.J.P. Albers, R. van Doren,

W. Kentie en M. van Rijn

ISBN 978 94 625 8091 6

€ 29,95

168 pag.

21 x 28 cm

circa 150 afbeeldingen

in kleur en zwart-wit

gebonden

NUR 464, 693

verschenen

In samenwerking met

Stoomtram Hoorn-Medemblik

Juul KraijerWerken 2009-2015

Ernst van Alphen en Roger

Malbert

ISBN 978 94 625 8085 5

24,95

tweetalige editie (Nederlands

en Engels)

88 pag.

23 x 30 cm

circa 85 afbeeldingen in kleur

en zwart-wit

paperback

NUR 646

verschenen

In samenwerking met

Drents Museum

Tentoonstelling

26 mei t/m 20 september 2015

Het mysterieuze en poëtische

oeuvre van Juul Kraijer

Infoversum

Hiske de Vries, Jack van der

Palen, met een voorwoord van

Bernard Hulsman

ISBN 978 94 625 8089 3

€ 29,95

128 pag.

22 x 32 cm

circa 100 afbeeldingen in kleur

gebonden

NUR 648

verschenen

In samenwerking met

Stichting Infoversum Groningen

De bouwsculptuur van de Utrechtse DomkerkEen andere kijk op de bouwge-

schiedenis

Elizabeth den Hartog

ISBN 978 94 625 8073 2

€ 39,95

320 pag.

23 x 29 cm

circa 600 afbeeldingen in kleur

en zwart-wit

gebonden

NUR 648

september 2015

In samenwerking met

Rijksdienst voor het Cultureel

Erfgoed

Een boek ter

gelegenheid van

100 jaar ‘Bello’

Het mysterieuze

en poetische

oeuvre

De mensen en

technieken achter

een hypermodern

gebouw

Inzicht in de

middeleeuwse

gedachtenwereld

63

Gerelateerde

boeken

In de visuele geschiedschrijving van Neder-land in de Tweede Wereldoorlog is de diacol-lectie van Alphons Hustinx uniek. Cineast Hustinx reisde ook na de Duitse inval door Nederland om zijn kleurenfilms te vertonen. Onderweg fotografeerde hij – in kleur! – het dagelijks leven in bezettingstijd. Soms week het straatbeeld nauwelijks af van de vooroor-logse jaren. Maar hij legde ook de onvermij-delijke veranderingen in het dagelijks bestaan vast. De meest intrigerende van de ruim vijftienhonderd dia’s werden door Hustinx’

neef Lodewijk Imkamp geselecteerd voor dit bijzondere fotoboek. René Kok en Erik Somers (beiden verbonden aan het NIOD) plaatsten de diacollectie in een historische context.

Ad van Liemt schreef over De oorlog in kleur. Hustinx reist door Nederland 1939-1946: ‘Dat is de kracht van Hustinx’ kleurenfoto’s: ze brengen zowel de alledaagsheid als de waanzin van de oorlog onweerstaanbaar dichterbij’.

ISBN 978 94 625 8079 4

€ 34,95

208 pag.

24 x 31 cm

circa 150 afbeeldingen in

kleur

gebonden

NUR 688, 689

verschenen

TOPTITEL

Dát is de kracht van Hustinx

kleurenfoto’s: ze brengen zowel

de alledaagsheid als de waanzin

van de oorlog onweerstaanbaar

dichterbij - Ad van Liempt

Lodewijk Imkamp, René Kok en Erik Somers

De oorlog in kleurHustinx reist door Nederland 1939-1946

65

museumtijdschrift, het grootste kunsttijdschrift van Nederland

66

museumtijdschrift, het grootste kunsttijdschrift van Nederland

67

museumtijdschrift, hét blad voor de museum bezoeker, is informatief, actueel en ver-rassend, en biedt een unieke mix uit het tentoonstellings-aanbod.

met de gratis, meest complete tentoon stellings-agenda van Nederland is museum bezoek eenvoudig vooraf te plannen.

museumtijdschrift verschijnt acht keer per jaar.

Altijd op de hoogte? Word nu abonnee of geef een abonnement cadeau!

Museumtijdschrift • informatieve en rijk geïllustreerde artikelen• unieke mix van het actuele tentoonstel-

lingsaanbod, uit kunst, fotografie tot erfgoed en design, en van vroeger tot nu

• met column van Oek de Jong en wandel-rubriek van Maria Barnas

Speciaal voor abonnees • digitale uitgave• boekaanbiedingen kunst en geschiedenis

Tentoonstellingsagenda • gratis de meest complete tentoonstellingsagenda van Nederland• musea en galeries in Nederland plus ruime keuze uit het buitenland• handig zakformaat

Wist u dat?Museumtijdschrift vier keer per jaar voor abonnees speciale rond-leidingen en lezingen organiseert? Ook kunnen abonnees deelnemen aan winacties. Een selectie van succesvolle arrangementen:• Lezing over Malevitsj in het Drents Museum• Lezing over Geaarde Kunst in Museum Arnhem• Rondleiding door beeldenpark Anningahof

museumtijdschrift meer dan een tijdschrift68

Museumtijdschrift.nl• wekelijks recensie of interview

en dagelijks cultureel nieuws• tentoonstellingstips van de redactie• uitgebreide zoekfunctie in de Agenda

Nieuwsbrief • elke week recensie of interview en het

laatste culturele nieuws• thematische tentoonstellingstips• acties, aanbiedingen en arrangementen

Museumtijdschrift-app• gratis, uitgebreide zoekfunctie, beschikbaar voor iPhone, iPad en

Android-apparaten• actuele tentoonstellingsagenda• musea en galeries in Nederland en ruime keuze uit het buitenland

blijf dagelijks op de hoogte van tentoon-stellingen en nieuws met de levendige website, de museum tijdschrift-app en de inspirerende nieuwsbrief

volg Museumtijdschrift ook via sociale media MC

museumtijdschrift meer dan een tijdschrift69

70 BACKLIST A-B

125 Jaar openbaar

kunstbezit (luxe

editie)

9789040085161

€ 75,00

14 - 18 De Oorlog

in België

9789462580206

€ 55,00

Adel en

Ridderschap in

Gelderland

9789066305953

€ 49,95

Adriaan de Lelie

(1755-1820)

9789462580398

€ 14,95

Adriaan Dortsman

(1635 - 1682)

9789066303416

€ 14,95

Aemulatio

9789040078019

€ 69,50

Alexander,

Napoleon &

Josephine

9789078653547

€ 24,95

Alfred

Hafkenscheid

9789040078095

€ 29,95

Alles van melk

9789066300897

€ 29,95

Amsterdamse

Grachtentuinen

9789462580138

€ 9,95

Ans Markus

Couturiers

9789040076909

€ 24,95

Antieke Bronzen

9789040084386

€ 24,95

Antihelden

978 94 625 80763

€ 49,95

Armando en de

melancholie van

het scheppen

9789089101358

€ 22,50

Arnhem 40-45

9789462580381

€ 24,95

Art Quilts in

Nederland

9789066300446

€ 19,95

Artists’ Books

Caldic Collectie

9789040086298

€ 19,95

Atlas der

Neederlanden

9789081926447

€ 245,00

Baasje mag ik mee?

9789089101754

€ 14,95

Bartholomeus van

der Helst

9789040078057

€ 89,50

Bedrijf en bestaan

9789462580145

€ 34,95

Beeldschone

boeken

9789040085819

€ 29,95

Behoud van binnen

9789066306592

€ 24,95

Biografie van de

baksteen

9789040007569

€ 34,95

Bouwen in

Nederland

600-2000

9789040089275

€ 45,00

Briefjes op ramen

en deuren!

9789462580176

€ 14,95

Carel de Nerée tot

Babberich en Henri

van Booven

9789462580640

€ 14,95

Cézanne-Picasso-

Mondriaan (pb)

9789040086366

€ 29,95

71BACKLIST C-D

Claude Lorrain

9789040078125

€ 34,50

Cultuur-

geschiedenis van

de Middeleeuwen

9789462580473

€ 39,95

Cultuur-

geschiedenis van

de oudheid

9789040077722

€ 49,50

De 100 mooiste

dorpen van

Nederland

9789040007231

€ 34,95

De bouwsculptuur

van de Utrechtse

Dom

9789462580732

€ 39,95

De Dode Zeerollen

9789066301061

€ 24,95

De Gouden Eeuw

van China

9789040078224

€ 24,95

De Grote Drie

9789089102607

€ 10,95

De Hofvijver

9789040078149

€ 17,95

De Hoge Veluwe -

natuur en kunst

9789040090325

€ 37,50

De Jonge Vermeer

9789040076794

€ 21,95

De kat van

Mondriaan

9789040007866

€ 14,95

De Kim Utopie

9789462580725

€ 24,95

De Koningssloep

9789462580909

€ 19,95

De Krim

9789462580022

€ 24,95

De Kunstbox

9789040007927

€ 19,95

De landschappen

van Overijssel

9789040007637

€ 24,95

De Librije, puur

eten & drinken

9789040091261

€ 9,95

De Middeleeuwse

klooster-

geschiedenis I

9789040083730

€ 24,95

De Middeleeuwse

klooster-

geschiedenis II

9789040077371

€ 24,95

De Middeleeuwse

klooster-

geschiedenis III

9789040077487

€ 24,95

De musical. Het

boek

9789089102034

€ 29,95

De Nederlandse

kust - Martin Kers

9789040004797

€ 34,95

De ontdekking

van het Zeeuwse

platteland

9789040077975

€ 22,95

De oorlog in het

museum

9789462580053

€ 34,50

De oorlog in kleur

9789462580794

€ 34,95

De oude kaarten

van Zeeland

978946258077

€ 24,95

De Pieterskerk in

Leiden

9789040078187

€ 59,50

72 BACKLIST D-E

De portretfabriek

van Michiel

van Mierevelt

9789040078248

€ 39,50

De Portugese

Synagoge in

Amsterdam

9789040007620

€ 24,95

De Prins

Alexanderpolder

en Rotterdam

9789040007606

€ 19,95

De Sint-

Eusebiuskerk te

Arnhem

9789066300187

€ 39,95

De Sint-

Maartenskerk te

Doorn

9789066304666

€ 29,95

De Sovjet Mythe

9789040007613

€ 24,95

De stoomtram

Alkmaar-Bergen

aan Zee

978 94 625 80916

€ 29,95

De tijd van burgers

en stoommachines

9789040083594

€ 19,95

De tijd van jagers

en boeren

9789040085222

€ 19,95

De tijd van

monniken en

ridders

9789040082139

€ 19,95

De tijd van

ontdekkers en

hervormers

9789040083570

€ 19,95

De tijd van televisie

en computer

(1950-2000)

9789040086649

€ 19,95

De tuinbaas en zijn

buitenplaats

9789040077029

€ 12,50

De wereld

aan de wand

9789040077128

€ 14,95

Delft 40-45

9789462580695

€ 24,95

Den Haag

1955-1965

9789089101570

€ 27,50

Den Haag 40-45

9789462580701

€ 24,95

Den Haag onder

de Hemel

9789040078118

€ 19,50

Discover the

modern

9789040007286

€ 19,95

Dordrecht 40-45

9789462580374

€ 24,95

Drenthe 40-45

9789462580497

€ 24,95

Droomkunst 1900

& 2000

9789462580039

€ 27,50

Dudok

9789066305564

€ 24,95

Dutch cityscapes

Golden Age / hb

9789040085490

€ 39,90

Dutchbat III/

Getuigenissen na

Srebrenica

9789089102171

€ 14,95

Edvard Munch

9789089101983

€ 14,95

Eeuwig Egypte

9789066305731

€ 24,95

Elk zijn museum

9789462580077

€ 39,95

73E-G BACKLIST

Emiel van

Moerkerken

9789089102218

€ 59,50

Er kan nog een

trein komen

9789462580060

€ 29,95

Erotique Rodin

9789040007835

€ 27,95

Eternal Egypt

9789066303638

€ 24,95

Evert Thielen -

Herschepping van

de werkelijkheid

9789040090677

HB € 39,95 PB h 29,95

Evert Thielen -

Het schilderij als

podium

9789040077692

€ 29.95

Fabulous Fifties

Fashion

9789040007736

€ 20,00

Gedrukt tot

Amsterdam

9789040077751

€ 34,50

George Henri

Lantman

9789462580442

€ 24,95

Ger Siks

9789040078293

€ 24,95

Geschiedenis van

Brabant

9789040077814

€ 39,95

Geschiedenis van

de Zaanstreek (set

van twee delen)

9789040007880

€ 69,50

Geschiedenis

van Groningen 2:

Nieuwe Tijd

9789040085406

€ 37,50

Geschiedenis

van Groningen 3:

Nieuwste Tijd

9789040085413

€ 37,50

Geschiedenis van

het christendom in

Nederland

9789040077265

€ 17,50

Geschiedenis van

het Groene Hart

9789040077777

€ 14,95

Geschiedenis

van Zeeland

complete set

9789462580268

€ 119,80

Geschiedenis van

Zeeland deel 1

9789040007521

€ 34,95

Geschiedenis van

Zeeland deel 2

9789040007538

€ 34,95

Geschiedenis van

Zeeland deel 3

9789040008191

€ 34,95

Geschiedenis van

Zeeland deel 4

9789040008429

€ 34,95

Gevallen Stad

9789040077906

€ 22,95

Gezichten van

dementie

9789040007675

€ 17,95

Gezin XXL

9789462580305

€ 19,95

Gids hunebedden

in Drenthe en

Groningen

9789040007040

€ 12,95

Gispen

978904007839

€ 24,95

Groningen 40-45

9789462580817

€ 24,95

Guillaume II

Un passion royale

pour l’art

9789462580213

€ 29,95

74 BACKLIST H-H

Hans Hoekstra -

All of Us

9789462580534

€ 22,50

Herinneringen aan

Joods Nederland

DVD

9789040086205

€ 11,00

Hester Schroor

(luxe editie)

9789040084928

€ 150,00

Het 40-45 Boek

9789040087417

€ 14,95

Het Achterhoek

Boek

9789040078231

€ 14,95

Het Art Nouveau

Art Deco Boek

9789040088278

€ 14,95

Het Betuwe Boek

97890400004803

€ 14,95

Het Biesbosch Boek

9789040085826

€ 14,95

Het Brabant Boek

9789040077289

€ 14,95

Het Breda Boek

9789040084836

€ 14,95

Het Europese

Geschiedenis Boek

9789040084164

€ 14,95

Het Fryslân Boek

9789040076657

€ 14,95

Het Gelderland

Boek

9789040006586

€ 14,95

Het

Gereformeerden

Boek

9789040085231

€ 14,95

Het Gouda Boek

9789040007064

€ 14,95

Het Groningen

Boek

9789040077296

€ 14,95

Het Hoge Veluwe

Boek

9789040076725

€ 14,95

Het Jaren 40 Boek

9789040085253

€ 14,95

Het Jaren 50 Boek

9789040090264

€ 14,95

Het Jaren 70 Boek

9789040083990

€ 14,95

Het Jaren 80 Boek

9789040085796

€ 14,95

Het Katholieken

Boek

9789040082061

€ 14,95

Het Keramiek Boek

9789040081897

€ 14,95

Het Kerken Boek

9789040086458

€ 14,95

Het Kinder Boek

9789040086885

€ 14,95

Het Kleine Schilder

Boek

9789040096082

€ 13,95

Het Leeuwarden

Boek

9789066305724

€ 14,95

Het Leger Boek

9789040077890

€ 14,95

75BACKLIST H-H

Het Liberalen Boek

9789040078361

€ 14,95

Het Luchtmacht

Boek

9789066304628

€ 14,95

Het NL Meubel

Boek 1550-1950

9789040082283

€ 14,95

Het Oranje Boek

9789040007460

€ 14,95

Het Rembrandt

Boek

9789040091117

€ 14,95

Het Romantiek

Boek

9789040089428

€ 14,95

Het Rotterdam

Boek

9789040089442

€ 14,95

Het Schaats Boek

9789040077562

€ 14,95

Het Sinterklaas

Boek

9789040086489

€ 14,95

Het Streekdrachten

Boek

9789040082696

€ 14,95

Het Tegel Boek

9789040077708

€ 19,95

Het Tijdschriften

Boek

9789040082719

€ 14,95

Het Twente Boek

9789040005671

€ 14,95

Het Vaderlandse

Geschiedenis Boek

9789040088889

€ 14,95

Het Voorne-Putten

Boek

9789040077586

€ 14,95

Het Zeeland Boek

9789040085734

€ 14,95

Het Amsterdamse

Paleis

9789040086182

€ 24,95

Het Grote

Boerderijen Boek

9789040007583

€ 49,95

Het Grote

Geschiedenisboek

van Vlaanderen

9789040086519

€ 39,95

Het Grote Gouden

Eeuw Boek

9789066304659

€ 49,95

Het Grote

Jaren 50 Boek

9789040007101

€ 49,95

Het Grote

Jaren 60 Boek

9789066307742

€ 49,95

Het Grote

Spoor Boek

9789462580336

€ 49,95

Het Hof van

Nederland

978 94 625 8831

€ 22,95

Het hof van

Nederland

(English)

9789462580923

€ 22,95

Het journaal van

Joannes Veltkamp

(1759-1764)

9789462580510

€ 22,95

Het land van

Martin Kers

9789089103178

€ 49,50

Het paleis van de

republiek

978040086618

€ 39,95

76 BACKLIST H-K

Het Sche epvaart-

museum

9789066305229

€ 19,95

Het Terracotta

Leger van Xi’an

9789040084317

€ 12,50

Historisch

metselwerk

9789040007576

€ 34,95

Historische atlas

van de Biesbosch

9789040007644

€ 29,95

Historische Atlas

van Voorne-Putten

9789462580411

€ 24,95

Hit & Run - Ed van

der Elsken

9789462580626

€ 22,50

Hoe schrijf ik

geschiedenis?

9789040090356

€ 17,95

Holland op z’n

mooist (omslag Jan

Weissenbruch)

9789462580862

€ 24,95

Holland op z’n

mooist (omslag

Jozef Israëls)

9789462580848

€ 24,95

Hollanders van de

Gouden Eeuw

9789078653523

€ 19,95

Hollands Glorie

9789462580237

€ 24,95

Hollandse

stadsgezichten

9789040085482

€ 15,00

Hulde!

9789040007224

€ 29,95

Ik geef om jou!

9789462580541

€ 19,95

In Staphorst -

Mirjam Bleeker

9789066305397

€ 24,95

Infoversum

978 94 625 80893

€ 29,95

Jasper Krabbé

Closer to You

9789089102805

€ 35,00

Juul Kraijer

Werken

9789462580855

€ 24,95

Kabinetten,

galerijen en musea

9789066303553

€ 49,50

Karel de Grote

9789066307070

€ 62,50

Karel de Grote in

Nijmegen

9789462580312

€ 14,95

Kasteel de Haar

9789040078194

€ 59,95

Kazimir Malevich

De jaren van de

figuratie

9789462580459

€ 24,95

Kazimir Malevich

President van de

ruimte

9789462580480

€ 12,95

Ken je Rotterdam

9789462580589

€ 14,95

Kerkkappen

in Nederland

1800-1970

9789066307230

€ 29,95

Keys to Rome

9789462580466

€ 24,95

Kijken naar

geschiedenis

9789040090530

€ 17,95

77BACKLIST K-P

Koen Vermeule

9789089103048

€ 34,50

Kostbare eieren uit

het Tsarenrijk

9789462580596

€ 19,95

Kunst in context

9789462580879

€ 39,95

Leeuwarden 40-45

9789462580657

€ 24,95

Leiden 40-45

9789462580688

€ 24,95

Limburg kolenland

9789462580749

€ 19,95

Louise te Poele

Farmers

9789089102522

€ 49,50

Michiel van

Musscher

(1645-1705)

9789040007132

€ 19,95

Middeleeuwse

borduurkunst uit

de Nederlanden

9789462580800

€ 34,95

Mode ♥ Kunst

9789040078132

€ 27,95

Monumenten

van Herrezen

Nederland

9789040084560

€ 19,40

Monumenten van

Romeins Nederland

9789040085697

€ 17,95

Mummies

9789462580046

€ 24,95

Museum van Loon

Een Extera Fraay

Huis

9789040077201

€ 10,00

Mythen van

het Atelier

9789089102454

€ 34,95

Nederlanders

vieren feest!

9789040077340

€ 14,95

Nederlandse kunst

1400-1600

9789040093753

€ 25,00

Nederlandse kunst

1700-1800

9789040090172

€ 25,00

Nederlandse kunst

1800-1900

9789040086151

€ 25,00

Noord-Brabant

40-45

9789462580350

€ 24,95

Noordeinde Palace

9789040083631

€ 27,50

Ongekende

schoonheid

9789040077838

€ 29,95

Onkuisheid

9789066301504

€ 22,95

Ons Boerenland

9789040086564

€ 29,95

Ontdek het

moderne

9789040007279

€ 19,95

Oorlog in je

achtertuin

9789040076718

€ 12,50

Paard & Ruiter

9789040007439

€ 17,95

Pablo Picasso. Ik

zoek niet, ik vind

9789089102539

€ 17,50

78 BACKLIST P-S

Paradis Charlotte

Dumas

9789089101365

€ 13,75

Paul Citroen -

Tussen modernisme

en portret

9789040085338

€ 19,95

Pelgrims

9789040078200

€ 24,95

Pensioen miljoenen

9789462580527

€ 22,50

Philips Research

(Nederlands)

9789066305717

€ 19,95

Philips

Wouwerman

(ENG/hb)

9789040085925

€ 37,50

Piet Paris Fashion

Illustrations

9789089102294

€ 35,00

Piet Zwart

(1885-1977).

Vormingenieur

9789040084621

€ 19,95

Pieter Engels

9789089102058

€ 22,50

Pizzeria Vasari

9789089102867

€ 19,50

Planten en hun

legenden

9789040007095

€ 22,50

Pop Art in Europa

9789040007385

€ 22,50

Realisme uit

Leipzig

9789040085864

€ 29,95

Rechte stoelen,

rechtschapen

burgers

9789040078279

€ 39,95

Rembrandt in

het Mauritshuis

9789040081743

€ 14,95

Roger Raveel

9789089103017

€ 34,50

Rotterdam 40-45

9789462580015

€ 24,95

Sam Drukker -

Een dunne huid

9789089103055

€ 29,95

Santiago

9789462580329

€ 24,95

Saskia, de vrouw

van Rembrandt

9789040007750

€ 29,95

Scarlett Hooft

Graafland in

Altiplano

9789040003592

€ 27,95

Schilderkunst in

de Bourgondische

Nederlanden

9789462580558

€ 64,50

Schitterend

9789040086007

€ 14,95

Schrik van Gouda

9789040086595

€ 24,95

Simon Schrikker

9789040007552

€ 19,95

Sporen naar het

front

9789066300941

€ 22,50

Stamboom Boek

9789040077272

€ 22,95

Stanley Spencer

9789089103062

€ 39,50

79BACKLIST S-V

Staphorst

volgens Dirk Kok

9789089102941

€ 19,95

Still Motion

9789089101662

€ 39,95

Strijd om Indië

(dvd)

9789040086687

€ 22,95

Superieur interieur

9789040007491

€ 49,50

The Great Golden

Age Book

9789462580275

€ 49,95

The Palace of

Amsterdam

9789040076954

€ 24,95

Theaters in

Nederland

9789077204375

€ 49,50

Theo Colenbrander

1841-1930

9789462580084

€ 24,95

Thérèse Schwartze

1851-1918

9789040077234

€ 19,95

Thuis in de bijbel

9789462580091

€ 19,95

Tien eeuwen

Kasteel de Haar

9789040078194

€ 59,95

Tinguely

9789040084324

€ 13,95

Total Thijs

9789066303492

€ 22,50

Towards a New

Template for Dutch

History

9789040077982

€ 22,95

Troebelen in de

Twentse textiel

9789040005244

€ 24,95

Troje

9789040007507

€ 24,95

Troy

9789040007934

€ 24,95

Troya

9789066300019

€ 24,95

Turning Points

9789040076817

€ 19,50

Twente 40-45

9789462580756

€ 24,95

Utrecht 40-45

9789462580664

€ 24,95

Van Gogh Studies

1: Current Issues in

19th Century Art

9789040083501

€ 45,00

Van Gogh Studies

2: A literary mind

9789040085628

€ 45,00

Van Gogh Studies

3: Visions: Gauguin

and his time

9789040076596

€ 45,00

Van Gogh Studies

4: New Findings

9789040007149

€ 45,00

Van Rome naar

Romeins

9789462580169

€ 24,95

Verborgen

verleden

9789462580565

€ 24,95

Verhalen van

Brabant

9789040077807

€ 24,95

80 BACKLIST V-Z

Vermeer at the

Mauritshuis

9789040088195

€ 15,00

Vincent van Gogh

Tekeningen 4

9789040083518

€ 39,95

Vlaho Bukovac

(1855-1922)

9789040086588

€ 19,95

Vormen van

Verdraagzaamheid

9789066304970

€ 19,95

Wandelgids

Grebbeliniepad

9789040076640

€ 13,95

Wapenregister van

de Nederlandse

adel

9789462580008

€ 125,00

Wat feesten ons

vertellen

9789066305403

€ 17,95

Werkman - Leven

& Werk

9789462580404

€ 29,95

Westfriese

Historische Reeks 1:

Bloembollen

9789040086663

€ 19,50

Westfriese

Historische Reeks 2:

Veehouderij

9789040077791

€ 19,50

Westfr. Hist. Reeks

3: Tuinbouw en

zaadteelt

9789040078354

€ 19,50

Westfriese

Historische Reeks 4:

Middenstand

9789040008443

€ 19,50

Willem Anthonie

Oepts

9789089102041

€ 44,50

Willem II, de

koning en de kunst

9789462580190

€ 29,95

Willem Maris

9789040078378

€ 24,95

Willem Reijers

9789040088766

€ 19,00

Winkelpuien in

Nederland

9789462580121

€ 29,95

Wolterinck’s World

Before

9789040007958

€ 75,00

Wonen in een

klooster

9789089101426

€ 29,95

Wouter Stips - Je

bent een engel

9789089102577

€ 19,95

XXSmall

9789040078233

€ 27,95

XXste eeuw

9789040085772

€ 29,95

Zeeland 40-45

9789462580503

€ 24,95

ZomerExpo 2012

Liefde

9789040007293

€ 20,00

Zwolle 40-45

9789462580367

€ 24,95

Zwolle jaren later

9789462580619

€ 19,95

Zwolle moet je

kieken!

9789066306103

€ 17,95

WBOOKS

Boerendanserdijk 33a8024 AE Zwolle

Postbus 11298001 BC Zwolle

tel. 038-467 34 00

[email protected]

Directeur-uitgeverHenk van de Wal

Verkoop binnendienst

Manon Kersten038-467 34 [email protected]

Margriet Buitenhuis038-467 34 [email protected]

Renate Oole038-467 34 [email protected]

Verkoop buitendienst

Arend Oole06-53 26 42 [email protected]

Marie-Selien Fakkert06-22 46 25 [email protected]

Ivar Knol 06-51 82 76 12 [email protected]

voor België

Davidsfonds Uitgeverij Quinten Metsysplein 123000 Leuventel. +32(0)16-310 600fax +32(0)16-310 [email protected]

AfbeeldingenOp de voorzijde: Getty Images/Michael Ochs

ArchivesPagina 4/5: Spaarnestad PhotoPagina 77: afkomstig uit Rotterdam 1945-

1970Pagina 78/79: afkomstig uit Het Nederlandse

Kunst BoekOp de achterzijde: afkomstig uit The

Glasgow Boys

Ontwerp en opmaakRichard Bos, Wergea

LithografiePRDigitaal

Vermelde uitgaven en gegevens over prijzen, ontwerpen en verschijningsdata onder voor-behoud.

M @_WBOOKSC WBOOKS

COLOFON