Casadivers Juli 2012

20
DE NOORD- STRAAT Vroeger en nu > PAG. 18 PARTNERS AAN HET WOORD Schuldhulpverlening > PAG. 14 / 15 VERHUIZING NAAR BALADE Per 1 juli > ZIE ACHTERZIJDE BINNENKIJKEN Nathalie Roelofs > PAG. 16 / 17 CASA DIVERS Huurdersmagazine van CASADE JULI 2012

description

Huurdersmagazine Casade

Transcript of Casadivers Juli 2012

Page 1: Casadivers Juli 2012

DE NOORD-STRAATvroeger en nu

> PAG. 18

PARTNERS AAN HET WOORDschuldhulpverlening

> PAG. 14 / 15

VERHUIZINGNAARBALADEPer 1 juli

> ZIE ACHTERZIJDE

BINNENKIJKENnathalie roelofs > PAG. 16 / 17

casaDIVERSHuurdersmagazine van CASADE

JULI 2012

Page 2: Casadivers Juli 2012

BIJZONDEREBURENmarjo van den Broek

HEERVAN DALenergietips

> PAG. 08

MEER WOON-COMFORT

> PAG. 09

CASADEBOUWToverzicht uit de regio

> PAG. 04 / 06

12

08

09NIEUWSUIT DEWIJK

> PAG. 19

BELEID ONDER DE LOEP

> PAG. 10

InhoudsOPGAVE

19

casaDIVERS2

Page 3: Casadivers Juli 2012

CCasaDivers gaat digitaalCWonen 4.0Nederland maakt zich op voor nieuwe verkiezingen. Het zijn roerige tijden. In die roerige tijden komen verrassende allianties tot stand. Zo vonden vijf linkse en rechtse politieke partijen elkaar in het zogenaamde lente-akkoord, dat een basis legt voor de Rijksbegroting 2013. Een doorbraak, vonden sommigen. Een schande, vonden anderen. Op het gebied van wonen bevat dit lente-akkoord jammer genoeg niet meer dan een paar heel beperkte voorstellen om tot een nieuwe aanpak te komen. Maar hoe dan ook: vernieuwend en onverwacht was de samenwerking tussen deze partijen in ieder geval.

Nog veel vernieuwender en veel onverwachter is het akkoord dat vier grote organisaties op het gebied van wonen eind mei met elkaar sloten. De Woonbond (landelijk belangenbehartiger van de huurders), Aedes (landelijk belangenbehartiger van woningcorporaties), Vereniging Eigen Huis en de Nederlandse Vereniging van Makelaars vonden elkaar in een historisch akkoord. Ze gaven het de titel Wonen 4.0 mee. Het behelst niets meer en niets minder dan een integrale herziening van de woningmarkt, met onderwerpen als een ruimer huurbeleid, geleidelijke afschaffi ng hypotheekrenteaftrek, eigendomsneutrale woontoeslag, belastingverlaging en nog veel meer. Niet eerder in de geschiedenis wist een zo breed palet van partijen op het gebied van wonen overeenstemming te bereiken op zulke fundamentele punten. Ik kan het akkoord nu niet op alle details beoordelen. De hoofdlijn is helder: het gat tussen huren en kopen moet worden verkleind om daarmee de woningmarkt weer vlot te trekken. Dat is in ieders voordeel. Daartoe zijn gedurfde voorstellen gedaan, waarbij heel goed is gekeken naar de inkomenseffecten en de manier waarop die

opgevangen kunnen worden. Hulde! Ik hoop van harte dat de organisaties die het akkoord Wonen 4.0 sloten hun achterbannen hierin mee krijgen. En ik hoop dat de politieke partijen zich vervolgens niet opsluiten in hun al jaren gekoesterde heilige huisjes, maar ook vernieuwend durven te kijken en kiezen. De Nederlandse huurders en woningeigenaren hebben dit meer dan verdiend.

Op onze eigen Langstraatse schaal gaat ook Casade verder met het zoeken naar een steeds betere afstemming van wat wij doen op de vragen van de huurders en woningzoekenden, nu en in de toekomst. Dus kijken we goed naar de woonvragen van de komende jaren en proberen ons aanbod daar goed op af te stemmen. Dat gaat niet van de ene dag op de andere, maar is een proces van jaren. Ook in onze dienstverlening ontwikkelen we mee. Uitbreiding van de digitale diensten is daar één aspect van. Maar ook versterken we de samenwerking met andere maatschappelijke partners. Tegen die achtergrond hebben we besloten om onze woonwinkel aan de Grotestraat in Waalwijk, jarenlang voor velen een heel vertrouwd adres, per 1 juli te verlaten om voortaan vanuit BaLaDe te gaan werken. Omdat we daar partijen vinden op het gebied van welzijn, zorg en onderwijs met wie we graag intensief samen optrekken. Op die manier kunnen we de bezoekers van ons woonpunt breed van dienst zijn. Zo blijven ook wij vernieuwen.

Roel van Gurp, directeur – bestuurder Casade

casaCOLUMN

Roel van Gurp, directeur – bestuurder Casade

Dit is de laatste CasaDivers in papieren vorm. Op dit moment ontwikkelen we een gemakkelijk leesbare digitale manier om u te informeren. Onze huurders maken steeds meer gebruik van het internet en geven velen van hen de voorkeur aan digitale informatie boven drukwerk. Want digitaal is sneller, goedkoper èn milieuvriendelijker. Bij de ontwikkelingen van de digitale CasaDivers kijken we uiteraard ook naar de lezer die de voorkeur geeft aan papier.

We houden u op de hoogte!

3JULI 2012

Page 4: Casadivers Juli 2012

Een overzicht uit de regio Casade bouwt!In Sprang-Capelle

Echte Buren36 Voordeuren aan de Emmastraat en de Nassaustraat in Sprang-Capelle. Voordeuren voor mensen die klaar staan voor elkaar. Buren die elkaar een goedemorgen wensen. Met respect voor elkaars privacy. Een praatje maken of een klusje voor elkaar doen. Kortom, buren die het leuk vinden om voor elkaar Echte Buren te zijn.

Wat komt er: • 8 huurwoningen• 32 huurappartementen

www.facebook.com/echteburen

Emmastraat - NassaustraatAan de rand van Sprang-Capelle realiseert Casade nog een project dat bestaat uit 14 bijzondere koopappartementen. Gelegen in het groen, met veel privacy en een fi jne buitenruimte.

Wat komt er:• 14 koopappartementen

Binnenkort meer informatie!

In Loon op Zand

WillibrordushofEen unieke locatie voor de Brabantse levensgenieter: dat is het Willibrordushof. Op deze nieuwbouwlocatie aan de Willibrordusstraat in Loon op Zand worden appartementen en rijwoningen gebouwd. Het project ligt midden in het groen en er komt een speciale speelplek voor kleine kinderen. Het gezellige centrum van Loon op Zand, diverse voorzieningen en Nationaal Park Loonse en Drunense duinen liggen vlak in de buurt. Dát wordt heerlijk wonen.

Wat komt er: • 8 rijwoningen Koopgarant voor starters • 10 rijwoningen huur • 16 huurappartementen met lift voor 55-plussers

www.willibrordushof.nl

CPO Van Salm-SalmstraatOmdat er voor starters op de woningmarkt nauwelijks kansen zijn om in Loon op Zand een betaalbaar huis aan te schaffen, hebben dertien koopstarters de handen ineen geslagen. Zij hebben een vereniging (Sam-Sam) opgericht en ontwikkelen hun eigen woningen aan de Van Salm-Salmstraat. Casade stelt de grond beschikbaar.

Wat komt er:• 13 woningen, verdeeld over twee blokken - De woningen hebben een minimale inhoud

van 350 m3 - De maximale koopprijs van deze woningen

is € 163.800,- v.o.n.

www.starterssamsam.nl

NOG ENKELE WONINGEN BESCHIKBAAR!

NIEUW

casaDIVERS4

Page 5: Casadivers Juli 2012

In Kaatsheuvel

RosagaerdeAan de zuidzijde van Kaatsheuvel bloeit iets prachtigs; Rosagaerde. Rosagaerde combineert al het goede van het leven. Luxe, comfortabele woningen op een toplocatie, omringd door ruimte, groen en rust. Er zijn nog slechts enkele luxe koopwoningen beschikbaar. Nu fors in prijs verlaagd!

Wat komt er: • 19 luxe koopwoningen, waarvan: - 8 Koopgarant rijwoningen - 8 twee-onder-één-kapwoningen - 83 vrijstaand geschakelde woningen• 51 mooie huurappartementen

www.rosagaerde.nl

In De Moer

CPO Hooivork De MoerKopersvereniging De Moer gaat samen met Casade hun eigen woningen ontwikkelen in het plan Hooivork. Het gaat om 9 Koopgarant starterswoningen. Ook omvat het plan doorgroeiwoningen en een vrijstaande woning. Interesse? Aanmelden kan nog!

Wat komt er: • 9 Koopgarant starterswoningen • 8 doorgroeiwoningen • 1 vrijstaande woning

www.bouwenindemoer.nl

Casade bouwt!

www.bouwenindemoer.nl

AANMELDEN KAN NOG!

NOG ENKELE WONINGEN BESCHIKBAAR!

In Waalwijk

Het JuweelHet Juweel maakt onderdeel uit van Landgoed Driessenin Waalwijk. Hier komt een basisschool en diverse soorten woningen. Voor ieder wat wils. Er zijn nog enkele seniorenwoningen en appartementen beschikbaar.

Wat komt er: • 24 huurappartementen met stallingsgarage voor

45-plussers - Voorzien van een duurzaam warmte / koude

opslag systeem (WKO)• 10 grondgebonden woningen voor 55-plussers • 14 maisonnettes

www.casade.nl/hetjuweel

Herman de ManstraatLandgoed Driessen is een diverse wijk waar duurzaam, groen, gezond en modern samenkomen. In deelgebied De Bibliotheek bevindt zich de Herman de Manstraat. Hier verhuurt Casade 11 gevarieerde eengezinswoningen.

Wat komt er:• 11 huurwoningen

www.casade.nl/hermandemanstraat

NOG ENKELE WONINGEN BESCHIKBAAR!

5JULI 2012 5

Page 6: Casadivers Juli 2012

In Waalwijk

Van LovenlaanAan de Van Lovenlaan in Waalwijk verrijzen 61 appartementen vlakbij wijkpunt BaLaDe. Het worden comfortabele, betaalbare appartementen voor 55-plussers. Bewoners profi teren van de centrale locatie en alle voorzieningen in de buurt. Het gebouw is voorzien van een duurzaam warmte / koude opslagsysteem (WKO). Duurzaam en energiezuinig: royaal wonen met een plus.

Wat komt er:• 61 comfortabele huurappartementen met lift

www.casade.nl/vanlovenlaan

Willem van OranjeUw woning op een plek met karakter? Grijp deze unieke kans op stads wonen in Waalwijk, gerealiseerd in het monumentale voormalige pand van het Willem van Oranje college. Creatief ingedeeld en in een gewilde omgeving.

Wat komt er: • 11 huurwoningen in het bestaande schoolgebouw,

waarvan: - 3 appartementen - 8 grondgebonden woningen

www.casade.nl/willemvanoranje

GrotestraatIn juni 2012 start de sloop van de HAT-woningen aan de Grotestraat in Waalwijk. Op de plaats van de HAT woningen realiseert Casade stijlvolle nieuwbouwappartementen die passen in het historische straatbeeld.

Wat komt er: • 22 huurappartementen

Binnenkort meer informatie!

NoordstraatIn september 2012 start de sloop van de duplexwoningen aan de Noordstraat in Waalwijk. Op de plek van de huidige duplexgebouwen worden nieuwbouwappartementen gerealiseerd.

Wat komt er:• 32 huurappartementen• 8 koopappartementen

Binnenkort meer informatie!

Pieter Vreedestraat In buurtplan Oranjeplein investeren buurtbewoners en Casade in het leefklimaat en het verbeteren en vervangen van woningen. De Pieter Vreedestraat is de laatste fase van het buurtplan. De woningen aan de Pieter Vreedestraat worden na augustus 2012 gesloopt en vervangen door 40 gloednieuwe woningen.

Wat komt er:• 32 huurwoningen• 8 koopwoningen

Binnenkort meer informatie!

NOG ENKELE APPARTEMENTENBESCHIKBAAR!

NIEUW

NIEUW

NIEUW

casaDIVERS6

Page 7: Casadivers Juli 2012

Casade bezit veel gebouwen. In die gebouwen verbruiken we elektriciteit. De gezamenlijke ruimtes, zoals de hal, een parkeergarage of een berging, zijn immers voorzien van stroom. Een deel betaalt Casade en voor een deel betalen bewoners servicekosten. Voor de elektriciteit in al haar gebouwen is Casade een duurzame samenwerking aangegaan met Essent. Ad Meeuwsen van Essent vertelt hoe dat in z’n werk gaat.

Casade ‘vergroent’ elektriciteit in al haar gebouwen

INTERVIEW MET DHR. MEEUWSEN VAN ESSENT

ruimtes, zoals de hal, een parkeergarage of een

elektriciteit in al haar gebouwen

KUNT U WAT MEER VERTELLEN OVER DE DUURZAME SAMENWERKING DIE ESSENT EN CASADE ZIJN GESTART? “Casade is het gesprek met Essent aangegaan om te komen tot een meer gestructureerde samenwerking, scherpere tarieven, 1 loket, betere facturatie en een duurzame levering. Alle energieaansluitingen van Casade zijn nu ondergebracht onder één contract. Casade gaat gebruik maken van een ‘energieadministratie’. Dit moet uiteindelijk zorgen voor een betere grip op de energiekosten binnen de organisatie. Maar nog mooier is dat alle elektriciteit die Casade afneemt, is ‘vergroend’. Dit betekent dat het 100% duurzaam opgewekte elektriciteit is. Casade heeft gekozen voor de energiebron waterkracht. Dit zorgt voor 95% minder CO2 uitstoot dan ‘gewone’, grijze stroom.”

WELKE BIJDRAGE LEVEREN WE HIERMEE AAN EEN DUURZAAM MILIEU? “Duurzaam opgewekte energie is schoner. De CO2 uitstoot wordt met 95% verminderd. Daarnaast is het produceren van duurzame elektriciteit goed voor het milieu. Want voor elk duurzaam geproduceerd kWh hoeft geen fossiele of nucleaire energie meer te worden geproduceerd.”

WAT BETEKENT DIT VOOR DE KLANTEN VAN CASADE? “De elektriciteit in alle complexen van Casade wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Dit zorgt voor een ‘vergroening’ van de woningen van Casade. Dat is een onderdeel van het maatschappelijk verantwoord ondernemen zoals Casade dit nastreeft. De klanten van Casade betalen uiteraard geen eurocent meer.“

U & CASADE, SAMEN GOED GROEN BEZIG

Groen = goed bezig!

Investeren in duur-zaamheidBent u al ‘groen’ bezig? De verwarming een graadje lager, de wasmachine een ‘tikkie terug’, een zuinige auto en een spaarlamp in plaats van een gloeilamp… Het scheelt allemaal voor de energierekening! En daarmee helpt u meteen het milieu.

Ook bij Casade vinden we het milieu belangrijk. Daarom investeren we fors in duurzaamheid. We verbeteren de energielabels van onze woningen via diverse programma’s, zoals nieuwbouw, onderhoud en vernieuwende duurzaamheidsprojecten. En we hopen ook op uw hulp!

7JULI 2012

Page 8: Casadivers Juli 2012

De heer Van Dal geeft tips

ENERGIEZUINIG WONEN

DEZE KEER BESPAREN WE OP LICHT EN WATER!

De heer Van Dal is een creatieve huurder

van Casade. Hij maakt van energie besparen

een sport en heeft zijn gasverbruik met 23%

weten te verminderen. Zijn stroomverbruik

is zelfs 50% afgenomen! Met zijn tips kunt

ook u veel voordeel behalen.

BuitenverlichtingDe heer Van Dal vertelt: “Nog steeds zie ik dat bij veel mensen de lamp bij de voordeur veel te vroeg aanspringt en veel te laat uitgaat. Bij mensen die de lamp nog handmatig aan en uit schakelen zie ik zelfs dat deze soms twee dagen achtereen blijft branden. De lampen die automatisch aan en uit gaan als er iemand voor de deur staat, kun je meestal zelf instellen. Is deze instelling niet toereikend, zet er dan een tijdschakelaar tussen. Dit zodat als je de lamp om 22.00 uur aan wilt laten springen, deze ook pas om 22.00 uur stroom krijgt. En bijvoorbeeld in de ochtend om 5.00 uur de stroom er

weer af gaat. Dit bespaart veel energie! Let er wel op als het straks weer eerder donker en later licht gaat worden, dat u dan ook de tijdschakelaar moet bijstellen.”

Warm waterBesparen op warm water doet u in de eerste plaats door elke dag een minuutje korter te douchen; dat levert een huishouden tientallen euro’s per jaar op. Een bad overslaan en in plaats daarvan douchen, bespaart elke keer 40 tot 70 liter warm water. Een waterbesparende douchekop is ook een goed idee: die bespaart zo’n 45 m3 aan gas of 24 euro per jaar.

casaDIVERS8

Page 9: Casadivers Juli 2012

De heer

Van Dal: van

energieverslinder,

naar bespaarder.

ENERGIEZUINIG WONEN

De energieprijzen stijgen de komende 10 jaar zo’n 4 à 5 procent per jaar. Een steeds groter wordende kostenpost dus, die uw woonlasten doet stijgen. Om meer grip te krijgen op uw energieverbruik en de daarmee gemoeide kosten biedt Casade, in samenwerking met de gemeenten Waalwijk en Loon op Zand een gratis advies aan van een gespecialiseerde energie adviseur. De adviseur biedt u uitgebreid advies en tips waarmee u direct uw voordeel kunt doen en de woonlasten kunt drukken. Ook kan de adviseur gratis een ‘slimme energiemeter’ plaatsen, waarmee u op elk moment van de dag uw stroomverbruik kunt monitoren. Zo kunt u heel goed zien welke apparaten het meeste stroom verbruiken en u dus veel geld kosten. Deelnemers maken tevens kans op leuke prijzen.

Meer wooncomfort, minder woonlasten

GRATIS ENERGIE ADVIES AAN HUIS

Wilt u gebruik maken van dit gratis aanbod? Stuurt u dan een mailtje naar [email protected]. De energie adviseurs gaan direct na de zomer van start.

9JULI 2012 9

Page 10: Casadivers Juli 2012

“Weer evenveel invloed voor de huurder als vroeger, maar in een modern jasje”

De nieuwe opzet voor het overleg tussen huurders en Casade, dat in samenwerking met Stichting Huurdersbelangen WLS is opgezet, geeft de huurder meer invloed en zeggenschap. Jan van Kessel, vestigingsmanager van Casade in Waalwijk en Ank Fransen, voorzitter van de Stichting Huurdersbelangen WLS (de koepel van de drie lokale huurdersbelangenverenigingen), leggen dit model verder uit.

Verandering aan het eerdere model van huurdersinvloed bleek noodzakelijk, aldus de twee partijen. Jan van Kessel: “In de wet is het overleg tussen huurder en verhuurder geregeld.

In de oude situatie werd een besluit bij Casade genomen en werd dit conform de regels van de wet voorgelegd aan de WLS. Een besluit was al genomen, waardoor de invloed van de organisatie te gering bleef. Wij willen de huurder meer verantwoordelijkheden teruggeven. Actief burgerschap noemen we dat, waarbij de huurder zelf tot actie overgaat. Daar hoort ook een andere manier van zeggenschap en invloed van de huurder bij.” Ank Fransen: ”Door het nieuwe model worden huurders veel eerder bij het proces betrokken. We denken vanaf het begin actief mee over belangrijke zaken, onder andere over woningtoewijzing, de huurprijs en leefbaarheid. Samen met het bestuur van Casade ontwikkelen we daarnaast de jaaragenda.”

Lokale betrokkenheid Voor zowel Casade als Stichting WLS is ‘de feeling’ met de lokale huurders belangrijk. Om dit te blijven waarborgen zijn er drie lokale huurdersorganisaties in Loon op Zand, Waalwijk en Sprang-Capelle. Ank Fransen: “De HBV’s zijn voor ons een goede kweekvijver, waardoor wij informatie krijgen van de huurders. In de HBV’s worden diverse werkgroepen opgezet, waarin huurders actief kunnen meepraten over onderwerpen die in de jaaragenda zijn vastgelegd. Vervolgens nemen wij als WLS hun ideeën mee in het bestuurlijke overleg met Casade.”Jan van Kessel: “Voor Casade is het

Goede huisvesting en de klanten goed van dienst zijn is niet

mogelijk zonder goed te luisteren naar de mening van de huurder.

Een opvatting die bij Casade al langer leeft.

Beleid onder de loep “Weer evenveel invloed voor de huurder als vroeger, maar in een modern jasje”

Beleid onder de loep

Ank Fransen en Jan van Kessel

casaDIVERS10

Page 11: Casadivers Juli 2012

Een koopwoning iets voor u?Betaalbare huisvesting, daar staat Casade voor. Natuurlijk met huurwoningen, maar ook door het aanbieden van aantrekkelijke koopwoningen. In 2011 tekenden 71 mensen het koopcontract van hun eigen woning via Casade. Kortingsactie verlengd tot 1 oktober 2012Een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken, dat is wat Casade wil bereiken. Een speciale actie is het vrij op naam aanbieden van onze koopwoningen. Dat betekent een fi kse korting. Deze actie bleek een groot succes! Daarom hebben we besloten om deze actie nog eenmaal te verlengen tot 1 oktober 2012.

Betaalbare koopwoningen op speciale websiteVorig jaar is onze speciale website www.kopenbijcasade.nl gelanceerd. Met deze website informeren we onze woningzoekenden beter en het koopaanbod blijft groeien. Steeds meer mensen weten Casade te vinden als aanbieder van betaalbare koopwoningen. En zo helpen we meer mensen aan hun eigen woning!

Is kopen iets voor u? Neem een kijkje op www.kopenbijcasade.nl. Voor vragen over uw mogelijkheden kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen via [email protected] of het gratis klantennummer 0800 55 222 22.

Volg Casade op Twitter!Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten en onze visie over zaken die in corporatieland spelen? Volg ons dan op www.twitter.com/casadenl.

Wilt u als eerste ingeseind worden over ons aanbod van koopwoningen en nieuwbouw? Volg dan www.twitter.com/kopenbijcasade.

CASAKORT

belangrijk dat burgers niet alleen vanaf de zijlijn hun ideeën uiten, maar ook actief deelnemen in een werkgroep.”

Positieve geluidenHet plan voor het nieuwe huurdersmodel werd op de huurdersconferentie op 17 april 2012 voor het eerst geïntroduceerd. Met succes, want al dezelfde avond boden tien mensen zich aan om in een werkgroep deel te nemen. Ank Fransen: “Deelnemen in een werkgroep is vaak op projectbasis, met projecten met een duidelijk begin en einde en een afgebakend onderwerp. Zo weten de vrijwilligers, waaronder jongeren die niet veel tijd hebben, beter waar ze aan toe zijn.” Iedereen die wil deelnemen aan een werkgroep (afhankelijk van de onderwerpen vanuit de jaaragenda) of aan het bestuur van de HBV of WLS zal zich moeten aanmelden bij een onafhankelijke commissie. “Ook de zittende leden,” benadrukt Fransen. “Een dergelijke commissie is niet bedoeld om af te schrikken. We willen graag transparantie uitdragen en zoeken mensen met de goede competenties. We zijn op zoek naar huurders die betrokken zijn, over voldoende vrije tijd beschikken en een bestuurlijk niveau hebben. Geïnteresseerden kunnen zich daarvoor aanmelden bij onze penningmeester Jan van de Wiel door een mail naar [email protected] sturen of te bellen naar 0416-335017. We verwelkomen graag iedereen!”

Huurdersconferentie 2012

11JULI 2012

Page 12: Casadivers Juli 2012

Bijzondere buren

Toen Marjo van den Broek 21 jaar geleden van Elshout naar Kaatsheuvel verhuisde moest ze toch wel even wennen. Maar dat is nu al lang niet meer zo, glimlacht ze. “Iedereen in onze straat is erg hecht met elkaar en in Kaatsheuvel is iedereen erg gemoedelijk.” Marjo is in de loop der jaren vaak benaderd en gevraagd voor diverse klussen. Een uitdaging die ze graag met beide handen aanpakt, want Marjo is graag bezig. “Ik ben onder andere vrijwilliger bij het buurthuis

Pannenhoef in Kaatsheuvel. Ik ga bijvoorbeeld voor Koninginnedag langs 110 bedrijven om daar cadeautjes op te halen. Bij de Enveloppenkraam op Koninginnedag verkopen we deze dan voor vijftig cent. Dit jaar hadden we maar liefst 670 prijzen te vergeven, waaronder een fiets en een tuinset die door het bestuur waren gekocht. Daarnaast spring ik vaak bij in de Pannenhoef voor allerlei hand- en spandiensten of maak ik kippensoep of een brunch voor de bewoners.” Bij dienstencentrum De Rode Loper is Marjo van

den Broek vooral bekend als organisator van de ‘Gezellige Zondag’. Een dag in de maand waarop ouderen die zich eenzaam voelen, worden vermaakt met spellen als sjoelen, knutselen en biljarten. “Maar”, haast Marjo zich te zeggen, “niet alleen ouderen zijn welkom, de deur staat voor iedereen open.”

Hart op de goede plaatsDat Marjo het hart op de goede plaats heeft, is wel duidelijk. Toch zet ze graag nog een stapje meer. De afgelopen jaren heeft zij zich meerdere malen ingezet als mantelzorger. Voor familie, maar ook voor mensen uit de omgeving. “Eigenlijk voor iedereen die daarom vraagt”, stelt Marjo. “Mensen zeggen vaak tegen mij dat ze zich erg rustig voelen als ik er ben. Als mantelzorger probeer ik tijd aan deze mensen te besteden. Zeker wanneer mensen in hun laatste levensfase zitten, kan dat af en toe heftig zijn. Maar ik vind het belangrijk dat deze mensen hun verhaal ergens kwijt kunnen. Het kost wel wat energie, maar je neemt ook heel veel energie mee naar huis. Thuis probeer ik alles een plekje te geven en mezelf weer op te laden.”

“Iedereen In onze straat Is erg hecht met elkaar...”

Een bijzondere buur; iemand die

net even een extra stapje voor

de wijk zet en iemand waar je

altijd op kunt bouwen. Ook de

Rubensstraat in Kaatsheuvel kent

zo’n bijzondere buurvrouw: Marjo

van den Broek. Als vrijwilliger

bij buurthuis Pannenhoef en de

Rode Loper zet zij zich al jaren

in voor haar buurtbewoners.

Tijd om haar eens in het zonnetje

te zetten.

“ Niet alleen ouderen zijn welkom, de

deur staat voor iedereen

open.”

casaDIVERS12

Page 13: Casadivers Juli 2012

Marjo van den Broek

Een bijzondere straatOok in haar eigen straat, de Rubensstraat, is Marjo een bekende. Zo regelt zij vlaggetjes voor de hele straat voor het EK. Marjo: “We zijn een hechte straat. Zo hebben we één keer per jaar een barbecue, die wordt georganiseerd door de buurtvereniging. En een paar keer per jaar

Heeft u ook een bijzondere buurtbewoner, die ‘ns in het zonnetje gezet mag worden? Laat het ons dan weten via [email protected] onder vermelding van CasaDivers, bijzondere buren. De geïnterviewde krijgt van ons een cadeaubon.

komen we samen voor een vergadering.” Heeft Marjo met al haar vrijwilligerswerk nog wel tijd voor zichzelf? “Het is inderdaad druk”, stelt ze glimlachend. “Door mijn vrijwilligerswerk kom ik vaak tijd tekort. Maar door voor andere mensen klaar te staan, voel ik me goed en krijg ik ook rust. Thuiszitten is nu eenmaal niets voor mij!”

13JULI 2012

Page 14: Casadivers Juli 2012

Partners aan het woord

Wie de cijfers met betrekking tot schuldhulp-verlening bekijkt, ziet dat er inderdaad een stijging heeft plaatsgevonden ten opzichte van 2009. Een gevolg van de economische recessie? Sjan Beerens: “Inderdaad hebben meer mensen te maken met een terugval van inkomsten. Er is een nieuwe groep mensen bijgekomen, die door de crisis hun werk kwijtraken en in de schulden komen. Zo zien we steeds meer ZZP’ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) aankloppen om hulp. Ook zien we dat de problematiek over de hele linie complexer wordt. Een verandering die zowel in de gemeente Waalwijk als Loon op Zand waarneembaar is”, zo stelt Nathalie Hazelzet.

KredietbankDe stijging van het aantal mensen met schulden en het complexer worden van de problemen hebben ervoor gezorgd dat de gemeenten meer willen inzetten op preventie (het voorkomen en/of erger worden van schulden). Op het moment dat de problemen zo erg zijn, of dat mensen niet meer zelf of met enige ondersteuning uit de schulden kunnen komen, worden ze overgedragen aan de Kredietbank, een bank die de sociale kredietverlening van gemeenten verzorgt. Hier kunnen mensen met schulden mogelijk een schuldregeling treffen. Om dit te doen moet men zeer gemotiveerd zijn en bereid zijn grote offers

te maken. Het is belangrijk om in te zien dat de schulden niet zomaar ontstaan. Schulden zijn vaak het gevolg en niet de oorzaak van problemen.

Samenwerking tussen partnersOm de problematiek achter de schulden te achterhalen wordt dan ook door de gemeenten samengewerkt met maatschappelijke instanties als Juvans en ISD (Intergemeentelijke Sociale Dienst). Sjan Beerens: “Zo heeft ook Casade voor ons een signalerende functie.” Linda Verheijen van Casade legt uit: ”Onze incassoprocedure is aangepast.

Wanneer mensen hun huur niet betalen, komt een wijkconsulent of wijkbeheerder van Casade op bezoek. Wanneer dit een eenmalig probleem blijkt te zijn, lossen we dit samen met de huurder op. Wanneer het een structureel probleem is, sturen we de mensen door naar het Zorgloket in Waalwijk of het Servicepunt in Loon op Zand.”

PreventieSamenwerken tegen schulden is een instrument in het kader van de preventie. Nathalie Hazelzet: “Het is belangrijk dat je het schuldprobleem zo snel mogelijk signaleert.

Als gevolg van de economische crisis en een grotere werkloosheid

komen steeds meer mensen in de schulden terecht. Het belang van

samenwerking tussen diverse instanties wordt hierdoor steeds

belangrijker. Casade is op het gebied van schuldhulpverlening een

partner van de gemeenten Waalwijk en Loon op Zand. Aan het woord

Sjan Beerens, beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

bij de gemeente Waalwijk, Nathalie Hazelzet, adviseur Werk, Inkomen

en Zorg bij de gemeente Loon op Zand en Linda Verheijen, adviseur

Wonen en Maatschappij bij Casade.

“ zo heeft ook casade voor ons een sIgnalerende functIe.”

casaDIVERS14

Page 15: Casadivers Juli 2012

Partners aan het woord

We willen voorkomen dat de schulden dusdanig ernstig worden dat men moet worden geholpen door de Kredietbank. Hoe eerder wij van de situatie afweten, hoe beter we mensen kunnen helpen om hun schulden op te lossen en te voorkomen dat de problemen groter worden.” Er wordt echter wel een beroep gedaan op de schuldenaar zelf. Sjan Beerens: “We vinden de zelfredzaamheid van mensen erg belangrijk. We proberen mensen mee te geven dat ze economisch onafhankelijk moeten zijn en gemotiveerd moeten zijn om uit de schulden te komen.”

Wanneer u in de schulden raakt, is het belangrijk dat u dit zo snel mogelijk bij uw gemeente meldt. Schulden ontstaan niet zomaar, maar komen bijvoorbeeld door verlies van werk, een scheiding, het krijgen van kinderen of arbeidsongeschiktheid. Het is verstandig om zo vroeg mogelijk advies in te winnen bij verschillende instanties die hierin gespecialiseerd zijn. Wilt u meer informatie? Hieronder vindt u de contactgegevens van de diverse organisaties:

Servicepunt Welzijn Wonen ZorgGemeente Loon op Zand: (0416) 289 247Zorgloket Gemeente Waalwijk: (0416) 683 456Casade: 0800 55 222 22

“ Hoe eerder wij van de situatie afweten, hoe beter we mensen kunnen helpen.”

vlnr: Linda Verheijen, Nathalie Hazelzet

en Sjan Beerens

15JULI 2012

Page 16: Casadivers Juli 2012

Nathalie Roelofs Na een opknapbeurt bleek het appartement op de derde etage van de Noordstraat de ideale woonplek voor Nathalie Roelofs (25). Niet alleen het wonen in Waalwijk bevalt haar, ook de sfeer in de straat is erg gemoedelijk. CasaDivers nam een kijkje in haar sfeervolle appartement, waar over de inrichting duidelijk is nagedacht.

Fijne plek om te wonen! Een voordeel van haar appartement op de derde verdieping is dat Nathalie niemand boven zich heeft wonen. “Daardoor kan ik volop genieten van de zon op mijn balkon bij het appartement. In de zomer wordt het bovenin wel wat warm, maar gelukkig heb ik nu een airco aangeschaft.” De komende jaren hoopt ze nog met veel plezier in haar appartement te wonen. “Ik vind het een fi jne omgeving, waar ook veel jongeren wonen. Doordat ik hier op de middelbare school heb gezeten ken ik wel wat mensen in Waalwijk. En in de straat zegt iedereen je wel even gedag. Een hele fi jne plek om te wonen dus!”

San Francisco Wat direct bij binnenkomst opvalt is de grote muurfoto van San Francisco. “Ik ben nog nooit in San Francisco geweest”, glimlacht Nathalie. “Ik wilde wat meer diepte geven aan het huis. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar fotobehang om een grote foto op de muur te hangen. Dit schilderij viel me direct op. Mijn moeder en oma zijn overigens wel een dag bezig geweest om het erop te plakken. En een dag voor de muurfoto in mijn slaapkamer. Maar ik ben heel blij met het resultaat.”

Binnenkijken

casaDIVERS16

Page 17: Casadivers Juli 2012

Sfeervolle woonkamer Wat voor Nathalie de doorslag gaf om het appartement te nemen, waren de steentjes in de muur tussen de hal en de woonkamer. “Wanneer ik ’s avonds het licht in de hal aandoe, komt dat licht door de stenen in de woonkamer en geeft het veel sfeer.” De woonkamer is een stuk groter geworden, doordat de muur van een slaapkamer is opengebroken. “Deze aanpassing is door de vorige bewoner gedaan, maar eigenlijk vind ik het heel fi jn. Hierdoor kon ik namelijk een grote eettafel plaatsen, waar ik gemakkelijk met vijf vrienden aan kan eten.”

Strak design De inrichting van Nathalie’s appartement is vrij strak, met moderne meubels. Nathalie: “Toen ik in het appartement trok heb ik alles zwart, grijs en wit geverfd. Een behoorlijke klus! Later wilde ik het huis toch iets meer opkleuren, bijvoorbeeld door kleurige accessoires, zoals bloemen of kussens. Het huis wordt daardoor iets meisjesachtiger.” Doordat het huis zo strak is ingericht vallen de Boeddhabeelden en fotolijstjes extra op. “Dat is inderdaad gedaan om de inrichting een beetje te breken. Ik vind het daarnaast ook leuk om wat persoonlijks in huis te hebben, zoals foto’s van dierbaren.”

Bent u blij met uw huis en/of uw in richting? Of is er een plekje in uw huis waar u bijzonder trots op bent? Wij komen graag bij u binnenkijken. U kunt zich voor deze rubriek opgeven via [email protected] onder vermelding van: CasaDivers, Binnenkijken. Wij brengen als dank een cadeaubon t.w.v. € 50,- voor u mee.

kijkenkijkenBinnenkijkendank een cadeaubon t.w.v. € 50,- voor u mee.

kijkenkijkenkijkenkijkenkijkenkijkenkijkenkijken

17JULI 2012

Page 18: Casadivers Juli 2012

De Noordstraat, die parallel ligt aan de Taxandriaweg, bestaat uit 23 trappenhallen met daar tegenover duplexwoningen. Witlox: “De 23 trappenhuizen werden in de jaren ‘60 gebouwd, de duplexwoningen in de jaren ’50. Momenteel worden de duplexwoningen aan de Noordstraat klaar gemaakt voor sloop. De woningen worden vervangen door 40 nieuwbouw appartementen van twee en drie niveaus hoog.” Verder vindt er een duurzame woningverbetering plaats aan 14 woningen in de Doelenstraat (die haaks op de Noordstraat ligt). Naast de opknapbeurten aan de appartementen is ook gewerkt aan de omgeving van de Noordstraat.

Zo zijn er nieuwe planten geplaatst en zorgen de grasvelden voor een groene omgeving. Rini Witlox: “Er is bovendien een speelplaatsje gekomen voor de kinderen in de buurt en een pannaveldje. Dat is nu een gezellige ontmoetingsplaats geworden, wat zorgt voor veel levendigheid in de straat.”

Lage drempelNaast dit speelplaatsje zijn er nog veel meer mooie initiatieven, aldus Rini Witlox. “Zo zijn er diverse vrijwilligers - Zappers (zwerfafval pakkers) genoemd - die ervoor zorgen dat de omgeving in de buurt van de Noordstraat schoon blijft. Dit doet natuurlijk ook veel

aan de uitstraling van de straat. De straat ziet er altijd netjes uit.” Door zijn werk als wijkbeheerder komt Rini Witlox veel in contact met de bewoners in de straat. Witlox: “De mensen weten ons - Jeroen Cools als wijkconsulent en mijzelf als wijkbeheerder - steeds vaker te vinden. Dat vinden we bij Casade belangrijk; de drempel om contact met ons op te nemen moet laag zijn.”

Bijzondere verhalenDe Noordstraat is een straat met een grote geschiedenis en heeft veel verhalen. Eén van die verhalen staat Rini Witlox bij. “Ik kom vaak langs bij een bewoonster die het langst in de Noordstraat woont. Vijftig jaar geleden heeft ze een woning in deze straat gehuurd en is ze hier met haar drie kinderen gaan wonen. We horen haar vaak zeggen dat de Noordstraat een hele fijne plek is. Het is voor haar de straat waar ze zich thuis voelt en waar ze met veel plezier al 50 jaar woont. Op loopafstand van alle belangrijke voorzieningen. Het is een geweldige vrouw met een open karakter. We hopen dat ze nog lang in de Noordstraat blijft wonen, want dat type huurder hebben wij hier graag.”

De Noordstraat,vroeger en nuDe Noordstraat, één van de oudste straten van Waalwijk. Al vijftig jaar

delen de bewoners er lief en leed met elkaar. Uiteraard heeft de straat in

de afgelopen vijftig jaar een aantal grote veranderingen, verbeteringen en

ontwikkelingen ondergaan waardoor de Noordstraat is geworden, zoals

deze nu is. Een straat met een frisse uitstraling, veel groen en een diversiteit

aan verschillende culturen onder de bewoners. Aan het woord Rini Witlox,

wijkbeheerder van Casade.

Rini Witlox

CASADIVERS18

Page 19: Casadivers Juli 2012

Nieuws uit de wijkFase 1 en 2 van buurtaanpak Oranjeplein zijn afgerond! De woningen uit deze fases hebben een woningverbetering ondergaan. Kozijnen, keuken en badkamer werden vervangen, er werd geschilderd en er werd centrale verwarming geïnstalleerd. Niet alleen zijn de woningen nu meer van deze tijd, ze zijn ook een stuk duurzamer geworden. Resultaat: meer wooncomfort en een lagere energierekening. De werkzaamheden waren een hele klus voor zowel Casade als de aannemer, maar zeker ook voor de bewoners. Des te meer reden om de afronding van het werk te vieren.

Op zaterdag 12 mei hingen de vlaggen uit en kon het feest beginnen. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd project en een gezellig feest. De oudste en jongste bewoner van het Oranjeplein werden daarbij extra in het zonnetje gezet. Als herinnering aan het project hebben alle bewoners een “buurtboekje” ontvangen.

Het project ‘De beste uitvinding van de wijk’ werd voor het eerst uitgevoerd in Waalwijk voor de wijken Zanddonk en Meerdijk. In totaal hadden 25 kinderen van vier basisscholen in Zanddonk en Meerdijk zich aangemeld om mee te strijden voor ‘De beste uitvinding van de wijk’ en de daarbij behorende prijs. Doel was dat de kinderen vanuit hun eigen beleving naar de woon- en speelomgeving gingen kijken.

Winnaar groep 6-7-8: De Gouden Prullenbak door Lorenzo Bossers en Mischa van der Heijden. Beiden zitten op de Pater van de Geldschool. Jury rapport: ‘Het is zeer zichtbaar en heeft refl ecties. Het is een makkelijk uitvoerbaar idee. Het is van goud en het is goud waard.

Het zal een leuke activiteit zijn om er in samenwerking met de Terp een kunstproject van te maken’.

“Je verdient goud, als je je buurt schoonhoudt!”In totaal komen er 5 Gouden Prullenbakken in de wijken te staan. De winnaars ‘maken’ de prullenbakken niet helemaal zelf, het zijn de standaard prullenbakken die de gemeente overal plaatst, maar ze worden goud geschilderd, bewerkt en versierd. Het project ‘De beste uitvinding van de wijk’, werd fi nancieel mogelijk gemaakt door Gemeente Waalwijk, Casade en de Provincie Noord-Brabant en met ondersteuning door Mozaïek Waalwijk / de Twern en Kunstencentrum Waalwijk.

CREATIVITEIT OP PIAZZA DEI FIORI IN WAALWIJK In mei 2011 zijn de 21 woningen Bloemenoordplein (boven de C1000) opgeleverd. Wat hier nog steeds ontbrak was een goede naam voor het gebouw... die is gevonden! Dat het iets met bloemen te maken moest hebben was voor iedereen duidelijk. Piazza dei Fiori oftewel Plein der Bloemen oftewel Bloemenoordplein.

Leuk is het om te vermelden dat het ontwerp ook daadwerkelijk uit Italië komt (van Nederlandse overwinteraars in Italië). De bewoners hebben ervoor gekozen om het naambord in mozaïek uit te voeren om hiermee zoveel mogelijk bewoners hun ‘steentje’ bij te laten dragen. Het was een geweldige samenwerking met bewoners, de Twern en de winkeliersvereniging. Bewonersparticipatie in optima forma!

RKCWAALWIJK VOOR DE WIJKRKC WAALWIJK, gemeente Waalwijk, Casade en De Twern hebben de krachten gebundeld voor een unieke wijkactie. Per thuiswedstrijd stelt RKC WAALWIJK 500 entreebewijzen (vak HH) beschikbaar voor buurtbewoners uit een wijk in de gemeente Waalwijk en Loon op Zand. Bewoners hebben hierdoor de mogelijkheid om samen met een buurtbewoner uit de wijk een thuiswedstrijd te bezoeken. Vooral gezellig, maar ook een mooie kans om uw buurtbewoners beter te leren kennen. Op basis van de succesvolle samenwerking zal de wijkactie ook in het seizoen 2012/2013 worden georganiseerd. Houdt de website van Casade in de gaten voor de aankondiging hiervan.

Buurtfeest Oranjeplein

De vlag hing uit!

Naambord complex Piazza dei Fiori

Oranje ballonnen op het

Oranjepleinfeest.

Beste uitvinding van de wijk: Gouden Prullenbak

19JULI 2012

Page 20: Casadivers Juli 2012

TekstenBabette KnipMariëtte SnoerenWendy TrüggTekstbureau Boot

Fotografi eFrank TrommelenDrieluik fotografi e, Stef Mennens

Vormgeving2d studio in vormKaatsheuvel

RedactieDré BrekelmansBabette KnipMarion SasaboneMariëtte SnoerenWendy Trügg

Dit magazine is gedrukt op FSC® papierNiets uit dit blad mag zonder toe-stemming van Casade vermenigvuldigd en/of verspreid worden. Aan de artikelen in deze uitgave kunnen geen rechten ontleend worden.

Onze huurders en woningzoekenden verwachten dat ze vanuit huis online zaken kunnen regelen, vanuit hun luie stoel en op ieder gewenst tijdstip. We merken dat aan het snel groeiende aantal klanten dat steeds meer zaken via internet regelt of ons een mailtje stuurt met hun vraag in plaats van te bellen. Tegelijkertijd blijft er altijd een groep klanten die liever persoonlijk contact heeft. Aan ons is dan de uitdaging hieraan vorm te geven. Daar zijn we druk mee aan de slag. Daarom een overzicht hoe en wanneer u ons kunt bereiken.

Waar en wanneer is Casade bereikbaar?www.casade.nl - 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Alle informatie over het huren of kopen van een woning via Casade. Via MijnCasade beheert u zelf eenvoudig uw gegevens en kunt u uw contracten inzien. Of mail uw vraag naar [email protected]

Klantennummer 0800 55 222 22 (gratis)

Woonpunten in Waalwijk en KaatsheuvelMaandag t/m vrijdag 08.30 uur tot 12.00 uurDonderdagavond 17.00 – 20.00 uur

Daarnaast komen onze wijkbeheerders, wijkopzichters en wijkconsulenten regelmatig in uw wooncomplex of in de wijk. Zij blijven onverminderd actief als oren en ogen van de wijk, als aanspreekpunt en partner in het aanpakken van problemen.

Wegwijzer Casade

!Woonwinkel Waalwijk verhuist naar BaLaDeWoonwinkel Waalwijk verhuist naar BaLaDe per 1 juli. Wij helpen u graag vanuit ons nieuwe woonpunt in BaLaDe! BaLaDe ligt vlakbij de Heermanslaan in Waalwijk. U kunt via de algemene entree naar binnen gaan. De baliemedewerker verwijst u graag naar de juiste locatie in het gebouw.

Woonpunt Waalwijk, BaLaDe 1 (per 1 juli)Woonpunt Kaatsheuvel, Jan de Rooijstraat 43