Carl Decaluwe Voorzitter Werkgroep 2: Betaalbare Energie

Click here to load reader

download Carl Decaluwe Voorzitter Werkgroep 2: Betaalbare Energie

of 16

 • date post

  05-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  39
 • download

  3

Embed Size (px)

description

Carl Decaluwe Voorzitter Werkgroep 2: Betaalbare Energie. Opdracht en kader voor de congresnota. Er zijn veel cijfers ! (1). Er zijn veel cijfers ! (2). Prijsevoluties. aandeel productiekost in totaal elekr-prijs. Er zijn veel cijfers (3). Er zijn veel cijfers ! (4). - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Carl Decaluwe Voorzitter Werkgroep 2: Betaalbare Energie

 • Carl DecaluweVoorzitter Werkgroep 2: Betaalbare Energie

 • Opdracht en kader voor de congresnota

 • Er zijn veel cijfers ! (1)

 • Er zijn veel cijfers ! (2)Prijsevolutiesaandeel productiekost in totaal elekr-prijs

 • Er zijn veel cijfers (3)

 • Er zijn veel cijfers ! (4)

  Veel & grote verschillen ngl. VARIABELEN :gezinssamenstelling, kwaliteit woning, verwarmingsbron, rijgedrag, enz. enz. energiefactuur kan zeer sterk varirenGEEN DOEMDENKEN ! Wel facts & figuresHoedanook NIET MINIMALISEREN We worden er allen in mindere of meerdere mate mee geconfronteerd !!de GEVOLGEN zijn dus zeer divers, de OORZAKEN eveneens.

 • Dus : uitgangspunt

  Energie = levensnoodzakelijk + elke dag hogere prijs voor vat een vat olie

  Gevoelen te moeten ondergaan vrees- en angstgevoelens

  ZULLEN WE ONZE ENERGIE NOG WEL KUNNEN BETALEN ? CD&Vantwoord :

  Niet afwachten en ondergaan ! Het zit in ons. Mensen weerbaar maken en steunen.

  WE HEBBEN MEER IN HANDEN DAN WE ZELF BESEFFEN !

 • 1. Minder verbruiken is minder betalen (1)

  De goedkoopste kWu is de niet verbruikte kWu In de woningen is nog heel wat te doen In bedrijven kan nog substantieel worden bespaard In n legislatuur het woningenbestand aanpakken Minder verbruiken, het zit in alles wat we dagdagelijks doen

 • Minder verbruiken is minder betalen (2)

  Gerichte informatie energiezuinig (ver)bouwen verstrekkenPremies gaan fiscale aftrekken voorafPrincipe van meest premie voor meest energiewinstPremielandschap moet overzichtelijker en eenvoudigerLokale energie-loketfunctieDerdebetalerssysteemBesparen op 3 vs in bedrijven (verwarming, ventilatie, verlichting)Ondersteunende programmas & enovatiekredietenSlectieve toepassingen energiedoorlichtingenGemeentelijk georganiseerde klusjesdienstenActieprogramma woningen > 30 jaar en woningen zonder dakisolatieProductbeleid sterker inzetten als instrument (bijv. gloeilamp)

 • 2. Anders verbruiken (1) = goedkoper, prijsstabieler, EN ecologisch

  De fossiele optie (olie, gas, steen- en bruinkool) is eindig+ wordt duur (!)MAAR VOORAL : heeft een nog ongekende weerslag op het mondiaal klimaatWe moeten naar een DUURZAME ENERGIEPRODUCTIE gaan, en zetten maximaal in op de Hernieuwbare EnergieBronnen (HEB).

 • Anders verbruiken (2)

  Principe van de brandstofneutraliteitFaciliteren van teruglevering op het netPremiestelsel zonne-energie in meerjarenperspectief uitbouwenPremies voor zelfbouw en bouw in coperatief verbandVerkeer vraagt extra maatregelenpakket (alg. mobiliteitsbeleid)Verkeer vraagt vooral aanpak aan de bronWind ; hinderpalen wegwerkenWind ; gemeenten als producentBiomassa ; nodig en belangrijk, maar duurzaamheidscriteria zijn dringend nodig

 • 3. Een duurzame toekomst,voor iedereen (1)

  De armoedespiraal doorbreken behoort tot de kernopdrachten van het energiebeleid. Ook de - vaak bejaarde - eigenaar van de slecht gesoleerde woning moet mee. Gratis kWu draagt niet bij tot de duurzame samenleving van de toekomst.

 • Een duurzame toekomst voor iedereen (2)Energiedoorlichtingen in bestaande sociale woningenEnergieprestatiecertificaten voor huurwioningenHuursubsidie aan energieprestatie koppelenGratis kWu herorinterenWerking federale energiefondsen evalueren : niet de electriciteit gratis maken, maar de toegang er toe.

 • 4. Gn betaalbare energie zonder

  ingrepen, die de marktwerking waarborgen en obstructies wegwerken / de consumenten beschermen Voldoende gespreide productiecapaciteit Uitgebreide transmissienetten Vlot kunnen veranderen van leverancier Een uniforme energiefactuur Doelmatig klachtenmanagement De overheid mag via de eigen instrumenten de energieprijzen niet nodeloos opdrijven.

 • 5. Als de betaalbare energie niet meer betaalbaar is !

  Er is al veel gedaan voor mensen in energiearmoede, maar het probleem van de energiearmoede neemt in omvang nog toe !

  Voor mensen onderaan de maatschappelijke ladder is de kost ten gevolge van de stijgende energieprijzen het grootst. Ze worden verder in de armoede weggedrukt.

  De kernboodschap is dat we deze mensen niet in de steek mogen laten.Het voorkomen van hoge energierekeningen (zie punt 3), en van schuldopbouw tout cours, staat daarin voorop.