C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011

16

description

Cradle to Cradle textiel voor zorginstellingen.

Transcript of C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011

Page 1: C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011
Page 2: C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011

Wat is C2C? Technische en Biologische cyclus Verschil recycling en C2C C2C Grondleggers Waarom C2C Vervolg waarom C2C C2C organisaties Overheid en inkoopbeleid Vervolg inkoopbeleid Inkoopbeleid en C2C Positie Jules Clarysse Stimuleringsprojecten Vragen

Page 3: C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011

De kern van Cradle to Cradle (C2C) principe ligt in het concept; afval is voedsel. Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Hierbij zou geen kwaliteitsverlies mogen zijn en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn. Deze kringloop is dan compleet.... en AFVAL IS VOEDSEL

De drie basisregels van Cradle to Cradle principe zijn: Afval = voedsel Zon is de energiebron Respect voor Diversiteit

"De industrie moet ecosystemen - het biologische metabolisme van de natuur –

beschermen en verrijken. Tegelijkertijd moet zij een veilig, productief technisch metabolisme in stand houden voor hoogwaardig gebruik en de circulatie van minerale, synthetische en andere materialen.“

Page 4: C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011
Page 5: C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011

Het cradle-to-cradle-denken (C2C) komt steeds meer in de belangstelling als middel om duurzame productieprocessen bij bedrijven in te voeren. In dit concept worden producten ontworpen en gemaakt van verantwoorde en waar mogelijk volledig afbreekbare materialen, die steeds weer kunnen worden teruggegeven aan technische of biologische kringlopen. Zo blijven materialen eindeloos herbruikbaar, en is afval in feite energie of voedsel geworden.

Bij traditionele recycling gaat de kwaliteit van de grondstof vrijwel altijd achteruit door vermengen met materiaal van een lagere kwaliteit of bijvoorbeeld een andere kleur, waardoor 'downgrading' ontstaat. Dit gaat door totdat de kwaliteit dusdanig slecht is dat het gestort of verbrand moet worden. Recycling op de traditionele manier is zo bezien in feite een complexe logistieke operatie om het storten of verbranden uit te stellen.

In de C2C-toepassing wordt er materiaal voor het product gekozen dat vanaf het begin de gewenste vernieuwbare eigenschappen heeft. Bij einde van de levensduur is dit materiaal ‘voedsel’ voor een nieuw product, zonder verlies van kwaliteit, of biologisch afbreekbaar en dus voedsel voor de natuur. Er is ook meer en meer sprake van ‘design for remanufacturing’, wat betekent dat er al bij het ontwerp rekening wordt gehouden met het feit dat componenten hergebruikt gaan worden.

Page 6: C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011

BEING LESS BAD IS NOT BEING GOOD

William McDonough William McDonough is een Amerikaanse architect geboren in Tokyo, Japan. Samen met zijn collega, de Duitse chemicus Michael Braungart, heeft hij een boek geschreven waarin zij een oproep doen voor een nieuwe industriële revolutie, de transformatie van de menselijke industrie door ecologische intelligentie.

Michael Braungart Michael Braungart is een Duitse chemicus die samen met William McDonough het boek 'Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things' schreef die de wereld op zijn kop zette. In zijn visie Cradle to Cradle heeft hij het begrip recycling omgedoopt tot downcycling en is hij voorstander van upcycling, waarbij er geen kwaliteitsverlies van de materialen optreed.

Page 7: C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011

Cradle to Cradle is meer dan recycling en levert u directe voordelen op

Afval neemt toe en de schadelijke effecten op het milieu ook. En nog belangrijker: we gooien een heleboel waardevolle materialen weg; wat als deze materialen als grondstof kunnen dienen voor andere producten?

Het hergebruik van vitale materialen die hun volwaardige kwaliteit behouden, is niet alleen ecologisch voordelig maar ook economisch erg aantrekkelijk. Als bijgevolg worden productieprocessen eenvoudiger en kosten ze u minder energie en geld.

U verwerft en/of versterkt een unieke positie in de markt Wie nu vanuit een Cradle to Cradle strategie aan morgen denkt, heeft ook

overmorgen een toekomst. Want wie Cradle to Cradle toepast, anticipeert niet alleen op de maatschappelijke en economische uitdagingen, maar wordt ook een trendsetter met veilige en gezonde producten van hoogwaardige kwaliteit.

U creëert kansen voor innovatie Cradle to Cradle geeft u ruimte voor allerlei product-, proces- en systeeminnovaties.

De essentiële intense samenwerking in de keten leidt tot verrassende nieuwe inzichten en opportuniteiten, met kansen voor nieuwe afzetmarkten en nieuwe vormen van dienstverlening.

Page 8: C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011
Page 9: C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011

Organisaties die zich bezig houden met C2C. Ford Rohne Desso Trigema Yumeko Clarysse Gdiapers Van Houtem Van Gansewinkel Groep Koninklijke Ahrend Herman Miller DSM E.a.

C2C organisaties die gecertificeerd zijn vindt men op de site: www.mbdc.com

Page 10: C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011

EU GPP Criteria for TextilesEuropees niveau

PIANODe Nederlandse overheden hebben voor zichzelf concrete doelstellingen bepaald. De

Rijksoverheid meet de voortgang van duurzaam inkopen bij de overheden middels een tweejaarlijkse monitor. Overheden krijgen hiermee inzicht in hun prestaties van duurzaam inkopen. De rijksoverheid heeft in overleg met marktpartijen en andere overheden duurzaamheidscriteria opgesteld. Per productgroep (bijvoorbeeld kantoorartikelen of kantoorgebouwen) zijn er eisen, wensen, en in sommige gevallen contractvoorwaarden geformuleerd. De criteria zijn zo opgesteld dat alle overheden er aan kunnen voldoen.

MPZ (Duurzaam inkoopbeleid bij Zorginstellingen)Milieu maakt onderdeel van het inkoopbeleid, waarbij men duurzaam inkopen als

uitgangspunt heeft. Duurzaam inkopen betekent hier dat men tenminste de eisen hanteert die de overheid hanteert bij duurzaam inkopen bij aanbestedingen.  

Page 11: C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011

Eis (VERPLICHT)

◦ De leverancier van textiel en de wasserij is gecertificeerd volgens ISO 14001, of heeft een gelijkwaardig milieumanagementsysteem.

◦ Materialen van katoen zijn ongebleekt of gebleekt met waterstofperoxide. ◦ De textiel wordt collectief gewassen via natte reiniging; indien alleen chemische

reiniging mogelijk is dient dit te gebeuren via een chloorvrij proces. ◦ Afgedankte textiel wordt retour aangeboden aan de leverancier of een ander

bedrijf dat de textiel of milieuverantwoorde wijze hergebruikt of verwerkt. ◦ De wasmachines en wasdrogers op de afdelingen hebben minimaal een

milieuklasse A, hotfill of zijn semi-industrieel ◦ Textielproducten voldoen aan de criteria van het Europees Ecolabel voor textiel.

Page 12: C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011

Afval

 Eis

1. gebruik van retourverpakkingen

2. afspraken met leveranciers over grootverpakking ipv kleinverpakking en minder verpakkingsmaterialen

3. terugnamen verpakkingsmaterialen door leveranciers

4. goed voorraadbeheer, „first in first out‟

5. flexibele op maataanpak bij voedselverstrekking

6. eigen composthoop voor tuinafval

7. inkoop van producten die minder (gevaarlijke) afvalstoffen opleveren

WMO!!

Zorg en gemeente gaan samenwerken waardoor inkoopbeleid zwaarder mee gaat tellen.

Page 13: C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011

C2C versterkt uw positie bij uw afnemers:◦ C2C voldoet aan alle eisen van het inkoopbeleid:

100% biologisch katoen 100% biologisch afbreekbaar Composteerbaar Lagere ecologische footprint Geen afval maar voedsel voor onze aarde Geen gevaarlijke stoffen voor onze huid Verpakkingen volledig biologisch afbreekbaar

Page 14: C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011

De positie van Jules Clarysse versterkt ook uw positie◦ Ecolabel gecertificeerd◦ C2C gecertificeerd◦ GOTS gecertificeerd◦ Fairtrade label◦ Soya linnen (van gerecycled soya bladeren)◦ 30% gerecycled linnen◦ Jarenlang ervaring op het gebied van duurzaam textiel◦ Jarenlang ervaring op het gebied van textiel binnen de horeca, zorg ,detailhandel,

internationale merken◦ Groot op het gebied van innovatie waardoor onze klanten altijd op de hoogte zijn

van de nieuwste technieken◦ Wij als fabrikant werken al jaren samen met fabrikanten binnen en buiten Europa.

De samenwerking gaat verder dan alleen importeren. De samenwerkende partners werken veelal met onze weefgetouwen en inkoop grondstoffen gaat in overleg.

Page 15: C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011

Green Deal WBSO Subsidie MIA Vamil Milieulijst Agentschap.nl Fondsen

Page 16: C2 c powerpointpresentatie 27 oktober 2011