Buurtkrantje september 2012

24
Buurtkrantje Elegast Den Dam buurtwerking in de Damwijk Editie september 2012

description

buurtkrantje elegast den dam september 2012

Transcript of Buurtkrantje september 2012

Page 1: Buurtkrantje september 2012

1

BuurtkrantjeElegast ­ Den Dambuurtwerking in de Damwijk

Editie september 2012

Page 2: Buurtkrantje september 2012

2

Voorwoord 3Vrijwilligers 4Damse feesten 6Feesten 7Proficiat 7Nederlandse les 8Computerles 9Fotopagina 10Programma spelnamiddag 12Tekeningen 14Noordpoel 15Kledijzolder 16Computergebruik 17Soep op vrijdag 18Inschrijvingsformulier 19BIN 20Permanentie 21Reünie van den Dam 22Wekelijks programma 23

Inhoud

Page 3: Buurtkrantje september 2012

3

VoorwoordNa de zomervakantie is het tijd om er weer stevig in tevliegen. We starten in september terug met heel watactiviteiten: de huistaakbegeleiding en de Nederlandsetaallessen starten in oktober, we starten ook met‘vrijdagsoep’ en er kan vanaf nu ook gepuzzeld worden.Daarnaast moet er uiteraard ook nog deftig gefeestworden op den Dam! Op 8 en 9 september gaan deDamse­ en Lambertinafeesten weer door en op 22september zal de ‘reünie van de Dam’ plaatsvinden inpark Spoor Noord. Meer info over deze en tal vanandere activiteiten vinden jullie in dit krantje.Heb je zelf ideeën voor de volgende editie? Neem dancontact op met dewijkwerking.Spring gerust eensbinnen voor meer info!Twee Netenstraat 13a2060 AntwerpenTel: 03 232 60 [email protected]

Page 4: Buurtkrantje september 2012

4

Bij de buurtwerking krijgen we wekelijks heel watmensen over de vloer. Mensen die een babbeltje komendoen, les komen volgen, de computers gebruiken,knutselen, kledij kopen, kinderen die komen spelen ofhun huiswerk komen maken... Regelmatig krijgen weook de vraag o we dit of dat niet eens kunnenorganiseren.Om voor ieder wat wils te kunnen aanbieden en zoveelmogelijk mensen verder te kunnen helpen, doen wegraag beroep op vrijwilligers, mensen die enkele uurtjesper week, per twee weken of per maand willenvrijmaken om zich in te zetten voor anderen.Wil je je hier graag voor engageren? We zijn steeds opzoek naar mensen die een specifieke wekelijkse taakwillen opnemen. Daarnaast zoeken we ook mensen diewel iets willen doen maar niet wekelijks, bijvoorbeeldmeewerken aan een feest of enkele lessen geven.Iedereen die hierin geïnteresseerd is, mag zeker eenseen babbeltje komen doen bij de buurtwerking! Wekunnen dan samen bekijken wat haalbaar is voor jou enwat je graag op je schouders wil nemen.

Vrijwilligers

Page 5: Buurtkrantje september 2012

5

Nederlandse LesBij de buurtwerking worden er wekelijkstwee lessen Nederlands gegeven.Wij zoeken mensen die op vrijwillige basisles zouden willen geven.Je bereidt de lessen voor in samenspraakmet de buurtwerking en je krijgt de kansom vorming te volgen om je te helpen bjihet lesgeven.

HuistaakbegeleidingTijdens onze huistaakbegeleiding helpenwe kinderen met hun huiswerk.Twee groepen van 10 kinderen uit delagere school kunnen bij ons terecht.Als vrijwilliger help je de kinderen omhun werk te structureren, je helpt henals iets niet zo goed lukt of je oefentbijvoorbeeld een dictee.De huistaakbegeleiding gaat door opmaandag, dinsdag en donderdag van16u00 tot 17u45 behalve tijdensschoolvakanties.

SpeelgoedzolderDe buurtwerking zamelt het hele jaar doorspeelgoed in.Als vrijwilliger sta je in voor het nakijkenen sorteren van binnengekomenspeelgoed.Je kan zelf bepalen wanneer je er aan wilwerken.

SpelnamiddagTijdens de spelnamiddag probeert debuurtwerking leuke activiteiten aan tebieden aan de kinderen uit de buurt.Het aanbod is erg uiteenlopend: sport,spel, knutselen, koken, een uitstap...Als vrijwilliger sta je in voor hetbegeleiden van kinderen van 6 ­ 12 jaar.De spelnamiddag gaat door op woensdagvan 14u tot 17u. Tijdens de vakantie zijner extra activiteiten.

Postmannen en ­vrouwenVier maal per jaar verspreiden wij eennieuwe editie van dit krantje in de wijk.Wij zijn op zoek naar vrijwilligers diesamen met ons de krantjes zoudenwillen verspreiden.Met enkele personen kan dit op eenavond gebeuren.

Page 6: Buurtkrantje september 2012

6

Damse feesten24ste Rommel­ en AntiekmarktOp zaterdag 8 september is het rommelmarkt in deTwee Neten­, Lange Lobroek­, Dijle­, Rupel­, Demer­ enWeilandstraat. Er is ook kinderanimatie voorzien aan hetparochiecentrum in de Twee Netenstraat en in deRupelstraat52ste Lambertinafeestenop zaterdag 8 , zondag 9 en dinsdag 11 september ishet feest in het parochiecentrum in de TweeNetenstraat. Je kan iets komen eten in het restaurant,frietjes eten aan het frietkraam of gewoon iets drinkenin het café.Inzegening van de lokalen van de "de Grijze Kat"Zaterdag 8 september kan je ook terecht op hetDamplein. Van 13 u tot 17 u is er een groot kinderfeest“FANTASTIVAL 2012”. Om 18 u worden de vernieuwdelokalen ingezegend door bisschop Mgr. Johan Bonny.Aansluitend is er een receptie.

Page 7: Buurtkrantje september 2012

7

De vorige editie van ons buurtfeest was wederom eengroot succes. Dit was uiteraard niet mogelijk zonder dehulp van heel wat vrijwilligers.Aangezien het heel wat voorbereiding vereist beginnenwe eind september reeds met het voorbereiden van hetbuurtfeest van komend jaar. Iedereen welkom omzijn/haar bijdrage te leveren op onze eerste vergaderingop donderdag 27 september om 20.00u.Ook het winterfeest is weer van de partij en zaldoorgaan op vrijdag 14 december 2012. Ook hiervoorzullen we voor de eerste maal samenkomen opdonderdag 4 oktober om 14.00u. Alle ideeën en hulpzijn welkom.

Gefeliciteerd!We vieren dit jaar twee honderdjarigen op den Dam!

Maria Van Bael °15­08­1912Maria De Cleene °19­09­1912

Van harte gefeliciteerd!

Feesten

Page 8: Buurtkrantje september 2012

8

Nederlandse lesVanaf Oktober zullen we weer van start gaan met onzelessen. Op dit moment zijn we nog op zoek naar eenvrijwilliger die zich mee wil inzetten als lesgever.Er zijn 2 groepen:Dinsdag van 13u30 tot15u00Deze groep is enkel voorvrouwenDonderdag van 13u30tot 15u00Deze groep is gemengd

Vanaf oktober starten wemet een nieuwe reeks lessen. Kom even langs bij debuurtwerking als je interesse hebt. Dannoteren wij alvast je gegevens. We laten jevanaf september weten of er een plaatsjevrij is.

Page 9: Buurtkrantje september 2012

9

ComputerlesTegenwoordig lijkt het wel alsof je voor alles eencomputer nodig hebt, maar het is niet altijd zogemakkelijk om zomaar met een computer overweg tekunnen. Daarom organiseren we bij de buurtwerkingcomputerlessen!Onze vrijwilligers Roel en Gie geven antwoord op al jevragen rond computers, internet, e­mail…De lessen gaan door opdonderdagavond, ongeveer om de tweeweken. De data worden uitgehangen aanhet buurtlokaal.

Nieuw!Vanaf nu willen onzelesgevers zich ookinzetten alshersteldienst.Heeft je computerdringend onderhoudnodig? Neem dancontact op met deBuurtwerking!

Page 10: Buurtkrantje september 2012

10

FotopaginaBuurtfeest

Planckendael

Kinderboerderij

Page 11: Buurtkrantje september 2012

11

Circus op het plein

Burendag

Spektakelnamiddag

Page 12: Buurtkrantje september 2012

12

Woensdag 12 september ­ 14u tot 17uVandaag spelen we enkele leukegezelschapsspelen.

Woensdag 19 september ­ 14u tot 17uWe trekken naar het park om enkele grotespelletjes te spelen.

Woensdag 26 september ­ 14u tot 17uNeem je zwembroek en handdoek mee wantwe gaan zwemmen. Inschrijven verplicht!

Woensdag 3 oktober ­ 14u tot 17u30Iedereen die houd van dansen kanvandaag meegaan naar het danstheater.Inschrijven verplicht.

Woensdag 10 oktober ­ 14u tot 17uWe houden vandaag een voetbaltornooi.Schrijf op tijd je ploeg van 5 personen inbij Raf of Jeroen.

Pogramma

Page 13: Buurtkrantje september 2012

13

Woensdag 17 oktober ­ 14u tot 17uKom jezelf vandaag bewijzen tijdens onzejaarlijkse laddercompetitie.

Woensdag 24 oktober ­ 14u tot 17uVandaag knutselen we allerlei engeversiering voor ons Halloweenfeest vanvolgende week.

Woensdag 31 oktober ­ 14u tot 17uVandaag houden we een Halloweenpartyvoor alle bangerikken onder jullie

Woensdag 7 novemberVandaag organiseren we weer een halloweenvertelling. Hierover vertellen we julliebinnenkort meer (zie p.15).

Woensdag 14 november ­ ­ 14u tot 17uMaak je borst maar nat voor een middagplezier in het zwembad. Inschrijven verplicht!

Het programma van de Herfstvakantie volgt nog!

Spelnamiddag

Page 14: Buurtkrantje september 2012

14

Tekeningen

door Latif

van Hamza

door Asllan

Page 15: Buurtkrantje september 2012

15

De Noordpoel – eensamenwerkingsverband tussen heelwat jeugdwerkorganisaties vanAntwerpen Noord ­ zal in het najaaruitpakken met enkelehalloweenvertellingen en uiteraardterug een winterspektakel.

De griezelverhalen zijn gepland op woensdag 7november. Het winterspektakel zal doorgaan opwoensdag 19 december. Meer info hierover volgt.Woensdag 7 novemberHalloweenspektakelWoensdag 19 decemberWinterspektakelSchrijf het alvast in jeagenda!

Noordpoel

Page 16: Buurtkrantje september 2012

16

KledijzolderZoals jullie misschien weten,heeft de buurtwerking een'kledijzolder'. Hier kan jetweedehandskledij kopenaan zeer democratischeprijzen: tussen € 0,20 en€ 3,00.Je kan hier terecht om de twee weken,telkens op dinsdagvoormiddag van 10u tot 12u.De volgende openingsdagen van ons winkeltje zijn:11 september 6 november25 september 20 november9 oktober 18 december (50% korting)23 oktober (50% korting)Heb je zelf nog kledij die je zelf niet meer draagt, maardie nog wel gedragen kan worden? Contacteer dan debuurtwerking!

Page 17: Buurtkrantje september 2012

17

ComputergebruikWil je iets opzoeken op internet? Een brief typen? Jeemail nakijken? Ben je op zoek naar werk?Dan ben je welkom op maandag­,dinsdag­ en donderdag­namiddag tijdens ons vrijcomputergebruik.Maandag van 13u tot 15u30Dinsdag van 15u tot 16uDonderdag van 15u tot 16uHet gebruik van de computer is gratis en voor allejongeren en volwassenen uit de buurt vanaf 13jaar.Wie graag muziek beluistert, kan dit met eenhoofdtelefoon doen. Ook deze kan je vragen aan debuurtwerking.Tijdens vakanties zal het computergebruik op anderemomenten doorgaan. De openingsuren hangen steedsuit aan het buurtlokaal.

Page 18: Buurtkrantje september 2012

18

Soep op vrijdagWe starten vanaf eind september ook met onze‘Vrijdagsoep’. U kan dan bij ons terecht voor een gratistas soep van 13.30u tot 14.30u. Noteer alvast devolgende data in je agenda: 26 september, 12 en 26oktober, 9 en 23 november, 7 december

Op vrijdag zijn ook de mensen met veel geduld welkomvan 13.00u tot 16.00u. Dan wordt er gepuzzeld.Uiteraard is er ook de mogelijkheid omgezelschapsspelen te spelen, te kaarten of de krantte lezen. De koffie staat al klaar!

Page 19: Buurtkrantje september 2012

19

Inschrijvingsformulier

Kruis aan waarvoor je je wil inschrijven:o Nederlandse leso Moedergroepo Hobbykeldero Computerleso Voorbereiden buurtfeesto Vrijwilligerswerko Andere: ........................Breng dit formulier binnen bij:Wijkwerking Elegast ­Den DamTwee Netenstraat 13A2060 Antwerpen03 232 60 20

Voornaam:Naam:Adres:Geboortedatum:Tel:

Page 20: Buurtkrantje september 2012

20

BINEen BIN of buurtinformatienetwerk is eensamenwerking tussen buurtbewoners en de lokalepolitie om informatie uit te wisselen. Ze houden elkaarop de hoogte van wat er gebeurt in de buurt. Zo is ermeer sociale controle en verhoogt het veiligheidsgevoel.De politie neemt contact op met de BIN­coördinator, dieop zijn beurt de informatie verspreidt onder de ledenvan het netwerk. Omgekeerd melden buurtbewonersinformatie best rechtstreeks aan de politie via "DeBlauwe Lijn" op het gratis nummer 0800 12312.Voor meer info neem je best contact op met MarianneVan Beeck, Demerstraat 22, 2060 Antwerpen.

Page 21: Buurtkrantje september 2012

21

PermanentieJe zoekt werk, maar je weet niet goed hoe je ditaanpakt...Je krijgt een brief die je niet begrijpt...Je maakt je zorgen over je energiefactuur...Je wil iets doen voor de buurt en vraagt je af hoe jedaar best aan begint...Met al dit soort vragen en veel meer kan je terecht bijde buurtwerking tijdens de permanentie. Wij bieden eenluisterend oor, zoeken mee naar oplossingen enmogelijkheden of wijzen je de weg naar de juisteorganisatie.Tijdens de permanentie kan je gewoon langskomen vooreen praatje of met een vraag. Een afspraak hoef je niette maken. Gewoon langskomen, de deur staat open!

Wanneer kan je bij ons terecht?Maandag van 13u tot 15uDinsdag van 13u tot 15uDonderdag van 18u tot 19uVrijdag van 10u tot 12u

Page 22: Buurtkrantje september 2012

22

Nieuws uit de buurt

Page 23: Buurtkrantje september 2012

23

Weekschema

Page 24: Buurtkrantje september 2012

24

Elegast ­ Den DamBuurtwerking van deDamwijkTwee Netenstraat 13a2060 Antwerpen

Tel: 03 232 60 20buurtwerking@ elegast.be