buurten-10-2012

16
BUURTEN SINT-GENESIUS-RODE • JAARGANG 14, NR 8 • OKTOBER 2012 • MAANDELIJKS TIJDSCHRIFT (NIET IN JULI-AUGUSTUS) UITGAVE VAN GEMEENSCHAPSCENTRUM DE BOESDAALHOEVE EN VZW ‘DE RAND’ België - Belgique P.B. - P.P. 1640 Sint-Genesius-Rode 1 BC 3352 10-11 Gili in Ygor jagen op geesten in de Boesdaalhoeve 6-7 Leentje Blykers start dansschool Giants 14-15 Randnieuws Nederlands oefenen met taaliconen 2-4 Gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober Kandidaten aan het woord © TDW afgiftekantoor sint-genesius-rode P 008347

description

 

Transcript of buurten-10-2012

buurtenSint-geneSiuS-rode • jaargang 14, nr 8 • oktober 2012 • maandelijkS tijdSchrift (niet in juli-auguStuS) uitgave van gemeenSchapScentrum de boeSdaalhoeve en vzw ‘de rand’

België - BelgiqueP.B. - P.P.

1640 Sint-Genesius-Rode 1BC 3352

10-11 gili in Ygor jagen op geesten in de boesdaalhoeve

6-7leentje blykers start dansschool giants

14-15randnieuwsnederlands oefenen met taaliconen

2-4gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktoberkandidaten aan het woord

© T

DW

afgiftekantoor sint-genesius-rode P 008347

gemeenteraadSverkiezingen 14 oktober

2

Kiezen tussen twee lijstenIn Sint-Genesius-Rode dingen op 14 oktober twee lijsten naar de stem van de kiezer. Burgemeester Myriam Rolin zet na 24 jaar besturen een stap opzij. Haar broer Pierre Rolin moet de sjerp in de familie houden. Hij trekt de lijst Intérêts Communaux-Gemeentebelangen (IC-GB) met – zoals het er bij het ter perse gaan van dit artikel naar uitziet – alle grote Franstalige partijen, dus ook met MR en FDF samen op één lijst. Christian Geuens duwt de lijst. Aan de andere kant heb je de Nederlandstalige kartellijst Respect (CD&V, Open VLD, N-VA, SP.A, onafhanke-lijken en een aantal multiculturele kandidaten). Geertrui Windels, de echtgenote van Europees president Herman Van Rompuy, trekt de lijst. De huidige schepen Anne Sobrie is lijstduwer. Opvallend is dat beide lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen de voorbije legislatuur geen deel uitmaakten van het schepencollege of de gemeenteraad. Ze komen allebei uit de OCMW-raad.

Wij stelden alle lijsttrekkers en lijstduwers voor de gemeenteraadsverkiezingen een aantal vragen over de verwezenlij-kingen van de voorbije zes jaar en over hun plannen voor de komende legislatuur. De lijsttrekker en lijstduwer van de lijst Intérêts Communaux-Gemeentebelangen (IC-GB) hebben niet geantwoord. Het blijft dus gissen naar hun standpunten.

Op welke drie verwezenlijkingen van de afgelopen zes jaar ben je trots?Geertrui Windels (lijsttrekker Respect)> Behalve de nieuwbouw voor de

politie en de nieuwe bureaus voor het gemeentepersoneel werd er weinig verwezenlijkt.

Anne Sobrie (lijstduwer Respect)> Een nieuwe locatie voor jeugdhuis

Animoro.> De bouwtoelating voor een aantal

sociale woongelegenheden in de Lindestraat.

> De invoering van de Roefeldag.

Welke drie uitdagingen zie je voor de komende zes jaar?Geertrui Windels (lijsttrekker Respect)> Een veilige, respectvolle ‘samenleving’

en een goede dienstverlening voor alle Rodenaren.

> Luisteren en rekening houden met de noden van de bevolking door adviesorganen op te starten. Zij zijn de motor van een goed bestuur.

> Regio-overschrijdende problemen zoals mobiliteit, overstromingen, vandalisme, betaalbaar wonen, vervreemding en nood aan integratie aanpakken door samenwerking en subsidiëring via alle overheden, ook de Europese.

Anne Sobrie (lijstduwer Respect)> Een oplossing uitwerken voor de

wateroverlast in onze gemeente.> De verdere vernieuwing van het

cultureel centrum Wauterbos tot een volwaardig centrum.

> Het oprichten van gemeentelijke adviesorganen zoals een milieuraad, middenstandsraad, sportraad, jeugdraad, cultuurraad.

Geertrui Windels (lijsttrekker Respect) Anne Sobrie (lijstduwer Respect)

Van welke zaken die je niet kon realiseren heb je spijt?Geertrui Windels (lijsttrekker Respect)> De nieuwbouw voor het rustoord, die

intussen wel bijna startklaar is.> De Novarode-site die er twintig jaar als een

dorpskanker bijligt en waar nu eindelijk de uitbouw van een park- en (sociale) woonzone startklaar is.

> Een mantelzorgpremie, want de mantelzorgers zijn de heiligen van deze tijd.

Anne Sobrie (lijstduwer Respect)> De afschaffing van de kerstmarkt en het

verloederen van de wekelijkse markt. > Ik vind het jammer dat de laatste Gordel niet

is mogen vertrekken en aankomen in Rode. > Een foetusweide op het gemeentelijke

kerkhof.

Wat is jouw belangrijkste focus voor de komende zes jaar op het vlak van …?VeiligheidGeertrui Windels (lijsttrekker Respect)Altijd twee politiepatrouilles op de baan en de mogelijkheid – die nu al bestaat – om je eigen wijkagent rechtstreeks op te bellen. Het bestrij-den van bendes en vandalisme rond het station, door gevolg te geven aan het actieplan dat de politie op vraag van de NMBS opstelde. Het uitvoeren van het aanbod van de politie i.v.m. inbraak-, drugs- en alcoholpreventie. De chaos aan de schoolpoort oplossen met gesubsidieerde stadswachten. Een werkgroep verkeersveiligheid opstarten om een globale aanpak van de verkeerschaos uit te werken.

Anne Sobrie (lijstduwer Respect)Een efficiënte werking van het politiekorps waardoor de wijkagenten minder administra-tieve taken moeten vervullen en zich meer in hun wijken kunnen vertonen en een gevoel van

3

veiligheid kunnen creëren bij de bevolking. Stadswachten aanstellen aan de schoolpoort.

GemeenschapslevenGeertrui Windels (lijsttrekker Respect)De vele initiatieven die de lokale verenigingen of de Vlaamse overheden willen organiseren ondersteunen i.p.v. boycotten. Initiatieven nemen ter bevordering van een warme samen-leving via wijkborrels, sportieve en culturele initiatieven, het verwelkomen van nieuwkomers, integratie en taalinitiatie voor anderstaligen. Van het cultureel centrum, het sportcomplex, het zwembad en de bibliotheek een ontmoetings-plaats voor de verschillende culturen maken. Vrijwilligerswerk ondersteunen. Een welkomst-pakket in vier talen voor de nieuwkomers met vermelding van het lokale verenigingsleven, de handelaars en de taalcursussen.

Anne Sobrie (lijstduwer Respect)Na zo veel jaren wil ik de Culturele Raad Rode, de jeugdraad en de seniorenraad laten erkennen door de gemeente, zodat ze niet alleen steun kunnen krijgen van de Vlaamse Gemeen-schap, maar ook van de gemeente.

MobiliteitGeertrui Windels (lijsttrekker Respect)Eindelijk de dure mobiliteitsstudies uitvoeren. De verkeersproblemen op de grote assen, in de dorpskernen en aan de schoolpoorten oplossen. Respecteren van het STOP-principe: in volgorde voorrang geven aan Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, Personenwagens. Een schoolbereikbaarheidskaart maken om onze kinderen van op verschillende plaatsen in onze gemeente de veiligste weg naar school te tonen. Veel meer belangenbehartiging bij de NMBS en De Lijn, o.a. om ervoor te pleiten dat het GEN ook de Brusselse noord-zuidas zou bedienen.

Anne Sobrie (lijstduwer Respect)Er moet absoluut een oplossing gevonden worden voor het mobiliteitsprobleem in de Lindestraat, de Terheydestraat, de Nieuwstraat, de Gehuchtstraat en de Zoniënwoudlaan, waar het verkeer strop zit door de nieuwe aanleg van het Winderickxplein in Alsemberg. Het fietsroutenetwerk in onze gemeente moet worden aangepakt zodat er veilige fietspaden komen, niet alleen voor de fietsende school-gaande kinderen maar voor alle fietsers in onze gemeente.

Ruimtelijke OrdeningGeertrui Windels (lijsttrekker Respect)Een totaalconcept uitwerken voor mooie, dynamische dorpskernen, die goed bereikbaar zijn voor voetgangers, fietsers en auto’s. In overleg met alle overheden maximaal inzetten op het voorkomen van overstromingen. Er moet dringend werk gemaakt worden van de

RUP’s (Ruimtelijke Uitvoeringsplan-nen) zodat er eindelijk rechtszekerheid komt voor diegenen die wonen in een zonevreemd gebied. De eigenheid van onze gemeente – meerdere kleine dorpskernen met veel groen en residentiële ruimtes, zonder hoogbouw – willen we behouden en verder ontwikkelen. Een mooi uitgebouwd wandel- en fietsnetwerk om te genie-ten van de vele mooie natuurplekjes, o.a. door de vergeten trage wegen te ontsluiten.

Anne Sobrie (lijstduwer Respect)Na de goedkeuring van het gemeente-lijk structuurplan moeten de RUP’s opgesteld en uitgevoerd worden zodat er rechtszekerheid komt voor de woningen in zonevreemde gebieden.

FinanciënGeertrui Windels (lijsttrekker Respect)Het voeren van een gezond financieel beleid. De belastingen hoeven niet verhoogd te worden, want Rode beschikt over aanzienlijke reserves. Een beroep doen op de vele subsidiekansen die zowel de Vlaamse, de federale als de Europese overheden bieden, maar waar het huidige gemeentebestuur zelden gebruik van maakt.

Anne Sobrie (lijstduwer Respect)Onze gemeente doet het financieel zeer goed, maar dat is ook te wijten aan het feit dat er de laatste jaren geen investeringen gebeurden. Er moet werk gemaakt worden van het in orde brengen van het gemeentelijke patri-monium, van het opfleuren van de straten in Rode. Verder moet de gemeente de middelen van de provin-cie en de Vlaamse Gemeenschap optimaal benutten zodat elke Rode-naar van deze subsidies kan genieten.

OnderwijsGeertrui Windels (lijsttrekker Respect)Kwaliteitsvol onderwijs voor elk kind met aandacht voor het complete ontwikkelingsproces zoals meertalig-heid, creativiteit, gezondheid, fysieke beweging, vaardigheden. Voor dit flankerend onderwijsbeleid kan de gemeente extra ondersteuning bieden aan alle scholen op haar grondgebied, bijvoorbeeld door busvervoer voor extramurosactiviteiten, taalvaardig-heidsontwikkeling … Extra taalleer-krachten en/of taalinitiatieven voor alle scholen in Rode. Inzetten op meertaligheid van jong en oud in

samenwerking met alle instanties die taalinitiatieven aanbieden en dit aanmoedigen met subsidies. Het verplichte Lokaal Overleg Kinderop-vang opstarten om een kwaliteitsvolle voor- en naschoolse kinderopvang, ook tijdens de vakanties, te garanderen.

Anne Sobrie (lijstduwer Respect)Voor het Nederlandstalige basisonder-wijs wil ik opnieuw een bijzondere leerkracht Frans ten laste van de inrich-tende macht laten aanstellen voor taalinitiatie in de tweede graad. In het Franstalige basisonderwijs wil ik erop toezien dat het Nederlands correct wordt gegeven, zodat de leerlingen zich kunnen aanpassen aan de Vlaamse gemeenschap waarin zij leven.

Jens De Smet

Gemeenteraadsverkiezingen

Op zondag 14 oktober kiezen we een nieuwe gemeenteraad, OCMW-raad en provincieraad. In september en oktober brengen we informatie over de gemeente, de heikele punten van de voorbije jaren, de standpunten en kandida-ten van de verschillende fracties. Lees en informeer je en beslis op 14 oktober wat je met jouw stem doet.

Informeer je via de websites van de Rodense lijstenIC-GB: www.1640.beRespect: www.respect1640.be

Rechtstreekse verkiezingen in faciliteitengemeenten

In faciliteitengemeenten worden de schepenen rechtstreeks verkozen. Dat betekent dat je door jouw (voorkeur)stem uit te brengen mee bepaalt wie schepen wordt. Wie het meeste stemmen achter zijn naam krijgt, wordt schepen. Voor de gemeenteraadsleden geldt hetzelfde principe, maar dat is in de rest van Vlaanderen net zo. De burgemees-ter wordt aangeduid door de gemeenteraad.

Verkiezingen OCMWDe lijst voor de OCMW-raad wordt voor IC-GB getrokken door de huidige OCMW-voorzitter Xavier Deleenheer (FDF). Voor Respect staat OCMW-raadslid Luc Voets aan kop. Wij stelden de lijsttrekkers van de twee lijsten een aantal vragen over de verwezenlijkingen van de voorbije zes jaar en over hun plannen voor de komende legislatuur. We kregen enkel antwoord van de lijsttrekker van de lijst Respect. De lijsttrekker van Intérêts Communaux-Gemeentebelangen (IC-GB) heeft ons niet geantwoord. Het is dus gissen naar zijn standpunten.

gemeenteraadSverkiezingen 14 oktober

Luc Voets (lijsttrekker Respect)

Wat zijn de drie belangrijkste verwe-zenlijkingen van de afgelopen zes jaar?Luc Voets (lijsttrekker Respect)> De goedkeuring van de nieuwbouw

van het rustoord, waardoor er eindelijk zicht komt op hedendaags comfort voor de bewoners, op een aantrekkelijkere werkplaats voor het personeel en op energiebesparing.

> De zorg om geen enkele inwoner ‘achter te laten’ door het versterken van hun zelfredzaamheid: werk-trajecten, taalopleiding op de werkplek, meer hulp aan senioren (boodschappen- en vervoerdienst) om zelfstandig te blijven wonen.

> Gewerkt aan respect voor het sterk gemotiveerde personeel: geen dictaten, maar dialoog en overleg. En uiteraard respect voor de inzet van de talrijke vrijwilligers.

Wat zijn de drie grote uitdagingen voor de komende zes jaar?Luc Voets (lijsttrekker Respect)> Betaalbare prijzen in het vernieuwde

rustoord, het omvormen van het oude gebouw tot gesubsidieerde assistentiewoningen of het inrichten als dagverzorgingscentrum.

> Betaalbaar wonen. > Een echt sociaal beleidsplan, ook

voor kinderopvang. De opvang van zieke kinderen en dagopvang organiseren.

Van welke zaken die je niet kon realiseren heb je spijt?Luc Voets (lijsttrekker Respect)> Een betere personeelsomkadering in

het woon- en zorgcentrum, met het oog op meer kwaliteit in de verzorging en minder werkdruk.

> Het behoud van het strijkatelier. > De organisatie van een senioren-

behoeftenonderzoek dat lange tijd werd afgeblokt door de meerderheid in het gemeentebestuur.

Wat is voor jou de belangrijkste focus voor de komende zes jaar op het vlak van …?Luc Voets (lijsttrekker Respect)OuderenzorgMensen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen woning laten wonen. Het OCMW helpt hierbij via een klusjesdienst voor senioren, een boodschappendienst, valpreventie, een nood-oproepsysteem, warme maaltijden, poetshulp, een verlaging van de energiefactuur door groepsaankopen. Daarnaast moeten er extra serviceflats en/of assistentiewoningen komen. Het vernieuwde rustoord moet toegankelijk blijven voor iedereen en de familiale sfeer moet behouden blijven.ArmoedeVerderwerken aan de zelfredzaamheid via het aanbod van werktrajecten, schuldbemiddeling en de strijd tegen kinderarmoede door kinder-opvang, huiswerkklasjes, sport- en cultuur-cheques, vakantiemogelijkheden voor kinderen en voor kansarme gezinnen. Voor kansarmen zal het drukken van de energiefactuur steeds dwingender worden: energiescans, energie-zuinige investeringen en deelname aan groeps-aankopen van energie kunnen hierbij helpen.HuisvestingEen woonloket waar je terecht kan voor informatie over bouwen, verbouwen, premies. De oprichting van een sociaal verhuurkantoor en meer sociale woningen. Kansen voor nieuwe woonformules benutten, aangepast aan de verouderende bevolking (bijvoorbeeld kangoe-roewonen).AsielbeleidHet LOI (lokaal opvanginitiatief ) wordt behou-den en de integratie van asielzoekers moet verder vereenvoudigd worden met de hulp van de vzw PIN (toeleiders in de diversiteit). Deze mensen begeleiden de asielzoekers zo veel mogelijk in hun eigen taal en zorgen voor kennis van lokale gebruiken en verplichtingen, maar ook voor een taalopleiding en meer kansen op werk.FinanciënWe moeten streven naar een dienstverlening op maat van de mensen en de financiële mogelijk-heden van onze gemeente. Belastingen dienen niet om een spaarpot aan te leggen, maar om goed en weloverwogen te gebruiken ten dienste van alle inwoners. ( Jens De Smet)

NL Surf naar www.deboesdaalhoeve.be en lees de verkiezingsartikels integraal in het Frans, Engels of Duits (vanaf 1 oktober).

FR Surfez sur www.deboesdaalhoeve.be et lisez les articles sur les électi-ons dans leur intégralité en français, anglais ou allemand.

DE Surfen Sie auf www.deboesdaalhoeve.be und lesen Sie die kompletten Artikel zu den Wahlen auf Französisch, Englisch oder Deutsch.

EN Pay a visit towww.deboesdaalhoeve.be to read the elections articles entirely in French, English or German.

Aparte OCMW-verkiezingen in faciliteitengemeenten

In faciliteitengemeenten vinden aparte OCMW-raadsverkiezingen plaats. Dat betekent dat je de OCMW-raad rechtstreeks kan verkiezen. Op basis van het aantal (voorkeur)stemmen bepaal je mee wie in de OCMW-raad mag zetelen.

5

verenigingSnieuwSuit de gemeente

SprokkelsRode nam deze maand afscheid van Herman De Geyter. Het verenigingsleven verliest hierdoor een actieve, belezen man. Nog 1 keer voluit … Onze burge-meester heeft de Gordelleuze van dit jaar wel heel letterlijk genomen en ging nog 1 keer voluit dwarsliggen. De argumenten (overlast voor de inwoners, hoge kostprijs voor de gemeente …) waren in het verleden nooit een probleem, nu plots wel. Gelukkig kennen ze in Beersel het spreekwoord ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ en boden ze onderdak aan de Gordel. Waarvoor dank! Door al het gedoe kwam Rode negatief in de nationale pers en er heerste op de Gordel-dag zelf jammer genoeg een woelige en grimmige sfeer op ons dorpsplein. Alsof de hele heisa rond de Gordel niet volstond, besliste het schepencollege – net als in 2010 – met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen offertes aan te vragen om oproepingsbrieven in beide landstalen te kunnen versturen. Het circus kan herbeginnen met een gouverneur die – in opdracht van de Vlaamse Regering – zelf de oproepingsbrieven verstuurt en met enkele Franstalige vrijwil-ligers die vlijtig een Franstalige versie postklaar maken voor de Franstalige inwoners. Om nog maar te zwijgen over alle misverstanden en ongemakken die er daardoor bijkomen in de stemlokalen op de verkiezingsdag. Het is spijtig dat je belastinggeld gebruikt wordt voor deze flauwe communautaire spelletjes, maar ook voor de politiebewaking van Rolins woning en het gemeentehuis op Gordel-zondag, voor de politieaanwezigheid tijdens de gemeenteraadszittingen … De jaarlijkse factuur voor dit alles zal de 50.000 euro – het bedrag dat zogezegd voor de Gordel uitgetrokken moest worden – vermoedelijk overschrijden. Als je dan terugdenkt aan de uitspraken die onze burgemeester enkele jaren geleden in Kraainem deed, krijgen die toch wel een zeer wrange nasmaak. Ze zei toen letterlijk: ‘Ik ben gematigd, ik probeer altijd pacificatie door te voeren in de gemeente bij mij ...’ Euh, kunt u mij dan uitleggen wat er in uw woordenboek staat bij het woord ‘pacificatie’? De splitsing van BHV en ‘pacificatie’ kunnen blijkbaar niet samen door één deur. De Franstalige lijst heeft met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen een website op poten gezet: www.1640.be. Bij het welkomstwoord van onze huidige burgemeester lezen we – naast het feit dat ze geen kandidaat is bij de volgende verkiezingen – opnieuw de volgende woorden: ‘Uiteraard zal ik steeds bereid blijven om u te helpen en het team 1640.be bij te staan in zijn actie om respect voor iedereen en solidariteit, waarden die mij zo na aan het hart liggen, verder te dragen. Ik vervul verder mijn mandaat als volksvertegenwoordiger van de Rand en zal hiermee de belangen van alle inwoners blijven behartigen.’ Ja natuurlijk! Best wel een interessante site trouwens, die 1640.be. Bij het ter perse gaan van deze buurten zijn er een aantal zaken niet vertaald in het Nederlands en zelfs het Frans is niet je dat … (la ‘station’ i.p.v. la gare). Als je doorklikt om een bericht te versturen, kom je op een Franstalig pop-upvenster terecht, terwijl in de Franstalige versie een Engelstalig venster tevoorschijn komt. Onder de tab ‘Vivre ensemble’ staat dan weer … niets … maar dat is logisch, aangezien de begrippen Rode en ‘samenleven’ jammer genoeg niet samen gaan. Ook de Nederlandstalige eenheidslijst ‘Respect’ heeft een eigen website gemaakt: www.respect1640.be. Op het moment dat we deze Sprokkels schrijven, is daar eveneens nog werk aan de winkel, want de site is ver van volledig. Bezoek de websites zeker, lees de verkiezings-artikels in buurten, informeer je en maak er een aange-name verkiezingsdag van.

pasarGratis bezoek aan PIVO Asse van militair domein tot vormingscentrumzaterdag 10 november14 tot 16.30 uur – PIVO

Het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding, kortweg PIVO, is ondergebracht in een militaire kazerne. Die werd in de jaren 20 opgericht op het grondgebied van Relegem en Zellik. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijk centrum voor militaire ballonluchtvaart. Daarvan getuigt vandaag een (weliswaar zeer beschadigde) ballonloods uit 1929 die in 2000 als monument beschermd werd. Na de bezetting werd de kazerne een materiaal- en bevoorradingsdepot en ze vervulde een tijd lang de rol van enige herbevoorrader van de Belgische lucht-macht. Een belangrijk onderdeel was onder meer ‘de survie’, waar de aangepaste overlevingsuitrusting voor de seaking-helikopterbemanningen van Koksijde ontworpen en geproduceerd werd. Het leger sloot de kazerne in 1995 en in 1998 werd het domein – na een lange procedure – door de provincie Vlaams-Brabant aangekocht. De site is een van de eerste militaire domeinen die gesaneerd en nagenoeg volledig herbestemd zijn.

Adres activiteit: PIVO, Poverstraat 75, Asse (Relegem)

Programma: verwelkoming in hetPIVO met koffie of thee (zelfbediening). Kortfilm over de geschiedenis van het domein. Een historische en ecologische wandelroute (1,5 km) met gids langs historische relicten en proeftuinen van biodiversiteit. De nadruk ligt vooral op het historische aspect.

De activiteit is voor iedereen toegankelijk, zonder leeftijdsbeperking. Ze is ook opgenomen in het programma van Bijt in je vrije tijd, waarmee cursisten Nederlands kunnen deelnemen aan Nederlandstalige activiteiten. Ze oefenen zo hun Nederlands.

Inschrijven kan voor 31 oktober via Rudy Decuyper, 0486 45 12 26, [email protected].

Meer info: www.pasar.be/SintGenesiusRode

6

© T

ine

De

Wild

e

leentje blykers start dansschool giants

‘de meisjes dansen alsof ze voor een gevuld Sportpaleis staan’

Dansschool Giants staat nog in de kinderschoenen, maar gooide al hoge ogen in Sint-Genesius-Rode. De gemiddeld twaalf jaar oude Mini Giants behaalden dit jaar goud op het BK hiphop en kijken nu uit naar het WK dat deze maand bij onze noorderburen plaatsvindt. Aan de wieg van de dansschool staat choreografe Leentje Blykers (26), die na vier jaar rechten studeren besloot om het roer om te gooien.

‘Mijn mama heeft altijd al geweten dat ik een koppige tante ben’, vertelt Leentje Blykers. ‘Mijn droom was om een dansopleiding in Tilburg te volgen, maar dat was toen niet haalbaar. Met tegenzin ben ik willekeurig iets gaan studeren, terwijl ik eigenlijk besefte dat mijn toekomst daar niet lag.’

Leentje gaf voordien al een tiental jaar les bij danscentrum Pirouette in Beersel, waar ze van kindsbeen af ook klassiek ballet volgde. Ze besliste uiteindelijk om haar eigen weg te volgen en stampte in januari 2012 haar eigen dansschool uit de grond. ‘Zowat vijf jaar geleden startte ik een aantal

wedstrijdgroepen op, waarmee we al verschillende successen boekten. De combinatie van de wedstrijdgroepen en de kinderen die puur voor het plezier kwamen dansen, werd echter te moeilijk. Dus ging ik op zoek naar een eigen danszaal. Bij Pirouette boden ze geen lessen hiphop aan voor jongeren onder de twaalf jaar. Ik vond dat een gat in de markt en richtte meteen drie hiphopgroepen op, met telkens een vijftiental leerlingen.’

klein maar grootsDe wedstrijdgroepen zijn onder-verdeeld in de Inieminie Giants, de Mini Giants en de Little Giants, bestaande uit kinderen en jongeren van zeven tot zeventien jaar. Hoewel Leentje oog heeft voor talent, had ze nooit verwacht dat haar kleine dansers een hele resem kampioentitels op zak zouden steken. ‘Ik wou vooral dat ze zo veel mogelijk ervaring zouden opdoen’, zegt Leentje. ‘Een professio-nele danswedstrijd is best intimiderend. De juryleden zitten vlak voor je neus aan een ellenlange tafel, zonder je ook maar één seconde uit het oog te verliezen. In twee minuten tijd moet je dan ook alles uit de kast halen en tonen dat je veelzijdig bent. Dat gaat van locking, popping, breakdance tot new skool, old skool, lyrical, enzovoort. Toen de Mini Giants echter voor de allereerste keer deelnamen aan het BK hiphop eindigden ze verrassend op een mooie vierde plaats. Het jaar daarop waren ze tweede en nu zijn ze de beste van het land in de categorie kadetten. Hun sterkte schuilt in hun zelfvertrou-wen en positieve uitstraling. Ze dansen alsof ze voor een gevuld Sportpaleis staan. Ze zijn ook sterk verbonden met elkaar. Het zijn niet alleen acht fantastische danseresjes, maar ook beste vriendinnen die samen heel veel plezier maken.’

achter de schermenHoewel haar leerlingen schitteren op het podium, voelt Leentje zich daar

De Lepelstraat

Op de oude postkaart herkennen we de toren van de Sint-Genesiuskerk, enigszins verscholen tussen de bomen. Van de reeks huizen die langs de oude Lepelstraat stonden, vandaag Beukenstraat genoemd, blijft niet veel meer over. De Lepelstraat was een onderdeel van de bedevaartweg of de ‘weg-om’ die de processie van Alsemberg volgde. In de verte zie je de Stationsstraat.

Enkele mensen staan rond een bakstenen witgekalkt kapelletje. Het is niet geweten aan wie het kapelletje is opgedragen, waarschijnlijk aan Onze-Lieve-Vrouw. Als we in de richting van het centrum van Rode kijken, ligt de rechterkant van de Beukenstraat op het grondgebied van Alsemberg, de linkerzijde is Rode. Iets hogerop loopt ook de grens met Alsemberg. Het kapelletje, alsook het gebouw erachter, werden afgebroken bij het rechttrekken van de Stationsstraat. Nog later kwam het gemeentelijke containerpark op deze plaats. Enkele jaren geleden ten slotte, werd de Beukenstraat heraangelegd met nieuwe kasseien uit porfier. Voordien lagen er oude kasseien uit kwarts. Deze kwartsstenen, ontgonnen in de groeve aan de steenput in Dworp, waren te herkennen door hun typische geelbruine kleur. Jammer genoeg werden deze kasseien in de nieuwe bestrating niet meer herbruikt.

Tekst: Jan De Cock. Foto Beukenstraat: Johan Stoffels.

7

niet meteen op haar plaats. ‘Ik ben een betere dansjuf dan danseres. Mijn plek is naast het podium. Ik geniet ervan om mooie choreo-grafieën voor hen te maken en hen te zien genieten, ook al behalen ze geen podiumplaats.’ Inspiratie krijgt ze door regelmatig internatio-nale stages te volgen, maar het kan ook dicht bij huis. ‘Ik ben voortdurend aan het dansen’, vertelt Leentje. ‘Als ik in de supermarkt aan de kassa aanschuif, beweeg ik uit verveling automatisch mijn voeten. Onbewust maak je bepaalde bewegingen die je wel eens in een dans zou kunnen vertalen. Toen ik op een internationale stage in Zweden was, vertelde een choreograaf me dat ook hij inspiratie haalde uit het simpelweg iets uit de kast nemen. Ik denk dat heel wat dansers vaak naar het dagelijkse leven teruggrijpen.’

Samen sterkHoewel er in Sint-Genesius-Rode al een groot aanbod aan dansopleidingen is, ervaart Leentje geen vijandigheid tussen de groepen. ‘In de danswereld leren we voortdurend van elkaar en gunnen we elkaar dan ook het allerbeste. Ik wil mijn leerlingen niet tot mini-Leentjes kneden. Een goede danser verruimt zijn horizon en blijft beter niet bij dezelfde leerkracht. De meesten van hen volgen ook les in andere dansscholen. Ze moeten zo veel mogelijk ervaring opdoen, proeven van het brede aanbod, en daar ten volle van genieten.’

Ook Leentjes’ familie steunt haar door dik en dun. ‘Mijn ouders zijn supertrots op mij. Mijn mama houdt ervan om de outfits voor de kleintjes in elkaar te boksen, en zit dan ook vaak achter de naaimachine. Mijn twee jongere broers volgden vroeger zelfs les bij mij, en hoewel mijn zus niet danst, is ze samen met mijn vader de fanatiekste supporter op bijna elke wedstrijd. Stiekem hoop ik dan ook dat een van mijn broers of leerlingen me later als leerkracht kan vervangen en de dansschool zal voortzetten.’

dans voor iedereenDansschool Giants telt ondertussen ruim 120 leerlingen, van drie jaar tot ver in de vijftig. ‘Mijn ambities gaan veel verder dan alleen maar wedstrijden winnen. Dansen moet voor iedereen toegankelijk en plezierig zijn. Ook de oudere dames, de Funky Ladies, vinden bij ons hun gading. Ik geef hen les in funky jazz, een trendy mix van funk, hiphop en jazz. Naast de wedstrijd-groepen geef ik doorgaans ook lessen hiphop, klassiek en jazz voor het plezier. Dansen is immers voor iedereen.’

Julie Desmet

Meer info: www.giantsdance.be

oud-nieuw

8

verenigingSnieuwS

varoJubileum – 25e kaas- en wijnavondvrijdag 5 oktober vanaf 18 uur – CC Wauterbos

De Vriendenkring van Andersvaliden van Rode en Omgeving (VARO) nodigt je heel graag uit op de jubileumviering van zijn 25e kaas- en wijnavond. Je wordt vertroeteld met de klassieke ingrediënten, maar die worden aangevuld met iets speciaals om de verjaardag extra in de verf te zetten.

Je kan, zoals altijd, genieten van een uitstekend wijntje of een goed biertje. Degusteren van een overvloedig hartig hapje pittige of zachte kaas is hemels, en vergeeflijk zondig genot. Ben je niet zo voor kaas? Laat je dan verwennen door een verzorgd bord fijne vleeswaren, vergezeld van veel verse groenten. Een ongeëvenaard dessertenbord doet jouw smaakpapillen smelten en vergezelt ze naar ongekende hoogten. De zaal wordt steeds versierd met bloemen en kaarsjes. Gepaste muzikale sfeer wordt je gebracht door een virtuoos op zijn elektrische piano. Zo geniet je van dit samenzijn bij het weerzien van zo veel (ex-)Rodenaren en andere naburige sympathisanten. En dit allemaal voor een schappelijke prijs.

Dankzij jouw aanwezigheid en hulp kan de vriendenkring een klein beetje tegemoetkomen als noodzakelijke onder-steuning voor de andersvalidenzorg in onze streek. De andersvaliden rekenen op deze steun. Wij tonen jullie op deze avond graag wat wij door jullie steun kunnen realiseren.

Je kan de andersvaliden altijd financieel ondersteunen met een storting op het rekeningnummer van Varo: KBC-BE95 4364 1415 1158.

vierde baobabquizzaterdag 20 oktober20 uur - CC Wauterbos

De vierde Baobabquiz ten voordele van ons project in Fandan (Senegal) staat voor de deur. Dit jaar quizzen we voor het aankopen van schoolmateriaal (borden, schoolbanken, tafels ...) voor het afgewerkte schooltje. Het wordt opnieuw een algemene quiz met multimediapresentatie en een mooie prijzentafel. Er is voldoende spijs en drank.

Ook de vorige jaren werden de inkomsten goed besteed. Onze realisaties op een rijtje:• 2008:realisatievaneen28meterdiepewaterput;funderingenvanhetdispensariumwordengegraven.• 2009:mensenuitRodeenomstrekenopenenhetdispensariumvoordeplaatselijkebevolking.Dewerkenvoorde

bouw van een schooltje gaan van start.• 2010-2011:bouwenafwerkingvanhetschooltje.Indecember2011wordteencontainermetmedischmateriaal,

speelgoed, kledingstukken, oude schoolbanken van GBS Wauterbos … naar Fandan gestuurd via Dakar.• 2012?Metdeopbrengstvandequizhopenweschoolmateriaalvoordekinderenaantekopen.

De quiz start om 20 uur. De deuren openen om 19 uur.

De deelnameprijs bedraagt 20 euro per ploeg van vier personen. Vooraf inschrijven is verplicht en kan tot 17 oktober via [email protected] of 02 358 33 08.

Elke bijkomende steun is welkom via het rekeningnummer 123-6800114-62.

badmintonclubs de pluimgewichten en de randrakkersNegende badmintonduelzondag 11 november vanaf 10.30 uur – sporthal WauterbosAlle recreatieve badmintonspelers kunnen zich tijdens het badmintonduel meten met andere sportievelingen uit de omgeving. Wie er de vorige edities bij was, weet dat plezier en sportiviteit voorop staan, wat niet uitsluit dat het er heel spannend aan toe kan gaan.

De eerste sets worden om 11 uur gespeeld, opwarmen kan vanaf 10.30 uur. Het concrete speelschema vind je vanaf 8 november op de website. Daar kan je zien wanneer en tegen wie jij ‘aan de slag’ moet.

Vooraf inschrijven is verplicht en kan tot 4 november voor één discipline (mannen enkel, mannen dubbel, vrouwen dubbel of gemengd dubbel). Competitiespelers worden niet toegelaten.

Deelnemen aan het badmintonduel kost 7 euro. Studenten betalen 5 euro. Een verzekering en T-shirt (voor de eerste 50 inschrijvingen) zijn inbegrepen.

Meer info en inschrijven: www.badmintonduel.be

koken met greet

Balletjes met seldersausIngrediënten voor 4 personen> 500 g gemengd gehakt> 1 teentje look> 1/2 busseltje peterselie> peper en zout> 2 eetlepels paneermeel> 1 ei> 1 witte selder> 2 sjalotten> 1 kruidentuiltje (verse tijm, peterselie en laurier)> een scheutje witte wijn> 2 dl room> een klontje boter

Bereiding:> Plet de look en hak de peterselie.> Doe het gehakt in een grote kom en voeg er het paneermeel,

het ei, de geplette look en de peterselie aan toe.> Kneed het vleesmengsel en voeg peper en zout naar smaak

toe.> Rol het mengsel tot egale balletjes (3 tot 4 cm).> Verhit een klontje boter in een pan en bak de balletjes

goudbruin. De balletjes moeten niet doorbakken zijn, want straks garen ze verder in de seldersaus.

Seldersaus:> Hak de sjalotten fijn en snij de bleke stengels van de selder

in kleine stukjes.> Smelt een klontje boter in een ruime kookpot en stoof de

sjalotten en de selder aan op een matig vuur. De selder mag gerust een beetje kleuren.

> Maak een kruidentuiltje en voeg dit toe aan de pot.> Voeg een flinke scheut witte wijn toe en laat de alcohol

even verdampen.> Schenk de room in de pot.> Doe de balletjes bij dit mengsel, zet het deksel op de pot

en laat alles een kwartier sudderen op een zacht vuur.

> Serveer met puree of gekookte aardappelen.

Smakelijk,

Greet

9

davidsfondsTweedehandsboekenbeurszaterdag 29 en zondag 30 septemberOns Parochiehuis

Ons Parochiehuis ligt elk jaar tijdens het jaarmarktweekend vol tweedehandsboeken en wenskaarten. De nieuwe uitgaven van het Davidsfonds kan je er ook inkijken. De tweedehandsboekenbeurs is open op zaterdag 29 september van 9 tot 20 uur en op zondag 30 september van 14 tot 18 uur.

davidsfondsDe Arabische RevolutieJef Lambrecht over het explosieve Midden-Oostendinsdag 9 oktober 20 uur – GC de Boesdaalhoeve

De revolutionaire tsunami in het Midden-Oosten, op gang getrokken door een groenteverkoper, spaarde geen enkel Arabisch land. De wereld veranderde, de geschiedenis kwam in een onverwachte stroom-versnelling. De Arabische Revolutie duurde enkele maanden. Toen intervenieerde de buitenwereld. Maar hoe zit het nu concreet met die Arabische Revolutie en de omwenteling in het Midden-Oosten? Gewezen radiojournalist en Midden-Oostenkenner Jef Lambrecht schetst tijdens deze uiteenzetting het ontstaan, de evolutie en de toekomst van de conflictsituatie(s) in het Midden-Oosten.

Toegang: 5 euro (4 euro voor leden Davidsfonds en vtbKultuur)

Meer info: 02 305 75 33, [email protected]

davidsfondsHiërogliefen lezendrie woensdagen vanaf 17 oktober19.30 uur – CC Wauterbos

Hiërogliefen zijn een fascinerend schrift. De vele soorten man-netjes, planten of vogels lijken wel weggelopen uit een miniatuur-stripverhaal. Maar hiërogliefen zijn veel meer dan grappige tekeningen. Ze vormen een ingenieus schrift waarbij elk teken verschillende functies kan hebben. Marleen Reynders licht in deze cursus een tipje van de sluier. Als uitgangspunt neemt ze de hiërogliefen die als legenden of tekstballonnetjes bij graf- of tempel-wanden geschreven zijn. Over welke koning of god gaat het? Wat wordt er geofferd? Aan het eind van de cursus lees je eenvoudige Oudegyptische teksten.

Marleen Reynders is licentiaat in de egyptologie en de musicologie. Ze was voorzitter van Egyptologica Vlaanderen en schreef de boeken Onder het oog van de Zonnegod, Kunstschatten uit Egypte en Het Egypte van de farao’s. Ze is ook reisbegeleider voor Davidsfonds Cultuurreizen.

Deelnameprijs: 47 euro, 43 euro (met lerarenkaart), 40 euro (Davidsfondsleden). Syllabus en drank zijn inbegrepen.

Inschrijven: www.davidsfonds.be/uvt

Meer info: 02 305 75 33, [email protected]

het is weer bijna halloween

gili en Ygor jagen op geestenGili profileert zich als goochelaar, stand-upcomedian en mentalist. Nu Halloween in aantocht is, komt hij handen tekort om in Vlaamse steden en dorpen geesten en dolende zielen te verdrijven. Daarom doet hij een beroep op de diensten van Ygor uit Poperinge. Om hun belagers te intimideren zet zijn assistent de zwarte beulskap op. Of ze al dan niet in hun opzet slagen, hangt af van de gewaardeerde medewerking van het publiek, dat na de Gilicatessen en druk bekeken televisieshows alsmaar groter is geworden.

Lieven Geysen, zoals Gili eigenlijk heet, haalt al sinds zijn achtste theatrale stunts uit. Toen kreeg hij zoals veel leeftijdgenootjes van Sinterklaas een ‘toverdoos’: ‘Terwijl mijn vriendjes er nauwelijks mee speelden, probeerde ik alle trucs uit. Zowel thuis als op school demonstreerde ik mijn bescheiden goochelkunsten.Van het een kwam het ander. Via een postorderbedrijf bestelde ik gespecialiseerde

goochelboeken. Ik wilde even handig worden als de ‘ingewijden’. Niet alle technieken waren even eenvoudig. Gelukkig bestaan er cursussen om ook moeilijke trucs onder de knie te

krijgen.’

het bal der helderziendenToch koos hij niet meteen voor een professionele goochelaarscarrière. Tien jaar lang werkte Lieven in het Kortrijkse als ergotherapeut met volwassenen met een mentale beperking. Hij dook als illusionist op bij De Nieuwe Snaar, verscheen als Tony Chakra bij het freakcircus Cirq en baatte van 1997 tot 2007 met zijn vrouw het comedycafé Trukendoos in Stasegem uit. Twee jaar geleden stuurde hij uitnodi-gingen rond voor het Bal der Helderzienden. Er werd opzettelijk geen adres vermeld, want de gasten moesten maar via hun paranormale talenten de plaats van het

gebeuren ontsluieren. Er daagde echter niemand op.

Ook Ygor uit Poperinge is niet aan zijn proefstuk toe. In een vorig leven maakte Filip Heyaert de cabaretwereld onveilig. Drie jaar

geleden scoorde hij in Amsterdam met de Wim Sonneveldprijs. Tijdens de show fungeert hij als ‘telepathische partner’ van Gili en hij volgt nauwgezet de instructies van zijn meester.

het zesde zintuigGili verschilt in alle opzichten van de illusionisten die met de grote middelen sensationele stunts uitvoeren. ‘Je kan me

niet vergelijken met Houdini, David Copper-field of Hans Klok. Als mentalist ‘fake’ ik met behulp van mijn vijf zintuigen een zesde zintuig. Ik kon niet verdragen dat pseudoparagnosten in een VTM-reeks beweerden dat zij over een zesde zintuig beschikken. Dat zesde zintuig bestaat gewoonweg niet. Iedereen die het handig speelt, kan verbazingwekkende dingen doen. Via ‘cold reading’ vergaar je bijvoorbeeld de gewenste informatie. Een bijzondere gesprekstech-niek, waarbij je alleen maar doet alsof je veel weet over de ander.’

nieuwS uit de boeSdaalhoeve

gili & YgorGili drijft uitwoensdag 24 oktober

In deze interactieve voorstelling verkent Gili de grenzen van het verborgene aan de hand van oude rituelen en mystieke handelingen. Samen met zijn eigenzinnige assistent Ygor

reist Gili van stad tot stad, van dorp tot dorp om er de plaatselijke geesten en demonen op te roepen, entiteiten die zich voeden met angst. Wie kijkt zijn demonen recht in de ogen en wordt bevrijd? Wordt het iemand uit het publiek, Gili zelf of misschien wel zijn zelfgecreëerde assistent Ygor ...

20.30 uur - GC de Boesdaalhoeve

Tickets: 18 euro (kassa), 16 euro (vvk)

11

lokale geestenWelke trucs hij in de lopende show toepast, houdt hij natuurlijk geheim. Gili: ‘Ik lees gedachten, doe voorspellingen en demonstreer een vorm van telekinese. Maar ik zaag geen vrouwen middendoor en laat geen mensen verdwijnen. Mijn shows zijn daarom niet minder fascinerend. Zoals elke theatervoorstel-ling hebben ze een scenario dat als kapstok dient voor de opeenvolgende taferelen. Ditmaal zoek ik contact met de lokale geesten. Vaak leiden geesten een verborgen bestaan en moeten ze opgeroepen worden. Denk niet dat er rond de Boesdaalhoeve geen te vinden zijn. Geen enkel dorp is gevrijwaard. Ze zitten overal.’

Hij roept de hulp in van de aanwezige oma’s en opa’s. Zij kennen doorgaans beter de geschiede-nis van de streek en kunnen misschien gegevens aanreiken. Zo wordt de voorstelling meteen interactief. Een niet te onderschatten troef voor de twee performers. In Ardooie woonde Gili ooit een voorstelling bij van de legendarische Extrano: ‘Ik heb mij kostelijk geamuseerd, want zijn trucs waren heel doorzichtig. Toen zijn woning een tijd later afbrandde, bleef de kamer die hij had ingericht voor privéseances gespaard. Zij dient nu als decor. Net als de muziek en de belichting vervult het decor een niet te onder-schatten functie. De toeschouwers mogen het alleen zien aan de voorkant. De rest van het speelvlak is voor hen taboe. Toch spelen we zeer dicht bij het publiek. Een voordeel dat televisie-shows niet kunnen bieden. In een zaal registreer ik onmiddellijk de reacties en ik kan er op inspelen. Bij televisieprogramma’s verneem je pas de dag nadien of een show al dan niet werd gesmaakt.’

gili op tvDe veelvuldige televisieoptredens droegen wel bij tot zijn naambekendheid. ‘Ik ben al twintig jaar actief in het vak, maar de grote doorbraak kwam er pas na de Gilicatessen, de bijdragen aan De Laatste Show en de reeks Onmogelijk?. Ook de voorstelling Iedereen paranormaal, die ik maakte als tegenwicht voor het VTM-programma Het zesde zintuig, legde me geen windeieren. Een artiest is klaarblijkelijk alleen van tel als hij op televisie verschijnt, hoewel hij zich veel beter kan uitleven in een theaterzaal’, meent Gili.

Dat hij geen kisten met valse bodems of muren met dubbele wanden nodig heeft om het publiek op sleeptouw te nemen, bewijst hoe krachtig de mentalistische aanpak is: ‘Ik laat geen mensen of voorwerpen zweven, want dan weet iedereen dat het doorgestoken kaart is. Nu breng ik mijn publiek aan het twijfelen. Met mijn tekenblok, stiften en ander alledaags schrijfgerief uit de papierwinkel schep ik illusies, die voor de leek moeilijk te ontraadselen zijn. Ook dat kan sensationeel zijn. Ygor en ik maken de mensen niets wijs. Wij blijven onszelf en dat is al gek

genoeg. Denk niet dat we geen emoties opwekken. Wie authentiek is, raakt de gevoelige snaar.’

Ondertussen nam Gili ook een programma voor de Oekraïense televisie op. ‘De uitzendingen gaan in oktober van start. Inhoudelijk is er weinig verschil met de serie die onze openbare omroep op Eén uitzond. Omdat ik geen Russisch spreek, krijg ik een copresentator.’

inspelen op onzekerheidAan het publiek waar hij voor optreedt, merkt Gili nauwelijks een verschil. ‘Zelfs het onderscheid tussen de stad en het platteland is miniem. Zowat overal zijn er misvattingen over het paranormale en het zogenaamde zesde zintuig. Niemand wordt met paranormale talenten geboren. Wie verbluffende stunts uithaalt, heeft dit aangeleerd. Als mentalist scherp je echter weer de onzekerheid aan. Bij iedere show zijn er sceptici en ‘believers’. Zolang het publiek een truc niet kan doorgronden, zijn er altijd toe-schouwers die menen dat ik over bijzondere gaven beschik.’

Dat de illusionistische aanpak ook zijn vruchten zou afwerpen bij de partnerwerving betwijfelt hij. ‘Wie het mentalisme toepast om in het dagelijkse leven te misleiden, valt onvermijdelijk door de mand. In de context van het theater is het daarentegen een plezierig spel, dat niemand benadeelt.’

Sinds enige tijd verdiept Gili zich ook in de technieken van de hypnose. ‘Om het publiek te blijven boeien is het noodzakelijk dat de shows verrassend en origineel zijn. Daarom verken ik ook vanuit dezelfde nieuwsgierigheid en innerlijke gedrevenheid de hypnotische mogelijkheden van de menselijke geest.’

Eén ding is zeker. We hebben nog niet alles van Gili gezien.

Ludo Dosogne

nieuwe conciërge in gc de boesdaalhoeve Sinds 1 augustus kent het gemeenschaps-centrum een nieuw gezicht. Bea Reniers neemt de conciërgetaak over van Pascal Velkeneers. Ze is zelf ook werknemer van vzw ‘de Rand’ en werkt als poetsmedewerker in GC de Kam (Wezembeek-Oppem). Sinds augustus heeft zij haar intrek genomen in de conciërge-woning en opent en sluit ze elke dag de deuren van het centrum. Ze houdt wel van een praatje. Aarzel dus niet om Bea welkom te heten tijdens je volgende bezoek aan de Boesdaalhoeve.

theater picaliliOogappelzondag 21 oktoberfamilie

Reinettes merkwaardige appels brengen haar in de wonderlijke wereld van een muziekdoosje. Als het muziek-doosje opent, botst ze op Do en Remi,

twee bizarre figuurtjes die enkel notentaal spreken. De komst van de mooie ballerina haalt het leven van Do en Remi helemaal ondersteboven.Deze visuele en muzikale voorstelling neemt kleuters mee in de wereld van een muziekdoosje. Oogappel won de prijs van beste kleutervoorstelling op het kindertheaterfestival Spekken 2010 in Gent.

Voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar. Duur: 45 minuten

11 en 15 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 9 euro (kassa), 7 euro (vvk)

12

nieuwS uit de boeSdaalhoeve

de waancelErwin Blik in Expeditie Nulzondag 31 oktoberfamilie

Erwin Blik is een ontdekkingsreiziger. Tenminste, dat denkt hij zelf. Je kan hem ijverig en geconcentreerd aan het werk zien tijdens zijn nakende eerste

expeditie: Expeditie Nul. Met zijn zelf geknutselde apparaten en zijn eigen-zinnige onderzoeksmethodes is hij op zoek naar het zeldzame reuzeninsect ‘de basluis’. Stap mee in de uiterst wonderbaarlijke en knotsgekke wereld van Erwin Blik. Beschermende kleding is aanbevolen. De Waancel is het nieuwe productiehuis van Peter Pype (ex-Ketnet-wrapper) en Peter Spaepen.

Van 6 tot 12 jaar.Duur: 50 minuten

19.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 9 euro (kassa), 7 euro (vvk). Leden Gezinsbond: 1 euro korting.

i Solisti del ventoFestival van Vlaanderenzaterdag 20 oktoberklassiek

Muziek voor blazers wordt in de muziekgeschiedenis hooguit een voetnoot waardig geacht. Toch componeerden heel wat grote

componisten pittige en hoogst originele blaasmuziek. I Solisti del Vento willen de rijke blazersliteratuur opnieuw laten klinken: het klassieke octet, het twintigste-eeuwse dixtuor en het repertoire van Mozart tot nu. Voor het Festival van Vlaanderen brengen ze muziek van duo tot octet uit de rijke Weense traditie, met werken van Mozart, Haydn, Donizetti en Beethoven. Om 19.45 uur wordt het concert ingeleid door Willy Vervloet.

20 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 17 euro (kassa), 15 euro (vvk)

Meer info: www.isolistidelvento.be

driedaagse workshop animatiefilmmaandag 29 tot woensdag 31 oktoberfamilie

Een animatiefilm maken, doe je beeld per beeld. Tekeningen, poppen, foto’s en figuren van plasticine kan je zo tot leven brengen met een camera of digitaal fototoestel. We laten onze creativiteit en fantasie de vrije loop en maken ons eigen animatiefilmpje. Iedere deelnemer krijgt een kopie van de opname(s) die we maken.

Voor 9- en 10-jarigen.

De activiteiten starten telkens om 9 uur en eindigen om 17 uur. Er is opvang vanaf 8 uur.

Deelnameprijs: 60 euro

I.s.m. Jekino

Info en inschrijven: 02 381 14 51, [email protected]

cultuurraad linkebeekHet geheim van mijnheer Xzaterdag 20 oktobervaria - quiz

Wie was mijnheer X en wat heeft hij gezegd en geschreven? Wie deelneemt aan de quiz kan vooral veel punten verdienen met de oplossing van deze hoofdvraag. Je hoeft helemaal niet van Linkebeek te zijn om het antwoord te raden.

Iedere editie zorgen we voor wat verrassingen: het juiste visje boven halen, een balletje keurig gooien en snel een puzzeltje maken waren allemaal proeven die punten oplever-den tijdens vorige edities.

Wie dit jaar met de mooie prijzen gaat lopen, is nog even afwachten. De ploeg van KALM, de Chiroleiding, Fons en zijn gezinsgenoten, Claire en haar trouwe metgezellen, Christian de grote outsider of misschien jouw deelnemen-de ploeg? Stel een ploeg van vijf deelnemers samen en maak kans op de overwinning. Een telefoontje of e-mail aan de Moelie volstaat.

Deelnameprijs: 5 euro

Inschrijven: GC de Moelie, 02 380 77 51, [email protected]

hubert damenPlatero en ikvrijdag 9 novembertheater

Hubert Damen (verteller), Michel Gillain (flamencogitaar), Roland Broux (klassieke gitaar) en Carlo Willems (slagwerk) maken van deze klassieker

uit de Spaanse literatuur van Juan Ramón Jiménez een boeiende avond muziektheater. Veel aandacht voor flamenco, voor de warme klanken van de Spaanse klassieke gitaar en voor een van de reuzen uit de Spaanse literatuur dus. Een warme vertelling met muziek die het verhaal omhelst. Platero en ik is een lofrede op Andalusië, en op het leven.

20.30 uur - GC de MoelieTickets: 20 euro (kassa), 18 euro (vvk)

13

lili en haar familieDe huisjesslakkenzondag 4 november familie

Na hun fantastische optreden voor een uitver-kochte zaal in de Boesdaalhoeve, stellen Lili en haar familie hun Nederlandstalige cd bij ons voor aan publiek en pers.

Onder de naam Les Déménageurs is de groep razend populair in Wallonië. Vandaag zijn ze klaar om ook in Vlaanderen door te breken. Yves Barbieux, bekend van Urban Trad, is de artistieke leider.

De dansende zangeres ‘Lili’ viert haar verjaar-dag en haar broers willen haar verrassen. Drie knotsgekke topmuzikanten spelen live gitaar, bodhran, draailier, bandoera, fluit, percussie en diatonische accordeon.

Voor iedereen van 3 tot 8 jaar.Duur: 60 minuten

14.30 en 17 uur – GC de BoesdaalhoeveTickets: 12 euro (kassa), 11 euro (vvk)

Info en reserveren: 02 381 14 51, [email protected], www.deboesdaalhoeve.be

nieuwS uit de moelie

driedaagse workshop kortfilmmaandag 29 tot woensdag 31 oktober

Gezocht: cameraman, regisseur, geluidsman, acteurs en actrices … Droom jij van een rol in een filmcrew? Schrijf je in en maak kennis met het hele filmproductieproces. Kiezen jullie voor een spannende kortfilm? Een soapaflevering of een nieuwsitem? Prijs je het nieuwste product aan in een reclamespotje? Of toch maar een mini-documentaire? Stilte op de set en … actie! Iedere deelnemer krijgt een kopie van de opname(s) die we maken.

Voor jongeren van 11 tot 13 jaar.

De activiteiten starten telkens om 9 uur en eindigen om 17 uur. Er is opvang vanaf 8 uur.

Deelnameprijs: 60 euro

I.s.m. Jekino

Info en inschrijven: 02 381 14 51, [email protected]

nederlands oefenen met taaliconenWie Nederlands leert, moet voldoende oefenkansen krijgen. Dat weten Gunther Van Neste (directeur Huis van het Nederlands Brussel) en Karen Stals (stafmede-werker taal vzw ‘de Rand’) als geen ander. Beiden gaan steeds op zoek naar nieuwe initiatieven die cursisten Nederlands de mogelijkheid geven om de theorie in de praktijk toe te passen. Zo zagen ook de taaliconen het levenslicht. Wie de gemeenschapskranten openslaat, ontdekt ze bij bepaalde voorstellingen.

bijt in je vrije tijd‘In 2005-2006 kwamen we vanuit het Huis van het Neder-lands tot de vaststelling dat de doorstroom van onze cursis-ten naar het Nederlandstalige aanbod niet optimaal verliep’, start Gunther Van Neste zijn verhaal. ‘Anderstaligen staan ervoor open om deel te nemen aan het verenigingsleven, maar we merkten dat we hen meer gericht moesten toeleiden. We ontwikkelden Bijt in Brussel om de brug te maken tussen cursisten Nederlands en het vrijetijdsaanbod. Want ook aan de kant van de verenigingen was er werk aan de winkel. Om anderstaligen te bereiken moet je jouw aanbod aanpassen en is het belangrijk om duidelijk te communiceren in het Nederlands, zowel schriftelijk als mondeling. Een traject ‘duidelijke taal’ werd opgezet om de verenigingen te sensibiliseren. Later werd in Vlaams-Brabant Bijt in je vrije tijd in het leven geroepen. Anderstaligen kunnen tijdens deze Bijt-activiteiten hun Nederlands oefenen en meteen ook kennismaken met een vereniging. Zo vinden ze misschien aansluiting bij een Nederlandstalige organisatie die binnen hun interessesfeer past.’

vier taaliconenIn tweede instantie plaatste het Huis van het Nederlands Brussel een taalicoon bij een Bijt-activiteit. ‘Dat is eigenlijk een soort logo voor een organisatie, waardoor je laat weten dat je je openstelt voor anderstaligen. In totaal zijn er vier taaliconen. Als een bepaalde activiteit één taalicoon toe-gewezen krijgt, betekent dit dat je weinig Nederlands moet kennen om de activiteit te kunnen volgen. Voor vier taaliconen moet jouw woordenschat veel uitgebreider zijn. Neem bijvoorbeeld een kookles of een theaterstuk.

© T

ine

De

Wild

e

StartJe leert nog maar pas Nederlands.Je begrijpt nog niet zo veel.Er zijn toch activiteiten voor jou.Als je ziet, kan je zeker meedoen.

MakkelijkJe hebt al wat lessen Nederlands gevolgd.Je begrijpt al een beetje Nederlands.Praten is nog moeilijk.Activiteiten met zijn ideaal voor jou.

GevorderdJe volgt al langer lessen Nederlands.Je begrijpt al veel en je kan ook al iets vertellen.Je maakt soms nog fouten of je hebt wat hulp nodig.Je kan meedoen aan activiteiten met

MoeilijkJe hebt al een hoog niveau Nederlands.Je moet weinig moeite doen om de taal te begrijpen.Je kan aan alle activiteiten deelnemen.Vooral activiteiten met zijn geschikt voor jouw taalniveau.

De taaliconen zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Als je een kookworkshop geeft, visualiseer je vaak wat je zegt: ik snij een wortel, ik doe alle groenten samen in de pot. Tijdens een theatervoorstelling is dat minder aan de orde en moet je meer echt begrijpen om te kunnen volgen.’

‘Dat was wat in het verleden soms misliep’, vult Karen Stals aan. ‘Cursisten Nederlands keerden soms ontgoocheld naar huis, nadat ze bijvoorbeeld een theaterstuk gezien hadden.

15

BUURTENis een uitgave van het gemeenschapscentrum de Boesdaal-hoeve en vzw ‘de Rand’. Buurten komt tot stand met de steun van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de provincie Vlaams-Brabant.REDACTIESofie Decorte, Jan Decuypere, Greet Lebleu, Anne Sobrie, Johan Stoffels, Pascal VelkeneersEINDREDACTIEVeerle Weeck, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel, [email protected] Selleslach, 02 456 97 98, [email protected] GC de Boesdaalhoeve, Hoevestraat 67, 1640 Sint-Genesius-Rodetel. 02 381 14 51, fax 02 381 11 [email protected], www.deboesdaalhoeve.beVERANTWOORDELIJKE UITGEVER Eddy Frans, Kaasmarkt 75, 1780 WemmelVOOR INFO, TICKETS EN RESERVERINGENPascal Velkeneers en Sandra Meert (onthaalmedewerkers), Cindy Van Dijck (stafmedewerker) en Sofie Decorte (centrumverantwoordelijke). Openingsuren: maandag van 13.30 tot 20.00 uur, andere weekdagen van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.

Buurten wordt ondersteund door de afdeling Sint-Genesius-Rode/Beersel van de Orde van den Prince. Verhuis je uit Sint-Genesius-Rode en wil je op je nieuwe adres gratis buurten blijven ontvangen? Dat kan! Speel je toekomstige adres door aan GC de Boesdaalhoeve en we zorgen voor een maandelijks exemplaar in je brievenbus.

rand-nieuwS

Ze begrepen er te weinig van. De activiteit was te moeilijk of niet op maat. Daardoor namen ze één keer deel en daarna nooit meer. En dat is wat we willen tegengaan. In de gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ zijn we nu gestart met het toekennen van taaliconen aan eigen activiteiten. Alle voorstellingen die we zelf programmeren, krijgen een taalicoon. We geven enkel taaliconen aan voorstellingen waar je actief Nederlands kan oefenen. Om een klassiek concert bij te wonen, moet je geen Nederlands kennen. De muziek spreekt voor zich. Daarnaast richten de taaliconen zich ook enkel tot volwassenen die Nederlands leren. Familievoorstellingen worden dus niet ingeschaald.’

vrijetijdsaanbodDe taaliconen worden alleen gegeven aan het vrijetijdsaanbod. ‘Daar kunnen anderstaligen hun Nederlands oefenen’, zegt Gunther. ‘Het probleem is dat cursisten Nederlands buiten de les vaak in hun eigen taal aangesproken worden en eigenlijk vinden ze dat niet fijn. Je helpt hen hiermee ook niet vooruit. De taaliconen kunnen dit opvangen. Laatst was ik in een winkel met een anderstalige werknemer. Ik sprak hem aan in het Nederlands en bleef dit volhouden, hoewel ik hoorde dat hij een andere taal sprak. Wel, die persoon glom van trots omdat hij me in mijn taal kon antwoorden. Mooi toch.’

‘Sociaal-culturele verenigingen met een nationale werking krijgen van hun koepel soms ook de opdracht om aan diversiteit te werken. Zij vinden de taaliconen een handig instrument’, vertelt Karen. ‘Het vergt wel enige discipline van een vereniging. Wie meedoet, moet bepaalde activiteiten anders aanpakken. Hiervoor krijgen ze tips over ‘duidelijke taal’. De reacties zijn positief. De sfeer is heel OK bij activiteiten. Op straat hoor je mensen zeggen: Kennen die nu niet meer Nederlands? Wel, tijdens Bijt-activiteiten hoor je net het omgekeerde: Amai, ken jij al zo veel Nederlands? De activiteiten creëren een positief klimaat dat we moeten blijven stimuleren.’

kwaliteit bewaken‘Het is wel belangrijk dat we de kwaliteit bewaken’, vindt Gunther. ‘Het is niet de bedoeling dat elke organisatie zomaar taaliconen toekent aan haar activiteiten. Het volgen van een taaltraject is zeer belangrijk. Veel verenigingen worden tegenwoordig ook afgerekend op het diversiteitsthema. Het is echter niet de vraag Hoe kan ik anderstaligen binnenkrijgen? maar Hoe kan ik mijn aanbod aantrekkelijker maken voor anderstaligen? die je je moet stellen. Een belangrijke nuance.’

In de gemeenschapskranten vind je vanaf nu systematisch taaliconen bij de voorstellingen. ‘Cursisten Nederlands krijgen hierover meer informatie in de les. Leerkrachten kunnen ermee aan de slag en de anderstaligen wegwijs maken in het aanbod’, vertelt Karen. ‘Iedereen die zijn Nederlands wil blijven oefenen, kan uiteraard deelnemen aan activiteiten of voorstellingen bijwonen.’

Veerle Weeck

vragen? [email protected] Meer info over Bijt in je vrije tijd: www.derand.be/nl/taalpromotie/bijt

FR Plus d’infos à propos de Bijt in je vrije tijd: welkom.derand.be/fr/bijt

DE Informationen über Bijt in je vrije tijd: welkom.derand.be/de/bijt

EN More information about Bijt in je vrije tijd: welkom.derand.be/en/bijt

activiteitenkalender

wanneer wie / wat waar info

oktober02 13.30 femma rode / creanamiddag Ons Parochiehuis 02 380 59 20

02 13.30 femma rode / juwelen haken (ook om 19.30 uur) Ons Parochiehuis 0474 88 81 19

02 19.30 kav de hoek / cupcakes Parochiehuis De Hoek 02 358 14 71

03 14.00 gc de boesdaalhoeve / handwerk – breien GC de Boesdaalhoeve 02 381 14 51

05 18.00 varo vriendenkring andersvalidenzorg rode en omgeving 25e kaas- en wijnavond

CC Wauterbos 02 380 32 37

08 13.30 femma rode / marokkaans koken (ook om 19.30 uur) Ons Parochiehuis 02 380 65 48

09 20.00 davidsfonds / causerie: de arabische revolutie GC de Boesdaalhoeve 02 305 75 33

10 14.00 gc de boesdaalhoeve Start kinderateliers nederlands ‘babbeltuur’

GC de Boesdaalhoeve 02 381 14 51

10 15.00 de bib / voorlezen op woensdagnamiddag de Bib 02 380 56 97

11 14.00 okra / maandelijkse activiteit Ons Parochiehuis 02 380 40 94

11 20.30 gc de boesdaalhoeve / Stan van Samang GC de Boesdaalhoeve 02 381 14 51

15 19.30 kav de hoek / het nieuwe breien: kledingaccessoires Parochiehuis De Hoek 02 358 14 71

17 19.30 davidsfonds / Start cursus hiërogliefen lezen CC Wauterbos 02 305 75 33

20 14.00 ziekenzorg cm / ziekennamiddag De Boomgaard 02 380 37 75

20 de bib / Start bibliotheekweek de Bib 02 380 56 97

20 14.00 natuurpunt-rode / paddenstoelenwandeling Zevenbronnen 02 305 75 02

20 20.00 gc de boesdaalhoevefestival van vlaanderen – i Solisti del vento

GC de Boesdaalhoeve 02 381 14 51

20 20.00 vzw baobab / baobabquiz CC Wauterbos 02 358 33 08

21 11.00 gc de boesdaalhoeve theater picalili – oogappel (ook om 15 uur)

GC de Boesdaalhoeve 02 381 14 51

24 20.30 gc de boesdaalhoeve / gili & Ygor GC de Boesdaalhoeve 02 381 14 51

25 10.00 femma rode / boekbespreking: een keukenmeidenroman de Bib www.femma.be/sint-genesius-rode-centrum

27-28 9.00 de bib / verwenweekend (telkens van 9 tot 12 uur) de Bib 02 380 56 97

29 gc de boesdaalhoeve / driedaagse workshop film GC de Boesdaalhoeve 02 381 14 51

31 19.30 gc de boesdaalhoeve de waancel – erwin blik in expeditie nul

GC de Boesdaalhoeve 02 381 14 51

geslaagde boekenkaftdag ezelsoorBoeken en schriften kaften is een must aan het begin van het nieuwe schooljaar. Tijdens Ezelsoor kon je deze saaie taak ombuigen naar een superleuke activiteit. Op woensdag 5 september zakten meer dan 120 gezinnen met lagere schoolkinderen af naar de Grote Schuur van GC de Boesdaalhoeve. Ze kozen origineel kaftpapier en leefden zich na het kaften creatief uit in de workshops pennenzakken versieren, cupcakes en reuzenzeepbellen maken, bladwijzers ontwerpen … Iedereen keerde met een boekentas vol gekafte schriften en een leuke herinnering huiswaarts.