Burgerkrant laarne kalken-2011

8
Eigenlijk is het te veel om op te noemen, maar ik hou er toch aan enkele van de belangrijkste realisaties op te sommen. Het project ‘Masterplan Dorp/Kasteeldreef ’ dat nu bijna op zijn einde loopt, de uitbouw rond de sporthal tot één groot sportcomplex ‘De Veldmeers’ (met voetbalvelden, Finse Looppiste, multi-functioneel sportterrein, beachvolley, sprintpiste, speelpleinen, e.d.), de uitwerking van het mobiliteitsplan, de grondige voorbereiding van de restauratie van het oude ge- meentehuis, de bouw van het modern woon- en zorgcentrum te Kalken en de restauratie van de Berlindekapel,... mogen allemaal op het palmares van onze partij geschreven worden. We zijn alweer vijf jaar bezig met het voorberei- den van de verkiezingen van volgend jaar door onze aanwezigheidspolitiek op wielerwedstrij- den, wijkkermissen en eetfestijnen, alsook door steeds ter beschikking te staan van iedere burger in onze gemeente. Daarnaast hebben we onze bestuursploeg verder uitgebouwd tot een hechte groep van 28 mensen, waarbij alle leeftijdscate- gorieën vertegenwoordigd zijn. We laten veel van ons horen, en dat komt u alle- maal te weten door verder te lezen in deze krant! Iedereen tevreden! BELANGRIJKE DATA! De volgende gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 nade- ren met rasse schreden! Tijd om even een korte balans op te maken sinds Open Vld in 2001 het beleid overnam van de toenmalige ‘CVP’. • Ophalen van de ‘vraagkaart’ in het eerste en tweede weekend van december 2011 + afgifte geschenk • Nieuwjaarsreceptie Open Vld op vrijdag 13 januari 2012 • Palingfestijn in zaal Skala op 18 maart 2012 Het bijna volledige bestuur van Open Vld Laarne-Kalken. LOKALE BURGERKRANT Nr 1 - 2011 - Uitgave van Open Vld Laarne-Kalken Laarne-Kalken Open Vld-voorzitter Alexander De Croo is bijzonder tevreden met het akkoord over de nieuwe financieringswet: “We heb- ben door positief samen te werken en met respect voor elkaar te onderhandelen opnieuw een belangrijke stap vooruit gezet. Vlaanderen krijgt bijna 11 miljard meer fiscale autonomie. Maar wat even belangrijk is: regio’s zullen zelf de vruchten plukken van hun beleid. Meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijk- heid voor wat je zelf doet. Is er iets liberalers?” MEER VRIJHEID… EN VERANTWOORDELIJKHEID Luc Dethaey - Voorzitter

description

 

Transcript of Burgerkrant laarne kalken-2011

Page 1: Burgerkrant laarne kalken-2011

Eigenlijk is het te veel om op te noemen, maar ik hou er toch aan enkele van de belangrijkste realisaties op te sommen. Het project ‘Masterplan Dorp/Kasteeldreef ’ dat nu bijna op zijn einde loopt, de uitbouw rond de sporthal tot één groot

sportcomplex ‘De Veldmeers’ (met voetbalvelden, Finse Looppiste, multi-functioneel sportterrein, beachvolley, sprintpiste, speelpleinen, e.d.), de uitwerking van het mobiliteitsplan, de grondige voorbereiding van de restauratie van het oude ge-meentehuis, de bouw van het modern woon- en zorgcentrum te Kalken en de restauratie van de Berlindekapel,... mogen allemaal op het palmares van onze partij geschreven worden.

We zijn alweer vijf jaar bezig met het voorberei-den van de verkiezingen van volgend jaar door onze aanwezigheidspolitiek op wielerwedstrij-den, wijkkermissen en eetfestijnen, alsook door steeds ter beschikking te staan van iedere burger in onze gemeente. Daarnaast hebben we onze bestuursploeg verder uitgebouwd tot een hechte groep van 28 mensen, waarbij alle leeftijdscate-gorieën vertegenwoordigd zijn.

We laten veel van ons horen, en dat komt u alle-maal te weten door verder te lezen in deze krant!

Iedereen tevreden!

Belangrijke data!

De volgende gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 nade-ren met rasse schreden! Tijd om even een korte balans op te maken sinds Open Vld in 2001 het beleid overnam van de toenmalige ‘CVP’.

• Ophalen van de ‘vraagkaart’ in het eerste en tweede weekend van december 2011 + afgifte geschenk

• Nieuwjaarsreceptie Open Vld op vrijdag 13 januari 2012

• Palingfestijn in zaal Skala op 18 maart 2012

Het bijna volledige bestuur van Open Vld Laarne-Kalken.

LokaLeBurgerkrant

Nr 1 - 2011 - Uitgave van Open Vld Laarne-Kalken

Laarne-Kalken

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudan-tium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vi-tae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam vo-luptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores

eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia do-lor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat volup-tatem. Quis autem vel eum iure quam nihil mo-lestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum

fugiat quo voluptas nulla pariatur?”Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil. Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil. Quis autem vel eum iure repre-henderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil. Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil. Quis autem vel eum iure re velit esse quam nihil. Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nih.

Hun droomhuis dankzij ons!

INHOUD

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit volup-tatem accusantium doloremque laudantium. Nemo enim ipsaut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.

Hun droomhuis dankzij onsnihil molesti nihil molesti eiustempora / 2

Nationaal nieuwsInterview Alexander De Croo / 4-5

Komt de euro in het gedrang? / 6

Hier komt een onderschrift.

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo is bijzonder tevreden met het akkoord over de nieuwe financieringswet: “We heb-ben door positief samen te werken en met respect voor elkaar te onderhandelen opnieuw een belangrijke stap vooruit gezet. Vlaanderen krijgt bijna 11 miljard meer fiscale autonomie. Maar wat even belangrijk is: regio’s zullen zelf de vruchten plukken van hun beleid. Meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijk-heid voor wat je zelf doet. Is er iets liberalers?”

MEER VRIJHEID… EN VERANTWOORDELIJKHEID

Luc Dethaey - Voorzitter

Page 2: Burgerkrant laarne kalken-2011

De bouw van een gloednieuw rust- en verzor-gingstehuis ‘Hof ten Kouter’, een multifunctio-neel openluchtsportcentrum ‘Veldmeersen’, het MASTERplan Laarne-dorp, een uniek histori-sche evocatie via het evenement ‘HEKSenVUUR’, herinrichting en uitbreiding van beide bibliothe-ken, nieuwe speelterreinen in Laarne en Kalken, restauratie ‘Berlindekapel’, restauratie School-huis Kalken, een vrachtwagenparking, de gelei-delijke uitbouw van de Skala, rioleringswerken over de gehele gemeente, een bedrijvenzone in Kalken en vele andere kleinere projecten.

De oppositie schreeuwde moord en brand en voorspelde toen in alle geuren en kleuren het ‘failliet’ van onze gemeente. Deze volgens hen on-nodige ‘prestigeprojecten’ waren véél te duur. Het bankroet dreigde en dit zou onvermijdelijk moe-ten leiden tot hogere gemeentebelastingen! Onze gemeente zou onvermijdelijk in de financiële af-grond storten...

Vandaag tien jaar later kunnen onze zorgbehoe-vende senioren terecht in één van de modernste rust- en verzorgingscentra uit onze provincie.

Vriend en vijand bewieroken onze prachtige sportinfrastructuur in de Veldmeers. Jong en oud sporten er in een prachtige omgeving, waar vele andere gemeenten enkel maar kunnen van dro-men.

Met weemoed denken velen nog aan ‘HEKSen-VUUR’, de tiendaagse hoogstaande kunstzinnige evocatie van de heksenprocessen in 2007. Kinde-ren kunnen her en der spelen op nieuwe speel-pleintjes. De Skala is de culturele en recreatieve ontmoetingsplaats van ons verenigingsleven.

Laarne en Kalken bruisen van het leven! En zijn we nu bankroet? Integendeel. Vandaag is onze gemeente financieel gezonder dan ooit. De be-lastingen gingen niet naar omhoog, ondanks de voorspellingen van de oppositie. Er werden im-mers maximale subsidies binnengehaald vanuit Brussel. Bovendien werd er economisch zuinig bestuurd. En zo komt het dat de schuldenlast zelfs nog nooit zo laag was! In 2001, toen we het beleid overnamen, hadden we met ons allen een schuld van 9.225.088,67 euro, zijnde 797,32 euro per inwoner. In 2010 is deze schuldenlast ver-minderd tot 5.361.369,04 euro of 439,31 euro per inwoner. In 2009 was het gemiddelde in Vlaan-deren 1261 euro per inwoner.

Ignace De BaerdemaekerBurgemeester

2 lokale Burgerkrant laarne-kalken

Gezonde financiën!

Bedankt!Op zaterdag 27 augustus hebben wij bij wijze van bedanking al onze medewerkers en

Open Vld-sympathisanten die ons actief hebben gesteund in het verleden, getrakteerd

op een lekkere Côte à l’os! Dit initiatief werd heel goed gesmaakt en we mochten reke-

nen op een ruime opkomst.

Ignace De Baerdemaeker - Burgemeester en financieel verantwoordelijk voor onze gemeente

“Zo gezond als een vis!” zegt de gemeenterekening 2010.

Toen wij als VLD in 2001 de beleidsfakkel overnamen van de toenmalige CVP, stelden wij een hele reeks

nieuwe projecten voor.

Page 3: Burgerkrant laarne kalken-2011

Dit is vooral het gevolg van een wijziging in de bouwtypologie, waarbij de klassieke eengezins-woning vervangen wordt door meergezinswoningen, al dan niet in de vorm van appartementen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Er is vooreerst de filosofie van het door de Vlaamse Overheid opgestelde Ruimtelijk Struc-tuurplan Vlaanderen, dat stelt dat de verdichting van de bewoning dient te gebeuren in de woon-kernen. Vervolgens zijn er de veranderingen in de gezinsstructuur, waardoor mensen vaker verlan-gen naar een kleinere woongelegenheid.Tenslotte zijn er de economische of beleggings-perspectieven van eigenaars van gronden en van projectontwikkelaars die graag op deze vraag in-spelen.

Omdat het veel beter is een preventief beleid te voeren, maar vooral omdat “doen beter is dan klagen en niets doen”, heeft het Gemeentebe-stuur op voorstel van Open Vld het initiatief genomen om (in een eerste fase) een Ruimtelijk Uitvoeringsplan op te maken voor de omgeving van de dorpskernen van Kalken en van Laarne. Dit plan, dat ons de felicitaties opleverde van de diensten Ruimtelijke Ordening van de Provin-cie en het Gewest, werd in de gemeenteraad van juni 2011 voorlopig aangenomen. De meerder-heid werd hierbij door een deel van de oppositie gesteund. Dit plan regelt de bouwvoorschriften voor de ruime omgeving van de centra, rekening houdend met de veranderende samenstelling van

de bevolking en vooral met de zorgen die de bur-gers zich maken omtrent de verstedelijking van onze mooie landelijke kernen.

Er worden bovendien voorschriften uitgevaar-

digd voor de woningen die niet geklasseerd wer-den als monument, maar wel werden opgenomen op de lijst van waardevol bouwkundig erfgoed. Voor de promotie van de instandhouding, ver-fraaiïng en verbetering van deze woningen zal het gemeentebestuur op voorstel van Open Vld een tweejaarlijkse wedstrijd organiseren. Daarbij kunnen de eigenaars die hun woning opknapten een prijs van 7.000 euro verdienen. Voor meer informatie kan u steeds terecht bij Schepen Piet Baetens, bevoegd voor ruimtelijke ordening.

Nieuwe kansen

Het uitzicht van onze gemeente is de laatste jaren erg veranderd. Net zoals vele andere landelijke gemeenten in het Vlaamse Gewest, worden de kernen Laarne en Kalken geconfronteerd met een neiging tot verstedelijking.

Sportterrein & parkingEéN opENbaar wErk mEt zEEr vErschIllENdE GEbruIkErsOnlangs werd de parking en het sportterrein op de Kouter te Kalken opgeleverd. Ik ben fier dat wij met dit ene werk verschillende doelstellingen hebben kunnen bereiken. Door de aanleg van de par-king werd de parkeerproblematiek in en rond de centrumwijk tijdens de voetbalmatchen opgelost. Terzelfdertijd werd gezorgd voor een uitbreiding van de parking van het nieuwe rust-huis en de scholen. De verkeerssituatie bij de

start en het einde van de schooldag is stukken verbeterd.Door de aanleg van het voetbalterrein worden de trainingsmogelijkheden van Hogerop Kal-ken merkelijk verbeterd. Tevens kunnen de bei-de scholen gebruik maken van dit sportterrein tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. Onze doelstelling bij de start van dit werk was: laat zoveel mogelijk inwoners van deze investering genieten. Ik meen dat we hierin geslaagd zijn.

walter de craeckerSchepen van openbare werken,

budget, sport en recreatie

“We willen een preventief beleid voeren. Dat is beter dan klagen en niets doen!”

3lokale Burgerkrant laarne-kalken

Schepen Piet Baetens

Page 4: Burgerkrant laarne kalken-2011

4 nationaal nieuws4 nationaal nieuws

Een slechte afstemming tussen de vreemdelin-genwetgeving en de OCMW-wetgeving leidt tot achterpoortjes en oneigenlijk gebruik van sociale uitkeringen. Open Vld pleit daarom voor één mi-nister van Migratie in de nieuwe regering, die ook bevoegd is voor maatschappelijke integratie. Hij moet zich niet enkel bezighouden met de organi-satie van de migratiestromen, maar ook werk ma-ken van de vernieuwing van ons sociale systeem. De nieuwe minister moet ervoor zorgen dat de oneigenlijke migratiestromen, die ontstaan met het oog op de Belgische sociale zekerheid, gestopt worden.Open Vld verdedigt het principe dat je eerst moet bijdragen vooraleer je van bijstand kunt genieten. Het wetsvoorstel van volksvertegen-woordiger Bart Somers wil hier werk van ma-ken. Daarnaast voorziet de Vreemdelingenwet dat EU-burgers geen onredelijke belasting van het sociale systeem mogen zijn. Open Vld wil dat de nieuwe regering werk maakt van een correc-te doorstroming van informatie naar de Dienst Vreemdelingenzaken, zodat die de wet correct kan toepassen. Dat is nu zeer vaak niet het geval. De controle op fraude, zwartwerk, koppelbazerij en zelfs mensenhandel moet verscherpt worden. Parketten, sociale en fiscale inspectie moeten hier voldoende middelen voor krijgen.

‘TASK FORCE TERUGKEER’Zonder geloofwaardig terugkeerbeleid is het be-heersen van de asielstromen onbegonnen werk. De gedwongen terugkeer bevindt zich momen-

teel op een historisch dieptepunt. De volgende regering moet hier prioritair op inzetten, maar ook de regering van lopende zaken moet nú haar verantwoordelijkheid opnemen. De winter is niet veraf meer. Als we een opvangcrisis zoals vorig jaar willen vermijden, hebben we geen tijd te ver-

liezen. Open Vld vraagt dat de ontslagnemende regering een Task force terugkeer instelt onder de politieke leiding van de premier. Alleen zo ver-mijden we deze winter een nieuwe opvangcrisis.

De senaat zal vanaf de verkiezingen van 2014 geen rechtstreeks verkozen se-natoren meer hebben. Ze zal enkel nog bestaan uit tien gecoöpteerde senatoren en vijftig senatoren afgevaardigd uit de deelstaatparlementen (29 Vlamingen, 20 Franstaligen en 1 Duitstalige). Het aantal ‘echte’ federale parlementsleden vermin-dert zo van 203 naar 160: een daling van meer dan 20%. als je weet dat de totaal-kost van één senator geschat wordt op 1 miljoen per jaar, betekent deze hervor-ming van de senaat een besparing van zo’n 40 miljoen euro per jaar. De her-

vorming voorziet ook de afschaffing van het tweekamerstelsel, zoals dat vandaag bestaat. De senaat verdwijnt als perma-nente vergadering. De senatoren zullen enkel nog samenkomen in bijzondere gevallen, zoals een herziening van de Grondwet en de stemming van bijzondere wetten. “open Vld vraagt al jaren de af-schaffing van de senaat. Die wordt nu de facto afgeschaft. in deze moeilijke tijden bespaart de politiek in de eerste plaats bij zichzelf,” besluit open Vld-voorzitter alexander De Croo.

Politiek bESpAART Op ziChzElF

Geen rechtstreeks verkozen senatoren meer vanaf 2014.

Enkele weken geleden brachten een aantal topmagistraten de migratie- en asielproblematiek duidelijk naar voren in hun openingsredes voor het gerechtelijk jaar. Dit bewijst hoe drin-gend actie op dit gebied wel is. Open Vld doet meteen een aantal voorstellen die misbruiken moeten tegengaan.

Asiel en migratie: actie gewenst

we moeten alles in het werk stellen om een nieuwe opvangcrisis deze winter te vermijden.

Page 5: Burgerkrant laarne kalken-2011

5nAtiOnAAl nieuwS

Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Van der Borght (Open Vld) verwerpt het voorstel van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), die het gebruik van dienstencheques wil beperken tot zorgbehoevenden: “De minister slaagt er blijkbaar niet in om voldoende gezins-hulp beschikbaar te maken met eigen Vlaamse middelen. In plaats daarvan wil hij een beroep doen op het federale systeem van diensten-cheques en op geld van de federale kassa. Dat komt neer op het ontlopen van de eigen verant-woordelijkheid. Het voorstel om de diensten-cheques te beperken tot zorgbehoevenden gaat bovendien volledig voorbij aan het oorspronke-lijke opzet van de dienstencheques: werkende gezinnen ondersteunen, zwartwerk aanpakken en laagopgeleide mensen meer jobkansen geven.”

OOrsprOnkelijk OpZetDoor nu voor te stellen om de dienstencheques te schrappen voor werkende gezinnen, stelt Van-deurzen als Vlaams minister van Gezin dubbel teleur. Niet alleen laat hij de Vlaamse gezinnen in de kou staan, hij slaagt er ook niet in om zijn eigen Vlaams welzijnsbeleid te financieren met middelen van de Vlaamse regering. Natuurlijk moet het debat over de betaalbaarheid van de dienstencheques gevoerd worden. Maar Open Vld stelt voor om de dienstencheques terug te brengen tot hun oorspronkelijke opzet. En dat was in de eerste plaats mensen met een lage op-leiding jobkansen geven en werkende gezinnen ondersteunen. “Het zijn niet de gezinnen die moeten opdraaien voor een falend Vlaams Wel-zijnsbeleid,” besluit Vera Van der Borght.

VlaaMs WelZijnsBeleiD STELT TELEUR

OVerHeDen MOeten Besparen“Voor een besparingsinspanning van 7 miljard euro zijn de juiste prioriteiten no-dig. De belastingdruk is zeer hoog, dus moet in de eerste plaats naar de uitgaven gekeken worden, ook in de gezondheids-zorg en bij de overheden,” stelt ontslag-nemend minister van Ondernemen Vin-cent Van Quickenborne (Open Vld). Hij wil dat de overheid verder bespaart door meer in te zetten op efficiëntie.

HerVOrMen en MinDer UitgeVenSommige overheidsdiensten zijn op vlak van efficiëntie al goed op weg, onder meer door in te zetten op digitalisering. Die evolutie moet er komen voor de hele overheid. “We gaan die oefening moeten doen bij de hele overheid. Ook daar zullen we vele honderden miljoenen zoniet mil-jarden kunnen besparen door de overheid fitter te maken”, zegt Van Quickenborne. “Diegene die zegt dat we niet gaan verar-men, maakt ons blaasjes wijs”, klinkt het. “We gaan er allemaal een stapje op ach-teruit moeten gaan.” In de eerste plaats denkt de minister aan de overheden: “Maar er zullen ook andere hervormingen nodig zijn, zoals langer werken. Daar kun-nen we echt niet meer omheen.”

De dienstencheques moeten werkende gezinnen ondersteunen, zwartwerk aanpakken en laagopgeleide mensen jobkansen geven.

Vincent Van Quickenborne, minister van Ondernemen

De dienstencheques moeten werkende gezinnen ondersteunen, zwartwerk aanpakken en laagopgeleide mensen jobkansen geven.

Page 6: Burgerkrant laarne kalken-2011

6 lokale Burgerkrant laarne-kalken

onze jongste telg!Reeds als jonge knaap heb ik geleerd mijn verantwoordelijkheid op te nemen. Dat komt waarschijnlijk omdat mijn ouders hardwerkende zelfstandigen waren. Het engagement vertaalde zich in de jeugdbeweging waar ik samen met een groep vrienden, al snel mee de Chiroleiding mocht vormen. Ik heb enorm veel geleerd gedurende die vijf jaar.

Waarom ik in de politiek ben gegaan? Ik wil voor de inwoners van Laarne en Kalken een meerwaar-de betekenen. Voor de jeugd bijvoorbeeld, de toe-komst van morgen. Alle inwoners verdienen het om in een gemeente te leven waar er rekening met hen wordt gehouden. Zij hebben elk hun eigen noden zoals goed aangelegde fiets- en voetpaden, voldoende parkeerplaats, veilige wegen, kinder-opvang, groene speelruimte, enzovoort. Kortom iedereen verdient het om in een gemeente op te groeien die kansen biedt, iedereen moet zich goed voelen in onze gemeente en zich ten volle kunnen ontwikkelen. Daarom wil ik samen met onze partij het luisterend oor zijn, bij wie de mensen terecht kunnen met hun vragen, zodat wij oplossingen kunnen zoeken voor de problemen die zich de dag van vandaag allemaal stellen.

Ook de talrijke verenigingen en initiatieven in onze gemeente wil ik steunen. Ze zijn volgens mij een van de hoekstenen van onze samenleving. Zo heb je de sportclubs, teken- & muziekacademie, jeugdbewegingen, toneelverenigingen, speelplein-werkingen, en nog veel meer. Zij zorgen niet alleen voor activiteiten, maar ze zorgen er ook voor dat we nieuwe mensen leren kennen, vrienden maken, sociale contacten blijven onderhouden. Dit heb ik zelf ondervonden toen ik in de Chiro zat en ik vind dit daarom des te meer de moeite waard om voor op te komen.

Bijkomend wil ik, als zoon van zelfstandige ouders en lid van de liberale partij, de zelfstandigen ver-dedigen in onze gemeente. De zelfstandigen zor-gen er niet alleen voor dat de lokale economie blijft draaien, ze zorgen er ook voor dat de mensen de nodige boodschappen en diensten dicht bij huis

hebben. Zo kunnen mensen die geen auto hebben of minder mobiel zijn langer zelfstandig blijven. Ook voor het milieu kan dit enkele voordelen op-leveren: er wordt vaker met de fiets of te voet om boodschappen gegaan.

Of ik soms bang ben van al die uitdagingen? Dat er zoveel mooie uitdagingen op tafel liggen maakt mij niet bang, integendeel, het is voor mij een ex-tra motivatie. Maar ik ben me ervan bewust dat ik dat niet alleen kan! Samen met onze partij en vooral met u wil ik van Laarne-Kalken een prach-tige gemeente maken.

Zit je met een vraag of met een probleem, spreek me gerust aan of contacteer mij. Hieronder vind je mijn contactgegevens: Andy De Cock, Vaartstraat 48, 9270 Kalken.0486/36.71.47 of via [email protected]

“Gemeentepolitiek is een prachtig en fascinerend gebeu-ren, omdat je zonder veel grote woorden en theorieën daadwerkelijk iets kan betekenen voor mensen.”

Via dit krantje zouden wij een warme oproep willen doen naar alle jongeren die zich politiek aangesproken voelen of zich willen engageren in een politieke beweging. De jeugd is zeer belangrijk binnen onze partij de basis naar de toekomst toe! Vandaar dat je inzet, ideeën en steun een belangrijke inbreng kunnen betekenen in het verder uitbouwen van onze gemeente, en een ideale manier om actief mee te werken aan het beleid! Aarzel niet en contacteer ons of een van onze bestuursleden.

opEN vld JoNGErEN laarNE-kalkEN IN dE startblokkEN

oproep

Page 7: Burgerkrant laarne kalken-2011

Seniorenbeleid (g)een grijze uitdaging

Als voorzitster van Solida en Schepen Seniorenbeleid draag ik alle senioren op onze gemeente een warm hart toe. Samen met onze ploeg van Open Vld-verte-genwoordigers in OCMW en gemeente, streven we ernaar om het voor de senioren zo aangenaam mo-gelijk te maken in onze gemeente.

De komende jaren staan we voor een grote uitda-ging… de vergrijzing zal ook onze gemeente tref-fen! Vroeger hadden we in Laarne per uitzondering eens een eeuweling, dit jaar hebben we een 100-ja-rige, een 103-jarige en een flinke groep van 83 ne-gentig-plussers. De laatste jaren werden al heel wat

inspanningen geleverd voor onze senioren, denken we maar aan de opening van het nieuwe woonzorg-centrum, de bestaande werking van het diensten-centrum ’t Binnenhof inclusief buurtrestaurant, maar ook aan talrijke kleinere initiatieven zoals de inrichting van het Lentefeest, Seniorenfeest in samenwerking met de seniorenraad, Sportelen, en-zovoort.

De nu komende periode wil ik actief meewerken aan een breed gedragen ‘Seniorenbeleidsplan’, dat de basis zal vormen voor ons beleid op korte en middellange termijn. Dit voor alle senioren, piep-jonge, de nog fitte en zij die soms al iets meer (tot veel) hulp en zorg nodig hebben.

U merkt het, (g)een grijze uitdaging!Monique Van Acker - Schepen Seniorenbeleid

Monique Van Acker - Schepen

We zijn een actieve vrouwenvereniging die als doel heeft een waaier aan vermaak, cultuur, creativiteit, sport e.a. in een positieve sfeer aan te bieden. Heb je interesse en wil je lid worden van SOLIDA? Ons lidgeld bedraagt 10 euro per jaar. Als lid geniet je van kortin-gen bij deelname aan alle evenementen en uitstappen.

voorzitter monique van acker: 0494 54 09 65 [email protected] christine laroy: 0476 44 11 42 [email protected] rita van Impe: 0479 61 72 59 [email protected]

solIda: Wie zijn Wij? socio-lIBerale-dameS

onze menSen

V.U. LOKAAL : Luc Dethaey, Achterdreef 1B, 9270 Laarne

Open Vld kiest bewust voor milieuvriendelijk drukwerk

Uitgave van Open Vld, Melsensstraat 34, 1000 Brussel - V.U.: Alexander De CrooCONTACT: Tel. 02 549 00 20 - REDACTIE: Joris Claes (coördinatie) [email protected], Margot Neys-kens (eindredactie) [email protected] LAY-OUT: Ilde Cogen [email protected], Ilona Berghmans [email protected] SECRETARIAAT: Carine Meyers [email protected], Peter Verhofstadt [email protected] - FOTOGRAFIE: © Imageglobe.be en © www.Shutterstock

7lokale Burgerkrant laarne-kalken

Marie-Rose Locquet

Gemeenteraadslid

0478 20 60 29

[email protected]

Luc Dethaey

Voorzitter Open Vld Laarne-Kalken

09 366 61 41

[email protected]

Mieke Vandenberghe

OCMW raadslid

0477 3 685 76

[email protected]

Roger Van De Weghe

Gemeenteraadslid

09 369 89 02

[email protected]

Evelyn Van de Wiele

OCMW-raadslid

0472 23 55 31

[email protected]

Page 8: Burgerkrant laarne kalken-2011

Het koninginnenstuk van deze legislatuur...

Het zal jullie niet ontgaan zijn, het grootste openbaar werk in de geschiedenis van onze gemeente nadert stil-aan zijn einde. Tijdens het vele vergaderen voor het plannen van de werken hielden we de volgende doel-stellingen voor ogen:• De authenticiteit van onze dorpskern zoveel mo-

gelijk bewaren.• De kwaliteit van riolering en wegdek uiteraard

verbeteren.• Zo weinig mogelijk hinder veroorzaken voor de

plaatselijke handelaars en bewoners.• De verkeerssituatie verbeteren door het vrachtwa-

genverkeer in het dorp zoveel mogelijk te ontmoe-digen en door verkeerstechnische ingrepen ook de snelheid naar beneden halen.• Het aantal parkings niet verminderen.• En last but not least, de subsidiemogelijkheden

maximaal benutten.

Aan u om te oordelen of we hierin geslaagd zijn. Ik durf alvast positief te zijn, aangezien ik nu reeds vele reacties hoor van de mensen. Binnen enkele maanden zien we mekaar bij de inhuldiging.

Tot dan!Walter De Craeckerschepen van openbare werken, budget, sport en recreatie

activiteiten solIda 2012

vernieuwing riolering en wegdek

In 2012 organiseren we:• een gratis ontbijtbuffet voor de leden

op zondag 5 februari;

• in maart een infoavond met Dr. De Cock; een bedrijfsbezoek aan o.a. Colruyt te Halle;

• op vrijdag 4 mei; een 1 of 2-daagse uitstap naar de Moezel of Champagnestreek;

• turnlessen voor 50-plussers;

• familiefietstocht eind augustus;

• een culinaire wandeling;

• een evenement, een optreden, e.a.

Heb je zelf ook voorstellen of wil je deel uitmaken van deze ‘meidengroep’, gelieve ons dan te con-tacteren (info op voorgaande pagina in deze krant).

Wil je meehelpen aan de uitbouw van Open Vld en een open samenleving? Denk je toekomstgericht en houd je niet vast aan oude starre structuren uit het verleden? Sluit je dan nu aan bij Open Vld!

WeLKe VOORDeLeN GeNIeT je ALS LID?

je hebt spreek- en stemrecht op onze congressen.

je kan je stem uitbrengen over onze ontwerp-kandidatenlijsten bij verkiezingen.

je kan je kandidaat stellen voor een functie in één van onze besturen.

je ontvangt wekelijks in je mailbox een nieuwsbrief over het reilen en zeilen van onze partij.

Driemaandelijks sturen wij je per post het ledenmagazine Blauw.

LID WORDeN

Je kan met ons contact opnemen via Evelyn van de [email protected] - 0472 23 55 31Informatie vind je op www.laarnekalken.openvld.be

onze menSen

Ignace DE BAERDE-MAEKERBurgemeester 09 230 16 71

Algemeen beleid, Politie & Veiligheid, Financiën, Communica-tie, Jeugd & Onderwijs

[email protected]

Igor Rogiers

Voorzitter Gemeenteraad

09 328 38 75

[email protected]

Monique Van AckerSchepen

09 367 70 39Gezins- en Senioren-beleid, Personeel, Vereenvoudiging administratie & Patrimonium

[email protected]

Filip De Landtsheer

Gemeenteraadslid

09 367 76 76

[email protected]

Piet BAETENS

Schepen

09 365 75 10

Ruimtelijke Ordening, KMO’s, Tewerkstelling & Dienstencheques, Toerisme

[email protected]

Johan De Wilde

Gemeenteraadslid

0486 37 74 15

[email protected]

Walter DE CRAECKER

Schepen

09 366 20 26

Openbare werken, Begroting, Sport & Recreatie

[email protected]

jaarlijks organiseren we een tiental activiteiten: