bullertin maart 2013

of 36/36
B ü l l e r t i n maart 2013 Verder in dit nummer: Een heks in het poppenhuis - Gym, toen en nu Proefstuderen Spelen met André Rieu Tevredenheidsonderzoek positief!
 • date post

  29-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  247
 • download

  7

Embed Size (px)

description

bulertin maart 2013

Transcript of bullertin maart 2013

 • Bllertin

  maart 2013

  Verder in dit nummer:Een heks in het poppenhuis - Gym, toen en nu

  Proefstuderen

  Spelen met Andr Rieu

  Tevredenheidsonderzoek positief!

 • 2 Bllertin maart 2013

  COLOFONJaargang 17, nummer 2, maart 2013

  Redactie Wim Brugman, Annabel Feenstra, Annemieke van Hoije, Roderick Waijers

  Vormgeving Wendy Smit Hoofd- en tekstuele redactie Annemieke van Hoije

  Fotos John van Sluis, Martijn Handgraaf e.a.Redactie-adres [email protected]

  InhoudBllertin maart 2013Schoolmagazine Kennemer College havo - atheneum - gymnasium

  03 Medewerkersfront

  04 In memoriam Thom Arins

  05 Expositie in het gemeentehuis 131 warme centen

  06 Na de bel Carin Werner

  08 Scapino

  09 Debatteren en MEP

  10 In het spotlicht Leroy de Graaff

  12 Studium generale, RUL en Harlem Shake

  13 Totaaltheater en opbrengst KWF

  14 De bijzondere reis van Aaldert Rus

  15 Schaatstocht in spijkerbroek

  16 Achter de schermen bij de concirgerie

  18 Koken met Roderick

  19 Kerstontbijt

  20 MaS en fietsenstalling

  21 Van de decanen en oudercommissie

  22 Nieuwsjaarsgala

  23 Gym, toen en nu

  24 Project Vrijheid en tevredenheidsonderzoek

  25 Afscheid Peter van Staalduinen en wie is t, wat doet-ie?

  26 Open huis

  27 Wiskunde Olympiade

  28 School en hobby Iveth Brouwer

  30 Kort sport

  31 Puzzel mee

  32 Valentijn volleybaltoernooi

  34 Kort nieuws

  35 Agenda

  36 Profiel Kim van der Weijden

  Met speciale dank aan Martijn Handgraaf als fotograaf voor dit nummer.

  13

  10

  32

 • Medewerkersfront

  Bllertin maart 2013 3

  Lief en leed

  Saskia Ritman is weer aan het re-integreren na haar operatie. Naar verwachting zal zij begin april haar volle-dige lestaak weer oppakken.Dit betekent tevens dat we dan weer afscheid nemen van Peter Draeck, die Saskia de afgelopen maanden op uitstekende wijze heeft vervangen!

  Ook Marina Hooger-brugge (TN) is aan de beterende hand en we wensen haar een spoe-dig herstel toe. Ayhan Aygun vervangt haar op een voortreffelijke manier. Ayhan is van huis uit architect en sinds een jaar bevoegd docent.

  Op dinsdag 5 maart j.l. heb-ben we afscheid genomen van concirge Cees de Heer. Cees was sinds 1 april 1990 werkzaam op onze school. We bedanken Cees voor zijn ja-renlange inzet en wensen hem nog vele jaren geluk in goede gezondheid toe.

  Thom ArinsOnlangs hebben wij afscheid moeten nemen van Thom Arins, die na een ziekbed is overleden.Leerlingen en collegas hebben op een waar-dige manier afscheid kunnen nemen van deze bevlogen docent. Met name zijn familie wensen wij sterkte toe met de verwerking.

 • 131 warme centen

  4 Bllertin maart 2013

  Woensdagochtend 23 januari j.l. is onze docent aardrijkskunde, de heer Thom Arins, overleden. Thom Arins was al lange tijd ziek, zijn gezondheidstoestand was de laatste weken snel verslechterd. Hoewel het bericht van zijn overlijden niet geheel onverwacht kwam, zijn wij zeer verdrietig. Thom was sinds 2009 verbonden aan onze school, eerst als docent aardrijkskunde, later ook als mentor van vwo 3.We verliezen in Thom een enthousiaste, vrolijke en betrokken collega, die met veel plezier en liefde voor onze leerlin-gen, les heeft gegeven. Naast de lessen was Thom actief binnen de werkgroep ICT, mede-organisator van de survi-valreis naar Limburg en initiatiefnemer van een boomsnoeiproject in de duinen in het kader van de maatschappelijke stage. Thom was op school heel geliefd. Hartverwarmend was het om te zien dat een aantal leerlingen het initiatief heeft genomen om een lipdub voor Thom te maken. Vele leerlingen en collegas hebben daar graag aan meegewerkt. De opbrengst van de verkoop van de lipdub is naar het KWF gegaan. Ons medeleven gaat vooral uit naar zijn echtgenote en zijn dochter. Wij wen-sen hen heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

  THOM ARINS28 mei 1960 - 23 januari 2013

  in mEmoriam

 • Bllertin maart 2013 5

  131 warme centen

  Een wens is uniek, hoort specifiek bij een bepaalde persoon. Een wens is op een dieper niveau te zien als iets wat je niet kunt kiezen: wensen blijk je gewoon te hebben. Ik ben voorbestemd om mijn wensen te realiseren en jij bent voorbestemd om jouw wensen te realiseren.

  Wensen zijn op het spoor te komen door je af te vragen wat je graag doet. Wat je zou willen dat mensen over je denken of zeggen, eigenschappen die je waardevol vindt, wat je zou willen worden of zijn.

  Als docente beeldende vorming in de brugklas is het belangrijk de leerlingen kennis te laten nemen van het begrip kunst. Kunstenaars en het gebruik van vele technieken worden behandeld. Belangrijk is de leerlingen de ogen te openen, dat de wereld er een stuk saaier uit zou komen te zien znder kunst. Wat zouden we bijvoorbeeld zonder modeontwerpers moeten en hoe saai zou het zijn zonder al die goede muziek die je nu kunt beluisteren? Dit zijn ook producten van kunstenaars. Ik ben blij dat klas B02 de mogelijkheid heeft gekregen om samen te mogen werken met Mattie en Arletta.Een unieke kans om ons vak te verweven met onze directe woonomgeving. Wat maakt Beverwijk voor ons leefbaar en aantrekkelijk, nu en in de toekomst? Welk steentje kun jij daaraan bijdragen? Wees je bewust dat jouw stem geldt en dat je creatieve denken in welke vorm dan ook belangrijk kan zijn hierbij.Gedurende enkele weken hebben de leerlingen prachtige werkstukken gemaakt. Een schil-derij van hun persoonlijke paradijs liet verschillende wensen naar voren komen. Vervolgens maakten zij een keramisch wenszaad dat mocht wortelen. Het wortelen lieten zij in een tekening zien en hier kwam n nadrukkelijke wens naar voren. Deze wens mochten ze nu vertalen naar de gemeente Beverwijk.Enkele uitlatingen: Veel bomen planten in het centrum, goede voorzieningen voor de jeugd, goed ziekenhuis in de buurt houden, zorg voor de dieren, geen lelijke gebouwen neerzetten, mooi station met terrassen, meer kunst in het centrum.

  Paula Limmen

  Mevrouw Limmen vertelt dat het een heerlijk project was en dat het vooral mooi is om de leerlingen te betrekken bij hun woonomgeving. Jouw idee is belangrijk voor de toekomst. Denk alvast na over hoe jij ervoor kunt zorgen dat Beverwijk in de toekomst voldoet aan jouw wensen. Bijvoorbeeld de Breestraat weer met prachtige grote bomen en oude keitjes. Mooie groen-voorzieningen en speelplaatsen voor kinderen enz.

  Op een lange tafel ligt al het werk mooi uitgestald. De opkomst van de ouders was groot, de expositieruimte was goed gevuld. Ook waren onze mentor meneer Geldof, mevrouw Van Dalen en mevrouw Van der Grijp aanwezig.

  Het wenszaad is aan het wortelen, hier zie je dieren die beschermd moeten worden

  Schilderijen van paradijzen van enkele leerlingen

  expositie in het gemeentehuis

  Met beeldende vorming hebben we een project gehad over jouw wens en jouw droom. Het was naar aanleiding van het project 131 warme centen. Mevrouw Limmen heeft onze brugklas B02 uitgekozen om hieraan mee te doen en dat vond ik erg leuk. We hebben eens diep nagedacht over wat nou eigenlijk onze wens was. We hebben een tekening gemaakt van ons paradijs. We kregen ook hulp van kunstenaars Mattie van der Worm en Arletta de Kaper. Zij en onze lerares beeldende vorming hielpen je met het bedenken van je wens. Ze lieten je goed inzien wat nou je wens was en daardoor kreeg je ideen. Soms kon iemand even niets bedenken en zei dat hij geen wens had, maar ik heb hieruit geleerd dat iedereen een wens heeft. We hebben ook een wenszaad gemaakt van klei en daarbij een tekening van wat er allemaal uit jouw wenszaad zou moeten komen. Toen we alles af hadden heeft mevrouw Limmen ervoor gezorgd dat we onze eigen expositie kregen in het gemeentehuis van Beverwijk. Alles was tot in de puntjes verzorgd. De ouders kregen wat te drinken en nog wat lekkers en de leerlingen werden ook niet overgeslagen. Mattie kreeg het woord, daarna de wethouder Erol van cultuur van Beverwijk en tenslotte mevrouw Limmen. Toen alles duidelijk was gingen we vanuit de koffiezaal naar beneden om het resultaat van ons werk te bekijken. Ik vond het heel mooi geworden. Hier en daar werden wat fotos gemaakt en we kwamen zelfs nog in de krant. Na afloop kregen we allemaal een zakje mee met 1,31.

  Tot slot wil ik Thomas Shehata bedanken voor het maken van de fotos.

  Britney Eggens uit B02

 • 6 Bllertin maart 2013

  Na de bel met Carin Werner:

  passie voor poppenhuizen!Een unieke hobby: in de ban van het miniatuurleven

 • Bllertin maart 2013 7

  Toen ik rondvroeg in de docentenkamer wie er een interessante hobby heeft kwam een collega al snel met de poppenhuizenverzameling van Carin Werner. Geen voetbal, tennis of schilderen wat iedereen al doet met een uurtje vrij in de week, maar een kijkje in een heuse miniwe-reld. Carin geeft scheikunde aan voornamelijk derde klassen en een enkele vierde klas. Zij is zoals dat heet een zij-instromer. Iemand die uit het bedrijfsleven komt en zich omgeschoold heeft tot docente. Voorheen werkte ze in de gezondheidszorg. Ik ben gek op poppen-huizen, de wereld in miniatuur.alles wat klein is; daar hou ik van! Ik heb wel eens gedacht dat ik daarom scheikunde ook zo leuk vind, dat gaat natuurlijk ook over kleine deeltjes.

  De passie is zon twintig jaar geleden begonnen toen mijn vader een poppenhuis maakte voor mijn moeder. Dat vond ik helemaal geweldig. In het begin heb ik veel voorwerpen zelf gemaakt. Je hebt daar heel klein gereedschap voor nodig en het is leuk om spulletjes in elkaar te prutsen. Naarmate de hobby grotere vormen kreeg ontdekte ik dat er winkels en beurzen voor zijn. Die mini voorwerpjes zijn zo knap gemaakt dat het verzamelen ervan minstens net zo leuk is als het zelf maken. Je komt er ware kunstenaars tegen!

  Het tijdverdrijf stamt uit de VOC tijd, toen rijke dames in opdracht door kunstenaars poppenhuizen lieten bouwen met miniaturen van Hol-landse meesters aan de muren. Als we op vakantie zijn verdiepen wij ons er in of er in de omgeving nog bijzonderheden zijn op miniatuur-gebied. Zo heb ik in Engeland een Queen Victoria poppenhuis gezien. Een miniatuur Windsor castle waar zelfs de waterleidingen het van doen en waar het tafelzilver van echt zilver is. We zijn ook in Dene-marken geweest waar een huis door een zeer rijke man is gebouwd voor zijn dochter. Hij noemde haar poppenhuis het paleis van prinses Tatiana, een elfenprinses. Werkelijk een fenomenaal huis. Er zijn ook internationaal grote beurzen. Ik ben met mijn man in Duitsland geweest en we willen in ieder geval nog graag naar een beurs in Engeland. Wat ik verzamel zijn overigens geen speelhuizen, het zijn meer showhuizen met plexiglas ervoor om het huis stofvrij te houden. Carin heeft meerdere poppenhuizen. Twee gewone, redelijk modern

  gestylde poppenhuizen, vervolgt ze, en op zolder heb ik een toren-kamer waar een heks in woont. Dat weten de bewoners niet, dat daar een heks woont, want ze heeft een eigen ingang. Verder heb ik een uitgebreide kerststal, een kabouterhuisje en een berenwinkel. Toen mijn man 50 werd heeft mijn zus hem een aanleunwoning cadeau gegeven en laatst was ik zelf aan de beurt: voor mijn 50e verjaardag heb ik een miniatuur Sarah pop gekregen om ervoor te zetten

  Als je zou willen beginnen met deze hobby is het wat kosten betreft een lastig verhaal. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Als je beurzen afgaat en echt tafelzilver koopt of echte kwaliteits-spulletjes ben je natuurlijk meer geld kwijt dan in het minder gedetailleerde segment. n van de bekendere poppenhuizen van Nederland is het muizenhuis van Karina Schaapman en zij is met afval begonnen. Het hoeft dus niet per se duur te zijn. Aan de andere kant betaal ik voor echte cham-pagneglazen, gemaakt door een glasblazer, zeven tot acht euro per stuk.

  Carin heeft het geluk dat niet alleen zij de passie voor de miniatuurwereld heeft, maar dat haar moeder, zus en man dezelfde voorliefde hebben. Soms ben ik een hele vakantie zoet met mijn hobby, maar ik kan het ook voor maanden laten liggen. Dan geniet je gewoon van wat je hebt. Een huis is nooit helemaal af, je kunt altijd nog wel en tafeltje of een lampje kwijt. Mijn nieuwe project is alweer in de maak. Deze keer wordt het 1 op 24, dus de helft kleiner. Het casco is al af dus na het schilderen kan het inrichten beginnen.

  Roderick WaijersEen unieke hobby: in de ban van het miniatuurleven

 • 8 Bllertin maart 2013

  Scapino

 • Bllertin maart 2013 9

  De discussies liepen hoog op maandag 28 januari j.l. in de raadszaal van de gemeente Beverwijk waar de jaarlijkse voorronde van het Model European Parliament (MEP) plaats-vond. Het MEP is een jaarlijks evenement waarin vwo 4 leerlingen de kans krijgen om het Europees Parlement, de rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordiging van de Europese Unie, te simuleren. De leerlingen bespraken verschillende onderwerpen, uiteenlopend van de onrust in Syri tot het proefverlof van Badr Hari. Voorzitter en organisator Anne Zandberg, leerlinge vwo 5 en voormalig MEPer, is positief: Het was heel leuk om te zien hoe de nieuwe lading er weer helemaal voor ging en de grote opkomst liet zien dat steeds meer jongeren interesse hebben voor dit soort projecten en de politiek.Zandberg legde voor het debat de regels uit. De leerlingen moesten vousvoyeren, wat betekent dat ze met u moesten spreken, daarnaast moesten ze ook spreken via de voor-zitter en hun naambordje opsteken als ze een intelligente inbreng hadden. Die intelligente inbreng kwam er! Het eerste debat ging over de mogelijke invoering van de doodstraf in Nederland. Na een wat stroef begin bleek dat het merendeel tegen de doodstraf was, maar de enkele voor-stander wist zich goed staande te houden. Het tweede debat ging over eventuele militaire steun van de Europese Unie in Syri. Alles werd uit de kast getrokken en woorden als no-flight zone en humanitaire steun vlogen heen en weer.

  Aan het eind van de middag hebben de voorzitters van de voorronde na veel wikken en wegen een delegatie kunnen kiezen. De leerlingen die onze school gaan vertegenwoordigen op pro-vinciaal niveau zijn: Bart Beentjes, Samia Hussein, Michel Takken, Iris van der Plas, Dyonne van der Velden, Arwin Zebardast, Lisa Klaver en Eva de Boer. De leerlingen vonden het een interessante dag en een nieuwe uitdaging en zijn trots dit op hun cv te kunnen zetten.

  Leerlingen Kennemer College oefenen als Europarlementarir

  Onze dag begon met een gezellige treinreis en een zoektocht naar de school. Na de bekendmaking van de eerste stelling haastte iedereen zich naar de lokalen om het eerste debat te voeren. Het debat verliep niet vlekkeloos, maar het team van het Kennemer College had duidelijk de overhand in het debat. Door een extreem partijdige jury verloren we toch. Het tweede debat wekte grote frustratie op bij deze supporters van het Kennemer College. De arrogantie van de tegenstanders (denk aan ja-knikkers, nee-schudders, dodelijke blikken etc.) had een negatieve uitwerking op de debatprestaties van ons team. Een supporter van de tegenstanders klapte de tafel bijna doormidden voor zijn eigen team (je klapt op de tafel ipv in je handen). Wij dachten: we laten het concurrerende team zien wat echte teamsupport is en begonnen een applaus-rally. Het derde debat won ons team met groot gemak, CRUSHED IT! Voor een eerste keer meedoen aan zon grote debatwedstrijd is niet niks. Naar onze mening heeft het Kennemer College dan ook met de twintigste plek een verbazingwekkend resultaat geleverd. We raden iedereen aan om volgend jaar mee te doen. Zelfs als supporters/mascottes was het een geweldige en gezellige ervaring. Ook willen we mevrouw Rinkel, mevrouw Feenstra en mevrouw Oterdoom bedanken voor de geweldige voorbe-reiding in de voorafgaande weken.

  Door: het supportersteam van Kennemer College, Tessa van Zalinge en Melissa Herrera.

  Het NK debatteren

 • In het spotlicht

  10 Bllertin maart 2013

 • Bllertin maart 2013 11

  Deze keer interview ik een leerling uit mijn havo 4 klas van vorig jaar, Leroy de Graaff. Hij zit in klas H5A en is een fanatiek voetballer. Hij heeft er veel voor over. Naast voetbal doet Leroy ook aan fitness, maar dat doet hij alleen om voldoende kracht en uithoudingsvermogen te hebben bij het voetbal. Leroy heeft vroeger aan judo en tennis gedaan. Met voetballen is hij begonnen toen hij vijf jaar was. Eigenlijk geeft hij zelf aan dat het nog eerder is begonnen, vanaf zijn geboorte. Het was gewoon vanzelfsprekend. Zijn vader en broer voetbalden ook allebei, maar nu niet meer. Leroy is op dit moment de enige sporter in huis, maar zijn ouders zijn wel zijn grootste fans. Bin-nen de voetbalwereld heeft Leroy veel vrienden.

  TrainenLeroy traint vier keer per week (dinsdag, woensdag, donder-dag en vrijdag) op het sportcomplex van DEM. Weer of geen weer, de trainingen gaan door. Leroy traint op kunstgras en dan kun je bijna altijd doorspelen. Aangezien ik niets weet van kunstgras wil ik graag weten of dat voor- en nadelen heeft. Leroy vertelt dat je op kunstgras altijd kunt trainen, het gaat niet stuk als het bijvoorbeeld slecht weer is en er op een gewone grasmat niet getraind kan worden. Leroy vindt het ook lekker spelen op kunstgras. Het enige nadeel is dat je schoenen sneller slijten door het kunstgras, zo heeft zijn laatste paar het slechts vier maanden uitgehouden!

  KostenVoetbal is volgens Leroy niet echt een dure sport. Je moet na-tuurlijk goede voetbalschoenen hebben en scheenbeschermers. Goede voetbalschoenen heb je vanaf 60,--, al speelt Leroy zelf op iets duurdere schoenen (rond de 100,--) Tja, als je er dan maar vier maanden mee kunt doenGelukkig krijgt hij zijn schoenen vergoed. Bij de selectie van DEM krijg je per seizoen een bon waarmee je een paar voetbalschoenen kan halen bij Ab Geldermans. Kleding krijgt hij over het algemeen van de club. Op mijn vraag of hij een sponsor heeft antwoordt hij met een volmondig NEE, dus sponsoren die dit lezenZiet u wat in dit aanstormend talent, neem dan contact op met onze school, dan brengen wij u in contact met Leroy! Al zouden alleen maar zijn schoenen vergoed worden!

  Wat doe je er allemaal voor?Leroy neemt zijn sport heel serieus. Hij let dan ook op zijn eten, zeker op de dag voor de wedstrijd en gaat op tijd naar bed. Hij zorgt dat hij voeding tot zich neemt waar hij veel energie uit kan halen. Zo neemt hij meestal n twee bananen voor de wedstrijd en zorgt hij ook dat zijn vochtbalans goed op orde is. Veel water drinken voorkomt dat je tijdens het spelen dorst krijgt. Ook om goed te herstellen let hij weer op zijn voeding. In een gewone week

  is Leroy ongeveer acht tot tien uur bezig met zijn sport. Dat is exclusief de reistijden als ze uit moeten spelen.

  Dieptepunten?Echte dieptepunten heeft hij nog niet gehad, al vond hij het wel jammer dat hij afgelopen jaar weg moest bij FC Volen-dam. Daar heeft hij drie jaar gespeeld, vanaf zijn dertiende toen hij gescoud werd door Volendam.

  Hoogtepunten?Via een talentendag van Telstar kwam Leroy in D1 terecht, maar helaas ging de profclub Stormvogels/Telstar failliet. Daarna kon Leroy gelukkig bij de amateurtak Stormvogels terecht, waardoor hij nog steeds op het hoogste niveau kon blijven spelen. Daar speelde hij tegen de hoogste divisie van Ajax, Heerenveen, Groningen en ook AZ. Via deze opstap kwam hij bij Volendam terecht en heeft daar dus drie mooie jaren gehad. Een logische stap zou zijn geweest om naar A2 te gaan, maar helaas werd die toen opgeheven. Voor A1 was Leroy nog te jong en volgens hemzelf ook nog niet goed genoeg (maar dat betwijfel ik!). Toch ziet Leroy dit hele avon-tuur wel als een hoogtepunt. Een ander hoogtepunt noemt hij het doelpunt dat hij maakte toen hij zijn debuut bij DEM1 had. Als zeventien-jarig binkie scoorde hij tegen VVIJ (IJsselstein) en was meteen de held van het veld!

  Wat hoop je te bereiken? Leroy hoopt nog altijd dat hij in het betaald voetbal terecht zal komen, maar hij weet dat het een harde wereld is. Hij gaat er echter helemaal voor. Als je in het betaalde voetbal terecht komt dan kun je daar toch wel goed mee verdienen, al is dat niet de drijfveer voor Leroy, de liefde voor de sport is het belangrijkst! Ondanks alle uren die hij in zijn sport steekt houdt hij voldoende tijd voor school over. Op mijn vraag welke club of welk land zijn voorkeur heeft om bij te spelen, betaald, moet hij lachenNatuurlijk zou AJAX een droom zijn, maar als hij een land mocht kiezen dan zijn we het toch eens dat Engeland wel fantastisch zou zijn!

  Grote voorbeeld?Zijn grote voorbeeld is Dirk Kuyt. Leroy vindt dat hij qua menta-liteit het meest ook op deze speler lijkt. Het is een harde werker

  op het veld en hij heeft een goede mentaliteit. Die mentaliteit straalt hij ook uit. Leroy hoopt dat hij ook zo op zijn teamge-

  noten overkomt.

  Ik wens Leroy heel veel succes bij zijn sportcarrire en bedank hem voor dit interview.

  Pien Olthoff

 • 12 Bllertin maart 2013

  Op donderdag 28 februari jl. vond voor het eerst een studium generale voor leerlin-gen uit de bovenbouw van het vwo plaats. Dit initiatief is bedoeld om onze leerlingen in contact te brengen met onderwerpen die in het reguliere lesprogramma niet aan bod komen. De deelnemers ontvangen

  na afloop een certificaat. Onze gastspreker was de heer W. Lindijer en hij koos als onderwerp Hersenen, bewustzijn en ik. Dit ligt op het grensgebied van filosofie, psychologie en hersenwetenschap. Door de enthousiaste reacties zestig leerlingen schreven zich in vond zijn voordracht twee keer plaats. Via filmpjes en teksten liet de spreker de leerlingen kennismaken met recente ontwikkelingen op het gebied van de hersenwetenschap en daagde hen uit na te denken over de con-sequenties daarvan voor ons leven. Hij stelde bijvoorbeeld vragen als: Hoe betrouwbaar is onze waarneming? Verdienen slaapwandelaars die een moord begaan, straf? Er ontstonden boeiende discussies. Na het succes van dit eerste studium generale proberen we dit jaar nog een keer een gastles te organiseren. Mocht u bereid zijn een interes-sante voordracht voor onze leerlingen te geven, dan kunt u contact opnemen met mevrouw Rinkel, teamleider vwo 5 en 6.

  Diezelfde middag vond voor de vierde keer een studium generale plaats voor leerlingen uit de klassen gymnasium 2 en gymnasium 3. Dit keer heeft de heer Braak, docent LO en fervent golfsurfer, de leerlingen verteld over het ontstaan van golven, de verschillende soor-ten golven en de wijze waarop je golven kunt voorspellen. Natuurlijk waren hier ook spectaculaire beelden bij te zien. Ook voor de onder-bouw zijn wij nog op zoek naar interessante gastsprekers. Heeft u een bijzonder hobby of interessant beroep en wilt u hierover iets vertellen aan onze leerlingen dan kunt u contact opnemen met mevrouw Van Tol, teamleider vwo 3 en 4.

  Alle brugklassen strijden het hele jaar door voor de titel Sportklas van het jaar. Een van de onderdelen is dance. Om mee te gaan met de tijd moet elke brugklas een Harlem Shake organiseren in de gymzaal. De leerlingen regelen alles zelf, van kleding en beweging tot de filmopnames. De jury bepaalt welke klas de leukste, meest originele en mooiste dancefilm heeft gemaakt.

  The Harlem Shake

  Studium generale Samenwerking met Rijksuniversiteit Leiden (RUL)

  Vanaf 1 januari 2013 heeft onze school een samenwerkingsverband met de RUL. Deze sa-menwerking biedt een aantal aantrekkelijke

  mogelijkheden voor onze leerlingen om zich te orinteren op hun studiekeuze, maar ook om zich te onderscheiden door het volgen van extra onderwijs. In de eerste plaats kunnen de leerlingen in Leiden een dag proefstuderen bij de opleiding van hun keuze. Daarnaast biedt de RUL nog twee uitdagende programmas aan. Leerlingen uit V5 en eventueel V4 kunnen online proefstuderen; dat betekent dat zij zich inschrijven voor een van de veertien keu-zemogelijkheden zoals geneeskunde, bestuurskunde en film- en literatuurwetenschap. Ze werken dan zelfstandig gedurende acht weken via de computer aan een module van de studie van hun keuze en worden daarbij begeleid door docenten van de universi-teit. Zon module biedt de leerling de gelegenheid om te bekijken of een studie bij haar/hem past. Na afloop krijgt de leerling een certificaat. Een andere mogelijkheid vormt het LAPPTop-project. Dit is bedoeld voor de betere leerlingen uit V5 en V6. Zij worden door de RUL geselecteerd op hun schoolresultaten. De leerlingen gaan acht tot tien weken een dagdeel naar Leiden en volgen daar college. Er is een enorme keuze aan onderwerpen. Te denken valt aan: Hoe werkt een geneesmiddel?, De ronde van Itali en Het belang van DNA. Ook deze leerlingen krijgen na afloop een certificaat. Ten slotte is er nog het onderdeel Universiteit in de klas. Dat stelt ons in de gelegenheid om docenten van de RUL uit te nodigen voor gastcolleges op school. Voor meer informatie kunt u terecht bij de decanen en bij de teamleiders vwo.

 • Bllertin maart 2013 13

  Met de uitvoering van hun theaterstuk De jeugd van tegenwoordig hebben leerlingen geld ingezameld voor het goede doel. In totaal is er tijdens de zes uitvoeringen een bedrag van 755,35 opgehaald voor PLAN Nederland. PLAN is een internationale ontwikkelingsor-ganisatie die in meer dan vijftig ontwikkelingslanden in Azi, Afrika en Latijns-Amerika projecten uitvoert die de levensomstandigheden en toekomstkansen van meisjes en jongens verbeteren.

  Daarnaast is een groep van honderd leerlingen bezig geweest met een film, een zogenaamde lipdub, voor een ernstig zieke docent. Met de verkoop van deze film hebben zij 476,-- op-gehaald, wat ten goede is gekomen aan het KWF kankerbestrij-dingsfonds. Het SVOK (Stichting Voortgezet Onderwijs Ken-nemerland) ondersteunt de actie van de leerlingen en heeft het bedrag met 300,-- verhoogd.

  In de week voor de kerstvakantie stond de school weer in het teken van Het Totaaltheater! Na maandenlang repeteren voerden de leerlingen zes keer het toneelstuk De jeugd van tegenwoordig op. Het theaterstuk gaat over Khadiza, een Afghaans meisje dat terug wordt gestuurd naar Afghanistan omdat ze nog geen vijf jaar in Nederland woont. Haar medeklasgenoten vinden dit onrechtvaardig en samen besluiten zij een stay awake te houden om toch te proberen Khadiza in Nederland te houden. Deelnemers Rexton Linton en Annemarie Bleeker: Het was een groot succes. Het publiek heeft genoten van de acteurs, muzikanten, danseressen, de band en de mensen backstage. Zelf hebben we er ook een feestje van gemaakt, toen we achter moesten wachten. Elk jaar worden bij het Totaaltheater ook ontzettend veel vriendschappen gesloten.

  Totaaltheater 2012

  Ruim 1500,-- voor PLAN Nederland en KWF

 • SchaatStocht in SpijkeRbRoekassisi - een

  bijzondere reis

  Dierendag kent iedereen. Dat deze dag er is ter herinnering aan een be-langrijke heilige uit de 13e eeuw weten veel minder mensen. 4 oktober is de feestdag van Franciscus van Assisi (ca. 1182-1226) en sinds 1929 werelddierendag vanwege de liefde van Franciscus voor alles wat groeit en bloeit. Franciscus was een diep gelovig mens die geloofde in de we-reld als een schepping van God, waarin alles en iedereen gelijkwaardig was. Hijzelf deed daarom afstand van al zijn aardse bezittingen en trok de rest van zijn leven rond als bedelende monnik om te vertellen dat de wereld beter zou worden als iedereen, rijk en arm, ziek en gezond, elkaar als gelijkwaardige zou behandelen. Hij praatte met dieren op dezelfde manier als hij met mensen sprak. Zo zou hij een preek hebben gehouden voor de vogels die ook echt stil naar hem hebben zitten luisteren. Ook wordt er verteld dat hij eens een dorp gered heeft door de wolf die regelmatig het dorp aanviel op te zoeken en te vertellen dat hij dat niet meer moest doen, waarna de wolf tot de rest van zijn leven een soort knuffelwolf van het dorp werd. Franciscus hield er ook van om verhalen uit de Bijbel begrijpelijk en menselijk te maken. Om dat te be-reiken heeft hij bijvoorbeeld de kerststal uitgevonden: een levensechte voorstelling van het kerstverhaal.

  De afgelopen herfstvakantie heb ik een reis gemaakt naar het geboor-tedorp van Franciscus, Assisi (Umbri, Itali). Ik had meerdere redenen om deze reis te maken. Ten eerste vanwege de kunst: de San Frances-co, de kerk die gesticht is ter herinnering aan Franciscus en waar hij ook begraven ligt, is van onder tot boven beschilderd met prachtige frescos,

  waaronder de beroemde cyclus van Giotto over het leven van Francis-cus. De schilderingen vormen in Itali een sleutelwerk tussen de mid-deleeuwse schilderkunst en de Renaissance. Voor een kunsthistoricus als ik is deze kerk daarom een schat waar je niet op uitgekeken raakt. Een tweede reden was omdat ik deze reis graag met mijn moeder wilde beleven. Twee jaar geleden ben ik ook naar Assisi geweest en was het de bedoeling dat mijn moeder mee zou gaan, maar doordat zij ernstig ziek werd ging dat toen niet door. Ze heeft de ziekte gelukkig overwon-nen en was nu wel in staat om de reis alsnog te maken. Voor haar was het een grote wens om Assisi te bezoeken en daar de voetsporen van Franciscus te volgen. Zij is jarenlang godsdienstonderwijzeres geweest op basisscholen en vond het altijd heerlijk om over Franciscus te vertel-len. Zijn bijzondere leven en kijk op de wereld sprak veel kinderen aan. Dat ik nu de reis met mijn moeder kon maken en daarmee haar wens in vervulling kon laten gaan heeft de reis een grote meerwaarde gegeven.

  Op een gegeven moment zaten we samen in de kapel van Sint Maarten in de San Francesco. Terwijl in de kerk de pelgrims het graf van Franciscus bezochten, een priester in een zijkapel zingend een gebed inleidde en de toeristen langs schuifelden, hebben we in alle rust de frescos bekeken. We gaven elkaar vanuit ons eigen vakgebied uitleg over de schilderingen en hebben zo bijna een uur gezeten. Het was een moment om niet snel te vergeten.

  Aaldert Rus

  14 Bllertin maart 2013

 • Bllertin maart 2013 15

  SchaatStocht in SpijkeRbRoek

  HAARLEM Daar stond het Kennemer College weer! Op de ijsbaan in Haarlem werd donderdag 31 januari de scholenploegenachtervol-ging verreden. Voor het vijfde jaar deden we mee en nu zelfs met drie ploegen. Er waren twee teams meiden 15 t/m 17 jaar en een team jongens licentiehouders 15 t/m 17 jaar ingeschreven. Team 1 bestond uit: Pleuntje van Lieshout, Jette de Vries, Sanne Lubbers, Britt Muskee & Sanne Wagenaar. Team 2 was opgebouwd uit: Romy Mosch, Maartje Heine, Suzanne Bos, Pam Beentjes & Kelly Tromp. Last but not least team 3: Luc Heine, Lars Beentjes, Eshney van Balen en ik.

  Na het vijfde uur stond de hele groep te wachten in de LO-gang om zich om te kleden. Ook diverse ouders hadden zich hier gemeld om ons naar de ijsbaan te rijden en om ons naar de finish te coachen. Erg fijn dat ze dat wilden doen, want zonder hen was er geen ploegenachtervolging voor het Kennemer College. Eenmaal aangekomen op de ijsbaan schrokken we enorm; de twee meidenteams moesten rijden in rit 68 en ze waren op dat moment al bij 60. Snel de schaatsen aan, inrijden en aan de start verschijnen! Doordat per team vijf rijdsters waren aange-meld en je maar met vier leden mag starten, moest Britt de eerste rit toekijken. Het eerste team reed na vier ronden naar de finish in 3 minuut 12. Het tweede damesteam had ook een wissel en reed sneller met een tijd van 2 minuut 39.

  Inmiddels was team 3 zich aan het opwarmen. Ik sprak net van een jongensteam, maar we hadden ook een dame van niveau in ons mid-den: Eshney. Aangezien we nog even aan de samenstelling moesten wennen, experimenteerden we wat met de opstelling. Zon tien minuten voor de start was een laatste blik op de startlijst niet overbodig: we kwa-men erachter dat we bij de recreanten stonden ingeschreven. Aangezien wij geen spijkerbroek aanhadden, moest er overlegd worden met de wedstrijdleiding. Ons na de race in een andere categorie plaatsen was geen optie, want het aantal rondjes per categorie was verschillend. De jury was er stellig van overtuigd dat meneer Braak, onze coach, ons ver-keerd had ingeschreven. Uiteindelijk is het door de wedstrijdleider keurig opgelost, zodat we alsnog onze vijf ronden konden rijden in de juiste categorie, maar het is wel even leuk om zijn gesprek met meneer Braak te citeren: Kijk, ik heb hier jouw aanmelding, het is toch cht jouw. Nee, het is onze fout Nou ja, het is opgelost, gelukkig. Afijn, uiteindelijk finishte we in 2 minuut 56.

  De tweede omlopen verliepen goed. De beide dames die de vorige races moesten toekijken, mochten nu hun slag slaan. In team 1 was Jette nu degene die haar team mocht coachen. Ze zaten deze keer twee seconden boven de vorige tijd met 3 minuut 14, team 2 zat er drie seconden boven met 2 minuut 42 en team 3 verbeterde zijn tijd met vijf seconden, namelijk 2 minuut 51. Na een enerverende mid-dag was het wel tijd om het thuisfront te bezoeken, dus dat deden we dan ook. Later bleek dat de meidenteams op de 8e en 12e plek zijn geindigd en dat de jongens in hun categorie vijfde zijn gewor-den. Volgens mij heeft iedereen het naar zijn of haar zin gehad!

  Bjorn Muskee

 • 16 Bllertin maart 2013

  Achter de schermen bij... de concirgerie

  Troubleshooters, klussers, mediators,

  toezichthouders en raadgevers. Ze

  zijn de ogen en oren van de school:

  de concirges kennen iedereen en het

  hele gebouw.

  Jeanette MolIk word overal voor ingezet: toezicht, stipuren, proefwerken afnemen en andere klussen. Oorspronkelijk ben ik aangenomen om toezicht te houden op de nablijvers op school. Dat valt hier mee, ik heb maar een paar leerlingen.

  Jean-Luc SpeichJe bent een duizendpoot in dit werk, dat vind ik leuk. Een fietsketting die eraf ligt weer om-leggen, de aula klaarzetten voor een ouderavond, een kapotte kluis of een lampje indraaien, je kunt het zo gek niet bedenken.

  Ruud MagrMijn werk is heel divers, ik surveilleer, maak alle kantoren schoon en was vier keer per dag de vuile kopjes af. Doordat ik het servies zo vaak terugbreng naar de docentenkamer heb ik veel contact met de leerkrachten, dat is leuk.

 • Bllertin maart 2013 17

  Achter de schermen bij... de concirgerie

  Sissi Ruiz-KarstenHet werk is zo afwisselend, de dagen vliegen voorbij. Ik hou er wel van als er wat druk op de ketel staat, ik moet er niet aan denken om de hele dag met de armen over elkaar te zitten.

  Cor ZonneveldOp zon grote school is altijd onderhoud nodig, van het vervangen van klokken en meubilair tot het zetten van ramen en stuken van de muur. Als hoofd concirge stuur ik de andere concirges aan, maar ook het groenonderhoud, de glazenwasser, elektricien en aannemers.

  Harold MuskeeIk ben hier nog maar kort en vind mijn nieuwe werk ontzettend leuk. De dynamiek, de sfeer op school en het contact met de leerlingen. Ik ben een gevoelsmens, als ik hier binnenkom voelt het goed.

  Marchel KranendonkIedere dag open ik om zeven uur de school. Ik ben een ochtend-mens dus dat geeft niet. Meestal ben ik tot half acht alleen in het gebouw, ik bel dan voornamelijk leerlingen op die het eerste uur vrij hebben bij ziekte van de docent.

 • 18 Bllertin maart 2013

  Thuis eten we de mosselen in twee rondes met een uurtje tussenpauze (anders krijgen we het niet op).

  Koken met Roderick: mosselen!Ik ben momenteel dolgelukkig, want ik heb een vriendin die mosselen lust. We eten het eigenlijk nog te weinig (n keer per week), maar het is wel genieten geblazen! Mosselen kun je tegenwoordig het hele jaar door eten (tot twee jaar terug was het seizoensgebonden). Bij de supermarkt heb je handige n kilo bakken.Je kunt mosselen op talloze manieren klaarmaken. Mosselen nemen de smaak over van hetgeen waarin je ze kookt en dat is een heerlijke eigenschap. Ik gebruik meestal luxe soepgroenten, maar wanneer je ze in rode wijn en sambal kookt kun je bijvoorbeeld ook pomodori tomaten gebruiken. Als je de oven voorverwarmt om de afbakbroodjes klaar te maken kun je de mosselen even schoonmaken en uitzoeken. Het uitzoeken is een zorgvuldig klusje; schelpen die open zijn of gebroken zijn moet je weggooien (je kunt namelijk heel ziek worden van foute mosseltjes). De baguette duurt ongeveer acht minuten en het koken van de mosselen ook dus is het lekker tegelijkertijd klaar. Je hebt speciale mosselpannen, maar die vind ik vaak wat klein. Ik gebruik mijn grootste pan waar ik ook soep in klaarmaak. Je kunt

  er voor kiezen om ui en knoflook iets aan te fruiten voor een extra bite. Blus het af met een half glas witte wijn (Sensas Chardonnay of Sauvignon Blanc bijvoorbeeld) daarna zet je het gas even uit. Je doet een deel van de soepgroenten in de pan, een kilo mosselen daarbovenop en dan weer wat soepgroenten. Vervolgens schenk je nog een glas witte wijn over de mosselen heen. Op het grote gas aan de kook brengen en op het hoge vuur constant om schudden totdat de schelpen open zijn en de mosselen gaar. Niet te lang laten doorkoken, want dan worden ze klein en taai. Je kunt in plaats van witte wijn ook de goedkope whisky nemen waar je toch al vanaf wilde (en die je ook hebt gebruikt voor de cocktailsaus) of, en dat is momenteel mijn favoriet, een biertje uitkiezen (La Chouffe, Leffe, Trapiste oid). Ik ben dol op de sauzen, die ik zelf maak overigens, evenals de kruidenboter die ik bij de afbakbaguettes gebruik. De sauzen zijn qua bereidingswijze redelijk gelijk aan elkaar. Ingredinten bij elkaar gooien en roeren maar!

  BeARnAiSeSAuS inGReDinTen:

  1 eetlepel dragonazijn

  1 eetlepel witte wijn

  Sap van een halve citroen

  50 g boter

  2 dooiers

  1 sjalotje

  5 peperbolletjes

  Enkele takjes verse tijm (fijngesneden)

  Enkele stengels verse dragon (fijngesneden)

  Enkele takjes kervel (fijngesneden)

  ZoutWHiSKy CoCKTA

  iLSAuS

  inGReDinTen en BeReiDinGSWi

  JZe:

  1 eetlepel whisky

  3 eetlepels mayonaise

  2 eetlepels ketchup

  2 eetlepels slagroom

  (zelf geklopt en niet te zoet)

  Sap van een halve citroen

  1 teen knoflook (geperst)

  KRuiDenBoTeR: 3 eetlepels roomboter (grasboter gezouten) 6 tenen knoflook (geperst) 3 takjes verse tijm (fijngesneden) 6 roosjes peterselie (fijngesneden)

  KnoFLooKSAuS:

  1 eetlepel water

  3 eetlepels mayonaise

  8 tenen knoflook (geperst)

  3 takjes verse tijm (fijngesneden)

  6 roosjes peterselie (fijngesneden)

 • Bllertin maart 2013 19

  Kerstontbijt

 • 20 Bllertin maart 2013

  Maatschappelijke stageEen aantal van onze leerlingen heeft hun welverdiende voorjaarsva-kantie ingeruild voor het uitvoeren van hun maatschappelijke stage. Op de foto is zon stageplek te zien bij buurtcentrum dEvelaer. Hier organiseerden tien leerlingen een high tea voor kinderen met een verstandelijke beperking. De leerlingen bedachten de recepten, deden de boodschappen en maakten de hapjes samen met de kinderen. Volgens de organisator van deze activiteit waren het topmeiden en hadden de kinderen een heel geslaagde middag!

  Ook bij de Hartekampgroep (een organisatie die hulp biedt aan mensen met een beperking) waren een aantal meiden aan de slag gegaan. Een tweetal meiden heeft pannenkoeken gebakken op een leefgroep en een ander duo ging aan het werk om de bezoeksters van het dagcentrum op te tutten. Ook hier was de organisatie vol lof over de inzet van onze leerlingen.

  We sluiten deze mooie stages dan ook af met de volgende woorden van de cordinator van de Hartekampgroep: De Maatschappelijke Stagiair(e)s maken voor onze clinten het verschil tussen een gewone dag of een dag met wat extra glans!

  We zien een positieve verandering in het plaatsen van de fietsen en brommers. Veelal reden de meeste brommers nog gewoon het schoolplein op. Ook ging er met het stallen van de fietsen geregeld iets mis. Langzamerhand zien we dat nagenoeg iedere brommerrijder keurig lopend het plein opkomt. Top!Ook de fietsen worden, op een enkeling na, juist geplaatst. Dat doet ons deugd. De leerling die dat doet is dan ook wel eens zijn/haar fiets kwijt, aangezien wij de fiets verplaatsen. Dat wordt dan goed zoeken. Aangezien jullie ons misschien soms vinden zeuren zo vroeg op de ochtend, willen wij het ook laten weten als het goed gaat.

  Iedereen kent de regels natuurlijk, maar het kan geen kwaad ze nogmaals te vermelden:

  Niet brommeren (scooteren) op het schoolplein Brommers/scooters plaatsen binnen de vakken Fietsen met bakken voorop de fiets (transportfietsen) in de stallingen achter de brommerstalling in de lage houders Mountainbikes aan de rode rekken tegen het sportveld aan Fietsen met dikke banden in de stalling ter hoogte van het technieklokaal tegen het gebouw aan, in de lage houders De normale fietsen in de overige rekken IN de haken hangen en recht zetten Als je band niet in de houder past, dan graag de fiets direct RECHTS naast de houder, zodat er ruimte overblijft voor andere fietsen

  Fietsen die er half tussen worden gepropt of half uitsteken, lopen grote kans te vallen of te worden omgestoten. Vallende fietsen raken beschadigd en kunnen andere fietsen beschadigen. Dat willen wij echt voorkomen.

  Wat wij wel heel gevaarlijk vinden, is dat er soms fietsen voor de nooduitgang bij het technieklokaal staan. Iedere nooduitgang moet echt vrij van obstakels zijn. De fietsen worden verwijderd, maar het zou beter zijn als ze er niet geplaatst worden.

  Met elkaar zorgen we voor een veilig schoolplein!

  Groet Harold Muskee,names de concirges

  De Fietsen- en Brommerstalling

 • Bllertin maart 2013 21

  Maatschappelijke stage Nieuw! Aansluitprogramma VWO-WO Universiteit Leiden

  Van de decanen

  Sinds kort zijn we op school gestart met een nieuw LOB-programma. Het Kennemer College is onlangs gaan samenwerken met de Universiteit van Leiden in het Aansluitprogramma VWO-WO. Hoe ziet dit programma eruit en waarom doen we hieraan mee? Decaan Marjan Versantvoort praat hierover met initiatiefnemer Miriam van Tol, afdelingsleider vwo 3/4.

  Miriam, waarom wilde je dit Aansluitprogramma VWo-Wo starten?Ik denk dat het voor leerlingen in vwo-bovenbouw heel goed kan zijn om alvast kennis te maken met wetenschappelijk onderwijs. Veel leerlingen zullen dit leuk en uitdagend vinden. Een andere reden is dat we een doorlopende leerlijn voor onze leerlingen willen. Een diploma is niet het enige doel. Leren is iets wat je begint op de basisschool en na de middelbare school moeten onze leerlingen op een goede manier naar het hoger onderwijs. De studietijd wordt steeds korter, dus een goede studiekeuze is belangrijk!

  Wat vind jij zo goed en belangrijk aan dit programma?Het Aansluitprogramma is zo mooi omdat het heel makkelijk wordt ge-maakt om te proefstuderen. Via Online proefstuderen kunnen leerlingen thuis op de bank ontdekken of een studie bij hen past. En het LAPPTop-programma is aantrekkelijk voor de extra getalenteerde leerling. In een

  aantal bijeenkomsten op de universiteit maak je intensief kennis met een opleiding die je interessant lijkt. Tineke Rinkel, afdelingsleider vwo 5/6 kan de leerlingen daar nog meer informatie over geven.

  Miriam, hoe gaan volgens jou de leerlingen van dit pro-gramma profiteren?Met proefstuderen en LappTop kunnen leerlingen echt ervaring opdoen en dat is beter dan alleen informatie krijgen. Zo kunnen ze beter de studie kiezen die bij hen past. Maar.ook als ze ervaren dat een studie helemaal niet past, is dat prima. Je kunt dit beter nu ontdekken, dan in je studie vastlopen. Een goede studiekeuze is belangrijk en met dit Aansluit-programma helpen we onze vwo-leerlingen daarbij!

  Marjan Versantvoort, decaan

  Het Aansluitprogramma VWO-WO Universiteit Leiden is een samenwerkingsverband van meer dan tachtig scholen met de Universiteit Leiden. Voorbeelden van activiteiten voor leerlingen zijn: Online Proefstuderen (aansluitingsmodulen via internet), Studiekeuzeplein en LAPP-Top,

  De Oudercommissie van het Kennemer College (locatie Bllerlaan) organiseert ieder jaar een ouderavond met thema. De opdracht is hierbij om zoveel mogelijk ouders een zinvolle avond te be-zorgen. Zinvol in de zin van informatief, aanvullend en vragen beantwoordend. Als Oudercommissie schoten we gezien de opkomst en de reacties achteraf in de roos: ruim 160 ouders lieten zich eind november 2012 een avond lang informeren en vermaken over de zin en onzin van sociale media.

  Een heuse goeroe op social mediagebied is Justine Pardoen. Zij presenteerde niet toevallig die dag haar nieuwste boek Focus. Daarin schrijft zij over de enorme afleiding die de sociale media op jongeren uitoefenen. Pardoen en theatergroep DNL (De Nieuwe Lichting) vermaakten, informeer-

  den en daagden de zaal uit. In haar inleiding ging Pardoen in op het o-zo herkenbare pubergedrag rondom social media. Niet bereikbaar zijn, in staccato zinnen praten, virtuele contacten aanknopen met volstrekt onbekenden, oordopjes in op de vreemdste momenten. Thema die avond: hoe voorkom je dat jouw kind continu wordt afgeleid door social media? DNL speelde een studerende puber met hoodie, Beats-koptelefoon op t hoofd, filmpje op de laptop. Kortom: weinig studie. Daarover maken vele ouders zich grote zorgen, getuige de daverende lachgolven vanuit de zaal bij deze herkenbare verschijning.

  PowerlerenPardoen wist raad met het gebrek aan focus en concentratie: de Pommodoretechniek. Door je kind te leren om in blokken van 20-30 minuten de concen-tratie hoog te houden, zouden betere resultaten mogelijk moeten zijn. Blijkt ook uit buitenlands onderzoek hiernaar. Tussen de studieblokken door vallen steeds korte rustpauzes waarin Twitter, Facebook en hun vele broertjes en zusjes langs mogen komen. Deze wijze van powerleren, aldus Pardoen, komt tegemoet aan de korte concentratieboog van jongeren. Voorwaarde is natuurlijk wel dat gedurende die 20-30 minuten alle digitale media uit het zicht is en uit staat. Zo verdwijnt de verleiding en komt de focus terug. En dat woord is zo treffend de titel van het boek van Pardoen (ISBN 9789088503863 14,90).

  Henk Jan Winter Oudercommissie Kennemer College

  Infotainment rond social media op Kennemer

 • Nieuwjaarsgala

  22 Bllertin maart 2013

 • Bllertin maart 2013 23

  Vroeger legde de gymleraar een bal op de middenstip en liet zijn leerlingen dan een heel lesuur spelen. Dat zie je nu niet meer, maar zo wordt er door ouders en collegas nog steeds naar gym gekeken, vertelt Peter Geldof. Het vak werd vroeger veel statischer gegeven. Met zn allen de buikdraai doen, weinig zelfstandigheid. Nu laten we leerlingen meer zelf oefenen en laten ze andere opdrachten doen, zoals een videoclip maken. Samen met collega Juliska Broekema, net klaar met de lerarenopleiding, bespreekt hij de vernieuwingen van het vak Lichamelijke Opvoeding. Ik vind de videoclip een mooi voorbeeld van een ruimdenkende opdracht, zegt Broekema. Leer-lingen moeten samenwerken, een verhaallijn bij de tekst bedenken en locaties en kleding uitzoeken die het verhaal ondersteunen. Om er iets moois van te maken moeten ze er best veel tijd in stoppen.

  Een gymles bestaat al lang niet meer alleen uit balspel en turnen, leerlin-gen krijgen tegenwoordig in vijf domeinen les: spel, atletiek, turnen, dans en zelfverdediging worden vanaf de brugklas gege-ven en komen door de

  jaren heen terug. Er zit tegenwoordig veel meer structuur in, beaamt Juliska. Omdat we met een vakwerkplan werken krijgen leerlingen een periode lang les over een bepaald onderdeel, bijvoorbeeld de radslag. Je krijgt veel meer diepgang in de les en ziet echt een ontwik-keling bij leerlingen. Met de introductie van de Ipad wordt dit alleen maar beter, je kunt filmpjes laten zien die de perfecte versie van een beweging laten zien. Doordat je een oefening ook kunt opnemen kun-nen we het naderhand terugkijken en heel gericht aanwijzingen geven, daar leren ze ontzettend veel van.

  Leerlingen in de bovenbouw krijgen tegenwoordig ook sportorinta-tie, dit geeft de gymsectie de mogelijkheid jongeren in aanraking te

  laten komen met sportonderdelen die in de gymzaal niet zo gemakkelijk te geven zijn zoals golf en surfen. Twintig jaar geleden werd in Bever-wijk het eerste squashcentrum geopend. Ik ging direct met leerlingen squashen om hen kennis te laten maken met deze nieuwe sport. Veel van hen zijn daar blijven hangen omdat ze enthousiast waren, dat is het mooie van de orintatie, aldus Geldof.

  Op de ALO wordt daarnaast veel aandacht besteed aan trendsporten, allerlei nieuwe vormen van sport. Alle studenten lichamelijke opvoeding moesten op de opleiding clinics geven, vertelt Broekema. Workshops Lacrosse, speedminton en freerunning bijvoorbeeld. Ik heb zelf een clinic Indiaca gegeven, voetvolley met een Indiaans tintje, je mag een bal met veren daarbij met je voeten en handen over het net krijgen. Ik zou graag meer doen met freerunning, een trend waarbij alles op straat gebruikt wordt als parcours: muurtjes, trappen, relingen, je kunt het zo gek niet bedenken. In de gymzaal kun je dat nabouwen met eigen materiaal: er staat er parcours met hindernissen die ze op eigen wijze mogen passeren. Dat kan gemakkelijk voor iemand die niet zo vaardig is, maar het kan ook ingewikkelder met koprollen en saltos. Daar kun je echt differentiren en hun creativiteit mee stimuleren.

  Gym, toen en nu

 • 24 Bllertin maart 2013

  Begin maart hebben alle brugklasleerlin-gen zich beziggehouden met het thema Vrijheid. De aftrap van het project begon in bioscoop Cineworld met de oorlogsfilm Sskind, waar in stilte en met ontroering naar werd gekeken. Vervolgens volgden de leerlingen verschillende workshops rond het thema. Er werden o.a. protest-songs en gedichten geschreven, een groep leerlingen nam deel aan een fiets-tocht langs de oorlogsmonumenten in Be-verwijk (o.l.v. gemeentearchivaris Jan van der Linden) en gastsprekers gaven uitleg vanuit eigen ervaring over de Tweede Wereldoorlog. Als afsluiting van het project maakten de leerlingen een Vrijheidstijd-schrift met artikelen, recensies, interviews en fotos, waar de leerlingen met veel inzet aan hebben gewerkt. Wij willen leerlingen laten nadenken over de gevolgen van oorlog en het be-lang en voorrecht van vrijheid, aldus de projectgroep. Voor de huidige generatie is vrijheid zo vanzelfsprekend. Door de persoonlijke verhalen van gastsprekers, die de oorlog hebben meegemaakt, be-seffen zij hopelijk dat onze vrijheid niet iets vanzelfsprekends is, maar iets is om te koesteren.

  Brugklassers denken na over vrijheid

  Leerlingen bezoeken de oorlogsgraven bij begraafplaats Duinrust.

  uitslag tevredenheidsonderzoek ouders

  2012-2013

  1 Mijn kind voelt zich veilig op school. 8,0

  2 De sfeer op school is prettig. 7,9

  3 De docenten behandelen mijn kind met respect. 7,4

  4 Op school gelden duidelijke regels. 7,7

  5 De school geeft nuttige informatie over de vorderingen van mijn kind. 7,2

  6 Ik word genformeerd over dingen die ik als ouder moet weten 7,3

  7 De mening van ouders telt mee op deze school. 6,6

  8 De school biedt het onderwijs dat zij belooft. 7,4

  9 Ik ben tevreden over het onderwijs zoals de school dat aanbiedt. 7,3

  10 De school beschikt over goede, vakbekwame docenten. 6,7

  11 De school maakt leren voor mijn kind aantrekkelijk. 6,7

  12 De school staat goed bekend. 7,6

  13 Ik zou andere ouders aanraden deze school voor hun kind te kiezen. 7,5

  14 Mijn kind wordt goed begeleid door de mentor. 7,1

  15 De school biedt leerlingen goede hulp bij leer- of gedragsproblemen. 6,1

  16De school zorgt voor een goede begeleiding op keuzemomenten (beroepsrichting, sector, leerweg, niveau, profiel). 7,6

  gemiddeld: 7,3

  Sinds drie jaar doet het Kennemer College mee aan Venster voor verantwoording, een project waarin scholen voor voortgezet onderwijs inzicht geven in hun eigen onderwijsprestaties. Dit is te bekijken op www.schoolvo.nl. Een onderdeel van dit project is een tevredenheidsonderzoek onder de leerlingen en ouders van het derde leerjaar. Kwaliteitscordinator Jaap Maks is erg tevreden over de resultaten: het is goed om te zien dat zowel de leerlingen als de ouders de veiligheid en de sfeer op onze school zo waarderen, dit is een belangrijke basis voor goede leerprestaties. Een speerpunt waar we als school de komende jaren mee bezig zijn is het rekening houden met verschillen tussen de leerlingen. We kijken hierbij naar de leerlingen die extra hulp nodig hebben, maar ook naar de leerlingen die boven gemiddeld presteren.

  Tevredenheidsonderzoeken onder leerlingen en ouders

  uitslag tevredenheidsonderzoek leerlingen

  2012-2013

  1 Ik voel me veilig op school. 8,5

  2 De sfeer op school is prettig. 7,9

  3 De docenten behandelen mij met respect. 7,6

  4 Op school gelden duidelijke regels. 7,1

  5In de lessen doen we veel verschillende activiteiten (bijvoorbeeld luisteren naar uitleg, zelfstandig werken, samenwerken, gebruik van ict). 6,9

  6 De docenten leggen goed uit. 6,8

  7 De docenten houden rekening met wat ik wel en niet kan. 6,2

  8 Ik word voldoende uitgedaagd om mijn best te doen op school. 7,2

  9 Ik ben tevreden over mijn mentor. 7,4

  10 Ik weet bij wie ik op school terecht kan met mijn problemen. 7,0

  11 Als het nodig is, krijg je extra begeleiding. 6,9

  12Ik word geholpen bij het maken van belangrijke keuzes (beroepsrichting, niveau, profiel). 7,3

  13 Docenten vertellen duidelijk hoe mijn resultaten zijn. 7,0

  14 Ik word genformeerd over dingen die voor leerlingen belangrijk zijn. 7,3

  15 De mening van leerlingen telt mee op deze school. 6,4

  gemiddeld: 7,2

 • Bllertin maart 2013 25

  Vele duizenden kinderen hebben de afgelopen jaren kennis gemaakt met de werkjes (zoals Peter ze liefdevol noemde) van het vak Techniek.Eind december was het de beurt aan Peter van Staalduinen om zijn laatste werkje af te ronden na 38 jaar lesgeven. Op 10 januari j.l. namen we afscheid van een bevlogen collega.In het lestaurant van onze vbo afdeling vond de afscheidsreceptie plaats.Vele collegas, waaronder nog een aantal van de vroegere Kinheim LEAO, waren aanwezig om Peter de hand te schudden.Teamleidster Karlijn van Dijk sprak Peter toe en gaf in haar speech aan dat Peter een zeer gewaardeerde collega was, die nooit te beroerd was om mee te denken aan een constructieve oplossing als er een probleem was. Zo was Peter bereid om de lessen techniek van vwo 2 te geven op onze mavo afdeling, omdat ons technieklokaal overbezet was. Ook was Peter de man van de decors voor het traditionele kerst- en totaaltheater. Peter draaide zijn hand er niet voor om een mooi duinlandschap, een perron of zelfs de Wijkertoren op het doek te toveren.Ik, als ex-collega, benadrukte nogmaals dat ik al die jaren heel plezierig en in een fijne sfeer met Peter had samen gewerkt om het vak techniek een stevige inhoud te geven. We vulden elkaar heel mooi aan. Peter met zn praktisch handelen; wat hij zag kon hij maken en ik op organisatorisch gebied. Peter kreeg als symbolisch afscheid een stempeltje, dat hij ook altijd aan een leer-ling gaf als die een mooi werkje gemaakt had.Peter sprak in zijn dankwoord uit, waarbij hij en dat is ook kenmerkend Peter de middag opende, dat hij altijd met veel plezier zijn vak uitgeoefend had en heel veel voldoening vond in het overbrengen van kennis aan de jeugd.Dat het onderwijs in al die jaren veranderd was, was nooit een probleem voor hem geweest. Onderwijs hoort in beweging te blijven. Hij kon terug kijken op een mooie onderwijs tijd.Na de toespraken namen vele collegas afscheid van Peter en werd er onder het genot van een drankje en een hapje nog een paar gezellige uurtjes doorgebracht.Peter van Staalduinen bedankt voor alles en een fijne tijd met je vrouw, kinderen en kleinkinderen gewenst.

  Pieter Ravensbergen

  Het laatste werkje van Peter van Staalduinen is af!

  Wie is t, wat doet-ie?Wie is het, wat doet-ie? vereist veel van je opmerkzaamheid, scherpzinnig-heid, mensenkennis en fantasie.

  In de foto zou je iemand kunnen herkennen die op onze locatie werkzaam is, ware het niet dat we het wat moeilijker gemaakt hebben door juist net de meest recente fotos te plaatsen, maar terug te grijpen naar een plaatje van enige jaren geleden... Hoe lang dat geleden is, verklappen we niet!

  Denk jij te weten wie dit personeelslid is? De juiste oplossing is op de web-site te vinden! Veel succes!

 • 26 Bllertin maart 2013

  OPEN HUIS

 • Bllertin maart 2013 27

  A5. Van eenstapel dozen

  is gegeven dat een kwart v

  an de dozen leeg is. We op

  enen een kwart van

  de dozen en zien dat een vi

  jfde daarvanniet leeg is.

  Welk deel vande ongeopend

  e dozen is leeg?

  A)415

  B)14

  C)115

  D)116

  E)120

  A6. Een regelmatige zesho

  ek en een gelijkzijdige drieh

  oek hebben dezelfde omtre

  k.

  Wat is verhouding oppervla

  kte zeshoek :oppervlakte dr

  iehoek?

  A) 2 : 3 B) 1 : 1 C)

  4 : 3 D) 3: 2 E) 2 : 1

  A7. Wat zijnde laatste vie

  r cijfers van 52013?

  A) 0625 B) 2525 C)

  3125 D) 5625 E) 8125

  A8. Twintigleerlingen heb

  ben een toetsgemaakt. Ge

  en twee leerlingen hebben

  hetzelfde aantal

  vragen goed beantwoord. E

  lke vraag wasdoor hoogsten

  s drie leerlingen goed bean

  twoord.

  Wat is het kleinste aantal v

  ragen dat detoets kan heb

  ben?

  A) 63 B) 64 C)

  67 D) 70E) 71

  B-vragen

  B1. Wat is het kleinste po

  sitieve gehelegetal bestaan

  de uit de cijfers 2, 4 en 8, w

  aarbij elk vandeze

  cijfers minstens twee keer v

  oorkomt en het getal niet d

  eelbaar is door 4?

  B2.

  A

  D

  B

  C

  4

  5

  4a

  b

  Een rechthoek ABCD hee

  ft zijden a enb, waarbij a

  < b. De loodlijnen

  uit A en C opde diagonaal

  BD verdelendie diagonaal

  in drie stukken met

  lengtes 4, 5 en4.

  Berekenba.

  B3. Een buskomt langs d

  rie haltes. De middelste h

  alte ligt evenver van de ee

  rste halte alsvan

  de laatste halte. Fred staa

  t bij de middelste halte en

  moet nog 15minuten wach

  ten voor de

  bus arriveert.Als hij naar d

  e eerste haltefietst, zal hij

  daar gelijktijdig met de bus

  aankomen.

  Als hij in plaats daarvan n

  aar de laatstehalte rent, za

  l hij daar ookgelijktijdig m

  et de bus

  aankomen.

  Hoe lang zouFred erover do

  en om naar delaatste halte t

  e fietsen en vervolgens naar

  de middelste

  halte terug terennen?

  B4. We schrijven de getall

  en 1 tot en met 30 000 acht

  er elkaar op zodat een lang

  e rij cijfers ontstaat:

  123456789101112 . . . 30000.

  Hoe vaak komt 2013 in deze

  rij voor?

  c 2013 Stichting Nederlandse Wiskun

  de Olympiade

  Wiskunde OlympiadeDit jaar hebben op het Kennemer College maar liefst 46 leerlingen deel genomen aan de eerste ronde van de Wiskunde Olympiade. Dit is een wiskundewedstrijd waarbij het niet gaat om kennis, maar om creativiteit. Omdat creativiteit niet zo vaak in de wiskundeles aan bod komt, is er de afgelopen maanden een training georganiseerd op school om hiermee te oefenen. Zeer gemotiveerd werd er tijdens deze trainingen gepuzzeld en ook tijdens de twee uur durende wedstrijd werd hard gewerkt. En met succes! Haalde vorig jaar maar de helft van de leerlingen meer dan zes punten (van de 36 te behalen punten), dit jaar wist 90% van onze leerlingen meer dan zes punten te verdienen.Iris van der Plas (V4) en Jessy Verlaat (H4) haalden beiden 22 punten. Diede Pouw (V5) wist zelfs 25 punten te scoren. Zij mogen hiermee

  door naar de tweede ronde aan de Universiteit van Amsterdam en zullen kans maken om in de zomer van 2014 Nederland te gaan verte-genwoordigen in Zuid-Afrika.Heb je dit jaar niet mee kunnen doen? Hieronder zie je n van de opgaven uit de wedstrijd van dit jaar:Rechthoek ABCD is verdeeld in vijf gelijke rechthoekjes. De omtrek van elk van deze rechthoekjes is 20.Wat is de oppervlakte van rechthoek ABCD?A) 72 B) 112 C) 120 D) 140 E) 150

  Zit je volgend jaar in klas 1 t/m 5 en wil je dan ook meedoen met de wedstrijd? Vertel dit dan volgend schooljaar aan je wiskunde docent!

  Eerste rondeNederlandse Wiskunde Olympiade21 januari 31 januari 2013 Beschikbare tijd: 2 uur. De A-vragen zijn vijfkeuzevragen. Bij elke vraag is een van de vijf mogelijkheden juist. Geef op het

  antwoordformulier duidelijk de letter van het goede antwoord aan. Voor een goed antwoord krijg je

  2 punten, voor een fout antwoord 0 punten. Bij de B-vragen moet je een of meerdere getallen als antwoord geven. Voor een goed antwoord krijg

  je 5 punten en voor een fout antwoord 0 punten. Werk dus rustig en nauwkeurig, want een kleine

  rekenfout kan tot gevolg hebben dat je antwoord fout is.LET OP: geef je antwoorden in exacte vorm zoals 11

  81 of 2 + 12

  5 of 1

  4pi + 1.

  Je mag geen rekenmachine gebruiken, geen formulekaart; alleen pen en papier, een passer, een liniaal

  of geodriehoek en natuurlijk je gezonde verstand. Na afloop van de wedstrijd lever je het antwoordformulier, dit opgavenvel en eventueel kladpapier

  in. Vanaf 1 februari zijn de opgaven en uitwerkingen te vinden op www.wiskundeolympiade.nl.

  Veel succes!

  A-vragen

  A1. Een verkeerslicht staat om en om een bepaalde tijd op groen en op rood. De periodes groen en

  rood duren even lang, allebei steeds 1, 2 of 3 minuten. Er zijn vier kleurcombinaties voor het

  licht op de tijdstippen 12:08 en 12:09: roodrood, roodgroen, groenrood en groengroen.

  Hoeveel van de vier combinaties zijn mogelijk als gegeven is dat het licht om (precies) 12:05 op

  rood stond en om (precies) 12:12 ook op rood?A) 1

  B) 2C) 3

  D) 4E) Het licht kan niet op zowel 12:05 als 12:12 rood zijn.A2.

  A

  DC

  B

  Rechthoek ABCD is verdeeld in vijf gelijke rechthoekjes. De omtrek van

  elk van deze rechthoekjes is 20.Wat is de oppervlakte van rechthoek ABCD?A) 72 B) 112 C) 120 D) 140 E) 150A3. Voor de getallen a, b, c, d en e geldt:

  a+ b+ 1 = b+ c 2 = c+ d+ 3 = d+ e 4 = e+ a+ 5.Welk van deze vijf getallen is het grootst?A) a B) b C) c D) d E) e

  A4. Negen lampjes zijn in een vierkant opgesteld. Elk lampje kan aan of uit

  zijn. Als je op een lampje drukt, veranderen dat lampje en de lampjes in

  dezelfde rij of kolom van toestand: van aan naar uit of omgekeerd. In het

  begin zijn alle lampjes aan.Wat is het kleinste aantal keren drukken dat nodig is om alle lampjes uit

  te krijgen?

  A) 3 B) 4 C) 5 D) 9 E) Dat kan niet.

  GA VERDER OP DE ACHTERKANT

 • 28 Bllertin maart 2013

  School en hobby,

  Iveth Brouwer uit H4E

 • Iveth speelt viool en is daarmee begonnen in groep acht. Het is niet een alledaagse keuze voor iemand van die leeftijd dus ik wil graag weten hoe ze tot deze keuze is gekomen. Toen Iveth een keer thuis kwam bij haar vriendin Dionne hoorde ze mooie muziek. De moeder van haar vriendin bleek aan het vioolspelen te zijn. Iveth mocht niet meteen op vioolles, maar na twee jaar zeuren kreeg ze toch haar zin. Haar grote voorbeeld is Sarah Chang. Deze violist speelt moeilijke stukken en heeft altijd een mooie houding. Ook Josh Viette vindt ze geweldig. Deze maakt meer hiphop en normale liedjes op viool en dat vindt Iveth zelf ook leuker om te doen dan klassieke stukken. Haar allergrootste idool op muzikaal gebied is echter BEYONCE!

  Iveth is inmiddels veel vrije tijd met haar vioollessen en optredens bezig. Er wordt van haar verwacht dat ze een half uur tot een uur per dag aan haar vioolstudie besteedt en ze heeft bijna iedere dag les. Een enkele keer heeft ze ook op vrijdag repetitie, maar vaak is ze dan lekker vrij en probeert ze dan om die avond vrij te houden voor haar vriendinnen. Zo gaat ze op de vrijdag van dit interview s avonds lekker met vriendinnen naar de film Verliefd op Ibiza. Toch ervaart ze alle tijd die ze bezig is met viool niet als een verplichting. Iveth zegt dat ze wekelijks tussen de twaalf en dertien uur kwijt is aan haar repetities, dan heeft ze de tijd die ze thuis nog speelt niet mee gerekend en ook niet de optredens en eventuele wedstrijden.

  Tijd voor een baantje heeft ze niet. Ze moet toegeven dat ze wel eens bezuinigt op de tijd die ze in haar huiswerk steekt. Tja, als profesora van Iveth in havo 4 kan ik het toch niet laten om daar naar te informeren. Iveth geeft aan haar best te doen. Maar omdat ze vaak tot het achtste uur les heeft en dan maar een klein tijdje heeft tot het avondeten is het nog wel eens schipperen met de tijd. Na het eten gaat ze naar haar repetities voor viool en dan is ze vaak laat thuis. Ze gaat dan altijd nog aan het werk, maar tja, ze is ook wel een keertje moe na zon lange dag. Toch gaat ze er helemaal voor, want ze wil volgend jaar toch wel graag met het havodiploma het Kennemer College verlaten.

  is het een dure hobby? Muziek maken is wel duur. Allereerst heb je de aanschaf van het instrument. Iveth heeft een Franse viool, die is gebouwd aan het eind van de 18e eeuw. Iveth vertelt dat hoe ouder je viool is, hoe mooier je klank is. Deze viool is best kostbaar en ze is er dan ook heel zuinig op. Deze viool heeft haar vader voor haar gekocht. Daarnaast heeft ze nog een oefenviool, die ze ook in de groepslessen gebruikt en die ook een stuk minder duur is. Het is wel handig als je meteen een goede viool aanschaft, want dan zullen je snaren niet zo snel knappen en je moet altijd zuinig zijn met je stok. Je moet deze niet zomaar laten vallen, want als hij precies op het puntje valt ontploffen al je (paarden) haren waar je mee strijkt. Een strijkstok is gemaakt van hout en de haren waar je mee strijkt zijn paardenharen. Deze zijn heel dun en gevoelig. Voordat je

  begint met spelen moet je er hars op smeren (dat is inderdaad wat er op een boom zit, dat kleverige!) Zonder hars maakt het geen geluid. Als er een paardenhaar los zit, moet je hem niet zomaar lostrekken, anders is de kans dat je alle paardenharen meeneemt groot!

  Iveth heeft een sponsor. Het is een Belgisch bedrijf dat muziekinstru-menten en accessoires produceert. Het hoofdbedrijf zit in Brussel. Zij sponsoren reizen en organiseren concerten, ze regelen de kleding, haar eten, de reis en ook de zalen. Als er iets kapot gaat aan haar viool dan vernieuwen zij het. Ze maken namelijk zelf ook violen en andere instrumenten.

  DieptepuntenAls dieptepunt noemt Iveth het moment waarop haar concertviool stuk ging. Als hoogtepunt noemt ze een optreden in Colombia in een grote concertzaal van het Conservatorium Bellas Artes. Een ander hoogtepunt was een concours dat ze won. Als prijs mocht ze een keer met Andr Rieu mocht optreden in de Franken Halle in Nrnberg in 2010!

  Wat wil je bereiken op muzikaal gebied?Iveth geeft aan niet echt iets te willen bereiken op muzikaal gebied, maar op dit moment heeft ze er zoveel plezier in en gaat het zo goed dat ze er ook niet aan denkt om te gaan stoppen. Alleen als ze het gevoel heeft dat ze zo goed kan worden dat ze er ook van zou kunnen leven dan zou ze het wel willen proberen. Stel dat ze goed genoeg zou zijn om in het orkest van Andr Rieu te spelen, dan zou ze het wel willen. Maar dan komt ze met een nog heel ander en heel verrassend idee. Ze zou het heel gaaf vinden om een project te kunnen starten in een ander land. Dan denkt ze niet aan Duitsland of Frankrijk, maar aan echt verre landen. In Afrika of Zuid-Amerika (lijkt me in verband met haar Spaanse afkomst een heel handig keuze) zou ze dan kinderen, die het niet zo goed hebben, kennis willen laten maken met muziekinstrumenten en ze zo op die manier toch ook een beetje leuk leven willen geven.

  RiJK?Tja, moeilijke vraag. Ja, je kunt rijk worden in de muziekwereld, maar dat is vaak slechts voor de happy few! Andr Rieu verdient op n dag meer dan twee ton vertelt Iveth mij lachend, maar in zijn orkest spelen verdient ook heel goed.Of Iveth daar komt weten we nu nog niet, maar kijk goed naar de fotos bij dit interview, want als je dan nog een Andr Rieu op het Vrijthof in Maastricht ziet spelen, dan kun je kijken of je Iveth er tussen ziet staan!

  In het weekend heeft ze vaak optredens, of een wedstrijd (concours). De optredens kunnen overal zijn van Haarlem tot Utrecht, net waar ze uitgenodigd wordt (of worden met het orkest). Bij een optreden vorig jaar in Limburg zou Iveth ook een solostuk spelen. Voordat haar orkest op moest treden, speelde er ook een orkest uit Brabant. Toen er tegen Iveth gezegd werd dat ze klaar moest gaan staan, verstond ze dat ze meteen het podium op moestEn ja hoor, daar ging ze. Ze merkte dat het een ander stuk was, maar begon toch te spelen. Ze realiseerde zich dat het wel gek was dat het een ander stuk was dan ze had-den afgesprokenTot ze stiekem even achterom keek en zag dat ze gewoon met het andere orkest op stond te treden, tot groot vermaak van haar eigen orkest en van de anderen. Tja, toen kreeg ze de bijnaam van Spaanse Blonde!

  Ik vraag nu alvast haar handtekening en een gesigneerde cd, je weet nooit of deze prachtige dame ooit nog wereldberoemd gaat worden. Ik bedankt Iveth voor dit interview en hoop dit jaar nog een keer een priv-concert te krijgen, bijvoorbeeld in ons kleine klasje met Spaans!

  Pien Olthoff

  Bllertin maart 2013 29

 • 30 Bllertin maart 2013

  kort sport kort sport kort sport

  ZaaLVOetbaL MeiSjeS 3e/4e kLaS pLaatSeN ZiCh OpNieuw VOOr NkHet meidenteam het Kennemer College wist zich ongeslagen te plaatsen voor het Nederlands kampioenschap Zaalvoetbal voor scholen. Mijn dag kon niet meer stuk nadat definitief was dat we eerste geworden zijn. Ik heb nu al zoveel zin om naar Arnhem te gaan!, aldus speelster Suzanne Admiraal. Docent en coach Peter Geldof roemde vooral het collectief: winnen doe je met het hele team. Als kampioen van de regio Noord-Holland zullen de leerlingen het op 25 april het opnemen tegen de winnaars van de overige regios van Nederland.

  Het team, bestaande uit Carli Luntz, Merel Zegwaard, Jaimy Gouweleeuw, Sanne de Wit, Suzanne Admiraal, Andrea Beentjes en Noeila Lopez hier samen op de foto met coach Peter Geldof

  ZaaLVOetbaL - jONgeNSteaM heLaaS Niet dOOrHet Kennemer College heeft een naam hoog te houden in het schoolfutsalland. Vorig jaar waren we Nederlands Kampioen 3e en 4e klassen. Met een wisseling van de wacht in onze selectie was het afwachten of we het weer konden waarmaken. De poule was goed te doen: elke tegenstander ging er af met een desillusie. Een eerste plaats in de poule was het resultaat. De kruisfinale was een pittige en wel tegen streekgenoot Vellesan. Zij bleken uiteindelijk net iets sterker dan onze ploeg, een 1-0 nederlaag was ons deel. Daarna de ruggen gerecht en nog de strijd om de 3e en 4e plaats tegen de TRIAS VMBO gevoerd. Daar lieten we zien dat we uit het juiste hout zijn gesneden: 4-1 winst en de 3e plaats uit twaalf ploegen. Uiteindelijk won het Regiuscollege uit Schagen dit toernooi. Wij zijn trots op onze jongens Max, Twan, Daan, Julian, Nick, Willem en Brandon en onthoud: je moet een keer verloren hebben om te weten wat winnen is!

  De winnaars 3e en 4e klassen van vorig jaar gingen ook dit jaar in hun poule opnieuw voor de titel. We gingen met veel zelfvertrouwen richting Purmerend. De file was het eerste teken dat de dag niet zou verlopen als dat wij gepland hadden. Na een aantal wedstrijden zijn we op doelsaldo uitgeschakeld voor de finales. Zuur maar waar.

  haNdbaL OOk de haNdbaLMeideN ONgeSLageN Naar NkOok het meidenteam handbal wist zich ongeslagen te plaatsen voor het Neder-lands kampioenschap Handbal voor scholen. Het team, bestaande uit Bo Smit, Marlou Ettema, Sharon Sap, Romy Zengerink, Lisa Korver, Merel Zegwaard, Rosalie Sap, Liz Snijders, Jet van der Kolk, Nancy Kuil en Anouk Gorter wist in de poule alle wedstrijden te winnen. Door een uitstekende 8-6 overwinning wachten nu de finales op 31 mei in Amsterdam. Speelster Liz Snijders over de teamspirit: verliezen was geen optie!. Docent Michiel Braak was onder de indruk van de prestatie: de meiden waren fel en gingen effectiever om met de kansen die zij kregen dan de tegenstander. Het team won ook een handbal-clinic van de Nederlandse handbal vereniging, zodat de leerlingen zich goed kunnen voorbereiden op het NK.

 • Puzzel mee...

  CRyPTiSCHe oMSCHRiJVinG: CoMPLeTe ACHTeRnAAM:

  1 Afscheidingen die niet dichtbij stehen

  2 Regeerders in de geest van Pythagoras

  3 De allerbeste bergplaats nabij de mediatheek

  4 Dozijn apostelen met een tuin geeft vrijheid

  5 Een religieuze vakantie geeft vertrouwen

  6 Een mooie derde plek in de buurt

  7 Eindeloos bier drinken uit een cilinder

  8 Familie van vele woudreuzen boeken

  9 Gevolgd door je leven is het gevaarlijk

  10 Gina Picolo is erg verward in 089

  11 Heeft historisch gezien maar n boom

  12 Kartoffel met gefrituurde klank

  13 Kippenmaat.nl

  14 Klinkt enorm, maar is erg timide

  15 Klinkt vreemd gesloten Jean-Marie

  16 Klopt net niet volgens de Duitsers

  17 Kuch zonder slot in de platenbak

  18 Nerts verkeerd rustig maken in Beieren

  19 Reageert uitgebreid lichter uit een buisje

  20 Rijdt over de snelweg met de radio hard

  21 Staat als moreel onthouder op de kaart

  22 Timmert al jaren in een rond heet gebied

  23 Zit natuurlijk maar wat te mopperen

  24 Zorgt voor maatschappelijk water

  25 Zou je zo een frisse hap uit willen nemen

  VIND DE DOCENTEN / MEDEWERKERS PRiJSPuZZeL 1213ii

  Bllertin maart 2013 31

  Door: Wim BrugmanOplossingen o.v.v. naam en klas zo spoedig mogelijk naar kamer 104 Onder de goede inzendingen wordt een bon van 25 euro verloot.

  Oplossing vorige keer: kennemernieuwbouwmaquette Winnaar: Sandra Martens uit klas V4e

 • 32 Bllertin maart 2013

 • Bllertin maart 2013 33

 • 34 Bllertin maart 2013

  kort nieuws kort nieuws kort nieuws

  prOjeCt duurZaMe eNergieEen leerling uit de derde klas van het VWO onderzoekt tijdens het project Duurzame Energie op 21 en 22 januari j.l. bij het scheikundepracticum een stof op ontbrandingstemperatuur. Twee dagen lang allerlei zaken bekijken, onderzoeken en conclusies trekken die te maken hebben met het verduurzamen van onze energie-voorziening. Een aspect van de energievoorziening is bijvoorbeeld bij het natuurkundepracticum aan de orde gekomen, daar is namelijk een zonnecel gemaakt. Dat spreekt iedereen aan en is op dit moment een hot item. Uiteindelijk werden de twee projectdagen afgesloten met een presentatie waarbij de leerlingen de an-dere leerlingen en docenten over hun ontwerp: een gebied voorzien van duurzame energie, konden vertellen.

  de Oude kiNderVrieNd5 december j.l. was een drukke dag voor de Sint en zijn Pieten, er moesten 1700 chocolade-letters (namens de oudercommissie) worden uitgedeeld. Gelukkig vond Sint nog tijd om alle brugklassen met een bezoek te vereren, waarbij enkele leerlingen het geluk hadden om bij de Sint op schoot te mogen. In de pauze reed de goedheiligman achterop de Harley Davidson van Pien Olthoff de school binnen, alwaar hij ontvangen werd door directrice Diana Bakker en een zaal vol verwachtingsvolle en enthousiaste kinderen. Voordat hij weer op pad ging dansten de nieuwe docenten samen met de Pieten de blame it on the boogie-dans op het toneel.

  wie iS de dader? Leerlingen uit V4 en V6 biologie hebben deelgenomen aan het practicum Puzzelen met pieken georganiseerd door het DNA lab Utrecht. Als forensisch onderzoekers zijn ze op zoek gegaan naar sporen van de dader van een misdrijf. Bloed en speek-sel werd onderzocht en door middel van DNA onderzoek hebben ze de dader(s) daadwerkelijk kunnen achterhalen. CSI, maar dan op het Kennemer College!

  VaLeNtijNSdagVele leerlingen zijn op 14 februari j.l. blij verrast met n of meerdere rozen. Via de bekende rozen-brievenbus kon je met een briefje en 2 euro een roos reserveren. Drie leerlingen uit V3G, te weten Frederique van Tiel, Ravenna Bastiaanse en Lara Pels, hebben samen met mevrouw Mol het Valentijn gebeuren perfect georganiseerd. Alle rozen zijn persoonlijk in de klassen overhandigd, wat vaak tot algehele opgewondenheid soms een vreugdekreet of natte ogen leidde. Op de foto zien we een glunde-rende Bram Metselaar uit H2B, die net zijn exemplaar in ontvangst heeft genomen. De meiden hebben in totaal 150 rozen uitgedeeld deze dag. Voorwaar een fantastisch resultaat, alleen loopt een enkeling nog dolend rond, op zoek naar een vergeten roos.

  jONgereN expOSereN kuNSt VOOr jONgereNMarleen Bakker, Wouter Janson en Marianne Zeldenrust hebben als profielwerkstuk een echte expositie georganiseerd. Hoe kunnen we jongeren trekken voor een kunstexpositie, was daarbij de hoofdvraag. De leerlingen afkomstig uit V6 hebben een onderzoek gedaan, naar kunstbeleving van verschillende leeftijden. Zij hebben enqutes op diverse scholen laten rondgaan. Tevens hebben zij een interview geregeld met de conservator van het Stedelijk museum. De kunst voor jongeren werd op zondag 20 januari j.l. gexposeerd in Lua. Ondanks de sneeuwbuien was de expositie een groot succes! Een expositie waarbij kunst centraal stond, maar waar ook muziek werd gemaakt, toneel werd gespeeld en film kon worden bekeken.Leerlingen, ik ben apetrots op jullie!

  Saskia Keyer, docent en begeleider profielwerkstuk

 • Bllertin maart 2013 35

  apriluitloop mondelinge examens (H5/V6 leerlingen les volgens rooster) examen beeldende vorming in aula gehele weekmaandag 1 2e paasdag vrijdonderdag 4 Ouderspreekavond

  maandag 8 Ouderspreekavonddinsdag 9 Eindexamen muziek H5/V6maandag 15 Project H4 anders ook gewoondinsdag 16 Herkansingen voor de SE vakken met een onvoldoende voor H5/V6

  vrijdag 19

  9.3510.35

  Uitdelen SE cijferlijsten H5Uitdelen SE cijferlijsten V6Inleveren wijzigingsformulier profielkeuzeVerkort lesrooster 1 t/m 7 i.v.m. studiemiddag personeel

  Van 22 t/m 26 april examentrainingen H5/V6maandag 22 15.00-15.50 Studium Generale klas 2 en 3 gymnasiumwoensdag 24 Excursie V4 KNMI De Bilt (voor leerlingen met AK in hun pakket verplicht)

  meimeivakantie 29 april t/m 10 mei week 20, 21 en 22 Centrale examens

  maandag 13 Huiswerk- en toetsvrijStart Centrale Examens

  woensdag 15 19.30 Vergadering oudercommissiemaandag 20 2e pinksterdag: vrij

  dinsdag 21

  Project Romeinse Stad gymnasium brugklassenProject Linea Recta H2Project Taaldorp V2Start inschrijven PTA herkansingen H4/V4/V5 in Magister

  woensdag 22

  Project Romeinse Stad gymnasium brugklassenProject Duinen V2Project Taaldorp H2

  donderdag 23

  9.00-15.00

  Project Linea Recta V2Project Duinen H2Sportdag bovenbouw softbal

  vrijdag 24 Excursie Den Haag V4ma, di 27, 28 Project Duurzame Energie H3vrijdag 31 Excursie Den Haag H4

  juniwoensdag 5 13.45 Ontvangst nieuwe brugklassers

  maandag 108.00-15.009.00-11.00

  Sportdag onderbouwHerkansingen H4, V4 en V5

  woensdag 1213.4519.30

  Ontvangst nieuwe brugklassers Voorlichtingsavond gymnasium

  donderdag 13Uitslag Centraal Examen 1e tijdvakToetsvrij alle klassen

  vrijdag 14 Toetsvrij alle klassen

  week 25 PTA week 4 voor H4, V4 en V5 en Proefwerkweek overige klassenwoensdag 17 Start Centrale Examens 2e tijdvakdonderdag 20 Onderbouwfeestvrijdag 21 Toetsvrij voor de onderbouw

  week 26 excursieweek/activiteitenweekwoensdag 26

  19.30Uitslag Centrale Examens 2e tijdvakVergadering oudercommissie

  julimaandag 1 10.00 Inzage PTAs en proefwerken van alle leerjarendinsdag 2 Diploma-uitreiking vwowoensdag 3 Diploma-uitreiking havovrijdag 5 10.00

  10.45Uitdelen eindrapportenFoto cum laude leerlingen

  Zomervakantie 8 juli t/m 23 augustus

  AGENDA

 • Waar werkte je hiervoor? Op een notariskantoor in Amsterdam. Toen ik daar begon studeerde ik nog rechten, maar ik wist al snel dat ik geen notaris wilde worden. Wel ben ik lang met veel plezier notarieel medewerker geweest. Ik behandelde zelfstandig koopcontracten, heel erg leuk, want mensen zijn meestal heel vrolijk als ze een huis gaan kopen.

  Wat is je mooiste jeugdherinnering?De vakanties in Oostenrijk, in de winter n de zomer.

  Waar kun je echt boos van worden?Geweld tegen kinderen en dieren.

  Graag ontmoeten:Barack Obama. Dan vraag ik hem tips over het geven van spee-ches, want dat kan hij als geen ander.

  Welke film heb je vijf keer gezien?Love Actually en Notting Hill. Mijn man noemt dit soort films ook Kimmie-films, dat zegt genoeg denk ik.

  Waar wil je beslist niet heen?Chersonissos of een andere feestbestemming.

  Wat is je grootste overwinning?Ik ben een tijd bang geweest om auto te rijden. Nu rijd ik elke dag heen en weer en ben absoluut niet meer bang. Ik geniet nu zelfs van het ritje.

  Beste muzikant ooit?Daar kan ik echt geen keuze in maken, ik vind zoveel muziek ge-weldig! Ik houd van oude soul en rock (Otis Redding, Marvin Gaye, Bruce Springsteen), maar ook van artiesten als Ryan Shaw, Pink, Passenger en Racoon.

  Trots op:Dat ik het lef heb gehad om het roer om te gooien. Ik was niet meer gelukkig op mijn werk en sinds ik me heb laten omscholen en voor de klas sta voel ik me veel meer op mijn plek.

  Laatst gelezen boek:De Bijbel voor Ongelovigen van Guus Kuijer. Een aanrader!

  Lijfspreuk:Enjoy life. This is not a dress rehearsal.

  Meest indrukwekkende televisiemoment:Vast niet verrassend, maar dat blijft de aanslag van 11 september. Nog steeds kan ik niet naar die beelden kijken zonder tranen in mijn ogen te krijgen. Soms best lastig, bijvoorbeeld als een leerling over dit onderwerp een presentatie geeft!

  Waar kun je jou s nachts wakker voor maken?Alleen voor een mooie vakantie.

  Favoriete website:Op het moment uitzending gemist, want ik heb de serie Penoza ontdekt en nu ben ik verslaafd.

  Wat is volgens vrienden je opvallendste eigenschap?Dat ik altijd voor iedereen klaar sta.

  Hoe ziet je ideale weekend eruit?Lekker lang uitslapen, wakker worden van de geur van vers gebak-ken brood. s Middags Amsterdam in, een filmpje bij de Movies en dan s avonds een hapje eten in de stad.

  Wat is het gekste dat je ooit hebt gedaan?In mijn eentje op de bonnefooi naar Zuid-Frankrijk met de trein. Ik ben toen in Antibes beland en heb daar veel leuke mensen leren kennen. Ik vond het een geweldige vakantie, maar mijn moeder bleek later de hele week in de zenuwen te hebben gezeten. Het was nog vr het tijdperk van de mobiele telefoon.

  Waar ben je over vijf jaar?Dan hebben mijn man en ik een klein appartementje in Amsterdam en staan we allebei voor de klas. Mijn man is zich namelijk ook aan het omscholen!

  Lekkerste snack:Kaasjes van Kaas van Faas, onze lokale kaasboer.

  Mooiste van het Kennemer:De leerlingen en collegas met wie ik al zo snel een leuke band heb opgebouwd.

  Meest irritante televisieprogramma:The Pain Game of soortgelijke programmas waarin men-sen geld kunnen verdienen met onzinnige bezigheden.

  Leukste cd thuis:Met dank aan Samantha, die mij tijdens de Londenreis met hem heeft laten kennis maken: alles van Jason Mraz.

  eerste bijbaantje:Mijn eerste bijbaantje was op het pompstation van mijn vader. Dat was een echt ouder-wets service station, dus ik stond niet achter de kassa, maar was de hele dag buiten. Ik vond het leuk, lekker veel vrijheid en de hele dag met iedereen kletsen.

  Profiel Kim van der Weijdendocent Engels