Bruisend Berchem (september 2013)

4
België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P2A9172 bruisend berchem Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Edwin De Cleyn, Wapenstilstandlaan 12 bus 7, 2600 Berchem Jaargang 4, nummer 1 (september - oktober - november 2013) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] Straatnaam- bordjes Niet weten in welke straat je bent, is erg verve- lend. Daarom wou het district overal de ontbre- kende straatnaambordjes in Berchem ophan- gen. Maar hoe kom je te weten waar die ontbreken? Je stuurt een paar enthousiastelingen rond, uiteraard. De fiets- club van Okra Groenenhoek werd bereid gevonden en ze fietsten heel Berchem af. De resultaten zie je de komende weken. De nieuwe bordjes zullen ook historische info over de straatnaam bevatten. Alvast heel erg bedankt aan Okra Groenenhoek voor alle hulp! Reinilde en Herman Boekckmans-Van Zand gaan enthousiast op zoek naar ontbrekende straatnaambordjes.

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW-Berchem

Transcript of Bruisend Berchem (september 2013)

Page 1: Bruisend Berchem (september 2013)

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP2A9172

bruisendberchem

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Edwin De Cleyn, Wapenstilstandlaan 12 bus 7, 2600 BerchemJaargang 4, nummer 1 (september - oktober - november 2013)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

Straatnaam-bordjes

Niet weten in welke straat je bent, is erg verve-lend. Daarom wou het district overal de ontbre-kende straatnaambordjes in Berchem ophan-gen.

Maar hoe kom je te weten waar die ontbreken? Je stuurt een paar enthousiastelingen rond, uiteraard. De fiets-club van Okra Groenenhoek werd bereid gevonden en ze fietsten heel Berchem af. De resultaten zie je de komende weken. De nieuwe bordjes zullen ook historische info over de straatnaam bevatten. Alvast heel erg bedankt aan Okra Groenenhoek voor alle hulp! Reinilde en Herman Boekckmans-Van Zand

gaan enthousiast op zoek naarontbrekende straatnaambordjes.

Page 2: Bruisend Berchem (september 2013)

2 BRUISEND BERCHEM | SEPTEMBER 2013

We kennen allemaal uit de geschiedenisboeken de tijd van voor de boekdrukkunst. Toen monniken de boeken op perkament met de hand kopieerden.

Tot de kerkschat van Sint-Willebrordus behoort zo’n boek: een 12de eeuws missaal. Dit is een van de oudste handgeschreven missalen van de Lage Landen (Missale Plenarium). Het is een misboek in middeleeuws schrift op perkament en bevat naast en tussen de oorspronkelijke tekst bij- en tussenvoegsels.

Oorspronkelijk werd het missaal wellicht geschreven voor de Sint-Michielsabdij in Antwerpen. Maar al sinds de veertiende

Missaal

eeuw (dus een 700 jaar geleden) kwam het over naar Berchem, naar de Sint-Willebrordusparochie.

Honderden jaren deed het dienst in onze hoofdparochie en werd het gebruikt om de mis te lezen. Het overleefde oorlogen, bom-bardementen en opeisingen.

Het missaal vertrekt nu naar de Universiteit van Leuven. Daar wordt het onderzocht en volledig gedigitaliseerd (gefotogra-feerd). Ook bereidt men een publicatie over dit uniek stuk voor. Dit zal wellicht een klein jaar in beslag nemen. In een latere fase zal het stuk gerestaureerd worden.

Vacature: redacteur Bruisend BerchemDe redactie van de plaatselijke nieuwsbrief van ACW-Berchem zoekt versterking. Vier keer per jaar verschijnt de nieuwsbrief ‘Bruisend Berchem’. Daarin communiceren we over nieuws uit ACW-Berchem en partnerorganisaties, interessante initiatieven of standpunten rond Berchems nieuws.

We zoeken mensen die zin hebben in één of meerdere van onderstaande opdrachten:• deelnemen aan de redactieraad (2 maal per jaar)• ideeën aanbrengen rond interessante artikels uit district Berchem• artikels schrijven en eventueel een interview afnemen• teksten redactioneel verbeteren• foto’s nemen tijdens activiteiten of sfeerfoto’s uit het district.Heb je een vlotte pen, heb je interesse in taal en heb je voeling met Berchem? Aarzel niet om ons te contacteren en mee te werken aan onze plaatselijke nieuwsbrief.

Edwin De Cleyn - voorzitter van [email protected] - 0479 43 00 16

Page 3: Bruisend Berchem (september 2013)

3BRUISEND BERCHEM | SEPTEMBER 2013

Een nieuw initiatief van het district dit jaar was Bar Brilschans. Begin augustus werd ook de nieuwe speeltuin in het Brilschans-park geopend, ‘het rijk van koning kikker’.

Berchem BruistNaar jaarlijkse gewoonte namen de partnerorganisaties Femma, KWB, Ziekenzorg en OKRA met ACW deel aan Berchem Bruist. Traditioneel met veel ballonnen en een clown.

Verenigingenoverleg

Goede tradities zijn er om in ere te houden. Eind vorig schooljaar nodigde ACW-Berchem haar partnerorganisaties uit voor het jaarlijkse verenigingenoverleg. Ook wij moeten de tering naar de nering zetten en hielden daarom het overleg in het lokaal van OKRA Groenenhoek. Danzij Jeanine, Gera en Reinilde was het eten nog lekkerder dan andere jaren.

We keken terug op de afgelopen jaren en vooruit naar het komende werkjaar. Maar genoten ook van het eten, de wijn en uiteraard het goede gezelschap. ACW-Berchem blijft op zoek naar versterking, aarzel niet om ons te contacteren!

agendaZondag 22 septemberFlandriatochtOkra Groenenhoek

Dinsdag 24 september (20 uur)Huishoudmiddelen met kruidenFemma Sint-Hubertus

Donderdag 26 septemberDaguitstap naar Rotterdam en BiesboschOkra Groenenhoek

Zaterdag 28 septembervan 13.30 tot 17.30 uurMulticultureel feest in Park Spoor NoordFemma

Dinsdag 1 oktoberRelaxatie-oefeningenFemma Sint-Hubertus

Zaterdag 5 en zondag 6 oktoberHoekse Heisa FeestenVerenigingen Groenenhoek

Donderdag 17 oktoberBezoek aan het veilinghuis BernaertsOkra Groenenhoek

Zondag 20 oktoberToneel: Red Star LineOkra Groenenhoek

Maandag 21 oktoberBowlingOkra Groenenhoek

Zaterdag 23 novemberBreughelavondFemma en KWB Groenenhoek

Donderdag 28 novemberBezoek aan het Red Star-museumOkra Groenenhoek

Bar Brilschans

De namiddagfeesten in het park waren een voltreffer. Heel wat Berchemnaren leerden het park kennen en de zon was (meestal) van de partij.

Page 4: Bruisend Berchem (september 2013)

4 BRUISEND BERCHEM | SEPTEMBER 2013

Met steun van:DVV-agent in Berchem:Dedecker & PinterLysenstraat 23, 2600 Berchem

vanaf het plantseizoen 2014 maar ze worden nu al voorbereid.

Het project wil stadslandbouw in Berchem laten ‘boomen’ door op zoveel mogelijk plaatsen moestuinen aan te leggen en dit te combineren met creatie van lokale tewerkstelling van laag-geschoolde, langdurige werklozen. De oogst van de moestuinen zal worden verdeeld naar het sociaal restaurant van Posthof, via sociale kruideniers, voor kansengroepen uit de buurt en een deel naar de eigenaars van de tuinen/koeren.

Samen met de buurtbewoners van Berchem en omstreken wor-den moestuinen aangelegd op onverwachte plekken. Dat kan op openbare domeinen zijn maar ook bij bedrijven of particulieren. Zo wil Posthof gezonde voeding toegankelijker maken in de stad en de vervreemding van onze voeding tegengaan. Het project wil vooral mensen met de minste kansen betrekken.

De tuinen langs de weg zijn nu al te zien. maar het project wordt serieus uitgebreid. De nieuwe moestuinen zullen pas te zien zijn

Posthof vzw startte een nieuw project ‘Moestuinen in de stad’. Vanaf 2014 zullen ook moestuintjes wor-den aangelegd.

StadsmoestuinenCourgetten langs de baan in Berchem? Dat is langzaamerhand een vertrouwd zicht.