Bruisend Berchem (juni 2012)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Edwin De Cleyn, Wapenstilstandlaan 12 bus 7, 2600 Berchem Jaargang 2, nummer 4 (juni - juli - augustus 2012) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P2A9172 Vlakke voetpaden, veilige en snel heraangelegde straten Eén van de opdrachten van ACW-Berchem is om signalen aan het beleid door te geven en het zo mee vorm te geven. Het eerste politiek aanspreekpunt voor de Berchemnaars is uiteraard het district. We bezorgen dit memorandum ook aan de Berchemse partijen, al beperken we ons niet tot districtthema’s. Uit de bevraging bij onze leden komen de thema’s veiligheid, mobiliteit en senioren als belangrijkste items naar voor. 1. Veiligheid Het thema veiligheid heeft verschil- lende onderdelen. We roepen het nieuwe bestuur op om op verschil- lende terreinen te werken aan een veiligheidsgevoel. Een eerste maat- regel die daaraan kan bijdragen is een betere communicatie en zicht- baarheid van bevoegd stedelijk per- soneel. We vragen dan ook een initi- atief om hen, met functies en bevoegdheden bekender te maken. Een aanzienlijk deel van de mensen gaf aan dat er op een aantal plaatsen in Berchem betere verlichting het veiligheidsgevoel positief zou beïn- vloeden. 2. Mobiliteit We vragen dat het bestuur in de vol- gende beleidsperiode nog meer in- zet op vlakke en veilige fietspaden. Een aantal heraangelegde paden kunnen daarbij zeker als goede voor- beelden dienen. De toegankelijkheid van Berchem station en omgeving baart heel wat Berchemnaars zorgen. Voor velen voldoet dit plein zowel naar inrich- ting als naar gebruikte materialen niet. Daarnaast moet deze locatie, dit knooppunt, een plaats hebben waar mensen afgezet en opgehaald kunnen worden. Een kiss & ride zone is zeer wenselijk. 3. Senioren We vragen dat het district initiatie- ven neemt om alle Berchemse wij- ken van een postbus en postpunt te voorzien. We hopen dat de volgende bestuurs- ploeg de huidige ondersteuning van de seniorenverenigingen verderzet en zo het bloeiende Berchemse ver- enigingsleven blijft ondersteunen. De grootste uitdaging is de proble- matiek van de toenemende vereen- zaming. Wij zien het nieuwe dis- trictsbestuur graag initiatieven ontwikkelen om samen met de ver- schillende seniorenorganisaties deze vereenzamingsproblematiek aan te pakken. Berchem iedereen mee in ons district In onze vorige nieuwsbrief legden we u over 7 thema’s een heleboel stellingen voor. Graag presenteren we u hier alvast een korte samenvatting van die resultaten.

description

Plaatselijke nieuwsbrief ACW-Berchem

Transcript of Bruisend Berchem (juni 2012)

Page 1: Bruisend Berchem (juni 2012)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Edwin De Cleyn, Wapenstilstandlaan 12 bus 7, 2600 BerchemJaargang 2, nummer 4 (juni - juli - augustus 2012)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP2A9172

Vlakke voetpaden, veilige en snel heraangelegde stratenEén van de opdrachten van ACW-Berchem is om signalen aan het beleid door te gevenen het zo mee vorm te geven. Het eerste politiek aanspreekpunt voor de Berchemnaarsis uiteraard het district. We bezorgen dit memorandum ook aan de Berchemse partijen, al beperken we ons niet tot districtthema’s. Uit de bevraging bij onze leden komen de thema’s veiligheid, mobiliteit en senioren als belangrijkste items naar voor.

1. Veiligheid

Het thema veiligheid heeft verschil-lende onderdelen. We roepen het nieuwe bestuur op om op verschil-lende terreinen te werken aan een veiligheidsgevoel. Een eerste maat-regel die daaraan kan bijdragen is een betere communicatie en zicht-baarheid van bevoegd stedelijk per-soneel. We vragen dan ook een initi-atief om hen, met functies en bevoegdheden bekender te maken.

Een aanzienlijk deel van de mensen gaf aan dat er op een aantal plaatsen in Berchem betere verlichting het veiligheidsgevoel positief zou beïn-vloeden.

2. Mobiliteit

We vragen dat het bestuur in de vol-gende beleidsperiode nog meer in-zet op vlakke en veilige fietspaden. Een aantal heraangelegde paden kunnen daarbij zeker als goede voor-beelden dienen.

De toegankelijkheid van Berchem station en omgeving baart heel wat Berchemnaars zorgen. Voor velen voldoet dit plein zowel naar inrich-ting als naar gebruikte materialen niet. Daarnaast moet deze locatie, dit knooppunt, een plaats hebben waar mensen afgezet en opgehaald kunnen worden. Een kiss & ride zone is zeer wenselijk.

3. Senioren

We vragen dat het district initiatie-ven neemt om alle Berchemse wij-ken van een postbus en postpunt te voorzien. We hopen dat de volgende bestuurs-ploeg de huidige ondersteuning van de seniorenverenigingen verderzet en zo het bloeiende Berchemse ver-enigingsleven blijft ondersteunen. De grootste uitdaging is de proble-matiek van de toenemende vereen-zaming. Wij zien het nieuwe dis-trictsbestuur graag initiatieven ontwikkelen om samen met de ver-schillende seniorenorganisaties deze vereenzamingsproblematiek aan te pakken.

Berchemiedereen mee in ons district

In onze vorige nieuwsbrief legden we u over 7 thema’s een heleboel stellingen voor. Graag presenteren we u hier alvast een korte samenvatting van die resultaten.

Page 2: Bruisend Berchem (juni 2012)

2

BRUI

SEND

BERC

HEM

- JU

NI 20

12

4. Vrije tijd

In de stedelijke context met ‘schaar-se ruimte’ doen wij een oproep aan het district om het polyvalente ge-bruik van de infrastructuur van stad (district), verenigingen en andere organisaties of instanties aan te moedigen.

Wij zijn tevreden over de bestaande goede initiatieven van het district en het aanbod van CC Berchem. Deze initiatieven zorgen voor een goede uitstraling van het district en dragen bij tot het samenleven van alle Ber-chemnaars.

5. Jeugd

We zien het nieuwe districtsbestuur graag verder inzetten op het toegan-kelijk maken van de aanwezige sportinfrastructuur voor de jeugd.

Daarnaast willen wij het voorstel

lanceren om bij de heraanleg van speeltuinen een aanbod voor ver-schillende leeftijdsgroepen en zit-banken voor de (groot)ouders te voorzien.

6. Straatbeeld

ACW-Berchem vraagt dat het nieu-we bestuur verder én meer inzet op de heraanleg van straten en vlakke voetpaden. Mensen geven aan dat de ‘netheid’ van de straten veel beter kan. We doen hiermee een oproep aan het district maar evenzeer aan alle in-woners van Berchem om dit mee op te lossen.

7. Communicatie en participatie

Als het nieuwe bestuur de ambitie heeft om met al zijn inwoners te communiceren, dan moet het ook zorgen voor een gediversifieerde communicatieaanpak.

We vragen ook dat het district expe-rimenteert met nieuwe inspraakme-thodieken bij de heraanleg van het openbaar domein, maar evenzeer op andere beleidsdomeinen.

Tot slot

ACW is fan van het district Berchem en van districten in het algemeen. Districten moeten hun rol voluit kunnen spelen; ‘dicht bij de mensen’ en hier en daar extra aandacht aan besteden.

Tot slot vraagt ACW-Berchem nog meer samenwerking en we zien ook een grotere rol voor verenigingen weggelegd. We hopen dat het nieuwe districts-bestuur inspiratie haalt uit ons me-morandum.

Het volledige memorandum kan worden opgevraagd bij Edwin De Cleyn, 0479 43 00 16.

De straatstenen van Berchem Station kunnen op weinig genade rekenen. Voor ACW moet een voetpad vlak zijn,kinderwagen en rolatorvriendelijk. Maar de velo’s worden wel positief bekeken.

Page 3: Bruisend Berchem (juni 2012)

3

BRUISEND BERCHEM - JUNI 2012

Reglement• De voetrally heeft als doel om je, aan de hand van een aantal vragen, langs aantrekkelijke plaatsen te leiden waar je wellicht nooit of zelden komt. Vermits het geen snelheidsproef is, kan de omloop op gelijk welke dag tot 30 september 2012 afgelegd worden.• Iedereen kan aan deze rally deelnemen, individueel of in groepsverband. De tocht is trouwens uiterst geschikt om met de familie te ondernemen.• Let op, voor de veiligheid steken wij steeds de straten over aan de verkeerslichten of op de zebrapaden. Indien er geen lichten of zebrapad is, steeds op een zo veilig mogelijke manier oversteken.• De organisator kan niet aansprakelijk gesteld worden voor mogelijke ongevallen tijdens de wandelzoektocht.• Er zijn gemakkelijke en soms moeilijke vragen, maar geen enkele is onoplosbaar. Alle vragen kunnen ter plaatse worden opge-lost. Er is geen enkele bijzondere vaardigheid of speciale kennis van de Berchemse geschiedenis vereist. Als men goed rondkijkt of even nadenkt, lukt het beslist iedereen. De deelnemers worden volledig wegwijs gemaakt aan de hand van de routebeschrij-ving.• Wanneer een vraag om één of andere onvoorziene omstandigheid buiten onze wil niet kan opgelost worden, zal deze vraag voor iedereen vervallen.• Na afsluiting van de wedstrijd wordt de verbetering aangevat. Op elke vraag worden punten gezet. Wie het hoogst scoort, wint.• De schiftingsvraag wordt enkel in aanmerking genomen wanneer twee of meerdere deelnemers met een zelfde aantal punten voor een bepaalde plaats in aanmerking komen. Indien de schiftingsvraag geen oplossing biedt, zal het lot beslissen.• De antwoorden zoals ze door de organisator worden opgegeven, zijn onbetwistbaar. Ook de uitslag kan niet worden aange-vochten.• De antwoorden moeten uiterlijk op 5 oktober in ons bezit zijn. Zij moeten onder gesloten omslag verstuurd of bezorgd worden zoals vermeld in het voorwoord.• Men mag meerdere antwoordformulieren indienen. Fotokopieën zijn toegelaten maar bij inlevering moet eveneens 2,5 € bijgevoegd worden om geldig te zijn. • De uitslag en winnaars worden bekendgemaakt op 12 oktober 2012 in het parochiecentrum van Groenenhoek in de Helder-straat 57.• De aanwezigheid van de deelnemers is dan ook gewenst. • De volledige organisatie van de tocht berust bij KWB-Heilig Sacrament Groenenhoek in samenwerking met ACW-Berchem. • Veel wandelgenot!

wandelzoektocht

2012

ACW, dankzij de hulp van KWB-Berchem, organiseert voor het eerst een wandelzoek-tocht. We bezoeken de wijk Oud Berchem. Hieronder vindt u 60 op te lossen vragen en 10 foto’s waarvan u moet opgeven waar u ze ziet. U kan deze wandeling in stukjes opdelen, als dit u beter uitkomt.

U kan de vragenlijst binnenbrengen vóor 5 oktober, sa-men met het inschrijvingsgeld (2,5 euro), op één van de volgende 4 adressen:- PC Groenenhoek, Helderstraat 57- Edwin De Cleyn, Wapenstilstandlaan 12 b7- Luc Thiessen, Koninklijkelaan 25- Luc Vanlaerhoven, Woeringenstraat 23

Hou ook alvast vrijdagavond 12 oktober vrijvoor de prijsuitreiking.

De schiftingsvraag:François Vangenechten, de opsteller, wandelde deze zoektocht ook. Hoeveel tijd (uren en minuten) deed hij er in het totaal over (..... uur en ..... minuten)?

Page 4: Bruisend Berchem (juni 2012)

4

BRUI

SEND

BERC

HEM

- JU

NI 20

12

Tijd voor de eerste vraag.1. Hoeveel halve bogen tel je aan Cafe des arts? ...................................................................................................

We keren op onze stappen terug en gaan de Statiestraat in.2. Waar kan je nummer 721 vinden? ..................................................................................................3. Hoe was de naam van de huidige feestzaal Rubens? ..................................................................................................4. Waar in de straat kun je twee poesjes op de gevel vinden? Een naam graag. ..................................................................................................5. Fietsen vind je normaal op de rijweg. Deze fiets is toch wel op een speci-ale plaats gestald. Waar kun je deze fiets terugvinden? Geef de naam van de winkel. ..................................................................................................

We vervolgen onze weg en draaien rechts de Batkinstraat in.6. Wie was deze meneer? ..................................................................................................7. Waar in deze straat vinden we een wereldbol? ..................................................................................................8. Wat is er mis met het beeldje op de hoek van de Batkinstraat en de Wei-destraat? ..................................................................................................

We draaien links de Weidestraat in9. Waarvoor staan de letters L en B? ..................................................................................................10. Hoeveel bollen tellen we op de gevels van huizen nr 51 – 52 en 53? ..................................................................................................11. Waar in deze straat wordt je vanuit de hoogte bekeken? ..................................................................................................12. Waar wordt je hier ook nog door handen verwelkomd? ..................................................................................................13. Hoeveel Milka koeien vind je in deze straat? ..................................................................................................

We draaien rechts de Generaal Drubbelstraat in om direct terug de eerste straat links de Ferdinand Coosemansstraat in te draaien.14. Wie houdt de wacht aan parkeerautomaat nr 26937? ..................................................................................................15. Wat is de naam van het ontmoetingscentrum? ..................................................................................................

We wandelen rustig verder en draaien dan rechts de Bindstraat in.16. Wat hebben huis nr 21 en 23 gemeen? ..................................................................................................

We stappen verder en nemen links de Belpairestraat.17. Welk huis werd hier in 1902 opgetrokken? ..................................................................................................18. Waar vinden we de letters L en K? ..................................................................................................

We draaien rechts de Lambertusstraat in.19. Waar vind je een tekst waar Deurne in voorkomt? ..................................................................................................

We zijn terug in de Boomgaardstraat aangeland en draaien linksaf richting Grote Steenweg.20. Wie moet er van welke firma in de goot? ..................................................................................................21. Wat vinden we eigenzinnig lekker in deze straat? ..................................................................................................22. Hoeveel handjes sieren de deur van cafe Pelgrim? ..................................................................................................

We steken de Grote Steenweg over en draaien links af.23. Aan welk belangrijk gebouw kan je drie vlaggen ophangen? ..................................................................................................24. Welk getal vind je op de plakkaat die aan de gevel opgehangen is en ver-wijst naar een kanton? ..................................................................................................

We wandelen verder richting De Merodeplein. Voor de dorstigen of dringen-de behoefte kan je hier even pauzeren indien gewenst. Ondertussen kun je al wat rondkijken en van op het gezellige terras kan je enkele vraagjes oplossen.25. Wie is de bouwmeester van huis nr 1? ..................................................................................................26. Waarvoor staan de letters B en B? Even rondkijken is aangewezen. ..................................................................................................27. Welke vuurwapens kan je hier ook vinden? ..................................................................................................

Na deze verpozing zetten we onze tocht verder en gaan de Kardinaal Mer-cierlei in.28. Wat stellen de grootste muuranker voor boven de deur van nr 14 A? ..................................................................................................

We kunnen er niet naast kijken maar ook ons district is de trotse bezitter van een echte Basiliek. Om deze te bezichtigen, draaien we de De MerodeLei in. Hier gaan we even tellen.29. Hoeveel sierankers vind je aan nr 12? ..................................................................................................30. Hoeveel afbeeldingen van kastelen kan je vinden op de Basiliek zelf? ..................................................................................................

We keren hier terug op onze stappen en wandelen rustig terug tot aan het standbeeld van de ‘drei zatlappen ‘ zoals het ook wel eens genoemd wordt en draaien hier de Frederik De Merodestraat in.31. Welk insect kom je hier tegen? ..................................................................................................32. We zouden nu toch wel eens willen weten waar Martha woont. ..................................................................................................33. Kun je ons ook zeggen wat Van Coppernolle hier in de straat deed en wat het beroep was van deze persoon? ..................................................................................................

D e z o e k t o c h tWe vertrekken met onze zoektocht aan het station langs de Posthoflei. We steken al direct de straat over en wat ons hier opvalt is de rare kronkel die de Boomgaardstraat maakt. Inderdaad beste wandelaars het stukje straat dat van de Statiestraat naar de Boomgaardstraat loopt is al Boom-gaardstraat.

Page 5: Bruisend Berchem (juni 2012)

5

BRUISEND BERCHEM - JUNI 2012

We vervolgen onze weg richting Van Hombeeckplein.34. Vroeger hadden we hier het Stanislas Instituut. Dat staat nog steeds op de gevel te lezen maar hoe noemen we deze school tegenwoordig? ..................................................................................................35. We weten het, het was vroeger blijkbaar in de mode om dit in de gevel te verwerken, maar je kan er toch niet naast kijken. Waar vinden we hier de letters ‘A’ en ‘P’? ..................................................................................................

Verder stappen we de Kemmelbergstraat in.36. Wat is ‘KADIR KAYA‘? ..................................................................................................

We gaan weer een stukje verder om dan links de Klauwaardstraat in te draaien.37. Welke bekende persoon woonde er vanaf 1953 tot 1992 in deze straat? ..................................................................................................38. Wat is er mis met de straatnaamborden? ..................................................................................................39. Alsof het nog niet genoeg was, zouden we graag weten aan wie we hier in de straat vragen om voor ons te bidden? ..................................................................................................

Als we nog juist zitten, zouden we terug op de Grote Steenweg moeten aan-beland zijn. We draaien hier naar rechts en zien als het goed is een prachtige rozelaar aan de voordeur van een huis staan.40. Waarvoor dankt hij ons? ..................................................................................................

We steken de straat over en lopen zo recht de Vredestraat in.41. In welk jaar is het lokaal ‘de vrede‘ gebouwd? ..................................................................................................

Een beetje verder draaien we rechts De Willem Van Laerstraat in.42. Waar vinden we ANNO 1896? ..................................................................................................

Ondertussen zijn we in de Uitbreidingsstraat beland en draaien links in. 43. Welk gebouw bevindt zich aan de overkant? ..................................................................................................

De eerste straat die we tegenkomen, draaien we terug linksaf.44. Waar is de Rozenhof? ..................................................................................................45. Wat is Elci? ..................................................................................................46. Dat Berchem vroeger een rijke industrie had, weten we wel maar dat hier ook cigares gemaakt werden, wisten we niet. Waar werd dit beoefend? ..................................................................................................

We gaan nu verder en draaien rechts de Cameliastraat in.47. Je zou er zo voorbij kunnen lopen, maar waar is hier nu die kapel weer? ..................................................................................................48. Als we huis nr 11 bekijken, valt er ons wat op. Hoeveel hoofden zijn er in de versieringen verwerkt? ..................................................................................................49. Wat kan je doen in Sonseveria? ..................................................................................................

We steken de Villegasstraat over en komen in de Pioenstraat.50. Aan welke gevel vind je Romeinse ornamenten? ..................................................................................................

Weer wat verder draaien we de Baron De Caterstraat in.51. Waar vind je hier een zuiderse gevel? ..................................................................................................

Aan de Vredestraat gekomen, draaien we linksaf. Maar eerst toch nog enkele vraagjes alvorens verder te stappen.52. Welke schildjes vind je op het hoekhuis? ..................................................................................................53. Hoeveel lantaarns sieren de voorgevel van het St. Maria Gasthuis? ..................................................................................................

We gaan wat verder en komen bij een toch wel mooie gevel.54. Van welk jaar dateert deze gevel van huis nr 154 en 156? ..................................................................................................55. Hoeveel mozaiek-afbeeldingen zie je hier? ..................................................................................................

We draaien hier links de Mimosastraat in.56. Waar vinden we 1899? ..................................................................................................

Nog even op de tanden bijten, we zijn er bijna. We gaan de Van Vaerenberg-straat in.57. Waar sieren twee engeltjes de gevel? ..................................................................................................

We draaien links de Callenstraat in.58. Wat mag je zeker niet doen aan huis nr 41? ..................................................................................................59. Smaken verschillen zegt men. Welke kleuren vinden ze zeker mooi aan huis nr 28? ..................................................................................................60. Waar vinden we in deze straat een tovenaar/goochelaar? ..................................................................................................

Als we nu de straat uit wandelen, zijn we terug aan ons vertrekpunt aan-gekomen. We hopen dat jullie een leuke en vooral boeiende wandeling ge-maakt hebben doorheen het oudste gedeelte van ons district.

Vergeet de fotovragen en schiftingsvraag op pagina 3 niet!

D e z o e k t o c h tWe vertrekken met onze zoektocht aan het station langs de Posthoflei. We steken al direct de straat over en wat ons hier opvalt is de rare kronkel die de Boomgaardstraat maakt. Inderdaad beste wandelaars het stukje straat dat van de Statiestraat naar de Boomgaardstraat loopt is al Boom-gaardstraat.

Page 6: Bruisend Berchem (juni 2012)

6

BRUI

SEND

BERC

HEM

- JU

NI 20

12

1 2 3

4 5 6

Waar werden deze foto `s gemaakt ?

1.2.3.4.5.

6.7.8.9.10..

4 5 6

7 8 9

10

Page 7: Bruisend Berchem (juni 2012)

7

BRUISEND BERCHEM - JUNI 2012

Begin mei staken vertegenwoordigers van de verschillende Berchemse ACW-deelor-ganisaties opnieuw de koppen bij elkaar.

We waren bijna voltallig, wat erg leuk en goed was. Op die manier willen wij vanuit

ACW-Berchem onze rol als koepelorgani-satie opnemen. Wij zijn ervan overtuigd dat we op deze manier de verschillende organisaties niet alleen een aangename avond bezorgden, maar hen ook nog goed ondersteunen…

Tijdens die avond overliepen we het voor-bije werkjaar en planden het volgende jaar.

En, in primeur, stelden we ons memoran-dum voor.

Verenigingenoverleg

ACW en deelorganisaties tonen zich opnieuw op Berchem Bruist 2012

Op het overleg met de verenigingen werd opnieuw afgesproken om voor het derde jaar op rij samen deel te nemen aan de verenigingenmarkt tijdens Berchem Bruist. Deze gaat door op zaterdag 8 september. U kan ons dus in september opnieuw een bezoekje brengen aan onze stands, waar we onze verschillende organisaties en werkingen voorstellen. Alvast tot dan!

Na te hebben vergaderd, werden bijwat kaas en wijn de banden

verder aangehaald.

Berchem Bruist

De ACW-standen hadden in 2011 heel wat succes.

Page 8: Bruisend Berchem (juni 2012)

8

BRUI

SEND

BERC

HEM

- JU

NI 20

12

Agent in Berchem:Dedecker & De PeuterLysenstraat 23

Met steun van:

De oorspronkelijke naam was “De Bond” van gepensioneerden. Later wijzigde dat in KBG en in 2006 werd de naam OKRA, Open Kristelijk Respectvol Actief. De term ‘gepensioneerden’ werd toen blijkbaar als ‘oubollig’ ervaren, en moest uit de naam.

Elke vereniging, sinds toen ‘trefpunt’, kreeg bij de naamswijziging de moge-lijkheid om haar naam aan te passen. De leden van OKRA Sint-Willibrordus koos er-voor hun naam te behouden, dus de ‘sint’ niet te moderniseren. De andere OKRA- verenigingen in Berchem, er zijn er vier, kozen wel voor naamsaanpassingen.

Goede burenGoede verenigingsburen vragen goede verenigingsgrenzen. OKRA Sint-Willibror-dus haar terrein wordt begrensd door de Uitbreidingsstraat, de Generaal Le-manstraat, de Prins Albertlei en de Boom-gaardstraat langs de ene zijde. Langs de andere zijde de Lambertusstraat en de Patriottenstraat. Nu, grenzen zijn relatief, er is tussen de OKRA’s geen concurrentie. Wel integendeel: veel leden van één ver-eniging, zijn bijlid van een andere OKRA, gaan zo mee op stap met verschillende OKRA’s.

Samenwerken is sowieso de boodschap. Op het ‘werkingsveld’ van OKRA Sint-Wil-librordus zijn ook 2 dienstencentra actief. Maar die zien ze niet als concurrentie, wel integendeel. Samen met hun boekje, be-deelt OKRA ook de activiteitenkalender van de twee centra. Vanuit de vereniging zetelen er ook afgevaardigden in de cen-trumraad van deze twee centra.

ActiviteitenOKRA Sint-Willibrodrus heeft een bestuur van 9 mensen. Die kennen elkaar door en door en zijn goed op elkaar ingespeeld. Nooit onenigheid. Elk jaar organiseren ze 6 feesten: worstenbroodfeest, vaderfeest, Pasen, moederfeest, herdenking van de overledenen (met eucharistieviering) en kerst- en nieuwjaarsfeest.

Deze feesten worden ook in de diensten-centra gevierd, de data worden onderling afgestemd, om twee feesten op een dag te vermijden. De feesten vinden plaats in de feestzaal op de Mechelsesteenweg. Ook organiseren ze elk jaar twee daguit-stappen van een halve dag, met aanslui-tend mosselen. In juni gaan ze naar het Brugse Ommelant.

Na de verkoop van het parochiecentrum is OKRA voor haar activiteiten aangewezen op dienstencentrum Huize Berchem, waar ze elke dinsdag gratis de polyvalente zaal mogen gebruiken. OKRA Sint-Willibrordus biedt wekelijks verschillende activiteiten aan: kaarten, rummicub, handwerk, bab-belen. Er zijn ook andere activiteiten zoals cultuur en bijvoorbeeld de afgesloten en zeer positieve actie van 10.000 stappen. Zelfs leden met rolator deden mee.

VerwennenDe voorzitster geeft aan dat ze wel denkt dat de leden van de vereniging tevreden zijn. Maar de vereniging zoekt wel echt naar bijkomende trekkers, dan zou er ook hier en daar een nieuw pad kunnen be-wandeld worden. Ook al houdt iedereen veel van de tradities. OKRA kan financieel veel dingen niet meer aan, maar dat wil niet zeggen dat de mensen thuis moe-ten blijven zitten! Zoals eerder gezegd: samenwerken is de boodschap. Joanna zit sinds 1995 in de seniorenraad van het district. Dankzij de jaarlijkse subsidie van de seniorenraad, kan de vereniging haar activiteiten redelijk prijzen. Er wordt niet gespaard, de vereniging zorgt ervoor elk jaar de leden te verwennen.

AFDELING IN DE KIJKER

OKRA Trefpunt Sint-WillibrordusBerchem Bruist sprak met Joanna Luyckx, fiere voorzitster van de vereniging die in 1953 gesticht werd, en dus volgend jaar zijn 60 jarig bestaan viert. Hoe-wel de vereniging nog steeds meer dan 100 leden telt, waren er vroeger duide-lijk veel meer leden.

Juni 2009, OKRA Sint-Willibrordus op uitstap, in Visé, aan het centrum ‘van Wol tot Mode’.