Brochure Zondagmatinee 2012

60
2012 Kortrijk LEIE NOORD MAGAZINE PIUS X - OVERLEIE DE LUXE

description

De Zondagmatinee komt er terug aan. Het is reeds het negende opeenvolgende jaar dat deze unieke combinatie van feestelijke rommelmarkten op het Sint-Amandsplein, gekoppeld aan een uitgebreide handelsactie op Overleie en Pius X, het daglicht ziet. Zonder meer is de Zondagmatinee een publiekstrekker geworden en bewijst hiermee dat Overleie en Pius X een dynamische buurt is, waar heel wat te beleven valt.

Transcript of Brochure Zondagmatinee 2012

Page 1: Brochure Zondagmatinee 2012

2012

Kortrijk LEIE NOORD

Magazine

PIUS X - OVERLEIE

de luxe

Page 2: Brochure Zondagmatinee 2012
Page 3: Brochure Zondagmatinee 2012
Page 4: Brochure Zondagmatinee 2012
Page 5: Brochure Zondagmatinee 2012

De Zondagmatinee komt er terug aan. Het is reeds het negende opeenvolgende jaar dat deze unieke combinatie van feestelijke rommelmarkten op het Sint-Amandsplein, gekoppeld aan een uitgebreide handelsactie op Overleie en Pius X, het daglicht ziet.

Zonder meer is de Zondagmatinee een publiekstrekker geworden en bewijst hiermee dat Overleie en Pius X een dynamische buurt is, waar heel wat te beleven valt. Zowel bestaande als nieuwe initiatieven richten geregeld de aan-dacht op onze kleurrijke buurt. Vaste waardes als Antigone, De Spatjes, Mozaïek en het wijkcentrum Overleie maar ook de traditierijke Pius-run en de originele Bruggenloop zijn hier voorbeelden van.

Bij deze hoort dan ook een woordje van dank. Al deze initi-atieven zijn slechts mogelijk door de inzet van velen. De in-breng van sponsors maar ook de onbezoldigde werkkracht van heel wat vrijwilligers zijn de noodzakelijke sleutels tot succes. Vandaar een welgemeend dank u wel en dat deze samenwerkingsverbanden tot nog vele succesvolle initiatie-ven mogen leiden.

Guido Gheysen Jean de BethuneAlgemeen coördinator

VOOrwOOrD

Page 6: Brochure Zondagmatinee 2012

De “rOMMelMArkt “ Hoofdattractie van iedere Zondagmatinee is en blijft de rom-melmarkt. Deze grijpt plaats op het Sint-Amandsplein en de directe omgeving zoals de kapelstraat en de Sint-Amandslaan. Dit jaar worden deze rommelmarkten georganiseerd op vol-gende zondagen : 13 – 20 mei, 3 –10-17 en 24 juni en 1 juli.

Iedere Zondagmatinee heeft een hoofdthema waarrond heel wat activiteit wordt ontwikkeld die de talrijke bezoekers kan boeien. De standhouder die het best op het thema inspeelt krijgt een waardevol geschenk, namelijk een hoogwaardig donsdeken dat door de firma Philippe Vanneste, Over-leiestraat 17, wordt aangeboden. welke thema’s dit jaar bespeeld worden zijn verder in deze brochure te vinden.Muziek en gepaste randanimatie zijn dus vaste ingrediënten

op de Zondagmatinee. tevens worden er geregeld lokale handelaars in de kijker geplaatst. Bij zonnig weer is het daar-enboven gezellig toeven op de uitgebreide terrassen van het Sint-Amandsplein. een bezoek aan de Zondagmatinee is gratis maar om deel te nemen aan de rommelmarkt wordt een kleine bijdrage gevraagd van € 5 voor een ruimte van 4 op 3 meter. Vanaf 6 uur kunnen de deelnemers aan de rommelmarkt hun waren tentoon stellen en met de verkoop starten. De rommelmarkt eindigt om 13 uur.wie zich voor deelname aan de rommelmarkt wil inschrijven kan dit in Taverne Schinckel in de Rekolettenstraat. Dit kan tijdens de openingsuren, namelijk iedere dag vanaf 16 u 30 uitgezonderd de woensdag en op weekenddagen van 11 tot 13 uur en vanaf 16u30.

Page 7: Brochure Zondagmatinee 2012

DeZe BrOcHure

Fotografie : Alex Delrue, Patrick Holderbeke, Ann D’Haene.

Samenstelling :Guido Gheysen, thomas Pruvoost, Pieter claerhout.

Dank aan de stad kortrijk en de talrijke sponsors.

Page 8: Brochure Zondagmatinee 2012

tOekOMSt OVerleIe INLEIDING

Overleie staat de komende jaren voor een gigantisch veran-deringsproces. Nu het stof van de leiewerken stilaan gaat lig-gen, zien we aan die kant van de stad een wijk liggen die heel wat potentie heeft om zich verder te ontwikkelen tot een unieke buurt. een buurt tussen stad en dorp, tussen groen en leieboorden, een creatieve en ondernemende buurt. kortom een buurt met karakter en toekomst.

In juni 2011 werd het toekomstplan voor Overleie voorge-steld. Het toekomstplan vormt de leidraad hoe de wijk zich de komende jaren kan ontwikkelen en waarop de stad samen met de buurtbewoners, ondernemers en investeerders wenst in te zetten.

Sommige projecten zullen pas op langere termijn zichtbaar worden, maar worden op vandaag volop voorbereid. Andere initiatieven zijn vandaag reeds concreet en worden zichtbaar. Samen bouwen we aan een mooi toekomstverhaal.

DE 5 PIJLERS

Het toekomstplan voor Overleie is opgebouwd rond 5 pijlers. Ze vormen elk de basis voor de toekomstige ontwikkeling van de wijk. elk afzonderlijk project zal rekening moeten houden met deze 5 pijlers van het toekomstplan.

Page 9: Brochure Zondagmatinee 2012

1. De Leieboorden

De vernieuwde leieboorden en de ontwikkelingen langs de kaden vormen het toekomstige gezicht van de wijk. Nieuwe projecten moeten zoveel als mogelijk de link leggen tussen Overleie en de leieboorden.

2. Open stedelijk landschap

Aan de 2 uiteinden van de wijk, de Blekerij-site en het St-Amandscollege, wordt geopteerd voor een open stedelijk landschap. Groen krijgt er extra ruimte. Nieuwe gebouwen passen zich in binnen deze open en groene zones.

3. Groene stapstenen en verbindingen

Voor de site eandis en De kien wordt gekozen voor nieuwe bebouwing waartussen kleine groene zones en pleintjes worden gerealiseerd. Via extra verbindingen voor fietsers en voetgangers wordt de link gelegd tussen het Astridpark en de leieboorden.

4. Overleie Centrum

Het centrum van Overleie wordt gevormd door dicht-bebouwde blokken bestaande uit woningen, ateliers en beluiken. Deze structuur wordt behouden en waar nodig verbeterd.

5. De stadsring

De stadsring snijdt de wijk in twee. Zeker ter hoogte van het Astridpark vormt ze een grote barrière. Deze barrière moet stelselmatig weggewerkt worden. elders in de wijk vormt de stadsring een ideale locatie voor handelspanden en kantoren.

DE 10 GROTE WERKEN VAN OVERLEIE

Site Blekerij (1)

De huidige bedrijvigheid van de NV Masureel-Bleko wordt op deze locatie binnen enkele jaren stopgezet. Het bedrijf verhuist naar een nieuwe locatie in wevelgem. Op dit deel van het terrein (2,9 ha) komt ruimte voor ongeveer 150 ge-

Page 10: Brochure Zondagmatinee 2012
Page 11: Brochure Zondagmatinee 2012

zinswoningen en appartementen. Aan de kant van de Meensesteen-weg wordt ruimte vrijgehouden voor winkelpanden en kantoren.Het bedrijf Meta-len Gheysen (kant spoorweg) kan nog enige jaren actief blijven op deze locatie. Op langere termijn kunnen ook op dit deel van de site wonin-gen komen. In deze omgeving krijgt groen een belangrijke plaats. Zo wordt de omgeving van de oude-leiearm groen aangelegd en wordt ook voorzien van een brede open en groene ruimte dwars over het terrein.

Doornstraat en Noordstraat (2)

Aan de Noordstraat bevinden zich heel wat interessante panden die geschikt zijn als gezinswoning. Heel wat van deze panden beschikken ook over een atelierruimte die uitgeeft op de Doornstraat. Ze vormen nu en in de toekomst de ide-ale plek voor creatieve beroepen.tussen de Doornstraat en de stadsring blijft ruimte gere-serveerd voor stedelijke economische functies. Bovenop de handelsruimtes en aan de kant van de leie is ruimte voor nieuwe woningen en appartementen.

Site Vlasmuseum (3)

In 2014 komt het Vlasmuseum naar Overleie. Het museum komt in de vroegere gebouwen van euroshop. Nog vroeger was dit de ‘linen thread company’, een verzendhuis waar vroeger vlasgarens werden verzameld vooraleer ze naar de engelse spinnerijen werden verstuurd. Het nieuwe Vlasmu-seum wil zich volop inbedden in de buurt en wil daarom tal van initiatieven ontwikkelen van en voor de buurt en haar scholen. In de zone tussen het Vlasmuseum en de leie is nog ruimte voor nieuwe woongebouwen.

Site De Kien (4)

De vroegere gebouwen van texdecor werden ondertussen omgebouwd tot kantoren en lofts. Het braakliggend terrein en het deel waar zich momenteel de drankenhandel bevindt, kan de komende jaren als nieuwe woonomgeving ontwik-keld worden. tussen de nieuwe gebouwen komen kleine groene zones, pleintjes en stegen. Zo wordt een aangename woonomgeving gecreëerd en ontstaat een verbinding voor voetgangers en fietsers tussen het Astridpark en de leieboorden. Op termijn dient een nieuwe voetgan-

Page 12: Brochure Zondagmatinee 2012

gersbrug, de reepbrug, de verbinding te maken met de tip van het Buda-eiland.

Site Eandis (5)

De activiteiten op de site eandis worden de komende jaren stelselmatig afgebouwd. Na sanering en herschikking van de technische installaties, kan ook deze site als nieuwe woonomgeving ontwikkeld worden. Net als op site De kien komen er kleine groene zones tussen de nieuwe gebouwen en wordt ook hier een aangename woonomgeving gecre-eerd met de nodige verbinding richting leieboorden of het Astridpark.

Site Proosdijstraat (6)

Op de braakliggende gronden wordt binnen enkele jaren gestart met de bouw van nieuwe (sociale) woningen. Be-langrijk is dat dit bouwproject samenhangend moet ontwik-keld worden met het binnengebied achter het Parochiaal

centrum en het beluik Vercruys-ses Poortje. Dit beluik verdient de komende jaren extra aandacht om de woon- en omgevingskwali-teit te verbeteren.

Overleie Centrum (7)

Het St-Amandsplein en de omliggende straten vormen het echte centrum van de wijk. In de toekomst moet dit plein meer en meer de rol van kloppend hart voor de wijk gaan opnemen. Op basis van een globaal inrichtingsplan zal de komende jaren en in verschillende fasen gewerkt worden aan een kwalitatieve heraanleg van het centrum van Overleie. Ook hier zal extra aandacht besteed worden aan fietsers en voet-gangers. Het centrale plein moet nog meer dan vandaag dé plek in de wijk worden waar allerlei activiteiten doorgaan. Handel en horeca blijven belangrijk in deze omgeving.

Site Diksmuidekaai (8)

Op de braakliggende gronden aan de kaai kunnen de komende jaren prachtig gelegen woningen met zicht op de leie gebouwd worden. In de loop van 2012 verlaat de poli-tie haar vertrouwde, maar ook verouderde, kantoren in de St-Amandslaan. De diensten verhuizen naar de Baliestraat in Marke. De Stad kortrijk wil deze site omvormen naar een woonom-geving dicht bij de leie. In de loop van 2012 zal de verkoop-sprocedure opgestart worden. Hierbij zal de ontwikkelaar voorwaarden opgelegd worden omtrent de renovatie en de nieuwe woningen aan de kant van de leie.

Page 13: Brochure Zondagmatinee 2012
Page 14: Brochure Zondagmatinee 2012

Site St-Amandscollege en St-Maartensziekenhuis (9 )

De komende jaren zal het St-Amandscollege een ware me-tamorfose ondergaan. Door de fusieoperatie van een aantal scholen in het centrum van de stad, zal de campus op termijn meer leerlingen gaan tellen. Daarom zal de school investe-ren in de renovatie van de bestaande historische schoolge-bouwen en komt er ook een nieuw schoolgebouw op het huidige voetbalveld aan de kant van de Proosdijstraat. In deze omgeving zullen de woningen wellicht extra tuinruimte kunnen krijgen. De bestaande St-Amandstoren wordt afge-broken. Het sokkelgebouw blijft. Daarnaast komt een nieuwe woontoren van ongeveer 60 meter hoog. Het St-Maartensziekenhuis sluit binnen enkele jaren de deu-ren. Of het gebouw een nieuwe invulling krijgt of plaats zal ruimen voor een nieuwe ontwikkeling is op dit moment nog niet duidelijk. wel staat vast dat de zone tussen het zieken-huis en het college een open en groene ruimte moet blijven. In deze zone zal op termijn voorzien worden in een veilige fietsverbinding tussen de collegebrug en de Brugsepoort. langsheen deze fietsas worden de verschillende sportvelden kwalitatief verbeterd.

Astridpark (10)

Het historische Astridpark vormt de groene long van de wijk. De afgelopen jaren werd reeds heel wat geïnvesteerd in het park, de speelvoorzieningen en het minigolfterrein. toch kan dit park nog meer dan vandaag dé groene ontmoetingsplek worden voor de wijk. Nieuwe activiteiten kunnen dit levendi-

ge imago verster-ken. Daarnaast zijn er ideeën om de centrale fietsas in het park verder te verster-ken. Zo wordt in de toekomst een kwalitatieve fietsverbinding gerealiseerd vanaf de Overleiestraat naar de voetbalvelden aan de Stade en nog verder richting Preetjes Molen, de Heu-lebeek en het speeldomein aan de warande.Bij de huidige heraanleg van de stadsring werden een aantal gevaarlijke punten aangepakt en werden de oversteekplaat-sen verbeterd. Op termijn echter dient deze grote barrière tussen de wijk en het park verder weggewerkt te worden. Ideeën voor bijkomende oversteekplaatsen, extra groen en zelfs de uitbreiding van het park dienen bij toekomstige grote onderhoudswerken aan de stadsring meegenomen te worden.

MEER INFO

Coördinator Toekomstplan [email protected]

gebiedswerking [email protected] - 90.90.95

Page 15: Brochure Zondagmatinee 2012
Page 16: Brochure Zondagmatinee 2012

OVerleIe reNOVeert

Bij de voorstelling van het toekomstplan Overleie werd duidelijk dat in de wijk tal van nieuw woonontwikkelingen mogelijk worden. De stad kortrijk wil in samenwerking met het OcMw tegelijkertijd inzetten op de verbetering van de woonkwaliteit van de bestaande woningen en besliste dan ook om de ‘Nu of nooit’-premie Overleie te lanceren. De stad trekt hiervoor 500.000 euro uit.

RENOVATIE MET BEGELEIDING

‘Overleie is een zeer diverse buurt. Mooie karaktervolle woningen wisselen af met oude kleine huisjes. wie wat verder kijkt, ontdekt achter de kleine steegjes de beluiken die Overleie haar typische karakter geven. elders in de wijk zijn woningen verweven met ateliers en oude industriële pan-den. Omdat het bestaande woningaanbod vaak verouderd is, wil de stad de komende jaren extra inspanningen leveren door ondersteuning te bieden bij renovatiewerken. Samen met de bestaande en nieuwe bewoners, wordt zo gewerkt aan een betere woonkwaliteit en de algemene revitalisering van de wij’.

Het model voor renovatiebegeleiding heeft intussen haar deugdelijkheid bewezen in het gebied rond de Pluimstraat en de Slachthuisstraat. Zo onderneemt de Stad, samen met het OcMw, het Stadsontwikkelingsbedrijf en het Sociaal Verhuurkantoor De Poort acties om eigenaars en bewoners

warm te maken voor de reno-vatie van hun (huur)woningen. De methodiek leidde nu al tot een tastbare dynamiek en nieuwe zuurstof voor deze buurt. Deze succesvolle methodiek werd nu aangepast specifiek op maat van de wijk Overleie.

NU OF NOOIT PREMIE

Het project is heel wat meer dan een premie. eigenaars die in het project instappen kunnen beroep doen op een inten-sieve begeleiding van luc en lieven als renovatieadviseur. Daarnaast kan je ook op steun rekenen in de speurtocht naar diverse premies (federaal, Vlaams, stad, eandis). Daarbovenop komt specifiek voor Overleie dan nog de ‘Nu of Nooit’-pre-mie. De ‘Nu-of-Nooit’premie kan oplopen tot 5.000 euro per woning’.

Alle woningen op Overleie, die binnen het geselecteerde gebied gelegen zijn, met een kadastraal inkomen beneden 1.350 euro komen in aanmerking voor de ‘Nu-of-Nooit-premie. er kan een premie per woning toegekend worden. Samen met de renovatieadviseur wordt een renovatieplan opgemaakt. Het renovatieplan vormt de basis voor een reno-vatiecontract tussen de eigenaar en de stad. Deze tijdelijke

Page 17: Brochure Zondagmatinee 2012

premie ondersteunt eigenaars die werken plannen die de ba-sisveiligheid en - gezondheid, comfort en energiezuinigheid van de woningen verbeteren. Denk hierbij aan stabiliteits-werken, verbetering aan verwarmingsinstallatie, vervangen van buitenschrijnwerk, isloatiewerken, gevelwerken, vocht-bestrijding, verbeteren brandveiligheid,…

Het project start op 1 juni 2012. Tot eind 2015 kunnen renovatiecontracten afgesloten worden. Tegen eind 2016 dienen alle bewijsstukken ingediend te worden.

INFO

Jan Gryspeerdt0473/[email protected]

Page 18: Brochure Zondagmatinee 2012

ZONDAG 13 MEI

Vandaag is het “Moederdag” en start de negenste jaargang van de kortrijkse Zondagmatinee. Iedere zondag kent opnieuw een thema. Vandaag dus aan-dacht voor alles wat rolt en beweegt. Skateboards, fietsen, treintjes, autosteps…Iedere standhouder die een originele invulling aan het thema geeft kan een uniek geschenk winnen van “Textiel Van-neste”.

een swingende demonstratie van dansgroep “Studio Steps” zorgen voor een unieke sfeer op het Sint Amandsplein van kortrijk. Studio Steps uit Bissegem staat sinds jaar en dag bekend voor haar professionaliteit en kwaliteitsvolle shows.

De studio staat onder de deskundige leiding van Nathalie. Nathalie volgde balletopleiding te Brussel en de topsport-school te Brugge. Ze werkte nadien samen met nationale en internationele dansers.

een springkasteel zorgt ervoor dat de kinderen zich kunnen uitleven. Verder kunnen de allerkleinsten gratis een ritje op een pony maken en zoals in het verleden begeleidt leopold Scherpereel het toeristisch treintje dat de bezoeker mee-neemt langs de verborgen hoekjes van Pius X en Overleie.

Dit alles van 6 tot 13 uur op het Sint Amandsplein.

ZONDAGMAtINee BeweeGt

Page 19: Brochure Zondagmatinee 2012

Met medewerking van Derystor.

ZONDAG 20 MEI

een beetje nostalgie kan geen kwaad. Vandaag denken we aan de vroeger talrijke, maar vandaag helaas verdwenen snoepwinkeltjes met hun onbetwistbare charme. Voor welge-teld één Belgische frank kon je een karrevracht aan zoetighe-den bemachtigen en voelde je je koning te rijk.Ida Vanmarcke ( ‘t Gazettewinkelke) creëert een snoepwin-keltje zoals er gedurende meer dan dertig jaar een was in de Proosdijstraat nr 2 (Dewerchin-Ghekiere). Maar er is nog meer lekkers te proeven. Hugo De Deyne zorgt voor verse wafels, Zwevezeelse florentijntjes en bokkepootjes. Nick Cattebeke brengt versgeplukte aardbeien aan de man. Marc Bevernage probeert ons met zijn ijsjes te verleiden en Jozef Desmedt en Guy Vervaecke brengen een verdwenen kortrijkse lekkernij weer tot leven, namelijk de kortrijkse knibbels.

een leuke prijs voor de origineelste stand is dankzij “Textiel Vanneste” opnieuw voorzien.

De kleinsten kunnen zich terug amuseren op het aanwezige springkasteel of de levende pony’s.

Ambiance wordt vandaag verzekerd door de wereldberoem-de en onovertroffen The Blik Dooze band International.

ZONDAGMAtINee SNOePt

Page 20: Brochure Zondagmatinee 2012

ZONDAGMAtINee ONtDekt ZONDAG 3 JUNI

Vandaag is het thema “schatten op zolder”. een vergeten schilderijtje, een heiligenbeeld onder een beduimelde stolp, een krakende stoel met een leuk motiefje ; al deze zaken zijn vandaag meer dan welkom op onze Zondagmatinee. expert Ignace Van Canneyt zal vanaf 10 uur je spulletjes vrijblijvend schatten.

Voor de kleinsten is er opnieuw pony’s voorzien.

Met medewerking van Antiquair Van canneyten klank en licht SBe. BVBA rtrijk in het algemeen kan deze

OPrOeP !Iedereen bezit, zonder soms zelf te beseffen, enkele oude spullen die misschien wel eens meer waard zijn dan wat ze op het eerste zicht lijken. een zoektocht op zolder of in de bergruimte kan wel eens tot verrassende resulaten leiden.Vandaag kan je te weten komen indien je inderdaad rijker bent dan je denkt en misschien de trotse bezitter bent van een uniek werk.Vorig jaar schrokken enkele deelnemers van wat ze in huis hadden.

Page 21: Brochure Zondagmatinee 2012

ZONDAGMAtINee OP ZIJN BeSt ZONDAG 10 JUNI

Vandaag tonen we onze stijl. Het thema is kledij, accesoires, juwelen, schoenen, kortom alles om ons op te tutten.Haal je origineelste pak nog eens uit de kast en show er mee op de zondagmatinee.

Zowel voor de meest originele stand als voor de best ver-kleedde aanwezige zijn er prijzen voorzien.

De kleinsten kunnen terug hun hart ophalen met ponyritjes.

De blaaskapel KMV Sint Jan Marke zorgt voor een heerlijke muzikale omlijsting vanaf 11 uur.

INFOSTAND : NU OF NOOIT PREMIE

Aan de infostand kan je alle informatie verkrijgen in verband met de talrijke premies die je kan aanvragen indien je je wo-ning of je handelszaak wenst te renoveren op Overleie.

Specialisten staan je graag te woord.

OPrOeP !Iedereen wordt uitgenodigd zowel standhouders als bezoekers, om hun mooiste, origineelste of beste pak aan te trekken. een bekwame jury zal tussen 10 en 12 uur de meest opvallende en/of bevallige pronkers selecteren. Om 12 uur worden de winnaars bekend gemaakt.

Page 22: Brochure Zondagmatinee 2012
Page 23: Brochure Zondagmatinee 2012

ZONDAG 17 JUNI

Speelgoed is ons thema. Oud en jong zijn nooit te oud om te spelen. kaarten, gezelschapsspelen, computergames, pop-pen, speelgoedauto’s, treintjes...

een leuke prijs voor de origineelste stand is er uiteraard op-nieuw met medewerking van “Textiel Vanneste”.

Het ‘The Scaldisch New Orleans Jazz Messengers’ orkest staat in voor de muzikale omlijsting. Dit jazz-ensemble speelt klassieke New Orleans Jazz.

Met medewerking van Derystor

INFOSTAND : NU OF NOOIT PREMIE

Aan de infostand kan je alle informatie verkrijgen in verband met de talrijke premies die je kan aanvragen indien je je wo-ning of handelszaak wenst te renoveren op Overleie.

Specialisten staan je graag te woord.

ZONDAGMAtINee SPeelt

Page 24: Brochure Zondagmatinee 2012

ZONDAG 24 JUNI

Vandaag staat koken en alles wat erbij hoort centraal ; ser-vies, potten en pannen, kookboeken enz.De mooiste stand mag zich opnieuw aan een geschenkpak-ket van “Textiel Vanneste” verwachten, maar .... zoals verle-den jaar is er opnieuw een publiekswedstrijd.!Iedereen die meent een ongelooflijk lekker dessertje te kun-nen klaarmaken kan een mooie prijs winnen. Maak een des-sertje voor zes personen en breng dit tegen 10 uur naar het podium op de Zondagmatinee. Overleienaar en meesterkok Josef Desmedt, die 38 jaar chef was in het Hotel du Nord en later Parkhotel, zit de jury voor. terug spanning bij vele van onze amateur cordon bleus.

ZONDAGMAtINee kOOkt OPrOeP !Iedereen wordt uitgenodigd om deel te nemen aan onze originele kookwedstrijd. Verleden jaar was het onder-werp “aperitiefhapjes” en dit jaar wordt het “desserten”. wie deelneemt krijgt als tussenkomst voor de gebruikte ingrediënten een waardebon van € 5. Het belooft net als verleden jaar een verrassende en opwindende wedstrijd te worden en deze maal onder het alziend oog van Josef Desmedt.

The Dixieland Streetband verzorgt het gratis aperitiefcon-cert op het Sint Amandsplein. Ambiance troef !

Page 25: Brochure Zondagmatinee 2012

ZONDAGMAtINee Zet De ZO-Mer IN ZONDAG 1 JULI

Vandaag worden de winnaars van de handelsactie 2012 bekend gemaakt. Zoals ieder jaar zijn de hoofdprijzen niet min en wordt er opnieuw op een enthousiast publiek gere-kend. De deelnemingsformulieren kunnen tot 11 uur binnen gebracht worden.

Zoals steeds gebeurt de laatste Zondagmatinee in een fees-telijke stemming en wordt hiermee de vakantieperiode inge-zet. De standhouder die de zuiderse sfeer het best evoceert kan op een mooie verrassing rekenen.

Voor de kleinsten zijn er opnieuw pony’s en een springkas-teel.

Maar voor iedereen zijn er vandaag De Kemels, Vlaanderens unieke coverband, die de bekendste Nederlandstalige krach-tig leven inblazen.

Met medewerking van Derystor en SBe

Page 26: Brochure Zondagmatinee 2012

34 HANDELSZAKEN NEMEN DEEL.

De handelsactie van 2012 telt 34 deelnemende handelaars op Pius X en Overleie.

De mega prijzenpot bestaat onder andere uit :

2 SAMSUNG SMART TV leD tV’s – reeks 5 met volledige smart en wIFI.  HOME CINERMA SYSTEEM SONY

BDV-l 800 : Blu ray Home cinema Systeem 2 com-pacte wide luidsprekers en subwoofer.

MeGA PrIJZeNPOt

FOTOCAMERA SONY NeX-c 3 k + 18-55mmreflex System camera met 16 megapixels, volauto-matisch, eenvoudig in gebruik en uitbreidbaar voor mensen die meer willen.  Spiegelreflexkwaliteit !!!

Fiets Marcel KintPrachtige fiets van Belgische fietsmaker met faam.

Page 27: Brochure Zondagmatinee 2012
Page 28: Brochure Zondagmatinee 2012

STARTDAG : 1 JUNI

Met de handelsactie driemaal kans op winst !

Vanaf 3 juni kan je deelnemingsformulieren ontvangen bij 34 handelaars op Pius X en Overleie. Bij deze handelaars staat een box waarin je de ingevulde formulieren kunt deponeren. Op zaterdag 23 juni houdt deze handelaar een trekking in zijn eigen zaak waarbij twee waardebons van € 12,5 en drie handige boodschappentassen te winnen zijn.

Op de Zondagmatinees van 10, 17 en 24 juni kan je ook mee-doen aan een afzonderlijke trekking. Deponeer hiervoor één van je deelnemingsformulieren tussen 10u30 en 11uur in de urne op het Sint-Amandsplein. Om 11 uur volgt een trekking waarbij telkens € 200 aan waardebons voor de aanwezigen te winnen zijn. Hierbij wordt slechts één deelnemingsformulier per adres aanvaard.

Op de Zondagmatinee van 1 juli volgt dan de hoofdtrekking waarbij de vijf hoofdprijzen verloot worden. Ieder correct ingevuld formulier komt hiervoor in aanmerking. Deelnemen is hier dan ook letterlijk en figuurlijk de boodschap.

Page 29: Brochure Zondagmatinee 2012

Brugsestraat 22 Slagerij Hendrik28/01 compustar60-68 wynant Nv78 Frituur ’t Frietje84-86 Foto robert

Gasstraat43 coiffure Mattelaer : D – H – J

Izegemstraat90 kachels lefever VOF

Kapelstraat1 café De Groene kikker

Kortrijkstraat355 Feys wouter (Huis Hallaert)381 Huysentruyt Benedict verf & advies 404 café estaminet + traiteur Dirk

Kuurnsesteenweg39 Broodwinkel Soens

Meensestraat84-88 De Menenpoort

HANDelSActIe 2012 DeelNeMeNDe HANDelAArSMeensesteenweg

15 taverne concorde18 De Boekenwolf23 Power64 Floribel : remmerie – loof

Moorseelsestraat34 De Vlaskapel

Noordstraat 73 ribel

Overleiestraat 15A Vc Mozaïek vzw17 Vanneste18b windsor : D – H – J28 Derystor 36-38 karati46 kapsalon Geraldy’s : D - H61 Bakkerij St elooi71 ‘t Gazetttewinkelke

Rekollettenstraat27A taverne Schinckel27D De Grijse A.

Page 30: Brochure Zondagmatinee 2012
Page 31: Brochure Zondagmatinee 2012

Roterijstraat22 Herenkapper Didier62 Slagerij Gheysens

Sint Amandsplein25 Brasserie St Amand27 ‘t Snackske

Vlasbloemstraat2 Vlees Discount Vens (hoek Moorseelsestraat)

we danken alle deelnemende handelaars voor hun inbreng.

Page 32: Brochure Zondagmatinee 2012

ActIVIteIteN IN Je Buurt

6 MEI LENTEWANDELING IN KOOIGEM organisatie Mozaiek9 MEI VRIJSPRAAK ANTONIA NEGRI organisatie Mozaiek11 MEI LINDYHOP AVOND organisatie Mozaiek12 MEI PIUS x RUN

12 MEI LOW LAND GAMES koning Albertpark17 MEI LOTUSDAY OLDTIMERS 18 MEI MUZIEKCAFE : NEDERLANDSTALIGE MUZIEK organisatie Mozaiek

18 - 20 MEI WEEKEND ‘T LOTEGAT organisatie Polyfinario - Mozaiek 20 MEI     HERDENKING LEIESLAG koning Albertpark 23 - 24 MEI A L’ATTENTE DU LIVRE D’OR Antigone 26 - 28 MEI SINKSEN 12  

1 JUNI   OVERLEIE DAGTOCHT PIPAIx wandelclub centrum Overleie 2 JUNI    OLDTIMERS Veemarkt 2 - 3 JUNI KOCOON Grote Markt

Page 33: Brochure Zondagmatinee 2012

3 JUNI FREDERIC DEHAUDT VERTELT organisatie Mozaiek 3 JUNI DAG VAN HET PARK

7 - 10 JUNI BEACHVOLLEY Grote Markt 8 JUNI   POLY PRET organisatie Polyfinario-Mozaiek15 - 17 JUNI BEACHRUGBY Grote Markt 22 - 24 JUNI ZOMERBRADERIE

23 - 24 JUNI PARKJAZZ Begijnhofpark 23 - 24 JUNI DAG V/D ARCHITECTUUR

24 JUNI SUPERIOR DANCE BAND organisatie Mozaiek24 JUNI SCHOOLFEEST “ DE BRUG “ Iedereen welkom 22 JUNI - 1 JULI WEEK VAN HET ONTWERPEN NMBS loods

30 JUNI  - J JULI DUATLON EN TRIATLON 1 JULI    KOOPZONDAG

1 JULI - 31 AUG VLIEGACTIE Broel-en Vlasmuseum

6 JULI SEIZOENSAFSLUITING MET MUZIEK organisatie Mozaiek 7 JULI AFSLUITEVENT “IEDEREEN OLYMPIëR” 8 JULI    BIG JUMP kanaal kortrijk - Bossuyt 14 JULI   KORTRIJK CONGé Budabeach 14 JULI GULDENSPORENMEETING 9 AUG KORTRIJK KOERSE Doorniksewijk 12 AUG VLASMUSEUM FESTIVALDAG 18 - 19 AUG ZOMERCARNAVAL 20 - 24 AUG FIETSENKAMP organisatie Polyfinario Mozaïek 25 AUG   VLAANDEREN ZINGT 26 AUG   VLASTREFFEN   7 - 9 SEPT CENTRUM BRADERIE 9 SEPT   OPEN MONUMENTENDAG ‘MUZIEK, BEELD EN WOORD’ 14 SEPT TOT BUDAEILAND OPENING 15NOV BUDAFABRIEK EN TENTOONSTELLING 30 SEPT BRUGGENLOOP OVERLEIE

Page 34: Brochure Zondagmatinee 2012

eerSte OVerleIecAFé Het toekomstplan voor Overleie kwam tot stand na heel wat discussie en denkwerk samen met de buurtbewoners, onder-nemers en investeerders op Overleie. Nu het toekomstplan er is willen we die traditie verderzetten. Op regelmatige basis zal een ‘Overleiecafé’ georganiseerd worden. Het is een café voor één avond, telkens op een andere locatie, waar tussen pot en pint, op vrije en ongedwongen manier, kan gepraat en nagedacht worden over concrete voorstellen en projec-ten. er valt telkens een leuke muziekband namelijk : J. Keens Balloon Fight te ontdekken.

J. keens Balloon Flight is het pseudoniem van Vincent coom-ans. Of omgekeerd. J. keens houdt ervan te reizen. Zijn gitaar in de hand kijkend over een brede horizon verrijkt hem met ervaringen die hij niet anders kwijt kan dan in zijn nummers. Het is ‘s mans droom enkel gepakt en gezakt met een gitaar de wereld rond te varen. Nog meer wil de ballonvaarder buiten de provinciale grenzen breken. Verwacht van J. keens Balloon Flight fluistermuziek met af en toe een luide brul. Het ene moment luguber en grauw, het ander warm en zacht maar met één constante, een niet aflatende honger naar luisteraars waarmee hij zijn verhalen kan delen.

Op het eerste Overleiecafé zullen we het alvast hebben over een aantal nieuwe ontwikkelingen, de start van de Nu-of-nooit-premie en evenementen.

Noteer alvast de datum voor het eerste ‘Overleiecafé’ in jouw agenda:

Maandag 23 april 2012Mozaiëk, Overleiestraat 15a. Start om 20u.

OVerleIe INVIteert Op woensdag 2 mei en dinsdag 15 mei ben je van harte welkom in het centrum Overleie, Overleiestraat 45. Van 18u30 tot 21u kan je er terecht met al je vragen ivm Overleie renoveert en de ‘Nu-of-Nooit’-premie of onder Overleienaars even bij te praten over Overleie.Om 20u verrassen we jou met een optreden en een hapje en een drankje.Breng je gerust je familie, buren en vrienden mee !

INFOPUNT

Meer weten over het Toekomstplan Overleie, de Nu-of-Nooitpremie of ondersteuning voor handelaars?

kom op volgende dagen naar het infopunt op het St-Amand-splein waar we jouw eveneens een gratis concert aanbie-den.

Vrijdag 8 juni 2012 van 17-19u (tijdens de wekelijkse markt) BLAASKAPEL MONTANA

Page 35: Brochure Zondagmatinee 2012

Zondag 10 juni 2012 van 10-12u (tijdens de zondagmatinee) KMV ST JAN MARKE

Vrijdag 15 juni 2012 van 17-19u (tijdens de wekelijkse markt) THE SCALDISH NEW ORLEANS JAZZ MESSENGERS

Zondag 17 juni van 10-12u (tijdens de zondagmatinee) THE SCALDISH NEW ORLEANS JAZZ MESSENGERS

Page 36: Brochure Zondagmatinee 2012

DIeNSteN & VereNIGINGeN

In de wijk Overleie - Pius X zijn tal van diensten, onderwijs-instelling en verenigingen aanwezig. Hierbij een lijst van de actieve organisaties op Overleie en op Pius X. Organisaties die zich niet terug vinden, kunnen contact opnemen met Henk Vandenbroucke en zullen in een volgende editie voor zover mogelijk opgenomen worden.

ONDERWIJS :

Gesubsidieerde Vrije Basisschool St - AmandscollegePIUS XSint elooisdreef 56 Atel : 056/[email protected]

de BrugGesubsidieerd Vrij Gemengd lager Bu.Ba.O, type 1rekolettenstraat 48tel : 056.35.28.90www.bodebrug.be

Deze brochure bevat naast het programma en de praktische afspraken voor de jaarlijkse zeven zondagmatinee’s een heel resem van wijkge-bonden informatie. Hou ze dan ook bij.

Interesse om volgend jaar jouw bedrage, ver-eniging of bedrijf vermeldt te zien in deze bro-chure. Neem contact op met Guido Gheysen.

Page 37: Brochure Zondagmatinee 2012

Sint amandscollegeDiksmuidekaai 6tel : 056.2250.27secretariaat@sintamandscollege.bewww.sintamandscollege.be

Centrum deeltijdse Vorming auRaMeensesteenweg 35tel : [email protected]

CVO VSPW Vormingsleergang voor sociaal en pedagogisch werkSt Amandsplein 15tel : [email protected]

STADSARCHIEF

kortrijksestraat 388Atel : [email protected]

BUURTCENTRUM

Centrum OverleieOverleiestraat [email protected]/centrumoverleie

CULTUURORGANISATIES

Kunstencentrum BudaBroelkaai 1 btel : [email protected]

Theater antigonetacktorenkorte kapucijnenstraattel : [email protected]

Mozaïek vzwOverleiestraat 15atel : [email protected]

De Spatjespc St eloois St Amandsplein 158500 [email protected]

Wit.h vzwOverleiestraat 1tel : 056 57.00.83

Page 38: Brochure Zondagmatinee 2012

PLEEGZORG

Opvang VzW antenneOverleiestraat 15Atel : 056 [email protected]

POLITIE

lokale politiezone Vlastel : 056 23.96.11

wijkagenten : tel : 056 27.12.60• Nancy knockaert (Overleie)• Philippe tanghe (Pius X)

ANDERE

EandisMeensestraat 91tel : 078 35.35.34www.eandis.be

CompostpaviljoenAstridpark kant Meensestraat tel : 056 27.80.00

KERKEN

St elooisparochie Pius xOverleiestraat Sint elooisdreef

e.H. Noël BonteBurg. Schinkelstraat 1gsm : 0478 90.30.36

e.H. Geert GoethalsSint-elooisdreef 19tel : 056 35.00.41gsm : 0488 28.52.35 www.sintamandusparochie.be

de pottenbakkerMeensestraat 83

Peter BordonMoorseelsestraat 658560 wevelgemtel : 056 42.40.19www.depottenbakker.be

mArktEn

Vrijdagmarkt14 - 19 uurelke vrijdag op het Sint Amandsplein

Page 39: Brochure Zondagmatinee 2012

KaartershuisjeAstridpark - info centrum Overleie

Revalidatiecentrum OverleieOverleiestraat 57tel : 056 [email protected]

VereNIGINGeN JEUGDVERENINGINGEN

KSJ PiuS xkoolkapperstraat [email protected]

SPORTVERENINGINGEN

KV Kortrijktav. Jelle ScelstraeteMoorseelsestraat 111 bus btel : 056 [email protected]

Basket Kortrijk Sport CBDemets GuidoMeiweg 638550 Zwevegem056 75 81 [email protected]

HANDELSFEESTCOMITé OVERLEIE

Overleiestraat 20tel : 056 35.36.36

PAROCHIAAL CENTRUM OVERLEIE

Sint Amandsplein 15tel : 056 37.26.27

Staat jouw vereniging hier nog niet genoteerd ? Neem con-tact op met [email protected] een volgende editie wordt je vereniging zeker vermeld.

Page 40: Brochure Zondagmatinee 2012

COMPUSTARTHE STAR IN HARD- AND SOFTWARE

WWW.COMPUSTAR.BEPC’s - laptops - toebehoren - herstellingen waar ook gekocht

BRUGSESTRAAT 28, 8500 KORTRIJK, 056224331, [email protected]

Page 41: Brochure Zondagmatinee 2012

Naar jaarlijkse gewoonte is er de zaterdag voor Moederdag heelwat deining in de straten tussen de Brugsesteenweg en de leie . Voor het derde jaar op rij wordt daar namelijk een heuse stratenloop georganiseerd met de welluidende naam: Pius x-RunDe run gaat door op het grondgebied van de Sint-Pius x-wijk op zaterdag 12 mei 2012.

traditioneel wordt er gestart met een kinderloop om 14 uur. Om 14u30 is er voor “de jogger in zijn kinderschoenen” een nieuwe afstand ingelast van 2,5 km.

Het startschot voor de 5 km-jogging wordt gegeven om 15u00. Het sportieve luik sluiten we af met een 10 km-run om 15u45. wie wil kan nadien nog genieten van een natje

en een droogje aan de bar. een deel van opbrengst wordt geschonken aan het Sociaal Fonds van de Pius x-school. Zin om een kijkje te komen nemen of om deel te nemen ?

wij verwachten jou in de Sint-elooisdreef op het kerkplein.De inschrijvingbijdrage bedraagt in voorinschrijving 7 euro. Na 6 mei tot en met de dag zelf betaal je 12 euro. kinderen betalen 3 euro. Je kan inschrijven via www.piusxrun.be er is een t-shirt(of medaille voor kids) en een goodiesbag voor elke deelnemer .

Voor info kan je steeds terecht bij :Wim Vandevelde, Koolkappersstraat 44, Kortrijk, e-mail: [email protected]

PIuS ruN

Page 42: Brochure Zondagmatinee 2012
Page 43: Brochure Zondagmatinee 2012

lOwlANDGAMeS Op zaterdag 12 mei is het feest in het ‘koning Albertpark, het openluchtzwembad en Buda-beach! Op dat moment organiseren we de finale van de lowlandgames en sluiten we af met een spetterend feest!

Nodig je familie, je buren, je vereniging of je bedrijf uit en geniet van deze unieke topgebeurtenis!

Samen met theater Antigone, kSJ Pius X, en Buurtcentrum Overleie zorgen we voor een fantastische dag.

Vanaf 11u tem 13u is iedereen welkom in het openlucht-zwembad om de eerste finalisten aan het werk te zien. In het kader van te land, te water en in de lucht moeten ze er enkele spectaculaire opdrachten uitvoeren. kom dat zien!

Om 14u tem 17u verplaatst de finale naar het koning Albert-park. Als bezoeker kan je in het park genieten van vele gratis activiteiten.

Diverse volksspelen, schietsporten, veel kinderanimatie, vuurspuwers, optredens en een gezellig sfeermarktje zorgen er voor dé vakantiesfeer. en wees gerust, er staan nog veel verrassingen op je te wachten!

Page 44: Brochure Zondagmatinee 2012
Page 45: Brochure Zondagmatinee 2012

we sluiten af met een muzikaal programma dat start op Buda-beach.

17u-19u: De Kemels (covers)

19u30-21u: Turbo Alive Band (Johny Turbo-liedjes)

21u30-23u: Orchestre International du Vetex

De ‘lowlandgames’ kaderen in de actie ‘Iedereen Olympier’ en zijn een knipoog van de stad aan de 30ste editie van de Olympische Spelen die dit jaar in londen doorgaan.

kom daarom af, supporter en profiteer van dit unieke evene-ment!

Meer info? Surf naar www.iedereenolympier.be, mail naar [email protected] of bel naar 056/27.73.00

BruGGeNlOOP

Sedert vorig jaar is de regio een loopevenement rijker. een familie run over de nieuwe kortrijkse bruggen die zich in het gebied kortrijk leie Noord bevinden.

een groep enthousiaste medewerkers uit de buurt heeft zijn schouders onder dit geslaagde evenement gezet. De eerste editie was dan ook mede door het schitterende zomerweer een voltreffen. Meer dan 480 lopers vonden hun weg naar de bruggenloop.

wat eerst als onmogelijk werd geacht werd werkelijkheid. Overleie stond in het middelpunt van de belangstelling. talrijke kranten wijdden een artikel aan dit gebeuren en de commentaren waren unaniem : “ mooi parcours, volgende jaar komen we terug af”.

Vandaar we konden niet terug. een tweede editie van de bruggenloop vindt dit jaar plaats op 30 september 2012. terug op zondagvoormiddag.

Momenteel werkt een kleine maar enthousiaste ploeg vrijwilligers in stilte om van dit gebeuren terug een hoogmis voor de lopers te maken. Heb je zin om je hiervoor in te zetten? enthousiaste mede-werkers zijn steed smeer dan welkom. contact kan je opne-men via mail : [email protected]

kandidaat lopers kunnen zich inschrijven via onze website www.bruggenloop.be waar je eveneens alle informatie vindt omtrent de loop. Neem zeker ook een kijkje op onze facebookpagina en maak je vriend dan blijf je als eerste op de hoogte van alle nieuws hieromtrent.

tot 30 september.

Page 46: Brochure Zondagmatinee 2012

NIeuwe INwONerS we zouden de stap zetten, een eigen huis kopen. waar wilden we ons settelen ? In de omgeving van Heule.Nieuwbouw of bestaand? Dat maakte echt niet uit, zo lang er maar niet te veel werk aan was.

Na wat surfen, een beetje rondrijden en enkele huizen te hebben bezocht, botsten we op een huis in kortrijk. Vanaf het eerste bezoek wisten we het, dit moet het worden. en dit werd het. we zouden dus in kortrijk gaan wonen, net aan de grens met Heule.

GEVONDEN !

Juni 2011, het was zover. we namen intrek in ons eigen huis. De eerste dagen werden volledig in beslag genomen door

het uitpakken van verhuiskartons. Het ontdekken van onze nieuwe buurt bleef beperkt tot enkele korte bezoeken aan het dichte stadscentrum. Met onze buren hadden we al ken-nis gemaakt maar hier bleef het bij.

een paar weken later, toen alles wat op punt stond, besloten we onze ontdekkingstocht van de buurt toch wat uit te brei-den. we gingen wandelen en fietsten langs de leieboorden, ontdekten de Noordbrug, de fietsbrug, en uiteindelijk ook Overleie.

OVERLEIE

uiteraard hadden we al gehoord van Overleie, we hadden zelfs al enkele uitnodigingen in onze bus gehad voor de

Page 47: Brochure Zondagmatinee 2012

activiteiten daar, maar Overleie, dat was voor ons een ander deel van de stad. we hadden er nooit bij stilgestaan dat ook wij tot de wijk Overleie behoorden.

tijdens een avondje taverne Schinckel ontmoetten we onze buren die echt verknocht zijn aan Overleie en met veel liefde over de buurt vertelden. taverne Schinckel blijkt een begrip op Overleie, het is een taverne die al jaren bestaat en waar verschillende generaties samenkomen. Ook de zaakvoerder ervan blijkt een echte voortrekker van de buurt te zijn en organiseert er vanalles. Hierdoor kwamen we meer in contact met de buurt en voel-den we ons stap voor stap meer verbonden met Overleie.

KENNISMAKEN MET DE BUURT.

Nu de winter stilaan plaats maakt voor de lente en zomer, kunnen we onze ontdekkingstocht hervatten. Binnenkort vinden er tal van activiteiten plaats en zullen we voor het eerst een bezoek kunnen brengen aan de zondagsmatinee. Hier zullen we vast en zeker nieuwe mensen leren kennen en kunnen proeven van een traditie op Overleie.

we hebben onze verhuis naar kortrijk en meerbepaald leie-Noord nog niet beklaagd. Na een trage start zijn we in contact gekomen met de buurt, waar er toch wat te beleven valt en een buurt die zich nog steeds verder aan het ontwik-kelen is in alle opzichten.

Page 48: Brochure Zondagmatinee 2012

eén van de grote veranderingen voor Overleie is de komst van het Vlasmuseum in het voorjaar 2014.

Het feit het Vlasmuseum er voor gekozen heeft om naar Oveleie te komen berust niet op toeval. ten eerste wou het Vlasmuseum graag verhuizen naar een pand aan de leie. Dit omdat de leie aan de basis ligt van de expansie van de vlasnijverheid in deze streek. Het is dan ook een belangrijk symbool.

ten tweede omdat in Overleie veel pakhuizen stonden waar-in het vlas verzameld werd alvorens naar een ander land te verschepen. Het nieuwe gebouw van het Vlasmuseum is zo’n pakhuis en was zelfs het grootste verzendhuis van kortrijk. Het was het gebouw van de Linen Thread Company.

VlASMuSeuM OP OVerleIe THE LINEN THREAD COMPANY

the linen thread company is een handelsassociatie die in 1898 opgericht werd door de spinnerijen Barbour, Finlayson en knockx die hun hoofdkantoren hadden in Noord-Ierland en Schotland. Hun doel was een gemeenschappelijk aankoop van vlas, zodat ze de prijzen konden drukken. Aangezien de drie firma’s zelf al filialen hadden over de hele wereld en er nadien nog andere spinners aansloten, kon de linen thread company echt zeer grote hoeveelheden aankopen en dus zeer zwaar drukken op de prijs.

the linen thread company had natuurlijk zijn oog laten vallen op het leievlas. Dit vlas werd geroot in de leie en was van uitstekende kwaliteit. De engelse firma’s noemde de leie

Page 49: Brochure Zondagmatinee 2012
Page 50: Brochure Zondagmatinee 2012

daardoor ook wel eens de Golden river. De linen thread company bouwde in 1913 een groot pakhuis in kortrijk waar ze het vlas konden verzamelen en hekelen alvorens naar het thuisland te verschepen. Het gebouw was groter dan vandaag. Het strekte zich uit van de Noordstraat tot de Gasstraat en volledig tot aan de rekolettenstraat.

the linen thrad company was niet altijd even populair bij de lokale bevolking. Doordat het zo’n grote hoeveelheden kon aankopen, werden de prijzen zwaar gedrukt én durfde de firma al eens grote partijen vlas weigeren.

De Belgische vlassers gaven de linen thread company dan ook de bijnaam van het engels Syndicaat. er was in de reco-lettenstraat zelfs een café die deze naam overnam.

EEN KLEINE BEETJE GESCHIEDENIS

the linen thread company heeft niet lang van zijn gebouw kunnen genieten. In 1914 brak de eerste wereldoorlog uit en trokken de spinners terug naar hun thuisland. Het gebouw werd opgevorderd door de Duitse overheid om er postdui-ven in te bewaren. tijdens het interbellum kende de linen thread company een goede werking, maar in 1940 moest de firma zich opnieuw terugtrekken voor de tweede wereld-oorlog en kort na de tweede wereldoorlog verliet de linen thread company definitief de gebouwen.

Page 51: Brochure Zondagmatinee 2012

Door de opkomst van de vrachtwagen moesten ze aangepast worden me grotere poorten, een investering die de firma niet meer wou doen. Het gebouw werd verkocht. Mensen van kortrijk zullen het gebouw dan ook vooral kennen als de ijzerwarenwinkel van Debels of de latere zaak van de euro-shop.

In 2010 nam de stad kortrijk het gebouw in erfpacht voor 30 jaar.

VLASMUSEUM

Vooraleer het Vlasmuseum zijn intrek kan nemen in het nieuw gebouw, moeten er nog grote aanpassingen gebeu-ren. De stad kortrijk heeft daarom in 2010 een architectuur-wedstrijd uitgeschreven en op basis daarvan noArachitecten en MADOc geselecteerd. Het architectenteam koos ervoor om een “golden rooftop” te maken bovenop het bestaande gebouw, dit als knipoog naar de Golden river. Vandaag is de stad volop bezig met het maken van de plannen, de aanbe-stedingen én de aanvraag van vergunningen.

Begin 2014 opent het museum haar deuren.

wie zich wil verdiepen in een volkse geschiedenis van Overleie, doet er goed aan het boek ‘Overleie 670 - 1933’ van A. Loontjens te raadplegen. Helaas is dit werk moeilijk te vinden. Geschreven in de jaren 1930, bevat het een schat aan pittoreske details en populaire overleveringen. we trakteren u op enkele fragmenten.

“Bejaarde menschen herinneren zich, hoe de vestingen, na gedurende meer dan 3 eeuwen onze voorouders beschermd en beschut te hebben, stuk voor stuk gesloopt werden. De laatset sporen ervan verdwenen met het aanleggen van het Volkspark rond 1900.

De pilaren der Bisseghem- en Brugpoort staan op dat plan nog duidelijk vermeld. Die er iets van weet, heeft het ge-hoord uit den mond van vader of moeder, dat de poorten alle dagen om 10 u gesloten werden; dat niemand, zonder betalen, meer in of uit kon, enz.

Met de afschaffing der octrooien in 1860, werden ze totaal nutteloos en, daar ze eerder hinderlijk waren voor het steeds drukker wordend verkeer, brak men ze korts nadien af. De Bisseghempoort bestond uit twee gebouwen, vier meter vierkant met een doorgang van 4m., gesloten met een dub-bel ijzeren hek; zij werd afgebroken in 1874-75. Het dubbel hek was reeds eenigen tijd eerder afgenomen. “

OVerleIe VrOeGer

Page 52: Brochure Zondagmatinee 2012

OVER HET VOORMALIG KLOOSTER DER MINNEBROEDERS:

De heer Georges Dekien, wiens eigendom, hof en groote fabriek een aanzienlijk gedeelte van het oude kloosterbeluik beslaan, was onze leidsman. In zijn hof toonde hij ons een groot deel van de omheining van het vroeger klooster.

Van den oostermuur staan nog deelen recht in hovingen van verschillende huizen in de Overleiestraat: bij den heer Vander Mensbrugge, een deel van den zuidermuur met den datum 1526; en een stuk van den oostermuur, in den hof en in de weverij verwerkt (1).

kamiel, de dienstbode, toonde de toegemetste ovale ope-ningen in dat gedeelte. “Dat waren de kleine vensters die op de cellen uitgaven en waardoor zij konden spreken met de bezoekers”, zegde hij.

Het overige der nog bestaande oude kloostergedeelten is ingenomen door een tiental woningen voor kleine burgers en werkersgezinnen, eveneens toebehoorend aan den heer Dekien. Overal dezelfde dikke muren, toegemetselde kapel-letjes, versierde gewelven rustend op de kapiteelen van ingemetselde pilaren.

Gedurende den oorlog vluchtten de inwoners van ’t ge-buurte, bij elken vliegeraanval, in de sterk gebouwde huizen, meenend aldaar veilig en wel beschut te zijn.

“er is hier ook een zottenhuis geweest”, zegde ons een oud vrouwtje. “Mijn moeder heeft het mij dikwijls gezegd: als de zotten kwaad werden, staken de bewakers ze met het hoofd in het koud water daar in dien put”, zij wijst een gemetselden put aan den overkant van den muur Dekien.“en daar was ook eens een priester, die heele dagen zat te zingen.”

DE EERSTE FIETS

“Op 1 juli 1888 stond er een gansche troep toeschouwers voor een herberg op Overleie. een jonge man, met een korte pofbroek aan en een lichte pet op het hoofd, was als een pijl uit een boog op twee wielen uit de richting van Meenen gekomen en had zijn gerief voor de deur geplaatst.

elkeen werkte met de ellebogen om het ding van dichterbij te zien. toen de jonge kerel buiten kwam, op zijn machine wipte en weer als de bliksem verdween, was ’t een alge-meene bewondering en heel den dag door sprak men van niets anders op Overleie.

ergoedcel : Bernard Pauwels

(1) Het betreft weverij Menstra, nu VOc Mozaïek

Page 53: Brochure Zondagmatinee 2012

MINIGOlF OPeNt OPNIeuw ZIJN DeureN Inderdaad. Vanaf de eerste dag van de paasvakantie staan de minigolfvrijwilligers al voor je klaar. elke dag kun je starten voor een parcours minigolf van 14 uur tot 18 uur.

18 blinkende banen in een groene omgeving. Je kan er een frisdrank kopen en even verpozen. De ideale ontspanning voor jong en oud of voor het hele gezin.

De prijs voor een parcours bedraagt 2 € vanaf 12 jaar en 1 € voor kinderen tot 12 jaar.

we zijn open elke dag van de paasvakantie, elk weekend en op de feest- en brugdagen van april, mei en juni, elke dag van de zomervakantie en elk weekend van september.

wie met een groep wil komen op andere dagen, kan een aanvraag richten naar [email protected] of bellen naar 056 / 27 73 80.

Voor een groep kleiner dan 15 personen, bedraagt de kostprijs 25€, grotere groe-pen betalen 40€.

Voor een groep kleiner dan 15 personen, bedraagt de kostprijs 25€, grotere groe-

Page 54: Brochure Zondagmatinee 2012
Page 55: Brochure Zondagmatinee 2012
Page 56: Brochure Zondagmatinee 2012
Page 57: Brochure Zondagmatinee 2012

BlIJF OP De HOOGte Overleie en Pius zijn buurten in beweging. Grote investerin-gen zijn reeds bezig of gepland. tal van verenigingen organiseren daarenboven een veelheid aan activiteiten. Op verschillende manieren kan je op de hoogte blijven.

Volg ons op FACEBOOK of via de website www.zondag-matinee.taverneschinckel.be. De laatste nieuwtjes en toffe foto’s zijn er te vinden. laat er gerust je mening, foto’s of video’s achter.

13 mei : zondagmatinee BeweeGt.20 mei : zondagmatinee SNOePt.3 juni : zondagmatinee ONDekt.10 juni : zondagmatinee OP ZIJN BeSt.17 juni : zondagmatinee SPeelt.24 juni : zondagmatinee kOOkt.1 juli : zondagmatinee Zet De ZOMer IN.

weersomstandigheden of andere onvoorziene omstandigheden (vulka-nen die uitbarsten, onaangekondigde zonsverduisteringen enz.), kunnen soms aanleiding geven tot het afgelasten van geplande activiteiten. De organisatoren behouden zich het recht hiertoe. Anderzijds maken de organisatoren er een erezaak van om regelmatig verrassingen uit hun hoed te toveren zodat je praktisch altijd meer waar krijgt voor je geld dan wat in het magazine vermeld staat.

Page 58: Brochure Zondagmatinee 2012

HOe kOM Ik NAAr De ZONDAGMAtINee kom de zondagmatinee bezoeken met de auto, fiets of met het openbaar vervoer.

Met de fiets ben je er snel en hoe je geen parkeerplaats te zoeken. Dus doen.

Verkies je het openbaar vervoer . Bus n° 6 vertrekt op het uur, 20 en 40 minuten na het uur aan het station. Je bent zo op Overleie

Verkies je de wagen dan kan je parkeren op volgende plaat-sen.

Page 59: Brochure Zondagmatinee 2012
Page 60: Brochure Zondagmatinee 2012