Brochure voor leerkrachten 2015-2016

14

description

Bibliotheek Haaltert

Transcript of Brochure voor leerkrachten 2015-2016

Page 1: Brochure voor leerkrachten 2015-2016
Page 2: Brochure voor leerkrachten 2015-2016

Inhoud

Page 3: Brochure voor leerkrachten 2015-2016

Achterstraat 2 9450 Haaltert 053 85 86 60 [email protected]

Adv. De Backerstraat 55 9450 Denderhoutem 054 32 52 86 [email protected]

Di: 15u30 - 19u30 Wo: 13u00 - 17u00 Do: 15u30 - 19u30 Vr: 09u00 - 12u00 Za: 09u00 - 12u00 Zo: 10u00 - 12u00

Di: 17u30 - 19u30 Wo: 13u30 - 16u30 Za: 09u00 - 12u00

Contact en Openingsuren

Hilde Raes [email protected]

Martine De Troyer [email protected] Edit Meijer [email protected]

Laurent Volckaert [email protected]

Page 4: Brochure voor leerkrachten 2015-2016

U leest nu de gloednieuwe brochure van de bib voor het schooljaar 2015-2016. Hierin vindt u een overzicht van educatieve materialen, diensten en activiteiten die de bibliotheek te bieden heeft voor het lager onderwijs.

De bib wil graag uw partner zijn op het vlak van leesbevordering, leesplezier en mediawijs-heid bij kinderen. Neem dus de tijd om alles te ontdekken, laat u verrassen en trek met de klas op avontuur in de bib.

Hebt u zelf nog leuke of interessante suggesties? Laat het ons zeker weten!

We kijken uit naar een fijne samenwerking en een boeiend bibjaar!

Het bibliotheekteam

Beste directie en leerkracht

Page 5: Brochure voor leerkrachten 2015-2016

Met de klaskaart kunt u samen met de leerlingen boeken, tijdschriften, strips en audiovisuele mate-

rialen komen ontlenen.

Er kunnen max. 50 jeugdmaterialen ontleend worden.

De materialen kunnen 8 weken in het bezit van de klas blijven, maar kunnen niet verlengd worden.

U hoeft bij laattijdig inleveren geen boete te betalen, toch willen we vragen dat de leerkracht er-

voor zorgt dat de uitleentermijn wordt gerespecteerd.

De leerkracht houdt bij welk kind welk materiaal in bezit heeft.

Op het einde van het schooljaar worden alle ontleende boeken ingeleverd.

Klassikale uitleningen

Problemen in verband met verloren boeken of beschadigd materiaal worden

besproken met de betrokken leerkracht en de schooldirectie.

Om de klasbezoeken op een correcte en aangename manier te laten verlopen, kan de bibliotheek enkel op afspraak worden bezocht. Deze afspraken worden aan het begin van het schooljaar vastgelegd en dienen te worden gerespecteerd. Mocht het niet lukken om langs te komen op de geplande dag, maak dan zelf

een nieuwe afspraak.

Boekenkoffers

Scholen die te ver van de bibliotheek verwijderd zijn, kunnen gebruik maken van onze

boekenkoffers.

Een medewerker van de bibliotheek brengt de boekenkoffers volgens de vooraf opgestelde

planning naar de scholen.

Wij vragen de leerkrachten om de boeken tijdig te verzamelen en klaar te zetten voor onze

collega.

Niels De Ryck [email protected]

Ka-

Kalender

Brengen: 16/09/2015

Ophalen: 28/10/2015

Brengen: 12/11/2015

Ophalen: 06/01/2016

Brengen: 14/01/2016

Ophalen: 02/03/2016

Brengen: 08/03/2016

Ophalen: 27/04/2016

Brengen: 03/05/2016

Ophalen: 09/06/2016

Page 6: Brochure voor leerkrachten 2015-2016

De bibliotheek verkennen

De bibliotheek is voor kinderen nog dikwijls een doolhof van rekken, waarin ze niet dadelijk hun weg vinden. Via rondleidingen krijgen de leerlingen inzicht in de bibliotheek en leren ze de bib gebruiken.

Met de klas naar de bib trekken voor een les kan voor veel leerlingen een boeiende ervaring zijn. Wilt u graag met de klas een bezoek brengen aan de bib? Dan zijn jullie meer dan welkom. Een rondleiding aanvragen in de bib kan het hele jaar door.

Bibliotheekintroductie op maat, speelse zoektocht naar de bibkabouters met voorleesmoment Doelgroep: 1ste leerjaar Inhoud: Wat is een bibliotheek? Duur: 50 minuten Wanneer: november 2015 De bibliotheek neemt contact op met de scholen om een afspraak te maken voor deze activiteit.

Bibliotheekintroductie met ons bibrad Doelgroep: 5de leerjaar Inhoud: Bibliotheekintroductie, boekenweetjes, mediawijsheid Duur: 50 minuten Wanneer: mei 2016 De bibliotheek neemt contact op met de scholen om een afspraak te maken voor deze activiteit.

“De leerlingen beleven plezier in het gebruiken van taal en het spelen met taal in concrete situaties. Zijn bereid spontaan en zelfstandig voor hen bestemde boeken en andere infobronnen in te kijken .”

Eindtermen

lager onderwijs

Eindtermen

lager onderwijs “De leerlingen kunnen op systematische wijze verschillende informatiebronnen op hun niveau zelfstandig gebruiken.”

De bibliotheek verkennen

Page 7: Brochure voor leerkrachten 2015-2016

Workshop over informatievaardigheden Doelgroep: 6de leerjaar Inhoud: Online en offline zoeken, catalogus, krantenarchief, beoordelen van digitale bronnen Duur: 90 minuten Wanneer: oktober 2015 De bibliotheek neemt contact op met de scholen om een afspraak te maken voor deze activiteit.

“De leerlingen kunnen met behulp van ict voor hen bestemde digitale informatie opzoeken, verwerken en bewaren. Kunnen ict gebruiken bij het voorstellen van informatie aan anderen .“

Eindtermen

lager onderwijs

Alle klassen van het 3de leerjaar worden door de bib uitgedaagd om 60 boeiende uitdagingen aan te gaan. Sommige opgaves zijn snel op te lossen, andere vergen meer tijd. Er kan individueel worden gewerkt, in groepjes of met de hele klas samen. De leerlingen proberen binnen de vastgestelde periode zoveel mogelijk uitdagingen af te werken. De klas met de meeste volbrachte opdrachten wint een leuke verrassing! Doelgroep: 3de leerjaar Inhoud: Bibliotheekintroductie, leesbevordering, leesplezier, creatief bezig zijn , mediawijsheid, bevorderen van een goede samenwerking Wanneer: van 1 oktober tot 29 februari Inschrijving telefonisch of via email.

“De leerlingen kunnen samenwerken met anderen, zonder onderscheid van sociale achtergrond, ge-slacht of etnische origine.”

Eindtermen

lager onderwijs

Page 8: Brochure voor leerkrachten 2015-2016

Aanbod van de jeugdbib

peuterboekjes: verhalen tot 3 jaar

prentenboeken “Lekker slim boekjes” voor aanvankelijk lezen voorleesverhalen en sprookjes zoekboeken Fundels (digitale prentenboeken) kamishibai vertelplaten en verteltheater voorleesrugzakjes eerste leesboekjes met aanduiding van AVI-niveau gele bolletjes: verhalen tot en met 8 jaar groene bolletjes: verhalen van 9 tot 12 jaar rode bolletjes: verhalen van 12 tot 14 jaar informatieve boeken jeugdpoëzie stripverhalen anderstalige kinderboeken en OMundo collectie cd's en dvd's luister- en Daisy-boeken voor kinderen tijdschriften voor kinderen ( National Geographic Junior, Zo zit dat!, Knutselkunst, Joepie)

Page 9: Brochure voor leerkrachten 2015-2016

In samenspraak met de Haaltertse scholen geven we de

eerste leesboekjes de oude AVI-aanduiding.

Omrekentabellen van het oude naar het nieuwe AVI-

systeem zijn in de bibliotheek beschikbaar.

Indien gewenst kan men een AVI-niveau in de catalogus

opzoeken.

Niveaulezen

Voor beginnende lezertjes is het soms wat moeilijker om een passend boek te vinden. De vijfvingertest is een handig hulpmiddel om een geschikt boek te kiezen.

Hoe doe je deze test?

1. Lees een bladzijde uit het boek.

2. Al de woorden die moeilijk zijn om te lezen tel je op je vingers.

3. Tel je minder dan vijf vingers? Probeer dan het boek te lezen!

4. Tel je meer dan vijf vingers? Het boek zal waarschijnlijk te moeilijk zijn. Kies een ander boek en doe de test nog eens.

Page 10: Brochure voor leerkrachten 2015-2016

Speciale collecties in de kijker

OMundo, een Kleine Wereldbibliotheek, is een project van Stichting Lezen dat de mooiste prentenboeken uit de hele wereld wil binnenbrengen in multiculturele klassen. Met dit project wil Stichting Lezen deze kinderen de kans geven om iets over zichzelf en hun eigen achtergrond te vertellen in hun Vlaamse klas.

Op de website www.omundo.be vindt u informatie over het project, de audioversie van de boeken in de oorspronkelijke taal en lestips. De boeken van OMundo kunt u in de hoofdbibliotheek voor 4 weken ontlenen.

Voor wie graag wil voorlezen, maar moeilijk een keuze kan maken uit onze collectie, hebben wij kant-en-klare voorleesrugzakjes voor kleuters samengesteld. Een rugzakje bevat prentenboeken, informatieve boeken, een cd en een dvd. Elk rugzakje heeft een andere thema. De rugzakjes kunt u in de hoofdbibliotheek en in het filiaal voor 4 weken ontlenen.

Het project OMundo en de voorleesrugzakjes worden ondersteund door BibArt en de provincie Oost-Vlaanderen.

Nieuw

Page 11: Brochure voor leerkrachten 2015-2016

zijn gebruiksvriendelijke luisterboeken voor iedereen met een leesbeperking. Het grote voordeel van een Daisy-boek is dat u het hanteert zoals een gewoon boek. U kan erin bladeren, stukken opnieuw beluiste-ren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen: het is allemaal mogelijk! Een Daisy-boek kan u beluis-teren op een Daisy-speler, een cd-speler met mp3 ondersteuning of op de computer.

De bibliotheek bezit een grote collectie Daisy-boeken, en heeft ook de mogelijkheid om Daisy-boeken op aanvraag kosteloos te bestellen bij Luisterpunt Bibliotheek.

Kamishibai betekent 'papieren drama' en wordt in Japan al eeuwen-lang gebruikt.

Een kamishibai bestaat uit een kastje waar u vertelplaten kan insteken. Het publiek ziet de illustratie en de verteller leest de bijhorende tekst die achteraan op de vertelplaat staat. Het is een leuke manier om een prentenboek te vertellen aan een groep kinderen.

Via de catalogus, met het trefwoord “kamishibai” kunt u een lijst van de beschikbare vertelplaten opvragen. Het verteltheater en de vertel-platen kunnen door leerkrachten 2 weken ontleend worden.

Op aanvraag rijden we graag naar de klassen met onze kamishibai-fiets om mooie verhalen te vertellen.

Zoekt u een krantenartikel voor uw leerlingen in verband met de actu-aliteit of een thema? Dan is het krantenarchief Gopress, de digitale persdatabank waarin u artikels kunt raadplegen, ideaal voor u. Hoe werkt het? 1. Surf naar de catalogus van de bib. 2. Klik op de knop “catalogus“ en duid “krantenarchief'“ aan. 3. Voer een zoekopdracht uit. 4. Klik op het artikel om te openen. 5. Log in met uw 'Mijn Bibliotheek-account'. Na het inloggen kan

u het artikel downloaden, bewerken, afprinten, delen,… Heeft u nog geen Mijn Bibliotheek-account? Registreer dan via de website: mijn.bibliotheek.be

Page 12: Brochure voor leerkrachten 2015-2016

Maandelijks lezen op woensdagnamiddag vanaf 14u enthousiaste vrijwilligers voor aan alle aandachtige oortjes van 5 tot 8 jaar.

KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden lezen per jaar 8 boeken uit een lijst. In Haaltert komen de juryleden samen in leesgroepen om te praten over de boeken. Op het einde van het leesjaar bekronen ze het allermooiste boek. Leesplezier staat hierbij centraal. De kinderen kunnen vanaf september inschrijven. Meer info op www.kjv.be en op de gemeentelijke website: www.haaltert.be

Bibart in samenwerking met Linc vzw organiseert een lezing over hoe ouders en leerkrachten kinderen uit het eerste leerjaar kunnen helpen bij het leren lezen. De lezing gaat door op maan-dag 21 september in de bibliotheek van Aalst en op woensdag 21 oktober in de bibliotheek van Ninove van 19u30 tot 21u45. Deelnemen kost 3 euro. Voor anderstalige ouders wordt een infoavond georganiseerd op maandag 28 september vanaf 19u30 in de bibliotheek van Aalst en op woensdag 28 oktober vanaf 19u30 in de bibliotheek van Ninove. Deelnemen is gratis.

Vanaf september kunnen alle eerste lezertjes opnieuw sparen voor een leuk leesgroeiboek. Bij elk bezoek aan de bib krijgen ze een stempel op hun spaarkaart. Wanneer de kaart vol is, kan deze ingeruild worden voor een uniek leesgroeiboek, geschreven door Claire de Lombaert en geïllustreerd door Ann de Bode.

Activiteitenkalender

16-09-2015 Herfst: met knutselmoment in de hoofdbib

21-10-2015 Griezelen

25-11-2015 Smullen

16-12-2015 Kerstverhalen

06-01-2016 Driekoningen

03-02-2016 Carnaval: met knutselmoment in de hoofdbib

16-03-2016 Weg van de stad

20-04-2016 Digitaal voorlezen

18-05-2016 Spring in de lente: met knutselmoment in de hoofdbib

15-06-2016 Afsluiter met illustratrice Hilde Schuurmans

Page 13: Brochure voor leerkrachten 2015-2016

In het najaar verkopen we de afgevoerde materialen van het voorbije jaar in de hoofdbibliotheek.

Zaterdag 10 oktober verwennen we onze kleine en grote lezers op onze jaarlijkse verwendag.

Van 21 tot 29 november is het opnieuw Voorleesweek. Ook in de bibliotheek van Haaltert staat deze week “het leukste kwartiertje van de dag” centraal. Meer info op www.voorlezen.be Op 27 november sluiten we de voorleesweek af met een voor de allerkleinsten.

De Poëzieweek 2016 begint op 28 januari met Gedichtendag en eindigt op 4 februari 2016

Met het thema Weg van de stad duiken we van 5 tot 20 maart de Jeugdboekenweek in. Auteursbezoeken, spelmomenten en spannende wedstrijden staan weer op ons programma.

In de zomervakantie kunnen de kinderen met Vlieg opnieuw op zoek naar avonturen in de bibliotheek. Meer info op www.uitmetvlieg.be

In de zomervakantie van 2016 zetten we ons leesbevorderingsproject voor de leerlingen en de leerkrachten van het lager onderwijs voort.

Page 14: Brochure voor leerkrachten 2015-2016