Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

57
Studeren bij Windesheim Flevoland Kies uit 18 hbo-opleidingen 2013-2014 www.windesheimflevoland.nl

description

Een informatief overzicht van alle voltijdopleidingen van Windesheim Flevoland in Almere

Transcript of Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

Page 1: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

Studeren bij Windesheim Flevoland

Kies uit 18 hbo-opleidingen2013-2014

www.windesheimflevoland.nl

Page 2: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

1www.windesheimflevoland.nl

Studeren bij Windesheim Flevoland pag. 2

Comakership: leren in en van de praktijk pag. 6

De beroepenwereld van Windesheim Flevoland pag. 8

Studeren in Almere pag. 12

Hoe kies je een opleiding? pag. 14

Studentbegeleiding pag. 16

Van mbo naar hbo pag. 18

Kennis en onderzoek pag. 20

Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) pag. 22

Pedagogiek pag. 28

Sociaal Pedagogische Hulpverlening pag. 32

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening pag. 38

Logopedie pag. 42

Verpleegkunde pag. 46

Bouwkunde pag. 50

Mobiliteit (Verkeerskunde) pag. 56

Industrieel Product Ontwerpen pag. 62

Engineering, Design and Innovation (Ondernemen, Innovatie en Techniek) pag. 66

Werktuigbouwkunde pag. 70

Informatica (Information Engineering) pag. 74

Communicatie pag. 80

Human Resource Management (Personeel en Arbeid) pag. 84

Bedrijfskunde MER (Management, Economie en Recht) pag. 88

Bedrijfseconomie pag. 92

Commerciële Economie pag. 96

Small Business en Retail Management pag. 100

Toelating, aanmelden en kosten pag. 104

Agenda open avonden: wees welkom op onze hogeschool! pag. 107

Inhoudsopgave

‘Je hebt een brochure van Windesheim Flevoland aange-

vraagd. Een prima beslissing om je te oriënteren op een

vervolgopleiding. Wordt het iets technisch, of kies je voor

de verpleging? Wil je voor de klas staan, of doe je liever

een van onze economische opleidingen? Kies in ieder geval

een opleiding die bij je past. Daar helpen we je graag bij.

Allereerst met deze brochure, maar ook met de nieuwste in-

formatie op de website. Kom ook naar onze open avonden.

Daar kun je praten met studenten en docenten, kom je meer

te weten over onze achttien hbo-opleidingen en kun je een

studiekeuzeworkshop volgen. Of loop een dag mee met een

student om te ervaren hoe het is om in Almere te studeren.

Je ziet het: er zijn volop mogelijkheden om tot een goede

opleidingskeuze te komen. Wat je ook besluit, het gaat om

jouw toekomst. En wie weet begint die wel bij Windesheim

Flevoland. Je bent van harte welkom. Tot ziens!’

Albert Cornelissen,

College van Bestuur

Je bent van harte welkom

Page 3: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

32 www.windesheimflevoland.nlStuderen bij Windesheim Flevoland

Studeren bij Windesheim Flevoland

PraktijkgerichtDe praktijk staat centraal bij alle opleidingen van Windesheim Flevoland. Je gaat zo vroeg mogelijk in de opleiding aan de slag bij bedrijven, zorginstellingen, basisscholen of andere organisa-ties. Je verwerft externe opdrachten en voert ze zoveel mogelijk zelfstandig uit. Comakership noemen we dat. Lees meer over Comakership op pagina 16.

Daarnaast hebben alle opleidingen contacten met het regionale werkveld, waardoor je de Comakerships bij relevante organi-saties kunt uitvoeren. Door deze contacten zijn de opleidingen goed afgestemd op de eisen van het werkveld en wordt er gewerkt met de nieuwste inzichten uit de praktijk.

Windesheim Flevoland krijgt bij de verdere ontwikkeling van de hogeschool advies van de Higher Education Development Board en werkveldadviescommissies. Daarin zitten mensen die weten wat de regio nodig heeft en zorgen dat de opleidingen van Windesheim Flevoland aansluiten op behoeften van onder meer bedrijven, scholen en zorginstellingen in Almere en omgeving.

Persoonlijke begeleidingBij Windesheim Flevoland ben je geen nummer: de opleidingen zijn kleinschalig, jij kent de docenten en zij kennen jou. Je kunt altijd bij je docenten aankloppen, met vragen en problemen, maar ook als je wat leuks wilt vertellen natuurlijk. Ze leren je het vak kennen en helpen je op weg naar het diploma.

Voor je begint met je opleiding word je uitgenodigd voor een Startgesprek over je studiekeuze en je motivatie. Zo wil Windesheim Flevoland ervoor zorgen dat je aan de juiste oplei-ding begint. Als jij op je plek zit, is de kans dat je de opleiding succesvol afrondt het grootst. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

Met je vaste studentbegeleider bespreek je je voortgang, plan-nen en eventuele knelpunten. En mocht het nodig zijn, dan helpt Windesheim Flevoland je ook echt verder als het niet zo lekker loopt. Daarvoor kun je onder meer terecht in De Living. Je wordt dan gekoppeld aan de juiste persoon die je verder kan helpen. Lees meer over De Living op pagina 16.

Goede redenen om voor Windesheim Flevoland te

kiezen: het is een vernieuwende hogeschool, die prak-

tijkgericht onderwijs aanbiedt. Je krijgt persoonlijke

begeleiding en dat allemaal dicht bij huis, in Almere.

Je kiest bovendien voor kwalitatief goed onderwijs,

Drie jaar in Flevoland, 25 jaar onderwijservaring

Windesheim Flevoland is een relatief nieuwe hoge-school in Almere, maar heeft toch echt al een eigen geschiedenis. De vier hbo-opleidingen die Windesheim Flevoland in het jaar 2010-2011 overnam, waren eerst van de Hogeschool van Amsterdam. De opleiding Informatica (Information Engineering) en Lerarenop-leiding Basisonderwijs (Pabo) leiden al ruim tien jaar hbo’ers op. Later kwamen daar Engineering, Design and Innovation (Ondernemen, Innovatie en Techniek) en Small Business en Retail Management bij.

In 2008 besloot de Hogeschool van Amsterdam zich terug te trekken uit Almere. De Zwolse hogeschool Windesheim nam graag het stokje over. In 2010 werd het allemaal officieel en sinds september 2011 biedt Windes-heim Flevoland bijna twintig hbo-opleidingen aan.

Windesheim verzorgt in Zwolle sinds 1987 hoger onderwijs. De ruim 20.000 Zwolse studenten hebben tegenwoordig de keuze uit bijna vijftig opleidingen. Voor Windesheim Flevoland staan allerlei nieuwe opleidingen gepland die goed bij Flevoland passen. Plannen genoeg, en vijfentwintig jaar ervaring is een goede basis.

dat aansluit op wat de regio nodig heeft en vraagt,

verzorgd door ervaren docenten. Die combinatie van

pluspunten maakt de kans groot dat jij over vier jaar

met een goed, praktijkgericht hbo-diploma op zak aan

het werk kunt!

Page 4: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

54 www.windesheimflevoland.nl

Studeren is dichterbij dan ooitStuderen bij Windesheim Flevoland is studeren dicht bij huis. Vanaf je studentenkamer fiets je zo naar het centrum of je neemt de bus vanaf je ouders. Het gebouw van Windesheim Flevoland ligt dicht bij station Almere Centrum, dus ook als je van verder moet komen, ben je er zo. Dat scheelt flink in reistijd!

Je kunt ook in Almere komen wonen. Er zijn voldoende studentenwoningen beschikbaar, tegen niet al te hoge prijzen. Het Almeerse studentenleven is volop in ontwikkeling, dus je hoeft je niet te vervelen. Lees meer over Studeren in Almere op pagina 12.

Studeren bij Windesheim Flevoland

VernieuwendEen jonge hogeschool in ontwikkeling heeft alle kansen om vernieuwend te zijn. Dat zit niet alleen in het unieke, praktijk-gerichte onderwijsconcept. Je ziet het ook terug in het oplei-dingsaanbod: Windesheim Flevoland biedt een aantal bijzondere opleidingen, zoals Mobiliteit (Verkeerskunde); Engineering, Design and Innovation (Ondernemen, Innovatie en Techniek) en Informatica (Information Engineering). Ook Bouwkunde, een opleiding met een duurzaam perspectief, is de enige in zijn soort. Daarnaast ontwikkelt Windesheim Flevoland bijzondere minors, zoals Mediapedagogiek en Nieuwe Steden.

Ook heeft de hogeschool een modern fablab voor de technische opleidingen in huis en kun je in de Showcase ICT kennismaken met nieuwe technologieën, zoals KINECT.

‘Windesheim Flevoland maakt gebruik van bestaande voor-zieningen in de stad. De hogeschool staat immers midden in Almere, en dus kunnen studenten gratis gebruikmaken van de nieuwe bibliotheek, waar een speciale collectie voor Windesheim Flevoland beschikbaar is, en bieden steeds meer ondernemers studentenkorting aan. Het stadshart is onze campus!

Windesh’eim (mnl.) spreek uit op z’n Nederlands1. grote hbo-instelling met vestigingen in Almere,

Lelystad, Utrecht en Zwolle

2. Middeleeuwse kloosterorde bij Zwolle, waaraan

de hogeschool haar naam heeft ontleend

Praktijkgericht, persoonlijke begeleiding, vernieuwend

en dichterbij

Studie in Cijfers

Bij elke opleiding zie je een overzichtje staan: Studie in Cijfers. Dit is een studiebijsluiter, met objectieve studiekeuzeinformatie van de landelijke organisatie Studiekeuze123. Hoe tevreden zijn studenten over deze opleiding? Hoeveel contacturen heb je per week? En hoe makkelijk vind je een baan na je opleiding? Belangrijk om te weten, en daarom geven we deze informatie ook. Steeds meer hogescholen werken met deze bijsluiters, en zo kun je makkelijk opleidingen vergelijken.

Page 5: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

76 www.windesheimflevoland.nl

Comakership: leren in en van de praktijk

Comakership: leren in en van de praktijk

Student, opleiding en organisatieComakership is een samenwerking tussen student, opleiding en opdrachtgever, waarvan alle partijen voordeel hebben. Studenten leren door de samenwerking het beroep van binnen-uit kennen, opdrachtgevers krijgen innovatieve studenten met up-to-date kennis in huis en docenten van de opleiding blijven op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de praktijk.

Werken aan je cv en aan een professionele werkhoudingTijdens de Comakerships ontwikkel je een professionele werk-houding. Je opdrachtgever verwacht resultaten binnen de dead-line die jullie hebben afgesproken. Je moet dus zelfstandig aan de slag: je ideeën vertalen in praktische oplossingen, problemen aanpakken, overleggen met de betrokken partijen, een presen-tatie houden. Kortom: je leidt het project. Je werkt in de organi-satie, ziet hoe collega’s zich gedragen en merkt zo gaandeweg wat er van jou wordt verwacht. Zo ervaar je hoe het is om bij-voorbeeld als adviseur, hulpverlener of leerkracht te werken.

Doordat je tijdens je opleiding verschillende Comakerships uitvoert en dus verschillende opdrachtgevers hebt, doe je uit-eenlopende werkervaring op. Die ervaring kun je alvast aan je cv toevoegen!

Comakerships doen een beroep op jouw zelfstandigheid, je ver-antwoordelijkheid, onderzoeksvaardigheden, ondernemingszin en je vermogen om problemen op te lossen en samen te werken. Soms zul je flink moeten doorwerken voor een deadline, maar je krijgt er ook veel voor terug: veel vrijheid, nieuwe ervaringen en inzichten en een samenwerking waarin je serieus wordt geno-men.

Je werkt al tijdens je opleiding aan je cv en komt met een voorsprong

op de arbeidsmarkt

Comakership: echt werk bij echte organisaties

De gemeente adviserenMaryam Aftab zit in het derde jaar van Small Business en Retail Management en voert een Comakership uit voor gemeente Almere. Ze onderzoekt hoe het Stadshart aan-trekkelijker gemaakt kan worden voor jongeren tussen de zestien en 23 jaar. ‘Waarom gaan veel jongeren shoppen in andere steden? Mensen roepen vaak dat Almere te kaal is, of te saai. Maar in dit onderzoek probeer ik er de vinger op te leggen: wat mist de doelgroep nu precies in het centrum? Samen met mijn begeleider van de gemeente heb ik onder meer een aantal gesprekssessies gehouden met jongeren. Over onze bevindingen mag ik nog niets zeggen, ik heb daarover afspraken gemaakt met de gemeente en ik moet ze nog presenteren.’

Een eigen product in de markt zettenYassien Ismaiel is tweedejaarsstudent Engineering, Design and Innovation (Ondernemen, Innovatie en Techniek) en heeft samen met medestudenten een eigen bedrijf opgezet.

‘Ik voel me nu al een ondernemende, innovatieve uitvinder, in plaats van een student! Het leukste is dat ik een bedrijf O-box – dat staat voor ‘think Out of the Box’ – heb gestart, dat al succesvol begint te worden. Wij bieden een oplos-sing voor mensen die met oordopjes muziek luisteren. Veel oordopjes gaan namelijk snel kapot. Daarom hebben wij de RapidRoller bedacht. Dit product beschermt niet alleen het snoer, maar ook de oortjes en plugin. Bovendien heeft de RapidRoller een tweede functie: je kunt het als standhouder gebruiken voor je smartphone.’

Leesondersteuning voor thuis ontwikkelenLaura Wardenier, Stephanie van Ballegoij, Leila Kroesen en Karlijn Bakker zijn tweedejaarsstudenten aan de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) en hebben samen een methode ontwikkeld waarmee ouders hun kinderen ook thuis in hun taalontwikkeling kunnen stimuleren.

‘Wij hebben voor het onderzoek eerst een enquête onder de ouders in de onderbouw gehouden. We vroegen aan de ouders wat er thuis wordt gedaan aan taalontwikkeling en hoe zij de taalontwikkeling op school ervaren. Ze waren tevreden over wat er op school wordt aangeboden, maar uit de enquête bleek ook dat erg weinig ouders thuis met de kinderen aan de slag gaan. Hierop hebben wij besloten om een ouder-dvd te maken waarin we een paar belang-rijke elementen van beginnende geletterdheid aan de orde laten komen.

Kort gezegd is de dvd een koppeling tussen wat de leer-krachten op school toepassen en wat de kinderen op school leren en hoe de ouders dit thuis op hun niveau ook kunnen toepassen en bevorderen.’

Bij Windesheim Flevoland staat de praktijk centraal. Het

onderwijs en de beroepspraktijk zijn in alle opleidingen

heel nauw met elkaar verweven. Ze komen bij elkaar in het

Comakership: een opdracht op hbo-niveau die jij als student

zelf werft, uitvoert en oplevert bij een bedrijf of instelling.

Je gaat aan het werk op locatie en wordt beoordeeld op

je resultaten. Met dit unieke concept zorgt Windesheim

Flevoland ervoor dat jij al vroeg in je opleiding je toekom-

stige beroep leert kennen. En daar leer je het meeste van.

Tijdens een Comakership werken jij en je teamgenoten aan een projectopdracht. Je maakt vooraf duidelijke resultaat-afspraken met de opdrachtgever en de opleiding. Vanuit de opleiding word je vakinhoudelijk begeleid door een coach en vanuit de opdrachtgever door een praktijkbegeleider. Tegelijkertijd volg je ook colleges, werkgroepen en trainingen en krijg je theorie die aansluit op de vraagstukken waar jij op dat moment tegenaan loopt. Naarmate de opleiding vordert, worden de Comakers die je uitvoert complexer. Begin je bij-voorbeeld met het opstellen van een businessplan, dan kun je zo’n plan later verder uitwerken. En misschien vormt het uiteindelijk wel de basis bij de oprichting van je eigen bedrijf!

’Comakership betekent voor mij: echt aan het werk, veel vrijheid en

zelfs geld verdienen’

Kenmerken van het Comakership• Een externe opdrachtgever

• Een projectmatige aanpak

• In de beroepspraktijk

• Werken aan beroepsproducten of -diensten

• Begeleiding vanuit de opleiding en de opdrachtgever

• Minimaal tien weken

• Maximaal vijf studenten per groep

Page 6: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

98 www.windesheimflevoland.nlDe beroepenwerelden van Windesheim Flevoland

De beroepenwerelden van Windesheim Flevoland

Achttien opleidingen heeft Windesheim Flevoland. En als je

nog niet zo goed weet wat je wilt, is het lastig kiezen. Om

je te helpen heeft Windesheim Flevoland zijn opleidingen

opgedeeld in vijf zogenoemde beroepenwerelden. Je hoeft

dan niet direct een opleiding te kiezen, maar bepaalt eerst

Dienstverlenend. Commercieel. Innovatief. Creatief. Sociaal. De opleidingen in de beroepenwereld Economie & Management hebben heel verschillende accenten. Wat ze gemeen hebben? Ze vragen een nieuwsgierige, dynamische en ondernemende houding van je. Want met zo’n houding zet je een nieuw product in de markt, vind je de beste werknemers voor je opdrachtgever of start je je eigen bedrijf. Kun je niet wachten? Sommige studenten beginnen al in hun tweede jaar een eigen onderneming.

Iets voor jou?• Je bent dynamisch en ondernemend• Je werkt graag hard voor een goed resultaat• Je bent flexibel en creatief• Je kunt mensen overtuigen en enthousiasmeren• Je bent innovatief en hebt steeds nieuwe ideeën

welke wereld bij jou past. Heb je iets met onderwijs, wil je

iets met zorg, zoek jij een opleiding op het gebied van ICT

& media, vind je techniek wel leuk of is economie juist jouw

lievelingsvak? Per wereld zie je welke opleidingen er op dat

gebied zijn en zo kun je verder zoeken.

• Bedrijfseconomie• Bedrijfskunde MER• Commerciële Economie• Communicatie • Engineering, Design

and Innovation (Ondernemen, Innovatie en Techniek)

• Mobiliteit (Verkeerskunde)• Human Resource Management • (Personeel en Arbeid)• Small Business en

Retail Management

Economie & Management Een echt

ondernemend type start een eigen

droombedrijf

Het willen zorgen voor mensen en verschil maken in iemands leven. Dat is het gevoel van Welzijn & Gezondheid. En dat gevoel kun je in je werk laten terugkomen. Als verpleegkundige, als logopedist, maatschappelijk werker, pedagoog of sociaal-pedagogisch hulpverlener. Door heel praktisch een patiënt te verplegen of een cliënt te helpen een huis te vinden, maar ook door te luisteren, begeleiden, coachen, voor te lichten en samen te werken. Zodat jouw patiënt of cliënt zo veel mogelijk zelfstandig verder kan.

Iets voor jou?• Je bent geïnteresseerd in mensen, in hun leven

en hun achtergrond• Je deinst er niet voor terug heel intensief met hen

om te gaan• Je staat open voor andere visies en culturen• Je bent zelfstandig en durft beslissingen te nemen,

maar je bent ook een teamplayer• Je bent een harde werker, die stevig met beide benen

op de grond staat

Werken met handen,

hoofd en hart

• Logopedie• Maatschappelijk Werk

en Dienstverlening• Pedagogiek• Sociaal Pedagogische

Hulpverlening• Verpleegkunde

Aan de hand van de beroepenwerelden ontdek je welke opleidingen er zijn en

welke mogelijk bij jou passen

Welzijn & Gezondheid

Page 7: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

11www.windesheimflevoland.nl10

Bouwen aan iets tastbaars

De beroepenwerelden van Windesheim Flevoland

ICT & MediaDeze wereld biedt ruimte aan technische types, creatievelingen en commerciële jongens en meiden. Of je nu graag software ontwerpt, een communicatiecampagne opzet voor een groot bedrijf, met verschillende partijen om tafel gaat voor een nieuw project, informatiestromen in kaart brengt of een ondernemer advies geeft social media voor zijn bedrijf in te zetten.

Iets voor jou?• Je bent ambitieus en optimistisch• Je bent innovatief en altijd in voor nieuwe plannen• Je kunt analytisch denken• Je weet wat de ander beweegt• Je bent sociaal en communicatief

• Communicatie• Informatica (Information

Engineering)

ICT & Media

Breng de boodschap over

Onderwijs & OpvoedingJe weet het waarschijnlijk al lang: jij wilt werken met kinderen of jongeren! Een belangrijke bijdrage leveren aan hun ontwik-keling. Als leraar werk je dagelijks met kinderen, je ziet hen groeien. Maar je kunt ook begeleiding en ondersteuning geven aan kinderen bij wie opgroeien niet probleemloos verloopt. In alle gevallen werk je niet alleen met kinderen, maar ook met hun ouders of andere belangrijke mensen in hun omgeving.

Iets voor jou?• Je wilt graag met kinderen en jongeren werken• Je bent nieuwsgierig, staat open voor verschillen• Je wilt een bijdrage leveren aan de ontwikkeling

van kinderen• Je hebt interesse in hun achtergrond en in hun ouders

of opvoeders• Je kunt zelfstandig werken en verantwoordelijkheid nemen

Onderwijs & Opvoeding

• Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo)

• Logopedie• Pedagogiek• Sociaal Pedagogische

Hulpverlening

Lesgeven. Begeleiden. Stimuleren. Ingrijpen.

Ontdekken.

Techniek, Bouwen & RuimteJe wilt maken, ontwerpen, bouwen, creëren en realiseren. Dat is de wereld Techniek, Bouwen & Ruimte. Zowel het bedenken en ontwerpen van een bouwconstructie als het ontwikkelen van een app voor een smartphone passen hierin. Een breed werkterrein dus, waarin je zowel met je handen als je hoofd werkt. Je ideeën moeten immers doorgerekend en gepland worden, maar de uitvoering moet ook worden begeleid. Een wereld voor jou?

Iets voor jou?• Je bent actief, ondernemend en dynamisch• Je bent nieuwsgierig• Je bent niet bang voor exacte vakken• Je bent een ambitieuze, harde werker• Je hebt zin in nieuwe uitdagingen

Techniek, Bouwen & Ruimte

• Bouwkunde• Engineering, Design

and Innovation (Ondernemen, Innovatie en Techniek)

• Industrieel Product Ontwerpen

• Informatica (Information Engineering)

• Mobiliteit (Verkeerskunde)• Werktuigbouwkunde

Verken de beroepenwereldenZoals je ziet, komen sommige opleidingen in meer-

dere werelden terug. Dan doen we expres, om je te

wijzen op opleidingen waar je anders misschien niet

aan dacht. Mobiliteit bijvoorbeeld, een opleiding op

het gebied van verkeersorganisatie. Het is een heel

veelzijdige opleiding, boeiend als je interesse hebt

in techniek, maar ook als je iets met management

of ruimtelijk ordening wilt. Of neem Informatica

(Information Engineering), zeker geen algemene op-

leiding Informatica, maar een bijzondere combinatie

van bedrijfskunde, communicatie en ICT. Ontdek aan

de hand van de beroepenwerelden welke oplei-

dingen er zijn en kijk welke het beste bij je past.

Misschien is dat wel geen SPH, maar Pedagogiek. Of

Engineering, Design and Innovation (Ondernemen,

Innovatie en Techniek) in plaats van Commerciële

Economie. Laat je verrassen!

Page 8: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

13www.windesheimflevoland.nl12 Studeren in Almere

MediatheekDe mediatheek van Windesheim Flevoland vind je in de nabij-gelegen nieuwe bibliotheek. Op de bovenste verdieping zijn enkele kasten speciaal voor Windesheim Flevoland ingericht. Bij inschrijving word je gratis lid van deze bibliotheek. De Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) is een uitzondering. Binnen onze hogeschool heeft de Pabo een eigen mediatheek met studieboeken en lesmateriaal.

Het echte studentenleven: [‘endzjin]Ook het echte studentenleven vind je in Almere: bij studentenver-eniging [‘endzjin] S.V.E.I.A. Het is de eerste én nog enige studen-tenvereniging van Almere. De vereniging huist in SPA (Societas Primus Almeriensis) De Dromedaris aan de Rentmeesterstraat en organiseert daar borrels, feesten en andere activiteiten. [‘endzjin] organiseert elk jaar de algemene introductieweek, ook voor studenten die niet lid willen worden. Ook bij het grote studenten-feest voor alle Almeerse studenten waar het hogeschooljaar in juni mee wordt afgesloten speelt de vereniging een rol.Lees meer op www.engine.nl

En er is meer te doen voor studenten. Nieuwe studenteninitia-tieven zijn in ontwikkeling. Bij Windesheim Flevoland kun je je ook verdiepen in muziek en theater. In De Living Podium kun je meedoen aan workshops in onder meer improvisatietheater en camera-acteren. Of je komt regelmatig met andere studenten lekker jammen!

Centraal gelegenHet gebouw van Windesheim Flevoland ligt midden in Almere Stad aan de Hospitaaldreef en is dus goed bereikbaar. Vanaf sta-tion Almere Centrum is het tien minuutjes lopen. De bus stopt bovendien voor de deur, bij de halte Flevoziekenhuis.

Alle voorzieningen zijn dus ook lekker dichtbij: de nieuwe biblio-theek, winkels om te shoppen, café’s en restaurant, de schouw-burg en een grote bioscoop. Je zit ook zo op de Esplanade (de boulevard) om aan het Weerwater te genieten van de zon.Heel het Stadshart beschouwen we dan ook als onze campus. Je vindt daar immers alle voorzieningen die je als student nodig hebt.

Almere StudentenstadStudentenstad Almere is in ontwikkeling. Er gebeurt steeds meer, de aanwezigheid van de studenten van Windesheim Flevoland is merkbaar. Om die ontwikkeling te stimuleren wer-ken verschillende Flevolandse onderwijsinstellingen, de gemeen-te en [‘endzjin] onder de naam Almere Studentenstad samen om van Almere een steeds leukere studentenstad te maken!

De introweek van [‘endzjin] is een goede manier om Almere

te leren kennenStuderen in Almere

Almere is een studentenstad in ontwikkeling.

Waar kies je voor als je in Almere gaat studeren?

Voor een hogeschool en studentenstad dichtbij, goede

voorzieningen en gezelligheid!

Sinds september 2011 zitten alle opleidingen van Windesheim Flevoland in een mooi, nieuw gebouw, midden in het centrum van Almere. Het gebouw heeft leuke extra’s, zoals een showcase met de nieuwste snufjes op het gebied van ICT en een modern fablab (kijk bij de technische opleidingen). En natuurlijk zijn er een restaurant en een koffiecorner. Ook zijn er voldoende werk-plekken en is er draadloos internet beschikbaar. En: je hebt op de bovenste verdiepingen een prachtig uitzicht over de stad!

Studentenstad Almere groeit!

WoonruimteWil je graag op kamers wonen in Almere? Om goede

woonruimte hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn

voldoende studentenkamers, tegen een prima prijs.

De meeste van deze studentenwoningen liggen in het

centrum van Almere, dus je kunt lopen of fietsen naar

Windesheim Flevoland. Ymere, De Alliantie en Goede

Stede bieden studentenhuisvesting aan en studenten-

vereniging [‘endzjin] kan voor je bemiddelen, zonder

dat je lid hoeft te worden.

Page 9: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

1514 www.windesheimflevoland.nlHoe kies je een opleiding?

Hoe kies je een opleiding?

Aankomende studenten van Windesheim Flevoland hebben de keuze uit bijna twintig hbo-opleidingen. Ook niet eenvoudig, en daarom helpen we je graag een handje verder bij de keuze van de juiste opleiding uit ons aanbod. Daarbij heb je de zekerheid dat je kiest voor de combinatie van nabijheid, praktijkgericht-heid én kwaliteit.

Oriëntatie Als je het moeilijk vindt om te kiezen is het verstandig om eerst globaal te verkennen waar je interesses liggen en waar juist niet. Ben je iemand met een voorkeur voor techniek, informatica of economie of vind je juist de omgang met mensen heel belang-rijk? Dan is een eerste selectie in het opleidingsaanbod snel

Een opleiding kiezen doe je niet zomaar. Een opleiding

opent immers de deur naar de toekomst. Het is dus be-

langrijk om de juiste ‘deur’ te kiezen. Misschien ben jij er al

helemaal uit, of misschien twijfel je nog? Voor de meeste

scholieren en aankomende studenten is het kiezen van een

opleiding een lastige opgave. Het opleidingenaanbod is

immers groot en je kunt een opleiding meestal bij meer-

dere hogescholen volgen. Bovendien kunnen de onderlinge

accenten behoorlijk verschillen. En dan heb je ook nog de

keuze voor de stad waar je wilt studeren.

gemaakt. Lees ook het artikel over de beroepenwerelden van Windesheim Flevoland op pagina 8 voor een eerste oriëntatie. Ook als je feitelijk al gekozen hebt, is het goed om het ver-dere aanbod nog te bekijken. Misschien wilde je altijd al leraar worden, maar past Pedagogiek of Sociaal Pedagogische Hulpverlening nog beter bij jou. Of wil je net als je broer Commerciële Economie studeren, maar is Small Business en Retail Management of Bedrijfseconomie meer jouw opleiding. Kijk dus goed rond.

Open dagen en avondenEen goede manier om wat van de sfeer van Windesheim Flevoland te proeven is het bezoeken van een open dag of avond. Op een open dag staan de deuren open voor alle aanko-mende studenten en hun familie en vrienden. Je krijgt presen-taties te zien, je kunt vragen stellen aan studenten, docenten en decanen, praten met andere aankomende studenten en iets te weten komen over hún overwegingen bij het maken van een studiekeuze. Bovendien biedt een open dag de mogelijkheid om rond te lopen in de omgeving waar mogelijk jouw toekomst gaat beginnen.

Op de open avond kun je ook de workshop ‘Kiezen doe je FFF’ volgen. Hiermee zet je eenvoudig alle Feiten en Fantasie op een rij en kun je aansluitend de rest van de open avond met de juis-te Focus bezoeken. Zo maak je voor jezelf helder wat je al weet, wat je dromen zijn en wat je nog moet vragen om een goede studiekeuze te kunnen maken.

Studiekeuzetest Heb je nog helemaal geen idee welke richting het op moet? Dan is het wellicht een idee om erover te praten met een studie-adviseur of schooldecaan. Vul ook onze studiekeuzetest in. Op de website van Windesheim Flevoland vind je een uitgebreide test die de uitkomst koppelt aan de opleidingen die voor jou geschikt zijn.

Studentenleven Je studiekeuze bepaalt de manier waarop je de komende jaren zult leven. Heb je al een beeld van jouw leven als student? Blijf je bijvoorbeeld bij je ouders wonen of is het heel belangrijk voor je om in een specifieke stad te wonen? Of wil je lid worden van een bepaalde studentenvereniging? Heb je naast je opleiding een hobby die je per se in de stad waar je studeert wilt be-oefenen?

Allemaal zaken die je mogelijk in het achterhoofd moet houden bij het maken van een keuze en die mede bepalen hoe plezierig jouw leven straks zal zijn, als student.

Tips voor ouders!Gaat u mee naar de open avond? Wilt u graag mee-denken met uw zoon of dochter? Praat u veel over de studiekeuze van uw kind? Misschien heeft u iets aan de volgende tips!

• Blijf betrokken: ga mee naar open dagen of vraag achteraf hoe het was

• Biedt structuur: help bepalen wat uw zoon of doch-ter gaat doen op de open avond, geef extra opties, help terugblikken en informatie structureren

• Stimuleer zelfstandigheid: laat uw zoon of dochter zelf kiezen, en laat hem of haar de vragen stellen (niets is zo erg als een ouder die alle vragen stelt!)

• Timing: pols of uw kind wel zin heeft in een gesprek-je (het studiekeuzeproces is altijd aanwezig, maar de zin om erover te praten niet) en zorg dat u weet wanneer de belangrijkste keuzemomenten zijn

• Wees oprecht geïnteresseerd: laat de ideeën die u over uw zoon of dochter hebt even los; laat u verrassen!

Vraag jezelf eens af • In welk beroep zie ik mezelf terug?

• In welke vakken ben ik goed?

• Houd ik van praktisch handwerk, werk ik liever met

m’n hoofd of combineer ik hand- en denkwerk liever?

• Heb ik een duidelijke voorkeur voor techniek, talen,

economie, werken met mensen?

• Welke mogelijkheden biedt mijn profiel?

• Biedt mijn vooropleiding direct toegang tot

een hbo-opleiding?

• Laat ik het beroepsperspectief (situatie op de

arbeids markt) een rol spelen bij mijn keuze?

• Wil ik graag in het buitenland studeren?

• In welke stad wil ik wonen en studeren?

• Hoe zit het met mijn financiële situatie?

Page 10: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

1716 www.windesheimflevoland.nlStudentbegeleiding

Studentbegeleiding

Windesheim Flevoland vindt het belangrijk om jou als

student goed te begeleiden. Begeleiding bieden wij niet

alleen wanneer het minder goed gaat, maar ook wanneer je

wilt worden uitgedaagd. Afhankelijk van je vragen word je

binnen of buiten de opleiding begeleid. Zo kan iedereen zijn

of haar studie succesvol doorlopen en afronden!

Studentbegeleiding binnen de opleiding Stel je voor: je hebt een probleem dat te maken heeft met je opleiding. Je hebt bijvoorbeeld moeite met statistiek of je hebt nog niet voldoende studiepunten behaald. Bij zulke problemen staat jouw eigen studentbegeleider van Windesheim Flevoland voor je klaar. Je persoonlijk studentbegeleider of coach is altijd een docent van jouw opleiding.

Samen met deze begeleider ontdek je jouw persoonlijke kwali-teiten en bepaal je wat jij nodig hebt. Je begeleider legt steeds de relatie tussen jouw eigen ontwikkeling en dat wat er in het beroep van jou wordt gevraagd. Dat betekent dat jullie samen zowel je zwakke als sterke kanten onder de loep nemen en bespreken.

Studentbegeleiding buiten de opleiding: De LivingHeb je een probleem dat niet direct met je opleiding te maken heeft met je opleiding of toekomstige beroep? Zit je bijvoor-beeld niet lekker in je vel en weet je niet waardoor dat komt? Heb je faalangst, zoek je extra taalles of merk je dat je de ver-keerde studie hebt gekozen? Zoek je juist meer uitdaging? In De Living krijg je de begeleiding die je nodig hebt. Afhankelijk van je vraag of probleem staat er een decaan, psycholoog, docent of medestudent voor je klaar.

De Living is een huiskamerachtige setting op de zesde etage van het gebouw. Aan de balie kun je terecht als je gekoppeld wilt worden aan een persoon die geschikt is om jou te helpen. Ga je liever zelf op zoek naar iemand die je kan helpen? Dan kun je terecht in De Living Online, het informatiesysteem van De Living op Wise (het intranet).

Switchen in de SwitchweekVanuit De Living wordt ook de Switchweek georganiseerd, eind september. Ben je begonnen aan je opleiding en merk je dat je toch niet op je plek zit? Kom dan naar de Switchweek. Je bekijkt dan samen met een medewerker van De Living welke opleiding eventueel beter bij je zou passen. Zo kun je nog voor 1 oktober overstappen naar een opleiding die beter bij je past.

Wat biedt De Living?Wat voor begeleiding kun je krijgen?

• Presenteer jezelf! (faalangsttraining)

• Netwerken

• Taalcoaching

• Ondersteuning bij dyslexie

• Studievaardigheidstraining

Studeren met een functiebeperkingVoor studenten met een functiebeperking is er

begeleiding op maat. Meld je beperking zodra je

ingeschreven bent en begint met je studie. Samen met

de decaan bekijk je wat jij nodig hebt. Met enige re-

gelmaat heb je gesprekken, om te bespreken hoe het

gaat en of er knelpunten zijn. Zo probeert Windesheim

Flevoland studeren voor iedereen mogelijk te maken.Kansrijk startenNa je aanmelding word je uitgenodigd voor een

Startgesprek. In dit gesprek bespreek je onder meer

je motivatie en je achtergrond en doe je een Startme-

ter om te kijken waar je staat. Zo leren we jou alvast

beter kennen. Ook bekijken we of je extra begeleiding

nodig hebt. Op die manier kun je kansrijk starten met

je opleiding!

Page 11: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

1918 www.windesheimflevoland.nlVan mbo naar hbo

Van mbo naar hbo

Doorstuderen aan een hogeschool na het behalen van je

mbo-diploma op niveau 4. Je bent niet de enige die erover

nadenkt. Omdat je bijvoorbeeld nog meer wilt weten over

je vak, omdat je graag een hbo-diploma wilt of omdat je je

nog te jong voelt om nu al fulltime aan het werk te gaan.

Het is een mooie kans, maar niet iedereen maakt de over-

stap van mbo naar hbo soepel. Windesheim Flevoland wil

je graag ondersteunen om deze stap succesvol te kunnen

maken.

Het verschil tussen mbo en hbo Op het hbo zul je wat harder moeten studeren dan op het mbo. Een hbo-opleiding vraagt ook meer van je studievaardigheden. Je studeert een niveau hoger, er wordt meer zelfstandigheid van je verwacht. Je moet meer zelf plannen en meer zelf uitzoeken. En daar waar het mbo meer gericht is op de reproductie van kennis, leer je op het hbo vooral kennis toepassen. Dat kan niet iedereen vanzelf, maar je wordt uiteraard geholpen bij het aan-leren van deze vaardigheden.

Begeleiding Windesheim Flevoland wil je graag helpen om de stap van mbo naar hbo te vergemakkelijken. Je krijgt sowieso studiebegelei-ding vanuit de opleiding, van je eigen begeleider. En doordat de

opleidingen kleinschalig zijn, kun je ook bij je docenten terecht als je vragen hebt of extra begeleiding wilt bij hun vak. Ze leren je om te leren.

Bovendien zet Windesheim Flevoland zich in voor een betere verbinding tussen mbo en hbo, onder meer door nauw samen te werken met ROC Flevoland. Er worden doorstroomtrajecten ontwikkeld, waarbij je je al tijdens je mbo-opleiding voorbereid op de overstap. Met een doorstroomgesprek wordt dan bekeken wat je nodig hebt om de overstap naar het hbo succesvol te maken. Deze trajecten zijn nog in ontwikkeling, dus houd de website in de gaten voor het laatste nieuws. Kom je van een ander ROC? Neem dan contact op met de opleiding om te kijken wat er voor jou mogelijk is.

Als je vragen of problemen hebt die je niet bij je eigen opleiding kunt of wilt bespreken, dan kun je terecht in De Living, op de zesde verdieping van het gebouw. Hier word je gekoppeld aan de juiste persoon die jou bijvoorbeeld verder helpt met bijvoor-beeld extra taalondersteuning, een faalangsttraining of onder-steunende gesprekken. Lees meer over De Living op pagina 16.

Versnellen Moet je per se nog vier jaar naar school als je na het mbo verder wilt studeren? Nee, niet per se. Sommige opleidingen mag je versneld afronden als je het niveau goed aankunt. Met name de opleidingen die al wat langer bestaan, bieden vaak de mogelijk-heid om versneld af te studeren als je een verwant mbo-diploma hebt. Na je mbo-opleiding op het gebied van ICT is het bij-voorbeeld vaak mogelijk de opleiding Informatica (Information Engineering) in drie jaar af te ronden. Vraag bij de opleiding van je keuze wat de mogelijkheden zijn.

Studeren in deeltijdOp dit moment heeft Windesheim Flevoland één deeltijdoplei-ding. De Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) biedt naast de voltijdopleiding een deeltijdvariant aan. Prettig, als je bijvoor-beeld werk en studie wilt combineren. Onderwijsassistenten en andere mbo’ers krijgen niet automatisch allerlei vrijstellingen, maar als je het niveau aankunt is er veel mogelijk. Voor stu-denten met een hoge vooropleiding biedt de opleiding ook een verkorte deeltijdopleiding.

Daarnaast heeft Windesheim Flevoland plannen om nieuwe duale en deeltijdopleidingen te ontwikkelen. Voor september 2012 staat een duale incompanyopleiding Bouwkunde gepland, en voor de komende jaren zijn er plannen voor Verpleegkunde en Sociaal Pedagogische Hulpverlening in incompanyvorm en deeltijdopleidingen Pedagogiek en Logopedie. Houd de website in de gaten voor de laatste informatie.

Pittig om te studeren op hbo-niveau‘Ik startte met de gedachte: ‘ik kom hier om te

leren en weet nog lang niet alles’. Ik wist in mijn

achterhoofd dat het wel pittig kon zijn om te stude-

ren op hbo-niveau. Dat was ook echt zo. Denk aan

verslaglegging, leren voor tentamens en de theorie

die je moet beheersen. Gelukkig werd ik hierin goed

begeleid door onze mentor en ik kreeg bijles als het

nodig was.’

Begeleiding van Windesheim Flevoland Wat kun je van ons verwachten?

• Ondersteuning van docenten en begeleiders

• Extra ondersteuning in De Living

• Verkorte trajecten bij sommige opleidingen

Sinds ik in het hbo studeer ben ik als persoon veranderd‘In het begin heb ik wel moeite gehad met de over-

gang van het mbo naar het hbo. Zo werden opdrach-

ten op het mbo helemaal uitgelegd, op het hbo wordt

verwacht dat je dit grotendeels zelf uitzoekt via

bijvoorbeeld het intranet. Dat heeft er wel toe bijge-

dragen dat ik meer heb geleerd om zelf op onderzoek

uit te gaan en zelf na te denken. Door deze opleiding

ben ik veel gegroeid. Mijn kennis is gegroeid en als

persoon ben ik veranderd. Ik beoordeel en veroordeel

minder.’

Na een mbo-opleiding op niveau 4 kun je verder studeren aan het

hbo. Kijk wel per opleiding of er nog aanvullende toelatingseisen

zijn en of jij daaraan voldoet.

Page 12: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

2120 www.windesheimflevoland.nlKennis en Onderzoek

Kennis en Onderzoek

Windesheim Flevoland biedt hbo-opleidingen, maar doet

ook toegepast onderzoek. De resultaten van het onderzoek

komen ten goede aan het onderwijs enerzijds en aan de be-

roepspraktijk anderzijds. Als student kun je als onderzoeks-

assistent een zinvolle bijdrage leveren aan dit onderzoek.

Onderzoek binnen lectoraten Door het doen van onderzoek draag je als student bij aan het ontwikkelen van nieuwe kennis. Op die manier leer je onder meer aan welke voorwaarden een goed onderzoek voldoet, hoe je gegevens kunt ordenen en hoe je die gegevens vervolgens kunt interpreteren. Bij Windesheim Flevoland kun je op dit moment een bijdrage leveren aan het onderzoek binnen twee lectoraten: het Lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg en het Lectoraat Maatwerk Primair. De nieuw verworven kennis waar je als stu-dent aan bijdraagt, wordt in de dagelijkse praktijk van jouw toekomstige vakgebied toegepast.

Vraag het de klant Binnen het lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg staat het perspectief van de klant centraal: mensen die door een beperking of aandoening afhankelijk zijn van zorg en ondersteuning. Jouw bijdrage aan dit onderzoek binnen het lectoraat kan bestaan uit het afnemen van een serie interviews. Daarbij is het stellen van de juiste vragen van belang, want elke vraag levert een specifiek soort informatie op. Als aankomend onderzoeksassistent krijg je daarom eerst een intensieve trai-ning in interviewtechnieken, informatieverwerking, omgang met statistiekprogramma’s en het vertalen van onderzoeksresultaten naar de toepassing in de praktijk.

Al in het eerste jaar kun je onderzoek doen onder het motto ‘Vraag het de klant’. Elke student interviewt vijf à zes personen en verzamelt zo een hoop informatie. Na het onderzoek eva-lueer je gezamenlijk de onderzoeksresultaten en bepaal je de waarde van de verkregen informatie. Het is een leuk en interes-sant startonderzoek waarbij je met eenvoudige onderzoekstech-nieken al heel wat leert over praktijkgericht onderzoek.

Onderzoek in de klas Lijkt het je leuk om onderzoek te doen en te werken met kinde-ren? Dat kan binnen het lectoraat Maatwerk Primair. Studenten van de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) doen hun onder-zoek op vertrouwd terrein: in het klaslokaal. Het is voor studen-ten een leerzame en leuke uitdaging om mee te werken aan het realiseren van onderwijs dat is afgestemd op de uiteenlopende leerbehoeften van leerlingen. De niveauverschillen tussen leer-lingen van de basisschool zijn tegenwoordig zo groot dat het verzorgen van onderwijs op maat hoog op de kwaliteitsagenda van veel scholen staat. Daarvoor is bijvoorbeeld veel onderzoek nodig om te kunnen bepalen met welke handvatten een zwakke leerling zijn taal- of rekenniveau kan opkrikken. Dat is overigens net zo belangrijk als het onderzoek naar leermiddelen die vol-doende uitdaging bieden aan hoogbegaafde leerlingen.

Een leuk voorbeeld van onderzoek binnen het lectoraat Maatwerk Primair is de toepassing van de methodiek Begeleid Hardop Lezen. Na een korte intensieve scholing in de leesdidac-tiek gaan de studenten de methode direct toepassen in de prak-tijk. Elke student begeleidt op een basisschool een klein groepje zwakke lezers en verzamelt de onderzoeksresultaten. Het leuke van dit onderzoeksproject is dat studenten naast onderzoekser-varing ook de voldoening ervaren van praktijkgericht onderzoek. De leesoefeningen en het in beeld brengen van de resultaten leiden namelijk tot aanzienlijk betere leesresultaten bij de kin-deren!

Ik werk aan alle onderzoeken mee

‘Sinds 17 oktober ben ik in dienst van het lectoraat. Ik werk aan zo’n beetje alle onderzoeken mee. We hebben net het onderzoek voor UVIT afgesloten met bezoeken aan de zorginstellingen. UVIT gaat over inspraak in de zorg: mogen ouderen bijvoorbeeld zelf bepalen hoe laat ze opstaan? Ook aan het no- showproject van diabetespatiënten doe ik mee. Maar de interviews van een onderzoek op het gebied van netwerkondersteuning staat ook op het lijstje. Als laatste ondersteun ik ook nog het onderwijs. Lector Lineke Verkooijen geeft les, ik bekijk de evaluatie-formulieren en zet die in de computer. Ik help waar nodig is.

Het bevalt mij prima om student-assistent te zijn. Ik ben hiervoor teamleider geweest bij een supermarkt in Almere. Dit is dus totaal wat anders. Ik heb in dit werk ook de ruimte om dingen in m’n eigen tijd te doen. Je krijgt de vraag of je iets wilt uitzoeken voor bijvoorbeeld 1 mei. Dan hoeft het niet direct en kun je zelf filteren wat belangrijk is. Er is gewoon vertrou-wen dat jij het regelt. En ik heb een eigen werkplek, met telefoon en eigen inloggegevens; helemaal inge-burgerd bij het lectoraat dus!’

Max Groen is student-assistent bij het lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg van Windesheim Flevoland. Eerst studeerde hij Maat-schappelijk Werk en Dienstverlening, maar nu gaat hij verder met Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo).

Student aan het woord

Page 13: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

2322 www.windesheimflevoland.nlLerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo)

Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo)

Leren lesgeven. Dat is de basis van de Lerarenopleiding

Basisonderwijs (Pabo). Maar ook leer je bijdragen aan de

ontwikkeling van kinderen. De tafels oefenen met groep 4,

kinderen van groep 8 strategieën aanbieden voor begrij-

pend lezen, of met groep 7 op kamp. Extra rekenmateriaal

ontwikkelen voor dat slimme meisje. Oog hebben voor al je

leerlingen en hun verschillen.

Toekomst en perspectief Als je voor de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) kiest, word je in de eerste plaats opgeleid tot een breed geschoold leraar die in alle groepen van de basisschool aan de slag kan. Je kiest voor een pittige opleiding waarin je zowel in de praktijk als op het theoretische vlak op hbo-niveau leert en werkt. Met een diploma van deze opleiding sta je krachtig voor de basis-schoolgroep, en er zijn meer mogelijkheden voor leraren. Na extra scholing kun je ook als intern begeleider aan het werk en bijvoorbeeld kinderen met leerproblemen begeleiden. Of je neemt meer coördinerende taken op je, als directeur. Ook kun je na extra studie in het voortgezet en beroepsonderwijs terecht.

Mogelijke vervolgopleidingen zijn onder meer de hbo-masters Special Educational Needs en Learning and Innovation. Je kunt ook denken aan een universitair vervolg, door Pedagogiek of Onderwijskunde te gaan studeren. Dat kan ook in deeltijd. En natuurlijk kun je je ook verder ontwikkelen door kortere cursus-sen over rekenen, lezen en pedagogisch handelen te volgen. In veel gevallen kun je voor cursussen en trainingen gewoon bij het Expertisecentrum Onderwijs & Opvoeding van Windesheim Flevoland in Almere terecht.

Inhoud van de opleiding De Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) is zoals gezegd een opleiding van niveau. Dat betekent dat je alle kansen krijgt om een goede leraar te worden, maar ook dat je hard moet werken voor een goed resultaat.

Wat ga je leren? Lesgeven natuurlijk! Dat is de kern van deze opleiding. Belangrijke vakken zijn daarom didactiek en pedagogiek/onder-wijskunde. Je leert hoe je kennis en vaardigheden het beste kunt overdragen, alle ins-en-outs van het opvoeden en het opzetten en ontwerpen van onderwijs. Daarnaast werk je natuurlijk aan alle schoolvakken. Je krijgt onder meer taal, schrijven, reke-nen, beeldende vorming, mens en wereld, techniek, drama en muziek. Je zorgt dat je eigen kennis van deze vakken goed op peil is en dat je verschillende manieren kent om die kennis over te dragen.

Comakership: de basisschool als een van jouw belangrijkste opdrachtgevers Lesgeven en contact leggen met kinderen leer je niet uit boeken. Daarom ga je in het eerste jaar direct in de praktijk aan de slag: met begeleiding van experts van de opleiding en van de stage-school sta je voor de basisschoolgroep. Zo ontdek je of het vak je ligt. Je leert verschillende groepen kennen, en zo merk je ook wat beter bij je past: werken met kleuters, lesgeven aan groep 3, 4 of 5, of lesgeven aan oudere kinderen uit groep 8. Ook leer je leermaterialen ontwikkelen en bij te dragen aan de ontwikke-ling van jouw school.

Je werkt vanaf het begin namelijk ook echt voor je stageschool. De opleiding werkt nauw samen met basisscholen in de provin-cie Flevoland, in het Gooi en de regio Amsterdam. Deze samen-werking tussen de praktijk en de opleiding zorgt ervoor dat jij een goede leraar wordt.

Klaar met de Lerarenopleiding Basisonderwijs?

Dan krijg je officieel de titel Bachelor of Education

Je leert hoe je kennis en vaardigheden het beste

kunt overdragen

Taal- en rekentoets Net als op elke Lerarenopleiding Basisonderwijs moet

je in het eerste jaar de landelijk verplichte taal- en

rekentoets halen. Weet je bijvoorbeeld niet zeker of je

wel zo sterk bent in breuken en in taalkundig ontle-

den? De opleiding verzorgt trainingen en colleges om

je voor te bereiden. En ook als je wel sterk bent in

taal en rekenen, is het boeiend de bijeenkomsten te

volgen, want je leert ook gelijk hoe je lesgeeft in deze

vakken. Informeer naar de mogelijkheden als het gaat

om trainingen en summercourses!

Lectoraat Maatwerk Primair Omdat onderzoek zo belangrijk is voor de Leraren-

opleiding Basisonderwijs (Pabo) werken er bij ons

speciale onderzoekers, verbonden aan het lectoraat

Maatwerk Primair. Via het lectoraat wil de opleiding

een hechte verbinding ontwikkelen tussen de weten-

schap en het onderwijs en tussen de opleiding en

regionale basisscholen.

Page 14: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

2524 www.windesheimflevoland.nl

Een buitenlandse stage verandert je kijk op de wereld!

‘Momenteel zit ik in het derde jaar van de Lerarenoplei-ding Basisonderwijs (Pabo). Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze. De pabo is een opleiding waarin een sterke koppeling is tussen theorie en praktijk.

Wat is je favoriete vak? Er zijn verschillende domeinen waaraan vakken gekoppeld worden. Zo heb je het domein Nederlands (logopedie, handschrift, Nederlandse taal en Engels), pedagogiek, rekenen en wiskunde, mens en wereld (geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek), kunst (drama, muziek en beeldende vorming) en bewe-gingsonderwijs. Het vak dat ik het interessantst vind is pedagogiek, want het is erg belangrijk dat je je als leerkracht kunt verplaatsen in kinderen. Ook leer je over verschillende onderwijsvormen en kun je tijdens je stu-die uitzoeken welke vorm het beste bij jouw visie past.

Wat ik het leukste vind aan de opleiding is dat je veel bezig bent in de praktijk. De theorie die je aangebo-den krijgt tijdens werk- of hoorcolleges zie je meteen terug in je stage. Verder zijn de docenten erg betrok-ken bij wat je doet en helpen ze graag.

Wat heb je al in de praktijk gedaan?De eerste twee jaar loop je één dag stage in de week. Daarnaast heb je vier keer in het jaar een praktijk-week, waarin je dus een hele week stage loopt. Je begint al snel met stage, het is daarom van belang om zo snel mogelijk te beginnen met het geven van les-sen. In het eerste jaar is het belangrijk dat je minimaal één les geeft per dag. In het tweede jaar wordt dat al iets meer en in het derde jaar sta je al een dagdeel voor de klas. De leerlingen vinden het ontzettend leuk als een meester of juf stage loopt, omdat studenten veel meer afwijken van de methode dan de groeps-leerkrachten. En dat maakt de lessen leuker. Dit jaar ga ik samen met medestudent Martje Meij-knecht naar Zuid-Afrika. We gaan daar stage lopen op een basisschool. Wij volgen de minor Internationalise-ren, een onderdeel daarvan is een buitenlandse stage. Vorig jaar heb ik stage gelopen in de Verenigde Sta-ten. Het is ontzettend interessant om de verschillen tussen schoolsystemen te ontdekken. Ik kan iedereen aanraden om de minor Internationaliseren te volgen, het verandert je kijk op de wereld!

Sven van der Zaken, student Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo)

Opleiden in de School noemen we dat, en binnen Opleiden in de School werk jij met medestudenten, de schoolopleider en andere betrokkenen van de stageschool en coaches van de Lerarenopleiding aan Comakers. Lees meer over Comakerships op pagina 6.

Een mooi voorbeeld van een Comaker (uitgevoerd door studen-ten uit het eerste en tweede jaar) is bijvoorbeeld een dvd voor ouders over beginnende geletterdheid bij hun jonge kinderen. Met deze kennis kunnen zij thuis spelenderwijs ingaan op wat de kinderen overdag op school leren. Daarnaast hebben studen-ten een woordenschatkistje ontwikkeld dat zowel op school als thuis te gebruiken is om de woordenschat van kinderen uit te breiden en te verdiepen. Beide voorbeelden laten zien hoe het leereffect voor de studenten samen opgaat met de wensen en het opdrachtgeverschap van de basisscholen waar deze studen-ten stage lopen.

Hoe verder je komt in de opleiding, hoe meer taken je krijgt. In het laatste jaar heb je een paar dagen per week als LIO (Leraar In Opleiding) de verantwoordelijkheid voor en zorg over je eigen groep. Het is dan echt aan jou om er die dagen iets van te maken en daar word je soms ook voor betaald. Je krijgt dan natuurlijk begeleiding van een mentor op je stageschool. Je staat er sowieso niet alleen voor: je krijgt begeleiding vanuit de opleiding, van je coach, en op de basisschool heb je ook een vast aanspreekpunt, de schoolopleider. Bovendien werken er andere studenten van jouw jaar en van andere jaren op jouw opleidingsschool, zodat jullie ook steun aan elkaar hebben.

Ontwikkeling en Onderzoek Een ander belangrijk onderdeel van de opleiding is onderzoek doen. Je voert opdrachten (prestaties) en onderzoeken uit,

gericht op bijvoorbeeld een pedagogisch of onderwijskundig onderwerp, en ook vakinhoudelijk-didactische onderwerpen. Dat doe je binnen het ontwikkelthema, vaak in opdracht, van je sta-geschool. Soms reikt de opleiding ook opdrachten aan. En als je zelf een goed onderwerp weet, dan kun je een eigen onderzoek opzetten.

Je leert werken volgens de cyclus van handelingsgericht werken, je leert didactisch onderzoek te doen en je leert omgaan met de resultaten uit leerlingvolgsystemen: de eigen praktijk op je school staat centraal in stelselmatig onderzoek om die eigen praktijk te kunnen verbeteren. Op deze manier draag je al tij-dens je opleiding bij aan onderwijsverbetering en schoolontwik-keling op je eigen school, en breder. Onderzoek maakt ook deel uit van de afstudeerfase. Als je als LIO op een school werkt, doe je ook onderzoek.

Spiegelen, vooruitkijken en voortgang Omdat je je tijdens de opleiding als leraar aan het ontwikkelen bent, is het belangrijk om met enige regelmaat kritisch naar je eigen houding en werk te kijken. Hoe reageer je op onverwachte situaties in de klas? Hoe komt het nu dat die ene les niet zo goed overkwam? Kun je goed contact leggen met de kinderen? Je theoretische en praktische voortgang leg je vast in een port-folio.

Ook kijk je vooruit: wat wil je nog leren? En: wat moet je daar-voor doen? Samen met je coach van de opleiding bespreek je regelmatig dit soort zaken. De coach is behalve jouw student-begeleider tevens vakdocent van de opleiding en zorgt dus ook voor inhoudelijke begeleiding, dit alles zo veel mogelijk op de opleidingsbasisscholen. De coach kent de praktijk en kan hand-reikingen geven.

Er zijn met regelmaat opdrachten en toetsen, afgestemd op de landelijke kennisbases, waardoor je continu de vereiste kennis op peil kunt houden. In de eerste twee jaar ligt de focus op de kennisbases van de verschillende vakgebieden en op het uitbrei-den van jouw handelingsbekwaamheid in de praktijk. In jaar 3 en 4 staan de minors, het specialiseren en het je profileren in een van de schoolvakken, centraal. Je weet tijdens de gehele opleiding waar je staat!

Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo)

Alvast meer weten? • www.werkeninhetonderwijs.nl - website van het

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

(met het spel ‘Zit er een leraar in je?’ om te testen

of er een echte leraar in jou schuilt!)

• www.straksvoordeklas.nl - website van de Algemene

Onderwijsbond, met info over het vak en de oplei-

ding, veel tips en voor later alvast info over banen

en collega’s

• www.paboforum.nl - om je te verdiepen in de oplei-

ding en het lerarenvak, en om erover te praten met

anderen

• Of tik ‘theaterweek windesheim flevoland’ in op You-

Tube, dan zie je hoe studenten zelf een theatershow

maken én opvoeren voor Almeerse schoolkinderen

Student aan het woord

www.windesheimflevoland.nl

Page 15: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

27www.windesheimflevoland.nl26

Windesheim Lerarenopleiding Basisonderwijs

6,8ALMERE7,3ZWOLLE

7,2

100ALMERE224ZWOLLE

154

16 -

54% 64%

8% 5%

58% 58%

10% 11%

- 92%

Het aantal eerstejaars bestaat uit zowel de regulierevoltijdstudenten als de studenten afstandsleren. De contacttijdeerstejaars in 2012 is bij beide vestigingen (Almere en Zwolle) 20 uper lesweek.

Minors en specialisaties Hoewel je een breed geschoolde leraar wordt, biedt de Lerarenopleiding Basisonderwijs in Almere veel verschillende minors, specialisaties en differentiaties. Met zo’n extra papiertje geef je verdieping aan je diploma, en het is bijvoorbeeld een pre om aangenomen te worden op een bijzondere basisschool. Zo kun je kiezen voor zowel openbaar als katholiek, protestants-christelijk of oecumenisch basisonderwijs.

Elke student kiest voor een specialisatie in het jonge of oudere kind. Daarmee leg je je niet vast voor de onder- of bovenbouw, maar je weet wel meer af van die leeftijdsgroep. In jaar 3 en jaar 4 leer je dan ook passend onderwijs te bieden aan de leef-tijdsgroep van jouw keuze. Bovendien rond je je kennisbases af, van rekenen, taal en pedagogiek. Daarnaast werk je aan profiel-delen van de kennisbasis naar keuze, bijvoorbeeld mens&wereld en geschiedenis, kunstzinnige oriëntatie en muziek, bewegings-onderwijs en/of handschrift.

En tot slot kiest elke student in het derde jaar voor een minor. Een minor is een groot bijvak, feitelijk ook een specialisatie. Bij de Lerarenopleiding Basisonderwijs in Almere worden drie ver-schillende minors aangeboden:

• Internationalisering: naar het buitenland (lees het verhaal van student Sven van der Zaken)

• Mediapedagogiek • Specialisaties in het onderwijs: dalton, ontwikkelingsgericht

onderwijs (OGO), onderwijsvernieuwing

Mocht je andere interesses hebben, dan mag je ook een minor volgen bij een andere opleiding van Windesheim Flevoland of bij een andere hogeschool. Voorwaarde is wel dat die minor relevant is voor je opleiding tot leraar.

StudentbegeleidingDe docenten van de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) zijn betrokken professionals, met kennis van zaken. Ze begeleiden studenten zowel vakinhoudelijk als in de praktijk. De meeste docenten hebben zelf in het onderwijs gewerkt en hebben daardoor grondige kennis van het vak. Door veel contact en samenwerking met de opleidingsscholen en studenten is hun kennis up-to-date. Heb je problemen met je studie of loop je op een andere manier vast? Je coach kan je hierin begeleiden en ondersteunen en je kunt ook terecht bij de studentbegeleiding van Windesheim Flevoland. In overleg werk je aan een oplossing om snel weer verder te kunnen.

Twijfel je aan je studiekeuze, heb je persoonlijke problemen of zoek je op een andere manier ondersteuning? Je kunt hiermee in De Living terecht op de zesde verdieping van het gebouw. Lees ook het artikel over Studentbegeleiding op pagina 16.

Toelating Elk havo- of vwo-diploma is geschikt om toegelaten te worden tot de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo). Ook een mbo-diploma op niveau 4 geeft toegang, en een pedagogische mbo-opleiding is natuurlijk helemaal geschikt. De opleiding hanteert verder de instapprocedure zoals deze voor en door Windesheim Flevoland beschreven is. Je wordt onder meer uitgenodigd voor een Startgesprek. Lees meer hierover op pagina 16.

Dat is grootste uitdaging: de klas draaiende houden

‘Ik heb voor de lerarenopleiding in Almere gekozen vanwege de kleinschaligheid. Het voordeel van een kleine opleiding is dat je iedereen snel leert kennen, zowel de studenten als docenten. Vrijwel alle docen-ten weten wie je bent en je kunt altijd bij ze terecht voor hulp.

De opleiding is ontzettend praktijkgericht. Je loopt al vanaf het begin een dag in de week stage. Dat vond ik ideaal, want je weet meteen of de opleiding geschikt is voor je. In de praktijk leer je zo veel, je mag al vrij snel lesgeven en zo ervaar je hoe het vak echt is. Ik heb nu op drie verschillende scholen lesgegeven, want elk jaar wissel je van school. Het eerste jaar is nog sterk gericht op observeren, ontdekken en oriënteren. Je zoekt ook naar hoe je zelf wilt zijn als leerkracht.

In mijn tweede jaar ging ik meer zelf doen. Ik begon in groep 4 van een basisschool in Almere-Buiten. Dat was best een lastige klas, maar ik heb daar veel van geleerd. Juist omdat het lastig was, werd ik veel meer uitgedaagd en moest ik veel leren. In het tweede jaar ben ik echt gegroeid en heb ik mijzelf als leerkracht ontwikkeld.

Ik zit nu in het derde jaar en ik heb gekozen voor de specialisatie onderbouw. Ik loop nu stage in groep 1/2 in Almere. Een klein klasje, vijftien kleuters, maar dat is ook wel eens leuk. Ik heb nu meer tijd voor indivi-duele aandacht en begeleiding, en ook voor werken in groepjes. Vorig jaar heb ik al dagen alleen mogen draaien en nu doe ik dat vrijwel elke week. Dat is de grootste uitdaging, de klas draaiende houden, ook als je mentor weg is.’

Willeke Lustig, derdejaarsstudente Lerarenopleiding Basisonderwijs

Past deze opleiding bij mij? • Je werkt graag met kinderen, met oog voor hun

verschillen, je verbindt je met hen

• Je draagt graag bij aan de ontwikkeling van

je leerlingen

• Je hebt een nieuwsgierige, onderzoekende,

reflecterende aard

• Je bent een harde werker, wilt werken voor

een goed resultaat

• Je bent creatief, hebt steeds nieuwe ideeën voor

lessen, projecten en materialen

De Lerarenopleiding Basisonder-wijs scoort goed in de Keuzegids

HBO Voltijd 2012: er is veel lof voor de voorbereiding op de

toekomstige loopbaan, en ook de docenten krijgen complimenten

Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo)

Student aan het woord

Page 16: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

2928 www.windesheimflevoland.nlPedagogiek

Pedagogiek

Opvoeden. Het is de belangrijkste taak van ouders en toch

hoef je er geen diploma voor te halen. Maar kan ieder-

een het ook zomaar? Sommige ouders kunnen best wat

ondersteuning gebruiken van een pedagoog. Want niet

elk kind is hetzelfde. Opvoeding is niet alleen een taak van

de ouders, maar van de hele samenleving. Dus ook van

bijvoorbeeld een school of een crèche. Ook daar kunnen

pedagogen ondersteuning bieden. Dat maakt Pedagogiek

een heel breed vak!

Pedagogiek staat daarom niet op zichzelf. De opleiding werkt daar waar mogelijk samen met de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) die goede contacten heeft met het werk-veld. Ook bestaat er een samenwerking met de opleidingen van het cluster Welzijn & Gezondheid. Verder werkt de opleiding samen met Pedagogiek van Windesheim in Zwolle. De ervaring van die opleiding komt ook in Almere goed van pas, want vol-gens de Keuzegids HBO Voltijd 2012 is Pedagogiek in Zwolle een heel goede opleiding.

Toekomst en perspectiefEen pedagoog richt zich op opvoedrelaties tussen kinderen (0-25 jaar) en hun ouders, opvoeders of leerkrachten. In de

praktijk betekent het dat je opvoedondersteuning en begelei-ding geeft. Soms aan de ouders, soms aan de kinderen en vaak ook aan het hele gezin. Of je geeft leerkrachten extra handvat-ten om met dat ene bijzondere kind om te gaan. Dat kan op verschillende manieren en op uiteenlopende plekken, van heel concreet opvoeden in een jeugdinrichting, tot het maken van jeugdbeleid bij een gemeente.

Denk aan functies als: • leerlingbegeleider in het voortgezet onderwijs • opvoedingsondersteuner bij een Centrum voor Jeugd en Gezin • pedagogisch medewerker in de gehandicaptenzorg of een

justitiële jeugdinrichting • pedagoog op een medisch kinderdagverblijf • beleidsmedewerker jeugdbeleid of projectleider

jeugdpreventieproject • voogd bij Bureau Jeugdzorg

Je kunt ook solliciteren naar banen waar je misschien niet direct aan gedacht had, zoals coördinator bij een kinderdagverblijf, trainer sociale vaardigheden voor een welzijnsstichting of tra-jectbegeleider voortijdige schoolverlaters voor een gemeente. Tijdens de opleiding worden alle mogelijkheden vanzelf duidelijk en ontdek je wat bij jou past.

Een andere optie is doorstuderen. Zo bieden de beide Amsterdamse universiteiten masteropleidingen in de pedago-gische wetenschappen, met richtingen als Jeugdbescherming en Orthopedagogiek. Universiteit Utrecht biedt geschikte door-studeermogelijkheden bij Algemene Sociale Wetenschappen en Pedagogiek. Om toegelaten te worden tot zo’n master moet je bijna altijd een premaster volgen, een programma met extra vakken en academische vaardigheden. Maar die vakken mag je ook al tijdens je hbo-opleiding volgen, zodat je snel kunt door-studeren.

Het eerste jaar In het eerste jaar van je opleiding, de propedeuse, leg je de basis. Je maakt kennis met de pedagogiek: wat valt er allemaal onder en wat kun je ermee? Daarom volg je vakken als pedago-giek, sociologie en jeugdrecht.

Je volgt niet alleen theoretische vakken, maar leert ook zo snel mogelijk de praktijk kennen. Je maakt bijvoorbeeld een ‘wijk-inventarisatie’ en presenteert die aan de gemeente en andere betrokken partijen. Tegelijkertijd volg je bijpassende trainingen om je vaardigheden te verbeteren, zoals vergader- en presenta-tietechnieken. Ook maak je een handelingsplan bij een kind dat je op stage hebt leren kennen en train je jezelf in observeren. Vaak werk je in groepjes en zo leer je ook goed samenwerken.

Je geeft als pedagoog opvoed- ondersteuning, soms aan de

ouders, soms aan de kinderen en vaak ook aan het hele gezin

It takes a village to raise a child - Afrikaans spreekwoord

Mijn stagebedrijf neemt mij heel serieus, ik heb zelfs al een baan gekregen!

Rebecca Voerman woont in Zeewolde, studeert Pedagogiek bij Windesheim in Zwolle en legt graag uit waarom zij voor Pedagogiek heeft gekozen.

‘Tijdens mijn opleiding SPW kwam ik er al achter dat ik energie krijg van het werken met kinderen. Kinderen zijn onze toekomst en in hen moeten we investeren. Ik koos voor Windesheim, omdat je daar geen nummer bent, maar meetelt. Ik zit nu bijna drie jaar op deze hogeschool en de docenten kenden onze namen al snel.

Ik herken veel van SPW, maar veel is ook nieuw. We gaan nu bijvoorbeeld dieper in op de stof. Het is soms wel wat moeilijk en soms ook veel. Maar goed, daar doe je dan ook een hbo-opleiding voor.

Het derde jaar Pedagogiek is precies wat ik ervan had verwacht. Vorig jaar hebben we veel theorie gehad met daarbij één dag in de week stage. Dit jaar hebben we vier dagen in de week stage en hebben we één dag in de week school. Ik loop stage bij welzijnsstich-ting Welzijn op Maat in Harderwijk. Als je tien maan-den lang bijna fulltime stage loopt, leer je het bedrijf heel goed kennen. Ook wordt jouw rol als pedagoog duidelijk voor jezelf en je collega´s. Ik merk zelf dat ze me op mijn huidige stageplaats heel serieus nemen. In januari hebben ze me zelfs een baan aangeboden voor een paar uur in de week. Nu loop ik er niet alleen stage, maar werk ik er ook. Altijd fijn voor een arme student!

Op de opleiding krijgen we nu vooral hoorcolleges en één keer in de twee weken supervisie. Deze supervisie is gericht op m’n ontwikkeling in de praktijk en wordt gegeven in groepjes van 3 á 4 personen. Je bespreekt wat je op je stageplek allemaal meemaakt. Erg leer-zaam, maar vaak ook erg gezellig omdat je elkaar op een heel andere manier leert kennen.’

Student aan het woord

Page 17: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

3130 www.windesheimflevoland.nlPedagogiek

Tweede jaar en verder Vanaf het tweede jaar ga je verder de diepte in. Je leert de prak-tijk ook steeds beter kennen door Comakerships uit te voeren. Je werkt dan samen met je medestudenten onder leiding van praktijkbegeleiders en docenten aan opdrachten van externe opdrachtgevers. Geen fictieve opdrachten, maar vraagstuk-ken die voortvloeien uit de praktijk en van waarde zijn voor de instellingen waar je voor werkt.

Het derde jaar breng je grotendeels door bij een instelling die aansluit bij de doelgroep waar jij mee wilt werken. Je voert in dit jaar Comakerships uit met verschillende thema’s, zoals ‘normen en waarden afstemmen’ of ‘samenwerken met andere professionals’. Lees meer over Comakerships op pagina 6.

MinorOm je verder te specialiseren in een bepaald thema, kies je voor een minor. Een minor is een uitgebreid onderwijsprogramma van een half jaar, waarin je je steeds verder specialiseert in thema’s die jij interessant vindt. Dit zijn thema’s die aansluiten op de baan die jij in de toekomst wil vervullen.

Bij Pedagogiek kun je kiezen uit: • mediapedagogiek • internationalisering • passend onderwijs • opvoedondersteuning aan ouders & leerkrachten • specifieke (problematische) opvoedsituaties

Minors mag je ook altijd bij andere opleidingen of hogescholen volgen.’ Je krijgt in het vierde jaar ook alvast de gelegenheid om aan een premaster te beginnen als je graag verder wilt studeren aan de universiteit.

Afstuderen In het vierde jaar ga je afstuderen. Je doet een half jaar lang onderzoek naar een onderwerp waar je je graag in wilt verdie-pen. Dat doe je voor een instelling die aansluit bij jouw leerwen-sen. Als je goede resultaten, een goed uitgewerkt onderzoek en portfolio met opdrachten inlevert en toelicht, waarmee je aantoont dat je op hbo-niveau denkt en werkt, ben je officieel pedagoog met de titel Bachelor of Social Work.

Toelating In principe voldoet elk havo- of vwo-diploma om toegelaten te worden tot de opleiding. Ook met een mbo-diploma op niveau 4 ben je welkom. Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een Startgesprek om te kijken of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt en om je verder te oriënteren op de opleiding. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

Heb je een mbo-opleiding op het gebied van pedagogiek afge-rond? Vooralsnog kun je alleen in het eerste jaar instromen. Later zal het voor mbo’ers met een relevante vooropleiding ook mogelijk worden sneller te studeren. Ook zijn er plannen voor een deeltijdopleiding Pedagogiek. Neem voor meer informatie contact op met de opleiding over de mogelijkheden van het vol-gen van het excellentietraject voor mbo’ers.

Studentbegeleiding Windesheim Flevoland vindt persoonlijke aandacht heel belang-rijk. De opleiding helpt je vooral met vakinhoudelijke zaken en je loopbaan. Je hebt een eigen mentor, met wie je van alles kunt bespreken, en door de kleinschaligheid van de opleiding kent de docent iedere student en andersom.

Voor andere vragen en problemen, van extra taalondersteuning tot een serieuze studiedip, kun je terecht in De Living op de zesde verdieping. Hier word je gekoppeld aan de juiste mensen die je verder kunnen helpen. Lees meer op pagina 16.

Alvast meer weten? Interessante websites over pedagogiek:

• Nederlands Jeugd instituut: www.nji.nl

• Website Ministeries van OCW en VWS:

www.samenwerkenvoordejeugd.nl

• Het Almeerse Centrum voor Jeugd en Gezin:

www.okepunt.nl

• Voor vragen van ouders over nieuwe media:

www.mediaopvoeding.nl

• Alles over gezinnen voor professionals:

www.gezinswijzer.nl

Het eerste jaar Pedagogiek Als hbo-pedagoog: • heb je grote interesse in kinderen, jongeren

en hun ouders/opvoeders

• verdiep je je graag in de ontwikkeling van kinderen en jongeren

• durf je zelfstandig beslissingen te nemen

• sta je open voor andere visies, culturen en achtergronden

• heb je diverse doorgroeimogelijkheden en kun je verder studeren

• ben je in staat om samen te werken met andere professionals

• kun je voor veel verschillende werkgevers aan de slag

Voorbeelden van Comakerships: • Je hebt geleerd een plan te maken, en nu ga je zo’n

plan uitvoeren. Denk aan het organiseren van een themaweek over gezond leven voor jongeren in Almere. Je verdiept je samen in de gevaren van drugs en alcohol en wat gezond leven verder inhoudt. Ook heb je in je plan aandacht voor preventie.

• Met twee andere studenten voer je voor een instel-ling een kwaliteitsproject uit. Je geeft bijvoorbeeld antwoord op de vraag: welke kennis hebben leer-krachten nodig op het gebied van mediaopvoeding?

Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4Inleiding Pedagogiek Inleiding Psychologie Maatschappelijke

Ontwikkelingen en JeugdbeleidOrganisatiekunde

Training Vergadertechnieken Training Communicatieve Vaardigheden 1

Training Formuleren en Structureren

Training Groepsdynamica

Comakership: Wijkinventarisatie

Comakership: Cliëntportret

Comakership: Actuele ontwikkelingen

Comakership: Organisatie Beschrijven

Inleiding Sociologie Communicatietheorieën Ontwikkelingspsychologie en Pedagogische Visies

Familie- en Jeugdrecht

Training Reflecteren en Doelen stellen

Training Presenteren Training Observeren Training Communicatieve Vaardigheden 2

Comakership: Normen en Waarden

Comakership: Presentatie Wijkinventarisatie

Comakership: Opstellen Werkplan

Comakership: Uitvoeren van interventies

Studentbegeleiding Studentbegeleiding Studentbegeleiding Studentbegeleiding

Vrije keuze: ruimte voor eigen invulling, bijvoorbeeld vakken bij andere opleidingen, (vrijwil-ligers)werk bij een logeerhuis

Vrije keuze Vrije keuze Vrije keuze

Projectweek

Windesheim Pedagogiek

-ALMERE7,4ZWOLLE

7,3

-ALMERE346ZWOLLE

194

10 -

76% 67%

4% 6%

- 64%

11% 17%

- 53%

Pedagogiek start in Almere per september 2012. Daarom zijn er geencijfers beschikbaar over de studententevredenheid en het aantaleerstejaars. Zwolle heeft het aantal contacturen verhoogd naar 14. Hetaantal contacturen Almere is 15.

Page 18: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

3332 www.windesheimflevoland.nlSociaal Pedagogische Hulpverlening

Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Een zelfstandig leven is niet voor iedereen weggelegd.

Soms is dat slechts tijdelijk, soms voor altijd. Denk aan

jongeren die niet meer thuis kunnen wonen, licht ver-

standelijk beperkten, kinderen met gedragsproblemen,

psychiatrische patiënten en demente ouderen. Ze zijn

gebaat bij ondersteuning en begeleiding bij de invulling

van hun dagelijks leven, bij werken, wonen en leven. Wil

jij graag die ondersteuning bieden? Kies dan voor Sociaal

Pedagogische Hulpverlening (SPH).

De opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) in Almere is nieuw, en dus vernieuwend. Het is een kleinschalige opleiding, met veel aandacht voor de praktijk waarin je komt te werken. De opleiding werkt nauw samen met Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD). De beide vakgebieden lijken ook veel op elkaar en in het eerste jaar volgen studenten veel vakken samen. Voordeel van die overlap is dat je eenvoudig kunt switchen van richting na je eerste jaar.

Toekomst en perspectief Wat kun je als je klaar bent met deze opleiding? SPH is een brede opleiding en daarom kunnen SPH’ers bij veel verschillende hulpverleningsorganisaties in uiteenlopende sectoren aan de slag.

Denk aan de jeugdhulpverlening, de psychiatrie of verslavings-zorg, de justitiële hulpverlening en gehandicaptenzorg. Je werkt vooral met groepen mensen. Je kunt dan denken aan functies als woon- of activiteitenbegeleider, pedagogisch medewerker, gezinscoach of sociotherapeut. Het is ook mogelijk door te groeien naar meer leidinggevende en organisatorische functies. Je kunt ook doorstuderen.

SamenwerkenDe problemen van cliënten zijn meestal complex.

Daarom werk je als SPH’er in veel gevallen in een

multidisciplinair team: elk teamlid werkt vanuit zijn

of haar expertise aan het behandelplan van de cliënt.

Je werkt bijvoorbeeld samen met een psycholoog,

maatschappelijk werker en verpleegkundige om de

kwaliteit van de behandeling te waarborgen en te

verbeteren. Goed kunnen samenwerken is als SPH’er

dus erg belangrijk! In het eerste jaar van de opleiding

ga je al aan de slag met de beroepstaak ‘leiding en

begeleiding geven’, dus je komt er snel achter of dit

goed bij je past.

SPH-student Max Tijnagel heeft zijn plek gevonden

Hij is een van de weinige mannelijke studenten SPH, en hij heeft zijn plek helemaal gevonden. Max Tijnagel (24) uit Lelystad zit in het eerste jaar van SPH en loopt momenteel stage bij Tante Truus. Dat is een horeca-gelegenheid in hartje Almere waar mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en mensen met een psychiatrische aandoening werken.

Bij Tante Truus kunnen gasten lunchen, gewoon gezel-lig wat drinken of snuffelen in de cadeauwinkel. Max stuurt de medewerkers aan. “In het begin had ik de neiging om zelf gasten te bedienen, maar inmiddels heb ik dit losgelaten. Ik let erop dat de medewerkers alle gasten bedienen, dat ze de tafels schoonmaken en rekeningen brengen.” In totaal werken er 25 men-sen bij Tante Truus. Iedereen werkt drie of vier dagen per week. Het team wordt aangestuurd door drie begeleiders.

Met wat omzwervingen is Max in de zorg terechtge-komen. Na zijn vmbo-examen heeft hij verschillende mbo-opleidingen geprobeerd. Uiteindelijk rondde Max de opleiding onderwijsassistent met succes af. Vervol-gens stond hij een jaar voor een klas met gehandicap-ten. Dat beviel goed en Max wist het zeker: hij wilde naar het hbo om Sociaal Pedagogische Hulpverlening te studeren.

Max heeft het ontzettend naar zijn zin bij Tante Truus. “Dit is echt de doelgroep waarmee ik wil werken. Het zijn vrolijke mensen en ze zijn trots op hun werk.” Aan het begin van zijn stage was Max moe na een werkdag, maar nu heeft hij geleerd zijn energie over de dag te verdelen. Ook heeft hij geleerd mensen terecht te wijzen, wanneer ze bijvoorbeeld agressief worden. “Dat was in het begin lastig. Hiervoor werkte ik met kinderen, en als volwassene sta je automatisch boven hen. Bij de medewerkers van Tante Truus is dat anders. Zij zijn natuurlijk volwassen, maar zitten vaak op het niveau van een kind.”

In de toekomst wil Max graag de beleidskant op. “Er zijn allerlei misstanden in de zorg waarvoor ik mij wil inzetten. Zo is er bijvoorbeeld weinig structuur in woongroepen, iets wat ik graag wil aanpakken.”

Student aan het woord

Page 19: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

35www.windesheimflevoland.nl34

Thema Vakken Praktijk

Oriëntatie op opleiding en beroep Ontwikkelingspsychologie, geschiedenis sociaal werk, pedagogiek, communicatie

De werkrelatie aangaan Sociologie, pedagogiek, interculturele com-municatie, methodisch werken, basiscommu-nicatie hulpverleningsgesprek

Levensverhalen optekenen

Methodisch plan Psychologische stromingen, ethiek en filoso-fie, medische kennis & verslaving

Methodisch plan maken, muzisch-agogische methodiek toepassen

Werken in een organisatie Organisatiekunde, recht, politicologie Je eigen welzijnsorganisatie opzetten

Het eerste jaar SPH globaalSommige hogescholen bieden een master Social Work aan, die goed aansluit op SPH. Veel universiteiten bieden ook masters op het gebied van pedagogiek, sociologie en psychologie. Houd er wel rekening mee dat hbo en universiteit niet naadloos op elkaar aansluiten en dat je waarschijnlijk wat extra vakken moet volgen voordat je mag beginnen.

Eerste jaar Het eerste jaar, de propedeuse, is bedoeld om je te oriënteren op het vakgebied van de SPH’er. In vier periodes loop je de belangrijkste aspecten van de hulpverlening langs. Je gaat aan de slag met de beroepstaken die je als sociaal pedagogisch hulpverlener uitvoert.

De volgende vier taken staan centraal:

Methodisch hulpverlenen: • ‘Methodisch’ wil zeggen dat je op systematische wijze

hulpverleent • Je onderzoekt wat er met je cliënt aan de hand is • Je maakt een plan van aanpak en kunt die aanpak

verantwoorden

Kwaliteit en beleid: • Je werkt in een organisatie • Je draagt bij aan het beleid van deze organisatie • Je levert een bijdrage aan kwaliteitszorg • Je doet kwaliteitsonderzoek

Onderzoek en innovatie: • Je ontwikkelt een eigen visie als beroepsbeoefenaar • Je levert een bijdrage aan de ontwikkeling van het beroep

van SPH’er

Leiding en begeleiding geven: • Je werkt in een team • Je geeft leiding en begeleiding aan collega’s, stagiaires

of vrijwilligers

Uiteraard ervaar je in het eerste jaar hoe het er in de praktijk aan toegaat. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen en stage te lopen. Lees het testimonial van Max Tijnagel om te ontdekken hoe dat is.

Het tweede jaar en verder Vanaf het tweede jaar ga je definitief verder met de opleiding SPH. Je verdiept je verder in doelgroepen, beroepstaken, volgt nog altijd vakken ontwikkelingspsychologie en pedagogiek, en je bouwt je communicatievaardigheden en gesprekstechnieken verder uit.

Het verschil met MWD?Als SPH’er werk je meestal residentieel: je bent

verantwoordelijk voor het creëren van een veilige en

passende leefomgeving voor je cliënten, bijvoorbeeld

in een dagopvang, gevangenis of ziekenhuis. Je krijgt

in veel gevallen behandelschriften of -doelen van een

psycholoog of orthopedagoog. Een maatschappelijk

werker gaat vaak aan de slag met een combinatie van

materiële en psychosociale problemen. Het behandel-

plan wordt in samenspraak met de cliënt opgesteld.

Een maatschappelijk werker heeft een consultfunctie

en werkt meestal ambulant: cliënten komen naar

kantoor of worden thuis bezocht.

Mogelijke werkgevers in de buurt: • Vitree

• ’s Heerenloo

• Triade

• LSG-Rentray

• Kwintes

• GGZ Centraal

• Leger des Heils

De opleiding werkt nauw samen met Maatschappelijk Werk en

Dienstverlening (MWD)

Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Page 20: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

37www.windesheimflevoland.nl36 Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Minors Om je diploma meer verdieping of verbreding te geven, kies je in de eerste helft van het vierde jaar een minor. Dat is een soort specialisatie, die een half jaar duurt. Minors mag je altijd bij andere opleidingen of hogescholen volgen.

Afstuderen Afstuderen doe je door in het laatste halve jaar van de opleiding een groot Comakership uit te voeren voor een zorginstelling. Als je in je onderzoek, verslag en presentatie laat zien dat je alle kennis en vaardigheden uit de opleiding kunt gebruiken en toepassen op hbo-niveau, ben je geslaagd. Je bent dan officieel Bachelor of Social Work.

Studentbegeleiding Als student krijg je twee soorten studentbegeleiding. Vanuit de opleiding, bij je ontwikkeling als hulpverlener en bij zaken waar je vakinhoudelijk tegenaan loopt. Daarvoor kun je terecht bij je docenten en je vaste studentbegeleider. Omdat de opleiding kleinschalig is, stap je makkelijk op hen af.

Vanuit Windesheim Flevoland kun je begeleiding krijgen bij zaken die niet inhoudelijk met je opleiding te maken hebben. Bijvoorbeeld als je problemen hebt met je motivatie, extra com-puterles zoekt of twijfelt over je studiekeuze. Kom hiervoor naar De Living. Lees meer over studentbegeleiding en De Living op pagina 16.

Alvast meer weten? • Over geestelijke gezondheidszorg en verslaving:

www.psy.nl

• Vakblad voor sociale en pedagogische beroepen:

www.sozio.nl

• Over werken in de welzijnssector:

www.werkinwelzijn.nl

Als SPH’er: • heb je veel interesse in mensen en sta je open

voor andere visies, culturen en achtergronden

• werk je graag in teams en met groepen mensen

• ga je aan de slag met complexe problemen

• ben je creatief, inventief en flexibel

• zoek je naar wat mensen al kunnen, niet naar

wat ze niet kunnen

• ben je opvoedkundig aan het werk

• werk je zelfstandig, in samenspraak met cliënten

en collega’s

Je ontdekt ook hoe cliënten, organisatie en samenleving op elkaar inwerken en elkaar beïnvloeden. Jouw werk staat immers niet op zichzelf.

In het derde studiejaar leer je de praktijk verder kennen in zogenoemde Comakerships (lees ook het algemene artikel over Comakership op pagina 6). Comakerships zijn externe opdrachten van hulpverleningsorganisaties en instellingen. Het gaat om echt werk, dat jij zo zelfstandig mogelijk moet uitvoeren. Natuurlijk hangt het niveau van deze opdrachten samen met jouw studievorderingen. Je doet steeds complexere Comakerships naarmate de opleiding vordert, je gaat steeds meer zelf aan het werk. Op deze manier leer je al heel snel hoe het is om als professionele hulpverlener te werken, en dat wordt ook van jou verwacht.

Voorbeelden van Comakerships:

• Je ondersteunt een gezin, waarvan de zoon te kampen heeft met een verslavingsprobleem. Je zet een nieuw methodisch behandelprogramma in.

• Voor een medisch kinderdagverblijf ontwikkel je voor een groep autistische kinderen een hulpverleningsplan waarin spelbegeleiding is opgenomen.

• Je ontwerpt een ervaringslerenproject voor extreem gewelddadige jongeren in een instelling voor residentiële jeugdhulpverlening.

Als SPH’er heb je interesse in mensen en sta je

stevig in je schoenen

Toelating Elk havo- of vwo-diploma is geschikt om toegelaten te worden tot de opleiding SPH. Ook een mbo-diploma op niveau 4 geeft toegang, en een sociale of pedagogische mbo-opleiding is natuurlijk helemaal geschikt.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een Startgesprek. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

Windesheim Sociaal Pedagogische Hulpverlening

-ALMERE7,2ZWOLLE

7,3

51ALMERE346ZWOLLE

180

14 -

62% 65%

11% 10%

64% 62%

9% 9%

- 48%

Zwolle heeft het aantal contacturen verhoogd naar 16. ContacturenAlmere: 16-20.

Page 21: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

3938 www.windesheimflevoland.nlMaatschappelijk Werk en Dienstverlening

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Sta jij je mannetje? Wil jij mensen helpen hun problemen

op te lossen? En, ben jij nieuwsgierig naar de vraag achter

de vraag? Dan is Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

(MWD) een opleiding voor jou! Want als maatschappelijk

werker word je dagelijks geconfronteerd met mensen die

allerlei problemen hebben. Denk aan geldgebrek, huiselijk

geweld, slechte huisvesting, problemen met de opvoeding,

conflicten of psychische problemen. In de opleiding Maat-

schappelijk Werk en Dienstverlening leren we je hoe je deze

mensen op een dusdanige manier kunt begeleiden dat ze

uiteindelijk zelf weer grip krijgen op hun leven.

De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening in Almere is nieuw, en daarmee meteen vernieuwend. Het is een kleinscha-lige opleiding, met veel aandacht voor de student en de praktijk waarin je te werken komt. Tijdens de opleiding bouw je daarom al een cv en netwerk op.

Toekomst en perspectief Met een hbo-diploma maatschappelijk werk ben je breed inzet-baar. Je werkt als hulpverlener, coach, adviseur of begeleider. Je werk bestaat uit het onderzoeken van de hulpvraag, analyseren van de context, overleggen over en plannen van de aanpak, sti-muleren tot actie en rapporteren over de resultaten. Door jouw kennis kun je vanuit een signalerende rol een bijdrage leveren aan preventieve activiteiten.

Een maatschappelijk werker: • regelt: contacten met familie, voorzieningen,

uitkeringen, aanmeldingen voor een instelling

of (andere) hulp

• coacht: jongeren naar werk, ex-gedetineerden in het

oppakken van het normale leven, de cliënt in zijn

persoonlijke (ethische) vraagstukken

• adviseert: bij budgetteringsproblemen, bij

opvoedingsbegeleiding, bij relatieproblemen

• helpt: bij de verwerking van ingrijpende gebeurte-

nissen, zoals overlijden, scheiding, ziekte of verlies

van werk

• begeleidt: bij problemen op school, pesten,

onzekerheid, in contacten met andere instanties

• onderzoekt: thuissituaties, bij zorgmeldingen over

kinderen, bijvoorbeeld voor Justitie of Jeugdzorg

• bereidt beleid voor: voor gemeentelijke instellingen

en regelingen door de signalerende functie

De begeleiding is top

‘Ik volg alle vakken met plezier, vooral psychologie en methodiek. De gesprekken die we tijdens methodiek/gespreksvaardigheden voeren, zijn erg nuttig. Zo ervaar je hoe een gesprek in de praktijk kan verlopen en ben je dus niet alleen bezig met theorie. Ook de gastdocentlessen zijn nuttig omdat een deskundige over zijn praktijkervaring vertelt en je vragen aan hem kunt stellen. Verder kun je tijdens de samenwerkings-opdrachten, zoals projecten, presentaties en onder-zoeken, oefenen met het werken in groepsverband. Wat ik echt top vind, is de begeleiding tijdens deze studie.

Omdat mijn vooropleiding niet aansluit op Maat-schappelijk Werk en Dienstverlening heb ik nog geen relevante praktijkervaring opgedaan. Maar vanaf het tweede jaar ga ik stage lopen. Dat wordt mijn eerste ervaring in deze sector, wat ik erg spannend vind.

Na twee verkeerde studiekeuzes weet ik zeker dat ik nu de juiste opleiding doe. Ik heb niet het idee dat deze opleiding mij zal vervelen in de toekomst omdat ik veel richtingen op kan. Zo kan ik met jongeren wer-ken of met ouderen, maar ik kan bijvoorbeeld ook aan de slag in de reclassering.’

Esra Topaloglu, eerstejaarsstudente Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Student aan het woord

Page 22: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

4140 www.windesheimflevoland.nlMaatschappelijk Werk en Dienstverlening

Je verleent meestal hulp in één-op-één-situaties, maar je komt ook thuis bij gezinnen of je geeft trainingen aan groepen men-sen.

Mogelijke banen vind je bijvoorbeeld in de jeugdzorg, instanties voor de schuldhulpverlening, de psychiatrie, slachtofferhulp of organisaties voor algemeen maatschappelijk werk. Ook vluchte-lingenwerk, ouderenzorg, onderwijs, arbodiensten, ziekenhuizen en revalidatiecentra bieden werk voor maatschappelijk werkers.

Je kunt ook doorstuderen aan de universiteit, bijvoorbeeld bij sociologie, psychologie of algemene sociale wetenschappen. De overstap van hbo naar universiteit is niet naadloos, je moet vaak extra vakken volgen.

Eerste jaar In het eerste jaar, de propedeuse, leer je het vak kennen en ont-dek je of er een maatschappelijk werker in jou schuilt. Je door-loopt vier blokken, steeds met een andere focus. Iedere periode komt de methodiek van het hulpverlenen aan bod. Daarbij kun je denken aan methodisch netwerken, methodisch handelen of taakgerichte hulpverlening. Daarnaast volg je andere theoreti-sche vakken, zoals culturele antropologie, politicologie of psy-chologie. In periode 4 ga je echt in de praktijk proeven van het maatschappelijk werk. Je gaat namelijk drie dagen in de week stage lopen. Hierbij kun je denken aan werken bij bijvoorbeeld een vrijwilligersorganisatie. Tijdens dit eerste jaar werkt de opleiding nauw samen met de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Dit vergemakkelijkt een eventuele overstap naar de opleiding SPH.

Het tweede jaar en verder Het tweede jaar volgt het ritme van het eerste jaar, maar alles wordt complexer, meer verdiepend en meer gericht op de praktijk. Weer volg je vier periodes. Je krijgt een portie theo-rie: denk aan vakken over methodieken, communicatie, recht, ethiek en levensbeschouwing. Ook ga je aan de slag met een Comakership.

Comakerships zijn externe opdrachten van hulpverleningsorgani-saties en instellingen. Het gaat om echt werk, dat jij zo zelfstan-dig mogelijk uitvoert. Je doet steeds complexere Comakerships naarmate de opleiding vordert, je gaat steeds meer zelf aan

Je verleent meestal hulp in één-op-één-situaties, maar je komt ook thuis bij gezinnen

of geeft trainingen

Een opdracht om te proberen Schrijf een hulpverleningsplan bij deze casussen. Be-schrijf ook of je de mensen die bij de casus betrokken zijn kunt meenemen in je hulpverleningsplan. Zijn zij helpend bij de oplossing of hebben zij ook hulp nodig?

• Sara (16) is vanwege herhaaldelijk ontoelaatbaar gedrag (spijbelen, schelden, diefstalletjes) van school gestuurd. Nadat je een vertrouwensband met haar hebt opgebouwd, vertelt ze meer over haar thuissituatie. Zij zorgt voor haar psychisch zieke moeder, haar vader is niet meer in beeld, ze regelt de financiën, er zijn schulden en ze zorgt voor haar broertje van 11.

• Mark (23) heeft een behoorlijk drugsverleden. Hij is twee keer opgenomen met een overdosis speed in zijn lichaam. Ook is hij opgepakt wegens dief-stal. Daar heeft hij korte tijd voor in de gevangenis gezeten. Hij heeft geen eigen inkomen, maar wordt financieel onderhouden door zijn ouders. Uit zichzelf zoekt hij geen toenadering tot hulp en hij is erg wantrouwend naar de hulpverlening.

Het eerste jaar MWD

Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4Communicatie Agogiek Agogiek Stage en praktijkopdracht

Sociologie Recht Inleiding Ethiek Pedagogiek

Geschiedenis Social Work Politicologie Organisatiekunde Methodiek

Oriëntatie op beroep Culturele Antropologie Interculturele Communicatie Studentbegeleiding

Psychologische stromingen Ontwikkelingspsychologie Basisprogramma Onderzoek

Methodiek Levensbeschouwing Methodiek

Studentbegeleiding Methodiek Studentbegeleiding

Studentbegeleiding

Minors Om je diploma meer verdieping of verbreding te geven, kies je in de eerste helft van het vierde jaar een minor. Dat is een soort specialisatie, die een half jaar duurt. Minors mag je altijd bij andere opleidingen of hogescholen volgen.

AfstuderenAfstuderen doe je door in het laatste halve jaar van de opleiding een afstudeercomakership (onderzoek) uit te voeren voor een zorginstelling of welzijnsorganisatie. Als je in je onderzoek, ver-slag en presentatie laat zien dat je alle kennis en vaardigheden uit de opleiding kunt gebruiken en toepassen op hbo-niveau, ben je geslaagd. Je bent dan officieel Bachelor of Social Work.

Toelating Om toegelaten te worden tot deze opleiding is elk havo of vwo-diploma geschikt. Ook met een mbo-diploma op niveau 4 mag je beginnen.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een Startgesprek. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

www.windesheimflevoland.nl

het werk. Op deze manier leer je al heel snel hoe het is om als professionele hulpverlener te werken, en dat wordt ook van jou verwacht. Naast deze Comakerships loop je aan het einde van het tweede jaar weer stage. Dit om steeds meer feeling te krijgen met de echte praktijk. Lees meer over Comakerships op pagina 6.

Het derde jaar staat volledig in het teken van een stage. Je loopt gedurende dit studiejaar vier dagen in de week stage bij een hulpverleningsinstantie of welzijnsorganisatie. Je gaat hierin echt zelfstandig aan de slag als maatschappelijk werker. Daarbij zal je gemiddeld genomen een dag per week op de hogeschool supervisiebegeleiding, onderwijs en ondersteunende trainingen krijgen.

Het verschil met SPH Als maatschappelijk werker ga je vaak aan de slag

met een combinatie van materiële en psychosociale

problemen. Je formuleert samen met de cliënt een

hulpverleningsplan en begeleidt bij de uitvoering

daarvan. In tegenstelling tot veel SPH’ers maak je

het behandelplan zelf met de cliënt. Dat betekent

dat je geen behandelvoorschriften of -doelen krijgt

van bijvoorbeeld een psycholoog of orthopedagoog.

Bovendien werk je als MWD’er ambulant. Je hebt

een consultfunctie, waarbij mensen op afspraak bij

je komen of jij eventueel bij mensen langsgaat. Een

SPH’er werkt meestal residentieel. Dat wil zeggen dat

je verantwoordelijk bent voor het creëren van een vei-

lige en passende leefomgeving voor je cliënten, zoals

in een dagopvang, ziekenhuis of gevangenis.

Alvast meer weten? • www.maatschappelijkwerk.com

• www.sociaaldigitaal.nl

• www.movisie.nl

Windesheim Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

6,2ALMERE7ZWOLLE

7,2

71ALMERE255ZWOLLE

190

15 -

60% 57%

13% 15%

53% 59%

7% 10%

- 64%

Het aantal contacturen in Almere is 16-20.

Page 23: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

4342 www.windesheimflevoland.nlLogopedie

Logopedie

Stotteren. Problemen bij het slikken. De woorden niet

meer vinden na een hersenbloeding. Verkeerd gebruik van

de stem. Dat zijn stoornissen en stemproblemen die je als

logopedist tegenkomt. Logopedie is een talig, sociaal en

paramedisch vak. En bij Windesheim Flevoland betekent dat

ook dat je voor een echte beroepsopleiding kiest. Je gaat

veel de praktijk in, ook als je opdrachten maakt. Want daar

leer je het meest van.

Toekomst en perspectief Als logopedist heb je een breed vak: je kunt in veel verschillende functies en op uiteenlopende werkplekken terechtkomen.

Bijvoorbeeld: • in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

Je bent behandelaar bij onder meer slik- en spreekproblemen en je hebt ook een sterk adviserende rol waar het gaat om commu-nicatie. Je werkt in een team samen met andere hulpverleners en verzorgers.

• in een eigen praktijk, als stemcoach of trainer. Je begeleidt beroepssprekers, zoals leraren, acteurs en zangers, in het gebruik van hun adem en stem.

• in het speciaal (basis)onderwijs werk je met kinderen die problemen hebben met taal, spraak, lezen en schrijven. Je werkt als behandelaar en adviseur.

• in het ziekenhuis kun je onder meer aan de slag op de afdeling neonatologie. Hier houd je je bezig met complexe slikproble-men, waar te vroeg geboren baby’s mee te maken krijgen.

Je kunt ook besluiten door te studeren. Verschillende universitei-ten bieden masters spraak- en taalpathologie aan en in Utrecht kun je terecht voor een master Logopediewetenschappen. De aansluiting van hbo op universiteit verloopt niet naadloos, dus je moet vaak extra vakken op academisch niveau volgen om te mogen beginnen. Je kunt je ook via kortdurende cursussen verder verdiepen, bijvoorbeeld in taaltherapie voor kinderen of ouderbegeleiding.

Het eerste jaar In het eerste jaar, de propedeuse, leer je het vak kennen en ontdek je of er een logopedist in jou schuilt. Je doorloopt vier blokken, steeds met een andere focus. Daarnaast volg je onder-steunende vakken, zoals schrijfvaardigheid en logopedisch han-delen, en speciale themaweken over onder meer ondernemen. En natuurlijk ga je het eerste jaar praktisch aan de slag. Niet alleen ter kennismaking, maar ook om al echt aan het werk te gaan.

Dat wat je leert, mag je toepassen: gesprekken voeren, een test afnemen, een stoornis vaststellen. Dat doe je in de zogenoemde Comakerships, opdrachten van instellingen of eventueel bedrij-ven. Hierin ga je zo veel mogelijk zelfstandig aan de slag en leer je het vak van de logopedist zo goed mogelijk kennen. Dat doe je bijvoorbeeld in de logopedische praktijk of in het speciale basisonderwijs. Je leert ook je eigen stem en articulatie goed kennen, want dat zijn tenslotte je belangrijkste werkinstrumen-ten.

Het tweede jaar en verder Het tweede en derde jaar volgen het ritme van het eerste jaar, maar alles wordt complexer en meer verdiepend. Weer volg je vier periodes. Je krijgt een flinke portie theorie: denk aan vak-ken over fonetiek, ouderbegeleiding, dyslexie, gehoor, stotteren, afasie en articulatieproblemen. Die kennis ondersteun je weer met de nodige trainingen en je Comakerships krijgen een steeds complexer karakter. Lees meer over Comakerships op pagina 6.

Logopedie bijna proeven!

‘Het beroep van logopedist bewonder ik zeer, daarom heb ik voor deze opleiding gekozen. Ik vind het bijzonder om mensen te kunnen leren op welke wijze je (weer) optimaal je stem kunt gebruiken en (weer) zorgvuldig kunt articuleren. Zorgverlenen vind ik heel fijn, omdat je iemands leven beter maakt. Want wat moet je beginnen zonder stem? Als logopedist geef je mensen letterlijk een stem en dat is toch het mooiste wat er is? Het past bij mij, ik help graag anderen, zo-dat zij ook kunnen meedraaien in deze maatschappij.

Ik zit nu in het eerste jaar. Mijn klas is heel gezellig en ik zit goed op mijn plek bij deze opleiding. Elke dag is weer anders en er zit veel variatie in de colleges, heel leuk! Het leukste van Logopedie vind ik dat je niet alleen maar uit boeken leert, maar veel dingen zelf doet, ziet, voelt en nog nét niet proeft! Zo heb ik een aantal werkbezoeken gedaan. Je bezoekt dan logopedisten in verschillende settings, stelt vragen, kijkt mee bij de behandeling en geeft vervolgens hier-over een presentatie aan je medestudenten. Ik heb al een verpleeghuis bezocht, een talencentrum (voor Nederlands als tweede taal), een schisis-centrum en het Militair Revalidatie Centrum in Doorn.

In het eerste semester heb ik stage gelopen bij een vrij gevestigd logopedist. Daar kreeg ik veel vrijheid, en mocht ik logopedische testen afnemen en al stuk-ken behandeling overnemen. Nu loop ik stage op een basisschool voor speciaal onderwijs en ook hier mag ik al veel zelf doen.

Als ik mijn diploma behaald heb, wil ik het liefst in een gezondheidsinstelling werken. Multidisciplinair werken spreekt me erg aan. Het lijkt me heel interes-sant om met verschillende disciplines een cliënt te behandelen, omdat elke specialist zijn eigen kennis heeft en je zo weer van elkaar kunt leren.’

Ani Matevosian, eerstejaarsstudente Logopedie

Student aan het woord

Page 24: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

45www.windesheimflevoland.nl44 Logopedie

Minors Om je opleiding verder verdieping te geven, kies je in het derde jaar voor een specialisatie van een half jaar, een minor. In de keuze voor een minor is veel mogelijk in overleg met je stu-diebegeleider. Je kunt denken aan thema’s zoals die worden aangeboden bij Windesheim in Zwolle, waar deze opleiding mee samenwerkt: logopedie en audiologie, health care technology of zorg aan ouderen.

Je mag ook een minor volgen bij een andere opleiding of hogeschool.

AfstuderenIn het vierde jaar studeer je af en ga je met een onderzoeks-vraag aan de slag. Die krijg je van een instelling, school of praktijk waar je een Comakership uitgevoerd hebt. Je werkt de vraag verder uit, doet onderzoek en verwerkt je resultaten tot een goed verslag. Als je daarmee kunt aantonen dat je op hbo-niveau functioneert, dan ben je geslaagd. Je bent dan officieel Bachelor of Health.

Studentbegeleiding Windesheim Flevoland vindt begeleiding van studenten heel belangrijk. De opleiding begeleidt je bij je ontwikkeling als pro-fessional en bij keuzes en knelpunten in je opleiding. Bovendien is de opleiding kleinschalig, dus je stapt ook makkelijk op docenten af als je een vraag hebt of iets wilt bespreken. Twijfel je over je studiekeuze? Zoek je extra computerles of heb je een persoonlijk probleem? Je kunt dan terecht in De Living, op de zesde etage. Daar word je gekoppeld aan de juiste persoon om jou verder te helpen. Lees meer over De Living op pagina 16.

Toelating Je bent met elk havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) toelaat-baar. Wel moet je een toelatingsonderzoek doen. De opleiding wil weten of je gemotiveerd bent en of je voldoende fysieke mogelijkheden hebt op het gebied van stem en spreken. Het onderzoek is tweeledig, het ene deel vindt plaats op de oplei-ding en het andere deel in het Flevoziekenhuis.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een Startgesprek. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

Comakerships krijgen een steeds serieuzer en zelfstandiger

karakter waarbij er veel van je wordt verwacht

Het eerste jaar Logopedie

Alvast meer weten? • www.nvlf.nl

• www.logopediestart.nl

• YouTube: ‘Dankzij de logopedist’

Periode 1: de praktijk in beeld

Periode 2: de cliënt in beeld

Periode 3: de klas in!

Periode 4: werken met ouderen

Inleiding in de logopedie Taalontwikkeling Pedagogiek Neurologie

Inleiding taalkunde Psychologie Anatomie, fysiologie en pathologie

Neurolinguïstiek

Stem en spreken Gespreksvoering Testgebruik Professionele spreekstijl

Windesheim Opleiding voor Logopedie

-ALMERE6,6ZWOLLE

7,2

16ALMERE73ZWOLLE

88

9 -

73% 68%

4% 4%

68% 70%

10% 9%

- 92%

Zwolle heeft het aantal contacturen verhoogd naar 18. ContacturenAlmere: 16-20.

Page 25: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

4746 www.windesheimflevoland.nlVerpleegkunde

Verpleegkunde

Verpleegkundigen ondersteunen mensen die ziek zijn,

lichamelijk of psychisch. Als verpleegkundige op hbo-niveau

richt je je vooral op patiënten en cliënten met een ‘com-

plexe’ zorgvraag. Bijvoorbeeld zorg aan mensen die een

moeilijk behandelbare aandoening hebben met een onvoor-

spelbaar verloop. Ook leer je tijdens de opleiding kritisch te

kijken naar de bestaande zorg op de afdeling. Spreekt zo’n

uitdagende baan jou aan? Kies dan voor Verpleegkunde.

Toekomst en perspectief Met een hbo-diploma Verpleegkunde zit je nooit om werk verle-gen en heb je keuze uit veel verschillende banen, in binnen- en buitenland. Je denkt misschien vooral aan werk in ziekenhuizen, maar je wordt ook opgeleid voor de psychiatrie, de ouderenzorg en de thuiszorg. Er zijn ook verpleegkundigen die in huisartsen-praktijken werken, bij de GGD, of in de gehandicaptenzorg. In alle gevallen ondersteun je mensen in hun ziekte, beperking of handicap. Per soort zorg zijn er veel specialisatiemogelijk-heden, zodat je je altijd verder kunt ontwikkelen in je werk. Je kunt je bijvoorbeeld verdiepen in de oncologie, neonatologie of kinderverpleegkunde om vooral met kankerpatiënten, te vroeg

geboren baby’s en kinderen te gaan werken. Of je legt je verder toe op de psychiatrie door een post-hbo-opleiding tot sociaal-psychiatrisch verpleegkundige te volgen. Je kunt ook verder studeren op universitair niveau, door een master Gezondheidswetenschappen of Verplegingswetenschappen te volgen. De aansluiting van het hbo op zo’n master is niet naadloos, maar door extra vakken te volgen kun je vrij snel doorstuderen.

Het eerste jaar Het eerste jaar, de propedeuse, is verdeeld in vier blokken. Met name het eerste blok heeft een oriënterend karakter. Daarna verdiep je je ieder blok in een patiëntencategorie, bijvoorbeeld in ouderenzorg en zorg in het algemene ziekenhuis. Je volgt steeds theoretische vakken, vaardigheidstrainingen en leert hoe je kennis en vaardigheden verbindt.

In het vierde blok ga je echt de praktijk in: je loopt stage, leert hoe het er in het echt aan toe gaat en ontdekt zo ook of het vak bij je past.

Het tweede jaar en verder In het tweede jaar komen patiëntencategorieën aan bod die in je in de propedeuse nog niet uitgebreid behandeld hebt. Je leert van alles over de geestelijke en maatschappelijke gezondheids-zorg. Je bent weer één periode in de zorgpraktijk en maakt een begin met kwaliteitszorg en innovatie. Hiervoor ga je werken aan je eerste Comaker. Dit is een echt project vanuit de praktijk waarin je samen met medestudenten zoekt naar oplossingen voor reële problemen in de zorg (lees ook het algemene artikel over Comakership op pagina 6).

Het derde jaar bestaat uit een half jaar zorgstage in een werk-veld naar keuze. Daarnaast werk je ook een half jaar aan een onderzoeks- of innovatieopdracht. In dit jaar zou je ook voor een stage in het buitenland kunnen kiezen. Via Windesheim worden in verschillende landen stageplaatsen aangeboden, bijvoorbeeld op Aruba, in Engeland, Finland, Griekenland of in Suriname.

MinorIn het vierde jaar kies je voor een minor. Dit is een keuzemo-dule waarbij je zelf de keuze maakt op welke wijze jij je wilt verdiepen. Windesheim Flevoland biedt verschillende minoren aan waar je uit mag kiezen. Je kunt bij andere opleidingen en

Met een hbo-diploma Verpleegkunde zit je nooit

om werk verlegen

Tijdens de praktijklessen in het Flevoziekenhuis doe je al wat je later wilt gaan doen

Hoe bevalt de opleiding tot nu toe?‘De opleiding bevalt me supergoed. Ook de school spreekt me heel erg aan. Vorig jaar heb ik het prope-deusejaar van de opleiding Verpleegkunde gevolgd op de Hogeschool van Amsterdam. Maar hun lesmetho-den waren voor mij niet geschikt. Daarom ben ik erg blij dat ik bij Windesheim Flevoland terecht kon voor deze opleiding; en het is ook nog eens dicht bij mijn huis. Mijn behaalde resultaten zijn veelbelovend en ik heb tot nu toe alle studiepunten behaald.

Denk je dat je voor de juiste opleiding hebt gekozen? Waarom past Verpleegkunde wel of niet bij je?Dat zeker. Ik voel me fijn en heb voor het eerst het gevoel dat ik echt wil onderzoeken. Deze studie stelt mij in de gelegenheid zoveel mogelijk te leren over verschillende aspecten van het verpleegkundig vak en de sfeer van de verschillende soorten werkvelden op dit gebied. Verpleegkunde past bij me omdat ik een sociaal ingesteld persoon ben en ik graag zorg voor anderen die hulpbehoevend zijn.

Wat vind je het leukst om te doen? Welke vakken vind je leuk?De praktijklessen vind ik erg leuk omdat je dan ook daadwerkelijk bezig bent met wat je later wilt gaan doen. De lessen vinden plaats in het Flevoziekenhuis en we dragen allemaal witte jassen, wat het extra officieel maakt. Daarnaast zijn geneeskunde, recht en gedragswetenschappen erg interessant.

Wat heb je al in de praktijk gedaan?Omdat ik het eerste jaar al eerder aan de HvA heb gevolgd, heb ik de 10-weken-stage al gedaan. Ik heb gewerkt op de psychogeriatrische afdeling van een kleinschalige instelling. Ik heb daar veel in de praktijk kunnen leren, vooral hoe met dementerenden om te gaan. Ik heb ook vakantiewerk gedaan als verzor-gende (afdelingshulp) in een instelling in Amsterdam op de psychogeriatrische afdeling. Nu werk ik in de thuiszorg als verzorgende en ik vind het geweldig. Ik kijk al uit naar de aankomende 10-weken-stage om mijn praktijkkennis nog meer uit te breiden.

Weet je al wat je na je opleiding wilt gaan doen?Dat is voor mij nog niet helemaal duidelijk, want er zijn nog zoveel andere takken van het vak waar ik kennis mee ga maken tijdens de opleiding. Ik wil me graag specialiseren in iets als wondverzorging of dia-betes. Wat ik leuk vind, is om extramuraal te werken.’

Lesley Elshot, eerstejaarsstudent Verpleegkunde

Student aan het woord

Page 26: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

4948 www.windesheimflevoland.nlVerpleegkunde

hogescholen rondkijken voor een boeiende minor die bij jouw toekomstplannen past of een premaster volgen bij een van de universiteiten.

AfstuderenAfstuderen doe je door in een zorgpraktijk een zorgstage te combineren met een afstudeeronderzoek. Zo verdiep je je nog verder in de uitvoering van de zorg en kun je ook werken aan kwaliteitsverbeteringen in de zorgpraktijk. Als je laat zien dat je alle kennis en alle sociale, verpleegtechnische en onderzoeks-vaardigheden beheerst en kunt toepassen op hbo-niveau ben je geslaagd. Je bent dan officieel Bachelor of Nursing.

Studentbegeleiding Windesheim Flevoland vindt studentbegeleiding erg belangrijk. Die begeleiding komt in de eerste plaats vanuit de opleiding, je hebt wekelijks in kleine groepen begeleidings- en reflectie-uren. Omdat de opleiding kleinschalig is, zijn je docenten makkelijk te bereiken en kun je eenvoudig bij hen terecht met vragen en problemen.

Een andere vorm van studentbegeleiding vind je in De Living. Je kunt er terecht voor uiteenlopende zaken, van psychologische ondersteuning tot extra computerles. Lees meer over het aan-bod van De Living op pagina 16.

Toelating Elk havo- of vwo-diploma is geschikt om toegelaten te worden tot de opleiding Verpleegkunde. Een vak als wiskunde komt natuurlijk wel van pas, bijvoorbeeld bij verpleegkundig rekenen,

en ook biologie is een nuttig examenvak. Je bent ook toelaat-baar met een mbo-diploma op niveau 4.

Ben je al verpleegkundige op niveau 4? Dan kom je in aanmer-king voor vrijstellingen. Neem voor alle details contact op met de opleiding.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een Startgesprek. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

In het vierde jaar kies je voor een minor waarmee je je verder kunt verdiepen in het thema dat

jij interessant vindt

Voorbeelden van een blok Verpleegkunde:

Alvast meer weten? • Nieuws, blogs, tips en fora voor en door

verpleegkundigen: www.nursing.nl

• Het tijdschrift van de GGZ online: www.psy.nl

• Of bekijk de film op onze website

De vijf rollen van een verpleegkundige: 1. Zorgverlener: je verleent zorg aan zieken, mensen

met beperkingen en voert preventieactiviteiten uit

2. Regisseur: je organiseert de zorg, zodat alle

activiteiten op rolletjes lopen

3. Coach: je stimuleert en coacht collega’s

en leerling-verpleegkundigen

4. Ontwerper: je ontwikkelt zorgprogramma’s,

verpleegbeleid en protocollen

5. Beroepsbeoefenaar: je werkt aan de vernieuwing

van zorgprocessen, je eigen deskundigheid en de

professionaliteit van je organisatie

Jaar 1, blok 3: zorg in het algemene ziekenhuisVerpleegkundige theorie

Geneeskunde (anatomie, fysiologie, ziekteleer)

Ethiek

Verpleegkundig rekenen

Hbo-basisvaardigheden

Sociale vaardigheden, gericht op counseling

Technische vaardigheden, theorie en praktijk

Studieloopbaanbegeleiding en reflectie

Jaar 2, blok 3: Maatschappelijke GezondheidszorgVerpleegkundige theorie

Geneeskunde (chronisch zieken, zwangerschap en geboorte)

Onderzoeksvaardigheden, literatuuronderzoek

Comakership: werken aan kwaliteit in een project

Sociale vaardigheden

Technische vaardigheden, theorie en praktijk

Studieloopbaanbegeleiding en reflectie

Windesheim Opleiding tot Verpleegkundige

-ALMERE7,2ZWOLLE

7,1

30ALMERE216ZWOLLE

177

12 -

62% 70%

7% 5%

57% 63%

8% 6%

- 60%

Zwolle heeft het aantal contacturen verhoogd naar 19. ContacturenAlmere: 16-20.

Page 27: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

5150 www.windesheimflevoland.nlBouwkunde

Bouwkunde

De inrichting van een stad gaat niet vanzelf, elke woning,

elk gebouw en elke straat maakt deel uit van een groter

plan. Prachtige gebouwen en nieuwe stadsdelen worden

ontworpen en gebouwd, vaak met bijzondere vormen en

verrassende, duurzame materialen. Bestaande gebouwen

en gebieden krijgen een nieuwe bestemming of worden

intensief verduurzaamd en aangepast aan de wensen van

de 21e eeuw. Heb je een sterke interesse voor het reali-

seren, ontwerpen en beheren van gebouwen en steden?

Spreekt het inventief meedenken over ruimtelijke, techni-

sche, kosten- en andere aspecten jou aan? En lijkt het je

leuk om vanuit een duurzaam perspectief te werken?

Dan zit je bij Windesheim Flevoland op je plek!

Als je kiest voor de opleiding Bouwkunde aan Windesheim Flevoland, ga je voor een opleiding die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Aan het eind van je opleiding ben je een bouwkundige professional die beschikt over een inno-vatieve gereedschapskist met up-to-date kennis, inzichten en vaardigheden over duurzaam bouwen. Toekomst en perspectief De opleiding Bouwkunde opent deuren naar een groot aantal interessante werkgevers, zoals architecten- en stedenbouw-kundige adviesbureaus, woningbouwcorporaties en project-ontwikkelaars, gemeentelijke en provinciale overheden, bouw-technische ingenieursbureaus, bouwbedrijven en aannemers. In die sectoren kun je in verschillende beroepen aan de slag, afhankelijk van jouw interesses en de keuzes die je hebt gemaakt tijdens je opleiding. Denk aan functies als (steden)bouwkundig ontwerper of tekenaar, duurzaam bouwadviseur of projectleider van een bouwproject.

Een duurzame opleiding in een duurzame stad Almere is een moderne stad waar veel en uitbundig

wordt gebouwd. Almere is ook een gemeente die op

een duurzame manier nieuwe woningen, gebouwen

en stadsdelen bouwt vanuit de gedachte van de

cradle to cradle-filosofie en de Almere Principles.

Daarom is duurzaamheid ook een belangrijk uit-

gangspunt van de opleiding Bouwkunde. Zo grijpen

de opleiding Bouwkunde en de praktijk van het

bouwen aan een duurzame stad mooi in elkaar. Je

bent met duurzaamheid bezig door het bezoeken

en analyseren van bestaande duurzame bouwpro-

jecten in excursies, het maken van energiebewuste

ontwerpen, de keuze van duurzame bouwmateria-

len, een diversiteit aan colleges en proefnemingen

op het gebied van slim omgaan met energie en

materialen.

Duurzaam bouwen heeft de toekomst

Een opleiding voor mensen met een passie voor duurzaamheid

‘Bouwkunde is me eigenlijk met de paplepel ingego-ten. Mijn vader heeft architectuur aan de universiteit van Caïro gestudeerd, en ik wist altijd al dat ik dat ook wilde. Eerst heb je dan het beeld van een baan als architect in je hoofd, maar tijdens mijn mbo-opleiding Bouwkunde ben ik daar al vanaf gestapt. Nu wil ik verder in de bouwtechniek.

Dat bouwtechnische vind ik echt heel leuk: hoe zit iets in elkaar? Daarom vind ik een vak als bouwtechniek heel leuk, en ook de ontwerpen die we voor drijvende woningen hebben gemaakt vond ik erg interessant. Je moet dan zelf de knelpunten oplossen die je tegen-komt en zelf een goede constructie bedenken.

Ik heb heel bewust voor Bouwkunde aan Windesheim Flevoland gekozen, omdat ik verder wilde met duur-zaamheid. Tijdens een stage op het mbo kwam ik daar voor het eerst mee in aanraking en de duurzaamheid heeft me echt gegrepen. Duurzaamheid zit in de hele opleiding verweven, het is niet alleen maar een groen sausje over de opleiding. Ik merk hoe dat ook m’n eigen kijk op de wereld steeds meer verandert.

Dat duurzame karakter betekent niet dat dit een geitenwollensokkenopleiding is, zoals je misschien zou kunnen denken. Goed, we gaan volgende week aardehuizen bouwen voor een groot project in Olst, en dat vind ik ook heel leuk. We zijn dan een week lekker buiten bezig. Maar duurzaamheid is ook belangrijk in nieuwe gebouwen: hoe ontwerp je bijvoorbeeld een gebouw zo dat er veel licht binnenkomt en weinig warmte verloren gaat? Dat scheelt veel energie. Ove-rigens ligt de focus ook meer en meer op herbestem-men en renoveren in plaats van nieuw bouwen. De ruimte raakt immers op, dus het is belangrijk goed te kijken hoe je die ruimte gebruikt en hoe je bestaande gebouwen nog kunt verbeteren en gebruiken. Ik kan deze opleiding aanraden aan iedereen met een passie voor bouwen. Of beter gezegd: met een duurzame passie.’

Mohammed Abuzid, eerstejaarsstudent Bouwkunde

Student aan het woord

Page 28: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

53www.windesheimflevoland.nl52

Periode 1 Periode 2

Introweek en hergebruik materiaal Project: verduurzaam je eigen woning

Duurzaam Bouwen: materiaal Bouwtechniek en bouwtechnisch ontwerpen

Duurzaam Bouwen: energie Bouwfysica en installaties

Projectmanagement Duurzaam Bouwen: concepten

Bouwtechnisch en 3D-tekenen Bouwconstructies en mechanica

Excursie Architectuuranalyse en -geschiedenis

Studentbegeleiding Grafisch ontwerpen en handtekenen

Voorbeeld periode 1 en 2 van de propedeuse BouwkundeJe kunt ook besluiten door te studeren, bijvoorbeeld aan de universiteit. Je moet dan wel extra vakken volgen om de overstap van hbo naar universiteit te kunnen maken. Dat kan eventueel zelfs al vóór je afstuderen tijdens het vierde jaar, zodat je weinig tijd verliest. Ook het hbo biedt voldoende doorstudeermogelijkheden, in de vorm van hbo-masters en post-hbo-opleidingen. Op Academies van Bouwkunst kun je je verder verdiepen in architectuur en stedenbouw. Tijdens de opleiding krijg je meer zicht op deze opleidingen en wat mogelijk bij jou past.

Eerste jaar Bouwkunde is een creatieve én technische opleiding. Je gaat in het eerste jaar, de propedeuse, al direct actief aan de slag. Er zijn excursies en projecten waarbij je door het maken van analy-ses van duurzame projecten kennis en inzicht ontwikkelt op het gebied van bouwtechniek, bouwfysica, constructie, materiaal-kunde, ruimtelijke organisatie, vormgeving en architectuur. Het analyseren van bestaande, veelal duurzame, referentieprojecten vormt een belangrijk deel van je opleiding. Natuurlijk volg je ook veel theoretische vakken om kennis te verwerven, gecombineerd met ondersteunende vakken op het gebied van bijvoorbeeld bouwregelgeving, management en 3D-/ BIM-tekenen.

Tweede jaar en verder Vanaf het tweede en derde jaar ga je dieper in op de theorie en wordt de opleiding tegelijkertijd steeds praktischer. Er is vanaf het tweede jaar meer ruimte voor het doen van projecten in de bouwpraktijk, berekeningen, proefnemingen en toegepast onderzoek. Dit alles vraagt om een actieve studiehouding en een bereidheid om te leren, open te staan voor feedback, actief relaties aan te gaan, je eigen leervragen te formuleren en te leren met en van elkaar.

Comakership en praktijk Al in je eerste jaar ga je direct aan de slag met de zogenoemde Comakerships. Deze Comakerships lopen als een rode draad door je opleiding en worden gaandeweg steeds groter en com-plexer. Het zijn realistische opdrachten waarin je zoveel mogelijk praktijkervaring opdoet en voor bestaande bedrijven en orga-nisaties concrete producten oplevert. Geen fictieve opdrachten dus, maar werk dat gedaan moet worden voor een opdracht- gever.

In het eerste jaar werk je bijvoorbeeld aan een Comakership ‘Verduurzaam je eigen woning’. Je maakt daarvoor een nauw-gezette analyse van je eigen woning om uiteindelijk tot een verduurzaamd ontwerp te komen met aandacht voor materiaal-keuze, energiebesparing en milieu. Dat kan je ook nog eens vele euro’s per jaar besparen. Of je denkt een drijvende woning uit,

Training projectmatig werken Projectmatig werken is een belangrijke vaardigheid

voor technische studenten. Veel bedrijven (en dus

jouw opdrachtgevers voor je Comakers) werken pro-

jectmatig. Daarom krijg je vanaf de eerste week van je

opleiding een stevige training in deze werkwijze, die

het hele jaar doorloopt. Zo word je goed voorbereid

op de praktijk!

Bouwkunde

Page 29: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

5554 Bouwkunde

werkt samen met studenten van de zorgopleidingen aan een multifunctioneel zorgcentrum, maakt plannen voor de Campus van Windesheim Flevoland. Tijdens een Comakership worden de kennis, inzichten en vaardigheden die je hebt opgedaan in de theoretische vakken zoveel mogelijk toegepast. Lees meer over Comakerships op pagina 6.

Minors Met Comakerships kun je kleur geven aan je opleiding. Met een minor, een specialisatie van een half jaar, geef je nog meer ver-dieping of verbreding aan je opleiding in een specifiek (steden)bouwkundig thema. In het derde jaar kun je bijvoorbeeld kiezen voor een minor ‘Nieuwe steden’, in China! Je werkt voor een Chinese stad een opdracht uit.

AfstuderenIn het vierde jaar studeer je af door een groot Comakership bin-nen te halen bij een bedrijf of bij de overheid. Wil je verder in de duurzaamheid? Zoek een bedrijf dat zich daarmee bezighoudt. Zie je meer in een technische functie? Zorg dan voor een boei-ende opdracht bij een bouwbedrijf of ingenieursbureau. Met een medestudent werk je het project uit en lever je het op. Als je laat zien dat je op hbo-niveau kunt werken, onderzoeken en presenteren, ben je geslaagd! Je bent dan officieel Bachelor of Built Environment.

Studentbegeleiding Studeren aan Windesheim Flevoland betekent je bewegen in een kleinschalige omgeving in een persoonlijke sfeer met docenten en medestudenten. Docenten zijn makkelijk te bereiken en je kunt altijd bij hen terecht voor een persoonlijk gesprek, een

vraag over je opleiding of voor het oplossen van een ander-soortig probleem.

Zoek je extra taalondersteuning, vind je het lastig om tentamens te leren of zit je in een dip? Voor dit soort zaken kun je terecht in De Living op de zesde verdieping. In De Living word je gekop-peld aan iemand die je verder kan helpen. Lees meer over De Living op pagina 16.

Toelating Havisten en vwo’ers met het profiel Natuur & Techniek zijn zon-der meer welkom op de opleiding Bouwkunde. Een diploma met Natuur & Gezondheid moet aangevuld zijn met natuurkunde of NLT. Bij vwo, profiel Economie & Maatschappij, is natuurkunde verplicht (bij havo als extra eis het vak wiskunde B). Met het profiel Cultuur & Maatschappij ben je niet toelaatbaar. Met een mbo-diploma op niveau 4 kun je direct toegelaten wor-den. Heb je een relevante, technische vooropleiding? Of heb je al veel ervaring in de bouw? Neem dan contact op met de oplei-ding voor een intakegesprek, om te kijken of je in aanmerking komt voor een duale of deeltijdopleiding Bouwkunde.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een Startgesprek. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

Aan het begin van het eerste jaar maken alle studenten een instaptoets wiskunde, natuurkunde en Nederlands. Bij een onvoldoende kun je enkele bijvakken volgen naast het reguliere onderwijsprogramma van het eerste jaar.

Bouwkunde is een creatieve én technische opleiding

Herken je jezelf? Een student Bouwkunde:

• is geïnteresseerd in duurzaam bouwen

• is in staat een ontwerp ruimtelijk voor zich te zien

• kan denken in scenario’s

• is praktisch ingesteld en heeft zin om direct aan

de slag te gaan

• is niet bang om in het eerste jaar zijn eerste huis

te bouwen!

Eerstejaarsopdracht: KligloBouw een paviljoen op de Esplanade, midden in

Almere. Bouwmateriaal: oude kliko’s. Dat klinkt leuk,

maar hoe zet je die in elkaar? Eerstejaars kregen in

de eerste week van hun opleiding de opdracht om

een paviljoen van vuilnisbakken te ontwerpen en te

bouwen. Tot verbazing van de Almeerders verrees

begin september een enorme ‘kliglo’. Collega’s van de

andere technische opleidingen stonden voor de uitda-

ging meubilair te maken en voor een barbecue en bar

te zorgen. Zo bouwden ze gezamenlijk een bijzonder

paviljoen!

www.windesheimflevoland.nl

Windesheim Bouwkunde

-ALMERE7,3ZWOLLE

7,1

20ALMERE108ZWOLLE

117

20 -

73% 65%

6% 10%

62% 55%

27% 30%

- 76%

80% van de studenten vindt een baan op niveau binnen 1,5 jaar naafstuderen.

Page 30: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

5756 www.windesheimflevoland.nl

Mobiliteit (Verkeerskunde)

Mobiliteit (Verkeerskunde)

Almere is dé stad om Mobiliteit te studeren. Het verkeer

is er bijzonder georganiseerd en is nog altijd in ontwikke-

ling, want er komen voortdurend nieuwe wijken bij en oude

stadsdelen worden geherstructureerd. Er zijn problemen

met de verbinding naar Amsterdam en Utrecht, zowel op de

weg als op het spoor. Er komt een nieuwe spoorverbinding

met het noorden met gevolgen voor de hele regio. Niet

iedereen voelt zich overal veilig, op fietspaden achteraf of

in de trein. En dat is Mobiliteit: een combinatie van beleid,

techniek, ruimtelijke ordening, management en verkeers-

psychologie.

Mobiliteit is een brede en veelzijdige opleiding, die de mobiliteit vanuit vele oogpunten beziet. Bovendien is de opleiding uniek in de Randstad, want nergens anders in de grote steden wordt een opleiding op het gebied van mobiliteit aangeboden. De oplei-ding put uit de ervaring van de tegenhanger van Windesheim in Zwolle, maar neemt gelijk de nieuwste ontwikkelingen uit het vakgebied mee. Bovendien werkt Mobiliteit nauw samen met de opleiding Bouwkunde, waarin duurzaam bouwen centraal staat. Toekomst en perspectief Wat kun je als afgestudeerd mobiliteitsdeskundige? Veel, want de vraag naar goed opgeleide professionals op het gebied van verkeer en mobiliteit is groot. Veelvoorkomende functies voor mobiliteitsdeskundigen zijn onder meer mobiliteitsconsultant bij een adviesbureau, beleidsmedewerker verkeer en vervoer bij een gemeente of provincie of verkeerstechnisch ontwerper bij een ingenieursbureau. Je kunt ook denken aan een baan als coör-dinator verkeerstaken bij de politie, mobiliteitsadviseur bij een bedrijf voor personenvervoer of als vertegenwoordiger van een belangenorganisatie op het vlak van mobiliteit (ANWB, VVN, Rover).

Het eerste jaarIn het eerste jaar maak je kennis met alle deelgebie-den van Mobiliteit. Je volgt vakken als Verkeers- en Mobiliteitsmanagement, Wegontwerp en Weginrichting, Stedenbouw en Landschapsarchitectuur en de Utopische Stad. Je houdt je ook bezig met onderzoek, bereikbaarheid en belan-genafweging. Je leert de basis kennen en gaat ook al zo veel mogelijk praktisch aan de slag in projecten.

Tweede jaar en verderIn de daarop volgende jaren ga je verder met onderwerpen als wegontwerp, verkeersveiligheid, gedrag, duurzaamheid en bestuur en beleid. Je volgt allerlei ondersteunende vakken en werkt in projecten aan bijvoorbeeld de herinrichting van een tracé, de reconstructie van een woonwijk of een verbeterplan verkeersveiligheid.

Je koppelt alle theorie die je opdoet steeds aan de praktijk. Dat doe je tijdens Comakerships, waarbij je voor een bedrijf of overheid opdrachten uitvoert. Denk aan een onderzoek naar de effecten van de Hanzelijn op de regio, of advies over de inrich-ting van een nieuwe wijk.

De enige opleiding op het gebied van mobiliteit en verkeer

in de Randstad!

Ik ga me specialiseren in het spoor

‘Ik zocht een opleiding die creatief, een beetje technisch en praktijkgericht is. Die perfecte combi-natie vond ik bij Mobiliteit. Het leukste vind ik dat je voor veel opdrachten op de locatie zelf moet gaan kijken. Je kijkt of er problemen zijn en analyseert die problemen. Op basis van je eigen bevindingen pas je dan je hele project aan en ga je op zoek naar oplossin-gen. Verkeer is dynamisch en ontwikkelt zich continu. Iedereen heeft er een mening over, en het is aan jou om dat allemaal in goede banen te leiden.

Op het moment loop ik stage bij de gemeente Heeren-veen. Ik kijk mee, maar doe ook veel opdrachten zelf. Ik heb een parkeeronderzoek opgezet en uitgevoerd, ik handel klachten af en denk mee aan beleid voor duurzame mobiliteit. Zeer gevarieerde opdrachten dus, en ik kom met veel mensen uit andere disciplines in contact.

Omdat de opleiding niet groot is, volgen sommige stu-denten minors bij andere hogescholen. In september start ik met een minor Railtechniek van de Hogeschool Utrecht. Ik wil me graag specialiseren in het spoor. Als kind was ik al gefascineerd door treinen, dus ik hoop dat ik later in de spoorsector aan de slag kan.’

Pim Hoenjet woont op kamers in Zwolle en studeert Mobiliteit (Verkeerskunde) bij Windesheim Zwolle. Hij legt graag uit wat hij leuk vindt aan de opleiding Mobiliteit.

Student aan het woord

Page 31: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

5958 www.windesheimflevoland.nl

Mobiliteit is een unieke combinatie van techniek,

management, beleid, gedrag en ruimtelijke ordening

Mobiliteit (Verkeerskunde)

Het gaat om echt werk dat jij op moet leveren, niet om fictieve opdrachten, en er worden dus resultaten van jou verwacht. Aanvankelijk, in het eerste jaar, voer je opdrachten in groepjes op de opleiding uit, die overigens ook zo veel mogelijk van echte opdrachtgevers komen. Daarna ga je steeds meer naar buiten en verwerf je zelf of samen met enkele medestudenten opdrach-ten in het bedrijfsleven of bij de overheid. Mooie ervaring die je alvast op je cv kan zetten! Lees meer over Comakerships op pagina 6.

Het vierde jaar begint met een blok duurzame mobiliteit. Je werkt in dat blok zoveel mogelijk buiten de deur en de verwach-ting is ook dat je zelf een geschikt bedrijf vindt om je afstudeer-opdracht uit te voeren.

In het blok daarna ben je weer overwegend in de leslokalen te vinden voor een stevige portie bestuur en beleid. Je leert dan hoe je praktische kennis kunt omzetten in plannen en beleid en hoe je kunt omgaan met wet- en regelgeving en politieke besluitvorming.

Het eerste jaar van de opleiding Mobiliteit

Wat doet een mobiliteitsdeskundige?Tijdens de opleiding werk je aan de volgende beroeps-taken als voorbereiding op je toekomstige baan:

• verkeerskundige planvorming en beleidsontwik-keling: je werkt bijvoorbeeld verkeersbeleid in het kader van een gemeentelijk verkeers- en vervoers-plan uit

• ontwerp van infrastructuur: je ontwerpt tot in detail een kruispunt of wegvak in een tekenprogramma

• optellen en uitwerken van mobiliteits- en/of ver-keersmanagementsplannen om verkeer te beïnvloe-den: je bedenkt bijvoorbeeld een parkeerplan, of plant de afsluiting van een belangrijke verkeersader

• onderzoek: je kunt een onderzoek opzetten en uitvoeren, bijvoorbeeld naar het functioneren van verkeer op nieuw ontwikkelde fietsstraten

• communiceren over verkeerskundige projecten: een snelweg wordt verbreed en dus zijn er langdurige werkzaamheden. Je schat in hoe het project zal verlopen en hoe je hierover het beste kunt commu-niceren

Periode 1: Mobiliteit en Ruimte

Periode 2: Mobiliteit en Beleid

Periode 3: Verkeersonderzoek in theorie en praktijk

Periode 4: Bereikbaarheid en Belangenafweging

Inleiding Mobiliteit Inleiding Mobiliteit en Beleid Effecten van Mobiliteiten Verkeersmanagement

Stedenbouw en Landschapsarchitectuur

Ruimtelijk Ordening en Planologie

Onderzoek in theorie en praktijk

Mobiliteitsmanagement

Utopische Stad Kennismaken met Modaliteiten Psychologie en Gedrag Verkeersstroomtheorie

Ruimtelijk Ontwerp Hoofdlijnen van Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan (GVVP) schrijven

Verkeersonderzoek Bereikbaarheid Binnenstad

Introductieweek Actoren Enquêteonderzoek Analyse van Gedrag

Technisch tekenen Projectmatig werken Verkeersmodellen Rapporteren en presenteren

Handtekenen en grafische vormgeving

Onderzoeksvaardigheden Excel en SPSS Samenwerken

Teksten lezen en schrijven Statistiek Wiskunde

Project: ontwerp een utopische stad

Project: analyse van GVVP Project: toepassen verkeers-onderzoek

Project: maak een bereikbaar-heidsplan voor de binnenstad

Studentbegeleiding

Training projectmatig werken Projectmatig werken is een belangrijke vaardigheid

voor technische studenten. Veel bedrijven (en dus

jouw opdrachtgevers voor je Comakers) werken

projectmatig. Daarom krijg je vanaf de eerste week

van je opleiding een stevige training in deze werk-

wijze, die het hele jaar doorloopt. Zo word je goed

voorbereid op de praktijk!

Page 32: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

61www.windesheimflevoland.nl60

Een utopische stadEen stad zonder files, zonder gevaarlijke kruispun-

ten, goedlopend openbaar vervoer en alleen maar

veilige fietspaden. Ontwerp een utopische stad zonder

verkeers- en vervoersproblemen: dat is de unieke

opdracht die je in het eerste jaar krijgt. Dat klinkt

eenvoudig, maar het is een grotere uitdaging dan

je denkt. Eerst analyseer je de situatie in bestaande

steden, en onderzoek je veelvoorkomende vervoers-

problemen. En dan kijk je hoe je al die problemen en

knelpunten oplost en voorkomt!

Minors Binnen elke opleiding kies je na de propedeuse voor een minor, een specialisatie van een half jaar. Je kunt een minor kiezen van Windesheim Flevoland of van een andere hogeschool. Of doe als student Pim Hoenjet (zie Student aan het woord), en kies precies die minor die je helpt jouw dromen te verwezenlijken!

AfstuderenUiteindelijk studeer je af met een groot Comakership. Als je goede resultaten bereikt, je opdrachtgever tevreden is en je laat zien dat je op hbo-niveau functioneert, dan ben je geslaagd. Je bent dan officieel Bachelor of Built Environment.

Toelating Met het profiel C&M, zowel op havo- als vwo-niveau, kun je niet beginnen met de opleiding Mobiliteit. Met andere profielen mag je wel beginnen. Ook met een mbo-diploma op niveau 4 ben je welkom.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een Startgesprek. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

Mobiliteit (Verkeerskunde)

De vraag naar goed opgeleide professionals op het gebied van

verkeer en mobiliteit is groot

Studentbegeleiding Windesheim Flevoland vindt persoonlijke begeleiding heel belangrijk. Vanuit de opleiding krijg je vooral vakinhoudelijke begeleiding: hoe plan je je werk, wat vind je lastig, hoe wil je je als professional ontwikkelen? De opleiding is kleinschalig, dus je stapt makkelijk op een docent af als je vragen of problemen hebt.

Twijfel je over je studiekeuze, zoek je extra computerles of heb je persoonlijke problemen? In De Living kun je meer algemene begeleiding krijgen. Hier word je gekoppeld aan de juiste per-soon die jou verder kan helpen. Lees meer over De Living op pagina 16.

Alvast meer weten? Interessante websites:

• www.verkeerskunde.nl

• www.verkeersnet.nl

• www.verkeerinbeeld.nl

• www.crow.nl

• www.slimwerkenslimreizen.nl

Windesheim Mobiliteit

-ALMERE7,5ZWOLLE

7,5

-ALMERE29ZWOLLE

32

18 -

63% 54%

7% 7%

57% 58%

16% 14%

- -

100% van de studenten vindt een baan op niveau binnen 1,5 jaar naafstuderen.

Page 33: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

6362 www.windesheimflevoland.nlIndustrieel Product Ontwerpen

Industrieel Product Ontwerpen

Zie jij vaak dat een product beter kan? Jeuken je handen

om zo’n onhandige blikopener te verbeteren? Signaleer

jij direct wat er niet deugt aan je nieuwe fiets? Kun je een

brug slaan tussen theorie en praktijk? Kun jij een slim ont-

werp omzetten naar een mooi en goed verkopend product?

Klinken termen als innovatie, duurzaamheid en moderne

techniek je als muziek in de oren? Dan is een carrière als

industrieel productontwerper iets voor jou!

Toekomst en perspectief Je combineert alle aspecten van het vak en dat maakt dat je in veel verschillende sectoren en banen terecht kan komen. Denk aan banen in de industrie, in het bedrijfsleven, bij de (semi) overheid of bij ingenieurs- en adviesbureaus. Je kunt bijvoorbeeld productontwikkelaar worden bij een groot bedrijf. Hier zorg je ervoor dat er betere producten gerealiseerd kun-nen worden. Of je gaat bij een ontwerpbureau aan de slag, om voor bedrijven mooie ontwerpen te maken. Andere functies zijn bijvoorbeeld ergonomisch consultant, producttester, begeleider van prototype tot de vrijgave voor productie, conceptontwikke-laar of projectmanager.

Je kunt ook verder studeren. De drie technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Enschede bieden opleidingen Industrieel Ontwerp en ook allerlei andere technische en creatieve masters. De aansluiting tussen hbo en universiteit is niet naadloos, dus je zult wel extra vakken op universitair niveau moeten volgen om de overstap te kunnen maken. Het eerste jaar Het eerste jaar, de propedeuse, van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) volg je samen met studenten van de opleidingen Engineering, Design and Innovation (Ondernemen, Innovatie en Techniek) en Werktuigbouwkunde. De opleidingen overlappen elkaar voor een deel, alleen het accent verschilt. Zo kun je uitvinden of je vooral ontwerpend aan de slag wilt of dat je meer een technische ondernemer bent. Je kunt in dit jaar nadenken én vooral ontdekken welke technische opleiding van Windesheim Flevoland het beste bij jou past.

Het tweede jaar en verder Na het eerste jaar duik je dieper het vak in. Je gaat verder met projecten op het gebied van innovatie, vormgeving, technische ontwikkeling en productdetaillering. Je krijgt ook het nodige computerwerk en besteedt veel aandacht aan vakken als hand- en computertekenen. In de praktijk leer je echter het meest en de Comakerships die je uitvoert, worden steeds serieuzer en complexer. Je werkt soms op school en soms bij het bedrijf zelf aan je opdracht. Op die manier leer je veel verschillende orga-nisaties kennen en dat is een voordeel wanneer je als starter op de arbeidsmarkt komt.

Voorbeelden van Comakerships:

• Je werkt binnen een team aan het ontwerp van verpakkingen voor een consumentenproduct.

• Je ontwikkelt in samenwerking met een fietsenfabrikant in Lelystad een nieuwe toepassing voor de technologie van elek-trische fietsen. Je onderzoekt de toepassingsmogelijkheden voor rolstoelen, boodschappenwagentjes of golfkarretjes.

• Samen met een fabrikant van vuilniswagens onderzoek je de ergonomie van een vuilniswagen en adviseer je over verbete-ringen voor het vergroten van de veiligheid en efficiëntie.

Lees meer over Comakership op pagina 6.

Een bijzondere minor: domotica Een minor is een specialisatie die een half jaar duurt. Elke stu-dent kiest een minor, om daarmee verdieping of verbreding aan zijn of haar opleiding te geven. IPO biedt een heel bijzondere minor: domotica, oftewel home automation. Deze huisrobots

Alle leuke vakken maken die paar moeilijke vakken helemaal goed!

‘Ik ben behoorlijk nerveus aan deze opleiding begon-nen. Aangezien ik niet zo technisch ben, was ik bang dat deze opleiding te hoog gegrepen was voor mij. Nu ben ik echt ontzettend blij met mijn keuze. Ik vind de opleiding erg leuk en heb het goed naar mijn zin. De technische vakken vind ik nog steeds moeilijk, maar dit wordt goedgemaakt met andere vakken die ik niet zo moeilijk en dus leuker vind. Mijn favoriete vak is handtekenen. Bij handtekenen kan ik echt mijn ding doen, ik hoef er bijna niet over na te denken, het gaat gewoon vanzelf.

Het vak werkplaatstechniek vind ik ook leuk, want in dat vak ga je daadwerkelijk een product maken. De theorie die je leert, voer je dus meteen uit in de praktijk. Zo heb ik bijvoorbeeld in de eerste week van de opleiding, naar aanleiding van de opdracht ‘meu-bels maken van hergebruikte materialen’, een stoel ontworpen en gemaakt van een oude kliko en een autoband. Ook heb ik in samenwerking met een klas-genoot, naar eigen ontwerp, een houten speelgoed-egel gemaakt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van producten die ik heb ontworpen.

Ik denk dat IPO echt de goede opleiding voor mij is. Ik heb al veel nieuwe dingen geleerd. Creativiteit kun je bijna niet aanleren, dat moet je van nature in je hebben. Wel heb ik geleerd zulke kwaliteiten verder te ontwikkelen.

Voordat ik met de opleiding startte had ik nog enige twijfel: past dit wel echt bij mij? Had ik niet beter voor een kunstopleiding kunnen gaan? Nu ben ik, mede door de sfeer op school, echt blij dat ik voor IPO heb gekozen.’

Fiona Mirea, eerstejaarsstudent Industrieel Product Ontwerpen

Student aan het woord

Page 34: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

65www.windesheimflevoland.nl64 Industrieel Product Ontwerpen

kunnen het leven makkelijker maken, bijvoorbeeld voor oude-ren die zelfstandig willen blijven wonen. Maar ook op afstand bestuurbare zonneschermen of thermostaten vallen onder domotica.

Domotica is een vakgebied dat tot nu toe bijna alleen op univer-siteiten onderwezen werd, dus dat maakt IPO van Windesheim Flevoland uniek. Je mag overigens ook een andere minor volgen als die beter bij je toekomstplannen past. Als je meer ziet in industriële robots dan kun je bij Werktuigbouwkunde terecht. Of je kijkt rond bij andere hogescholen.

AfstuderenAfstuderen doe je met een groot Comakership: je zoekt zelf een bedrijf uit om een groot project uit te voeren. Aan het einde lever je een scriptie in waarin je je bevindingen presenteert. Zo laat je zien dat je op hbo-niveau functioneert en alle kennis en vaardigheden in huis hebt die bij een echte productontwerper horen. Je mag jezelf dan Bachelor of Engineering noemen.

Studentbegeleiding Windesheim Flevoland vindt studentbegeleiding heel belangrijk. Vanuit de opleiding krijg je vakinhoudelijke begeleiding, ook bij de keuzes die je in je opleiding moet maken. IPO is heel klein-schalig, dus je stapt makkelijk op je docenten af als je een vraag hebt of iets wilt bespreken. Jij kent hen, en zij kennen jou. Zijn er zaken waar je binnen de opleiding niet uitkomt? Zoek je extra taalondersteuning, twijfel je aan je studiekeuze of heb je last van een dip? Kom dan naar De Living. Daar word je gekop-peld aan de juiste persoon om je verder te helpen. Lees meer over De Living op pagina 16.

Toelating IPO is een technische opleiding met creatieve inslag. Een havo-diploma met het profiel Natuur & Techniek is het meest geschikt. Natuur & Gezondheid moet aangevuld worden met natuurkunde of NLT, Economie & Maatschappij met natuurkunde. Vwo’ers met dezelfde profielen zijn ook toelaatbaar, met Cultuur & Maatschappij kunnen zowel havisten als vwo’ers niet toegelaten worden.

Met een mbo-diploma op niveau 4 mag je ook beginnen, al is het verstandig rekening te houden met de flinke portie exacte vakken in deze opleiding. Door de minor domotica kan de oplei-ding een interessant vervolg zijn op mbo-elektrotechniek. Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een Startgesprek. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

Extra steun bij technische vakken Je hoeft niet op te zien tegen het technische karak-

ter van de opleiding. Techniek biedt studenten veel

uitdaging, maar er is goede begeleiding vanuit de

opleiding. Door de gezamenlijke propedeuse ruik je

aan drie opleidingen tegelijkertijd, je kunt eventu-

eel bijspijkeren in de zomerperiode en je hoeft geen

overbodige vakken te doen. Als jij bij de eerste toets

al sterk blijkt te zijn in bijvoorbeeld Engels, dan mag

je een paar blokken overslaan. Die tijd kun je weer

gebruiken voor je andere vakken en projecten.

Fablab in AlmereWindesheim Flevoland heeft een compleet Fablab.

Een Fablab is een moderne werkplaats met slimme,

digitaal aangestuurde machines, zoals een 3D-frees-

apparaat en een 2D-snijder. Hier kun je je uitgewerkte

plannen omzetten in producten. Het is bovendien de

plek om bedrijven en potentiële opdrachtgevers te

ontmoeten, want zij zijn ook welkom om in het Fablab

hun innovatieve projecten verder uit te werken. Meer

weten over Fablabs? Kijk op www.fablab.nl

Training projectmatig werken Projectmatig werken is een belangrijke vaardigheid

voor technische studenten. Veel bedrijven (en dus

jouw opdrachtgevers voor je Comakers) werken pro-

jectmatig. Daarom krijg je vanaf de eerste week van je

opleiding een stevige training in deze werkwijze, die

het hele jaar doorloopt. Zo word je goed voorbereid

op de praktijk!

IPO biedt een unieke minor: domotica

Periode 1 2 3 4Motto ‘Een goed probleem is

goud waard’‘Vooruitzien door proto-typing’

‘Maakbaar en haalbaar’ ‘Go or no go…’

Comaker Genereren van een pro-ductidee

Marktverkenning en plan van aanpak formuleren

Productieplan en een financieel plan

Businessplan

Student-begeleiding

Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?

Samenwerken in project-groepen

Ontdek de productonwer-per, werktuigbouwkun-dige of OIT’er in jezelf

Maak een gefundeerde, beargumenteerde keuze

Inhoud wiskunde, natuurkunde, marketing, design skills, handschetsen, productie-techniek, werkplaatstech-niek, ideegeneratietech-niek

wiskunde, natuurkunde, communicatie, design skills, solid work, mate-riaalkunde, werkplaats-techniek

wiskunde, natuurkunde, communicatie, bedrijfs-economie, solid work, fabricagetechnieken

IPO-specifiek Designgeschiedenis, goed in vorm, Rhino, handschetsen 2 en 3

EDI/OIT-specifiek Uitbreiding basis

Wtbk-specifiek Mechanica, inleiding thermodynamica, stromings- en warmteleer

Propedeuse van de technische opleidingen

Windesheim Industrieel Produkt Ontwerpen

-ALMERE7,7ZWOLLE

7,4

10ALMERE91ZWOLLE

85

22 -

61% 59%

8% 9%

53% 48%

13% 14%

- 91%

-

Page 35: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

6766 www.windesheimflevoland.nlEngineering, Design and Innovation (Ondernemen, Innovatie en Techniek)

Engineering, Design and Innovation(Ondernemen, Innovatie en Techniek)

Technisch? Creatief? Ondernemend? En dat met een inter-

nationale blik? Een opleiding met die eigenschappen zou

voor jou ideaal zijn. Die ideale opleiding zit in Almere. Voor

als je een technische ondernemer wilt worden die overal

kansen ziet. Of een innovatieve technicus die weet hoe je

een slim idee vertaalt naar een innovatief product waar de

markt op zit te wachten. Dat leer je van je docenten, maar

vooral in en van het bedrijfsleven.

Deze opleiding is uniek in Nederland. Nergens anders worden techniek, bedrijfskunde en innovatie zo met elkaar verweven. Almere is daar als ondernemende pioniersstad uiteraard een geschikte plek voor, met veel innovatieve ondernemers met wie de opleiding samenwerkt.

Toekomst en perspectief Engineering, Design and Innovation (Ondernemen, Innovatie en Techniek) is een relatief nieuwe, ondernemende opleiding. De eerste afstudeerders zijn net op de arbeidsmarkt, breed opgeleid voor technische en commerciële functies. Ze worden de eerste technische ondernemers, productontwikkelaars en

innovatie-adviseurs. Overal kunnen ze aan het werk, in grote en kleine bedrijven, in de industrie of in een eigen bedrijf. Doorstuderen kan natuurlijk ook. Of je nu verder wilt met de technische kant van deze opleiding, of meer bedrijfskundige verdieping zoekt, er zijn verschillende (technische) universiteiten met geschikte technische en bedrijfskundige masters. De over-stap van hbo naar universiteit verloopt echter niet naadloos, je moet vaak extra vakken op universitair niveau volgen om toege-laten te worden tot een master.

Het eerste jaar Het eerste jaar, de propedeuse, van deze opleiding volg je samen met studenten van de opleidingen Industrieel Product Ontwerpen en Werktuigbouwkunde. De opleidingen overlappen elkaar voor een deel, alleen het accent verschilt. Zo kun je in de propedeuse uitvinden of je graag techniek en ondernemen com-bineert, of toch liever een andere technische opleiding kiest.

In het eerste jaar ga je al heel praktisch aan de slag. Je loopt het hele technische proces met je medestudenten door. Je gaat van een goed idee naar een prototype en je denkt na over de marketing en de bedrijfseconomische kant van het nieuwe pro-duct. Ook kijk je naar de beste manier om het product te maken en stel je een businessplan op. Zo leer je wat er allemaal komt kijken bij de weg van een idee naar een product in de winkel. Je ontdekt welk deel van die weg jou het beste ligt.

Het tweede jaar en verder Vanaf het tweede jaar studeer je echt Engineering, Design and Innovation (Ondernemen, Innovatie en Techniek). Je volgt tech-nische en bedrijfskundige vakken en gaat vooral zo veel mogelijk

Nergens worden techniek, bedrijfskunde en innovatie zo

met elkaar verweven als bij deze opleiding in Almere

Herken je jezelf? Een echte technische, innovatieve ondernemer is:

• ambitieus

• zelfstandig

• altijd in voor nieuwe plannen

• nieuwsgierig

• optimistisch

Mijn bedrijf is al heel succesvol

‘Tot nu toe vind ik mijn opleiding ontzettend leuk en spannend. Ik voel me nu al een ondernemende, innovatieve uitvinder, in plaats van een student! Het leukste hiervan is dat ik met mede-studenten een eigen bedrijf genaamd O-box – dat staat voor ‘think Out of the Box’ – heb gestart, dat al succesvol begint te worden. Wij bieden een oplossing voor mensen die met oordopjes muziek luisteren. Veel oordopjes gaan namelijk snel kapot. Daarom hebben wij de RapidRol-ler bedacht. Dit product beschermt niet alleen het snoer, maar ook de oortjes en plugin. Bovendien heeft de RapidRoller een tweede functie: je kunt het als standhouder gebruiken voor je smartphone.

Wat mij sterk aanspreekt in deze opleiding is dat ik het hele proces van een product meemaak: van het uitvinden tot aan het productieproces en, last but not least, het verkopen. Ik ben dus niet een onderdeel van het project, maar ik begeleid en begrijp ook het gehele proces dat ik moet doorlopen als onderneming. Wat mij verder aanspreekt is dat ik mij niet direct hoef te specialiseren op een vakgebied. Ik kan namelijk kiezen tussen breedgeoriënteerde studierichtingen. Zo kan ik de ondernemende, innovatieve of technische kant opgaan.

Onlangs heb ik met mijn team GreenWater het Global Enterprise Project (GEP) gewonnen. Het GEP-project is een initiatief van de European Round Table of Indus-trialists, Junior Achievement-Young Enterprise Europe en European Schoolnet. Zij willen met dit project meer begrip en bewustzijn over globalisering, ondernemer-schap en de bijbehorende vaardigheden creëren onder jongeren. Wij hebben gewonnen met onze oplossing voor waterverspilling. We bedachten dat de horeca en de landbouw bijvoorbeeld douchewater goed kun-nen gebruiken om, na zuivering, de wc mee door te spoelen en het land mee te bewateren. In maart 2012 was ik met mijn team naar Parijs om Nederland te ver-tegenwoordigen in het International Global Enterprise Project!’

Yassien Ismaiel, tweedejaarsstudent Ondernemen, Innovatie en Techniek

Student aan het woord

Page 36: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

69www.windesheimflevoland.nl68

Toelating Om toegelaten te worden tot deze opleiding heb je een havo- of vwo-diploma nodig met natuurkunde of NLT in je profiel of als extra vak. Met het profiel Cultuur & Maatschappij ben je sowieso niet toelaatbaar. Met een mbo-opleiding op niveau 4 ben je uiteraard ook welkom.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een Startgesprek. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

Extra steun bij techniek Lijkt Engineering, Design and Innovation je een leuke

opleiding, maar twijfel je over het technische karak-

ter? Dat is niet nodig. Ten eerste biedt techniek vooral

uitdaging en ten tweede helpt de opleiding je een

eindje op weg. Door de gezamenlijke propedeuse ruik

je aan drie opleidingen tegelijkertijd, kun je eventu-

eel bijspijkeren in de zomerperiode en hoef je geen

overbodige vakken te doen. Als jij bij de eerste toets

al sterk blijkt te zijn in bijvoorbeeld Engels, mag je

een paar blokken overslaan. En die tijd kun je weer

gebruiken voor andere vakken en projecten.

Engineering, Design and Innovation (Ondernemen, Innovatie en Techniek)

zelfstandig aan de slag in Comakerships, externe opdrachten van bedrijven. Je werkt met medestudenten aan grote projecten, zoals een eigen studentenbedrijf en een innovatieproject.

In het derde jaar richt je je op duurzame energie en zoek je een opdracht in de directe omgeving. Je verwerft deze opdrachten in veel gevallen zelf en levert zelf ook de opdracht op, net als in het bedrijfsleven. Zo heb je invloed op de richting van je oplei-ding. Je krijgt hierbij natuurlijk wel begeleiding van je docenten die jouw toekomstige werkveld goed kennen en er in veel geval-len zelf nog in werkzaam zijn. Je werkt soms op school en soms bij het bedrijf zelf aan je opdracht. Op die manier leer je veel verschillende organisaties kennen en dat is een voordeel wan-neer je als starter op de arbeidsmarkt komt.

Comakerships waar je aan kunt denken:

• In het tweede jaar zet je bijvoorbeeld een bedrijf op om een innovatief product te ontwikkelen (lees het verhaal van stu-dent Yassien Ismaiel).

• Later dat jaar onderzoek je een nieuw stabiliteits- en stuursys-teem voor zeil- en motorjachten.

• In het derde jaar maak je een plan voor 60 000 nieuwe wonin-gen in Almere die energieneutraal moeten worden.

• Als vierdejaarsstudent zet je een strategisch plan op voor pro-ductinnovatie voor een mkb-bedrijf om de productiecapaciteit uit te breiden.

Je kunt zo’n opdracht natuurlijk ook in het buitenland doen. De opleiding moedigt het van harte aan. Studenten werkten bij-voorbeeld al een half jaar bij technische bedrijven in Indonesië, Maleisië en op Sint-Maarten. Lees meer over Comakerships op pagina 6.

Minors Een minor is een groot bijvak van een half jaar waarmee je je specialiseert. Zo geef je je opleiding verdieping of verbreding. Je kunt kiezen voor technische minors, zoals domotica (huisro-bots; zie Industrieel Product Ontwerpen), robotica en duurzame energie.

Of je gaat verder met de bedrijfskundige kant van de opleiding door een minor te volgen als international business of innovatie-management. Je mag natuurlijk ook rondkijken bij het aanbod van andere hogescholen.

Afstuderen Afstuderen doe je in het vierde jaar door in een Comakership zelfstandig een innovatievraagstuk uit te werken. Afhankelijk van je interesses kies je voor een bedrijfskundige of technische invalshoek. In dit Comakership laat je zien wat je geleerd hebt: of je op hbo-niveau functioneert en of je echt de titel Bachelor of Engineering verdient.

Studentbegeleiding Windesheim Flevoland vindt studentbegeleiding heel belangrijk. Vanuit de opleiding krijg je vakinhoudelijke begeleiding, ook bij de keuzes die je in je opleiding moet maken. De opleiding is heel kleinschalig, dus je stapt makkelijk op je docenten af als je een vraag hebt of iets wilt bespreken.

Zijn er zaken waar je binnen de opleiding niet uitkomt? Zoek je extra taalondersteuning, heb je motivatieproblemen of persoon-lijke problemen? Kom dan naar De Living. Daar word je gekop-peld aan de juiste persoon om je verder te helpen. Lees meer over De Living op pagina 16.

Je kunt kiezen voor technische minors, zoals domotica (home

automation), robotica en duurzame energie

Propedeuse van de technische opleidingen Training projectmatig werken Projectmatig werken is een belangrijke vaardigheid

voor technische studenten. Veel bedrijven (en dus

jouw opdrachtgevers voor je Comakers) werken pro-

jectmatig. Daarom krijg je vanaf de eerste week van je

opleiding een stevige training in deze werkwijze, die

het hele jaar doorloopt. Zo word je goed voorbereid

op de praktijk!

Fablab in Almere Windesheim Flevoland heeft een compleet Fablab.

Een Fablab is een moderne werkplaats met slimme,

digitaal aangestuurde machines, zoals een 3D-frees-

apparaat en een 2D-snijder. Hier kun je je uitgewerkte

plannen omzetten in producten. Het is bovendien de

plek om bedrijven en potentiële opdrachtgevers te

ontmoeten, want zij zijn ook welkom om in het Fablab

hun innovatieve projecten verder uit te werken. Meer

weten over Fablabs? Kijk op www.fablab.nl

Periode 1 2 3 4Motto ‘Een goed probleem is

goud waard’‘Vooruitzien door proto-typing’

‘Maakbaar en haalbaar’ ‘Go or no go…’

Comaker Genereren van een pro-ductidee

Marktverkenning en plan van aanpak formuleren

Productieplan en een financieel plan

Businessplan

Student-begeleiding

Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?

Samenwerken in project-groepen

Ontdek de productonwer-per, werktuigbouwkun-dige of OIT’er in jezelf

Maak een gefundeerde, beargumenteerde keuze

Inhoud wiskunde, natuurkunde, marketing, design skills, handschetsen, productie-techniek, werkplaatstech-niek, ideegeneratietech-niek

wiskunde, natuurkunde, communicatie, design skills, solid work, mate-riaalkunde, werkplaats-techniek

wiskunde, natuurkunde, communicatie, bedrijfs-economie, solid work, fabricagetechnieken

IPO-specifiek Designgeschiedenis, goed in vorm, Rhino, handschetsen 2 en 3

EDI/OIT-specifiek Uitbreiding basis

Wtbk-specifiek Mechanica, inleiding thermodynamica, stromings- en warmteleer

Windesheim Engineering, Design and Innovation

-ALMERE 7,3

11ALMERE 184

- -

55% 59%

9% 8%

- 34%

- 18%

- -

-

Page 37: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

7170 www.windesheimflevoland.nlWerktuigbouwkunde

Werktuigbouwkunde

Kies je voor de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde in

Almere, dan kies je voor een brede, technische opleiding

met uitstekende toekomstperspectieven. Sleutelwoorden

hierbij zijn technische oriëntatie en praktijkgerichtheid.

Bedenk wel dat deze studie op het gebied van de exacte

vakken het een en ander van je vergt: er moet een stevig

theoretisch fundament gelegd worden, waarbij een goede

beheersing van wis- en natuurkunde een eerste vereiste is.

Theorie en praktijk worden goed gecombineerd, vanaf het

tweede jaar maak je al praktijkopdrachten voor het Flevo-

landse bedrijfsleven. Je leert je toekomstige werkgevers dus

direct kennen.

Toekomst en perspectief Werktuigbouwkunde is een brede opleiding, wat betekent dat je ook in een breed scala van beroepen aan de slag kunt. Je treft afgestudeerde werktuigbouwkundige ingenieurs aan in het bedrijfsleven, bij de (semi)overheid en bij ingenieurs- en advies-bureaus.

Je kunt denken aan functies als projectleider, werkvoorbereider, ontwerper, manager bij een technisch bedrijf, calculator of con-structeur. Met een werktuigbouwkundige achtergrond zit je in ieder geval niet gauw om werk verlegen. Het buitenland biedt vele mogelijkheden, de kans dat je in de toekomst aan mooie projecten in het buitenland zult werken is groot!

Verder bestaat er de mogelijkheid een technische masteroplei-ding te volgen aan een universiteit. Deze bieden verschillende technische masteropleidingen aan. Houd er rekening mee dat de overstap van hogeschool naar universiteit niet altijd naadloos is en dat je meestal nog extra vakken op universitair niveau moet volgen voordat je wordt toegelaten.

Het eerste jaar De opleidingen Werktuigbouwkunde; Engineering, Design and Innovation (Ondernemen, Innovatie en Techniek) en Industrieel Product Ontwerpen hebben bij Windesheim Flevoland een gemeenschappelijke propedeuse. Het voordeel hiervan is dat je in de propedeuse kunt uitzoeken of je echt technisch aan de slag wilt, of toch liever voor Industrieel Product Ontwerpen of Engineering, Design and Innovation (Ondernemen, Innovatie en Techniek) kiest. Je kunt in dit jaar nadenken én ontdekken welke technische opleiding het beste bij jou past.

In het eerste jaar is een groot project (verdeeld in vier deelpro-jecten) opgenomen, waarin je het hele technische proces met je medestudenten doorloopt. Je gaat van een goed idee naar een prototype en je denkt na over de marketing en de bedrijfsecono-mische kant van het nieuwe product. Ook kijk je naar de beste manier om het product te maken en stel je een businessplan op. Zo leer je wat er allemaal komt kijken bij de weg van idee naar eindproduct. Je ontdekt welk deel van die weg het beste bij jou past.

Het tweede jaar en verder Na het eerste jaar kies je definitief voor de werktuigbouwkunde. Je gaat verder met technische vakken als machineonderdelen, thermodynamica, stromingsleer en warmteoverdracht en mate-riaal en productie. Ook krijg je ondersteunende vakken als pro-jectmanagement en communicatieve vaardigheden. En je doet opnieuw een aantal Comakerships: een project bij een bedrijf, een project bij een ingenieursbureau en twee multidisciplinaire

In je propedeusejaar kun je nadenken én ontdekken welke technische opleiding het beste

bij jou past

Fablab in Almere Windesheim Flevoland heeft een compleet ‘Fablab’.

Een Fablab is een ultramoderne werkplaats met

slimme, computergestuurde CNC-machines, zoals een

‘rapid prototyping machine’. Hier kunnen innova-

tieve productideeën razendsnel in fysieke producten

worden omgezet. Het is bovendien een plek waar je

bedrijven en potentiële opdrachtgevers kunt ontmoe-

ten, want ook zij kunnen het Fablab als springplank

gebruiken om hun innovatieve projecten verder uit te

werken. Meer weten over Fablabs? Kijk op

www.fablab.nl

Training projectmatig werken Projectmatig werken is een belangrijke vaardigheid

voor technische studenten. Veel bedrijven (en dus

jouw opdrachtgevers voor je Comakers) werken pro-

jectmatig. Daarom krijg je vanaf de eerste week van je

opleiding een stevige training in deze werkwijze, die

het hele jaar doorloopt. Zo word je goed voorbereid

op de praktijk!

Page 38: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

73www.windesheimflevoland.nl72

projecten waarbij je met verschillende aspecten van de werk-tuigbouwkunde te maken krijgt. Je werkt soms op school en soms bij het bedrijf zelf aan je opdrachten.

In het derde jaar ga je zo verder: met vakken als elektrotech-niek, regeltechniek, sensoren en actuatoren en het modelleren en besturen van processen. In de Comakership robotica leer je de praktijk nog beter kennen en je specialiseert je verder in robottoepassingen in de techniek. Je combineert voortdurend theorie en praktijk en leert zo wat een werktuigbouwkundig ingenieur doet. Lees meer over Comakerships op pagina 6.

Minors In het derde of vierde jaar doe je een minor, een specialisatie van een half jaar. Bij Werktuigbouwkunde is dat ‘mechatro-nica en robotica’. Ook ontwikkelt de opleiding een nieuwe minor Composieten, in samenwerking met National Aerospace Laboratory of the Netherlands in Marknesse. Daarnaast kun je kiezen uit het aanbod van andere (technische) opleidingen, bij Windesheim Flevoland, of bij andere hogescholen als die een minor aanbieden die beter bij jouw toekomstplannen past.

AfstuderenIn het vierde jaar maak je een grote afstudeeropdracht en schrijf je een eindscriptie. Als je hiermee aantoont dat je op hbo-niveau functioneert en alle kennis en vaardigheden uit de opleiding goed kunt toepassen, dan ben je geslaagd. Je bent dan officieel Bachelor of Engineering.

Studentbegeleiding Windesheim Flevoland vindt studentbegeleiding heel belangrijk. Vanuit de opleiding krijg je de nodige vakinhoudelijke bege-leiding, bijvoorbeeld bij de keuzes die je in je opleiding moet maken. Als je daarover een vraag hebt, kun je zelf op een van je docenten afstappen. Je wordt langere tijd aan een vaste begeleider gekoppeld. Met hem of haar kun je alle mogelijke problemen bespreken die een goed verloop van je studie in de weg staan.

In De Living kun je meer algemene begeleiding krijgen. Twijfel je over je studiekeuze, zoek je extra computerles of heb je persoonlijke problemen? In De Living word je gekoppeld aan de juiste persoon die jou verder kan helpen. Lees meer over De Living op pagina 16.

Toelating Werktuigbouwkunde is een technische, vrij exacte opleiding. Als vooropleiding is daarom havo of vwo met het profiel Natuur & Techniek, of Natuur & Gezondheid aangevuld met natuurkunde of NLT het meest geschikt. Ook een vwo-diploma Economie

& Maatschappij aangevuld met natuurkunde volstaat. Met een havo-diploma met het profiel Economie & Maatschappij of profiel Cultuur & Maatschappij heb je geen toegang tot de opleiding.

Werktuigbouwkunde kan een mooi vervolg zijn op een techni-sche mbo-opleiding. Met een mbo-diploma op niveau 4 mag je direct beginnen, al is het verstandig rekening te houden met de flinke portie exacte vakken in deze opleiding.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een Startgesprek. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

Je werkt soms op school en soms bij het bedrijf aan je opdrachten

Composietwereld Flevoland heeft hoogopgeleide technici hard nodig

Composiet is een relatief jong materiaal. Het wordt al enige jaren toegepast in de aerospace & space. Gewicht, sterkte en vormvrijheid zijn thema’s die in de lucht een belangrijke rol spelen. De maatschappij vraagt om lichtgewicht constructies, ook in andere sectoren. Composiet is één van de materialen dat ant-woord geeft op deze groeiende behoefte. Dit materi-aal kent een enorme groeimarkt in sectoren als civiele techniek, werktuigbouwkunde en bouwkunde, maar ook in de automotive en transportsector zijn compo-sieten actueel. In Flevoland werken vijftien bedrijven met composiet, goed voor 150 voltijdsbanen. We ver-wachten dat de sector de komende jaren nog groter wordt, wat nog veel meer banen zal opleveren.

Hier liggen kansen voor de toekomst. Er is nu al een grote vraag aan gekwalificeerd personeel door bedrij-ven die met composieten werken. Op de werkvloer, maar ook ontwerpers en engineers zijn veel gevraagd. Goed opgeleide mensen in deze nieuwe materie zijn schaars. We verwachten daarom veel van het tech-nisch hoger onderwijs in Flevoland. Want met goed onderwijs begint het allemaal.

Jasper Klarenbeek, Business Developer CompoWorld

Stichting CompoWorld is een Flevolands initiatief op nationaal niveau met internationale allure. CompoWorld stimuleert en faciliteert een ontwik-kelingsklimaat waarin innovaties op het gebied van hoogwaardige composieten van fundamenteel onderzoek kunnen doorgroeien naar productont-wikkelingsprogramma’s. Programma’s waarmee het bedrijfsleven de opgebouwde kennis en kunde kunnen omzetten in commerciële opdrachten. CompoWorld en verbindt het onderwijs en het onderzoek met de ondernemers.

Extra steun in de zomerperiode Door de gezamenlijke propedeuse ruik je aan drie

opleidingen tegelijk. Dit vermindert de kans op een

verkeerde studiekeuze aanzienlijk. Besluit je aan het

einde van het eerste jaar te switchen, dan kan dit

zonder tijdverlies gebeuren, omdat eventuele ontbre-

kende onderdelen in de zomerperiode kunnen worden

bijgespijkerd.

Werktuigbouwkunde

Windesheim Werktuigbouwkunde

-ALMERE7,6ZWOLLE

7,3

10ALMERE110ZWOLLE

92

24 -

66% 64%

7% 10%

66% 57%

20% 21%

- 92%

89% van de studenten vindt een baan op niveau binnen 1,5 jaar naafstuderen.

Page 39: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

7574 www.windesheimflevoland.nlInformatica (Information Engineering)

Informatica (Information Engineering)

Steve Jobs had voor een kortere weg naar de top kunnen

kiezen: met de opleiding Informatica (Information Enginee-

ring) was hij ook een innovatief en inspirerend leider met

een brede blik geworden. Maar dan in vier jaar tijd. Want

Comakership: de intensieve samenwerking tussen bedrijven, studenten en de opleiding Informatica (Information Engineering)!Deze opleiding werkt intensief met het concept Comakership. Tijdens een Comakership voer je gedurende drie dagen per week een opdracht uit voor een bedrijf. Daarnaast volg je een of twee dagen per week ondersteunend onderwijs bij de opleiding.

Het Comakership is zo opgezet dat alle partijen (studenten, bedrijven en de opleiding) zo veel mogelijk voordeel kunnen halen uit deze vorm van samenwerking. Voordeel voor jou als student is dat de opleiding op deze manier uitdagend en inspire-rend is en dat je met de constant vernieuwende beroepspraktijk meegroeit. Bovendien maak je al in een vroeg stadium kennis met potentiële werkgevers en bouw je een professioneel cv op tijdens je studie (en je krijgt hiervoor vaak ook al een vergoe-ding). Medewerkers van de opleiding blijven op deze manier op de hoogte van de ontwikkelingen op hun vakgebied en voor opdrachtgevers ben jij als afgestudeerde onmiddellijk inzetbaar.

Toekomst en beroep Eén ding is zeker: als information engineer kun je meteen aan het werk! De vraag naar goed opgeleide ICT’ers is groot, zeker als ze een bredere blik hebben dan de ICT alleen. Bovendien heb je door de Comakerships al veel werkervaring. Je hebt heel veel verschillende mogelijkheden voor je toekomstige loopbaan. Veel studenten blijven bij de bedrijven werken waar ze als student al opdrachten uitvoerden. ABN AMRO, Agis, Endemol, Albert Heijn

deze opleiding biedt jou als toekomstige information

engineer de juiste bagage op het gebied van ICT, bedrijfs-

kunde en communicatie. Daarmee kun ook jij de wereld

veranderen. En dat leer je het beste door het te doen.

De ideale information engineer: • is sociaal vaardig en communicatief

• toont initiatief en kan zichzelf én anderen motiveren

• is zelfstandig en kan ook goed in teamverband

werken

• is meer praktisch dan theoretisch

• weet veel van ICT, maar wil meer dan alleen pro-

grammeren en houdt rekening met de omgeving

waarin ICT wordt ingezet

Kinect Interface Optimalisatie ‘Ik heb mijn afstudeerproject bij Logica uitgevoerd.

Bij mijn sollicitatie werd me gevraagd om een nieuwe

innovatie te ontwikkelen met de Kinect van Microsoft.

Stel je voor: je staat voor een winkel en je zou van

buitenaf kleding kunnen passen, een nieuw kap-

sel uitproberen voordat je geknipt wordt, door een

menukaart van een restaurant bladeren of trailers van

films kunnen bekijken voordat je de bioscoop binnen

gaat. Dit zijn een paar voorbeelden van de vele ideeën

die ik heb voor dingen die je zou kunnen doen. Met de

Kinect kun je zelfs na sluitingstijd op een leuke inter-

actieve manier door middel van eenvoudige handbe-

wegingen een applicatie achter een raam besturen.

Met dit afstudeerproject heb ik het uiterste uit mijn

creatieve en technische kant kunnen halen.’

Rick Meijer, afgestudeerd information engineer

Student aan het woord

Page 40: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

77www.windesheimflevoland.nl76 Informatica (Information Engineering)

Thema’s en vakken in het eerste jaar Informatica (Information Engineering)en Google zijn slechts enkele toonaangevende bedrijven waar onze oud-studenten nu werken. Misschien word je ondernemer en start je een internetbedrijf of word je adviseur op het gebied van e-commerce en social media.

Als je klaar bent met deze opleiding ben je Bachelor of Information and Communication Technology. Je bent een inno-vatieve specialist die vraag en aanbod van informatie bij elkaar brengt en een brug slaat tussen technische mensen en gebrui-kers of klanten. Je weet technische, communicatieve en bedrijfs-kundige inzichten en vaardigheden te combineren, je bent sterk in projectmanagement en je hebt inzicht in bedrijven, werkpro-cessen en informatiestromen. Je bent goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ICT-gebied en kunt die ook inzetten in de praktijk.

Je kunt ook besluiten door te studeren, bijvoorbeeld door een universitaire master te volgen op het gebied van informatica, informatiekunde en masters op het snijvlak van economie, bedrijfskunde en ICT. Daarvoor kun je bij bijna elke universiteit in het land terecht.

Het eerste jaar In het eerste jaar krijg je een goed overzicht van wat de oplei-ding inhoudt. Je maakt kennis met alle deelgebieden waar je als information engineer mee te maken krijgt. De thema’s per peri-ode zijn gerelateerd aan de verdere opbouw van de opleiding.

Tweede jaar en verder Vanaf het tweede jaar staan Comakerships centraal in de oplei-ding. Je werkt samen met medestudenten drie dagen per week aan een project bij een bedrijf of organisatie. De andere dagen volg je ondersteunende colleges, neem je deel aan workshops en krijg je coaching en studieloopbaanbegeleiding. Op deze manier word je mede opgeleid door het bedrijfsleven, door je toekomstige werkgevers. Je leert de praktijk goed kennen en door zulke projecten van begin tot eind in goede banen te leiden, leer je zelfstandig te werken. Ook leer je snel hoe je je als professional opstelt in het bedrijfsleven. Je werkt vanaf het begin van de opleiding aan je cv en meestal word je betaald voor het werk dat je verricht.

SimplySocial

“In oktober 2011 ben ik een bedrijf gestart met twee

vrienden uit Roemenië en Alaska: SimplySocial. Ons

bedrijf is gevestigd in de VS waar we de eerste sales

zullen starten. De ontwikkeling van ons product doen

we in Roemenië.

SimplySocial maakt het mogelijk voor bedrijven om

zichzelf te promoten via Facebook, Twitter, LinkedIn

en YouTube in slechts 15 minuten per dag. In april 2012

zijn we gelanceerd. Ik ben benieuwd waar deze tocht

ons gaat brengen...”

Jeroen Erné is enkele jaren geleden afgestudeerd

in zijn eigen bedrijf, en heeft inmiddels alweer een

nieuw initiatief opgezet in de Verenigde Staten:

www.gosimplysocial.com

Jouw wereld? • slashdot.org

• communicatieonline.nl

• mt.nl

“ Na ons Comakership bij Tracebuzz kregen we gelijk een contract aange-boden. Nu bouwen we ons eigen pro-duct verder uit en verkopen we het.” Daan Leenders, Erik Nijhof, Thomas Haag, derdejaarsstudenten

Periode 1: wat doet de information engineer in de praktijk?

Periode 2: de onderzoekende en adviserende information engineer

Periode 3: de analyserende en ontwerpende information engineer

Periode 4: de realiserende en implementerende information engineer

Computerscience Computerscience Programmeren Programmeren

Gebruikersoriëntatie Database ontwerp Informatiemanagement Schriftelijke communicatie

Vormgeving en media Digitale multimedia en XML Human Computer Interaction Implementeren en testen

Organisatie en management Onderzoekstechnieken Persoonlijke vaardigheden Persoonlijke vaardigheden

Modelleren met UML Bedrijfsprocessen English for information engineers

English for information engineers

Projectmanagement Projectmanagement Projectmanagement Projectmanagement

Project Project Project Project

Page 41: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

7978 www.windesheimflevoland.nlInformatica (Information Engineering)

Je doet in totaal drie Comakerships, steeds met een ander thema: • analyseren en modelleren• realiseren en implementeren• organisatieadvies en verandering

De dagen waarop je colleges volgt, krijg je theorie die goed aansluit bij het Comakership van dat moment. Kom je in je werk bijzondere vragen tegen, dan kun je terecht bij je docenten of je bedrijfsbegeleider.

Tijdens je opleiding kun je vanzelfsprekend naar het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld een Comakership bij een bedrijf in het bui-tenland doen. De opleiding biedt je de mogelijkheden, maar jij neemt het initiatief.

Minors In het vierde jaar krijg je de gelegenheid je verder te verdiepen en te verbreden. Dat doe je door een minor te volgen: een spe-cialisatie van een half jaar. Je kunt bijvoorbeeld minors volgen over ondernemerschap en projectmanagement. Of je verdiept je in Digital Health & Wellbeing; een minor over gezondheidszorg en de rol van ICT daarin. Het is ook mogelijk minors te volgen bij andere opleidingen of andere hogescholen.

Afstuderen en afstudeerprofielen In het laatste jaar van je opleiding kies je voor één van de vier afstudeerprofielen:

• Zelfstandig ondernemer: je studeert af in je eigen onder-neming en krijgt ondersteuning van professionals die zelf verschillende ondernemingen hebben opgestart.

• Kennis- en informatiemanagement: je verdiept je in de rol van kennis en informatie binnen grote bedrijven. Je doel is om kennis- en informatiedeling binnen een bedrijf te realiseren of te verbeteren.

• Onderzoekende information engineer: je bestudeert nieuwe methodes of technologieën. Je doet toegepast onderzoek, waarbij je gebruikmaakt van wetenschappelijk verkregen kennis. Je inventariseert de voor- en nadelen en je geeft aan of deze nieuwe methode of techniek bruikbaar is voor de opdrachtgever.

• Ontwikkelende information engineer: je doorloopt een soft-ware ontwikkeltraject van begin tot eind. Je kiest een software ontwikkelmethodiek die je gebruikt om een functioneel en technisch ontwerp op te stellen. Ook zorg je voor de realisatie en implementatie.

Toelating Je kunt met elk havo- of vwo-diploma starten met deze oplei-ding. Heb je een mbo-diploma op niveau 4? Dan mag je ook aan deze opleiding beginnen. Voor mbo’ers met een ICT-achtergrond bestaat de mogelijkheid de opleiding versneld te doorlopen. Neem voor de precieze voorwaarden contact op met de oplei-ding.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een Startgesprek. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

“ Mede dankzij de studenten van Information Engineering heeft Techxx kunnen voldoen aan de NEN 7510 certificering, hiermee kunnen we betrouwbaarheid en veiligheid van patiëntgegevens in de ICT oplossing POINT garanderen richting onze klanten.” Christine Willems, Techxx

Waarom kiezen voor Informatica (Information Engineering)? • Je wordt mede opgeleid door het bedrijfsleven

via Comakerships

• Je bouwt tijdens je opleiding een professioneel cv op

• Je krijgt goede begeleiding vanuit de opleiding

én het bedrijfsleven

• Je combineert ICT met projectmanagement,

bedrijfskunde en communicatie

• Je kunt afstuderen in je eigen bedrijf

• Je hebt, als je wilt, ook veel mogelijkheden

in het buitenland

• De werkgevers staan voor je in de rij!

Training projectmatig werken Projectmatig werken is een belangrijke vaardigheid

voor studenten ICT. Veel bedrijven (en dus jouw op-

drachtgevers voor je Comakers) werken projectmatig.

Daarom krijg je vanaf de eerste week van de opleiding

een stevige training in deze werkwijze, die het hele

jaar doorloopt. Zo word je goed voorbereid op de

praktijk!

Windesheim Informatica

7,7ALMERE7,4ZWOLLE

7,2

44ALMERE154ZWOLLE

109

13 -

62% 59%

12% 14%

47% 50%

10% 12%

- 93%

-

Page 42: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

8180 www.windesheimflevoland.nlCommunicatie

Communicatie

Mensen in het communicatievak zijn van vele markten

thuis. Ze zijn creatief met taal, beeld en geluid en volgen de

laatste trends op het gebied van multimedia en social me-

dia. Ze zijn bedreven in het bedenken van manieren waarop

je een bepaalde doelgroep bereikt. Spreekt dat beeld je

aan en ben je creatief en veelzijdig? Dan zit je goed bij de

opleiding Communicatie.

Toekomst en perspectief Met een diploma Communicatie op zak ben je een sterke all-round communicatiemedewerker die kennis heeft van pers en media, marketing, corporate communicatie. Daarnaast weet je hoe je online media kunt inzetten om de organisatie of het bedrijf zo goed mogelijk te presenteren. Daarmee kun je aan de slag in allerlei interessante communicatieberoepen, bijvoorbeeld bij bedrijven, de overheid, een onderwijs- of zorginstelling, een museum of evenementenbureau.

Je bent in staat om te werken op uitvoerend niveau, maar je maakt ook zonder problemen een goed communicatieplan waar-mee volgens jou een doelgroep op de meest effectieve manier kan worden bereikt. Interne communicatie binnen een organisa-tie en voorlichting behoren ook tot jouw vakgebied.

Mogelijke beroepen na je afstuderen:

• Medewerker public relations: je werkt mee aan het opzetten en uitvoeren van een communicatiecampagne om bijvoorbeeld het duurzame beleid van een bedrijf uit te dragen

• Allround communicatieadviseur: je verzorgt alle externe en interne communicatie voor bijvoorbeeld een onderwijs- instelling

• Online media expert: je bent op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van ‘new’ en social media. Je weet feilloos een weblog of een crossmediale cam-pagne op te zetten en weet hoe je adwords en twitter inzet om je bedrijf zo goed mogelijk te presenteren

Je kunt natuurlijk ook doorstuderen. Verschillende universiteiten bieden masteropleidingen op het gebied van communicatie, marketing en informatiewetenschappen aan. De aansluiting van hbo op universiteit is echter niet naadloos, dus je moet vaak extra vakken op universitair niveau volgen om toegelaten te worden.

Het eerste jaar In het eerste jaar van je opleiding, de propedeuse, volg je veel vakken samen met studenten van de andere economische oplei-dingen. De basis voor deze opleidingen is immers hetzelfde en je kunt veel van elkaar leren. In de tweede helft van de propedeu-se volg je al meer communicatievakken, zoals creatief schrijven, marketing en een ondersteunend vak als psychologie. Je werkt aan projecten en werkt bijvoorbeeld een ondernemingsplan uit. In het eerste jaar is dit een communicatieopdracht, die je uit-voert voor een bestaande organisatie. Zo krijg je alvast zicht op je toekomstige vak en ontdek je of het echt bij je past.

Tweede jaar en verder Vanaf het tweede jaar zoom je verder in op het vakgebied Communicatie. Je gaat vooral met medestudenten aan het werk tijdens Comakerships. Je volgt natuurlijk ook allerlei belangrijke

Met een diploma Communicatie van Windesheim Flevoland ben je

een sterke allround communicatie- medewerker

Ik maak een app voor Windesheim Flevoland

‘Een studiekeuze maken was lastig: er zijn zoveel verschillende opleidingen! Tot ik me verdiepte in communicatie. Het schrijven, presenteren en creatief bezig zijn sprak mij aan. Inmiddels studeer ik al een half jaar en word ik dagelijks uitgedaagd om nieuwe dingen te leren. Ik heb een leuke klas en goed contact met docenten. De propedeusevakken die ik volg, zijn gecombineerd met andere opleidingen van het cluster Economie & Management. Door de combinatie van deze gedeelde vakken en de specifieke communicatie-vakken word ik breed opgeleid en goed voorbereid op mijn toekomstige baan.

Op dit moment werk ik met een projectgroep aan een app voor Windesheim voor het vak E-commerce en Co-maker. Wij bedenken de eisen, vormgeving en inhoud van de app, die studenten de mogelijkheid biedt om altijd in verbinding te staan met hun opleiding. Door deze opdracht kan ik mijn vergader-, presentatie-, communicatie- en creatieskills ontwikkelen en houd ik er wellicht een mooi zakcentje aan over. Ik heb straks mijn eerste opdracht voor een echte opdrachtgever uitgevoerd in mijn propedeusejaar! En dat is extra ervaring die leuk staat op mijn cv.

Studeren doe ik voor mijn toekomst. Waar kom ik terecht, wat wil ik worden en hoe kom ik tot mijn einddoel? Dat zijn vragen waarover ik wekelijks spreek met mijn studieloopbaanbegeleider. Zij helpt mij met mijn motivatievraagstukken en begeleidt mij door ondersteuning en feedback. Op dit moment is mijn droombaan communicatiemedewerker/persvoor-lichter bij de politie. Maar communicatie is zo´n breed vakgebied, dat ik bijna overal terecht kan komen.’

Sanne Maarsingh, eerstejaarsstudent Communicatie

Student aan het woord

Page 43: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

8382 www.windesheimflevoland.nlCommunicatie

communicatievakken, zoals taalbeheersing, management en organisatie, e-commerce en nieuwe media. Er is verder aandacht voor leiderschap, je leert meer over de Zeven Eigenschappen van Covey. Als hbo’er in de communicatie zul je immers vaak leidinggevende functies vervullen. Kijk bij de opleiding Small Business en Retail Management wat iemand volgens Covey tot een goede leider maakt.

Comakerships Comakerships zijn opdrachten die je uitvoert voor je toekom-stige werkgevers. Je bent eigenlijk al gewoon aan het werk voor bedrijven en je doet dus behoorlijk wat praktijkervaring op. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een event te organiseren voor een gemeente of een communicatieplan te schrijven voor een bedrijf. Het Comakership helpt je om al tijdens je opleiding aan het ‘echte’ werk te beginnen. Dat is leerzaam, goed voor je cv en vooral erg leuk.

Lees meer over Comakerships op pagina 6.

Minors In het derde jaar krijg je de ruimte om je te specialiseren. Dat doe je door het volgen van een minor, een groot bijvak van een half jaar. Je kunt denken aan thema’s als pers en media, het reclamebureau, public relations en sponsoring. Je bent vrij om te kiezen wat je wilt. Je kunt ook een geschikte minor volgen bij een andere opleiding of hogeschool.

AfstuderenAfstuderen doe je in het vierde jaar met een afstudeercomaker-ship. Je voert een grote opdracht uit voor een organisatie en laat zien dat je alle kennis en (onderzoeks)vaardigheden van een echte communicatiespecialist in huis hebt. Als je geslaagd bent, mag je jezelf officieel Bachelor of Communication noemen.

Studentbegeleiding Windesheim Flevoland vindt goede begeleiding van studenten erg belangrijk. De opleidingen zijn kleinschalig en daarom heb je al gauw persoonlijk contact met docenten. Bovendien heb je een coach die je ondersteunt in je ontwikkeling. Als student krijg je van hen intensieve begeleiding bij onder meer het maken van keuzes tijdens je opleiding.

Bij vragen over zaken zoals motivatieproblemen of zorgen over de juiste studiekeuze kun je terecht bij De Living. Ook als je op zoekt bent naar extra taalondersteuning of computerles ben je in De Living aan het juiste adres. Daar word je gekoppeld aan de juiste persoon die jou verder kan helpen. Lees meer over stu-dentbegeleiding en De Living op pagina 16.

ToelatingMet elk havo- of vwo-diploma ben je welkom bij deze opleiding. Wel wordt wiskunde A of B gevraagd. Verder kan de opleiding Communicatie een mooi vervolg zijn als je een mbo-opleiding op niveau 4 hebt afgerond.

Aan het begin van het eerste jaar maken alle studenten een instaptoets rekenen, taal en Engels. Bij een onvoldoende kun je enkele e-learning modules volgen naast het reguliere onder-wijsprogramma van het eerste jaar. Een bovengemiddelde score voor bijvoorbeeld Engels maakt het juist mogelijk om dat vak versneld te doorlopen. Zo houd je weer tijd over voor andere dingen.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een Startgesprek. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

Voorbeeld van een Comakership Een theater organiseert een groot muziekevenement,

met verschillende optredens, lezingen en workshops.

Hoe trek je zoveel mogelijk bezoekers? Dat kan op

allerlei manieren, het gaat erom dat de juiste keu-

zes worden gemaakt. In je Comakership help je het

theater een goed communicatieplan te schrijven en

bepaal je welke communicatiemiddelen nodig zijn om

de doelgroep(en) te bereiken. Moet er een speciale

website komen, posters of billboards in de stad,

advertenties in huis-aan-huisbladen en folders?

En welke rol moeten nieuwe media spelen in de

promotiecampagne?

Communicatievraagstuk De wereld om ons heen verandert en is voortdurend in

ontwikkeling. Karakteristiek voor de 21ste eeuw is het

voltrekken van de vierde communicatierevolutie. De

ontwikkeling van de taal, de ontwikkeling van het ge-

schrift en de uitvinding van de boekdrukkunst vormen

de eerste drie revoluties. De vierde revolutie wordt

ook wel het digitale tijdperk genoemd. De ene na de

andere hype duikt op, nieuwe communicatiemiddelen

zijn onlosmakelijk verbonden met het internet. Denk

aan twitteren, hyven, mobiel internetten, pingen

etcetera. Traditionele media zoals kranten en televisie

zijn de laatste jaren van minder betekenis. Elke burger

kan tegenwoordig zijn mening of boodschap online

zetten en met YouTube en Twitter een miljoenenpu-

bliek bereiken. Deze snelle opeenvolging van nieuwe

technologieën, ontwikkelingen en trends heeft een

enorme impact op de manier waarop mensen met

elkaar communiceren. Als je kiest voor de opleiding

Communicatie verdiep je je in deze ontwikkelingen.

Het eerste jaar van Communicatie

Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4Inleiding Personeel & Organisatie

Inleiding Bedrijfseconomie Creatief Schrijven Psychologie

Inleiding Marketing Inleiding Recht Marketing Organisatiemanagement en Bedrijfsomgeving

Business English 1 Inleiding Bedrijfscommunicatie e-Business International Business 1

Introductieweek 1 Projectweek 1 Business English 2

Project Onderzoek en Analyse (a)

Project Onderzoek en Analyse (b)

Project Ondernemingsplan (a) Project Ondernemingsplan (b)

Projectmatig werken Communicatieve Vaardigheden

Inleiding Onderzoeksmethodiek

Studentbegeleiding Studentbegeleiding Studentbegeleiding Studentbegeleiding

Windesheim Communicatie

-ALMERE7,4ZWOLLE

7,2

28ALMERE155ZWOLLE

203

16 -

65% 62%

6% 9%

57% 54%

14% 15%

- 76%

De hoge studententevredenheid komt ondermeer voort uit een hogescore op de inhoudelijke expertise en op studentbetrokkenheid van dedocenten.

Page 44: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

8584 www.windesheimflevoland.nlHuman Resource Management (voorheen Personeel en Arbeid)

Human Resource Management (voorheen Personeel en Arbeid)

Ervoor zorgen dat de juiste persoon op de juiste plek zit.

Dat kun je na de opleiding Human Resource Management

(Personeel en Arbeid). In elk bedrijf, elke zorginstelling of

elke school komen personele zaken aan de orde, zoals de

uitbreiding of inkrimping van een afdeling, ziekteverzuim

en de behoefte aan scholing van medewerkers. Als perso-

neelsdeskundige heb je dus verantwoordelijke en uitda-

gende taken. Heb je interesse in de menselijke kant van het

organiseren en ben je zowel zakelijk als sociaal? Kies dan

voor HRM.

Toekomst en perspectief Met een diploma HRM kun je in veel verschillende organisaties aan de slag als personeelsdeskundige. Je kunt terecht in func-ties waarbij je je bijvoorbeeld bezighoudt met het aannemen van mensen. Je begeleidt werknemers als het niet lekker loopt of helpt hen met het zoeken van een baan of een andere func-tie. Sommige afgestudeerden gaan als coach of trainer aan het werk, anderen kiezen voor beleidsfuncties of geven advies aan het management.

Mogelijke functies: • P&O-adviseur of personeelsadviseur • beleidsmedewerker P&O • coach • medewerker werving en selectie • re-integratieadviseur • intercedent • studie- en beroepskeuzeadviseur • organisatieadviseur • trainer bedrijfsopleidingen

Het eerste jaarIn het eerste jaar, de propedeuse, volg je veel onderwijs samen met de andere eerstejaarsstudenten van de economische oplei-dingen van Windesheim Flevoland. De basis is voor deze oplei-dingen immers hetzelfde. Je krijgt een flinke portie economie, marketing en management en volgt ondersteunende vakken zoals Engels en communicatie. Vanaf de tweede helft van het eerste studiejaar zoom je in op HRM en volg je vakken als per-soneelsmanagement en psychologie. In grote projecten leer je de praktijk kennen door opdrachten uit te voeren. Die krijg je zo veel mogelijk van bestaande organisaties.

Tweede jaar en daarna Na de propedeuse gaat praktijkervaring een steeds grotere rol spelen in je opleiding. Je voert veel Comakerships uit waarbij je opdrachten verzorgt voor bestaande bedrijven en organisaties. Zo begin je al tijdens je studie aan het echte werk. Dat is erg leerzaam en staat ook goed op je cv!

Zo kun je gevraagd worden om binnen een bedrijf onderzoek te doen naar de beste manier om een nieuw personeelsbeleid in te voeren. Voor een dergelijk onderzoek zul je veel informatie moe-ten verzamelen en een overzicht moeten maken van de doel-stellingen van de organisatie en de beschikbare instrumenten. Het leuke is dat jouw praktijkonderzoek en de daaruit volgende aanbevelingen bijdragen aan een succesvolle implementatie van een nieuw personeelsbeleid. Idealiter werk je een aantal dagen in de week en volgt naast de Comakerships nog theoretische en ondersteunende vakken om

Het zakelijke en sociale combineren is heel belangrijk

‘Drie jaar geleden ben ik afgestudeerd aan Dansaca-demie Lucia Marthas. Ik heb als danser gewerkt in het theater en voor de tv en werkte als choreograaf. Een half jaar geleden raakte ik geblesseerd en moest ik noodgedwongen stoppen. Daarom ging ik op zoek naar een opleiding om mezelf om te scholen. Ik ben nu eerstejaarsstudent Human Resource Management en werk daarnaast parttime als danser/zanger en choreograaf.

Wat vind je van de opleiding?Mijn opleiding bevalt prima. Ik heb het erg naar mijn zin en de docenten staan altijd voor mij klaar. Ik vind dat er een goede sfeer hangt op Windesheim Flevo-land. Het is een mooi gebouw met veel faciliteiten. Het eerste jaar is algemeen, dus minder gericht op het vakgebied. Ik kijk daarom al uit naar het tweede jaar, waarin je meer specialistische vakken volgt.

Welke vakken vind je leuk?Ik vind de vakken die echt te maken hebben met HRM erg leuk. Personeel en Arbeid, maar ook de lessen arbeidsrecht zijn interessant, omdat je er later in je beroep mee te maken kunt krijgen.

Wat heb je al in de praktijk gedaan?Elk semester werk je mee in een Comakership. We zijn nu bezig met een Comakership waarin we onder-zoeken hoe we een probleem bij een sportschool in Almere kunnen oplossen door E-business in te zetten.

Welke eigenschappen of vaardigheden bezit je die belangrijk zijn voor een HRM-deskundige?Als HRM’er heb je natuurlijk vakkennis nodig, die je opdoet in deze studie. Maar wat je daarnaast goed moet kunnen, is het zakelijke met het sociale combi-neren. Je moet daar een goede balans in vinden. Niet te sociaal, maar ook niet te zakelijk zijn in je contac-ten. Ik denk dat ik met mijn spreekvaardigheid en humor ver kan komen.

Hoe zie je je toekomst voor je? Wil je aan de slag in de HRM-sector of als danser/choreograaf?Het zou heel mooi zijn als ik deze twee beroepen kan combineren. Ik merk dat ik tijdens mijn werk de com-municatieve vaardigheden die ik heb ontwikkeld in deze studie goed kan gebruiken.‘

Mitch de Ruijter, eerstejaarsstudent HRM

Student aan het woord

Page 45: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

8786 www.windesheimflevoland.nlHuman Resource Management (voorheen Personeel en Arbeid)

Toelating Bij HRM ben je welkom met elk havo- of vwo-diploma. Verder ben je toelaatbaar als je een mbo-opleiding op niveau 4 met succes hebt afgerond.

Aan het begin van het eerste jaar maken alle studenten een instaptoets rekenen, taal en Engels. Bij een onvoldoende kun je enkele e-learning modules volgen naast het reguliere onder-wijsprogramma van het eerste jaar. Een bovengemiddelde score voor bijvoorbeeld Engels maakt het juist mogelijk dat vak versneld te doorlopen. Zo houd je weer tijd over voor andere dingen.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een Startgesprek. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

je kennis verder uit te breiden. Denk aan adviesvaardigheden, bestuur en beleid en loopbaan en mobiliteit. Lees meer over Comakerships op pagina 6.

Minors Een minor is een specialisatie die een half jaar duurt. Je hebt veel vrijheid in de keuze voor een minor. Je mag dus rondkijken bij andere opleidingen en hogescholen. Natuurlijk stimuleren we buitenlandse ervaring, dus ook dat behoort tot de mogelijk-heden.

Afstuderen Afstuderen doe je met een groot Comakership. Je zoekt zelf een geschikte opdracht uit bij een organisatie en laat door middel van een doordacht onderzoek, een goed verslag en een presen-tatie zien dat je op hbo-niveau functioneert. Als dat het geval is, ben je officieel Bachelor of Human Resource Management.

Studentbegeleiding Windesheim Flevoland vindt studentbegeleiding heel belangrijk. HRM is een kleinschalige opleiding waar mensen elkaar kennen en makkelijk te benaderen zijn. Je kunt met je vragen over je opleiding of andere vragen altijd terecht bij je vaste coach of een docent. Zij hebben op veel vragen een duidelijk antwoord en begeleiden je in de juiste richting.

Ben je op zoek naar andere vormen van ondersteuning? Wil je extra taalles volgen of heb je persoonlijke problemen? Dan kun je terecht in De Living. In De Living word je gekoppeld aan iemand die je verder kan helpen. Lees meer over De Living op pagina 16.

Uit de praktijk Als personeelsfunctionaris kom je soms voor lastige

situaties te staan. Een voorbeeld: een medewerker

heeft een jaarcontract dat op het punt staat ver-

lengd te worden. Hij meldt zich op maandag ziek. De

medewerker heeft via de arbodienst aangegeven dat

hij dinsdag weer komt werken. Op dinsdag belt de me-

dewerker dat hij zich nog steeds niet goed voelt. Hij is

de verdere dag niet bereikbaar en neemt de telefoon

niet op.

Als personeelsfunctionaris moet je iets met de situ-

atie doen. De medewerker is in gebreke gebleven: hij

houdt zich niet aan de afspraak om dinsdag op zijn

werk te verschijnen en onttrekt zich aan de verplich-

ting bereikbaar te blijven voor de werkgever. Aan jou

als personeelsfunctionaris de taak om te beoordelen

hoe zwaar het ‘vergrijp’ opweegt tegen de prestaties

die de medewerker eerder heeft geleverd. Met andere

woorden: krijgt deze medewerker een nieuw arbeids-

contract?

Herken je jezelf?Een goede personeelsdeskundige:

• heeft mensenkennis

• heeft oog voor zowel de kwaliteiten als de

beperkingen van mensen

• kan goed luisteren en informatie opnemen

• kan mensen stimuleren en enthousiasmeren

• is een goede bemiddelaar

• is goed in het analyseren van problemen en heeft

een onderzoekende houding

• is een goede planner

Vakken en thema’s in het eerste jaar HRM

Alvast meer weten?• www.hrnetwerk.nl

• www.hr-kiosk.nl

• www.personeelsnet.nl

• www.managersonline.nl

• www.hrminfo.net

Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4Inleiding Personeel & Organisatie

Inleiding Bedrijfseconomie Personeelsmanagement Organisatiemanagement & Bedrijfsomgeving

Inleiding Marketing Inleiding Recht Marketing Psychologie

Business English 1 Inleiding Bedrijfscommunicatie e-Business International Business 1

Introductieweek 1 Business English 2

Project Onderzoek en Analyse (a)

Project Onderzoek en Analyse (b)

Projectweek 1

Projectmatig werken Kwantitatief Onderzoek & Analyse

Project Ondernemingsplan (a) Project Ondernemingsplan (b)

Inleiding Onderzoeksmethodiek

Communicatieve Vaardigheden

Studentbegeleiding Studentbegeleiding Studentbegeleiding Studentbegeleiding

Windesheim Human Resource Management

-ALMERE7,2ZWOLLE

7,3

25ALMERE134ZWOLLE

97

18 -

59% 58%

10% 13%

47% 52%

12% 14%

- 72%

-

Page 46: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

8988 www.windesheimflevoland.nlBedrijfskunde MER (voorheen Management, Economie en Recht)

Bedrijfskunde MER (voorheen Management, Economie en Recht)

Bedrijfskunde MER is een brede studie. Met een slimme

combinatie van bestuurlijke, economische, personele, juri-

dische en managementkennis word je een echte bedrijfs-

generalist, inzetbaar binnen elke organisatie om de interne

processen te stroomlijnen. Heb je een sterke interesse voor

de manier waarop organisaties werken en zich (re)organi-

seren en wil je daar een actieve rol in spelen? Kies dan voor

Bedrijfskunde MER!

Toekomst en perspectief Met een afgeronde opleiding Bedrijfskunde MER kun je in veel verschillende organisaties aan de slag: bij de overheid, in zowel de commerciële sector als de non-profitsector, in zowel een ondersteunende, adviserende als een leidinggevende rol. Ook als je nog niet precies weet wat je wilt, is een keuze voor Bedrijfskunde MER een goede keuze, want het diploma opent een zeer breed werkterrein. Omdat je veel praktijkervaring opdoet en met allerlei bedrijfsprocessen in aanraking komt, is de kans groot dat je vanzelf ontdekt waar jouw kracht ligt.

Enkele beroepen waarbij een diploma Bedrijfskunde MER goed van pas komt:

• Projectleider • Organisatieadviseur • Juridisch adviseur • Medewerker kwaliteitszorg • Beleidsmedewerker bij een organisatie of bij de overheid • Intermediair • Intercedent bij een uitzendbureau (bemiddelaar tussen

werkzoekenden en aanbieders van werk)

Het eerste jaar In het eerste jaar, de propedeuse, volg je veel vakken samen met de studenten van de andere economische opleidingen. De basis is immers hetzelfde en je kunt veel van elkaar leren. Je volgt een flink aantal economische, marketing- en managementvakken en ondersteunende vakken als Engels en communicatie. Ook werk je aan projecten waarin je direct praktisch aan de slag gaat. Vanaf de tweede helft van het eerste studiejaar ga je je langzaam maar zeker richten op de meer specifieke inhoud van de opleiding Bedrijfskunde MER. Je volgt dan ook vakken als Economie voor Managers en Organisatie & Recht.

Tweede jaar en verder Vanaf het tweede jaar kies je steeds duidelijker voor een bepaalde richting, afhankelijk van je interesses en je talenten. Misschien ontdek je dat je goed bent in het enthousiasmeren van mensen of misschien liever in de cijfers duikt. Wat dat betreft vormen de Comakerships een belangrijke ontdekkings-tocht tijdens je opleiding. Je leert daarin veel over de praktijk van het bedrijfsleven, maar ook waar je zelf goed in bent.

De Comakerships zijn externe opdrachten en onderzoeken bij bestaande bedrijven en organisaties. Zo begin je al tijdens je studie aan ‘het echte werk’. Een actieve en initiatiefrijke hou-ding is bij deze studieonderdelen essentieel. Je verwerft het liefst zelf een opdracht bij een bedrijf of organisatie en bent zelf verantwoordelijk voor het eindproduct. Sommige onderdelen doe je alleen, andere voer je uit samen met een of meer mede-studenten. Lees meer over Comakerships op pagina 6.

Minors Minors zijn grote keuzevakken waarmee je je specialiseert. De opleiding geeft je veel vrijheid in het kiezen van een minor.

Alvast meer lezen? Enkele interessante websites over

het vakgebied Bedrijfskunde MER:

• www.managementsite.nl

• www.mt.nl

• www.z24.nl

• www.nieuwseconomisch.nl

• www.cubi.nl

Ik kan mijn netwerk voor mijn onderneming verbreden

‘Tot nu toe is mijn opleiding leuk en interessant. Dit komt doordat het breed is. Elke periode krijg ik nieuwe vakken, zoals sociaal recht, bedrijfseconomie en management. Comakerships vind ik het leukst, omdat ik dan van echte bedrijven opdrachten krijg. Zo heb ik samen met medestudenten een adviesrapport geschreven voor de Wereldwinkel. Het advies gaat over de transformatie op het gebied van professiona-liseren.

Dankzij de Comakerships kan ik mijn eigen netwerk verbreden. Bovendien leer ik van andere bedrijven, en dat is handig omdat ik een eigen onderneming heb. Mijn onderneming zoekt handelsagenten voor ex-porterende bedrijven in Nederland. Ik verken de markt voor deze bedrijven, zoek klanten en/of handelsagen-ten en maak exportmarketingplannen. Op verzoek verzorg ik ook transport. Ik ben gespecialiseerd in het Midden-Oosten, omdat mijn wortels daar liggen. Door mijn contacten heb ik een internationaal netwerk opgebouwd. Dit komt van pas om bedrijven van dienst te zijn die bijvoorbeeld geen kennis of netwerk heb-ben.’

Rayan Abdo, eerstejaarsstudent Bedrijfskunde MER

Student aan het woord

Page 47: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

91www.windesheimflevoland.nl90 Bedrijfskunde MER (voorheen Management, Economie en Recht)

Je mag bij andere opleidingen rondkijken, maar je kunt ook minors volgen bij een andere hogeschool of bij een onderwijsin-stelling in het buitenland. Voorwaarde is dat de gekozen specia-lisatie goed bij je toekomstplannen past.

Afstuderen Afstuderen doe je met een groot Comakership. Je voert een opdracht uit bij een opdrachtgever, waarvan je een verslag inlevert. Heb je hiermee aangetoond dat je als breed inzetbare professional op hbo-niveau functioneert? Dan ben je geslaagd en mag je de titel Bachelor of Business Administration dragen.

Studentbegeleiding Windesheim Flevoland vindt begeleiding van zijn studenten erg belangrijk. Vanuit de opleiding kun je met je vragen altijd terecht bij een vaste studiebegeleider of docent. Zij weten op veel vragen een duidelijk antwoord en kunnen je begeleiden in de voor jou juiste richting.

Voor andere vragen en problemen, zoals motivatieproblemen of persoonlijke zaken, kun je terecht in De Living. Daar word je gekoppeld aan iemand die jou verder helpt. Lees meer over De Living op pagina 16.

Toelating Een havo- of vwo-diploma met het profiel Economie & Maatschappij sluit het beste aan op de opleiding Bedrijfskunde MER. Andere diploma’s moeten worden aangevuld met het vak economie of het vak management en organisatie. Bij profiel Cultuur & Maatschappij mag dat ook met het vak maatschap-pijwetenschappen. Een mbo-diploma op niveau 4 geeft direct toegang tot de opleiding.

Aan het begin van het eerste jaar maken alle studenten een instaptoets rekenen, taal en Engels. Bij een onvoldoende kun je enkele e-learning modules volgen naast het reguliere onder-wijsprogramma van het eerste jaar. Een bovengemiddelde score voor bijvoorbeeld Engels maakt het juist mogelijk dat vak versneld te doorlopen. Zo houd je weer tijd over voor andere dingen.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een Startgesprek. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

Het eerste jaar van Bedrijfskunde MER

Als bedrijfskundige ben je goed in: • analyseren: je licht bedrijfsprocessen door en

brengt bedrijfsproblemen in kaart

• adviseren: je geeft het management advies en

kunt bijvoorbeeld vertellen of een plan juridisch

haalbaar is

• communiceren: je geeft mondeling en schriftelijk

uitleg over bedrijfsprocessen en organisatievraag-

stukken en draait je hand niet om voor een goede

presentatie voor de aandeelhouders

• samenwerken: je voelt je overal thuis en kunt

verschillende afdelingen met elkaar verbinden

Het Nieuwe Werken Een overheidssector heeft sterke behoefte aan een

effectievere en efficiëntere manier van werken. Een

ingrijpende cultuur- en mentaliteitsverandering is

onvermijdelijk waarbij het ‘Nieuwe Werken’ het ‘Oude

Werken’ zal vervangen. Als afgestudeerde Bedrijfs-

kunde MER kun je een belangrijke rol spelen in een

dergelijk veranderingsproces. Je brengt oude werkwij-

zen en -structuren in kaart en je maakt voorstellen tot

verbetering en innovatie daarvan. Dat kan een heel

pakket aan maatregelen zijn, waarbij zaken aan de

orde komen als de keuze voor een bepaalde vorm van

aansturing en leiderschap, een andere omgang met

regels en procedures, een slimmere en effectievere

manier van samenwerken, enzovoorts. Jouw optreden

maakt het mogelijk om op een nieuwe manier te gaan

werken!

De opleiding Bedrijfskunde MER is een goede keuze, want het

diploma opent een zeer breed werkterrein

Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4Inleiding Personeel & Organisatie

Inleiding Bedrijfseconomie Economie voor managers Organisatiemanagement & Bedrijfsomgeving

Inleiding Marketing Inleiding Recht Marketing Organisatie & Recht

Business English 1 Inleiding Bedrijfscommunicatie e-Business International Business 1

Introductieweek 1 Business English 2

Project Onderzoek en Analyse (a)

Project Onderzoek en Analyse (b)

Projectweek 1

Projectmatig werken Kwantitatief Onderzoek & Analyse

Project Ondernemingsplan (a) Project Ondernemingsplan (b)

Inleiding Onderzoeksmethodiek

Communicatieve Vaardigheden

Studentbegeleiding Studentbegeleiding Studentbegeleiding Studentbegeleiding

Windesheim Bedrijfskunde MER

7,3ALMERE7ZWOLLE

7,2

18ALMERE142ZWOLLE

128

18 -

58% 54%

16% 18%

48% 50%

29% 26%

- 78%

-

Page 48: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

9392 www.windesheimflevoland.nlBedrijfseconomie

Bedrijfseconomie

Vind je het leuk om met cijfers te werken en rekenkundige

puzzels op te lossen? Als bedrijfseconoom krijg je veel met

dat soort zaken te maken in de vorm van het opstellen van

jaarverslagen en financiële rapportages. Je houdt in die rol

nauwlettend toezicht op de financiële gezondheid van een

bedrijf of organisatie en trekt aan de bel als dat nodig is.

Een verantwoordelijke functie dus, waarbij je voortdurend

de vinger aan de pols houdt. Iets voor jou? Kies dan voor de

opleiding Bedrijfseconomie.

Toekomst en perspectief Met de opleiding Bedrijfseconomie kom je in veel gevallen terecht op de financiële afdeling van grotere bedrijven en orga-nisaties. Je zorgt dat alle processen daar goed verlopen en dat iedereen op de hoogte is van de voor hen noodzakelijke finan-ciële informatie. Ook breng je advies uit aan het management en de directie en rapporteer je aan hen over de stand van zaken. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een loopbaan als zelfstandig ondernemer en je specialiseren in financieel advies en bege-leiding van bedrijven van elk formaat, van eenmanszaak tot multinational.

Mogelijke beroepen: • financieel manager: hoofd financiële administratie,

verantwoordelijk voor volledige vastlegging van de bedrijfsadministratie

• bedrijfseconomisch stafmedewerker: specialist op het gebied van bijvoorbeeld budgettering, investeringsselectie, riscicomanagement en procesinrichting

• informatiemanager: zorgt dat de interne en externe stroom van bedrijfsinformatie optimaal verloopt en bijdraagt aan het bedrijfsresultaat.

• controller: verantwoordelijk voor het proces van planning en control binnen een organisatie

• financieel adviseur: onderzoekt de financieel-economische situatie van een bedrijf en de omgeving

Je kunt ook doorstuderen. Er zijn veel verschillende universitaire masters die goed aansluiten op Bedrijfseconomie, bijvoorbeeld op het gebied van accountancy en (bedrijfs)economie. Bedenk wel dat de aansluiting van hbo op universiteit niet naadloos is en dat je meestal extra vakken op universitair niveau moet vol-gen om toegelaten te worden.

Het eerste jaar Het eerste jaar van je opleiding, de propedeuse, is een algemeen economisch jaar, voor een groot deel samen met de studenten van andere economische opleidingen. Alle eerstejaarsstudenten krijgen in het eerste halfjaar hetzelfde vakkenpakket. De basis is immers hetzelfde en je leert veel van elkaar. In de tweede helft van het jaar volg je wat meer vakken gericht op Bedrijfseconomie, zoals bedrijfsadministratie en bedrijfsecono-mie.

Aanvullend krijg je ook studieloopbaanbegeleiding en word je gecoacht in je ontwikkeling. Je doet je eerste praktijkervaringen op tijdens projecten, de zogenoemde Comakerships (lees ook het algemene artikel over Comakerships op pagina 6). In het eerste jaar is dit een bedrijfseconomische opdracht die je uit-voert voor een bestaande organisatie. Zo krijg je alvast zicht op je toekomstige vak en ontdek je of het echt bij je past.

Het tweede jaar en verder Vanaf het tweede jaar ligt de focus op de echte Bedrijfs-economie. Je gaat vooral met medestudenten bij bedrijven aan de slag tijdens Comakerships. Ter ondersteuning krijg je natuur-lijk de vakken die aansluiten op de drie belangrijke beleids-terreinen van een bedrijfseconoom: financieel-economisch management, bedrijfsorganisatorisch management en informa-tievoorziening.

Een Comakership in het buiten-land is een ideale manier om wat

van de wereld te zien

Elk vak is een verrassing op zich

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?‘Toen ik nog op de middelbare school zat, wist ik al wat ik zou worden. Tenminste, dat dacht ik. Na enkele jaren de opleiding Autotechniek te hebben gevolgd, kwam ik er achter dat het toch niks voor mij was. Ik ben toen de opleiding Administrateur gaan volgen. Nadat ik deze opleiding had afgerond, besloot ik om op dezelfde weg verder te studeren. Bedrijfseconomie leek mij de beste keuze omdat er veel stof van mijn vooropleiding hierin terug kwam. Ook mijn bijbaan bij debiteurenbeheer heeft mijn keuze versterkt.

Hoe bevalt de opleiding tot nu toe?Goed! Het gaat volgens verwachting. Het is een opleiding die vrijwel op alles aansluit. Omdat Bedrijfs-economie een brede opleiding is, zijn de vakken nooit saai. Elk nieuw vak is een soort verrassing op zich. Het gaat vooralsnog erg goed bij mij. Ik twijfelde eerst of ik het niveau wel aan zou kunnen. Maar de docenten van Windesheim Flevoland ondersteunen je erg goed, dit maakt het leren alleen maar leuker en makkelijker.

Wat vind je het leukst om te doen?Het leuke van Bedrijfseconomie is dat je vakken krijgt die uiteenlopen van Economie, Recht, Marketing tot aan International Business toe. Je bent straks van alle markten thuis. De projecten zijn leuk en uitdagend. De ene keer zoek je uit hoe bedrijven er met welke middelen financieel op vooruit kunnen gaan, en de andere keer ga je uitzoeken welke processtappen in een bedrijf verbeterd/aangepast kunnen worden.

Wat heb je al in de praktijk gedaan?Windesheim Flevoland staat bekend om zijn Coma-kers. Tijdens het schooljaar worden er verschillende projecten gegeven die je voor bedrijven kunt uitvoe-ren. Zo hadden wij een project gekregen voor de We-reldwinkel. De Wereldwinkel in Almere-Haven kampt met omzetdaling. Onze taak was om uit te zoeken hoe de Wereldwinkel de omzet weer kan verhogen. We hebben interviews gehouden met de medewerkers van de Wereldwinkel en we deden research naar een mogelijke verhuizing van de winkel.

Hakar Taha, eerstejaarsstudent Bedrijfseconomie

Student aan het woord

Page 49: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

95www.windesheimflevoland.nl94 Bedrijfseconomie

Comakerships In het eerste, tweede en derde jaar volg je Comakerships: je voert opdrachten uit bij echte bedrijven. Tijdens deze Comakerships doe je praktijkervaring op en leer je het bedrijfs-leven kennen. Hoe je leert tijdens een Comakership heb je zelf in de hand. Jij maakt zelf de afspraken en bent verantwoordelijk voor de inhoud van de opdrachten en je eigen leerproces.

Een Comakership is ook een goede manier om je eigen moge-lijkheden en (verborgen) talenten te ontdekken. Hoe jij je Comakerships invult, bepaalt voor een groot gedeelte wat je leert en met welke ervaring jij op de arbeidsmarkt komt. Heb je internationale plannen? Een Comakership bij een (Nederlands) bedrijf in het buitenland is een ideale manier om international business zelf te ervaren en om wat van de wereld te zien!

Afstuderen Afstuderen doe je in het vierde jaar met een afstudeercomaker-ship. Je voert een grote opdracht uit voor een bedrijf en laat zien dat je alle kennis en (onderzoeks)vaardigheden van een echte bedrijfseconoom in huis hebt. Als je geslaagd bent, mag je jezelf officieel Bachelor of Business Administration noemen.

Studentbegeleiding Windesheim Flevoland vindt goede begeleiding van studenten erg belangrijk. De opleidingen zijn kleinschalig en daarom heb je al gauw persoonlijke contacten met docenten. Bovendien heb je een coach die je ondersteunt in je ontwikkeling. Als student krijg je zo intensieve begeleiding bij onder meer het maken van keuzes tijdens je opleiding.

Bij vragen over zaken als motivatieproblemen of zorgen over de juiste studiekeuze kun je terecht in De Living. Daar word je gekoppeld aan de juiste persoon die jou verder helpt. Lees meer over studentbegeleiding en De Living op pagina 16.

ToelatingOm toegelaten te worden tot deze opleiding is het profiel E&M het meest geschikt. Andere profielen moeten worden aangevuld met economie of management en organisatie. Met een vwo- of mbo-opleiding kun je ook starten.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een startgesprek. Lees meer over het startgesprek op pagina 16.

Vakken en thema’s in het eerste jaar Bedrijfseconomie Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een loopbaan als zelfstandig

ondernemer

Voorbeelden van Comakerships: • je stelt een ondernemingsplan op voor een nieuw bedrijf • je bedenkt een nieuw administratief systeem om de financiën

van een bedrijf inzichtelijker te maken • je maakt een analyse van de financiële situatie bij een

bestaand bedrijf of een bestaande organisatie

Je opdrachtgever wil jouw resultaten inzetten binnen zijn bedrijf, dus het is aan jou om zo goed mogelijk werk te leveren.

Minors In het derde jaar krijg je de ruimte om je te specialiseren. Dat doe je door het volgen van een minor, een specialisatie van een half jaar. Je kunt denken aan thema’s als business management, ondernemen en international business. In het derde jaar is er ook een stageperiode van vier tot zes maanden.

Wat zijn vijf relevante eigenschappen van een bedrijfseconoom?• Organiseren en leidinggeven

• Verantwoordelijkheid tonen en beschikken over

een uitstekend analytisch vermogen

• Goede sociale en communicatieve vaardigheden

• Gericht zijn op de omgeving

• Affiniteit met cijfers

Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4Inleiding Personeel & Organisatie

Inleiding Bedrijfseconomie Economie voor managers Bedrijfsadministratie 1

Inleiding Marketing Inleiding Recht Marketing Bedrijfseconomie

Business English 1 Inleiding Bedrijfscommunicatie e-Business International Business 1

Introductieweek 1 Business English 2

Project Onderzoek en Analyse (a)

Project Onderzoek en Analyse (b)

Projectweek 1

Projectmatig werken Kwantitatief Onderzoek & Analyse

Project Ondernemingsplan (a) Project Ondernemingsplan (b)

Inleiding Onderzoeksmethodiek

Communicatieve Vaardigheden

Studentbegeleiding Studentbegeleiding Studentbegeleiding Studentbegeleiding

Windesheim Bedrijfseconomie

6,9ALMERE7,6ZWOLLE

7,3

32ALMERE239ZWOLLE

170

16 -

69% 57%

7% 17%

49% 48%

20% 22%

- 88%

-

Page 50: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

9796 www.windesheimflevoland.nlCommerciële Economie

Commerciële Economie

Consumenten, trends, marketing en nieuwe media vormen

de wereld van de commerciële economie. Als commercieel

econoom ben je een onmisbare schakel tussen onderne-

ming en consument. Producten en diensten moeten immers

worden verkocht. De opleiding Commerciële Economie leert

je hoe je trends kunt vertalen naar geschikte producten. Het

is een levendige en veelzijdige opleiding met veel praktijk-

ervaring en contact met het bedrijfsleven.

Toekomst en perspectief Commercieel economen zijn in het bedrijfsleven onmisbaar, omdat zij producten in de markt zetten en onder de aandacht brengen van de consument. Met zijn commerciële voelsprieten weet een commercieel econoom of een product of dienst een succes kan worden. Met een diploma Commerciële Economie (CE) kun je in tal van bedrijfstakken, organisaties en branches aan de slag. Bij de wat kleinere bedrijven, maar vooral ook bij grotere bedrijven en multinationals die wereldwijd opereren. Je kunt kiezen voor een loopbaan op een afdeling marketing en sales in beroepen als marketeer, commercieel manager, markt-onderzoeker of accountmanager.

Je kunt ook doorstuderen. Er zijn veel verschillende universitaire masters die goed aansluiten op CE, bijvoorbeeld op het gebied van marketing, bedrijfskunde en economie. Bedenk wel dat de aansluiting van hbo op universiteit niet naadloos is en dat je meestal extra vakken op universitair niveau moet volgen om toegelaten te worden.

Het eerste jaar Het eerste jaar van de opleiding CE, de propedeuse, volg je samen met studenten van de andere economische opleidingen. Je volgt een flink aantal economische vakken die je inzicht geven in allerlei bedrijfsprocessen en die een basis leggen waar je in de rest van je opleiding op kunt terugvallen. De basis is immers hetzelfde en je kunt veel van elkaar leren. In de tweede helft van het eerste jaar richt je je meer op het vakgebied van de commerciële economie, met vakken als e-business en marketing.

Aanvullend krijg je studieloopbaanbegeleiding en word je gecoacht in je persoonlijke ontwikkeling. Je doet je eerste prak-tijkervaringen op tijdens projecten. In het eerste jaar is dit een commercieel-economische opdracht die je uitvoert voor een bestaande organisatie. Zo krijg je alvast zicht op je toekomstige vak en ontdek je of het echt bij je past.

Tweede jaar en verder Vanaf het tweede jaar ligt de focus vooral op Commerciële Economie. Je gaat met medestudenten bij bedrijven aan de slag, tijdens projecten en Comakerships. Ter ondersteuning volg je vakken die belangrijk zijn voor een commercieel econoom, zoals marketing, verkoop en management.

Comakerships In het tweede en derde jaar volg je ook Comakerships, externe opdrachten bij bedrijven. Tijdens deze Comakerships doe je praktijkervaring op en werk je voor bestaande bedrijven opdrachten uit. Hoe je leert tijdens een Comakership heb je zelf in de hand. Jij maakt zelf de afspraken en bent verantwoorde-lijk voor de inhoud van de opdrachten en je eigen leerproces. Natuurlijk word je goed begeleid door de docenten van je oplei-ding en sta je er nooit alleen voor.

Een Comakership is een goede manier om werkervaring op te doen en je eigen mogelijkheden en (verborgen) talenten te ont-dekken. Hoe jij je Comakerships invult, bepaalt voor een groot gedeelte wat je leert en met welke ervaring jij op de arbeids-

Een Comakership is een goede manier om je (verborgen) talenten

te ontdekken

Ik weet het zeker: ik wil de marketing in!

‘Op de middelbare school wist ik niet zo goed welke opleiding ik zou willen volgen. Wel wist ik dat het iets economisch moest zijn. Tijdens het vak manage-ment en organisatie kwam ik erachter dat marketing mijn interesse had. Zo kwam ik uit bij Commerciële Economie. Toen wist ik zeker: ik wil de marketing in. Vragen als ‘Wat zijn de wensen van de klant?’ en ‘Hoe vertaal ik deze behoeften succesvol?’ werk en zoek ik met plezier uit.

Marketing vind ik het leukste vak. In de eerste periode van dit jaar hadden wij de opdracht een nieuw dropje op de markt te brengen. Hiervoor is een hoop infor-matie nodig. Wat wil de consument? Op welke markt moet je juist wel of niet inspelen? Hoe zorg ik ervoor dat mijn dropje een succes wordt? Hoe presenteer ik dit? Met een aantal analyses kun je deze vragen beantwoorden.

Ik heb al een Comakership gedaan waarbij we uitzoch-ten of mensen tevreden zijn over hun bank. Daarvoor moesten we bijvoorbeeld mensen op straat onder-vragen, dat was wel even slikken in het begin. Maar als je eenmaal bezig bent, gaat het gesmeerd. Op dit moment ben ik met een groepje bezig met een Coma-kership voor een boksclub. Voor de boksclub ontwik-kelen we een applicatie, waarmee de sporters onder meer op de hoogte blijven van het laatste nieuws en lestijden. Wij denken alles uit; het is aan club zelf of ze deze gaan produceren. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als de applicatie gebruikt wordt!

Ik vind Windesheim Flevoland een aangename en gezellige school. Met de docenten en studenten kan ik heel goed overweg. Doordat je soms met meerdere economische opleidingen tegelijk een vak hebt, leer je ook studenten van andere opleidingen kennen. Verder vind ik het superfijn dat je geen nummertje bent, docenten kennen je bij naam en tonen interesse.’

Brenda Kool, eerstejaarsstudent Commerciële Economie

Student aan het woord

Page 51: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

99www.windesheimflevoland.nl98

markt komt. Heb je internationale plannen? Een Comakership bij een (Nederlands) bedrijf in het buitenland is een ideale manier om international business zelf te ervaren en om wat van de wereld te zien!

Voorbeelden van Comakerships: • een marktonderzoek uitvoeren bij een groot warenhuis en

op basis van de uitkomsten een marketingplan schrijven • het schrijven van een accountmanagementplan voor een

ICT-bedrijf • een concurrentieonderzoek uitvoeren voor een internationaal

kledingmerk

Lees meer over Comakerships op pagina 6.

Minors In het derde jaar krijg je de ruimte om je te specialiseren. Dat doe je door het volgen van een minor, een groot bijvak van een half jaar. Je kunt denken aan actuele thema’s als business management, strategische inkoop en duurzaam ondernemen. Als jij overigens een geschikte minor ziet bij een andere hoge-school en je kunt uitleggen waarom dat vak past bij jouw toekomstplannen, dan kun je natuurlijk ook die minor volgen.

Afstuderen Afstuderen doe je in het vierde jaar met een afstudeercomaker-ship. Je voert een grote opdracht uit voor een bedrijf en laat zien dat je alle kennis en (onderzoeks)vaardigheden van een echte commercieel econoom in huis hebt. Als je geslaagd bent, mag je jezelf officieel Bachelor of Business Administration noe-men.

Studentbegeleiding Windesheim Flevoland vindt goede begeleiding van studenten erg belangrijk. De opleidingen zijn kleinschalig en daarom heb je al gauw persoonlijk contact met docenten. Bovendien heb je een coach die je ondersteunt in je persoonlijke ontwikkeling tot professional. Als student krijg je van hen intensieve begeleiding bij onder meer het maken van keuzes tijdens je opleiding. Bij vragen over zaken zoals motivatieproblemen of zorgen over de juiste studiekeuze kun je terecht in De Living. Daar word je gekoppeld aan de juiste persoon die jou verder kan helpen. Lees meer over studentbegeleiding en De Living op pagina 16.

Toelating Een havo- of vwo-diploma met het profiel Economie & Maatschappij sluit goed aan op de opleiding Commerciële Economie. Andere profielen moeten worden aangevuld met het vak economie of management en organisatie. Voor havisten met het profiel Cultuur & Maatschappij is bovendien wiskunde A of B verplicht. Een mbo-diploma op niveau 4 geeft ook direct toe-gang tot de opleiding.

Aan het begin van het eerste jaar maken alle studenten een instaptoets rekenen, taal en Engels. Bij een onvoldoende kun je enkele e-learning modules volgen naast het reguliere onder-wijsprogramma van het eerste jaar. Een bovengemiddelde score voor bijvoorbeeld Engels maakt het mogelijk dat vak versneld te doorlopen. Zo houd je weer tijd over voor andere dingen.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een Startgesprek. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

Met zijn commerciële voel- sprieten weet een commercieel

econoom of een product of dienst een succes kan worden

Het eerste jaar van Commerciële Economie

Herken je jezelf? Een commercieel econoom:

• heeft een zesde zintuig voor trends

• heeft voeling met de markt

• is assertief en analytisch sterk

• is sterk in presenteren

• beschikt over leidinggevende capaciteiten

• heeft veel belangstelling voor de mogelijkheden

van nieuwe media

• is zakelijk en nuchter

Nieuwe media en verandering van de markt Het digitale tijdperk en de opkomst van de nieuwe

media heeft de marketing van producten ingrijpend

veranderd. Het aantal communicatiemiddelen is sterk

uitgebreid en er zijn steeds meer mogelijkheden om

producten onder de aandacht van consumenten te

brengen. Tegelijkertijd hebben ondernemers te maken

met meer concurrentie en steeds mondiger en kriti-

scher klanten.

De ontwikkeling is van brick naar click: klanten consu-

meren vaker via internet en steeds minder in fysieke

winkels. Als commercieel econoom kun je dus niet

om nieuwe media heen en daarom legt de opleiding

hier sterk de nadruk op. Een meer dan gemiddelde

interesse in allerlei vormen van digitale communicatie

is dus onmisbaar als je in dit vakgebied wilt werken.

Commerciële Economie

Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4Inleiding Personeel & Organisatie

Inleiding Bedrijfseconomie Economie voor managers Bedrijfsadministratie

Inleiding Marketing Inleiding Recht Marketing Retailmarketing

Business English 1 Inleiding Bedrijfscommunicatie e-Business International Business 1

Introductieweek 1 Projectweek 1 Business English 2

Project Onderzoek en Analyse (a)

Project Onderzoek en Analyse (b)

Project Ondernemingsplan (a) Project Ondernemingsplan (b)

Projectmatig werken Kwantitatief Onderzoek & Analyse

Communicatieve Vaardigheden

Inleiding Onderzoeksmethodiek

Studentbegeleiding Studentbegeleiding Studentbegeleiding Studentbegeleiding

Windesheim Commerciële Economie

7ALMERE7,3ZWOLLE

7,2

33ALMERE246ZWOLLE

244

14 -

62% 59%

8% 12%

50% 48%

21% 21%

- 80%

-

Page 52: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

101100 www.windesheimflevoland.nlSmall Business en Retail Management

Small Business en Retail Management

De opleiding Small Business en Retail Management (SBRM)

is een opleiding voor ondernemende studenten met een

bovengemiddelde interesse in de slimme manieren waarop

je een bedrijf kunt runnen. Het accent in de opleiding ligt

op breed management, persoonlijk leiderschap en het

ontwikkelen van actief ondernemerschap. Het begin van

een carrière als ondernemend manager of als zelfstandig

ondernemer dus.

Toekomst en perspectief Met een diploma SBRM van Windesheim Flevoland kun je alle kanten op. Je kunt kiezen voor een carrière als ondernemend manager binnen bedrijfsleven of organisatie, maar ook voor een eigen bedrijf. Als specialist SBRM ben je goed in het aangaan van externe contacten en het positioneren van een bedrijf en product. Beroepen waar je met een SBRM-diploma voor kunt kiezen: retailmanager, accountmanager, adviseur, teamleider, zakelijk of commercieel dienstverlener en zelfstandig onderne-mer.

Veel afgestudeerden werken eerst een tijdje in een bestaand bedrijf, als manager of adviseur. Zo doen ze eerst werkervaring op. Maar een eigen bedrijf, tijdens, direct na je opleiding of later, behoort zeker tot de mogelijkheden.

Of je studeert verder, aan de universiteit. Er zijn genoeg univer-siteiten die opleidingen aanbieden op bijvoorbeeld het gebied van business administration, soms zelfs met de specialisatie entrepreneurship.

Het eerste jaar In het eerste halfjaar volg je als student SBRM veel dezelfde vakken als de andere eerstejaarsstudenten van de economische opleidingen. Je krijgt les in economische vakken zoals markt-onderzoek, bedrijfseconomie en het inrichten van organisaties, maar ook projectmatig werken, Engels en communicatieve vaardigheden. In de tweede helft van het eerste jaar komt het accent al meer op het eigenlijke vakgebied van SBRM te liggen. Je leert over alle financiële, commerciële, juridische, personele en organisatorische aspecten die bij het ondernemerschap aan de orde kunnen komen. Je volgt vakken als retailmarketing en E-Business.

In je eerste jaar voer je ook je eerste projecten uit. Dat zijn praktijkgerelateerde opdrachten die je met medestudenten uit-werkt voor een opdrachtgever. Zo maak je direct kennis met de praktijk.

Tweede jaar en verder Vanaf het tweede jaar komt de focus nog meer op SBRM te lig-gen. Je gaat verder met vakken als ondernemersvaardigheden, marketingstrategie, webshopmarketing, managementvaardighe-den en businessresearch. En je ontwikkelt je persoonlijk leider-schap verder door trainingen te volgen.

Praktijkervaring is belangrijk voor ondernemende types bij SBRM. Een groot deel van het tweede, derde en vierde jaar bestaat daarom uit Comakerships: grote projecten waarbij je voor een opdrachtgever aan de slag gaat. Zo leer je het vak goed kennen, leer je je eigen sterke en zwakke punten kennen en doe je veel werkervaring op. Je werkt een aantal dagen in de week en volgt daarnaast ondersteunende vakken die passen bij het soort project dat je op dat moment volgt. Bovendien kun je binnen de opleiding altijd op zoek naar antwoorden op vragen waar je tijdens je Comakerships tegenaan loopt.

Lees meer over Comakerships op pagina 6.

Door te doen, gaat de studie voor mij leven

‘Ik heb heel bewust voor SBRM gekozen. Het is een kleine opleiding, en belangrijk, het is een heel prak-tijkgerichte opleiding. Ik hou niet zo van boeken, ik leer liever door te doen. Door te toen, gaat de studie leven voor mij.

Ik wist zeker dat ik iets met ondernemen wilde, want ik kom uit een echte ondernemersfamilie. Ze zeggen wel eens: ondernemen zit in je, maar daarnaast zocht ik toch wat theoretische onderbouwing. Bovendien is het fijn dat de docenten allemaal ervaring hebben met ondernemen, en je dus goed kunnen begeleiden.

Op het moment doe ik een Comaker voor de gemeente Almere. Ik onderzoek hoe we het centrum van Almere aantrekkelijker kunnen maken voor de doelgroep van 16- tot 23-jarigen. Waarom gaan veel jongeren shop-pen in andere steden? Mensen roepen vaak dat Alme-re te kaal is, of te saai. Maar in dit onderzoek probeer ik er de vinger op te leggen: wat mist de doelgroep nu precies in het centrum? Samen met mijn begeleider van de gemeente heb ik een aantal gesprekssessies gehouden met jongeren. Over onze bevindingen mag ik niets zeggen, ik heb daarover afspraken gemaakt met de gemeente en ik moet ze nog presenteren.

Ik heb al meerdere Comakers gedaan, maar deze bevalt echt goed. De begeleiding is super, en doordat ik het in mijn eentje doe, word ik extra uitgedaagd. Je moet toch uit je comfortzone komen, zelf mensen benaderen, en ondanks de begeleiding, toch meer zelf bepalen. En ik word heel serieus genomen: ik heb een eigen budget en krijg een vergoeding, ben in gesprek met de wethouders en mijn bevindingen worden gebruikt om het centrum te verbeteren. Dat staat toch voor vertrouwen!’

Maryam Aftab, derdejaarsstudente SBRM

Student aan het woord

Page 53: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

103www.windesheimflevoland.nl102 Small Business en Retail Management

Minors Minors zijn grote keuzevakken waarmee je je verder kunt speci-aliseren. Als student SBRM heb je ruime keuze. Je kunt rondkij-ken bij andere opleidingen, maar ook bij andere hogescholen. Je mag ook naar het buitenland als je daar een geschikt bijvak weet te vinden. Voorwaarde is wel dat de minor past bij jouw toekomstplannen.

AfstuderenAfstuderen doe je met een individueel Comakership. Je laat in de praktijk zien dat je kennis en vaardigheden uit de opleiding zelfstandig kunt combineren en toepassen in een opdracht. Je brengt hiervan verslag uit en presenteert je bevindingen. Als je dat op hbo-niveau weet te doen, ben je geslaagd. Je bent dan Bachelor of Business Administration.

Studentbegeleiding Windesheim Flevoland vindt goede begeleiding van studenten erg belangrijk. De opleidingen zijn kleinschalig en daarom heb je gauw goede contacten met docenten. Bovendien heb je een coach die je ondersteunt in je ontwikkeling. Als student krijg je zo intensieve begeleiding bij onder meer het maken van keuzes tijdens je opleiding.

Bij vragen over zaken zoals motivatieproblemen of zorgen over de juiste studiekeuze kun je terecht in De Living. Daar word je gekoppeld aan de juiste persoon die jou verder helpt. Lees meer over studentbegeleiding en De Living op pagina 16.

Toelating Een havo- of vwo-diploma met het profiel Economie & Maatschappij sluit goed aan op de opleiding SBRM. Andere diploma’s moeten worden aangevuld met het vak economie of het vak management en organisatie. Een mbo-diploma op niveau 4 geeft direct toegang tot de opleiding.

Aan het begin van het eerste jaar maken alle studenten een instaptoets rekenen, taal en Engels. Bij een onvoldoende kun je enkele (e-learning) modules volgen naast het reguliere onder-wijsprogramma van het eerste jaar. Een bovengemiddelde score voor bijvoorbeeld Engels maakt het juist mogelijk om dat vak versneld te doorlopen. Zo houd je weer tijd over voor andere dingen.

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een Startgesprek. Lees meer over het Startgesprek op pagina 16.

Bij SBRM vind je een antwoord op vragen als: • Hoe zoek ik productaansprakelijkheid uit?

• Hoe bepaal ik de functionaliteit van mijn website?

• Hoe trek ik potentiële partners over de streep?

• Hoe vertaal ik het probleem van een opdrachtgever

naar een concrete opdracht?

• Hoe maak ik een goed verkoopplan?

• Hoe interpreteer ik financiële cijfers?

• Hoe ga ik om met een lastige medewerker?

Herken je jezelf?Een leider voldoet volgens Covey aan zeven

eigenschappen:

1. ik ben proactief

2. ik begin met het einde voor ogen

3. ik begin bij het begin (belangrijke dingen eerst)

4. ik denk in ‘win-win’

5. ik wil eerst begrijpen, dan begrepen worden

6. ik werk synergetisch (ik werk samen)

7. ik werk aan continue verbetering

Vakken en thema’s in het eerste jaar SBRM

Als specialist SBRM ben je goed in het positioneren van een

bedrijf en product

Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4Inleiding Personeel & Organisatie

Inleiding Bedrijfseconomie Succesvol ondernemen Bedrijfsadministratie 1

Inleiding Marketing Inleiding Recht Marketing Retailmarketing

Inleiding Bedrijfscommunicatie Business English 1 e-Business International Business 1

Introductieweek 1 Projectweek 1 Business English 2

Project Onderzoek en Analyse (a)

Project Onderzoek en Analyse (b)

Project Ondernemingsplan (a) Project Ondernemingsplan (b)

Projectmatig werken Kwantitatief Onderzoek & Analyse

Communicatieve Vaardigheden

Inleiding Onderzoeksmethodiek

Studentbegeleiding Studentbegeleiding Studentbegeleiding Studentbegeleiding

Windesheim Small Business and Retail Management

6,7ALMERE7,4ZWOLLE

7,2

46ALMERE110ZWOLLE

64

20 -

59% 62%

5% 5%

- -

- -

- 74%

De opleiding in Zwolle is in 2007 gestart. Eerste afgestudeerden zijnaan het werk. In Almere zullen dit jaar de eerste studentenafstuderen. Er zijn nog geen cijfers over een diploma binnen 5 jaar,doorstuderen en arbeidsmarkt.

Page 54: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

105104 www.windesheimflevoland.nlToelating, aanmelden en kosten

Toelating, aanmelden en kosten

Hier vind je alle praktische informatie over studeren bij Win-

desheim Flevoland. Welk profiel moet je gedaan hebben om

toegelaten te worden tot die ene opleiding? Hoeveel kost

dat eigenlijk, studeren? En hoe meld je je aan?

Toelating: welke eisen?In principe is een havo- of vwo-diploma jouw toegangskaartje tot het hbo. Sommige opleidingen stellen wel eisen aan je profiel. Want als je Werktuigbouwkunde wilt studeren, moet je natuurlijk wel bepaalde kennis van wis- en natuurkunde heb-ben. En zo moet een econoom in spe op de hoogte zijn van de grondbegrippen van de economie, zodat de opleiding niet bij nul hoeft te beginnen. In de tabellen op de volgende bladzijde zie je welke eisen de opleidingen stellen.

Sommige opleidingen laten alle havisten en vwo’ers toe. Verpleegkunde is zo’n opleiding, net als Human Resource Management (Personeel en Arbeid). Overigens kan het bij deze opleidingen heel handig zijn als je wel examen hebt gedaan in biologie en management en organisatie.

In sommige gevallen worden een of twee extra vakken gevraagd naast je profiel, bijvoorbeeld natuurkunde bij E&M of economie bij N&G. Als je die extra vakken hebt gevolgd, kun je toch star-ten bij jouw favoriete opleiding. In een enkel geval kun je niet worden toegelaten: de technische opleidingen accepteren geen studenten met een profiel C&M.

Toelating na mboOok na een mbo-opleiding op niveau 4 kun je instromen in het hbo. Vaak kiezen studenten een hbo-opleiding die goed aan-sluit op hun mbo-opleiding, zoals Verpleegkunde na een mbo-opleiding tot verpleegkundige. Maar je kunt ook kiezen voor een minder logisch vervolg en een heel andere hbo-opleiding kiezen. Je leest meer over de overgang van mbo naar hbo op pagina 18.

Buitenlands diplomaHeb je een buitenlands diploma? Als het officieel ten min-ste gelijkwaardig is aan een mbo-, havo- of vwo-diploma, dan ben je in principe toelaatbaar tot een hbo-opleiding van Windesheim Flevoland. Voorwaarde is wel dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Neem contact op met het Windesheim Informatiecentrum voor meer informatie.

ToelatingsonderzoekHeb je niet de juiste diploma’s in je bezit, maar denk je toch genoeg kennis en ervaring in huis te hebben om aan een hbo-opleiding te kunnen beginnen? Als je ouder bent dan 21 jaar, dan kun je een toelatingsonderzoek afleggen om te bepalen of je toelaatbaar bent tot de opleiding van je keuze.

Meer informatie over deze 21+-toets vind je op www.windesheimflevoland.nl/21plus

AanmeldenJe weet wat je wilt, je hebt de juiste diploma’s en nu wil je je aanmelden. Hoe gaat dat in z’n werk? Heel eenvoudig online, gewoon vanuit huis. Je meldt je aan via www.studielink.nl. Studielink is een centrale website waarop je je aanmeldt voor opleidingen in het hoger onderwijs. Voor je aanmelding heb je een DigiD-code nodig.

In Studielink vind je ook een link naar DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs; voorheen de Informatie Beheer Groep) om je studie-financiering en Studenten OV-chipkaart aan te vragen. Dat gaat niet vanzelf, en het is belangrijk die zaken op tijd te regelen.

Daarna krijg je van Windesheim Flevoland alle informatie over je aanmelding en over de start van het nieuwe hogeschooljaar toe-gestuurd. Ook word je uitgenodigd voor een Startgesprek, om te kijken of de opleiding van jouw keuze echt bij je past (lees meer op pagina 16).

KostenAls je gaat studeren, zijn daar kosten aan verbonden. Je betaalt jaarlijks collegegeld, maar daar staat tegenover dat je ook stu-diefinanciering krijgt.

Meer weten?Je kunt met al je vragen terecht bij het Windesheim

Informatiecentrum, te bereiken op 088 469 88 88 of

[email protected]. Veel informatie staat

ook op www.windesheimflevoland.nl. De Studenten-

administratie is te bereiken op 088 469 9120 of

[email protected]. Voor vragen over studiefinan-

ciering, de langstudeerdersboete en de OV-chipkaart

voor studenten verwijzen we je naar DUO:

www.duo.nl.

LaptopEen eigen laptop is onmisbaar tijdens je opleiding.

Je gebruikt je laptop om aantekeningen direct te

verwerken, aan opdrachten te werken of vaardighe-

den op te doen. Windesheim Flevoland beschikt over

een goed draadloos netwerk en er zijn werkplekken

beschikbaar waar je met je laptop aan de slag kunt.

Er wordt van je verwacht dat je bij de start van je

opleiding beschikt over een eigen laptop.

Let op:Vanaf 2007 zijn er nieuwe profieleisen van toepassing.

Heb je je havo- of vwo-diploma behaald vóór 2007 en

voldoe je niet aan de huidige toelatingseisen? Neem

dan contact op met de Studentenadministratie van

Windesheim om je mogelijkheden te bekijken.

Page 55: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

107106 www.windesheimflevoland.nlToelatingseisen

Toelatingseisen

LegendaEc: EconomieMO: Management en OrganisatieWi-A: Wiskunde AWi-B: Wiskunde BNa: NatuurkundeNLT: Natuur, Leven en TechnologieMw: Maatschappijwetenschappen

HavoOpleiding C&M E&M N&G N&T

Bedrijfseconomie Ec of MO Ec of MO Ec of MO

Bedrijfskunde MER (Management, Economie en Recht) Ec, MO, Mw Ec of MO Ec of MO

Bouwkunde Wi-B en Na Na of NLT

Commerciële Economie Ec of MO Ec of MO Ec of MO

Communicatie Wi-A of Wi-B

Engineering, Design and Innovation (Ondernemen, Innovatie en Techniek) Na Na

Human Resource Management (Personeel en Arbeid)

Industrieel Product Ontwerpen Na Na of NLT

Informatica (Information Engineering) Wi-A

Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo)

Logopedie* * * * *

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Mobiliteit (Verkeerskunde)

Pedagogiek

Small Business en Retail Management Ec of MO Ec of MO Ec of MO

Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Verpleegkunde

Werktuigbouwkunde Na of NLT

Toelaatbaar?

= ja, geen aanvullende eisen = nee, niet toelaatbaar Na/NLT/Wi/Ec/MO/Mw = aanvullend vak gevraagd

* Om toegelaten te worden tot de opleiding Logopedie moet je een aanvullend stemonderzoek doen, om je eigen stem op geschiktheid te testen.

VWOOpleiding C&M E&M N&G N&T

Bedrijfseconomie

Bedrijfskunde MER (Management, Economie en Recht) Ec, MO, Mw Ec of MO Ec of MO

Bouwkunde Na Na of NLT

Commerciële Economie Ec of MO Ec of MO Ec of MO

Communicatie

Engineering, Design and Innovation (Ondernemen, Innovatie en Techniek) Na Na of NLT

Human Resource Management (Personeel en Arbeid)

Industrieel Product Ontwerpen

Informatica (Information Engineering)

Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo)

Logopedie* * * * *

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Mobiliteit (Verkeerskunde)

Pedagogiek

Small Business en Retail Management Ec of MO Ec of MO Ec of MO

Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Verpleegkunde

Werktuigbouwkunde Na Na of NLT

Toelaatbaar?

= ja, geen aanvullende eisen = nee, niet toelaatbaar Na/NLT/Wi/Ec/MO/Mw = aanvullend vak gevraagd

* Om toegelaten te worden tot de opleiding Logopedie moet je een aanvullend stemonderzoek doen, om je eigen stem op geschiktheid te testen.

Page 56: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

109www.windesheimflevoland.nl108

StudiefinancieringJe hebt recht op studiefinanciering als je een voltijdopleiding in het hoger onderwijs gaat volgen en als je ouder bent dan achttien en jonger dan dertig jaar. De hoogte van je toelage is onder meer afhankelijk van je woonsituatie (bij je ouders of uit-wonend), het inkomen van je ouders en hoeveel je besluit bij te lenen. Overigens heeft de overheid plannen om het studiefinan-cieringsstelsel aan te passen. Zie voor het laatste nieuws, alle details en voorwaarden de website van DUO.

CollegegeldVoor elk jaar dat je studeert, betaal je collegegeld. Er zijn ver-schillende tarieven. De meeste studenten betalen het wettelijk collegegeld (het reguliere tarief). Voor het studiejaar 2012-2013 is dat € 1771,-. De hoogte van het collegegeld voor het jaar 2013-2014 wordt in het voorjaar van 2013 bekend gemaakt. Houd daarvoor onze website in de gaten.

Je betaalt het wettelijk collegegeld wanneer je aan de volgende voorwaarden voldoet:• Je schrijft je in voor een voltijdopleiding.• Je voldoet aan de nationaliteitsvereiste, wat inhoudt dat je: - de nationaliteit bezit van een land dat deel uitmaakt van de

Europese Economische Ruimte (EER), of - de Surinaamse, Zwitserse of Turkse nationaliteit bezit, of - een familielid bent van EU-burgers die in Nederland wonen

en niet de EER-nationaliteit hebben, of - een verblijfsvergunning bezit op basis waarvan je in aanmer-

king komt voor studiefinanciering.• Je woont in Nederland, België, Luxemburg of de Duitse staat

Noord-Rijnland-Westfalen, Nedersaksen of Bremen.• Je hebt nog geen bachelor- of mastergraad behaald.Kijk voor de meest actuele voorwaarden op de website van Windesheim Flevoland.

Wanneer je niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet, betaal je het hogere instellingscollegegeld van €7300,- per studiejaar. De tarieven zijn overigens ook afhankelijk van de opleiding die je kiest. Ook als je al eerder een diploma in het hoger onderwijs hebt gehaald betaal je in veel gevallen dit hogere collegegeld. Neem voor meer informatie contact op met de Studentenadministratie.

Maatregel langstudeerdersWanneer je een opleiding kiest, moet je rekening houden met de maatregel voor langstudeerders. Concreet betekent dit het volgende: doe je een jaar langer over je studie dan de daarvoor vastgestelde tijd, dan moet je een boete betalen (€ 3063,- voor studiejaar 2012-2013), bovenop het wettelijk collegegeld. Meer over deze maatregel lees je op de website van DUO.

ColofonDeze brochure bevat informatie voor scholieren die zich oriënteren op een hbo-opleiding bij Windesheim Flevoland.

Redactie:Communicatie Windesheim Flevoland Fotografie:Communicatie Windesheim Flevoland, Herman van der Wal

Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

Augustus 2012

Kom kennismaken met Windesheim Flevoland!

Noteer alvast in je agenda: alle open dagen en avonden van dit hogeschooljaar! Meeloopdagen

Wil je een dag lang zelf ervaren hoe het is om bij

Windesheim Flevoland te studeren? Colleges volgen,

het gebouw verkennen en de studenten spreken?

Alvast een beetje proeven van het studentenleven?

Geef je op voor een meeloopdag en laat je rondleiden

door één van onze studenten!

Aanmelden kan via de website.Details en programma’s vind je steeds enkele weken van tevoren op de website: www.windesheimflevoland.nl/voorlichting

Donderdag 15 november 2012 van 18.00 tot 21.00 uur

Zaterdag 2 februari 2013 van 10.00 tot 14.00 uur

Donderdag 11 april 2013 van 18.00 tot 21.00 uur

Woensdag 19 juni 2013 van 18.00 tot 21.00 uur

Donderdag 22 augustus 2013 van 18.00 tot 21.00 uur

Page 57: Brochure voltijdopleidingen 2012-2013

Windesheim FlevolandHospitaaldreef 5, 1315 RC Almere

www.windesheimflevoland.nl

Windesheim Flevoland InformatiecentrumTelefoon: 088 469 88 88

E-mail: [email protected]

Windesheim Flevoland is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto.

Het gebouw ligt op tien minuten lopen van station Almere Centrum, maar je kunt ook de bus

of fiets nemen. Kijk op de website voor een routebeschrijving.

Volg onsVolg ons op twitter:twitter.com/windesheimflevo

Like ons op Facebook:facebook.com/ windesheimflevoland

Word vrienden op Hyves:windesheimflevo.hyves.nl

www.windesheimflevoland.nl

Contact

Bereikbaarheid