brochure kennisplein 2013

20
Cursusaanbod voor vrijwilligers 2013

description

brochure kennisplein 2013 vrijwilligerswerk

Transcript of brochure kennisplein 2013

Cursusaanbod voor vrijwilligers

2013

Inhoudsopgave

?Gesprekstechnieken 5?Talentontwikkeling 'Wat heb je nog meer in je?' 5?Social media voor organisaties (beginners) 6?De waarde van het levensverhaal 6?Leven met Niet Aangeboren Hersenletsel 6?Praten met kinderen, hoe doe je dat? 7?Website bouwen en onderhouden 7?Digitale nieuwsbrief maken 7?Presenteren is te leren 8?Invloed op kwaliteit van zorg 8?Hoe werkt de digitale vrijwilligersvacaturebank? 9?Vinden, boeien en blijven 9?Contact met je achterban 9?Dress to Impress 10?Vrouwenmode spreekuur 10

?Hoe werkt de lokale politiek 11?Financiële administratie op de PC voor

penningmeesters en andere bestuurders 11?Leven met Niet Aangeboren Hersenletsel 11?Rots & Water 12?Binden Betrokken Ondernemers 12?De waarde van het levensverhaal 13?Talentontwikkeling 'Wat heb je nog meer in je?' 13?Website bouwen en onderhouden 14?Social media voor organisaties (gevorderden) 14?Fondsenwerving 14?Van AWBZ naar Wmo 15?Regelingen en voorzieningen 15?Een netwerk samen sterk 16?Effectief communiceren als vrijwilliger 16?De kracht van jeugd 16?Het kantelende gesprek 17

Voorjaar

Najaar

Kennisplein Vrijwilligerswerk 2013

Dit jaar heeft het cursusaanbod van Kennisplein Vrijwilligerswerk een andere vorm. In 2012 was het gratis aanbod van cursussen, trainingen, workshops en lezingen al zo gegroeid dat de bekende Kennisplein kalender steeds langer werd. Om ervoor te zorgen dat het aanbod leesbaar en duidelijk blijft maken we er dit keer een gids van. Ook nieuw in 2013 is de extra aanmeldingsmogelijkheid via de website van Stiel (zie informatie op pagina 4). We hopen dat beide veranderingen gewaardeerd worden en dat vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties de weg blijven vinden naar het Kennisplein Vrijwilligerswerk.

Net als voorheen is het jaarlijkse cursusaanbod weer mogelijk dankzij de bijdrage van de gemeente Groningen. De kracht van vrijwilligers en hun bijdrage aan de samenleving is van toenemend belang. De gemeente Groningen wil dan ook zoveel mogelijk vrijwilligers (burgers) de gelegenheid bieden om hun deskundigheid te vergroten of te laten kennismaken met nieuwe thema's. Samen met Alfa-college, Noorderpoort, Stip, Humanitas, MJD, Kolder & Ko, Zorgbelang Groningen, De Noorderbrug en de Kindertelefoon biedt Stiel dit gevarieerde cursusaanbod.

Namens alle samenwerkingspartners van Kennisplein Vrijwilligerswerk wensen we iedereen die deelneemt heel veel nieuwe inspiratie, kennis en plezier toe.

3

Voor wie is het cursusaanbod?

Het cursusaanbod van Kennisplein Vrijwilligerswerk is bedoeld voor vrijwil-ligers uit de stad Groningen, om hun deskundigheid en ervaring te verbreden.

Wil je je aanmelden of meer informatie? Neem dan tijdig contact op met de organisatie die de desbetreffende bijeenkomst(en) organiseert. Onder elke cursus staan de contactgegevens. Belangrijk is dat je bij het aanmelden vermeldt:?je naam?je adres, postcode en woonplaats?telefoonnummer?de organisatie waar je vrijwilliger bent?de cursusnaam.

Je kunt je ook digitaal aanmelden via www.stiel.nl/cursusaanbod. Alle cursussen van Kennisplein Vrijwilligerswerk zijn herkenbaar aan het icoontje. Om je aan te melden hoef je maar enkele gegevens in te vullen. Na je aanmelding ontvang je altijd een bevestiging van de desbetreffende organisatie.

Het is verstandig om je tijdig aan te melden voor een cursus, zodat er nog plek is. Is een groep vol, dan ontvang je daar bericht over en vaak kom je in dat geval op een wachtlijst.Heb je je aangemeld voor een cursus, maar je bent alsnog verhinderd om deel te nemen, laat de organisatie dit dan zo spoedig mogelijk weten. Dan kunnen ze iemand op de wachtlijst blij maken met een plek.

Hoe meld je je aan?

Digitaal aanmelden

Tijdig aan- of afmelden

K

4

Gesprekstechnieken

Talentontwikkeling 'Wat heb je nog meer in je?'

De hele dag door wordt er verbaal en non-verbaal gecommuniceerd. Veel irritaties, verwarring en onvrede komen voort uit verstoorde communicatie. Tijdens deze training leren we onze communicatie te verbeteren zodat we ons doel makkelijker kunnen bereiken, bijvoorbeeld beter samenwerken. Door gericht te luisteren en goede vragen te stellen, leren we hoe de ander denkt en kunnen we bij hem of haar aansluiten. De ander zal zich door ons begrepen voelen.

Alfa-college dinsdag 9, 16, 23 april, 14, 21 en 28 mei van 19.30 - 21.30 uur (6x)Alfa-college, Admiraal de Ruyterlaan 2, Groningenvoor 5 april via [email protected] of 0800 8100

Als vrijwilliger lever je een belangrijke bijdrage aan je organisatie met jouw kennisen ervaring. Maar misschien heb je nog meer kwaliteiten? Bij 'Wat heb je nogmeer in je?' kun je workshops volgen waarbij je je talenten ontdekt en ontwikkelt.Workshop Theater: ontdek via theateroefeningen welk improvisatietalent je hebt.Workshop Dans: ontdek via dansoefeningen welke bewegingstalenten je hebt.De workshops vinden tegelijk plaats, dus je meldt je aan voor één van beiden. De workshops vinden ook in het najaar plaats, dus het is mogelijk om in het voorjaar dans te volgen en in het najaar theater of andersom.

Kolder & Ko dinsdag 16, 23 april, 7 en 14 mei van 14.00 - 16.00 uur (4x)Kolder & Ko, Timpweg 3, Groningenvoor 14 april via [email protected] of (050) 5410071(vragen naar Barbara Vonk)

organisatiedatum en tijd

locatieaanmelden

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

(www.alfa-college.nl)

(www.kolderenko.nl)

Voorjaar

5

Social media voor organisaties (beginners)

De waarde van het levensverhaal

Leven met Niet Aangeboren Hersenletsel

In deze training leer je hoe je social media effectief kunt toepassen, om de boodschap van je organisatie breder onder de aandacht te brengen en nieuwe vrijwilligers te interesseren. Het eerste dagdeel krijg je een introductie in de wereld van social media. Ook krijg je tips over de presentatie en de inhoud van het account op social media dat je voor jouw organisatie aanmaakt. Het tweede dagdeel komt aan bod hoe je social media gebruikt om bestaande en nieuwe doelgroepen te bereiken. Gerda van Galen verzorgt deze training voor beginners. De groepsgrootte is maximaal 15 personen.

Stiel donderdag 18 en dinsdag 23 april van 9.00 - 12.30 uur (2x)Stadsparkpaviljoen NI HAO, Paviljoenlaan 3, Groningenvoor 11 april via [email protected]

Door deze workshop leer je hoe je iemand kunt helpen om op een creatieve manier zijn of haar levensverhaal vorm te geven. Denk bijvoorbeeld aan een levensboek of een herinneringskastje.

Humanitas vrijdag 26 april van 14.00 - 16.00 uur (1x)Humanitas, Akerkhof z.z. 22, Groningenvoor 22 april via [email protected] of (050) 3126000

De Noorderbrug heeft diverse locaties in en rond Groningen waar mensen met een handicap of chronische ziekte behandeld, begeleid en verzorgd worden. We weten niet altijd wat we moeten doen of juist laten om met deze mensen om te gaan als we ze tegenkomen in ons dagelijks leven. Een gedragsdeskundige van De Noorderbrug vertelt hier meer over. Want wat betekent het om met Niet Aangeboren Hersenletsel verder te moeten leven?

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

(www.stiel.nl)

(www.humanitas.nl)

6

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

organisatiedatum en tijd

locatieaanmelden

De Noorderbrug woensdag 15 mei van 19.30 - 22.00 uur (1x)AC De Singel, Helperoostsingel 28, Groningenvoor 8 mei via [email protected]

De Kindertelefoon heeft jarenlange ervaring in gespreksvoering met kinderen en jongeren. Maak kennis met onze methode. Hoe vertaal je de visie van de Kindertelefoon in je houding en rol? Hoe help je het kind te verwoorden wat hij voelt, denkt en wil? Leer luisteren en oefen met praktische tools.Annuleren van deelname kan tot de aanmelddatum op onderstaand nummer of via e-mail, waar je ook terecht kunt voor meer informatie.

Kindertelefoon Groningen woensdag 22, 29 mei, 5 en 12 juni van 9.00 - 12.00 uur (4x)Groningen (nadere locatie wordt nog bekend gemaakt)voor 10 mei via [email protected] of (050) 5239324

Hoe kun je met behulp van Google Sites een efficiënte, gebruiksvriendelijke website bouwen en onderhouden? Dat leer je tijdens deze cursus.

Noorderpoort woensdag 22, 29 mei, 5, 12, 19 en 26 juni van 19.00 - 21.00 uur (6x)Van Ketwich Verschuurlaan 100, Groningenvoor 9 mei via [email protected]

Hoe kun je de PR en communicatie van je organisatie ondersteunen door een digitale nieuwsbrief te maken? Zowel de technische als de inhoudelijke kant (hoe schrijf je teksten voor het beeldscherm, redactionele zaken, vaste rubrie-ken, hoe stem je de inhoud af op je publiek) komen tijdens de cursus aan bod.

(www.noorderbrug.nl)

(www.kindertelefoon.nl)

(www.noorderpoort.nl)

Praten met kinderen, hoe doe je dat?

Website bouwen en onderhouden

Digitale nieuwsbrief maken

7

De nieuwsbrief wordt gemaakt met een op maat te maken sjabloon in Word. Het is belangrijk dat je basisvaardigheden in Word beheerst en thuis of op de werkplek beschikt over een computer met Word.

Noorderpoort vrijdag 24, 31 mei, 7, 14 , 21 en 28 juni van 9.30 - 11.30 uur (6x)Van Ketwich Verschuurlaan 100, Groningenvoor 9 mei via [email protected]

Spreken voor een groep? Bijeenkomsten leiden? Veel mensen hebben alleen al bij de gedachte het zweet in de handen staan. Toch is presenteren te leren. Tijdens deze korte cursus krijg je praktische tips en alle kans om uitgebreid te oefenen. Want zeker voor presenteren geldt: oefening baart kunst!

Noorderpoort vrijdag 24, 31 mei, 7, 14 en 21 juni van 9.30 - 11.30 uur (5x)Van Ketwich Verschuurlaan 100, Groningenvoor 9 mei via [email protected]

We maken allemaal gebruik van zorg. Maar hoe kun je als gebruiker invloed hebben op de kwaliteit van zorg? Wat is zorginkoop, welke partijen zijn daarbij betrokken en welke positie hebben patiënten, consumenten en andere betrok-ken burgers? Verschillende partijen vertellen tijdens deze themabijeenkomst over hun ervaringen met patiëntenparticipatie bij zorginkoop in de provincie Groningen. Na afloop weet je hoe zorginkoop werkt, maar bovenal dat je als gebruiker wat te zeggen hebt over de zorg die je krijgt.

Zorgbelang Groningen donderdag 30 mei van 9.30 - 12.30 uur (1x)Zorgbelang Groningen, Hoendiep 95, Groningenvoor 25 april via [email protected]

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

(www.noorderpoort.nl)

(www.noorderpoort.nl)

(www.zorgbelang-groningen.nl)

Presenteren is te leren

Invloed op kwaliteit van zorg

8

Hoe werkt de digitale vrijwilligersvacaturebank?

Vinden, boeien en blijven

Contact met je achterban

Hoe kan jouw organisatie de digitale vrijwilligersvacaturebank vrijwilligersgroningen.nl optimaal benutten om vrijwilligers te vinden? Hoe hou je je gegevens en vacatures actueel? Hoe schrijf je een pakkende vacaturetekst? En wat kun je nog meer doen om nieuwe vrijwilligers te vinden? Tijdens de bijeenkomst is er ruimte voor tips en uitwisseling.

Stiel dinsdag 4 juni van 15.00 - 17.00 uur (1x)wordt nog bekend gemaaktvoor 24 mei via [email protected]

'Niemand wil meer vrijwilligerswerk doen' is een veel gehoorde uitspraak en grote zorg voor veel vrijwilligersorganisaties. Maar is dat waar? Zoeken we wel de vrijwilligers die we nodig hebben en zijn we in staat om vrijwilligers ook te blijven boeien en betrokken te houden bij de organisatie? Aan de hand van op-drachten zoeken we samen antwoorden op deze vragen. De groepsgrootte is maximaal 12 personen. De training is interessant voor elke (kleine) vrijwilligers-organisatie. In het eerste dagdeel krijgen de deelnemers een opdracht mee.

Stiel woensdag 5 en 19 juni van 9.00 - 12.00 uur (2x)Stiel, Herman Colleniusstraat 18, Groningenvoor 30 mei via [email protected]

Hoe onderhoud je als vereniging, stichting of koepel goed contact met je achter-ban of doelgroep? Hoe zorg je dat de lijnen met de mensen waar het om gaat kort zijn en blijven zodat je weet wat hen bezighoudt en je hun belangen kunt behartigen? Hoe zorg je dat je elkaar weet te vinden en (blijft) binden? Na de cursus heb je handvatten om de achterban of doelgroep goed te bereiken en te betrekken bij concrete projecten waarmee belangen direct worden behartigd.

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

(www.stiel.nl)

(www.stiel.nl)

9

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

organisatiedatum en tijd

locatieaanmelden

organisatiedatum en tijd

locatieaanmelden

Zorgbelang Groningen donderdag 6 en 20 juni van 13.30 - 15.30 uur (2x)Zorgbelang Groningen, Hoendiep 95, Groningenvoor 15 mei via [email protected]

Je doet je klerenkast open en... je weet direct wat je aantrekt naar je werk, sollicitatie of dat leuke etentje met nieuwe vrienden. Hoe weet je wat je staat, hoe ontwikkel je een eigen stijl en organiseer je je garderobe? Ben jij je ervan bewust hoe je overkomt met wat je nu aan hebt? En is dat het effect wat je wilt bereiken? Jij kunt zo'n vrouw worden die weet hoe ze zich kleedt. Ga twee ochtenden met alleen maar vrouwen aan de slag.

Alfa-college groep 1 is op woensdag 19 en 26 juni van 9.30 - 12.00 uur engroep 2 is op vrijdag 21 en 28 juni van 9.30 - 12.00 uur (2x)Het Paleis, zaal het Spectrum, Boterdiep 111, Groningen groep 1 voor 18 juni, groep 2 voor 20 juni via [email protected] of 0800 8100

Je neemt kleding mee waar je vragen over hebt. Staat dit me nog wel, klopt dit bij mijn karakter? Kan ik dit aantrekken naar een sollicitatie? Met z'n allen kijken we ernaar en Ellis op 't Landt geeft praktische tips en advies. Zo leer je waar je op kunt letten om er fantastisch uit te zien met wat je hebt. Als extra neem je kleding en accessoires mee die je niet meer draagt. Dan houden we het laatste half uur een ruilbeurs.

Alfa-college groep 1 op dinsdag 25 juni van 9.30 - 12.00 uur en groep 2 dinsdag 25 juni van 14.00 - 16.30 uur (1x)Het Paleis, zaal het Spectrum, Boterdiep 111, Groningen voor 24 juni via [email protected] of 0800 8100

(www.zorgbelang-groningen.nl)

(www.alfa-college.nl)

(www.alfa-college.nl)

Dress to Impress

Vrouwenmode spreekuur

10

Hoe werkt de lokale politiek

Financiële administratie op de PC voor penningmeesters en andere bestuurders

Leven met Niet Aangeboren Hersenletsel

Het stadsbestuur neemt belangrijke besluiten die ons Groningers allemaal raken. Om er invloed op uit te oefenen of met voorstellen te komen moet je weten hoe het bestuur werkt en wat de 'spelregels' zijn. Je krijgt een levendige uitleg, de wethouder en politici vertellen hun ervaringen en je kunt met de sprekers van gedachten wisselen. Meer informatie is verkrijgbaar bij Michel Keyzer, (050) 3126123.

MJD nog niet bekendnog niet bekendvia [email protected]

Het jaar rond: een boekingscyclus in Excel waarin wordt gewerkt vanaf een begroting en een beginbalans tot een financieel jaarverslag, eindbalans en nieuwe begroting. Enige voorkennis van Excel en thuis over een computer kunnen beschikken is noodzakelijk voor deze cursus.

Noorderpoort woensdag 11, 18, 25 september, 2, 9, en 16 oktober van 15.00 - 17.00 uur (6x)Van Ketwich Verschuurlaan 100, Groningenvoor 22 augustus via [email protected]

De Noorderbrug heeft diverse locaties in en rond Groningen waar mensen met een handicap of chronische ziekte behandeld, begeleid en verzorgd worden.We weten niet altijd wat we moeten doen of juist laten om met deze mensen

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

organisatiedatum en tijd

locatieaanmelden

(www.mjd.nl)

(www.noorderpoort.nl)

Najaar

11

om te gaan als we ze tegenkomen in ons dagelijks leven. Een gedragsdeskundigevan De Noorderbrug vertelt hier meer over. Want wat betekent het om met Niet Aangeboren Hersenletsel verder te moeten leven?

De Noorderbrug donderdag 12 september van 19.30 - 22.00 uur (1x)AC De Singel, Helperoostsingel 28, Groningenvoor 5 september via [email protected]

Hoe hou je jezelf als vrijwilliger staande in conflictsituaties? Werken aan je eigen kracht en sterk in je schoenen staan, staat in deze training voor vrijwilligers centraal. Rots en Water is een psycho-fysieke weerbaarheidstraining die je leert over zelfvertrouwen, zelfbeheersing, communicatie en grenzen. Rots staat voor standvastigheid en zelfbescherming. Water staat voor flexibiliteiten communicatie. Het bewust inzetten van een rots- of waterhouding en zoeken naar de juiste balans, helpt je om steviger in je schoenen te staan en meer grip te krijgen op je leven. Je interactie met anderen zal hierdoor veranderen.

Alfa-college maandag 16, 30 september, 7, 14, 28 oktober en 4 novembervan 14.30 - 16.30 uur (6x)Alfa-college, Admiraal de Ruyterlaan 2, Groningenvoor 13 september via [email protected] of 0800 8100

Steeds meer bedrijven besteden aandacht aan Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. Dat kan via een praktische klus, waarbij ze een (vrijwilligers)-organisatie helpen om bijvoorbeeld een clubgebouw op te knappen. Of ze zetten hun kennis en kunde in, door bijvoorbeeld een communicatieplan te maken of een website te actualiseren. In deze workshop staat centraal hoe je een bedrijf interesseert om jouw organisatie een keer te helpen. Je krijgt tal van tips en adviezen om het bedrijfsleven te benaderen en te binden.Meer informatie is verkrijgbaar bij Michel Keyzer via (050) 3126123.

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

organisatiedatum en tijd

locatieaanmelden

(www.noorderbrug.nl)

(www.alfa-college.nl)

Rots & Water

Binden Betrokken Ondernemers

12

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

MJD woensdag 18 september van 19.00 - 22.00 uur (1x)MJD, Herman Colleniusstraat 18, Groningenvoor 1 september via [email protected]

Door deze workshop leer je hoe je iemand kunt helpen om op een creatieve manier zijn of haar levensverhaal vorm te geven. Denk bijvoorbeeld aan een levensboek of een herinneringskastje.

Humanitas dinsdag 1 oktober van 10.30 - 12.30 uur (1x)Humanitas, Akerkhof z.z. 22, Groningenvoor 25 september via [email protected] of (050) 312 6000

Als vrijwilliger lever je een belangrijke bijdrage aan je organisatie met jouw kennisen ervaring. Maar misschien heb je nog meer kwaliteiten? Bij 'Wat heb je nogmeer in je?' kun je workshops volgen waarbij je je talenten ontdekt en ontwikkelt.Workshop Theater: ontdek via theateroefeningen welk improvisatietalent je hebt.Workshop Dans: ontdek via dansoefeningen welke bewegingstalenten je hebt.De workshops vinden tegelijk plaats, dus je meldt je aan voor één van beiden. De workshops vinden ook in het najaar plaats, dus het is mogelijk om in het voorjaar dans te volgen en in het najaar theater of andersom.

Kolder & Ko dinsdag 1, 8, 15 en 29 oktober van 14.00 - 16.00 uur (4x)Kolder & Ko, Timpweg 3, Groningenvoor 29 september via [email protected] of (050) 5410071 (vragen naar Barbara Vonk)

(www.mjd.nl)

(www.humanitas.nl)

(www.kolderenko.nl)

De waarde van het levensverhaal

Talentontwikkeling 'Wat heb je nog meer in je?'

13

Website bouwen en onderhouden

Social media voor organisaties (gevorderden)

Fondsenwerving

Hoe kun je met behulp van Google Sites een efficiënte, gebruiksvriendelijke website bouwen en onderhouden? Dat leer je tijdens deze cursus.

Noorderpoort woensdag 2, 9, 16, 30 oktober, 6 en 13 november van 15.00 - 17.00 uur (6x)Van Ketwich Verschuurlaan 100, Groningenvoor 19 september via [email protected]

Ben je al actief bezig met social media en/of heb je de training voor beginners gevolgd en wil je meer de diepte in? In deze training ga je aan de slag met onder andere het meten van je succes op social media en hoe je (nieuwe) doelgroepen aan de organisatie verbindt. Het eerste dagdeel ligt de nadruk op theorie en het bepalen van eigen doelstellingen. Het tweede dagdeel kijken we terug op praktijkresultaten en leer je hoe je social media in de dagelijkse gang van zaken verankert. Gerda van Galen verzorgt deze training voor gevorderden. Groepsgrootte is maximaal 15 personen.

Stiel donderdag 3 en 10 oktober van 18.30 - 21.30 uur (2x)Het Kasteel, Melkweg 1, Groningenvoor 25 september via [email protected]

Er bestaan allerlei mogelijkheden om activiteiten en projecten te financieren. Welke fondsen kun je benaderen en hoe kun je dat het beste doen? Tijdens de cursus krijg je antwoord op deze vragen. Daarnaast krijg je tips en trucs aangereikt, waarmee je bij toekomstige aanvragen je voordeel kunt doen. Meer informatie is verkrijgbaar bij Michel Keyzer via (050) 3126123.

organisatiedatum en tijd

locatieaanmelden

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

(www.noorderpoort.nl)

(www.stiel.nl)

14

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

MJD woensdag 16 oktober van 19.00 - 21.00 uur (1x)MJD, Herman Colleniusstraat 18, Groningenvoor 1 oktober via [email protected]

Wat verandert er allemaal nu een deel van de (AWBZ-)voorzieningen overgaat naar gemeenten? Wat betekent dat concreet voor mensen met een persoons-gebonden budget (PGB), voor mensen die begeleiding en dagbesteding ontvangen, en voor kinderen (en hun ouders/verzorgers) die met jeugdzorg te maken hebben? Verschillende sprekers lichten de veranderingen tijdens deze themabijeenkomst toe.

Zorgbelang Groningen donderdag 17 oktober van 13.30 - 16.30 uur (1x)Zorgbelang Groningen, Hoendiep 95, Groningenvoor 19 september via [email protected]

Deze cursus is geschikt voor alle vrijwilligers/mantelzorgers, die goed op de hoogte willen blijven van zowel de Groningse als landelijke regelingen en voorzieningen. Daarnaast is de cursus interessant voor vrijwilligers/mantel-zorgers om anderen (beter) te kunnen helpen hun administratie op orde te krijgen, ze tips te geven over budgetteren, of ze te helpen om de juiste financiële ondersteuning te vinden. Meer informatie is verkrijgbaar bij Michel Keyzer via (050) 3126123.

MJD woensdag 23 en 30 oktober van 19.00 - 21.00 uur (2x)MJD, Herman Colleniusstraat 18, Groningenvoor 1 oktober via [email protected]

(www.mjd.nl)

(www.zorgbelang-groningen.nl)

(www.mjd.nl)

Van AWBZ naar Wmo

Regelingen en voorzieningen

15

Een netwerk samen sterk

Effectief communiceren als vrijwilliger

De kracht van jeugd

In deze tijd wordt het steeds belangrijker dat mensen eerst in hun eigen omgeving gaan kijken naar ondersteuning. Hoe kun je als vrijwilliger iemand daarbij helpen? In de workshop gaan we aan de slag met het maken van een netwerkkaart en krijg je tips hoe je interesses en kansen van iemand kunt achterhalen.

Humanitas dinsdag 29 oktober van 14.00 - 16.00 uur (1x)Humanitas, Akerkhof z.z. 22, Groningenvoor 21 oktober via [email protected] of (050) 312 6000

Communiceren, hoe moeilijk kan dat zijn? Toch bereik je door je manier van communiceren niet altijd wat je wilt. Hoe kijk je naar de ander, hoe kijkt de ander naar jou? Welke woorden gebruik je en welke vragen stel je? Hoe gebruik je je lichaamstaal? Kortom: hoe communiceer je en hoe kun je dat verbeteren?

Noorderpoort donderdag 31 oktober, 7, 14, 21 en 28 november van 14.30 - 17.00 uur (5x)Van Ketwich Verschuurlaan 100, Groningenvoor 14 oktober via [email protected]

Het actief betrekken van kinderen en jongeren in projecten is een belangrijke ontwikkeling bij patiënten/cliëntenraadplegingen. Op deze manier kan vanuit het perspectief van kinderen en jongeren inzicht verkregen worden in hun ervaringen. Juist deze ervaringen laten zien wat goed gaat en wat beter kan. Hierdoor kan de kwaliteit van (jeugd)zorg verbeterd worden en beleid worden aangepast. Kinderen kunnen dit goed zelf aangeven en zo leidt kinder-participatie dus tot veranderingen. Na afloop hebben deelnemers kennis van verschillende methodieken om kinderen te raadplegen.

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

organisatiedatum en tijd

locatieaanmelden

(www.humanitas.nl)

(www.noorderpoort.nl)

16

17

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

organisatiedatum en tijdlocatieaanmelden

Zorgbelang Groningen donderdag 7 november van 9.30 - 12.30 uur (1x)Zorgbelang Groningen, Hoendiep 95, Groningenvoor 10 oktober via [email protected]

Deze training besteedt aandacht aan het gesprek tussen de vrijwilliger/profes-sional en de burger waarin de hulpvraag van de burger wordt geïnventariseerd. De focus ligt op het vergroten van de zelfredzaamheid, de eigen verantwoor-delijkheid en de mogelijkheid van de burger om te participeren in de maat-schappij. Daarnaast wordt er een aanzet gedaan tot netwerkanalyse en het eventueel inzetten van het netwerk van de burger bij de gestelde hulpvraag.

Stip donderdag 21 november van 13.00 - 16.00 uur (1x)MJD, Herman Colleniusstraat 18, Groningenvoor 4 november via [email protected]

(www.zorgbelang-groningen.nl)

(www.stip-groningen.nl)

Het kantelende gesprek

18

Kennisplein Vrijwilligerswerk

Onderstaande organisaties werken samen om het cursusaanbod voor vrijwilligers in 2013 mogelijk te maken. De gemeente Groningen levert hiervoor een financiële bijdrage.

Cursusaanbod voor vrijwilligers 2013

Redactie: StielVormgeving: KragtVorm

Oplage: 5000 exemplaren