Brochure groepsbezoeken 2014

64
GROEPS BEZOEKEN IN ROESELARE

description

Overzicht bezoekersaanbod voor groepen, verenigingen

Transcript of Brochure groepsbezoeken 2014

GROEPSBEZOEKENIN ROESELARE

© fot

o: J

oke

Cou

vreu

r

brochure groepsbezoeken.indd 1 22/11/2013 11:15:53

© fot

o: S

tefa

an B

eel

GROEPSBEZOEKENIN ROESELARERoeselare staat voor winkelplezier, genieten, lekker eten, uitgaan, enzovoort. Kortom, tijd voor jezelf nemen. Roeselare telt 9 centrumstraten, goed voor ongeveer 400 handelszaken. De mix van boetieks, speciaalzaken en ketens maakt onze stad net iets anders dan andere winkelsteden. Roeselare leeft. Roeselare verwent. Een trendy winkelstad waar het goed vertoeven is.

De centrumstraten vormen het toneel van een aantal grootse evenementen. Animatie en handel creëren een sfeer zoals je ze nergens anders vindt. Zo denken we o.a. aan de Winkelnacht (eind april), de Batjes (eind juni) en de Kerstmarkt.

De stad verwierf de laatste jaren meer en meer bekendheid als fiets- en wielerstad, met het Wielermuseum als haar ambassadeur.

Doorheen de geschiedenis leverden Roeselare en omstreken heel wat sterke renners die een rol van betekenis speelden in ‘Vlaanderens Mooiste’. Je kan er een dagarrangement boeken met bezoek aan de Wielerpiste Defraeye-Sercu, een begeleide groepsfietstocht reserveren, een uitstap maken ‘Roeselare-Roubaix’, enzovoort.

Het is natuurlijk niet alleen maar koersen en fietsen in Roeselare. Voor allerlei groepen is er een breed gamma aan mogelijkheden. Naast de vaste waarden, Brouwerij Rodenbach, Kasteel van Rumbeke, Roularta, het Klein Seminarie, enzovoort kunnen we een leuke nieuwkomer aankondigen: het Kappersmuseum. Hier vind je een mooie collectie attributen, apparaten en meubelen van de barbier tot de kapper tot halfweg de 20ste eeuw. Deze aanrader roept ongetwijfeld herinneringen bij je op.

Wij staan met de dienst Toerisme steeds voor je klaar om samen een gepast dag- of halve dagprogramma uit te werken.Tot binnenkort in Roeselare!

Het team van Toerisme Roeselare

© fot

o: J

oke

Cou

vreu

r

Dagarrangementen 07

Ontvangst met introductiefilm 09

Brouwerij Rodenbach 11

Wielermuseum 13

Wielerpiste Defraeye - Sercu 15

Kasteel van Rumbeke 17

Michels Filmmuseum 19

Kappersmuseum 21

Miummm, Vlaams huis van de Voeding 23

Sint-Michielskerk 25

Klokkentoren Sint-Michiel 27

Protestantse kerk - De Geuzentempel 29

Stadhuis 31

Overzichtsplan 33

Klein Seminarie 35

Kazandmolen 37

Inagro 39

Reo veiling 41

Kookworkshop 43

Roularta Media Group 45

Mirom verbrandingsoven 47

De Spil 49

Wijndegustatie 51

Whiskydegustatie 53

Huifkartocht 55

Bolletra 57

Initiatie boogschieten 59

Initiatie kajak 61

Themawandelingen met gids 63

INHOUD

© fot

o: A

. Lo

ubry

© fot

o: L

ieve

n D

esra

mau

lts

DAGARRANGEMENTENJEMPI MONSERÉ mogelijk van dinsdag t.e.m. zaterdag, € 30 per persoon voor groepen vanaf 15 personen

Eind jaren ’60 beleeft het Belgisch wielrennen zijn gloriejaren. Jean-Pierre Monseré is pas een maand profrenner als hij in 1969 de Ronde van Lombardije wint. Na het wereldkampioenschap in Leicester (1970), waar Jempi wereldkampioen wordt, werkt hij hard om het daaropvolgende jaar zijn trui te kunnen verdedigen. Maar een kermiskoers in Retie wordt hem fataal. Dit arrangement laat je kennismaken met het veel te korte leven van een getalenteerd wieleridool.

ROESELARE – ROUBAIX mogelijk van dinsdag t.e.m. zaterdag, € 37 per persoon voor groepen vanaf 20 personen

Gepassioneerd wielerfanaat of gewoon liefhebber? Dan is dit arrangement zeker iets voor jou. Na een inspirerend bezoek aan het Wielermuseum in Roeselare, reis je na de middag verder naar Roubaix, op slechts 45 km van Roeselare. Daar kan je de sfeer opsnuiven van de beroemde wielerpiste. Tot op vandaag doet ze nog altijd dienst als aankomstplaats van de wielerklassieker Parijs – Roubaix. Je brengt ook een bezoek aan de legendarische douches, vaak het toneel van vreugde en verdriet tijdens de ontelbare interviews na de wedstrijd. Afsluiten doe je met een drankje in de grensstreek.Tegen een meerprijs geniet je van een traditionele picon.De niet wielergekke deelnemers kunnen eventueel shoppen in Roeselare of Roubaix.

TUSSEN DRUKKERS EN BROUWERS mogelijk op maandag, dinsdag en woensdag, € 35 per persoon voor groepen vanaf 20 tot 50 personen

Twee klinkende namen in het Roeselaarse bedrijfsleven zijn zonder twijfel brouwerij Rodenbach en Roularta Media Group (uitgeverij en drukkerij van o.a. Knack, Trends en Sportmagazine) Beide bedrijven zetten graag hun deuren open voor groepen en gunnen je zo een kijkje achter de schermen.

Meer gedetailleerde info op:www.roeselare.be/Toerisme/Groepsbezoeken/Dagarrangementen

07

ONTVANGSTMET INTRODUCTIEFILMBij aankomst in Roeselare ontvangen we je graag in ons zaaltje in het WieMu. Een kortfilm laat je proeven van onze stad. Ondertussen krijg je een kopje koffie met een boterkoek of een stukje Rodenbachtaart. Dankzij de centrale ligging van het museum is dit de ideale uitvalsbasis om je dagje Roeselare te starten.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenVan dinsdag tot en met vrijdag Tussen 9 u. en 17 u.

Duur bezoek30 à 45 minuten

PrijsKoffie: € 1,50 per persoonKoffie en boterkoek: € 2,50 per persoonKoffie en Rodenbachtaart: € 5 per persoon

AantalMaximum 50 personen

ToegankelijkheidNiet toegankelijk voor rolstoelgebruikers

09

Menu Rodenbach € 20 per persoon

Rodenbach en water inbegrepen

Fleurig slaatje van verfijnde vleeswaren “Albrecht Rodenbach” met Grand Cru

dressing*

Ons dagaanbod van de meesterslager met marktverse groenten in een

Rodenbachsausje en aardappelgarnituur*

Ijsdessert en vruchtencoulis geparfumeerd met Kriekbier F. Boon

*Koffie met versnaperingen

Menu Rodenbach Grand Cru € 27,50 per persoon

Rodenbach en water inbegrepen

Aperitiefglaasje Frambozenbier F. Boon met hapje van de brouwer

*Duizendblad gevuld met Noordzeevangst in

een romig sausje met Palm*

Haas van biggetje met bospaddenstoelen en spekjes in een sausje van Rodenbach

Grand Cru, vergezeld van seizoensgroenten en aardappelgarnituur

*Dagaanbod van onze dessertmeester

*Koffie met versnaperingen

© fot

o: J

oke

Cou

vreu

r

BROUWERIJ RODENBACHEen bezoek aan Rodenbach is niet zomaar een bedrijfsbezoek! Alles verloopt er in een industrieel-archeologische en beschermde site. Het bezoek start in de ‘conferenceroom’ van het ontvangstcentrum. De zaal doet ook dienst als museum van het bijzondere bier en de bijzondere familie Rodenbach. Je proeft er zowel cultuur als gist, van twee eeuwen labeur als van een fris biertje. Op het parcours ontdek je unieke plekjes: de roestvrije, stalen brouwketels in de glazen brouwzaal, de originele moutast, een prachtige authentieke stoomketel en ga zo maar door. Maar bovenal zijn er de indrukwekkende foederzalen. Complete avenues van verankerde, tot aan het plafond reikende eiken foeders. Hier staan bijna 300 eiken vaten van 10.000 tot 65.000 liter, waarvan sommige liefst 150 jaar oud zijn! Het bezoek ronden we af met een proeverij van een Rodenbach en een Rodenbach Grand Cru.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenVan maandag tot en met donderdag om 10 u.,13.30 u. en 18 u.

Duur bezoek2 uur, kan op vraag eventueel ingekort worden

Prijs€ 165 per groep

AantalMinimum 15 en maximum 50 personen per groep

ToegankelijkheidBezoekerscentrum is toegankelijk voor rolstoelgebruikersDe rondleiding in de brouwerij is gedeeltelijk toegankelijk. Er kan voor een groep rolstoelgebruikers een volwaardige rondleiding voorzien worden op de toegankelijke delen

Combineerbaar met één van onze twee menu’s

11

© fot

o: S

tefa

an B

eel

WIELERMUSEUMHier klopt het hart van de Flandrien! Het Wielermuseum of WieMu in Roeselare brengt een verhaal van heroïek, doorzettingsvermogen en afzien. Stijn Devolder wint de Ronde van Vlaanderen in 2008, Jules Vanhevel deed hem dat voor in 1920. De fietsen waarop ze die krachttoer presteerden zijn in het Wielermuseum te bewonderen. De cultuur rond het wielrennen krijgt ook aandacht: kermiskoersen en supporterscafés, sponsors en soigneurs, constructeurs en commentatoren, pelotonjargon en wielerpoëzie en dankzij een unieke collectie fietsen brengt het WieMu naast de wielersport ook de geschiedenis van de fiets in kaart. Verder vind je er ook een shop met wielerboeken, streekbieren, shirts, een rijk archief en documentatiecentrum of een wedstrijd op een hoge bi. Bezoek het WieMu met een gids of op eigen initiatief, al dan niet met een smartphone in de hand.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenVan dinsdag t.e.m. zaterdag van 10 u. tot 17 u.

Duur bezoekenOngeveer 1 uur

PrijsGids: € 30 per groep tot 25 personen€ 4 per persoon: 60 +, volwassenen in groep van minimum 10 personen€ 1 per persoon: 12 - 26 jarigen, lerarenkaarthouders, Roeselarenaars Gratis: - 12, Vrienden van het Wielermuseum, personen met een handicap en hun begeleider

AantalMinimum 10 en maximum 25 personen per gids

ToegankelijkheidMuseum gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Extra info, opmerkingenJe kan het groepsbezoek combineren met koffie en cake of boterkoek, voor of na de rondleiding. Deze formule kost € 6,50 per persoon. Koffie en Rodenbachtaart is ook mogelijk, voor de prijs van € 9 per persoon. De gids is niet in deze prijs inbegrepen. Alle info vind je op www.wiemu.be

Voor een meerprijs kan je het bezoek aan het WieMu combineren met een bezoek aan de Wielerpiste Defraeye - Sercu in Rumbeke.

13

© fot

o: S

tefa

an B

eel

WIELERPISTE DEFRAEYE – SERCU De velodroom, gelegen in de Izegemsestraat 52, werd na de Eerste Wereldoorlog aangelegd door Odiel Defraeye, die in 1912 als eerste Belg de Ronde van Frankrijk won. De betonnen wielerpiste verving in 1925 de piste uit aarde. Oud-wielrenner Albert Sercu nam in de jaren ‘60 het initiatief om de wielerbaan te herstellen. Samen met supporters van zijn zoon Patrick Sercu maakte hij de met onkruid bedekte piste weer berijdbaar. In 2008 bleef van de piste slechts een ruïne over. Hoewel de bovenste betonlaag al afgesleten was, bleven de resten van een jarenlange verwaarlozing zichtbaar: bomen groeiden tussen het gebarsten beton en het middenplein was bezaaid met oneffenheden en wildgroei. Nochtans heeft de Rumbeekse velodroom een rijk wielerverleden: legendes zoals Briek Schotte, Rik Van Steenbergen, Marcel Kint en Patrick Sercu reden er rondjes. Ook van het voormalig kippenrestaurant De Lantaarn, gelegen aan de straatkant vóór de piste, bleef slechts een bouwvallig pand over.Bouwpromotor Marc Demeulenaere kocht de site en werd de grote gangmaker van de renovatie van de wielerpiste. In augustus 2011 zat de eerste fase van de werkzaamheden er op, de eigenlijke wielerpiste was klaar. Het eerste ritje rond de piste was op zaterdag 20 augustus (46 jaar na sterfdatum van Odiel Defraeye) een feit. In 2012 werd de bijhorende accommodatie, zoals de kleedkamers, sanitair, enzovoort. afgewerkt. Jonge renners kunnen er trainen of er hun sprint aanscherpen, maar de wielerpiste staat ook open voor wielerliefhebbers, -toeristen en -wedstrijden.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenElke dag op afspraakVoor een pistedoop: vanaf april tot oktober

Duur bezoek30 à 45 minutenPistedoop: 1 uur

PrijsBezoek met geleide rondgang: € 50 per groepPistedoop: € 5 per persoon per uur. Een pistefiets kan je huren aan € 5, een helm aan € 2 per persoonEigen pedalen en schoenen voorzien. Douchen achteraf is mogelijk.

AantalMinimum 5 personen, voor de pistedoop maximum 15 personen

ToegankelijkheidToegankelijk voor rolstoelgebruikers

15

© fot

o: R

oese

lare

Kie

kt: Stij

n Va

nste

enbr

ugge

KASTEEL VAN RUMBEKEVolgens een legende stond hier ooit ‘de wieg van Vlaanderen’. We zijn met reden trots op het kasteel dat in 5 eeuwen geschiedenis weinig verbouwingen kende en nog steeds in een opmerkelijke staat verkeerd. Gedurende die tijd woonden er slechts twee families. De familie de Thiennes handhaafde zich in de woelige ontstaansgeschiedenis van Europa. De familie de Limburg – Stirum hielp mee aan de vorming en de uitbouw van de Belgische staat. Momenteel gebruikt de BAAV - Beroepsorganisatie van Autocar- en Autobusondernemers van West-Vlaanderen het kasteel als uitvalsbasis.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenElke dag op afspraak

Duur bezoekOngeveer 1 uur 15 minuten

Prijs€ 2,50 per persoon€ 55 per gids

AantalMaximum 25 personen per gids

ToegankelijkheidNiet toegankelijk voor rolstoelgebruikers

17

© fot

o: L

ieve

n D

esra

mau

lts

MICHELS FILMMUSEUMMichels Filmmuseum is de plaats bij uitstek om kennis te maken met de geschiedenis van het fenomeen ‘cinema’. Tussen de meer dan 800 gerestaureerde toestellen staan enkele exemplaren die, in lang vervlogen tijden, de eerste flikkerende filmbeelden tevoorschijn toverden. Michel schetst in het knusse bioscoopzaaltje een beeld van de werking van de filmcamera en -projector. de werking van de filmcamera en –projector. Enkele demonstraties maken duidelijk hoe beeld en geluid tot leven komen.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenElke dag op afspraakIn de maand december, enkel voor groepen vanaf 25 personenJaarlijks verlof van 1 januari tot 1 maart

Duur bezoek2 uur, kan op aanvraag ingekort of verlengd worden

Prijs€ 4 per persoon,In groep vanaf 15 personen is er een medewerker/gids gratis ter beschikking.Groepen in schoolverband van 7 tot 12 jaar: € 1,50 per persoonGroepen in schoolverband van 12 tot 18 jaar: € 2 per persoon

AantalMaximum 60 personen

ToegankelijkheidToegankelijk voor rolstoelgebruikers

Extra info, opmerkingenAls attentie krijgt iedere bezoeker een gratis stukje cinemafilm.

19

KAPPERSMUSEUMHet museum toont een collectie antiek kappersmateriaal van de eerste helft van de 20ste eeuw, de volledige 19de eeuw, die zelfs teruggaat tot het eind van de 18de eeuw. Je ontdekt er de evolutie van barbier tot kapper. Jouw gids van dienst, Raymond Verhaeghe en zelf al 60 jaar actief in de “stiel”, deelt maar al te graag zijn kennis met jou.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenOp afspraak, van april tot september

Duur bezoekOngeveer 1 uur

Prijs€ 4 per persoon (met een minimum van € 25)

AantalMaximum 15 personen per bezoek

ToegankelijkheidNiet toegankelijk voor rolstoelgebruikers

21

Extra info, opmerkingenIn de prijs is een drankje inbegrepen.Individuele bezoekers: woensdag, vrijdag en zondag van 13.30 u. tot 17 u.

MIUMMM, VLAAMS HUIS VAN DE VOEDINGHet Miummm – Vlaams Huis van de Voeding is een uniek doe- en belevingscentrum in Vlaanderen. Je komt er meer te weten over voeding van grond tot mond. Doorloop er alle schakels van de voedingsketen op speelse en interactieve wijze. Ontdek er hoe geuren, kleuren en texturen je smaakbeleving vorm geven. Het Miummm stelt al je zintuigen op de proef! Ervaar er zelf welke inspanningen je kan leveren na het eten van één appel en hoe het gesteld is met je kennis over gezonde voeding. Treed in de voetsporen van de moderne landbouwer, bind de strijd aan met de veilingklok en ga een paar tellen later aan de slag in een voedingsbedrijf. In het Miummm beleef je het! Werp een blik op het vooruitstrevende karakter van de agro-voedingswereld in hun Innovation Food Box waar bedrijven en onderzoeksinstellingen hun recentste innovaties voorstellen. In het Miummm ontdek je het! Het Miummm – Vlaams Huis van de Voeding is gevestigd in de oude bottelarij van de Brouwerij Rodenbach in Roeselare. De regio Roeselare vormt het Europese hart van de voedingssector, geen toeval dat voeding hier een centrale plaats heeft.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenGroepen van maandag t.e.m. vrijdag van 9 u. tot 16.30 u.Groepen die buiten deze openingsuren wensen te komen betalen een toeslag. Gesloten op wettelijke feestdagen.

Duur bezoekOngeveer 1 uur 30 minuten

PrijsKinderen onder 6 jaar: gratisLeerkrachten, gidsen: € 2Vrijetijdspas, scholen (per leerling): € 4Groepen vanaf 10 personen, - 18 jaar, 65 +-ers: € 5 Gids rondleiding: € 30 (25 personen per gids)Gids rondleiding onderwijs: € 25 (25 personen per gids)

AantalGroepstarief vanaf 10 personenMaximum 25 personen per gids, maximum 50 personen tegelijk

ToegankelijkheidToegankelijk voor rolstoelgebruikers

23

© fot

o: L

ieve

n D

esra

mau

lts

SINT-MICHIELSKERK De Sint-Michielskerk bezit één van de grootste orgels van West-Vlaanderen en in de toren van de kerk hangt de stadsbeiaard met 49 klokken. Sinds 1998 vind je de graftombe van Jan Van Kleef en Johanna van Lichtervelde opnieuw in de kerk. Die tombe werd in 1851 verwijderd omwille van de geplande verbouwingen.De van Kleefs waren heel belangrijk voor de geschiedenis van de Sint- Michielskerk, want zij lieten de kerk heropbouwen nadat Maximiliaan van Oostenrijk die had laten verwoesten.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenOp afspraak.Van 9 u. tot 11 u. en vanaf 14 u., afhankelijk van de kerkdiensten

Duur bezoek1 uur 15 minuten

Prijs€ 50 per gids

AantalMaximum 25 personen per gids

ToegankelijkheidToegankelijk voor rolstoelgebruikers

25

© fot

o: J

oke

Cou

vreu

r

KLOKKENTOREN SINT-MICHIEL We raden je aan je beste paar benen mee te brengen, want dit museum telt 12 verdiepingen die enkel te bereiken zijn via trappen. Alleen al voor het panoramazicht is de klim meer dan de moeite waard. Bij helder weer reikt het zicht tot aan de Kemmel-, Kluisberg en de Ijzertoren. Ontdek er het vernuft van automatische klokkenspelsystemen en uurwerkmechanismen. In de trommelkamer kan elke bezoeker zijn talent uittesten op een beiaardklavier dat in verbinding staat met een klokkenreeks, aangesloten op de speeltrommel. Geen muzikaal talent? Niet erg, op het klavier tonen gekleurde stippen de overeenstemmende noten op de partituur én … buiten de toren kan niemand je horen! Zo kan iedereen een deuntje spelen. Wist je trouwens dat Roeselare zijn eigen beiaardklas heeft die een afdeling is van de Koninklijke Beiaardschool?Uniek is ook ‘het groot akkoord’ waarbij met kerkelijke feestdagen en speciale gelegenheden 6 mensen drie klokken manueel luiden.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenOp afspraak Van april tot eind oktober

Duur bezoek1 uur 15 minuten à 2 uur

Prijs€ 50 per gids

AantalMinimum 5 en maximum 25 personen

ToegankelijkheidNiet toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Extra info, opmerkingenIndividuele bezoeken ingericht door de Klokkengilde (zie website: www. klokkengilde.be)

27

© fot

o: L

ieve

n D

esra

mau

lts

PROTESTANTSE KERK – DE GEUZENTEMPEL ‘De Geuzentempel’ is de naam die Roeselarenaren geven aan de protestantse kerk in de Jan Mahieustraat. Ondanks de eenvoudige en bescheiden gevel heeft deze “tempel” een bewogen geschiedenis achter de rug. Een textielindustrieel liet de kerk bouwen in de tweede helft van de 19de eeuw. Hij deed dat voor de arbeiders die hij uit Zeeuws-Vlaanderen en Sint-Maria-Horebeke had laten overkomen om in zijn atelier te werken.In de kerk bevindt zich een werelduniek, in Indonesië gebouwd, bamboeorgel. Het orgel telt 508 pijpen van bamboe en is het op twee na grootste in zijn soort.

De gids kan je uitleg geven over: - Ontstaan v/h Protestantisme – algemeen - Ontstaan v/h Protestantisme te Roeselare - Gebruik v/h kerkgebouw in het verleden - Protestantse kerk in België - Verschillen met de Katholieke kerk

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenOp afspraakKerkdienst op zondagvoormiddag

Duur bezoek45 minuten tot 1 uur 30 minuten, af te spreken

Prijs€ 25 per groep

AantalMaximum 60 personen

ToegankelijkheidMoeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers

29

© fot

o: L

ieve

n D

esra

mau

lts

STADHUISHet oudste deel van het stadhuis werd gebouwd ter vervanging van de vroegere stadshalle en belforttoren die vanaf de 14de eeuw in het midden van de Grote Markt stonden. Tussen 1769 en 1771 bouwde men het classicistische gebouw met sierlijke rococo elementen.Tijdens het bezoek ontdek je het prachtige interieur en talrijke mooie kunstwerken. Op het gelijkvloers bekijk je onder andere de portrettengalerij van alle Roeselaarse burgemeesters die sinds 1830 de stad hebben vertegenwoordigd. Net voor je de gemeenteraadszaal op de eerste verdieping binnenstapt, word je omringd door een aantal kunstwerken, elk met hun eigen aan Roeselare verbonden verhaal.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenOp afspraak, enkel met gids

Duur bezoek1 uur 30 minuten

Prijs€ 50 per gids

AantalMaximum 25 personen per gids

ToegankelijkheidGedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, aanvraag vooraf

31

R3

2

A1

7 A1

7

Afr

it 6

E 4

03

Afr

it 7

E 4

03

R3

2

N3

6

Noo

rdla

an

Izeg

emse

stra

at

Rum

beek

sest

eenw

eg

Diks

mui

dses

teen

weg

Iepe

rses

traa

t

Meib

oom

laan

BrugsesteenwegAr

dooi

sest

eenw

eg

Mandellaan

IzegemseaardewegMeensesteenweg

Moorseelsesteenweg

Sint-Eloois Winkelsestraat

Hoogle

edse

stee

nweg

BrugsesteenwegBrugsesteenwegBrugsesteenwegBrugsesteenwegBrugsesteenweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

OVER

ZICH

TSPL

AN

12

3

4 6

58

7

9

16

10

2019

21

18

12

6

14

23

13

15

25

22

11

24

2617

Wie

lerm

useu

m

Bro

uwer

ij R

oden

bach

Kas

teel

van

Rum

beke

Kle

in S

emin

arie

Oud

e S

tede

lijke

Beg

raaf

plaa

ts

Bol

letr

a

Sta

dhui

s

Sin

t-Mic

hiel

sker

k +

klo

kken

tore

n

Film

mus

eum

Pro

test

ants

e ke

rk

Kaz

andm

olen

Rou

lart

a

REO

vei

ling

Inag

ro

Dom

ein

Sch

ierv

elde

Aut

ocar

park

ing

Sta

tion

De

Spi

l

Whi

skyd

egus

tatie

Wijn

degu

stat

ie

Kap

pers

mus

eum

Wie

lerp

iste

Mir

om

Boo

gsch

iete

n

Kaj

ak

Miu

mm

m

114

619

215

720

417

922

1225

316

821

1124

518

1023

1326

R3

2

A1

7 A1

7

Afr

it 6

E 4

03

Afr

it 7

E 4

03

R3

2

N3

6

Noo

rdla

an

Izeg

emse

stra

at

Rum

beek

sest

eenw

eg

Diks

mui

dses

teen

weg

Iepe

rses

traa

t

Meib

oom

laan

Brugsesteenweg

Ardo

oise

stee

nweg

Mandellaan

IzegemseaardewegMeensesteenweg

Moorseelsesteenweg

Sint-Eloois Winkelsestraat

Hoogle

edse

stee

nweg

BrugsesteenwegBrugsesteenwegBrugsesteenwegBrugsesteenwegBrugsesteenweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

Izegemseaardeweg

OVER

ZICH

TSPL

AN

12

3

4 6

58

7

9

16

10

2019

21

18

12

6

14

23

13

15

25

22

11

24

2617

Wie

lerm

useu

m

Bro

uwer

ij R

oden

bach

Kas

teel

van

Rum

beke

Kle

in S

emin

arie

Oud

e S

tede

lijke

Beg

raaf

plaa

ts

Bol

letr

a

Sta

dhui

s

Sin

t-Mic

hiel

sker

k +

klo

kken

tore

n

Film

mus

eum

Pro

test

ants

e ke

rk

Kaz

andm

olen

Rou

lart

a

REO

vei

ling

Inag

ro

Dom

ein

Sch

ierv

elde

Aut

ocar

park

ing

Sta

tion

De

Spi

l

Whi

skyd

egus

tatie

Wijn

degu

stat

ie

Kap

pers

mus

eum

Wie

lerp

iste

Mir

om

Boo

gsch

iete

n

Kaj

ak

Miu

mm

m

114

619

215

720

417

922

1225

316

821

1124

518

1023

1326

33

Dit

is e

en v

eree

nvou

digd

eka

art

van

Roe

sela

re.

Een

gede

taillee

rde

kaar

t ka

nje

op

aanv

raag

ver

krijg

en.

© fot

o: L

ieve

n D

esra

mau

lts

KLEIN SEMINARIEVoor groepen stelt het Klein Seminarie zijn poorten open, een uitzonderlijke kans om kennis te maken met het waardevolle patrimonium en een rijk verleden. Het Klein Seminarie bekleedde een verrassend invloedrijke plaats bij de totstandkoming van de Belgische grondwet, de Vlaamse ontvoogding en bij de beginnende Christelijke Arbeidersbeweging. In dit college waren Guido Gezelle en Hugo Verriest leerling en leraar, Albrecht Rodenbach en Constant Lievens zaten er samen in de klas. Verken de oudste delen van het college en snuif de sfeer van lang vervlogen tijden op in de kerk, het Augustijnensalon, de chambrettes en de pandgang. De rondleiding geeft je een boeiende kijk op het uitgebreide archiefmateriaal en de unieke kunstcollectie van de school.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenOp afspraakVan maandag t.e.m. zaterdagTussen 10 u. en 20 u.

Keuze uit drie verschillende thematische wandelingen:Thema 1: 200 jaar dichters, denkers en durversThema 2: bakermat van de Vlaamse bewegingThema 3: verborgen Kunstschatten

Duur bezoek1 à 2 uur

Prijs€ 3 per persoon€ 55 per gids

AantalMinimum 12 en maximum 22 personen per groep

ToegankelijkheidParcours met trappen, gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers

35

© fot

o: L

ieve

n D

esra

mau

lts

KAZANDMOLEN De Kazandmolen is de enige overgebleven molen op het grondgebied van Roeselare. Oorspronkelijk was het een houten molen die in 1773 werd gebouwd om olie te stampen. Na een turbulente geschiedenis van afbranden, heropbouwen en verbouwen, kreeg de molen in 1813 zijn huidige bakstenen uitzicht. Een recente restauratie zorgde ervoor dat de molen opnieuw in volle glorie het landschap domineert.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenElke dag op afspraak

Duur bezoek1 uur

Prijs€ 2 per persoon + € 50 per gids

AantalMaximum 20 personen per gids

ToegankelijkheidBeperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers

37

INAGROOnderzoek en advies in land- en tuinbouwDe campus van Inagro is 30 ha groot en omvat verschillende gebouwen verspreid over het domein. Tijdens een bezoek (3 afdelingen) krijg je een mooi beeld van de campus en de diverse activiteiten.Het onderzoekscentrum voor land- en tuinbouw in Beitem werd opgericht in de jaren ’50. Doorheen de jaren breidde het centrum uit met nieuwe teelten en nieuwe onderzoeksthema’s, maar de roepnaam ‘Beitem’ bleef aldoor een gekend ‘merk’ bij de (West-)Vlaamse land- en tuinbouwer.Inagro is het grootste onderzoekscentrum voor praktijkonderzoek in Vlaanderen. Meer dan 160 medewerkers geven dagelijks het beste van zichzelf om de land- en tuinbouwers te ondersteunen. Een rendabel land- of tuinbouwbedrijf is het uitgangspunt. Duurzaamheid en innovatie geven de richting aan.

Bij aankomst geniet je eerst van een kop koffie, gevolgd door een korte inleiding met een videovoorstelling. Daarna word je rondgeleid in drie afdelingen die je zelf kiest: eetbare paddenstoelen, witloof, serre, labo, biologische landbouw, aquacultuur of de biogasinstallatie.Alle praktische afspraken vind je op onze website www.inagro.be

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenOp afspraak.Van maandag tot vrijdagVan 8 u. tot 12 u. en van 13 u. tot 16.30 u. (laatste bezoek start om 14.30 u.)

Duur bezoek2 uur, uitzonderingen zijn mogelijk bij aanvraag vooraf

Prijs€ 50 per gids

AantalMinimum 10 en maximum 150 personen. Maximum 30 personen per gids

ToegankelijkheidToegankelijk voor rolstoelgebruikersNeem vooraf contact op voor een programma op maat

Extra info, opmerkingenBij aankomst kan je genieten van een heerlijke kop koffieInagro is gesloten tussen Kerstmis en Nieuwjaar

39

© fot

o: S

tefa

an B

eel

REO VEILINGRoeselare en haar omgeving worden de moestuin van Europa genoemd. De REO Veiling speelt een belangrijke ambassadeursrol in de ontwikkeling en profilering van die streekidentiteit. Want de REO Veiling is een grote Belgische telerscoöperatie die met een sterke betrokkenheid meer dan 60 verschillende groenten- en fruitsoorten verhandelt. Deze dagverse Flandria kwaliteitsproducten worden met passie en vakkennis geteeld door bijna 3.000 ledenvennoten. 600 ton gezonde groenten en fruit, dat is op een normale veilingdag de aanvoer op de REO Veiling. Volg de aanvoer van onze producenten in de neerzetloods van 6 hectare en ervaar in de verkoopzaal hoe de veilingprijs van een vers product tot stand komt. Deze leerrijke ontdekkingstocht biedt tegelijk een uitgelezen kans om kennis te maken met Flandria groenten en fruit die barsten van de smaak en bruisen van de vitamines. Laat je fascineren door het grote volume, de hoge kwaliteit en de snelheid waarmee onze dagverse groenten en fruit in jouw buurtwinkel worden afgezet. Voedselveiligheid, kwaliteitsbewaking en duurzame ontwikkeling staan daarbij centraal. Een uitnodiging voor elke bezoeker schuilt dan ook in hun baseline: proef al onze smaken!

Een bezoek aan de veiling kan enkel voor middelbare en hogere scholen en voor groepen die betrokken zijn bij land- en tuinbouw.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenOp afspraakMaandag tot en met vrijdag met aankomst tussen 8 u. en 9.15 u.

Duur bezoek1 uur 45 minuten

PrijsGratis

AantalMaximum 40 personen

ToegankelijkheidToegankelijk voor rolstoelgebruikers

Extra info, opmerkingenEr kan een ontbijt en/of lunch genomen worden in de cafetaria van de veiling

41

KOOKWORKSHOPDe REO Veiling vindt het belangrijk dat de bezoekers niet alleen de goede kwaliteiten van dagverse Flandria groenten en fruit zien en ruiken tijdens hun bedrijfsbezoek, maar dat ze tegelijk ook proeven van de lekkere smaken van Flandria producten. De REO Veiling investeerde daarom in een mobiele modulaire keuken, met de steun van Cera en RESOC. Tijdens een kookworkshop leer je gezond en smakelijk koken met seizoensgebonden groenten en fruit van bij ons. Proef onze smaken en geniet van al het heerlijke dat het kwaliteitskeurmerk Flandria te bieden heeft! Naast een kooksessie aansluitend op een bedrijfsbezoek, zijn nog andere formules voor een kookworkshop mogelijk, al naargelang de gastkok en de heerlijke gerechtjes die ter plaatse worden klaargemaakt.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenVan maandag t.e.m. vrijdagAlleen ’s avonds en op afspraak

Duur bezoekMinimum 2 uur 30 minuten

PrijsTussen € 15 en € 40 per persoon

AantalMaximum 40 personen

ToegankelijkheidToegankelijk voor rolstoelgebruikers

43

© fot

o: S

tefa

an B

eel

ROULARTA MEDIA GROUPHet bezoek begint met een film over de activiteiten van Roularta Media Group. Zo ontdek je de veelzijdigheid van het bedrijf. Actief op zowat alle vlakken van de media in binnen- en buitenland, biedt het bedrijf tewerkstelling aan meer dan 3 000 mensen. Aansluitend start de rondleiding. Tijdens de tocht door de bedrijfsgebouwen krijg je een totaalzicht op het parcours dat weekblad en krant afleggen voor ze in de winkel om de hoek liggen of bij jou thuis in de bus vallen. Laat je imponeren door het volume van de machines, de technieken en de snelheid waarmee ze werken. Om alles te laten bezinken krijg je na de rondleiding een glaasje aangeboden.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenMaandag, dinsdag en woensdag, op afspraakHet bezoek start telkens om 9.30 u. en om 14.30 u.Niet mogelijk in juli en augustus

Duur bezoek2 uur 15 minuten

Prijs€ 60 per groepScholen (vanaf 5de jaar secundair onderwijs): gratis

AantalMinimum 12 en maximum 25 personen

ToegankelijkheidNiet toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Extra info, opmerkingenJe krijgt een drankje en een leespakket na de rondleiding.

45

MIROMVERBRANDINGSOVENEen deel van het afval kan door zijn samenstelling niet gerecycleerd worden. Sinds 1976 wordt dit restafval in de verbrandingsinstallatie van MIROM Roeselare verwerkt. Bij een bezoek aan de installatie ontdek je al gauw de vele technologieën die nodig zijn om het afval, met aandacht voor de leefomgeving, te verbranden.Daarnaast is er nog de energierecuperatie. 4 kilo restafval bevat evenveel energie als 1 liter stookolie. MIROM beschikt over een warmtenet die 21 gebouwen in Roeselare verwarmt. Een bezoek aan de verbrandingsinstallatie start met het preventie-, sorteer- en recyclageverhaal en eindigt met een rondleiding doorheen de hoogtechnologische installatie.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenMaandag en donderdag, op afspraakVan 8.30 u. tot 12 u. en van 13 u. tot 17 u.

Duur bezoek1 uur 30 minuten, kan ingekort worden tot ongeveer 1 uur

PrijsGratis

AantalMinimum 10 en maximum 30 personen

ToegankelijkheidBeperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikersEen deel van het parcours bestaat uit trappen. Er is een lift aanwezig

Extra info, opmerkingenEr wordt een frisdrank of koffie aangeboden

47

© fot

o: M

iller

DE SPILDe Spil is een cultuurcentrum met een schouwburg en een kleine theater-/concertzaal. Tijdens dit bezoek neem je een kijkje achter de schermen van één van de grootste culturele instellingen van de Roeselaarse regio én van Vlaanderen. De rondleiding neemt je mee doorheen de schouwburg met zijn 844 zitplaatsen, de toneeltoren en de uiterst moderne theatertechniek. Je gaat langs een polyvalente zaal met uitschuifbare tribune met 202 zitplaatsen verder naar de tentoonstellingsruimte en de vergaderlokalen. Om te eindigen in de imposante centrale hal waar ook het Teaterkafee en de burelen zich bevinden. De programmering van De Spil is divers en richt zich zowel tot een ruim als tot een gespecialiseerd publiek.Alle praktische afspraken vind je op de website www.despil.be.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenVan maandag tot en met vrijdag van 9 u. tot 12.30 u. en van 13.30 u. tot 17 u.Op zaterdag van 10 u. tot 12 u.(in overleg volgens de mogelijkheden in de kalender)

Duur bezoek45 à 60 minuten

Prijs€ 25 per groep

AantalMaximum 30 personen

ToegankelijkheidToegankelijk voor rolstoelgebruikers na aanvraag

Extra info, opmerkingenDe groep kan vóór- of nadien nog iets nuttigen in het Teaterkafee. Rechtstreeks af te spreken: 051 24 48 33

49

WIJNDEGUSTATIEDe wijndegustaties vinden plaats in een gerestaureerde site van een voormalige brouwerij met wijnkelders, in het centrum van de stad. Het is de ideale en sfeervolle locatie voor een lekkere wijndegustatie.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenOp afspraak (niet op zon- en maandag, juli en augustus)

Duur bezoek1 à 2 uur, maar kan aangepast worden

PrijsAf te spreken (hangt af van het aantal soorten wijn, met of zonder hapjes/eten enz)

AantalMinimum 15 en maximum 50 personen

ToegankelijkheidToegankelijk voor rolstoelgebruikers

51

WHISKYDEGUSTATIERoeselare heeft een whiskybar, en wat voor één! Het is de grootste whiskybar van België en werd ook al verschillende jaren verkozen als ‘Great Gold Whiskybar of the World’ door het internationaal tijdschrift ‘Whisky Magazine’. De eigenaar kreeg tijdens het Belgian Whisky Award 2009 de titel ‘Whisky Ambassador for Belgium’ toegekend. In 2013 ontving hij een ‘Lifetime Achievement Whisky Award’ voor zijn 2 decennia werk in de whiskywereld.In deze bar kan je terecht voor een miniworkshop over de kunst van het whisky proeven en een presentatie over het productieproces.

Dit is een taverne met 11 poolbiljarttafels, whiskybar met ongeveer 600 geopende flessen en een whiskyshop met keuze uit meer dan 2500 soorten.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenmaandag: 12 u. – 18 u.dinsdag: sluitingsdagwoensdag: 12 u. – 01 u.donderdag: 12 u. – 01 u.vrijdag: 12 u. – 03 u.zaterdag: 14 u. – 03 u.zondag: 14 u. – 24 u.

Duur bezoek1 à 3 uur (af te spreken)

PrijsVanaf € 5 voor 1 whisky en kort bezoek (1 uur) tot € 25 voor 6 whisky’s met presentatie tot 3 uur.Ook formules op maat mogelijk

AantalVanaf 5 tot ongeveer 30 personen

ToegankelijkheidToegankelijk voor rolstoelgebruikers

53

HUIFKARTOCHTNeem even de tijd om te onthaasten en laat je meevoeren met een huifkar, een tocht die jong en oud charmeert. Per huifkar zoek je de landelijke wegen van Roeselare op en ontdek je minder gekende en groene plaatsen van onze regio. Onderweg kunnen we even tijd maken om te genieten van een drankje.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenElke dag op afspraak

Duur bezoek4 à 5 uur

PrijsIn Roeselare: € 150 per groep en per huifkarBuiten Roeselare: € 200 per groep en per huifkar

AantalMaximum 25 personen per huifkar

ToegankelijkheidNiet toegankelijk voor rolstoelgebruikers

55

BOLLETRAIn de 19de eeuw rezen de bolletra’s als paddelstoelen uit de grond. De ontwikkeling van het bolspel was rechtstreeks verbonden aan de groei van de herbergen, estaminets en drankhuizen.Vanaf de jaren ‘50 verdwenen, o.a. met de komst van de televisie, steeds meer herbergen samen met de bolletra’s en haar beoefenaars. In dertig tot veertig jaar tijd werden tientallen bolletra’s gesloten. Gelukkig is het trabolspel niet helemaal verdwenen.

Wat is trabollen?Vlaanderen kent al eeuwenlang een traditie aan bolspelen zoals trabol, gaaibol, krulbol, pierbol, vloerbol, ladderbol, sprietbol, enzovoort. Traditioneel speelt men het trabolspel op een terrein dat de vorm heeft van een ‘tra’, een uitgeholde baan. De bedoeling van het spel is de bollen zo dicht mogelijk bij de ‘stake’ (rond merkpunt) te krijgen

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenOp afspraakEr zijn een 3-tal plaatsen waar het nog kanReserveren kan via Toerisme Roeselare

Duur bezoek1 à 2 uur (afhankelijk van de grootte van de groep)

PrijsTussen € 10 en € 25

AantalMaximum 40 personen

ToegankelijkheidOp 1 locatie toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Extra info, opmerkingenMogelijkheid tot consumeren van een drankje en/of een hapje

57

INITIATIE BOOGSCHIETENVoor wie het wat avontuurlijker wil, bieden we een initiatie boogschieten op de staande wip aan.Bij staande wip, een discipline van het handboogschieten, schiet de schutter op een wip op 28 meter hoogte. Op de wip, een ijzeren constructie met een reeks pinnen, maakt men vogels vast. Dit zijn kleine houten of plastieken blokjes waaraan kleurige pluimen zitten.Er zijn allerlei factoren die invloed hebben op het schot: de houding van de schutter, de concentratie, enzovoort. Maar ook de lichaamsbeheersing is belangrijk.Alle info vind je op www.stjorisroeselare.com.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenOp afspraak, niet op woensdag- en zaterdagnamiddagBij regen/wind vanaf 5 beaufort: geen initiatie mogelijk

Duur bezoekMaximum 2 uur

Prijs€ 5 per persoon (inclusief huur materiaal en begeleiding)

AantalMinimum 4 en maximum 16 personen (meerdere opeenvolgende groepen mogelijk)

ToegankelijkheidToegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar het terrein is niet altijd even vlak

Extra info, opmerkingenWelkomstdrankje is inbegrepen in de prijs

59

© fot

o: J

oke

Cou

vreu

r

INITIATIE KAJAKZoek je een sportieve activiteit met een grote dosis amusement? Dan kan je terecht op het kanaal Roeselare - Leie voor een initiatie kajak, kano of kajakpolo. Trainers van de club verzorgen de begeleiding.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenOp afspraak

Duur bezoek2 uur

Prijs€ 4 per persoon € 5 per begeleider per uur Het aantal begeleiders is afhankelijk van de grootte van de groep

AantalMinimum 10 en maximum 45 personen

ToegankelijkheidDouchen nadien is mogelijkNiet toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Extra info, opmerkingenDeelnemers moeten kunnen zwemmen (zwemvesten ter beschikking in de club), zorg voor kledij en schoeisel die nat mogen worden

61

© fot

o: J

oke

Cou

vreu

r

THEMAWANDELINGENMET GIDSIn samenwerking met de West-Vlaamse gidsenkring afdeling Mandeldal bieden we je een aantal themawandelingen aan.De topper en de lekkerste van onze wandelingen is een verrassende tocht met proevertjes. Uiteraard hebben we verder nog een uitgebreid aanbod aan themawandelingen. Zo is er de Centrumwandeling, een Erfgoedwandeling (in de voetsporen van Rodenbach en andere ondernemers), een wandeling over Batavia (de eerste tuinwijk van België) of op de Oude Stedelijke begraafplaats, (het Père Lachaise van de streek). Ons uitgebreid aanbod vind je terug op www.roeselare.be/Toerisme/Groepsbezoeken of vraag vrijblijvend onze folder aan!

PRAKTISCHE INFO

Wanneer bezoekenElke dag, op afspraakBegraafplaats: zonsopgang tot zonsondergang

Duur bezoek2 uur, sommige wandelingen kunnen op vraag ingekort worden

PrijsVoor de wandelingen passen wij de tarieven van Toerisme Vlaanderen toePer gidsbeurt van maximum 2 uur: € 50 per gidsPer extra of begonnen uur: € 25 per gidsDagtarieven op aanvraag

Voor de Lekkerste wandeling:€ 12 per persoon + € 60 per gids.Je kan de wandeling combineren met een maaltijd. Meer info op www.roeselare.be/toerisme/groepsbezoeken/wandelingen/delekkerstewandeling

AantalMinimum 10 en maximum 25 personen per gids

Extra info, opmerkingenEen volledige lijst van themawandelingen vind je op www.roeselare.be

63

V.U. Luc Martens, Botermarkt 2, 8800 Roeselare | Ontwerp: Marieke Fremaut, dienst Grafisch Ontwerp

Info en reservatiesDienst Toerisme Roeselare

Ooststraat 35, 8800 RoeselareT 051 26 96 00

[email protected]

Editie 11/2013Prijzen onder voorbehoud van wijzigingen