Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

56
2013 | 2014

description

www.devrijdagvanvredenburg.nl

Transcript of Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

Page 1: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

2013|2014

3 0 c o n c e r t e nv r e d e n b u r g l e i d s c h e r i j n

www.devrijdagvanvredenburg.nl

on

tw

er

p n

or

be

rt

Cr

oo

ne

nb

er

g

Page 2: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

Informatie programmering & reactiesonline: radio4.nl/concertagenda & www.devrijdagvanvredenburg.nle-mail: [email protected]: @VVVredenburgfacebook: De Vrijdag van Vredenburg postadres: De Vrijdag van Vredenburgpostbus 291601202 MJ Hilversum

concertlocatieVredenburg Leidsche rijnJ.C. Verthorenpad 1003541 MV Utrecht (oud navigatiesysteem: oude Vleutenseweg 12)

Kaartverkoop en reserverenAbonnementen via het bestelformulier achterin de brochure of via de kassa van Vredenburg Utrecht: 030 2314544 (losse kaarten vanaf half april)online reserveren: www.vredenburg.nl

Programmering en productie concertseries Publieke omroepproductie Hanna Schreuders, Manon tuynman, Chris van de Ven, Anita wijnenprogrammaboekjes Clemens romijn, onno Schoonderwoerdpresentatie radio 4 Mark Brouwers, Ab nieuwdorp, Maartje Stokkersrandprogrammering radio 4 thea Derks, Myrthe van Dijk, Victor StrikerFinanciële administratie Anneke de Vriespubliciteit Anne Marie van Doorn en Gemma JansenSecretariaat Marlon de ruiterCasting director: Mauricio Fernandezprogrammering De Vrijdag van Vredenburg, De Magische Muziekfabriek & omroepconcerten in Het Zondagochtend Concert Astrid in ’t Veldprogrammering omroepconcerten in het Holland Festival robert nasveldprogrammering ntr ZaterdagMatinee en Artistiek leider Kees VlaardingerbroekCoördinator levende muziek peter Janssen

colof ontekst Clemens romijneindredactie philip Leussinkomslagillustratie Gustav Klimt, schets voor een fries in palais Stoclet, Brussel, 1908-1910. © erich Lessingfotografie Fredrik Arff, Alex Berger, Marco Borggreve, Dan Brady, Felix Broede, Bertrand Desprez, David van Dijk, Jillian edelstein, rosa Frank, Sandra Geeve, Jørgen Krielen, Layani, Hans de Leeuw, Floris Leeuwenberg, Mark Mcnulty, Jean Baptiste Millot, Mashid Mohadjerin, Molina Visuals, Keith pattison, Jaap pieper, prague philharmonia, renska photography, Monika rittershaus, Klaus rudolph, Alexander Vasiljev, Annelies van der Vegt, Hans van der woerd.

ontwerp norbert Croonenberg druk Van der weij bv, Hilversum

Fotografen en andere rechthebbenden die menen rechten te kunnen ontlenen aan deze uitgave, wordt verzocht contact op te nemen met de uitgeefster.

© 2013 De Vrijdag van Vredenburg, Hilversum

Alle rechten voorbehouden. niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm zonder voorafgaande toestemming van de uitgeefster.

De Vrijdag van Vredenburg is een productie van troS, AVro en ntr in samenwerking met radio 4, het Muziekcentrum van de omroep en Vredenburg Utrecht. De concer-ten worden live uitgezonden op radio 4.

radio 4op radio 4 kunt u 24 uur per dag genieten van klassieke muziek. Met de juiste afwisseling van licht klassiek, korte actualiteiten, topstuk-ken uit de archieven van de klassieke muziek in het radio 4 Concerthuis, de nieuwste cd’s en de beste concerten uit ’s werelds concertzalen. radio 4 neemt jaarlijks ruim 300 concerten op en organiseert ook zelf concertseries: De Vrijdag van Vredenburg, de ntr ZaterdagMatinee, Het Zondagochtend Concert en De Magische Muziekfabriek.

Het radio 4 concerthuisAlle concerten van De Vrijdag van Vredenburg zijn terug te luisteren in het radio 4 Concerthuis via radio4.nl/concerthuis. Zo verandert u met het radio 4 Concerthuis van radio4.nl uw huiskamer in een concertzaal wanneer u dat wilt.

cultura 24Van de meest bijzondere concerten in De Vrijdag van Vredenburg worden behalve geluidsopnamen ook beeldopnamen gemaakt.Deze webcasts zijn live te volgen via internet op radio4.nl. naderhand zijn deze uitzendingen terug te zien op Cultura 24, zowel via digitale televisie als op internet: www.cultura24.nl.

Page 3: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

1s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

VoorwoordAstrid in ’t Veld & Kees Vlaardingerbroek 2

Ensembles en omroepen versterken band Dick van der Meer 4

Welkom namens Radio 4 Marwil Straat 5

Nederlandse muziek en premières 6Richard Strauss, de laatste romanticus 11TROS Klassiek 15AVRO Klassiek 20Vier Jubilarissen 25TROS Muzikale Meesterwerken 28Ton Koopman & Peter Eötvös 34TROS Vocaal 36Groot Omroepkoor a cappella 40De Magische Muziekfabriek 41

De toekomst van Vredenburg 42Nieuwe fase in bestaan omroepensembles 44Chronologisch overzicht 47Bestelinformatie 50Bestelformulier 52

inhoudinhoudinhoudinhoudVoorwoordAstrid in ’t Veld & Kees Vlaardingerbroek 2

Ensembles en omroepen versterken band Dick van der Meer 4

Welkom namens Radio 4 Marwil Straat

inhoudinhoudinhoud

Page 4: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

2 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

We verwelkomen u graag bij een nieuw seizoen van De Vrijdag van Vredenburg en nodigen u van harte uit een keuze te maken uit de 6 series waarin de 30 concerten zijn ondergebracht. Vanzelfsprekend kunt u series combineren, of zelfs een passe-partout overwegen. Hoofdpersonen komend seizoen zijn onder anderen de jubilarissen Richard Strauss (1864-1949), Benjamin Britten (1913-1976), Witold Lutosławski (1913-1994), Hans Henkemans (1913-1995) en Francis Poulenc (1899-1963). Allen eigenzinnige componisten met een hoogst persoonlijke muzikale taal.

Avontuurlijk repertoireDe Vrijdag van Vredenburg combineert avontuurlijk repertoire met werken uit de klassiek-romantische traditie, uitgevoerd door topensembles en vermaarde solisten en dirigenten. Dit seizoen zijn dit bijvoorbeeld de pianisten Arthur & Lucas Jussen, Christian Zacharias, de violisten Thomas Zehetmair, Midori en Baiba Skride, fluitist Jacques Zoon en de sopraan Adrienne Pieczonka.De serie presenteert tien werken van Neder-landse componisten, met wereldpremières van onder anderen Theo Loevendie en Wim Laman. Het Vioolconcert ‘DoReMi’ van Peter Eötvös beleeft zijn Nederlandse première onder leiding van de componist. Grote vocale werken op het programma zijn onder meer het Stabat Mater van Dvorák, de Missa solemnis van Beethoven en het oratorium Jeanne d’Arc au bûcher van Honegger.

Ton Koopman en Peter Eötvös, twee reuzen op het terrein van respectievelijk de oude en de nieuwe muziek, vieren hun 70ste verjaardag in februari 2014.

Eigen omroepproductiesKenmerkend voor De Vrijdag van Vredenburg zijn de eigen concertproducties, uitgevoerd door onze op internationaal niveau opererende omroepensembles: het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Door de bezuinigingen zullen we met pijn in het hart aan het begin van het nieuwe seizoen afscheid moeten nemen van de Radio Kamer Filharmonie. Hierdoor zult u – meer dan voorheen – gast-orkesten in de serie kunnen beluisteren. Een nieuw initiatief is Ludwig, een zelfstandig ensemble, gevormd door ambitieuze topmusici uit de Radio Kamer Filharmonie, het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest.Ook op het gebied van de oude muziek valt veel te genieten, met concerten doorDe Nederlandse Bachvereniging, het Orkest van de Achttiende Eeuw met Cappella Amster-dam, Harmonie Universelle en het Amsterdam Baroque Orchestra. Het Groot Omroepkoor presenteert zich in twee a cappella-concerten, waarvan één in de Jacobikerk met werken van Francis Poulenc en Frank Martin.

De Magische MuziekfabriekIn de succesvolle serie De Magische Muziek-fabriek voor ouders & kinderen van 6-12 jaarverleent Ton Koopman met het Amsterdam Baroque Orchestra dit seizoen zijn medewer-

de vrijdag vanvredenburg 2013/14

Page 5: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

3s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

king aan de productie Oorwurm, het Groot Omroepkoor verzorgt een Fabriek Vocaal met Meneer Gijs wil een Prijs! en Poulenc wordt geëerd met een bijzondere editie van het Olifantje Babar, uitgevoerd door een ensemble uit het Radio Filharmonisch Orkest. De Magische Muziekfabriek bestaat niet alleen uit familieconcerten, maar organiseert ook schoolconcerten met lesmateriaal en workshops voor de Utrechtse scholen. Het afgelopen seizoen namen ongeveer 10.000 kinderen deel aan de programma’s van De Magische Muziekfabriek. De webcasts zijn te zien via de website van Radio 4.

Laatste seizoen in Vredenburg Leidsche RijnNaar verwachting is dit het laatste seizoen van De Vrijdag van Vredenburg in Vredenburg Leidsche Rijn, ofwel ’De Rode Doos‘. (zie ook pag. 42 van deze brochure)

Vanaf seizoen 2014-2015 zult u de concerten weer in de binnenstad van Utrecht kunnen bijwonen. Met de opening van het nieuwe Muziekpaleis/Tivoli-Vredenburg* zal het Utrechtse muziekleven een nieuwe bloei-periode tegemoet gaan, met ongekende ontmoetingsmogelijkheden voor alle genres en bezettingen.

We verheugen ons met u op een schitterend nieuw seizoen van De Vrijdag van Vredenburg.

Astrid in ’t Veld programmeurKees Vlaardingerbroek artistiek leider concertseries publieke omroep *definitieve naam nog niet bekend

het vrijdag van vredenburg-team v.l.n.r. Mark Brouwers, Anneke de Vries, Hanna Schreuders, Manon Tuynman,

Ab Nieuwdorp, Anne Marie van Doorn, Onno Schoonderwoerd, Astrid in ’t Veld, Dorine Verharen, Petra Koks, Kees

Vlaardingerbroek, Thea Derks, Norbert Croonenberg, Maartje Stokkers, Marlon de Ruiter, Bob van der Houven.

Alle concerten worden rechtstreeks uit gezonden op Radio 4, en zijn regelmatig in tientallen landen te beluisteren via de European Broadcasting Union.Voorafgaand aan ieder concert kunt om 19.30 uur een inleiding bijwonen.Regelmatig vinden om 19.00 uur in de bovenfoyer of in het Paviljoen concerten door jonge, getalenteerde musici plaats.

Page 6: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

WE4 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

In de eigen concertseries die de omroepen uitzenden op Radio 4, spelen de omroep-ensembles sinds jaar en dag een belangrijke rol. Zij verzorgen een belangrijk deel van de concerten in De Vrijdag van Vredenburg, de NTR ZaterdagMatinee en Het Zondagochtend Concert. Even heeft het er naar uitgezien dat daar een eind aan zou komen. In 2010 wilde het toenmalige kabinet het hele Muziekcentrum van de Omroep opheffen. Dat voornemen leidde tot veel protesten uit binnen- en buitenland. Daarop besloot het kabinet een jaar later dat het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor toch konden voortbestaan. De Radio Kamer Filharmonie echter, die ook altijd een belangrijk aandeel had in de concertseries, houdt medio 2013 op te bestaan.

De twee blijvende ensembles en de omroepen gaan nog nauwer samenwerken dan al het geval was, om zo de kwaliteit van de concertseries én van het koor en het orkest op top niveau te houden. Daartoe gaan de ensembles met hun staf én met het team Levende muziek van de omroepen samenwerken in één stichting. De medewerkers van de omroepen die de concert-series in Utrecht en Amsterdam programme-ren en produceren kwamen al frequent naar

het gebouw van het Muziekcentrum van de Omroep aan de Heuvellaan in Hilversum, waar de omroep ensembles zijn gevestigd. Vanaf medio 2013 trekken zij bij hen in. De naam van de nieuwe organisatie zal later bekend worden gemaakt.

De medewerkers van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor nemen in de loop van 2013 noodgedwongen afscheid van veel collega’s. De instrumentalisten en zangers die blijven, zullen zich met onvermin-derde overgave en passie inzetten om het bijzondere repertoire dat de programma’s van de omroepseries bieden op het hoogste niveau te laten horen. Zij doen dat voor u, bezoeker van de concerten of luisteraar aan de radio. Uw belangstelling en waardering is essentieel om de levende muziek voor altijd levend te houden. Dank daarvoor!

Dick van der MeerKwartiermaker nieuwe organisatie omroep-ensembles en -concertseries

Ensembles en omroepen versterken band

Page 7: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

W5s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

Vrijdagavond, het weekend is begonnen. Even een moment om te ontspannen, tot uzelf te komen, of juist nieuwe ontdekkin-gen te doen… Waar kan dat beter dan in De Vrijdag van Vredenburg! De concert-serie met verrassende en vertrouwde muziek, iedere vrijdag in Vredenburg Leidsche Rijn én live te horen op Radio 4.

Live muziek is een van de pijlers in de programmering van Radio 4. We vinden het belangrijk om een zo groot mogelijk publiek te laten meegenieten van wat er op de muziekpodia in Nederland gebeurt. Radio 4 organiseert ook eigen concert-series, samen met het Muziekcentrum van de Omroep, TROS, AVRO en NTR en Vredenburg. Eén daarvan is De Vrijdag van Vredenburg, naast de NTR Zaterdag-Matinee en Het Zondagochtend Concert. Deze concerten zijn te bezoeken in de zaal, maar ook rechtstreeks te beluisteren op Radio 4. Jaarlijks zenden we ruim 1100 concert-registraties uit van binnen- en buitenlandse podia. U kunt ze live op Radio 4 horen of terugluisteren via radio4.nl, waar en wan-neer u maar wilt!

De Vrijdag van Vredenburg heeft dit seizoen veel moois te bieden: muziek van Bach tot Bartók, verjaardagsconcerten voor Ton Koopman en Peter Eötvös, grote werken van Dvorák en Beethoven en concerten met De Nederlandse Bachvereniging, Amsterdam Sinfonietta en het Osiris Trio. Ondanks de ingrijpende bezuinigingen vormen het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor nog steeds het hart van De Vrijdag van Vredenburg. Ook grote solisten als violiste Midori, de pianospelende broers Arthur en Lucas Jussen en bariton Peter Harvey zijn van de partij. Het worden weer vrijdagen om naar uit te kijken!

Namens Radio 4 wens ik u een mooi concertseizoen!

Marwil StraatZendermanager Radio 4

Welkom

Page 8: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

6 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

Page 9: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

Nederlandse muziek en premières

De Vrijdag van Vredenburg heeft in het seizoen 2013-2014 een mooi aan-bod Nederlandse muziek en premières van hedendaagse werken van o.a. Theo Loevendie, Hans Henkemans, Peter Schat, Hendrik Andriessen, Henk Badings, Peter-Jan Wagemans, Tristan Keuris, Wim Laman en Peter Eötvös.

7s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

>

Page 10: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

8 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

Begin oktober gaat een werk in première van een Nederlandse componist die de werelden van de jazz en de klassieke muziek bij elkaar bracht: Together voor 2 piano’s van theo loevendie (*1930). Uitvoerenden zijn Arthur en Lucas Jussen.

In november is er aandacht voor jubilaris hans henkemans (1913-1995), de Nederlandse componist en pianist die honderd jaar geleden geboren werd en vooral naam maakte als vertolker van de muziek van Mozart en Debussy. Van hem gaat een van zijn beken-dere werken, de gematigd moderne Partita voor orkest. Op vrijdag 22 november speelt Jacques Zoon het Lenteconcert op.36 van peter schat.Het Nederlands Kamerorkest brengt in januari een werk dat lange tijd gold als het in binnen- en buitenland meest gespeelde Nederlandse muziekstuk: de Kuhnau-variaties van hendrik andriessen (1892-1981). Het werk ontstond op verzoek van Bertus van Lier, destijds dirigent van het Utrechts Studenten Concert. Omgeven door muziek van Richard Strauss en Sjostakovitsj komt in februari de

Symfonische proloog van henk badings (1907-1987) tot klinken, muziek die haar première beleefde in Wenen in 1942 onder leiding van de befaamde dirigent Karl Böhm. Amsterdam Sinfonietta heeft in maart het Requiem voor strijkorkest en slagwerk van peter-jan wagemans (*1952) op de les-senaars staan. Eveneens in maart voeren het Orkest van het Zuiden, dirigent Kees Bakels en pianist Roger Muraro de virtuoze Etudes voor piano en orkest uit van de in Utrecht geboren en getogen componist peter schat (1935-2003).

Na Sinfonia van tristan keuris (1946-1996) in mei, beleeft tijdens het slotconcert van De Vrijdag van Vredenburg op 6 juni Requiem Songs van wim laman (*1946) zijn wereld - première.

De Nederlandse première van het nieuwe Vioolconcert ‘DoReMi’ van peter eötvös wordt op 21 februari 2014 onder leiding van de componist uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest met violiste Midori Goto.

v.l.n.r. Loevendie, Henkemans, Hendrik Andriessen en Badings

>

Page 11: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

9s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

OverzichtNederlandse

muziek en premières

v.l.n.r. Wagemans, Schat, Keuris en Lamanvr ij dag 4 oktob e r 2013 Loevendie Together voor twee piano’s (wereldpremière) Zie pag. 30

vr ij dag 1 nove m b e r 2013 Henkemans Partita Zie pag. 30

vr ij dag 22 nove m b e r 2013Schat Lenteconcert op.36 voor fluit en orkest Zie pag. 27, 30

vr ij dag 13 dece m b e r 2013Bach / Zimmerman Sinfonia ‘Und es waren Hirten’ uit Weihnachts-Oratorium (wereldpremière) Zie pag. 18

vr ij dag 17 jan uar i 2014Hendrik Andriessen Kuhnau-Variaties Zie pag. 31

vr ij dag 7 fe b r uar i 2014 Badings Symfonische Proloog Zie pag. 13, 23

vr ij dag 14 maart 2014Wagemans Requiem voor strijkorkesten slagwerk Zie pag. 14, 31

vr ij dag 21 maart 2014 Schat Etudes voor piano en orkest Zie pag. 24

vr ij dag 23 m e i 2014 Keuris Sinfonia Zie pag. 32

vr ij dag 6 j u n i 2014 slotconce rt

Laman Requiem Songs (wereldpremière) Zie pag. 14, 24, 32

Page 12: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

10 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

Richard Strauss

Page 13: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

Richard Strauss de laatste romanticus

Richard Strauss. We horen en lezen het steeds weer: de laatste romanticus, de meester van het symfonisch gedicht, de opera en het lied. Hij geldt als een van de grootste componisten en dirigenten van de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Strauss wordt beschouwd als de laatste classicistische componist én de laatste romanticus. Hij was tijdelijk avant-gardist en vernieuwer én daarvoor en daarna conservatief en behoudend. Zijn leven verliep vanaf zijn vroege jeugd linea recta naar groot succes. Al in zijn jonge jaren was hij een begenadigd dirigent, een gerespecteerd componist en een aanvoerder van de moderne richting in de Duitse muziek van Liszt en Wagner. Zijn compositorische veelzij-digheid, zijn geniale beheersing van nagenoeg alle muzikale vormen worden vaak vergeleken met die van zijn lievelingscomponist Mozart. De historische betekenis van Richard Strauss ligt vooral op het gebied van de symfonische programmamuziek en de opera. In die genres is hij de belangrijkste Duitse componist van voor de Eerste Wereldoorlog. Dit seizoen wordt herdacht

dat Strauss honderdvijftig jaar geleden geboren werd, in 1864, reden om de virtuoze componist in De Vrijdag van Vredenburg te eren met een aparte serie van zes concerten plus een extra concert.

Symfonische gedichtenHet was omstreeks de dood van Franz Liszt (1886) in Bayreuth dat Richard Strauss zich stortte op het genre van het symfonisch gedicht, een orkest werk met een verhalende inhoud.Speciaal een daarvan, Also sprach Zarathustra, kreeg wereldwijde bekendheid als filmmuziek bij Stanley Kubricks film 2001: A Space Odyssey. Strauss liet zich inspireren door de gelijknamige filosofische roman van Friedrich Nietzsche, die behalve filosoof ook een verdien-stelijk componist was. Het krachtige begin van Also sprach Zarathustra, gespeeld door een fanfare van stralende koperblazers vormt niet alleen de aftrap van de serie rond Richard Strauss, maar ook van het openingsconcert van De Vrijdag van Vredenburg op 20 september 2013.

Het symfonisch gedicht Ein Heldenleben vol -tooide Strauss in 1899, kort na zijn benoeming als dirigent van de Koninklijke Opera van Berlijn.

11s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

6 concerten + 1 gratis extra concerti n V r e d e n b u r g L e i d s c h e r i j n

• aanvang 20.15 uur inleiding 19.30 uur• abonnement € 139,-

• prijs per concert vanaf € 30,-

• inclusief pauzedrankje en garderobe

Page 14: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

12 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

richard strauss de laatste romanticus

Hij droeg het werk op aan Willem Mengelberg en het Concertgebouworkest, die Strauss’ muziek vurig propageerden. Eigenlijk lijkt Ein Helden-leben meer op een klassieke symfonie dan op een symfonisch gedicht. Het heeft geen literair voor-beeld, zoals gebruikelijk, maar is een muzikaal zelf-portret van Strauss. Bij de première van het werk onder leiding van de componist in Frankfurt was het publiek volledig uit het lood geslagen. Strauss kreeg een traktatie van nijdig gesis en stormachtig gejuich. Verderop in het seizoen zijn nog de symfo-nische gedichten Macbeth naar Shakespeare en Tod und Verklärung te horen. Kort voor zijn dood zei Strauss dat sterven was zoals hij het in Tod und Verklärung geschilderd had.

Ode aan vader Strauss‘Als de kleine Richard een viool hoorde, dan moest hij huilen, maar als zijn vader hoorn speelde, dan begon hij altijd te lachen.’ Dat zijn herinneringen van Richard Strauss’ moeder. En Strauss zelf herinnerde zich later over zijn vader Franz Strauss, eerste hoornist van het koninklijk hoforkest in München: ‘Niemand kon de hoornsolo’s in Tristan en Die Meistersinger zo bezield voordragen als hij. Hij bezat een heerlijke grote toon.’ Geen wonder dat de jonge componist op zijn achttiende zijn eerste concert schreef voor het vertrouwde instru-ment, het Hoornconcert nr.1, een mooie mix van Mozart en Brahms.

LiederenVan de liederen van Strauss (in totaal maar liefst zo’n 200) heeft slechts een handjevol bekend-heid gekregen. Dat zijn natuurlijk fameuze titels als Morgen en Ruhe meine Seele, en vooral de Vier letzte Lieder. In deze serie klinkt een fraaie bloemlezing. Vanzelfsprekend ontbreekt het onsterfelijke Morgen niet, het laatste lied uit opus 27, de cyclus die Strauss op zijn huwelijksdag

in 1894 aan zijn vrouw Pauline cadeau gaf. Hier heerst een visioen van geluk, van zonnige zaligheid zonder opwinding, haast of dwingende accenten, een stil en gewichtloos zweven door de tijd.

MetamorphosenIn de laatste anderhalf jaar van de Tweede Wereld-oorlog moest de bijna tachtigjarige Richard Strauss met groeiend afgrijzen de systematische vernietiging van de Duitse cultuur aanzien waar hij zich zijn hele leven lang zo voor had ingezet. ‘Trauer über München’ schreef hij in oktober 1944 boven een schets van zijn Metamorphosen. Kort voor de voltooiing van dit werk hoorde hij van de vernietiging van de Berlijnse Lindenoper en de Dresdner Oper, de theaters waar zijn bekendste opera’s premiè res hadden beleefd. Een maand later werd de Weense Opera in de as gelegd, het theater waar Strauss jarenlang de scepter had gezwaaid. Zo componeerde Strauss zijn Metamorphosen, een studie voor 23 solo strijkers, een langzaam symfonisch werk van maar liefst een klein half uur lengte en met echo’s van Brahms, Wagner en de treurmars uit Beethovens Eroica.

Page 15: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

13s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

Jakub Hrůša

Markus Stenz

Alexander Vedernikov

Openingsconcert 20 se pte m b e r 2013 Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor Jakub Hrůša dirigent Michael Gläser koordirigent Katrien Baerts sopraan Pavel Cernoch tenor Andrew Schroeder bariton Strauss Also sprach Zarathustra Janáček Otče náš Janáček Věčné Evangelium Dvořák Te Deum 22 nove m b e r 2013 Radio Filharmonisch Orkest Markus Stenz dirigent Jacques Zoon fluit Beethoven Ouverture Leonore II Schat Lenteconcert voor fluit en orkest op.36 Strauss Ein Heldenleben

10 jan uar i 2014 Radio Filharmonisch Orkest Edward Gardner dirigent Lawrence Power altviool Strauss Macbeth Walton Concert voor altviool en orkest Brahms Symfonie nr.3

7 fe b r uar i 2014 Radio Filharmonisch Orkest Alexander Vedernikov dirigent Stefan Dohr hoorn Szymanowski Concert-Ouverture Strauss Hoornconcert nr.1 Badings Symfonische Proloog Sjostakovitsj Symfonie nr.6

r i c h a r d s t r a u s s

Page 16: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

14 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

14 maart 2014 Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson viool Alexander Melnikov piano Wagemans Requiem voor strijkorkest en slagwerk Mozart Pianoconcert nr.9 in Es KV271 ‘Jeunehomme’ Strauss Metamorphosen

4 apr i l 2014 Radio Filharmonisch Orkest Jun Märkl dirigent Adrianne Pieczonka sopraan Liszt Prometheus Strauss Ruhe, meine Seele op.27 nr.1 Morgen op.27 nr.4 Mein Auge op.37 nr.4 Allerseelen op.10 nr.8 Cäcilie op.27 nr.2 Traum durch die Dämmerung op.29 nr.1 Zueignung op.10 nr.1 Ravel Alborada del gracioso Debussy Ibéria uit Images

6 j u n i 2014 Slotconcert Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor Antony Hermus dirigent Beethoven Elegischer Gesang Strauss Tod und Verklärung Laman Requiem Songs (wereldpremière)

Candida Thompson

Adrianne Pieczonka

Antony Hermus

r i c h a r d s t r a u s s

extra concert

Page 17: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

TROS Klassiek een veelzijdige serie

15s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

Het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, het nieuwe orkest Ludwig, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, De Nederlandse Bachvereniging, het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam, het jarige Osiris Trio en het Nationaal Kinderkoor. Dat zijn de grote gangmakers van de veelzijdige serie TROS Klassiek. En natuurlijk acht dirigenten en een handvol vocale en instru-mentale solisten van naam. De serie neemt u mee door de eeuwen en door half Europa.

Van het barokke Leipzig van Bach tot het Hongarije van de jarige Peter Eötvös. Van het klassieke Wenen van Mozart en Beethoven tot het twintigste-eeuwse Frankrijk van Honegger. En niet te vergeten de excursies naar de Russische symfonieën van Prokofjev en Sjostakovitsj en naar de Duits-Oostenrijkse romantiek van Schubert en Schumann.

Schumann en SchubertMet die twee laatste begint de serie. Robert Schumann droomde als jongen van een carrière als pianovirtuoos, maar raakte in de uitgeverij van zijn vader gefascineerd door poëzie en litera-tuur. Hij bracht de werelden van de letteren en de muziek bij elkaar. Zo ook in de Ouverture naar het dramatische gedicht ‘Manfred’ van Lord Byron, door vader Schumann uitgegeven in het Duits. Waarschijnlijk herkende Schumann zich in Byrons getormenteerde held Manfred, die als een verschoppeling door de onherbergzame Alpen zwierf. Schumanns duistere Ouverture Manfred behoort tot het beste dat hij ooit voor

Schumann

8 concerten + 1 gratis extra concerti n V r e d e n b u r g L e i d s c h e r i j n

• aanvang 20.15 uur inleiding 19.30 uur• abonnement € 189,-• prijs per concert vanaf € 30,-• inclusief pauzedrankje en garderobe

Schumann

Page 18: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

16 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

orkest componeerde. De perfecte opmaat voor zijn poëtische Pianoconcert. Het laatste woord is aan Schubert, met zijn vuistdikke roman in tonen, de Symfonie in C ‘Grote’. Volgens Schumann een werk met ‘een hemelse lengte’.

Bezoek uit RotterdamIn oktober treden tenor John Mark Ainsley, hoor-nist Martin van de Merwe en het Rotterdams Philharmonisch Orkest aan voor Benjamin Brit-tens Serenade (1944). De vocale partij van deze liedcyclus op teksten van onder meer Tennyson, Blake en Keats schreef Britten voor zijn vriend, de tenor Peter Pears. Behalve Mahlers tedere Blumine gaat in het concert nog Sjostakovitsj’ Negende Symfonie uit 1945. Ze had machtige Russische victorie moeten uitzingen, met het gewicht van Beethovens Negende. Maar het werd Sjostakovitsj’ kortste. En vol ironie en spot. Afgekeurd door Stalin dus. Weer niet goed.

Bach, Jeanne d’Arc en de klassiekenEind november presenteren De Nederlandse Bachvereniging, dirigent Jos van Veldhoven en een drietal solisten een programma met advents-cantates van Bach en zijn grote voorbeelden Buxtehude en Weckmann. Na het verjaardags-concert rond het Osiris Trio met Bach, Schumann en Kurtág in december gaat in januari van de

Zwitsers-Franse componist Arthur Honegger het dramatische oratorium over de lotgevallen van de befaamde Franse heldin Jeanne d’Arc, Jeanne d’Arc au bûcher. Chef-dirigent Markus Stenz gaat het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor voor, en Wilma ten Wolde geeft leiding aan haar Nationaal Kinderkoor. In maart treedt Mozart-specialist Christian Zacharias aan als solist en dirigent van het Residentie Orkest in een klassiek programma met Prokofjev, Mozart en Haydn. En later die maand voert Thomas Zehetmair als solist het orkest Ludwig aan in een bijzonder Beethovenportret.

Johannes-Passion en jarige Peter EötvösOp Witte Donderdag geeft Frans Brüggen opnieuw zijn haast tijdloze lezing van Bachs dramatische en ontroerende Johannes-Passion. Natuurlijk in de ijzersterke bezetting van het Orkest van de Achttiende Eeuw en het veelzijdige koor uit de hoofdstad, Cappella Amsterdam. In het extra concert krijgt u de kans de belangrijkste Hongaarse componist van dit moment aan het werk te zien met het Radio Filharmonisch Orkest: Peter Eötvös. Naar aanleiding van zijn zeventigste verjaardag dirigeert hij de Nederlandse première van zijn eigen Vioolconcert ‘DoReMi’ met soliste Midori en werken van zijn illustere landgenoten Kodály en Bartók.

v.l.n.r. Schubert, Bach en Eötvös

t r o s k l a s s i e k een veelzijdige serie

Page 19: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

17s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

Philippe Herreweghe

Pablo Heras-Casado

Jos van Veldhoven

27 se pte m b e r 2013 Radio Filharmonisch Orkest Philippe Herreweghe dirigent Alexander Lonquich piano Schumann Ouverture Manfred Schumann Pianoconcert Schubert Symfonie nr.9 ‘Grote’

18 oktob e r 2013 Rotterdams Philharmonisch Orkest Pablo Heras-Casado dirigent John Mark Ainsley tenor Martin van de Merwe hoorn Mahler Blumine Britten Serenade voor tenor, hoorn en strijkers Sjostakovitsj Symfonie nr.9

29 nove m b e r 2013 De Nederlandse Bachvereniging Jos van Veldhoven dirigent Zsuzsi Tóth sopraan Nicholas Mulroy tenor Peter Harvey bas ‘Nun komm’ Nicolai Wie schön leuchtet der Morgenstern Praetorius Es ist ein Ros entsprungen Bach Cantate Schwingt freudig euch empor BWV36

Luther Nun komm der Heiden Heiland Bach Cantate Nun komm der Heiden Heiland BWV62

Buxtehude Befiehl dem Engel dass er komm BuxWV10

Weckmann Gegrüsset seist du Holdselige Bach Cantate Nun komm der Heiden Heiland BWV61

t r o s k l a s s i e k

Page 20: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

18 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

13 dece m b e r 2013 Ludwig Osiris Trio 25 jaar Ellen Corver piano Peter Brunt viool Larissa Groeneveld cello Bach/Zimmerman Sinfonia ‘Und es waren Hirten’ uit het Weihnachts-Oratorium Bach Prelude uit Suite nr.3 BWV 1009 Kurtág Quasi una Fantasia op.27 nr.1 Kurtág Ligatura-Message to Frances-Marie Kurtág Aus der Ferne III Schumann Fantasiestücke opus 88 Schumann Pianokwartet in Es op.47 Bach/Kurtág Actus Tragicus ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit’ 24 jan uar i 2014 Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor Nationaal Kinderkoor Markus Stenz dirigent Wilma ten Wolde dirigent kinderkoor Jeanne d’Arc Guillemette Laurens mezzosopraan Frère Dominique Sébastien Dutrieux spreekstem 1er Récitant Benoît de Leersnyder bariton 2me Récitant Arnaud Richard bas-bariton La Vierge Monique Krüs sopraan Marguerite An de Ridder sopraan Catherine Élodie Méchain alt Une voix/Porcus/ Donald Litaker tenor Héraut/Le Clerc Honegger Jeanne d’Arc au bûcher 7 maart 2014 Residentie Orkest o.l.v. Christian Zacharias piano Prokofjev Symfonie nr.1 ‘Klassieke’ Mozart Pianoconcert nr.23 in A KV488 Haydn Symfonie nr.104

Osiris Trio

Guillemette Laurens

Christian Zacharias

t r o s k l a s s i e k

Page 21: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

19s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

Thomas Zehetmair

Frans Brüggen

Midori

t r o s k l a s s i e k

28 maart 2014 Ludwig & Beethoven o.l.v. Thomas Zehetmair viool Beethoven Yorkscher Marsch Septet Wellingtons Sieg Strijkkwartet op.131 (versie voor strijkorkest)

17 apr i l 2014 Orkest van de Achttiende Eeuw Cappella Amsterdam Frans Brüggen dirigent Bach Johannes-Passion BWV 245 Evangelist Anders Dahlin tenor Christus Konstantin Wolff bas Lenneke Ruiten sopraan André Morsch bas

21 fe b r uar i 2014 Peter Eötvös 70 jaar Radio Filharmonisch Orkest Peter Eötvös dirigent Midori viool Kodály Dansen van Galanta Eötvös Vioolconcert ‘DoReMi’ (Nederlandse première) Bartók Concert voor orkest

extra concert

Page 22: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

AVRO Klassiek van Beethoven tot Badings

Voor de populaire serie AVRO Klassiek treden twee vertrouwde ensembles van het Muziek-centrum van de Omroep aan, het Radio Filhar-monisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Zij voeren de luisteraars langs bijzondere momenten uit de muziekhistorie van de voorbije twee en een halve eeuw. Van Beethoven tot Badings. Van Brahms tot Laman. U hoort symfonieën van Beethoven, Brahms en Sjostakovitsj en solo-concerten voor viool, altviool, hoorn en piano van Prokofjev, Walton, Strauss, Franck en Schat. Er is een bloemlezing van romantische liederen van Richard Strauss, de jubilerende componist die dit seizoen honderdvijftig jaar geleden geboren werd. Er is het vertederende verhaal in tonen van de kinderjaren van Jezus Christus, opgetekend door de Fransman Hector Berlioz. En er is de machtige Missa solemnis van Beethoven voor solisten, koor en orkest. Bovendien bevat de serie een mooie portie Nederlandse muziek, waaronder de Symfonische proloog van Henk Badings (1907-1987) en de wereldpremière van Requiem Songs van Wim Laman (*1946). Bovendien zijn

er twee gastensembles te beluisteren, het Orkest van het Zuiden met een Frans getint programma inclusief muziek van Peter Schat, en het Duitse barokorkest Harmonie Universelle dat zich buigt over Vivaldi.

Weemoedig en uitbundig vioolconcertIn oktober brengt de vertrouwde Russische diri-gent Dmitri Slobodeniouk de Letse violiste Baiba Skride mee voor een programma met klassieke en twintigste-eeuwse werken. Baiba Skride, vorig seizoen in Utrecht nog duosoliste naast Isabelle van Keulen, won in 2001 de eerste prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd. Hier speelt ze Prokofjevs Tweede vioolconcert, een werk met weemoedige vioollijnen, bruuske wendingen en Haydn-achtige uitbundigheid. Daarna behandelt de Pool Lutosławski in zijn Concert voor orkest alle orkestspelers als virtuozen.

De huiselijke kinderjaren van JezusTegen Kerst klinkt L’Enfance du Christ, een vertederend drieluik van Hector Berlioz over de kinderjaren van Jezus Christus. Hier luiste-ren we naar muzikale miniaturen in een bijna huiselijke stijl. Alleen Herodes’ opwinding en

20 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

8 concerten + 1 gratis extra concerti n V r e d e n b u r g L e i d s c h e r i j n

• aanvang 20.15 uur inleiding 19.30 uur• abonnement € 189,-• prijs per concert vanaf € 30,-

• inclusief pauzedrankje en garderobe

Page 23: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

AVRO Klassiek van Beethoven tot Badings

paranoïa zorgen voor enig drama. In het concert in januari staat William Walton centraal, de man die tussen 1930 en 1950 de muzikale chroniqueur was van grote Britse politieke gebeurtenissen. Na zijn geniale melodrama Façade van vorig seizoen gaat deze keer zijn Altvioolconcert, in 1929 geschreven voor Paul Hindemith en hier uitgevoerd door de alom gevierde Britse altviolist Lawrence Power. Begin februari hebben dirigent Alexander Vedernikov en hoornist Stefan Dohr het duivels lastige Hoornconcert nr.1 van Richard Strauss in hun koffer, een werk dat Strauss op zijn twintigste schreef als een hommage aan zijn hoornspelende vader. Daaromheen de Symfo-nische proloog, een werk van de Nederlander Henk Badings, dat zijn première beleefde in Wenen in 1942 onder leiding van de befaamde dirigent Karl Böhm, én de Zesde symfonie van Sjostakovitsj, een tragisch en tegelijk joviaal werk van kort voor de Tweede Wereldoorlog.

Orkest van het Zuiden te gastIn maart keert de bekende gastdirigent Kees Bakels terug in De Vrijdag van Vredenburg. Deze keer op de bok van het Orkest van het Zuiden, een fusie van het Limburgs Symfonie Orkest

en Het Brabants Orkest. Behalve Debussy’s schildering van de zee en Ravels portret van de mythologische geliefden Daphnis en Chloë, staan twee werken met de gerenommeerde Franse pianosolist Roger Muraro op het programma: de ingenieuze Variations symphoniques van César Franck en de virtuoze Etudes voor piano en orkest van de in Utrecht geboren componist Peter Schat (1935-1903).

Liederen van Strauss en een wereldpremièreIn april staan Richard Strauss én Claude Debussy en Maurice Ravel schouder aan schouder, verte-genwoordigers van politiek en artistiek ver uiteen liggende werelden. De Canadese sopraan Adrianne Pieczonka brengt een bloemlezing uit de betoverende liederen van Strauss, en Debussy en Ravel schetsen exotische sferen uit het land van hun Spaanse buren. In het extra concert gaan Strauss’ indringende schildering van de dood, Tod und Verklärung, en de Requiem Songs van de Nederlandse componist Wim Laman, van wie in 2009 de Canti d’Orfeo hun wereldpremière beleefden in De Vrijdag van Vredenburg. Dat alles en nog veel meer vormt de serie AVRO Klassiek.

21s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

v.l.n.r. Berlioz, Beethoven, Debussy en Ravelv.l.n.r. Berlioz, Beethoven, Debussy en Ravel

Page 24: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

22 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

11 oktob e r 2013 Radio Filharmonisch Orkest Dmitri Slobodeniouk dirigent Baiba Skride viool Beethoven Symfonie nr.4 Prokofjev Vioolconcert nr.2 Lutosławski Concert voor orkest

15 nove m b e r 2013 Harmonie Universelle o.l.v. Florian Deuter viool Mónica Waisman viool Corelli Concerto grosso op.6 nr.1 in D, nr.4 in D, nr.7 in D Vivaldi Concert voor 2 violen, strijkers en continuo in F Locatelli Concerto grosso op.1 nr.4 in e Geminiani Concerto grosso 'La Follia' (naar Corelli op.5) Mossi Concerto grosso op.3 nr.3 in d

20 dece m b e r 2013 Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor James Gaffigan dirigent Gijs Leenaars koordirigent La Vierge Marie Blandine Staskiewicz mezzosopraan Joseph Thomas Oliemans bariton Hérode/Le Père de Famille Jean Teitgen bas Récitant/ Un Centurion Stanislas de Barbeyrac tenor Polydorus Arnaud Richard bas Berlioz L’Enfance du Christ

Dmitri Slobodeniouk

Harmonie Universelle

Blandine Staskiewicz

a v r o k l a s s i e k

Page 25: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

23s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

Edward Gardner

Stefan Dohr

Jérémie Rhorer

10 jan uar i 2014 Radio Filharmonisch Orkest Edward Gardner dirigent Lawrence Power altviool Strauss Macbeth Walton Concert voor altviool en orkest Brahms Symfonie nr.3

7 fe b r uar i 2014 Radio Filharmonisch Orkest Alexander Vedernikov dirigent Stefan Dohr hoorn Szymanowski Concert-Ouverture Strauss Hoornconcert nr.1 Badings Symfonische Proloog Sjostakovitsj Symfonie nr.6

28 fe b r uar i 2014 Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor Jérémie Rhorer dirigent Michael Gläser koordirigent Ruth Ziesak sopraan Gerhild Romberger alt Maximilian Schmitt tenor Johannes Weisser bas Beethoven Missa solemnis

a v r o k l a s s i e k

Page 26: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

24 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

21 maart 2014 Orkest van het Zuiden Kees Bakels dirigent Roger Muraro piano Debussy La Mer Franck Variations symphoniques Schat Etudes voor piano en orkest Ravel Daphnis et Chloé, Suite nr.2

4 apr i l 2014 Radio Filharmonisch Orkest Jun Märkl dirigent Adrianne Pieczonka sopraan Liszt Prometheus Strauss Ruhe, meine Seele op.27 nr.1 Morgen op.27 nr.4 Mein Auge op.37 nr.4 Allerseelen op.10 nr.8 Cäcilie op.27 nr.2 Traum durch die Dämmerung op.29 nr.1 Zueignung op.10 nr.1 Ravel Alborada del gracioso Debussy Ibéria uit Images

6 j u n i 2014 Slotconcert Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor Antony Hermus dirigent Beethoven Elegischer Gesang Strauss Tod und Verklärung Laman Requiem Songs (wereldpremière)

Kees Bakels

Roger Muraro

Jun Märkl

a v r o k l a s s i e k

extra concert

Page 27: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

25s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

De Vrijdag van Vredenburg kijkt dit seizoen om naar vier jubilarissen uit het klassieke muziek-leven van de twintigste eeuw. Honderd jaar geleden, in 1913, zagen de Poolse componist Witold Lutosławski, de Engelsman Benjamin Britten en de Nederlander Hans Henkemans het licht. Maar ook is er ruime aandacht voor een Franse componist die in 1963 overleed, vijftig jaar geleden: Francis Poulenc. Een mooie gelegen-heid dit markante viertal in het zonnetje te zetten in een speciale serie van vier concerten plus een extra concert.

Witold Lutosławski | Witold Lutosławski (1913-1994) geldt als de meest vooraanstaande componist van Polen na Frédéric Chopin. Hij componeerde zijn leven lang in een gematigd moderne stijl met invloeden van onder anderen Stravinsky, Bartók en Debussy, en met elementen uit de Poolse volksmuziek. Zijn politieke engagement en streven naar onafhankelijkheid kreeg hij mee van zijn vader, die werd geëxecuteerd omdat hij in 1915 vocht tegen de Russische bezetting van Polen. Tijdens de bezetting van Polen door de nazi’s werd Lutosławski als leider van de militaire omroep gevangen gezet. Maar hij ontsnapte en dook onder en hield zich in leven als barpianist en muziek-

leraar. Tussen 1932 en 1937 studeer-de hij aan de Frédéric Chopin Muziekacademie in Warschau, en studeerde hij tevens wiskunde. Na de oorlog ging Lutosławski gebukt onder de censuur en repressie van het Stalin-regime. Zijn werken werden afgekeurd en gene-geerd. Niettemin bouwde hij intussen gestaag voort aan een hoogst persoonlijk en verfijnd oeuvre. Na de dood van Stalin verbeterde de culturele situatie in Polen en werd Lutosławski mede-oprichter van het festival Herfst van Warschau. In zijn Concert voor orkest gebruikt Lutosławski tegelijkertijd tegengestelde maatsoorten en ritmen als een symbool van vreedzame coëxistentie. Is het vreemd dat het werk ten doop werd gehouden niet lang na de dood van Stalin?

Benjamin Britten | Benjamin Britten (1913-1976) was een van de markante figuren uit het twintigste-eeuwse muziekleven. Achter zijn componeertafel wist hij zonder de moderne seriële, aleatorische en elektronische technieken ontroerende, amusante en indringende nieuwe muziek op papier te zetten, een nieuw soort schoonheid. Reden waarom hij een geheel eigen plaats bekleedt in de ‘heden-daagse’ muziek. Britten zette zich in voor een modernere en meer kosmopolitische stijl van componeren in het overwegend conservatieve Engeland. Hij kreeg van critici het verwijt dat hij

vier jubilarissen

Lutosławski

4 concerten + 1 gratis extra concerti n V r e d e n b u r g L e i d s c h e r i j n

• aanvang 20.15 uur inleiding 19.30 uur• abonnement € 99,-

• prijs per concert vanaf € 30,-• inclusief pauzedrankje en garderobe

Page 28: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

26 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

v i e r j u b i l a r i s s e n

bewondering koesterde voor Mahler, Berg en Stra-vinsky, componisten die niet beschouwd werden als geschikte voorbeelden voor een jonge Britse musicus. Toch zocht Britten bewust

aansluiting bij de eeuwenoude Engelse traditie en keek hij veelvuldig om. Een van zijn bekend-ste werken, The Young Person’s Guide to the Orchestra (1946), heeft als ondertitel Variations and Fugue on a Theme of Purcell, en heeft als centraal thema een melodie ontleend aan Henry Purcells Abdelazar. Britten schreef zijn Serenade voor tenor, hoorn en strijkers gedu-rende de Tweede Wereldoorlog. De vocale partij van deze bijzondere liedcyclus op teksten van onder anderen Tennyson, Blake en Keats was bestemd voor Brittens vriend, de tenor Peter Pears.

Hans Henkemans | De Neder-landse componist en pianist Hans Henkemans (1913-1995) maakte vooral naam als vertolker van de muziek van Mozart en Debussy. Vanaf 1945 trad hij rond de zestig keer op in het Concertgebouw in Amsterdam, speelde alle pianocon-certen van Mozart voor de radio en

nam het complete piano-oeuvre van Claude Debussy op. Daarnaast was hij werkzaam als psychiater, gespecialiseerd in faalangst bij musici. Henkemans studeerde van 1926 tot 1931 piano en compositie bij Bernhard van den Sigtenhorst Meyer en van 1933 tot 1938 bij Willem Pijper. Zelf was Hans Henkemans vanaf de jaren 1960 docent compositie aan het Conservatorium van Groningen en docent piano aan het Conservatori-um van Amsterdam. Vanwege zijn rol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog ontving hij

in 1963 de Prijs van de Stichting Kunstenaars-verzet. Hans Henkemans schreef vooral instrumen-tale muziek en werd met name beïnvloed door Debussy, Ravel en Willem Pijper. Tot zijn bekendere werken behoren de concerten voor viool, altviool en harp, de drie pianoconcerten, en de Partita voor orkest die in deze serie tot klinken komt.

Francis Poulenc | Ergens in de jaren 1940 landde een net voltooid strijkkwartet in het Parijse riool bij Place Péreire. De componist had het zojuist laten doorspelen, maar vond het een mislukking. Het is een voorbeeld van de genadeloze zelfkritiek van Francis Poulenc. Had hij zich niet ooit getypeerd als een geniaal tweederangs componist? Veel van Poulencs muziek is vol ironie, sentiment en nostalgie. Vaak zijn flarden Haydn, Chopin, Fauré, Ravel en Prokofjev te horen, maar ook van muziek uit het theater, de danszaal, het café en het circus, en hier en daar een enkele straatdeun. Een drastische omslag in zijn leven ervoer Poulenc halverwege de jaren 1930. Aanleiding was de dood van zijn goede vriend Pierre-Octave Ferroud, componist en criticus, die in 1936 omkwam bij een auto-ongeluk en daarbij onthoofd werd. Diep onder de indruk ondernam Poulenc een bedevaart naar Notre Dame de Rocamadour, een kerk in de bergen van Zuidwest Frankrijk met een beeld van de heilige maagd in zwarte steen. Dat was het moment van Poulencs her-bekering tot het katho-licisme van zijn jonge jaren. De weerslag van die pelgrimage is te horen in de Litanies à la Vierge noire, een werk dat een nieuwe fase in Poulencs bestaan inluidde, een fase van diep ontroerende koormuziek zoals die in deze serie te horen is.

Britten

Page 29: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

27s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

Radio Filharmonisch Orkest

Erin Wall

WITOLD LUTOSłAWSKI (1913-1994) 11 oktob e r 2013 Radio Filharmonisch Orkest Dmitri Slobodeniouk, dirigent Baiba Skride viool Beethoven Symfonie nr.4 Prokofjev Vioolconcert nr.2 Lutosławski Concert voor orkest

BENJAMIN BRITTEN (1913-1976) 18 oktob e r 2013 Rotterdams Philharmonisch Orkest Pablo Heras-Casado dirigent John Mark Ainsley tenor Martin van de Merwe hoorn Mahler Blumine Britten Serenade voor tenor, hoorn en strijkers Sjostakovitsj Symfonie nr.9

HANS HENKEMANS (1913-1995) 1 nove m b e r 2013 Radio Filharmonisch Orkest Markus Stenz dirigent Henkemans Partita Mahler Symfonie nr.1 ‘Titan’

FRANCIS POULENC (1899-1963) 6 dece m b e r 2013, jacob i ke r k utr echt Groot Omroepkoor Gijs Leenaars dirigent Leo van Doeselaar orgel Poulenc Un soir de neige Poulenc Quatre petites prières de Saint François d’Assise Poulenc Quatre motets pour le temps de Noël Bach Pièce d’Orgue BWV572 Martin Mis voor dubbelkoor

v i e r j u b i l a r i s s e n

extra concert

8 nove m b e r 2013 Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor James Gaffigan dirigent Daniel Reuss koordirigent Erin Wall sopraan Prokofjev Symfonie nr.3 ‘Vuurengel’ Poulenc Litanies à la vierge noir Poulenc Stabat Mater

Page 30: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

De serie Muzikale Meesterwerken brengt in acht concerten plus een bonusconcert het neusje van de zalm uit de klassieke muziek van de afgelo-pen drie eeuwen. Uitvoerenden zijn het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, de gastorkesten Ludwig, het Nederlands Kamer-orkest, het Amsterdam Baroque Orchestra en Amsterdam Sinfonietta. Daarbij gerekend nog acht vocale solisten, vier pianisten, onder wie de gebroeders Jussen, een fluitist, twee organisten, Ton Koopman en Tini Mathot, twee violisten, plus de dirigenten die alles in goede banen leiden, onder wie chef-dirigent Markus Stenz en vaste gastdirigent James Gaffigan. De serie vormt een boog van eeuwen, van de tijd van de Weense Klassieken, via de Romantiek en twintigste eeuw tot onze tijd. Kort samengevat: van Wolfgang Amadeus Mozart tot Peter-Jan Wagemans. Concertmeester Joris van Rijn en de gebroeders Arthur & Lucas Jussen bijten het spits af van de serie begin oktober, samen met orkest Ludwig, een zelfstandig ensemble, gevormd door ambitieuze topmusici uit de inmiddels opgeheven

Radio Kamer Filharmonie, het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest. Naast symfoni-sche eerstelingen van Mozart en Beethoven, en het jazz-achtige Pianoconcert in G van Maurice Ravel, gaat een wereldpremière van een Neder-landse componist die de werelden van de jazz en de klassieke muziek bij elkaar bracht: Together voor 2 piano’s van Theo Loevendie (*1930).

Jubilarissen Strauss en HenkemansDe twee concerten in november staan in het teken van twee jubilarissen. Dit seizoen wordt herdacht dat Richard Strauss honderdvijftig jaar geleden geboren werd, in 1864, reden om de virtuoze componist in De Vrijdag van Vredenburg te eren met een aparte serie. Begin november gaat in de serie Muzikale Meesterwerken zijn symfonisch gedicht Ein Heldenleben, een muzikaal zelfportret dat Strauss opdroeg aan het Concertgebouworkest en dirigent Willem Mengelberg. De andere jubilaris is Hans Henke-mans (1913-1995), de Nederlandse componist en pianist die honderd jaar geleden geboren werd en vooral naam maakte als vertolker van de muziek van Mozart en Debussy. Van hem gaat een van zijn bekendere werken, de

28 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

Muzikale MeesterwerkenVan Mozart tot Wagemans

8 concerten + 1 gratis extra concerti n V r e d e n b u r g L e i d s c h e r i j n

• aanvang 20.15 uur inleiding 19.30 uur• abonnement € 189,-• prijs per concert vanaf € 30,-

• inclusief pauzedrankje en garderobe

Page 31: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

gematigd moderne Partita voor orkest. Aanslui-tend klinkt Mahlers kleurrijke Eerste Symfonie ‘Titan’, met prachtige natuurevocaties, zwervers-leed, een treurmars en een vulkanische finale. ‘Mijn tijd komt wel’, zei Mahler na de spraakmakende première.

Ton Koopman zeventig jaarNa de huiselijke taferelen uit de kinderjaren van Jezus in Berlioz’ L’Enfance du Christ tegen Kerst en het gastoptreden van het Nederlands Kamerorkest krijgen in februari Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra ruim baan, vanwege de zeventigste verjaardag van de maestro. Samen met zijn eega Tini Mathot brengt hij een programma rond Bach en tijdgenoten. Halverwege maart doen Amsterdam Sinfonietta, dirigente Candida Thompson en de Russische pianist Alexander Melnikov Utrecht aan voor Peter-Jan Wagemans’ sfeervolle en schrijnende Requiem voor strijkorkest en slagwerk, Mozarts blijmoedige Pianoconcert nr.9 ‘Jeunehomme’ en de Metamorphosen van Richard Strauss, een instrumentale treurzang over de waanzin van de oorlog en de teloorgang van de Duitse cultuur. Violistisch vuurwerk

In mei klinkt de serie Muzikale Meesterwerken uit met violistisch vuurwerk van Camille Saint-Saëns door de in Litouwen geboren violist Julian Rachlin, een orkestrale fantasie die film-componist Franz Waxman in 1947 schreef naar de opera Carmen van Bizet, en ten slotte de Lemminkäinen-suite van Sibelius, een schil-dering van de avonturen van de legendarische figuur Lemminkäinen uit de Finse sagencyclus Kalevala.

In het extra concert op 20 september beleeft u de feestelijke opening van het seizoen van De Vrijdag van Vredenburg. De machtige klanken van het openingswerk kent u waarschijnlijk uit Stanley Kubricks film 2001: A Space Odyssey. Het is Richard Strauss’ stralende en krachtige symfonisch gedicht Also sprach Zarathustra. Aansluitend gaan twee weinig uitgevoerde reli-gieuze werken van de Moravische tijdgenoot van Strauss, Leoš Janáček, en het stralende Te Deum dat Antonín Dvořák in de Verenigde Staten schreef ter ere van de 400ste ‘verjaardag’ van de ontdekking van Amerika door Columbus.

29s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

Muzikale MeesterwerkenVan Mozart tot Wagemans

v.l.n.r. Strauss, Koopman, Mozart en Sibeliusv.l.n.r. Strauss, Koopman, Mozart en Sibelius

Page 32: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

30 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

4 oktob e r 2013 Ludwig Joris van Rijn concertmeester Arthur & Lucas Jussen piano Mozart Symfonie nr.1 Loevendie Together voor 2 piano’s (wereldpremière) Ravel Pianoconcert in G Beethoven Symfonie nr.1

1 nove m b e r 2013 Radio Filharmonisch Orkest Markus Stenz dirigent Henkemans Partita Mahler Symfonie nr.1 ‘Titan’

22 nove m b e r 2013 Radio Filharmonisch Orkest Markus Stenz dirigent Jacques Zoon fluit Beethoven Ouverture Leonore II Schat Lenteconcert voor fluit en orkest op.36 Strauss Ein Heldenleben

Arthur en Lucas Jussen

Markus Stenz

Jacques Zoon

Radio Filharmonisch Orkest

m u z i k a l e m e e s t e r w e r k e n

Page 33: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

31s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

Markus Stenz, chef-dirigent Radio Filharmonisch Orkest vanaf seizoen 2012-2013

Thomas Oliemans

Gordan Nikolic

Ton Koopman

20 dece m b e r 2013 Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor James Gaffigan dirigent Gijs Leenaars koordirigent La Vierge Marie Blandine Staskiewicz mezzosopraan Joseph Thomas Oliemans bariton Hérode/Le Père de Famille Jean Teitgen bas Récitant/ Un Centurion Stanislas de Barbeyrac tenor Polydorus Arnaud Richard bas Berlioz L’Enfance du Christ

17 jan uar i 2014 Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolic viool Bezhod Abduraimov piano Vaughan Williams The lark ascending Beethoven Pianoconcert nr.2 Hendrik Andriessen Kuhnau-variaties Schubert Symfonie nr.6 14 fe b r uar i 2014 Ton Koopman 70 jaar Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman orgel Tini Mathot orgel Vocale solisten J.S. Bach Sinfonia uit Cantate 'Ich glaube, lieber Herr, Hilf meinem Unglauben' BWV109 J.S. Bach Kaffeekantate BWV211 Reichardt Concert voor twee orgels VIII in D J.C.F. Bach Sinfonia in Bes

m u z i k a l e m e e s t e r w e r k e n

Page 34: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

32 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

Alexander Melnikov

Pietari Inkinen

Katrien Baerts

14 maart 2014 Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson viool Alexander Melnikov piano Wagemans Requiem voor strijkorkest en slagwerk Mozart Pianoconcert nr.9 in Es KV271 ‘Jeunehomme’ Strauss Metamorphosen

23 m e i 2014 Radio Filharmonisch Orkest Pietari Inkinen dirigent Julian Rachlin viool Keuris Sinfonia Saint-Saëns Introduction et rondo capriccioso Bizet/Waxman Carmen Fantasy Sibelius Lemminkäinen-suite

Openingsconcert 20 se pte m b e r 2013 Radio Filharmonisch Orkest & Groot Omroepkoor Jakub Hrůša dirigent Michael Gläser koordirigent Katrien Baerts sopraan Pavel Cernoch tenor Andrew Schroeder bariton Strauss Also sprach Zarathustra Janáček Otče náš Janáček Věčné Evangelium Dvořák Te Deum

m u z i k a l e m e e s t e r w e r k e n

extra concert

Page 35: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

33s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

Markus Stenz, chef-dirigent Radio Filharmonisch Orkest

Page 36: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

34 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

ton koopman 14 fe b r uar i 2014 Ton Koopman 70 jaar Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman orgel Tini Mathot orgel Vocale solisten J.S. Bach Sinfonia uit Cantate ‘Ich glaube, lieber Herr, Hilf meinem Unglauben ’ BWV109 J.S. Bach Kaffeekantate BWV211 Reichardt Concert voor twee orgels VIII in D J.C.F. Bach Sinfonia in Bes

(Dit concert maakt ook deel uit van de serie TROS Vocaal, zie pag. 36)

Op 14 februari 2014 krijgen Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra ruim baan, vanwege de zeventigste verjaardag van de maestro. Samen met zijn eega Tini Mathot brengt hij een programma rond Bach en tijdgenoten. Acht jaar lang was Ton Koopman chef-dirigent van het Radio Kamerorkest, van 1993 tot 2001. Ton Koopman verzorgt met zijn orkest, en doch-ter Marieke als verteller op 16 februari ook een aflevering van de familievoorstelling Oorwurm in De Magische Muziekfabriek (zie pag. 41 van deze brochure)

Twee maestro’s van 70&

Ton Koopman & Amsterdam Baroque Orchestra op 15 december 2012 in De Vrijdag van Vredenburg

Page 37: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

35s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

peter eötvös 21 fe b r uar i 2014 Peter Eötvös 70 jaar Radio Filharmonisch Orkest Peter Eötvös dirigent Midori viool Kodály Dansen van Galanta Eötvös Vioolconcert ‘DoReMi’ (Nederlandse première) Bartók Concert voor orkest

(Dit concert maakt ook deel uit van de serie TROS Klasiek, zie pag. 15)

Een week later staat de Hongaarse componist en dirigent Peter Eötvös in de schijnwerpers, eveneens een maestro van zeventig. Als een van de chef-dirigenten van het Radio Kamerorkest zorgde hij ruim tien jaar voor spraakmakende concerten voor de Nederlandse omroep. Op 21 februari 2014 is hij aan het werk te zien met het Radio Filharmonisch Orkest, dat hij dirigeert in de Nederlandse première van zijn eigen Vioolconcert ‘DoReMi’ met soliste Midori en werken van zijn landgenoten Kodály en Bartók.Het Radio Filharmonisch Orkest verleent met dit concert op 20 februari 2014 in de Philharmonie van Keulen eveneens een bijdrage aan de viering van de 70ste verjaardag van Peter Eötvös aldaar.

Twee maestro’s van 70&

Bijzondere aandacht besteedt De Vrijdag van Vredenburg aan twee dirigenten die grote invloed hadden op de artistieke koers van de voorloper van de inmiddels opgeheven Radio Kamer Filharmonie, het vroegere Radio Kamerorkest, namelijk Ton Koopman en Peter Eötvös.

Page 38: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

TROS Vocaal

36 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

Vier maal Groot OmroepkoorDe Vrijdag van Vredenburg zou niet compleet zijn zonder een serie gewijd aan het meest per-soonlijke en meest indringende instrument op aarde: de menselijke stem. In vijf concerten en een extra concert trekt een keur aan solisten en koorzangers aan de luisteraar voorbij. Met in de hoofdrol het onvolprezen Groot Omroepkoor, het professionele vocale ensemble van de Nederlandse Omroep. Het belooft een mooie excursie te worden langs gezongen hoogte-punten uit het klassieke repertoire. Cantates van Bach, het levensverhaal van Jeanne d’Arc beschreven door Honegger, een meesterlijke Missa solemnis van Beethoven, de droe-fenis van Maria aan de voet van het kruis geschilderd door Dvořák in zijn Stabat Mater, sfeervolle koormuziek van Francis Poulenc en een Mis voor dubbelkoor van de Zwitsers-Nederlandse componist Frank Martin.

De serie begint met een gastoptreden door De Nederlandse Bachvereniging. Dirigent Jos van

Veldhoven presenteert samen met een drietal solisten een programma met adventscantates van Bach en zijn grote voorbeelden Buxtehude en Weckmann.

Jeanne d’Arc op de brandstapelNa het oratorium over de oudtestamentische koning David van de Zwitsers-Franse com-ponist Arthur Honegger, Le roi David, drie seizoenen geleden, gaat dit jaar diens drama-tische oratorium over de lotgevallen van de befaamde Franse heldin Jeanne d’Arc, Jeanne d’Arc au bûcher. Chef-dirigent Markus Stenz gaat het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor voor, en Wilma ten Wolde geeft leiding aan haar Nationaal Kinderkoor.

Missa solemnis en Stabat MaterIn februari staan Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra in de schijn-werpers, vanwege de zeventigste verjaardag van de maestro. Samen met zijn eega Tini Mathot brengt hij een programma rond Bach en tijdgenoten. Later die maand gaat een van de grootste, avondvullende vocale meesterwerken uit de westerse cultuur: de Missa solemnis

5 concerten + 1 gratis extra concerti n V r e d e n b u r g L e i d s c h e r i j n

• aanvang 20.15 uur inleiding 19.30 uur• abonnement € 139,-• prijs per concert vanaf € 30,-

• inclusief pauzedrankje en garderobe

Page 39: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

TROS Vocaal

van Beethoven. Het werk is berucht van-wege zijn complexiteit en de hoge technische moeilijkheidsgraad. Niet voor niets vergeleek dirigent John Eliot Gardiner het stuk voor de koorzangers als het beklimmen van de Mount Everest, maar dan zonder zuurstofmasker. In april klinkt het aangrijpende Stabat Mater van de Bohemer Antonín Dvořák, een werk dat hij voltooide nadat hij in korte tijd drie van zijn kinderen verloren had.

Poulenc en MartinIn het extra concert begin december staat verfijnde koormuziek centraal van jubilaris

Francis Poulenc (1899-1963), de neo-klassieke Franse componist die dit seizoen vijftig jaar geleden overleed. Het concert besluit met de Mis voor dubbelkoor van de Zwitsers-Nederlandse componist Frank Martin (1890-1974). Martin schreef met deze mis in de jaren 1920 zijn belangrijkste a cappella koorwerk. Dermate persoonlijk was dit werk voor Martin, dat hij het lange tijd niet aan de openbaarheid prijs wilde geven. De eerste uitvoering liet tot 1963 op zich wachten. Hier ontfermen het Groot Omroepkoor en chef-dirigent Gijs Leenaars zich over Martins meesterwerk.

37s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

v.l.n.r. Dvořák, Buxtehude, Honegger en Martin

Groot Omroepkoor

Page 40: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

38 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

29 nove m b e r 2013 De Nederlandse Bachvereniging Jos van Veldhoven dirigent Zsuzsi Tóth sopraan Nicholas Mulroy tenor Peter Harvey bas ‘Nun komm’ Nicolai Wie schön leuchtet der Morgenstern Praetorius Es ist ein Ros entsprungen Bach Cantate Schwingt freudig euch empor BWV36 Luther Nun komm der Heiden Heiland Bach Cantate Nun komm der Heiden Heiland BWV62 Buxtehude Befiehl dem Engel dass er komm BuxWV10 Weckmann Gegrüsset seist du Holdselige Bach Cantate Nun komm der Heiden Heiland BWV61 24 jan uar i 2014 Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor Nationaal Kinderkoor Markus Stenz dirigent Wilma ten Wolde dirigent kinderkoor Jeanne d’Arc Guillemette Laurens mezzosopraan Frère Dominique Sébastien Dutrieux spreekstem 1er Récitant Benoît de Leersnyder bariton 2me Récitant Arnaud Richard bas-bariton La Vierge Monique Krüs sopraan Margeurite An de Ridder sopraan Catherine Élodie Méchain alt Une voix/Porcus/ Donald Litaker tenor Héraut/Le Clerc Honegger Jeanne d’Arc au bûcher 28 fe b r uar i 2014 Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor Jérémie Rhorer dirigent Michael Gläser koordirigent

Jos van Veldhoven

Zsuzsi Tóth

Ruth Ziesak

t r o s v o c a a l

Page 41: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

39s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

Johannes Weisser

Jun Märkl

Ruth Ziesak sopraan Gerhild Romberger alt Maximilian Schmitt tenor Johannes Weisser bas Beethoven Missa solemnis 4 apr i l 2014 Radio Filharmonisch Orkest Jun Märkl dirigent Adrianne Pieczonka sopraan Liszt Prometheus Strauss Ruhe, meine Seele op.27 nr.1 Morgen op. 27 nr.4 - Mein Auge op.37 nr.4 - Allerseelen op.10 nr.8 - Cäcilie op.27 nr.2 - Traum durch die Dämmerung op.29 nr.1 - Zueignung op.10 nr.1 Ravel Alborada del gracioso Debussy Ibéria uit Images 18 apr i l 2014 Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor Vasily Petrenko dirigent Martina Batič koordirigent Tatiana Monogarova sopraan Agnes Zwierko alt Peter Auty tenor Nathan Berg bas Dvořák Stabat Mater

6 dece m b e r 2013, jacob i ke r k utr echt Groot Omroepkoor Gijs Leenaars dirigent Leo van Doeselaar orgel Poulenc Un soir de neige Poulenc Quatre petites prières de Saint François d’Assise Poulenc Quatre motets pour le temps de Noël Bach Pièce d’Orgue BWV572 Martin Mis voor dubbelkoor

Vasily Petrenko

t r o s v o c a a l

extra concert

Page 42: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g40

Een van de hoogtepunten in het concert-seizoen van De Vrijdag van Vredenburg vormt het jaarlijkse a cappella-concert van het Groot Omroepkoor in de Jacobikerk in het centrum van Utrecht. De bijzondere akoestiek, de atmosfeer van de kerk en de sublieme kwaliteit van de uitvoering maken deze concerten tot een bijzondere beleving. Op 6 december 2013 brengt het koor onder leiding van chef-dirigent Gijs Leenaars een ode aan twee grootmeesters op het gebied van de 20ste-eeuws vocale muziek: Francis Poulenc (1899-1963) en Frank Martin (1890-1974).

6 dece m b e r 2013, jacob i ke r k utr echt Groot Omroepkoor Gijs Leenaars dirigent Leo van Doeselaar orgel Poulenc Un soir de neige Poulenc Quatre petites prières de Saint François d’Assise Poulenc Quatre motets pour le temps de Noël Bach Pièce d’Orgue BWV572 Martin Mis voor dubbelkoor

Op 11 april 2014 dirigeert de Amerikaanse dirigent André Thomas het koor in een bijzonder programma met lichte toets: met o.m. spirituals, close harmony, musical en werk van André Thomas. Locatie: Vredenburg Leidsche Rijn.

Voor het beluisteren van eerdere a cappella concerten van het Groot Omroepkoor kunt u terecht in het concerthuis van Radio 4: www.radio4.nl/concerthuis

Groot Omroepkoora cappella• Aanvangstijd 20.15 uur

• Twee concerten voor € 45,-

• Losse kaarten vanaf € 30,-

• inclusief pauzedrankje en garderobe

Jacobikerk, Groot Omroepkoor in de Vrijdag van Vredenburg, 25 januari 2013

Page 43: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

41s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4 41s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

2013 | 2014

Groot Omroepkoora cappella ZONDAG 17 NOVEMBER 2013 | 11.00 UUR

Meneer Gijs wil een Prijs!Fabriek VocaalGroot OmroepkoorGijs Leenaars dirigentWillem de Vries verteller

Meneer Gijs is koordirigent en hij heeft maar één droom: de Grote Wereld Cup voor Koren winnen. Maar zijn koortje telt maar vier zangers, die ook nog eens voortdurend ruzie met elkaar maken. Hij moet een list verzinnen en dus besluit hij audities te houden. Maar de problemen lijken alleen maar groter te wor-den, want de meest vreemde types melden zich aan. Een grappige en ontroerende, maar vooral een heerlijke meezingvoorstelling over zingen, zingen en nog eens zingen.

ZONDAG 16 FEBRUARI 2014 | 11.00 UUR

Oorwurm Amsterdam Baroque Orchestra Ton Koopman dirigent Marieke Koopman verteller

Bas zit met een muziekje in haar hoofd. Maar waar kent ze het van? Als een oorwurm kriebelt het de hele dag in haar oren. Ze moet het weten. Zou de grote dirigent Ton Koopman haar kunnen helpen? Samen met hem en zijn orkest proberen ze het geheim te ontrafelen.

ZONDAG 16 MAART 2014 | 11.00 UUR

Het Olifantje Babar Instrumentaal ensemble uit het Radio Filharmonisch OrkestJoep Onderdelinden vertellerMargrith Vrenegoor tekst, regiePeter Claassen vormgevingop muziek van Francis Poulenc

Het Olifantje Babar vlucht uit het oerwoud voor jagers en komt terecht in de grote stad. Daar gaat hij wonen bij een oude dame die hem van alles leert. Gaat hij terug naar het oerwoud? Francis Poulenc maakte ontwape-nende muziek bij dit fantastische, grappige verhaal.

3 familieconcerten in Vredenburg Leidsche rijn voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders/verzorgers, tantes, ooms, oma’s en opa’sdrie concerten kinderen: € 33,- (los concert 13,50) | volwassenen: € 41,- (los concert 16,50)

Page 44: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

Vredenburg zit sinds 2007 in twee tijdelijke locaties: de Leeuwenbergh in de oude binnenstad van Utrecht en Vredenburg Leidsche Rijn (De Rode Doos) langs de snelweg A2. In 2014 gaat Vredenburg terug naar de oude locatie aan het Vredenburgplein. Hier komt een heel nieuw gebouw, waarin de oude grote symfonische zaal van Vredenburg bewaard is gebleven. Hieronder staan een aantal vragen en antwoorden over deze verhuizing.

Waarom een nieuw gebouw?De belangrijkste aanleiding om op de plek van het oude Vredenburg een heel nieuw gebouw neer te zetten, was dat de bedrijfsvoering van zowel Muziekcentrum Vredenburg als poppodium Tivoli tegen allerlei grenzen aanliep en één nieuw gebouw voor beide podia de beste oplossing was. Nieuwbouw op deze locatie biedt bovendien ongekende mogelijkheden voor een aanzienlijke verbetering en uitbreiding van het live muziekaanbod in de stad. De nieuwe locatie wordt qua voorzieningen en diversiteit van het aanbod in één keer het grootste muziekpodium

van het land. Een enorme verbetering ten opzichte van het oude gebouw is onder meer de nieuwe kamermuziekzaal.In de oorspronkelijke plannen speelde ook het jazzpodium SJU nog een rol, maar dit podium is ondertussen gesloten. Desondanks is er in de nieuwe opzet ook een plaats voor de jazz behouden gebleven.

Wat komt er in dit nieuwe gebouw?In dit grotendeels nieuwe gebouw komen vijf concertzalen: een zaal voor symfonische muziek voor 1700 bezoekers (dit is dus de huidige ‘oude’ grote zaal die wordt gerenoveerd), een kamermuziekzaal (ruim 500 stoelen), een popzaal (2000 bezoekers), een cross-over zaal (circa 550 bezoekers) en ook nog een jazz-zaal (meer dan 300 bezoekers). Ook komen er diverse vergader- en congresfaciliteiten, een grand café, een jazzcafé en een restaurant.

Wie komt er in dit nieuwe gebouw?De exploitatie van dit grotendeels nieuwe concertgebouw komt in handen van een stichting die een samensmelting is van de huidige Vredenburg-organisatie en poppodium Tivoli. Er komt dus één organisatie die de

42 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

De toekomst van Vredenburg

Page 45: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

programmering voor het hele gebouw gaat samenstellen. Als het gebouw af is, wordt het eigendom van de gemeente Utrecht en zal het door deze nieuwe organisatie worden gehuurd.

Op welke locatie wordt dit gebouwd?Het nieuwe gebouw wordt gebouwd op de noordwest hoek van het Vredenburgplein (op de plaats van het oude Muziekcentrum Vredenburg). Het gebouw presenteert zich vooral in de richting van het Centraal Station en het Smakkelaarsveld. Hier bevinden zich op begane grond de centrale entree, het grand café, een restaurant en de kassa. Tussen dit gebouw en de kade van de nieuwe Catharijnesingel komt een groot terras.

Als het gebouwd is, wat is er dan te horen, te zien en te beleven?In dit nieuwe muziekcentrum zullen jaarlijks ongeveer 1200 activiteiten plaatsvinden op het gebied van live muziek en andersoortige culturele evenementen. Het programma omvat onder meer symfonische concerten, dansavonden, kamermuziekuitvoeringen, popconcerten, uitvoeringen op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, kinderconcerten en -disco's, educatieve projecten, muziektheater, literaire evenementen en stand-up comedy. Jaarlijks worden er meerdere spraakmakende festivals met een internationale uitstraling georganiseerd. Per jaar worden ongeveer 800.000 bezoekers verwacht. Daarnaast vinden er congressen, televisieopnamen en andere verhuuractiviteiten plaats.

Wat gebeurt er met de eigenheid van de huidige podia?Wij vinden het zeer belangrijk dat ons publiek zich niet alleen blijft herkennen in het programma, maar zich ook thuis gaat voelen in het nieuwe gebouw. Daarom worden

er meerdere sferen gecreëerd, ‘biotopen’ genaamd; dit zijn combinaties van zaal, foyer, caféruimten en voorzieningen als de garderobe en de artiestenfoyer waarin een bepaalde muzieksoort het beste tot z'n recht komt. Hierbij wordt aandacht besteed aan sfeer, vormgeving, service, akoestiek, klimaatomstandigheden etc. Zo krijgen de ruimtes rond de symfonische zaal een andere uitstraling dan die bij de popzaal, de crossoverzaal of de jazz-zaal. Om deze verschillen in sferen en beleving te bereiken zijn er meerdere architecten bij het ontwerp betrokken; elke ‘biotoop’ heeft zijn eigen architect.

Wanneer gaat het open?De verwachting is dat de nieuwbouw begin 2014 wordt afgerond. September 2014 gaan de deuren open voor het publiek. Het concertseizoen 2014-2015 is het eerste complete seizoen in het nieuwe gebouw met daarin de gerenoveerde ‘oude’ symfonische zaal. Als de afbouw en de inrichting van het gebouw qua tijd meevallen, zullen er misschien al eerder (proef)concerten worden gehouden; denk daarbij aan het voorjaar en de zomer van 2014. Als dat zo is, zullen we u daarover informeren (via onze website en nieuwsbrief).

Wat doen Vredenburg en Tivoli tot aan de opening van het nieuwe gebouw?Vredenburg en poppodium Tivoli (aan de Oudegracht in Utrecht) blijven tot aan de opening van het nieuwe gebouw op hun huidige locaties programmeren. Na de verhuizing zal Vredenburg Leidsche Rijn (De Rode Doos) sluiten. In het voorjaar van 2014 stopt Vredenburg al met het programmeren van concerten in de Leeuwenbergh (Vredenburg huurt de Leeuwenbergh nu van de stichting Vrienden van de Leeuwenbergh). Tivoli aan de Oudegracht sluit haar deuren, maar Tivoli de Helling blijft bestaan.

43s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

Page 46: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

44 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

De basis van de huidige omroepensembles werd direct na de Tweede Wereldoorlog gelegd. Maar liefst zes ensembles konden voor uiteenlopende genres worden ingezet. Sinds 2005 telde het inmiddels gevormde Muziekcentrum van de Omroep (MCO) als gevolg van reorganisaties nog vier ensembles. Daarvan dreigden er in 2013 twee te worden opgeheven. Het Metropole Orkest kreeg op de valreep echter een kans te overleven. Dit orkest bereidt zich nu voor op een zelfstandig bestaan en hoopt in de toekomst uit het cultuurbudget van OCW gefinancierd te worden. Voor de Radio Kamer Filharmonie valt het doek definitief: dit orkest, dat jarenlang zo’n bijzondere bijdrage leverde aan het Nederlandse muziekleven, houdt medio 2013 op te bestaan. Er blijven twee ‘klas-sieke’ omroepensembles over: het Radio Filhar-monisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Zij komen samen met het team Levende Muziek van de omroepen in een nieuwe organisatie waarvan de naam later bekend wordt gemaakt. De twee ensembles houden hun basis in de voormalige studio’s van de VARA aan de Heuvellaan in Hil-versum. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor blijven een aanzienlijk deel van de series met levende muziek op de radio verzorgen, in de concerten die vanuit Utrecht en Amsterdam op Radio 4 worden uitgezonden.

Radio Filharmonisch Orkestchef-dirigent markus stenz

Het Radio Filharmonisch Orkest (RFO), opgericht in 1945 door Albert van Raalte, wordt gezien als een van de beste orkesten van Nederland. Ook in het buitenland wordt deze reputatie steeds meer op waarde geschat, mede door verschillende buitenlandse tournees en internationaal lovend ontvangen cd’s. Het Radio Filharmonisch Orkest excelleert in een groot aantal genres en onderscheidt zich in het Nederlandse muziekleven door bijzondere en avontuurlijke programma’s. Het merendeel van de concerten is te beluisteren in de NTR Zater-dagMatinee, De Vrijdag van Vredenburg en Het Zondagochtend Concert.

Het orkest werd achtereenvolgens geleid door de chef-dirigenten Paul van Kempen, Bernard Haitink, Jean Fournet, Willem van Otterloo, Hans Vonk, Sergiu Comissiona, Edo de Waart en Jaap van Zweden. Sinds het seizoen 2012-2013 is Markus Stenz chef-dirigent. De Amerikaanse diri-gent James Gaffigan is vaste gastdirigent sinds het seizoen 2011-2012.Voorts wist het Radio Filharmonisch Orkest een aantal befaamde gastdirigenten aan zich te binden, onder wie Leopold Stokowski, Kirill Kon-drasjin, Antal Doráti, Riccardo Muti, Kurt Masur,

Nieuwe fase in bestaanOMROEPENSEMBLES

Page 47: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

45s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

Mariss Jansons, Michael Tilson Thomas, Gennady Rozhdestvensky en Valery Gergiev. Het orkest onderhoudt speciale contacten met dirigenten aan wie het bijzondere eretitels heeft gegeven: Jaap van Zweden, honorary chief con-ductor, Edo de Waart, eredirigent en Bernard Haitink, die zeer recent (december 2012) het beschermheerschap heeft aanvaard. Haitink zal in 2014 met het RFO bovendien zijn zestigjarig dirigentenjubileum vieren.

Het orkest viel de eer te beurt een groot aantal composities in première te brengen van belang-rijke componisten als Messiaen, Berio, Boulez, Henze, Carter, Adams, Birtwistle, Adès, De Raaff, Oestvolskaja, Verbey, Vriend en Rijnvos.Het Radio Filharmonisch Orkest heeft bovendien een indrukwekkende plaat- en cd-catalogus opgebouwd. Op verschillende labels verschenen vanaf de jaren ’70 legendarische grammofoon-platen met dirigenten als Stokowski, Doráti en Fournet. Opnamen van onder meer de complete symfonieën van Mahler onder leiding van Edo de Waart verschenen op cd, alsook een unieke Wagner-box en orkestwerken van Rachmaninov. Cd’s met werken van hedendaagse componisten als Jonathan Harvey, Klas Torstensson en Jan van Vlijmen werden onderscheiden met prijzen en eervolle vermeldingen. Onlangs werd een inte-grale Sjostakovitsj-serie afgerond die de dirigent Mark Wigglesworth op het label BIS Records met medewerking van het RFO en het BBC National Orchestra of Wales realiseerde. Met het label Challenge Records werkt het RFO nauw samen. Voor dit label wordt de laatste hand gelegd aan een Bruckner-cyclus onder leiding van Jaap van Zweden. Ook worden voor dit label alle symfonieën van Hartmann opgenomen en zijn er concrete plannen dit eveneens te doen met de symfonieën van Prokofjev onder leiding van James Gaffigan. In de afgelopen jaren werden opnamen van Wagners Lohengrin, Die Meister-singer von Nürnberg en Parsifal (door het RFO

onder Jaap van Zweden uitgevoerd in de NTR ZaterdagMatinee) lovend ontvangen; de live-registratie van Parsifal werd onderscheiden met de Edison Klassiek 2012 in de categorie Opera. Een opname van Martins opera Der Sturm op Hyperion, in 2008 uitgevoerd in de NTR ZaterdagMatinee, werd bekroond met de International Classical Music Award 2012.www.radiofilharmonischorkest.nl

Groot Omroepkoorchef-dirigent gijs leenaars

Het Groot Omroepkoor bekleedt een unieke positie in Nederland. Het is al sedert zijn oprich-ting, kort na de Tweede Wereldoorlog, het enige koor dat het grote koor-symfonische repertoire op professionele wijze uitvoert. Het koor is nauw verbonden met de Nederlandse Publieke Omroep en het merendeel van de concerten vindt dan ook plaats in de omroepseries: de NTR ZaterdagMa-tinee, De Vrijdag van Vredenburg en Het Zondag-ochtend Concert. Het repertoire in deze series beweegt zich tussen hedendaags werk – vaak opdrachtwerken aan Nederlandse componisten zoals Wagemans, Visman en Vleggaar en premiè-res van werk van hedendaagse buitenlandse componisten, waaronder MacMillan, Henze en Adams – en al ‘klassieke’ twintigste-eeuwse componisten als Boulez, Stockhausen, Kagel, Ligeti en Messiaen. Op het programma staan daarnaast oudere twin-tigste-eeuwse werken, opera en het romantische repertoire. Vaak gaat het om bijzondere werken die vanwege de gestelde vocale en muzikale eisen alleen door een koor van de kwaliteit van het Groot Omroepkoor kunnen worden uit-gevoerd. Uiteraard wordt daarbij samengewerkt met de beste orkesten. In de omroepseries is dat vooral het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van chef-dirigent Markus Stenz en gast-dirigenten als Jaap van Zweden, Edo de Waart, James Gaffigan, Stéphane Denève en Vladimir Jurowski.

Page 48: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

46 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

Met het Koninklijk Concertgebouworkest bestaat een lange en zeer gewaarde samenwerking. De belangstelling van de dirigenten van het orkest voor het grote koor-symfonische repertoire was en is groot. De vele concerten met Bernard Haitink, Riccardo Chailly en Nikolaus Harnon-court maken deel uit van het collectieve muzikale geheugen van het koor. Met chef-dirigent Mariss Jansons bestaat een warme band. Naar aanlei-ding van een uitvoering van Mahlers Tweede symfonie schreef hij enthousiast over ‘the exceptionally high level of this choir’.

Van het Groot Omroepkoor wordt een zeer grote muzikale en vocale flexibiliteit verwacht. Bij het realiseren daarvan speelt chef-dirigent Gijs Leenaars een belangrijke rol. Hij is verantwoor-

delijk voor de vocale en artistieke ontwikkeling van het koor. Hij maakt mogelijk dat uiteenlopend repertoire naar de wens van de orkestdirigent kan worden uitgevoerd. Gijs Leenaars zelf zal het koor dit seizoen dirigeren in twee grote a cap-pella concerten met werken van onder anderen Rihm, Duruflé, Manneke, Martin en Poulenc.

Ook op diverse cd-registraties is het Groot Omroepkoor te horen in een veelzijdig repertoire: er zijn opnamen van werk van onder anderen Keuris, Diepenbrock, Mahler, Wagner, Elgar, Rihm en Poulenc. De cd-opname van James MacMillans Sun-Dogs voor koor a cappella onder leiding van Celso Antunes werd in vakbla-den uit de gehele wereld zeer lovend beschreven. www.grootomroepkoor.nl

Gijs Leenaars, chef-dirigent Groot Omroepkoor

Page 49: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

47s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

openingsconcert

vrijdag 20 september 2013Strauss (Zarathustra) en de TsjechenRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorJakub Hrůša, dirigentMichael Gläser, koordirigentKatrien Baerts, sopraanPavel Cernoch, tenorAndrew Schroeder, baritonStrauss: Also sprach ZarathustraJanáček: Otče náš Janáček: Věčné EvangeliumDvořák: Te DeumZie pag. 13, 32 vrijdag 27 september 2013 Hemelse lengte met Herreweghe Radio Filharmonisch OrkestPhilippe Herreweghe, dirigentAlexander Lonquich, pianoSchumann: Ouverture ManfredSchumann: PianoconcertSchubert: Symfonie nr.9 ‘Grote’Zie pag. 17

vrijdag 4 oktober 2013 Arthur en Lucas Jussen spelen wereldpremière Ludwig Joris van Rijn, concertmeesterArthur & Lucas Jussen, pianoMozart: Symfonie nr.1Loevendie: Together voor 2 piano’s (wereldpremière) Ravel: Pianoconcert in GBeethoven: Symfonie nr.1Zie pag. 30

vrijdag 11 oktober 2013 Baiba Skride speelt ProkofjevRadio Filharmonisch OrkestDmitri Slobodeniouk, dirigentBaiba Skride, vioolBeethoven: Symfonie nr.4Prokofjev: Vioolconcert nr.2Lutosławski: Concert voor orkestZie pag. 22, 27 vrijdag 18 oktober 2013 De link Mahler – Britten – Sjostakovitsj Rotterdams Philharmonisch OrkestPablo Heras-Casado, dirigentJohn Mark Ainsley, tenorMartin van de Merwe, hoornMahler: BlumineBritten: Serenade voor tenor, hoorn en strijkersSjostakovitsj: Symfonie nr.9Zie pag. 17, 27 vrijdag 1 november 2013 Mahlers ‘Titan’ en een jubilaris Radio Filharmonisch OrkestMarkus Stenz, dirigentHenkemans: PartitaMahler: Symfonie nr.1Zie pag. 27, 30 vrijdag 8 november 2013De duistere tinten van Poulenc en ProkofjevRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorJames Gaffigan, dirigentDaniel Reuss, koordirigentErin Wall, sopraanProkofjev: Symfonie nr.3 ‘Vuurengel’Poulenc: Litanies à la vierge noirPoulenc: Stabat Mater Zie pag. 27

vrijdag 15 november 2013Italiaanse barok met Harmonie UniverselleHarmonie Universelleo.l.v. Florian Deuter, vioolMónica Waisman, vioolCorelli: Concerto grosso in D op.6 nr.1, in D op.6 nr.7, in D op.6 nr.4Vivaldi: Concert voor 2 violen, strijkers en continuo in FLocatelli Concerto grosso in e op.1 nr.4Geminiani: Concerto Grosso La Follia (naar Corelli op.5)Mossi: Concerto grosso in d op.3 nr.3Zie pag. 22

vrijdag 22 november 2013 Heldenleben en ‘Lenteconcert’ Radio Filharmonisch OrkestMarkus Stenz, dirigentJacques Zoon, fluitBeethoven: Ouverture Leonore IISchat: Lenteconcert op.36 voor fluit en orkestStrauss: Ein HeldenlebenZie pag. 13, 30 vrijdag 29 november 2013Bach en zijn oorsprongDe Nederlandse Bachvereniging Jos van Veldhoven, dirigentZsuzsi Tóth, sopraanNicholas Mulroy, tenorPeter Harvey, bas

CHRONOLOGISCHOVERZICHT

Richard Strauss TROS Klassiek AVRO Klassiek Muzikale Meesterwerken Vier jubilarissen TROS Vocaal

s e i z o e n2013 - 2014

Page 50: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

48 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

AdventscantatesBach: Nun komm, der Heiden Heiland BWV61Afgewisseld met werken van Praetorius, Luther, Buxtehude en WeckmannZie pag. 17, 38

vrijdag 6 december 2013JacobikerkGroot Omroepkoor zingt Poulenc en MartinGroot OmroepkoorGijs Leenaars, dirigentLeo van Doeselaar, orgelPoulenc: Un soir de neigePoulenc: Quatre petites prières de Saint François d’AssisePoulenc: Quatre motets pour le temps de NoëlBach: Pièce d'Orgue BWV572Martin: Mis voor dubbelkoorZie pag. 27, 39, 40 vrijdag 13 december 2013Osiris Trio 25 jaarLudwig Ellen Corver, piano Peter Brunt, viool Larissa Groeneveld, celloBach/Zimmerman: Sinfonia ‘Und es waren Hirten’ uit Weihnachts-OratoriumBach: Prelude uit Suite nr.3 BWV 1009 Kurtág: Quasi una Fantasia op.27 nr.1 - Ligatura-Message to Frances-Marie - Aus der Ferne IIISchumann: Fantasiestücke op.88 - Pianokwartet in Es op.47 Bach/Kurtág: Actus Tragicus ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit’Zie pag. 18

vrijdag 20 december 2013 Kerstconcert: Berlioz’ tedere L’Enfance du ChristRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorJames Gaffigan dirigentGijs Leenaars, koordirigentBlandine Staskiewicz, La Vierge MarieThomas Oliemans, JosephJean Teitgen, Hérode/Le Père de FamilleStanislas de Barbeyrac, Récitant/Un CenturionArnaud Richard, PolydorusBerlioz: L’Enfance du ChristZie pag. 22, 31 vrijdag 10 januari 2014Een van de mooiste altvioolconcerten ooitRadio Filharmonisch OrkestEdward Gardner, dirigentLawrence Power, altvioolStrauss: MacbethWalton: Concert voor altviool en orkestBrahms: Symfonie nr.3Zie pag. 13, 23 vrijdag 17 januari 2014The lark ascending, en een vroege Beethoven Nederlands Kamerorkesto.l.v. Gordan Nikolić, vioolBezhod Abduraimov, piano Vaughan Williams: The lark ascendingBeethoven: Pianoconcert nr.2H. Andriessen: Kuhnau-variatiesSchubert: Symfonie nr.6Zie pag. 31 vrijdag 24 januari 2014Honeggers Jeanne d’Arc-cantateRadio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorNationaal KinderkoorMarkus Stenz, dirigentWilma ten Wolde, dirigent kinderkoorGuillemette Laurens, Jeanne d’Arc

Sébastien Dutrieux, Frère DominiqueBenoît de Leersnyder, 1er RécitantArnaud Richard, 2me RécitantMonique Krüs, La ViergeAn de Ridder, MargueriteÉlodie Méchain, CatherineDonald Litaker, Une voix/Porcus/Héraut/Le ClercHonegger: Jeanne d’Arc au bûcherZie pag. 18, 38 vrijdag 7 februari 2014 Sjostakovitsj’ laatste vooroorlogse symfonie Radio Filharmonisch OrkestAlexander Vedernikov, dirigent Stefan Dohr, hoornSzymanowski: Concert-OuvertureStrauss: Hoornconcert nr.1Badings: Symfonische ProloogSjostakovitsj: Symfonie nr.6Zie pag. 13, 23 vrijdag 14 februari 2014Ton Koopman 70 jaarAmsterdam Baroque Orchestra & Choiro.l.v. Ton Koopman, orgelTini Mathot, orgelvocale solistenBach: Orgelconcert BWV1059 (naar Cantate 35) - Sinfonia uit Cantate 109 - Kaffeekantate Reichardt: Concert voor 2 orgels VIII in DJ.C.F. Bach: Sinfonia in BesZie pag. 31, 34

vrijdag 21 februari 2014 Midori (Gotō) speelt DoReMiPeter Eötvös 70 jaar Radio Filharmonisch OrkestPeter Eötvös, dirigent

48 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

CHRONOLOGISCH OVERZICHT

Page 51: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

49s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4 49

Midori Gotō, vioolKodály: Dansen van GalántaEötvös: Vioolconcert ‘DoReMi’ (Nederlandse première)Bartók: Concert voor orkestZie pag. 19, 35 vrijdag 28 februari 2014De Missa solemnis – avond-vullend meesterwerk Radio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorJérémie Rhorer, dirigentMichael Gläser, koordirigentRuth Ziesak, sopraanGerhild Romberger, altMaximilian Schmitt, tenorJohannes Weisser, basBeethoven: Missa solemnis Zie pag. 23, 38 vrijdag 7 maart 2014Christian Zacharias speelt en dirigeertResidentie Orkesto.l.v. Christian Zacharias, pianoProkofjev: Symfonie nr.1 ‘Klassieke’Mozart: Pianoconcert nr.23 in A KV488Haydn: Symfonie nr.104Zie pag. 18

vrijdag 14 maart 2014Droefenis en blijmoedigheidAmsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson, vioolAlexander Melnikov, pianoWagemans: Requiem voor strijk-orkest en slagwerkMozart: Pianoconcert nr.9 in Es KV271 ‘ Jeunehomme’Strauss: MetamorphosenZie pag. 14, 32

vrijdag 21 maart 2014 Schat en de FransenOrkest van het ZuidenKees Bakels, dirigentRoger Muraro, pianoDebussy: La MerFranck: Variations symphoniquesSchat: Etudes voor piano en orkestRavel: Daphnis et Chloé, Suite nr.2Zie pag. 24

vrijdag 28 maart 2014 Ludwig speelt BeethovenLudwig o.l.v. Thomas Zehetmair, vioolBeethoven: Yorkscher Marsch - Septet - Wellingtons Sieg - Strijkkwartet op.131 (versie voor strijkorkest)Zie pag. 19 vrijdag 4 april 2014 Strauss-liederen en de Spaanse Debussy & Ravel Radio Filharmonisch OrkestJun Märkl, dirigentAdrianne Pieczonka, sopraanLiszt: PrometheusStrauss: Ruhe, meine Seele op.27 nr.1 - Morgen op.27 nr.4 Mein Auge op.37 nr.4 - Allerseelen op.10 nr.8 - Cäcilie op.27 nr.2 - Traum durch die Dämmerung op.29 nr.1 - Zueignung op.10 nr.1Ravel: Alborada del graciosoDebussy: Ibéria uit ImagesZie pag. 14, 24, 39 vrijdag 11 april 2014Groot OmroepkoorAndré Thomas, dirigenta cappellaZie pag. 40

donderdag (!) 17 april 2014 (Witte Donderdag)Bachs Johannes op Witte DonderdagOrkest van de Achttiende EeuwCappella AmsterdamFrans Brüggen, dirigentAnders Dahlin, tenor (Evangelist)Konstantin Wolff, bas (Christus) Lenneke Ruiten, sopraanBach: Johannes-PassionZie pag. 19 vrijdag 18 april 2014Vasily Petrenko dirigeert Dvořáks Stabat Mater Radio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorVasily Petrenko, dirigentMartina Batič, koordirigentTatiana Monogarova, sopraanAgnes Zwierko, altPeter Auty, tenorNathan Berg, basDvořák: Stabat MaterZie pag. 39 vrijdag 23 mei 2014 Carmen en de legendarische LemminkäinenRadio Filharmonisch OrkestPietari Inkinen, dirigentJulian Rachlin, vioolKeuris: SinfoniaSaint-Saëns: Introduction et rondo capricciosoBizet/Waxman: Carmen FantasySibelius: Lemminkäinen SuiteZie pag. 32 slotconcert

vrijdag 6 juni 2014 Tod und Verklärung – en een première Radio Filharmonisch OrkestGroot OmroepkoorAntony Hermus, dirigentBeethoven: Elegischer GesangStrauss: Tod und VerklärungLaman: Requiem Songs (wereldpremière)Zie pag. 14, 24

s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

CHRONOLOGISCH OVERZICHT

Page 52: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

zo bestelt uuw abonnement 2013-2014

50 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

Per post

Stuur uw bestelformulier in een gesloten enveloppe zonder postzegel naar: Abonnementenservice Vredenburg, Antwoordnummer 836, 3500 VB Utrecht.

Via internet

U kunt uw concertseries ook direct via de website van Vredenburg bestellen: www.vredenburg.nl.

Uw bestelling wordt door ons op volgorde van binnenkomst verwerkt volgens het best-beschikbare-plaats-systeem. Waar mogelijk wordt met uw plaatsvoorkeur rekening gehouden. U ontvangt uw abonnement(en) tijdig per post. Let op: abonnementen kun-nen niet telefonisch of aan de kassa worden gekocht.

Samen bestellen

Wilt u in de zaal naast uw bekende(n) zitten? Hecht dan de bestelformulieren aan elkaar en stuur ze in één enveloppe retour. Zorg ervoor dat op elk formulier een rekeningnummer en handtekening staan.

Wijzigingen voorbehouden

Levende muziek is mensenwerk. Wijzigingen in de aangekondigde programma’s zijn soms onvermijdelijk. Als abonnee krijgt u de agenda

van Vredenburg thuisgestuurd. Daarin staan de actuele gegevens vermeld. Bij ingrijpende wijzigingen in het programma krijgt u (indien tijdig bekend) bericht per brief of per e-mail.

Vragen?

Telefoon: 030 2314544 (ma t/m za 12.00 - 17.00 uur)

Losse kaartverkoop

15 april start de losse kaartverkoop.

De kassa

De kassa is gehuisvest in het Utrechts Uitburo, Domplein 9, Utrecht (in het pand van de VVV).Openingstijden: maandag 12.00 - 17.00 uur, dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur en zondag 12.00 - 17.00 uur. Drie kwartier voor aanvang van een concert of inleiding vindt ook kaartverkoop plaats op de betreffende locatie.

VERRASSINGS-CD

Bij ieder abonnement of passe-partout ontvangt u een verrassings-cd met opnamen uit de concertseries van Radio 4.

Page 53: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

51s e i z o e n 2 0 1 3 - 2 0 1 4

bestelformulier

2013|2014

Page 54: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

52 d e v r i j d a g v a n v r e d e n b u r g

Serie De Vrijdag van Vredenburg Prijs TotaalRichard Strauss, de laatste romanticus x 139,-

TROS Klassiek x 189,-

AVRO Klassiek x 189,-

Vier Jubilarissen x 99,-

TROS Muzikale Meesterwerken x 189,-

Groot Omroepkoor a cappella x 45,-

TROS Vocaal x 139,-

Passe-partout (Alle 30 Vrijdag van Vredenburgconcerten) x 450,-

De Magische Muziekfabriek

Kinderen x 33,-

Volwassenen x 41,-

Vaste verzend- en administratiekosten 4,00 Totaal € Betaling per eenmalige machtigingHierbij verleen ik een eenmalige machtiging aan Vredenburg Utrecht omhet totaalbedrag af te schrijven van mijn rekeningnummer:

Naam

Adres

Postcode Woonplaats

Telefoon

E-mail

Datum

Handtekening Sommige concerten maken deel uit van meer dan één serie. Indien u abonnementen bestelt voor series waarin concerten dubbelen, dan zorgt Vredenburg voor correcte verrekening.

Stuur dit bestelformulier in een gesloten enveloppe zonder postzegel naar: Abonnementenservice Vredenburg, Antwoordnummer 836, 3500 VB Utrecht

bestelformulierde vrijdag van vredenburg

2013|2014

Page 55: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

Informatie programmering & reactiesonline: radio4.nl/concertagenda & www.devrijdagvanvredenburg.nle-mail: [email protected]: @VVVredenburgfacebook: De Vrijdag van Vredenburg postadres: De Vrijdag van Vredenburgpostbus 291601202 MJ Hilversum

concertlocatieVredenburg Leidsche rijnJ.C. Verthorenpad 1003541 MV Utrecht (oud navigatiesysteem: oude Vleutenseweg 12)

Kaartverkoop en reserverenAbonnementen via het bestelformulier achterin de brochure of via de kassa van Vredenburg Utrecht: 030 2314544 (losse kaarten vanaf half april)online reserveren: www.vredenburg.nl

Programmering en productie concertseries Publieke omroepproductie Hanna Schreuders, Manon tuynman, Chris van de Ven, Anita wijnenprogrammaboekjes Clemens romijn, onno Schoonderwoerdpresentatie radio 4 Mark Brouwers, Ab nieuwdorp, Maartje Stokkersrandprogrammering radio 4 thea Derks, Myrthe van Dijk, Victor StrikerFinanciële administratie Anneke de Vriespubliciteit Anne Marie van Doorn en Gemma JansenSecretariaat Marlon de ruiterCasting director: Mauricio Fernandezprogrammering De Vrijdag van Vredenburg, De Magische Muziekfabriek & omroepconcerten in Het Zondagochtend Concert Astrid in ’t Veldprogrammering omroepconcerten in het Holland Festival robert nasveldprogrammering ntr ZaterdagMatinee en Artistiek leider Kees VlaardingerbroekCoördinator levende muziek peter Janssen

colof ontekst Clemens romijneindredactie philip Leussinkomslagillustratie Gustav Klimt, schets voor een fries in palais Stoclet, Brussel, 1908-1910. © erich Lessingfotografie Fredrik Arff, Alex Berger, Marco Borggreve, Dan Brady, Felix Broede, Bertrand Desprez, David van Dijk, Jillian edelstein, rosa Frank, Sandra Geeve, Jørgen Krielen, Layani, Hans de Leeuw, Floris Leeuwenberg, Mark Mcnulty, Jean Baptiste Millot, Mashid Mohadjerin, Molina Visuals, Keith pattison, Jaap pieper, prague philharmonia, renska photography, Monika rittershaus, Klaus rudolph, Alexander Vasiljev, Annelies van der Vegt, Hans van der woerd.

ontwerp norbert Croonenberg druk Van der weij bv, Hilversum

Fotografen en andere rechthebbenden die menen rechten te kunnen ontlenen aan deze uitgave, wordt verzocht contact op te nemen met de uitgeefster.

© 2013 De Vrijdag van Vredenburg, Hilversum

Alle rechten voorbehouden. niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm zonder voorafgaande toestemming van de uitgeefster.

De Vrijdag van Vredenburg is een productie van troS, AVro en ntr in samenwerking met radio 4, het Muziekcentrum van de omroep en Vredenburg Utrecht. De concer-ten worden live uitgezonden op radio 4.

radio 4op radio 4 kunt u 24 uur per dag genieten van klassieke muziek. Met de juiste afwisseling van licht klassiek, korte actualiteiten, topstuk-ken uit de archieven van de klassieke muziek in het radio 4 Concerthuis, de nieuwste cd’s en de beste concerten uit ’s werelds concertzalen. radio 4 neemt jaarlijks ruim 300 concerten op en organiseert ook zelf concertseries: De Vrijdag van Vredenburg, de ntr ZaterdagMatinee, Het Zondagochtend Concert en De Magische Muziekfabriek.

Het radio 4 concerthuisAlle concerten van De Vrijdag van Vredenburg zijn terug te luisteren in het radio 4 Concerthuis via radio4.nl/concerthuis. Zo verandert u met het radio 4 Concerthuis van radio4.nl uw huiskamer in een concertzaal wanneer u dat wilt.

cultura 24Van de meest bijzondere concerten in De Vrijdag van Vredenburg worden behalve geluidsopnamen ook beeldopnamen gemaakt.Deze webcasts zijn live te volgen via internet op radio4.nl. naderhand zijn deze uitzendingen terug te zien op Cultura 24, zowel via digitale televisie als op internet: www.cultura24.nl.

Page 56: Brochure de Vrijdag van Vredenburg 2013-2014

2013|2014

3 0 c o n c e r t e nv r e d e n b u r g l e i d s c h e r i j n

www.devrijdagvanvredenburg.nl

on

tw

er

p n

or

be

rt

Cr

oo

ne

nb

er

g