Brochure Bruggen & Sluizen 2008

2
LEGENDE " Schelde en dokken Ontworpen waterwerken Kattendijksluis Royerssluis Van Cauwelaertsluis Boudewijnsluis Berendrechtsluis Zandvlietsluis Kallosluis Toekomstige tweede sluis Waaslandhaven Toegang tot de Antwerpse haven Bruggen en sluizen Siberiastraat 20 Haven 63 2030 Antwerpen België T +32 (0)3 205 24 25 F +32 (0)3 205 24 37 Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen Havenhuis Entrepotkaai 1 2000 Antwerpen België T +32 (0)3 205 20 11 F +32 (0)3 205 20 20 E [email protected] www.portofantwerp.com Colofon Verantwoordelijke uitgever Annik Dirkx Vormgeving Catapult Antwerpen Fotografie © Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen © Thomas Vanhaute Papier Arctic The Volume (FSC-gecertificeerd) November 2008 Bruggen en sluizen C Boudewijnbrug D Van Cauwelaertbrug E Meestoofbrug F Lillobrug G Oudendijkbrug H Berendrechtbrug I Frederik-Hendrikbrug J Zandvlietbrug K Noordlandbrug L Farnèsebrug M Melselebrug 1 Nassaubrug 2 Londenbrug 3 Mexicobruggen 4 Siberiabruggen 5 Straatsburgbrug 6 Noorderbrug 7 Ijzerbrug 8 Noordkasteelbruggen 9 Oosterweelbrug A Wilmarsdonkbrug B Kruisschansbrug F

Transcript of Brochure Bruggen & Sluizen 2008

Page 1: Brochure Bruggen & Sluizen 2008

Legende

" Scheldeendokken Ontworpenwaterwerken Kattendijksluis Royerssluis VanCauwelaertsluis Boudewijnsluis Berendrechtsluis Zandvlietsluis Kallosluis Toekomstigetweedesluis Waaslandhaven

Toegangtot de Antwerpse havenBruggen en sluizen

Siberiastraat 20Haven 632030 Antwerpen BelgiëT +32 (0)3 205 24 25F +32 (0)3 205 24 37

gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen HavenhuisEntrepotkaai 12000 AntwerpenBelgiëT +32 (0)3 205 20 11F +32 (0)3 205 20 20E [email protected]

ColofonVerantwoordelijke uitgeverAnnik DirkxVormgevingCatapult AntwerpenFotografie© Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen© Thomas VanhautePapierArctic The Volume (FSC-gecertificeerd)

November 2008

Bruggen en sluizen

C Boudewijnbrug

D VanCauwelaertbrug

E Meestoofbrug

F Lillobrug

G Oudendijkbrug

H Berendrechtbrug

I Frederik-Hendrikbrug

J Zandvlietbrug

K Noordlandbrug

L Farnèsebrug

M Melselebrug

1 Nassaubrug

2 Londenbrug

3 Mexicobruggen

4 Siberiabruggen

5 Straatsburgbrug

6 Noorderbrug

7 Ijzerbrug

8 Noordkasteelbruggen

9 Oosterweelbrug

A Wilmarsdonkbrug

B Kruisschansbrug

F

Page 2: Brochure Bruggen & Sluizen 2008

Mexicobruggen(Scherzerbrug)

de haven van Antwerpen is de tweede grootste van europa en behoort tot de top vijf in de wereld. Jaarlijks worden er meer dan 180 miljoen ton goederen verscheept. Onze ha-ven heeft een uitstekende reputatie als het gaat om snel-heid en efficiëntie van goederenbehandeling. die positie danken we vooral aan het vakmanschap van het havenper-soneel en de uitstekende infrastructuur.

Zonder bruggen en sluizen geen efficiënte toegang en geen goedwerkende haven. dit is zeker zo voor Antwerpen dat diep landinwaarts ligt. de bruggen en sluizen zorgen er voor dat de schepen te allen tijde hun bestemming berei-ken. er wordt dan ook veel in geïnvesteerd, zodat de haven de klok rond werkt.

Binnen enkele jaren komt er in de Waaslandhaven een twee-de sluis bij achter het deurganckdok (Linkeroever), en met de Berendrechtsluis (Rechteroever) beschikt Antwerpen over de grootste sluis ter wereld. Immense zeeschepen kunnen zo miljoenen tonnen goederen tot diep in het binnenland bren-gen. de sluizen zijn even belangrijk voor de binnenvaart die, samen met het spoor, door het Havenbedrijf wordt gepromoot als meer duurzame transportmodus.

dat de haven in beweging blijft, danken we aan de brug-gen. Wanneer de sluisdeur en brug aan één kant van de saskom open staan, rijdt het verkeer via de parallelbrug vlot verder.

Versassen door een zeesluisA. In de omloopriolen aan de Scheldekant worden de wiel-schuiven geopend. Daardoor loopt het water uit de saskom naar de Schelde tot het niveau gelijk is.B. De sluisdeur gaat open en het schip vaart in het sas. De deur aan de Scheldekant wordt opnieuw gesloten.C. De wielschuiven aan de dokzijde worden geopend. Het water uit de dokken vult nu de saskom tot het peil in het sas gelijk is aan het peil in de dokken. D. De sluisdeur aan de dokzijde kan open. Het schip vaart de dokken binnen.

Zeesluizen In de havendokken staat het waterpeil altijd op hetzelfde niveau. In de Schelde beweegt het water op en neer onder invloed van de zeegetijden. De zeesluizen in Antwerpenbestaan uit twee sluishoofden met daartussen de saskom.Elk sluishoofd bevat twee sluisdeuren, waarvan één in reserve, een beweegbare brug en de omloopriolen. De omloopriolen dienen voor het vullen en ledigen van de sluis. In elke riool bevinden zich twee wielschuiven. Die fungeren als reusachtige kleppen. Als ze open staan, laten ze toe dat water van de ene naar de an-dere kant van de bijbehorende sluisdeur vloeit, volgens het principe van de communiceren-de vaten. Voor de werking van de sluizen wordt geen gebruik gemaakt van pompen. Telkens wanneer een schip voorbij een sluishoofd vaart, moet de brug voor het wegverkeer open. Dat wordt dan omgeleid naar de brug over het andere sluis-hoofd. Zo blijft het verkeer in de haven altijd in beweging.

De kathedraal van Antwerpen is een goed referentiepunt voor wie zich weinig kan voorstellen bij de lengte van een sluis. De Onze-Lieve-Vrouwetoren is 123 meter hoog terwijl de Royers-sluis, het kleine broertje onder de sluizen, 180 meter lang is.

RoyerssluisLengte x Breedte: 182,5m x 22m

Waterdiepte: 10,58mMax. tonnenmaat: 20.000 dwt*

In dienst: 1907

Van CauwelaertsluisLengte x Breedte: 270m x 35m

Waterdiepte: 14mMax. tonnenmaat: 45.000 dwt*

In dienst: 1928

BoudewijnsluisLengte x Breedte: 360,4m x 45m

Waterdiepte: 14,5mMax. tonnenmaat: 110.000 dwt*

In dienst: 1955

Kallosluis (Linkeroever)Lengte x Breedte: 360m x 50m

Waterdiepte: 16,08mMax. tonnenmaat: 140.000 dwt*

In dienst: 1979

ZandvlietsluisLengte x Breedte: 500m x 57m

Waterdiepte: 17,75mMax. tonnenmaat: 250.000 dwt*

In dienst: 1967

BerendrechtsluisLengte x Breedte: 500m x 68m

Waterdiepte: 17,75mMax. tonnenmaat: 300.000 dwt*

In dienst: 1989

Lengte, BReedte en dIepte VAn 6 AntWeRpse ZeesLuIZen

Basculebrug De meest recente zeesluizen in Antwerpen hebben aan elk sluishoofd minstens één Bas-culebrug. Het tegengewicht en de cilinders van de hydraulische aandrijving bevinden zich onder de grond in een brugkelder. Een Basculebrug kan ongeveer 100 meter lang zijn en tot 2.500 ton wegen. Dit brugtype is sterk genoeg om bijvoorbeeld treinen te dragen.

Ophaalbrug De ophaalbrug wordt zeer veel gebruikt in Nederland en wordt daarom in Vlaanderen ook weleen Hollandse brug genoemd. De ophaalbrug is hetzelfde als een Levisbrug. De aandrijving van de brug gebeurt meestal hydraulisch. De twee ophaal-bruggen in de Antwerpse haven (De Siberiabrug Zuid en de Londenbrug) worden elektrome-chanisch aangedreven. Bij de ene bevindt de machinekamer zich onder het wegdek. Bijde andere is er in elk van de pylonen een complete onafhan-kelijke aandrijving ingebouwd.

draaibrug In tegenstelling tot de voor-gaande types, krijgen de schepen bij een draaibrug vrije doorgang, door de brug zijde-lings weg te draaien. De draai-brug is al een zeer oud principe. Sommige exemplaren in de haven dateren van rond 1860. De draaibruggen bevinden zich in het oude havengedeelte en worden tegenwoordig niet of nauwelijks meer gebruikt.

BeweegbareBruggen

De Antwerpse haven ligt centraal in Europa en verwerkt jaarlijks meer dan 180 miljoen goederen die naar alle wind-richtingen worden verspreid. Het vervoer naar het binnen-land gebeurt met wegtransport, via binnenvaart of per spoor. Om die verkeersafwikkeling vlot te laten verlopen, heeft Antwer-pen meer dan twintig beweeg-bare bruggen van verschillende types.

straussbrugHet tegengewicht en de machi-nekamer van de Straussbrug bevinden zich boven het weg-dek. De brugklap en de balans met het tegengewicht zijn met drijfstangen met elkaar verbon-den en bewegen zo gelijktijdig. In de machinekamer drijft een elektromotor via een tand-wielkast de heugelbalken aan. Die zorgen ervoor dat de brug omhoog of omlaat gaat. Het systeem van de Straussbrug is vrij ingewikkeld. Ze worden van-daag niet veel meer gemaakt.

scherzerbrug De Scherzerbrug heeft aan de achterzijde van de brugklap een rolsegment in de vorm van een kwart cirkel. Om de brug te openen, moet ze over dit seg-ment naar achteren rollen. Net als bij de Straussbrug gebeurt dat met heugelbalken die worden aangedreven vanuit een machinekamer boven het weg-dek. Het tegengewicht vormt één geheel met de brugklap.

DokSasSchelde

A

B

C

D

Lillobrug(Straussbrug)

SiberiabrugZuid(ophaalbrug)

Berendrechtbrug(basculebrug)

*tondraagvermogen

Nassaubrug(draaibrug)