Bootmagazine 31 - november / december 2012

Click here to load reader

 • date post

  15-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  225
 • download

  9

Embed Size (px)

description

Bootmagazine, tijdschrift voor watersport en -recreatie met alles over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde wereld. Editie nr. 31 - november / december 2012.

Transcript of Bootmagazine 31 - november / december 2012

 • BOO

  T 2012 novem

  ber - december 1

  Open water...

  Open geest

  tijdschrift voor watersport en -recreatie: alles over zeiljachten, motorboten en toervaren in Belgi, Zeeland en de wijde wereld

  # 31Tweemaandel i jks

  Jaargang 7 - edit ie 3

  november- december 2012

  4,90

  BOOTMAGAZINEIn de voetsporen van Morse..

  Met narrow boat op Oxford Canal

  Panerai Classic Yachts Challenge Antwerp City Cup 2.4mR

  Grand Soleil CupRaid de Quiberon

  ONZK 2012

  Wereldreis Els en Chris:Het geluk leeft aan boord, het ongeluk zeilt mee

  Dehler 29Sun Odyssey 509

  Proefzeilen

  Toervaren

  Wedstrijden

 • HOME STYLE

  L A R O C H E L L E

  E V E N E M E N T N O U V E A U D U FO U R 5 0 0 G R A N D L A R G E dcouvr i r en Avant-Premire au Sa lon Naut ique de PARIS (7 >16 Dc . 2012) .

  G R A N D L A R G E

  500C R U S I N G E S C A P E

  >De l infime dtail au plaisir infini.

  Vritable voilier avec terrasse et cuisine extrieure, au design dexception inspir des codes de la maison moderne, le 500 incarnele chic la franaise rsolument tourn vers une nouvelle dfinition de la plaisance.Nouveaux signes intrieurs et extrieurs dinnovation, chaque dtail visible et invisible, est ddi la perfection, au confort absoludes espaces de vie et de navigation.

  Lexprience unique DUFOUR YACHTS, pour vivre une exprience ultime bord du nouveau DUFOUR 500 GRAND LARGEsur www.dufour-yachts.com

  C

  M

  J

  CM

  MJ

  CJ

  CMJ

  N

  D500 AP VOILES ET VOILIERS.pdf 1 25/10/2012 11:29:39

  Nieuw eveNt Dufour 500 GraND LarGeTe ontdekken in avant-premire op Salon Nautique te Parijs (7-16 december)

  > Van het kleinste detail tot oneindig zeilplezier.Rasechte zeilboot met terras en buitenkeuken , het unieke design is genspireerd door de stijl van een moderne woning.De 500 reeks vertaalt de franse chic naar een nieuwe beleving van zeilen. Nieuw inovatief interieur alsook aan dek, elk zichtbaar detail is gewijd aan de perfectie, abosluut comfort van leefruimtes en zeilplezier. Dufour Yachts heeft een ultieme beleving aan boord van zijn nieuwe Dufour 500 Grand Large gecreerd.Michel Paquet verwelkomt u graag op de stand Dufour gedurende de ganse duur van de Salon Nautique de Paris (7-16 december), maak nu een afspraak 0475/826.827.

  weSt-DieP YachtiNG ceNter bvba

  LouisweG 2 - B-8620 NieuwpooRt - teL. +32(0)58.23.40.61 - Fax +32(0)58.23.92.48www.westDiep.com - m.paquet@westDiep.com

 • BOO

  T 2012 novem

  ber - december 3

  pg. 03 Woord vooraf: nieuwe btw-saga?

  pg. 04 International 2.4mR klasse verovert Belgi

  pg. 07 Fed Imhoff, steeds liefhebber gebleven

  pg. 10 Grand Soleil Cup, geslaagd voorspel

  pg. 12 Project Varen in de Westhoek

  pg. 14 Wereldzeilers Els en Chris over geluk aan boord

  pg. 18 Toervaren: In de voetsporen van Morse, het Oxford Canal

  pg. 24 Raid de Quiberon

  pg. 28 Open Noordzeekampioenschap 2012

  pg. 32 Panerai Classic Yachts Challenge 2012

  pg. 36 Dehler 29, klein geweld op het water

  pg. 40 Sun Odyssey 509, met zee van ruimte

  pg. 43 Interview Leo Clinckers, W en Z

  pg. 44 Meesters van de Zee: Constant Permeke

  pg. 46 Bootwijn, met stevig rood de winter door

  Woord vooraf

  blz. 18

  Leo Van Dorsselaer, hoofdredacteur

  Internationale 2.4mR klasse verovert Belgi

  Inhoud november - december 2012

  blz. 04

  Colofon: BOOTmagazine Belgium - tweemaandelijks, 5 x per jaar www.bootmagazine.be met gratis online editie: BOOTmagazine PLUS Hoofdredacteur: Leo Van Dorsselaer - mob. + 32 (0)475 67 03 02 Medewerkers: Paul Bolsius, Marleen De Geest, Bart Deruyver, Herwig De Weerdt, Luc Hennebel, Guy Lehaen, Joris Luyten, Tristan Van Dorsselaer. Coverfoto: Panerai Classic Yachts Challenge / Guido CantiniRedactie & administratie: KIM vzw / BOOTmagazine - Zemstweg 10 -1850 Grimbergen - tel. +32 (0)15 61 11 52 - mail: editor@bootmagazine.be Advertentiewerving mediacentrales & reclamebureaus: Cprojects, Antwerpen - Peter De Vester +32 (0)497 55 15 41Advertenties nautische sector: Carine Devogelaere, Blankenberge +32 (0)475 34 30 20Uitgave i.s.m. 6minutes press bvba - 1850 GrimbergenAbonnement 1 jaargang, 5 edities Belgi: 19,90 - Europa: 24,90 rek. 001-1175111-32 van KIM vzw / BOOTmagazine - Grimbergen.Verantwoordelijk uitgever: L. Van Dorsselaer, Brusselsesteenweg 118 - 1850 Grimbergen - Belgi.

  In de voetsporen van Morse... tocht op het Oxford Canal

  Watersportbeurzen 2012 - voorjaar 2013

  7 tot 16 december 2012 - Salon Nautique International de Paris

  11 tot 20 januari 2013 - London Boat Show

  19 tot 27 januari 2013 - Boot Dsseldorf

  2 - 4 en 8 - 10 februari 2013 - Belgian Boat Show - Gent

  8 tot 13 februari 2013 - Boot Holland - Leeuwarden

  6 tot 10 maart 2013 - HISWA Amsterdam Boat Show - Amsterdam RAI

  Groot Brittanni heeft een uitgebreid waterwegennetwerk met een heel aparte sfeer. Na een klassiek English breakfast schepen we in te Oxford Met een narrow boat varen we zelf op authentiek Engels industrieel erfgoed., het Oxford Canal.

  De tweede R.Y.C.B Antwerp City Cup 2.4 mR georganiseerd op het Galgenweel, bracht 16 internationale deelnemers aan de start. Profs en liefhebbers waren aan mekaar gewaagd. Via de Antwerp City Cup wil de 2.4 mR voet aan grond krijgen in Belgi om toegankelijk te worden voor zowel valide als anders-valide zeilers.

  Nieuwe btw-saga op komst voor jachthavens?Bij de programmawet van einde juli 2009 werd een nieuwe uitzondering ingevoegd op de BTW-vrijstellingen. Waar voorheen geen BTW verschuldigd was op onroerend goed-verhuur of concessie, werd nu gestipuleerd dat deze vrijstelling niet geldt voor de terbeschikkingstelling van onroerende goederen in het kader van de exploitatie van een haven. Ongeacht of de BTW-plichtige een overheidsdienst is dan wel een particulier.Dat is nog maar eens een cadeautje van de regering Leterme waardoor vooral de Vlaamse jachthavens getroffen worden. In Brussel en Walloni zijn weinig havens te vinden, maar onze landgenoten uit het zuiden zullen mee opdraaien voor de verhoogde kost wanneer zij een ligplaats aan de kust hebben.Opmerkelijk is dat de BTW-controle daar nu pas, na drie jaar, mee op de proppen komt. De controlediensten hebben een rekening gestuurd aan de koepel van de Blankenbergse jachthavens met verzoek daar bovenop nog een afstand van verjaring te ondertekenen.Komt daarbij dat in feite ook het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) of Waterwegen en Zeekanaal, BTW hadden moeten aanrekenen aan alle organisaties aan wie zij goederen in concessie geven. Als MDK daarover door de BTW aangesproken wordt, krijgt zij ook een rekening voor 3 jaar aan het been, rekening die dan normaal zal doorgerekend worden aan de concessiehouders, als dat, omwille van de verjaringstermijnen, nog zou mogelijk zijn. Die meerkost zullen zij op hun beurt proberen te recupereren bij hun leden of ligplaatshouders.De bootbezitters worden dus weer eens koud gepakt door ons dierbaar fiscaal Belgi. In Nederland vingen de jachthavens ook bot. Zij moeten ligplaatsen voor boten met het hoge 21 procent BTW-tarief blijven belasten. Dat is de uitspraak van de Hoge Raad na zeven jaar procesvoering tussen HISWA Vereniging brancheorganisatie van de watersportindustrie en een aantal jachthavens versus de fiscus.De uitspraak van de rechter is zeer nadelig voor de concurrentiepositie van jachthavens. Het verschil met de in Europa omstreden BTW-vrijstelling van 300 Nederlandse verenigingsjachthavens wordt alleen maar groter.

  Als dat de clubjachthavens in ons land maar niet op ideen brengt.

 • 4 n

  ovem

  ber -

  dec

  embe

  r 20

  12

  BOO

  T

  De 2.4 mR heeft wereldwijd ingang gevon-den en Fred Imhoff , wedstrijdzeiler pur sang, is sinds een paar jaar een fervent promotor in onze contreien van deze

  klasse die onovertroffen zeilplezier biedt. ,,Een paar jaar geleden is op basis van het snelste model uit de 2.4mR een eenheidsklasse uitgebouwd en dat maakt het nog leuker, nu vaart iedereen in de-zelfde boot. De klasse vaart in Japan, China, Australi, Amerika, Canada, Scandinavi, zowel op zee als op binnenwater. Men kan de boot traileren achter een gewone auto, dus je kan overal naartoe. Wat mij daar-naast enorm aanspreekt is het feit dat je alles alleen moet doen, tactiek, sturen, trimmen, meteo Het is nooit de bemanning die de schuld krijgt. Het is geen makkelijke boot, je zit centraal, diep in de kuip en je kan niet buitenboord hangen. Het totale gewicht van de boot bedraagt 260 kg waar-van 185kg loodballast, dus je gewicht is niet belangrijk. De zwaardere zeiler heeft iets meer gewicht maar heeft een langere waterlijn, dus iedereen strijdt met dezelfde wapens. Je kan ermee op zee of op binnenwater wed-strijden varen, dus de mogelijkheden zijn enorm. De boot geeft enorm veel voldoening omdat het pure zeilen beloond wordt.

  Internationale 2.4mR klasse verovert BelgiZe zien eruit als vrolijke speelgoedbootjes, maar schijn bedriegt. De 2.4 mR klasse heeft een naeve charme

  omdat zij de looks heeft van de grote historische Americas Cuppers, maar dan in miniatuuruitvoering.

  En, vergis je niet, het zijn zowat de meest veeleisende bootjes in het circuit van de wedstrijdklassen. Zij

  doen een beroep op alle kunde van de zeilers, van trimvaardigheden tot tactisch inzicht, alles waarin het

  pure zeilen aan bod komt, moet bij de handeling van de 2.4 aangesproken worden. Reden waarom veel

  gerenommeerde zeilers uit klassen met veel aanzien zich tot deze boten bekeren.

  Jan Faber, promotor van de 2.4 klasse, nederland stopt iedereen