Boekenlijst 2014-2015

5
VROEGE LIJSTERS Beschrijving Kiezel slaat op de vlucht als een duistere man hem wil ontvoeren. In de stad ontmoet hij Jessie. Zij is op zoek naar haar broer, die zich heeft aangesloten bij een geheimzinnige sekte. Als snel blijkt dat er meer onheilspellende types achter Kiezel aanzitten. Wie is bijvoorbeeld die man met de pigmentvlek, die beweert dat Kiezel een sjamaan is en een belangrijke opdracht heeft te vervullen? Beschrijving In de nacht voordat Tiuri tot ridder zal worden geslagen, hoort hij een fluisterstem: ‘In Gods naam, doe open!’ Hoewel de regels hem dit verbieden opent Tiuri de deur. Een onbekende jonge man vraagt hem een belangrijke brief te brengen naar koning Unauwen. Dit blijkt een bijzonder gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Beschrijving Als Frederique haar relatie met Sven uitmaakt, is hij zo ontzettend kwaad op haar dat hij een filmpje op internet zet waar ze bepaald niet blij mee is. Iedereen op school heeft het erover. Wat moet Frederique doen? Negeert ze het? Of neemt ze... wraak? Beschrijving Ment raapt altijd alles op wat maar een beetje interessant lijkt. Deze keer is het geen mooie steen of scherf, maar een oud, versleten mobieltje. En als dat een uur later afgaat, begint de nachtmerrie. De stem in zijn oor klinkt kil en gevaarlijk. Ment hoort iets dat hij eigenlijk niet had mogen horen. Zijn laatste vakantiedag verandert in een zenuwslopende zoektocht. Hij heeft dertien uur. Waar is Iris? Beschrijving Boris is net 15 jaar en heeft het voortdurend met zijn ouders aan de stok. Zijn moeder wordt gek van hem en zijn vader vindt dat alle pubers een tijdje opgesloten zouden moeten worden. Na de zoveelste aanvaring besluit Boris dat het tijd wordt om iets positiefs te doen. Hij richt een actiegroep op tegen de bio- industrie. Als eerste daad willen ze een paar honderd zielige varkentjes bevrijden. Want het wordt hoog tijd dat er nu eindelijk actie komt…

description

 

Transcript of Boekenlijst 2014-2015

Page 1: Boekenlijst 2014-2015

VROEGE LIJSTERS

BeschrijvingKiezel slaat op de vlucht als een duistere man hem wil ontvoeren. In de stad ontmoet hij Jessie. Zij is op zoek naar haar broer, die zich heeft aangesloten bij een geheimzinnige sekte.Als snel blijkt dat er meer onheilspellende types achter Kiezel aanzitten. Wie is bijvoorbeeld die man met de pigmentvlek, die beweert dat Kiezel een sjamaan is en een belangrijke opdracht heeft te vervullen?

BeschrijvingIn de nacht voordat Tiuri tot ridder zal worden geslagen, hoort hij een fluisterstem: ‘In Gods naam, doe open!’ Hoewel de regels hem dit verbieden opent Tiuri de deur. Een onbekende jonge man vraagt hem een belangrijke brief te brengen naar koning Unauwen. Dit blijkt een bijzonder gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen.

BeschrijvingAls Frederique haar relatie met Sven uitmaakt, is hij zo ontzettend kwaad op haar dat hij een filmpje op internet zet waar ze bepaald niet blij mee is. Iedereen op school heeft het erover. Wat moet Frederique doen? Negeert ze het? Of neemt ze... wraak?

BeschrijvingMent raapt altijd alles op wat maar een beetje interessant lijkt. Deze keer is het geen mooie steen of scherf, maar een oud, versleten mobieltje. En als dat een uur later afgaat, begint de nachtmerrie. De stem in zijn oor klinkt kil en gevaarlijk. Ment hoort iets dat hij eigenlijk niet had mogen horen. Zijn laatste vakantiedag verandert in een zenuwslopende zoektocht. Hij heeft dertien uur. Waar is Iris?

BeschrijvingBoris is net 15 jaar en heeft het voortdurend met zijn ouders aan de stok. Zijn moeder wordt gek van hem en zijn vader vindt dat alle pubers een tijdje opgesloten zouden moeten worden. Na de zoveelste aanvaring besluit Boris dat het tijd wordt om iets positiefs te doen. Hij richt een actiegroep op tegen de bio-industrie. Als eerste daad willen ze een paar honderd zielige varkentjes bevrijden. Want het wordt hoog tijd dat er nu eindelijk actie komt…

Page 2: Boekenlijst 2014-2015

JONGE LIJSTERS

BeschrijvingAls Stefan bij een ongeluk zijn voet verliest, is dat geen ramp – tenminste, niet voor hem. Van zijn kloon krijgt hij simpelweg een nieuwe voet. Maar als Stefan ontdekt onder welke omstandigheden de klonen moeten leven, is hij vastbesloten de zijne te bevrijden en de waarheid aan het licht te brengen. Een levensgevaarlijk plan, want er staan gigantische belangen op het spel...

BeschrijvingNa een ruzie is Libby hard op haar achterhoofd gevallen en sindsdien lijkt ze dingen te zien die voor anderen verborgen blijven. Het lijkt wel of ze helderziend is geworden. Maar ze is vooral ook boos. Op haar ouders, met wie ze nauwelijks een woord kan wisselen. Op haar klasgenoten, die haar zo lang links hebben laten liggen. Ze besluit de dingen radicaal anders aan te pakken...

BeschrijvingDe zussen Fing, Muulke en Jes en hun vier broers moeten voor de zoveelste keer verhuizen. Met hun vader - een man van twaalf ambachten en dertien ongelukken - en hun oma. Deze keer komen ze terecht in een verwaarloosd huis buiten de stad waar niemand anders wil wonen: het Huis van de Negen Open Armen.Algauw stapelt zich ramp op ramp. Het begint met de lugubere ontdekking in de kelder: een grafsteen met een geheimzinnige inscriptie...

BeschrijvingEmma wordt in een gruwelijk strenge kostschool opgesloten, waar hardvochtige kloosterzusters er een ijzeren regime op na houden. Maar hoe kort en klein deze nonnen de meisjes ook houden, hun lichamen groeien en bloeien en volgen hun eigen wetten. Nooit heeft Emma spannender verhalen en pikantere liedjes gehoord, dan in de bezemkast van de slaapzaal, nooit heeft ze vuriger gedroomd dan van de jonge tuinman met wie ze niet mag praten. Als Emma van school wordt gestuurd, weet ze wat ze moet weten en doet ze wat ze kan doen.

BeschrijvingEen schoolreisje naar Vlieland. Alle ingrediënten voor een leuke trip lijken aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Wat is er gebeurd? Wie heeft het gedaan? Door het slechte weer kan niemand van het eiland af. Steeds meer feiten komen aan het licht; bijna iedereen lijkt een motief te hebben, bijna niemand lijkt de waarheid te spreken. Langzaam verandert het verblijf in een hel.

BeschrijvingVanavond is het Party Time. Myrna, haar klasgenoten, haar vriend, een dealer, allemaal willen ze het feest van hun leven vieren en daar hebben ze veel voor over. Teveel misschien. Het drama begint klein, met hier een verspreking, daar een jaloerse blik. Tot het op een gegeven moment niet meer is te stoppen. Het feest kantelt. Het loopt gruwelijk uit de hand. Waar begon het? En had de fatale afloop voorkomen kunnen worden?

Page 3: Boekenlijst 2014-2015

BeschrijvingNoor is achttien en iedereen vindt dat te jong om de marathon te lopen. Maar Noor is een oertalent. Ze is snel als de wind en heeft een enorm uithoudingsvermogen. En ze is koppig. Ze loopt en ze loopt en ze loopt. En ondertussen schieten er flitsen van een andere tijd door haar hoofd. Een tijd waarin alles nog goed was. Tot op een dag alles verschrikkelijk fout ging.

BeschrijvingNathan heeft niets gedaan. Niets ergs tenminste, vindt hij zelf. Toch zit hij, als zestienjarige, op het politiebureau. Nagelbijtend wacht hij op de inspecteur die hem gaat ondervragen. Waarover? Ja, er was dat akkefietje met Elke. Maar ja, daar had ze zelf om gevraagd. Ja toch? Oké, hij is misschien wel een etter, zo af en toe. Maar slecht? Nee, echt niet. Vindt hij zelf.

BeschrijvingNa een zuipwedstrijd tussen jongens en meisjes is Cindy zo dronken en stoned, dat ze in haar eentje haar roes blijft uitslapen in hun indrinkkeet. Kort daarna brandt deze af. Haar vriendinnen zijn radeloos. Wat is er met Cindy gebeurd? Rechercheur Tom Speelman en zijn nieuwe partner, de pas 22-jarige Joke Freriks, worden op de zaak gezet. Al gauw blijkt dat de vriendinnen via MSN contact hebben gehad met ene Romeo the Great, een man die op jonge meiden valt. Wat is zijn rol in deze heftige en mysterieuze zaak?

BeschrijvingNikita en Claire, twee hartsvriendinnen van 15 en 16 jaar, vertrekken naar Bonaire. Ze verblijven op Black Mamba, de oudste plantage van het eiland, waar onverklaarbare dingen gebeuren. Samen met Kirza, Francis, Roy en Alvin gaan ze op onderzoek uit. Als een oude geest het zestal confronteert met het verleden van Atlantis, raken ze verzeild in een bizar avontuur. Ze ontdekken dat ze al vanaf hun vertrek uit Amsterdam onophoudelijk worden geschaduwd. Maar dan is het te laat. Toeval bestaat niet en ze lopen met open ogen in de val.

BeschrijvingCastel ontdekt al jong dat er met drugs veel geld te verdienen valt. Hij laat zich overhalen om drugs te gaan smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, maar op een dag wordt hij gearresteerd met anderhalve kilo cocaïne onder zijn kleren. Hij belandt in de beruchtste gevangenis van het Caraïbisch gebied waar enkel het recht van de sterkste geldt. Er wordt gedeald, gevochten, gegokt, gedronken en gemoord. Al snel weet Castel dat er maar één manier is om deze hel te overleven: ontsnappen.

Dit boek is oorspronkelijk verschenen in de Slash-serie: boeken die geschreven zijn op basis van het waargebeurde levensverhaal van een jongere.

Page 4: Boekenlijst 2014-2015

BeschrijvingOp haar vijftiende verjaardag zit Loes na een zelfmoordpoging op een gesloten jeugdafdeling van psychiatrisch centrum Strandlust. Ze is weggelopen van huis, van haar moeder, haar handtastelijke vriend en heeft rondgehangen op het centraal station. In de inrichting mag ze al snel naar de open afdeling. Daar moet ze meedoen aan zaken als groepstherapie, sociale vaardigheden, creatieve therapie en psychodrama. Loes vindt het allemaal maar niks. Tot ze merkt dat de therapie haar goed doet. Ze krijgt contact met Daniël (een van de 'autisten'), een wonderkind dat concertpianist zou worden, maar die nu zelfs geen noot meer wil spelen. Na vaak en hard vallen en langzaam overeind krabbelen mag Loes de kliniek verlaten. Zestien is ze inmiddels, en veel wijzer.

BeschrijvingJoey en Kelly zijn hartsvriendinnen. Ze zijn samen één en delen letterlijk alles: jongens, geld en lauwe cola. Ze hebben een geheime plek, een vergeten plekje in de duinen waar nooit iemand komt. Daar praten ze. Over alles. En over nog wat. Over schurende strings, over soldaten die kinderen doodschieten, over condooms, over roze koeken. Joy en Kelly proberen van het leven te houden, maar het leven houdt niet altijd van hen.

BeschrijvingZuid Limburg, 1938. Fings droom is zojuist in duigen gevallen. In plaats van dat ze mag doorleren voor onderwijzeres, moet ze gaan werken bij de Sigarenkeizer. Het werk stelt niet veel voor: ze wordt oppas van Liesl, het eigenaardige joodse nichtje van de vrouw van haar baas. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Liesl blijkt in groot gevaar. De enige die haar kan helpen is Fing. Als het noodlot onafwendbaar lijkt, krijgt Fing op wonderbaarlijke wijze hulp. Niet van mensen maar van een mijnpaard genaamd Heivisj en een stokoude linde. Maar zal de redding op tijd zijn?

BeschrijvingBrahim wil later een topbaan en een gelukkig leven met zijn grote liefde Alice. Maar voorlopig is het nog niet zover: hij werkt in de pizzeria van zijn vader, samen met zijn neef Haas. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn oom Faris. Maar dan breekt er ruzie uit. Oom Faris start samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een regelrechte pizza-oorlog waarbij zelfs junks en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in een hevige strijd tussen beide families.