Bob Marley Magazine

download Bob Marley Magazine

of 10

 • date post

  07-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Magazine over Bob Marley

Transcript of Bob Marley Magazine

 • MADE BY M. Kruip

  Wereldmerk Analyse

 • 2 BOB MARLEY / MARK KRUIP IC1V

  Inhoudsopgave1.1 Merkgeschiedenis

  1.2 Persoonlijke merkgeschiedenis

  1.3 Merkdoelgroepen

  1.4 MERKMODEL

  1.5 MERKPOSITIONERING

  1.6 MERKINNERLIJK

  1.7

  1.8

  1.9

  MERKUITERLIJK

  MERKgedrag

  beeldtaal van designdragers

 • BOB MARLEY / MARK KRUIP IC1V 3BOB MARLEY / MARK KRUIP IC1V

  MERKGESCHIEDENIS / PersoonlijkWie is Bob Marley?Robert Nesta Marley werd geboren op 6 februari 1945 in Nine Miles, Jamaica. Als zoon van Cedella Malcolm (17) en Norval Marley (50). Norval was een generaal in het Britse leger, verliet Bob en Cedella snel na het huwelijk en liet lang niks meer van zich horen.

  Nesta Marley ( Bob Marley ) was een vrolijk kind. Hij hield ervan om door de heuvels van Nine Miles te rennen. Op een dag toen hij van school naar huis terug liep trapte hij in een stuk glas, de wond wilde niet genezen en kon het begin zijn van zijn latere kanker.

  Toen Nesta vijf jaar oud was, nam zijn vader hem mee naar Kingston daar stalde hij hem bij een gastgezin. Alle contact was toen verbroken. Via een vriendin kreeg Cedella het adres van het gastgezin en kreeg ze hem eindelijk terug.

  In 1957, toen Nesta 12 was, gingen zijn moeder en hij in Kingston wonen omdat Cedella op het platte land in Nine Miles niet genoeg geld kon verdienen. Ze gingen in de sloppenwijk Trenchtown wonen waar Nesta vriendschap sloot met Bunny Livingstone. Bunny en Ne-sta waren geen trottoirvechters maar als ze lastig gevallen werden stonden mannetje in Trenchtown, daar kreeg Nesta de bijnaam Tuff Gong wat sterke jongen betekent, ook werd hij steeds vaker Bob genoemd. Maar Bob wilde geen rude-boy worden.

  Waarom heb ik dit merk gekozen?Ik heb dit merk gekozen omdat ik fan ben van Bob Marley. Ik ben al naar een paar concerten van Bob Marley geweest, dit was echt gewel-dig. De muziek die hij maakt is heel erg rustgevend. Als ik bijvoorbeeld huiswerk zit te maken, vind ik het fijn om Bob Marley te luisteren. Dit vind ik echt heel erg fijn. Ook zit/zat er altijd een verhaal in zijn mu-ziek.

  Overigens denk ik dat Bob Marley heel erg geschikt is als Mensmerk, want Bob Marley heeft toch iets met de wereld gedaan wat niet veel mensen kunnen. Hij bracht toch een soort rust en relax in het leven van een mens.

 • 4 BOB MARLEY / MARK KRUIP IC1V

  merkdoelgroepende merkdoelgroepen van Bob MarleyIedereen die van Reggea houd, is denk ik een doelgroep van Bob Marley. De echte fans van Bob Marley zijn er nog steeds zeer veel. De muziek van Bob Marley word gezien als relax.

  Ook qua mechanisme is er veel vraag naar Bob Mar-ley. Het mechanisme van Bob Marley word namelijk ook nog steeds gemaakt, omdat er genoeg vraag naar is. Bob Marley heeft natuurlijk een eigen soort merk. Dat is de Reggea style die hij heeft verzon-nen. De stijl van Bob Marley bestaat uit de rood, geel, groene vlag. Als je door de stad loopt, zie je vaak t-shirts van Bob Marley hangen of ander soort kleding.

  Qua leeftijdcategorie is het heel erg verschillend bij deze persooon. Toch zie je geen kinderen tot 14 jaar met Bob Marley t-shirts rondlopen. Dit komt omdat Bob Marley ook veel met drugs te maken had. Ou-ders van kinderen willen het liefst niet dat kinderen met de kleding rondlopen omdat andere mensen denken dat ze dan aan de wiet zitten. Dit is wel een negatief punt van Bob Marley.

 • BOB MARLEY / MARK KRUIP IC1V 5BOB MARLEY / MARK KRUIP IC1V

  MERKPOSITIONERINGWat is de positie van bob marley?Over de positie van Bob Marley kun je natuurlijk niet over discuseren. Bob Marley word ook wel gezien als The king of Reggea. Dit is een be-langrijke revolutie geweest voor de Reggea muziek.

  Ook qua revoluties die hij gedaan heeft, is hij groots. Hij heeft bijvoor-beeld Zimbabwe een apart land gemaakt. Dit lukt toch niet iedereen zomaar.

 • 6 BOB MARLEY / MARK KRUIP IC1V

  merkinnerlijkMerkvisieDe meeste mensen weten het al heel erg lang maar Bob Marley is in 1984 overleden. Toch blijft zijn muziek altijd bestaan, daarom is zijn visie het laten bestaan van de reggea muziek. Vroeger was zijn visie om zoveel mogelijk men-sen naar zijn muziek te laten luisteren.

  MerkmissieDe missie van Bob Marley is het verspreiden van zijn muziek over de hele wereld en zolang mo-gelijk beroemd te blijven, maar hij blijft altijd The King of Reggea.

  MerkwaardenBob Marley is natuurlijk een persoon dus heeft niet echt een specifieke slogan. Maar toch is hij bekend als reggea persoon. Misschien dat de slogan is dat veel mensen hem als voorbeeld zien van de reggea muziek.

 • BOB MARLEY / MARK KRUIP IC1V 7BOB MARLEY / MARK KRUIP IC1V

  Merkinnerlijk persoonlijkheidEen langharige man die het fijn vind om met vrienden lekker te chillen op het strand.

  MerkbelofteDe belofte wat bij Bob Marley hoort is. Mensen samenbrengen dat is een belangrijk standpunt van Bob Marley

  Merkinnerlijk concept Relax en Stand for your right. ( Bob Marley )

 • 8 BOB MARLEY / MARK KRUIP IC1V

  merkUITERLIJKZienVaak zie je mensen rondlopen met kle-ding aan van Bob Marley. Zoals shirts en mutsen. De muts van Bob Marley is het bekendste kledingstuk van Bob Marley. Dit omdat het de kleuren heeft van Bob Marley.

  ProevenBij het proeven van Bob Marley, kun je denken aan het roken van een joint. Bob Marley heeft natuurlijk niet echt iets dat je kunt proeven zoals eten of drinken.

  RuikenWanneer je aan Bob Marley denk, denk je vaak aan het roken van een joint. Hier komt natuurlijk geur vanaf en dit kun je zien als de geur van Bob Marley.

  VoelenDoor het roken van wiet, word je natuurlijk high. Dit is ook iets dat Bob Marley vaak deed. Daardoor voel je je relaxed en heb je even geen zin om stress te hebben.

  HorenIedereen ken de muziek van Bob Marley, dit is natuurlijk het genre Reggea. De relaxe muziek van Bob Marley maakt je rustig. Deze muziekgenre word gezien als rustige muziek waar een bepaald soort ver-haal inzit.

 • BOB MARLEY / MARK KRUIP IC1V 9BOB MARLEY / MARK KRUIP IC1V

  PERSONEN

  De personen die ik bij Bob Marley zie, zijn toch meer de mensen die van zijn muziek houden. Ook zijn er veel mensen die wel is waar niet alleen van zijn muziek houden maar ook mensen die de rustige muziek in therapie brengen bijvoorbeeld. Door rus-tige reggea muziek op te zetten, word je rustig en kalm hierdoor kun je even alles vergeten en loslaten.

  TaalDe taal van Bob Marley is natuurlijk Jamai-caans, dat is eigenlijk Engels met een soort accent. Toch door de revolutie van Bob Marley is zijn talencentrum uitgebreid over de gehele wereld.

 • 10 BOB MARLEY / MARK KRUIP IC1V

  BRONNENDe volgende bronnen zijn gebruikt om de informatie van deze magzine in te vullen.

  http://www.google.nlhttp://www.wikipedial.nl

  BRONNEN