Boazeloarke 2014/05

20
Astrid: “Goede sfeer bevordert onze werking” TALENT VAN OLLIER: RUBEN VERMEERSCH EN MARTIJN D’HAENE DA GA WEG EN DA KOMT WERE: BREGT VERLEDEN EN LORE VANESSCHE JEUGDDIENST: HUISWERKBEGELEIDING nummer 5 - jaargang 3 - september/oktober 2014 ‘t LOARKE WEET HET ALTIJD BETER ! BOAZE

description

September - oktober 2014

Transcript of Boazeloarke 2014/05

Page 1: Boazeloarke 2014/05

Astrid: “Goede sfeer bevordert onze werking”TALENT VAN OLLIER: RUBEN VERMEERSCH EN MARTIJN D’HAENEDA GA WEG EN DA KOMT WERE: BREGT VERLEDEN EN LORE VANESSCHE JEUGDDIENST: HUISWERKBEGELEIDING

num

mer

5 -

jaar

gang

3 -

sep

tem

ber/

okto

ber

2014

‘tLOARKEW E E T H E T A LT I J D B E T E R !

BOAZE

Page 2: Boazeloarke 2014/05

INHOUD

inhoud

Column : Eindelijk rust! 2

JIP/JAC: Lore Vandecasteele 3

Jeugdraad: Astrid Delombaerde 4

Izegem: SAMW 6

Talent van Ollier: Ruben Vermeersch en Martijn D’Haene 8

Tips van de redactie: Back To School 10

Da ga weg en da komt were: Bregt Verleden en Lore Vanessche 12

Muziekkliniek: All We Expected 14

Gespot in Izegem: Evi Vanderheeren en Elias Maertens 16

Jeugddienst: huiswerkbegeleiding 18

Fuivelaar 19

WERKTEN MEE AAN DIT NUMMER: Evelyn Vandeputte, Valérie Meert, Elien Vandevoorde, Chloë Vandewalle, Dries Dehaudt, Lore Declerck, Klaas Allosserie, Marjoke Werbrouck, Delphine Deneir, Guillian Maertens, Nikolaas Nortedame, Maarten Vanhauwerevormgeving: aaivzz

Beste Boazeloars,

Dat was toch echt weer niet te doen hé ? Twee maanden! Twee maanden vol lawaaimakende, puberale, herrieschoppende tieners rond mijn oren… ‘k Dacht dat ik het nooit ging overleven – en de zomer is al zo gevaarlijk voor ’n oude mens gelijk ik! Awel, ik kan geloven dat die buren van dat groot festival – hoe heet het nu weer – Tomorrowland, klacht in dienen voor overlast! Ik word al zot van tien jonge gasten rond mijn huis, laat staan een hele weide met tienduizenden zotte pipo’s! Pas op hé, niets tegen een beetje goede muziek, maar nu is dat toch serieus anders of in mijnen tijd zulle! Soit, ’t is weer allemaal gepasseerd en jullie kunnen beginnen sparen voor een ticket voor noste jare!

Ge moogt mij dat allemaal niet kwalijk pakken, ‘k ben altijd blij dat de kleinkinderen ne keer meer op bezoek komen in de vakan-tie, maar ’t beste is toch nog altijd gewoon binst jaar hé. Geen speciale regelingen! En nu mogen jullie weer ’n paar weken naar school. Nog niet te veel verleerd na twee maanden vakantie? ’t Is te hopen, want bij ons geldt de regel : geen goed rapport, geen centje van peter hé! Doe maar goed jullie best, ’t is altijd voor iets goed! Is ’t niet voor de portemonnee, dan is ’t voor uw toekomst! Ons moeder zei dat ook altijd tegen mij: “Cyriel,” zei ze, “het is nu dat je het moet doen voor later!”. Geloof het of niet, maar ik heb daar veel van geleerd!

Tot de volgende,

Cyriel Boazeloare

JEUGD

IZEGEMDIENST

2

Eindelijk rust!

Page 3: Boazeloarke 2014/05

Wat is het CAW precies?“Het CAW is het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Een CAW biedt deskundige hulpverle-ning aan mensen met vragen en problemen. Contact opnemen is zeer eenvoudig, want het CAW heeft een lage drempel, het is vlot bereikbaar en de eerste hulp is gratis. De vragen die mensen stel-len, zijn voor het CAW de eerste zorg. De hulpverlening is vertrou-welijk en vrijwillig. De CAW-hulpverleners ondersteunen in de eerste plaats de mogelijkheden die mensen zélf hebben. Welke oplossingen kunnen mensen zelf vinden en met de steun van hun omgevingsnetwerk? Hulpverleners kunnen ook de weg wijzen naar andere diensten of bemiddelen naar instanties die de sociale rechten kunnen verzekeren. Het CAW komt zo op voor een ver-sterkt welzijn, voor mensen, hun omgeving en de bredere samen-leving. Het CAW streeft ernaar op deze manier mensen sterker te maken en hun basisrechten zelf te laten realiseren. CAW Centraal-West-Vlaanderen is de fusie van CAW Midden West-Vlaanderen en CAW De Papaver.”

Wat is jouw functie? “Ik ben binnen CAW Centraal West-Vlaanderen regioteam-verantwoordelijke voor Izegem, Ingelmunster en Lendelede.”

Heb je altijd al de job willen doen die je nu hebt?“Ik studeerde psychologie en psychotherapie in Leuven. Ik wou mensen leren begrijpen en begeleiden. Ik werk graag binnen CAW Centraal West-Vlaanderen. Het is boeiend om elke dag actief aan de slag te gaan met verhalen van cliënten en medewerkers. Elke dag een ander verhaal.”

Wat is het JAC?“Je kan op het Jongeren Aanbod van Centra algemeen welzijnswerk terecht voor onthaal, informatie, advies of begeleiding. Er wordt ook preventief gewerkt door het geven van vormingen aan groepen of klassen, het geven van JAC-voorstellen en het uitwerken van projecten. Een JAC valt onder de overkoepelende organisatie CAW, Centrum voor Algemeen Wel-zijnswerk. Dit wordt gefinancierd door de Vlaamse Overheid. Onze leuze is: ‘er bestaan geen domme

3JIP/ JAC

vragen’! Samen met jou zoekt de JAC-medewerker op élke vraag een gepast antwoord. We krijgen allerlei vragen binnen onder andere seksualiteit, alleen wonen, persoonlijk functioneren…We merken ook dat vele jongeren een laag zelfbeeld hebben of weinig zelfvertrouwen en daarover vragen stellen aan ons. Het JAC zal luisteren en samen met de jongere op zoek gaan naar de verschillende mogelijkheden. 

Hoe kan je het JAC bereiken?.“Iedereen is welkom in het JAC. Iedereen kan er terecht.  De openings- en bereikbaarheidsu-ren zijn ruim en houden rekening met momenten die voor jonge-ren belangrijk zijn.

vervolg zie pagina 4

CAW? JIP? JAC? Wat is dat eigenlijk allemaal? De jeugd in Izegem kan op veel plaatsen terecht met hun problemen, maar dat is niet altijd allemaal geweten. Lore Vandecasteele, regioverantwoordelijke van CAW Centraal West-Vlaanderen in Izegem, geeft wat duiding bij de verschillende instanties.

CAW? JIP? JAC?

Page 4: Boazeloarke 2014/05

4

“GOEIE SFEER BEVORDERT ONZE WERKING”

De Izegemse Jeugdraad volgens Astrid Delombaerde

vervolg van pagina 4

De werking van het JAC is gratis. Je kan bij ons binnenspringen zonder afspraak op het onthaal in onze verschillende antennepunten. Je kan ons ook bellen of mailen, en er is ook een chat voorzien.

jaccentraalwestvlaanderen.be, Telefoon Izegem 051 33 78 78Adres: Krekelstraat 56.”

Wat is het JIP?“JIP staat voor jongereninforma-tiepunt en is een onderdeel van het JAC. Heel wat JAC’s zijn erkend als JIP. Er is een hele stapel van informatie te verkrijgen op het JIP. Je vindt er vormingspakketten, metho-diekenmappen, folders en brochures en informatie over allerlei thema’s: alleen wonen, verslavingen, vrije tijd, rechten en plichten, gezondheid, onderwijs, relaties, seksualiteit,…  Je kan de informatie komen inkijken en ook lenen gedurende twee tot vier weken.  Een medewerker helpt je graag verder bij het zoeken en verklaren van de informatie.”

Hoe laten jullie jongeren en/of volwassenen weten dat ze bij jullie terecht kunnen?“We willen iedereen de kans geven om het JAC te leren kennen. Soms geven we een JAC voorstelling in scholen, leefgroepen of verenigingen. Tijdens de voorstelling wordt de werking van het JAC op een leuke en speelse manier in de kijker gezet. Sommige scholen organiseren ook klasbezoeken aan het JAC.  Zulk initiatief is ook een goede gelegenheid om op een ongedwon-gen manier in te gaan op vragen en problemen die in de klasgroep of bij individuele jongeren leven.”

Chloe Vandewalle

Page 5: Boazeloarke 2014/05

Ben je volgend werkjaar nog steeds voorzitster? “Dat is nog niet helemaal zeker. Momenteel maken zo’n elf per-sonen deel uit van het dagelijks bestuur van de jeugdraad. Gezien we de functies voor komend jaar nog moeten verdelen, staat dat nog niet helemaal vast. Ik zal me, voorzitster of niet, sowieso keihard blijven inzetten. Dat is volgens mij het belangrijkste.”

Nog niet zo heel lang geleden was het dagelijks bestuur op sterven na dood. Hoe komt het dat er nu wel opnieuw zo veel mensen in het dagelijks bestuur zetelen?“Dat we met een grote groep zijn heeft veel met de sfeer rond de jeugdraad te maken. Die zat al van bij de start van onze groep goed en dat draagt bij tot een stijgende interesse in de jeugdraad. Een ruime groep zorgt er bovendien voor dat we de taken goed kunnen verdelen. Vele schouders maken licht werk. Zo wordt de jeugdraad voor niemand al te belastend.”

De jeugdraad staat bij veel mensen vooral bekend voor de organisatie van de legenda-rische leidingsavonden, maar dat is niet het enige waar jullie voor verantwoordelijk zijn. “Dat klopt, de leidingsavond is veruit ons bekendste wapenfeit, maar ook de rest van de Dag van de Jeugd-

beweging valt op onze schouders. Bovendien organiseren we ook Dag van het Kind en proberen we om jaarlijks toch enkele adviezen voor het stadsbestuur uit te schrij-ven. We zijn in feite een beetje de spreekbuis van de Izegemse jeugd.”

Dag van de Jeugdbeweging gaat dit jaar door op 17 oktober. Wat hebben jullie zoal in petto?“Naar analogie met vorig jaar is er voor alle leden en leiding van de Izegemse jeugdbewe-gingen, na school, een activiteit voorzien. Uiteraard wordt de dag afgesloten met een spetterende leidingsavond als dankjewel voor hun dagdagelijkse inzet. Die leidingsavond wordt ook dit jaar een voltreffer, want er staat een serieuze verrassing op het programma.”

En wat met Dag van het Kind?“Die dag is er voor elk kind van zes tot twaalf jaar en gaat komend werkjaar door op zaterdag 14 maart. Ook bij deze editie zullen kinderen weer kun-nen proeven van verschillende beroepen en sporten. Werken bij een pizzeria, presenteren bij de radio of american football bij de Izegem Tribes. Het kan allemaal op Dag van het Kind.”

Het klinkt alsof jullie de Roefel van vroeger nieuw leven willen inblazen. “Het concept lijkt er inderdaad

wel wat op. Dat hoeft ook geen probleem te zijn. Iedereen van onze generatie heeft toffe herin-neringen aan de Roefel. Zo ging ik indertijd helpen in een kruide-nierszaak. Vorig jaar was het concept alvast een schot in de roos. Heel wat kinderen staken iets op en hadden het naar hun zin. Ook dit jaar hopen we weer op de medewerking van heel wat handelaars en diensten. Mensen met interesse mogen zich trouwens nog steeds aanmelden, want hoe ruimer de keuze, des te beter natuurlijk.”

Meer informatie over de jeugdraad en bijhorende activiteiten vind je terug op www.jeugd.izegem.be. De jeugdraad contacteren kan via Facebook of via [email protected].

Wil je zelf een een algemene verga-dering van de jeugdraad bijwonen? Dat kan, die gaan door elke eerste zondag van de maand van septem-ber tot en met december en van februari tot en met mei.

In september starten ook de Ize-gemse jeugdbewegingen opnieuw met een jaar vol spelen, ravotten, lachen… Hou de website van de jeugddienst in de gaten, om te weten wanneer de startdagen van de jeugdbewegingen doorgaan.

Dries Dehaudt

5JEUGDRAAD

Astrid Delombaerde (21) is sinds twee jaar voorzitster van de Izegemse Jeugd-raad. Vol overgave verdedigt ze de belangen van de Izegemse jeugd en dat wil ze ook in de toekomst blijven doen.

“GOEIE SFEER BEVORDERT ONZE WERKING”

De Izegemse Jeugdraad volgens Astrid Delombaerde

Page 6: Boazeloarke 2014/05

In september begint de Stedelijke Academie Muziek en Woord aan een nieuw jaar. Ook nu weer zullen er talrijke opleidingen aangeboden, geschikt voor vrijwel iedereen en dus misschien ook wel voor jou! Laat je alvast inspireren door volgende getuigenissen.

EEN NIEUW JAAR VOOR SAMW

6

Page 7: Boazeloarke 2014/05

7TALENT VAN OLLIER

‘Als volwassene naar de muziek-school gaan en een instrument leren beheersen was een kinder-droom die uitkwam. In de acade-mie kwam ik terecht in een toffe, ongedwongen omgeving waar ik met veel enthousiasme leerde mu-siceren. Zonder probleem werd een parcours op maat uitgestippeld dat haalbaar was met mijn drukke agenda. De creatieve kriebel is dankzij de academie alleen maar blijven groeien.’

‘Ik speel nu al 2 jaar klarinet en vind het heel leuk om te doen. Ik ga ook graag naar de AMV omdat we daar zo veel zingen en ik beter noten leer lezen. Het is echt super-tof in de les.’

‘Voor mijn job moet ik vaak voor groot publiek spreken en hoewel ik hier al bijna 10 jaar ervaring in heb, was ik nog steeds elke keer

opnieuw heel erg zenuwachtig. Door het volgen van Woord aan de SAMW Izegem is het mijn favoriete onderdeel! Ik leer juist ademen, spreken en hoe ik voor een groep mensen moet staan en dit terwijl ik mezelf op een creatieve manier en in een toffe groep kan ontspannen. ‘

‘In de AVV doen we veel leuke toneeltjes en leren we goed spreken. Ik wist niet dat ik zoveel zou mogen bewegen en spelen. Ik vind het mega.’

En er zijn vast ook heel wat zaken die je nog niet over SAMW wist. Ontdek snel meer aan de hand van deze weetjes.

WIST JE DAT … ‘Een opleiding aan de academie echt heel goedkoop is?’‘De ‘notenleer’ AMV heet en er

zoveel meer in zit dan alleen maar maten slaan en noten lezen? Je doet er bijvoorbeeld ook aan groepsmusiceren!’‘De ‘dictie’ AVV heet en je naast mooi en duidelijk spreken ook toneeltjes maakt en lekker veel mag bewegen?’‘Ook de papa’s, mama’s, opa’s en oma’s zeer welkom zijn in de academie en er van alles kunnen volgen?’

Heel wat meer informatie is uiteraard te vinden op de website samw.izegem.be. Vanaf maandag 25 augus-tus opent het secretariaat trouwens zijn deuren weer en is het dus mogelijk om je in te schrijven (tussen 13u30 en 18u). Natuurlijk kan er ook online ingeschreven worden.

Lore Declerck  

Page 8: Boazeloarke 2014/05

Dat er veel talent uit Izegemse turf ontsproten is, hoef ik je al lang niet meer te vertellen. Ook in de filmwereld kunnen we smullen van pareltjes van eigen bodem. De neven Ruben Vermeersch en Martijn D’haene gingen dit jaar allebei lopen met een prijs voor hun respectievelijke documentaires ‘What about Eric?’ en ‘Backup Butembo’.

8

“IN DE TOEKOMST HOPEN OP EEN SAMENWERKING”

open persoonlijkheid en heeft ook weinig te verbergen. Met mijn collega en goede vriend Lennart Stuyck kwam ik na een brain-stormsessie tot het besluit dat Eric wel een film waard zou kun-nen zijn. Lennart leerde hem dan ook kennen en hij ging ook ak-koord. Eric stond op dat moment op een kruispunt in zijn leven en had de hoop en de dromen van een hoofdpersonage.”

Had je het succes verwacht?“Daar ben je eigenlijk niet mee bezig, want zoiets heb je ook niet in handen. Je kan maar zo goed mogelijk je best doen en zorgen dat je een goed afgewerkt product hebt.”

Ruben Vermeersch (28) studeerde film en schrijven aan het RITS in Brussel en won met ‘What about Eric?’ de prijs voor beste Belgische documentaire tijdens Docville. De prent gaat over Eric Kabongo, een jonge Congolese Belg die het wil maken in de muziekindustrie.

Hoe kwam je op het idee om een docu te draaien rond Eric Kabongo?Ruben: “Eric contacteerde mij om samen met hem een videoclip te maken. Ik kende hem niet, maar via Izegemnaars die ik wel ken, kwam hij met mij in contact. Ik heb er dan een hele tijd mee opgetrokken en we hebben elkaar goed leren kennen. Eric heeft een

Page 9: Boazeloarke 2014/05

9TALENT VAN OLLIER

Waar ben je momenteel mee bezig?“Ik ben net klaar met de montage van ‘De Applausman’, waarmee we hopelijk wat festivals kunnen doen. Canvas heeft de documen-taire gekocht en hopelijk wordt die in december uitgezonden. Nu ben ik aan het schrijven aan mijn lang-speelfilm. Ik diende een voorstel in bij het Vlaams Filmfonds en kreeg een werkingsbudget. Genoeg werk op het schap dus momenteel.”

What about Eric? is genomi-neerd voor een Ensor op het filmfestival van Oostende. In oktober komt hij ook uit op DVD, voor wie hem in zijn kast wil zetten.

Martijn D’haene (28) is zaak-voerder van filmhuis Het Peloton en maakte samen met Elien Spil-lebeen de documentaire ‘Backup Butembo’, over buitengewoon sterke vrouwen in Oost-Congo. Het won onder andere in het Amerikaanse Los Angeles de prijs voor beste lange documentaire.

Hoe kwamen Elien en jij op het idee om de documentaire te maken?Martijn: “Elien was al langer bezig met het project. Ik volgde het project wel wat op, want we woonden in hetzelfde huis. Maar ik heb me er nooit mee gemoeid. Toen Elien terugkwam van Oost-Congo en ik de beelden zag die ze geschoten had, wist ik wel dat er documentaire inzat. Ze had een handycam op haar schouder vastgemaakt en kon zo echt tussen de mensen daar leven. Dat maakt de beelden echt.”

‘Backup Butembo’ werd een groot succes. Had je dat verwacht?“Toen ik de documentaire gemonteerd had, zat ik wel met een goed gevoel. Maar we hadden geen succes als dit verwacht. We mochten al in meerdere grote steden in België een voorstelling geven en daar komen er nu alleen nog maar bij. De prijzen die we gewonnen hebben, vooral buiten Europa, dragen daar natuurlijk ook tot bij. Het doet veel deugd dat het lange en harde werk van Elien en mezelf op zo’n manier wordt beloond. We zijn dan ook trots op ons werk.”

Heb je het nu druk met je eigen filmhuis, Het Peloton?“Momenteel ben ik heel wat werk aan het verrichten voor 1000 Zonnen op één en in het najaar zal ik rustig aan beginnen met het denkwerk voor een nieuwe, grotere documentaire. Ook staan er nogal wat kleinere projecten

in de steigers en ga ik ook weer mee op ‘Tour for life’, een fiets-tocht van Italië naar België van Artsen zonder grenzen.”

Hoe zit het met een samen-werking tussen jullie?Ruben: “Ik had gehoopt dat Mar-tijn ‘De Applausman’ ging mon-teren, maar onze werkschema’s overlapten. Hij monteerde ook mijn eindwerk en we woonden naast elkaar op kot toen we bei-den aan het Rits studeerden. We tonen elkaar nog steeds ons werk en bieden ook een helpende hand. Martijn:” We hebben altijd goed kunnen samenwerken, zeker in onze schooltijd. Hij hielp met het schrijven en de regie, ik kon de montage finetunen. We hebben allebei al bewezen dat we vrij goed zijn in wat we het liefst doen, dus zou het niet slecht zijn mochten we inderdaad eens de koppen bij elkaar steken.”

Klaas Allosserie

Page 10: Boazeloarke 2014/05

De vakantie zit er bijna op en dat betekent dat de eerste schooldag weer snel dichterbij komt. En een nieuw schooljaar, dat vraagt sowieso aanpassingen. Gedaan met uitslapen, op reis gaan of doen wat je wil wanneer je maar wil. Want vanaf 1 september staat de wekker paraat om je elke ochtend vroeg wak-ker te maken.

do’s-and-don’ts voor de eerste schooldag

10

Page 11: Boazeloarke 2014/05

minder voor de eerste ochtend en je hebt minder kans om iets te vergeten. Don’t: ‘Nog 5 minuutjes…’ De snooze-knop mag dan wel een goed idee lijken als je nog half slapend in je bed ligt, je doet het beter niet. Na 2 maanden te kunnen uitslapen is het niet leuk om plots weer zo vroeg te moe-ten opstaan. Toch is het beter om te kiezen voor de korte pijn dan om elke 5 minuten je wekker te vervloeken en uiteindelijk te merken dat je een half uur te laat opgestaan bent.

ETENDo: Eet genoeg als ontbijt. Een hele dag stilzitten en opletten, daar heb je energie voor nodig. Zorg dat je tussendoortjes mee-hebt, want tijdens de speeltijd kan het hongergevoel wel eens komen opzetten. Een flesje water is ook altijd handig om bij te hebben. Don’t: Het ontbijt overslaan en tijdens de pauze suikers opdoen door enkel een blikje cola te drinken, is niet echt gezond en ook niet verstandig. Met een grollende maag in klas zitten is nogal gênant, toch?

KLEDIJDo: Een eerste indruk maak je maar 1 keer, dus trek je best kleren aan die je zelf echt mooi vind. Nog belangrijker is dat je je ook gemakkelijk voelt in de outfit die je aanhebt. En dat die ook in het schoolreglement past. Ook al vind je het stom, als topjes ver-boden zijn op school, dan draag

je er geen, of toch zeker niet op de eerste schooldag. Don’t: De vakantie is voorbij, dus laat de korte schortjes of rokjes maar achterwege. Hawaï-hemden of diepe decolletés zijn niet echt schoolkledij. En over-dressed naar school komen is ook niet aan te raden. Opnieuw: een eerste indruk maak je maar 1 keer…

SCHOOLGEREIDo: Een boekentas, kaftpapier, een map voor losse bladen en een pennenzak met schrijfgerei heb je bij voorkeur al in huis voor de eerste schooldag. Voor de andere dingen wacht je tot je alle leerkrachten eens hebt gezien. De ene wil dat je een atoma-schrift koopt, voor de andere heb je bestekmapjes nodig enzover-der. Je houdt best een lijstje bij (in je agenda bijvoorbeeld) van wat je allemaal nodig hebt om dan na de eerste week eens naar de winkel te gaan.Don’t: In de vakantie al een voorraad ringmappen inslaan is geen goed idee. Kijk eens wat je nog hebt van het vorig schooljaar dat nog bruikbaar is en wacht om nieuwe dingen te kopen tot je zeker bent dat je het nodig zal hebben.

Zo, nu kan je voorbereid aan de eerste schooldag beginnen. ’t Boazeloarke wenst je alvast veel succes in het nieuwe schooljaar.

Marjoke Werbrouck

11TIPS VAN DE REDACTIE

BOEKENTASDo: Een boekentas moet je uiteraard altijd bijhebben op school, maar vergeet de belang-rijkste spullen mee te nemen. Je portefeuille bijvoorbeeld, die moet je sowieso altijd bij heb-ben. Het is ook handig om wat kleingeld bij te hebben, zodat je tijdens te pauze toch iets om te eten of te drinken kan kopen. Ook een pennenzak is essentieel. Vergeet nooit je agenda, want ‘het stond niet in mijn agenda’ telt niet bij alle leerkrachten als excuus om iets niet bij te heb-ben. Een klassiek a4-mapje kan ook altijd handig zijn om losse bladen in te bewaren. Want pa-pieren los in een boekentas leven meestal niet zo lang.Don’t: Alle schoolboeken meesleuren vanaf de eerste dag is absoluut niet nodig, en zorgt alleen maar voor een veel te zware boekentas. Het is ook niet nodig om al je bureau-gerei mee te sleuren naar school. Een nietjesmachine en een perforator zal je echt niet dagelijks nodig hebben. En is het dan toch eens nodig, kan je het altijd thuis nog doen.

TIMINGDo: Sta op tijd op, zodat je nog tijd hebt om te ontbijten en rustig naar school te fietsen. Je wil echt niet te laat komen op de eerste schooldag, en met een rood hoofd op school aankomen is niet echt aan te raden. Het is zeker handig om je boekentas de avond op voorhand klaar te zetten, dat is weer een zorg

Page 12: Boazeloarke 2014/05

Wonen en werken in het buitenland, iets voor jou? Deze twee jonge Izegemnaren, Bregt en Lore, zetten de stap. Ze maken hun dromen waar in het verre Zuid-Afrika en Aru-ba. Lore zal een jaar als verpleegkundige in Aruba werken, terwijl Business Analyst Bregt al een half jaar in Zuid-Afrika werkt en nog lang niet aan terugkomen denkt.

12

BYE BYE BELGIUM

dat ik begon na te denken over een buitenlandse stage. Uitein-delijk is het Frankrijk geworden en ben ik gaan werken voor het Amerikaans bedrijf Cepheid in Toulouse. Ik heb die job anderhalf jaar uitgeoefend en toen kwam de kans om in het Zuid-Afrikaans kantoor te gaan werken en dat heb ik dan ook gedaan.”

Mis je België niet?Bregt: “Ondertussen ben ik het al gewoon om voor lange tijd weg van huis te zijn. België op zich mis ik niet, maar het is altijd een leuk weerzien met Belgische vrienden en familie. Eenmaal per jaar krijg ik een ticket naar Brussel. Waarschijnlijk kom ik een tweetal weken terug in december-januari. Er zijn ook enkele vrienden die de omgekeerde reis zullen maken.”

Was het moeilijk om je aan te passen in Zuid-Afrika?Bregt: “Het valt echt goed mee. Ik moet me uiteraard wat meer aanpassen dan in Frankrijk. Vooral de armoede, het gebrek aan openbaar vervoer en de onveilig-heid zijn niet altijd even gemak-kelijk. Mijn eerste week was ik al

Hoe ben je op het idee geko-men om in het buitenland te gaan werken?Bregt: “Toen ik Office Manage-ment studeerde ben ik tijdens het academiejaar voor twee weken op een Erasmus Intensive Programme geweest in Helsinki. Ik had me daar zo geamuseerd

BREGT VERLEDENBregt Verleden werkt al een half jaar in Zuid-Afrika. Hij woont in Johannesburg en werkt voor het Amerikaanse bedrijf Cepheid. Voor zijn job is hij vooral bezig met cijfertjes en marketing strategie.

D

Page 13: Boazeloarke 2014/05

13DA GA WEG EN DA KOM WERE

getuige van een carjacking. Toen wist ik wel meteen dat ik niet meer in ‘la douce France’ zat.”

Wanneer kom je terug?Bregt: “Mijn werkvergunning loopt nog anderhalf jaar. Sinds mei is er een nieuwe Zuid-Afrikaanse wet die het behoorlijk moeilijk maakt om je verblijf te verlengen dus ik denk niet dat ik hier langer dan januari 2016 zal blijven. Na afloop van mijn contract word ik opnieuw te werk gesteld in Toulouse of een ander in-ternationaal kantoor van Cepheid.”

Lore Van Essche zal binnenkort een jaar in het buitenland gaan werken. Heb je tips voor Lore?Bregt: “In het algemeen zou ik zeggen: blijf niet alleen thuis zitten, maar trek er op uit en ontmoet tal van interessante mensen met een andere natio-naliteit dan de jouwe. Ik zie vaak Belgen die enkel met landge-noten optrekken en dat neemt voor mij toch heel wat van het internationale aspect weg.”

LORE VAN ESSCHELore Van Essche verhuist bin-nenkort voor een jaar naar Aruba. Ze zal daar werken als verpleeg-kundige in het ziekenhuis. Haar plannen kwamen niet onver-wacht want ze reist heel graag en wou sowieso haar stage in het buitenland doen.

Waarom Aruba als bestem-ming? Lore: “Aruba is ‘One Happy Island’ klinkt het overal. Het is een prach-tig eiland, waar ze geen winter kennen. Veel mooie stranden en natuur, de ideale plaats om te

genieten, watersporten te beoefenen, cocktails te drinken, strandfeestjes,… maar natuurlijk ook om te werken. Het ideale is eigenlijk dat de hoofdtaal Neder-lands is, want het is een kolonie van Nederland. Ik wou sowieso naar een land gaan waar ik de taal kon spreken en kan communice-ren met collega’s en patiënten. In Aruba zijn ze ook afgestemd op mensen uit de medische sector uit België en Nederland. Daar hebben ze geen opleiding Banaba (bachelor na bachelor) spoedgevallen en intensieve zorgen.”

Ga je er alleen naartoe of ken je daar mensen?Lore: “Ik ga er samen met mijn vriend Sander D’haene naar-toe. Daar ter plaatse ken ik ook iemand, een meisje uit Izegem. Ze werkt daar ook als verpleeg-kundige op de afdeling intensieve zorgen. Via haar ben ik dus in contact gekomen met het land.”

Wat zijn je verwachtingen en/of angsten bij de reis?Lore: “Je zit natuurlijk altijd wat in

met al het papierge-doe dat in orde moet zijn vooral-eer je het land binnen mag en er mag blijven voor een jaar. Ik moet ook medisch goedgekeurd worden voordat ik in het ziekenhuis aan de slag kan. Misschien dat ik ook wel een beetje schrik zal hebben om te vliegen. Ik hoop ook om vanuit Aruba te reizen naar Amerika. We zijn al aan het dromen van Peru, Cuba, Costa Rica en Curaçao.”

Ben je van plan om later de-finitief naar het buitenland te verhuizen?Lore: “Op dit moment denk ik van niet. Ik zou niet graag mijn job opgeven in België. Na een jaar in Aruba zal ik weten of ik mijn familie en vrienden zo lang kan missen. Er zijn ook nog te veel andere landen die we willen zien voor we echt kiezen om te verhuizen naar het buitenland. Er zijn wel wat mensen in onze om-geving die denken dat we in het buitenland zullen blijven.” Delphine Deneir

Page 14: Boazeloarke 2014/05

14

ALL WE

EXPECTED

Page 15: Boazeloarke 2014/05

15MUZIEKKLINIEK

belangstelling is voor live op-tredens, vooral dan als het gaat om de wat meer ondergrondse muziekgenres zoals het onze. Een tijdje geleden was er zo bijvoorbeeld een optreden in het JOC van More Than Conquerors, een uitstekende indieband die daarvoor speciaal het Kanaal overstak, maar die mannen speelden er bij wijze van spreken voor drie man en een paarden-kop. Jammer, maar helaas wel de harde realiteit.”

Enkele maanden geleden brachten jullie een eerste demo uit. Hoe is dat album precies tot stand gekomen? “Ons demo album kwam er ei-genlijk een beetje per toeval. Eind vorig jaar vroegen we via onze Facebookpagina welke opname-studio’s goedkoop waren, maar ook kwaliteitsvolle opnames opleverden. Lex Calebout, een geluidstechnieker die we leerden kennen na een van onze optre-dens, stelde voor om gratis een nummertje van ons op te nemen in JH Comma en dus trokken we in december naar Brugge. De opname van het nummer verliep zo vlot dat we besloten om nog een tweede en zelfs een derde nummer op te nemen en dat

resulteerde een paar maandjes later in een demo album.”

Wat staat er dit jaar nog op het programma voor jullie? “De rest van 2014 zullen we eigenlijk vooral bezig zijn met een eerste full-album. Meteen na de examens van juni zijn we nieuwe nummers beginnen schrijven en als alles goed verloopt dan zou-den we nog eind dit jaar de studio moeten kunnen induiken. Een cd neem je echter niet op zonder geld, dus zou het wel goed zijn als er nog wat extra optredens zou-den binnenkomen. Bij deze; stuur ons gerust een mailtje!”

Op welke plaats zouden jullie absoluut eens willen optreden? “In Izegem natuurlijk! Nee, we zouden zeker graag nog eens in Izegem willen optreden, maar als we wat verder kijken, dan denk ik dat het vooral ons doel is om ooit eens te mogen spelen op dunk!festival in Zottegem, het beste post-rockfestival van Europa. De organisatoren van het festival nodigden ons enkele weken geleden al eens uit om er in hun hoofdkwartier het voorprogramma te verzorgen van Motek, zonder twijfel de bekendste post-rockband van België, dus wie weet. Op een voorstel van Chokri Mahassine en de zijnen zeggen we natuurlijk ook geen nee.”

Benieuwd naar de muziek van All We Expected? Surf dan naar al-lweexpected.bandcamp.com of ga naar facebook.com/AllWeExpected

Guillian Maertens

Jullie spelen post-rock, niet meteen een alledaags muziek-genre. Wat moet de gemid-delde muziekleek daaronder verstaan? Artuur: “Met post-rock wordt er eigenlijk vooral geprobeerd om wat af te wijken van de traditio-nelere structuren van popmuziek zoals bijvoorbeeld het steeds te-rugkerende strofe-refreinprinci-pe. In onze muziek uit zich dat in lang uitgerekte composities met grote dynamische verschillen. Onze muziek is bovendien bijna volledig instrumentaal en is bij momenten zeemzoet, om daarna weer over te gaan tot een stel mokerslagen. Muzikaal slaan en zalven heet men dat dan.”

Jullie lijstje met voorbije optredens loopt ondertus-sen al aardig op, maar vreemd genoeg was slechts eentje daarvan in Izegem, nota bene jullie plaats van herkomst. Hoe komt dat? “Wij vinden het best wel jam-mer dat we nog maar één keer konden optreden in onze thuis-stad, maar veel valt daar jammer genoeg niet aan te doen. Ik vrees dat er in Izegem – en eigenlijk ook gewoon in het algemeen – steeds minder en minder

De Izegemse band All We Expected bracht eind maart dit jaar een eerste demo album uit, reden te meer dus om de mannen eens aan het woord te laten. Al bijna twee jaar brengen Martijn Salomez, Tijl Tytgat, Artuur Bruwier en Guillian Maertens samen intense emotionele rockmuziek.

Page 16: Boazeloarke 2014/05

dan me eigenlijk lief is, al moet ik zeggen dat ik in Gent vreemd genoeg veel minder vaak iets vind wat ik wil. Daarnaast koop ik ook af en toe tweedehands kledij via enkele verkoopsgroepen waar ik lid van ben op Facebook. Je zou ervan versteld staan hoeveel leuke dingetjes je daar voor een prijs op de kop kan tikken!

OUTFIT? Klaar? Het jeansvestje heb ik ge-kocht bij H&M, het kleedje kocht ik bij C&A en de zonnebril komt van bij SIX. Het roze riempje heeft mijn oma nog gedragen en heb ik van haar gekregen, de tote bag kreeg ik van mijn vriend, die het op zijn beurt meenam van op zijn stageplaats. Van die tas zijn er overigens maar dertig ge-maakt en die zijn bovendien ook allemaal manueel bedrukt.

ELIAS MAERTENSSTUDIES?Eind juni ben ik afgestudeerd aan het Sint-Jozefscollege in Izegem en volgend jaar begin ik aan een nieuwe uitdaging in Gent. Half-

weg september start ik er een Master Handelswetenschappen aan UGent.

VRIJE TIJD? Op maandagavond geef ik turnles aan 7 tot 9-jarigen en op donderdagavond train ik zelf in de topturnhal in Izegem. Op zaterdagnamiddag geef ik leiding aan de Piepjongknapen, ongeveer dezelfde leeftijdscategorie als de jongens waar ik turnles aan geef. Daarnaast ga ik ook gewoon graag uit met vrienden.

SHOPGEWOONTES? Echt vaak shoppen doe ik niet. Vroeger ging ik vooral winkelen met mijn ma en dat is door de jaren heen eigenlijk altijd zo gebleven. Niet dat ik me zelf niet zou kunnen kleden, maar qua stijl komen we vrij goed overeen en het is natuurlijk ook altijd mooi meegenomen als je je aanko-pen niet zelf hoeft te betalen. Heel soms schuim ik ook eens de winkelstraten af met enkele vrienden of vriendinnen, maar dan ga ik vooral op zoek naar dingen die ik later kan kopen samen met mijn ma.

EVI VANDERHEERENSTUDIES? In september begin ik aan mijn (hopelijk) laatste jaar Office Management, afstudeerrichting Event- & Projectmanagement aan de Arteveldehogeschool in Gent. VRIJE TIJD? Een groot deel van mijn leven draait om muziek en dus spen-deer ik veel van mijn vrije tijd aan het beluisteren van muziek en het bijwonen van live optredens. Op shows van pakweg Beyonce of Rihanna zal je mij niet terug-vinden, nee. Geef mij maar wat minder bekende bands of nog te ontdekken talent. Naast muziek hou ik me ook vaak bezig met lezen of als de portemonnee het toelaat met shoppen.

SHOPGEWOONTES?Dure merkkledij is niet echt aan mij besteed en dus vind je mij vooral terug in winkels zoals H&M, Bershka, Pull&Bear en Zara. Aan-gezien ik in Gent niet zo heel ver van de Veldstraat op kot zit, breng ik daar soms wat meer tijd door

16

Grote MarktGespot @

Page 17: Boazeloarke 2014/05

17GESPOT IN IZEGEM

Grote Markt

waar je altijd voor een leuke prijs kledij kan kopen. De zonnebril kocht ik voor slechts enkele euro’s bij New Look in Brugge.

Leuk weetje: Elias kreeg op het einde van vorig schooljaar de titel

‘Best geklede man’ toegewezen in het jaarboek van de zesdes van het Sint-Jozefscollege.

Guillian Maertens

OUTFIT?Het shirt die ik hier draag heb ik deze zomer gekocht bij Hol-lister, toen ik op vakantie was in Berlijn. De short is er eentje van Jack&Jones en kocht ik bij N’Outlet, een outletwinkel in Ingelmunster

Page 18: Boazeloarke 2014/05

VRIJWILLIGERS NODIG VOOR HUISWERKBEGELEIDING

Wat houdt het project huis-werkbegeleiding precies in?Lieve: “Met behulp van dit project willen we leerlingen helpen bij het maken van hun huiswerk. Het doel is om de kinderen te motiveren om te werken en om hen correct te leren omgaan met hun huiswerk. Bovendien gaat het hier niet om kinderen die leerproblemen hebben. Het gaat om leerlingen die vanuit de thuissituatie soms iets te weinig aangemoedigd worden om huis-werk te maken. Of soms lukt het maken van huiswerk ook gewoon niet thuis. Daarom zorgen wij ervoor dat het kind tweemaal per week (30 minuten) zal samenzit-ten met een vrijwilliger om te leren hoe ze dit precies moeten aanpakken. Dit zal telkens plaats-vinden op dinsdag en donderdag van 16u15 tot 16u45.”

Wie werkt er allemaal mee aan dit project?Lieve: “De Lions club van Ize-

gem, een club die minderbedeelden uit de eigen omgeving wil helpen, is de aanstoker van het project. Momen-teel zijn er al drie scholen die hier-aan meewerken, namelijk basis-school Sint-Tillo, basisschool Heilig Hart en basis-school Bellevue. Daarenboven wordt het project verder uitgewerkt door de zorgcoör-dinatoren van die scholen, in samenwerking met de CLB’s, de SOM, het OCMW en de jeugddienst.”

Welke leeftijdscategorie komt hiervoor in aanmerking?Lieve: “Het project werd opgericht voor kinderen uit het eerste leerjaar. Op die manier leren ze

onmiddellijk de juiste werkmethode en hopen we toch een basis mee te geven die ze verder kunnen gebruiken gedu-rende hun volledige schoolcarrière. De leerlingen kunnen terecht in de zogenaamde ‘huiswerkklas’ vanaf oktober tot en met de paask-vakantie. Daarna moeten ze het

JEUGDDIENST

Het begin van het nieuwe schooljaar betekent voor kinderen van het eerste leer-jaar een nieuwe uitdaging, onder meer in de vorm van huiswerk. Net daarom heeft Lieve Vandenbussche, een gepensioneerde leerkracht, gekozen om haar steentje bij te dragen aan een project voor huiswerkbegeleiding. Lieve hoopt daar-enboven om nog enkele enthousiaste vrijwilligers warm te maken voor het project.

18

Page 19: Boazeloarke 2014/05

FUIVELAARalleen proberen tot het einde van het schooljaar. Op het oudercon-tact worden dan de resultaten bekeken en indien nodig krijgen de ouders de kans om huiswerkbe-geleiding aan huis te vragen. Die begeleiding aan huis is dan voor leerlingen van het tweede leerjaar.”

Jullie zijn nog op zoek naar vrijwilligers voor dit project. Wat verwachten jullie van eventuele vrijwilligers? En waar kunnen ze terecht als ze interesse hebben?Lieve: “Wel, het voornaamste is dat de vrijwilligers in staat zijn om positief om te gaan met kinderen. Verder moeten ze toch wat geduld hebben en is het belangrijk dat ze het zelf graag doen. Maar het is wel zo dat alle vrijwilligers begeleid zullen wor-den, dus iedereen met interesse kan en mag ons vervoegen. Ze zullen er in elk geval niet alleen voor staan!. Bovendien is het een heel leuk project. Je krijgt enorm veel liefde terug van de kinderen en je merkt dat je inzet gewaardeerd wordt door zowel de ouders als door de school. Geïnteresseerden kunnen terecht bij projectcoördinator Fee Wydaeghe, op het nummer 051/ 30 85 06 of via mail bij [email protected] .”

En is dit een tijdelijk of een permanent project?Lieve: “We hopen voldoende vrij-willigers en studenten te hebben, zodat we het project kunnen blijven verderzetten. Eenmaal we genoeg vrijwilligers hebben, dan is er zelfs de mogelijkheid om uit te breiden naar andere scholen en dat zou super zijn!.”

Maarten Vanhauwere

vrijdag 12 - zaterdag 13 septemberJOCTUNNEFEESTEN Org: JH De Tunne

zaterdag 4 oktoberJOCSCOUT IT OUTOrg: FOS De Jakketoes

vrijdag 17 oktoberJOCDAG VAN DE JEUGDBEWEGINGOrg: Jeugdraad Izegem

zondag 19 oktoberISOEERLIJK ONTBIJTOrg: Noord-Zuidraad

19FUIVELAAR

FUIVELAAR

Page 20: Boazeloarke 2014/05

v.u. Wouter Vandemaele - Krekelstraat 167 - 8870 Izegem

Deze jonge Izegemnaren supporterden

mee voor de Rode Duivels op het WK!