BOA huisstijl

12
BOA huisstijl 1 BOA huisstijl

Transcript of BOA huisstijl

Page 1: BOA huisstijl

BOA huisstijl 1

BOA huisstijl

Page 2: BOA huisstijl

BOA huisstijl 2

Inhoud

1 Beeldmerk 1.1 Verschijningsvormen 4 - Beeldmerk 3D 4 - Beeldmerk zilver 5 - Beeldmerk zwart 5 - Beeldmerk wit (dia-positief) 51.2 Maten 6 - Maatvoering beeldmerk 6 - Witruimte 6 - Schalen 6 - Typografie 61.3 Onjuist toepassen beeldmerk 7

2 Kleur 2.1 BOA-zilver 8

3 Toepassingen 3.1 Insigne 93.2 Mouwembleem 10

4 Bestanden 4.1 Mac beeldmerken 114.2 Beeldmerken voor Personal Computers (Windows) 114.3 Overzicht bestanden 12

Page 3: BOA huisstijl

BOA huisstijl 3

1 Beeldmerk Het insigne symboliseert een hand, schild en scepter. Samen staan zij voor de taken en bevoegdheden die boa’s hebben. Het schild staat voor de bescherming van mensen in de publieke ruimte en de scepter geeft aan dat een boa de bevoegdheid heeft om op te treden als dat nodig is. Met het insigne wordt beoogd de herkenning van de boa’s in het publiek domein te vergroten.

Page 4: BOA huisstijl

BOA huisstijl 4

1.1 Verschijningsvormen

Het beeldmerk kent verschillende verschijningsvormen (kleur en uitvoering), die afhankelijk van ontwerp, beschikbare kleuren en reproductietechniek toegepast kunnen worden.

Beeldmerk 3DDeze verschijningsvorm van het beeldmerk is nummer één in rangorde, bestemd voor toepassing op een donkere of lichte ondergrond of een fotobeeld of illustratie.Er zijn drie kleurvarianten:- CMYK (full colour druk/print)- RGB (beeldscherm gebruik)- Grayscale (krant enz.)

Page 5: BOA huisstijl

BOA huisstijl 5

Beeldmerk zilverDeze verschijningsvorm van het beeldmerk is uitsluitend bestemd voor toepassing op een witte, licht-grijze (<= 10% zwart) of zwarte of donkergrijze (>= 90% zwart) ondergrond als het gebruik van het 3D logo technisch niet mogelijk is.

Beeldmerk zwartDeze verschijningsvorm van het beeldmerk is uitsluitend bestemd voor toepassing op een witte of licht-grijze (<= 30% zwart) ondergrond als het gebruik van het 3D logo technisch niet mogelijk is of en de kleur zilver niet beschikbaar is.

Beeldmerk wit (dia-positief)Deze verschijningsvorm van het beeldmerk is uitsluitend bestemd voor toepassing op een donkere, donkergrijze (>=70% zwart) of zwarte ondergrond als het gebruik van het 3D logo technisch niet mogelijk is en de kleur zilver niet beschikbaar is.

Page 6: BOA huisstijl

BOA huisstijl 6

1.2 Maten

Maatvoering beeldmerkHet grid waarop het 100% boa beeldmerk getekend is, bestaat uit units van 0,50 mm. Het beeldmerk is in een ‘bounding-box’ (57mm x 50 mm) geplaatst die exact positioneren op basis van coördinaten mogelijk maakt en die bovendien de ‘minimale witruimte’ aangeeft. Voor verticaal uitlijnen wordt de maat van 25 mm aangehouden (midden beeldmerk) en voor horizontaal uitlijnen, met bijvoorbeeld typografie (bovenzijde kapitalen), de maat van 28,5 mm bij 100%. Bij plaatsing van het beeldmerk op 100% in bijvoorbeeld Indesign in een illustratiekader (x=0 en y=0 ) ligt het 0-punt van de bounding-box van het beeldmerk exact op het nulpunt van dit illustratiekader.

WitruimteDe minimale witruimte is de ruimte om het beeldmerk waarbinnen geen tekst mag worden geplaatst. Als het beeldmerk op fotobeeld of illustratie wordt geplaatst, mag binnen deze ruimte geen doortekening aanwezig zijn die conflicteert met een duidelijke weergave van het beeldmerk.

SchalenHet beeldmerk mag - voor zover technisch realiseerbaar - tot elke grootte proportioneel vergroot en verkleind worden.

* TypografieEr zijn binnen de huisstijl geen richtlijnen voor typografie of het te gebruiken font. Geadviseerd wordt, waar dit nodig is, gebruik te maken van de Frutiger. De Frutiger wordt zowel door politie, brandweer, en ambulance-/hulpdiensten toegepast.

57 mm

50 mm

10 mm

10 mm

28,5 mm

25 mm

*

Page 7: BOA huisstijl

BOA huisstijl 7

1.3 Onjuist toepassen beeldmerk

Hieronder treft u een aantal voorbeelden van onjuiste toepassingen van het beeldmerk met een korte toelichting waarom het beeldmerk onjuist i s toegepast.

1. Het beeldmerk is hier afgebeeld op een te lichte achtgrond. Er is onvoldoende rekening gehouden met contrast ‘leesbaarheid’.

2. Het beeldmerk is hier afgebeeld op een gekleurde ondergrond, binnen de bounding-box. Maar het beeldmerk mag uitsluitend op een zwarte, witte of donker gekleurde ondergrond of een fotobeeld of illustratie worden toegepast.

3. Het beeldmerk is afgebeeld op een fotobeeld, maar er is onvoldoende rekening gehouden met contrast ‘leesbaarheid’.

4. Het beeldmerk mag niet zijn gebogen, of op een andere manier veranderd.

5. Het beeldmerk is afgebeeld in een verkeerde kleur. Het mag uitsluitend worden gebruikt in 3D, zilver, zwart en wit.

6. Aan het beeldmerk is een cirkel toegevoegd. Deze cirkel is bovendien binnen de bounding-box geplaatst. Er mogen geen elementen aan het beeldmerk worden toegevoegd.

7. De binnenvorm van het beeldmerk is opgevuld met zwart. Ook hiervoor geldt; er mag op geen enkele wijze iets aan het beeldmerk worden toegevoegd of weggelaten.

8. Het beeldmerk mag niet zijn gespiegeld, of op een andere manier veranderd.

1

5

2

6

3

7

4

8

Page 8: BOA huisstijl

BOA huisstijl 8

2 KleurDe huisstijlkleur vormt een belangrijke bijdrage aan de herkenbaarheid van de boa, het is dan ook noodzakelijk dat van onderstaande normering niet wordt afgeweken.

2.1 BOA-zilver

Deze huisstijlkleur is genormeerd voor drukwerk, beeldscherm, lakken en folies.De kleuraanduiding “zilver staat voor veiligheid” is een breed ingeburgerd begrip.

De kleur BOA-zilver komt overeen met:Pantone® 877CMYK C 5% M 0% Y 0% K 30%RGB R 190 G 196 B 199HTML BEC4C7 (niet websafe) CCCCCC (websafe)Lakken RAL9007 Grey aluminiumPlakfolies 3M 220-120

* Let op! De hierboven opgegeven waardes zijn afwijkend van de standaard vertalingen die door diverse grafische programma’s worden gebruikt.

Pantone® 877

Page 9: BOA huisstijl

BOA huisstijl 9

3 ToepassingenDe huisstijl van de BOA biedt ruimte voor diverse maatwerk toepassingen. Vragen, wensen en sug-gesties uit het werkveld van de BOA kunnen leiden tot het ontwikkelen van nieuwe producten. Zodra deze zijn ontwikkeld, vindt u ze hier op de site.

3.1 Badge

Speciaal voor op uniformen of BOA’s in burger is er een metalen kledingbadge ontwikkeld.

UitvoeringUitvoering in metaal met een zijdeglans uitstraling in de kleur zilver.De ‘hoger’ gelegend delen - hand, scepter en schild - zijn zijdeglans.Het ‘lager’ gelegen deel - lijn om de hand en de scepter - is grijze lak (PMS coolgray 10). De zijkant is glanzend (in de technische tekening grijs).

Rechteraanzicht

Linkeraanzicht

2 mm | 1 mm 3 mm

0,33 mm

Onderaanzicht

Bovenaanzicht

Page 10: BOA huisstijl

BOA huisstijl 10

3.2 Mouwembleem

Voor meer sportieve en informele uniform en kleding is er een mouwembleem ontwikkeld.

Uitvoering Het mouwembleem is vervaardigd van een menging van katoen en polyester in de kleur zilver, zwart grijs. Het beeldmerk is geborduurd in zilverdraad. De achterzijde is voorzien van een bescherm-/plakvlies.

Breedte 75 mm

Hoogte 72,5 mm

Hoogte 'beeldmerk'58,3 mm

Om de scepter en de hand wordteen lijn geplaatst.

Page 11: BOA huisstijl

BOA huisstijl 11

4 BestandenVan het BOA beeldmerk zijn digitale bestanden beschikbaar voor zowel Apple Macintosh en Personal Computer (DOS/Windows).De bestandsnaam - bijv. ‘BOA~3M01_pos cmyk.eps’ - geeft aan om welk beeldmerk het gaat in welke kleurvariant. Na ‘BOA’ dat aangeeft dat het om een BOA beeldmerk gaat, volgt het nummersymbool (#), dat staat voor een beeldmerk met kleuroverlap (trap) of de tilde (~) voor een beeldmerk zonder kleuroverlap. Het cijfer 3 geeft aan dat het om de 3D verschijningsvorm van het beeldmerk gaat. Vervolgens staat er ‘M’ voor Macintosch bestanden of ‘P’ voor PC (Windows) bestanden. Het hierop volgende nummer is de codering voor de kleurvariant. De bestandsextensie ‘.eps’ geeft aan dat het beeldmerk als Encapsulated PostScriptbestand is bewaard (bijvoorbeeld ‘.wmf’ voor Windows Metafile).

4.1 Mac beeldmerken

• De beeldmerken zijn vector-tekeningen in Adobe Illustrator EPS formaat. Andere bestandsformaten kunnen gemaakt worden aan de hand van de set zonder kleuroverlap (~).• De beeldmerken zijn geschikt voor gebruik in steunkleur en full colour. • De in de bestanden met trap opgenomen kleuroverlap is geschikt voor vergrotingen van 25-400%. Deze beeldmerken zijn bestemd voor regulier offset drukwerk. Voor niet reguliere toepassingen (bijvoorbeeld vergrotingen groter dan 400%, zeefdruk of tampondruk) moet aan de handvan de geleverde ‘traploze’ beeldmerken een voor die specifieke toepassing geschikt beeldmerk worden aangemaakt. Indien geen kleuroverlap nodig is, zoals bij snijplotters, kan het beeldmerk zonder trap gebruikt worden.• Alle beeldmerken beschikken over een verbeterde preview die het logo beter weergeeft binnen een opmaakprogramma, documentinformatie met een versienummer, en een document icon.

4.2 Beeldmerken voor Personal Computers (Windows)

• De beeldmerken zijn beschikbaar in Encapsulated PostScript (EPS) en Windows Metafile (WMF) formaat.• De vector-EPS-bestanden (met en zonder trap) zijn geschikt voor high-end professioneel gebruik onder Windows. Indien nodig kunnen deze bestanden gebruikt worden als basis voor bestandsconversie naar andere formaten.• De WMF beeldmerken zijn uitsluitend bedoeld voor gebruik in de kantooromgeving (bijvoorbeeld Microsoft Office). Deze beeldmerken kunnen geplaatst worden binnen de meeste Windows-programma’s voor de kantooromgeving.(Maak altijd eerst een document aan om vervolgens daarin een WMF beeldmerk te plaatsen.) Een WMF bestand bevat alle data van een vector-bestand, maar niet de eigenlijke vector. Dit zorgt ervoor dat het bestand erg klein is, en daardoor handig binnen kantoornetwerken die vaak niet berekend zijn op grote(re) grafische bestanden. Doorgaans beschikken WMF-bestanden over voldoende kwaliteit voor gebruik binnen macro’s en op kantoorprinters. Het voordeel van de WMF-beeldmerken ten opzichte van de vaak gebruikte bitmap logo’s is dat ze vergroot en verkleind kunnen worden zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies. Bovendien zijn, in tegenstelling tot bitmaps, de transparante delen binnen het beeldmerk ook echt transparant, en kan een WMF dus gepositioneerd worden op een gekleurde ondergrond. Indien een optimale schermweergave gewenst is zal men echter een bitmap bestand moeten aan maken op het gewenste formaat, in de gewenste resolutie en met de gewenste transparantie, al dan niet anti-alias. Dit kan met behulp van de geleverde traploze vector-bestanden. • Lees ook de 2e en 3e bullit van de Mac-bestanden.

Page 12: BOA huisstijl

BOA huisstijl 12

4.3 Overzicht bestanden