BM Magazine Q1 2013

32
BMagazine kwartaal 1, 2013 OPEN dag 26 januari 2013 1 | BMagazine

description

BM Magazine Q1 2013

Transcript of BM Magazine Q1 2013

Page 1: BM Magazine Q1 2013

BMagazinekwartaal 1, 2013

Open dag26 januari 2013

1 | BMagazine

Page 2: BM Magazine Q1 2013

ColofonOpmaak: Boeren Medical

Redactie: Boeren Medical

De inhoud van deze uitgave is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Boeren Medical kan echter niet aansprakelijk worden gesteld voor onvolledigheden en onjuistheden. Boeren Medical sluit alle aansprakelijkheid uit voor directe of indirecte schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het opvolgen van vermelde tips en adviezen. Alle rechten en prijswijzigingen voorbehouden.

De verhuizing

Ook de afgelopen maanden hebben bij Boeren Medical in het teken gestaan van de laatste fase van ons nieuwbouwpand en natuurlijk de verhuizing. Met trots kunnen wij u vertellen dat wij per 17 deceMBeR jl. ons nieuwe pand in Gilze betrokken hebben!

In het weekend van 15 en 16 december heeft het voltallige personeel, inclusief partners, zich ingezet om de verhuizing goed te laten verlopen, ze hebben hard gewerkt, maar de sfeer was opperbest. Prachtig om te zien dat wij dit met ons team voor elkaar hebben gekregen.

Wij zijn ontzettend blij met het resultaat en over de nieuwe mogelijkheden die deze locatie ons biedt. Mogelijkheden waarbij onze dienstverlening naar u, onze klant, altijd centraal blijft staan.

Natuurlijk willen wij onze klanten de mogelijkheid geven een kijkje te nemen in het nieuwe pand. de uitnodiging voor de open dag vindt u verderop in het BMagazine. Wij zouden het ontzettend leuk vinden u te zien op zateRdaG 26 jaNuaRI! Via onze website kunt u zich aanmelden, maar u mag natuurlijk ook telefonisch contact opnemen met de Klantenservice om uw aanwezigheid door te geven.

Wij zijn continu bezig met nieuwe ontwikkelingen, daarom introduceren wij in dit BMagazine de kinder-pagina. deze is te vinden op pagina 30.

ten slotte wensen wij u, namens ons gehele team, een fijne kerst en heel veel geluk in het nieuwe jaar. Paul & Marina & dave Boeren

Boeren Medical B.V.Hercules 225126 RK Gilze

T. 0800 099 66 40F. 013 543 42 85

2 | BMagazine

Page 3: BM Magazine Q1 2013

Nieuws

Boeren Medical verhuist

Uitnodiging

De BMRollator

De werkdag van...

‘Dat is makkelijk’

Vitaminen en noten

Kwartaalattenties

Bestellijst

Recept

Interieurtips

Winteruitjes

Vogels voeren

Tuintips

Schaatsen

Puzzel

Bewegen is gezond

Kinderspecial

INhoUDSoPgaVeBlz. 4Blz. 6Blz. 8

Blz. 10Blz. 12Blz. 14 Blz. 16 Blz. 17Blz. 18Blz. 19 Blz. 20Blz. 21Blz. 22Blz. 23Blz. 25 Blz. 26Blz. 29 Blz. 30

3 | BMagazine

Page 4: BM Magazine Q1 2013

WinterDe astronomische winter van 2012/2013 begint op vrijdag 21 december om 12.12 uur.

bron: www.knmi.nl

NIeuWs

De afgelopen maanden is er hard doorgewerkt om het nieuwe pand van Boeren Medical af te krijgen. In deze editie van het magazine vindt u meer informatie over de opening, het pand en alle nieuwe interessante mogelijkheden die wij u kunnen gaan bieden.

oPeNINg nieuwe pand

bron: www.novonordisk.com

Novo Nordisk heeft een nieuwe langwerkende insuline op de markt gebracht. Tresiba® is de merknaam voor insuline degludec, een nieuwe eenmaaldaagse basale insuline-analoog.

Tresiba zal in Nederland beschik- baar komen in Penfill voor Novo-Pen 4 of NovoPen Echo en het nieuwe voorgevulde pensysteem FlexTouch. Tresiba verschijnt in twee soorten sterkten, 100 E/ml en 200 E/ml. Het is voor het eerst dat er een insuline met de

200 E/ml formulering in Europa goedgekeurd wordt. Met de sterkte van 200 E/ml is het mogelijk om een maximale dosering van 160 eenheden in één injectie toe te dienen.

Novo Nordisk verwacht over ongeveer twee maanden de defi-nitieve toestemming te krijgen om het product op de markt te brengen. Afhankelijk van deze toestemming, lanceren ze naar verwachting in 2013 Tresiba in verschillende Europese landen.

NIeuWe INsulINe op komst

Page 5: BM Magazine Q1 2013

De nieuwe uitstraling van Boeren MediCalde afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de huisstijl van Boeren Medical. dit magazine was een van de eerste stappen naar een moderne en heldere communicatie.

ROllatOR uit het basispakketRollators gaan uit het basispakket. Dit betekent dat u de kosten voor een rollator vanaf januari 2013 niet meer vergoedt krijgt.

Boeren Medical wil mensen die een rollator nodig hebben een hart onder de riem steken en komt daarom met een aantrekkelijke aanbieding.

Op pagina 10 vindt u de aanbieding.

VoedselBankVoorafgaand aan de verhuizing naar het nieuwe pand is er grondig opgeruimd. Tijdens deze opruimactie zijn wij allerlei artikelen tegengekomen die in de loop der tijd uit ons assortiment zijn gehaald. Artikelen zoals bestek, bekers, tassen, kussens en producten voor de persoonlijke verzorging zijn bij de voedselbank afgegeven en worden nu uitgedeeld onder de mensen die dit het hardst nodig hebben.

In totaal zijn er meer dan tien volle pallets afgegeven!

Wat betekent dit voor u?Afgezien van het nieuwe pand, dat in Gilze staat, zullen ook de communicatie-uitingen van Boeren Medical veranderen.

Zo wordt het servicepakket verbeterd, de dag-boekjes, diabetesfolders, brieven en natuurlijk de website. natuurlijk hebben we hierbij ook aan de kids gedacht.

5 | BMagazine

Page 6: BM Magazine Q1 2013

BOeReN MedIcal verhuist

er worden meerdere open dagen georganiseerd voor klanten en relaties. Ook is er een auditorium voor lezingen en scholing.

Het nieuwe pand is 5x groter dan ons oude pand. Het heeft een vloeroppervlakte van meer dan 8000 m2 !

er is een winkel waar we al onze producten presenteren en verkopen.

Grondwater wordt gebruikt om het pand op een milieuvriendelijke manier te verwarmen en te koelen (WKO systeem).

Het adres is: Hercules 22, 5126 RK Gilze.

Het nieuwe pand in Gilze:

6 | BMagazine

Page 7: BM Magazine Q1 2013

De tijdlijn:

6 juni 2012De eerste paal wordt geslagen. De bouw begint.

4 september 2012Het hoogste punt is bereikt.

1 december 2012Sleuteloverdracht.

14 december 2012Het pand is klaar om in gebruik genomen te worden.

15 + 16 december 2012Medewerkers en partners helpen verhuizen.

17 december 2012Medewerkers verhuizen naar het nieuwe pand.

26 januari 2013Open dag voor klanten.

BMagazine | 7

Page 8: BM Magazine Q1 2013

De open dag:zaterdag 26 januari 2013Van 11.00 tot 17.00 uur staan er verschillende activiteiten gepland voor jong en oud.

Boeren Medical verhuist en dat willen we met u vieren!

of u nu een trouwe klant bent die al jaren bij ons diabeteshulpmiddelen bestelt, of recent klant bij ons bent, u bent van harte welkom op de open dag van het nieuwe pand in gilze.

Voor jong en oud zal er tijdens deze dag van alles te doen, zien en te proeven zijn. U kunt meelopen met een rondleiding door het pand. Tevens kunt u de bloedglucosemeter laten controleren, zelf een bestelling plaatsen en uw diabeteshulpmiddelen inpakken in het magazijn. Dit dient u van te voren aan te geven als u dit wenst.

UITNoDIgINg

8 | BMagazine

Page 9: BM Magazine Q1 2013

Een kijkje komen nemen?

U bent van harte welkom tijdens de open dag van het nieuwe pand. om alles op rolletjes te laten lopen, vragen wij u om u aan te melden voor deze dag.

Meld u dus vóór zatErdag 12 januari aan op: www.boerenmedicalverhuist.nl of bel onze klantenservice op telefoonnummer: 0800 099 66 40

Page 10: BM Magazine Q1 2013

Rollators gaan uit het basispakket. dit betekent dat u de kosten voor een rollator vanaf januari 2013 niet meer vergoedt krijgt.

Boeren Medical biedt een alternatief!de BMRollator is compact, licht van gewicht en heeft meerdere handige extra’s.

Omdat niet iedereen per direct een rollator nodig heeft is deze actie nog heel 2013 geldig. zo hoeft u niet overhaast te beslissen en kunt u nog het gehele jaar profiteren van deze actie bij Boeren Medical.

Specificaties compacte rollator, licht van gewicht

en eenvoudig in gebruik.

zacht gepolsterde zitting en rugleuning.

ergonomisch gevormde handgrepen voor betere grip en extra comfort.

Parkeer- en handrem.

tas onder de zitting voor het veilig opbergen van uw spullen.

de tas kan er worden afgehaald.

speciale wielen bieden betere grip en laten geen spoor achter.

de rollator dient zelf gemonteerd te worden. de handleiding hiervan wordt meegeleverd.

BMRollator

de rollator is 62 cm hoog

de zitting is 56 cm hoog

de rollator weegt 7,3 kg

Het max. gebruikersgewicht 136 kg

de rollator is inklapbaar

10 | BMagazine

Page 11: BM Magazine Q1 2013

Bel & Bestel

Bestel de BMRollator telefonisch op:

0800 099 66 40

Kijk voor meer informatie op:

www.boerenmedical.nl

van: €149,95

voor: €69,95*

nieUW!

* Inclusief verzendkosten

BMagazine | 11

Page 12: BM Magazine Q1 2013

De werkdag...

...VaN oNze BUITeNDIeNST

José

Henk

12 | BMagazine

Page 13: BM Magazine Q1 2013

BMagazine | 13

Sabine

de buitendienst van Boeren Medical bestaat uit 3 medewerkers: josé, Henk en sabine.

Boeren Medical streeft dagelijks naar de beste service, daarom bezoeken josé en sabine de huisartsen en de ziekenhuizen. zij bespreken onze service naar de klant en bieden service aan de poli.

Ook luisteren zij aandachtig naar de zorg-verleners om zo onze service waar mogelijk te verbeteren.

sinds kort hebben wij een nieuwe collega mogen verwelkomen: Henk. Henk gaat in Noord Nederland de ziekenhuizen bezoeken, met als doel om de service en dienstverlening van Boeren Medical onder de aandacht te brengen. Henk heeft veel ervaring met het werken in de diabeteswereld. Hij heeft voor-heen gewerkt bij een groot concern welke wereldwijd diabetesmaterialen levert.

In de loop der jaren hebben josé en sabine, die beiden ook diabetesverpleegkundigen zijn, waar nodig, ondersteuning geboden.

denk bijvoorbeeld aan het adviseren van de klant bij problemen met materialen, de klant kan hierna contact opnemen met zijn of haar diabetesverpleegkundige. Ook helpen wij de praktijkondersteuners door ze bijvoorbeeld administratief werk uit handen te nemen.

Intern hebben wij ook met verschillende afdelingen contact:

de klantenservice, zij leggen de vragen die de klant heeft bij ons voor. samen verwerken wij ook de regels van de zorgverzekeraars in de orders.

Het magazijn, zij zetten materialen klaar die we nodig hebben als wij onze bezoeken brengen.

de marketing, zij ontwikkelen nieuwe items voor de klanten en de poli’s. Hierbij wordt rekening gehouden met de wensen en behoeften van de klanten en poli’s.

de inkoop bekijkt of er nieuwe producten gekocht moeten worden die interessant zouden kunnen zijn voor de Nederlandse markt.

Het volgende kwartaal nemen we een kijkje bij administratie..

Page 14: BM Magazine Q1 2013

‘dat is makkelijk’voor de winter

speciaal voor in de koude, gladde en donkere winterse maanden, staan een paar handige producten in de spotlight.

Voor als u een boek wilt lezen in deze donkere maanden.

Vergrootglas AnikaHet vergrootglas met led lampje op standaard. Ideaal voor het lezen of bij handenarbeid. Het vergrootglas is voorzien van een lampje, zodat het zicht wordt verbeterd.

Normale prijs € 49,95

Voor Boeren Medical klanten: € 29,95

art.nr. 1072114

Voor als u lekker op de bank wat wilt eten of drinken.

Dienblad voor armleuning VitilityHet dienblad kan eenvoudig op de leuning van een bank of stoel worden geklemd. de poten kunnen in breedte worden versteld, waardoor het dienblad geschikt is voor armleuningen tot 25 cm breed. Normale prijs: € 22,95

Voor Boeren Medical klanten: € 15,95

art.nr. 1090001

14 | BMagazine

Page 15: BM Magazine Q1 2013

Voor de winterse wandeling.

Ice Pick Vitilityde antislip Ice Pick kan worden bevestigd aan een wandelstok, om bij sneeuw en ijs goede grip te hebben. de Ice-Pick kan eenvoudig aan de wandelstok gemonteerd worden, door deze aan het uiteinde van de wandelstok te schuiven en de twee bijgeleverde schroeven aan te draaien. door de twee plastic knoppen in te drukken kan de beugel over de rubberdop van de wandelstok naar boven en beneden worden geklapt.

Vijf pinnen art.nr. 3350105eén pin art.nr. 3350106

normale prijs: € 7,50

Voor Boeren Medical klanten: € 4,95

15 | BMagazine

Page 16: BM Magazine Q1 2013

Ongezouten of ongeroosterde noten bevatten veel gezonde voedingsstoffen en passen in een gezond dieet.

Gezonde voedingsstoffen in notenNoten bevatten een behoorlijke hoeveel-heid meervoudig onverzadigde vetzuren (omega-3), gezonde vetten. Deze helpen het cholesterol op peil te houden en beschermen tegen hart- en vaatziekten. Naast deze gezonde vetten leveren noten ook eiwitten, verschillende B vita- minen, calcium en ijzer. De samenstelling van voedingsstoffen wisselt per noten-soort. Veel van deze voedingsstoffen zijn belangrijke anti-oxidanten die onder andere van belang zijn voor gezond haar, huid en nagels.

bron: www.gezondheid.rubriek.nl

VItaMINeNin een notendop

WalnotenWat betreft gezonde voedingsstoffen spant de walnoot de kroon. Ze zijn een goede bron voor omega-3 vetzuren en bevatten vitamines en mineralen die werken als krachtige antioxidanten.

amandelenAmandelen zijn rijk aan magnesium, potassium, mangaan, koper, sele-nium, calcium en vitamine E. Behalve in zijn geheel kun je amandelen ook gebruiken in de vorm van amandel-meel (verkrijgbaar in natuurwinkels).

cashew notenCashew noten worden eerst twee maal geroosterd voor ze geschikt zijn voor consumptie. Cashews bevatten iets minder vet, maar leveren wel koper, magnesium, zink, ijzer en biotine.

HazelnotenHazelnoten zijn rijk aan proteïnen, bevatten veel goede, langzame kool-hydraten, vitamine E, ijzer, zink, kalium en calcium. Door hun samen-stelling zijn ze een goede vervanger voor vlees.

Pecan notenPecan noten leveren een zeer groot aanbod van vitamines en mineralen, waaronder diverse B vitamines, vitamine A en E. Daarnaast zijn ze rijk aan de mineralen foliumzuur, zink, fosfor en magnesium.

ParanotenEen paar paranoten zijn een maaltijd op zich en bevatten zeer veel goede voedingsstoffen zoals koper, niacine, selenium, vitamine E en vezels.

16 | BMagazine

Page 17: BM Magazine Q1 2013

kWartaalattentiesU ontvangt gratis het attentiepakket wanneer u insuline gebruikt en uw kwartaalbestelling bij ons afneemt. Klanten die een automatische zending hebben en/of per e-mail of via internet hun bestelling plaatsen, ontvangen een extra attentie. De extra attentie is ieder kwartaal een verrassing. De attenties voor kinderen zijn vanzelfsprekend aangepast aan hun leeftijd.

Wilt u ook het gemak ervaren van een automatische zending? Neem dan contact op met onze klantenservice via het gratis telefoonnummer 0800 099 66 40.

Het attentiepakket bestaat dit kwartaal uit het boek ‘stamp- en stoofpotten en ovengerechten’ vol met winterse gerechten (incl. koolhydraten). daar-naast ontvangt u een paar ice Covers om veilig de winter door te komen. deze ice Covers zijn ideaal voor in de sneeuw of op ijs.

Geef hieronder aan welke maat schoenovertrek u bij uw bestelling wilt ontvangen. dit kunt u ook aan onze klantenservice doorgeven bij uw telefonische bestelling.

kijk op www.iwalksafely.com voor meer informatie over de ice Covers.

M : 36 - 41

l : 39 - 46

Xl : 45 - 47

17 | BMagazine

Page 18: BM Magazine Q1 2013

Bron: voedingscentrum.nl / gezondheidsnet.nl / hetnieuweeten.nlBMagazine | 18

BestellIjstNaam:

adres:

Postcode:

Plaats:

Vul onderstaande ruimte in met uw diabeteshulpmiddelen voor de komende drie maanden en ontvang het attentiepakket van dit kwartaal gratis.

Aantal Artikelnr. Artikelomschrijving

Let op: indien u al gebruik maakt van onze automatische zending, hoeft u deze bestellijst niet te retourneren. Uw bestelling wordt dan al samen met de attenties automatisch naar u verzonden. Twee weken voor verzending ontvangt u een e-mail van ons of er nog iets aangepast dient te worden aan uw bestelling, waarna uw bestelling zal worden verzonden.

Op pagina 14 en 15 vindt u handige producten. u kunt hieronder aangeven welke van onderstaande aanbiedingen u wenst te kopen en het aantal per product.

U kunt uw bestelling ook telefonisch doorgeven via telefoonnummer: 0800 099 66 40 of per e-mail: [email protected]

vul hier uw gegevens in:

Graag deze pagina opsturen in een envelop (zonder postzegel) naar: Boeren Medical B.V. Antwoordnummer 600165000 VB Tilburg

Ice Pick Vitility - 5 pinnen Ice Pick Vitility - 1 pin dienblad voor armleuning Vitility Vergrootglas anika

aantal: aantal: aantal: aantal:

18 | BMagazine

Page 19: BM Magazine Q1 2013

19 | BMagazine

Benodigdheden: (4 pers.)

400 ml water

400 ml rode wijn

100 ml bruine rum

(Oostenrijkse)

half kaneelstokje

1,5 tl theeblaadjes of

2 zakjes ceylonthee

2 kruidnagels

stukje sinaasappelschil,

schoongeboend

bruine fijne kandijsuiker

honing, of suiker

RecePtJägertee

VoedingswaardenEnergie: 175 kcalEiwitten: 0 gVetten: 0 gKoolhydraten: 13 g

1. Breng in een pan het water met de wijn en de rum langzaam tegen het kookpunt. Spoel een thee-pot om met heet water en doe het kaneelstokje, de thee, de kruidnagels en de sinaasappelschil in de theepot.

2. Schenk het hete water-wijnmengsel erop en laat de Jägertee ca. 6 min. op een theelichtje of onder de theemuts trekken. Schenk de thee door een zeefje in grote mokken. Zoet de thee naar smaak met bruine kandij, honing of suiker.

bron: www.ah.nl/allerhande19 | BMagazine

Page 20: BM Magazine Q1 2013

INteRIeuRtIPs voor een warme winter

Om de kou buiten te houden en het binnen nog warmer en gezelliger te maken, hebben we enkele interieurtips opgesteld voor het winter-interieur!

Opwarmen met woningtextielJe kan de verschillende ruimtes in het huis lekker warm aankleden met uiteenlopend woning-textiel. Kleedjes zorgen er in eerste plaats voor dat je geen koude voeten hoeft te hebben als je uit bed komt of op de bank zit.

Denk ook nog aan bijv. plaids en sierkussens in warme stoffen zoals wol, fleece en nepbont. Zowel in de woonkamer als in de slaapkamer zorgen ze voor een behaaglijke warmte.

Wat betreft het woningtextiel is er bovendien momenteel de interieurtrend van de gehaakte en gebreide materialen zoals een gehaakte poef en gebreide sierkussens. Zo zijn er ook al kaarsenhouders en vazen gezien met een gebreid jasje.

Kleur je winterinterieur!Aangezien we in de winter een stuk minder daglicht hebben, is het belangrijk voldoende kleur in je interieur te brengen. Kleur is goed voor ons humeur en helpt er bovendien voor dat het natuurlijke daglicht beter verspreid wordt wat dus al een remedie vormt tegen het beruchte winterdipje. Mix bijvoorbeeld natuurtinten met warme kleur voor mooie contrasten.

Kleur kan je op alle mogelijke materialen in je interieur verwerken zonder al te grote kosten te hoeven maken. Van kleurrijke sierkussens of een mooi fleurig boeket tot een nieuw kleurtje tegen de muur. Het is belangrijk om je winterinterieur licht te maken aangezien het al zo donker is buiten.

Geur is ook heel belangrijk in de winter. Zo zijn er ver-

schillende geuren die we associëren

met de winter en die je interieur dus

meteen omvormen tot een winterinterieur! Denk maar

aan potpourri, kamperfoelie, kruidnagel en dennengeur.

Tenslotte mogen de kaarsjes niet vergeten worden in een knus interieur. Je hebt ze in vele soorten en maten, geuren en kleuren. Match je kaarsen met je interieur en

maak er een warme winter van!

20 | BMagazine

Page 21: BM Magazine Q1 2013

WINTeRUITjeS

bron: www.reizen-en-recreatie.infonu.nl

Om u een idee te geven wat te doen in deze donkere maanden, hebben we voor u enkele tips genoteerd. de winter is nu eenmaal een heerlijke gelegenheid voor een dagje of een weekendje uit.

Het Nederlands Openlucht Museum | arnhem1 december 2012 t/m 13 januari 2013 Beleef de winters van vroeger:

Verlichte ijsbaan met koek en zopie Sleehelling bij de Delftse Molen Een geheel verlichte winterroute Sfeervol ingerichte boerderijtjes en gebouwen Activiteiten in de Zaanse buurt Een kindererf, waar kinderen kunnen leren breien of broodjes bakken boven een vuurtje

Ambachtelijke wintermarkt

Winter efteling | Kaatsheuvel 8 november 2012 t/m 3 februari 2013

Sprookjesfiguren in een winters jasje Speciale Winter Efteling attracties Langlaufbaan Schaatsen Kinder Winter Wonderland Winterse kampvuren Warme chocomel, rookworst en snert

cool event scheveningen | den Haag2 december t/m 27 januari 2013

Acht weken lang een waar winterparadijs Schaatsen op de schitterende ijsbaan voor het Kurhaus (Coolhaus) hotel

Winterse terrassen (met verwarming) van de restaurants rondom het plein

Een grote glijbaan van echt ijs van 40 meter lang en 3 meter hoog

Met speciale tube banden naar beneden glijden op de Coolslide

Winter Magic | amsterdam7 december t/m 13 januari 2013

Op en langs de Amsterdamse grachten: Een cultureel festival van licht en

water dat Amsterdam in het licht zet Elke avond lichtkunst langs de Amstel

van verschillende (inter)nationale lichtkunstenaars

Video projecties Illuminatie van grachtenpanden

Page 22: BM Magazine Q1 2013

VoGels voerenVogels kunnen nu wel wat extra’s gebruiken. Warm blijven in de kou kost veel energie. door sneeuw en ijs is het voedsel voor vogels in de vrije natuur minder goed te vinden. Help daarom de vogels in de tuin een handje.

Voer gevarieerdOok vogels houden van een veelzijdig menu. Voer bijvoorbeeld zaden pinda’s en vetbollen, maar ook rozijnen en appels. Geef geen vloeibare olie, margarine en zoute producten.

Voer op verschillende plaatsenMezen hangen graag aan een vetbol, vinken en merels scharrelen liever op de grond. Strooi daarom voer op de grond en voedertafel, maar hang bijvoorbeeld ook een voedersilo en vetbollen op.

Voor elke vogel wat wilsIedere vogel heeft zo eigen eetgewoonten. Winterkoninkjes eten insecten en merels houden van rozijnen. Een pimpelmees hangt graag aan een vetbol en mussen en vinken eten zaden.

Water is geen probleemVocht is in de winter niet zo’n probleem voor vogels. Ze nemen gewoon een hapje sneeuw. Ook kunt u wat ijs vergruizen, zodat ze dit kunnen oppikken. Geef nooit melk, dit is erg ongezond.

Hang een nestkast opWanneer u nu een nestkast ophangt, kunnen vogels er alvast aan wennen, voor wanneer het straks lente wordt. En in de winter wordt een nestkast vaak als slaapplek gebruikt.

bron: www.vogelbescherming.nl22 | BMagazine

Page 23: BM Magazine Q1 2013

tuINtIPs Bloembollen plantenBloembollen moeten geplant worden vanaf de eerste koude. Bloembollen hebben deze koudeperiode nodig om het biochemische proces op gang te brengen dat hen doet bloeien. Het beste is als ze al een aantal weken in de grond zitten voordat het begint te vriezen. zo kunnen ze al een solide wortelstructuur ontwikkelen.

VorstIn periodes met zeer strenge vorst is het verstandig om de grondlaag extra af te dekken met bijvoorbeeld wat stro of bladeren.

tussenruimteOp de verpakking van de bloembollen staat meestal vermeld hoeveel ruimte je tussen verschillende bollen moet laten, maar het effect is vaak meer geslaagd als je ze iets dichter bij elkaar zet.

Vroege en late bloeiersOm een apart effect te krijgen, kan je bloembollen planten volgens de “dubbeldekker”-methode: twee bloembollen boven elkaar. Neem dan bijvoorbeeld een vroege bloeier op een late bloeier zodat je op dezelfde plek het hele jaar door bloemen hebt.

bron: www.huis-en-tuin.nl

Tip:Zorg ervoor dat het gat waarin je wilt planten niet te puntig uitloopt. Je bloembol zou dan halverwege kunnen blijven steken zonder dat de onderkant echt de aarde raakt. Op die manier zal de bloembol nooit een mooi wortelstel kunnen ontwikkelen. Zorg er dus voor dat de bloembol overal goed omgeven is door aarde.

te laat...Wat als je te laat ontdekt dat je nog bloembollen hebt om te planten? Je hebt dan twee opties:

1. Je kan de bloembollen in de kou bewaren om ze zo de nodige koudeperiode te bezorgen en dan in een pot planten om ze in de huiskamer te laten bloeien.

2. Je kan ze toch nog planten in de tuin. Bloem-bollen zullen steeds hun best doen om toch nog een mooie bloem te krijgen. Het heeft weinig zin om ze nog een jaar te bewaren, want bloembollen zijn levende planten en als ze te lang bewaard worden, drogen ze helemaal uit.

diepteAls algemene regel geldt dat bollen moeten geplant worden; driemaal zo diep als de bol hoog is. Een bol van 3 cm kan je dus op 9 cm diepte planten.

WaterAls het niet meteen regent na het planten van de bloembollen, geef ze dan zelf wat water met een gieter. Water is een belangrijk element om het wortelstelsel van de bloembol tot ontwikkeling te laten komen.

BMagazine | 23

Page 24: BM Magazine Q1 2013

24 | BMagazine

Page 25: BM Magazine Q1 2013

Schaatsen

bron: www.nijdam.com

Schaatstips

Zorg ervoor dat je de juiste maat draagt. Koop schaatsen niet op de groei of juist te klein, dit voorkomt vervelende blaren.

Loop nooit met onbeschermde schaatsijzers over een harde ondergrond. Gebruik hiervoor beschermers. Op deze manier voorkom je beschadiging aan de schaatsijzers.

Als je op natuurijs wilt schaatsen let dan op waarschuwingsborden en volg deze op.

Maak na het verlaten van het ijs de schaatsen met een droge, goed vochtopnemende doek droog en schoon. Bewaar schaatsen nooit in de beschermers tot deze goed droog zijn. Dit om roestvorming te voorkomen.

Laat je schaatsen regelmatig slijpen door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. De meeste kunstijsbanen kunnen dit, zij zullen ervoor zorgen dat je schaatsen volgens de juiste regels geslepen worden. Goed geslepen schaatsen gaan op schoon ijs ongeveer 10 schaats-uren mee.

Geschiedenis schaatsen

Volgens archeologisch onderzoek, werden ‘schaatsen’ rond het begin van onze jaartelling voor het eerst gebruikt. Schaatsen konden het niet echt genoemd worden, aangezien het glijders betrof die bestonden uit botten van runderen en paarden. In de botten werden gaatjes gemaakt, die met touwtjes of riempjes aan de voeten bevestigd konden worden. Vervolgens gebruikte men een stok of ander lang voorwerp om zichzelf vooruit te kunnen duwen.

Foto: De eerste ‘schaatsen’ gemaakt van botten; ook wel Glis genoemd.

Klassieke houten schaatsDe eerste houten schaatsen deden rond 1200 hun intrede. Deze ‘klassieke’ houten schaatsen werden voor het eerst in Nederland gemaakt en bereden. Ongeveer 200 jaar later werd deze houten schaats algemeen toegepast. Deze schaats bestond meestal uit een schenkel (glij-ijzer) in een stapel (stuk hout), dat voorzien was van een montuur (leerwerk) om het ook daadwerkelijk onder te kunnen binden. Het schaatsen van nuAls je de schaatsen ziet van tegenwoordig, zijn deze ten opzichte van vroeger aan veel ontwikkelingen onderhevig geweest. Zo is er onder meer de klap-schaats gekomen en zijn er tal van verbeteringen doorgevoerd om te zorgen dat de schaatsen nóg sneller over het ijs glijden en comfortabeler zitten; de schaatsen van vroeger zijn daarom niet meer te vergelijken met de huidige schaatsen.

BMagazine | 25

Page 26: BM Magazine Q1 2013

PUzzel

KruiswoordpuzzelBreng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer onder in de balk.

VersturenLos de kruiswoord op. De overige letters vormen de oplossing. Stuur uw oplossing voor 1 april 2013 naar [email protected].

PrijsLos de puzzel op en maak kans op € 50,- aan VVV-bonnen.

De winnaar van de puzzel zal per e-mail bericht ontvangen. In week 14 wordt de winnaar bekend gemaakt in het volgende BMagazine en op de website www.boerenmedical.nl. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. De VVV-bonnen zijn niet inwisselbaar tegen contanten.

De uitslag van de puzzel in BMagazine uitgave 4 was: herfstwandeling.

De winnaar van de puzzel uitgave 4 is:j. jeths uit Brummen

Wij sturen spoedig uw prijs op en wensen u veel plezier met de cadeaubon.

26 | BMagazine

Page 27: BM Magazine Q1 2013

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

11 12 13 14

15 16 17 18 19 20 21

22 23 24 25

26 27 28

29 30 31 32 33 34

35 36 37 38 39 40

41 42

43 44 45 46 47 48

49 50 51 52 53

54 55 56 57

58 59 60

61 62 63 64 65 66

67 68 69 70

71 72

71 17 72 7 56 35 65 30 48 33 43 1 63

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer.

Horizontaal: 1. beroep 6. hooihoop 12. spoorstaaf 13. riv. in Frankrijk 15. grootvader 17. Europeaan 19. jong dier 20. Rijksvoorlichtingsdienst (afk.) 22. zangnoot 23. vervoermiddel 25. ondernemingsraad 26. politieke partij 27. transport 28. vragend vnw. 29. voorzetsel 31. lidwoord 32. rijksuniversiteit 34. de lezer heil 35. onwaarheid 38. onguur gezicht 41. projectieplaatje 42. kunsttaal 43. kwetsuur 46. plant 49. aldus 50. lichamelijke opvoeding 51. eerstkomende 52. ambtshalve 54. bijbelse figuur 55. metalen slotopener 57. bijt 58 .van een 59. deel v.d. voet 60. spil 61. roem 63. pl. in Flevoland 64. watering 66. loflied 67. perceel 69. brievensnoer 71. visgerei 72. verzoekschrift.

Verticaal: 2. jaartelling 3. en andere 4. Chinese deegwaar 5. ook 7. renner 8. vlot 9. trekdier 10. ijzerhoudende grond 11. vriesweer 14. woonplaats 16. ijspunt 18. schaakstuk 19. toegang 21. sluier 24. televisie 30. muziekstuk 33. land in Azië 36. pl. in Gelderland 37. brandstof 39. nageslacht 40. elektrisch geladen deeltje 43. gebladerte 44. rampspoed 45. een weinig scheel 46. stoel 47. muziekinstrument 48. rang 49. telwoord 53. armholte 56. klein kind 62. pl. in Gelderland 63. nauw 65. boom 66. pl. in Noord-Brabant 68.annexus 70. assistent-econoom (afk.).

BMagazine | 27

Page 28: BM Magazine Q1 2013

28 | BMagazine

Page 29: BM Magazine Q1 2013

Nu 20% korting op alle modellen!*

Bewegen is gezond én leuk!de gezondheid van onze klanten staat bij Boeren Medical bovenaan. dit is de reden van onze samenwerking met Kangoo jumps. een samenwerking die wij in de toekomst proactief zullen gaan uitbouwen. Vele ambitieuze plannen worden momenteel in overweging genomen.

Iedereen weet dat het goed voor je is als je regelmatig sport. Helaas is sporten niet altijd makkelijk of leuk. Zou het niet mooi zijn om plezier te hebben terwijl je fit wordt? Dat kan nu, met Kangoo Jumps!

Kangoo Jumps zijn een soort skeelerschoenen met een veersysteem genaamd IPS eronder. Dit veersysteem zorgt ervoor dat de schokken die je normaal op je lichaam krijgt tijdens het sporten met 80% gereduceerd worden.

Lichamelijke inspanning heeft een positieve invloed op de algemene conditie en gezondheid van iedereen. Het is gebleken dat lichamelijke inspanning (met matige intensiteit) al zeer positief kan werken op het menselijk lichaam en het algeheel welbevinden.

Mensen met een verkeerde lifestyle en/of mensen die erfelijke aanleg hebben, hebben een grotere kans op het krijgen van diabetes type 2.

Het belangrijkste is dat u iedere dag minimaal een half uur beweegt, dat is beter dan één keer per week twee uur achter elkaar.

In de toekomst willen wij onze klanten dolgraag extra’s bieden op het gebied van sport. Op dit moment zijn wij de mogelijkheden hiervoor aan het bekijken in samenwerking met bijvoorbeeld de ziekenhuispoli’s. Wij streven ernaar om onze klanten cursussen of workshops te kunnen bieden op het gebied van beweging. Extra aandacht gaat hierbij ook uit naar de kinderen, wij willen hen namelijk laten zien dat bewegen leuk én gezond kan zijn!

Het heeft daarnaast ook nog een gunstig effect op:

Voorkomen/uitstellen van (late) complicaties die kunnen ontstaan ten gevolge van diabetes.

lichaamsgewicht.

Vetpercentage in het lichaam.

Betere opname van insuline door het lichaam.

Bloeddruk.

Vermindering van het risico op hart- en vaatziekten.

Verbetering van de vetten in het bloed (bijv. het cholesterol).

Botdichtheid.

Psychosociaal functioneren.

* De actie is geldig t/m 31 maart

Kangoo jumps

vanaf €158,99

Page 30: BM Magazine Q1 2013

.1.2

.3

.4 .5

6.

7.

8.

9.

.10

.11

.12

.13

.14

.15

.16

.17

.18 19.

20.

21.

22.

.23

.24

.25

.26

.27

.28

.29

.30

.3135.

36.

.37

.38

.39

.40

.32

.34

.43

.42

.44

45.

46. 47 .

48.49.

.50

51.

. 53

. 52

. 54

. 55

. 56

. 57

. 58

60 .59 .61 .

62.

63.

64.

.33

Hallo Kids! Wij zijn de diabetes-superhelden van Boeren Medical! Samen zorgen

wij ervoor dat jouw leven met diabetes zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt.

Wij zouden ons graag verder aan je voorstellen, maar dat kunnen we niet. Wij hebben namelijk nog geen naam!

Kun jij deze misschien voor ons verzinnen?

Onze twee namen kun je, samen met al je

gegevens*, mailen naar:[email protected]

Wie weet maak jij kans op een paar super coole Kangoo jumps t.w.v. €158,99!

* Naam, leeftijd, adres en telefoonnummer

Kinderspecial

30 | BMagazine

Page 31: BM Magazine Q1 2013

.1.2

.3

.4 .5

6.

7.

8.

9.

.10

.11

.12

.13

.14

.15

.16

.17

.18 19.

20.

21.

22.

.23

.24

.25

.26

.27

.28

.29

.30

.3135.

36.

.37

.38

.39

.40

.32

.34

.43

.42

.44

45.

46. 47 .

48.49.

.50

51.

. 53

. 52

. 54

. 55

. 56

. 57

. 58

60 .59 .61 .

62.

63.

64.

.33

Verbind de puntjes met de oplopende cijfers aan elkaar en de tekening

verschijnt naarmate je de puntjes verbind.

31 | BMagazine

Page 32: BM Magazine Q1 2013

0800 099 66 40

013 543 42 85

[email protected]

www.boerenmedical.nl

Hercules 22, 5126 RK GilzePostbus 624, 5000 AP Tilburg