blog. · Web view op in meetbare stappen en plan ze volgens haalbaarheid en prioriteit. Om de...

Click here to load reader

 • date post

  20-Jun-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of blog. · Web view op in meetbare stappen en plan ze volgens haalbaarheid en prioriteit. Om de...

Jana Vandromme

Promotor: Hannelore Van Den Abeele

Opleiding Bachelor Beeldende Vormgeving

Afstudeerrichting Reclame - semester 6

Luca School of Arts Gent

academiejaar 2012 - 2013

Personal branding en netwerken, termen die tegenstanders doen denken aan mensen die zichzelf verkopen aan iedereen die het wil horen; in ruil voor geld, aanzien of macht. Toch wilde ik onderzoeken hoe deze technieken studenten kunnen helpen in hun zoektocht naar een baan. Omdat “gebrek aan ervaring” vaak een struikelblok vormt. Omdat uit het “Job Vacancy Rate”-onderzoek van Eurostat (2013) blijkt dat 1 op 3 vacatures niet gepubliceerd worden. Maar vooral, om studenten te inspireren te zoeken naar wat ze echt willen en kunnen bereiken. Om ze te inspireren relaties op te bouwen die zowel voor henzelf als voor anderen verrijkend zijn. Ik wil studenten een stapje voor geven, met dit onderzoek dat resulteerde in een stap-voor-stap-handleiding als startpunt op de arbeidsmarkt. Ik ben me ervan bewust dat deze technieken geen wondermiddelen zijn en dat ze vele tegenstanders kennen. Maar met de juiste mentale instelling kunnen ze helpen je doelen te bereiken.

Netwerken en personal branding kennen veel toepassingen. Dit artikel concentreert zich enkel op het gebruiken van deze technieken als student, met als doel: je kansen vergroten bij het zoeken naar werk. Om het proces tastbaarder te maken, wordt het geïllustreerd met persoonlijke aantekeningen uit mijn branding- en netwerkproces en met uitspraken van mensen met ervaring met deze technieken.

Veel succes!

Voor we ingaan op de onderzoeksvraag, moet het duidelijk zijn wat netwerken en personal branding precies zijn.

In dit artikel wordt volgende definitie[footnoteRef:0] van netwerken gebruikt: [0: Deze definities brengen na heel wat onderzoek de betekenis van netwerken en personal branding samen in een bondige synthese. Ze werden niet letterlijk overgenomen maar zijn wel gebaseerd op omschrijvingen van netwerk- en brandingexperts, freelance-organisaties en carrière-bureaus. Alle bronnen zijn achteraan dit document terug te vinden in de bibliografie. ]

Netwerken is het bewust offline en online opbouwen en onderhouden van duurzame, wederzijds winstgevende relaties met contacten die je verder kunnen helpen met je werk en je carrière. Het doel van die relaties is het delen en uitwisselen van kennis, informatie en contacten.

Deze definitie houdt in dat netwerken een bewuste activiteit is. Honderden namen in je adresboek schrijven, is zinloos als die mensen je niet kennen. Je gaat geen oppervlakkige contacten aan, maar bouwt zowel online als offline duurzame relaties op die onderling winstgevend zijn. Netwerken is een proces waarmee beide partijen sneller hun doelen bereiken. Het gaat om geven en nemen, iedereen haalt er waarde uit. Die waarde ligt in gedeelde kennis, informatie en contacten, om elkaar verder te helpen op vlak van werk en carrière.

Voor personal branding wordt volgende definitie gebruikt:

Personal branding is een techniek die er voor zorgt dat mensen weten wie je bent en wat je doet. De techniek houdt in dat je een merk met bepaalde kenmerken en waarden maakt van jezelf, en dat je je strikt houdt aan de invulling ervan. Zo ben je in staat een consistente boodschap over jezelf uit te dragen.

Een personal brand is geen artificieel merk dat je vanaf nul opbouwt. Zelfs wie het niet bewust doet, heeft zijn brand. Al eeuwen bouwen mensen aan hun imago. Nu wordt dit gebruikt bij het bereiken van zakelijke en persoonlijke doelen.

Personal branding versterkt jouw persoonlijkheid en uniciteit. Een brand bestaat uit associaties. Je stuurt die associaties en bepaalt zo hoe anderen jou identificeren en onthouden. Die consistente, duidelijke omschrijving van wie je bent, helpt je vooruit omdat mensen snel weten wie je bent en waarmee je elkaar kan helpen.

MAAR WAAROM?

Voor we ingaan op hoe je personal branding en netwerken kan inzetten als student, staan we stil bij de voordelen ervan.

Netwerken kan lastig zijn en tijd en energie vreten. En als je niet oplet, zijn je relaties niet wederzijds winstgevend. Toch zijn de voordelen niet te onderschatten.

Dat wist Amerikaans socioloog Granovetter al in 1974, na zijn onderzoek “Getting a job”. Daaruit bleek dat maar liefst 56% van zijn proefpersonen werk vond via netwerken. Ondertussen schat netwerkcoach Jan Vermeiren dat 60-70% van de jobs ingevuld worden via een of andere vorm van netwerken (2009).

Door te netwerken ontdek je een kapitaal aan info, kennis en kansen waartoe je anders geen toegang hebt. Je leert bij, blijft up to date en nuanceert je wereldbeeld. Je kan jouw ideeën sneller verspreiden, waardoor je sneller doelen realiseert en jouw reputatie beter kan beheren. Allemaal doordat je een exponentieel groeiend aantal interessante contacten aan jouw netwerk toevoegt. Tot slot kan je netwerken zien als het opbouwen van een sociaal kapitaal. Je investeert door anderen te helpen. Dat rendeert wanneer jij geholpen wordt als wederdienst.

Personal branding-experts zoals Stef Verbeeck (2010) zien het grote voordeel van personal branding in het efficiënter bereiken van jouw doelen. Het is doeltreffend om jouw inhoud bij je doelpubliek te verspreiden, want mensen weten duidelijk wie je bent, waarvoor je staat en wat je doet. Door duidelijk te maken waar jij goed in bent, onderscheidt je doelpubliek jou binnen je niche en zien ze jou als een expert. Dat schept vertrouwen waardoor ze investeren in jouw talent en je gevraagd wordt samen te werken.

Maar het is geen wondermiddel. Wanneer je je heroriënteert moet je de associaties die mensen met je hebben volledig herbouwen. En als je deze tijd- en energievretende techniek te ver doordrijft, resulteert dit in een fake persoonlijkheid. Dan vergeet je te relativeren en verlies je jezelf. Zelfcensuur, angst voor feedback en het ontwijken van meningen worden een zelf-opgelegde mentale gevangenis. Blijf dus altijd jezelf.

Met deze achtergrond kan de onderzoeksvraag worden beantwoord:

“Hoe als student personal branding inzetten en je netwerk uitbouwen om je kansen te vergroten bij het zoeken naar een job?”

PERSONAL BRANDING

Voor je netwerkt, moet je weten wie je bent en wat jouw doelen zijn. Een logische eerste fase is dus personal branding. Dit proces doorloopt verschillende stappen.

ZELFONDERZOEK

Grondig zelfonderzoek zorgt ervoor dat jouw brand straks perfect bij jezelf aansluit. Je omschrijft jezelf en jouw unieke kenmerken en legt je doelen vast.

Aan de hand van deze vragen ontdek je de waarden en vaardigheden waarmee jij jezelf associeert:

-Hoe zit jij in elkaar?

-Wat zijn jouw talenten, passies en overtuigingen?

Noteer daarna hoe je geassocieerd wil worden en vergelijk dit met wat anderen echt over je denken. Deze vergelijking omschrijft wie je bent en hoe je gezien wordt. Door dit in evenwicht te brengen, komt de perceptie van jouw brand persoonlijk en juist over, zoals jij dat wil.

Vervolgens bedenk je wat jou onderscheidt van anderen: jouw unieke combinatie van talenten, passies, overtuigingen, enz.... Dit vormt de kern van jouw brand.

Als laatste ga je na wat je wanneer en hoe wilt bereiken. Baseer dit op je passie, talenten, ambities en overtuigingen. Splits je doelen op in meetbare stappen en plan ze volgens haalbaarheid en prioriteit.

Om de haalbaarheid te controleren, raadt branding strategist P. Sterlacci (2012) een SWOT-analyse aan. Deze analyse toont jouw sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen en vertelt of jouw doelen realistisch zijn.

Teken 4 velden:

sterktes: wat zijn mijn pluspunten t.o.v. mijn “concurrentie”;

zwaktes: wat onderscheidt me op een negatieve manier;

kansen: welke professionele mogelijkheden zijn er;

bedreigingen: wat kan me tegenhouden.

Noteer telkens 3 elementen die bepalend zijn bij het realiseren van jouw doelen en leg verbanden: welke zwaktes/bedreigingen kan je aanpakken met welke sterktes/kansen?

Alle informatie die je verzamelde, vormt de basis van jouw brand. Je weet wie je bent, wat je wil bereiken en wat je onderscheidt van anderen.

JE BRAND UITBOUWEN

Nu bundel je jouw zelfonderzoek in een brand statement: de omschrijving van jouw brand. Dit vertelt wat je wil uitdragen en bereiken. Door je er aan te houden, creëer je een duidelijke positionering. Het dient niet om te delen, maar als inspirerende guideline tijdens de realisatie van jouw doelen.

Volgens socialmedia- en brandingsspecialist J.Sundberg (2012) is dit statement best uniek voor jouw brand, relevant, actueel, consistent met jouw zelfonderzoek en gebaseerd op duidelijke keuzes. Het dient om jouw vaardigheden aan een bepaalde doelgroep te verkopen, zonder té specifiek te zijn waardoor je kansen misloopt.

Op basis hiervan, schrijf je een elevator pitch die wel bedoeld is om te delen. Het is een korte voorstelling van jezelf, die even lang duurt als een ritje met de lift, vandaar de naam. Hij trekt de aandacht, stelt jouw brand voor, toont interesse in je gesprekspartner en bevat eventueel een call to action, allemaal in 30-60 seconden. Niet elke gesprekspartner heeft dezelfde interesses. Daarom raadt econoom en copywriter A.Ligtvoet (n.d.) aan hem uit verschillende bouwsteentjes op te bouwen (zoals opleiding en passies) zodat je hem telkens kan aanpassen.

Afhankelijk van je brand statement bepaal je wie je wilt bereiken.

Je kan jouw doelgroep en manier van communiceren bepalen via deze vragen:

-Wat zijn de interesses, problemen, wensen, doelen, situaties en functies van mijn ideale doelgroep?

-Hoe