Bladerbrochure SB #3 2012/2013

17
#1 SNOWBOARDBLAD VAN DE BENELUX SINDS 1989 AP #3 12/13 € 4,95 WWW.SNOWBOARDERMAG.NL TOP 5 BOARD & DANCE EVENTS ROADTRIP: GLIJDEN ZONDER SNEEUW OFF-PISTE: HOE LEES JE EEN LAWINEBERICHT? SNOWBOARDJASSEN: WAAR MOET JE OP LETTEN? FOTOCONTEST: STEM EN WIN EEN SNOWBOARD!

description

bladerbrochure

Transcript of Bladerbrochure SB #3 2012/2013

Page 1: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

#1

SN

OW

BO

AR

DB

LAD

VAN

DE

BE

NE

LUX S

IND

S 1

98

9

AP

#3

12

/13

€ 4

,95

WWW.SNOWBOARDERMAG.NL

TOP 5BOARD

& DANCE EVENTS

ROADTRIP: GLIJDEN ZONDER SNEEUWOFF-PISTE: HOE LEES JE EEN LAWINEBERICHT?

SNOWBOARDJASSEN: WAAR MOET JE OP LETTEN?FOTOCONTEST: STEM EN WIN EEN SNOWBOARD!

#3

WIN

TER

12

/ 13

AD Snowboarder Mag 2 210x260mm.indd 1 8-1-2013 16:28:08SB03-omslag.indd 1 10-01-13 14:04

Page 2: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

Sinds 1989 stuurt Snowboarder Mag er al reportageteams opuit, die 's werelds mooiste afdalingen ontdekken. In deze rubriek pluk jij de vruchten van onze bevindingen en schotelen we je de geheime wintersportpareltjes van de afgelopen 23 jaar voor.

Het skigebied van Motta Naluns in de Zwitserse Engadin regio is een familieskigebied bij uitstek, dus lekker rustig naast de pistes. Onderaan de liften vind je het dorpje Scuol wat van origine een kuuroord is. Dit betekent dus nog meer luxe hotels dan je al gewend bent van Zwitserland, want sinds de 19de eeuw kwam hier de upper class al een helend bad nemen. In de omgeving van Scuol ontspringen namelijk meer dan twintig minerale waterbronnen. Tien ervan worden tegenwoordig geëxploiteerd en worden voor drinkkuren, minerale koolzuurbaden en voor het ‘Engadin Bad Scuol’ (1 gebruikt. In dit beroemde waterpaleis vind je binnen en buitenbaden, warm- en koudwatergrotten, sauna en een solarium. Oftewel; een uitstekende mogelijkheid om lekker tot rust te komen na alle inspanningen van die dag. En dat is ook ongeveer het enige dat je kunt doen na het boarden, want er bevinden zich niet veel pubs of clubs in het dorpscentrum. Een ruig nachtleven zit er dan ook niet in, maar dat kon je wel verwachten van een kuuroord. Leuk feitje; in dit dorp bevindt zich ook het hoofdkwartier van de TTR snowboard contest organisatie.Het skigebied is niet bijster groot, maar met zijn 80 kilometer aan piste ook niet klein te noemen. Het heeft een degelijk funpark, maar dat is niet de reden om Motta Naluns te bezoeken. Dit gebied moet het meer van zijn off-piste terrein hebben, dat lang onverspoord blijft door het hoge familiegehalte. We lieten ons enkele dagen door de locals rondleiden en kwamen met de volgende suggesties:

Vooral de beginnende freerider komt hier aan zijn trekken want er zijn tal van easy access off-piste routes midden in het skigebied. Bijvoorbeeld naast de Champatsch sleeplift (2 of het met geulen bezaaide terrein (3 onder de Salaniva lift. Maar ook de lange off-piste run vanaf de Salaniva (4 terug naar Sent (mits genoeg sneeuw) is een ideale route om je poedertechniek te verbeteren. Hier loopt

insider tipSnowboarder Mag’s

Motta Naluns,Engadin (CH)

2

1

34

54

Foto: Edoart.nl

SNOWBOARDERMAG#3_12/13

SpOtGuIDE

Uitzicht op de Piz Clünas.

SB03-spotguide.indd 2 10-01-13 14:24

Page 3: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

Hoogste piek: 2783 mPistes: 80 kmLiften: 12Afstand Utrecht: 933 kmDagpas: € 45,506-Daagse pas: € 201,-myswitzerland.com

1

436

5 2

tevens een 14 kilometer lange piste. Dus mochten je benen het niet meer volhouden dan kun je hier altijd op terugkeren. Wil je echter iets steiler en technischer terrein? Pak dan bovenin het skigebied de Mot da Ri stoeltjeslift en hike vanuit daar links de Piz Clünas omhoog tot de eerste bult 5). Vanaf deze tussenflank zijn er tal van kronkelende doorgangen die eindigen in een wijds poederveld. Hoe verder je opschuift hoe uitdagender de couloirs worden. Geen zin om te hiken? Hou dan op de weg omlaag vanuit de Clünas lift zo hoog mogelijk rechts aan (6 waarna het één na het andere poederveld volgt totdat je onderaan Prui aankomt.

Ga nooit alleen freeriden! Check te allen tijde het lawinebericht en zorg dat je een lawine-uitrusting bij je hebt. Huur voor extra veiligheid en poederplezier een gids in.

6

5

55SNOWBOARDERMAG#3_12/13

SpOtGuIDE

Engadin Bad Scuol.

De uitloop richting Clünas.

Funpark Scuol.

SB03-spotguide.indd 3 10-01-13 14:24

Page 4: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

[RIDER: AYMERIC TONIN]WWW.PROTEST.EU

Protest_SnowboarderMag_420x260.indd 1 26-09-12 14:10Naamloos-2 3 10-01-13 10:36

Page 5: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

Bij de compositie van een foto draait het vaak om kleuren en lijnen. Probeer maar eens uit. Kijk naar een willekeurige foto, schilderij of gewoon uit het raam. En bedenk wat je ogen doen. Laat ze hun gang gaan, maar ben je er van bewust waar ze het eerst naar kijken, waarop ze blijven rusten en welke route je blikveld heeft genomen. Doe dat een week lang elke dag heel bewust en je komt erachter wat de grote kracht van kleuren en lijnen in een compositie is. Sterker nog; je komt erachter wat krachtige composities zijn. Nu zit er in de witte sneeuw natuurlijk weinig kleur, maar juist door te letten op de stand van de zon – zoals je dat in Snowboarder Mag #1 hebt geleerd – kun je veel doen met kleurcontrasten. Juist door de afwisseling van witte zonovergoten delen en de diepblauwe schaduwpartijen ontstaat een krachtige lijnencompositie.

Iedereen kent ‘m wel, de standaard poederfoto. De een heeft de camera, de ander streept de ongetrackte flank en er wordt lustig op los geklikt. Bij deze foto is voor hetzelfde beproefde contrastconcept gekozen om zo’n standaardfoto toch spannender te maken. Juist door het kiezen van een oneffen flank waarop de zon een natuurlijk lijnenspel creëert, krijgt de foto een extra lading. Bij het terugkijken van de foto zal het oog de richting van de lichtlijnen volgen en heel even rusten bij de boarder halverwege. Succes verzekerd! Ondanks dat het een heel rustig beeld is, gaan je hersenen er wel mee aan de slag. En wanneer dat gebeurt heb je de meeste kans dat een foto iets bij de kijker doet. Had de foto beter gekund? Jazeker. De boarder heeft hier donkere kleding aan dat minder goed contrasteert met de diepblauwe schaduw. Maar de positie op de flank is perfect. Niet helemaal in het midden – saai - en met net voldoende ruimte om ook de boarders schaduw op de sneeuw te zien. Bovendien is de bovenkant van de spraywolk nog net verlicht. Kleine elementen die er soms toe kunnen doen. Het enige dat rest, is je compositie zo te bepalen dat het contrast en lijnenspel er precies in past zonder storende elementen als hutjes, tracks of andere personen.

Kleuren en lijnen. Snowboarder Mag geeft tips en trucs voor het maken van de mooiste foto’s. In elk deel nemen we een onderdeel van de wintersportfotografie onder de loep.

Canon EOS 1D Mk II : f/6,3 – 1/1250 sec – 200 mm – ISO 100.

TIP!In de vroege ochtend en late middag staat de zon perfect voor zware schaduwpartijen. Zorg ervoor dat de boarder vlak langs de lichtranden board zodat de opstuivende poedersneeuw scherp aftekent tegen de schaduw.

38 SNOWBOARDERMAG#3_12/13

Foto: Edoart.nlSNOWBOARDFOTOGRAFIE

SB03-snowbfotografie.indd 2 10-01-13 14:22

Page 6: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

St-

Lu

c, V

al d

’An

niv

iers

, Wa

llis

/ V

ala

is

MySwitzerland.comIn Zwitserland vindt u alles om te relaxen: veel sneeuw, mooie winterwandelwegen, een adembenemend alpenpanorama en heel veel gezelligheid. Kaasfondue eten in een skihut, een afdaling maken op onze schitterende skipistes of een massage nemen in een wellnesshotel – bij ons kunt u de tijd vergeten. Meer hierover op MySwitzerland.com/winter of telefonisch op 00800 100 200 30 – gratis natuurlijk.

Hoog tijd voor winterse ontspanning.

Nu winter-

vakantie

boeken.

MySwitzerland.com/

winter

204_12d_16_ins_winter_snow_snowboarder_21x26.indd 1 21.12.12 10:19

Page 7: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

WoddoniConCopter€ 49,95

Smart-gear

Zit je vast in je appartement omdat het te slecht weer is om te gaan boarden? Zet dan je eigen helidrop in scène met deze infrarood-gestuurde helikopter. Je kunt de iConCopter via een gratis app bedienen met je iPhone, iPod touch of iPad. Gebruik de virtuele joystick op je Multi-Touch display om de HELO TC Helikopter te manoeuvreren; Kantel je iOS-apparaat en de helikopter gaat vooruit, achteruit, en van links naar rechts. Check chesskin.nl voor meer info.

De bekende Salomon Powfinder app van Nederlands eigen wePowder weerman Morris is onlangs geüpdated zodat je nog accurater te weten komt waar de meeste poeder ligt. Zo heeft het een nieuwe interface, een betere report timeline en is het nu bovendien een open platform.

Smartgear protectiefabrikant Speck is een collaboratie aangegaan met Burton wat resulteerde in een aantal iPhone 4 (en 4S) beschermhoezen. Deze tweedelige, hard-shell cases hebben een harde voorkant afgelegd met een stof van de Burton kledingcollectie, een verhoogde schermomlijsting en de binnen en zijkant zijn van zacht rubber. Verkrijgbaar via applecases.nl

Heb je geen goede camera op je smartphone? Geen probleem! Deze camera geheugenkaartjes met ingebouwde WiFi module bieden ondersteuning voor geotagging en het eenvoudig online delen naar onder andere Facebook, Twitter, Picasa en YouTube. Tevens is het mogelijk om je wintersportfoto’s draadloos te verzenden naar een computer, of middels een app naar je tablet of smartphone.

Geen hoge kosten voor internetten in het buitenland, niet meer afhankelijk zijn van wifi in je hotel? Huur dan dit apparaatje voor onbeperkt surfen op internet voor een vaste prijs van omgerekend 30 euro voor vijf dagen, waar je je ook bevindt in Zwitserland. Inclusief 2 GB datatransfer. En voor maximaal 5 smartphones, tablets of laptops te gebruiken. De Pocket Connect wordt op de verhuuradressen – Swisscom-shops, VVV’s, luchthavens Zürich en Genève – geleverd in een cassette, compleet met USB-kabel en oplader. swisscom.ch/pocketconnect

SandiskEye-Fi Wireless

SDHC 8GB€ 90,-

SwisscomPocket Connect

€ 30,-

Salomon Powfinder V.3.0

Freeride appGratis

De bekende Salomon Powfinder app van Nederlands eigen wePowder weerman Morris is onlangs geüpdated zodat je nog accurater te weten komt waar de meeste poeder ligt. Zo heeft het een nieuwe interface, een betere report timeline en is het nu bovendien een open platform.

Speck/BurtoniPhone 4 case

€ 24,95

ALLES VOOR JE SMARTPHONE EN MP3-SPELER

HIGH-TECH GOODIES

36 SNOWBOARDERMAG#3_12/13

SB03-goodies.indd 2 10-01-13 11:34

Page 8: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

Fervente nachtbrakers hebben het vaak moeilijk om

tijdens de wintersportvakantie iets van hun gading te vinden in het plaatselijke nightclub aanbod. Maar wat als er nu

elke dag een bekende artiest of dj staat te draaien? Snowboarder Mag zet de vijf beste board & dance events op een rij op volgorde van het aantal

aanwezige artiesten.

Board & dance

events

toP 5

SNOWBOARDERMAG#3_12/1330

VAkANtiEplANNER Tekst: Edo Jungerius. Foto: HenkvanderGiesen.nl

SB03-top5.indd 2 10-01-13 14:25

Page 9: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

1

4

2

5

3les Deux Alpes (F)

Val thorens (F)

laax (CH)Mayrhofen (A)

Nassfeld (A)

Snowbombing staat al meer dan 10 jaar bekend om de fantastische live muziek van een grote verscheidenheid aan internationale artiesten; van Fatboy Slim tot Friendly Fires, Mylo tot Madness, Dizzee Rascal tot De La Soul en Doves tot Dan Le Sac Vs Scroobius Pip. Ook dit jaar staan er weer talrijke bekende namen on stage met als headliners Carl Cox en Kasabian. Dit event heeft dan ook meer weg van een festival dan van een snowboardvakantie, als je daar überhaupt nog aan toe komt met meer dan 50 optredens. Tip: Als je geen zin hebt om een kamer te moeten delen met een horde dronken Engelsen, boek je een kamer bij het Nederlandse Gasthof Zillertal van Saiko.

Snowboarder Mag was reeds in 2006 bij de eerste editie van dit boardfeestspektakel in het Oostenrijkse Karinthië. En aan feesten ontkom je niet want iedereen verblijft in hetzelfde gigantische appartementencomplex genaamd The Cube pal onderaan de pistes. Deze herbergt een bar die non-stop open is, en in de kelder bevindt zich een club waar de bands en dj’s tot de vroege ochtend doordraaien. Een ideaal wekmiddel voor first tracks dus. Naast het muzikale vermaak van de Soulshakers, Kill Your Television, Tim Vox en Violinvasion, vindt er ook een rail en big air contest plaats waar iedereen zich voor kan opgeven. Tip: rond après-ski tijd wordt er dagelijks gratis drank uitgedeeld op het Cube terras door de diverse event sponsors.

Deze drukbezochte feestweek aan het einde van het winterseizoen is ondertussen alweer het twaalfde resultaat van een samenwerking tussen reisorganisatie GlobEvents, de Vlaamse Ski- en Snowboardfederatie en diverse Belgische snowboard- en skiclubs. Overdag wordt er door fanatieke wedstrijdboarders gestreden om de titel van Belgisch Kampioen in de disciplines big air, halfpipe, boardercross en slopestyle. En ’s avonds wordt er door de meer dan 2000 aanwezige fanatieke partygangers gestreden om het beste feest. En dat is nog knap lastig met de diverse dagelijkse optredens van onder andere The Opposites, Freaky Age, Merdan Taplak, We Are Prostitutes, Laston & Geo, Radio Belgique FM, TLP, Nadiem Shah, Gerrit K, Trash Radio, Fouski, DJ TJ. Tip: vergeet niet je zonnebrand, want de zon brandt er stevig op los in april.

Zoals iedere winter een openingsevenement (Oxbow Opening Les Deux Alpes) heeft, kent het ook een afsluitevenement. En deze vindt traditiegetrouw plaats in het Franse Val Thorens. Mede door het feit dat het tijdens de week ook Koninginnedag is, heeft het een oranje tintje aan zich hangen. De artiestenlijst wordt ieder jaar indrukwekkender. Op dit moment is de line-up nog niet bekend, maar als je weet dat vorig jaar Afrojack, Sunnery James & Ryan Marciano, Jesse Garcia en Benny Rodrigues stonden te draaien, dan weet je dat het ook dit jaar wel goed komt. Naast het feestgedruis kun je ook nog de nieuwste snowboards testen. Tip: al deze dj’s draaien bij de 360 Bar naast het markante ‘Mes en vork’ pisterestaurant.

Het Nederlandse kampioenschap snowboarden heeft sinds vorig jaar een spectaculaire metamorfose ondergaan. Draaide het event voorheen nog voornamelijk om het wedstrijdgedeelte en dito riders, tegenwoordig komt ook de niet competatieve bezoeker ruimschoots aan zijn trekken dankzij de diverse side-events en optredens van dj’s en artiesten. Bekende namen als The Flexican, Sef, MC Fit, FeestDJRuud, Boehmer, Willem van de Opposites, Carita La Niña, Jody Koenders & Flava Fleur zorgen ervoor dat je je ook in de late uurtjes niet hoeft te vervelen. En overdag hoeft dat sowieso niet dankzij de aanwezigheid van de beste halfpipe van Europa, vier verschillende funparken voor freestylers van alle niveaus en super (off-) pistemogelijkheden. Tip: bezoek het Freestyle Academy complex wat trampolines, een skatepark en een boardschans met foampit herbergt.

Publiek: EngelsDatum: ma 01/04 - za 06/04Prijs: vanaf € 381,-snowbombing.com

Publiek: BelgischDatum: vr 08/02 - zo 17/02Prijs: vanaf € 390,-snowblend.be

Publiek: BelgischDatum: vr 05/04 - zo 14/04Prijs: vanaf € 345,-snowjam.be

Publiek: NederlandsDatum: za 27/04 - vr 03/05Prijs: onbekenddutchweekfestival.com

Publiek: NederlandsDatum: zo 03/03 - zo 10/03Prijs: vanaf € 499,-snowboard.nl/snowfest

Snowbombing

Totally Snow

Snowjam

Dutchweek

SnowFest

Hou de site van desbetreffende events in de gaten voor updates over de verdere line-up.

Creëer je eigen party!

Geen vette dj’s aanwezig maar wel zin om te partyen? Creëer dan je eigen feestje met deze

Philips/O’Neill The Bend headphone (€ 69,95). De superflexibele hoofdband, verstevigde snoeren en veilig los te maken schelpen zijn bestand tegen

zelfs het ruwste boardgeweld zodat je altijd een lekkere beat bij je draagt. Daarnaast heeft de

hoofdband een anti-sliplaag zodat hij stevig op je goggle strap blijft zitten. Check oneill.com

SNOWBOARDERMAG#3_12/13 31

VAkANtiEplANNER

SB03-top5.indd 3 10-01-13 14:25

Page 10: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

SNOWBOARDERMAG#3_12/1326

tEchtAlk Foto: Alex Papis

SB03-techtalk.indd 2 10-01-13 15:16

Page 11: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

SnowboardjassenFuNctiES vAN DE

DERDE lAAG

in het zogenaamde drie lagensysteem dat voor snowboard outerwear wordt gehanteerd, vormt het functionele jack of de hardshell, na het thermo ondergoed en een fleece trui, de derde laag. Afdoende bescherming bieden tegen striemende regen, stuivende sneeuw en snijdende wind (of minder heftige vormen van deze weersgesteldheden) zijn dus de belangrijkste eigenschappen. Daarnaast is een hoog ademend vermogen voor het transport van transpiratie en overtollige lichaamswarmte naar de buitenlucht een even cruciale functie. De hardshell is de meest pure vorm omdat hij precies aan deze vier eisen voldoet. Niets meer en niets minder. Je hebt hem de meeste tijd bij je ‘voor het geval dat...’. Een functioneel jack daarentegen, biedt tevens een zekere mate van warmte-isolatie, wat automatisch betekent dat het zwaarder is dan de dunaandoende hardshell. We nemen de vier basisfuncties van jacks en hardshells nader onder de loep zodat jij straks weet waar je op moet letten in de winkel. Daarnaast tonen wij je de high-end lijn van snowboardjassen die in Nederland in de winkels ligt.

Er is geen officieel geregistreerde norm die definieert wanneer kleding waterdicht genoemd mag worden. Gangbaar is om van waterdicht te spreken als een kledingstuk een waterkolom van 1.200 tot 1.500 mm kan weerstaan. Toch zijn er ook jacks en hardshells met een waterkolom van 80.000 mm of meer. Over het ‘waarom’ zo meteen meer. ‘Waterkolom’ is een magisch begrip in de outerwear wereld. Stel je er een lange buis met de diameter van een kingsize bierviltje bij voor die op de stof wordt gezet en net zo lang met water wordt gevuld tot er zich aan de onderzijde van de stof waterdruppels vormen. Vervolgens wordt de waterhoogte in de buis gemeten. De waterkolom wordt doorgaans uitgedrukt in het aantal millimeters waterdruk dat een stof kan weerstaan.De mate van druk die een stof kan weerstaan is precies de reden waarom ‘waterdichtheid’ zo’n rekbaar begrip is. Stoffen met een waterkolom van pakweg 2.000 mm zijn bij een mild regenbuitje prima waterdicht, maar laten tijdens een flinke plensbui geheid regenwater door. De stof blijkt ineens niet meer waterdicht te zijn. Maar er kan ook sprake zijn van een ander soort druk, die de waterdichtheid op de proef stelt. Bijvoorbeeld op plaatsen waarop een grotere spanning komt te staan bij het buigen van de ledematen (ellebogen en knieën) tijdens het boarden of extra druk door het dragen van een zware backpack (schouders en onderrug). Ook wanneer je op je billen of je knieën in de sneeuw gaat zitten, is sprake van een flink verhoogde druk op de stof en daarmee op het waterdichte membraan of de coating. Kortom, stoffen met een hoge waterkolom houden ook onder spanning en druk water tegen.

Waterafstotend is een stof als deze zodanig dicht geweven of met een speciale coating c.q. impregnering behandeld is dat waterdruppels zich niet aan het materiaal hechten, maar er vrijwel direct weer afvallen, het zogenaamde ‘afparelen’. Een jack of broek wordt waterafstotend in plaats van waterdicht gemaakt als het ademend vermogen belangrijker is dan de waterdichtheid. Naarmate de waterdichtheid van een stof groter is, neemt het ademend vermogen namelijk af. Stoffen die alleen waterafstotend zijn bezitten daardoor ‘van nature’ betere ademende eigenschappen. Daarom zijn de naden van waterafstotende jacks en broeken doorgaans niet gelast of getapet. Vrijwel altijd worden waterdichte jacks ook waterafstotend behandeld. Een nat geworden stof (ook al lekt hij niet door) droogt immers niet snel. Daarnaast maakt vocht de stof onnodig zwaar en voelt een nat jack niet aangenaam aan bij aanraking met de blote huid. Coatings en impregnerende worden meestal aangeduid met de algemene afkorting DWR, wat staat voor Durable Water Repellant.

Dit begrip heeft weinig te maken met de stof of de afwerking van de naden. Sneeuwkristallen zijn immers te 'groot' om door de dichte structuur van technische stoffen heen te dringen. De coating of impregnering die stoffen waterafstotend maakt zorgt er ook voor dat sneeuw zich niet kan vasthechten aan de stof. Aangekleefde sneeuw die smelt door de lichaamswarmte zou er voor kunnen zorgen dat smeltwater toch door de stof heendringt. Sneeuwdichtheid heeft echter vooral betrekking op

WAtERDicht WAtERAFStOtEND

SNEEuWDicht

Het ademend of ventilerend vermogen van kleding is gebaseerd op een natuurkundig principe dat gebruik maakt van het drukverschil tussen warme en koude lucht, het zgn. capillair effect. Warme lucht en waterdamp hebben namelijk de neiging om zich te verplaatsen in de richting van lucht met een lagere temperatuur en een lagere luchtdruk. Daarom beslaan ramen in een huis bijna altijd aan de binnenzijde. De mate waarin een stof in staat is om waterdamp door te laten, noemen we het ademend vermogen van de betreffende stof. Er wordt niet alleen handig gebruik gemaakt van het natuurlijke capillair effect, maar er wordt ook gewerkt met combinaties van hydrofiele (vochtopzuigende) en hydrofobe (vochtafstotende) materialen. Om de afvoer van transpiratie en overtollige warmte een extra handje te helpen, bijvoorbeeld bij extreme inspanning, worden jacks voorzien van ventilatie-openingen in het voorpand, rugpand en onder de oksels. Doordat deze openingen vrijwel altijd met een rits afgesloten zijn, kan geen koude lucht van buitenaf binnendringen en is het mogelijk om de mate van ventilatie zelf te regelen.

ADEMEND

de constructie van een jack of hardshell. Ze zijn daarom steevast uitgerust met zgn. sneeuwvangers: elastische binnenmanchetten in de mouwen en een brede strook stof met elastische boord aan de binnenzijde bij de taille. Snowboardbroeken hebben sneeuwvangers in de pijpen. Verstelbare manchetten, meestal voorzien van klittenband, sluiten de mouwen rondom de polsen af en het lichaam en om ook hier het binnendringen van sneeuw te voorkomen.

SNOWBOARDERMAG#3_12/13 27

tEchtAlk

SB03-techtalk.indd 3 10-01-13 15:16

Page 12: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

Gore-TexJe hebt het vast wel eens gezien op bijvoorbeeld een jas, broek of handschoen. Zo’n kledingstuk waar ergens klein met glimmende letters het woord Gore-Tex op staat gedrukt, veelal in het topsegment van de lijn. Je weet dat het waarschijnlijk een upgrade van je item is, net zoals bijvoorbeeld die verchroomde letters als GTI en TDI achterop een auto, maar wat doet dit materiaal nu precies? Gore-Tex maakt kleding water- en winddicht terwijl transpiratie optimaal wordt afgevoerd. Hoe dat kan? Zelfs in totale rust verliest een mens via z’n huid 60 ml vocht per uur, dat is bijna 1,5 liter per etmaal. Tijdens het boarden komt er dus een flinke partij transpiratie vrij, die je niet meer terug wilt zien. Althans niet in condensvorm aan de

binnenkant van je jas. Zo voorkom je dat tijdens rustmomenten een te sterke afkoeling ontstaat, met een klam, rillerig gevoel als resultaat. Om dat vocht kwijt te raken moet een jas dus kunnen ventileren. ‘Ademen’ in snowboard-jargon. Niet door gaten en kieren, maar door de stof zelf. Dat is op zich niet ingewikkeld, katoenen en nylon weefsels ademen van zichzelf als de beste. De tricky gedeelte is natuurlijk dat de stof tegelijkertijd waterdicht moet zijn. Het geheim van Gore-Tex schuilt in een dunne kunststof folie. Dit membraan bevat meer dan 1,4 miljard microscopisch kleine poriën per cm2. Deze poriën zijn ongeveer 20.000 keer kleiner dan een druppel water, maar 700 keer groter dan een waterdampmolecuul. Water in vloeibare vorm kan dus niet door het Gore-Tex dringen, maar waterdamp (transpiratie) kan er gemakkelijk doorheen. Het resultaat is een volledig waterdicht, winddicht en goed ademend membraan. De werking van Gore-Tex is eigenlijk gebaseerd op een eenvoudig natuurkundig principe en heeft daardoor ook zijn beperkingen. Onder een jack is de temperatuur en de luchtvochtigheid meestal hoger dan erbuiten. Dat creëert een overdruk, waardoor vocht naar buiten wordt geduwd. Wanneer je in een overvolle après-ski bar staat, kan dus geen overdruk worden opgebouwd en wordt je jas alsnog van binnen nat.

Snowboardjassen zijn niet helemaal onderhoudsvrij, maar veel hoef je er niet aan te doen. Zo af en toe wat extra zorg en aandacht helpen de levensduur van je waterdichte en ademende kleding. De voorschriften op het label zijn de basis, de volgende suggesties helpen verder bij het in topconditie houden van je jack.

Gore-Tex maakt echter zelf geen kleding maar verkoopt zijn technologie aan andere merken, die daardoor dus geen eigen membraam hoeven te ontwikkelen. Naast Gore-Tex gebruiken veel wintersport-fabrikanten hun eigen semi-permeabele membramen, zoals het met een mooi woord heet. Deze werken op een vergelijkbare manier. Waarom is Gore-Tex dan de duurste? Omdat dhr. Gore de uitvinder en dus grondlegger van het membraam is en daarom zijn onderzoekskosten wil terugverdienen. Maar ook omdat hij alleen in zee gaat met kledingfabrikanten die aan zijn kwaliteitseisen voldoen. Andere membraanproducenten verkopen hun membranen aan de lopende meter aan iedereen die dat wilt, en kijken dan niet meer om naar de wijze waarop hun product in de kleding wordt verwerkt. Maakt dit de andere membramen slecht? Dat zeker niet, maar bij Gore-Tex weet je dus dat je een kwaliteitsproduct koopt en dat is ook wat waard. Outerwear merken als Burton, The North Face, Volcom, Arc‘teryx en POW gloves maken veel gebruik van Gore-Tex in hun toplijn.

hOE WERkt DAt?

GEEF ‘M EEN BADVuil, stof en modder op een jack trekt vocht aan, waardoor de werking van de waterafstotende coating teniet wordt gedaan. Was daarom een vieze jas in lauw water met een speciaal wasmiddel, verkrijgbaar in de betere snowboardshop of buitensport speciaalzaak. Zorg wel voor een tweede spoelbeurt om alle wasmiddel echt weg te krijgen. Gebruik nooit bleekmiddel of wasverzachter, die kunnen de coating beschadigen.

WASDROGER iS GOEDRaar maar waar: een draaisessie in een wasdroger herstelt het waterafstotende vermogen van een jack weer. De waterafstotende ‘finish’ wordt door de warmte over het gehele oppervlak van de jas verdeeld. Een behandeling met een strijkijzer doet ook wonderen.

vERvERS DE WAtERAFStOtENDE lAAGOndanks goede zorg begint na verloop van de tijd de waterafstotende laag z’n werking te verliezen. Tijd voor een nieuwe! Deze nieuwe ‘finish’ is ook te koop in de betere boardshop en moet na een wasbeurt aangebracht worden. Twee opties staan er open: spuitspray (bijvoorbeeld Granger’s XT Proofer of Nikwax TX Direct Spray-On) of een finish-middel (bijvoorbeeld Granger’s Performance Proofer of Nikwax TX Direct) die tijdens de machinewas toegevoegd wordt. Beide manieren werken goed, maar bedenk dat de finish die je via de wasmachine aanbrengt ook op de binnenvoering terecht komt, wat de vocht-transporterende-eigenschappen van die voering kan verslechteren.

Wasvoor-schriften

28 SNOWBOARDERMAG#3_12/13

tEchtAlk

SB03-techtalk.indd 4 10-01-13 15:16

Page 13: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

High-end snowboard-jassen

the North FaceSpineology (shell)

€ 550,-

ProtestCrazy

€ 250,-

O’NeillJones 3L (shell)

€ 399,95

BurtonAK 3L Hover (shell)

€ 560,-

BrunottiMambuur€ 309,95

vansRidge

€ 300,-

29

tEchtAlk

SNOWBOARDERMAG#3_12/13

SB03-techtalk.indd 5 10-01-13 15:16

Page 14: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

Strapless

Wie denkt dat de eerste dwarsglijders uit Amerika komen, heeft het goed mis. In een aantal dorpjes in de Kaçkars, een berggroep in Oost-Turkije nabij de Zwarte Zee, vermaken de locals zichzelf al jaren door tijdens de lange, koude en geïsoleerde winters van de bergen te glijden op voorlopers van het snowboard, Lazboards genaamd (de Laz is een etnische groep uit de omgeving van de Zwarte Zee, zowel uit Turkije als uit Georgië). Hun uitvinding zag dus zo’n 370 jaar eerder het levenslicht dan Jake Burton’s snowboard. Niet zo verwonderlijk dus, dat het Lazboard − een lang, vlak, houten board

van ruim twee meter lang − op de Snurfer lijkt: de uitvinding van Sherman Poppen uit 1965. De voeten van de berijder staan los op het board en dus zorgt een touw, dat aan de voorkant van het board is bevestigd, voor de balans. Gestuurd wordt er door als roer een stok achter het board door de sneeuw te slepen. Aangezien de sport een van de weinige vormen van vermaak is, wordt deze beoefend door zo’n negentig procent van de bevolking en wordt het kunstje van vader op zoon doorgegeven.

bindingLoos gLijPLeZier

LazboardingLaz boarding

wist je dat?

58 snowboardermag#3_12/13

Tekst: Edo Jungerius. Beeld: Jimmy Petterson

SB03-strapless.indd 2 10-01-13 15:17

Page 15: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

Bindingloos boarden is dus niets nieuws. Maar niet alleen de Turken houden van dit vrije glijgevoel. In Canada ontstond zo’n vijftien jaar geleden ook een klein groepje poederfreaks die geen zin hadden in voetboeien om hun softboots. Zij noemden zichzelf de NoBoard posse en gingen experimenteren met speciale voetmatjes op hun snowboards. Dit resulteerden zelfs in een collaboratie met Burton die in 2007 het NoFish board uitbracht dat was afgeleid van het legendarische Fish model en voorzien van een rubberen footpad en een touw. Een gedeelte van de opbrengst ging naar de Greg Todds Foundation. Greg, de oprichter van NoBoard, kwam in 2005 namelijk om in een lawine. Een andere

bekende vrijvoeter is de Oostenrijkse Salomon prof Wolle Nyvelt die vanaf 2001 al bindingloos in menig snowboardfilm schitterde. Het grote verschil met de NoBoarders is dat hij geen gebruik maakt van het touw om zijn evenwicht te bewaren en het dus meer als een snowskate (zie kader snowskate) berijdt. Hij knutselde in zijn garage uit oude Salomonboards zijn eerste protoype in elkaar: de Powsurfer. Alhoewel Wolle geen echte productieplannen heeft, experimenteert hij er nog steeds mee onder de naam The Äsmo Powsurfing Project.Naast deze bindingloze varianten zijn er tegenwoordig ook veel profboarders die freestyle tricks doen door naast hun bindingen te staan.

Hierdoor kun je bijvoorbeeld over een hekje springen terwijl je board er onderdoor glijdt. Zelfs kickflips, een truc uit het skateboarden waarbij het board 360 graden om zijn as draait, passeren de revue. Vooral het nieuwe urban stijl snowboarden, wat zoals de naam als doet vermoeden meer naast dan op de berg plaats vindt, maakt veel gebruik van dit soort tricks. Check maar eens de Think Thank filmpjes op YouTube. Hoe je het dus ook wendt of keert, sommige snowboarders blijven toch terughunkeren naar die strapless begindagen van de boardsport.

De snowskate, een mix van een skate- en snowboard, was een hit rond het millennium, maar werd reeds enkele decennia eerder uitgevonden. Alhoewel je de Snurfer, het eerst geproduceerde snowboard, net zo goed een snowskate kunt noemen aangezien het ook geen gebruik maakte van bindingen, begon de opmars van de snowskate pas in de jaren ’70. Alleen niet in boardshops maar gewoon in sport- en speelgoedwinkels. Deze

skateboardplanken waren voorzien van twee korte ski’s en hadden fictieve namen als ‘The Skeeter’ en ‘Snodad’. Het werd echter geen rage. Pas vanaf 1998 stak het snowskate virus weer de kop op en begonnen diverse boardmerken hun eigen variant te produceren. De moderne snowskate is er in vier uitvoeringen. Zo is er de ‘single deck’ versie die alleen uit een plat plastic board bestaat. Dan komt het ‘bideck’ dat bestaat uit een board

waaronder een enkele ski is gemonteerd. De ‘4x4’ maakt juist gebruik van vier korte ski’s onder het board. Tenslotte is er nog de ‘powderskate’ die groter en logger is, en dus meer weg heeft van een snowboard. Mocht je je dus ooit een keer vervelen na een dagje boarden dan is een snowskate de ideale manier om je laatste restjes energie op te shredden. Tevens leuk tijdens die sporadische sneeuwdagen in Nederland!

NoBoard

Snowskate

Burton NoFish

Single deck: Santa Cruz Bideck: Lib Tech Powder skate: Grassroots 4x4: Fuse

59snowboardermag#3_12/13

wist je dat?

SB03-strapless.indd 3 10-01-13 15:17

Page 16: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

BUR13_TheChannelJussi_SnowboarderMagNL#3.indd 1 09.01.13 16:59Naamloos-2 3 10-01-13 10:40

Page 17: Bladerbrochure SB #3 2012/2013

Laatste internationale podiumplek: 2de op de Roxy Snow Pro 2012 in Saalbach Hinterglemm.Laatst uitgedeelde handtekening: In Nederland tijdens de C1000 GoGo tour.Laatste signature item: Na het Nitro board, Vans softboots, Volcom shirt, Celtek handschoen en Electric goggle, nu dus ook een Cheryl Maas X-Gogo action figure.Laatst geleerde trick: Frontside 720.Laatste keer genaaid door jury: Winter X Games Europe 2011 in Tignes.Laatste keer wereldkampioen: In 2006 toen ik de TTR World Snowboard Tour won.Laatste Olympische droom: In 2014 in Sochi een medaille pakken op het slopestyle onderdeel.Laatste verre bestemming: Nieuw-Zeeland, ik was daar met de Nederlandse Selectie aan het trainen.Laatste vaste verblijfplaats: Biarritz, Frankrijk.Laatste keer hekel aan Fransen: 1 seconde geleden, hahaha. Het is een mooi land maar wel met moeilijke mensen.Laatste croissant: 25 november, de dag voor mijn vertrek naar het Amerikaanse Frisco in Colorado om er te gaan trainen.Laatste blessure: Gescheurde voorste kruisband tijdens een Dew Tour trainingsrun in Breckenridge afgelopen maand. Gelukkig ben ik direct geopereerd en ben nu aan het herstellen.Laatste keer blij met het ouderschap: Elke dag en elke seconde.Laatste keer balen met het ouderschap: Nooit! Maar het was even zwaar toen mijn dochter Lara ziek werd net voordat ik wegging.Laatste keer borstelbaan: Twee jaar geleden in Uden, toen ik de intro filmde voor mijn ‘Open Air’ webseries.Laatste keer paspoort vergeten: Nooit die van mezelf, maar vorig jaar een keer die van mijn dochter. Maar mijn vrouw Stine Brun Kjeldaas wist het nog net op tijd te zeggen.Laatste keer bang: Drie dagen geleden toen ik in de lucht hing en wist dat ik de landing van de jump niet zou halen.Laatste keer reisziek: Jaren terug tijdens het Arctic Challenge event. Er was een boottocht maar de zee was erg wild; de helft van de passagiers was aan het feesten en de andere aan het kotsen.Laatste keer in Nederland: Afgelopen november voor de FIS Europa Cup Slopestyle in Landgraaf waar ik eerste werd.Laatste baan: Champignons plukken toen ik zestien was.Laatst gekochte gadget: iPad Laatste boek: Dat is toch wel weer een jaar of twee geleden. Ik ben de titel vergeten, maar ik hou van thrillers. Laatst gedownloade muziek: Foster the People.Laatste boardvideo: Hyped van Nitro.Laatste set-up: Nitro Cheryl Maas pro model 153, Raiden Phantoms en Vans Hi-Standard boots.

Cheryl Maas wordt ondersteund door Volcom, Nitro, Electric, Vans, Nixon, Rockstar, Celtek, Planet-sports en Scene Socks.

Voormalig TTR wereldkampioenCHERYL MAAS (28)

LAATSTE KEER HEIMWEE:

“Nu ik mijn eigen gezinnetje heb elke dag.”

Foto: Markus Rohrbacher/NitroHET LAATSTE WOORD

64 SNOWBOARDERMAG#3_12/13

SB03-Laatste.indd 2 10-01-13 15:15