Bijbelse Dagkalender 2010

12
2010 Bijbelse Dagkalender

description

Een fragment

Transcript of Bijbelse Dagkalender 2010

Page 1: Bijbelse Dagkalender 2010

www.uitgeverijboekencentrum.nl

2 0 1 0B

ijbelse

Dag

kalend

er 20

10

De Bijbelse Dagkalender is

een uitstekend hulpmiddel

bij een dagelijks meditatief

moment of bij stille tijd.

De meditaties zijn kort en

puntig en zetten aan tot

verder denken. Uitgangspunt

is steeds een bijbelgedeelte,

waarbij het bekende lees-

rooster ‘Vandaag lezen

wij…’ van het Nederlands

Bijbelgenootschap wordt

gevolgd. Dankzij dit rooster

komt elk jaar een groot deel

van de Schrift aan de orde.

Bovendien sluit het nauw

aan bij het kerkelijk jaar.

NUR 707ISBN 978-90-239-2354-1 NUR 707

BijbelseDagkalender

Bijbelse Dagkalender 2010 def 10-08-2009 15:43 Pagina 1

Page 2: Bijbelse Dagkalender 2010

Ontwerp omslag: Cees van Rutten bno, Den Haag

Het rooster ‘Vandaag lezen wij…’ dat in deze Bijbelse Dagkalender wordt gevolgd, ligt ook ten grondslag aan het Groot Nieuws Dagboek van het Nederlands Bijbelgenootschap, dat voor elke dag een te lezen bijbelgedeelte bevat.

ISBN 978 90 239 2354 1

NUR 707

© 2009 Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Page 3: Bijbelse Dagkalender 2010

Woord vooraf

Spoorzoeken

‘Spoorzoeken’ noemde ik het groepsgesprek op de afdeling psychiatrie. Wat ik moet doen is zorgen dat iedereen aan bod komt, niet meer of minder dan goed voor allen is. Elke week is het een verrassing wie en hoeveel er komen opdagen. Span-nend vind ik dat ook: we zijn allemaal kwetsbare mensen. Vandaag zijn we met negen, met mij erbij tien. Drie vrouwen ken ik, zij zijn al langer in de luwte van ons ‘huis’, om weer een spoor te vinden. De andere zes ken ik niet. Drie moslim-mannen onder hen, en een heel jong meisje. Een man van middelbare leeftijd, die ernstig deelneemt aan het gesprek. Jacob. Hij vertelt dat hij wijsbegeerte studeerde, dat hij emo-tie en verstand niet goed bij elkaar kan brengen. Ik nam voor allen een afbeelding van de icoon van Maria uit onze stilteruimte mee, die de Moeder Eleusa, de barmhartige, wordt genoemd. Daaromheen ontwikkelt zich een gesprek, over het kind in ons dat verlangt naar geborgenheid, over Bijbel en Kor’an, over angst en liefde en God.En dan zegt Jacob: ‘Het allermooiste wat ik over God weet kan ik alleen maar zingen. Ik moet altijd een beetje huilen als ik het zeg, dus zing ik het maar: “Hoger dan de blauwe luch-ten, en de sterretjes van goud, woont de Vader in de hemel, die van alle mensen houdt.” – Vinden jullie het kinderachtig?’Ik herinner me een woord van de beroemde Karl Barth, de man die meters theologieboeken schreef, prachtig als je het mij vraagt. Er wordt gezegd dat hij ooit zei, met een blik op zijn hele werk: ‘Kijk, ik had het ook heel kort kunnen samen-vatten, een kind kan het begrijpen. Wat ik te zeggen heb is in een kinderlied gezegd: “Jesus loves me! This I know, for the Bible tells me so. Yes! Jesus loves me.”’Dat vertelde ik toen maar aan Jacob en de anderen, en van-daag aan u, die dit boekje in uw handen houdt. Want bij alles wat we bij de Bijbel schrijven, gaat het erom het spoor te zoe-ken van de een-voudige inhoud van de liefde van God, die u op elke bijbelbladzijde gezegd wordt. We hopen dat u op dat spoor gezet wordt bij het lezen van onze Dagkalender.

Namens de redactie, Ds. Margriet van der Kooi

Page 4: Bijbelse Dagkalender 2010

Redactie:Mw. drs. M.A.Th. van der Kooi-Dijkstra, DriebergenDs. E. Westrik, Boskoop

Auteurs: vanaf:Ds. A.M. Parmentier-Blankert 01-01protestants predikant, geestelijk verzorger in een verpleeghuis in Hilversum

Ds. J. de Korte 22-01protestants predikant te Emmen

Dr. A. Noordegraaf 14-02protestants predikant te ’s-Gravenhage

Ds. M.E.G. de Zeeuw 10-03protestants predikant te Zierikzee

Ds. M. Snaterse 30-03protestants predikant te Rhenen

Ds. A. Wijting 22-04protestants predikant te Gorinchem

Page 5: Bijbelse Dagkalender 2010

Mw. drs. M.E.J. den Braber 14-05beleidsmedewerker bij het Protestants Landelijk Dienstencentrum te Utrecht

Ds. D.J. Versloot 06-06Protestants predikant te Waarder en Nieuwerbrug aan den Rijn

Ds. R.S.E. Vissinga 28-06protestants predikant te Enschede

Ds. H.P.J. Schormans 19-07protestants predikant te Wijckel-Sloten

Ds. R. van Essen 08-08protestants predikant te ’s-Gravenhage en diaconaal medewerker te Rijswijk

Ds. J.J.F. van Melle 31-08protestants predikant te Alkmaar

Ds. H.R. van Hell 21-09protestants predikant, geestelijk begeleider i.o.

Page 6: Bijbelse Dagkalender 2010

Ds. A.W. Berkhof 11-10protestants predikant te Ermelo

Ds. A. Altena 31-10protestants predikant te Assen

Ds. C.H. van Campenhout 20-11emeritus predikant te Leerdam

Ds. G. Herwig 12-12protestants predikant te Nunspeet

Ds. J. Groenleer gebedenChristelijk Gereformeerd predikant te Leiden

Page 7: Bijbelse Dagkalender 2010

Feest- en gedenkdagen 2010

1 januari Nieuwjaar

31 januari Verjaardag H.M. Koningin Beatrix

10 maart Biddag voor gewas en arbeid

28 maart Palmzondag

1 april Witte Donderdag

2 april Goede Vrijdag

4-5 april Pasen

30 april Koninginnedag

4 mei Dodenherdenking

5 mei Bevrijdingsdag

13 mei Hemelvaart

23-24 mei Pinksteren

3 november Dankdag voor gewas en arbeid

28 november Eerste Advent

5 december Tweede Advent

12 december Derde Advent

19 december Vierde Advent

25-26 december Kerst

31 december Oudjaar

Page 8: Bijbelse Dagkalender 2010

Joodse feestdagen 2010

19-20 mei Sjavoeot (Wekenfeest)

9-10 september Rosj Hasjana (Joods nieuwjaar)

18 september Jom Kipoer

23-30 september Soekot (Loofhuttenfeest)

1 oktober Simchat Thora (Vreugde der wet)

2-9 december Chanoeka

Page 9: Bijbelse Dagkalender 2010

1 januari – vrijdag Nieuwjaar

Opnieuw beginnen Jesaja 11:11-16Een meisje van zestien schreef aan de jeugdpagina van een tijdschrift: ‘Ik wou dat ik opnieuw kon beginnen, helemaal vanaf het begin. Ik zou alles anders doen en niet worden wat ik nu ben... Ik zou niet verlegen zijn. Ik zou zelfvertrouwen hebben. Ik zou veel vrienden hebben en goed zijn op school. Maar dat kan niet!’ Uithuilen en opnieuw beginnen. Zo op de drempel van het nieuwe jaar geen vreemd verlangen. Jesaja droomde van een nieuw begin voor het volk Israël. Uit alle windstreken ziet hij vluchtelingen en ballingen zich verzamelen. Of beter gezegd: ze worden verzameld. God zorgt er zelf voor dat dit nieuwe begin werkelijkheid wordt. Zoals Hij indertijd zijn volk uit Egypte bevrijdde, zo zal Hij hen thuisbrengen uit de ballingschap. God voert zijn goede voornemen uit. Hij begint opnieuw.

Lied: Psalm 126

2 januari – zaterdag

Bron van troost Jesaja 12:1-6Volgens oud gebruik moest een veroordeelde voor een rechtbank eerst een schuldbekentenis en daarna een geloofsbelijdenis afleggen. In die lijn wordt in dit korte hoofdstuk eerst erkend dat God woedend is geweest en vervolgens het geloof uitgesproken dat diezelfde toor-nige God de enige bron van troost is. Achter het oor-deel van God wordt zijn liefde zichtbaar. Zijn vergeving overstijgt zijn oordeel. Het vorige hoofdstuk bracht in herinnering dat God het volk uit Egypte bevrijdde. In het loflied van vandaag herkennen we woordklanken uit het loflied dat Mozes zong na de doortocht door de Schelfzee. Met dit loflied wordt het eerste deel van Jesaja afgerond. De spits van het lied en van de hele boodschap van Jesaja ligt in de laatste woorden. Alle volken zullen het weten: God zal Koning zijn en wonen te midden van zijn volk.

Lied: Psalm 119:28,29

Page 10: Bijbelse Dagkalender 2010

Een samenleving bestaat niet alleen uit de sterken, ook zij die op het eerste gezicht zwak zijn, horen erbij. Misschien vindt de samenleving als ze acht geeft op die zogenaamde zwakken, in de zwakheid een wonderlijke kracht.

Uit: Rein Hoekstra, Oneindig Loyaal, Zoetermeer, p. 135

3 januari – zondag

Oordeel Jesaja 13:1-18Als een scenario van een rampenfilm ontvouwt zich de profetie van Jesaja over Babel. Een geweldig bloedbad wordt aangericht, waarbij niet alleen de aarde, maar ook de hemel op zijn grondvesten zal wankelen. Maar tot wie richt Jesaja zich eigenlijk? Tot de inwoners van Babel? Het is onwaarschijnlijk dat zij deze woorden ooit heb-ben gehoord. Over hun hoofden heen richt Jesaja zich tot Israël. Op de dag des Heren zal God verschijnen om met de vijanden af te rekenen. Onheil voor de vijanden betekent heil voor Israël.Tegelijkertijd klinkt er een waarschuwing door aan een- ieder die dit leest. Babel staat in de Bijbel voor alles en iedereen die zich groot en breed maakt, die prat gaat op pracht en praal. Alle menselijke arrogantie wordt onder Gods oordeel gesteld.

Lied: Gezang 37:1,2

Page 11: Bijbelse Dagkalender 2010

4 januari – maandag

Waar(heid)zeggen Jesaja 13:19-14:2Sodom en Gomorra worden beschouwd als de proto-typen van steden die voorgoed van de aardbodem zijn weggevaagd. Jesaja kondigt aan dat God Babel op dezelfde manier zal straffen. Mensen zullen er nooit meer wonen. Alleen dieren en vooral dieren die inder-tijd als halve demonen werden gezien.Letterlijk genomen is deze profetie over de stad Babel aan de Eufraat niet uitgekomen; de stad bleef bewoond. Toch maakt dat de woorden van Jesaja niet minder geloofwaardig. Het is namelijk goed om te bedenken dat een profetie geen voorspelling van de toekomst is. Profetie is geen waarzeggerij, maar het zeggen van de waarheid. Jesaja stelt verwerpelijk gedrag aan de kaak en roept op tot een andere levenswandel. Hij gebruikt de stad Babel als een voorbeeld van hoe het niet moet. Hij voorziet dat daar een eind aan komt. Want God heeft het laatste woord.

Lied: Gezang 1

5 januari – dinsdag

Bomen Jesaja 14:3-11Niet alleen de mensen halen opgelucht adem wanneer de koning van Babel ten val komt. Zelfs de ceders en de cipressen op de Libanon verheugen zich. Hun wordt een vreugdelied in de mond gelegd. Ze hoeven niet gekapt te worden voor de grootscheepse bouwprojecten van een megalomane tiran. De bomen op de Libanon doen me denken aan de tro-pische regenwouden, die juist wel gekapt worden om onze behoefte aan consumptie te bevredigen, en aan de bossen in ons eigen land die moeten wijken voor de aanleg van wegen. De natuur zucht wanneer mensen roofbouw plegen en zich gedragen als heersers in plaats van rentmeesters van Gods goede schepping. De aarde, met de dieren en de plan- ten, is niet ons bezit, maar geleend van onze kinderen.

Lied: Gezang 149

Page 12: Bijbelse Dagkalender 2010

6 januari – woensdag

Morgenster Jesaja 14:12-23Het ligt voor de hand om vandaag aan sterren te den-ken. Het is immers Driekoningen. Of het inderdaad een drietal was vertelt het bijbelverhaal niet. Wel dat ze een ster hadden gezien, die hen de weg wees naar Betlehem, naar het kind in de kribbe. Het kind dat de Morgenster wordt genoemd. Als je de morgenster aan de hemel ziet, is de nacht haast ten einde. De duisternis gaat wijken. Jesaja heeft het over een heel andere morgenster. Hij vergelijkt de koning van Babel met een morgenster die steeds hoger wil rijzen. Hij gaat ten onder als een val-lende ster. Zulke zichzelf ophemelende sterren zijn er nog steeds. Mensen die willen heersen over alles en iedereen. Wat een verschil met Jezus de Morgenster, die neder-daalde, die zich klein maakte, die de minste der mensen werd.

Lied: Gezang 157:1,2

7 januari – donderdag

Wereldtoneel Lucas 3:1-14Het is alsof Lucas een filmcamera hanteert. Hij begint met een totaalbeeld van het wereldtoneel: het grote Romeinse Rijk en de machtige keizer. Binnen dat kei-zerrijk richt hij de blik op het onbeduidende Palestina en ten slotte zien we in een close-up Johannes de Doper in de woestijn. Hierna zal het wereldtoneel verande-ren. Voorgoed. Het gaat niet langer om de Pax Romana, maar om het Vrederijk, het Koninkrijk van God. Koningen die een deel van hun koninkrijk wilden bezoe-ken stuurden een bode vooruit om de wegen begaanbaar te laten maken. Alle kuilen en oneffenheden moesten worden weggewerkt. Het citaat uit Jesaja 40 (vs. 4-6) verwijst daarnaar. Johannes de Doper is de wegbereider van een Koning die met niemand te vergelijken is. Bij Hem gaat het niet om het in gereedheid brengen van de wegen, maar om de mens zelf.

Lied: Gezang 46