Bibstrip Tripline 2016

38
Bib-strip : een reisverslag maken met

Transcript of Bibstrip Tripline 2016

Page 1: Bibstrip Tripline 2016

Bib-strip :

een reisverslag maken met

Page 2: Bibstrip Tripline 2016

Wil je een reisverslag maken van je vakantie en dat eventueel delen met anderen? Dan is Tripline een leuke manier om je reisroute te presenteren. De website is gratis en vrij gemakkelijk in gebruik.

Page 3: Bibstrip Tripline 2016

Surf naar www.tripline.net en klik op Sign Up of Get Started om een gratis account aan te maken.

Page 4: Bibstrip Tripline 2016

Vul de velden in, vink uit dat je nieuws wil ontvangen over Tripline en klik op Create My Account.

naam

e-mail

gebruikersnaam

gemeente

wachtwoord

wachtwoord

Page 5: Bibstrip Tripline 2016

De volgende keren kan je gewoon aanmelden via Sign In. Je kan er ook voor kiezen om in te loggen via je facebookaccount.

Page 6: Bibstrip Tripline 2016

Klik op Create a new map.

Page 7: Bibstrip Tripline 2016

Geef een titel op en eventueel ook een bestemming (Destination). Klik vervolgens op Create my map. De instellingen van de kaart staan standaard op Private. Wil je het routeplan delen dan moet je het op publiek zetten.

Page 8: Bibstrip Tripline 2016

De wereldkaart staat voor je klaar. Aan de rechterkant kan je je lijstje plaatsnamen ingeven. De kaart zal meteen naar de juiste locatie verhuizen en inzoomen. Typ de naam van je vertrekpunt en vervolgens de andere plaatsnamen van je route.

Page 9: Bibstrip Tripline 2016

Alle punten toegevoegd? Klik op Save & Exit om je kaart te bewaren. Klopt de volgorde niet? Neem een balkje vast met de linkermuisknop ingedrukt en sleep het naar de juiste plaats.

Page 10: Bibstrip Tripline 2016

Wil je een punt dubbel invoegen (Duplicate) of er net één verwijderen (Delete)? Klik op het pijltje achteraan een locatiebalkje en maak je keuze. Klik op Save & Exit om je kaart te bewaren.

Page 11: Bibstrip Tripline 2016

Nu kan je details toevoegen aan je reisroute. Ga met de muis naar de locatie-vakje dat je wil bewerken. Er verschijnt een icoontje om tekst toe te voegen en eentje om foto’s toe te voegen.

Page 12: Bibstrip Tripline 2016

Klik op het tekst-icoontje om datum en tijdstip toe te voegen, eventueel een beschrijving in te vullen (max. 3000 tekens). Je kan ook een telefoonnummer of websiteadres toe voegen aan dit reispunt.

Page 13: Bibstrip Tripline 2016

Alles naar wens? Bevestig de aanpassingen via de blauwe Save Changes knop. OPGELET : de datum is volgens de Engelse tijdsnotering : eerst de maand en dan de dag MM/DD/YYYY bv. 08/01/2016 is 1 augustus

Datum en tijd

Hier kan je een beschrijving toevoegen

Pas eventueel de naam van de locatie aan

Hier kan je een telefoonnummer of website toevoegen

Page 14: Bibstrip Tripline 2016

Wil je de data in één keer aanpassen? Scrol naar boven en klik op Edit map. Je ziet de locatielijst rechts op het scherm. Klik op een vakje met datum en tijdsaanduiding om de gegevens in te vullen of aan te passen. Niet vergeten de wijzigingen te bewaren met de Save & Exit knop onderaan. OPGELET : de tijdsaanduiding is Engels, dus eerst de maand en dan de dag invullen.

Page 15: Bibstrip Tripline 2016

Klik op het foto-icoontje om foto’s toe te voegen. Je hebt vier opties: 1. foto’s opladen van je computer/tablet 2. linken naar foto’s die reeds op facebook staan 3. linken naar foto’s op instagram 4. linken naar foto’s op Flickr

Page 16: Bibstrip Tripline 2016

Blader op je computer of tablet naar de map waar de foto’s staan. Selecteer ze door de Ctrl-knop ingedrukt te houden en de gewenste foto’s aan te klikken. Klik vervolgens op de knop Openen. De foto’s worden nu ingeladen op de website. Dit kan eventjes duren. Bevestig met de knop Upload photos.

FOTO’S OPLADEN VAN JE COMPUTER

Page 17: Bibstrip Tripline 2016

Gebruik maken van foto’s die je via facebook, instagram of flickr hebt opgeladen, kan ook. Klik op het gewenste icoon en geef Tripline de toestemming om verbinding te maken met je account. OPGELET: klik niet automatisch bij elk kadertje op OK. Lees welke toestemming ze vragen en klik bv. Op Niet nu i.p.v. OK…

FOTO’S OPLADEN VIA FACEBOOK

Page 18: Bibstrip Tripline 2016

Je komt weer op het scherm met de reisroute in een lijstvorm. Ga met de muis terug naar de gewenste locatie en klik op het icoon om foto’s toe te voegen. Vermits je ondertussen verbinding hebt gemaakt met je facebook-account zal je nu beschikbare foto’s te zien krijgen.

Page 19: Bibstrip Tripline 2016

Staan de juiste foto’s er nog niet bij? Klik dan op Load More. Klik op alle foto’s die je op deze locatie wil toevoegen en vervolgens op Upload Photos. Het opladen gaat zeer snel omdat er technisch gezien enkel gelinkt wordt naar de online foto. TIP: hou de privacy in de gaten. Gebruik bijvoorbeeld foto’s zonder personen als je de map openbaar wil maken om te kunnen delen.

Page 20: Bibstrip Tripline 2016

Zo ziet het resultaat eruit.

Page 21: Bibstrip Tripline 2016

Zo ziet de kaart bovenaan eruit. Wanneer je een punt aanklikt verschijnt de beschrijving en bijhorende foto’s. Door te klikken op een van deze kleine foto’s open je het fotoalbum van deze reislocatie. Wil je locaties weergeven zonder ze via een route met elkaar te verbinden? Klik op Edit Map.

Page 22: Bibstrip Tripline 2016

EEN KAART ZONDER LIJNEN Klik op Edit Map en vervolgens op Settings. Hier kan je kiezen tussen Lines of No Lines. Pas de keuze aan en bevestig met Save & Exit.

Page 23: Bibstrip Tripline 2016

Je kan de kaart ook delen (Share). Hiervoor moet je hem wel eerst publiek maken. Had je dat nog niet gedaan bij het aanmaken van de kaart, klik dan op Edit Map.

Page 24: Bibstrip Tripline 2016

De kaart met rechts het lijstje plaatsnamen verschijnt. Klik bovenaan op de tab Settings. Hier verzet je de instelling Private naar Public. Bevestig de aanpassing met de Save & Exit knop.

Page 25: Bibstrip Tripline 2016

JE REISROUTE DELEN De map heeft al de instelling publiek? Klik dan op het pijltje achter de Edit Map en kies de optie Share.

Page 26: Bibstrip Tripline 2016

DELEN VIA MAIL Kopieer de link en plak die in een mail. Wanneer je op de link klikt of deze in de internet webadresbalk plakt, krijg je het reisverslag te zien.

Page 27: Bibstrip Tripline 2016

DELEN VIA FACEBOOK – optie 1 Hiervoor heb je meerdere opties en ze geven een ander resultaat. Gebruik je de facebookknop onderaan dat verschijnt in je facebookbericht de startfoto van tripline. Deze linkt correct door naar jouw triplinemap, maar het oogt toch een beetje raar…

Page 28: Bibstrip Tripline 2016

DELEN VIA FACEBOOK – optie 2 Kopieer de link en plak die in een facebookbericht. Nu heb je de mogelijkheid om zelf één of meerdere foto’s toe te voegen. Zodra een tweede foto is toegevoegd, kan je de eerste standaardfoto verwijderen. Selecteer tot slot de link in het tekstvak en overtyp die met je eigen bericht.

Klik op het + vakje om een foto toe te

voegen Klik op het x rechtsboven op de

standaardfoto om die te verwijderen.

Selecteer de URL en druk op

Delete. Typ nu je eigen tekst.

Page 29: Bibstrip Tripline 2016

DELEN VIA FACEBOOK Twee maal hetzelfde bericht, maar gedeeld via een andere techniek. Aan jou de keuze. Snel delen doe je via de Facebook-knop. Een bericht maken met een persoonlijke toets doe je door de link te plakken.

Via de Facebookknop Een link plakken in een bericht

Page 30: Bibstrip Tripline 2016

DELEN VIA FACEBOOK – optie 3 Kopieer de Embedable Map code en plak die in een facebookbericht. Ook hier heb je nog de mogelijkheid om zelf één of meerdere foto’s toe te voegen. Delete vervolgens de URL en vervang die door je eigen boodschap.

Klik op het + vakje om een foto toe te

voegen

Selecteer de URL en druk op Delete.

Typ nu je eigen tekst.

Page 31: Bibstrip Tripline 2016

DELEN VIA FACEBOOK Beide berichten zien er gelijkaardig uit, maar linken naar een andere versie van je routeverslag. Plak je de link in een Facebookbericht dan krijgt wie doorklikt de kaart bovenaan te zien met daaronder je lijst locaties. Heb je de Embeded Map gekopieerd dan link je door naar een schermvullende kaart van je reisroute, zonder de lijst dus.

Door de link te plakken in een bericht Door Embeded Map te plakken in een bericht

Page 32: Bibstrip Tripline 2016

VERSLAG AFDRUKKEN Onder het pijltje achter de Edit Map knop zit ook een optie om je reisverslag af te drukken. Dit is echter alleen de kaart en tekst. Foto’s staan er niet bij.

Page 33: Bibstrip Tripline 2016

Je kan meerdere kaarten aanmaken. Niet alleen als reisverslag van je vakantie, maar ook bijvoorbeeld een regiokaart voor een kwis, spreekbeurt of zoektocht met interessante culturele locaties of natuurplekjes.

Page 34: Bibstrip Tripline 2016

MAP VERWIJDEREN Misschien wil je de map enkel tijdelijk gebruiken? Geen probleem. Onder het pijltje achter de Edit Map knop vind je de optie om je kaart te verwijderen. Vervolgens moet je nog even je keuze bevestigen. Hou er rekening meer dat je dit niet meer ongedaan maken.

Page 35: Bibstrip Tripline 2016

De route stap voor stap doorlopen, doe je via de pijltjestoets onderaan de kaart. Klik op het rechtse pijltje om een locatie op te schuiven. Nieuwsgierig hoe lang de route is? Ga met je cursor op de Engelse lengteaanduiding miles staan en het aantal kilometers komt te voorschijn.

Page 36: Bibstrip Tripline 2016

Maak je een zoektocht? Hou er dan rekening mee dat tripline zelf de adressen met elkaar verbindt. Een route tussen twee punten via een alternatieve weg laten verlopen, kan dus niet. Dit probleem kan je oplossen door een kaart zonder lijnen af te printen en deze zelf in te kleuren of de route te bewegwijzeren. Je kan de deelnemers ook vrijlaten om zelf de stops met elkaar te verbinden.

Page 37: Bibstrip Tripline 2016

Via het zoekvakje kan je zelf ook op zoek gaan naar andere openbare kaarten. We wensen je alvast veel tripline plezier!

Page 38: Bibstrip Tripline 2016

Bib Bornem, september 2016

computertips van A tot Z