Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

32
Bib-strip : hoe werkt…

description

Hoe wer

Transcript of Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Page 1: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Bib-strip : hoe werkt…

Page 2: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Vroeger belde je naar 2 familieleden, stuurde 5 vrienden een uitnodiging per brief en mailde 3 collega’s over een gezamenlijke interesse.Nu log je in bij een sociaal netwerk zoals Facebook en deel je nieuws online. Contacten leggen en onderhouden wordt kinderspel…

Page 3: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Wel al lid? Log in met je e-mailadres en wachtwoord.

STARTSurf naar www.facebook.comBen je nog geen lid?Dan zal je je eerst moeten registreren…

Page 4: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Om te netwerken heb je contacten nodig. Ben je pas aangemeld dan zal Facebook zelf vrienden voorstellen. Klik op Voeg toe als vriend(in) om een verzoek te sturen .

Je kan ook zelf namen opsporen door ze in het zoekvak in te typen . Selecteer de naam uit de resultatenlijst. Opgelet de lijst is soms langer dan je denkt…

Page 5: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Als je vriendschapsverzoek is verzonden krijgt die persoon een melding. Hij/zij beslist dan om je verzoek te aanvaarden of niet.

Page 6: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Heb je een vriendschapsverzoek ontvangen dan zie je dit aan het rode cijfertje . Klik erop om de details te bekijken. Klik op Bevestigen om de naam toe te voegen aan je vriendenlijst . Vanaf nu zijn jullie Facebookvrienden en kan je elkaars berichten lezen. Klik op Nu niet indien je dit niet wenst .

suggesties

Page 7: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Kies je Nu niet dan zal Facebook vragen of je deze persoon in het echt kent. Antwoord je Nee op deze vraag, dan zorgt Facebook ervoor dat deze persoon je in de toekomst geen verzoeken meer kan sturen.

Page 8: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Op de startpagina lees je de berichtjes van je vrienden, collega’s, familie of favoriete pagina’s. Je kan de nieuwtjes Leuk vinden, erop Reageren of Delen. Delen wil zeggen dat je het bericht ook publiceert op je eigen prikbord, zodat ook jouw vrienden het kunnen lezen.

Page 9: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Een gedeeld bericht herken je aan het pijltje.

Je kan de berichten sorteren. Ofwel zie je de populairste verhalen of wel de meest recente . Of typ zelf een boodschap in het vak bovenaan .

Deze berichten verschenen oorspronkelijk op de pagina van Bib Bornem en werden vervolgens gedeeld door Kim en Katrien op hun eigen pagina.

Page 10: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Je kan tekst typen (max. 420 tekens of ong. 2,5 sms’jes), eventueel een foto opladen . Of plak de URL van een webpagina of filmpje in dit vak .Je kan ook aanduiden wie er bij jou is en waar je bent. Dit is een optie die niet vaak gebruikt wordt.

Plak de URL. Er verschijnt een mini-weergave. Je kan nu eventueel nog extra tekst toevoegen. Klik op Posten.

Page 11: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Je kan per bericht kiezen wie de tekst zal kunnen lezen : iedereen (Public), alleen je Facebookvrienden, een bepaalde groep (zie alle lijsten) of enkele personen (Aangepast).Als je je vrienden onderverdeelt in groepjes zoals bv. familie, collega’s, ouderraad, turnkring enzovoort kan je ze nu makkelijk selecteren bij het plaatsen van een bericht.

Page 12: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Het rode cijfertje bovenaan geeft aan dat er iemand op je bericht heeft gereageerd of iets leuk heeft gevonden. Klik erop om de details te zien.Selecteer de melding en klik erop om het bijhorende bericht te lezen.

Page 13: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Op je prikbord verschijnt slechts een selectie van de berichtjes die je vrienden publiceren. Wil je op de hoogte blijven, bekijk dan af en toe de persoonlijke pagina of profielpagina. Klik hiervoor op iemands naam/foto . Ook je eigen profielpagina open je op deze manier. Wil je terugkeren naar je startpagina? Klik op het woordje facebook of Startpagina.

Page 14: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Een profielpagina is een overzichtspagina. Hier staat je persoonlijke informatie, je vriendenlijst, je fotoalbums, de pagina’s die je leuk vindt en eventueel andere toepassingen. Ook al je berichten worden hier weergegeven. Je kan ze ook opzoeken via de tijdslijn.

Page 15: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Op je profielpagina kan je je profielfoto aanpassen. Beweeg met je muiscursor over de standaardafbeelding. Wanneer het menu verschijnt klik je op het potloodje. Opgelet profielfoto’s zijn altijd openbaar, dus voor iedereen zichtbaar!

Nadat je de foto hebt opgeladen, kan je de foto nog aanpassen. Hiervoor zet je de muiscursor op de afbeelding zodat het menu weer opent en kies je bewerk preview.

Versleep de mini-foto tot je het gewenste resultaat hebt of klik op passend om de foto te verkleinen tot ze volledig in het kadertje past.

Page 16: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Bovenaan je profielpagina kan je eventueel een grote foto toevoegen.Ook deze foto is public, dus zichtbaar voor alle internetgebruikers.

De afbeelding moet minstens 851 pixels (beeldpunten) breed zijn. De exacte hoogte is 315. Hoger is geen probleem. Je kan de foto nog naar boven of onder verschuiven. Wil je met een fotobewerkingsprogramma een hoofding op maat maken dan zijn de afmetingen dus 851 x 315.

Page 17: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Ben je tevreden? Klik op Wijzigingen opslaan.Wil je later toch iets aanpassen dan klik je rechts onderaan op de foto om het menu weer te openen. Kies Reposition om de foto te verschuiven of Remove om ze te verwijderen.

Page 18: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

De persoonlijke informatie kan je wijzigen via de knop Informatie Bijwerken. Het infogedeelte is opgedeeld in blokjes/ hoofdstukken. Klik op Bewerken om een blokje aan te passen. Beslis telkens wie wat mag zien! De optie Aangepast laat je toe om bepaalde gegevens (bv. e-mail) slechts met enkele van je Facebook-vrienden te delen. Klik op Done Editing om de wijzigingen te bewaren.

Page 19: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Wil je even controleren of alles klopt? Klik op het pijltje achter Activiteitenlog en kies de optie Bekijk als…

Page 20: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Typ vervolgens een naam in van één van je vrienden en druk op enter. Zo kan je je eigen profiel zien door hun Facebookbril.Klik op het woordje public om je openbare profiel bekijken (wat voor iedereen zichtbaar is). Klik op Back to Timeline om terug te keren naar je profielpagina. Via Informatie Bijwerken kan je nog bijsturen indien nodig…

Page 21: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Via de tijdslijn kan je het archief van al je Facebookberichten raadplegen. Klik op een jaartal om de berichten te bekijken en eventueel aan te passen.

Page 22: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Via het potloodje kan je het bericht eventueel bewerken (de datum wijzigen, een plaats toevoegen) , verbergen of verwijderen. De tekst zelf kan je niet wijzigen. Je kan berichten uitvergroten door op de ster te klikken.Nu loopt het bericht door over beide helften van je tijdslijn…

Page 23: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Let erop dat de standaardinstelling voor je berichten niet op Public staat! Dan kan iedereen op internet lezen wat je publiceert op Facebook.Hiervoor klik je op Privacy-instellingen, onder het pijltje naast Startpagina. Kies als de default (standaard) instelling voor nieuwe berichten vrienden of Aangepast.

Page 24: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Wil je je vrienden indelen in groepjes? Ga naar je startpagina en klik in de linkerkolom op MEER.Klik vervolgens op FRIENDS om de pagina Vrienden te openen. Hier klik je op de knop Create List (maak een lijst)

Page 25: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Geef de lijst een naam en typ de namen in het vakje Leden. Tijdens het typen zal Facebook al namen voorstellen. Klik erop en druk op enter om ze te selecteren. Bewaar de gegevens door op Create te klikken. Vanaf nu kan je deze lijst kiezen om berichten of fotoalbums mee te delen.

Maak je een bericht dan kan je selecteren dat alleen deze groep de boodschap mag zien.

Page 26: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Wat zijn de voordelen van Facebook?Je leert mensen op een andere manier kennen en leg hierdoor sneller contacten. Het haalt inderdaad de banden nauwer aan.

Je kan een fanpagina aanmaken voor een vereniging en zo gratis en snel de leden op de hoogte houden en reclame maken voor activiteiten.

Je blijft betrokken in het leven van familie en vrienden die in het buitenland verblijven.

Zet niet zomaar alles op Facebook. Zorg dat je precies weet welke informatie je met welke groep Facebookvrienden deelt.

Page 27: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Wist je trouwens dat je geen lid moet zijn van Facebook om een fanpagina te kunnen bekijken? Je kan berichten lezen en foto’s/filmpjes bekijken.Alleen als je wil reageren moet je je lid maken.

www.facebook.com/bibbornem

Page 28: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Zijn er ook nadelen?Krijg je een vriendschapsverzoek dat je eigenlijk liever zou weigeren, maar ook weer niet kan weigeren… Een trucje? Verdeel je vrienden in groepjes. Zo kies je zelf wie welke berichtjes kan lezen.

Wordt de berichtenstroom van iemand echt storend? Klik op het pijltje achter dat berichtje. Kies Verbergen om dat bericht onzichtbaar te maken. Of klik op Uitschrijven van…. Om voortaan alle berichtjes van die persoon uit je prikbord te weren.

Vind je het niet fijn dat iemand je tagt (aanduidt) op een foto waardoor die foto dan ook in jouw fotoalbum opduikt? Verwijder dan zelf de tag of stuur de eigenaar van de foto een berichtje met de vraag om de foto te verwijderen.

Page 29: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Facebook is een gratis online dienstverlening die constant in beweging is. Ben je niet langer tevreden of blijkt Facebook toch niet je ding te zijn? Ga naar je Accountinstellingen, open de Veiligheidpagina en sluit je facebookregistratie gewoon af.

Page 30: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Facebook telde in januari 2012 900 miljoen gebruikers.Maar er zijn nog andere populaire sociale netwerksites…

voor jongeren – in 20 taleno.a. Nederlands – 96 miljoen leden (april 2012)

voor muziekliefhebbers – in 15 talen o.a. Nederlands – 63 miljoen (februari 2011)

voor activisten rond thema’s zoals milieu, dierenwelzijn, armoede…– Engelstalig – 18,89 miljoen leden (april 2012)

www.myspace.com

www.hyves.nl

www.care2.com

www.netlog.com

Nederlandse netwerksite – 10,9 miljoen leden (januari 2011)

voor zakenrelaties - in 6 talen – 150 miljoen profielen (februari 2012)

www.linkedin.com

Page 31: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)

Bib Bornem, april 2012

Page 32: Bibstrip Hoe werkt Facebook? (versie 2012)