Bezorgersinfo 2014/15

16
Info Info Info info map voor bezorgers en depothouders

Transcript of Bezorgersinfo 2014/15

Page 1: Bezorgersinfo 2014/15

InfoInfoInfoinfom

apvoor bezorgers

en depothouders

Page 2: Bezorgersinfo 2014/15

InfoInfoInfo

Nieuw als bezorger?Wij helpen je op weg!In deze gids kun je alles vinden wat een krantenbezorger moet weten. En als er iets niet in staat

waar je wel een antwoord op wilt, kun je gewoon even bellen. Er staat een groot bedrijf achter je

dat zuinig is op haar bezorgers. Je kunt nóg zo’n goede krant maken, zonder bezorger worden

het nieuws en de advertenties niet gelezen.

Lees ook de algemene voorwaarden die achterin staan.

Inhoud

2

Onze organisatie 3Nieuws staat nooit stil 3De reden van al die haast

en precisie 3Advertenties 3Afzetplaatsen en depots 4Jouw aanspreekpunt 4Verpakking 4Tilnorm 4De start 4Krantenbak 5De abonneelijst 5Deelabonnementen 5Losse verkoopadressen 5Bij- en afberichten 5Toch klachten 5Kranten tekort 6Krant niet op tijd of niet ontvangen 6Vertragingen 6Vertrektijden weten? 6Pech onderweg 6De werkzaamheden 6Uitbetaling 7Identiteitskaart/paspoort/

verblijfsdocument 7De basisvergoeding 7Fietsvergoeding 7

Toeslag Trouwe Bezorging 7Zomertoeslag 7Foldervergoeding 7Extra werkexemplaar 8Goede bezorging 8De vervanger 8Vrij 8Krantenverkoop 9Wijksplitsingen 9Onveilig gevoel 9Veiligheid 9EHBO 9De tas 9Bijverdienen 9De bezorgbeloning als je

een uitkering hebt 9Loonbelasting 10Verzekering 10Schade 10Arbeidswet 10Handtekening ouders -

verzorgers - voogd 10Arbeidswet/Arbeidsinspectie 11Afscheid 11Algemene Freelancersvoorwaarden

NDC mediagroep 12Handige informatie 14

Page 3: Bezorgersinfo 2014/15

3

Onze organisatie

NDC mediagroep geeft twee dagbladen uit. Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, beide ochtendkranten. De productie be-gint direct na middernacht en de laatste kranten komen tegen 04.00 uur van de pers rollen.

Ook worden samen met de kranten van NDC – Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant externe titels verspreid.

Nieuws staat nooit stil

Nieuws is snelheid. Wat er ook gebeurt, waar ook in de wereld, een lezer wil het snel weten. Een krant maken is daarom een race tegen de klok.Het proces begint bij journalisten, fotografen en redacteuren. Deze mensen vormen samen de re-dactie van de krant. De journalisten en fotografen halen het nieuws uit de regio en het binnenland, buitenlandse cor-respondenten en persbureaus leveren het nieuws uit alle hoeken van de wereld aan. De redacteuren maken elke dag een keuze uit dit enorme nieuwsaanbod en stellen daaruit de krant samen. Vormgevers zorgen ervoor dat de teksten op de goede plaats in de pagina’s worden gezet, eventu-eel met een foto of infografiek (een getekende af-beelding) erbij. Als die puzzel is gelegd, kan er een drukplaat van worden gemaakt. Op zaterdag duurt het drukken iets langer, er

moet dan namelijk een veel groter aantal exem-plaren worden gedrukt. Daar komt nog bij dat op zaterdag de dikste krant van de week wordt ge-maakt. Vooral de speciale weekendbijlagen zor-gen voor meer pagina’s. Ook het aantal deelabon-nementen en de hogere losse verkoop zorgen op zaterdag voor een langere druktijd.

De reden van al die haast en

precisie

Alle abonnees rekenen erop op een bepaald tijd-stip hun krant te ontvangen. Soms zorgt een technische storing voor vertraging. We proberen dan met z’n allen de schade zo beperkt mogelijk te houden.

Advertenties

De krant kan niet zonder advertenties. Als de krant het zonder reclame-uitingen zou moeten doen en uitsluitend nog journalistiek nieuws zou bevatten, dan zou het aantal pagina’s flink terug-gebracht moeten worden. Abonnees alleen bren-gen niet genoeg geld in het laatje. Met andere woorden: een flink stuk van de krant wordt uit advertenties betaald. Een dikke krant mag dan iets lastiger in de brie-venbussen glijden, het betekent wel dat er goede zaken worden gedaan.

Page 4: Bezorgersinfo 2014/15

4

Afzetplaatsen en depots

De kranten kunnen niet bij iedere bezorger thuis afgeleverd worden. Dat is té tijdrovend, waardoor de bezorging te laat op gang komt. Alleen in klei-ne plaatsen in de provincies, waar vaak slechts één bezorger woont, worden de kranten thuis af-gezet. In grotere plaatsen en steden worden de kranten op een centraal punt afgeleverd. Hier zorgt een depothouder ervoor dat een bezorger voldoende kranten meekrijgt om alle abonnees van een exemplaar te kunnen voorzien.

Jouw aanspreekpunt

Het verspreidingsgebied van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant is verdeeld in ra-yons. Elk rayon wordt gerund door een rayonma-nager of distributiecentrum. De verantwoorde-lijkheid voor een goede bezorging ligt in de eer-ste plaats hier.

De rayonmanager, het distributiecentrum of de depothouders selecteren de nieuwe bezorgers. Alleen de rayonmanager of het distributiecen-trum kan de overeenkomst met de bezorger op-zeggen.

De rayonmanagers kunnen natuurlijk niet overal tegelijk zijn, daarom krijgen ze hulp van de de-pothouders. In steden en grotere plaatsen zien zij toe op een goed verloop van de dagelijkse gang van zaken (het in ontvangst nemen van de kran-

ten, ervoor zorgen dat elke bezorger de juiste aantallen meekrijgt en op tijd begint met de be-zorging en indien nodig de bezorger aanspreken op de kwaliteit van de bezorging). De depothou-der is ook het eerste aanspreekpunt voor een be-zorger.

Verpakking

Als de kranten van de drukkerij komen, zijn ze verpakt in een doorschijnende folie om ze te be-schermen tegen weersinvloeden. Laat dit verpak-kingsmateriaal niet rondslingeren svp. Gooi het in een afvalbak, of geef het af op het depot.

Tilnorm

De wettelijke norm voor het tillen is 25 kilo. De standaardpakken wegen ongeveer 14 kilo, dus ruimschoots binnen de norm. Een advies: til de pakketten door je knieën te bui-gen. De rug blijft recht en wordt zo ontzien.

De start

Voor iedere bezorger worden de kranten afgeteld en voorzien van een zogenoemde afleverstaat met wijknummer. Hierop staan de dagelijkse wij-zigingen. Ook staan eventuele klachten van abon-nees op de afleverstaat vermeld. Tevens staat ie-

Page 5: Bezorgersinfo 2014/15

5

dere dag op de achterzijde van dit formulier de actuele stand van abonnees binnen de bezorg-wijk.Het is dus zaak dit formulier elke dag even door te nemen. Ook kun je bij de afleverstaat een stic-kervel geleverd krijgen. Als hiervan sprake is dan moet je de sticker op de voorpagina plakken (links of rechts bovenaan) en bezorgen op het juiste adres.

Krantenbak

Pakketten met kranten die bij een bezorger aan huis worden gebracht, zijn door de chauffeur af-geteld en voorzien van een afleverstaat met wijk-nummer. Daar waar nodig zorgt NDC media-groep voor een bak waarin de kranten droog kunnen worden neergelegd. De rayonmanager bepaalt of dit noodzakelijk is. Als je stopt met de bezorging, gaat deze bak naar je opvolger.

De abonneelijst

Een startende bezorger doet er goed aan vooraf eerst een verkenningsronde door de wijk te ma-ken. Een keer meelopen metde vorige bezorger is nog veel handiger. De ervaring leert dat de extra tijd die met dit ‘aparte rondje door de wijk’ ge-moeid gaat, ruimschoots terugverdiend wordt op de eerste dag dat een bezorger het helemaal al-leen moet doen.

Dagelijks krijg je een nieuwe afleverstaat waarop de actuele bezorgadressen vermeld staan. Dus let goed op en doe de juiste titel in de brievenbus.

Dit is erg belangrijk. Als je abonnee een verkeer-de krant ontvangt ontstaat immers de nodige er-gernis.Dus hiervoor graag extra aandacht. Deze lijst staat niet op loopvolgorde. Die kun jij als bezor-ger het beste zelf bepalen. De praktijk leert vaak wat de meest efficiënte wijze is om de kranten te bezorgen.Als je telkens kranten tekort komt, dan is er meestal iets mis met JE EIGEN opgestelde loop-lijst. Het kan zijn dat je een wijziging hebt gemist of dat een abonnee is verhuisd, maar dat jij nog steeds op dit adres een krant bezorgt.

Kortom: is er iets mis, check dan opnieuw de ach-terzijde van je afleverstaat. Deze is leidend en correct. Blijkt er echt iets niet in orde, pak dan de telefoon en trek aan de bel bij jouw rayonmana-ger, distributiecentrum of depothouder.

Deelabonnementen

Beide dagbladen kennen deelabonnementen. Dit zijn abonnees die alleen op bijvoorbeeld vrijdag, zaterdag of maandag (of een combinatie hiervan) een krant willen ontvangen. Ook kunnen de za-terdagabonnees nog een extra dag kiezen, bij-voorbeeld de zaterdagkrant plus een woensdag-krant.Als deze deelabonnementen ook in jouw wijk voorkomen, dan worden ze keurig op de juiste dag op je afleverstaat afgedrukt. Ook de externe titels kennen natuurlijk deelabonnementen. DUS: extra oplettendheid is gewenst.

Losse verkoopadressen

Aan sommige wijken is de bezorging van Losse Verkooppunten (winkels, benzinestations, etc.) gekoppeld. De adressen plus de aantallen staan op een aparte afleverstaat. Het is belangrijk dit formulier goed te bekijken, want de verkooppun-ten kunnen per dag andere aantallen ontvangen. En om nog iets lastiger te maken: het los verkoop-punt kan natuurlijk van diverse externe titels ook kranten afnemen. Die staan ook op je lijst. Vragen? Bel dan je rayonmanager.

Bij- en afberichten

In een krantenwijk verandert geregeld iets: er ko-men abonnees bij, er gaan abonnees af en abon-nees gaan op vakantie en willen de krant een paar weken per post op hun vakantieadres ont-vangen. Al die veranderingen staan op de aflever-staat. Ze worden bij- en afberichten genoemd. Het is handig deze wijzigingen nog dezelfde dag in je eigen looplijst door te voeren. Bijkomend voordeel: een vervanger kan de krantenwijk met-een foutloos doen.

Toch klachten

Een klacht? Het kan de beste bezorger overko-men. Geen krant krijgen is bijzonder vervelend voor de abonnee in kwestie. Een krant is een on-derdeel in het dagelijkse patroon en er is ook nog voor betaald! De klacht en de reden van de klacht staan de volgende dag op je afleverstaat. Voor jou als bezorger de zaak uit te vinden wat er dan de vorige dag is misgegaan. Dat voorkomt een nieuwe klacht. Een klacht hoeft niet altijd een fout van de be-

Page 6: Bezorgersinfo 2014/15

6

Vertragingen

Voor bezorgers zijn er speciale infolijnen, waarop wordt vermeld of er die dag vertragingen zijn in het vervoer. Deze informatie wordt alleen inge-sproken als er sprake is van een vertraging in de productie van meer dan 30 minuten. Dit telefoon-nummer staat achterin de infomap.

Pech onderweg

Pech kan ook een bezorger overkomen. Te den-ken valt aan een lekke band. Stel de depothouder, je rayonmanager en onze klantenservice hiervan direct op de hoogte als de bezorging daardoor vertraging oploopt. Abonnees die bellen waar hun krant blijft kunnen we dan goed informeren. Zie voor de telefoonnummers de informatie ach-terin deze infomap.

De werkzaamheden

• Correcte bezorging op abonnee- en eventuele proefadressen

• Het insteken en bezorgen van bijlagen en fol-ders die door de organisatie zijn aangeleverd

• Het incidenteel huis-aan-huis verspreiden van de krant

• Het bezorgen bij losse verkoopadressen • Het bezorgen van deelabonnementen

zorger te zijn. Door een technische storing kan de krant later zijn, waardoor de abonnee zijn krantje mist. Of de abonnee heeft zijn of haar verhuisbericht te laat doorgegeven. En ook onze administratie is mensenwerk.

Kranten tekort

Een advies: tel je kranten voordat je op pad gaat. Een eventueel tekort kun je dan eerder aan ons melden. Zie voor het telefoonnummer de pagina ’Handige informatie’ achterin dit boekje. Natuurlijk gaan we ervan uit dat je eerst je reser-ve-exemplaar gebruikt om een probleempje op te lossen. Haal je kranten bij een depot, dan ga je te-rug naar jouw depothouder. Deze beschikt over een aantal extra kranten.

Krant niet op tijd of niet

ontvangen

De abonnees hechten eraan de krant op tijd te ontvangen. Daarom moet de krant voor een be-paald tijdstip in de brievenbus zitten.

TIJDSTIP BEZORGING:Van maandag tot en met vrijdag voor 07.00 uur..Op zaterdag voor 07.30 uur.

Vertrektijden weten?

www.vertrektijdkrant.nl

Page 7: Bezorgersinfo 2014/15

7

Uitbetaling

Ons oplagesysteem telt dagelijks de kranten die de bezorger bezorgt. Op de laatste bezorgdag van de maand worden er een totaaltelling en een af-rekening aangemaakt. De vergoeding wordt ge-woonlijk in de eerste week van de nieuwe maand overgemaakt.

Voordat we kunnen overgaan tot uitbetaling is het wel nodig dat wij al je gegevens hebben: - naam, adres, woonplaats, telefoonnummer. - burgerservicenummer - rekeningnummer - kopie voor- en achterzijde id-bewijs of geldig verblijfsdocument (geen rijbewijs)

De overeenkomst van opdracht is een freelance-overeenkomst. Op bezorgvergoeding worden geen premies en loonbelasting ingehouden. Wel worden de verdiensten doorgegeven aan de fiscus.

Identiteitskaart/paspoort/

verblijfsdocument

Bij de ‘overeenkomst van opdracht’ dient gelijk-tijdig een goed leesbare kopie (voor- en achterzij-de) van een identiteitskaart, paspoort of een gel-dig verblijfsdocument te worden ingeleverd (geen rijbewijs). Op het verblijfsdocument dient vermeld te staan: Arbeid Vrij Toegestaan, TWV niet vereist. Alle documenten worden door ons gescand. Deze scan controleert het document op echtheid en geldigheid. Als er ongeregeldheden worden geconstateerd, dan zullen wij dit moe-ten melden.

De basisvergoeding

(bezorgvergoeding/

exemplaarvergoeding)

Dit is een vergoeding per bezorgde krant per maand. Die vergoeding is verder afhankelijk van het totale aantal kranten dat een bezorger dage-lijks moet bezorgen en de daarbij af te leggen af-standen.

Fietsvergoeding

Behalve de basisvergoeding, die gebaseerd is op een geheel jaargemiddelde, ontvangt een bezor-ger ook een vergoeding voor het gebruik van de

fiets. Deze vergoeding is bedoeld als een tege-moetkoming in het rijwielonderhoud.

Toeslag Trouwe bezorging

Trouwe bezorgers die geen of zeer weinig klach-ten hebben, ontvangen na één jaar een extra be-loning. De eenmalige toeslag over de exemplaar-vergoeding geldt daarna voor de duur van de overeenkomst van opdracht.

De toeslag is niet overdraagbaar en vervalt au-tomatisch bij aanstelling van een nieuwe be-zorger. Ook niet binnen een gezin.

Zomertoeslag

‘Zomertoeslag’ wordt alleen betaald aan dagblad-bezorgers die op 1 mei minimaal 3 maanden werkzaam zijn voor Dagblad van het Noorden of Leeuwarder Courant. De hoogte van de zomertoe-slag is afhankelijk van het aantal maanden dat - gerekend op 1 mei - een bezorger de kranten rondbrengt.

De periode waarover de toeslag wordt berekend loopt van mei tot en met april. De berekening van de ‘zomertoeslag’ is als volgt:

• Minder dan 3 maanden bezorger: geen zomertoeslag

• 3 t/m 5 maanden bezorger: 1 weekvergoeding

• 6 t/m 8 maanden bezorger: 2 weekvergoedingen

• 9 t/m 11 maanden bezorger: 3 weekvergoedingen

• 12 t/m 14 maanden bezorger: 4 weekvergoedingen

• 15 maanden of langer bezorger: 5 weekvergoedingen

De zomertoeslag gaat dus omhoog naarmate je langer bezorger blijft.

De zomertoeslag wordt gewoonlijk samen met de bezorgvergoeding van april overgemaakt. In deze berekening worden de vergoedingen voor de fiets en toeslagen (zoals de kilometervergoeding) niet meegenomen.

Foldervergoeding

Tegenover het verspreiden van wervingsfolders staat vanzelfsprekend ook een vergoeding. De

Page 8: Bezorgersinfo 2014/15

8

hoogte ervan is afhankelijk van het aantal folders dat bezorgd moet worden en het tijdstip waarop dat moet gebeuren.

Extra werkexemplaar

Elke wijk kent één of meerdere (dit ter beoorde-ling aan de rayonmanager) extra werkexempla-ren. Deze kun je gebruiken als je een krant te weinig hebt ontvangen of als er een krant be-schadigd is.

Goede bezorging

Abonnees drukken hun tevredenheid over de be-zorging aan het eind van het jaar (tussen Kerst en Oud en Nieuw) vaak uit in de vorm van een klei-ne attentie. Voor alle duidelijkheid: de abonnees zijn hier-toe niet verplicht; een bezorger iets extra’s toe-stoppen is geheel vrijblijvend. Het bedrijf stelt gratis kerst-nieuwjaarskaartjes ter beschikking aan bezorgers die hun abonnees een persoonlijke groet willen overbrengen.

Tips om te zorgen dat een abonnee enthousiast blijft over de bezorging: • De krant stipt op tijd bezorgen. • Bezorg de krant bij voorkeur niet in de buiten-

brievenbus. Deze is uitsluitend bestemd voor de post en is vaak te klein voor de krant.

• Laat de krant niet half uit de brievenbus steken.

Een natte krant leest niet plezierig, een gestolen krant leest helemaal niet.

• Fiets niet dwars door de tuin.• Maak in de ochtend geen onnodig lawaai. Veel

mensen liggen wellicht nog op één oor.

De vervanger

Een bezorger mag zich altijd laten vervangen. Ook in geval van ziekte of tijdens een vakantieperiode verwachten we dat je een vervanger hebt. Een ver-vanger moet minstens 15 jaar zijn.In geval van vervanging blijft de bezorger zelf ver-antwoordelijk voor de uitvoering van de opdracht. Betalingen dienen onderling te worden gere-geld. De rayonmanager c.q. de depothouder wil wel graag op de hoogte worden gesteld als je je laat vervangen. Bij problemen in de bezorging kan dan contact worden opgenomen met de vervanger. Wacht niet te lang met het zoeken naar een ge-schikte vervanger. Zoek tijdig een oplossing, zodat je de vervanger ook goed wegwijs kunt maken in je wijk. Mochten er toch problemen ontstaan, bel dan de rayonmanager. Ook je vervanger moet een kopie (voor- en achterzijde) van een geldig id-be-wijs inleveren.

Vrij

De krant verschijnt zes dagen per week. Op zon-dag is geen bezorging nodig. Ook op de volgende dagen komt er geen krant uit:

Page 9: Bezorgersinfo 2014/15

9

• Nieuwjaarsdag • 1e en 2e Paasdag • Hemelvaartsdag• 1e en 2e Pinksterdag • 1e en 2e Kerstdag Jaarlijks door de uitgever te bepalen:• Koningsdag (27 april) • Bevrijdingsdag (5 mei).

Krantenverkoop

Het is de bezorger absoluut verboden om kranten te verkopen of op andere wijze enige beloning te ontvangen voor het verstrekken van bijvoorbeeld proefexemplaren. Hierop volgen sancties.

Wijksplitsingen

Het bedrijf behoudt zich altijd het recht voor een krantenwijk te splitsen, dan wel tot verminde-ring van omvang van de krantenwijk over te gaan, als een goede bezorging dit vereist.

Onveilig gevoel

Het gebeurt wel eens dat bezorgers zich tijdens het bezorgen van de krant onveilig voelen. Soms is een hond hiervan de oorzaak. Een advies: blijf altijd kalm, dan gebeurt er meestal niets. Blijft een hond elke dag een plaag, laat dit dan aan de rayonmanager of depothouder weten. Zij nemen dan contact op met de eigenaar.

Het is ook mogelijk dat een bezorger wordt lastig-gevallen door een persoon. Discriminatie, (seksu-ele) intimidatie, agressie of geweld zijn uit den boze. Mocht dit onverhoopt toch voorvallen, neem dan contact op met de rayonmanager. Die kan dan eventueel een bemiddelende rol spelen.LET WEL: Als de bedreigingen ernstige vormen aannemen, ga dan naar de politie. Stel ook de rayonmanager of depothouder op de hoogte.

Inzake ongewenste intimiteiten is er een onaf-hankelijke afdeling die gebeld kan worden:NDC mediagroep, afdeling P&O 050-584 47 77.

Veiligheid

Het vervoermiddel van de bezorger is in het alge-meen een fiets. Deze moet in een goede conditie zijn, maar ook veilig. Dus: de verlichting moet in

orde zijn, reflectoren in de trappers, reflectiestre-pen op de fietsbanden. De fietstassen zijn stan-daard voorzien van reflecterende stripes. Opvallende kleding vergroot de veiligheid nog meer. TIP: Bezorg steeds één kant van de straat, steek niet kris-kras over. Het verkleint de kans op onge-lukken met andere verkeersdeelnemers.Tijdens het bezorgen van de krant is een bezorger zelf verantwoordelijk voor het correct naleven van de verkeersregels.

EHBO

In geval van kleine ongelukken: op elk depot is een EHBO-trommel aanwezig.

De tas

Iedere bezorger krijgt van het bedrijf een ruime fietstas in bruikleen. De tas moet weer teruggege-ven worden als met het bezorgen wordt gestopt. Bij vermissing, misbruik of ernstige verwaarlo-zing van de tas worden de kosten bij de bezorger in rekening gebracht.

Bijverdienen

Voor informatie over de Kinderbijslag: een folder met uitgebreide informatie is verkrijgbaar bij het Voorlichtingscentrum Sociale Verzekering. Ook de Sociale Verzekeringsbank verstrekt informatie. Informatie over de Studiefinanciering verstrek-ken de Regionale Steunpunten die in veel grote plaatsen te vinden zijn.

De bezorgbeloning als je een

uitkering hebt

Als je naast de beloning voor de bezorging van kranten een uitkering ontvangt van bijvoorbeeld het UWV of je gemeente, dan moet je de inkom-sten die je voor de bezorging ontvangt bij hen melden. Maak met hen goede afspraken over je bijverdienste. Als je een studiefinanciering hebt dan mag je tot een bepaald bedrag per jaar bijver-dienen, hoeveel dit is kun je vinden op de site van de IB-groep. Je hoeft hier pas iets te melden als je meer per jaar verdient dan een vastgesteld maximum. Neem daarvoor weer contact op met de IB-groep.

Page 10: Bezorgersinfo 2014/15

10

We wijzen je erop dat NDC mediagroep ver-plicht is jaarlijks opgave te doen van de bedra-gen die we aan je hebben uitbetaald en dat uitkeringsinstanties deze gegevens ook kunnen inzien. Bespaar je dus een hoop problemen en meld je bijverdienste!

Loonbelasting

Normaalgesproken is het zo dat je als bezorger zelf verantwoordelijk bent voor het afdragen van loon- en inkomstenbelasting aan de belasting-dienst en je bent als bezorger ook niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Hierop is een uitzondering als je heel veel verdient. Want dan zijn er regels van de belastingdienst die bepalen dat er sprake is van een zogenaamde ‘fictieve dienstbetrekking’. Dan worden er wel loonbelas-ting en verzekeringspremies voor werknemers-verzekeringen op je vergoeding ingehouden.

Verzekering

Bezorgers zijn niet in loondienst. Er is dus geen in-houding op de vergoeding in het kader van de socia-le wetgeving. Dit betekent dat een bezorger bij ziekte geen ver-goeding krijgt uitbetaald. (Zie uitzondering hier-boven)

Wel is er een collectieve ongevallenverzekering afgesloten die ernstige gevolgen dekt van een on-geluk dat tijdens de bezorging plaatsvindt. Het gaat hier om een uitkering bij overlijden of blij-vende invaliditeit.

Schade

Bezorgers zijn zelf aansprakelijk voor schade die zij tijdens het bezorgen toebrengen aan eigen-dommen van anderen.

Arbeidswet

Volgens artikel 5 van de Arbeidswet, waarin werk- en rusttijden voor jongeren onder de 18 jaar zijn vastgelegd, geldt het volgende: • bezorgers moeten minimaal 15 jaar zijn • bezorgers mogen geen kranten bezorgen tussen

19.00 uur en 06.00 uur• bezorgers mogen niet langer dan 2 uren per dag

kranten bezorgen.LET OP: Deze regels gelden niet alleen voor de vaste bezorger van een wijk, maar ook voor een vervanger.

Page 11: Bezorgersinfo 2014/15

11

Handtekening ouders -

verzorgers - voogd

Alle bezorgers (ook de 15 / 16 jarigen) kunnen di-gitaal hun handtekening zetten middels het aan-vinken van een vakje op de Overeenkomst van Opdracht. Alle bezorgers krijgen de OVO thuisgestuurd met Infomap met een schrijven gericht aan de ouders. Zonder tegenbericht gaat NDCmediagroep er van-uit dat ook de ouders op de hoogte zijn van het aangaan van deze OvO.

Arbeidswet/Arbeidsinspectie

De arbeidsinspectie is gerechtigd bezorgers om een kopie van hun identiteitspapieren te vragen. Om een eventuele controle voor zowel bezorgers als inspectie te vergemakkelijken, moet bij onze administratie een kopie (kopie voor- en achter-zijde) van een geldig identiteitsbewijs worden in-geleverd. Haal je de kranten bij een depot, dan lever je 2 kopieën in bij de depothouder. Deze zorgt er dan voor dat de kopie met de overeen-komst van opdracht meegezonden wordt naar onze administratie. Ook je vervanger moet een kopie inleveren.

Geldige documenten zijn:

• Paspoort (voor mensen van buiten de EU is daar-in een ‘vergunning tot verblijf’-aantekening no-dig)

• (Jeugd) toeristenkaart • Gemeentelijke identiteitskaart • Vluchtelingenpaspoort • Vreemdelingenpaspoort• Vreemdelingendocumenten 1994 of andere gel-

dige verblijfsdocumenten

Alle documenten worden door ons gescand op echtheid en geldigheid. Onregelmatigheden moeten wij melden.

Afscheid

Aan alles komt een einde. En hoe spijtig vaak ook, het geldt evenzeer voor de relatie tussen be-zorger en krantenuitgeverij. Maar voor de laatste krant wordt bezorgd: • Heb je eraan gedacht ons een maand tevoren

in te lichten? • Heb je ook even in je omgeving gekeken of er

iemand is die jouw ‘job’ wil overnemen ? • Denk aan het inleveren van je krantentas,

want die hebben we weer nodig voor je opvol-ger.

• Maak je die opvolger ook nog even wegwijs in je wijk? Je hebt per slot van rekening ook zelf ondervonden hoe plezierig dit kan zijn.

Relevant nieuws en leuke weetjes vindt u op www.krantine.nl

Page 12: Bezorgersinfo 2014/15

12

ALGEMENE VOORWAARDEN NDC MEDIAGROEP BV

OP OVEREENKOMSTEN VAN OPDRACHT

1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten van opdracht met zelfstandigen (o.a. freelancers) in de zin van artikel 7:400 lid 1 BW, met uitzondering van free-lance correspondenten en freelance fotografen.

2. Door de opdrachtgever na het verstrekken van de opdracht alsnog verlangde wijzigingen in de

uitvoering van de opdracht, moeten door de opdrachtgever tijdig en schriftelijk aan de op-

drachtnemer ter kennis zijn gebracht. Worden ze mondeling of per telefoon opgegeven, dan is

het risico voor de tenuitvoerlegging der wijzigingen voor rekening van de opdrachtgever.

3. Tussen opdrachtnemer en opdrachtgever is geen sprake van een arbeidsovereenkomst, het-

geen inhoudt dat titel 10 Boek 7 BW en de CAO niet van toepassing is.

4. Opdrachtnemer en diens vervanger dienen zich te allen tijde te kunnen identificeren op de

werkplek door middel van een geldig identiteitsbewijs.

5. Opdrachtnemer moet voldoen aan de Wet op de identificatieplicht en Wet Arbeid

Vreemdelingen en vóór aanvang van de werkzaamheden een geldig identiteitsbewijs aan op-

drachtgever overleggen.

6. Opdrachtnemer en diens eventuele vervanger dienen ten minste de leeftijd van 15 jaar te heb-

ben in geval de opdracht het bezorgen van dagbladen of ander drukwerk betreft en ten minste

de leeftijd van 18 jaar in geval van overige werkzaamheden.

7. Indien opdrachtnemer is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en/of hij de beschikking

heeft over een BTW-nummer, dan geeft hij dit terstond door aan de opdrachtgever.

8. Opdrachtgever kan opdrachtnemer verzoeken om bij aanvang van de opdracht en jaarlijks per

1 januari van ieder kalenderjaar een verklaring arbeidsrelatie (VAR) te overleggen, om vast te

stellen of opdrachtgever gehouden is belastingen en premies werknemersverzekeringen in te

houden op het honorarium van opdrachtnemer. Deze verklaring kan aangevraagd worden bij

de Belastingdienst.

9. Opdrachtgever is niet gehouden het honorarium uit te betalen indien de opdrachtnemer de be-

scheiden als bedoeld in de artikel 5, artikel 7 en artikel 8 niet tijdig en naar behoren aan op-

drachtgever ter beschikking heeft gesteld.

10. 1. De tussen partijen overeen te komen vergoeding is een bruto bedrag.

2. Indien de opdrachtgever in het kader van de loonbelasting en/of sociale verzekeringsplicht

tot inhouding verplicht is, zullen op het aan de opdrachtnemer uit te betalen honorarium

de vereiste inhoudingen worden gedaan.

3. Mocht opdrachtnemer om welke reden dan ook niet langer als zelfstandige door de

Belastingdienst te worden aangemerkt, dan is de opdrachtgever gerechtigd alle eventuele

daaruit voortvloeiende naheffingen op de opdrachtnemer te verhalen.

Page 13: Bezorgersinfo 2014/15

13

11. Opdrachtgever doet jaarlijks opgave aan de Belastingdienst van het aan opdrachtnemer uitbe-

taalde bedrag. Dit bedrag is cumulatief en inclusief uitbetaalde kostenvergoedingen.

12. Indien de opdrachtnemer handelt in strijd met zijn bovengenoemde verplichtingen dan kan

de overeenkomst door de opdrachtgever worden opgezegd met onmiddellijke ingang, onver-

minderd de aanspraken van de opdrachtgever wegens wanprestatie door de opdrachtnemer

13. Indien de opdrachtgever of opdrachtnemer in staat van faillissement wordt verklaard, in sur-

séance van betaling verkeert, of indien zijn bedrijf in liquidatie treedt, of indien ten laste van

de wederpartij op een aanmerkelijk deel van zijn vermogen beslag wordt gelegd of er een wij-

ziging in de zeggenschap van de onderneming plaatsvindt, dan heeft de wederpartij het recht

deze overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen door middel van een schriftelijke

mededeling.

14. Indien opdrachtgever aan opdrachtnemer bij de uitvoering van de overeenkomst zaken ter be-

schikking heeft gesteld, is opdrachtnemer gehouden het geleverde binnen 14 dagen na beëin-

diging van de overeenkomst in oorspronkelijke staat te retourneren. Indien opdrachtnemer

daartoe in gebreke blijft, heeft opdrachtgever het recht om de kosten voor vervanging van

deze zaken op opdrachtnemer te verhalen. Bij beëindiging/ontbinding van de overeenkomst

zal nimmer verrekening plaatsvinden tussen opdrachtgever en opdrachtnemer van de door

hen ten behoeve van de opdracht gedane investeringen.

15. 1. De opdrachtnemer zal zich inspannen de overeengekomen werkzaamheden naar beste in-

zicht en vermogen, overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap te verrichten, één en

ander overeenkomstig hetgeen in het kader van de aan opdrachtnemer opgedragen taak

mag worden verwacht.

2. Opdrachtgever staat in voor de deugdelijkheid en volledigheid van de verstrekte informatie

aan de opdrachtnemer. De opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt

door onjuist of onvolledige informatie, namens de door opdrachtgever verstrekte informa-

tie.

3. Opdrachtnemer is aansprakelijk voor schade jegens opdrachtgever welke rechtstreeks ge-

volg is van een aan de opdrachtnemer toe te rekenen tekortkoming in de nakoming van de

overeenkomst.

16. In geval van overmacht zal de opdrachtnemer daarvan onverwijld mededeling doen aan de op-

drachtgever. Opdrachtgever heeft na ontvangst van de mededeling het recht de overeenkomst

door een ander te laten verrichten zonder dat hij gehouden is tot enige schadevergoeding.

17. Opdrachtgever en opdrachtnemer zijn verplicht alle ontvangen en verkregen informatie, be-

drijfsgegevens, gegevensbestanden in het kader van de overeenkomst zorgvuldig te bewaren

en geheim te houden, behoudens wettelijke verplichtingen. Deze bepaling blijft ook van

kracht na beëindiging van de overeenkomst.

1. Op alle met de opdrachtgever gesloten overeenkomsten en de daaruit voortvloeiende rechts-

betrekkingen is Nederlands recht van toepassing.

2. Als bevoegde rechter wijzen partijen de rechter aan welke bevoegd is volgens de wet.

18. Deze algemene freelancers-voorwaarden van de opdrachtgever zijn in april 2007 opgesteld en

per 1 januari 2010 aangepast.

Page 14: Bezorgersinfo 2014/15

(tot 11.30 uur op kantoor aanwezig, daarna bel binnendienst)

Handige informatie

Bezorging van de dagbladen:

Van maandag tot en met vrijdag voor 07.00 uur,Op zaterdag voor 07.30 uur.

Belangrijke telefoonnummers

Je rayonmanager is: .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Telefoon kantoor: ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Telefoon Distributiecentrum ....................................................................................................................................................................................................................................................................

Telefoon NDC Binnendienst ........................................................................................................................................................................................................................................................................

Kranten tekort? Bel dan direct ..............................................................................................................................................................................................................................................................

Pech onderweg of andere vorm van vertraging

Informeer ook onze klantenservice: ...........................................................................................................................................................................................................................................

Infolijnen bij vertraging .....................................................................................................................................................................................................................................................................................

Je kunt ons ook mailen: [email protected]

Gegevens depothouder

Afhaalplaats ................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Depothouder: ............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Adres .........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Postcode/woonplaats ...................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Telefoonnummer ...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Tijdstip waarop kranten gehaald dienen te worden :

Maandag t/m vrijdag: .................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Zaterdag ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Gegevens vorige bezorger

Naam: ......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Adres: .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Postcode/woonplaats: .................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Telefoonnummer: ...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................

14

Page 15: Bezorgersinfo 2014/15

15

Notities

Page 16: Bezorgersinfo 2014/15

16

16

16

Info Info Info