Best of Diving 2013

36

description

Brochure Duikreizen

Transcript of Best of Diving 2013

Page 1: Best of Diving 2013

KANTOORUREN

• Open elke werkdag van 10.00u tot 18.00u• Voor kantoorbezoeken vragen wij vooraf

een afspraak te maken. • Op zaterdag werken wij enkel op afspraak.

CONTACT

Koestraat 187B - 8800 Roeselaretel. 051/70.05.16 - fax 051/[email protected] - www.bestoftravel.beLicentie: 1085 - CBFA 61568 A

BEST OF TRAVEL is een gedeponeerd merk met 30 jaar kwaliteitstraditie in de reissector.

DES

IGN

WW

W.V

ISUA

L.BE

REISADVIES OP MAAT, DIRECT BIJ UW SPECIALIST

ONTDEK OOK DE ANDERE EXCLUSIEVE BROCHURES VAN

BEST OF TRAVEL

2013 diving-A4.indd 1 27/08/12 14:22 2013 diving-A4.indd 2 27/08/12 14:22U1_U4_Dive_AUS.indd 1 09.01.13 13:02

Page 2: Best of Diving 2013

Gisèle & Roger, stichters en ouders van Elsboven: Tamara, Gwendolien, Jelle, Eveline, Steven, Lobke, Nathalieonder: Fabienne, Lieselot, zaakvoerder Els, Heidi, Joke

niet op foto: Nancy, Sybil, Charlien

Nieuw kantoor in Roeselare

Stel uw klanten gerust van check-in tot check-out

ALS GEEN ANDER THUIS IN REISVERZEKERINGEN

De compleet vernieuwde Golden Travel Insurance van De EuropeseHet Golden Travel Insurance aanbod van De Europese is grondig vernieuwd. Niet alleen de look en feel, maar vooral de waarborgen. Deze werden aanzienlijk uitgebreid en gaan verder dan u gewend bent in de reissector. Verzeker uw klanten van de meest complete reisverzekering tegen de meest competitieve prijs. Enkel op die manier vertrekken uw klanten zorgeloos op reis.

Travel_Europ_V&Dadv265x200NL.indd 1 20/07/2011 9:39:51

SPECIALISATIE IS ONZE TROEF. Best of Travel is als familiebedrijf reeds 30 jaar actief op de internationale reismarkt en is uitgegroeid tot dé specialist voor reizen op maat. U bent hierbij verzekerd van de hoogste kwaliteit en een perfecte dienstverlening.

KENNIS, ERVARING & SERVICE. Vooral bij duikreizen laat u best niets aan het toeval over. Met Best of Travel hebt u de garantie van een doorwinterde touroperator waar vakkennis, persoonlijke reiservaring en service hoog in het vaandel gedragen worden.

SCHERPE PRIJZEN. Ook wat betreft prijzen zijn we zo goed als onklopbaar. Dankzij onze grote inkoopkracht en het systeem van ‘directe verkoop’ zijn we in staat om u de meest concurrentiële prijzen aan te bieden, zonder aan kwaliteit in te boeten.

RUIM AANBOD. Het aanbod in deze catalogus is zeker niet beperkend. Wij staan ervoor garant elke droomreis waar te maken. Best of Travel biedt u duikreizen op maat afgestemd op uw specifi eke wensen en budget.

ONZE GARANTIES, UW ZEKERHEID. Uiteraard werkt Best of Travel met strikte garanties. Bij reservatie krijgt u een prijswaarborg die u beschermt tegen plotse stijgingen van de muntwisselkoersen. Best of Travel is verzekerd bij het ‘Garantiefonds Reizen’ en werkt onder de zekerheid van de voorwaarden van de ‘Geschillencommissie Reizen’.

Bij fi nancieel onvermogen van de reisorganisator en/of reisbemiddelaar met wie u een reiscontract afsloot, kan u beroep doen op het Garantiefonds Reizen. Dit kan u doen door u te wenden tot uw reisorganisator of reisbemiddelaar of door rechtstreeks contact op te nemen met het Garantiefonds Reizen. Dit laatste kan u als volgt bereiken: Metrologielaan 8, B-1130 Brussel, fax +32-2/240.68.08, www.gfg.be of [email protected]. Vraag de garantievoorwaarden aan uw reisorganisator of reisbemiddelaar. Daarin vindt u terug onder welke voorwaarden u, bij fi nancieel onvermogen, terugbetaling kan vragen van de betaalde reissommen, of, wanneer de reis reeds een aanvang heeft genomen, de verderzetting van de reis of de repatriëring kan vragen.

De prijzen van deze brochure zijn geldig t.e.m. het verschijnen van de brochure 2014 en ten laatste tot 31 maart 2014. Alle prijzen zijn onder voorbehoud. De prijzen kunnen veranderen door koerswijzigingen en tussentijdse aanpassingen door onze leveranciers. (Cfr. Artikel 6 van de reisvoorwaarden, vermeld op de laatste pagina van deze brochure.)

2013 diving-A4.indd 3 27/08/12 14:23

Gisèle & Roger, stichters en ouders van Els

Stel uw klanten gerust van check-in tot check-out

ALS GEEN ANDER THUIS IN REISVERZEKERINGEN

De compleet vernieuwde Golden Travel Insurance van De EuropeseHet Golden Travel Insurance aanbod van De Europese is grondig vernieuwd. Niet alleen de look en feel, maar vooral de waarborgen. Deze werden aanzienlijk uitgebreid en gaan verder dan u gewend bent in de reissector. Verzeker uw klanten van de meest complete reisverzekering tegen de meest competitieve prijs. Enkel op die manier vertrekken uw klanten zorgeloos op reis.

Travel_Europ_V&Dadv265x200NL.indd 1 20/07/2011 9:39:512013 diving-A4.indd 4 27/08/12 14:23

U2_U3_Dive_AUS.indd 1 09.01.13 13:03

Page 3: Best of Diving 2013

BEST OF DIVE 3

Inhoudsopgave

New South Wales

Algemene informatie

Australië algemeen

Christmas Island &Cocos (Keeling) Islands

Western Australia

Algemene informatieInleiding 2Inhoudsopgave & overzichtskaart 3Reisvoorwaarden 34

AustraliëHoogtepunten onder water 4-7Duikinfo 8-9 Queensland7 dagen duikcursus incl. accommodatie &Great Barrier Reef met Pro Dive 103 dagen Great Barrier Reef met Pro Dive 112 & 4 dagen Great Barrier Reefmet Taka Dive Adventures 125, 6 & 7 dagen Mink Wale & privétourin Great Barrier Reef 134, 5 & 8 dagen Great Barrier & Osprey Reef Deluxe incl. rifvluchtmet de Spirit of Freedom 144, 5 & 8 dagen Great Barrier & Osprey Reefincl. rifvlucht met Mike Ball 15

New South Wales5 & 7 dagen Lord Howe Islandvan/naar Sydney of Brisbane 16

Western Australia6 & 8 dagen Rowley Shoals van/naar Broome 17

© CopyrightBEST OF TRAVEL GROUP GbR, Geldern. Niets uit deze brochure mag verveelvoudigd worden door middel van druk, fotokopie, micro-film of op welke andere wijze dan ook. Verdere informatie (i.v.m. visum, klimaat, reistijd, tijdzones, valuta, enz.) vindt u in onze bro-chures.

Papua New GuineaChristmas Island &Cocos (Keeling) Islands8 dagen Christmas Island van/naar Perth of Kuala Lumpur 188 dagen Cocos (Keeling) Isl. van/naar Perth 19

Papua New GuineaDuikinfo 20Walindi Plantation Resort & 8, 9, 10 & 11 dagen MV FeBrina van/naar Walindi 21

New ZealandDuikinfo 222, 3, 4 dagen & meer Poor Knights Islands van/naar Tutukaka 23

TahitiDuikinfo 24-254-9 dagen zeilcruises door de Society Islands van/naar Raiatea 269 dagen zeilcruises door de Tuamotusvan/naar Fakarava 27

FijiDuikinfo 288 & 11 dagen Fiji van/naar Lautoka 29

MozambiqueDuikinfo 3011 dagen Tofo van/naar Johannesburg 31

South AfricaDuikinfo 3213 dagen van Johannesburg naar Durban 33

Queensland

New Zealand

Tahiti & Fiji

Mozambique

South Africa

Page 4: Best of Diving 2013

4

AustrAliA

Hoogtepunten onder water

De Australische kust kent een ongelooflijke ver-scheidenheid aan fauna en flora. Met 4 zeeën waar-van 3 grote oceanen variëren de levensbronnen van tropisch warm tot gematigd koel. Hier kunnen zich honderden, alleen hier voorkomende, (inheemse) fauna en flora ontwikkelen.Men onderscheidt vier levensbronnen: de open zee, de riffen, de kusten en de baaien. Deze levensbron-nen zijn de geboorteplaatsen van de Australische onderwaterfauna- en flora. De samenstelling en verdeling van de fauna is afhankelijk van de door wind veroorzaakte zeestromingen, de beweging van de aarde en de aantrekkingskracht van de maan. De getijden hebben slechts hier en daar invloed op de stromingen.

De Australische zeebewonersAustralië kent zowel een gematigde als tropische biotoop waardoor het continent een diversiteit aan zeedieren omvat. Van het fytoplankton dat belangrijk is voor fotosynthese, waarbij zuurstof als bijproduct ontstaat, tot het plankton. In de Australische wateren treft men alles aan wat een zee te bieden heeft: zee-grassen, algen, sponzen, neteldieren, zwarte koralen, viltkokeranemonen, witte koralen, gorgonen, zeeveren, steenkoralen, anemonen, wormen, mosdiertjes, krab-ben, langoesten, garnalen, slakken en naaktslakken, mosselen, calamares, sepia’s, schelpdieren, octopus-sen, stekelhuidige soorten zoals zeesterren, slangster-ren, zee-egels en zeekomkommers en vele andere.De vissen vertegenwoordigen de grootste groep van gewervelde dieren. De Australische wateren bevatten ongeveer 3.600 soorten. Door het sportduiken werden de laatste 30 jaar honderden nieuwe soorten ontdekt. Enkele daarvan zijn uitsluitend in de zuidelijke wateren te vinden. Een echte karetschildpad voelt zich thuis in de meest tropische wateren ter wereld. Van oktober tot maart legt het wijfje haar 50 eieren op de eiland-stranden en koraalzandbanken. Na ca. 8 weken volgen de jongen. De meest voorkomende zeeslang in deze tropische wateren is de olijfbruine zeeslang, die van bruin naar geel varieert. Zij is zowel overdag als ́ s nachts actief. In koralen en rotsspleten zoekt de slang naar voedsel. Om de 10 à 20 minuten moet de slang lucht happen aan het wateroppervlak maar als ze slaapt kan ze vele uren onder water blijven. Alle zeeslangen moe-

ten met de nodige voorzichtigheid worden benaderd gezien zij vaak over een dodelijk gif beschikken.Hoewel dolfijnen meestal voor komen in open zee, kan men ze in Australië eveneens spotten in baaien, havens en zeearmen. Het zijn gezellige dieren, die gewoonlijk in groep leven. Doordat ze steeds opnieuw om lucht moeten happen zwemmen ze meestal dicht bij het wateroppervlak.Het gebied van de Australische robben is beperkt tot enkele rotsen voor de zuid- en zuidoostkust van Aus-tralië. Er zijn kolonies die uit meer dan 10.000 robben bestaan, terwijl op andere plaatsen slechts 20 dieren zijn. Kolonies Australische zeeleeuwen kan men spot-ten aan de stranden en eilanden langs de zuid- en zuid-westkust.Het gebied van de beschermde dugong of zeekoe reikt van Shark Bay (WA) in een boog via het noorden tot Moreton Bay aan de oostkust (QLD), alhoewel enkele dieren ook verder naar het zuiden bij Port Stephens (NSW) kunnen worden gezien. Van nature zijn zeekoeien schuwe dieren die in groepsverband leven en zich voeden met zeegrassen.De Australische walvis in het zuidelijk halfrond brengt in ondiepe wateren zijn jongen ter wereld. Dit is van groot belang gezien de Australische walvis slechts om de 3 jaar een jong ter wereld brengt, dat 14 maanden lang bij de moeder blijft. In de Australische wateren zijn deze dieren volledig beschermd en kan men zwaar worden bestraft wanneer een boot te dicht nadert.Tussen juni en juli kan men in het noordelijke Great Barrier Reef met Minke walvissen of dwergwalvissen snorkelen, een bijzondere ervaring die u in Australië kan beleven.

Page 5: Best of Diving 2013

5

Zeldzame en ongewone diersoortenDe meeste diersoorten die voor komen op tropische koraalriffen zijn terug te vinden over de hele wereld. In bepaalde gevallen kunnen ze verschillen in familie, soort en aard maar meestal zijn ze zeer gelijkaardig. De tropische soorten komen voort uit de zeeën rondom Indonesië en van daaruit breiden ze zich uit in de oce-anen. Bij veel tropische zeedieren worden de eitjes meegenomen door zeestromingen van het ene rif naar het andere. Op deze manier vergroten de tropische vissen hun biotoop en komen er weinig zeldzame vissen voor. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. In de ge-matigde wateren van het zuiden konden zich veel bij-zondere zeedieren in volledige afzondering ontwikkelen. In de laatste jaren werden b.v. bij Lord Howe Island enkele nieuwe soorten ontdekt: de Lord Howe koraal-vis en Lord Howe hydrokoraal. Talrijke soorten zeedie-ren komen uitsluitend voor in Australië, b.v. zeepaard-jes, vele schelpen en bepaalde vissoorten enz.

BEST OF DIVE

Ontmoeting met haaien & roggen In de Australische zeeën treft men talrijke haaien- en roggensoorten. In West-Australië werd Shark Bay zelfs genoemd naar de veel voorkomende haaien. Tot dus-ver werden meer dan 180 haaiensoorten en 100 rog-gensoorten geïdentificeerd. De hoeveelheden en de locaties zijn verschillend maar toch zijn er bepaalde plaatsen kenmerkend voor bepaalde soorten.Grijze verpleegsterhaai – de beste plaats is het gebied voor Forster/Tuncurry en Seal Rocks (NSW), ten noorden van Brisbane (in de winter - QLD) en ten zuiden van Montague Island (in de zomer - NSW).Bakerhaaien - hier leven 6 verschillende soorten. De grootste populatie is te vinden tussen Sydney (NSW) en Brisbane (QLD).Port Jackson haaien komen voornamelijk voor aan de kust van New South Wales (centraal en zuiden), waar men er af en toe dozijnen van aantreft in de grotten.

Hamerhaaien komen voor in tropische zeeën en in de South Pacific. In Australië worden ze vaak gespot in de noordelijke Coral Sea (QLD) en bij Christmas Island. Gitaarroggen behoren tot de meest opmerkelijke rog-gen. De roggen komen hoofdzakelijk voor in Zuid-Australië. Een van de grootste populaties leeft in Jervis Bay (NSW).Sidderroggen – er zijn 8 soorten in Australië, waarvan 2 regelmatig worden waargenomen door duikers bijv. bij Hobart (TAS). In Jervis Bay (NSW) komen sidder-roggen voor met een korte staart.Manta’s – deze grote roggen treft men in de winter hoofdzakelijk bij Lady Elliot Island en Brisbane (QLD), het Ningaloo Reef (WA) en de Whitsunday Islands (QLD).Walvishaai, de reuzen van het Ningaloo Reef.Walvishaaien komen voornamelijk voor bij het Ningaloo Reef (mei/juni - WA), Christmas Island (november/maart – ten zuiden van Indonesië) en aan het Gove Peninsu-la (in de zomer - NT). De vermenigvuldiging van de koralen en de voortplanting van tropische krill bij Nin-galoo Reef trekt walvishaaien aan. Tegenwoordig komen jaarlijks duizenden duikers naar het Ningaloo Reef op zoek naar deze dieren, een ontmoeting met walvishaaien is een must voor iedere duiker. Tijdens het duiken is het niet toegestaan om de walvishaaien te benaderen. Slechts 8 personen mogen gelijktijdig in het water zijn met een walvishaai.

Page 6: Best of Diving 2013

6

AustrAliA

Hoogtepunten onder water

Coral spawning - de jaarlijkse vermenigvuldiging van koralen Coral Spawning is een van de meest spectaculaire gebeurtenissen onder water. Tijdens een nachtduik kan men de coral spawning observeren. De roze eitjes die opstijgen van het koraal naar het warme water­oppervlak is een onvergetelijke ervaring. Elk jaar vindt bij het Great Barrier Reef de coral spawning plaats in de lente (november/december) en bij het Ningaloo Reef (WA) in de maanden maart/april. Koraalpoliepen planten zich normaal ongeslachtelijk voort. De jaar lijkse coral spawning of geslachtelijke voortplanting bevordert de voortplantingskans en vergroot het gebied. 4­5 dagen na de coral spawning planten zich meer dan 160 soor­ten steenkoralen gelijktijdig voort. Veel van hen zijn tweeslachtig, zij brengen kleurrijke ei­ en spermacellen in het water die opstijgen naar het water oppervlak en zich dan scheiden. De eicellen stoten spermacellen van hetzelfde stamkoraal af, terwijl het een andere spermacel van hetzelfde stamkoraal opneemt. Na de

bevruchting ontwikkelen zich op de eicellen los zwem­mende larven, die aan het wateroppervlak een rooskleu­rig tapijt vormen en zich door de stroom laten meedrijven. Na 5 tot 20 dagen zwemmen de larven naar het rif en maken ze zich vast aan een vrije plaats die tot nieuwe koraalkolonies leiden. De poliepen herha­len deze procedure zodat tenslotte duizenden poliepen naar een nieuwe structuur worden geleid. Er wacht u een opwindende nachtduik want gelijktijdig met de koralen planten zich ook nog andere rifbewoners voort zoals reuzenschelpen, stekelhuidige soorten en zee­komkommers. Aangezien de temperatuur van het water en de getijden de voortplanting beïnvloeden is het moeilijk om het juiste tijdstip van de vermenigvul­diging te voorspellen.

Great Barrier reef - het grootste beschermde rif ter wereld Het Great Barrier Reef (GBR) is het grootste en meest indrukwekkende koraalrif op aarde en behoort tot de 7 natuurwereldwonderen. In 1981 werd het uitge roepen als werelderfgoed. In 1975 werd door het Great Barrier Reef Marine Park Act besloten om het volledige gebied onder bescherming te plaatsen. Het gebied is in zones verdeeld, elk afgesloten voor bepaalde activiteiten. Het GBR ligt in het noordoosten van Australië langs de kust van de staat Queensland in de South Pacific en strekt zich uit van de Torres Strait voor Papua New Guinea tot Lady Elliot Island, gelegen ca. 75 km ten noord oosten van Bundaberg. Tussenin is het 2300 km lang met een 10.­24. zuidelijke breedtegraad. Het rif loopt langs de oostelijke rand van het Australisch continent. Het ligt tussen 30 km (bij Cairns) en ca. 250 km (bij Gladstone) van de Australische oostkust verwijderd, volledig in de tropen en in het tyfoongebied. Het tyfoonseizoen duurt van oktober tot maart, regenval vooral in de herfst (fe bruari/maart). Het GBR bestaat uit een ketting van meer dan 2500 enkele riffen evenals 1000 continentale en/of koraaleilanden en is daarmee het grootste rif ter wereld. De oppervlakte bedraagt 347.800 km² en kan met het blote oog worden gezien vanuit de ruimte. De riffen bieden een biotoop voor meer dan 400 koraal­soorten, meer dan 1500 vissoorten, verschillende soorten schaaldieren, 800 stekelhuidige soorten zoals bijvoorbeeld zeesterren, 500 verschillende soorten zeewier, 23 verschillende soorten zoogdieren, 16 soorten zeeslangen en 6 van de 7 soorten schildpadden wereldwijd. Daarbij behoren ook de karetschildpadden en de groene zeeschildpadden die het rif gebruiken voor het leggen van hun eieren. Eveneens bedreigde diersoorten zijn de dugongs (zeekoeien). Bultrugwal­vissen maken gebruik van het warme water voor het baren van hun jongen.

Page 7: Best of Diving 2013

7BEST OF DIVE

De grote witte haai - een bedreigde diersoort?De grote witte haai komt zowel voor in gematigde gebieden als in tropische zeeën, maar hoofdzakelijk in koelere wateren waar hij zich kan voeden met dolfijnen, haaien, robben, roggen en diepzeevissen. In het alge-meen brengt het wijfje minder dan 10 jongen ter wereld. Grote witte haaien komen voornamelijk voor langs de zuidkust van Australië. Het is voor vele duikers een droom deze dieren te zien hoewel deze haaien verant-woordelijk zijn voor de meeste aanvallen (met dodelijke afloop) op mensen. De veiligste manier is dan ook de haaien te observeren vanuit een kooi. Duikexcursies met kooien zijn mogelijk vanuit Port Lincoln naar de Neptune Islands. Van over de hele wereld komen duikers naar Port Lincoln in de hoop een glimp op te vangen van een witte haai die steeds zeldzamer wordt. Recentelijk werd deze witte haai onder bescherming geplaatst in Queensland, New South Wales en Tasma-nië. Het grootste gevaar voor het voortbestaan komt van commerciële vissers, visnetten en lijnen. Het is moeilijk om de grote witte haai in heel Australië te beschermen want hij heeft geen goeie reputatie, de griezelfilms met deze haaien staan bij de meeste men-sen in het geheugen gegrift.

WrakkenRondom Australië liggen diverse wrakken, die ge-deeltelijk te bezichtigen zijn. Eén van de bekendste wrakken ter wereld is de SS Yongala, gelegen voor de kust van Townsville (QLD). Een hoogtepunt van uw reis die u tijdens een dagexcursie kunt beleven.Dit geldt ook voor de HMAS Swan, voor de kust van Dunsborough, en de HMAS Perth, voor de kust van Albany (beide in West-Australië).

Page 8: Best of Diving 2013

8

AustrAliA

Fascinerende duiklocaties

De zeeën rondom Australië hebben heel wat te bie-den. talrijke, fantastische duiklocaties, duizenden riffen en onontdekte koraal- en vissoorten. Kortom, een unieke onderwaterwereld. Het volledige duik-aanbod omvat zowel tropische als gematigde duik-locaties waardoor iedere duiker hier zijn gading kan vinden. Duiken in Australië is avontuurlijk en uit-dagend.

Queensland (QlD)is de meest populaire duikbestemming. Maar naast het prachtige Great Barrier reef en de Coral sea, de meest gekende gebieden, zijn er ook andere rif-fen in Australië die beslist de moeite waard zijn.

Flynn, Milln, thetford & Moore reef (QlD)Bij Flynn Reef wachten u rotsblokken en koraaltuinen met een waaier aan rif- en diepzeevissen. Gordon’s Mooring is een van de beste duikplaatsen. Het Milln Reef beschikt over ontelbare, wondermooie duikloca-ties zoals Whale Bommie, Club 10 en Swimming Pool met prachtige koraaltuinen. Haaien, barraccuda’s en horsmakrelen treft men bij de Three Sisters. In de koraaltuin van Thetford Reef ziet u naaktslakken, kokerwormen, garnalen, anemoonvissen, krabben, kleurrijke rifvissen en schitterende koralen. Moore Reef heeft een reeks prachtige steenkoralen. De beste duikmogelijkheden vindt u bij de drop-offs van het rif. U aanschouwt ontelbare hoorn-, zweep- en zachte koralen langs de steilwanden evenals talrijke rif- en diepzeevissen.• Gemiddelde zichtbaarheid: binnenrif 20 m, buitenrif

30 m• Lichte stroming bij bepaalde riffen• Veel rif- en diepzeevissen, koraaltuinen, drop-offs en

rotsblokken• Talrijke steen- en zachte koralen, gorgonen en zweep-

koralen

ribbon reefs & Osprey reef (QlD)De beroemdste duiklocaties zijn Cod Hole, Temple of Doom, Dynamite Pass en de legendarische North Horn. Ribbon Reefs met een lengte van meer dan 100 km bestaat uit een barrièrerif met weelderige koraaltuinen en rotsblokken met een waaier van vissen en specta-culaire steilwanden. Het Osprey Reef is het meest noordelijke koraalrif en vooral bekend om het duiken langs steilwanden. Het rif heeft een oppervlakte van 100 km met loodrechte wanden die de diepte induiken. De opwindende nachtduiken bij South Horne, Admi-ralty Anchor Bommies, Pelagic Gully en Flashlight Ravine zijn zeker de moeite waard!• Gemiddelde zichtbaarheid: Ribbon Reefs 30 m, Osprey

Reef 45 m• Lichte stroming, snelle verandering van windrichting • Veel rif- en diepzeevissen, koraaltuinen & rotsblokken

Cod Hole (QlD)In het noorden van Ribbon Reef Nr. 10 ligt Cod Hole, wereldberoemd om de zeer grote vissen. Het rif heeft een brede waaier van verschillende rifbewoners en ongewervelde dieren. Voortdurend zwemmen diep-zeevissen rond het rif evenals barraccuda’s en makre-len. In de grotten en onder overhangende rotsen schuilen murenen, blauw gestippelde stekelroggen, grombaarzen, grote napoleonvissen en witpuntrifhaaien. De reusachtige baarzen vormen de hoofdattractie. Tot 14 baarzen tegelijk werden reeds waargenomen!• Gemiddelde zichtbaarheid 30 m• Stroming, branding en plotselijke verandering van

windrichting• Groter bestand aan steen- en zachte koralen• Veel rif- en diepzeevissen en reuzenbaarzen

ss Yongala (QlD) De SS Yongala is het bekendste duikwrak in Australië. Het wrak ligt tussen 16-28 m diep, ca. 90 km ten zuiden van Townsville en ca. 22 km van de kust. Het wrak is een magneet voor alle levende wezens hier aanwezig en biedt bescherming en voeding aan kleinere dieren.

New south Wales (NsW)in New south Wales zijn zowel dagduiken mogelijk als liveaboards naar de verder gelegen riffen in het noorden en het zuiden. ten noordoosten van sydney ligt lord Howe island, het is omgeven door de meest zuidelijk gelegen koraalriffen ter wereld en staat garant voor spectaculaire duiken. Naast de vele rifvissen zijn er o.a. ook schildpadden en haaien te zien.

lord Howe island (NsW)780 km ten noordoosten van Sydney. Hier vindt men een grote populatie van ongewervelden en meer dan 500 vissoorten, waarvan slechts 13 inheemse vissen. Reusachtige rotsblokken met zachte- en steenkoralen, sponzen, zakpijpen en gorgonen, gestreepte koraal-meervallen, murenen, grombaarzen, keizer-, vlinder-, anemoon-, rode vuur- en papegaaivissen evenals Galapagoshaaien zijn slechts enkele van de voor-komende soorten. Bodems, rotsplateaus en kleine rotsblokken zijn dik begroeid met koralen. Naakstslak-ken zoals de Spaanse danseres, anemonen- en rode vuurvissen, platwormen, garnalen, heremietkreeftjes, verschillende zeesterren, koraalklimmers, grondels en veel meer. Balls Pyramid zijn spectaculaire rotsen. Hier duikt men alleen bij goede weersomstandigeheden. Scholen fuseliers, doktersvissen, koningsmakrelen, grijze rif- en Galapagoshaaien.• Gemiddelde zichtbaarheid 20 - 30 m• Soms sterke stroming voor de kust • Prachtige steen- en zachte koralen• Interessante duikplaats en talrijke rif- en diepzeevissen

Page 9: Best of Diving 2013

9

West-Australië (WA)Grenzend aan de Indische Oceaan wordt het zuiden gekenmerkt door sponzen en ontelbare koraaltuinen. Rifvissen, roggen, robben, haaien, diepzeevissen en ook schildpadden. Vanuit Esperance kunt u ex-cursies ondernemen naar de honderden voor de kust gelegen eilanden en riffen. Vanuit Albany kan u dan weer zeehonden bewonderen of duiken naar het wrak “HMAS Perth”. Ook Perth en Rottnest Island bie-den verschillende duikmogelijkheden. Meer naar het noorden zijn de koralen dichter begroeid. Hier vindt u ook een grote diversiteit van rif- en diepzeevissen, schildpadden, manta’s, rifhaaien, roggen en met wat geluk ook walvishaaien. Voor Geraldton liggen de Houtman Abrolhos Islands die omgeven zijn door koraalriffen. Shark Bay is dan weer een uitstekende plaats om haaien, zeekoeien, dolfijnen en schild-padden te zien. Ningaloo Reef loopt bijna parallel met de kust, van Coral Bay naar Exmouth. Het rif is vooral gekend voor de walvishaaien en manta’s. Een van de meest geliefde duiklocaties en minstens gelijkwaardig als Ningaloo Reef zijn de Rowley Shoals. Hier ziet u zeeslangen, diepzeevissen, rif-haaien, manta’s en vele andere zeedieren.

Rowley Shoals (WA)280 km ten westen van Broome, een van de meest geliefde duiklocaties van de Northern Atoll Reefs. 3 grote riffen, elk ca. 17 km lang en 8 km breed. In het zuiden ligt het Impetieuse Reef. Clerke Reef ligt 40 km verder naar het noorden, Mermaid Reef 30 km. De beschutte lagune van Clerke Reef beschikt over een diversiteit aan steen- en zachte koralen en een brede waaier aan rifvissen en ongewervelde dieren. Ontelbare gorgonen, zweepkoralen, sponzen en zachte koralen decoreren de grotten, bodems en rotsplateaus. Schild-padden, manta’s, stekelroggen, murenen, rifhaaien, diepzeevissen en tandbaarzen zijn hier geen rariteit. Bij Mermaid Reef zijn adembenemende steilwanden met een diepte tot 200 m en begroeid met gorgonen, zachte- en zwarte koralen, grote sponzen en een hoe-veelheid aan zweepkoralen. Bij stromingsduiken treft men barraccuda’s, stekelroggen, tonijnvissen, rifhaaien, gevlekte reuzenbaarzen, napoleonvissen en ook

BEST OF DIVE

manta’s. De winter en het voorjaar vormen de beste reistijd. • Gemiddelde zichtbaarheid 20 - 40 m • Sterke stroming • Top koraalriffen en unieke steilwanden • Manta’s, zeeslangen, haaien en tandbaarzen, rif- en

diepzeevissen

Christmas & Cocos (Keeling) IslandsVer verwijderd van de noordkust van West-Austra-lië en nabij Indonesië liggen Christmas Island en de Cocos (Keeling) Islands. Christmas Island, een in-drukwekkend landschap omgeven door steile hel-lingen en kleurrijke koraalwanden. Diepzeevissen, schildpadden, rifvissen, rifhaaien en walvishaaien vertoeven hier graag. De Cocos (Keeling) Islands bestaan uit 2 koraal-atollen waar diepzeevissen, rifhaaien en manta’s graag vertoeven en waar u unieke duiken kunt maken.

Christmas Island Ligt 2.650 km ten noordwesten van Perth en is omge-ven door spectaculaire koraalwanden, een rijkelijk onderwaterleven en het dichte regenwoud. Het eiland is bekend om de jaarlijkse aanwezigheid van rode krab-ben. Bij de duikplaatsen treffen witpuntrifhaaien, schild-padden, tonijnvissen, grijze rifhaaien, makrelen, grote Maori-lipvissen en misschien ook luipaardhaaien. De koraaltuinen zijn geliefd bij koraallip-, papegaai-, keizer-, lip-, en trekkersvissen, murenen en veel meer. Walvis-haaien zijn aanwezig tussen november en april. Verder ziet u dokters- en schopvissen, schildpadden, stekel-makrelen, regenboogmakrelen en ook hamerhaaien. • Gemiddelde zichtbaarheid 20 - 40 m • Stroming • Top koraalsteilwanden • Rif- en diepzeevissen in grote aantallen

Cocos (Keeling) Islands 2.950 km ten noordwesten van Perth. Het atol is om-geven door koraaltuinen, drop-offs en een fascinerende onderwaterwereld. Kleurrijke koralen, steilwanden, met gorgonen en zachte koralen bedekte rotsbanken en plateaus. Tussen de koralen schuilen rifvissen en on-gewervelde dieren. Een niet te missen duikervaring is ongetwijfeld een nachtduik bij West Island Jetty. On-gewervelde dieren, slapende rifvissen en schildpadden. Het vliegtuigwrak Catalina ligt op een diepte van 4-8 m. De Duitse cruiser Emden ligt bij North Keeling Island. De voedselrijke stromingen die door het kanaal voeren, trekken niet alleen manta’s aan maar ook schildpadden, rifhaaien en diepzeevissen. • Gemiddelde zichtbaarheid 20 - 40 m • Occasionele stroming • Top koraalriffen & steenkoraaltuin • Rifvissen in grote aantallen, manta’s & schildpadden

Page 10: Best of Diving 2013

10

Leer duiken in het Great Barrier Reef7-daagse duikcursus incl. accommodatie, duikcursus en liveaboard van/naar Cairns

Bezetting met pers. 1 2

Standard

01.12.12 - 31.03.13 1.388 776

01.04.13 - 31.03.14 1.421 795

Superior

01.12.12 - 31.03.13 1.448 806

01.04.13 - 31.03.14 1.481 825

Inclusief: overnachtingen in Cairns volgens ge-boekte categorie incl. ontbijt, overnachtingen aan boord in tweepersoonskajuiten (twee eenpersoons-bedden of tweepersoonsbed met gemeenschap-pelijke sanitaire faciliteiten), alle maaltijden aan boord, duikcursus incl. theorieboek (Engels), duik-verzekering en logboek, volledige duikuitrusting incl. duikcomputer, duikbril (met optische glazen indien vereist), theorie- en praktijklessen, Engelstalige reisleiding.

Exclusief: medisch onderzoek (AUD 60,50 moge-lijk in Cairns), Great Barrier Reef National Park & haventaksen (AUD 60 aan boord te betalen), drankjes (BYO enkel blikjes) en persoonlijke uit-gaven.

Als snorkelaar of duiker kunt u ook een 3-daagse liveaboard boeken.

Vertrek: dagelijks behalve dinsdag.

LIvEaBoaRds QuEEnsLand

Bij het Great Barrier Reef

Wanneer u als duiker verhalen hoort over het Great Barrier Reef, dan gaat uw hart ongetwijfeld sneller kloppen. Miljoenen exotische vissen, kleurrijke koralen en unieke rifformaties. Pro dive is een duikschool in Cairns opgericht in 1983. de duikschool geniet internationale belangstelling en beschikt als een van de bekendste duikscholen in australië over 3 boten (bouwjaar: 1998, 2002 en 2004). alle boten zijn 24 m lang en bieden plaats aan 32 passagiers. de Pro dive boten zijn ingericht met 16 cabins: 14 cabins met een stapelbed en 2 cabins met een tweepersoonsbed.

Pro Dive

Duikers in opleiding Uitleg in het zwembad The Balinese Hotel

Bay Village Tropical Retreat

The Balinese Hotel

Reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

In 5 dagen leert u de basisregels van het diepzee duiken, zowel in theorie als praktijk. De eerste 2 dagen krijgt u theorieles en maakt u kennis met de duik uitrusting in het zwembad. Op de 2de dag is er een schriftelijk examen. Op de 3de dag gaat u op liveaboard naar het Great Barrier Reef gedurende 3 dagen. Voor de prak-tische opleiding zijn 4 duiken voorzien. Op de 2de dag aan boord ontvangt u het begeerde duikbrevet. Nadien kunt u nog een 5-tal duiken maken als gecertificeerde duiker.

uw accommodatieHet pakket omvat naast de duikcursus ook 4 over-nachtingen inclusief ontbijt in Cairns. 1 nacht bij aan-komst, 2 nachten tijdens de opleiding in het zwembad en 1 nacht na de liveaboard.The Balinese Cairns (standard) of Bay Village Tropical Retreat (superior).The Balinese Cairns beschikt over een gemeenschap-pelijke keuken en een internethoek. Bay Village Tropical Retreat beschikt over alle diensten van een hotel incl. restaurant en bar.

duikcursus incl. accommodatie - 7 dagenCode: 50410Reisdata:

7 dagen pakket (incl. 5-daagse duikcursus)dagelijks behalve za

Prijs per persoon in €

Page 11: Best of Diving 2013

BEST OF DIVE 11

LIVEaBOarDS QuEEnSLanD

Leer duiken in het Great Barrier reef3-daagse liveaboard van/naar Cairns

Liveaboard - 3 dagenCode: 13548reisdata: dagelijks behalve dinsdag

Prijs per persoon in €

Bezetting met pers. 1 2

Snorkelaar

01.01.13 - 31.03.13 920 460

01.04.13 - 31.03.14 952 476

Duiker

01.01.13 - 31.03.13 980 520

01.04.13 - 31.03.14 1.012 536

Liveaboard Great Barrier reef3 dagen / 2 nachten van/naar Cairns & northern Beaches 11 duiken (incl. 2 nachtduiken)

Wanneer u als duiker verhalen hoort over het Great Barrier reef, dan gaat uw hart ongetwijfeld sneller kloppen. Miljoenen exotische vissen, kleurrijke koralen en unieke rifformaties. Pro Dive is een duikschool in Cairns opgericht in 1983. De duikschool geniet internationale belangstelling en beschikt als een van de bekendste duikscholen in australië over 3 boten (bouwjaar: 1998, 2002 en 2004). alle boten zijn 24 m lang en bieden plaats aan 32 passagiers. De Pro Dive boten zijn ingericht met 16 cabins: 14 cabins met een stapelbed en 2 cabins met een tweepersoonsbed.

Inclusief: hoteltransfers van/naar Cairns & Northern Beaches, overnachtingen in tweepersoonscabins, alle maaltijden aan boord, complete duikuitrusting incl. duikcomputer, duikverzekering, duikbril met optische glazen (indien nodig), Engelstalige reislei-ding.

Exclusief: Great Barrier Reef National Park & haven-gelden (AUD 60 per persoon, aan boord te betalen), brandstoftoeslag, handdoek, drankjes (BYO enkel blikjes) en persoonlijke uitgaven.

Extra te boeken: Liveaboard incl. PADI Advanced Open Water Duikbrevet (per persoon in tweeper-soonskajuit) € 656

Geen toeslag voor personen die alleen reizen en die bereid zijn om een kajuit met een andere persoon te delen!

Reizigers zonder een vaste reisdatum kunnen een open voucher boeken. U betaalt vooraf bij uw Best of-agent en boekt ter plaatse uw vertrekdatum.

afwijkende annuleringsvoorwaarden: meer infor-matie bij uw ’Best of Australia’-agent.

Kleurrijke flora & fauna

Go !

Tweepersoonskajuit Clown Fish

Pro Dive

reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)Het Great Barrier Reef verkent u het best met een liveaboard. U cruist langs de buitenriffen Thetford, Flynn, Milln en Pellowe. Vertrek uit Cairns in de ochtend. De duikplaatsen zijn bekend om hun buitengewone fauna en flora. Reizigers die niet duiken kunnen ook als snorkelaar deelnemen aan deze liveaboard. Tussen de duiken in kan men ook snorkelen. Op de derde dag terugkeer naar Cairns in de vroege namiddag.

Page 12: Best of Diving 2013

12

Duiken in het Great Barrier Reef2 & 4-daagse liveaboard van/naar Cairns

Liveaboard - 2 dagenCode: 65665Reisdata: dagelijks

Prijs per persoon in €

Bezetting met pers. 1 2 4

23.02.13 - 31.03.13

Twin of Quad Share kajuit - 312 312

Double/Twin met badkamer 632 336 -

Stateroom met badkamer 648 344 -

01.04.13 - 31.03.14

Twin of Quad Share kajuit - 324 324

Double/Twin met badkamer 656 348 -

Stateroom met badkamer 672 356 -

Inclusief: transfers in Cairns, overnachtingen in geboekte categorie, gedeeltelijk met gemeen-schappelijke sanitaire voorzieningen, alle maal-tijden, handdoeken, duikuitrusting (incl. duik lamp voor nachtduiken).

Exclusief: brandstoftoeslag, Great Barrier Reef National Park & havengelden (AUD 20 per persoon per dag, aan boord te betalen), duikgids (AUD 15 per pers. met max. 8 personen per groep), duik-verzekering, drankjes en persoonlijke uitgaven.

Extra te boeken: op beide liveaboards is het mogelijk met Nitrox (32%) te duiken (Nitrox cursus AUD 200, Nitrox vullingen AUD 10 per duik).

Gratis Nitrox voor Nitrox-duikers op beide liveaboards.

Geen toeslag voor personen die alleen reizen en die bereid zijn om een kajuit met een andere persoon te delen!

Elke duiker dient over een duikverzekering te beschikken en een trappenboei.

Afwijkende annuleringsvoorwaarden: meer infor-matie bij uw ’Best of Australia’-agent.

Outer Reefs 2 dagen/1 nacht van/naar Cairns 7 duiken (incl. 1 nachtduik)

Reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

Transfer om 07.45 uur van uw hotel in Cairns naar de haven. Met de boot TAKA verkent u verschillende duikplaatsen van het Great Barrier Reef. Tijdens de dag- en nachtduiken kunt u reusachtige scholen ka-beljauw, napoleon- en tonijnvissen bewonderen. Na 2 ongelooflijke dagen in het Northern Great Barrier Reef keert u terug naar de haven van Cairns omstreeks 17.00 uur. Transfer naar uw stadshotel.

Liveaboard - 4 dagenCode: 13550Reisdata: dagelijks

Prijs per persoon in €

Bezetting met pers. 1 2 4

23.02.13 - 31.03.13

Twin of Quad share kajuit - 536 536

Double/Twin met badkamer 1.136 608 -

Stateroom met badkamer 1.184 632 -

01.04.13 - 31.03.14

Twin of Quad share kajuit - 556 556

Double/Twin met badkamer 1.180 632 -

Stateroom met badkamer 1.228 656 -

LIvEABOARDs QuEEnsLAnD

De onderwaterwereld van het Great Barrier Reef is een van de meest gevarieerde duikplaatsen ter wereld. De unieke kleurrijke koralen en tropische vissen lokken duikers uit alle hoeken van de wereld naar Queens-land. De 30 m lange TAKA “liveaboard” boot (bouwjaar 2003) bestaat uit volgende cabin categorieën: 1 stateroom met eigen badkamer, 5 double/twin cabins met eigen badkamer, 5 cabins met 2 eenpersoons-bedden en 2 cabins met 4 eenpersoonsbedden met gemeenschappelijke faciliteiten. u reist met max. 30 passagiers en 12 crew leden.

Outer Reefs 4 dagen/3 nachten van/naar Cairns 15 duiken (incl. 3 nachtduiken)

Reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

Transfer om 07.45 uur van uw hotel in Cairns naar de haven. Met de boot TAKA verkent u verschillende duikplaatsen van het Great Barrier Reef. Tijdens de dag- en nachtduiken kunt u reusachtige scholen ka-beljauw, napoleon- en tonijnvissen bewonderen. Na 4 ongelooflijke dagen duiken bij het Great Barrier Reef keert u terug naar de haven van Cairns omstreeks 17.00 uur. Transfer naar uw stadshotel.

Nitrox duiker Prachtige koralen

Reuzenschelp Great Barrier Reef

Taka „liveaboard“ boot

Niet-duiker: AUD 50 korting (per tour).

Niet-duiker: AUD 100 korting (per tour).

Page 13: Best of Diving 2013

13

Liveaboards QueensLand

Minke Whales aan het Great barrier reef & privétours5, 6 & 7 dagen van Cairns naar Port douglas of omgekeerd & van/naar Port douglas

expeditie - 5, 6 & 7 dagenCode: 41487reisdata:

2013 26.06. 30.06.* 06.07.*** 6-daagse tour, ** 7-daagse tourAndere reisdata op aanvraag!

Prijs per persoon in €Bezetting met pers. 1 2

26.06.13 - 30.06.13 4.484 2.360

30.06.13 - 05.07.13 5.244 2.760

06.07.13 - 12.07.13 5.244 2.760

inclusief: tours volgens programma (afh. van het weer), vlucht van of naar Lizard Island (afh. van tour) , overnachtingen in kajuiten met badkamer, alle maaltijden, handdoeken, duiken (incl. flessen en lood), snorkeluitrusting.

exclusief: hoteltransfers, drankjes, duikverzekering, duikuitrusting (AUD 40 per persoon/dag, ter plaatse te betalen), entreegelden nationale parken (AUD 16,50 per persoon, ter plaatse te betalen) & persoon-lijke uitgaven.

Geen toeslag voor singles die bereid zijn hun kajuit te delen!

Elke duiker dient over een duikverzekering te beschikken.

Max. 25 kg bagage per persoon bij tours incl. vlucht van of naar Lizard Island.

afwijkende annuleringsvoorwaarden: meer infor-matie bij uw ’Best of Australia’-agent.

Minke Whale Expedities

Minke Whale expedities5, 6 & 7 dagen van/naar Cairns 2-3 duiken per dag

reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

Ervaar de dwergvinvissen van dichtbij! De tours heb-ben geen vast reisschema. U kunt zowel snorkelen met de walvissen als bijkomend tot 2 duiken per dag doen, dit al naargelang de aanwezigheid van de wal-vissen. De kajuiten zijn geschikt voor 19 passagiers en de crew. U geniet van een vlucht over het Great Barrier Reef van Lizard Island naar Cairns of omgekeerd (afhankelijk van de tour). De duiktrips gaan door ten zuiden van Lizard Island en cruisen door de noordlijke Ribbon Reefs.

Unieke ervaring

Privétours naar het Great barrier reef Onafhankelijk van de afreisdata kunt u ook als snorkelaar of duiker met een privétour kennisma-ken met het Great Barrier Reef. U beschikt dan over een eigen boot met eigen bemanning en alle maaltijden.

Vertrekpunten: Cairns haven of Port Douglas haven

vanaf prijs per dag & boot: € 3.200 - € 5.600(afhankelijk van de grootte van de groep)

Contacteer ons voor een liveaboard op maat!

Minke Whales van dichtbij

Tourdetails

26.06.-30.06.20135 dagen / 4 nachtenvanaf Cairns Airport (07.30 uur)naar Cairns Airport (10.00 uur)30.06.-05.07.20136 dagen / 5 nachtenvanaf Cairns Airport (07.30 uur)transfer terug van Cooktown naar Cairns (4x4)tot Cairns Downtown (17.00 uur)06.07.-12.07.20137 dagen / 6 nachtenvanaf Cairns Downtown (09.00 uur)transfer naar Cooktown via regenwoud (bus)naar Cairns Airport (10.00 uur)

Juni en juli zijn de maanden voor het spotten van de Minke Whales in het Great barrier reef. deze dwerg-vinvissen voelen zich bijzonder goed thuis in de aanwezigheid van snorkelaars en duikers. dwergvinvissen zijn baleinwalvissen die tot 9 m lang kunnen zijn en die leven in groepen van max. 5. Tijdens deze expeditie leert u deze dieren van dichtbij kennen en kunt u tevens kennis maken met het Great barrier reef.

de „elizabeth e ii“ is 33 m lang en biedt plaats voor 22 personen. er zijn 10x 2-persoonskajuiten en 2 kajuiten met 3 bedden & badkamer.

Op verkenning

besT oF dive

Page 14: Best of Diving 2013

14

Liveaboards QueensLand

Great barrier & osprey reef deluxe 4, 5 & 8-daagse liveaboard van/naar Cairns

Cod Hole & ribbon reefs 4 dagen / 3 nachten van/naar Cairns11 duiken (incl. 1 nachtduik)

reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

Omstreeks 11.00 uur wordt u met de bus bij het hotel in Cairns opgehaald. Transfer naar Trinity Warf, waar u aan boord gaat. Vaart naar het buitenrif van het Great Barrier Reef en na het diner verder noordwaarts naar Ribbon Reefs. Aanschouw tijdens de duiken de talrijke reuzenschelpen. Bij Cod Hole kunt u de reuzenbaarzen observeren. Op weg naar Lizard Island duik bij de beroemde Snake Pit (verkenning van Lizard Island mogelijk). Met een klein vliegtuig vliegt u over het rif terug naar Cairns. Ca. 11.30 uur aankomst op de lucht-haven van Cairns en bustransfer naar uw hotel in de stad.

Coral sea adventure 5 dagen / 4 nachten van/naar Cairns15 duiken (incl. 1 nachtduik)

reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

Omstreeks 7.30 uur bustransfer van het hotel naar de luchthaven. Adembenemende vlucht met een klein vliegtuig over het rif naar Lizard Island. Begroeting door de crew en inscheping. Vaart naar Ribbon Reefs en 2-3 duiken op spectaculaire plaatsen zoals Cod Hole, Challenger Bay, Lighthouse Bommie, Pixie Wall en Pixie Pinnacle. Verder naar Osprey Reef, waar u met wat geluk grijze walvissen, zilverpunt- en rifhaaien kunt observeren. De unieke onderwaterwereld zal u betoveren met haar steile wanden, gorgonen en de verscheidenheid van koralen. Bezoek de sensationele duikplaatsen zoals Steve’s Bommie, Temple of Dome en Flare Point. U bereikt Cairns om ca. 7.30 uur. Geniet van een laatste ontbijt aan boord van de Spirit of Free-dom. Later transfer naar het hotel in Cairns.

Liveaboard - 5 dagen Code: 13560reisdata: elke donderdag.Prijs per persoon in €Bezetting met pers. 1 2

10.01.13 - 30.06.13

Double/Twin Cabin 2.964 1.638

Stateroom/Ocean View Standard 3.393 1.853

Ocean View Deluxe Cabin 3.705 2.009

01.07.13 - 31.03.14

Double/Twin Cabin 3.003 1.658

Stateroom/Ocean View Standard 3.510 1.911

Ocean View Deluxe Cabin 3.822 2.067

Cod Hole, ribbon reef & Coral sea 8 dagen / 7 nachten van/naar Cairns26 duiken (incl. 2 nachtduiken)

reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

Omstreeks 11.00 uur wordt u afgehaald bij uw hotel. De crew begroet u aan boord. Geniet tijdens de cruise naar het Outer Barrier Reef van de lunch aan boord. In de namiddag oriëntatieduik en avond- of nachtduik. Bij de indrukwekkende duikplaatsen wordt u betoverd door de grote aantallen reuzenschelpen. Verder noordwaarts naar het uiterste punt van Ribbon Reef. Verdere duiken bij de monolieten van Challenger Bay en Cod Hole. Op weg naar Lizard Island wordt nog gedoken bij de be-roemde Snake Pit met een grote rijkdom aan olijfkleu-rige zeeslangen. 2-3 duiken bij Ribbon Reef No. 10 (incl. Cod Hole, Challenger Bay, Lighthouse Bommie, Pixie Wall & Pixie Pinnacle). Verder naar Osprey Reef, waar u met wat geluk grijze walvissen, zilverpunt-, rif- of hamerhaaien kunt observeren. Afhankelijk van het weer vaart u terug naar Ribbon Reef No. 3, waar u kunt duiken bij de sensationele duikplaatsen zoals Steve’s Bommie, Temple of Dome en Flare Point. Aankomst in Cairns tegen 7.30 uur en transfer terug naar het hotel.

Bezetting met pers. 1 2

10.01.13 - 30.06.13

Double / Twin 5.109 2.828

Stateroom/Ocean View Standard 5.967 3.257

Ocean View Deluxe 6.591 3.569

01.07.13 - 31.03.14

Double / Twin 5.226 2.886

Stateroom/Ocean View Standard 6.201 3.374

Ocean View Deluxe 6.825 3.686

Liveaboard - 4 dagen Code: 13557reisdata: elke maandag.Prijs per persoon in €

Bezetting met pers. 1 2

10.01.13 - 30.06.13

Double/Twin Cabin 2.535 1.385

Stateroom/Ocean View Standard 2.964 1.599

Ocean View Deluxe Cabin 3.276 1.755

01.07.13 - 31.03.14

Double/Twin Cabin 2.613 1.424

Stateroom/Ocean View Standard 3.081 1.658

Ocean View Deluxe Cabin 3.393 1.814

inclusief: hoteltransfers in Cairns, vlucht Lizard Island-Cairns of omgekeerd (bij 4 & 5-daagse tour), liveaboard volgens programma, overnachtingen in geboekte categorie, alle maaltijden (incl. drankjes bij diner), handdoeken, duiken (incl. duikflessen, lood).

exclusief: duikverzekering, brandstoftoeslag (janu-ari 2012: AUD 10 per persoon, aan boord te betalen), entreegelden national park en havengelden (AUD 20 per persoon, aan boord te betalen).

extra te boeken: Duikuitrusting: AUD 120 bij de 4-daagse tour, AUD 160 bij de 5-daagse tour & AUD 245 bij de 8-daagse tour. PADI Nitrox cursus AUD 220, Nitrox vullingen (32%) AUD 75 bij de 4-daagse tour, AUD 105 bij de 5-daagse tour & AUD 180 bij de 8-daagse tour.

aantal deelnemers: min. 6, max. 26 personen.

Niet-duikers: AUD 100 korting bij de 4 & 5-daagse tour, AUD 200 korting bij de 8-daagse tour.

Geen toeslag voor individuele reizigers die be-reid zijn hun kajuit te delen.

Elke duiker dient over een duikverzekering te beschikken en een trappenboei (trappenboei incl. bij het huren van uw duikrusting).

Gelieve geen harde koffer te voorzien maar een zachte reistas (max. 20 kg) per persoon.

afwijkende annuleringsvoorwaarden: meer infor-matie bij uw ’Best of Australia’-agent.

de spirit of Freedom staat symbool voor een sierlijke, elegante en ruime boot met buitengewoon comfort. Het 37 m lange schip is voorzien van elektronische sensoren, breedbeeld tv/dvd, een gezellige lounge, zonnedekken en een luxueuze binneninrichting. Klassieke lijnen gecombineerd met hout en chroom en een gourmetkeuken met uitstekende service. alsof u zich aan boord van uw eigen privéjacht bevindt. Het schip biedt 11 ruime cabins met plaats tot 26 passagiers. aan boord zijn 5 verschillende cabin categorieën. 2 vierpersoonscabins, 5 tweepersoonscabins en 1 cabin met 2 eenpersoonsbedden, 1 stateroom, 1 stan-dard cabin en 1 deluxe cabin met zeezicht, alle met eigen badkamer en dagelijkse service, de laatste 3 genoemde cabins met tv-/dvd-speler.

Liveaboard - 8 dagen Code: 13563reisdata: Boot-boot: elke maandag.Vlucht-vlucht: elke donderdag (prijs: 4 en 5-daagse tour)Prijs per persoon in €

Spirit of Freedom

Stateroom Cabin

Page 15: Best of Diving 2013

15

Great Barrier & Osprey Reef Deluxe4, 5 & 8-daagse liveaboard van/naar Cairns

Fly/Dive Cod Hole Expedition 4 dagen / 3 nachten van/naar Cairns (zuiden)12 duiken (incl. 2 nachtduiken)

Reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

Check-in bij het Mike Ball kantoor omstreeks 7.00 uur en transfer naar de luchthaven. Spectaculaire lage vlucht van Cairns naar Lizard Island. Duik omringd met grote baarzen bij het beroemde Cod Hole. Verken de grotten en riffen van de kleurrijke Anthias en de ver-scheidene Pinnacles. U ontdekt de beste duikplaatsen van Ribbon Reefs. Reuzenschelpen en wondermooie rifvissen bij Clam Beds en een variatie aan zeedieren. Van zeldzame schorpioenvissen tot dwergwalvissen. Terugkeer naar Cairns in de vroege morgen. Transfer omstreeks 8.00 uur naar uw stadshotel.

Minke walvisseizoenTussen juni en juli kunt u op de tours met Minke wal-vissen snorkelen. Verder zijn er 9-13 duiken op de 4 & 5-daagse tour en 21-23 duiken op de 8-daagse tour.

Inclusief: transfers in Cairns, tours volgens programma, vlucht Lizard Island-Cairns of omgekeerd, overnachtin-gen in geboekte categorie, alle maaltijden, duiken (incl. duikflessen & lood), gratis cursus riffen, handdoeken, wijn bij maaltijden en niet-alcoholische dranken, niet-duikers kunnen gratis een introductie duik maken.Exclusief: duikverzekering, duikgids, brandstoftoeslag, kosten Great Barrier Reef National Park (AUD 18 per persoon, aan boord te betalen), persoonlijke uitgaven. Extra te boeken: Duikuitrusting per dag: AUD 44. Op alle tours is het mogelijk met Nitrox te duiken (32%). Huur Nitrox computer en ontspanner mogelijk. PADI Nitrox cursus AUD 325, Nitrox vullingen AUD 75 (4 & 5-daagse tour), AUD 150 (8-daagse tour).

Niet-duikers: 10% korting (per tour).

Bij boeking tot 30.04.13 gratis NITROX vullingen voor afvaarten t/m 31.03.14.

Geen toeslag voor personen die alleen reizen en die bereid zijn om een kajuit met een andere persoon te delen.

Elke duiker dient over een duikverzekering te beschikken en een trappenboei (trappenboei incl. bij het huren van uw duikrusting). Gelieve geen harde koffer te voorzien maar een zachte reistas (max. 25 kg) per persoon.

Afwijkende annuleringsvoorwaarden: meer infor-matie bij uw ‚Best of Australia‘-agent.

Dive/Fly Coral Sea 5 dagen / 4 nachten van/naar Cairns (noorden)14 duiken (incl. 2 nachtduiken)

Reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

Check-in aan boord van Spoilsport omstreeks 18.00 uur in Cairns. Aansluitend vaart naar Ribbon Reefs. Bij Cod Hole maakt u kennis met reusachtige baarzen, napoleonvissen, murenes, tonijnvissen en barracuda’s. Maak kennis met de vele koralen, roggen, rifhaaien en schildpadden. Tijdens nachtduiken ziet u krabben, langoesten en kreeften. ’s Nachts gaat u verder naar Osprey Reef in de Coral Sea. Hier heeft u een zicht-baarheid van 30 m en meer. De vaste bewoners hier zijn grijze en witte haaien, zilverpunt- en hamerhaaien. Duik in de grotten en langs de wanden die begroeid zijn met reusachtige koralen en gorgonen. Terugkeer per vlucht naar Cairns en aankomst om 11.00 uur.

Dive/Fly - 5 dagen Code: 13553Reisdata: elke donderdag.geen vertrekken: 27.02.13, 07. & 14.03.13, 11.08. & 21.11.13, 13., 20. & 27.02.14.Prijs per persoon in €

Coral Sea Safari8 dagen / 7 nachten van/naar CairnsCombinatie Cod Hole Expedition & Coral Sea26 duiken (incl. 4 nachtduiken)

Reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

Check-in aan boord van Spoilsport omstreeks 18.00 uur in Cairns. Aansluitend vaart naar Ribbon Reefs. Gecombineerd programma van de 4 & 5-daagse tour, zonder vlucht. Op de 8ste dag terugkeer naar Cairns in de vroege morgen. Transfer omstreeks 8.00 uur naar uw stadshotel.

Coral Sea Safari - 8 dagen Code: 13554Reisdata: elke donderdag.geen vertrekken: 03. & 10.01.13, 27.02.13, 07. & 14.03.13, 11.07. & 21.11.13, 13., 20. & 27.02.14.Prijs per persoon in €

Bezetting met pers. 1 2

10.01.13 - 31.03.13

Budget Cabin 2.174 1.278

Club Cabin 2.530 1.488

Standard Cabin 2.860 1.682

Premium Double Cabin 3.138 1.846

01.04.13 - 31.03.14

Budget Cabin 2.228 1.310

Club Cabin 2.592 1.525

Standard Cabin 2.932 1.725

Premium Double Cabin 3.215 1.891

Fly/Dive - 4 dagen Code: 13552Reisdata: elke maandag.geen vertrekken: 07. & 14.01.13, 04.,11. & 18.03.13, 15.07. & 25.11.13, 10., 17. & 24.02.14.Prijs per persoon in €

LIvEABOARDS QuEEnSLAnD

Duik naar de mooiste riffen van het Great Barrier Reef, het bekende Cod Hole of de koralen van Osprey Reef in de Coral Sea. Ontdek deze onderwaterwereld met een zichtbaarheid tot 45 m! Met een vlucht van Lizard Island naar Cairns of omgekeerd wint u niet alleen 12 uur, u heeft daardoor ook meer tijd om te duiken. u ontvangt een gedetailleerde kaart zodat u reeds vanuit de lucht de duikplaatsen kan ont-dekken. De Spoilsport is een uitstekende, ruime boot met een luxueuze inrichting en de stabiliteit van een motorboot. De 15 cabins bieden plaats aan 30 passagiers met 3 budget cabins en 4 club, standard en premium cabins. De club, standard en premium cabins beschikken over een eigen badkamer, de stan-dard en premium cabins hebben bijkomend zeezicht.

Bezetting met pers. 1 2

10.01.13 - 31.03.13

Budget Cabin 2.459 1.446

Club Cabin 2.837 1.669

Standard Cabin 3.149 1.852

Premium Double Cabin 3.460 2.035

01.04.13 - 31.03.14

Budget Cabin 2.520 1.482

Club Cabin 2.908 1.710

Standard Cabin 3.227 1.898

Premium Double Cabin 3.546 2.086

Bezetting met pers. 1 2

10.01.13 - 31.03.13

Budget Cabin 4.280 2.518

Club Cabin 5.035 2.962

Standard Cabin 5.836 3.433

Premium Double Cabin 6.423 3.778

01.04.13 - 31.03.14

Budget Cabin 4.386 2.580

Club Cabin 5.162 3.036

Standard Cabin 5.982 3.518

Premium Double Cabin 6.584 3.873

Great Barrier Reef

Premium Cabin met badkamer

Page 16: Best of Diving 2013

16

Duikreis LorD Howe isLanD

Duiken op Lord Howe island5 & 7 dagen van/naar sydney of Brisbane en van sydney naar Brisbane of omgekeerd

Lord Howe island - 5 & 7 dagenCode: 22436reisdata:

van/naar Sydney dagelijksjuni-augustus dagelijks behalve maandag & vrijdag

van/naar Brisbane elke zaterdag en zondagjuni-augustus elke zondag

Sydney-Brisbane of omgekeerd mogelijkPrijs per persoon in €

inclusief: vlucht van/naar Sydney of Brisbane, incl. luchthaventaksen & brandstoftoeslagen (stand: jan 13), verblijf in appartementen (selfcatering) of lodge, eiland- en luchthaventransfers, bij verblijf in de lodge ook maaltijden (ontbijt, lunch & diner), handdoeken & strandlakens, duiken incl. duikfles-sen, lood & perslucht, duikuitrusting.

exclusief: duikverzekering, drankjes, persoonlijke uitgaven.

aantal deelnemers: min. 3, max. 10 pers.

14 kg bagagebeperking. U kunt uw hoofd-bagage in uw laatste hotel laten op het va-

steland.

Elke duiker dient over een duikverzekering te beschikken.

Prijs is op basis van de gunstigste boekings-klasse, indien niet meer beschikbaar kunnen hogere klassen worden geboekt, tegen een meerprijs.

Lord Howe island ligt 780 km ten noordoosten van sydney en is omgeven door de zuidelijkste koraal-riffen ter wereld. Hier zijn spectaculaire duiken een feit. Bij de riffen treffen we rifvissen, ongewervelde soorten, rifhaaien, schildpadden en scholen diep-zeevissen. Het maximum aantal bezoekers per dag is 400 personen. De vlucht van sydney of Brisbane naar Lord Howe island duurt ca. 2 uur. Het uitzicht op het eiland met de omliggende riffen evenals de landing op de korte landingsbaan is bijzonder specta-culair. Het transportmiddel op het eiland is de fiets.

reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

Duikspullen moet u ter plaatse te huren, aangezien bagage op de vlucht naar Lord Howe Island beperkt is tot 14 kg per persoon. Bij het plannen van uw reis van/naar Sydney of Brisbane kunt u uw hoofdbagage in het laatste hotel laten. Keuze uit appartementen (selfcatering) of een lodge met alle maaltijden inclusief.

Bij de 5-daagse duikreis zijn 6 duiken inclusief, bij de 7-daagse duikreis 10 duiken telkens met Howea Divers. Tweemaal per dag varen ze naar de duiklocaties van Lord Howe (max. 10-15 min.). Ga op ontdekking naar inheemse soorten en ontdek de steile wanden en grotten van deze exclusieve plaats. Lord Howe Island is voor iedere duiker en natuurliefhebber evenals vo-gelkenner een echt paradijs. Geniet tevens van de familiale sfeer op het eiland.

accommodatie naar keuzeDe Somerset Apartments (selfcatering) zijn centraal gelegen, op loopafstand naar alle belangrijke attracties, tussen Neds en Lagoon Beach. Er zijn gemeenschap-pelijke gas- en grillfaciliteiten. Gratis luchthaventrans-fers, naar de lokale winkels of restaurants. Tegen een toeslag staat een wasservice, fiets en helm alsook een internetaansluiting tot uw beschikking. Voor diegenen die ’s avonds het eiland verlaten is een transit lounge aanwezig. De 1 bedroom apartments zijn omgeven door tropische palmen en beschikken over een slaap- en woonkamer met tv, plafondventilator, radio, koelkast, toaster, magnetron, koffie/thee, waterkoker, servies, een veranda en een douche/wc met haardroger, hand-doeken en strandlakens, bedlinnen.

De Pinetrees Lodge ligt direct aan Lagoon Beach en is slechts door een toegangsweg gescheiden van het strand. In de onmiddellijke omgeving zijn cafés, winkels, een golfterrein en de stranden van de Old Settlement en de Neds. Luchthaventransfers evenals alle maaltijden (ontbijt, lunch & diner) zijn inclusief. Het ruime complex is omgeven door een mooie tuin met palmen, pijnbomen en hibiscusstruiken. De 5 kamercategorieën en de 2 cottages met 3 resp. 4 slaapkamers liggen verspreid in de tuin. Bij het resort hoort een hoofdgebouw met bar, restaurant, lounge, terras, tennisterrein en was-salon. De 7 Palm Units zijn comfortabele kamers in motelstijl met een gerenoveerde badkamer. De kamers zijn voorzien van tapijt, koelkast, plafondventilator, haardroger, koffie-/theefaciliteiten alsook een overdekte terras.

Bezetting met pers. 1 2

5 dagen Somerset

11.01.13 - 22.01.13 2.704 2.074

23.01.13 - 30.04.13 2.312 1.878

01.05.13 - 13.09.13 2.232 1.838

14.09.13 - 19.12.13 2.372 1.908

20.12.13 - 22.01.14 2.772 2.108

23.01.14 - 31.03.14 2.372 1.908

7 dagen Somerset

11.01.13 - 22.01.13 3.596 2.651

23.01.13 - 30.04.13 3.008 2.357

01.05.13 - 13.09.13 2.888 2.297

14.09.13 - 19.12.13 3.098 2.402

20.12.13 - 22.01.14 3.698 2.702

23.01.14 - 31.03.14 3.098 2.402

5 dagen Pinetrees

11.01.13 - 22.01.13 3.144 2.688

23.01.13 - 30.04.13 2.680 2.492

01.05.13 - 13.09.13 2.304 2.218

14.09.13 - 19.12.13 2.548 2.358

20.12.13 - 22.01.14 3.252 2.750

23.01.14 - 31.03.14 2.752 2.552

7 dagen Pinetrees

11.01.13 - 22.01.13 4.236 3.556

23.01.13 - 30.04.13 3.544 3.254

01.05.13 - 13.09.13 3.162 2.980

14.09.13 - 19.12.13 3.406 3.120

20.12.13 - 22.01.14 4.110 3.512

23.01.14 - 31.03.14 3.616 3.314

Somerset Apartments

Pinetrees Boatshed & terras

Howea Divers

Page 17: Best of Diving 2013

BEST OF DIVE 17

Duikbelevenis Rowley Shoals6 & 8-daagse liveaboard van/naar Broome

Reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)Met drankjes en hapjes wordt u tegen 17.00 uur ver­welkomd aan boord van de Great Escape. ’s Nachts zet het schip koers naar de Rowley Shoals om in de ochtend Clerke Reef, op 300 km voor de kust van Broome, te bereiken. Hier heeft u de mogelijkheid de onderwaterwereld van nabij te ontdekken. Duik of snorkel in de blauwe lagune en aanschouw de won­dermooie koralen, de gigantische schelpen en meer dan 600 soorten van de mooiste vissen ter wereld. Met de stroming mee ontdekt u de verscheidenheid van de riffen. Kom oog in oog met bultrugwalvissen, manta’s en zeilvissen. Geniet van de zonsondergang op Bedwell Island, waar u tropische vogels kunt ob­serveren en kunt proeven van een Aussie barbecue. Bij Mermaid Reef treft u grotere haaien zoals de hamer­haai, de zeldzame reuzentandbaarzen en met wat geluk ook zeeschildpadden. Na een schitterende avondduik keert u terug naar Broome waar u in de vroege ochtend aankomt. Transfer naar de luchthaven of naar uw verblijf.

Rowley Shoals - 8 dagenCode: 22237Reisdata:

2013 08.11. 22.11.

2014 01.11. 15.11.

Prijs per persoon in €

Bezetting met pers. 1 2

08.11.13 ­ 15.11.14

Horizon View Stateroom 6.924 4.328

Panoramic View Stateroom 8.124 5.078

Ontdek tijdens een inspirerende reis langs de fas-cinerende noordwestkust van Australië het onder-waterparadijs voor duikers en snorkelaars. Drie spectaculaire atollen met wanden tot 400 m diep. Geniet van de stromingsduiken, nachtduiken, grot-duiken en snorkelen. Afhankelijk van de golfslag, tot meer dan 10 m, zijn constante wijzigingen in het reisprogramma mogelijk.

De Great Escape (bouwjaar 2006) is een luxe motorcatamaran van 26 m, volledig voorzien van airco, en biedt plaats aan 14 passagiers en 5 be-manningsleden. De cabins beschikken over een eigen badkamer, een plasmascherm, DVD-speler en koelkast. De Horizon View cabins zijn uitgerust met een tweepersoonsbed en twee grote patrijspoorten. De Panoramic View cabins hebben een tweepersoons-bed of 2 eenpersoonsbedden en een groot raam. Verder beschikt de Great Escape over een lounge, een buitenwhirlpool, een zodiac en een helipad van waar u een helikoptervlucht kunt maken. Dagelijks zijn tot 4 duiken mogelijk, nachtduik inclusief.

Bezetting met pers. 1 2

02.11.13 ­ 23.11.14

Horizon View Stateroom 4.944 3.090

Panoramic View Stateroom 6.144 3.840

Rowley Shoals - 6 dagenCode: 15222Reisdata:

2013 02.11. 16.11.

2014 09.11. 23.11.

Prijs per persoon in €

LIVEABOARDS WESTERn AuSTRALIA

Great Escape

Stateroom voorbeeld Snorkelen bij de Rowley Shoals

Tandbaars

Inclusief: hoteltransfers in Broome, liveaboard volgens programma, overnachtingen in geboekte categorie, handdoeken, uitstekende maaltijden, koffie/thee, niet­alcoholische drankjes, gebruik van de faciliteiten aan boord, hengeluitrusting, duikfles­sen, lood & perslucht.

Exclusief: duikuitrusting, duikverzekering, alcoho­lische dranken (BYO) en persoonlijke uitgaven.

Extra te boeken: Duikuitrusting: AUD 335 voor de 6­daagse tour & AUD 345 voor de 8­daagse tour per persoon.

Geen toeslag voor individuele reizigers die bereid zijn hun cabin te delen.

Elke duiker dient over een duikverzekering te beschikken en een trappenboei en lamp (incl. bij het huren van uw duikrusting).

Prijzen voor 2014 onder voorbehoud.

De Great Escape kan ook exclusief worden geboekt (max. 14 personen).

Afwijkende annuleringsvoorwaarden: meer infor­matie bij uw ‚Best of Australia‘­agent.

Page 18: Best of Diving 2013

18

Duikreis Christmas islanD

Ver verwijderd van de noordkust van West-australië en nabij indonesië liggen Christmas island en de Cocos (keeling) islands. Christmas island, een indrukwek-kend landschap omgeven door steile hellingen en kleurrijke koraalwanden. Diepzeevissen, schildpadden, rifvissen, rifhaaien en walvishaaien vertoeven hier graag. het eiland is vooral bekend om de grote hoe-veelheid rode krabben die er leven en hun jaarlijkse trek tussen november en januari. het hele jaar kunt u duiken op Christmas island.

Van/naar Perth is het 4-5,5 u vliegen naar Christ-mas island. Van kuala lumpur en Perth vliegt u via Christmas island naar de Cocos (keeling) islands. Op de terugweg van de Cocos (keeling) islands is er opnieuw een tussenlanding op Christmas island. Dit betekent dat beide eilanden gecombineerd kun-nen worden.

reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

U kunt uw eigen duikapparatuur meenemen of die ter plaatse huren. Bij de 8-daagse duikreis zijn 10 duiken inclusief. Tweemaal per dag vaart u naar de duikloca-ties van Christmas Island om de onderwaterwereld te verkennen. Ga op ontdekking en geniet van de scholen hamerhaaien, de grote walvishaaien of de migratie van de rode krabben op Christmas Island. Christmas Island is voor iedere duiker en natuurlief-hebber evenals vogelkenner een echt paradijs. Geniet van uw verblijf op het eiland.

uw accommodatieUw accommodatie ligt in het noordoosten van het eiland, op loopafstand van winkeltjes en restaurants. Bij de standaard categorie behoort een eenvoudige motelkamer (niet-rokers) voorzien van airco en een eigen badkamer. U beschikt verder over een tv, radio, telefoon, haardroger, minikoelkast, koffie-/theefaci-liteiten, toaster en magnetron. Tevens kunt u gebruik maken van een volledig ingerichte gemeenschappe-lijke keuken, wasmachine en gas-/grillfaciliteiten. Een zwembad vindt u bij het zustercomplex (op loopaf-stand). Bij de superior categorie behoort een standaard hotelkamer met eigen badkamer. U beschikt over een tv, radio, WLAN, telefoon, haardroger, minikoelkast, koffie-/theefaciliteiten, toaster en magnetron. Tevens kunt u gebruik maken van de gas-/grillfaciliteiten en het zwembad. Een volledig ingerichte gemeenschap-pelijke keuken en wasmachine vindt u bij het zuster-complex (op loopafstand). Zeezichtkamers zijn tegen een meerprijs boekbaar in beide categorieën. Kamerservice is 2x per week.

toeslag:Seizoenstoeslag 01.12.13-31.01.14 van/naar Kuala Lumpur per persoon € 184

inclusief: vlucht van/naar Kuala Lumpur resp. Perth incl. luchthaventaksen en brandstoftoeslagen (stand: jan. 13), luchthaventransfers op Christmas Island, selfcatering accommodatie volgens geboekte cate-gorie, duiken incl. duikflessen, lood & perslucht, halve dagexcursie Christmas Island.

exclusief: maaltijden en drankjes, duikuitrusting (AUD 70 per persoon/dag, ter plaatse te betalen), duikverzekering, persoonlijke uitgaven.

aantal deelnemers: min. 2, max. 6 pers. per afvaart.

Bagagebeperking van/naar Kuala Lumpur 20 kg plus 5 kg handbagage; van/naar Perth 23 kg plus 7 kg handbagage.

Elke duiker dient over een duikverzekering te beschikken.

De vermelde prijzen zijn gebaseerd op de goedkoopste boekingsklasse voor de vluchten; indien niet beschikbaar kunnen andere boe-kingsklassen gereserveerd worden mits een toeslag.

Christmas Island & Cocos (Keeling) Islands kunnen met elkaar worden gecombineerd.

Bezetting met pers. 1 2

10.01.13 - 31.03.13

Standard 8 dagen van/naar Kuala Lumpur 2.490 2.119

Superior 8 dagen van/naar Kuala Lumpur 2.672 2.210

Standard 8 dagen van/naar Perth 2.582 2.211

Superior 8 dagen van/naar Perth 2.764 2.302

01.04.13 - 31.03.14

Standard 8 dagen van/naar Kuala Lumpur 2.627 2.223

Superior 8 dagen van/naar Kuala Lumpur 2.802 2.310

Standard 8 dagen van/naar Perth 2.704 2.300

Superior 8 dagen van/naar Perth 2.879 2.387

De rode Christmas Island krab

Flying Fish Cove

Christmas island ontdekken8-daagse duikreis van/naar kuala lumpur & Perth

Christmas island - 8 dagenCode: 22623reisdata: van/naar Perth elke di, do, vr & zavan/naar Kuala Lumpur elke za

Prijs per persoon in €

Page 19: Best of Diving 2013

BEST OF DIVE 19

DuIkrEIS COCOS (kEElIng) ISlanDS

Cocos (keeling) Islands ontdekken8 dagen van/naar Perth

Cocos (keeling) Islands - 8 dagenCode: 22634reisdata: van/naar Perth elke di , vr & zaPrijs per persoon in €

Ver verwijderd van de noordkust van West-austra-lië en nabij Indonesië liggen Christmas Island en de Cocos (keeling) Islands.

De Cocos (keeling) Islands bestaan uit 2 koraal-atollen waar diepzeevissen, rifhaaien en manta’s graag vertoeven en waar u unieke duiken kunt maken. Het hele jaar kunt u duiken op de Cocos (keeling) Islands.

Van/naar Perth is het 5-6 uur vliegen naar de Cocos (keeling) Islands. Van kuala lumpur en Perth vliegt u bij heen- en terugreis via Christmas Island. Dit betekent dat beide eilanden gecombineerd kunnen worden.

reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

U kunt uw eigen duikapparatuur meenemen of die ter plaatse huren. Er zijn 10 duiken gepland met Cocos Dive Centre. Tweemaal per dag vaart u naar de duik­locaties om de onderwaterwereld te verkennen. Ga op ontdekking en geniet van de diepzeevissen, manta’s of zeekoeien. De Cocos (Keeling) Islands zijn voor iedere duiker en surfer evenals vogelkenner een echt paradijs. Geniet van uw verblijf op het eiland.

uw accommodatie

De luchthaven van de Cocos (Keeling) Islands bevindt zich op wandelafstand van het dorp, winkels, restau­rants en accommodatie.De standaard accommodatie ligt op ca. 700 m van het dichtstbijzijnde restaurant, supermarkt en café en op 50 meter van de zee. Er zijn 2 fietsen gratis ter beschikking. Naast een veranda met uitzicht op de tuin of zee beschikt elk verblijf over een slaapkamer en een badkamer, tv, dvd, radio, WLAN (betalend), airco, ventilator, haardroger, magnetron, koelkast, koffie­/theefaciliteiten, koelkast, strandlakens & pick­nickset. Een barbecue en een wasserette zijn ook beschikbaar. De superior categorie is gelegen in het dorp, dicht bij restaurants, supermarkten, de golfclub en tennisbanen. Naast een slaapkamer en een badkamer zijn de bunga­lows ook voorzien van een keuken met magnetron, broodrooster, een grote koelkast evenals een terras met uitzicht op de tuin. De bungalows zijn uitgerust met airco, ventilator, tv, dvd, cd­speler, radio, WLAN (betalend), haardroger, strandlakens, koffie­/thee­faciliteiten. Een barbecue, wasmachine en droger zijn hier ook beschikbaar. Koelbox en ijs beschikbaar op aanvraag.

Inclusief: vlucht van/naar Perth incl. luchthaven­taksen en brandstoftoeslagen (stand: jan. 13), luchthaventransfers op de Cocos (Keeling) Islands, selfcatering accommodatie volgens geboekte categorie, duiken incl. duikflessen, lood & pers­lucht, Home Island Tour.

Exclusief: maaltijden en drankjes, duikuitrusting (AUD 40 per persoon/dag, ter plaatse te betalen), duikverzekering, persoonlijke uitgaven.

Extra te boeken:

15 dagen Cocos (Keeling) Islands & Christmas Island combinatie van/naar Kuala Lumpur:

vertrek op zaterdag van Kuala Lumpur via Christmas Island naar Cocos voor 11 dagen incl. 16 duiken. Aansluitende vlucht op dinsdag naar Christmas Island voor 4 dagen en 4 duiken. Terugvlucht naar Kuala Lumpur op zaterdag.

aantal deelnemers: min. 2, max. 4/10 pers. per afvaart.

Bagagebeperking van/naar Perth: 23 kg plus 7 kg handbagage.

Elke duiker dient over een duikverzekering te beschikken.

De vermelde prijzen zijn gebaseerd op de goedkoopste boekingsklasse voor de vluch­ten; indien niet beschikbaar kunnen andere boekingsklassen gereserveerd worden mits een toeslag.

Christmas Island & Cocos (Keeling) Islands kunnen met elkaar worden gecombineerd.

Bezetting met pers. 1 2

10.01.13 ­ 31.03.13

Standard 2.604 2.237

Superior 3.003 2.436

01.04.13 ­ 31.03.14

Standard 2.772 2.349

Superior 3.206 2.566

Een waaier aan koralen Cocos Islands

De zeekoe en de vleermuisvis

Page 20: Best of Diving 2013

20

PaPua New GuiNea

Paradijs voor ontdekkerseen unieke ervaring

uitgebarsten in 1994 - tegenwoordig is dit een vrien-delijke en gastvrije plek. Tijdens de oorlog diende Rabaul als basis voor de Japanners. In de haven en de omliggende wateren liggen vele schepen en vlieg-tuigen die werden vernietigd tijdens de oorlog. Ze zijn gemakkelijk te bereiken vanaf de boot of zelfs recht-streeks vanaf de oever. Naast wrakken zijn er ook enkele mooie riffen in Rabaul. U kunt zowel overdag als ’s nachts het zeeleven bewonderen waaronder zeldzame vissen en verschillende soorten ongewer-velde dieren.

• Gemiddelde zichtbaarheid 15 - 50 m• Diverse vliegtuigwrakken uit W.O.II.

Kimbe Bay & walindi Plantation Resort Kimbe Bay is de thuisbasis van Walindi Diving. De duikschool is wereldwijd erkend en is daarmee één van de beste duikscholen van Papua New Guinea. De eigenaar Max Benjamin, die hier zelf de onderwater-wereld kwam verkennen, bouwde het Walindi Plan-tation Resort. Duikers worden voorzien van het nodige materiaal. Het resort is prachtig gelegen, omgeven door tropische planten en biedt een fantastisch uitzicht op Kimbe Bay. Sindsdien zijn de condities om te duiken in de provincie West New Britain uitstekend. Opvallend zijn de rotsen die vanuit de diepte rijzen tot aan de oppervlakte. De omliggende riffen bieden een habitat voor grote zeezoogdieren. Vaak vertoeven hier hamer-haaien, marlijnen, orca’s, potvissen en verschillende soorten dolfijnen. Op Bali Vitu Group, vanwaar de MV FeBrina koers zet, worden regelmatig potvissen ge-spot. Op de rotsen of pilaren leven gigantische spon-zen, waaierkoralen en rode hoornkoralen. Het heldere water maakt het bovendien ook zeer interessant voor onderwater fotografen. Veel bekroonde foto’s zijn hier gemaakt.

• Gemiddelde zichtbaarheid 15 - 50 m • Orca’s & potvissen (seizoensgebonden)• Pygmeezeepaardjes • Talrijke koralen

Papua New Guinea (PNG) ligt onder de evenaar, ten noorden van australië. Naast het oostelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea omvat Papua New Guinea ook een verzameling eilanden, atollen en koraalriffen. Het hoofdeiland wordt door een cen-trale bergketen, de Owen Stanley Range, met diep ingesneden dalen verdeeld. De twee grootste rivie-ren van het land zijn de Sepik en de Fly River. een ketting van actieve vulkanen, vooral in New Britain, getuigt van de jonge geologie van dit land.

Kristalhelder water, kleurrijke koraalriffen en diepe kloven zijn de droom van elke duiker. Indrukwekkend zijn de perfect bewaarde koraalriffen en de vele vlieg-tuig- en scheepswrakken uit W.O.II. Papua New Gui-nea telt meerdere spectaculaire duikstekken, waarvan de meeste gelegen zijn rond Port Moresby, Madang en het Kimbe schiereiland.

Rabaul & omgevingRabaul is gelegen op de krater van een vulkaan die is

Page 21: Best of Diving 2013

BEST OF DIVE 21

DuIkrEIS PaPua NEw GuINEa

walindi Plantation resort & MV FeBrina Combineer een resortverblijf met een liveaboard

walindi Plantation resortCode: 31386reisdata: dagelijksPrijs per persoon/nacht in €

Het walindi Plantation resort is goed bekend onder duikers. Verken de wateren van kimbe Bay en com-bineer uw verblijf met een liveaboard op de MV FeBrina om de meer afgelegen gebieden van de Bismarck Zee te verkennen.

uw accommodatieHet Walindi Plantation Resort is een klein duikresort aan de westkust van Kimbe Bay, New Britain, omgeven door tropisch regenwoud, op ca. 1 uur rijden van de lucht­haven. Bij het resort hoort een receptie, restaurant, lounge met kleine bibliotheek en videotheek, bar, zwembad met zonneterras en een souvenirwinkel. Draadloos internet en roomservice zijn gratis beschikbaar. Verschillende excursies kunnen worden geboekt evenals het huren van kajaks en snorkelmateriaal. De 12 met riet bedekte bunga­lows liggen in de tuin en zijn uitgerust met kitchenette, koffie­/ theefaciliteiten, plafondventilator, badkamer en terras. Aanvullend hebben de eenvoudige Plantation kamers een badkamer en gemeenschappelijk terras.

Inclusief: overnachting, maaltijden, wasservice.Exclusief: binnenlandse vluchten van/naar Port Moresby, luchthaventransfers van/naar Hoskins, duik­uitrusting (USD 50 per persoon per dag, USD 200 per persoon bij 5 dagen), duikverzekering, milieu belasting (USD 6 per duiker per dag, ter plaatse te betalen, behalve bij duikpakketten in het resort ter plaatse), visum, drankjes, WLAN, persoon lijke uitgaven.Toeslag: Binnenlandse vluchtenPort Moresby­Hoskins­Port Moresby € 333Luchthaventransfers € 68Resort duikpakket incl. 6 duiken05.01.­27.03.13 & 01.12.­19.12.13 € 28828.03.­30.11.13 & 20.12.13­04.01.14 € 315Resort duikpakket incl. 10 duiken 05.01.­31.03.14 & 01.12.­19.12.14 € 48028.03.­30.11.13 & 20.12.13­04.01.14 € 525

In combinatie met de intercontinentale vluch­ten gunstige binnenlandse vluchten.

Elke duiker dient over een duikverzekering te beschikken.

Nitrox mogelijk mits toeslag.

Vluchtkosten van/naar Port Moresby incl. luchthaventaksen & brandstoftoeslag (stand: dec. 12 ­ wijzigingen voorbehouden).

Voor opmaak van het toeristenvisum dient uw paspoort nog 6 maanden geldig te zijn. Verder is 1 pasfoto vereist en een gepast bedrag van ca. 100 Kina in cash (stand dec. 12).

afwijkende annuleringsvoorwaarden: meer infor­matie bij uw ’Best of Australia’­agent.

Bezetting met pers. 1 2

10.01.13 ­ 27.03.13 174 126

28.03.13 ­ 30.11.13 217 157

01.12.13 ­ 19.12.13 174 126

20.12.13 ­ 04.01.14 217 157

Zicht op het zwembad

MV FeBrina van/naar walindireisdata: 2013 Code: 41398

Mid Year Tour 9 dagen: 12.06. 21.06. 30.06. 10.07.* 20.07.** 31.07.

Signature Tour 10 dagen: 02.06. 30.09.

Signature Tour 11 dagen: 26.04. 10.05. 22.05.

Witu Islands Tour 8 dagen: 01.12. 09.12. 17.12.

*van Walindi naar Rabaul, ** van Rabaul naar Walindi

Prijs per persoon in €

Bezetting met pers. 1 2

26.04.13 ­ 17.12.13

9­daagse Mid Year Tour 2.808 2.552

10­daagse Signature Tour 3.340 3.036

11­daagse Signature Tour 3.636 3.304

8­daagse Witu Islands Tour 2.508 2.280

Inclusief: overnachtingen, maaltijden, duiken (incl. fles en lood), afscheidsdiner in resort en luchthaven­transfers, wijn bij diner & wasservice.

Exclusief: binnenlandse vluchten van/naar Port Moresby, duikuitrusting (USD 50 per persoon per dag, USD 200 per persoon voor 5 dagen), duikver­zekering, milieubelasting (USD 6 per persoon per nacht, ter plaatse te betalen), visum, drankjes, persoonlijke uitgaven.

Toeslag: Binnenlandse vluchten Port Moresby­Hoskins­Port Moresby € 333

10% vroegboekkorting: geldig bij boeking minimum 12 maanden voor afreis. Korting niet van toepassing op de vluchten.

In combinatie met de intercontinentale vluch­ten gunstige binnenlandse vluchten.

Elke duiker dient over een duikverzekering te beschikken.

Nitrox mogelijk mits toeslag.

Vluchtkosten van/naar Port Moresby incl. luchthaventaksen & brandstoftoeslag (stand: dec. 12 ­ wijzigingen voorbehouden).

Voor opmaak van het toeristenvisum dient uw paspoort nog 6 maanden geldig te zijn. Verder is 1 pasfoto vereist en een gepast bedrag van ca. 100 Kina in cash (stand dec. 12).

We raden aan een nacht te boeken in het Walindi Plantation Resort voor aanvang van de liveaboard.

afwijkende annuleringsvoorwaarden: meer infor­matie bij uw ‚Best of Australia‘­agent.

Bungalow

MV Febrina Bungalow

MV FeBrina Het stalen schip is 22 meter lang en beschikt over een bijboot. De 8 bemanningsleden en ervaren duikgids zorgen voor het comfort van de max. 12 gasten. Op de 3 decks bevinden zich een lounge, bar, zonneterras en duikplatform. Voor onderwaterfoto en –videografie zijn tafels en speciale stroomaansluitingen aanwezig (110 & 220 Volt). Dagelijks zijn max. 5 duiken mogelijk. Er zijn 7 kajuiten in 4 verschil­lende categorieën: Owner´s Stateroom met tweepersoons­bed en privébadkamer; 2 Deluxe kajuiten met stapelbed en privébadkamer; 2 twee­ en eenpersoonskajuiten met stapelbed en wastafel. Deze kajuiten hebben een ge­meenschappelijke badkamer. Alle kajuiten beschikken over airco, patrijspoort, spiegel, kleerkast, badjassen en haar­droger. Vertrek van Walindi omstreeks 18.00 uur op dag 1 & check­out om 9.00 uur de laatste dag.

Page 22: Best of Diving 2013

22

Nieuw-ZeelaNd

aotearoa - land of the long white Cloudunieke natuur zowel boven als onder water

Bernies Cave Op een diepte van 6m is er een luchtbel waar u even uw buddy kunt groeten.• porae kunnen vaak worden gezien slapend op de

zandbodem• tip voor fotografen: fantastische anemonen

Middle arch Dit is een van de meest populaire duiken bij de Poor Knights. Dit is een geweldige duikplaats voor alle niveaus van duikers. Omwille van de diverse fauna en flora en de variatie onder water zijn duiken onder de 20 m overbodig.• diepte 10-16 m binnen de rotsen• diepte tot 40 m ten zuiden van de rotsen• o.a. verschillende soorten murenen en roggen

landing Bay Pinnacle Een rots op 45 m tot ca. 5m van het wateroppervlak. Een goede duikplaats voor iedereen die vertrouwd is met dieptes - kies uw diepte en duik in spiraal terug naar boven.

Sand Garden Een ondiep rif en rotsachtig gebied met diverse soorten rifvissen. • snappers, kreeften, murenen, baarzen• rif met rotsen en zeewier

Nursery Cove Een ondiep en interessant gebied. Geniet van de hon-derden vissen die u als het ware bewonderen. • rode snappers, verschillende soorten lipvissen, baar-

zen• bijzondere rotsformaties

el Torito Cave Een van de grotten die ontstaan is door de kracht van weer en wind.• machtige grot met de indrukwekkende koepel van

de El Torito Cave

Tie dye arch Bij de Pinnacles (uit zee rijzende rotsen), op ca. 8 km afstand van de Poor Knights. De duikplaats is geschikt voor iedereen maar omwille van zijn onbeschutte ligging is het niet altijd mogelijk om er te duiken.• kleurrijke anemonen en koralen• bijzondere riffen• gevarieerde fauna• tientallen roggen• maximumdiepte 20 m

Blue Maomao arch Een ondiepe rots genoemd naar de blauwe „Maomao“. Hier wordt wel eens gezegd dat dit zoals duiken is in een kathedraal. Veelbelovend dus!• blauwe tandbaarzen & vrij zwemmende gele murenen • maximumdiepte 15 m

Fred‘s Pinnacle Deze opvallende rots torent 10 m boven de oceaan uit.• scholen roze tandbaarzen• een van de beste plaatsen voor makrelen of tonijnen

Maomao arch Een tunnel dwars door Tawhiti Rahi Island. Langs beide zijden toegankelijk en een zeer rijk gebied.• koraalduivels, scholen rifbaarzen (Demoiselles)• bij oostelijke deining is de stroming te sterk om er

te duiken

Kia Ora! Nieuw-Zeeland heet u van harte welkom. Het mooiste uiteinde van de wereld, ongelooflijke natuurtaferelen en een hartelijke, warme bevolking wachten op u. Plan vooraf in uw autorondreis of reis per camper enkele duikdagen want ook dit heeft Nieuw-Zeeland te bieden!

Nieuw-Zeelanders zijn vriendelijke en ontspannen men-sen. En wanneer de Maori zijn tong naar u uitsteekt, is dit geen waarschuwing aan uw adres, maar een vriendelijke begroeting! Hier vindt u geen giftige dieren maar wel de zeldzame Hector‘s dolfijnen, kiwi‘s of Yellow Eyed Penguins. Raften, bungy jumping, jetboa-ting, paragliding, parachutespringen, helikoptervluchten, zeilen, kajakken, wandelen, fietsen, vissen, diepzee-vissen, zwemmen en duiken zijn enkele activiteiten die hier mogelijk zijn. In Nieuw-Zeeland zal u zich niet vlug vervelen!

Poor Knights islands Een onbewoonde eilandengroep ca. 25 kilometer voor de oostkust ten noorden van Auckland. De eilanden bestaan uit twee grote eilanden Tawhiti Rahi en Aorangi en enkele andere kleinere eilanden, zoals de Motu Kapiti, Aorangaia en Archway Island. Ze zijn van vul-kanische oorsprong en rijzen tot 240 m boven de zeespiegel. Onder water vindt u kliffen en onderzeese grotten. De beschermde eilanden mogen niet bezocht worden zonder speciale toestemming. Het gebied tot 800 m voor de kust is een natuurreservaat waardoor vissen hier verboden is. De eilanden behoren tot de meest populaire duikbestemming van Nieuw-Zeeland en zijn vanuit Tutukaka te bereiken.• Paring van pijlstaartroggen: maart

Northern arch Een verticale geul met een diepte tot 37 m is perfect voor de gevorderde duiker. Buiten de Arch zakt de bodem snel weg voorbij 60 m.• murenen en langoesten, kleurrijke sponzen en ane-

monen• scholen baarzen, makrelen & rifbaarzen tussen 12-25 m• pijlstaartroggen vanaf 10 m • makrelen en tonijnen

Page 23: Best of Diving 2013

BEST OF DIVE 23

DuIkEn nIEuw-ZEElanD

Duiken bij de Poor knights Islands2, 3 of 4 dagen van/naar Tutukaka

Duikpakket - 2, 3, 4 dagen of meerCode: 52526Reisdata: dagelijksPrijs per persoon in €

Bezetting met pers. 1 2

10.01.13 - 31.03.14

1 nacht - 2 duiken 292 229

2 nachten - 4 duiken 583 457

3 nachten - 4 duiken 709 520

3 nachten - 6 duiken 874 686

Plan tijdens uw autorondreis enkele duiken in bij de Poor knights Islands, één van de beste duiklocaties in nieuw-Zeeland. Vanuit auckland is het 2,5 uur rijden naar Tutukaka. naast de vele spectaculaire grotten ziet u hier dolfijnen, scholen vissen en wie weet zelfs de paring van de pijlstaartroggen in maart.

Inclusief: afhankelijk van het duikpakket 1-3 duik-uitstappen met Dive Tutukaka incl. 2 duiken met duikuitrusting & lunch per dag, 1-3 overnachtingen in twee- of eenpersoonskamer inclusief ontbijt in Oceans Resort Hotel.Exclusief: duikverzekering, drankjes, overige maal-tijden en persoonlijke uitgaven.Extra te boeken: 3-daagse PADI Open Water duik-cursus NZD 599, 5-daagse PADI Open Water duik-cursus NZD 799, 2-daagse Advanced Open Water duikcursus NZD 690 - exclusief overnachtingen.

Wrakduiken: MNZS Tui & HMNZS Waikato, 1 duik-uitstap met 2 duiken vanaf NZD 225 incl. duikuit-rusting.

Elke duiker dient over een duikverzekering te beschikken.

Reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

Het duikpakket omvat 1 tot 3 nachten in Oceans Resort Hotel inclusief ontbijt en 1 tot 3 dagen duiken bij de Poor Knights Islands met telkens 2 duiken per dag inclusief duikuitrusting en lunch. Dive Tutukaka vaart dagelijks (2 duiken per uitstap) naar de eilanden. Verlenging van het pakket is dus steeds mogelijk. Vertrek vanuit de haven om 8.00 uur en terug om 16.00 uur. Andere beziens-waardigheden in de regio zijn de Abbey Caves, Whan-garei Falls en AH Reed Memorial Kauri Park.

uw accommodatieOcean Resort Hotel kijkt uit op de jachthaven en ligt op 5 minuten wandelen van het duikcentrum. Het hotel heeft een restaurant, een bar en een zout-waterzwembad. Er is gratis parking en barbeque faciliteiten. Alle 27 kamers zijn voorzien van een bad-kamer, bureau, telefoon, internet (tegen betaling), kluisje, koffie-/theefaciliteiten, tv, haardroger en strijkijzer/-plank.

Poor Knights

Poor Knights Islands

Kamervoorbeeld

Tutukaka MarinaPoor Knights Islands

Page 24: Best of Diving 2013

24

French Polynesia

Tahiti & haar eilandensociety islands & Tuamotu archipel

society islandsDe hoofdarchipel van Frans-Polynesië met bergachtige, groene eilanden van vulkanische oorsprong en omzoomd met koraalriffen. De belangrijkste eilanden zijn Tahiti, Bora Bora, Moorea, Huahine, Raiatea en Taha’ a.

• manta‘s tussen juli en september• bultrugwalvissen tussen augustus en oktober• maximumdiepte 30 m

Raiatea - het „heilige“ eilandHet betoverende eiland is door hetzelfde rif omgeven als Taha‘a en houdt omwille van haar legendes vele bezoekers in de ban. Van de Faaroa krater naar de gelijknamige en enige bevaarbare rivier in de Society Islands tot talrijke water­vallen en zeldzame bloemen zoals de „apetahi tiare“ die enkel te vinden is op Temahani, de hoogste top van het eiland.Raiatea is een geliefde duikbestemming. De combina-tie van ideale weersomstandigheden, prachtige koralen en talrijke lagunes die ook toegankelijk zijn voor sche-pen vanuit open zee vormen een grote aantrekkings-kracht voor watersporten.

In de „Japanse tuin“ kunnen beginnende duikers ge-nieten van de prachtige flora terwijl de meer ervaren

duikers de grotten tussen Raiatea en Taha‘a kunnen verkennen. Als afsluiter van de duikmogelijkheden op Raiatea is er nog het Nordby wrak, een prachtige drie-master uit 1900.

• rifhaaien, napoleonvissen, wrakken & grotten• Norby wrak• Teavapiti Passage & haaien

Taha‘a - „het vanille“ eilandTaha‘a is een paradijs met een smaragdgroene lagune omringd door kleine eilandjes met prachtige witte zandstranden. De naam vanille komt van de orchidee die op de vele plantages groeit. De zoete geur over-heerst het eiland, de oevers van de lagune en de kleine dorpen in de heuvels.De glinsterende lagune is een paradijs voor duikers en zeilers. Ze is door twee kanalen verbonden met de oceaan.

• Paipai Passage met gele koralen, witpunthaaien, rifhaaien en tonijn

• Ceran Hooks Passage• adelaarsroggen, napoleonvissen, barracuda‘s en

murenen

laat u betoveren door Tahiti en haar eilanden! Tro-pische vulkanische eilanden met prachtige stranden en kristalhelder water, weelderige vegetatie met regenwoud en koele watervallen, kokospalmen aan parelwitte verlaten stranden en immer vrolijke ei-landbewoners. Deze parel van de Zuidzee moet u gewoon zien en beleven!

Tahiti beschikt over een tropisch klimaat met een gemiddelde watertemperatuur van 26 graden. Een 3mm wetsuit of shorty is hier meer dan voldoende. Met meer dan 100 duikplaatsen is Tahiti absoluut een paradijs voor duikers ­ naast meer dan 1000 verschil-lende soorten vissen vindt u er lagunes, kanalen, steile wanden, atollen en eilanden. Haaien en schild-padden zijn beschermde diersoorten op Tahiti.

De duikplaatsen zijn geschikt voor iedereen. Op alle eilanden zijn er telkens 3 soorten duiken mogelijk.De lagunes bieden prachtige koralen en kleurrijke scholen vissen. De buitenste riffen verrassen met meerdere soorten roggen, barracuda‘s, schildpadden, dolfijnen, murenen, napoleonvissen, tonijn en haaien. En in de kanalen of passages tussenin zijn onvergetelijke driftduiken moge-lijk.Tussen juli en november zijn er bultrugwalvissen te spotten.

Page 25: Best of Diving 2013

BEST OF DIVE 25

Bora Bora - „parel van de Pacific“Een uitgedoofde vulkaan te midden van één van de mooiste lagunes ter wereld. Drie bergen kenmerken dit eiland.De kristalheldere lagune, omgeven door kleinere paradijselijke eilanden, is van een onbeschrijfelijke schoonheid. Op een van deze motu is de landings baan, op andere motu‘s bevinden zich de luxe resorts.

Op Bora Bora is er voor elke duiker wat wils. Een van de populaire duikplaatsen is ongetwijfeld “Anau”, de plaats om manta’s te ontdekken. U treft er verschil­lende soorten roggen waaronder ook de luipaardrog die hier in grote getale aanwezig is. In het noorden van het eiland en net buiten de lagune is er de “witte vallei”. Deze duikplaats dankt zijn naam aan het be­toverende witte zand en de spectaculaire muur be­groeid met koraal. Het is meteen ook een trekpleister voor duizenden kleurrijke vissen vergezeld van scho­len barracuda‘s en haaien. “Tupitipiti” staat bekend als één van de mooiste duikspots van Polynesië. De steile wanden begroeid met koralen en sponzen bie­den een waar kleurenspel en een geliefde thuis voor grote haaien, tonijn en barracuda.

• citroenhaaien & zwartpuntrifhaaien, zeeschildpadden, tonijn & barracuda‘s

• jackfish (makrelen)• Teavanui Passage

Tuamotu ArchipelDeze archipel beslaat een oppervlakte van meer dan 20.000 km². Hier treft u de bekende duikgebieden en parelkwekerijen. Fakarava, Rangiroa, Tikehau en Manihi zijn de meest bekende atollen.

Fakarava – tussen hemel & aardeHet tweede grootste atol is 60 km lang & 25 km breed. De twee belangrijkste dorpen zijn Rotoava en Tetamanu. Rotoava ligt in het noordoosten aan het 1 km brede rif Garuae. Tetamanu ligt bij het zuidelijke rif Tumakohua.Het atol is met zijn 6 buureilanden door UNESCO op­genomen ter bescherming van het ecosysteem op het eiland: een bijzondere fauna & flora, waaronder de zeldzame ijsvogel, de Tuamotu palmen en de schaal­dieren in de lagunes zoals mosselen en kreeften. Be­zoekers kunnen naast een pearl farm, ook een fabriek bezoeken waar zeekomkommers worden gerookt evenals het inheemse dorp Tetamanu waar de eerste katholieke kerk in 1874 uit koraal werd gebouwd.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn uiteraard de zo goed als ongerepte duikstekken waar trekkers­vissen, baarzen, barracuda‘s, roggen, hamerhaaien en tijgerhaaien zich bijzonder goed thuis voelen.

Toau - het „geheime“ atolDe gelijknamige plaats Toau telt slechts 11 inwoners en is enkel per boot te bereiken. De onderwaterwereld is hier adembenemend en omvat kloven en galerijen. Met wat geluk kan u hier een ballet van manta‘s aan­schouwen of ontdekt u een familie tijgerhaaien.

• diepte 10-30 meter • Garuae Passage met barracuda‘s, tandbaarzen &

roggen• Tumakohua Passage• hamerhaaien & adelaarsruggen (november-april)• manta‘s (juli-oktober)• rifhaaien (mei-juni)• barracuda‘s, zeeschildpadden, napoleonvissen, haaien

& dolfijnen (hele jaar)• voortplanting van tandbaarzen (mei-juni)• hoogtepunten: bultrugwalvissen & walvishaaien

(seizoen), manta‘s

Page 26: Best of Diving 2013

26

Duikreis TahiTi

Ontdek de society islands aan boord van een zeilschip4, 5, 6 dagen of meer van/naar raiatea

Duikcruise - 4 dagen & meerCode: 52449reisdata: dagelijks op aanvraag

Prijs per persoon in €

Bezetting met pers. 2 4*

01.02.13 - 30.04.13

4 dagen 1.495 1.308

5 dagen 1.838 1.604

6 dagen 2.097 1.831

7 dagen 2.426 2.114

8 dagen 2.754 2.398

9 dagen 3.083 2.683

01.05.13 - 31.05.13

4 dagen 1.349 1.186

5 dagen 1.655 1.451

6 dagen 1.888 1.656

7 dagen 2.182 1.911

8 dagen 2.476 2.166

9 dagen 2.770 2.421

01.06.13 - 30.09.13

4 dagen 1.495 1.308

5 dagen 1.838 1.604

6 dagen 2.097 1.831

7 dagen 2.426 2.114

8 dagen 2.754 2.398

9 dagen 3.083 2.683

01.10.13 - 31.12.13

4 dagen 1.349 1.186

5 dagen 1.655 1.451

6 dagen 1.888 1.656

7 dagen 2.182 1.911

8 dagen 2.476 2.166

9 dagen 2.770 2.421

raiatea, huahine, Tahaa en Bora Bora behoren tot de society islands van Frans-Polynesië. u verblijft aan boord van het 15-meter lange zeilschip „Niyati“, er zijn twee 2-persoonskajuiten die elk voorzien zijn van een eigen toilet. er is een ruime woonkamer met dvd-speler en een gemeenschappelijke badkamer met douche. De zitruimte op het dek is voorzien van een zonnezeil en het platform achteraan beschikt over een douche met zoetwater.

inclusief: luchthaventransfers in Raiatea, over-nachtingen in de geboekte categorie (4*=4 per-sonen die samen reizen), gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen, alle maaltijden incl. water en warme dranken, gebruik van de faciliteiten aan boord. Duiken: 3 dagen=5 duiken; 4 dagen=6 duiken; 5 dagen=7 duiken; 6 dagen=8 duiken; 7 dagen=9 duiken; 8 dagen=10 duiken; 9 dagen=11 duiken) incl. duikuitrusting & duikverzekering.

exclusief: alle andere dranken, optionele excur-sies en persoonlijke uitgaven.

extra te boeken: overige duiken per persoon per duik € 49, nachtduik € 59, ter plaatse bij te boeken en te betalen.

aantal deelnemers: min. 2, max. 4 personen.

Gelieve geen harde koffer mee te nemen maar een zachte reistas (max. 23 kg) plus handbagage per persoon.

afwijkende annuleringsvoorwaarden: meer info bij uw „Best of Australia“-agent.

DuikplatformRifhaaien

reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)Pick up vanaf de luchthaven en transfer naar de Niyati. Check-In en Check-Out tussen 8.00 en 10.00 uur. De route is afhankelijk van de weersomstandigheden en de wensen van de passagiers. De tour bestaat uit 4, 5 of 6 dagen en kan individueel worden verlengd. Een voorbeeldroute voor cruises van max. 5 dagen: Raiatea - Taha´a - Raiatea. Bij de tours tot 8 dagen is bijkomend Huahine of Bora Bora opgenomen. Bij een 4-daagse tour zijn 6 duiken gepland en bij een 5-daagse tour 7 duiken. Dit zijn 1 tot 2 duiken per dag waarbij tijdens langere routes slechts 1 duik kan worden gegarandeerd. Nachtduiken is mogelijk mits toeslag. Beginnende duikers en „Open Water“ duikers zijn welkom maar sommige duiken, zoals bijv. stromingsduiken (die meer ervaring vereisen) zijn niet mogelijk. Naast duiken kunt u ontspannen op het zonnedek, snorkelen, genieten van de mooie stranden of een optionele (land)excursie maken. Voor het lichamelijke welzijn wordt eveneens gezorgd.

EetruimteNiyati zeilschip

Page 27: Best of Diving 2013

27

Duikreis TahiTi

Tuamotus verkennen per catamaran9 dagen of meer van/naar Fakarava

Duikcruise - 9 dagenCode: 52377reisdata:

2013 29.01. 08.03. 21.05. 09.06. 28.06. 07.07. 16.07. 26.07. 04.08. 01.09. 30.10. 15.11. 24.11. 03.12. 12.12.

Prijs per persoon in €Bezetting met pers. 1 2

29.01.13 - 06.02.13

9 dagen Standard Cabin Non Diver

3.720 2.480

9 dagen Standard Cabin 4.320 2.880

9 dagen VIP Cabin 4.920 3.280

08.03.13 - 16.03.13

9 dagen Standard Cabin Non Diver

4.320 2.880

9 dagen Standard Cabin 4.920 3.280

9 dagen VIP Cabin 5.520 3.680

21.05.13 - 30.06.13

9 dagen Standard Cabin Non Diver

3.720 2.480

9 dagen Standard Cabin 4.320 2.880

9 dagen VIP Cabin 4.920 3.280

07.07.13 - 09.09.13

9 dagen Standard Cabin Non Diver

4.320 2.880

9 dagen Standard Cabin 4.920 3.280

9 dagen VIP Cabin 5.520 3.680

30.10.13 - 20.12.13

9 dagen Standard Cabin Non Diver

3.720 2.480

9 dagen Standard Cabin 4.320 2.880

9 dagen VIP Cabin 4.920 3.280

De eilanden van de Tuamotu archipel zijn de bekendste duikplekken in Frans-Polynesië. De 18-meter catamaran aqua Tiki ii telt meerdere kajuiten: een ViP cabin met een tweepersoonsbed, drie standard cabins waarvan 2 met een tweepersoonsbed en 1 met 2 éénpersoonsbedden. Deze kajuiten beschikken over airconditioning (3 uur per dag), een cd-speler en iPod station. Verder biedt de catamaran een ruime lounge incl. bar en leeshoek, tv en dvd-speler. De zitruimte op het dek is voorzien van een zonnezeil en de netten vooraan nodigen uit om te zonnebaden.

inclusief: luchthaventransfers in Fakarava, over-nachtingen in de geboekte categorie, alle maaltijden en water, gebruik van de faciliteiten aan boord en duikuitrusting.

exclusief: duikverzekering, overige dranken, op-tionele excursies en persoonlijke uitgaven.

aantal deelnemers: min. 2, max. 9 personen (8 duikers).

Toeslag: Seizoenstoeslag op 24/12

en/of op 31.12 per persoon € 150

Elke duiker dient over een duikverzekering te beschikken.

Gelieve geen harde koffer mee te nemen maar een zachte reistas (max. 25 kg) plus hand-bagage per persoon.

afwijkende annuleringsvoorwaarden: meer info bij uw „Best of Australia“-agent.

Manta

reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)Pick up aan de luchthaven en transfer naar de Aqua Tiki II. De route is afhankelijk van de weersomstan-digheden en de wensen van de passagiers. De tour bestaat uit 9 dagen en kan individueel worden verlengd. Een voorbeeldroute voor cruises van max. 11 dagen: Fakarava - Tahanea - Kauehi - Toau - Fakarava. Er zijn 2 duiken per dag voorzien behalve op dag van aankomst en vertrek. Beginnende duikers en „Open Water“ duikers zijn welkom maar sommige duiken zoals b.v. stromingsduiken die meer ervaring vereisen zijn niet mogelijk. Naast duiken kan u ontspannen op het zonnedek of in de netten, kajakken, vissen en snorkelen of genieten van de mooie stranden. Er is ook een optioneel bezoek naar een pearl farm. Voor het lichamelijke welzijn wordt eveneens gezorgd.

Diner aan boordDuikers onderweg

Aqua Tiki II

Page 28: Best of Diving 2013

28

Fiji

Bula - Welkom in FijiDe vriendelijke eilanden

Meow, Humann Nature, Undenaiable, E6 & Mount Mutiny. De twee laatste zijn onderzeese bergen. Vati-I-Ra is een 7 km breed kanaal waar steevast een goede stroming staat die het barrièrerif voorziet van de nodige voeding. E6 ligt in het midden van het smalste punt van het kanaal. Naast zachte koralen en waaierkoralen zijn er ook kleine grotten, gorgonen en rotsformaties waar u in kunt duiken. Naast grote kreeften, slakken, sepia’s & krabben treft u ook scholen barracuda’s, Jack Fish en hamerhaaien en adelaarsroggen.

• Tip voor fotografen: E6! • Mount Muiterij: Rainbow Wall met zachte koralen • 20-40 meter diepte

Lomaiviti groepDeze provincie ten oosten van het eiland Viti Levu bestaat uit zeven grote eilanden en andere kleine, vaak onbewoonde eilanden, gelegen in de Koro Sea.

Belangrijke duiklocaties zijn Wakaya en Gau Island, zoals Jim’s Alley en de Nigali passage.

• Diversiteit van vissen• Tip voor macro fotografen: Jim’s Alley! • Manta’s en veel verschillende soorten haaien • Koraalriffen met fantastische zachte koralen! • Nigali Passage: drift dive in een kanaal • Hoogtepunten: grijze rifhaaien en scholen barracuda’s,

snoeken & grote baarzen

Namena Marine Reserve Het beschermde reservaat beslaat 70 km² rond het eiland Namenalala, tussen de eilanden Viti Levu en Vanua Levu. Belangrijke duikspots zijn de North Save-A-Tack Passage en Two Thumbs Up, Tetons & Mushrooms in het zuiden van het Namena Barrier Reef tegenover de Passage. Alle zijn bezaaid met zachte koralen en macro-organismen zoals garnalen en zee-naalden. De Passage is de beste duikplaats. Naast grote scholen horsmakrelen en barracuda’s ziet u ook prach-tige zachte koralen, gorgonen en zwarte koralen.

• North Save-A-Tack Passage: steile wand en plateau met stroming• Grijze rifhaaien en witpunthaaien • ca. 30 meter diepte• verscheidenheid aan rifvissen

„Fiji me“ is dé slogan om uw Zuidzee-droom waar te maken. in een wereld van meer dan 333 eilanden en talloze, mogelijke activiteiten, heeft u de zekerheid een onvergetelijke tijd door te brengen. Of u nu van duiken, wandelen, zwemmen, zonne-baden of eenvoudigweg van de legendarische Fiji-aanse gastvrijheid houdt, „Fiji me“ is waar u moet zijn. Bula - Welkom op Fiji!

Duikplaatsen tussen Viti Levu & Vanua LevuDe Fiji-eilanden behoren tot de top 10 van de meest populaire duikbestemmingen. De koraalriffen zijn omgeven door grote lagunes en eilanden waarvan u het meeste leven treft in de rifpassages en de kanalen die de lagunes verbinden met de oceaan. De over-vloedige en kleurrijke onderwaterwereld biedt harde en zachte koralen, drop offs, grotten en wrakken. Talrijke verschillende soorten vissen, meerdere soor-ten koralen en sponzen evenals een groot aantal schaaldieren, weekdieren, wormen en andere onge-wervelde dieren. Bovendien ontmoet u regelmatig haaien, dolfijnen, bultruggen, zwaard- en potvissen, manta’s, tonijn, tandbaarzen en zeeschildpadden. De beste duiklocaties vindt u op het eiland Viti Levu en Vanua Levu: Bligh Water gebied, Lomaiviti groep en het Namena Marine Reserve.

Bligh Water gebiedHet gebied ligt ten noordoosten van het eiland Viti Levu, en is genoemd naar Captain William Bligh (Muiterij op de Bounty). Belangrijke duiklocaties zijn Vati-I-Ra, Cat´s

Page 29: Best of Diving 2013

BEST OF DIVE 29

DuIkrEIS FIjI

Duiksafari in Fiji8 & 11 dagen van/naar Lautoka op Viti Levu

Triangle - 8 dagen Code: 41461reisdata:

2013 09.02. 16.03. 23.03. 20.04. 29.06. 06.07. 07.12.

2014 15.02. 22.02. 22.03. 29.03. 26.04. 03.05. 31.05. 07.06. 05.07. 12.07. 27.09. 04.10. 01.11. 08.11. 06.12.

2015 14.02. 21.02. 21.03. 28.03. 25.04. 02.05. 07.07. 18.07. 26.09. 03.10. 31.10. 07.11. 05.12.

Prijs per persoon in €Bezetting met pers. 1 2

09.02.13 - 06.12.14 4.129 2.867

14.02.15 - 05.12.15 4.241 2.945Fiji behoort voor vele duikers tot de top 10 beste duikbestemmingen ter wereld. u vindt er een schat aan unieke koralen en tropische vissen. De onderwater formaties met tunnels en kanalen zijn boeiend en omwille van de stromingen voorzien van scholen barracuda’s, jack Fish, roggen en haaien. Het 40 m lange schip „Nai’a“ is gebouwd voor 18 passagiers met 9 Stateroom kajuiten met eigen badkamer en 13 bemanningsleden.

Inclusief: luchthaven-/hoteltransfers Nadi, over-nachtingen in Stateroom kajuit met badkamer, hand-doeken, alle maaltijden incl. wijn bij diner, duiken (incl. fles, lood & perslucht, trappenboei, lamp). Exclusief: brandstoftoeslag, duikuitrusting, duik-verzekering, Nitrox, persoonlijke uitgaven.

Extra te boeken: Duikuitrusting: jacket (BCD) & ontspanner telkens USD 50 bij de 8-daagse tour & USD 70 bij de 11-daagse tour, computer USD 80 bij de 8-daagse tour & USD 115 bij de 11-daagse tour. Overig duikmateriaal dient u zelf te voorzien.

PADI Nitrox cursus USD 225, Nitrox vullingen (32%) mogelijk mits meerprijs: USD 150 bij de 8-daagse tour & USD 210 bij de 11-daagse tour.

Niet-duikers: USD 100 korting (per tour).

Geen toeslag voor singles die bereid zijn een kajuit te delen.

Elke duiker dient naast een duikverzekering een veiligheidsfluitje bij zich te hebben.

Prijzen vanaf 01.04.14 onder voorbehoud!

Afwijkende annuleringsvoorwaarden: t.o.v. de algemene reisvoorwaarden: vanaf 180 dagen voor vertrek 20% van de reissom en vanaf 90 dagen voor vertrek bedragen de annuleringskosten 100% van de reissom.

Kleurrijke riffen

Triangle Bligh Water, Namena & Lomaiviti 11 dagen/10 nachten van/naar Lautoka38 duiken (incl. 9 nachtduiken)

reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

Het programma van de 11-daagse tour is hetzelfde als de 8-daagse tour, met een langer verblijf op be-paalde duiklocaties.

Triangle Bligh Water, Namena & Lomaiviti 8 dagen/7 nachten van/naar Lautoka26 duiken (incl. 6 nachtduiken)

reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

Transfer om 13.00 uur van de luchthaven van Nadi of uw hotel naar de haven en check-in. Afvaart omstreeks 14.00 uur. In de namiddag is er een check dive. Verder naar het noordoosten richting Bligh Water. Tijdens deze duiksafari ontdekt u de onderwaterwereld van Fiji met de vele kanalen en onderwater rotsformaties. Geniet van de stromingsduiken en bewonder de grote scholen barracuda’s en Jack Fish en een onnoemelijk aantal soorten rifvissen en kleurrijke koralen. Zo ver-kent u de verschillende duiklocaties van de Fiji-Drie-hoek met Bligh Water, de Lomaiviti groep en het Namena Marine Reserve. Check-out op de laatste dag na het ontbijt (08.00 uur) en transfer naar lucht-haven of hotel.

Triangle - 11 dagen Code: 41470reisdata:

2013 02.03. 06.04. 01.05. 15.06. 29.12.2014 08.03. 12.04. 17.05. 21.06. 18.10.

29.10. 2015 07.03. 11.04. 16.05. 17.10. 14.11.

29.12.Prijs per persoon in €

Bezetting met pers. 1 2

02.03.13 - 29.12.14 5.897 4.095

07.03.15 - 29.12.15 6.055 4.205

Shark ! Stateroom kajuit

Bij de briefing

Duikschip Nai´a Duikdeck

Page 30: Best of Diving 2013

30

MozaMbique

MozambiqueDroomstranden en ongerept afrika

• 24 meter diepte• ca. 30 minuten per boot vanuit Tofo • Grote poetsstations !

Galeria Een drop off van 800 m die ook onder moeilijke om-standigheden kan worden bereikt en met een grote verscheidenheid aan koralen en vissen. Baarzen en manta’s, makrelen (Trevallies, Jack Fish) en duivels-roggen worden hier geregeld gespot. • 30 meter diepte • Stromingsduiken • 10 minuten per boot vanuit Tofo • 3 manta poetsstations !

Crocodile RockHet rif beschikt over een diep bekken met overhangen en kleine grotten, waarin zich heel wat leven afspeelt. Krokodil- en schorpioenvissen, schildpadden, kleine roggen, harlekijn garnalen en diverse rifvissen. • 17 meter diepte • 15 minuten met de boot vanuit Tofo

amazon & oasisDeze riffen liggen ten noorden van Tofo. Beide riffen worden meestal gecombineerd tijdens een dagduik. Er is een verscheidenheid van haaien, roggen, en grote scholen vis. Beide riffen kennen indrukwekkende wanden • 40-50 minuten met de boot vanuit Tofo • Manta poetsstations !

Manta’s, walvishaaien & bultruggenHet bultruggenseizoen begint in juni en eindigt in oktober. Dolfijnen zijn het hele jaar gezien, evenals mantaroggen en walvishaaien. Het beste seizoen voor dolfijnen is van september tot mei, voor manta’s van september tot juni en voor walvishaaien van oktober tot april. Dagelijks worden er tours aangeboden naar walvishaaien, waar u kunt snorkelen met deze oceaan-reuzen - ook geschikt voor niet-duikers. Een machtige ervaring!

Mozambique is een heel groot land en toeristisch gezien vrijwel onontgonnen. De stranden aan de indische oceaan kunnen tot de mooiste op het zuidelijke halfrond worden gerekend. Mozambique is ook een ontdekking voor duikers. Voor een strand vakantie na een safari in zuidelijk afrika zijn de stranden van Mozambique ideaal. Maputo en Vilanculos zijn via Johannesburg en Durban in zuid-afrika makkelijk bereikbaar.

Duikspots in TofoDuiken in Tofo is bijzonder! De wateren zijn sterk onder invloed van temperatuur, stromingen en wind en variëren dan ook het hele jaar. Er zijn momenteel 15 riffen in Tofo met dieptes van 10 tot 40 meter. De meeste duiken zijn langs de kust, het meest afgelegen rif ligt op ongeveer 50 minuten varen.

Manta Reef Duikplaats met wereldklasse! De onderwaterwereld is adembenemend en betoverend. Grote poetsstations met vele rifvissen zorgen voor een voortdurende aan-trekking van manta’s.

Page 31: Best of Diving 2013

BEST OF DIVE 31

DuIkrEIS MOzaMBIquE

Duiken met manta’s in Mozambique11-daagse duikreis van/naar Johannesburg

Via talrijke plantages en het schiereiland Inhambane bereikt u Tofo. Het kleine vissersdorp aan de In-dische Oceaan heeft de laatste jaren bekendheid gewonnen door de positieve feedback van duikers. De hoofdattracties zijn zonder twijfel de manta’s en de walvishaaien. Maak kennis met de schitte-rende onderwaterwereld van Mozambique!

reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

Deze 11-daagse tour start met een binnenlandse vlucht naar Inhambane om 10.55 uur (vliegtijd 1 uur en 45 minuten). Tegen de middag is er een transfer geregeld naar Tofo (20 km). Check-in in de Paradise Dunes Cha-lets voor 10 nachten. Voor uw ontbijt dient u zelf te zorgen. Aankopen worden wel voor u gedaan. Een schoonmaakster zorgt voor de schoonmaak van elke chalet. Boottochten en boodschappen in het centrum worden op aanvraag gedaan. Of verblijf 10 nachten in de Baia Sonambula Guest House inclusief ontbijt.Beleef 9 dagen met telkens 2 duiken per dag. U heeft de keuze om in de ochtend en middag te duiken of beide duiken na elkaar te maken, afhankelijk van het seizoen en het aantal duikers. In het duikpakket zijn 16 duiken inbegrepen. Tegen een toeslag is een 3de duik mogelijk. Verder zijn optionele activiteiten mogelijk: whalewatching tours, quadbike tours, paardrijden, surfen, vissen, wandelen of een Dhow boottocht (Ara-bische zeilboot). Tofo telt 9 bars en restaurants. Fijn-proevers worden hier culinair verwend. Uw tour eindigt op dag 11 met een transfer naar de luchthaven van Inhambane en terugvlucht om 15.25 uur naar Johan-nesburg.

Inclusief: binnenlandse vlucht met LAM van/naar Johannesburg naar Inhambane incl. alle luchthaven-taksen (stand: jan 13), luchthaventransfers, over-nachtingen volgens gekozen categorie, ontbijt (selfcatering in de Paradise Dune Chalets), 16 duiken incl. fles, perslucht en lood, Duitstalige reisleiding.Exclusief: visum, overige maaltijden, duikuitrusting, duikverzekering, optionele activiteiten, persoonlijke uitgaven.Extra te boeken: Duikuitrusting: € 192Combinatie Tofo & Pomene, Tofo & Vilanculos evenals Tofo & Zavora van/naar Johannesburg. De tour is ook mogelijk met een rondreis/safari in Mozambique of Zuid-Afrika. Vraag ernaar bij uw „Best of Africa“-agent.

Gratis NITROX vullingen voor NITROX duikers.

Bij boekingen tot 28.02.13 krijgt u € 136 kor-ting bij een eenpersoonskamer en € 121 bij een tweepersoonskamer in de Paradise Dunes Chalets. Geldig voor reizen tussen 11.01.-20.03.13, 10.04.-20.06.13 & 16.07.-31.10.13. Groepen vanaf 6 personen hebben ter plaatse hun eigen duikboot.Voor uw visum voor Mozambique moet uw paspoort nog 6 maanden geldig zijn, vergezeld met 3 blanco pagina´s en een gepast bedrag van USD 80 cash (stand: jan 13).De beschikbaarheid van vluchten kan niet gegarandeerd worden. De vermelde prijzen zijn gebaseerd op de goedkoopste boekings-klasse voor de vluchten, mits beschikbaar (tegen een toeslag kan evt. ook in een hogere boekingsklasses worden gereserveerd).Een malariakuur is verplicht voor deze reis. Raadpleeg uw huisarts of andere gespeciali-seerde instanties. Elke duiker dient over een duikverzekering te beschikken.

Mogelijke accommodaties:De Paradise Dunes Chalets zijn gelegen op de duinen van Tofo Beach en bieden een fantastisch uitzicht over de baaien van Tofo en Tofinho. Het centrum van Tofo en het duikcentrum liggen op 5-10 minuten lopen. De 6 houten en met riet bedekte chalets zijn uiterst ge-schikt voor selfcateraars. Elke chalet beschikt over 2 slaapkamers, een volledig ingerichte kamer evenals een badkamer met douche en toilet. Bij de uitrusting behoort een kluisje, muskietennet, een ventilator, handdoeken en beddengoed. Bij de chalet is ook een barbecue aanwezig. Vanaf uw terras kunt u het hele jaar vogels en apen observeren, van juni tot oktober zijn bultruggen aanwezig – verrekijker niet vergeten! In de directe omgeving zijn twee restaurants. De schoonmaak van de chalets omvat ook de afwas.

De Baia Sonambula Guest House is hét alternatief in Tofo voor een verblijf naar Europese norm. Dagelijkse schoonmaak en een exclusieve stijl. Het Guest House ligt nabij het strand, op 5 minuten wandelafstand van Tofo en biedt 5 chalets met badkamer, waarvan 3 met uitzicht op zee. Alle chalets zijn uitgerust met muskietennetten, kluisje en een ventilator. De chalets met zeezicht hebben tevens een terras met ligstoelen. De accommodatie be-schikt over een lounge, een bar en 2 grote terrassen met zeezicht waar het ontbijt wordt geserveerd.

Duiken met manta’s - 11 dagenCode: 31377 & 52324reisdata: dagelijksPrijs per persoon in €Bezetting met pers. 1 2

Paradise Dunes Chalet

10.01.13 - 20.03.13 1.830 1.708

21.03.13 - 09.04.13 2.830 2.014

10.04.13 - 20.06.13 1.830 1.708

21.06.13 - 15.07.13 2.830 2.014

16.07.13 - 06.12.13 1.830 1.708

07.12.13 - 10.01.14 2.830 2.014

Baia Sonambula

Baia Sonambula Guest House

Paradise Dunes Chalets

Baia Sonambula

10.01.13 - 05.04.13 2.068 1.883

06.04.13 - 22.04.13 2.228 2.013

23.04.13 - 27.10.13 2.068 1.883

28.10.13 - 13.11.13 2.228 2.013

14.11.13 - 14.12.13 2.068 1.883

15.12.13 - 10.01.14 2.228 2.013

Page 32: Best of Diving 2013

32

Zuid-AfrikA

Zuid-AfrikaEen wereld in één land

• Stierhaaien (oktober-mei) & gitaarhaaien• Optioneel: kooiduiken met haaien

Aliwal Shoal De warme Agulhas stroming brengt naast aangename temperaturen ook een verscheidenheid aan tropische vissen langs de oostkust van Zuid-Afrika en verder naar het zuiden.Duikplaatsen: Cathedral, Raggies Cave, Howards Castle, Inside Edge, Outside Edge, Eelskins, North Eastern Pinnacles, North & South Sands sowie Manta Point • Zandtijgerhaai & hamerhaaien, pijlstaartroggen, dol-

fijnen, murenen, manta’s (seizoensgebonden)• Unieke rotsformaties & grotten• Optioneel: kooiduiken met haaien

Gansbaai Het plaatsje Gansbaai ligt ca. 2,5 uur ten oosten van Kaapstad. Hermanus ligt ca. 30 min ten westen. De voor de kust gelegen eilanden Dyer & Geyser vormen een thuisbasis voor de grote witte haai.• Optioneel: kooiduiken voor duikers en niet-duikers• 4-5 personen per duik (20 minuten)• 4-6 uur ter plaatse

Zuid-Afrika is een wonderbaarlijke reisbestemming. Velen zullen verliefd worden op het prachtige land. Er is zoveel te zien en te beleven, dat één bezoek niet voldoende is om alles te verkennen! de aanwezigheid van manta’s en haaien waaronder in het bijzonder hamerhaaien en de grote witte haai doen beslist het hart sneller slaan van menig duikliefhebber.

Sodwana Bay Dit kleine plaatsje ligt aan de noordoostkust van Zuid-Afrika. De duikplaatsen 2 & 7 Mile Reef liggen in het iSimangaliso Wetland Park, dat behoort tot het werelderfgoed. Een prachtige locatie voor onderwater-fotografen• 2 Mile Reef 1,9 km lang & 900 m breed en 30-tal

duikspots• 7 Mile Reef met een diepte van 22 meter• Grote verscheidenheid van koralen en vissoorten• Witpunthaaien & grijze haaien

Protea Banks Dit is dé duikplaats ter wereld voor het spotten van haaien. Tijgerhaaien, hamerhaaien, stierhaaien en zelfs gitaarhaaien komen hier voor. Zowel Northern Pinnacles als Southern Pinnacles omvatten tal van duikspots.• Northern Pinnacles: 2 grote grottensystemen met

duikmogelijkheden• Southern Pinnacles: diepte tot 40 meter• Grote scholen hamerhaaien mogelijk

Page 33: Best of Diving 2013

BEST OF DIVE 33

SOuTh AFrIcA & MOzAMIBIquE

South African Dive Safari 6 dagen van/naar Maputo, 7 dagen van/naar Durban & 13 dagen van Johannesburg naar Durban

Dive Safari - 13 dagencode: 41416reisdata:

2013 28.01. 18.02. 28.10. 18.11.

Prijs per persoon in €

Bezetting met pers. 1 2

28.01.13 - 18.11.13 2.182 2.058

Tijdens deze begeleide South African Dive Safari combineert u uw duikreis in het ongerepte Mozam-bique & zuid-Afrika met een verkenning van het wereldberoemde Kruger National Park, de beziens-waardigheden langs de Panorama route en het bijzondere Swaziland. Een tour vol ervaringen en indrukken, inclusief 10 duiken.

reisprogramma (Wijzigingen voorbehouden)

Dag 1: Johannesburg - Timbavati (L/D) ca. 470 km. Ontmoeting om 08.00 uur in Garden Court Hotel aan de luchthaven van Johannesburg. Rit door de provincie Mpumalanga en verder langs de Panorama Route. Bezoek aan de Blyde River Canyon met God’s Window, de Three Rondavels en Bourke’s Luck Potholes. Over-nachting: Camping Timbavati Private Nature Reserve.

Dag 2: Timbavati - Kruger NP (O/L/D) ca. 156 km. Wandeling in de voormiddag door het Timbavati Private Game Reserve en bezoek aan het Moholoholo Wildlife Rehabilitation Centre. Het centrum zorgt voor zieke en gewonde dieren en bereidt hen voor op het leven in het wild. ’s Middags is er een game drive safari door het Kruger National Park. Optioneel is een nachtelijke game drive mogelijk met de State National Park Authority. Overnachting: Camping Skukuza.

Dag 3: Kruger NP (O/L/D) ca. 50 km. Het Kruger NP is een van de grootste beschermde reservaten in Afrika en biedt een gevarieerde Afrikaanse fauna en flora. In de voormiddag gaat u op game drive op zoek naar de Big Five. In de namiddag doorreis naar het Camp. Overnachting: Camping Lower Sabie.

Dag 4: Kruger NP - Bilene (O/L/D) ca. 300 km. Na een vroeg ontbijt, verlaat u het dierenrijk en steekt u de grens over naar Mozambique. Overnachting: Cam-ping Complexo Palmeiras.

Inclusief: tour volgens programma in safarivoer-tuig, zonnescherm, 8 overnachtingen op Camping (1 & 2 persoonstenten) en 4 nachten accommoda-ties (1 & 2 persoonskamers) met gemeenschap-pelijke sanitaire voorzieningen, kampeeruitrusting, safaritenten met matras, maaltijden volgens pro-gramma (O=ontbijt, L=Lunch, D=diner), 10 duiken volgens programma, duikuitrusting (uitgezonderd duikcomputer), Engelstalige gids en lokale duik-gidsen.

Exclusief: transfers, dranken, visum, slaapzak, optionele duiken & activiteiten, duikverzekering, persoonlijke uitgaven

Toeslag: Entreegelden nationale parken 13-daagse tour ZAR 420

Aantal deelnemers: min. 8, max. 20 pers.

Extra te boeken:

6 dagen Walvishaaien & manta‘s - duiksafari Mozam-bique van/naar MaputoReisdata: 31.01., 21.02., 31.10. & 21.11.13

7 dagen Haaien - duiksafari Zuid-Afrika van/naar Durban Reisdata: 19.01., 09.02., 02.03., 09.11. & 30.11.13 Prijzen op aanvraag.

Korting bij gebruik van eigen duikuitrusting (5mm aanbevolen).

Bij het opbouwen/afbreken van de kampen en in de keuken is uw medewerking vereist.

Duikverzekering verplicht.

Voor uw visum voor Mozambique moet uw paspoort nog 6 maanden geldig zijn + 3 blanco pagina´s evenals een gepast bedrag in cash van USD 80 (stand: jan 13).

Een malariakuur is verplicht voor deze reis. Raadpleeg uw huisarts of andere gespeciali-seerde instanties.

Afwijkende annuleringsvoorwaarden: meer infor-matie bij uw ’Best of Africa’-agent.

Dag 5 - 8: Bilene - Praia do Tofo (6 duiken - O/L/D) ca. 370 km. Praia do Tofo staat bekend om de wal-vishaaien (beste tijd okt-apr) maar ook manta´s en dolfijnen zijn hier gemakkelijk te spotten. ´s Avonds volgt een briefing van het duikgebied. De volgende 4 dagen vertoeft u langs het rif en het strand van Tofo. In de 3 voormiddagen zijn telkens 2 duiken gepland, waarbij u tegen de middag terugkeert naar Tofo. In de namiddag bent u vrij. Optioneel zijn watersporten mogelijk zoals wind- en kitesurfen. Op een van de avonden is er een interessante lezing door Dr. Andrea Marshall en Dr. Simon Pierce over het werk in The Manta & Whale Shark Research Station. 4 overnachtin-gen: Camping Bamboozi Beach Lodge.

Dag 9: Praia do Tofo - hlane royal NP (O/L/D) ca. 550 km. Vandaag rijdt u naar het zuiden richting Swa-ziland. Met meer dan 30.000 hectare is Hlane het grootste beschermde gebied in Swaziland. ’s Avonds is er een traditionele dansvoorstelling. Overnachting: Camping Hlane Royal NP.

Dag 10: hlane royal NP - Sodwana Bay (O/L/D) ca. 350 km. Na de game drive in de voormiddag ver-laat u Swaziland. Sodwana Bay, in het iSimangaliso Wetland Park, behoort tot ’s werelds top tien duik-bestemmingen met een rijke onderwaterwereld van meer dan 1.200 verschillende soorten vissen. ’s Avonds ontmoet u uw duikgids en volgt een briefing van het duikgebied. 3 overnachtingen: Triton Dive Lodge.

Dag 11 - 12: Sodwana Bay (4 duiken - O/L/D). Tijd om het beschermde Marine Park en de duikspots 2 Mile en 7 Mile te ontdekken.

Dag 13: Sodwana Bay - Durban (O/L/D) ca. 370 km. Langs de kust rijdt u naar uw eindpunt Durban, ook bekend als het surfmekka.

Tijdens de game drive Prachtige onderwaterwereld

Page 34: Best of Diving 2013

34

Artikel 1: ToepassingsgebiedDeze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contractentot reisorganisatie en reisbemiddeling zoals verstaan onder de Bel-gische wet van 16 februari 1994 tot regeling van het contract totreisorganisatie en reisbemiddeling.

Artikel 2: Promotie1. De gegevens in de reisbrochure binden de reisorganisator of de

reisbemiddelaar die de brochure hebben uitgegeven, tenzij:a) wijzigingen in deze gegevens duidelijk, schriftelijk en vóór

het afsluiten van het contract ter kennis van de reiziger zijngebracht; de brochure moet daarvan uitdrukkelijk meldingmaken;

b) er zich naderhand wijzigingen voordoen ingevolge eenschriftelijk akkoord tussen partijen bij het contract.

2. De reisorganisator en/of reisbemiddelaar kan voor bepaalde ofonbepaalde duur het geheel of een gedeelte van zijn reispro-motie schrappen.

Artikel 3: Informatie vanwege de reisorganisator en/of reisbemiddelaar

De reisorganisator en / of reisbemiddelaar zijn verplicht:1. vóór het sluiten van het contract tot reisorganisatie of tot reis-

bemiddeling aan de reizigers schriftelijk mede te delen:a) de algemene informatie betreffende paspoorten en visa en

de formaliteiten op gebied van gezondheidszorg die voor dereis en verblijf noodzakelijk zijn, opdat de reizigers de nodi-ge documenten in orde zouden kunnen brengen. Reizigersvan niet- Belgische nationaliteit moeten bij de betrokkenambassade(s) of consulaat(aten) informeren welke admini-stratieve formaliteiten zij moeten vervullen;

b) informatie over het aangaan en de inhoud van een annule-ring- en/of bijstandsverzekering;

c) de algemene en bijzondere voorwaarden van toepassing opde contracten.

2. ten laatste 7 kalenderdagen voor de vertrekdatum, volgendeinlichtingen aan de reizigers schriftelijk te verstrekken:a) dienstregelingen en tussenstops en aansluitingen alsook,

indien mogelijk, de door de reiziger in te nemen plaats;b) naam, adres, telefoon-, faxnummer en/of e-mail adres van

hetzij de plaatselijke vertegenwoordiging van de reisorgani-sator en/of -bemiddelaar, hetzij de plaatselijke instantiesdie de reiziger bij moeilijkheden kunnen helpen, hetzij recht-streeks de reisbemiddelaar of de reisorganisator.

c) Voor reizen en verblijven van minderjarigen in het buiten-land, de informatie waardoor rechtstreeks contact mogelijkis met het kind of met de persoon die ter plaatse voor diensverblijf verantwoordelijk is.

De hierboven vermelde termijn van 7 kalenderdagen is niet vantoepassing in geval van laattijdig gesloten contract.

Artikel 4: Informatie vanwege de reizigerDe reiziger moet de reisorganisator en/of reisbemiddelaar alle nut-tige inlichtingen verstrekken die hem uitdrukkelijk gevraagd wor-den of die redelijkerwijze een invloed kunnen hebben op het goe-de verloop van de reis. Wanneer de reiziger verkeerde inlichtingenverstrekt en dit tot extra kosten leidt voor de reisorganisator en/ofreisbemiddelaar, mogen die kosten in rekening worden gebracht.

Artikel 5: Totstandkomen van het contract1. Bij het boeken van de reis zijn de reisbemiddelaar of -organisa-

tor ertoe gehouden een bestelbon aan de reiziger te overhan-digen conform de wet.

2. Het contract tot reisorganisatie ontstaat op het ogenblik dat dereiziger, al dan niet via de namens de reisorganisator optre-dende reisbemiddelaar, van de reisorganisator de schriftelijkebevestiging van de geboekte reis ontvangt. Wijkt de inhoud van de bestelbon af van die van de reisbeve-stiging of gebeurt de bevestiging niet binnen uiterlijk 21 dagenna de ondertekening van de bestelbon, dan mag de reizigerervan uitgaan dat de reis niet werd geboekt en heeft de reizi-ger recht op de onmiddellijke terugbetaling van alle reedsbetaalde bedragen.

Artikel 6: De Prijs1. De in het contract overeengekomen prijs kan niet worden her-

zien, tenzij de herziening het gevolg is van een wijziging in :a) de op de reis toegepaste wisselkoersen en/ofb) de vervoerskosten, met inbegrip van de brandstofkosten en/ofc) de voor bepaalde diensten verschuldigde heffingen en belastingen.Er moet dan wel aan de voorwaarde worden voldaan datbedoelde wijzigingen ook aanleiding zullen geven tot een ver-laging van de prijs.

2. De in het contract vastgestelde prijs mag in geen geval wordenverhoogd binnen de 20 kalenderdagen die de dag van het ver-trek voorafgaan.

3. Zo de verhoging 10 % van de totaalprijs te boven gaat, kan dereiziger het contract zonder vergoeding verbreken. In dit gevalheeft de reiziger recht op onmiddellijke terugbetaling van al debedragen die hij aan de reisorganisator heeft betaald.

Artikel 7: Betaling van de reissom1. Behalve uitdrukkelijk anders overeengekomen, betaalt de reizi-

ger, bij de ondertekening van de bestelbon, als voorschot, eengedeelte van de globale of totale reissom zoals in de bijzonde-re reisvoorwaarden bepaald.

2. Indien de reiziger, nadat hij vooraf in gebreke werd gesteld,nalaat het voorschot of de reissom te betalen die van hemwordt geëist, zal de reisorganisator en/of reisbemiddelaar hetrecht hebben de overeenkomst met de reiziger van rechtswegete beëindigen, met de kosten ten laste van de reiziger.

3. Behalve indien op de bestelbon anders wordt overeengeko-men, betaalt de reiziger het saldo van de prijs uiterlijk 1 maandvóór de vertrekdatum, en op voorwaarde dat hem vooraf oftezelfdertijd de schriftelijke reisbevestiging en/of reisdocumen-ten bezorgd worden.

Artikel 8: Overdraagbaarheid van de boeking1. De reiziger kan, vóór de aanvang van de reis, zijn reis overdra-

gen aan een derde, die wel moet voldoen aan alle voorwaardenvan het contract tot reisorganisatie. De overdrager dient tijdigvóór het vertrek de reisorganisator en, in voorkomend geval, dereisbemiddelaar, van deze overdracht op de hoogte te brengen.

2. De overdragende reiziger en de overnemer zijn hoofdelijkgehouden tot de betaling van de totale prijs van de reis en dekosten van de overdracht.

Artikel 9: Andere wijzigingen door de reizigerVraagt de reiziger om een andere wijziging, dan mag de reisorga-nisator en/of de -bemiddelaar alle kosten aanrekenen die daar-door worden veroorzaakt.

Artikel 10: Wijziging door de reisorganisator vóór de afreis1. Indien, vóór de aanvang van de reis, één van de wezenlijke

punten van het contract niet kan worden uitgevoerd, dient dereisorganisator de reiziger zo spoedig mogelijk, en in elk gevalvóór de afreis, daarvan op de hoogte te brengen en hem in telichten over de mogelijkheid het contract te verbreken zonderkosten, tenzij hij de door de reisorganisator voorgestelde wijzi-ging aanvaardt.

2. De reiziger dient zo spoedig mogelijk, en in elk geval vóór deafreis, de reisbemiddelaar of reisorganisator van zijn beslissingin kennis te stellen.

3. Zo de reiziger de wijziging aanvaardt, dient er een nieuw con-tract of een bijvoegsel bij het contract te worden opgesteldwaarin de aangebrachte wijzigingen en de invloed daarvan opde prijs worden meegedeeld.

4. Zo de reiziger de wijziging niet aanvaardt, mag hij de toepas-sing vragen van artikel 11.

Artikel 11: Verbreking door de reisorganisator vóór afreis1. Indien de reisorganisator, vóór de aanvang van de reis, het con-

tract verbreekt wegens een niet aan de reiziger toe te rekenenomstandigheid, heeft de reiziger de keuze tussen:a) ofwel de aanvaarding van een nieuw aanbod van een reis

van gelijke of betere kwaliteit, zonder dat hij een supple-ment dient te betalen: zo de reis die ter vervanging wordtaangeboden van mindere kwaliteit is, moet de reisorganisa-tor het verschil in prijs zo spoedig mogelijk terugbetalen.

b) ofwel de terugbetaling, zo spoedig mogelijk, van alle doorhem op grond van het contract betaalde bedragen.

2. De reiziger kan eveneens, in voorkomend geval, aanspraakmaken op een schadeloosstelling voor het niet-uitvoeren vanhet contract, tenzij:a) de reisorganisator de reis annuleert omdat het minimum

aantal reizigers, voorzien in het contract en nodig voor deuitvoering van de reis, niet werd bereikt en de reiziger, bin-nen de in het contract voorziene termijn en ten minste 15kalenderdagen vóór de vertrekdatum hiervan schriftelijk opde hoogte werd gebracht;

b) de annulering het gevolg is van overmacht, waaronder over-boeken niet is inbegrepen. Onder overmacht wordt verstaanabnormale en onvoorzienbare omstandigheden die onaf-hankelijk zijn van de wil van diegene die zich erop beroepten waarvan de gevolgen ondanks alle voorzorgsmaatrege-len niet konden worden vermeden.

Artikel 12: Gehele of gedeeltelijke niet-uitvoering van de reis1. Indien tijdens de reis blijkt dat een belangrijk deel van de dien-

sten waarop het contract betrekking heeft, niet zal kunnen wor-den uitgevoerd, neemt de reisorganisator alle nodige maatre-gelen om de reiziger passende en kosteloze alternatieven aante bieden met het oog op de voortzetting van de reis.

2. Zo er een verschil is tussen de voorgenomen en de daadwer-kelijk verleende diensten, stelt hij de reiziger schadeloos tenbelope van dit verschil.

3. Indien dergelijke regeling onmogelijk blijkt of indien de reizigerdeze alternatieven om deugdelijke redenen niet aanvaardt, moetde reisorganisator hem een gelijkwaardig vervoermiddel terbeschikking stellen dat hem terugbrengt naar de plaats van hetvertrek, en, in voorkomend geval, de reiziger schadeloos stellen.

Artikel 13: Verbreking door de reizigerDe reiziger kan te allen tijde het contract geheel of gedeeltelijk ver-breken. Indien de reiziger het contract verbreekt wegens een aanhem toe te rekenen omstandigheid, vergoedt hij de schade die dereisorganisator en / of -bemiddelaar lijden ten gevolge van de ver-breking. De schadevergoeding kan forfaitair bepaald worden in debijzondere voorwaarden of in het reisprogramma, maar mag tenhoogste éénmaal de prijs van de reis bedragen.

Artikel 14: Aansprakelijkheid van de reisorganisator1. De reisorganisator is aansprakelijk voor de goede uitvoering van

het contract, overeenkomstig de verwachtingen die de reizigerop grond van de bepalingen van het contract tot reisorganisatie

redelijkerwijs mag hebben, en voor de uit het contract voort-vloeiende verplichtingen, ongeacht of deze verplichtingen zijn uitte voeren door hem zelf dan wel door andere verstrekkers vandiensten en zulks onverminderd het recht van de reisorganisatorom deze andere verstrekkers van diensten aan te spreken.

2. De reisorganisator is voor de daden van nalatigheid van zijnaangestelden en vertegenwoordigers, handelend in de uitoefe-ning van hun functie, evenzeer aansprakelijk als voor zijn eigendaden en nalatigheden.

3. Indien een internationaal verdrag van toepassing is op een inhet contract tot reisorganisatie inbegrepen dienst, wordt de aan-sprakelijkheid van de reisorganisator overeenkomstig dat ver-drag uitgesloten of beperkt.

4. Voor zover de reisorganisator niet zelf de in het reiscontractvoorziene diensten verleent, wordt zijn aansprakelijkheid voorstoffelijke schade en de vergoeding van de derving van het reis-genot samen beperkt tot tweemaal de reissom.

5. Voor het overige zijn de artikelen 18 en 19 van de wet van 16februari 1994 van toepassing.

Artikel 15: Aansprakelijkheid van de reizigerDe reiziger is aansprakelijk voor de schade die de reisorganisatoren/of -bemiddelaar, hun aangestelden en / of hun vertegen-woordigers door zijn fout oplopen, of wanneer hij zijn contractue-le verplichtingen niet is nagekomen. De fout wordt volgens hetnormale gedrag van een reiziger beoordeeld.

Artikel 16: Klachtenregeling1. Vóór de afreis: Indien de reiziger een klacht heeft voor de afreis moethij deze zo snel mogelijk per aangetekend schrijven of tegen ontvangst-bewijs indienen bij de reisbemiddelaar en/of reisorganisator.2. Tijdens de reis: Klachten tijdens de uitvoering van het contractmoet de reiziger zo spoedig mogelijk ter plaatse, op een gepasteen bewijskrachtige manier, melden, zodat naar een oplossing kanworden gezocht. Daarvoor moet hij zich - in deze volgorde - wenden tot een verte-genwoordiger van de reisorganisator, of een vertegenwoordigervan de reisbemiddelaar of rechtstreeks tot de reisbemiddelaar, often slotte rechtstreeks tot de reisorganisator.3. Na de reis:Werd een klacht ter plaatse niet bevredigend opgelostof kon de reiziger onmogelijk ter plaatse een klacht formuleren, danmoet hij uiterlijk één maand na het einde van de reisovereenkomstbij de reisbemiddelaar of anders bij de reisorganisator per aangete-kend schrijven of tegen ontvangstbewijs een klacht indienen.

Artikel 17: Verzoeningsprocedure1. Ingeval van betwisting moeten de partijen eerst onderling een

minnelijke regeling nastreven.2. Mislukt deze poging tot minnelijke regeling binnen een termijn

van 1 tot 3 maanden, dan kan elk van de betrokken partijenaan het secretariaat van de Cel Verzoening van de vzw Geschil-lencommissie Reizen vragen om een verzoeningsprocedure opte starten. Alle partijen dienen ermee in te stemmen.

3. Hiertoe zal het secretariaat aan de partijen een informatiebro-chure, een verzoeningsreglement en een "overeenkomst totverzoening" bezorgen. Zodra de betrokken partijen deze ove-reenkomst (gezamenlijk of afzonderlijk) hebben ingevuld enondertekend, en zodra elke partij een bedrag van 50 euroheeft betaald, zal de verzoeningsprocedure opgestart worden.

4. Overeenkomstig de in het reglement beschreven eenvoudigeprocedure, zal een onpartijdige verzoener daarna contact opne-men met de partijen teneinde een billijke verzoening tussen departijen na te streven.

5. Het eventueel bereikte akkoord zal in een bindende schriftelijkeovereenkomst vastgelegd worden.

Secretariaat van de “Cel verzoening”:Koning Albert II laan 16, 1000 Brussele-mail: [email protected]

Artikel 18: Arbitrage of Rechtbank1. Wordt geen verzoeningsprocedure ingesteld of mislukt deze,

dan heeft de eisende partij in principe de keuze tussen een pro-cedure voor de gewone rechtbank of een arbitrageprocedurevoor de Geschillencommissie Reizen.

2. Voor geëiste bedragen vanaf 1250 euro, kan elke verwerendepartij via aangetekende brief aan de eiser een arbitrageproce-dure weigeren. Zij beschikt hiervoor over een termijn van 10kalenderdagen na ontvangst van de aangetekende brief waar-in wordt aangegeven dat een dossier met een vordering vanaf1250 EUR werd geopend bij de Geschillencommissie Reizen.Onder de 1250 euro staat de mogelijkheid om de arbitrage-procedure te weigeren enkel open voor de reiziger.

3. Deze arbitrageprocedure wordt geregeld door een geschillenre-glement, en kan slechts worden opgestart nadat binnen eenperiode van 4 maanden volgend op het (voorziene) einde vande reis (of eventueel vanaf de prestatie die aanleiding gaf tothet geschil) geen minnelijke regeling kon worden bereikt.Geschillen m.b.t. lichamelijke letsels kunnen enkel door derechtbanken beslecht worden.

4. Het paritair samengesteld arbitraal college doet, overeenkomstighet geschillenreglement, op een bindende en definitieve wijze uit-spraak over het reisgeschil. Hiertegen is geen beroep mogelijk.

Secretariaat van het arbitraal college, en algemeen secretariaat van de Geschillencommissie Reizen:Koning Albert II laan 16, 1000 Brussele-mail: [email protected]

BIJZONDERE REISVOORWAARDENARTIKEL 1: Prijzen

1. Prijzen die telefonisch door onze reserveringsdienst wordendoorgegeven zijn steeds onder voorbehoud. Enkel schriftelijkeprijsbevestigingen zijn geldig.

2. De prijzen zijn berekend op basis van de tarieven en wissel-koersen voor het verblijf, vervoer en de andere diensten in hetbuitenland die op 12 oktober 2012 van toepassing waren.

3. Voor dossiers op maat wordt een service fee aangerekend van20 Euro per persoon.

ARTIKEL 2: Betaling van de reissomBij de ondertekening van de bestelbon betaalt de reiziger eenvoorschot van 25% van de totale reissom te verhogen met even-tuele verzekeringspremies.Er zijn afwijkingen mogelijk op onze algemene betalingsvoor-waarden n.a.v. specifieke reisaanbiedingen of afwijkende beta-lingsvoorwaarden van één van onze leveranciers. In geval vanafwijkende betalingsvoorwaarden worden deze uitdrukkelijk ver-meld op de offerte en/of bestelbon.

Artikel 3: FormaliteitenDe reiziger dient kennis te nemen van de informatie inzake de tevervullen formaliteiten die hem in de brochure, in de offerte ofdoor de reisorganisator worden medegedeeld.

Artikel 4: BagageBij verlies of beschadiging van bagage moet de reiziger bij de afde-ling verloren bagage van de luchthaven een property irregularityreport invullen. Zonder dit document is het onmogelijk om een ver-goeding aan te vragen.

Artikel 5: DienstregelingDe vermelde dienstregelingen zijn indicatief. De reiziger dient inalle omstandigheden er rekening mee te houden dat deze zowelvoor als tijdens de reis gewijzigd kunnen worden.

Artikel 6: Annulering en wijzigingen door de reiziger1. Bij annulering en/of wijzigingen dienen de hierna vermelde

vergoedingen in ieder geval betaald te worden door de reiziger,zelfs indien de annulering en/of wijziging te wijten is aan toe-val of overmacht.

2. De annuleringskosten zijn variabel volgens het tijdstip vanannulering. De juiste datum van de annulering wordt uitsluitendbepaald door de datum waarop de reisorganistor de schriftelij-ke melding van de annulering heeft ontvangen. Een annuleringmoet per aangetekend schrijven of tegen ontvangstbewijs aande reisorganisator bekend gemaakt worden, onder bijvoegingvan de nodige getuigschriften of bewijsstukken.

3. De forfaitaire annuleringskosten / wijzigingskosten bedragen,indien de annulering/wijziging gebeurt:

• Meer den 60 dgn voor de afreisdatum: 150 Euro/pers.• Van 60 tot meer dan 45 dagen voor de afreisdatum:

300 Euro/pers.• Van 45 tot meer dan 15 dagen voor de afreisdatum:

75% van de totale reissom• Vanaf 15 dagen voor de afreisdatum : 100% van de totale

reissom (idem bij niet-aanmelding bij het vertrek)• Indien de vliegtuigtickets reeds uitgeschreven zijn op datum

van wijziging/annulering bedragen de kosten steeds 100%van de totale reissom.

Artikel 7: Aansprakelijkheid1. De reisorganisator is niet aansprakelijk voor kosten voortvloei-

end uit vertragingen in het transport tengevolge van weers-omstandigheden, defecten, routeveranderingen of annuleringvan vluchten, mogelijke overboekingen bij lokale luchtvaart-maatschappijen wanneer deze eerst bevestigd waren, stakin-gen, oorlog, wijzigingen van dienstregeling of transportmiddel.

2. De reisorganisator is niet aansprakelijk voor onvoorziene ge-beurtenissen, zoals nieuwe reglementeringen of verordeningen,ongevallen, stakingen, vertraging of annulering van vluchten,mechanische defecten, landverschuivingen, overstromingen,epidemieën, oorlog, aanrandingen, overvallen,enz…, voor-beelden waarvan de opsomming niet beperkend is. Extrakosten van welke aard ook die van voornoemde voorvallen hetgevolg zijn, zijn bijgevolg voor rekening van de reiziger.

3. Deze brochure werd opgemaakt volgens gegevens die ons bekendzijn tot zes maanden voor de verschijning ervan. Indien zich wij-zigingen voordoen in exploitatie, faciliteiten en diensten van deaangeboden producten zullen deze onmiddellijk na kennisnamedoor de reisorganisator aan de reiziger worden meegedeeld.

4. De prestaties van de reisorganisator nemen een aanvang bij deinscheping van de afreis en eindigen bij de landing van de terugreis.

Artikel 8: KlachtenregelingVoor geschillen die niet via de Geschillencommissie opgelost kun-nen worden, is alleen de rechtbank van Kortrijk bevoegd.

Deze reisvoorwaarden maken integraal deel uit van de brochuresen programma’s 2013/14 van AUSSIE TOURS. Door reservatievan een reis bij Aussie Tours verklaart de reiziger zich akkoord metde voormelde algemene en bijzondere reisvoorwaarden.

Verantwoordelijke uitgever: VERHOEST Els - Sint Jansstraat 76 -8840 Staden - België. ‘Aussie Tours’ is een merknaam van V&D bvba - Tel. 051/70.56.11. Licentienummer: 1085. CBFA 61568.

ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN

Page 35: Best of Diving 2013

Gisèle & Roger, stichters en ouders van Elsboven: Tamara, Gwendolien, Jelle, Eveline, Steven, Lobke, Nathalieonder: Fabienne, Lieselot, zaakvoerder Els, Heidi, Joke

niet op foto: Nancy, Sybil, Charlien

Nieuw kantoor in Roeselare

Stel uw klanten gerust van check-in tot check-out

ALS GEEN ANDER THUIS IN REISVERZEKERINGEN

De compleet vernieuwde Golden Travel Insurance van De EuropeseHet Golden Travel Insurance aanbod van De Europese is grondig vernieuwd. Niet alleen de look en feel, maar vooral de waarborgen. Deze werden aanzienlijk uitgebreid en gaan verder dan u gewend bent in de reissector. Verzeker uw klanten van de meest complete reisverzekering tegen de meest competitieve prijs. Enkel op die manier vertrekken uw klanten zorgeloos op reis.

Travel_Europ_V&Dadv265x200NL.indd 1 20/07/2011 9:39:51

SPECIALISATIE IS ONZE TROEF. Best of Travel is als familiebedrijf reeds 30 jaar actief op de internationale reismarkt en is uitgegroeid tot dé specialist voor reizen op maat. U bent hierbij verzekerd van de hoogste kwaliteit en een perfecte dienstverlening.

KENNIS, ERVARING & SERVICE. Vooral bij duikreizen laat u best niets aan het toeval over. Met Best of Travel hebt u de garantie van een doorwinterde touroperator waar vakkennis, persoonlijke reiservaring en service hoog in het vaandel gedragen worden.

SCHERPE PRIJZEN. Ook wat betreft prijzen zijn we zo goed als onklopbaar. Dankzij onze grote inkoopkracht en het systeem van ‘directe verkoop’ zijn we in staat om u de meest concurrentiële prijzen aan te bieden, zonder aan kwaliteit in te boeten.

RUIM AANBOD. Het aanbod in deze catalogus is zeker niet beperkend. Wij staan ervoor garant elke droomreis waar te maken. Best of Travel biedt u duikreizen op maat afgestemd op uw specifi eke wensen en budget.

ONZE GARANTIES, UW ZEKERHEID. Uiteraard werkt Best of Travel met strikte garanties. Bij reservatie krijgt u een prijswaarborg die u beschermt tegen plotse stijgingen van de muntwisselkoersen. Best of Travel is verzekerd bij het ‘Garantiefonds Reizen’ en werkt onder de zekerheid van de voorwaarden van de ‘Geschillencommissie Reizen’.

Bij fi nancieel onvermogen van de reisorganisator en/of reisbemiddelaar met wie u een reiscontract afsloot, kan u beroep doen op het Garantiefonds Reizen. Dit kan u doen door u te wenden tot uw reisorganisator of reisbemiddelaar of door rechtstreeks contact op te nemen met het Garantiefonds Reizen. Dit laatste kan u als volgt bereiken: Metrologielaan 8, B-1130 Brussel, fax +32-2/240.68.08, www.gfg.be of [email protected]. Vraag de garantievoorwaarden aan uw reisorganisator of reisbemiddelaar. Daarin vindt u terug onder welke voorwaarden u, bij fi nancieel onvermogen, terugbetaling kan vragen van de betaalde reissommen, of, wanneer de reis reeds een aanvang heeft genomen, de verderzetting van de reis of de repatriëring kan vragen.

De prijzen van deze brochure zijn geldig t.e.m. het verschijnen van de brochure 2014 en ten laatste tot 31 maart 2014. Alle prijzen zijn onder voorbehoud. De prijzen kunnen veranderen door koerswijzigingen en tussentijdse aanpassingen door onze leveranciers. (Cfr. Artikel 6 van de reisvoorwaarden, vermeld op de laatste pagina van deze brochure.)

2013 diving-A4.indd 3 27/08/12 14:23

Gisèle & Roger, stichters en ouders van Els

Stel uw klanten gerust van check-in tot check-out

ALS GEEN ANDER THUIS IN REISVERZEKERINGEN

De compleet vernieuwde Golden Travel Insurance van De EuropeseHet Golden Travel Insurance aanbod van De Europese is grondig vernieuwd. Niet alleen de look en feel, maar vooral de waarborgen. Deze werden aanzienlijk uitgebreid en gaan verder dan u gewend bent in de reissector. Verzeker uw klanten van de meest complete reisverzekering tegen de meest competitieve prijs. Enkel op die manier vertrekken uw klanten zorgeloos op reis.

Travel_Europ_V&Dadv265x200NL.indd 1 20/07/2011 9:39:512013 diving-A4.indd 4 27/08/12 14:23

U2_U3_Dive_AUS.indd 1 09.01.13 13:03

Page 36: Best of Diving 2013

KANTOORUREN

• Open elke werkdag van 10.00u tot 18.00u• Voor kantoorbezoeken vragen wij vooraf

een afspraak te maken. • Op zaterdag werken wij enkel op afspraak.

CONTACT

Koestraat 187B - 8800 Roeselaretel. 051/70.05.16 - fax 051/[email protected] - www.bestoftravel.beLicentie: 1085 - CBFA 61568 A

BEST OF TRAVEL is een gedeponeerd merk met 30 jaar kwaliteitstraditie in de reissector.

DES

IGN

WW

W.V

ISUA

L.BE

REISADVIES OP MAAT, DIRECT BIJ UW SPECIALIST

ONTDEK OOK DE ANDERE EXCLUSIEVE BROCHURES VAN

BEST OF TRAVEL

2013 diving-A4.indd 1 27/08/12 14:22 2013 diving-A4.indd 2 27/08/12 14:22U1_U4_Dive_AUS.indd 1 09.01.13 13:02