Beroepenvoorlichting Preadinius Gymnasium V1.1

of 14 /14
Praedinius Gymnasium Groningen Beroepenvoorlichting Klas 4 en 5 Door Jan Coerts, 16 december 2010 Versie 1.1

description

For the Paedinius Gymnasium, 5th year, I have given a 25 minute presentation about Business Administration the education I did and the role I am currently working in: Project Manager. The only key indication factor which gave me feedback was the applaus at the end of the presentation....

Transcript of Beroepenvoorlichting Preadinius Gymnasium V1.1

Page 1: Beroepenvoorlichting Preadinius Gymnasium V1.1

Praedinius GymnasiumGroningen

Beroepenvoorlichting

Klas 4 en 5

Door Jan Coerts, 16 december 2010Versie 1.1

Page 2: Beroepenvoorlichting Preadinius Gymnasium V1.1

Studie : (Technische) Bedrijfskunde

Functie/rol: Project Manager

Doelstelling van deze voorlichting is

-wat is bedrijfskunde?

-wat doe je er mee?“ik ga alleen verder met jullie instemming”

Door Jan Coerts, 16 december 2010Versie 1.0

Page 3: Beroepenvoorlichting Preadinius Gymnasium V1.1

Bedrijfskunde

BEDRIJF

-wat is bedrijfskunde?

Dat woord kun je opknippen in

Page 4: Beroepenvoorlichting Preadinius Gymnasium V1.1

Bedrijfskunde

BEDRIJF

Met behulp van improvisatie toegevoegd:Matrix van 2x2 met brede opleiding en diepgang versus generlist en specialistUitgelegd dat Bedrijfskunde breed is en opleidt tot generalistEen technische opleiding diepgang geeft om daarna met behulp van Technische bedrijfskunde zowel diepgang als breedte te krijgenVia beide routes kun je overigens prima terecht komen in de rol van Project manager.

Page 5: Beroepenvoorlichting Preadinius Gymnasium V1.1

BEDRIJFSKUNDE

BEDRIJF

Doelstellingen

Missie

Visie

OperatieIk was blij dat ik in de Citroen (blauwe DS) zaal zat...kon ik mooi dat bedrijf en hun product en hun reclame slogan gebruiken om dit duidelijk te maken.Grappig was dat alle drie de groepen de Missie van de reclame kenden'Creative Technology'

Page 6: Beroepenvoorlichting Preadinius Gymnasium V1.1

BEDRIJFSKUNDE

KUNDE: KENNIS OVER BEDRIJVEN

Technische Bedrijfskunde

-wat is bedrijfskunde?

Dat woord kun je opknippen in

Opmerking gemaakt bij de omschrijving van Bedrijfskunde op wikipedia Daarover was ik niet te spreken, daarentegen die over Technische BedrijfskundeDaar was ik wel over te spreken en die heb ik ook gebruikt.Aan de leerlingen uitgelegd : Informatie op Internet...niet klakkeloos overnemenMaar zelf nadenken.

Page 7: Beroepenvoorlichting Preadinius Gymnasium V1.1

BEDRIJFSKUNDE

NADER SPECIFICEREN(specificeren is een taak die je als project manager

voortdurend doet)

KENNIS OVER INTERACTIE TUSSEN

MENSEN EN MIDDELEN

(middelen moet je zien als geld/budget en machines)

Page 8: Beroepenvoorlichting Preadinius Gymnasium V1.1

OPLEIDING---> PRAKTIJK

Wat kun je ermee?

Werkzaamheden

Taken

Functie

RollenUitgelegd dat de functies van vandaag morgen niet meer bestaan, maar taken en werkzaamheden niet veranderen!Ik had verwacht dat ze daar vragen over hadden....controle vragen werkten wel zoals Wat is een applicatie? Wie is jullie opdrachtgever? Wat doe je in zo'n situatie?Accepteer je de opdracht klakkeloos of stel je vragen? Enz.....

Wat kun je ermee?

Werkzaamheden

Taken

Functie

Rollen

Page 9: Beroepenvoorlichting Preadinius Gymnasium V1.1

OPLEIDING---> PRAKTIJKRollen die je met Bedrijfskunde kunt gaan vervullen:

CONSULTANT (advies geven)

MEDEWERKER....DISCIPLINE XYZ

-technisch (wat zijn disciplines?)

-verkoop

LEIDINGGEVEN (opdrachtgeverschap)

PROJECT MANAGER (voert uit in opdracht van)

FACILITATOR (helpt directie/management)

Page 10: Beroepenvoorlichting Preadinius Gymnasium V1.1

MIJN PRAKTIJK

Dromen

Macht

Passie

Denken

Genieten

Doen

Project Manager

Stap 1

Wie kent Mark Zuckerberg?Waarom moet ik dan nog studeren....je kunt je slechts in zijn situatie veroorloven om niet je studie af te maken!Maar hij volgende dan ook klakkeloos dit concept !

Voorbeeld Twitter project klik op dromen

Page 11: Beroepenvoorlichting Preadinius Gymnasium V1.1

MIJN PRAKTIJKVerdien ik mijn geld met Boter Kaas en Eieren?

strategischof

richten

tactischofinrichten

operationeelofverrichten

Extern/klantGerichteafdelingen

Intern/ondersteunendeafdelingen

Abstract project: voorbeeld Hoe KTV 7,6 naar 8,0?

Concreet project: Ophangen van nieuwe digiborden?

ProjectmanagerCommuniceert met

Opdrachtgever en omgeving

Page 12: Beroepenvoorlichting Preadinius Gymnasium V1.1

Vragen?

Jan Coerts

[email protected]@cpa-inc.nl

Page 13: Beroepenvoorlichting Preadinius Gymnasium V1.1

Concept verhaal

ik heb gisteren een oproep van u gelezen tijdens de algemene  vergadering van de oudervereniging. Ik ben vader van Anne Coerts (2F)

Ik heb Werktuigbouw gestudeerd (Hanzehogeschool/HTS) en daarna Technisch Bedrijfskunde (Hanzehogeschool/Avonduren)en ben zowel ICT consultant (specialist) als Project Manager (generalist). Ik ben zelfstandig (ondernemer dus) en vertel altijd dat ik alleen leuke dingen doe.

Voor de laatste jaars van de RUG faculteit Bedrijfskunde heb ik eens een verhandeling gehouden over de functieomschrijvingen van vandaag die nog niet bestonden op het  moment dat zij aan hun studie begonnnen. Inmiddels is wel duidelijk dat we ons in een snel veranderende samenleving bevinden  en hebben onderzoeken ook aangetoond dat veel functieomschrijvingen van tegenwoordig 4 jaar geleden nog helemaal niet bestonden.

Mijn rol van project manager echter wel(die rol bestaat al duizenden jaren en zal ook blijven bestaan),maar hoe wordt je dat nu....daar kan ik een heel verhaal over houden. Ik geef ondertussen ook cursussen project management.En ik kan ook het onderscheid maken tussen zeg maar even het HBO  niveau in project management en hetUniversitaire niveau in project management. Dat het uitvoeren van  concrete opdrachtomschrijvingen ietsanders is dan het uitvoeren van abstracte opdrachtomschrijvingen en  dat je methodieken hebt, die je klakkelooskunt volgen maar alleen als je boven de methoden staat en ze weet te  interpreteren en toe te passen dat je daarmeeeen veel grotere kans op succes hebt en je doelen bereikt.Dat er binnen het bedrijfsleven, maar ook in het onderwijs en op de  universiteit project management nodig is.Ik zie zelf het vak heel erg aansluiten bij het technasium  onderwijs ....en de aanpak om de projecten tot een goed eindete brengen.

Project management methodieken die ik ken:-Twijnsta en Gudde-Prince II-PMBOK-PMI-Projectmatig creeren

Welke van die methodes lijkt nu het meest op de Technasium project aanpak?Waarom ben je met een technasium meer geschikt voor de rol van project  manager dan zonder technasium?Hoe wordt je nu project manager? Meestal doordat je in het diepe gegooid wordt en je persoonlijkheid enkele kenmerken heeft waardoor je als vanzelf komt bovendrijven. Er is ook een natuurlijk ontwikkelingsproces het tweede deel van je cariere, nadat je je enorm in je specialisme hebt verdiept en nog niet toe bent aan het algemeen management niveau.Er is een internationale associatie die er voor zorgt dat er competentie gericht opgeleidt wordt en die vereniging heet IPMA. Zij onderscheiden project manager van D, C, B en A niveau.

Zelf heb ik 25 jaar ervaring in projecten bij o.a. Fokker Aircraft, Philips, Cordis Europa, KPN, Min. van Defensie, Min. van Justitie,  Waterbedrijf Noord Holland en de samenvoeging van Postbank en ING, daarnaast heb ik www.iaf-methods.org  en www.concernloket.nl projectmatig gerealiseerd.