Berlijn stadstours 2014

3
STADSTOURS BERLIJN 2014 4e jaar! bureaudebruijn voor verbindende online communicatie andere vormen van stadmaken

description

Berlijn is een stad die al jaren tijdelijkheid als blijvertje behandelt. Kunnen we daar als Nederlandse steden iets van leren of is een directe vertaling van Berlijn naar een Nederlandse stad onmogelijk? De stad heeft immers een andere DNA dan veel Nederlandse steden. Neemt niet weg dat er wel degelijk lessen te trekken zijn waar de Nederlandse steden hun voordeel mee kunnen doen.

Transcript of Berlijn stadstours 2014

Page 1: Berlijn stadstours 2014

STADSTOURS BERLIJN 2014

4e jaar!

bureaudebruijnvoor verbindende online communicatie

andere vormen van stadmaken

Page 2: Berlijn stadstours 2014

/ DATA /

Het programma ‘Berlijnse Ruimten’ kan op elk gewenst moment in het jaar worden aangebo-den. Belangrijk is een ruime voorbereidingstijd om in Berlijn tijdig afspraken te kunnen ma-ken.

Voor een eerste kennismaking met de belang-rijkste fenomenen in deze stad kunnen twee dagen volstaan.

Voor het ontmoeten van offcials van organisa-ties in Berlijn is het noodzakelijk dat (een deel van) het programma op een werkdag plaats-vindt.

/ OVER BUREAU DE BRUIJN /

Bureau De Bruijn is de initiatiefnemer en auteur van het ‘Manifest van de Ruimte’ (2011) een document dat vooral in Arnhem aanzet gaf tot een ruimer vergunningen- beleid voor ondermeer culturele evenementen. Samen met Peter Groot, architect uit Arnhem, nam Bureau De Bruijn ook het initiatief (2013) tot het wellicht grootste burgerstads-project van Nederland: Coehoorn Centraal. Al sinds 2009 verzorgen wij meermaals per jaar rondleidingen voor partculieren, bedrijven en gemeenten in Berlijn. Daarbij staan de ruim-telijke ontwikkelingen en haar (historische en culturele) achtergronden centraal.

/ ALS TIJDELIJK PERMANENT WORDT /

De ‘tussentijd’ is een begrip geworden. Een overgang van het ene tijdperk naar het andere. Maar is dat ook zo?

De bevolkingsgroei is er uit en de bevolkings-krimp kondigt zich voor statistici al decennia lang aan. Het lijkt erop dat de tussentijd wel eens heel lang kan gaan duren: de blijvende tij-delijkheid.

/ BERLIJN: PERMANENT IN TRANSITIE /

Berlijn is een stad die al jaren tijdelijkheid als blijvertje behandelt. Kunnen we daar als Nederlandse steden iets van leren of is een directe vertaling van Berlijn naar een Neder-landse stad onmogelijk? De stad heeft immers een andere DNA dan veel Nederlandse steden. Neemt niet weg dat er wel degelijk les-sen te trekken zijn waar de Nederland-se steden hun voordeel mee kunnen doen.

Inmiddels begint ook in Nederland door te drin-gen dat ons land niet tot stand is gebracht op basis van een allesomvattend masterplan, maar door duizenden initiatieven en trendbreuken. We zijn natuurlijk wel het land van de droog-legging, Deltaplannen, Afsluitdijken en Betuwe-lijnen. Ook het land van de wederopbouw en steden zoals Lelystad en Almere. Dus lijkt het alsof dit land alleen door planning tot stand is gebracht.

/ PROGRAMMA BERLIJNSE RUIMTEN /

Een stadstour door Berlijn kan vele vormen aan-nemen afhankelijk van uw specifieke wensen en het type organisatie die u vertegenwoordigt. Het kan bestaan uit rondleidingen langs bepaal-de voor u interessante plekken en initiatieven. Presentaties over gerelateerde vraagstukken rond tijdelijk ruimtegebruik, maar ook ontmoe-tingen met ruimte-pioniers en vertegenwoordi-gers van officiele instellingen zijn mogelijk.

Een inventariserend gesprek maakt deel uit van onze werkwijze en op basis hiervan kunnen wij een voor u passend programma aanbieden.

/ INGREDIENTEN PROGRAMMA /

Een stadstuin als sociaal knooppunt

In Berlijn zijn verschillende voorbeelden van buurttuinen. Het karakter verschilt. Bij sommingen ligt het accent op ecologie, bij anderen op sociale interactie of het verbinden van multiculturele groepen.Hoe komen deze plekken tot stand en wat doen die met hun omgeving?

Een groep panden als community

Berlijn kent al een lange traditie als het gaat om het gebruiken van leegstaand vastgoed door alternatieve groeperingen. Het zijn inmiddels eigen leefgemeenschappen geworden die een duurzame vorm van samen leven, samen werken hebben gevonden.

Cultuur als kwartiermaker

Cultuur blijkt in veel steden aanjager te zijn voor verlevendiging en opwaardering van een plek of wijk. In Berlijn zijn goede voorbeelden te vinden van culturele ondernemers die hun artistieke ambities financieel duurzaam hebben gemaakt.

Alternatief stadmaken in het groot

Ook het alternatief of organisch stadmaken staat in haar ontwikkeling niet stil. Ook particu-liere en institutionele beleggers beginnen warm te lopen hun geld op andere wijze te beleggen. Hoe gaat dat samen, alternatieve stadmakers en een persioenfonds? Een interessante case voor de non-believers in andere vormen van ontwikkelen.

Een stad zonder plan. Kan dat?

Het is ondenkbaar, maar Berlijn is een optelsom van kleine lokale planning, organische ontwikkelingen en veel toeval. Hoe geef je als gemeente nog sturing aan zo’n stad? Kun je nog sturen en hoe noodzakelijk is dat?

Bewoners bouwen zelf een flat

Particulier opdrachtgeverschap heeft al volwassen vormen aangenomen in Berlijn. Niet alleen een losse woning, maar hele flats worden door groepen particulieren gerealiseerd.

Page 3: Berlijn stadstours 2014

/ KOSTEN EN ORGANISATIE /

De kosten hangen sterk samen met het door uw gewenste programma.

De rondleidingen worden bij voorkeur verzorgd voor groepen van maxi-maal 10 personen. Voor grotere groepen kunnen aparte afspraken worden gemaakt.

Omdat de voorkeuren van aankomst en vertrek, de manier van reizen, alsook de wensen voor overnachting nogal persoon-lijk zijn, regelt de opdrachtgever zelf de reis en het verblijf. De kosten hiervoor vallen buiten het programma.

Alle vermelde prijzen zijn exclusief intakegesprek en BTW.

/ INTRODUCTIEPROGRAMMA ‘BERLIJNSE RUIMTEN’/

Aankomst donderdagavond. Rondleidingen vrijdag en zaterdag. Zondag terugreis.

Vrijdag- Gezamenlijk ontbijt- Inleidende presentatie: Berlijn tussen tijdelijk en permanent- Bezoek aan stadsontwikkeling van de stad Berlijn- Lunch- Van kampvuur naar miljoenenproject, alternatief en institutioneel- Bezoek aan een opmerkelijke stadstuin

Zaterdag- Wijkwandeling over gentrification- Van Alex tot Ku-Damm, stadswandeling over de historie van de stad- Een vliegveld voor de buurt- Afsluitende bijeenkomst en diner

Kosten per persoon - bij 5 personen €470,00 pp- bij 8 personen € 325,00 pp - bij 10 personen € 275,00 pp

Meer informatie en aanmelding kan vanaf via [email protected].