Beeld en geluid educatief aanbod bo 2013 2014

4
2013/2014 LEER MET BEELD EN GELUID basisonderwijs beeldengeluid.nl/leer

description

Aanbod van Beeld en Geluid met programma's, producten en diensten voor het basisonderwijs voor het schooljaar 2013 - 2014

Transcript of Beeld en geluid educatief aanbod bo 2013 2014

Page 1: Beeld en geluid educatief aanbod bo 2013 2014

2013/2014

leer met beeld en geluidbasisonderwijs

beeldengeluid.nl/leer

Page 2: Beeld en geluid educatief aanbod bo 2013 2014

Bij Beeld en Geluid in Hilversum ontdekt je klas de magische wereld van de media: je leerlingen leren van alles over radio en televisie en krijgen een kijkje achter de schermen. Ze presenteren zelf het nieuws, maken een radioprogramma, doen een screentest, staan op het podium als een echte ster, of maken een eigen animatiefilm. In deze folder vind je onze programma’s, diensten en producten voor het basisonderwijs.

MET DE KLAs NAAR BEELD EN gELuID

Het Klokhuis Tijdlab is het vertrekpunt tijdens het bezoek aan Beeld en Geluid. Je leerlingen gaan aan de slag met de toekomst: zaken als ‘hoe woon je’, ‘wat eten we’ en ‘hoe verplaatsen we ons dan’ komen aan bod. Het Klokhuis SchoolReisje is een interactief uitje vol leerzame en leuke activiteiten. Er is een gratis verwerkingsles beschikbaar en tegen meerkosten kan een KlokhuisLunch bijgeboekt worden.Voor groep: 5 t/m 8 | min. 20, max. 60 ll. | di. t/m vr. 9.45 + 13.45 uur | duur: 2,5 uur | prijs: €5,50 per ll.

HET KLOKHuIs sCHOOLREIsJE

MEET & gREET JEugDJOuRNAAL

WORKsHOPvERHALEN KIJKENDeze animatieworkshop verbindt

spraakmakende geschiedenisonderwerpen en mediawijs-heid op een interactieve manier met elkaar. Je kunt kiezen uit 2 onderwerpen of canonvensters: Watersnoodramp – de strijd tegen het water en De Televisie – opkomst van een massamedium. In groepjes maken je leerlingen stop-motion animatiefilmpjes in realistische minidecors.Voor: groep 6 t/m 8 | min. 20, max. 30 ll. per onderwerp | di. t/m vr. 10.00 + 14.00 uur | duur: 2 uur | prijs: €7,50 per ll.

gA ONDERgRONDsMET DE DEPOTTOuRMp3-spelers, iPods, mobieltjes en

lcd-schermen: kinderen groeien op in een digitale wereld en weten niet anders. Tijdens een rondleiding door onze ondergrondse archieven ontdekken ze wat de voorlopers zijn van de DVD, de webcam en de HD-tv: verzuurde filmbanden, toverlantaarns en loodzware filmcamera’s. De depots bieden een uniek kijkje in het verledenvan de Nederlandse radio en televisie.Voor: groep 7 en 8 | min. 15, max. 30 ll. | alléén i.c.m. Het Klokhuis SchoolReisje | di. t/m vr. 9.45 + 13.45 uur | totale duur: 3,5 uur | all- inprijs: €7,50 per ll.

Ook dit schooljaar organiseren Beeld en Geluid en het Jeugdjournaal weer maandelijks een exclusieve Meet & Greet met het Jeugdjournaal. Er zijn dan een presentator en een redacteur aanwezig. Je leerlingen leren journalistieke vragen stellen en er zijn bloopers te zien.Voor: groep 6 t/m 8 | min. 20, max. 30 ll. | data en aanvangstijden: zie onze website | duur: 2 uur | prijs: gratis i.c.m. Het Klokhuis SchoolReisje (€5,50 per ll.)

KIJK OP BEELDENgELuID.NL/LEER vOOR MEER INFORMATIE

Special

Page 3: Beeld en geluid educatief aanbod bo 2013 2014

Beeld en Geluid verzamelt en beheert audiovisueel materiaal uit heden en verleden, en zorgt ervoor dat zo veel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van dit cultuurhistorisch erfgoed. Voor het basisonderwijs is ons omvangrijke archief online toegankelijk via diverse portals.

BEELD EN gELuID IN DE KLAs

ONDERWIJsPORTALs

MET BEELD EN gELuIDWORD MEDIAWIJs

De portals voor het basisonderwijs zijn Teleblik en ED*IT. Het aangeboden materiaal is speciaal geselecteerd en geschikt voor diverse niveaus en bevat (fragmenten van) tv-programma’s, films, documentaires, Polygoon-journaals en radiouitzendingen. De portals bieden diverse tools om het materiaal te bewerken en te integreren in je les. Leerlingen kunnen ze ook gebruiken bij het maken van een spreekbeurt, werkstuk of presentatie. Voor het gebruik van de portals dient je school over een licentie te beschikken. Voor ED*IT zijn daar kosten aan verbonden, maar Teleblik is gratis. Informeer bij je schoolleiding of je school geregistreerd is.> Meer informatie op teleblik.nl en/of edit-basis.nu.

HAAL DE NATuuR IN JE KLAsStichting Natuurbeelden biedt een prachtige collectie filmfragmenten van de Nederlandse natuur. De beelden zijn toegankelijk via de onderwijsportals Teleblik en ED*IT. Natuurbeelden sluit aan bij het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld met het kerndoel Natuur en techniek. Verrijk je natuuronderwijs met unieke filmfragmenten, vergroot de kennis van je leerlingen over de Nederlandse na-tuur en bevorder een positief natuur- en milieubesef. Laat je leerlingen enthousiast worden over de natuur in Nederland! > Meer informatie op beeldengeluid.nl/natuurbeelden

CuRsus KRITIsCH TELEvIsIE KIJKENTelevisie is een medium dat een sterke aantrekkingskracht uitoefent

op kinderen. Als leerkracht/ouder maak je je vaak zorgen over de beelden waar ze mee in aanraking komen: sluiten de programma’s wel aan bij hun leeftijd? Moet televisie altijd verantwoord zijn of mogen ze ook kijken ter ontspanning? In deze cursus wordt naar aanleiding van gefilmde interviews met diverse jeugdtelevisiedeskundigen (van o.m. Nickelodeon en NTR) gediscussieerd over de technieken achter de televisie, de bijbehorende merchandise en over de televisie als emotionele uitlaatklep, alternatief klaslokaal of als verveelmachine. Na afloop ontvang je praktische handreikingen om het gesprek in de klas voort te zetten.Voor: leerkrachten/ouders van kinderen tot 6 jaar | min. 20, max. 30 deelnemers | duur: 1,5 uur | op locatie in uw eigen school | prijs: € 200,- per groep + reiskosten cursusleider

Mediawijsheid staat centraal in de missie van Beeld en Geluid. Het is de verzameling competenties die je nodig hebt om actief en bewust deel te nemen aan de mediasamenleving. Al onze programma’s, diensten en producten voor het onderwijs worden getoetst aan het mediawijsheidcompetentiemodel van het landelijk expertisecentrum Mediawijzer.net. Beeld en Geluid is hier kernpartner van en heeft de functie van Nationaal Clubhuis voor mediawijsheid. Hier treffen de meer dan 850 aangesloten organisaties elkaar tijdens evenemen-ten, expertmeetings en bijeenkomsten die in het teken staan van verbinden, versterken en inspireren, zoals bijvoorbeeld de Nationale Ouderavond tijdens de Week van de Mediawijsheid en de Mediawijsheidsmarkt. Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor de algehele marketing-communicatie, waarvan MediaMasters, de media-game voor groep 7 en 8, een voorbeeld is. Dit spel maakt kinderen mediawijs in samenspel met leer-krachten en ouders.> Meer informatie op beeldengeluid.nl/mediawijsheid

en mediawijzer.net. KIJK OP BEELDENgELuID.NL/LEER vOOR MEER INFORMATIE

nieuw!

deSkundigheidSbevordering

Page 4: Beeld en geluid educatief aanbod bo 2013 2014

Beeld en Geluid

Media Park | Sumatralaan 45

1217 GP Hilversum

beeldengeluid.nl

Programma- en prijswijzigingen voorbehouden.

Voor alle genoemde programma’s en workshops is reserveren noodzakelijk. Onze afdeling Reserveringen is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 035 – 677 5444 of stuur een e-mail naar:[email protected].

BETALENBetalen aan de kassa bij aanvang van het bezoek heeft de voorkeur.

BEREIKBAARHEIDBeeld en Geluid is uitstekend bereikbaar, zowel met eigen als met het openbaar vervoer. Er is voldoende parkeergelegenheid voor touringcars. > Meer informatie op beeldengeluid.nl/bezoekersinformatie

REsERvEREN

Minimaal 1 begeleider op 5 leerlingen (6 op 30). Begeleiders gaan gratis naar binnen, maar ontvangen geen ring.

BEgELEIDINg

Beeld en Geluid is grotendeels toegankelijk voor rolstoelen. Speciaal onderwijs is welkom. Neem contact op met onze afdeling Reserveringen voor advies en mogelijkheden.

TOEgANKELIJKHEID

gRATIs KENNIsMAKINgsBEZOEKWil je eerst zelf bij Beeld en Geluid komen kijken? Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsbezoek. Neem hiervoor contact op met onze afdeling Reserveringen.

MEER INFORMATIELees meer over onze diensten en producten voor het onderwijs, als ook over de praktische kant van je bezoek aan Beeld en Geluid op beeldengeluid.nl/leer.