BB 47 - september 2006

40
DOARPSBLED FOAR ALDTSJERK EN OMKRITEN SEPTIMBER 2006 47

description

47 DOARPSBLED FOAR ALDTSJERK EN OMKRITEN SEPTIMBER 2006

Transcript of BB 47 - september 2006

Page 1: BB 47 - september 2006

DOARPSBLED FOAR ALDTSJERK EN OMKRITENSEPTIMBER 2006 47

Page 2: BB 47 - september 2006

Colofon Redactie-adres: Tytsje Faber, v. Sminiaweg 889064 KE [email protected] 844 69 39

Redactieleden: Tytsje Faber [email protected] 844 69 39Diretta Faber agenda/verspreiding 256 32 55Hermien Holtus 256 36 32Hester Luinstra penningmeester 256 20 31Fokke Veurman 256 36 26Klaas Vijverda opmaak 256 17 76

Abonnementen en advertenties: Advertentiekosten per jaar:hele pagina 135,00halve pagina 67,50Abonnementen buiten verspreidings gebied (5x) 11,34

Vrijwillige bijdragengraag op ons bank nummer:29.79.80.521 Friesland Bank, t.n.v. Doarpskrante Aldtsjerk, Rhaladyk 8A, 9064 DD Aldtsjerk.

Drukwerk: Rekladruk Gytsjerk

Verspreidingsgebied: Heel Aldtsjerk en Readtsjerk tot Steenendam, incl. Bosweg en Kooiweg, Rengersweg tot Stania State.

Anonieme inzendingen worden niet in behandeling genomen. De redactie heeft het recht stukken in te korten.

Contactpersonen Doarpsbelang: T.A. Westra-van Gorkum 2561356Havencommissie: Jan Westerhof 2561928Speeltuincommissie:Henk Stielstra 2561043Alde Kultuer Aldtsjerk:Kees de Vries 2561037IIsklub:Jan Klompmaker 2562619Koor:Anneke de Vries 2561593Soos:Auke Talsma 2561889Skoalle/âld papier:Sinnehonk 2561762Sytze Kaastra 2563750 - 06-51781956BvPF Vrouwen van nu ôfd. Gytsjerk:Trienke Wiegersma 2562547Hervormde Vrouwenvereniging:H. Postma 2562604Café Moarkswâl:Henk en Jannie 2563300Doarpshûs Oerein: 2562222Boekingen (Hennie) 2562859Kursuswurk:Anneke de Vries 2561593Buurtagent:Sander Wijnsma 0900-8844Servicenummer Milieu en Beheer:Openbare ruimte: 0511-460990Werkdagen van 09.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 15.30 Calamiteitennr. wegen en riolering:Na werktijd van 15.30 tot de volgende ochtend 07.00: 0511-460888Weekend en feestdagen 24 uur per dag bereikbaar.

Page 3: BB 47 - september 2006

3

Van de redactie

Herfst verkleurt weer langzaam alle bomen.

We kunnen terug blikken op een warme zomer waarin van alles gebeurde, dat kunt u in deze nieuwe Bregebidler lezen.

We hebben voor altijd afscheid moeten nemen van Jannie van der Mark, een van de grondleggers van De brêgebidler in 1997. Vanaf het eerste moment het redac-tie-adres. Dat heeft ze lang gedaan samen met heel veel nevenactiviteiten wat De Brêgebidler betreft. Jannie was zeer handig, ook met de computer en als er een redactievergadering was, dan had ze het krantje -wat nieuws betrof- al bijna klaar. Ze was zeer betrokken bij het wel en wee van personen en bewegingen in het dorp en zeer op de hoogte van de feiten. Een fijne en warme vrouw om mee samen te werken. Wat heeft ze veel werk verzet, wat missen we haar…..

Breeuwpop zorgde ervoor dat iedereen elkaar weer trof na een zomer waarin velen weer op reis waren geweest of elders (vakantie) werk hadden gedaan. Het was een pracht te zien hoeveel fietsen er bij de tent stonden. En het was gezellig. Om bij de tent te komen kon iedereen gebruik maken van het nieuwe asfalt wat op het Eysingapaed was gelegd. Jammer dat het er in hobbels en bobbels in ligt. Dit was goed te zien toen de regen met bakken naar beneden kwam. Een paar grote waterplassen moet je dan nemen om verder te kunnen.

Het meer is weer leeg, de boeien zijn weggehaald en de meeste boten zijn uit de haven gehaald. Er zal worden gebaggerd. Maar het was gelijk al weer duidelijk dat de boeien echt een functie hebben. Ze waren nog maar net eruit, en daar kwam een bootje vanuit richting Oenkerk en wat denk je … gelijk koers ijshokje en ja hoor tok en vast. Gelukkig loste het zichzelf ook weer op.

Ons zwembadtrapje, bij de haven, is ook een tijdje zoek geweest. Dit was zeer spijtig want menigeen maakt er gebruik van om uit het water te komen. Het is gelukkig teruggevonden uit de blubber en het zal worden opgeknapt en worden herplaatst na de werkzaamheden van het uitdiepen.

Dit was een kleine terugblik op dagelijke zaken in ons dorp, iedereen veel lees-plezier gewenst.

Oh ja ziet of hoort u iets bijzonders in het dorp, schrijf het op en bezorg het bij een van de redactieleden. Wij zijn altijd blij met nieuws.

Namens de redactie Tytsje.

Page 4: BB 47 - september 2006
Page 5: BB 47 - september 2006

55

Het afgelopen voorjaar zijn de bestuurs-leden van Oerein druk in de weer ge-weest met het inventariseren en herver-delen van de werkzaamheden.Wim Wennekes, 12 jaar lang bestuurslid namens de Nederlands Hervormde Ge-meente Aldtsjerk/Readtsjerk, heeft op 5 juli afscheid genomen.Op de genoeglijke bijeenkomst ter ere van dit afscheid, sprak voorzitter Jan Westerhof lovende woorden over de lange tijd dat Wim het secretariaat heeft beheerd en dat hij tevens al die tijd al-gemeen bestuurslid is geweest van de S.F.D.T. Dit is de Stichting Federatie Dorpshuizen Tytsjerksteradiel, die na-mens de gemeente de subsidie voor het onderhoud van de aangesloten dorps-huizen verdeelt.Jaap Veenstra heeft de lege plek in het bestuur opgevuld en heeft het bestuurs-lidmaatschap van de S.F.D.T. van Wim overgenomen.Voor het secretariaat was niemand te porren; dit wordt nu tijdelijk gerund door Harmke Vijverda en Trienke Wie-gersma. Harmke is ook penningmeester en postadres van Oerein.Voorzitter Jan Westerhof wordt bin-nenkort opgevolgd door Harry van der Mark.Tot zover de taakverdeling van het “da-gelijks bestuur”.Met een nieuwe structuur proberen we onze andere werkzaamheden inhoud te geven.Er is een technische commissie in het leven geroepen.

Deze bestaat uit een bestuurslid en twee Aldtsjerksters die verstand hebben van de (bouw-) technische staat van het ge-bouw Oerein.Jaap Veenstra zal deze taak samen met Jan Westerhof en Wim Dijk op zich nemen.Jan verlaat binnenkort het bestuur en wil op deze manier graag betrokken blijven.Ook zijn we erg ingenomen met de deskundigheid en inzet van Wim Dijk: welkom bij Oerein!Peter Busscher had zich via het enquê-teformulier aangemeld als vrijwilliger: hij is ondertussen aan het bestuur toege-voegd en zal de nieuwe activiteitencom-missie aansturen.Peter zit vol enthousiaste plannen, mede door de ideeën die u ons door middel van het enquêteformulier heeft aange-reikt.Hierover hoort u binnenkort meer.Er zijn nog wel een paar vrijwilligers voor deze commissie nodig (hier wordt aan gewerkt).Met elkaar willen we proberen Oerein naast de bestaande activiteiten wat meer leven in te blazen.Dit kan natuurlijk niet zonder Henny. Maar als er meer activi-teiten worden georganiseerd heeft ook zij ondersteuning nodig van vrijwilligers.

Heeft u zin om mee te doen? Laat het ons weten!!!Zo kunnen we met elkaar ons dorpshuis een belangrijke plek in het dorp laten vervullen:“OEREIN, het kloppend hart van Aldtsjerk”.

Namens het bestuur: Trienke Wiegersma-van der Kooi

Page 6: BB 47 - september 2006
Page 7: BB 47 - september 2006

7

STICHTING WERKGROEP TRYNWALDEN ROEMENIE

HULPGOEDERENTRANSPORT 2006Vrijdag 7 juli vertrokken een aantal vrij-willigers en bestuursleden van de Stich-ting Werkgroep Trynwâlden- Roemenië naar het dorp Hadambu in Roemeens Moldavië.Dit dorp ligt ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Iasi. De vrachtwagen is op donderdag 6 juli geladen en ook op die dag direct vertrokken. Naast de goede-ren voor Hadambu had de vrachtwagen ook nog kleding meegenomen voor het dorp Hermeciu. Dit dorp ligt aan de rivier de Prut en ongeveer 30 kilome-ter ten noorden van Iasi. Deze rivier is ongeveer 50 meter breed en aan de overkant ligt Russisch Moldavië.Maandag 10 juli arriveerden we in Vanatori in de buurt van Iasi. Hier ver-blijven we tot donderdag 13 juli.Onze planning was om op dinsdag 11 juli in het dorp Hermeciu de goederen te lossen. Woensdag 12 juli zou dan in Hadambu de kleding uitgedeeld kun-nen worden. Dit liep echter iets anders. Doordat de vrachtwagen een dag ver-traging had opgelopen, moesten we op woensdag 12 juli zowel naar Hermeciu als naar Hadambu. Een lange dag lag in het verschiet.’s-Morgens vroeg uit de veren en op pad naar het dorp Hermeciu. Nadat hier de nodige bananendozen waren gelost, werd koers gezet naar Hadambu. Maar voordat we kunnen uitdelen, moeten we eerst naar het gemeentehuis om de formulieren daar te laten afstempelen door de burgemeester. Na deze verplich-

ting vervolgen wij onze reis. De laatste 10 kilometer voert over een zandweg met de nodige karrensporen, kuilen en dikke keistenen. Gelukkig heeft het niet geregend. Het is kurk- en kurkdroog. Wel heeft dit tot gevolg dat het rijden over deze “wegen” enorme stofwolken veroorzaakt. Je ziet letterlijk geen hand voor ogen.We arriveren in het dorp om ongeveer 15.00 uur. De dorpsbewoners helpen geweldig mee met het lossen van de vrachtwagen. Het uitdelen van de kle-ding verliep, mede dank zij onze steun en toeverlaat Nico, op rolletjes. Rol-lator’s, “karoetsjka’s” (Roemeens voor kinderwagens) en kleding staan keurig op volgorde en het uitdelen kan begin-nen. Familie voor familie wordt door Nico opgeroepen om op het terrein de kleding in ontvangst te nemen. Op de lijsten wordt genoteerd welk gezin voor-zien wordt van kleding. Dit voorkomt dubbele uitgifte aan hetzelfde gezin. Aan het begin van de avond, zo rond 7 uur, is alles achter de rug. Door het per-soneel van de dorpsschool worden we uitgenodigd nog wat te eten. Vervolgens nemen we afscheid van de bevolking. Enigszins gehaast. Hoewel we door er-varing zoetjes aan wel wat gewend zijn, is het rijden in het donker in Roemenië niet geheel zonder risico. We willen dan ook “thuis” zijn voor de duisternis invalt. Donderdag 13 juli vertrekken we naar Sebesu de Jos, een dorp in de buurt van

Page 8: BB 47 - september 2006
Page 9: BB 47 - september 2006

9

Sibiu. Vanaf Vanatori naar Sebesu de Jos is ongeveer 490 kilometer. Met de auto ongeveer 8 uren rijden. We verblijven twee nachten in Sebesu de Jos. Zaterdag 14 juli verlaten we Roemenië. Bij de Roemeens - Hongaarse grens moeten we anderhalf uur wachten voor-dat we Hongarije binnen kunnen rijden. De Hongaarse douane controleert van alle grensgangers de bagage. Toen wij aan de beurt waren, werd gevraagd wat wij in Roemenië hadden gedaan. Op ons antwoord dat we met een hulpgoede-rentransport onderweg waren geweest, mochten we zonder verdere controle doorrijden. Aan het eind van de middag arriveren we in Monor, een plaats in de buurt van Budapest.De volgende dag weten we Nackendorf in Zuid – Duitsland te bereiken. Maandag 16 juli rollen we de Trynwâl-den binnen. Een geslaagde reis zit er op. Regelmatig wordt ons gevraagd: hoe-veel kilometer is dat nu? Om hiervan een indruk te geven wat cijfers.Vanaf Oenkerk naar Vanatori is 2396 kilometer. Hiervoor hebben we precies 40 uren in de auto gezeten. De ene dag wat meer uren dan de andere dag. De terugweg nam 38 uren autorijden in beslag. Heen en terug is er in 11 dagen totaal 5324 kilometer afgelegd.In Duitsland en Oostenrijk is een gemid-delde snelheid van 100 kilometer per uur te halen. Roemenië kent alleen maar twee-baans wegen waardoor een gemiddelde snel-heid van 60 kilometer per uur rea-listischer is. Zo haalden we, op een doorgaande hoofdweg, over een afstand van 50 kilometer een gemiddelde snel-

heid van ongeveer 30 kilometer per uur. Oorzaak hiervan waren de vele kuilen en gaten, sommige gemarkeerd. Dat gebeurt niet, zoals we hier gewend zijn, met waarschuwingsborden of hekken. Nee, de ergste en diepste kuilen worden aangegeven door er een boomtak in te plaatsen. Maar dat gebeurt ook lang niet altijd.Wat we ook merken, is dat de prijzen van artikelen, levensmiddelen, enzo-voort stijgen.En, soms behoorlijk ook. Zo kost in Roemenië 1 liter diesel € 1.04 !!Bijna, zo niet, even duur als in Neder-land. Dit terwijl de lonen veel lager lig-gen. En, zo zijn meer voorbeelden ( ook dagelijkse levensbehoeften) te noemen. Het valt voor de Roemenen niet mee om rond te komen van het geld wat ze verdienen. De door u ingeleverde kleding wordt dan ook met open armen ontvangen.

Stichting WerkgroepTrynwâlden-Roemenië

BregepraatWat een waterpret deze Long

Hot Summer in Aldtsjerk. 1 juli was het stralend weer; het Giganten festival was klaar voor de start en een handje vol Aldtsjerksters waren al naar Wâldrock. De rest van het dorp was te vinden langs De Moark. De zonne-energie-boten kwamen langs en dat was een bijzondere gebeurtenis. Hiervan zijn een paar foto’s gemaakt.

Page 10: BB 47 - september 2006
Page 11: BB 47 - september 2006

11

SpeeltuinnieuwsZoals bekend worden de speeltuinen in ons dorp twee keer per jaar door een inspecteur bekeken en gekeurd.Er worden dan wel strenge eisen ge-steld aan de bestaande, en tevens op dit moment best wel oude speeltoestellen en terecht vinden wij. De speeltuinen bestaan dit jaar elf jaar en in die tijd hebben we met uw hulp regelmatig her-stelwerkzaamheden moeten verrichten om ze bruikbaar en veilig te houden.Zo heeft de gemeente een paar jaar te-rug een vervangingsschema opgesteld voor ieder speeltoestel apart. Dit heeft geleid tot het besluit, dat voor dit jaar in de Sinnetun het kasteel met touwbrug, het theater en de kabelbaan vervangen

moeten worden.Nu wordt er financieel vanuit de ge-meente best wel een goede ondersteu-ning geboden, dus kunnen we een nieuw klim- en klautertoestel met loopbrug en een nieuwe kabelbaan aanschaffen. Bo-vendien wordt er in het Hofje een nieuw veerelement vervangen. Het nodige ma-teriaal is reeds besteld en we hopen als alles meewerkt (levering, weer e.d.) een en ander in oktober te kunnen plaatsen.Zo bent u weer op de hoogte van het wel en wee in onze speeltuinen.

Met vriendelijke groeten,namens de speeltuincommissie,Henkie Stielstra.

Voor alle vrouwen in Trynwâlden e.o.

Graag willen wij u informeren over onze vereniging de BvPF-Vrouwen van Nu,afdeling Giekerk. Wij zijn een levendige, moderne vrouwenvereniging met zo’n 170 leden, woonachtig in heel Trynwâlden en omgeving. Onze afdeling maakt deel uit van de organisatie NBvP-Vrouwen van Nu met in totaal zo’n 53.000 leden; de grootste vrouwenvereniging in Nederland.De BvPF-Vrouwen van Nu is dé plek voor vrouwen van alle leeftijden, die: - elkaar willen ontmoeten- open staan voor nieuwe ontwikkelingen- zich mede verantwoordelijk voelen voor een leefbare samenleving- ervaringen met elkaar willen delen- en die vooral in een gezellige sfeer met elkaar plezier willen hebben!Onze activiteiten bestaan uit: maandelijkse avond/middag bijeenkomsten, koffie ochtenden, cursussen en workshops of meedoen met een van de twaalf interesse-groepen. U kunt met ons tuinieren, reizen, fietsen, zingen, volksdansen, meedoen aan de gespreksgroep 55+, kijk op kunst of de leesgroepen, handwerken, bridgen of toneelspelen. Verder is er nog veel te beleven op provinciaal en landelijk niveau. Bent u nieuwsgierig geworden, neem dan contact op met onze secretaresse Trienke Wiegersma – van der Kooi te Aldtsjerk, telefoon 058 2562547.

Page 12: BB 47 - september 2006
Page 13: BB 47 - september 2006

13

De nije ûndernimmers fan Rhaladyk en Boerfinne stelle harren foar

Fitnesscentrum Get in Shape, Boerfinne 9

Kort voorstelrondje:Wij zijn met 4 broers dit bedrijf gestart, namelijk: Fokke, Harmen, Martin en Ivo. Fokke, Harmen en Martin hebben naast het fitnesscentrum ook nog een bouwbedrijfje.

Wanneer gevestigd in Aldtsjerk:13 februari 2006

Hobby´s:Fitness!

Bedrijf/werkzaamheden:Bij ons kunt u individueel of met een trainingspartner op uw eigen tijd en tempo trainen. Binnenkort starten wij ook met groepsfitness, waarbij u in een groep aan uw doelstellingen kunt werken.

Ervaringen tot nu toe:Zeer positief. De meeste mensen zijn erg enthousiast over de gezellige sfeer, pro-fessionele begeleiding en variatie aan oefeningen die aanwezig zijn. Ook wij als instructeurs hebben er veel plezier in om mensen, aan de hand van een profes-sioneel trainingsschema, te helpen met het behalen van hun doelstellingen.

BregepraatElke avond was onze vaste bad-

gast op het meer te vinden met zijn roeiboot en hengel. Volgens de verhalen heeft hij emmers vol aal uit het meer gevist. Hiervan heb ik geen foto’s kun-nen maken.

Augustus liet het dorp er ook dagenlang waterig uitzien,het mag dui-delijk zijn dat de thuisblijvers hier heel snel op uitgekeken waren….

BregepraatHalverwege augustus vierde

men in Aldtsjerk alweer een feestje. Het water kwam met bakken uit de lucht maar zij bleven drie dagen in de lucht. Het PTT team had zijn kamp opgeslagen bij de Púndyksbrege, en wat hebben veel mensen tot in de wijde omgeving en de late uurtjes er veel plezier van gehad!

Page 14: BB 47 - september 2006
Page 15: BB 47 - september 2006

15

Verslag van de voorjaarsvergadering23 maart 2006, Café Moarkswâl

Aanwezig waren circa 40 personen, waaronder vertegenwoordigers van FNP, PvdA en het Skewiel.Afwezig met kennisgeving Wichger Helmholt, Jan de Vries evenals verte-genwoordigers van de CU, VVD en dorpencoördinator Hinke Hoogland.

1. Opening en mededelingen:De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom.Hij deelt mee dat de agenda wordt ge-wijzigd, de uitreiking van Dorpsprijs en de Rondvraag komen voor de pauze zodat de tijd na de pauze besteed kan worden aan de uitslag van de enquête.De gemeente heeft het onderhoudsplan bekend gemaakt voor dit jaar.Voor Aldtsjerk houdt dit in dat: het fiets-pad naar de school wordt gerenoveerd, de Klaas Douweswei wordt geasfal-teerd en de Moark wordt uitgebaggerd.

2. Verslag van de najaarsvergadering van 10 november 2005.Het verslag wordt zonder opmerkin-gen goedgekeurd met dank aan de secretaris.

3. Jaarverslag:Het jaarverslag wordt goedgekeurd met dank aan de secretaris.

4. Financieel verslag:Janny van der Mark geeft een toelich-ting op het verslag:In 2005 zijn er extra uitgaven geweest, voornamelijk door de plaatsing van het

basketbaldoel.De inkomsten bleven achter, de ge-meente geeft niet meer automatisch subsidie, eerst moet het goedgekeurde financiële verslag toegestuurd worden.Daarna wordt de subsidie overgemaakt.Over 2005 is deze subsidie nog niet ontvangen.Tea Westra vraagt of er in het vervolg een meerjarenoverzicht verstrekt kan worden.Het bestuur zal dit de volgende keer realiseren.De Kascommissie, Germ Koopmans en Jan de Vries hebben de boeken gecon-troleerd en in goede orde bevonden.De vergadering verleent décharge met dank aan de penning meester.

5. Verkiezing kascommissie:Als nieuw lid van de kascommissie wordt Gryt de Jong gekozen. Jan de Vries blijft nog een jaar lid van de com-missie. Germ Koopmans wordt bedankt voor de bewezen diensten.

6. Bestuurszaken:Janny van der Mark is ernstig ziek en Wigcher Helholt is langdurig uitgescha-keld door een zwaar ongeluk. In ieder geval voor het bestuur een aderlating.Jan Holtkamp en Ludo van der Meer hadden per deze vergadering af zullen treden, maar zij blijven, door de onder-bezetting, nog tot aan de najaarsverga-dering bestuurslid.Tea Westra heeft zich bereid verklaard in

Page 16: BB 47 - september 2006

1616

het bestuur plaats te nemen en het bestuur is zoekende naar meer kandidaten.Ten tijde van de najaarsvergadering is er hopelijk een volledig bestuur te presenteren.

7. Contributie:Het bestuur stel voor de contributie met een miniem bedrag te verhogen van € 4,50 naar € 5,00.De vergadering gaat hiermee akkoord.

8. Rondvraag: Gryt Veenstra vraagt naar de onder-houdstoestand van de paden in Grieken-land en Turkije.De voorzitter deelt mee dat burgemees-ter en wethouders de afgelopen week op bezoek zijn geweest, waarbij ondermeer deze zaak aan de orde is gebracht.Het probleem is dat de bospaden in de omgeving niet van de gemeente zijn.Ook de draineringproblemen van het Skoallelân zijn aangekaart en inmiddels ook al bekeken.Het bestuur zal er nogmaals aandacht aan schenken en eventueel met foto’s gestaafd de situatie nogmaals onder de aandacht brengen.Voorts merkt Gryt op dat de Rhaladyk te smal is geworden voor het, door de groei van het bedrijventerrein, sterk toe-genomen verkeer. Germ Koopmans vraagt of nieuwe bo-men geplant worden in de plaats van de gekapte bomen aan de weg richting Stenendam.Het bestuur zal hiernaar informeren.Fokko Tolsma deelt mee dat fietsers naar de richting Oentsjerk op het Jon-kerspaed de richting vaak kwijt zijn.Een bordje richting Oentsjerk zou hier op zijn plaats zijn.

Eric Sinnema deelt mee dat de begroei-ing langs de kant van de Moark voor grotere schepen problematisch wordt. Voor zover dit niet een taak voor de gemeente is moeten aanwonenden hier iets aan doen. Eventueel door middel van het plaatsen van een oproep in De brêgebidler.Voor de bomen op het erf van de familie Zeilstra is al contact geweest met de gemeente.

9. Dorpsprijs.De voorzitter maakt bekend dat de Dorpsprijs 2005 is toegekend aan Jan Westerhof. (geen doorgestoken kaart).Hij somt de vele kwaliteiten op en de diverse functies die door zijn vader in de afgelopen jaren zijn bekleed.Met de uitreiking van de bekende glas-sculptuur en een bos bloemen wordt de prijs, onder applaus van de leden, geëffectueerd.

Pauze:Na de pauze wordt uitgebreid ingegaan op de resultaten van de dorpsenquête met behulp van lichtbeelden en uitge-breid commentaar.De conclusies zullen in de loop van het jaar uitgewerkt moeten wor-den en worden gepresenteerd in de najaarsvergadering.De enquêteresultaten zullen eveneens in De brêgebidler vermeldt worden.

10. Sluiting:De voorzitter sluit de vergadering en bedankt iedereen voor zijn of haar bijdrage.

Page 17: BB 47 - september 2006

17

Uitnodiging

Hierbij nodigen wij u uit voor de najaarsledenvergadering van Doarpsbelang Aldtsjerk. Op 14 november 2006 om 19.45 uur in Oerein.

Agenda

1. Opening

2. Mededelingen

3. Verslag voorjaarsledenvergadering (23 maart 2006)

4. Bestuurszaken

5. Noordpeilproject/Dorps-enquete

6. Cursuswerkgroep

7. Rondvraag

Pauze

Peter Karstkarel “De parel van de Trynwâlden”

8. Sluiting

Page 18: BB 47 - september 2006
Page 19: BB 47 - september 2006

1919

VVAN DE OPENBARE LAGERE

SCHOOL ALDTSJERK/ SINNEHONK

VOOR WIE? Iedereen die op de lagere school van Aldtsjerk

heeft gezeten. WANNEER IS DE REUNIE?

15 SEPTEMBER 2007 NIEUWSGIERIG OF MEER INFORMATIE:

www.reunieschoolaldtsjerk.nltel: 058-2561054 of 058-2562266.

Page 20: BB 47 - september 2006

2020

Page 21: BB 47 - september 2006

21

En mids juli was het weer raak, werkelijk een feestje bij de ha-ven en het meer. Heel veel jon-gelui uit Aldtsjerk en omstreken hebben wederom het heerlijke water van de mar en de haven ondekt. Met picknicktassen vol chips chocolade en fris en an-dere dranken kwamen zij per fiets met de benenwagen en zelfs met de auto en speedboot kwam men langs. Zelfs de ijsbaan van Bonne en Hannie was op het haven terrein aanwezig. Om u te laten zien dat er veel mensen waren heb ik even een paar foto’s gemaakt. Ruth en Sietske waren zo aardig om alle namen even op te schrijven. Hier de hele lijst; Rolf, Ruurd Tessie, Corien, Klaasjan, Inne, Jacoba, Jos, Jesper, Johannes, Catrinus, Ate, Jerre, Ricardo, Roland, Martijn, Sietske en Ruth.

Page 22: BB 47 - september 2006
Page 23: BB 47 - september 2006

23

Fakânsje 2006 nei ItaaljeIt is safier, wy binne op wei nei de pomp by Goutum sa as oare jierren. Njoggen oere is ôfpraat. As Eelke en Geeske der binne sjoch ik in raar fodsje yn in iepening op’ e side fan de motor sitten. It potsje fan de remoalje lekt. Bale as in stekker. Earst mar kofje en dan op nei van Houten yn Drachten, de BMW dealer. Dy hat lokkich in nei ûnderdiel lizzen. Dat wurdt ûn-der tafersjoch fan Eeuwe der yn in goed oere opset. Tsjin alven sette wy ôf. By Almere drinke wy kofje en ite gebak, wy binne al in skoft fan hûs. Underweis sjogge wy dat der in auto op syn kant leit, al-tyd wer aaklik om te sjen.As der tankt wurdt, wurdt der troch ús ek tankt, (wetter). Om Luik hinne falt net ta, dat is altyd in raar ein foar wy der omhinne binne, by ôfslach 48 bis moatte wy der ôf, dan is it noch in 15 km. It binne smelle dykjes en fan sinne nei skaat sjocht raar. Troch in pear lytse doarpkes en wy binne yn Wéris. Hjir sille wy twa nachten bliuwe om ’t Eeuwe en Eelke de sneins nei Francorchamps ta sille. Wy hawwe in prachtich plakje, keamers yn alle kleuren. Eelke en Geeske ha in hingslot op’e doar om him ticht te hâlden, de doar fan de dûs op ús keamer bestiet út latsjes. Wy krije útlis en moatte ús sels mei alles rêde. Op skriuwe wat wy út de kelder helje, kinne wy it letter ôfrekkenje. Sneins binne Eeuwe en Eelke nei demo race’s fan âlde motors op Francorchamp. Geeske en ik dogge in kuier yn’ e omjouwing fan Wéris. Der is hjir fan alles oer Dolmen en Menhirs te sjen en te lêzen. It is tige waarm, mar yn’ e bosk rint it noflik. By ien fan de Menhirs hawwe wy in moai útsjoch oer it doarp. Hjir wurdt ek twa kear yn’ t jier in soarte fan ritueel hâlden t.w 22 maart en 22 septimber. It is te technysk, mar de lizzing fan de stienen komt oerien mei de stân fan de Grutte Bear.Moandeis ride wy, mei hjir en dêr wat opûnthâld, fia Luxumbourg troch Frankryk rjochting Basel.

Dêr is it hartstikke drok en dan giet der wat mis. Yn in tunnel ûnder de Rijn troch is it lytse stikjes ride, stopje, ride. As in man nei de moanne. Ik sjoch dat Eeuwe de motor net yn’ e frij krije kin, tink o heden. Dan is it Ho!!! Midden yn’ e tunnel mei rjochts twa rigen oplûkende auto’s. De kop-peling docht it net en as de motor ôfslacht dan komme wy wer op gong mei in skokkende hob-

beljende beweging. Eelke laket him in ûngelok, mar komt der al gau achter dat der wat mei de motor is. Foar ús gefoel duorret it ti-den foar wy út dy tunnels binne,( der kaam noch ien ach-teroan). Wy kinne wat oan’ e kant komme en sjogge wat it euvel is. De

oalje fan de koppeling is net sa as it wêze moat, mar as it wat ôfkuollet kinne wy wer fierder. Wy sykje in hotel, dy binne net sa royaal dêr yn Switserlân.Tiisdei giet it op nei Itaalje, wy sille troch de St. Gotthardtunnel. Der komt gjin ein oan dy 17 km, gleonhyt yn dat ding mei tsjinlizzend ferkear. Wy binne bliid as wy oan de oare kant binne en binne oan kofje ta. Dan giet it rjochting Toscane. Foardat wy dêr binne moat der noch in aardich oantal kilo-meters ôflein wurde. Om Milaan hinne, by Piacenza, Parma en La Spézia lâns rjochting Pisa. Dan wurdt it even dreech, mar wy komme yn Caciana Therme. It hotel wat wy út socht ha is in earder paleiske, tige moai, mar wy komme net oan tún en swimbad ta. Wy ynstallearje ús op de keamers en sille om iten. Wy rinne earst as in hin sûnder kop om, om’t wy de pizzeria net fine kinne. It is al aardich let as wy sitte te iten en treffe it hielendal, Itaalje moat fuotbalje tsjin Dútslân, en der is in televyzje. De emoasjes rinne heech op as Itaalje wint. Wy kinne it sa gau net betinke of der binne auto’s, brommers en scooters op ’e dyk mei flaggen en toeters, soks sjocht men hjir net.Op woansdei is Pisa ús doel, wy ha beslúten om

Page 24: BB 47 - september 2006
Page 25: BB 47 - september 2006

25

mei it iepenbier ferfier te gean. Earst de kaartsjes foar de bus keapje by de kiosk, daliks foar hinne en werom. Mei de bus fan Casciana nei Ponte-dera en dan kaartsjes foar Pisa. It minske achter it loket seit,, opsjitte , de trein komt der oan op perron 2” wy derhinne en yn dy trein. Wy ride al in skoftsje as de konduktrise it kaartsje knipt. Dan freget Eeuwe oft it de trein nei Pisa is. Nee nei Florence. Gjin panyk, útstappe by it stasjon wat earst komt, wachtsje op de trein nei Pisa en sa komme wy teplak. Wy besjogge de meast toeristyske gebouwen yn Pisa. It falt net ôf. Der wurde foto’s makke om’t leven. De skeve toer tsjin hâlde is der ien fan. Wy dogge der ek oan mei, mar as wy de foto’s letter werom sjogge is it gjin gesicht.Fan Pisa nei Lucca. As ienichste Tos-caanse stêd waard Lucca beskerme troch stedsmuorren. De muorren binne fan de 17e ieuw der stiene 126 kanon-nen op, wylst der in 35 m brede grêft omhinnerint, dy no droech leit. De bewenners wienen bang foar oanfal-len fan de Medici út Florence. Tsjint-wurdich rint der oer de 12 m hege en 4 km lange muorre in kuier-paad. Hjir besjogge wy de Dom San Martino en de Piazza del Mercato . It ovaal fan it Romeinse amfiteater wurdt omjûn troch huzen mei trije oant fiif ferdjippings. Hjir binne yn de 56 rûnbô-gen fan de ûnderste laach winkels en yt gelegen-heden . Wy ha net safolle tiid, moatte wer mei de trein nei Pisa. Wy ride al wer as wy betinke dat wy dingen sjogge dy’t wy de hinne reis net sjoen ha. Freegje en ja hear de ferkearde trein, dizze sil nei it noarden. Utstappe op in knulich stasjontsje en wachtsje op de goeie trein. Op it stasjon fan Pisa wurdt fan alles omroppen en wy rinne fan perron ien nei twa en werom , dan binne der twa treinen rjochting Pontedera, wy snappe der neat mear fan. Ite dogge wy yn Pon-tedera, it moat yn tûzen hasten, oars misse wy de bus fan tsien oere. De ober kin ús net rjocht folgje mar dat hoecht ek net.

Tongersdei is Florence ús doel. Wy nimme in trein earder om’t it fierder is. Lokkich sitte wy daliks goed, op nei it sintrum. Earst komme wy troch wit ik hoefolle strjitten mei kreamkes mei lear, jassen, tassen, skuon, learzens. Spitich foar Geeske en my, wy kinne neat fan soks mei-nimme. Letter mar in kear mei de auto dat út. De Ponte Vecchio is de âldste brêge oer de rivier de Arno. Der binne 36 edelsmidden en juweliers oan wjerskanten fan de oerfolle brêge. Wy rinne der oer as wy nei de tunen fan Boboli sille. Eelke en Eeuwe kuierje in blokje om, mar wy dogge de tún. It falt tige ôf al is it útsjoch oer de stêd, fan de Forte di Belvedere ôf geweldich. De oerdekte merk hallen mei griente, fruit, fisk en wit ik wat mear is al ticht as wy der oan

ta binne. Hjirnei sykje wy ús trein wer op en toere werom. Sienna is ek in stêd dêr’t men hinne moat. No moatte wy, he-alwei Florense, oerstappe. It nimt wer aardich tiid yn beslach, mar wy komme der. Yn Sienna is it allegearre lytse strjitsjes. Heuvel op, heuvel ôf. De

swart wyt streepte Dom Santa Maria Assunta makket grutte yndruk op ús. It soe de grutste tsjerke fan de wrâld wurde moatte tochten de Sieneze, mar it projekt, fan 200 jier mislearre, al is it ynterieur fan kostber moarmer en grutte pylders goed bewarre bleaun. It Piazza del Campo is in ferneamt plein yn de foarm fan in moksel. Hjir wurdt twa kear yn’ t jier in hynder race hâlden. It plein komt fol mei sân, in soarte fan tribúne yn it midden en dêr fjocht men mei in keppel hynders om hinne. De wiken fan de stêd stride tsjin elkoar,. De hiele race duorret net langer as trije minuten. Oeral hingje foto’s en sa te sjen is it in rûch barren.Wer opwei nei de trein begjint it te tongerjen en te reinen. In jonge loadst ús de smelle strjitsjes troch rjochting stasjon. Ienkear yn de trein sit der net folle gong yn it gehiel. De trein docht der in oere langer oer as moarns. Wy binne fan

Page 26: BB 47 - september 2006
Page 27: BB 47 - september 2006

2727

betinken dat wy in protte tiid ferreizge ha. No ha wy net safolle fan de omjouwing sjoen.De lêste jûn yn Casciana Therme treffe wy it, der is in bradery en wy keapje wat lytse dinkjes.Foardat wy rjochting Turijn sille sjogge de manlju nei it oaljepeil fan de koppeling. Eelke hat wol oalje by him, sadat de âlde derút en de nije deryn komt. It is om 10 oere al gleonhyt as wy wer op de motor sitte. Wy sille mar op de gewoane dyk, dat falt net ta. Der wurdt sa ûnfoech riden troch de Italianen, skelle, middelfinger omheech, dat wy sykje gau de autodyk op. Kofje drinke dogge wy by

de haven fan La Spézia. We sitte al wer op in binnendyk mar Eeuwe wol wer nei de toldyk, foar wy op sa’n dyk binne moat der earst wol in hichte mei gâns bochten nommen wurde. Ik wol wolris de ferkearde kant úthingje yn in bocht en dat is net sa befoarderlik foar it stjoeren fan de motor, Eeuwe skelt om’t leven. Wy komme wer op de toldyk en it ryd noflik, sa net better. Troch Genua sil it mis gean, ferkearde ôfslach en by de tol docht de Visa kaart it net. Eelke en Geeske ride troch, om’t wy meastal earst binnen en sjogge net dat wy der noch net troch binne. Ik moat nei in kantoarke te beteljen en freegje it paad. Wy moatte werom, mar Eelke en Geeske binne nergens. Lokkich stean hja even fierder te wachtsjen, Eelke woe al fierder ride, it is in ge-

lok dat er dat net dien hat, belje joech ek al neat, om’t myn mobyl yn ’e koffer sit. Wy komme op it goeie paad, in oere letter binne wy yn Turijn. In hotel is gau fûn, midden yn it sintrum. Wol djoer, mar dan ha jo ek wat. It is in keamer mei in kokentsje, in kopke kofje is gau set. Eeuwe wol wat mear ljocht yn ’e baaikeamer en lûkt oan in toutsje, giet it alarm ôf. Net út te krijen oant der in tillefoantsje komt fan de resepsje. Nee gjin ûngemak, neat oan ’e hân. Ite dogge wy oan de oare kant fan de dyk. It tongeret en nei in grutte klap is de strjitferljoch-ting út. Undertusken reint it, net normaal, as wy it iten op ha. Lit der no krekt in paraplu fan

it hotel stean, dy nimme Geeske en ik mei. De manlju fljogge der sa trochhinne.Op snein ite wy in heal oere letter, ha hjoed gjin haast En wat dogge jo as jo yn Turijn binne? De plat-tegrûn derby en sjen wêr as de iisbaan is, de ,,Oval Lin-gotto”. By de rivier de Po lâns rinne wy der hinne. Nea witten dat de

Po dêr wie. Der is allinne in neakene hal, neat te sjen, wy hearre dat er ôfbrutsen wurdt, it is djoere grûn en flats of kantoaren is rendabelder. De brêge oer de dyk , wêr’t de riders oerhinne kamen is der noch wol. Der stean symboalen fan elke iissport yn de tusken berm fan de trochge-ande dyk. Liket moai. Wy rinne in ein werom rjochting sintrum. Napoleon hat ek hjir it ien en oar oanlein en dat is te sjen oan de rjochte diken . Wy sykje it plein wêr’t de medailles útdielt waarden mei de Olympyske spullen. Dan nei it Piazza San Carlo it plein wêr’t Mart Smeets yn kafee Torino syn útstjoerings hân hat. It kin net oars, hjir drinke wy tee en litte in foto meitsje.Dit is ek it plein wêr’t de jûns de fuotbal wed-

Page 28: BB 47 - september 2006

Ik moet al een tijdje lachen om de sneeuwschuiver van Age, het is dik 30 graden maar je weet nooit. Misschien wil hij ons uitgraven als er binnenkort nog sneeuw valt. Foto: Sietse Kaastra.

Page 29: BB 47 - september 2006

29

striid te sjen is op in grut skerm. Itaalje – Fran-kryk. Yn in kafee sille wy earst mar ite, it is yn buffet foarm, mei drinken €7.- As wy letter noch wat drinken ha wolle kostet dat € 5.-It sintrum rint aardich fol as wy der ek wer binne. Tsjin achten is der gjin trochkommen mear oan, in leven as in oardiel en elk mei flag-gen en oar ark wat leven jout. Oan de bûtenkant fan it plein kinne wy krekt op it skerm sjen.Yn de offisjele tiid falle der gjin goals, dêrom beslúte wy nei it hotel te rinnen, aardich bestut-sen troch miggen en oar lyts guod. De twadde helte fan de ferlinging en de penalty’s sjogge wy yn it hotel. As Itaalje wint dan riid alles wat ride kin de strjitten del, mei minsken oan alle kanten út de auto hingjend mei toeters en flaggen. Om healwei fjouweren binne se noch warber.Moandeis sette wy wer ôf, moatte noch wat drinken betelje en skrikke ús te pletter, 100% ekstra om’t wy dat oan de bar dronken ha. Om de stêd út te kommen falt net ta. De oanwi-zings stean foar it krúspunt, it is even wennen. De Fréjus tunnel is net ús doel, mar it draait der al hast op út. In omtrekkende bewegingen en wy sitte wer goed. Grenoble sil dizze dei it einpunt wêze, mar dat komt oars. It is in drokte fan belang, bussen, folch auto’s en diken dy’t ôfset binne. Der is dizze dei in etappe fan de Tour de France, Cap- Alpe d’Huez, fytst troch minsken fan fytsklups en sa , dat wy slagge ôf nei rjochts.Dan komme wy oer de Col du Galibier 2646m heech, gjin fangreel of wat dan mar, neat!!! Ik moat my sels tasprekke en goed meihingje yn ’e bochten oars fljogge wy der út. Eeuwe seit sa no en dan,, moast even sjen hoe moai as it hjir is” Ik sjoch neat. As wy op hichte binne bin ik der mislik fan en stean wol in kertier nei siken te gapjen. Eelke moast sels ride, oars wie der solidêr mei my. Geeske en Eeuwe klauterje hegerop en meitsje foto’s fan de Mont Blanc dy’t fierderop te sjen is. Ik oerlibje de ôfdaling, mar sjoch wol trije lytse krúskes oan ’e kant by de dyk del.Om’t wy net mear op’e rûte sitte sa as wy wolle sykje wy net te let in hoteltsje. Wy ite tsiis-fondu, wer ris wat oars. Nei it iten even rinne, fierderop sjogge wy in tsjerkje, dat dêr hinne. It is fyn kâld, wy sitte noch aardich heech, sa’n 1500m. As wy thús binne sjogge wy dat de Tour de France it selde paad nimt as wy dien ha. In dei letter nimme wy de Télégraphe even

mei, dat foel net ôf om’t wy noch aardich heech sitte. Noflik ride wy oer Abbeville, Annecy nei Poligny, in plakje yn de Frânske Jura. Dit is it einpunt foar dizze dei. Der is in swimbad, dat komt goed út om’t it wer tige waarm is. In mem mei twa bern pakt de boel byelkoar as wy del komme. As wy ôfkuolle binne en op in teraske sitte bellet Eelke mei syn mem, dy freget wêr sitte jim? Yn Parys seit er. Wy sitte yn hotel de Paris. Hja hat grif de oare bern belle en sein dat Eelke yn Parys sit. Midden yn ’e nacht hear ik in hûn blaffen, werom blaft in hûn om trije oere? Ik tink wêr is de brân, hoe kom ik hjir út en wei? Lokkich fal ik yn’e sliep.De oare deis ride wy rjochting Besanqon, Vesoul, Epinal nei Saarbrücken. Sykje om in benzine-pomp dy nea komt, mar wol in sjauffeurs kafee, dan earst mar ite. De manlju spagetty, wy in jerappel salade mei goed wat knyflok. It is net te iten, om’t de manlju dat der al oan ôf seagen wolle dy it net ha, wy kôgje troch.De benzine pomp komt ek yn byld. Letter no-chris fan de motor foar wat drinken. In Klaas Snoek figuer hinget in raar ferhaal op tsjin Geeske en my. Wy sizze mar ja en nee, wolle fan dy man ôf en skowe him troch nei de manlju. Eelke en de man prate elk harren eigen ferhaal. Sit men ien kear op in autodyk dan kin it foar-komme dat je nea wer in pomp tsjin komme. Wy binne hast útdroege as wy om fiif oere foar in hotel steane, Nonweiler. De manlju tinke oan kofje en wer fierder, wy wolle in keamer en sa dogge wy it.De oare dei op hûs oan. Eeuwe tinkt oan de A 1 rjochting Keulen. Lit dy dyk no oergean yn in B dyk. De brêge oer in dal is pas ein 2009 klear. Dat wurdt in omtrekkende beweging fan in oere. Rjochting Nederlân is drok, mar Dútslân yn folle drokker. By Venlo oer de grins. Fan dêr ôf oan Swol ta is it ien en al frachtwein, nei Meppel hast net ien mear. Wy ite as ôfslúter yn Staphorst. Sa as altyd eidzje wy de dagen oer, it is wer gesellich west. Hielendal as lêste drinke wy kofje by de benzinepomp foar Ljouwert en gean op Werpsteroeke elk ús eigen kant op.

Anneke de Vries

Page 30: BB 47 - september 2006
Page 31: BB 47 - september 2006

31

Nieuws van schoolMet een verlate start van twee dagen is het nieuwe schooljaar gestart.Door allerlei omstandigheden en communicatiestoringen tussen een aantalmensen konden wij niet anders dan besluiten om het schooljaar later te laten beginnen. De aanbouw is gereed en ziet er prachtig uit. Kleutertoiletten zijn vernieuwd, kozijnen in een aantal lokalen zijn vervangen en in de keuken is een nieuw keukenblok geplaatst met een kleine boiler.De school is buiten geverfd en het wit en blauw ziet er prima uit.Het meubilair voor de kamers van de directeur en de IB-er is (op de stoelen na) gearriveerd en we zijn druk bezig om de boel verder in te richten.Voor de berging zijn stellingkasten besteld en zodra die binnen zijn kan de berging ingeruimd worden. Er blijven nog genoeg wensen over en in dit schooljaar gaan we bekijken hoe we het een en ander voor elkaar (zeker financieel) voor elkaar kunnen krijgen.Leerkrachten en leerlingen zijn enthousiast van start gegaan. De nieuwe leesmethode “Veilig Leren Lezen” voor groep 3 is een prachtige methode met veel extra gedifferentieerd materiaal. De groepen 4 t/m 8 zijn gestart met de nieuwe taalmethode “Taaljournaal”. Een methode waar veel aandacht wordt besteed aan woordenschat en spelling.Beide methodes zien er aantrekkelijk en uitdagend uit en passen prima bij de visie van het Openbaar Onderwijs Tytsjerksteradiel.In september zijn er klasseninformatieavonden voor de ouders. Elke leer-kracht geeft informatie over de school-en klassenregels, de werkwijze en de gebruikte methodes.Te zijner tijd wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om de school te bekijken. In welke vorm dat gebeurt en wanneer zal later worden meege-deeld.

Myrian de Boer

BregepraatHet laatste weekend van de

bouwvak was er in de Buorren weer een drukte van belang. De tuinploeg kwam langs met groot materieel. Samen heb-ben ze een aantal tuinen in de Buorren getuned.

Menig fietser die niet aan de cours mee deden genoot van dat zelfde publiek. Oh ja die grote zitzakken van

Friesschelp Fries-Drowa, die zijn Top. We hebben er nog over nagedacht ze over te nemen, dan konden we op het Amelân een heerlijke hangplek maken voor jong en oud.

Nog een opmerkelijk feit; half vier kwam er een bus van richting Dokkum. Maar waar die bus naar toe ging???? Er stond op; Dokkuden 53

Page 32: BB 47 - september 2006
Page 33: BB 47 - september 2006

3333

BregepraatOp het bushokje op het

Amelân was een postertje geplakt. Het blijkt een soort contactadver-tentie te zijn met de volgende tekst: Gezocht: Kim 28 jr, uit Aldtsjerk, (fietsvakantie, studerende milieu-kunde in Leeuwarden) door: Frans, uit Drachten, (parachutespringen Texel). Ontmoet op 3-9-06, in bus Deventer-Zwolle (door treinuitval naar Leeuwarden). Alsnog dat bier-tje graag ! ! ! 0512530800.

Page 34: BB 47 - september 2006
Page 35: BB 47 - september 2006

35

De vlag van AldtsjerkAls de vlag van Aldtsjerk bij mij uithangt, dan is het feest. Uiteraard moet er dan ook feestelijk gegeten worden, zoals het voorafje waarvan ik u hier deelgenoot maak.

Benodigdheden:zakje groene krulsla,

rode tomaatjes of paprika,witte asperges of paling,

artisjokkenharten of bolletjes mozzarella.

Neem wat kleinere ontbijtborden. Bedek tweederde van de rech-terkant van de borden met groene krulsla. Dit groen in de vlag van Aldtsjerk staat voor het groen van de bomen de wouddorpjes van Trynwalden, namelijk Gytsjerk, Oentsjerk en Aldtsjerk. Bedek het resterende linkerdeel van het bord met gesneden rode tomaatjes of paprika. Dit rood in de vlag van Aldtsjerk is de kleur van de adel. De belangrijkste adel in Aldtsjerk was de familie van Sminia die op de Klinze woonde. Leg de witte asperges of paling in een kruis, namelijk tussen het groen en het rood en halverwege dwars-over. Dit kruis staat voor het nonnenklooster Betlehem waarnaar Bartlehiem is genoemd. Leg op het rood linksboven een artisjok-kenhart of een ingesneden stukje ronde mozzarella. Dit staat voor de witte dubbele bosanemoon welke stinzeflora vooral voorkomt op de Klinze.

De laatste keer dat ik dit feestelijke voorafje serveerde, werden we onaangenaam gestoord door opdringerige buurtjongelui. Enige tijd geleden hoorde ik vol ongeloof dat het gedrag van deze jongelui zover gaat, dat mijn dorpsgenoten niet meer naar school durven en zich niet veilig voelen in hun huis of tuin. Dit gedrag overstijgt dus kwajongensstreken en neigt naar terrorisme. Het is jammer dat er in de buurt geen nonnen meer wonen die de ouders kunnen helpen deze pestkoppen de juiste aandacht en opvoeding te geven.

Met feestelijke groet,Elise Boltjes

De pollepel geef ik door aan Janke Fennema.

Page 36: BB 47 - september 2006

36

Waardering op wielen

Kleurrijker dan ooit tevoren is de vijfde en dus lustrumeditie van de Omloop van Trynwâlden ditmaal van start gegaan. Al gebruind door de zon schoven burge-meester Arie Aalberts van Dantumadeel en loco-burgemeester Maaike Prins van Tytsjerksteradiel de multicolor-vlaggen van hun gemeenten opzij om de renners te laten passeren. Vanaf de start wer-den de renners geconfronteerd met een grotendeels groen omzoomde route met talrijke driekleurige dundoeken langs het parcours. Ze hebben het feestelijk vertoon in een al fraaie omgeving ui-termate gewaardeerd. Trynwâlden heeft hen een onvergetelijke dag bezorgd. Met ruim honderd deelnemers is het voor de organisatie weliswaar een drukke dag geweest. Een dag met drukte is een geluksdag als alles gewoon leuk ver-loopt. De ‘neipetearen’ bij de soep en broodjes in café De Viersprong geven

alle reden te veronderstellen dat we mede dankzij u de loftrompet mogen steken over een in meer dan een enkel opzicht lenige dag. Vreugdevol gaan we dan ook doorwerken aan een volgende editie. Met dank aan alle sponsoren, verkeersregelaars, overheidsinstanties als gemeenten, provincie en politie, ehbo, wielerunie en vooral de talrijke vrijwilligers vanuit de Trynwâlden die voor, tijdens en na het evenement in actie zijn geweest. ‘Trynwâlden is sân doarpen en dochs ien’.

Namens de Stichting Wieleromloop TrynwâldenKees de Vries (voorzitter)

P.S. Voor actuele informatie of voor een terugblik op de omloop, zie: www.omlooptrynwalden.nl

BregepraatEn september begon geweldig;

de 5de Wielerronde van Trynwâlden kwam weer door het dorp. Het was stra-lend weer en 9 rondes mochten wij van het kleurrijke geheel genieten. Toch nu ook nog waterpret. De 8ste ronde kwam er een spat regen, de klinkers op de van Sminiaweg werden glad maar de man-nen fietsten gewoon door. Het was een gezellige boel daar in de Buorren. Veel vlaggen uit stoepen geveegd en ramen gelapt en heel veel publiek.

Page 37: BB 47 - september 2006

37

Ervaring van een vrijwilligster

Sinds een jaar ben ik als vrijwilligster werkzaam bij de Hospicezorg Thuis. Mijn oog viel op de advertentie van Thuiszorg De Friese Wouden, waarin een oproep werd gedaan aan vrouwen en mannen, die mensen in hun laatste levensfase willen bijstaan in de thuis-situatie. Ik heb gereageerd, omdat ik het heel belangrijk vind dat mensen in hun eigen omgeving kunnen sterven, met al diegenen om zich heen die ze graag bij zich willen hebben. Maar ook wilde ik graag meehelpen om mensen die geen familie meer hebben of mensen waarbij de familie de zorg even niet meer aan-kan, de kans te geven toch tot het einde toe in hun eigen huis te blijven. Voordat ik begon, heb ik een speciale cursus gevolgd, waarin de laatste levensfase centraal stond. Samen met een groep aspirant-vrijwilligers hoorde ik over alle aspecten rondom overlijden: angst voor de dood, het ontkennen en het aanvaarden. Ook kwamen praktische dingen aan de orde, zoals verschonen, uit bed helpen en iets te eten of te drin-ken geven. Ik vond het een indringende cursus, een cursus die ik voor geen goud had willen missen.En toen kwam het moment dat ik naar een eerste adres werd gestuurd. Ik was blij dat ik kon beginnen. Je kunt vaak helpen met kleine dingen om het voor de cliënt en de familie zo prettig mo-gelijk te maken. Vóórdat je naar een cliënt gaat, krijg je informatie van de coördinator. Ik werk in een team van vrijwilligers en ben minimaal twee dagdelen per week beschikbaar. Je bent steeds vier uur

achtereen bij een cliënt en dat is heel fijn. Daardoor is er voldoende tijd voor de naaste familie om even te rusten, een boodschap te doen of gewoon een straatje om te gaan. Ook is er voldoende tijd om eens rustig te praten. Ik ben geen verpleegkundige en geen psycho-loog; wel geef ik liefdevolle aandacht en respect en bied een luisterend oor. Nu, een jaar later en een aantal ervarin-gen rijker, kan ik alleen maar zeggen, dat ik destijds een hele goede keuze heb gemaakt om dit vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik vind het fijn dat ik een steentje bij mag dragen aan de zorg rondom het levenseinde van een medemens en diens familie. Soms hoor je achteraf ‘wat was het fijn dat jullie er waren, hadden we jullie maar eerder gevraagd’. ‘Wat jammer’, denk ik dan.

Nienke Boersma,vrijwilligster Hospicezorg Thuis

Heeft u interesse of vragen, dan kunt u contact opnemen met Adriënne de Wit. Zij is telefonisch bereikbaar via 0900-8801 of via de e-mail [email protected]

BregepraatAls iedereen in het dorp weer

voorzien is van de nieuwe catalogussen kan je er vergif op innemen; dan is het pylkjesjit seizoen weer geopend! Elk open raam is doel en in de bushokjes is het clusteren en pylkjeflyberje. Opmer-kelijk dit jaar dat het vooral de oudere jeugd is die aan het Pylkjeflyberjen is.

Page 38: BB 47 - september 2006

3838

Ontwerpwedstrijd Vuilniswagen op Puur Plantaardige Olie

De Gemeente Tytsjerksteradiel schrijft een wedstrijd uit voor de bewoners van de gemeente waarbij een levensgrote airbrush op een vuilnisauto op Puur Plant-aardige Olie de hoofdprijs is. Uiterlijk 20 oktober kunnen ontwerpers vanaf twaalf jaar hun concepten inleveren. Zaterdag 4 november vindt de onthulling van de vuilnisauto plaats.

PPOPuur Plantaardige Olie, een alternatief voor diesel, is de brandstof voor de nieuwe vuilnisauto van de Gemeente Tytsjerksteradiel. De brandstof is mi-lieuvriendelijk en bestaat uit oliën uit geperste zaden. Gemeente Tytsjerkstera-diel wil graag het milieuvriendelijke as-pect benadrukken en maakt van de auto een opvallende vertoning door middel van een airbrush op beide zijden.

Wedstrijd Creatief Tytsjerksteradiel wordt uitge-nodigd om zijn of haar hoofd te buigen over een passend ontwerp. Alles kan, alles mag is de achterliggende gedachte bij deze wedstrijd, mits het ontwerp een relatie heeft met een op PPO rijdende vuilnisauto. De concepten worden geju-reerd door een vakkundige jury.

PrijsHet winnende concept zal levensgroot op de vuilnisauto worden afgebeeld. Een airbrush kunstenaar werkt het ont-werp uit en maakt van de vuilnisauto een opvallende verschijning. De ge-meente deelt flyers uit bij buurtcentra, scholen en natuurlijk het gemeentehuis om het aantal inzendingen zo groot mo-gelijk te maken.

OnthullingBij een wedstrijd hoort een prijsuitrei-king en bij een nieuwe vuilnisauto op PPO een officiële onthulling. Zaterdag 4 november wordt feestelijk het startsein voor de vuilnisauto gegeven en tegelijk wordt de eerste prijs van de wedstrijd bekend. Tweede en derde prijswinnaars nemen ook hun prijs in ontvangst.

Spelregels Voor deelname kunt u kijken op de web-site www.t-diel.nl. Hier vindt u ook de spelregels en voorwaarden.

BregepraatOproep oproep oproep oproep.

De familie Terpstra is zeer teleurgesteld. Tijdens het dorpsfeest is op vrijdag avond hun vlag, de stok en de houder van hun huis ontvreemd. De houder en de vlag zijn tot de dag van vandaag nog spoorloos. De stok vonden zij op het kerkhof terug….. Wie heeft die vlag geleasd en brengt hem zo spoedig mo-gelijk terug?????????? Fam. H. Terpstra 0582562255 Het was een huwelijks kado dus er zit meerwaarde in het terug krijgen van deze vlag

Page 39: BB 47 - september 2006

VerschijningsdataDe brêgebidler komt

5 keer per jaar op vaste tijden. Hieronder is ver-

meld wanneer de eerstvol-gende nummers verschij-nen en voor welke datum de kopij binnen moet zijn.

Kopij Verschijnt

6 nov. eind nov. 6 jan. eind jan. 6 maart eind maart

De redactie.

INLEVEREN KOPIJ

(liefst floppy of email)voor het

volgende nummer 6 NOVEMBER

2006

AGENDAS E P T E M B E R

27 START KINDERPOSTZEGELS.

29 KLAVERJASSEN om vleesprijzen, café Moarkswâl, 20.00.

30 Feestavond met DJ maarten, café Moarkswâl, 21.30.

O K T O B E R5 Bijpraten en bingo, Vrijz. Herv. vrouwenver.

Aldtsjerk –Readtsjerk, Oerein, 19.30.

7 ÂLD PAPIER.

10 Middagbijeenkomst in Oerein, Filmvoorstel-ling: Out of Africa, 14.00, BvPF-Vrouwen van nu, afd. Gytsjerk.

15 BRIAN CRISTOPHER - zanger uit Enge-land, maakt zoals gewend er een geweldige avond van, café Moarkswâl, 19.30.

18 SOOS.

19 REISJE, Vrijz. Herv. vrouwenver. Aldtsjerk - Readtsjerk

20 KLAVERJASSEN om vleesprijzen, café Moarkswâl, 20.00.

21 HERFSTVAKANTIE T/M 29 OKT.

27 KLAVERJASSEN om vleesprijzen, café Moarkswâl, 20.00.

28 KLAVERJASSEN, Oerein, 20.00.

N O V E M B E R 2 EENDAGSBETUUR, Vrijz. Herv. Vrouwen-

ver. Aldtsjerk - Readtsjerk.

Page 40: BB 47 - september 2006

Vanaf eind september willen wij beginnen met een kursus

KLAVERJASSEN VOOR BEGINNERS op de woensdagavond.

Dit onder deskundige begeleiding.Dus wilt u het leren,

graag opgeven voor 23 september.

HEEFT U IETS TE VIEREN?Wij bieden ons graag aan

voor de complete verzorging van uw feest. Dit kan natuurlijk in het café,

maar ook bij u thuis.Kom eens langs voor informatie!