BB 34 - maart 2004

44
DOARPSBLED FOAR ALDTSJERK EN OMKRITEN MAART 2004 34 De brêgebidler De brêgebidler

description

De brêgebidler Nû 34 DOARPSBLED FOAR ALDTSJERK EN OMKRITEN MAART 2004 voorhet volgende nummer Verspreidingsgebied: Heel Aldtsjerk en Readtsjerk tot Steenendam, incl. Bosweg en Kooiweg, Rengersweg tot Stania State. Redactie-adres: Tytsje Faber, v. Sminiaweg 88 9064 KE Aldtsjerk, tel. 058 - 844 69 39 [email protected]. Anonieme inzendingen worden niet in behan- deling genomen. De redactie heeft het recht stukken in te korten. Drukwerk: Rekladruk Gytsjerk

Transcript of BB 34 - maart 2004

Page 1: BB 34 - maart 2004

DOARPSBLED FOAR ALDTSJERK EN OMKRITEN

MAART 2004 Nû 34

De brêgebidlerDe brêgebidler

Page 2: BB 34 - maart 2004

Redactie-adres:

Tytsje Faber, v. Sminiaweg 889064 KE Aldtsjerk, tel. 058 - 844 69 [email protected].

Redactieleden:

Piet van der Meulen verspreiding256 15 42

Tytsje Faber [email protected] 844 69 39

Hermien Holtus 2563632

Kees van der Kooi 256 20 07

Hester Luinstra [email protected] 256 20 31

Joekje Stegenga 256 20 70

Klaas Vijverda 256 17 76

Gerhild Tóth – van Rooy Kunstrubriek

Abonnementen en advertenties:

Advertentiekosten: hele pagina € 120,00 per jaarhalve pagina € 60,00 per jaarAbonnementen buiten verspreidingsgebied: € 11,34 per 5 nummers.Vrijwillige bijdragen graag op ons bank-nummer: 29.79.80.521 Friesland Bank, t.n.v. Doarpskrante Aldtsjerk, Rhaladyk 8A, 9064 DD Aldtsjerk.

Drukwerk: Rekladruk Gytsjerk

Verspreidingsgebied:

Heel Aldtsjerk en Readtsjerk tot Steenendam,incl. Bosweg en Kooiweg, Rengersweg totStania State.

Anonieme inzendingen worden niet in behan-deling genomen. De redactie heeft het rechtstukken in te korten.

INLEVEREN KOPIJvoor het volgende nummer

6 MEI 2004

Page 3: BB 34 - maart 2004

1

Maitiid . . .We geane al wer moai de goede kant út, jûns nei iten is it al wer in

oerke ljocht, it earste grien is wer te sjen en de fûgeltsjes litte harren

wer hearre.

De folkstúnen steane wer swart fan ’e minsken, reesfytsen, skeelers

en koarte broeken komme wer foar ’t ljocht.

Sels it earste ljipaai is wer fûn, ek al jildt it net as earste. Hessel mei

him de hannen wol tichtknipe, wol yn ’e krante, mar de túten fan Nij-

pels (3) bliuwe him besparre.

Op it lêste momint krije wy noch te hearren dat in ynwenner fan ús

eigen Aldtsjerk (wer) it earste ljipaai fan ’e gemeente fûn hat. Soe

Jan ek mei Polderman túte ha?

Al mei al in moaie tiid, mannichien begjint mei it útfieren fan de

plannen dy’t op de lange winterjûnen útbret binne.

Oan ’e aginda te sjen moat der noch wol it ien en oar gebeure foar

dat wy langút yn ’e stoel yn ’e sinne lizze kinne!

Yn dizze brêgebidler wurde de earste plannen foar it feest úteinset en

it tema fan de optocht wurdt bekindmakke.

Gerhild jout oandacht oan de dei fan de frou yn de keunstrubryk en

Kees hat histoarysk ûndersyk dien nei syn favorite ûnderwerp, de

doarpskroech, it kin mar sa dat dit in fêste rubryk wurdt.

Nolflik lêze!

Klaas

Page 4: BB 34 - maart 2004

Rinia van Nautaweg 4a, 9061 AE Gytsjerk, Tel.: 058-2561500, Fax.058-2560465

U kunt bij ons terecht voor:•• hhoouutt•• bboouuwwmmaatteerriiaalleenn•• ggeerreeeeddsscchhaapp

•• hhaanngg-- eenn sslluuiittwweerrkk•• eelleeccttrraa•• ttuuiinnaarrttiikkeelleenn,, eennzz..

Rengersweg 94 Oenkerk. tel. 058-2561068, fax.058-2563719

NNIIEEUUWWBBOOUUWW ** VVEERRBBOOUUWW ** OONNDDEERRHHOOUUDD ** RREENNOOVVAATTIIEE ** RREESSTTAAUURRAATTIIEE

Een NVOB initiatief

Page 5: BB 34 - maart 2004

Enige dagen voor Kerstmis ontving deAKA nog haar laatste groep belangstel-lenden (van het AOC) voor de diaserieen een rondleiding in de kerk. In hetOerein was het heerlijk warm, maar bui-ten en in de kerk was het behoorlijkkoud! Gelukkig had Joekje in de kerk dekerstverlichting aangedaan en buiten deschijnwerpers, en dat zorgde voor eenbijzondere sfeer en verwarmde de harten(maar niet de voeten). Nu is het watbetreft bezoekers, een stille tijd, maarachter de schermen wordt hard gewerktaan de voorbereidingen voor het nieuweseizoen.Om te beginnen zijn er al weer nieuweaanvragen van groepen voor in het voor-seizoen, o.a. een groep van 40 personenvan een andere afdeling van de het AOCDeze groep zal de première beleven vande digitalisering van de diaserie!In de afgelopen maanden is drukgewerkt aan de realisatie van dit project.Over ca. een maand hoopt men allesklaar te hebben. De dia’s kunnen dand.m.v. een computer via een beamergeprojecteerd worden. Voor het geluid iseen prachtig surround system in hetOerein geïnstalleerd. De gordijnen zijnverdubbeld, zodat het Oerein een warecinema wordt.Als klap op de vuurpijl is buiten eensatellietschotel aangebracht, zodat,mochten grote evenementen zich voor-doen in binnen- of buitenland, het moge-lijk is deze te projecteren in ons dorps-huis op een van de grootste projectie-schermen van Friesland! Wat dacht uvan bijvoorbeeld de Europese voetbal-kampioenschappen in Portugal eindjuni, begin juli?

Wat betreft ons programma voor het sei-zoen 2004 kan ik mededelen, dat het sei-zoen officieel geopend wordt (door wieis nog niet bekend) op donderdag 3juni a.s. Traditioneel wordt gedurende het sei-zoen een tentoonstelling in de kerk aan-geboden. Dit jaar zijn we zo gelukkigporselein en zilver uit het oorspronkelij-ke Staniastate resp. De Klinze te kunnenexposeren. Dat zal ongetwijfeld weerbelangstellenden trekken uit het heleland.

Op 10 april a.s. vergadert de AKA weer;in de volgende Brêgebidler kunnen we uongetwijfeld meer en gedetailleerderinformeren.

Denkt u nog even aan de mogelijkheidom met uw visclubje, uw familiedag, uwvakantievrienden, uw schoolklasreünieo.i.d. een gezellig uitje in Aldtsjerk terealiseren?Bel voor een afspraak met Henny2562859 of met Coby 2561553

Coby HoltkampPR-AKA

3

Stichting Alde Kultuer Aldtsjerk

BBrrêêggeepprraaaattSoms hebben mensen bijzonder veili-ge ideeën: je rijdt in een Mercedes enje hebt een fiets achterin voor hetgeval je auto er mee stopt...of je hebt een puike boot met b.b.motor en je neemt nog maar eenmotor mee voor het geval dat.....

Page 6: BB 34 - maart 2004

mmmm . . . het lekkersteSUIKERBROOD

koop je natuurlijkbij de

FRIESE KAMPIOEN

Van Haersmasingel 2Tel. 058-256 30 01

Oenkerk

Page 7: BB 34 - maart 2004

5

Het bestuur is, afgezien van de voor- ennajaarsvergaderingen 7 keer bijeengeweest.Ook dit jaar is aan Oerein een bijdragegeschonken t.b.v. de reeds traditioneleen goed bezochte viering van de jaarwis-selingEen groot gedeelte van het jaar is weerop de agenda blijven staan de problema-tiek van een plek voor de jeugd. Geluk-kig is toch in oktober het verlangde bas-ketbalveldje gereed gekomen en door deburgemeester geopend.Plan de Jordaan is in 2003 voltooid. Inhet afgelopen jaar is door het bestuurveel tijd besteed om de situatie wat deMoark betreft te herstellen, maar hetheeft niet mogen baten. Tijdens denajaarsvergadering is een en ander uit-eengezet door een vertegenwoordigervan het waterschap. Dit bracht enigeduidelijkheid bij de leden maar geenbegrip. Terugdraaien van de situatie kostgeld en dat is er niet.De dorpsprijs is in een nieuw jasje gego-ten. Voortaan gaat de toekenning van deprijs vergezeld van een fraai aandenkenin glas, vervaardigd door dorpsgenootJan Hooghiemster.De verkeersgroep TrynwaIden, waarinDB vertegenwoordigd is heeft nog nietskunnen bereiken t.a.v. de veiligheid vanDe Trynwaldsterdyk. Te weinig onge-lukken en geen geld zijn bepalend vooreen verdere aanpassing van de weg.Na 8 jaar bestuurslid te zijn geweest,waarvan het merendeel als voorzitter isHan Westerhof afgetreden. BestuurslidGerrit van der Pol volgt hem op als voor-zitter. In de ontstane vacature isbenoemd Wichger Helmholt.

Met B&W is diverse malen contactgeweest zowel in Aldtsjerk als in hetgemeentehuis. Nieuw is het benoemenvan een dorpencoördinator in de persoonvan Hinke Hoogland. De eerste contac-ten zijn van beide zijden als zeer positiefervaren. Het is een hele steun om methaar een vast aanspreekpunt binnen degemeente te hebben.In het afgelopen jaar zijn ook weer bij-eenkomsten geweest met de diversecommissies, stichtingen en werkgroepenuit het dorp, informatie werd uitgewis-seld en overleg werd gepleegd.De jaarlijks terugkerende contactenwaarbij onderlinge banden weer eensaangetrokken kunnen worden komenpositief over bij de betrokkenen.Ook is er overleg geweest met de ver-enigingen in de Trynwalden met namemet de andere Dorpsbelangen en deFederatie van dorpsbelangen.De kerstboom is evenals vorig jaar ophet plantsoen bij Sminiastate geplaatst.De verlichting was in 2003 weer beterdan vorig jaar, met dank: aan de familieMulder voor de stroomvoorziening ende familie Van Kammen voor hetgebruik: van de verlichting. Jammer datlaffe pubers in een auto onder hoede vande nacht het leuk vonden een poging tedoen om de boom omver te rijden.

Terugkijkend is er toch wel weer hetnodige werk verzet, vaak met wisselendresultaat maar meestal voldoende moti-verend om er met zijn allen tegenaan teblijven gaan.

G.J. van der Pol voorzitterJ. H. Holtkamp, secretaris

Jaarverslag Dorpsbelang 2003

Page 8: BB 34 - maart 2004

Vers en voordelig !Kopen, doet u bij Klunder

Canterlandseweg 2, Giekerk • tel. (058) 256 13 70

Van Sminiaweg 76 Telefoon 058-25631659064 KE Aldtsjerk Mobiel 06-23668784

Page 9: BB 34 - maart 2004

7

Na onze geslaagde vierdaagse van Nijmegenduurde het tot oktober voor Rense mij belde ofik ’s zondags weer mee ging om een stukje telopen. Waren we nu toch besmet met het Nij-megen virus zoals ons bij de opspelding van hetvierdaagse kruis al was voorspeld? Volgensonszelf is het niet zo, maar is het gewoon pureontspanning. Na een paar zondagen was daarineens Pieter Sikma die wel eens een stukjemee wou lopen. Nu is Pieter niet iemand die zaltoegeven dat het te ver is, dus hebben we hemde eerste keer goed laten zweten. Ook van bla-ren had hij absoluut geen last (nee, nee...). Hijheeft bijna de hele week last gehad van spier-pijn, maar wilde toch de volgende zondag weermee. Na een week of drie kwam daar ineensKoos den Haan ons trio aanvullen en ook Kooswerd op de proef gesteld met een tochtje vanrond de 18/20 kilometer. Gelukkig gaf Kooswel meteen toe dat het een “klere-eind” was enwe veel te rap liepen. We zijn nu alweer meer-dere keren op stap geweest en hebben tijdenshet wandelen al veel discussies gevoerd oververschillende onderwerpen. Al pratende is zo’ntochje al snel voorbij. Omdat ons clubje met100% is gegroeid hebben we moeten besluitenom eerst een ledenstop te houden en eventueeleen wachtlijst te maken. We hebben dit besluitmoeten nemen omdat het organisatorischanders niet meer op te brengen is en ook ver-keerstechnische moeilijkheden met zich meebrengt. Het is natuurlijk mogelijk om zelf eenwandelclub op te richten. We zijn bereid u vanalle mogelijke hulp en tips te voorzien. Wevonden dat onze club ook een naam moest heb-ben en kwamen uiteindelijk op: De RappeStappers. Zoals de plannen nu staan gaanRense en Piet de vierdaagse weer lopen en totonze grote verrassing wil ook Pieter de tochtder tochten meelopen. Mochten er bedrijvenzijn die ons willen sponsoren dan kunt u zich

melden bij Rense. We denken dan aan: Trai-ningspakken, T-shirts met opdruk en/of voe-dingssuplementen. Voor de eventuele sponsorshebben we alvast wat slogans cq. kretenbedacht.

voor achter

De maten voor de T-Shirts: 3x XXL eneenmaal S (voor Koos). De maten vande trainingspakken in overleg.De kreten:Ook al lopen we nog zo rap, we zetten onzetanden graag in Martin’s ’gezonde’ vette hap.Als het lopen niet meer wil, neem dan eenMueslikoekje van bakker Bil.Gaan de krachten tijdens het lopen te snelhene, een biefstukje van vleesbedrijf ’De Klasse’ helpt je snel weer op de bene.Zitten we na het lopen ietsjes in het slop, metwat vitaminen van Anton Zijlstra zijn we ersnel weer bovenop.Gun jezelf na het lopen een pleziertje,en koop in Henk’s café een lekker biertje.* Ben je moe na een lange trip,koop bij ’De Rat’ een leuke strip.

Zoals u ziet zijn er ideeën genoeg om ons tesponsoren.Er zijn natuurlijk nog veel meerbedrijven en al staan ze hierboven er niet bij zezijn van harte welkom. Uiteraard doen wij onsbest om tijdens de vierdaagse de camera’szoveel mogelijk op te zoeken. Wij wachten inspanning op uw reacties.

De Rappe Stappers

Wandelclub...

Page 10: BB 34 - maart 2004

In de visie van Skewiel

Trynwâlden horen ouderen,

kinderen en mensen met

beperkingen midden in de

samenleving. Om dat te

bereiken hebben vele

partijen in het werkgebied

de handen ineen geslagen,

om vanuit één organisatie

en één dienstencentrum

het wonen, het welzijn,

de dienstverlening en alle

zorg aan huis te realiseren.

Daarvoor functioneert per

dorp een ‘doarpstal’.

Frisiastate 23 9062 GX OentsjerkT (058)2564141 F (058)2564142 W www.skewiel-trynwalden.nl E [email protected]

SkewielTrynwâlden

komt jotemjitte

Page 11: BB 34 - maart 2004

9

gehouden op 12 november 2003 indorpshuis Oerein. Aanwezig waren ca45 leden.

Verder waren aanwezig vertegenwoordi-gers van GB, CDA, FNP, en CU. DePv.d.A had afgezegd.

Opening:Om 20.00 uur opent voorzitter Gerritvan der Pol de vergadering en hij heetalle aanwezigen van harte welkom.

Mededelingen:De van Sminiaweg is gedeeltelijk gere-noveerd.De Bosweg in Zevenhuizen is eveneensgerenoveerd.Het basketbalveldje is gerealiseerd.

Verslag voorjaarsvergadering van 9 april j.l.Het verslag wordt goedgekeurd metdank aan de secretaris.

Basketbalveld:Het basketbalveld is klaar! De gehele procedure vanaf hangplek totuiteindelijk basketbalveld heeft ca. 6jaar geduurd. In de tussentijd heeft dejeugd zich nog met een caravan behol-pen. Na een enquête onder bewonersrondom het Skoallelân is er uiteindelijkgeopteerd voor een basketbalveld dat na3 jaar gerealiseerd is. Afgelopen oktoberis het veld door de burgemeester geo-pend. Eén en ander is bekostigd uit bij-dragen van Provincie, Gemeente, DB,

Speeltuincommissie en de familie Schu-ring. Het is duidelijk niet de bedoelingdat het veld tijdens het dorpsfeest alsparkeerplaats gebruikt wordt. Het veld isvoorzien van slechts één paal. Gezien dekosten van een paal, 1500 euro, wordt ernog gezocht naar een sponsor voor eentweede paal. Een suggestie uit de verga-dering: misschien heeft de gemeente nogeen gebruikte paal liggen.

Verkeer:Raads-en Statenleden hebben een fiets-tocht gemaakt met enkele leden van deVerkeersgroep langs de gevaarlijke pun-ten van de Trynwâldsterdyk en gecon-stateerd dat het inderdaad een erg druk-ke weg is. De provincie is slechts bereidgeld voor de nog bestaande problemenuit te trekken wanneer de gemeente 51%van de kosten voor zijn rekening neemt.De oversteek bij de Rhaladyk is ter spra-ke gebracht bij B&W. Dit blijft een aan-dachtspunt. Tjitte Talsma heeft hierovercontact gehad met de provincie, ook hieris de provincie niet bereid iets te doen.Er bestaat ook nog een mogelijkheidvoor een brug bij de Mar en vervolgenseen fietspad langs de molen of een varia-tie met een pad langs de huidige brug envervolgens langs de weg naar debestaande kruising. Talsma heeft eenprijsopgave gekregen voor een fietsbrugnaast de brug bij de Mar ten bedrage van90.000 euro. Hier staat de provincie nietdirect afwijzend tegenover onder hetmom van toerisme. DB zal een en anderverder bekijken.

Verslag van de najaarsvergadering van Dorpsbelang Oudkerk

Page 12: BB 34 - maart 2004

voor

n ieuwbouwen

onderhoud

Rhaladijk 6, 9064 DD AldtsjerkTelefoon: 058-2561465 - Fax 058-2561914

10 JARIG JUBILEUM

Zaterdag 17 april 2004 vieren wij als speel-o-theek ons 10-jarig bestaan.Wij willen dit niet ongemerkt voorbij laten gaan, dus wordt er ’s middags

van 13.00-16.00 uur een groots kinderfeestspektakel

georganiseerd.Dit feest zal worden gehouden in en om het BOB-gebouw te Oentsjerk.

Graag tot ziens op zaterdag 17 april!!!!

Natuurlijk is er de mogelijkheid de Speel-o-theek te bezichtigen zodat u kunt zien wat de Speel-o-theek te bieden heeft.

Met vriendelijke groet, het bestuur van de Speel-o-theek

Page 13: BB 34 - maart 2004

11

Plan de Jordaan:De heer de Vries van Wetterskip Lau-werswâlden geeft een uiteenzetting overde totstandkoming van het plan en deuitvoering hiervan. Een en ander zou inhet licht van de huidige inzichten nietmeer op deze wijze uitgevoerd gaanworden. Hoewel de uitvoering veel pro-testen heeft opgeroepen werd de uiteen-zetting door de aanwezige leden zeer opprijs gesteld.

Rondvraag:Klaas van der Veen meldt dat in dezomer veel overlast wordt ondervondenvan jeugd die van de brug bij de Mar inhet water springt. Het is niet alleengevaarlijk voor henzelf maar ook voorde watersporters. Tevens is dan gebrui-kelijk dat niet via het tunneltje maarboven over de weg gelopen wordt. DBzal in de Brêgebidler een oproep doenaan betrokkenen en hun ouders om hiereen eind aan te maken. De weg is zonderdeze capriolen al gevaarlijk genoeg.Tevens constateert hij dat het strandje alshonden-uitlaatplaats gebruikt wordt. Ditis natuurlijk niet de bestemming van hetstrandje. Plaatsgenoten worden opgeroe-pen hun honden elders uit te laten.Sikke van der Meer heeft geregeld temaken met toeristen die de weg kwijtzijn. De bewegwijzering in het dorpdeugt niet. DB heeft dit reeds met degemeente opgenomen.

Sluiting:De voorzitter sluit de vergadering enbedankt de aanwezigen voor huninbreng.

G. J. van der Pol voorzitterJ. H. Holtkamp, secretaris

Wie krijgt dit jaarde dorpsprijs?

Al sinds een aantal jaren reikt Dorps-belang Aldtsjerk ieder voorjaar dedorpsprijs uit aan een bewoner(s) diezich in het afgelopen jaar (jaren) ver-dienstelijk hebben gemaakt voor onsdorp. Sinds vorig jaar heet die dorps-prijs De Oudkerker Penning.Henny Veenstra, beheerster vanOerein heeft in 2003 als eerste dezeprijs nieuwe stijl ontvangen. Eenmooi stukje glaswerk van Jan Hoog-hiemstra.Uiteraard wil Dorpsbelang Aldtsjerkook dit jaar tijdens de voorjaarsverga-dering van 19 april a.s. weer dedorpsprijs uitreiken, maar aan wie?Ook sinds vorig jaar mogen inwonersvan Aldtsjerk mensen voor deze prijsnomineren.Het bestuur van Dorpsbelang Ald-tsjerk wil graag van u weten wie u deprijs zou willen toekennen en waar-om. Het kan dus één persoon zijn,maar het kan ook een groep mensenzijn die gezamenlijk een activiteithebben ondernomen.U kunt “uw prijswinnaar”schriftelijkmet vermelding van de redenen waar-om doorgeven voor 10 april aan desecretaris van Dorpsbelang de heerJan Holtkamp, van Sminiaweg 48.Dorpsbelang Aldtsjerk maakt uit deinzendingen een keuze en de winnaarwordt op 19 april bekend gemaakt.

Namens Dorpsbelang Aldtsjerk,Janny van der Mark

Page 14: BB 34 - maart 2004

Canterlandseweg 48 - 9061 CD Gytsjerk

Tel. 058 256 14 93 - Fax 058 256 18 95

LOONWERK • GRONDWERK • KRAANVERHUUR

Page 15: BB 34 - maart 2004

13

Beste DorpsgenotenNog een paar maanden en dan is hetalweer zover! Het dorpsfeest staat weervoor de deur. Dit jaar op 11 en 12 juni.Het thema wat wij bedacht hebben luidt:“Guiness Book of Records”. Het gaater dus dit jaar om dat er records moetenworden verbroken! Hebt u als buurt/-groep een onderwerp bedacht voor eenfeestwagen of fietsploeg kunt u dit door-bellen naar: Joast de Boer, tel. 058-2562823. Het keuringsteam van de Fein-teboun komt ± 2 weken van te voren bijalle buurten langs. Precieze datumskomen in de volgende Brêgebidler.

Na het succes van vorig jaar wordt er ditjaar weer een viswedstrijd én een klaver-jaswedstrijd georganiseerd. De winnaarvan vorig jaar mag dit jaar zijn KlaasSnoek wisselbeker verdedigen! Opgavebij: Arjen van der Meer, tel. 058-2561043. Net als vorig jaar hoeft u zichvoor het kaarten niet op te geven. Regelszijn hetzelfde dus geen inleggeld en deprijzen worden u aangeboden door deFeinteboun. Beide activiteiten startenrond 19:30. Aansluitend het voorfeest inde kroeg.

Voor de zaterdag ochtend tijdens hetmatinee na de volksspelen voor de55+ers hebben we de “Stemmingma-kers” gestrikt. De top Top 40 band“Sesam” hebben we voor de zaterdag-avond geboekt.

Verder wilde ik nog even een kleine ver-andering door geven. Het bestuur issinds kort een beetje gewijzigd. Het zieter als volgt uit:

Voorzitter: Joast de BoerPenningmeester: Johan van der PolderSecretaris: Arjen van der MeerBijzitter 1: Mark GiesingBijzitter 2: Bartel van der Ploeg

Korte uitleg: Sinds vorig feest heeft JoastMarks taak als voorzitter op zich geno-men, Arjen heeft daarbij Joast’s plek alssecretaris overgenomen. Hendrik Oosten-brug heeft de Feinteboun na jaren trouwedienst (nogmaals bedankt daarvoor) ver-laten en is afgetreden als bijzitter. Mark ishiervoor in de plek gekomen. Sape Visseris ook afgetreden als bijzitter en daarvooris Bartel in de plek gekomen.

Tot zover in het kort wat informatie overhet feest. Meer informatie volgt in de 2enieuwsbrief die in de volgende dorps-krant uitkomt.

Nog even ter herhaling wat betreft de’regels’ voor de feestwagens...Hoogte: Maximaal 3,5 meter hoog,gemeten vanaf de grond. Breedte: Opzijn breedste punt 2,6 meter. De trekker mag NIET mee versierd wor-den, dit telt ook niet mee voor de jury,alleen een bloemstukje uit het zicht vande chauffeur mag wel.De wagen moet goed vastzitten aan detrekker, alleen een borgpen is niet vol-doende, er moet ook een splispen of ietsdergelijks aan zitten zodat de pen er nietuit kan schieten. ALLE passagiers moeten zich al ZIT-TENDE, tijdens de rit VAST KUNNENHOUDEN aan de wagen. Hierbij valt tedenken aan hekjes, beugels, handvatenof iets dergelijks.

Dorpsfeest 2004

Page 16: BB 34 - maart 2004

Meer gemakop loopafstand

Van Haersmasingel 4A • 9062 CB Oenkerk • Telefoon: 058 - 256 11 87

VVoor de complete verzorging van uw:* Barbecue * Bruiloft * Jubileum * Personeelsfeest etc.

MMMMooooeeeetttt uuuuwwww ppppaaaarrrrttttyyyy ssssllll aaaaggggeeeennnn ,,,,

kkkkuuuunnnntttt uuuu MMMM.... vvvvaaaannnn KKKKaaaammmmmmmmeeeennnn vvvvrrrraaaaggggeeeennnn

Tel.: 058-256 34 36 • Fax: 058-256 37 58 • Autotel.: 06-53 41 44 27

Tevens verhuur van: ttaaffeellss eenn ssttooeelleenn eenn hhoorreeccaabbeennooddiiggddhheeddeenn

Page 17: BB 34 - maart 2004

15

Het schot moet, indien aanwezig, ACH-TEROP de wagen geplaatst worden. Zoheeft de chauffeur zicht op zijn eigenpassagiers. De chauffeur is namelijk verantwoorde-lijk voor de trekker, de wagen EN dekinderen. Verder zou de trekker WA ver-zekerd moeten zijn. En de Feinteboun is, omdat wij dewagens controleren, NIET verantwoor-delijk voor de trekker, de wagen, en depassagiers. Dit blijft UW verantwoor-ding.

Ook dit jaar hopen wij weer dat het eenSPETTEREND feest gaat worden!!!

P.S. Één en ander valt binnenkort ook oponze vernieuwde, verbeterde, vermooide(...) website te lezen. Kijk daarvoor eensop www.defeinteboun.nl.

Namens de Feinteboun en met de allerfeestelijkste groeten, Joast de Boer

Aan alle leden en belangstellenden van Dorpsbelang Aldtsjerk

Het bestuur van Dorpsbelang Aldtsjerk nodigt u hierbij uit tot het bijwonen van onze

VOORJAARSVERGADERING

op maandag 19 april 2004 om 19.45 uurin café Moarkswâl

AGENDA

1. Opening en mededelingen.2. Verslag Najaarsvergadering 2003. (zie Brêgebidler )3. Jaarverslag 2003. (zie Brêgebidler)4. Financieel verslag 20035. Verkiezing kascommissie.6. Bestuursverkiezing:

Piet Feddema is aftredend. Kandidaten voor deze vacature kunnen zich tot één uur voor de aanvang van de vergadering melden bij de secretaris. (tel. 2561553)

7. Culturele commissie / cursuscommissie.8. Situatie oversteek Rhaladyk.9. Pauze.

10. Uitreiking Dorpsprijs. 11. Rondvraag.12. Sluiting.

J.H. Holtkamp, secretaris.

Page 18: BB 34 - maart 2004

Servicenummer Milieu en Beheer gemeente Tytsjerksteradiel:

Voor vragen, opmerkingen, calamiteiten en klachten op het gebied van deopenbare ruimte: 0511 – 460990

Alle werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.30 uur

Calamiteitennummer wegen en riolering gemeente Tytsjerksteradiel:

Voor het melden van calamiteiten na werktijd van 15.30 uur tot de volgendeochtend 07.00 uur: 0511 – 460888

In het weekend en op feestdagen gedurende 24 uur per dag bereikbaar.

Page 19: BB 34 - maart 2004

17

Je wil als nieuwe inwoner van Aldtsjerktoch graag je omgeving leren kennenzodat je er vlot je weg kan vinden.Dit doe ik zelf door wandelingen temaken door de schitterende omgevingvan ons mooie dorp, en later in het jaarals het weer wat mooier wordt de fietspakken om Friesland te verkennen.

Daarbij geniet ik met volle teugen van alhet schoons dat de omgeving te biedenheeft en als het enigszins kan probeer ikook te lezen wat een en ander betekendzoals namen van huizen, boerderijen ofstraatnamen (meestal in het fries) wat ikdan ook probeer te vertalen en te begrij-pen en of te onthouden.Zo ook tracht ik steeds vaker de friesta-lige stukjes in de Leeuwarder Courant telezen en begrijpen wat vaak een schataan informatie geeft wat er zoal in fries-land leeft en gebeurt.

Maar met het lezen van de diversebordjes stuitte ik toch op een vreemdesituatie.

Straatnaamborden worden in Friesland(meestal) ondertiteld met de Nederland-se vertaling van de straatnaam echterniet in Aldtsjerk zoals beide foto’s latenzien.

Is dit een dwaling van gemeentewege ofis dit gedaan om mijn oplettende bliknog verder te verscherpen, “ik weet hetniet”.

Inmiddels ben ik er wel achter wat dejuiste spelling is!Voor u als lezer misschien leuk, “voorals u weer eens een wandeling gaatmaken”, uit te zoeken waar deze foto’szijn genomen.

Rob Kamps

De (kleine) verwarring van een nieuwe inwoner

BBrrêêggeepprraaaattJappie Post is per 1 maart echt in deVUT!

Page 20: BB 34 - maart 2004

Wij zijn er voor uw: * groepsdiners * bruiloften* koude / warme buffetten * vergadering* buitenlandse buffetten * recepties* gourmetparty’s * reünie

ZZaalleenn vvaann 2200 ttoott 220000 ppeerrssoonneenn..Reserveringen op afspraak Tel.: 058 256 11 48 b.g.g. 256 29 30Fax: 058 256 36 99

Fam. R. JullensBosweg 279067 DM Roodkerk

HHEEEEFFTT UU IIEETTSS TTEE VVIIEERREENN??

Geopend donderdag tot en met zondag. Reserveren gewenst.

Overdag de locatie voor rust,ruimte en vergezichten.

’s Avonds dinerenin een landelijke ambiance.Geschikt voor groepsdinersof gezellig met z’n tweetjes

Wij zijn gevestigd aan de Bosweg 27, 9067 DM Roodkerk (zelfde locatie als zalencentrum De Trochreed)

Tel. (058) 256 11 48 • Fax (058) 256 36 99

Page 21: BB 34 - maart 2004

19

no part of this stikje may be reproduced in anyform without permission of the editorial staff ofthe “Brêgebidler”

HoutIt hie my al in hiel skoft yntrigearre: datwylde griene hout om it etablissemintfan Breeuwsma. Fansels, jo moatte meide tiid mei, en at dy freget dat jo jinsskoandere kafee restyle moatte ta inSKIHUT, dan dogge jo dat. Mar no dat hout mei hjir en dêr in oer-jierske ski derop. Wêr komt dat houtwei? Nei lang sykjen tink ik, dat ik derachter bin. Wit jim noch, dat by de Marfan ’t winter in bredere walkant en nijewâlbeskoeiing oanbrocht binne? (Brêge-bidler 33).

Wy geane efkes werom yn de tiid. En danwol in moai ein. Yn de “Tegenwoordigestaat of Historische Beschryvinge vanFriesland, enz. enz.”/Johann HermannKnoop, 1763 s.57-58 stiet it der sa: ... dat’t Hout, dog inzonderheid het Eiken-hout,onder de grond bedolven leggende ,boven maten lang, ja meer als 1000jaren duuren kan, zonder geheel te ver-gaan: De ondervinding leert ook dat ’t

zelve in ’t Water, of in heel waterigeGronden met de tyd tot Steen word, ofliever gezegd, zo hard als Steen ...

It kin net misse. Kastlein Breeuwsma,altyd op it goeie moment de eagen iepen,hat foar in sacht pryske in partij fan datsmoarch-grien wylde hout opdien. Dekraanmasinist, dy ’t it swikje mei muoi-te út ’e mar fiske hie, wie fansels al langbliid dat er dy rommel kwyt wie. Hy koeek net witte wat foar kostber Hout fanhûnderten jierren âld hy ferpatste..Wy lûke der fierders gjin messen om.Kafee Moarkswâl anno 2004 is sûnderit te witten in hystoaryske ombou fan1000 jier ryk! Henk mei der wol sunichop wêze.

IIsherbergenDêr ’t ergens yn Fryslân oan trochgeandfarwetter noch in âlde herberch stiet, kinit hast net oars, of it hat in iisherberchwest. Wetterherbergen waarden se ekwol neamd. Want nei de winter kaam itskippersfolk wer op ’e proppen. Beken-de iisherbergen fan doe fine wy ûndermear yn Burdaard, Dokkum, Grou, Wer-gea en Wolsumerkeatling.

Elk dy’t in bytsje de jierren hat, kin deferhalen noch wol fan de strange wintersen it folk, dat mei man en macht opredens de wide fearten en marren oergli-de. It folk, dat him dan wurch en rûzichefkes deljoech yn in gastfrije herberch.Aldtsjerk wie sa ’n doarp, dat yn in griisferline al in ideaal plak wie foar in iis-herberch. Moai tusken Ljouwert en Dok-kum yn.

De âlde herberch oan de Moark

Hout van goud

Page 22: BB 34 - maart 2004

20

Al is de âld herberch spitigernôchferdwûn, Henk en Janny Breeuwsma hade lêste alvestêdewinter priuwe kinnenfan de spesjale sfear dy ’t sa ’n wintermeibringt.”It is drok, mar gesellich; deminsken binne oars, at se op redens oerde matte troch de syddoar sile.”Ald-kastlein Sietze Woudstra, de heit fanSake, hie it altyd oer de “ûngetidersdo-ar”. De echte âlderwetske winters fergennamtlik hiel wat fan de kastlein mei synpersoniel en de hiele húshâlding. It wiefansels wol sa, dat de baas fan ’t spul neisa’n winterskoft “syn lege ponge net oan’e brêge hoegde te hingjen.”

Herberch-histoarje yn AldtsjerkIt liket op it each frij ienfâldich. Derbinne prachtige aansichtkaarten fan deâld herberch om 1900 hinne. Efkesfreegje by it Gemeenteargyf yn Burgumwannear it âlde kafee op Van Sminiawei107 boud is, en ...... dan folget it ieneriedsel nei it oare.Hat de herberch altyd herberch west?Dienen de kastleins der oar wurk neist? En .... wienen der mear horekagelegen-heden?

Om mei it lêste te begjinnen. Ja, dy ha

der seker west. Ut de skiednis fan de“IJsclub Oudkerk” witte wy dat sy yn1874 al om beurten fergaderingen hie-nen by trije kasteleins, dy ’t ”in dezelfderechten deelen”.Yn 1882 jout de Schatter voor deGemeente Tietjerksteradiel yn Aldtsjerkfergunningen út oan acht (!) lokaliteiten“om er den kleinhandel in sterken drankin uit te oefenen”. Dêrby is ek JitzeJacobs Bottema, sûnt 1877 eigener fanin nij dûbel pand by de brêge. S. de Vriesen Feike P. Ferwerda binne ús ek nochbekend fanwege de iisklub; de oarenammen: F. Rinsma, L. Doornik, A. Vis-

ser en H. Zuiderveldklinke ús hjir en dêr eknet ûnbekend yn ’eearen.

Weetgierige vragenYn it boekje fan H. vanRollema : Wandelingenvan mijnen oud-oomden Opzigter door.........Tietjersteradeel

wurdt ut neilitten papieren in reisferhaalferteld. In sekere Hotze Piebes Wiekstradocht op syn reis yn 1750 te foet ekAldtsjerk oan“...in de herberg bij Douwe Jans aanhet einde van het onaanzienlijk, onge-regeld gebouwde dorp gekomen, kwamhet hem terstond voor in dezen maniemand te treffen die geneigd was entevens in staat zijne weetgierige vragente beantwoorden...” Net snotterich dus,dizze kastlein Douwe Jans. Men soedochs sizze: hy moat fan ús herberch byde brêge wêze.

Herberch oan de Moark (1907 of 1908)

Page 23: BB 34 - maart 2004

21

Brood- en KleinbakkerijMear as 100 jier fierder, yn 1859 fregettimmerman Hotze Jelles van der Meulenby de gemeente “... nederig, maartevens dringend eene Brood- en Klein-bakkerij alhier op te rigten en eene nogte stichten huizinge...”. Hy kriget stipefan jonkhear Hector A. van Sminia, dy ’tin moaie brief skriuwt omdat der “overde thans bestaande bakkerij maar al teveel regtmatige klagten wordengehoord” In simpele tekening lit sjendat der sloopt wurdt en dat it nije hûsopskoot yn de rjochting fan de brêge. Defjouwer lede bomen (=lindebomen) silledan sneuvelje moatte. Soan KeimpeHotzes makket der yn 1861 in dûbelewente fan: de herberch kriget syn spesi-fike foarm. Jitze Jacob Bottema keapet it pand yn1877 dan en bout der trije jier letter inhok by. Net earder as yn 1882 heare wydan offisjeel dat hy yn syn lokaliteitdrank skinke mei. Lang sil hy dat hjir net

dwaan, want yn 1883 set Bottema ôf neiNiebert. Widdou Hiltje Steenhuisen,“bakkersche en kasteleinsche” yn Burd-aard keapet de saak op en docht it yn ’eferhier. Bakker-kastlein Jan K. Hoitsmais de man dy ’t de seal by gelegenheidfan it 25-jierrich jubileum fan de iisklubal prachtich fersiert.

Logement en Stalling Yn 1907 wurdt de herberch, noch altydmei bakkerij, al wer ferkocht. No oan debuorman Meindert Jacobs van derWoude. It is syn namme, dy ’t op dealderearste aansichtkaart te sjen is, dy ’tmakke is fan dit ymposante gebou. Langsil syn namme net op ’e muorre stean,want de nije eigener Andries K. Loons-tra freget yn july 1908 fergunning “...omplafond tegen de zolder te maken enlambriseringen in het gebouw ..en eengedeelte te vernieuwen om te gebruikenvoor Doorreed”De tapperij kin blykber noch net út, want

Sicht op de grutte herberch sjoen fanôf “It Amelân”. In lyts rântsje muorre fan it âlde kafeetsjeis op de foto noch krekt te sjen. (plm. 1908)

Page 24: BB 34 - maart 2004

22

yn 1910 freget hy nochris in fergunningoan. No foar in kowestâl mei plak foarseis kij achter it kafee...

Oft de molke te goedkeap wie of, dat deman de tiid net mei hie,feit is, dat der yn1917 al wer in oare kaptein op it skipkomt. En no ien fan onverdachte huize:Dekenga hjit de man en hy is ....gehielûnthâlder. Men soe sa sizze, datkin noait geskikter.. Mar nei twa jierhied er dochs skjin syn nocht. Op 1-51919 docht hy de herberch oer oan Siet-ze Sakes Woudstra, soan fan de earderejachtopsjenner op de Klinze, Sake Syt-zes Woudstra sr.

Fan slûpyntsje nei Café S. WoudstraDe namme S. Woudstra sil hast 56 jierferbûn wêze mei it karakteristike kafeeoan de Moark.Earst Sietze Woudstra, berne yn 1888,hy trout yn 1910 mei Aaltsje Hovinga.Har heit, Age Hovinga hat it kafeeanneks bakkerij en winkel op it Amelân.Dat wie in lyts trijehoekje grûn, lyk ynde bocht foar Fr. Lageveen oer. It kafeewie net grut, mear in slûpyntsje en wurdtek “It Amelân” neamd. Yn 1914 nimt Sietze Woudstra “ItAmelân” fan skoanheit oer. Sake is sânjier en syn suske Syb fjouwer, as der opin novimbernacht yn 1918 brân útbrekt.De ynwenjende omke en bakkersfeintSipke Hovinga bringt de bern nei bûtenta. It hûs baarnt finaal ôf en wurdt neawer opbout. It jonkje Sake is der alhielfoar wei. Jierren letter kin hy der nochmar min oer prate. De lytse mienskip springt by. De iisklubstelt de mânske iistinte, dy ’t oars brûktwurdt by de riderijen op ’e mar, beskik-ber foar needopfang. Lokkich komt

inkelde moannen letter it ferlossendeoanbod fan Dekenga fan de herberch byde brêge. Jonkhear Hobbe van Sminiastipet de famylje ek noch mei in lieningfoar de oanskaf fan in taksi. Al mei al inhiele ferbettering foar de famylje SietzeWoudstra nei de jammerdearlike brân op“It Amelân”.

Soan Sake trout yn 1939 mei EmmyBosmans, ôfkomstich fan Antwerpen. Sekomme te wenjen yn it hûs Oer debrêge. Sake is bus- en taksi-sjauffeur bysyn heit yn tsjinst.. Dy wie dêr yn 1921al mei begûn. De bus paste krekt yn deskuorre/trochreed by har hûs.

Dan brekt yn 1940 de twadde wrâldoar-loch út. Jongbazen yn leantsjinst rinne algau it risiko oppakt te wurden foar deArbeitseinsatz yn Dútslân. Dêromwurde heit en soan Woudstra it iens omte ruiljen fan wenning en berop. Itferhúzjen is gjin grutte toer. Ien brêgeoer mei de skokarre en Sake en EmmyWoudstra steane 22 maaie 1942 offisjeelte boek as it nije kasteleinsechtpear.

SlachrjemmeIt wurdt in tiidrek fan strenge winters.De “ûngetidersdoar” nei de Moark stietfaak iepen. De sûkelarjemolke wurdtmei kratten tagelyk fan ’t suvelfabryk ynGytsjerk nei de herberch brocht. Ek deslachrjemme komt per krat yn, want kas-teleinske Emmy is dêr net sunich mei.Yn 1952 fûn de lêste grutte ferbouwingplak Under oaren komt der noch in rútyn de muorre op ’e noardkant. In nijekeuken en toiletten wurde pleatst.Revolúsjonêr is de dûsgelegenheid. Dywurdt earst alle sneontemiddeis oanminsken fan it doarp ferhierd.

Page 25: BB 34 - maart 2004

23

Skaftsjende reizgers, brulloften en par-tijen, kaartjûnen en fergaderingen, gym-nastykútfierings en net te ferjitten itDoarpsfeest ; optredens fan Selskip Tet-man en Jarich oant VPRO- televyzjepro-gamma’s mei Marius Monkou ta, allesskode de âld herberch yn.

Yn 1967 fiert de famylje Woudstra har-ren 25-jierrich kastleinsjubileum. Sake,dy ’t yn ’e rin fan de tiid njonken dehoreka gâns dingen by de ein hat, fynteins dat in kafeehâlder mei 55 jier ophâl-de moat.

Dat rêdt hysels lang net, mar einlings isit sa fier. Mei in boelguod yn âlde styl,kompleet mei assistinsje fan âld-doarps-omropper Bernardus Postma, nimt defamylje Sake Woudestra ôfskie.

Op 1 jannewaris 1975 nimme Pieter enTytsje Dorenbos it kafee oer.“MOARKSWAL” is tenei de namme. Inoare tiid brekt oan.

DramaYn de nacht fan 25 op 26 febrewaris1982 baarnt de herberch by de Moarkoan ’e grûn ta ôf. In freeslik drama,wêrby kafeehâlder Pieter Dorenbosdyselde nacht noch komt te ferstjerren. Ithiele doarp Aldtsjerk is ferslein.De âlde herberch is foargoed histoarje!

Kees van der Kooi

Mei freonlike tank oan:Frou Emmy Bosmans en dochter JellyWoudstra, knipsel en foto-argyf fanJ. van Huizen te Mûnein en it Gemeen-te-argyf yn Burgum.

Café Sake Woudstra, yn 1967 hielendal wyt ferve . (1970)

Page 26: BB 34 - maart 2004
Page 27: BB 34 - maart 2004

25

Gerhild Toth

Van drie Afrikaanse kunstenaars diedeelnamen aan de uitwisseling Africancolours-Dutch skies hangen schilderijenvan mensen en landschappen in het trap-penhuis naar de sauna in De Klinze. Dewerken ontstondenin september 2003tijdens een uitwis-seling tussen vijfFriese en vijf Zim-babwaanse kunste-naars en ik verteliets over mijn erva-ringen. Dit inspire-rende project slaag-de o.a. dankzij deonaflaatbareinspanningen vankunstenaar, IT-ont-werper en organisa-tor Carla van Beers.Zij heeft een bandmet Afrika en inHarare, de hoofd-stad van Zimbabweis mede dankzij haar de African ArtistsAssociation opgericht die werk toontwerk van aangesloten leden via hetgrensoverschrijdende internet. Naastbeelden, schilderijen, werken op papieren grafiek staan portretten en informatieover de kunstenaar op de site. Deopbrengst van ruim 1000 euro van deverkoop hier, kwam ten goede aan deassociatie, de kunstenaars ontvingen hunpercentage. Twee weken werkten kun-stenaars in de Orangerie van De Klinze,

en gaven workshops, een fascinerendavontuur, waar ik met warmte aan terug-denk. Ik fotografeerde, artistiek en docu-mentair. De mannelijke kunstenaars wil-den mijn foto’s regisseren en liepen dik-wijls weg. Door de lens kijken kon pasna luisteren hoe belangrijk ze waren, wie

ze allemaal kendenen waar hun werkhing. De vrouwelij-ke deelnemerswaren verlegenvoor de camera enzeiden vriendelijkdat ze niet op defoto hoefden. Nu isvoor fijne foto’svertrouwen en lichtnodig en tegen detijd dat de herenachteloos, stoerwilden poseren wasde spontaniteit wegen het licht veran-derd. Als kunste-naar heb je eenbeeld of sfeer voor

ogen, voor mij een natuurlijke houdingen niet iets bedachts. Als de kunstenaarsmet de bus uit de hotelschool kwamen,moesten ze vaak dingen doen of iemandspreken. Samen op de foto gaf proble-men, te velen wilden in het middelpuntstaan. Fotograferen leek hopeloos, ikwilde niet als pro deo fotograaf hun wer-ken vastleggen, ik was als kunstenaaruitgenodigd en vond een manier om ver-trouwen te winnen, iets brutaler. Ik zeibijvoorbeeld: “Wat een prachtige hand,”

Afrika in Aldtsjerksporen van kunstenaars als tastbare herinnering

Page 28: BB 34 - maart 2004

RUND-, KALFS- EN

VARKENSSLAGERIJ

Alles van eigen slachtingGerookt spek

Droge worst uit eigen rokerij

Canterlandseweg 12 • Gytsjerk Tel.: 058 256 13 62 • Fax: 058 256 37 40

JJaann HHoooogghhiieemmsstteerrBBoouuww-- eenn oonnddeerrhhoouuddssbbeeddrriijjff

Freuleleane 4 • 9064 KT Aldtsjerk • Tel.. (058) 256 10 71Fax (058) 256 39 14 • www.janhooghiemster.nl

➢ Timmeren➢ Renovatie➢ Verbouw➢ Nieuwbouw

Waarom verder zoeken terwijl kwaliteit dicht bij huis te vinden is!

Page 29: BB 34 - maart 2004

27

en knipte het signeren, een handeling diekunstenaars te belangrijk vonden om teonderbreken. Omdat de Orangerie waarwe werkten klein was, kon ik niet onop-gemerkt achteruit of op een stoel of tafelstaan, dat belemmerde anderen. Ik moestmomenten stelen en voelde meer adre-naline dan anders, niet gewend dat men-sen om me heen meekeken. Gelukkiglieten de Friese kunstenaars mij rustigtoe, dat gaf de anderen vertrouwen.Naast foto’s van de opening, het werken,vergaderen en de workshop, lukten deportretten. ’s Morgens of ’s avonds alsde anderen weg waren, fotografeerde iksimpele dingen zoals een penseel in eenpot vanwege de mooie scha-duwwerking en ribkartonnenpaletten vanwege het ritme.Het is heerlijk om te kijkenhoe licht ergens doorheen ofoverheen valt en soms trefteen beeld dat op die maniervoor mijn ogen ontstaat zo datik het wil delen. Ik moet hetoppakken met het oog van decamera, gestuurd door mijnbewegingen en aandacht.Toen ik dit vertelde aan eenvan mijn collega’s, verteldeze dat zij nooit stilstond bij zulke kleinedingen en pas op de foto zag waarom ikme daarover bekommerde. Ik heb datvaak alleen kunnen delen door de beel-den die ik laat zien. Fotograferen isprachtig, je hebt het moment of het isvoor altijd voorbij. Inmiddels heeft depenseelfoto in de TEM-Galerij teLeeuwarden gehangen en een anderefoto vanuit een speciaal standpunt, in hetGemeentehuis te Roden. Het was de fotowaarop sommige kunstenaars pas ont-dekten welke mooie doorkijkjes de

Orangerie, waar ze werkten bood. Dewereld is veranderlijk en met ons grilli-ge weer is natuurlijk licht dat past niet tebestellen, licht, zo om je heen, maaktelke foto een geschenk. Deze emotieskon ik met collega’s heel vanzelfspre-kend delen. Ik kreeg mooie indringendeverhalen, bijvoorbeeld van de in Duits-land wonende Granete die Afrikaansevrouwen en dieren weergeeft om land-genoten te herinneren. Vrouwen makenlange dagen om het land te bewerken enbrandhout te zoeken om te koken, zehebben vaak onvoldoende voedsel voorhun kinderen. Mannen die zich verma-ken met de jacht op heel lekkere vogels

en die braden en eten bijkampvuren zij zonder zich omhun vrouwen te bekommeren,blijven onaangekondigddagen weg. Vrouwen kunnendat niet, daarom waren deschilderijen in tweeëngedeeld, de prachtige vogelbereikte de vrouw niet.Het verhaal van Doris kleedjeop haar eerste reis buiten Zim-babwe. Dit bruinoranje kleed-je bewaar ik in een foto, hething op een lege melkfles die

als penselenbakje gebruikt werd. Doriswas verbluft dat ik dat wilde fotografe-ren. Het hangt uit de weg lachte ze van-onder de pet die ze droeg, ook al viel ergeen fel zonlicht binnen Ze was niet deenige die het niet begreep. Op een stilmoment viel het middaglicht door degietijzeren ramen en ving ik een apartstilleven. Een foto als lunch, langgenoeg om het licht naar de goede hoekte laten draaien waar het kleedje dat ikdagen in de gaten hield hing. Veel vrou-wen in Zuid-Afrika verkopen kleden

Page 30: BB 34 - maart 2004

28

over de grens in Zimbabwe. Doris haaktniet, omdat je in haar land goedkoopkleedjes kon laten maken. Ze was onderde indruk van de tijd die dat kostte enmaakte een schilderij met het kleedje erletterlijk in en de moeite en inspanningvan het leren haken stopte ze ook in hetwerk met ’toegevoegd object’. Het hangtin De Klinze en is enigszins verwant metwerk van Boris, een Friese kunstenaar.Hij plakte plastic voorwerpen op zijndoek en schilderde er een kleurrijk stre-penpatroon overheen, de contouren envorm zijn opgenomen in de verfhuid. Hijgeeft mooie vormen en aansprekendespeelgoedfiguren een nieuw leven. Gil-lian had van wat wij Boris ’billenkaart’noemden een ritmische collage gemaaktmet nieuwe grotere figuren met eenzelf-de bilpartij, zij verwerkt materiaal uitmagazines en beschildert die collage ethaar eigen versie of iets anders. Ik hebveel gehad aan de gesprekken met haar.Op mijn atelier heeft ze werk gezien dathaar beïnvloedde, maar ze heeft hetmeegenomen om verder aan te werken,ze had De Klinze geschilderd met eenfijne waas ervoor, zoals in mijn Meisjein de regen en Vogel in het riet. Ik kreeghaar patroonpapier en heb dat op mijnmanier, met structuur, alsof iets bijelkaar komt of uiteenvalt verwerkt enniet plat opgeplakt in laagjes. Mijnpapier is een beetje uit verband vertrok-ken, dat oogt kwetsbaarder en spannen-der in Punthoofd (acryl en collage opdoek). Daarnaast maakte ik op papier,abstracte impressies hoe ik het land-schap beleefde, de sfeer van de dag opeen bepaald uur of de mensen. In ééndrukte ik Afrika uit naar aanleiding vande verhalen tijdens het werken en geza-menlijk pauzeren en eten. Ik vertelde dat

niet, maar een van de kunstenaars riep:Dat zijn Afrikaanse kleuren”. Het blad ismij dierbaar. Na afloop zijn in De Klin-ze enkele werken van de Friese kunste-naars blijven hangen, waaronder dieimpressies, nu rest de Afrikaanse kunst.Maar ik herinner vaak hoe Gillian tel-kens vertelde dat de man vrouw verhou-ding in haar ogen heel anders was inWest-Europese landen. Ook hoe zij voorValentina, Afrikaanse liedjes zong en wijNederlandse kinderliedjes. ’s Avondsmasseerde Gillian de voeten van haarkinderen om afscheid te nemen van dezorgen van de dag en rustig te slapen. Demassage leek op voetreflex, ik herkendedat omdat ik die omdat ik het af en toetoepas om niet te vergeten. Gillian, wasverbaasd dat je zoiets heilzaams nietgewoon van je moeder leerde, maar opeen cursus. Ze knuffelde kinderenanders dan wij, maar de omgang metcollega’s verschilt weinig. Als kunste-naar kom je dezelfde moeilijkhedentegen bij het zoeken en voltooien vaneen werk en hetzelfde geluksgevoel alsiets af is. Je hebt, dezelfde vermoeid-heid, exposeren, verkopen, erkenningblijven even inspannend. Het ontdekkenvan verschillen en overeenkomsten ver-sterkte de band tijdens het samenwer-ken. Tijdens de eindexpositie in deOrangerie en De Klinze wilden de herenheel graag hun foto hebben. Ze keken ertelkens naar en verbaasd omdat ze datniet verwacht hadden, sloegen ze door inde trant van je bent een heel goede kun-stenaar, heel belangrijk en dit herhaal-den ze voortdurend. Het fotograferenwas een grotere uitdaging dan verwacht,maar ik had bovenstaande verhalen nietgehoord als ik alleen als tekenaar haddeelgenomen.

Page 31: BB 34 - maart 2004

29

De verschillende verenigingen vanDorpsbelangen vergaderen sinds eenaantal jaren 2x per jaar gezamenlijk enbespreken dan punten die de heleTrynwâlden aangaan.Tijdens de laatste vergadering kwamDorpsbelang Oentsjerk met een plan omin de Trynwâlden tuinafval te blijvenstorten op de zaterdagochtend in deTrynwâlden.U weet dat sinds 1 januari de vuilstort-plaats in Gytsjerk gesloten is. Dit erva-ren de gezamenlijke dorpsbelangen alseen gemis, helaas heeft overleg met degemeente niet geleid tot een alternatief.Het voorstel dat nu naar de gemeente isgestuurd houdt in het kort het volgende in:

Voor de inwoners van de Trynwâldenmoet het op 40 zaterdagen per jaarmogelijk zijn (alleen) groenafval testorten op het terrein van BTB, Riniavan Nautaweg 2c in Gytsjerk. Openings-tijden zullen van 08.30 tot 12.00 uurzijn. De gemeente zou in de daarop vol-gende week dit groenafval moeten ver-voeren naar de stort in Sumar. De inwo-ners van de Trynwâlden krijgen door ditvoorstel in ieder geval de gelegenheidhet vele groenafval in de eigen omge-ving kwijt te raken. We wonen in eengroene omgeving en er is veel groenaf-val. Door dit voorstel wordt ook voorko-men dat er veel verkeersbewegingen zijnin de gemeente richting stort in Sumar.Bovendien voorkomt het illegale stortvan groenafval in onze woonomgeving.Al met al een goed initiatief dat, dooralle Dorpsbelangen in de Trynwâlden

ondertekend, naar de gemeenteraad isgestuurd. De secretaris en voorzitter vanDorpsbelang hebben alle fracties vanpolitieke partijen bezocht om hen teovertuigen van het nut en de noodzaakvan dit plan.We hopen dat wanneer U dit leest, degemeente positief heeft gereageerd opdit voorstel.

Namens Dorpsbelang Aldtsjerk,Janny van der Mark

24 maart komt de Amalia boom

Op de nationale boomplantdag, dit jaar24 maart, worden in alle dorpen van degemeente Tytsjerksteradiel de “Amaliabomen” geplant. Zo ook in Aldtsjerk. Degemeente heeft in december aan debesturen van Dorpsbelangen gevraagdof zij een geschikte plaats in de dorpenwilden aanwijzen. Dorpsbelang Ald-tsjerk heeft gekozen voor een plekje aande Freuleleane. Recht tegenover deingang van de Klinze loopt een pad rich-ting nieuwbouw. Aan het eind van hetpad is een vijver en een stukje grasland.Daar wordt op 24 maart de Amalia boomgeplant. Hoe laat dat gedaan zal wordenis op dit moment (6 maart) nog nietbekend, maar ongetwijfeld zal dat inActief gemeld worden. Het zou leukzijn, wanneer de wethouder die de boomkomt planten, daar niet alleen staat te

Voorstel groenafvalstort in de Trynwalden

Page 32: BB 34 - maart 2004

30

scheppen, maar dat dorpsbewoners enschoolkinderen hem daarbij aanmoedi-gen.Het planten van een “geboorte boom” isal een oud gebruik in Tytsjerksteradiel.Zijn er bewoners die weten waar allevorige bomen geplant zijn? Is de Wilhel-minaboom bij het Amelân de eerste.Waar is de Beatrix-boom gebleven endie van Willem-Alexander. Misschien

kan een dorpsgenoot op leeftijd onsdaarover iets vertellen in een volgendebrêgebidler. Misschien weet meesterBiesma er iets over te vertellen. Warende schoolkinderen destijds ook present?U ziet: allemaal vragen. Wie geeft hetantwoord?

JvdM

Ruim je speelgoed op!In de afgelopen winterperiode hebben een grote groep van voornamelijk jongens zichwekenlang vermaakt met het bouwen van vlotten. De bouwactiviteiten vonden plaatsbij de mar. Dagenlang werd er van alles naartoe gesleept en er is driftig getimmerd.Waarschijnlijk zijn vele jongens regelmatig met natte voeten thuisgekomen, want jadat risico loop je nu eenmaal met vlotje varen. Maar na een paar weken was het bou-wen afgelopen en werden de speelactiviteiten verlegd naar andere plaatsen met alsgevolg? Jullie raden het al. Bij de mar lag een behoorlijke hoeveelheid rotzooi; plan-ken, jerrycans, tempex enz. enz. Hendrik Kooistra heeft dit allemaal verzameld ennaar de haven gesleept zodat de gemeente de rotzooi op kon halen.Dat moet een volgende keer even anders. Spelen bij de mar of in het bos of waardan ook: Machtig mooi dat het hier kan, maar ruim net als thuis wanneer je klaarbent met spelen je speelgoed even op.

JvdM

Page 33: BB 34 - maart 2004

31

Van de Culturelecommissie

Zondag 15 februari vond er voor oud enjong een tafelpoppenspel plaats indorpshuis Oerein. Er waren zo’n 24 kin-deren en een klein aantal ouders aanwe-zig waardoor iedereen dichtbij de tafelkon zitten om de voorstelling goed tebekijken en beleven. Voor sommige kin-deren was dit wel heel dichtbij wantMagreet Maats, die het verhaal vansneeuwwitje uitbeeldde speelde sommi-ge scènes heel levendig. Zoals de scènewaarin de stiefmoeder van sneeuwwitjede boswachter opdracht geeft alleenmaar terug te mogen komen met deingewanden van sneeuwwitje, die destiefmoeder vervolgens opeet. (Hetwaren gelukkig de ingewanden van eeneverzwijntje) Of de scène waarin destiefmoederdriftaanvallen krijgt wan-neer de spiegel aangeeft dat sneeuwwit-je duizendmaal schoner is dan de konin-gin. Een aantal kinderen zat bij dit soortscene’s met de vingers in de oren als zede spanning even niet aankonden. Magr-eet Maats wist ons allen, jong en oud,met gemak te boeien. Jammer dat nietmeer kinderen deze voorstelling zijnkomen bekijken. Magreet Maats komtop 17 april in Oentsjerk wederom optre-den met een andere voorstelling. Voordegenen die nu niet zijn geweest alsnogeen kans om haar te zien spelen en vooranderen om nogmaals te kijken.De volgende activiteit van de CultureleCommissie is zaterdag 27 maart.Muziekgroep REMOLINO komt danoptreden.

Namens de Culturele Commissie Wilma Top

Van de Feestcommissie

De feestcommissie is al weer druk bezigmet het voorbereiden van het a,s, dorps-feest.We beginnen de 11 juni ’smiddags meteen zeskamp voor de schoolgaandejeugd. ’s Avonds komen de Heidedoos-jes uit Pieterburen voor een optreden,daarna de TOP-100 Band Exposure uitDokkum. We hopen op weer zulk mooiweer als verleden jaar, dan word het ookvast weer zo gezellig!Ps; Net voor of na de mei-vakantiekomen wij weer met de intekenlijstenlangs! Mogen wij weer op u rekenen?!

Namens de feestcommissie Elly Hoekstra.

4 Mei-viering in de Trynwâlden

Sinds 20 jaren organiseert de Oecumeni-sche Werkgroep Trynwâlden de doden-herdenking op 4 mei in onze regio. Daartoe kwam men bijeen in de Hervormdekerk van Oentsjerk. Dit jaar is in goedoverleg voor een bredere opzet gekozen.Een 4-Meicommite (waarin nog welOecumenische werkgroep leden zitten)neemt de organisatie op zich. De bedoe-ling is meer mensen te betrekken bij het-geen, waarvoor “4-Mei” staat. Hoewel 4mei nog ver weg lijkt, willen we u tochalvast melden, dat de bijeenkomst in eenzaal van Heemstrastate zal plaatsvinden,aanvang 19.30 uur. U, oud en jong, ker-kelijk en niet kerkelijk, man of vrouw,kortom iedereen is van harte welkom.

Namens de werkgroep A.W. Niemeijer

Page 34: BB 34 - maart 2004

LLaannddggooeedd

BrasserieTheeschenkerijRengersweg 98b

9062 EJ OenkerkTel. 058 256 28 11Fax 058 256 34 51

DDee uunniieekkee llooccaattiiee vvoooorr::(Huwelijks)feest & receptie

Vergadering en/of cursusFeestelijk diner

Ontbijt, lunch en high teaPicknick in het park

Elke dag voor gezelschappen op afspraak geopend.

OOppeenniinnggssttiijjddeenn:vrijdag v.a. 17.30 uur

zaterdag v.a. 11.00 uurzondag v.a. 10.00 uur

Bezoek onze sfeervollenieuwe tuinzaal

vvoooorr::

woningbouw, dienstensector, industrie,

kantoor-, hotel- en museabouw

restauratie - rekreatie

architektenburo jjaann ddoorreennbbooss bv

bosweg 15 • 9067 DM roodkerk

tel. 058 - 2562003 • fax 058 - 2561094

Page 35: BB 34 - maart 2004

33

Juf Adri en juf Gerda zijn na devoorjaarsvakantie op therapiebasisgestart met hun werkzaamheden.Tijdens hun afwezigheid zijn ze doorJuf Nelly en juf Tsjikke vervangen.Juf Betty was intussen al op thera-pie basis werkzaam en die hervathaar werkzaamheden weer normaal.

Vanaf 1 februari lopen Tjitske Terp-stra en Evelien Wellens stage ingroep 1 en 2. Tjitske als klassenas-sistent en Evelien als onderwijsas-sistent. Inge de Bruin is als Lio sta-giair al vanaf eind januari werkzaamin groep 5 en 6 op maandag t/mwoensdag.

Tijdens de voorjaarsvakantie en deweek erna krijgt de onderbouw nieu-we vloerbedekking en plafond. JufMartha moet zich met gr. 1 en 2 eenweek in de hal behelpen. Ze hoopt op15 maart weer in haar eigen ver-nieuwde klas te kunnen werken.

De afgelopen periode zijn er drienieuwe leerlingen op Sinnehonkgekomen. Het zijn Friso Hellinga,Jorrit Rauwerda en Olaf Atema. Wijhopen dat ze snel hun plekje in degroep zullen vinden.

Groep 8 heeft in februari de Citoeindtoets gemaakt. Wanneer de uit-slag bekend is , maakt meester Fol-kert afspraken met betreffendeouders en leerlingen.

Verschillende groepen hebbenvoorstellingen van Uurcultuurgevolgd. Groep 5 en 6 hebben hetnog te goed. Zij gaan op 8 april naarBurgum.

Na de voorjaarsvakantie starten weop Sinnehonk met het project“Nieuws”. Het resulteert in tweefeestelijke ouderavonden op 6 en 7april in Oerein.

Op 15 april is de Open Dag. Oudersen andere belangstellenden mogendan ’s morgens een kijkje nemen inde groepen. ’s Middags hebben deleerlingen vrij. De OBO bestaat 10jaar en dat wordt gevierd met eenpersoneelsuitje.

Tot zover het nieuws van Sinnehonk.

SINNEH NK

Ut ’e skoalle klapt . . . . .

Page 36: BB 34 - maart 2004

34

LogerenIk hep bij mijn pake en beppe gusla-pen en jens en ivan die hebben ookdaar geslapen en ivan dee zijn skee-lers aan en was een beetje dom wantwe gingen een heel blok om en ikworde een beetje moe.

Ayla groep 4

De barbecueWij hebben bij kennesen gegeeten.Het was lekker.

Jeldou groep 4

BuitenWe hebben de pop in bat gedaan endat was wel leuk en het begon tereegenun en de pop zat in bat en ikmoest lachen.

Bodil groep 4

De trouwerijWe waren in de rontvaartboot

Anton groep 4

De bolderkarWe gingen in de bolderkar metBetinkhe voor de bolderkar. Dat waswel leuk, heelemaal naar oma toe.Daar bleven we heel lang.

Sanne groep 4

SINNEH NK

Page 37: BB 34 - maart 2004

35

*Reacties n.a.v. de voorstelling :

…Joppe Konijn van Dibbes. …De kinderen van groep 1 en 2 zijndinsdagmiddag 17 febr. naar deSchalmei in Hurdegaryp geweest.Daar hebben wij met andere scho-len genoten van de avonturen vanJoppe Konijn.Hieronder kunt u de reacties van dekinderen lezen.

*Eerst even een korte samenvattingvan het poppenkastverhaal.

Joppe zijn moeder is binnenkortjarig.Dan gaan zij worteltaart eten.Joppe zoekt in het bos wortels.Vader Konijn heeft inmiddels eenmondharmonica voor haar gekocht.Vader geeft dat cadeau even aanJoppe.Maar dan valt het in het water.Eend moet Joppe dan helpen.Eend gaat duiken maar zonderresultaat.Het blijkt dat kikker hem gevondenheeft.Ondertussen is Joppe zijn water-vrees kwijt.Hij kan zwemmen.Dat is dan een geweldige verrassing

voor vader en moeder Konijn.

* Wat vond je heel erg mooi?

Loes: Het wiebelen van de kont vande vader. (Dat gebeurde tijdens hetzingen van het wortellied.)Mart: Het scheuren van het bootjevan kikker.Fien: Dat de kikker het muziekje(mondharmonica) had afgepakt.Olaf: De boot van de kikker.Bente: Grappig was dat hij zo ppppp(geluidje) deed met de mond.Anja: Het ruit van het huis dat er zomaar uit kon.Kars: Dy heit seit; Joppe net yn itwetter!

En hy docht it al.Klaartje: Vader Konijn schudde methet kontje , tijdens het zingen.Hedwig: Dat de kikker kwam aanva-ren met zijn boot.

(Kikker maakte een verplet-terende entree)Thomas: De eend moest de mond-harmonica opduiken.

Maar pakte de vis.Julian: Dat is haring.Jesse: Morgen ga ik vliegen leren.

(Joppe kon nu zwemmen, dushet was weer tijd voor

een nieuwe uitdaging.)Steven: It praten yn bêd. Hy klomsamar ut it rut.

SINNEH NK

Page 38: BB 34 - maart 2004

36

Joppe stie op in takke. Entoen fâlde Joppe.Lois: Joppe voelde het water metzijn poot.

Hij schrok van het koude.Nynke: Kikker yn de boat.

Toen hy der oankwaam.

Remco: Ik gean moarn fleanen, seiJoppe.

Nee, sei syn heit.Joppe sei; grapje!

Joucke: De kikker skommelde yn deboat.

En toen foel de kikker.Kees: Kikker in de boot.

De boot ging zinken.Dat was geinig.

Willem-Douwe: Leuk dat hij (kikker)in het water valde.Marianne: Leuk, ik spring in hetwater, zei Joppe.

Nee, zei de vader. Grapje, zei Joppe.

Julian: Leuk, dat hij op het laatstkon zwemmen.Rixt: Hetzelfde als Julian.

Joppe kan nu zwemmen.

SINNEH NK

Page 39: BB 34 - maart 2004

37

Seniorenraad

Laten we ons dan eens even voorstellen:De Seniorenraad van Tytsjerksteradiel iseen stichting die is opgericht in 1991.Het bestuur van deze stichting bestaatuit max. 13 personen, allen op vrijwilli-ge basis. Het doel van de stichting iszoveel mogelijk de belangen van deouderen in onze gemeente te behartigen. Om dit doel te bereiken hebben wijregelmatig contact met de gemeente als-mede met de instellingen voor ouderenin Tytsjerksteradiel en de woningcorpo-ratie Friesland. Ook met de politiekepartijen wordt overleg gepleegd.Natuurlijk is er ook geregeld overlegmet de ouderenbonden om elkaar goedop de hoogte te houden van wat leeft ophet gebied van ouderen in onze gemeen-te. Een van de adviezen die wij als Seni-orenraad aan de gemeente hebben gege-ven is over de vestiging van STIP (infor-matieloket voor de zorg etc.) in Burgum.Omdat de gemeente binnenkort eenpublieksbalie creëert in het gemeente-huis willen zij ook het Stip in hetgemeentehuis onderbrengen. Wij zijnechter van mening om de toegang naarhet Stip laagdrempelig te houden hetbeter is het Stip in het dienstencentrumte laten. Doch de gemeente heeft hier-over anders beslist.

Dit is een korte inleiding over de Senio-renraad. Wij zullen U van tijd tot tijd vanonze activiteiten op de hoogte houden.

Secretariaat Seniorenraad:Jan de Wittstraat 249062 EX Oentsjerk

Gevaarlijke zwemtaferelen

In de afgelopen najaarsvergadering werdin de rondvraag door een lid het volgen-de probleem naar voren gebracht.In de zomermaanden spelen zich bij debrug over de Moark levensgevaarlijketaferelen af.Regelmatig komen hier jeugdige zwem-mers bijeen om vervolgens vanaf debrug in het water te springen. Dit brengtgrote risico’s met zich mee, zowel voorde jeugd als voor de langsvarende water-sporters. Ook wordt over de vangrailsgeklommen en de weg betreden.Het bestuur van Dorpsbelang Oudkerkvraagt betrokkenen en hun ouders om inieders belang deze activiteiten te (laten)beëindigen.

Namens het bestuurGerrit van der Pol, voorzitter.

Bestuur Dorpsbelang Aldtsjerk

Gerrit van der Pol - voorzittervan Sminiaweg 128C

Jan Holtkamp - secretarisvan Sminiaweg 48

Janny van der Mark - penningmeesterMiedemaweg 27AAnneke de Vries

Rhaladyk 9Ludo van der Meervan Sminiaweg 125

Piet FeddemaEysingapaed 10

Wichger HelmholtFreuleleane 1

Page 40: BB 34 - maart 2004

38

Workshop klaai en aaihiel wat oars en tige nijsgjirrich.

by Anya, De Mieden 1op tiisdeitejûn 6 april om 19.30

It is de bedoeling 3 pypskûm aaien wat út te holjen. De aaien wurde beklaaid mei klaai, strie of hea, dêr komme letter barsten yn,

wat in moai effekt jout. Yn de aaien komme foarjiersblommen, en dan komme de aaien op in skaal te lizzen.

Kinst de skaal sels meinimme, net te plat, die moat dan Ø 30 cm wêze, mar Anya hat ek moaie te keap foar ± €7.50.

De kosten binne ± €20.00 p.p , kofje/tee ynbegrepen.

Sels mei nimme (in skaal), in skelk is ek handich, meske, skjirre of alles wat jimme tinke noadich te hawwen.

Opjaan, foar 4 april, by Anneke de Vries, tillefoan 2561593.

Remoli.Nozaterdag 27 maart, 20.00 uur

Doarpshûs Oerein - Entree € 6,00

De muziek op akoestische instrumenten spreekt jong en oud aan.Wie gevoelig is voor muziek kan de benen niet stil houden.

Remolino betekent wervelwind in het Spaans. Remoli.No brengt wervelende muziek uit allewindstreken. Dat kan de ene keer een snelle virtuoze dans op orkaankracht zijn, de andere

keer benaderen we het melancholieke gevoel van de huilende wind.

Page 41: BB 34 - maart 2004

39

BBrrêêggeepprraaaattHenkie en Ludo aan de v.Sminiawegeen lantarnpaal voor de uitrit hebbengekregen na enig oponthoud. Wanttoen de mannen met de paal aan kwa-men sjouwen, en aan beide kantenvan de weg begonnen te graven om depaal recht voor de ramen te plaatsen,moest Ludo toch wel even in opstandkomen. Na enige woordenwisselingmet de werkmannen, die niet reageer-den, is ze gaan bellen met de gemeen-te ambtenaar. Die kort daarna ter-plaatse was.Meteen werden de gaten weer dichtgegooid en was er niemand meer tezien.Tot onze grote verbazing kwamen zealweer na twee dagen terug om depaal op de juiste plaats neer te zetten,daar waar hij nu staat.Nu kan de Secretaris van de Feinte-boun de oprit ook duidelijk onder-scheiden van de rest van de omge-ving. Zodat hij niet meer te ver doorfietst, of zelfs een keer een pogingheeft gedaan om naast de brug langs

bij zijn huis te komen, na een lang-durige vergadering.Want de paal brand net zolang doordat het ’s morgens licht wordt.

Jan Veenstra hat (wer) it earste ljipaaifan ’e gemeente fûn, op itselde stikjelân as foarrich jier?!! Dat DAT woltige bysûnder is. 17-3-04Dat wy dit as redaksje op ’e falreepbinnen krigen en dit foaral pleatsewolle. Lokwinske Jan!

Het was op een zondagmorgen, 25januari jl., toen de rust op de Rhala-dijk ineens werd verstoord door hetgeronk van maar liefst 37(!) Porsches,de één nog fraaier dan de ander. De lange rij vulde de hele weg, vanhet kruispunt tot aan de oprit vanEeuwe en Anneke. Het bleek om eentoertocht van een Porsche-club tegaan, die het “paad bjuster” waren.De stoet was via Bartlehiem, onder-weg naar de tegeltjesbrug. Na in degoede richting gewezen te zijn, wer-den de gaspedalen weer ingedrukt enging de hele stoet richting Gytsjerk.

Page 42: BB 34 - maart 2004

40

In het herfstnummer van de diversedorpskranten hebben we u verteld, datwij in oktober 2003 het 25-jarig jubi-leum van onze schaakclub hebbengevierd. Het was een gezellige reüniemet een rapid-toernooi in het Bob-gebouw. In dit gebouw hebben we ookvan september t/m mei op dinsdag onzeclubavonden.Het afgelopen seizoen 2003 - 2004 heb-ben we met een zestal leden meegedaanaan de competitie van de Friese Schaak-bond. We mochten op 26 februari 2004na vele jaren het genoegen smaken omkampioen te worden van de vierde klas-se. Het kampioensteam bestond afwisse-lend uit de volgende leden: G. Kroon,M. Slingerland, R. Glas, R. Oegema, M.

Miedema, S. Elgersma, H. v.d. Schuit enS. Wadman.We boekten een overwinning op hetteam van NEO van Noordbergum, DeBurcht uit Leeuwarden en de schaakclubuit Heerenveen, maar moesten genoegennemen met remise tegen Lasker uit StJacobi en Schaakwoude van Damwou-de. Zo werden we dus ongeslagen kam-pioen. Om volgend seizoen in een hoge-re klasse te spelen hebben we meerleden nodig. Belangstellende of nieuweleden kunnen zich melden bij de secreta-ris R. Glas, Jelte Binnesweg 23 Munein(tel. 058-2562404) of bij G. Kroon, Sta-niasingel 3 Oentsjerk (tel 058-2561836)

Schaakclub BOB kampioen

SPEELTUINHANDEN ! !

Voor degene die tijd vrijgemaakt heb-ben, en voor degene die van plan zijntijd vrij te maken.U hebt hopelijk allen een antwoordfor-mulier ontvangen.Denkt u er dan nog even aan om hetformulier ingevuld op de bekendeadressen in te leveren?En mochten wij u hebben vergeteneen antwoordformulier te bezorgen,dan kan u ook naar een van onze com-missieleden bellen.

H.Stielstra 2561043R de Vries 2562712K.den Haan 256162

H.Oud 2561497

BBrreeggeepprraaaatteeOudkerk in de media: wy binne netaltyd like grutsk as de namme fan úsdoarpke yn ’e krante komt!

Page 43: BB 34 - maart 2004

VerschijningsdataDe brêgebidler

De brêgebidler komt 5 keer per jaarop vaste tijden. Hieronder is vermeldwanneer de eerstvolgende nummersverschijnen en voor welke datum de

kopij binnen moet zijn.

Inleveren kopij verschijnt op:

6 mei 2004 eind mei6 september eind september6 november eind november

De redactie.

INLEVEREN KOPIJvoor het volgende nummer

6 MEI 2004

AGENDAM A A RT

27 Culturele Commissie Muziek:Remoli.No.

A P R I L

1 Ald papier

6 Feestelijke ouderavondSinnehonk

7 Feestelijke ouderavondSinnehonk

10 Goud van oud m.m.v. de bandTO DAY. Muziek uit de 60-70-80-jaren, Moarkswâ1

11 1e Paasdag Prijsbiljarten 14.00uur Moarkswâl

12 2e Paasdag Klaverjassen 14.00uur Moarkswâl

15 Open dag Openbaar Onderwijs

17 Jubileum 10 jaar Speelotheek.

19 DoarpsbelangvergaderingMoarkswâl

21 SOOS

21 Schriftelijk verkeersexamenbasisschool

28 Praktijk verkeersexamenbasisschool

28 Schoolvoetbaltoernooi

30 Rommelmarkt Koninginnedag

M E I

1 Ald papier

C O N TA C T -P E R S O N E NHavencommissie:

Jan Westerhoftel. 2561928

Speeltuincommissie:Henk Stielstratel. 2561043

Culturele commissie:Gerrit Admiraal

tel. 2562112

Page 44: BB 34 - maart 2004

Geschikt voor al uw:recepties, vergaderingen, koffietafels, koud- en

warmbuffet, barbecues, gourmet enz.

Bij ons wordt geen zaalhuur berekend.

Er is tevens een terras aan het water met waterfietsenverhuur.

Tot ziens bij:Henk en Jannie Breeuwsma • Tel. 058-256 33 00