Bap verlichting klaar

download Bap verlichting klaar

of 46

 • date post

  24-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  4

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Bap verlichting klaar

 • VERLICHTING

 • Copyright 2015 Sasja Moons

  Druk: Omslagontwerp: Sasja MoonsVormgeving binnenwerk: Sasja Moons

  ContactgegevensSasja MoonsBleumerstraat 163680 Maaseik

  Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van druk, fotokopien, geautomatiseerde gegevensbestanden of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

 • Interieur startersgids Editie: Restaurant

  Sasja Moons

 • Soorten verlichtingp.10

  Types verlichtingp.2

 • Tips p.32

  Wattage en lumenp.26

  Hoeveel licht heb ik nodig ?p.30

  De juiste lichtbronp.18

  Hoe maak ik een lichtplan?

  p.34

  Kleurtemperatuurp.28

 • types verlichtingDirecte verlichtingHet principe van directe verlichting bestaat eruit het te belichten oppervlak zonder enige filtering rechtstreeks te belichten. Directe verlichting wordt gebruikt om een object zoals een kunstwerk of meubels uit te lichten. Het kan ook gebruikt worden als algemen verlichting. Wanneer je directe verlichting wilt gebruiken als algemene verlichting is het wel belangrijk armaturen te kiezen die een bredere stralingshoek hebben. Denk hierbij aan ingebouwde spots.

  Een tweede punt waar je op moet letten wanneer je directe verlichting als algemen verlichting wilt gebruiken is dat je meerdere lichtbronnen voorziet. Doe je dit niet dan krijg je een heel ongelijkmatig verlichte ruimte. Bij een werkplek moet je dan weer opletten dat je niet wordt verblind door de reflectie van het licht op je werkvlak. 2

 • Bij indirecte verlichting is de lichtbron niet onmiddellijk zichtbaar. De lichtbron werpt het licht op het plafond, de vloer of op de wand, dat het vervolgens weerkaatst in de ruimte. Het meest gekende voorbeeld is een lichtstrook boven een vals plafond een tiental centimeter van de wand. Het resultaat is een gloed op de wand zonder dat je het armatuur ziet.

  Indirecte verlichting bestaat ook waarbij je het armatuur wel ziet. Denk aan bijvoorbeeld gevelverlichting door grondspots of strijklicht op een wand door wandverlichting.

  Er bestaan enkele mogelijkheden om indirecte verlichting te creeren. De eerste is met een ledlijn, de tweede is door middel van fluorescentielampen.Een voordeel bij het gebruik van ledlijnen is dat er ledlijnen verkrijgbaar zijn waarbij je de kleur van het licht kan kiezen.

  Indirect licht is de sfeerbepaler in je interieur. Het kan een as of kijkrichting accentueren.

  Opgelet: De sterkte van het licht is afhankelijk van de kleur en het materiaal van het reflecterend oppervlak. Het licht komende van indirecte verlichting is niet voldoende voor een grote ruimte te verlichten. Het kan wel voldoende zijn op bijvoorbeeld een toilet waar veel licht niet noodzakelijk is.

  Indirecte verlichtingtypes verlichting

  4

 • Diffuus verlichting berust op dezelfde basis als directe verlichting. Bij diffuse verlichting wordt de lichtbron eerst gefilterd. Deze filter kan bestaan uit mat glas of een ander (semi-)transparant materiaal. Door deze filter onststaat er een gelijkmatige verdeling van het licht waardoor de kamer overal evenveel zal worden belicht.

  Diffuse verlichting geeft weinig schaduwvorming en heeft ook maar een beperkte reflectie. Hierdoor is diffuse verlichting zeer geschikt om een werkplek te verlichten. Diffuse verlichting is vooral geschikt overdag in een horecazaak om de donkere dagen op te vangen.

  Om er voor te zorgen dat het licht niet te fel is kan je gebruikmaken van dimmers.

  Diffuse verlichtingtypes verlichting

  6

 • De verlichting in je zaak heeft verschillende doeleinden. Het is niet alleen bedoeld alleen om in te werken maar ook om sfeer te scheppen. Sfeer creer je door de verschillende types verlichting te combineren.

  Hiernaast zie je een goed voorbeeld van gemende verlichting. Het spreekt voor zich dat beide afzonderlijk te bedienen moeten zijn. Is diffuus licht moeilijk toe te passen in de bestaande ruimte dan is het plaatsen van dimmers op je directe verlichting een goed alternatief.

  De directe verlichting zorgt hier voor het creeren van contrasten terwijl de indirecte verlichting de uniformiteit van het licht verbetert.

  Enkele voorbeelden zijn: armaturen met kappen, wandlampen...

  combinatietypes verlichting

  8

 • De basisverlichting is het eerste licht dat je aandoet als je in een kamer komt. Het zijn meestal plafond- hanglampen en spots. Basisverlichting is functioneel en geeft je meteen overzicht. Belangrijk is om te kiezen voor een heldere lamp met een hoog aantal lumen. Zorg er ook voor dat deze lampen een indirect licht verspreiden. Hierdoor weerkaatst het licht via de muur of het plafond waardoor een ruimtelijk effect ontstaat. Geef deze verlichting een centrale plaats in de ruimte.

  Basisverlichtingsoorten verlichting

  Kenmerken - De hele ruimte wordt verlicht en geeft een direct overzicht.- De verlichting geeft geen schaduwvorming.- De ruimte lijkt groter door de lampen.- Er is indirecte verlichting van plafond en muren. 10

 • Taakverlichting of functionele verlichting is een geconcentreerde lichtstraal op n plek. Voor bepaalde activiteiten zoals lezen, koken en knutselen heb je een helder, fel licht nodig. Combineer taakverlichting zo veel mogelijk met algemeen licht. Algemeen licht maakt de verlichting gelijkmatig, waardoor je niet in je schaduw werkt.

  Kenmerken - Functionele verlichting is meestal gericht licht.- Verlicht je werk- of leesplek met taakverlichting.- Details zijn duidelijk zichtbaar door deze lampen.- Deze verlichting zorgt ervoor dat het minder vermoeiend is voor je ogen.

  Functionele verlichtingsoorten verlichting

  12

 • Accentverlichting zorgt voor direct licht. Bij het gebruik van accentverlichting verlicht je een bepaald object. Hierbij geldt dat hoe meer accentverlichting je gebruikt, hoe minder groot het effect wordt. Dit soort verlichting is ideaal voor het aanlichten van een schilderij, kast, plant, het extra verlichten van een gedeelte van de muur of voor het lezen van een boek. De meest gebruikte directe verlichting zijn spotjes of wandlampen.

  Accentverlichtingsoorten verlichting

  Kenmerken - Dit soort lampen is vaak makkelijk richtbaar.- Accentverlichting verlicht alleen daar waar nodig is.- Je kan objecten gemakkelijk accentueren met deze lampen.- Details worden daardoor zeer goed zichtbaar. 14

 • Basisverlichting kan ook als sfeerverlichting dienen wanneer je gebruik maakt van een dimmer. Sommige lampen hebben een ingebouwde dimmer. Is dit niet het geval, dan kun je de gewone schakelaar vervangen door een dimbare. Sfeerverlichting verspreidt een zacht, gelijkmatig, indirect licht in alle richtingen (diffuus licht). Voor sfeerverlichting maak je gebruik van een schemer-/tafellamp, decoratieve wandverlichting of een vloerlamp die je dicht bij de wand plaatst.

  Sfeerverlichtingsoorten verlichting

  Kenmerken - Sfeerverlichting maakt de ruimte gezellig en intiemer.- Mooie, warme lichtspreiding bekom je hiermee.- Door sfeerlampen is er minder schaduwvorming.- Sfeerverlichting zorgt voor de aankleding van het interieur en is stijlbepalend. 16

 • Het belangrijkste bij ledverlichting is het aanzienlijk lage energieverbruik. De ledstrips, tegenwoordig verkrijgbaar in elke kleur, zijn ideaal om te gebruiken als indirecte verlichting. De lange levensduur met een gemiddelde van vijftigduizend uur zorgt er voor dat ze vrijwel nooit moeten vervangen worden. Wanneer ze stuk gaan wordt meestal ook ineens de armatuur vervangen. De leds kunnen ook gebruikt worden in een buitenomgeving, bijvoorbeeld als verlichting voor een wandelpad. De voorwaarde is wel dat de lampen goed beschermd zijn tegen vocht.

  Voordelen- Ze hebben een extreem lange levensduur: ca. 15-20 jaar.- Ledlampen gerbruiken tot 90% minder energie dan een halogeenlamp of gloeilamp. - Een ledlamp heeft hetzelfde warm, wit licht als een gloeilamp en is direct op volle lichtsterkte. - Een dergelijke lamp is bijna onbreekbaar en goed bestand tegen koude en trillingen.

  Nadelen- Er is een hogere aanschafprijs. (Terugverdiend in 1 2 jaar.) - Er is grote behuizing nodig om de warmte af te voeren.- Hoe hoger het kleurenspectrum, hoe beter de kleurweergave. - Niet alle lampen zijn dimbaar.

  Ledlampsoorten lichtbronnen

  18

 • Een spaarlamp is een van de zuinigste lampen die bestaan. Een spaarlamp is tot vijf keer zuiniger dan een gloeilamp en gaat afhankelijk van de kwaliteit drie tot vijftien keer langer mee. De aanschaf van spaarlampen is duurder maar dat is terugverdiend na twee jaar. Er is ook de keuze tussen koud en warm licht. Voor lampen die vaak aan- en uitgeschakeld worden, bestaat er een speciaal type spaarlamp. KWIKGASSEN

  Spaarlampsoorten lichtbronnen

  Voordelen- Het is energiezuinig: de spaarlamp geeft meer licht met minder wattage.- De lamp heeft een lange levensduur, tot 15 jaar.- De lamp behoudt dezelfde kwaliteit helder, warm licht als de gloeilamp.

  Nadelen- Een spaarlamp komt langzamer op gang dan traditionele lampen.- Bij het laten vallen, moet je het voorzichtig opruimen.- Veel in- en uitschakelen verkort de levensduur aanzienlijk, evenals een korte brandduur.

  20

 • Een halogeenlamp is een soort van gloeilamp. Halogeenlampen hebben een gloeidraad die door elektriciteit warm wordt en licht geeft. Sommige halogeenlampen werken met een lage, andere met een hoge netspanning. Let op: bij een halogeenlamp met een lage netspanning moet er steeds een transformator voorzien worden. Hierdoor moeten deze lampen steeds in een verlaagd plafond