bambino info maart 2013

download bambino info maart 2013

of 8

 • date post

  12-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  0

Embed Size (px)

description

 

Transcript of bambino info maart 2013

 • 6e jaargang nummer 5 april 2013

  Bambino info

  Op 5 maart jl. ging het project Smakelijke Moestuinen officieel van start in Dordrecht. Het project laat kinderen op een speelse manier ervaren dat groenten er dagelijks bij horen en hoe lekker en gezond ze zijn. In Dordrecht mogen de kinderdagverblijven in de wijken Crabbehof, Krispijn en Wielwijk hieraan deelnemen. Bambino vindt gezond eten belangrijk en doet mee! Op de startbijeenkomst op 5 maart hebben we een convenant getekend om de samenwerking te bekrachtigen.

  De komende drie jaar gaan we aan de slag met het project Smakelijke Moestuinen. Met het project willen we pedagogisch medewerkers, ouders en kinderen bewust maken van het belang van een gezond voedingspatroon voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Jonge kinderen ontwikkelen juist in deze periode hun smaak. Daarom is het belangrijk dat zij regelmatig groenten eten.

  Smakelijke Moestuinen bij Bambino

  Groentebakken In het voorjaar krijgen de locaties alle nodige materialen om aan de slag te gaan. Op de locaties Coole Kikkers en Kanjers&Co komen groentebakken waar de kinderen zelf groenten in gaan zaaien, kweken en oogsten. Zo leren de kinderen spelenderwijs groenten kennen, leren ze hoe het groeit, hoe het ruikt, hoe het eruit ziet n hoe lekker het smaakt. Op de locatie Lieve Luitjes komt geen groentebak, maar ze hebben ons verzekerd dat ook zij meedoen met de leuke activiteiten van Smakelijke Moestuinen.

  Jaarkalender Smakelijke Moestuinen is een breed opgezet programma. Dagelijks hebben we een groentemoment en wekelijks gaan we groentenactiviteiten organiseren. We gaan werken met onder andere een jaarkalender, recepten, voorleesverhaaltjes, liedjes, knutselwerkjes en prenten- en kookboeken. Ook de ouders worden erbij betrokken middels vragenlijsten en de Workshop Smaakontwikkeling met tips over gezonde voeding en een gezonde leefstijl.

  Doe ff GezondDe Nederlandse jeugd kampt met overgewicht. 1 op de 7 kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar is te zwaar. Het JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) wil deze tendens een halt toeroepen en heeft in samenwerking met Nutricia en Buurtlab Smakelijke Moestuinen ontwikkeld. Het project is nog relatief nieuw. Slechts twee andere gemeenten (Rotterdam en Utrecht) zijn hiermee gestart. In Dordrecht is Smakelijke Moestuinen onderdeel van de Doe ff Gezond aanpak. Ga voor meer informatie naar www.doeffgezond.nl.

 • Aangesloten

  Opvoeden kan soms vermoeiend en stressvol zijn. Je kind maakt rommel als je je huis netjes wilt hebben. Het zegt iets lelijks als je een goede indruk wilt maken. Het schiet niet op als je haast hebt. En luistert niet of wil net iets anders dan jij wilt. Niets is lastiger dan jezelf te horen op een dag vol conflictjes: Kijk uit, voorzichtig, stop, hou op, nu even niet, mama is bezig, ga even zelf spelen! Je belooft jezelf het morgen beter te doen. Meer geduld te hebben, liever te zijn en meer tijd te nemen voor je kind.

  Er zijn ook dagen dat je met een glimlach terugkijkt op de succesvolle momenten met je kind. Dat je ineens weer ergens doorheen bent. Dat je heerlijk samen hebt gelachen en elkaar begreep.

  We kunnen hoogdravend doen over opvoeden. Maar vaak moet je het gewoon doen met wat je hebt. Soms heb je veel te geven. Soms sta je met lege handen en heb je even niets te geven. Gelukkig hangt het niet alleen van je eigen inzet af. Een gebed om meer liefde, meer geduld of meer wijsheid wordt altijd verhoord. Het is een kwestie van aangesloten zijn. Zoals een tuinslang op de kraan is aangesloten. Het Water stroomt er doorheen en doet zijn verfrissende groeizame werk.

  Ineke LinssenManager Bambino

  Actueel

  Water verfristHet jaarthema werd in januari gentroduceerd tijdens de centrale vergadering. Alle medewerkers van Bambino kregen een flesje water met het thema afgebeeld op het etiket. Vervolgens ging iedereen creatief aan de slag en maakten we voor elkaars afdeling een collage van het thema. Kijk op uw locatie eens of u de collage ziet hangen, of vraag er naar!

  Feitjes over water

  Wateriseen100%dorstlessermet0%calorien.

  Onslichaambestaatvoor65%uitwater.

  Hetgrootstedeelvanhetaardoppervlak bestaat uit water.

  Meerdan2miljardmensenopaarde hebben geen toegang tot veilig drinkwater.

  Waterisdeenigestofdieopaardein drie gedaanten gevonden kan worden: vast (ijs), vloeibaar (water) en gasvormig (waterdamp).

  Eendruppelendekraankan75liter water per dag verspillen.

  75%vaneenkipiswater.Vaneentomaatis95%water.

  Eenmensmoetperdag2literwater drinken om gezond te kunnen leven.

  Inzijnhelelevendrinkteenmensgemiddeld75.000literwater.

  Bovenstaande Bijbeltekst uit Johannes 7 vers 38 is het jaarthema van Bambino voor 2013.Deze Bijbeltekst inspireert ons om ons te bezinnen op hoe we als christen ons geloof kunnen uitdragen op de werkvloer. God geeft een ieder iets moois om uit te delen. Wat heb ik ontvangen om uit te delen? is een vraag die we belangrijk vinden om aan onszelf te stellen.

  Water is gezondMet het jaarthema willen we aandacht schenken aan het belang van water. We geven de kinderen graag gezonde voedingspatronen mee. Water drinken is hierin een belangrijk onderdeel. De GGD houdtin2013decampagneDrinkWater,waar we ons ook bij aan zullen sluiten. Op de groepen zullen we concreet aandacht schenken aan het thema door het te verwerken in spel, verhaaltjes en liedjes.

  Bambino jaarthema 2013

 • Prietpraatjes

  Jasmijn vertelt: Ik heb een baby in mijn buik. Jolanda reageert: Wat leuk! Jasmijn: Hij komt er nog niet uit hoor. Jolanda: Gelukkig. Jasmijn wijst naar haar navel en zegt: Anders komt tie uit het gaatje.

  Ren beplakt een kleurplaat van De toren van Babel. Evelien vraagt: Ben je de toren aan het beplakken?. Ren: Nee, dit is een olifant.

  Yinthe: Ik ben bij de dokter geweest.Jolanda: Wat ging je doen bij de dokter?Yinthe: Praten.Jolanda: O, ok.Yinthe: Maar ik vind haar niet leuk.Jolanda: O, hoe komt dat?Yinthe: Nou, ze zegt dat ik klein ben.

  Op het raam van de peuterspeelzaal hebben

  we een tekening geschilderd van het Bijbelverhaal dat de Here

  Jezus de kinderen zegent.Lara kent het verhaal wel. Ze kijkt naar de

  tekening en wijst aan: Kijk, daar is Jozus,

  mijn vriend!

  Jenthe is pas jarig geweest en vertelt: Ik heb voor mijn verjaardag een ringvinger gekregen. Maar die mag ik niet meenemen.

  Harbert speelt op de peuterspeelzaal met een zwart-wit gekleurde speelbal. Tegen vrijwilligster Evelien zegt hij: Juf, dit is een koe-bal!.

  Dit maakten wij op de Peuterspeelzaal!

  Danil:Alsmijnlippen breken, heb ik echt stippenlift

  nodig!.

  Yinthe: Als ik groot ben, kom ik in de hemel.

 • BetrokkenheidHet centrale thema van de oudercommissie van dit jaar is betrokkenheid. Een thema dat ons allemaal verbindt. In 2012washetthema veiligheid. Betrokkenheid is een vager begrip dan veiligheid. Toch is betrokkenheid van groot belang voor Bambino om continuteit en kwaliteit te kunnen bieden.

  Betrokkenheid gaat niet alleen om het meedenken en meebeslissen door ouders binnen de oudercommissie, maar kent meerdere facetten. Betrokkenheid gaat om het meeleven door ouders met het reilen en zeilen op de opvang, met de beleving van uw kind(eren) op Bambino en het delen van kennis en ervaring met de pedagogisch medewerkers op de groep.

  Betrokkenheid gaat ook om het meedoen. Er zijn gedurende het jaar meerdere momenten waarop ouders kunnen participeren in de activiteiten van Bambino. Hoewel we dit misschien niet altijd even expliciet vragen, bent u van harte welkom om een bijdrage te leveren bij een van de zomerfeesten, het kinderkerstfeest of rondom feestelijke momenten in het leven van de pedagogisch medewerkers.

  De komende periode biedt Bambino de training Focus op je kind aan, een bijzondere workshop die zal bijdragen aan meer betrokkenheid met Bambino en uw kind(eren).

  De oproep van de Oudercommissie is dus om MEE te doen. Denk mee, leef mee en doe mee! Dank u wel!

  Charlotte Nagtzaam,Lid van de Oudercommissie en moeder van Maurits (locatie Lieve Luitjes)

  Van de

  Oudercommissie

  nieuwe leden voor de oudercommissie! Iedere locatie van Bambino heeft een eigen oudercommissie. De commissie

  bestaat uit een aantal ouders die de belangen behartigen van de ouders en verzorgers van de kinderen bij Bambino. Vooral de oudercommissie van de locatie Coole Kikkers kan nog wel een paar leden gebruiken. We spreken met Gerieke van Kruijl, enthousiast lid van de oudercommissie en moeder

  van Willine (bso) en Anne-Jan (dagopvang Coole Kikkers).

  Er nemen nu vijf moeders en n vader plaats in de verschillende commissies, vertelt Gerieke. Op dit moment ben ik het enige lid van de oudercommissie van de Coole Kikkers. Ik zou het erg leuk vinden als het team uitgebreid wordt met enkele ouders. Ook vaders wil ik oproepen om serieus te overwegen of dit wat voor je is!

  Op de hoogteWe vergaderen ongeveer vijf keer per jaar, vervolgt Gerieke. Als oudercommissie worden we betrokken bij beleid, zoals het pedagogisch beleid van Bambino, bij tariefverhogingen en bij beslissingen over openingstijden. Zelf vind ik het ontzettend leuk om als lid mee te denken over het beleid van Bambino en actuele ontwikkelingen te bespreken. Als lid van de oudercommissie hoor je vaak als n van de eersten wat er speelt en blijf je goed op de hoogte van het reilen en zeilen van Bambino.

  Activiteiten Naast meedenken over het beleid heeft de oudercommissie nog meer taken, vertelt Gerieke. We organiseren allerlei activiteiten samen met Bambino, zoals de jaarlijkse ouderavond, we hebben (soms) een rol bij de zomerfeesten, een presentje voor de pedagogisch medewerkers op de jaarlijkse Dag van de Leidsters en het verzorgen van een presentje voor de medewerkers op het kinderkerst