Autoplus Mei editie Oost 2013

download Autoplus Mei editie Oost 2013

of 12

 • date post

  07-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  3

Embed Size (px)

description

Autoplus, dé autokrant van het Noorden editie Oost Mei 2013

Transcript of Autoplus Mei editie Oost 2013

 • AUTOPLUS IS EEN UITGAVE VAN PLUS UITGEVERS EN VERSCHIJNT 11 X PER JAAR. JAARGANG 12 - MEI-EDITIE OOST 2013/OPLAGE: 40.000 EX.

  LEES M NU OOK OP DE SMARTPHONE OF TABLET!

  WWW.CHIPSAWAY-GRONINGEN.NL

  Jeverweg 1a (naast de Makro) 9723 JE Groningen

  06-51379449

  06-15146196

  NU TE ZIEN BIJ:

  TE KOOP!

  Mercedes-Benz 280SE Bouwjaar 1978 (in originele staat)Bel voor meer info: 06-54618554

  5.750,-

  In onze nieuwe rubriek VAKTAALvragen wij iedere maand onzeautovakman Jan Peter Huizingavan Autobedrijf Huizinga in Hoog-kerk, iets te vertellen uit de dage-lijkse praktijk van het garagebe-drijf. Deze keer gaat t over APKen alles wat daarbij komt kijken.

  APK betekent Algemene PeriodiekeKeuring. Dit is een keuring voorpersonenautos, vrachtautos enbussen dat door de RDW gecor-dineerd wordt.

  Dit is een verplichte keuring voor ben-zineautos ouder dan 4 jaar en dieselen LPG autos ouder dan 3 jaar.

  De auto kan worden gekeurd bij eengediplomeerd en gecertificeerdautobedrijf die daarvoor erkend is.De auto wordt op verschillendepunten gecontroleerd, zowel opveiligheid als op administratief enmilieutechnisch gebied. Qua vei-ligheid wordt de auto bekeken ofde veiligheid tot aan de volgendekeuring gewaarborgd is.

  Zo worden o.a. de verlichting, gor-dels, ruiten, portieren, sloten, rem-men, veren, schokdempers, wiel-ophanging, banden, bodem, uitlaat,etc. gecontroleerd zodat de autotot de volgende keuring weer veiligop de weg kan. De uitlaatgassenworden gecontroleerd om hetmilieu te ontzien.

  Als de auto op alle punten voor deAPK gecontroleerd is, zal dezeafgemeld worden bij het RDW.

  Dit kan zijn dat de auto gelijkgoedgekeurd wordt, of nadat deauto de nodige reparaties heeftgehad. Dan zal dit op het keurings-formulier vermeld moeten staan. Ook kan het zijn dat er bepaaldeadviescodes vermeld staan, zoalseen bandenprofieldiepte dat tus-sen de 1,6 mm en 2,5 mm is.

  Wanneer de auto afgemeld is bijhet RDW, zal de keurmeester tezien krijgen of het RDW een steek-proef gaat uitvoeren. In dat gevalmoet de auto blijven staan totdatiemand van het RDW geweest isom de auto opnieuw te controlerenop alle punten.

  VAKTAAL DEEL 1: APK

  l

  Vakantieslimheid oftewel VS.Over een week of zeven-acht-negen, gaan we weer massaal metde auto op vakantie. Ieder jaarzwarte zaterdagen en zondagen.Het overkomt ons ieder jaar weer.Zuchtend voor de tunnels inOostenrijk en Zwiterland of puf-fend in de file op de Route Soleil.Het is niet nodig! Tenminste niet zoerg dat je uren stilstaat. Denk ruimvoor je weggaat eens goed navoordat je met de hele family in deauto stapt. Wat zijn we slim, lekker om 0300 snachts weg. In Breda denken zedat ze slim zijn om 0500. In iedergeval komen wij noorderlingen lek-ker samen met de zuiderlingen

  dus weg is het voordeel. Gagewoon heel vroeg dus om 2300of juist laat, om 1000 s morgens,lekker ontspannen na ontbijt. Denkanders. Vorig jaar hebben wij datook gedaan. Tegen 2100 in deauto naar Spanje. Wij rijden beidendus dat scheelt. We hebben echtheel weinig autos gezien.

  Natuurlijk ben je beiden wat brakde volgende dag maar dat wordenwe ook in de brandende zon in defile. s Nachts slapen de kinderenen zelf kun je ook even slapen alsje niet hoeft te rijden. Veel lekkeredingen in de auto doen een hoopgoed. Vroeg in de morgen ergenseen ontbijtje en een liter koffie endan voelt het wel goed als je alergens in Zuid-Frankrijk zit. Dit jaardoen we het weer!

  COLUMN UNIVVS GEWENST!

  DE NIEUWE 500LNU BIJ ONS IN DE SHOWROOM

  Duitslandlaan 5, AssenLloydsweg 39, Veendamwww.wensink.nl

  Wat iedereen moet doen is deauto goed langs lopen. Olie, koel-en remvloeistof. Bandenspanningchecken is ook noodzakelijk. Eenmaximaal beladen auto zeilt opzachtere banden meer en heefteen negatieve invloed op remwegen de bestuurbaarheid. Oftewel,plan je onderhoud aan de autoeen maand voor je vakantie. Enmijn vakantietip, doe een wit lakenover de achterbank. De kids kun-nen zo eens kliederen en boven-dien is het katoen minder zwete-rig. Dat u een goede reisverzeke-ring moet regelen hoeft u van mijniet meer te horen. Dat is vanzelf-sprekend. Fijne vakantie met denodige VS!

  Hans SchievingManager Commercieel BedrijfUniv Noord-Nederlandh.schieving@unive.nl

  PRIJSVRAAG WAT HEBBEN WE HIER?

  Of toch liever een andere oldtimer?Kijk snel op pagina 8

  Kijk op pagina 11

  DOE VOOR VERTREKDE VAKANTIECHECK!

  Lees verder op pagina 6

  FAST & FURIOUS 6Vin Diesel, Paul Walker en DwayneJohnson keren terug in het nieuwedeel uit de blockbuster franchise Fast& Furious. In het meest spectaculaireactie-avontuur tot nu toe, Fast &Furious 6, herenigen zij zich met depopulaire castleden uit de vorigefilms: Jordana Brewster, MichelleRodriguez, Tyrese Gibson, Sung Kang,Gal Gadot, Chris Ludacris Bridgesen Elsa Pataky. Ze worden bijgestaandoor de bikkelharde nieuwkomersLuke Evans en Gina Carano.

  Dom (Vin Diesel), Brian (Paul Walker), ende rest van het team hebben $100 mil-joen overgehouden aan hun succesvolleoverval in Rio de Janeiro. Ze zijn nogsteeds voortvluchtig en wonen nu ver-spreid over de hele wereld.

  23 mei in de bioscoop, ook in IMAXwww.facebook.com/FastandFuriousNL

  LEES VERDER OP PAGINA 11

 • DOE NU DE

  GRATIS!!AIRCO-CHECK!

  BIJ UW AIRCOSPECIALIST

  ARA AUTOTEMP

  ZORG DAT UW AIRCO WERKT, ALTIJD EN OVERAL!

  10.950,-Alfa Romeo MiTo

  1.4 Progression *Airco*

  23.950,-Audi A4

  2.0 TDi Business Navi/Leer Multitronic

  24.950,-BMW 1 serie

  118i 5 drs Business Sport Xenon

  16.950,-BMW 3 serie

  318i High Executive Xenon

  13.950,-Fiat 500

  TwinAir 85 pk Dualogic Lounge

  14.950,-Hyundai i30

  CW 1.6i CVVT Blue i-Motion

  8.250,-Kia Picanto

  5 drs. 1.0 CVVT Airco

  13.995,-Mazda 2

  BiFuel Cool Prijs is Rijklaar prijs!

  18.950,-Nissan Qashqai

  2.0 Connect Edition Leer/Panorama dak

  28.950,-Toyota Prius Wagon

  1.8 Full Hybrid CVT Aspiration Navi/7 pers.

  11.950,-Volkswagen New BeetleCabriolet 1.6 Highline Leer

  12.950,-Volvo C30

  1.8 Sport Navi/Leer

  Autoservice D.M.I. LPG-inbouwstation

  Tevens APK en onderhoud.

  VEILIG OP WEG!! DOE NU DE CARAVANONDERHOUDSBEURT

  Wismarweg 15 9723 HC GroningenT 050-5491688 www.dmiautoservice.nl

  Bovag onderhoudsbeurt inclusief:* Remmentest met print* Vochtmeting* Gaslektest* Gehele verlichtingstest

  voor 159,-Of Bovag onderstelbeurt inclusief:* Remmentest met print

  voor 99,-GRATIS!

  Een digitale banden-

  spanningsmeter

  Nu ook onderhoud van Campers en APK Keuring tot 3500 kg

  Rostockweg 4, 9723 HG Groningen | 050-5474220info@autoterpstra.nl | www.autoterpstra.nl

 • 3Jaargang 12 - Mei-editie 2013

  Gelukkig: de winter is voorbij enhet is eindelijk voorjaar! Lekker inde tuin bezig en het huis rondomverzorgen. Helaas voor autoland:de particuliere consumenten zul-len even uit de showroom wegblij-ven en voor een (tijdelijke) omzet-daling zorgen. Dit is gebruikelijkbij een weersomslag, alleen min-der gewenst.

  De balans voor het eerste kwartaalkan worden opgemaakt en die isvoor de Nederlandse markt slechtgeweest. De Groningse markt zalniet anders zijn. Een aantal cijfers:Er zijn 30 % minder nieuwe autosverkocht tov Q1 in 2012. Hiermeeis Nederland de op 2 na hoogstedaler binnen Europa. Een verklaringis hier enigszins voor te geven: Q4vorig jaar zijn er nog vele zakelijkeverkopen en registraties geweestvanwege de Fiscale wijzigingen (=bijtelling) per 1 januari. Nederlandnam alvast een voorschot op Q1.De daling bij bedrijfswagens was nl.20%. Hierop is bovenstaande nietvan invloed en ik verwacht dat deze20% ook de reguliere daling bijpersonenautos was geweest.

  De occasionmarkt (verkoop van be-drijf aan particulier) is met slechts3,7% gedaald tov Q1 2012. Dezemarkt is redelijk stabiel en je ziet datde verkoop van particulier naar par-ticulier niet groeit. Ondanks alleondersteunende tools van oa Markt-plaats en Autotrack. De import vanoccasions krijgt wel een opvallendewending: er worden extreem minderoldtimers gemporteerd (uiteraardvanwege de wetgeving) en meerjonge, kleine gebruikte autos. Ditheeft alles te maken met het feit dater minder nieuwe autos wordenverkocht, minder inruilautos zijn,terwijl de vraag redelijk stabiel is.

  Daarnaast wordt er nog veel gex-porteerd. Een overspannen marktdus: er is in Nederland een schrij-nend tekort aan (jonge), particulierte verkopen occasions! Vele dealersen handelaren struinen de markt afom autos bij te kopen om een ruimaanbod te krijgen. Gevolg: deinkoopprijzen stijgen, terwijl de ver-koopprijzen stabiel blijven. Mindermarge derhalve. De eerste branche-cijfers over 2012 zijn dan ook nietdenderend: het gemiddelde dealer-rendement lag dan ook op 0,08%.Van elke miljoen Euro omzet blijfter uiteindelijk 800 winst over.

  Ik maak, ook nu, nog dagelijks meedat mensen waarmee ik in gesprekkom, van mening zijn dat de auto-mobielbranche enorm winstgevendis. je kunt toch enorm onderhan-delen indien je een auto koopt? Opeen nieuwe auto zit toch wel 20%marge? Een utopie: onze marktstaat tevens onder druk. De werk-plaatsen leveren 10% in t.o.v. 2012en de magazijnen 14%. Daarnaastkunnen de middelgrote schadebe-

  drijven niet langer mee met degevraagde kortingen die de verze-keringsmaatschappijen eisen ten-einde te kunnen profiteren van desturing. Zij zullen dit jaar voor eenbelangrijke keuze komen te staan:of kosten dusdanig onderdrukkenom aan de gevraagde korting tekunnen voldoen , of opgaan in deschaalvergroting en het bedrijf ver-kopen aan grotere ketens.

  In het Groningse weinig nieuwsnaast de personeelswisselingen enaanpassingen die een aantal bedrij-ven inmiddels gedaan hebben. Welveel roddels, maar dat hoort bij eenbranche in beweging. Wel blij tehoren dat de gemeente Gr