Autoplus Januari editie Oost 2010

12
Kia Motors Europe viert het begin van het nieuwe jaar met de bekendma- king dat iedere nieuwe Kia nu met een garantietermijn van zeven jaar wordt verkocht. Lees verder op pagina 6. Ditmaal twee keer een prijsuitrei- king. Op 30 december 2009 een feestelijke prijsuitreiking bij Vuurwerkland Hoogkerk, waar de drie gelukkige prijswinnaars hun vuurwerkpakketten in ontvangst mochten nemen. Op 13 januari van het nieuwe jaar was er ook nog een prijsuitreiking bij Saturn in Groningen, om de prijswinnaars van de kerstpuzzel met hun fantastische prijzen te feli- citeren. Lees verder op pagina 6. P A K M E E P A K M E E P A K M E E P A K M E E P A K M E E P A K M E E P A K M E E P A K M E E AUTOPLUS IS EEN UITGAVE VAN PLUS UITGEVERS EN VERSCHIJNT 11 X PER JAAR. JAARGANG 9 - JANUARI-EDITIE OOST 2010/OPLAGE: 40.000 EX. EDITIE OOST-GRONINGEN Nieuwe man bij Honda Vos! Lees meer op pagina 7. Weet u welk merk en welk type auto dit is. Stuur ons dan een e-mail op: [email protected] , o.v.v. uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer. Of stuur een briefkaartje naar: Autoplus, Akeleiweg 200, 9731 JD Groningen, tevens o.v.v. uw naam, adres, woonplaats en telefoon- nummer! De prijsuitreiking zal in week 6 plaatsvinden bij Miniwheels aan de Havenstraat in Peize. De prijswinnaar wordt geacht de prijs zélf aldaar te komen ophalen! We hebben dit keer een heel leuke hoofdprijs: een 1:18 schaalmodel van de auto die u moet raden! Dit schaalmodel t.w.v. 32,50,- wordt ons ter beschikking gesteld door Miniwheels in Peize. Zij hebben het grootste aanbod van Siku in Nederland en België. Kijk voor meer info maar eens op: www .miniwheels-online.com . Uw oplossing graag e-mailen of opsturen vóór 5 februari, dan maken we in onze februari-editie de oplossing en ook de winnaar bekend. Tot dan! Prijsvraag: WAT HEBBEN WE HIER? De sluitingsdatum is op 5 februari! HOOFDPRIJS Miniwheels Havenstraat 14 Peize Openingstijden: Ma. 19.30 - 21.00u Wo. 13.00 - 17.00u, Vr. 13.00 - 17.00u NIEUWE OUTLANDER nu nóg voordeliger! Lees het testverslag op pagina 3. “Koreaanse” “Koreaanse” mini- MPV Kia is er weer eens in geslaagd een auto te maken, die moeilijk in een vakje is te plaatsen. Autoplus kreeg van Van der Molen de meest luxe versie mee en was zeer aangenaam verrast over alle toeters en bellen. Lees ons testverslag op pagina 5. Prijsuitreikingen bij Vuurwerkland en SATURN Prijswinnaars Vuurwerkland Prijswinnaars SATURN HET WERKT ECHT, HANDIGE HANS Voor alle voorkomende montageklussen op maat! Neem voor een vrijblijvende offerte contact op met: HANS VAN PUTTEN M: 06-34963316 Feestelijke opening Tjeerdsma Veendam! Autobedrijf Tjeerdsma gaat op 28 januari de deuren van het compleet verbouwde pand in Veendam fees- telijk heropenen. Lees verder op pagina 9. Renault Terwolde opent op 29 januari de deuren van het Renault Pro+ Center in Groningen. Hier zullen alle mogelijke bedrijfswagen oplossingen te zien zijn. Lees verder op pagina 8. Pro+? Zeven jaar Kia garantie!

description

Autoplus, dé autokrant van het noorden editie oost januari 2010

Transcript of Autoplus Januari editie Oost 2010

Page 1: Autoplus Januari editie Oost 2010

Kia Motors Europe viert het begin vanhet nieuwe jaar met de bekendma-king dat iedere nieuwe Kia nu meteen garantietermijn van zeven jaarwordt verkocht.

Lees verder op pagina 6.

Ditmaal twee keer een prijsuitrei-king. Op 30 december 2009 eenfeestelijke prijsuitreiking bijVuurwerkland Hoogkerk, waar dedrie gelukkige prijswinnaars hunvuurwerkpakketten in ontvangstmochten nemen.

Op 13 januari van het nieuwe jaarwas er ook nog een prijsuitreikingbij Saturn in Groningen, om deprijswinnaars van de kerstpuzzelmet hun fantastische prijzen te feli-citeren. Lees verder op pagina 6.

PAKMEE PAK MEE

PAKM

EE

PA

KM

EE

PAKMEEPAKMEE

PAKM

EE

PA

KM

EE

AUTOPLUS IS EEN UITGAVE VAN PLUS UITGEVERS EN VERSCHIJNT 11 X PER JAAR. JAARGANG 9 - JANUARI-EDITIE OOST 2010/OPLAGE: 40.000 EX.

EDITIE OOST-GRONINGEN

Nieuwe man bijHonda Vos!

Lees meer op pagina 7.

Weet u welk merk en welk typeauto dit is. Stuur ons dan een e-mailop: [email protected] , o.v.v.uw naam, adres, woonplaats entelefoonnummer.

Of stuur een briefkaartje naar:Autoplus, Akeleiweg 200, 9731 JDGroningen, tevens o.v.v. uw naam,adres, woonplaats en telefoon-nummer!

De prijsuitreiking zal in week 6plaatsvinden bij Miniwheels aan deHavenstraat in Peize. De prijswinnaar wordt geacht deprijs zélf aldaar te komen ophalen!We hebben dit keer een heel leukehoofdprijs: een 1:18 schaalmodelvan de auto die u moet raden! Ditschaalmodel t.w.v. € 32,50,- wordtons ter beschikking gesteld doorMiniwheels in Peize.

Zij hebben het grootste aanbodvan Siku in Nederland en België. Kijk voor meer info maar eens op:www.miniwheels-online.com.

Uw oplossing graag e-mailen ofopsturen vóór 5 februari, danmaken we in onze februari-editiede oplossing en ook de winnaarbekend. Tot dan!

Prijsvraag: WAT HEBBEN WE HIER?

De sluitingsdatum is op 5 februari!

HOOFDPRIJS

MiniwheelsHavenstraat 14 PeizeOpeningstijden: Ma. 19.30 - 21.00uWo. 13.00 - 17.00u, Vr. 13.00 - 17.00u

NIEUWE OUTLANDERnu nóg voordeliger!

Lees het testverslag op pagina 3.

“Koreaanse”“Koreaanse”

mini-MPV

Kia is er weer eens in geslaagd eenauto te maken, die moeilijk in een vakjeis te plaatsen. Autoplus kreeg van Vander Molen de meest luxe versie meeen was zeer aangenaam verrast overalle toeters en bellen. Lees ons testverslag op pagina 5.

Prijsuitreikingen bij Vuurwerkland en SATURN

Prijswinnaars Vuurwerkland Prijswinnaars SATURN

HET WERKT ECHT, HANDIGE HANSVoor alle voorkomende montageklussen op maat!Neem voor een vrijblijvende offerte contact op met:

HANS VAN PUTTENM: 06-34963316

Feestelijke openingTjeerdsma Veendam!

Autobedrijf Tjeerdsma gaat op 28januari de deuren van het compleetverbouwde pand in Veendam fees-telijk heropenen.

Lees verder op pagina 9.

Renault Terwolde opent op 29 januaride deuren van het Renault Pro+Center in Groningen. Hier zullen allemogelijke bedrijfswagen oplossingente zien zijn. Lees verder op pagina 8.

Pro+?

Zeven jaar Kiagarantie!

Page 2: Autoplus Januari editie Oost 2010

Tijdens onze actie-periode van 25 januari t/m 13 februari extra véél aanbiedingen!kom tijdens deze periode langs in onze showroom en ontdek hoeveel u kunt besparen.

Page 3: Autoplus Januari editie Oost 2010

In 2003 testte Autoplus de toennet uitgebrachte crossover vanMitsubishi in 4x4-uitvoering enwas toen zeer lovend over deOutlander, die letterlijk nieuwemaatstaven zette, want het washet eerste merk dat met een krui-sing kwam tussen een stationwa-gon en een SUV. Mitsubishi spreektzelf van een family crossover! Nuis er dan een nieuwe Outlander,die ook nog eens stukken voorde-liger is dan zijn voorganger!Autoplus kreeg van Mitsubishi-dealer Van Veldhuizen de 2.0 2WDIntro Edition-uitvoering mee enprobeerde ‘m onder barre winter-se omstandigheden stevig aan detand te voelen.

WijzigingenDe Mitsubishi Outlander is vernieuwd.Zes jaar na zijn introductie heeftMitsubishi Motors de populaireOutlander op diverse punten aange-past. Hierdoor is hij schoner en zui-niger, mede dankzij de geavanceer-de automaat-versies. De meest inhet oog springende verandering isde neus van de auto.

De vernieuwde Outlander is voorzienvan Mitsubishi’s Jet Fighter Nose.Deze onderstreept het onderschei-dende, krachtige en uitgebalanceerdeontwerp van de auto.

Het ruime en functionele interieurmaakte de Outlander tot Mitsubishi’sbelangrijkste speler in het D-segment.De ontwerpers zijn er in geslaagd hetinterieur op een nóg hoger peil tebrengen, zowel wat betreft functio-naliteit als uitstraling. Zo zijn er bij-voorbeeld hoogwaardige materialenuitgekozen voor het bekleden vano.a. dashboard en deurpanelen.

Intro EditionSpeciaal voor de introductie is deOutlander er tijdelijk als Intro Editionvoor € 28.999,-. Deze uitvoeringheeft standaard onder andere zilver-kleurige roofrails, automatischinklapbare buitenspiegels met LED-knipperlicht, chromen afwerkingraamstijl, grille omlijsting, dorpel en

achterklep, een regensensor, privacyglass en one-touch bediening voorhet omklappen van de 2e zitrij. Vooreen meerprijs van € 500,- is de IntroEdition tevens leverbaar met CVTmet schakelflippers aan het stuur.

Rij-eigenschappenDe Outlander 2.0 2WD kan wordengeleverd met een handgeschakeldevijfversnellingsbak of de nieuw ont-wikkelde CVT-automaat met 6 voor-geprogrammeerde standen. Normaal

heeft een CVT oneindig veel versnel-lingen, maar voor de liefhebber/-caravantrekker zijn er 6 standen gepro-grammeerd. Hiermee kan je doormiddel van de schakelflippers decaravan trekken met iets meer toeren.Inderdaad een stukje Neerlands trots,deze Continu Variabele Transmissie,waarmee ons testexemplaar is uitge-rust. De CVT-uitvoering is bijzonderbrandstof- en milieuvriendelijk met eenCO2-uitstoot van slechts 182 gr/km eneen gemiddeld verbruik van 7,7 l/100km, waardoor ‘ie een D-Label krijgt.Hoe werkt de CVT in de praktijk? Decombinatie van de CVT met de 2.0 litermotor, die 199 Nm koppel levert (nietecht veel voor z’n gewicht van 1470 kg),is geen gelukkige. De motor moet erbehoorlijk aan trekken en maaktdaarbij een vrij rauw geluid. Doe jegewoon normaal, dus broezen op con-stante snelheden met de cruise controlop 120 km/u, dan is het lekker com-fortabel en heerlijk ruim toeven in dezeOutlander. Wil je qua automaat tochwat meer, kies dan voor de SST-transmissie, een bak met een dubbele

koppeling. Jammer dat deze alleente verkrijgen is in combinatie met de2,2 liter DI-D. Over de rij-eigen-schappen van deze Outlander nietsdan lof, je hebt in de Outlander eerderhet idee in een stationwagon te zitten.Wat dat betreft is deze Outlandereen prima alternatief voor stationwa-gon-liefhebbers: Met de Outlanderkrijgen ze een stoerdere auto, metheel veel ruimte, zonder de nadelenvan een SUV, zoals het overhellenvan de carrosserie. Daar heeft dezeOutlander absoluut geen last van.Vanwege de weersomstandighedenhebben we op onze testbaan bijDIBO, helaas weinig potten kunnenbreken. Het was één grote glibber-partij met temperaturen van veronder nul en dan is het moeilijk sla-lommen kan ik u zeggen. Bovendien was het slipvlak afgesloten,zodat we ook van die capriolen geenverslag kunnen doen. Misschien een volgende keer?

Conclusie:Met een prijslijst die start bij € 26.999,-haal je met de vernieuwde Outlandereen auto in huis die een geloofwaardigalternatief is voor stationwagonlief-hebbers. Met name voor hen die opzoek zijn naar een stoere, met veelruimte gezegende wagen, die boven-dien ook nog eens zeer voordelig isgeprijsd. De vanafprijs ligt namelijk €3000,- lager dan voorheen. Daardoorzal ‘ie een breed koperspubliek kun-nen aanspreken. De vernieuwdeOutlander staat nú bij de dealer!

Voor een proefrit naar:Van VeldhuizenRostockweg 29723 HG GroningenT 050-5471111Verlengde Stationsweg 289471 PL ZuidlarenT 050-4091307Of bij de dealer in uw regio!

Specificaties:Mitsubishi Outlander2.0 2WD Intro Edition

T E S T M i t s u b i s h i O u t l a n d e r 3Jaargang 9 - Januari-editie Oost 2010

BenzinemotorViercilinder in lijn 16V DOHCcilinderinhoud: 1.998 cm3

max. vermogen.: 108 kW/147 pk bij 6.000 tpmmax. koppel: 199 Nm/4200 tpmEmissie-niveau: Euro-4

TransmissieCVT met sports mode Voorwielaandrijving

BesturingTandheugelbesturing bekrachtigd

Remmenvóór geventileerde schijvenachter schijfremmen met geïntegreerdehandremtrommel ABS met EBDHSA (Hill Start Assist systeem)ASC (Active Stability Control)ATC (Active Traction Control)

Maten en gewichtenl x b x h: 4665 x 1800 x 1680 mm(met roofrails: 1720 mm)wielbasis: 2670 mmspoorbreedte v/a: 1540 mmtankinhoud: 60 literinhoud bagageruimte: 774-1691 literkentekengewicht: 1470 kg

Prestatiestopsnelheid: 180 km/u*acceleratie: 0-100 km/u in 12,2 sec*

Brandstofverbruik en uitstootGem. verbruik: 1 op 13*CO2-emissie: 182 g/kmD-Label

Wielen en banden16” lichtmetalen velgen met 215/55R16 banden

PrijzenPrijs instapversie: € 26.999,-Prijs testauto: € 29.499,-

* = fabrieksopgave

Tekst: Evert Flapper Fotografie: Mark Pijl

BEKIJK DE MOVIE!Ga naar www.autoplusonline.nl

- stoere uitstraling- rijk uitgevoerde standaardpakket- uitstekend rijcomfort

- CVT-automaat

+

NIEUWE OUTLANDERnu nóg voordeliger!

Restyle & Paint Express voor alle kleine schadesSpecialist in uitdeuken zonder spuiten en smart repairs

U kunt vrijblijvend langskomen aan de Ketellapperstraat 3A te Assen.

www.restylecenter.nl

Tel: 0651893933

Vanafprijs ligt € 3000 lager dan voorheen!

Page 4: Autoplus Januari editie Oost 2010

€ 26.690,-

Honda Civic 1.3 V-tec 4drs IMAHybrid Bouwjaar 2010, 10 km

€ 18.900,-

Honda Civic 1.3 V-tec 4drs IMAHybrid Bouwjaar apr 2008, 38.593 km

€ 16.950,-

Honda Civic 1.3 V-tec 4drs IMAHybrid Bouwjaar 2007, 42.617 km

€ 17.950,-

Honda Civic 1.3 V-tec 4drs IMAHybrid leder Bouwjaar jun 2007, 28.000 km

€ 29.950,-

BMW X3 2.0I ExecutiveBouwjaar 2007, 83.000 km

€ 22.500,-

Honda Insight 1.3 Hybrid ComfortBouwjaar 2009, 3000 km

€ 8.900,-

Honda Jazz 1.4l LS CVT AutomaatBouwjaar 2003, 81.860 km

€ 6.900,-

Honda Jazz 1.4l LSBouwjaar jun 2002, 103.347 km

€ 13.900,-

Honda Accord 2.2Ctdi SportBouwjaar jul 2004, 122.979 km

Al meer dan 30 jaar Honda-dealerwww.hondavos.nl Altijd 80 occasions op voorraad!

Stadskanaal - Electronicaweg 10 - Tel. 0599-612615Diverse Honda Insights en Honda Civic Hybrides uit voorraad leverbaar!!

www.hondavos.nl Wekelijks wisselende voorraad.

€ 16.950,-

Honda Civic 1.3 V-tec 4drs IMAHybrid Bouwjaar jul 2007, 36.202 km

NU DEZE HONDA ACCORD’S MET € 4600,- KORTING!Honda Accord 2.0 Sedan 4drs EleganceBouwjaar 2010, 5 km€ 38.350,-- 4.600,-Nu € 33.750,-

Honda Accord 2.0 Tourer 5drs EleganceBouwjaar 2010, 5 km

Honda Accord 2.0 Tourer 5drs EleganceBouwjaar 2010, 5 km

Alle hybride Civics: wegenbelastingvrij! Honda Vos, uw hybride specialist!

€ 40.350,-- 4.600,-Nu € 35.750,-

€ 37.350,-- 4.600,-Nu € 32.750,-

Wegenbelastingvrij

Maakt Autoschade beter!-Vlot, veilig en

vakkundig schadeherstel

Transportweg 34, 9645 KX Veendam T 0598 616473 F 0598 627386

Zonder zorgen weer op weg!TERWOLDE RENAULT www.terwolderenault.nlGRONINGEN Odenseweg 1 tel. 050-544 57 11

VEENDAM Transportweg 24a tel. 0598-36 47 90

EMMEN Phileas Foggstraat 39 tel. 0591-66 90 90

HOOGEVEEN Parmentierstraat 6 tel. 0528-29 97 70

RODEN Ceintuurbaan Noord 116 tel. 050-309 71 50

Omwisselactie geldig voor Renault/Dacia. Prijs-, zet- en drukfouten voorbehouden. Vraag ons naar de voorwaarden.

1 24 uurs service

2 Gratis bijvullen olie/vloeistoffen

3 Gratis lampen inclusief vervangen

4 Gratis winterinspectie

5 Gratis zomerinspectie

6 Gratis APK keuring

7 Gratis bandreparatie

8 Gratis ruitreparatie

9 Korting op Eigen Risico

bij ruitvervanging

10 Korting op accessoires

GRATISPRIVILEGEPAS t.w.v. € 39,95

TERWOLDE RENAULTOMWISSELACTIE!

TERWOLDE OMWISSELACTIEWie zijn oude kentekenplaathouder om

laat wisselen voor een nieuwe houder

van Terwolde ontvangt de Privilegepas

t.w.v. € 39,95 geheel gratis. Heeft u al

een Terwolde kentekenplaathouder,

maar nog geen Privilegepas dan is de

privilegepas er natuurlijk ook voor u.

19500.67.016_Terwolde Adv Kentekenplaathouder Roden_130x194 FC 1 27-10-2009 15:04:10

Page 5: Autoplus Januari editie Oost 2010

Kia is er weer eens in geslaagdeen auto te maken, die moeilijk ineen vakje is te plaatsen. Officieel isde Venga een MPV uit het B-seg-ment, maar wel een die je het ideegeeft in een hoger segment te zit-ten, zowel qua rijbeleving als uitrus-tingsniveau. Autoplus kreeg vanVan der Molen de meest luxe ver-sie mee, de X-ecutive en was zeeraangenaam verrast over alle toe-ters en bellen. Hij had zelfs eenachteruitrijcamera aan boord!

Ruim van binnen, compact van buitenKia wil met deze mini-MPV in het B-segment de concurrentie aangaan metde Nissan Note, de nieuwe Opel Meriva(vanaf deze zomer in de showroom)en de Volkswagen Golf Plus. Wat datbetreft komt Kia op het juiste momentmet deze Venga op de proppen, wanter is nu niet echt sprake van concur-rentie. Zeker wanneer je de zeerconcurrerende prijs van de Venga inogenschouw neemt. De prijzenbeginnen rond de 15 mille en vooronze testauto moet je bijna 20 milleneertellen, maar dan heb je ook heelveel ‘value for money’.

De Venga is zeer compact van buitenen omdat de wielen op de uiterstehoeken zijn geplaatst, is ‘ie van bin-nen verrassend ruim, zowel vóór- alsachterin! Over het interieur gesproken,dat ziet er hip en fantasierijk uit, zonderdruk of onoverzichtelijk te worden, alleknoppen zitten op logische plaatsenen ook het stuurwiel zit vol handigebedieningsknoppen. Kia voorziet demiddenconsole aan de zijkanten vaneen aluminiumlook, maar in onze test-auto (de duurste versie) maakt datplaats voor glimmende pianolak. Eenander opvallend detail binnenin zijn dedriehoekige ruitjes voor de buiten-spiegels, die de bestuurder een primazicht naar buiten bieden. Dat is bijandere auto’s wel eens anders.

En dan komen we bij de kofferruim-te....de bodem ervan is uitneembaaren op twee hoogtes in te stellen. Han-dig maar dit onderdeel kleppert hin-derlijk tijdens het rijden. Zorg er dusvoor dat je iets zwaars in je kofferbakhebt zitten, dat voorkomt dit min-puntje. Eigenlijk moet zo’n kofferbo-dem gewoon goed blijven vastzitten.Over het exterieur hebben we hetnog niet eens gehad, maar dat is dik inorde. Kia is er in geslaagd een MPVte maken die niet op een MPV lijkt.Het hoekige van veel MPV’s zoek je

bij de Venga tevergeefs. Z’n neusheeft veel weg van een Ford, maarbeter goed gejat dan slecht gekopi-eerd, toch? Heel origineel is de hoogoplopende taillelijn met boven dedorpel een op een ijshockeystick lij-kende vouw. Het maakt de Venga bij-zonder dynamisch. Zeer fraai gedaan!Het geeft eens te meer aan dat Kia deVenga uitsluitend bedoeld heeft voorde Europese markt en het zal dan ookgeen verbazing wekken dat ‘ie inEuropa geproduceerd wordt, inTsjechië om precies te zijn!

Rijke standaarduitrustingOp elke Venga zit standaard, gaat ueven zitten, zeven jaar fabrieksga-rantie, een bezuinigingspakket, doorKia Eco Dynamics genoemd en watbestaat uit a) ISG, Kia’s aanduidingvoor het start-stopsysteem en staatvoor Idle Stop and Go, wat we overi-gens niet hebben kunnen uittesten,aangezien de buitentemperatuursteeds onder de vereiste minimumwerktemperatuur van 2 graden Celsiusbleef hangen, b) banden met een lagerolweerstand, c) een slimme dynamoen d) een schakelindicator. Maar danzijn we er nog niet, dames en heren,want elke Venga beschikt verderstandaard over een anti-terugrolbe-veiliging, maar liefst zes airbags, een inhoogte en diepte verstelbaar stuur-wiel en een in hoogte verstelbarebestuurdersstoel. Tot zover de zeer rijkestandaarduitrusting op elke Venga.En dan komen we bij onze testauto!Die is in X-ecutive-uitvoering en bezitde volgende extra’s: parkeersensoren,een tweedelig panoramadak, elek-

trisch bedienbare ramen rondom,climate control, 16 inch lichtmetalenvelgen en inklapbare buitenspiegelsmet richtingaanwijzers. Maar....dat isnog niet alles, want hij heeft ook nogeen full-map navigatiesysteem aanboord, dat tevens als display fungeertvoor de achteruitrijcamera (een optievan € 1395). Dit soort luxe vind jenormaal gesproken alleen in de hogeresegmenten. Echt een pluspunt!!

Rij-eigenschappenEen prettige zit is in de Kia gauwgevonden en het zicht rondom is uit-stekend te noemen. Barre winterseomstandigheden zorgden er tijdensonze testrit voor dat we niet alles uit dekast hebben kunnen trekken en hetopzoeken van z’n grenzen bij DIBOwas er al helemaal niet bij. Alleen maarsneeuw en ijs! We moeten het dusdeze keer doen met een rij-ervaringzoals de meeste bestuurders hun autoervaren. Gewoon normaal meerijden inhet overigens toch nog drukke snel-wegverkeer. Over z’n rij-eigenschappenniets dan goeds, gewoon prettig com-fortabel. Als grote pluspunt zou je kun-nen zeggen dat de Venga je het gevoelgeeft in een veel dikkere auto te zitten.

De 1.4 liter benzinemotor met 90 pkmoet je vooral verbruiksvriendelijkbehandelen, want van toeren makenhoudt ‘ie niet. Toch kun je lekker agielen kwiek in het verkeer meekomen.De handgeschakelde vijfbak laatzich heerlijk precies en zonder hape-ringen bedienen. Sturen gaat ookverrassend strak, zelfs onder dezebarre winterse omstandigheden!Helemaal niks mis mee!

Conclusie:Vooral dankzij zijn hippe design vieldeze nieuwe bestormer in het rijkbevochten B-segment, als compacteMPV, veel complimenten uit het publiekten deel. Wij denken dat toekomstigekopers van de Venga uit een zeergevarieerd gezelschap zullen bestaan.Het is namelijk een auto voor alleleeftijden en mede dankzij een hoog‘value for money’-gehalte, EcoDynamics (goed voor het milieu) enniet te vergeten ZEVEN jaar garantie(lees meer hierover op pagina 7), weetKia heel goed in te spelen op de sen-timenten van deze tijd.

Voor een proefrit naar:Van der Molen GroningenSontplein 1, GroningenT 050-5885600www.kia-groningen.nl

Garagebedrijf Weesepoel B.V.Bedrijvenweg 8, Ten BoerT 050-3021600www.kia-tenboer.nl

Specificaties:KIA Venga1.4 CVVT X-ecutive

T E S T K I A V e n g a 5Jaargang 9 - Januari-editie Oost 2010

BenzinemotorViercilinder in lijn 16Vcilinderinhoud: 1.396 cm3

max. vermogen.: 66 kW/90 pk bij 6.000 tpmmax. koppel: 137 Nm/4000 tpmspec.massa: 12,8 kg/pkspec.vermogen: 64,5 pk/l

TransmissieHandgeschakelde vijfversnellingsbak Voorwielaandrijving

BesturingElektrisch bekrachtigde tandheugel

Remmenvóór geventileerde schijvenachter massieve schijvenABS en ESP

Maten en gewichtenl x b x h: 4069 x 1765 x 1600 mmwielbasis: 2615 mmspoorbreedte v/a: 1547/1551 mmtankinhoud: 48 literinhoud bagageruimte: 440-1551 literkentekengewicht: 1153 kgdraaicirkel: 10,4 m

Prestatiestopsnelheid: 168 km/u*acceleratie: 0-100 km/u in 12,8 sec*

Brandstofverbruik en uitstootGem. verbruik: 1 op 16,8*CO2-emissie: 136 g/kmB-Label

Wielen en banden16” lichtmetalen velgen met 205/55R16 banden

PrijzenPrijs instapversie: € 14.995,-Prijs testauto: € 19.690,-

* = fabrieksopgave

Tekst: Evert Flapper Fotografie: Mark Pijl

BEKIJK DE MOVIE!Ga naar www.autoplusonline.nl

- fraai design- veel value for money- goed zicht rondom- ruim

- rammelende kofferbodem

+

Plaatselijk herstel van lakbeschadigingen op lokatie!Mobiele schadeherstel!! Tel: 06-51 37 94 49

Voor particulieren, tel 050-5498883 www.chipsaway.nl

“Koreaanse”“Koreaanse”

mini-MPV

Page 6: Autoplus Januari editie Oost 2010

Op 30 december 2009 was defeestelijke prijsuitreiking bij Vuur-werkland Hoogkerk, waar de driegelukkige prijswinnaars hun prij-zen in ontvangst mochten nemen.Onze lezers hadden dit keer nietzo veel tijd om hun oplossing in testuren, aangezien de prijzenbestonden uit verschillende vuur-werkpakketten, die vóór 31december moesten worden uitge-reikt, zodat ze er het nieuwe jaarfeestelijk mee konden begroeten.

Tekst en foto’s: Evert Flapper

Opel Rekord P1De goede oplossing moest een OpelRekord P1 zijn. Deze prachtige old-timer is nog steeds te bewonderen inde showroom bij OldtimercentrumTimmer in Hoogkerk. Het is eenexemplaar uit juni 1959 met 71.000kilometers op de teller. De letter Pstaat voor Panorama en slaat op depanoramische voor- en achterruit diein de hoeken rondgebogen was.Optisch een zeer fraai detail, maar

praktisch gezien leverde het voormenig eigenaar van een P1 bij het in-en uitstappen, regelmatig gevloekop als ze hun knieën weer eensbezeerden tegen de voorruit. Het cijfer1 geeft aan dat dit het eerste model is.De P1 heeft een 1.680 cc 4-cilinder

motor met een topsnelheid van rondde 130 km/u. Hij werd geproduceerdvan 1958 tot 1962. Uiteraard zijn erboeken volgeschreven over de OpelRekord, in die tijd een heel populaireauto wat verklaart waarom er maarliefst ruim 780.000 exemplaren van zijn

geproduceerd. Veel mensen stuurdenals oplossing Opel Olympia in en datblijkt helemaal te kloppen. Hoewel deOlympia een uitgeklede versie wasvan de “gewone Rekord”, zónder dechromen sierlijsten om de ramen ende prachtig gebogen chromen sier-lijsten over de beide zijkanten van decarrosserie, staat deze Opel wél als“Olympia” bij de RDW geregistreerd!

De prijswinnaarsZoals gezegd de prijzen bestonden uitvuurwerkpakketten. De winnaar van de1e prijs, de heer H. Meijer uit Veendam,kreeg een Blackbox t.w.v. € 65,-. De2e prijswinnaar, de heer P. Neinhuis uitZuidhorn, mocht een Lidubox t.w.v.€ 37,50 in ontvangst nemen. Tot slotde heer R.J. Mulder uit Groningen,winnaar van de 3e prijs, kreeg eenmeterpakket t.w.v. € 27,-. Al dezevuurwerkpakketten werden ons terbeschikking gesteld door Erik Giezenvan Vuurwerkland in Hoogkerk,waarvoor nogmaals onze dank!

Wij willen alle prijswinnaars nog-maals van harte feliciteren methun prijzen en hopen dat ze er tij-dens de jaarwisseling van hebbengenoten.

Prijsuitreiking bij Vuurwerkland Hoogkerk

v.l.n.r.: de heer R J. Mulder, Erik Giezen, Peter Neinhuis en Harm Meijer.

W W W . H U U R K O O P C V K E T E L . N LV o o r a l s k o p e n e v e n n i e t u i t k o m t !

Kia Motors Europe viert het beginvan het nieuwe jaar met debekendmaking dat iedere nieuweKia nu met een garantietermijn vanzeven jaar wordt verkocht. Eengarantietermijn van zeven jaar isuniek in de autobranche. Met dezeuitgebreide garantiebepalingenmaakt Kia haar slogan ‘The Power toSurprise’ weer eens volledig waar.

In navolging op het succes van deunieke en innovatieve Kia-garantievan zeven jaar, die voor het eersteind 2006 werd geïntroduceerd voorde in Europa geproduceerde Kiacee’d en Sportage, biedt Kia Motors

Europe nu een identieke garantievan 7 jaar of 150.000 kilometer aanop alle modellen, van de populaire,kleine Picanto tot de ‘top of the line’Kia Sorento SUV.

“Wij hebben onze intentie kenbaargemaakt om in de automobielsectorde wereldleider te worden op hetgebied van klantentevredenheid enonze nieuwe garantie van zeven jaarvoor alle modellen is een belangrijkestap om die doelstelling te verwe-zenlijken. De garantietermijn van

zeven jaar zal ongetwijfeld het show-roombezoek bij onze dealers vergro-ten en onze verkoopaantallen in2010 en de jaren erna verder verho-gen,” zegt Paul Philpott, ChiefOperating Officer van Kia MotorsEurope.

De nieuwe garantietermijn van zevenjaar zal van toepassing zijn op alleauto’s die na 1 januari 2010 inEuropa worden verkocht en geregi-streerd. De uitgebreide, nieuwe Kia-garantie van zeven jaar is een uitge-

breide fabrieksgarantie en dekt devolledige auto tot maximaal zevenjaar, zonder kilometerbeperkinggedurende de eerste drie jaar, of intotaal 150.000 kilometer.

Een groot voordeel van de nieuwegarantie van zeven jaar is voor deklant, naast het vertrouwenwekkendgevoel, dat de garantie overdraag-baar is aan volgende eigenaren vande auto. Bepaalde criteria zullen vantoepassing zijn en de normale slijta-gedelen, zoals banden, remblokkenen koppelingsplaten zijn uitgeslotenvan garantiedekking.

“De nieuwe Kia-garantie van zevenjaar is eenvoudigweg de langstdurendeen beste garantie die momenteel aanwelke auto dan ook in Europa wordtverleend. Daardoor kan iedere Kia-eigenaar genieten van zorgenvrijautorijden gedurende een lange tijd,met de toegevoegde waarde vaneen hogere prijs wanneer de autowordt ingeruild of verkocht,” conclu-deert Philpott.

Nu zeven jaar garantie voor iedere Kia in Europa

Op 13 januari jl. was de feestelijkeprijsuitreiking bij Saturn in Groningen,waar de gelukkige prijswinnaars hunprijzen in ontvangst mochten nemen.Op de Kerstpuzzel-prijsvraag in dedecember-editie kregen we vele hon-derden goede reacties binnen. Dankvoor al uw nieuwjaarswensen!

Tekst en foto’s: Evert Flapper

Veel voorspoed en gelukDe goede oplossing van de Kerstpuzzelmoest onze Nieuwjaarswens zijn endie wens kregen we zoals gezegdveelvuldig binnen. De eerlijkheidgebiedt te zeggen dat er een paarfoutjes in de puzzel geslopen waren.De oplossing van 20 moest sneeuw-ketting zijn, maar dan hield je 4 vak-jes over. Ook in 11 zat een foutje: deoplossing moest zijn skikoffer endaar stond het groene vakje ver-keerd geplaatst om de “o” te krijgen.Onze welgemeende excuses! Maarde rechtgeaarde puzzelaars kwamendesondanks toch tot de goedeoplossing, te weten: VEEL VOOR-SPOED EN GELUK

De prijswinnaarsDe winnaar van de 1e prijs, DianaTepper uit Groningen, kreeg een JVCAutoradio t.w.v. € 111,-. De 2e prijs-winnaar, Piet Dilling uit Veendam,mocht een Philips DVD-speler t.w.v.€ 59,- in ontvangst nemen. Tot slotRosita Sloot uit Haren, de winnaresvan de 3e prijs, kon helaas niet aan-wezig zijn, maar heeft haar prijs, een

Difrnce MP4-speler t.w.v. € 39,-later zelf opgehaald bij Saturn, dieons alle prachtige prijzen terbeschikking had gesteld, waarvoornogmaals dank!

Wij willen alle prijswinnaars nog-maals van harte feliciteren methun prijzen en hopen dat ze erveel plezier aan zullen beleven.

v.l.n.r.: Diana Tepper, Piet Dilling en echtgenote Alie Hut. De derde prijswinnaar, RositaSloot was helaas afwezig. Zij heeft haar prijs later zelf opgehaald aan de balie bij Saturn.

Prijsuitreiking bij Saturn! Oplossing Kerstpuzzel 2009

1. navigatiesysteem2. antivries3. helling4. slot5. veiligheidsvestje6. Autobahnvignet7. Skoda8. rijbewijs9. stau10. poepen

11. skikoffer12. polizei13. verbanddoos14. winterband15. wegenkaart16. dertig17. startkabels18. latten19. gipsvlucht20. sneeuwketting

6 Jaargang 9 - Januari-editie Oost 2010

Page 7: Autoplus Januari editie Oost 2010

7Jaargang 9 - Januari-editie Oost 2010

De nieuwe Polo BlueMotion is metingang van vandaag bestelbaar voorprijzen vanaf € 16.290 inclusief BTWen 0 BPM. De levering start in maart.Het nieuwe model - Auto van het Jaar2010 - valt op door zijn extreem lageverbruik van 3,3 l/100 km en eenCO2-uitstoot van slechts 87 g/km.Dit brengt voor zowel de particuliereals de zakelijke rijder maximaal(fiscaal) voordeel met zich mee. DePolo BlueMotion heeft een enormeactieradius, hij is BPM-vrij (geldt ookvoor alle accessoires), er hoeft geenmotorrijtuigenbelasting te wordenbetaald en voor zakelijke rijdersvalt hij als enige vijfzits auto metdieselmotor in de 14%-categorievan de fiscale bijtelling.

De Polo BlueMotion wordt inNederland leverbaar in de uitvoerin-gen Trendline en Comfortline. DeTrendline-uitvoering met onder meer

standaard mistlampen, cruise control,middenarmsteun vóór, lichtmetalenvelgen, centrale deurvergrendelingen boordcomputer is leverbaar vanaf€ 16.290. De Polo BlueMotionComfortline biedt daarbij ook nogeens Climatic airconditioning, eengedeeld neerklapbare achterbank,hoogteverstelling van de bijrijdersvoorstoel, elektrische bediening van

de buitenspiegels en een afstands-bediening voor de centrale vergren-deling. Deze uitvoering staat in de prijs-lijst voor € 17.290. De Polo Blue-Motion Comfortline is ook leverbaarmet het aantrekkelijke Executive(Plus)-pakket.

Zuinigheid als vertrekpuntDe Polo BlueMotion is met een ver-bruik van 3,3 l/100 km de zuinigstevijfzits gezinsauto van Europa. Eenvolle tank diesel is voldoende vooreen actieradius van ruim 1.300 kilo-meter ofwel: van Amsterdam naarSaint-Tropez zonder tankstops.Berijders van een Polo BlueMotionhoeven bij een jaarkilometrage van

13.000 kilometer slechts 10 maal perjaar te tanken. Het verbruik van de3,3 l/100 km komt overeen met eengemiddelde CO2-uitstoot van slechts87 g/km en daarmee komt de PoloBlueMotion in aanmerking voormaximaal fiscaal voordeel. Extra(vakantie) voordeel van deze zuinigePolo zijn het trekgewicht van maxi-maal 800 kg en een grote bagage-ruimte van 270/1.030 liter.

Geen omslagpunt benzine/dieselvoor particulierenVanwege zijn lage verbruik is de PoloBlueMotion als enige auto in zijnsegment vrijgesteld van motorrijtui-genbelasting en daarmee komt hetomslagpunt benzine/diesel op 0 kilo-meter te liggen. De vrijstelling vanmotorrijtuigenbelasting scheelt departiculiere rijder al gauw 900 europer jaar. Daarbij is diesel ook nogeens aanzienlijk goedkoper dan ben-zine. Dubbel voordeel dus.

14% bijtelling voor zakelijke rijdersOok voor zakelijke rijders is de PoloBlueMotion een zeer interessantalternatief. Als enige vijfzits auto metdieselmotor valt hij namelijk in de14%-categorie van de fiscale bijtelling.Dat houdt concreet in dat hij al is terijden voor een bijtellingbedrag vanslechts € 80,- per maand. De zuinig-heid van de Polo BlueMotion heeftvoor zowel particulieren als zakelijkerijders nog een belangrijk lange-ter-mijn-voordeel: de restwaardeontwik-keling is zeer gunstig door het belas-tingbeleid van de dat in toenemendemate CO2-gestuurd is.

Kracht van BlueMotionTechnologiesDe Polo BlueMotion dankt zijn extreemzuinige karakter aan de meest uitge-breide toepassing van BlueMotion-Technologies. Dit zijn innovatieve enduurzame technieken die bijdragenaan een zo laag mogelijk verbruik.De Polo BlueMotion is bijvoorbeeldvoorzien van een start-stop-systeem,een ‘intelligente’ dynamo die remener-gie omzet in elektriciteit, banden meteen lage rolweerstand, aangepasteoverbrengingsverhoudingen van de

versnellingsbak en een speciaal opzuinigheid afgestemd motormanage-ment. Mede door de beschikbaar-heid van deze innovatieve technolo-gieën is de Polo onderscheiden metde titel Auto van het Jaar 2010.

Technologie met toekomstVolkswagen levert in vrijwel het com-plete gamma uitvoeringen met duur-zame BlueMotionTechnologies. Mededaardoor is er een groot aantal

modellen dat profiteert van fiscalevoordelen zoals inschaling in gunstigebijtellingcategorieën. Volkswagen-modellen met BlueMotionTechnologieszijn zuinig, maar zonder dat de berijderconcessies hoeft te doen aan comfort,rijplezier en gebruiksgemak. Dezecombinatie van factoren heeft ertoegeleid dat 36% van alle in Nederlandverkochte Volkswagen-modellen in2009 voorzien waren van BlueMotion-Technologies. In 2010 wordt het aantalVolkswagen-modellen dat is uitgerustmet BlueMotionTechnologies verderuitgebreid tot 40 stuks (29 in 2009).Naar verwachting zal 63% van alle in2010 in ons land verkochte Volks-wagens duurzame BlueMotion-Technologies aan boord hebben.

Voor meer informatie:

Autobedrijf TjeerdsmaZeefbaan 9, WinschotenT 0597-413300Tinnegieter 7, StadskanaalT 0599-651165De Zwaaikom 6, VeendamT 0598-622112De Vosholen, SappemeerT 0598-392582

Polo Bluemotion: 1 op 30 met maximaal (fiscaal) voordeel!

Leverbaar vanaf € 16.290

Omslagpunt voor particulieren op 0 km

14% bijtelling

VOOR FILMPJES EN HET LAATSTE AUTONIEUWS: WWW.AUTOPLUSONLINE.NL ALTIJD UP-TO-DATE

Stadskanaal, 15 januari 2010. BijHonda Vos, de officiële Honda-dealer in Stadskanaal, willen weu een nieuw gezicht voorstellen.In de autobranche is hij zekergeen onbekend gezicht, wantvoorheen was hij werkzaam bijFord in Veendam. Autoplus had een prettig gesprekmet Andrès Wemmenhove, dieweer terug is bij zijn oude jeugd-liefde Honda, waar hij ooit stageliep.

Tekst/pandfoto: Evert FlapperShowroomfoto: Honda Vos

Tevredenheidstrofee 2009Vanaf januari 2010 is AndrèsWemmenhove officieel werkzaamals verkoopadviseur bij Honda Vosin Stadskanaal en ‘bezig met eennieuwe start’, zoals hij het zelfzegt. Honda heeft een goed jaarachter de rug dankzij de hybrides,zoals de Insight en de Civic, maarook de Jazz doet het hartstikke

goed en is voor de vierde keer uit-geroepen door Autoweek tot win-naar in de categorie van demini/compact modellen en ontvingdaarvoor de Tevredenheidstrofee2009!

Overstap naar HondaWat heeft jou doen besluiten omnaar Honda Vos te gaan en dusvoor het merk Honda te kiezen?“Om voor het merk Honda te kiezenheeft met name te maken met de

techniek. Die vind ik heel bijzon-der. Honda loopt wat dat betreftmet zijn hybride-techniek ver voor-uit op de concurrentie. Een neefjevan mij vroeg vroeger altijd,Andrès, “als je later groot bent”,waar wil je dan later nog eens naartoe, want je bent nu al zo lang bijFord. Hij had natuurlijk gehooptdat ik naar een of ander exclusiefmerk zou gaan, Ferrari of Porsche,maar toen ik Honda zei klapperde‘ie met z’n oren en vroeg waarom?Omdat, ik zei het net al, de tech-niek van het merk én het kwali-teitsaspect mij bijzonder aanspre-ken.

En daar komt nog eens bij datHonda een heel trouwe klanten-kring heeft, die zeer merkvast is.Eens een Honda altijd een Honda.Sommige mensen die eens zijnovergestapt op een ander merk,komen toch altijd weer terug!

En waarom bij Honda Vos?“Omdat dit een mooi, knus, gezel-lig bedrijf is met een huiselijkesfeer. Doe maar gewoon en blijfmet beide benen op de grond.Spreek de taal van je klant en stelhem/haar vooral centraal. Ik voelme hier dus prima thuis, want desfeer en de cultuur die hier hangt,past goed bij mijn persoonlijkheid.

CR-ZHonda doet het momenteel gewel-dig en heeft bewezen dat ze kwali-tatief heel goede auto’s kan bou-wen. In mei van dit jaar komt ereen derde hybride bij, de CR-Z,een zeer sportieve coupé, die hethart van de Honda-rijders weersneller zal laten kloppen. De CR-Zis gebaseerd op de populaire CR-X,maar dan in een zuinig jasje. Eengeweldige auto en daar verwach-ten we hier veel van! Honda Vosstaat bekend om aparte auto’s inaparte uitvoeringen. Om een voor-beeld te geven: er staat hier eenprachtige compleet witte Accord inde showroom, die is verlaagd enuitgerust met schitterende velgenen allerlei andere leuke accessoires.Straks krijgen we nog een Insightmet een complete spoilerset, al dátsoort aparte dingen past bij HondaVos, inmiddels 35 jaar Honda-dealer.Dat was vroeger zo en dat willenwe blijven uitstralen en ik wil daarheel graag mijn steentje aan bijdra-gen”.

Voor meer informatie:Honda VosElectronicaweg 109503 EX StadskanaalT 0599-612613www.hondavos.nl

Nieuwe man bij Honda Vos!

v.l.n.r.: Andrès Wemmenhove, Jan Vos en Leon Smit

Page 8: Autoplus Januari editie Oost 2010

Beste lezers,

Ik wil graag beginnen u een gezond,gelukkig en succesvol 2010 toe tewensen. Het is een eeuwenoudegewoonte om elkaar het beste tewensen na de jaarwisseling.

Maar gewoonten, ook in de auto-branche, veranderen de laatste tijdsnel. In 2009 is het wel duidelijkgeworden dat niets meer vanzelf-sprekend is. Bedrijven van somstientallen jaren oud en met eengoede reputatie gingen failliet of overin andere handen. Opel, inNederland decennia lang het ver-koopwonder, stond te koop en vananderen zoals de autofabrikant Saabis nog steeds onduidelijk of het merkover een aantal weken of maandennog wel bestaat.Wie had dat kunnenbedenken.

Aan de jaarlijks in Nederland ver-kochte aantallen nieuwe personen-auto’s van om en nabij de 500.000stuks is een abrupt einde gekomen.Ondanks stimulerende maatregelenvan de overheid (sloopregeling) ishet aantal nieuw verkochte auto’s in2009 historisch laag. De verkoop-aantallen van personen-en bedrijfs-auto’s zullen in 2010 naar verwach-ting vergelijkbaar zijn en dit is hetlaagste peil van de afgelopen 25 jaar.Dagelijks worden we geconfronteerdmet klanten die een bewusterekeuze maken voor hun nieuwe auto.Veel meer maakt de klant zijn keuzeop basis van rationele gronden zoalsmilieulabel, CO2 heffing, verbruik,fiscale bijtelling en maatschappelijkeacceptatie. Succes voor fabrikantenen dealers wordt dan ook bepaalddoor de snelheid waarmee zij opdeze veranderingen kunnen reage-ren. Een aantal fabrikanten kiestervoor om de motoren van hunauto’s zo milieuvriendelijk te maken,anderen stimuleren het gebruik vanaardgas en weer anderen zettengroot in op elektrische auto’s.

Dit betekent voor dealerbedrijven datzich kansen en bedreigingen voordoen. Voordeel voor de consument,maar een bedreiging voor het dealer-bedrijf is dat elektrische auto’s, zoalshet nu lijkt, veel minder onderhoudnodig hebben en dus zal op langeretermijn de omzet dalen. Anderzijdsdoen zich kansen voor zoals het ver-huren van grotere auto’s met eennormale brandstofmotor, immers deactieradius van een elektrische autozal ca. 200 kilometer bedragen, nietecht handig voor een vakantie metcaravan naar Spanje. Ook de functievan benzinestations, tegenwoordig albijna een supermarkt, zal veranderen.U tankt immers in de toekomst bij uvoor de deur thuis, op uw werk, of bijuw klant. Eén ding is wel duidelijk:autorijden zal definitief veranderen.Succes zal afhangen van de snelheidwaarop wij als autobranche hieropreageren. Daarom is het dagelijks vol-gen van de nieuwste ontwikkelingenin binnen- en buitenland een nieuwetaak geworden voor de moderneautomanager. Ondanks alle veranderingen heb ikalle vertrouwen in de toekomst vande autobranche.

Hans Hagenus, salesmanager Terwolde RenaultEmmen, Groningen, Hoogeveen, Roden, Veendam.

Column Hagenus

Van paardenkar tot aardgasbus,alle bedrijfswagenoplossingen bijTerwolde. Renault Terwolde opentop 29 januari de deuren van hetRenault PRO+ Center in Groningen.Hier zullen alle mogelijke bedrijfs-wagen oplossingen te zien zijn.Het Renault PRO+ Center richtzich op verkoop en onderhoud vanbedrijfswagens aan bedrijven inen om Groningen.

In de eerste plaats staat RenaultPRO+ voor brede dienstverlening,afgestemd op de wensen van hetmidden- en kleinbedrijf. “Met hetnieuwe label Renault PRO+ kunnenwe zakelijke klanten maximaalondersteunen bij hun bedrijfsvoe-ring,” zegt Erwin vos, Fleetsalesmanager bij het Renault PRO+Center. “We focussen met onzedienstverlening op continue mobili-teit van de klant. We garanderenmeer ruime mogelijkheden voor ver-vangend vervoer, langere openings-tijden, 24-uursservice en een haal-en brengservice bij onderhoud.

We hebben ook geïnvesteerd in eenzware hefbrug om voertuigen tot 7ton te kunnen onderhouden!”

Oplossingen voor zakelijke klantenRenault PRO+ is een nieuwe, inter-nationale formule van Renault. ElkRenault PRO+ Center heeft gekwali-ficeerd en deskundig personeel enpresenteert het complete gammaRenault-bedrijfswagens, inclusief acces-soires en op- en ombouwproducten.

Ook voor leasing en financiering kande zakelijke klant terecht bij hetRenault PRO+ Center.

Een vast aanspreekpuntBij Terwolde hebben wij voor al uwzakelijke oplossingen een vast aan-spreekpunt. Erwin Vos (Vestigingen:Groningen, Roden en Veendam) enAndy Rietbroek (Vestigingen: Emmenen Hoogeveen).

Deze specialisten komen graag bij ulangs om al uw mobiliteitsvraagstuk-ken op te lossen, ongeacht de

omvang van uw bedrijf of uw ver-voerscapaciteit.

Zij adviseren u bij de aanschaf, aan-vulling of vervanging van uw wagen-park. Dat geldt voor alle Renault enDacia modellen, zowel op geel alsop grijs kenteken.

Voor meer informatie:Terwolde GroningenOdenseweg 1, GroningenT 050-5445711

8 Jaargang 9 - Januari-editie Oost 2010

TERWOLDE RENAULT www.terwolderenault.nlGRONINGEN Odenseweg 1 tel. 050-544 57 11

VEENDAM Transportweg 24a tel. 0598-36 47 90

EMMEN Phileas Foggstraat 39 tel. 0591-66 90 90

HOOGEVEEN Parmentierstraat 6 tel. 0528-29 97 70

RODEN Ceintuurbaan Noord 116 tel. 050-309 71 50

Omwisselactie geldig voor Renault/Dacia. Prijs-, zet- en drukfouten voorbehouden. Vraag ons naar de voorwaarden.

1 24 uurs service

2 Gratis bijvullen olie/vloeistoffen

3 Gratis lampen inclusief vervangen

4 Gratis winterinspectie

5 Gratis zomerinspectie

6 Gratis APK keuring

7 Gratis bandreparatie

8 Gratis ruitreparatie

9 Korting op Eigen Risico

bij ruitvervanging

10 Korting op accessoires

GRATISPRIVILEGEPAS t.w.v. € 39,95

TERWOLDE RENAULTOMWISSELACTIE!

TERWOLDE OMWISSELACTIEWie zijn oude kentekenplaathouder om

laat wisselen voor een nieuwe houder

van Terwolde ontvangt de Privilegepas

t.w.v. € 39,95 geheel gratis. Heeft u al

een Terwolde kentekenplaathouder,

maar nog geen Privilegepas dan is de

privilegepas er natuurlijk ook voor u.

19500.67.016_Terwolde Adv Kentekenplaathouder Roden_130x194 FC 1 27-10-2009 15:04:10

Een medewerker van tankstation deDikke Linde aan de A7 richtingHoogezand, één van de vele puntenwaar Autoplus ook gratis is te verkrij-gen, stuurde ons deze prachtige fotodie hij maakte toen er drie TractionAvants stonden te tanken richting eenoldtimer-evenement eind 2009. Mocht umeer weten over dit evenement of her-kent u een van de oldtimers op dezefoto, laat het ons gerust even weten op:[email protected]

Lezersfoto

Pro+?

Elk Renault PRO+ Center biedt:• Specialisatie in het verkopen en

onderhouden van bedrijfswagens• Verruimde openingstijden• Vervangend vervoer op maat• Een uitgebreid aanbod bedrijfs-

wagens, inclusief op- en ombouw• Een sales-offerte op maat

binnen 48 uur• Een technische diagnose binnen 1 uur• Haal- en brengservice

Het laatste autonieuws leest u op www.autoplusonline.nl

www.autoplusonline.nl

Page 9: Autoplus Januari editie Oost 2010

9Jaargang 9 - Januari-editie Oost 2010

VOOR FILMPJES EN HET LAATSTE AUTONIEUWS: WWW.AUTOPLUSONLINE.NL ALTIJD UP-TO-DATE

Veendam - 15 januari. AutobedrijfTjeerdsma gaat op 28 januari dedeuren van het compleet ver-bouwde pand in Veendam feeste-lijk heropenen. Na Winschoten,Sappemeer en Stadskanaal wasnu de vestiging in Veendam aan debeurt om opgeknapt te worden ente voldoen aan de huisstijl van dedrie merken die hier officieelgevoerd worden, t.w. Skoda, Seaten VW (incl. de VW bedrijfswa-gens). De afgelopen maandenwerd het pand in Veendam com-pleet verbouwd en nu eind januariis het dan eindelijk zover! Als klapop de vuurpijl zal de feestelijkeopening gepaard gaan met eenspectaculaire onthulling!

Verbouwing“De verbouwing van het pand inVeendam heeft wat langer geduurddan we hadden ingeschat”, aldusBert Meijer van Autobedrijf Tjeerdsma,“want het lag eerst in de bedoelingom in week 50 van 2009 te gaanopenen. Voor onze vestiging inVeendam was het lang onduidelijkwelke merken hier precies gevoerdwerden, maar vanaf eind januari zaldat dus qua uitstraling helemaal dui-delijk worden. De showroom is com-pleet op de schop gegaan en enormuitgebreid. Er zijn allemaal openwerkplekken gekomen en degevoerde merken staan straks dui-delijk gescheiden van elkaar in eenmoderne, frisse winkel. De pui is ietsnaar links verplaatst en vooral grotergeworden, er is een compleet nieu-we balie gekomen, alsmede eenprachtig nieuwe vloer met vloerver-warming”.

Onthulling nieuw vlaggenschipSkodaTijdens de feestelijke opening van hettotaal vernieuwde pand op 28 januari,zal ook de gloednieuwe Skoda SuperbCombi worden onthuld. Skoda heeftde prijzen van de Superb Combiinmiddels bekendgemaakt. Het suc-ces van de Superb wordt letterlijkuitgebouwd met een grootse station-wagen. Nergens anders krijgt de koperzoveel auto voor zo’n eerlijke prijs.Ga er maar aan staan: zeer goedeprestaties, doordacht design enonvoorstelbaar veel ruimte.

En dit alles samengebracht in eenvanafprijs van € 28.200,-. Bovendienzijn op alle uitvoeringen aantrekkelij-ke Businessline pakketten leverbaar.De Skoda Superb Combi vult de lijnvan stationuitvoeringen binnen deSkoda familie uitstekend aan. Ookde Superb Combi kenmerkt zichdoor zijn fraaie en slimme ontwerp,een overweldigende zit- en bagage-ruimte en een uitstekende prijs/kwa-

liteit verhouding. Bovendien zijn demodernste technologieën gebruikt. De topconstructie en elektronischesystemen maken elke reis nog com-fortabeler en veiliger. Waarheen enwanneer dan ook.

Grootse ruimte en uitrustingDe Superb Combi is groot en ruim,maar behoudt een elegante uitstraling.Dat is te danken aan de gebalan-ceerde Skoda-lijnvoering, de langewielbasis en de licht dalende daklijn.De Combi is 4.838 mm lang, 1.817mm breed en 1.510 mm hoog.

Deze exterieurmaten vertalen zich ineen riant opgezet interieur, waarin inzit-tenden en hun bagage zeer veel plekhebben. De bagageruimte-inhoud vari-eert van 633 tot maar liefst 1.865 liter.

De uitrusting van de Superb Combikomt overeen met die van de SuperbTwindoor. De afwerking met hoog-waardige materialen getuigt van oogvoor detail. Nieuw is ook de haaienvin-vormige dakantenne. Een ander inte-ressante optie op de uitrusting is deelektrisch bedienbare achterklep. Deafdekhoes van de bagageruimte roltautomatisch voor de helft op, waar-door er extra ruimte is voor in- en uit-laden. De lage tildrempel van 60 cm ende tot buiten de auto uittrekbarebagagevloer vergemakkelijken dezehandelingen nog meer.

KrachtbronnenHet motorengamma van de SuperbCombi bestaat uit drie benzinemoto-ren, de 1.4 TSI 92 kW, 1.8 TSI 118 kW

en 3.6 FSI V6 191 kW. De moderneTSI- technologie zorgt ervoor dat erondanks een laag verbruik toch eenhoog vermogen gerealiseerd wordt.De twee leverbare diesels zijn de 2.0

TDI 103 kW en de 2.0 TDI 125 kW.Voor beide brandstofvarianten geldtdat ze leverbaar zijn met een hand-geschakelde zesversnellingsbak ofeen 6- of 7-traps DSG-automaat.

Prijsbewust De prijslijst van de Superb Combibegint bij € 28.200,- voor de 1.4 TSIComfort, voorzien van het groeneenergielabel B. De 1.8 TSI is alsComfort te koop vanaf € 29.890,- enis optioneel leverbaar met 7-trapsDSG-automaat of vierwielaandrij-ving. In deze gevallen beginnen deprijzen bij respectievelijk € 33.090,-en € 36.390,-. De top van de benzine-reeks is de vierwielaangedreven 3.6FSI V6 Elegance, deze verlaat deshowroom vanaf € 51.400,-.

De prijzen van de dieselvariantenstarten bij € 34.550,- voor de 2.0 TDI103 kW Comfort. De vierwielaange-dreven 2.0 TDI 125 kW Elegance isde topper op de diesellijst en isleverbaar vanaf € 45.300,-.

Zakelijk aantrekkelijkWie nóg slimmer zaken wil doen, kiestvoor de Superb Combi met Business-line pakket, leverbaar op alle uitvoe-ringen. Zo krijgt men voor slechts € 500,- extra op alle Comfort-uitvoe-ringen onder meer een Amundsennavigatiesysteem met touchscreen,een bandenspanningscontrolesys-teem, 16 inch lichtmetalen velgen‘Spectrum’, regensensor, mistlampenmet cornerfunctie en een 4-spaaksmultifunctioneel stuurwiel. De Ambition-uitvoeringen zijn eveneens voor slechts€ 500,- meer als Businessline te ver-krijgen. In dit geval bestaat het pakketuit Bi-xenon verlichting, ParkingDistance Control achter, Sound Systemmet 10 luidsprekers, Amundsennavigatiesysteem met touchscreenen een vierspaaks multifunctioneelstuurwiel.

Tenslotte krijgt men tegen bijbetalingvan € 950,- een Businessline pakketmet heel veel luxe op alle Elegance-

uitvoeringen, te weten een ColumbusDVD-navigatiesysteem voorzien vaneen 6,5-inch hoge resolutie kleurentouchscreen, lederen interieur‘Glamour’, extra donker getinte ach-terportierramen en achterruit eneveneens een vierspaaks multifunc-tioneel stuurwiel. Veel extra’s duszonder extra veel te betalen.

De Superb Combi staat eind januari2010 in de showroom, maar is nu al tebestellen. Geïnteresseerden blijven opde hoogte via www.superbcombi.nl

Genoeg redenen dus om op 28januari naar de feestelijke openingvan de nieuwe showroom vanAutobedrijf Tjeerdsma in Veendam tekomen. U bent van harte welkom!

Voor meer informatie:Autobedrijf Tjeerdsma De Zwaaikom 6, VeendamT 0598-622112www.autotjeerdsma.nl

Feestelijke opening met een spectaculaire onthulling!

Feestelijke opening op 28 januari!

Zeer concurrerend prijskaartje nieuw vlaggenschip Skoda

Skoda Superb Combi leverbaar vanaf € 28.200,-

Page 10: Autoplus Januari editie Oost 2010

B E D R I J V E N P A R K L E E K S T E R H O U T

LORENTZPARK 6, 9351 VJ LEEKTEL.: (0594) 51 88 77 | FAX: (0594) 51 53 11

WWW.BUURSEMA.NL

BMWBMW SPECIALIST

Autobedrijf Buursema is opgericht per 1 jan 1996 en is een voortvloeisel van hetBMW dealerbedrijf in Leek, waar Dhr. Buursema bedrijfsleider was sinds deoprichting in 1981. Het bedrijf houdt zich uitsluitend bezig met de verkoop enreparatie van BMW automobielen. Ook de monteurs hebben jarenlange BMWervaring en zijn instaat alle problemen op te lossen mede dankzij onze uitgebreideapparatuur en werkplaatsuitrusting.

Ook kunt u bij ons een zoekopdracht plaatsen als we niet de occasion op voorraad hebben die deklant graag wil, eventueel halen we de auto uit Duitsland en regelen de invoer, kenteken en BPMvoor de klant. Voor garantie kan men kiezen uit twee mogelijkheden: - 1e 6 maandenBovaggarantie of 2e Verlengde garantie in combinatie met onderhouds- en reparatiecontract

Verkoop BMW occasions •Moderne werkplaatsVakkundig geschoold personeel • Originele BMW onderdelen en accessoiresOnderhoud reparatie alle modellen • Ruitschade reparatieAlarm en Airco inbouw SCM gecertificeerd • OnderhoudscontractenEventueel uw auto gehaald en terug gebracht • BovaglidUitsluitend Castrol oliën

SEAT AROSA 1.4I STELLABJ 2002 99.780km

€ 5.950,-

SEAT IBIZA 1.4-16V SBJ 2002 111.095km

€ 5.450,-

SEAT LEON 1.6-16V SPORTBJ 2002 113.212km

€ 7.450,-

SEAT IBIZA 1.2-12V STELLANW. MODEL BJ 2002 124.340km

€ 5.950,-

SEAT LEON 1.6-16V SIGNO!BJ 2001 112.080km

€ 6.950,-

VW GOLF 1.6-16V Comf.Line Edit.BJ 2001 121.126km

€ 6.950,-

HOMAN BEDUM

ALFA 159 Sportw. Distinct 1.9 JTDm 16VABS, Cr.Cntrl., Airco BJ 2002 91.932km

€ 19.950,-

HONDA HR-V Sport Pack 1.6i 16VAirco, Frontlader, Roofrack BJ 2002 120.757km

€ 8.750,-

Mercedes Vito Dubbelcabine 108 CDIAirbag, Get.Glas, LM Velg. BJ 2002 186.000km

€ 5.950,-

Ford Focus C-MAX First Edit. 1.8 88kwCentr. deurvrgr., Airco BJ 2004 105.915km

€ 11.750,-

MAZDA RX8 Renesis 192pk ChallengeGet.gl., Airco, Centr.deurvrgr. BJ 2004 79.738km

€ 14.950,-

Peugeot 307 Break N.W. model 1.6HDIF 16V Airco, ABS BJ 2006 147.816km

€ 12.950,-

HOMAN BEDUM

Kijk voor meer occasions op www.homanbedum.nl

Thedemastraat [email protected]

Leeg?

Ook voor het AKKU-Fitten (reviseren) van o.a. gereedschapsaccu’s, electrische fietsen,duiklampen, kruimelzuigers, scheerapparaten, maglite, maatwerk voor modelbouw,

noodverlichting-packs etc. etc

Florakade 92 (bij de Oostersluis/Damsterdiep) Tel. 050-3600384

www.accudokter.nl

Knap lastig als de accu leeg is !!Kom op tijd, dus voor het te laat is, met de wintersportvakantie voor de deur met uw auto accu, foto- & video-camera accu etc. naar de ACCUDOKTER !!!

Wij kunnen 99% van alle accu’s en batterijen leveren: van horloge batterij tot heftruckaccuen alles wat daartussen zit ! (ook al zegt men elders dat het niet meer leverbaar is) !!

��������������������������� ������

������������� ��� ��������������� !"� ��#�$ ��� %�&��'��

������������

�� ��������������������������

���������������������()*(

�+*,-*(

Rij-instructeur worden?Vanaf €140.- per maand.

In Assen en Zwolle

Taxi chauffeur worden?Opleiding binnen

1 maand afgerond. In Assen en Zwolle

Bel voor meer informatie06-81956291

www.cvnn .n l

GRATIS eerste gesprek Ons adres: Stationsstraat 4-6 9401 KX Assen

Bel even voor het maken van eenafspraak: 0592-338050

Strafrecht/Bestuursrecht

Rijbewijs kwijt?Dagvaarding voor de politierechter?Problemen met een vergunning?

www.advocatenkantoorknottenbelt.nl

Mèèr dan schadeherstel alleen

Openingstijden: maandag t/m vrijdag

van 07:45 - 17:15

Industrieweg 129765 BL Paterswoldetel: 050-3092516fax: 050-3095639

Email: [email protected]

Page 11: Autoplus Januari editie Oost 2010

11Jaargang 9 - Januari-editie Oost 2010

VOOR FILMPJES EN HET LAATSTE AUTONIEUWS: WWW.AUTOPLUSONLINE.NL ALTIJD UP-TO-DATE

EDITIE OOST-GRONINGEN

Autoplus is een uitgave van:

Plus Uitgevers en verschijnt 11 x per jaar.

Advertentie-exploitatie Autoplus:

Media-adviseur: Peter Wolma

Bladmanager: Anne Hoekstra

T 050-5492112

Redactie:

Drs. E.F. Flapper, hoofdredacteur

T 050-5492112

Redactieadres Autoplus:

Akeleiweg 200

9731 JD Groningen

T 050-5492112

F 050-5499202

E [email protected]

Internet: www.autoplusonline.nl

Vormgeving:

Mark Pijl

Verspreiding:

Netwerk VSP, Utrecht

Verspreidingsgebied:

Autoplus Editie Oost-Groningen wordt huis-aan-

huis verspreid in de gemeenten Winschoten,

Veendam en Stadskanaal e.o. door Netwerk VSP

en daarnaast een gerichte verspreiding bij o.a.

benzinestations, evenementen, beurzen en dealers

in deze regio.

Voor klachten over de verspreiding kunt u

contact opnemen met:

Autoplus T 050-5492112

© 2010

Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook

verveelvoudigd, gedigitaliseerd of over-

genomen worden zonder voorafgaande

schriftelijke toestemming van de uitgever.

Hoewel de uitgever de grootst mogelijke zorgvuldigheid heeft betracht bij het samenstellen van deze uitgave kan zij niet verantwoordelijk worden gesteld

voor eventuele zet- of drukfouten of voor onvolkomenheden in zowel het redactionele

als het advertentiegedeelte.

Weeralarm, de ene keer wel, deandere keer niet. Soms heb ik geenidee waarvoor, terwijl ik me ook welheb afgevraagd, als je een alarmafgeeft, doe het dan nu!

Om een uur of zes, de piepers staannet op, word ik gebeld. Vrouw innood aan de lijn. De stem aan de ande-re kant zegt: “... kun je me halen, hetis doodeng hier op de afsluitdijk, ikstop bij Zurich”. Euhh, ok, waarom ikwel door de barre omstandigheden alshet haar ook niet lukt? Nou, hier wasik snel uit. Ik heb een iets zwaardereauto, vind sneeuw leuk, ben eenstoere kerel en .. ik heb winterban-den. Al wel een jaar of 15 heb ik ditsoort wintersloffen onder mijn auto’s.

Perfect. Wat scheelt dat megaveel. Hetgeschuifel en geglibber van weggebrui-kers met ‘sommerreifen’ zorgt voor nogmeer oponthoud en gevaarlijke situa-ties. Ik zeg zeker niet dat je met win-

terbanden kan rijden alsof de wegendroog zijn. Absoluut niet. Maar jehebt niet het gevoel alsof je in eenroeiboot zit.

Dus ik op pad, richting afsluitdijk. Hetwas bar en boos maar de oerman inmij klampte zich vast aan het stuur eneen dik uur later bereikte ik wegres-taurant Zurich. Daar zat ze, tussen deeveneens gestrande truckers. Ik mom-pelde iets van een excuus dat ik haarmee nam. Na enig boe-geroep van detruckers reden we terug naar ‘Grunn’.Ik had maar voor me gehouden dat ikvond dat sommige truckers met ditweer te hard reden. In ieder geval kwa-men we op de A7 vier vrachtwagenstegen die diep in de sneeuw op delinkerbaan in de berm vast stonden.Nog stoerdere mannen van sleepdienstPoort en zo hebben vast een drukkeavond gehad. Dat wij Hollanders nietop dit soort winters berekend zijn, is

wel logisch. Maar wanneer ik lees dater onder auto’s vrijwel profielloze ban-den zitten en dat die dan met sneeuwen ijzel de weg op gaan, is vragen omproblemen. De megafile van vorigeweek op de ring A10 rond Amsterdamkwam dus niet alleen door sneeuw.Mijn tip. Een set winterbanden kostéénmaal wat meer. Je doet wel weerlanger met je zomerbanden. Persaldo ben je met een extra set watduurder uit maar het weegt niet optegen de veiligheid en het gemakvan wat je er voor terug krijgt. Genietnog even van de sneeuw.

Hans Schieving regiomanager Univé[email protected]

Vrouw in Nood!

De Alpine CDE-113BT is eendigitale media-ontvanger, diebeschikt over CD-weergave incombinatie met Bluetooth hands-free, iPod en USB-controle. Dehoofd-unit biedt Full Speed aan-sluiting voor iPod en iPhone enbiedt naadloos volledige contro-le over alle media-bronnen, ter-wijl u aan het rijden bent.

De CDE-113BT heeft een inge-bouwde Parrot Bluetooth module,waardoor u via het systeem tele-foongesprekken kunt voeren.Bovendien kan het systeem wor-den geactualiseerd en weet hettoekomstige handset modellen teondersteunen.

De digitale media-ontvanger stelt u instaat om het telefoonboek, ontvan-gen oproepen, gemiste oproepenen gekozen nummers in de displayweer te geven. De in de ontvangeringebouwde Bluetooth-mogelijk-heden laten u uw telefoongesprek-ken horen via de receiver terwijl uuw handen aan het stuur houdt.Bovendien krijgt u er ook nog eenlosse microfoon bij.

De CDE-113BT is compatibel metalle latere generaties iPods eniPhones via een optionele kabel enbiedt dezelfde functie ‘snel zoe-ken’, waar muziek kan wordengevonden op album, artiest, num-mer, playlist, genre, audioboek of

componist. De Alpine CDE-113BTheeft ook een USB-poort voorgebruik met USB-sticks en bevateen stofkap.

De audioradio beschikt over eenafneembaar front met 3,5 mmAUX-ingang voor ultieme flexibili-teit en heeft vier verschillende ver-

lichtingskleuren (blauw, rood,groen of oranje), om af te kunnenstemmen op de kleuren van dedashboard-verlichting van uwauto. De roterende volumeknopmaakt het gemakkelijk om hetvolume aan te passen en je kunthet geluid van de stereo tunen metde audiocontroles.

Twee sets van voorversterker-uit-gangen maakt het mogelijk omexterne versterkers aan het systeemtoe te voegen.

Voor meer informatie:SATURNSontplein 3, 9723 BZ GroningenT 050-3173000www.saturn.nl

Openingstijden:Ma-vr. 10.00-21.00 uurZa 09.00-20.00 uur

Handsfree bellen via de autoradio!Adviesprijs: € 229,-Saturnprijs: € 169,-

BMW heeft het design van de 3 SerieCoupé en de 3 Serie Cabrio spor-tiever gemaakt. Daarnaast is deBMW 3 Serie voorzien van nieuwemotoren. De drie nieuwe kracht-bronnen kenmerken zich door eenverder verbeterde efficiency: bij eengelijk of hoger prestatiepotentieelliggen brandstofverbruik en CO2-uitstoot juist lager. In maart zijn denieuwe motoren en de vernieuwdeBMW 3 Serie Coupé en Cabrio inNederland leverbaar.

Het gewijzigde design betreft met namede voorzijde. Het meest opvallend is devoorbumper met een nieuwe, driedeli-ge luchtinlaat over de volle breedte vande auto met in de uiterste hoekenervan geïntegreerde mistlampen. Dekoplampen hebben voortaan eenscherpere vorm en zijn nu ook voor-zien van de BMW typische ‘wenk-brauwen’. Verder is de bekende dub-bele nierengrille met verchroomderand breder geworden. Andere nieu-we designelementen hebben betrek-

king op de nu van LED-techniekvoorziene achterlichten, nieuwe bui-tenspiegels en een extra detail-lijn inde achterbumper. Deze aanpassin-gen onthullen nog iets meer van hetsportieve karakter van de beideBMW’s. Door de veranderingen is detotale lengte met bijna drie centimetertoegenomen. Hierdoor hebben de 3Serie Coupé en de 3 Serie Cabrio eeniets slanker, gestrekt en daarmee dyna-mischer profiel. Daarbij is de voet-gangersveiligheid toegenomen doorextra centimeters aan de voorzijde.

Nieuwe motorenDe sportievere lijn van het duo is eenbelofte die ingelost wordt door nieuwemotoren. De 335ibenzinemotor metzes cilinders in lijn is compleet nieuwontwikkeld. In het nieuwe blok wordenTwinPower Turbo Technology, HighPrecision Injection en VALVETRONICkleptiming gecombineerd. Het ver-mogen en koppel van de 335i zijn on-

veranderd ten opzichte van de vori-ge motor (225 kW (306 pk) - 400 Nm).Dat geldt niet voor het verbruik en deCO2-emissie. De coupé laat eengemiddeld verbruik noteren van 8,4liter benzine per 100 kilometer, decabriolet komt op 8,8 liter. Resultaatis een CO2 -uitstoot van respectie-velijk 196 en 205 gram per kilometer.Ook is er nieuws aan het dieselfront. Zowel de 325d als de 320d is ver-nieuwd. De 325d is dankzij een turbomet variabele geometrie goed voor150 kW (204 pk) en een koppel van430 Nm. Toch gaat er elke honderdkilometer maar 5,7 liter diesel doorde brandstofleidingen van de 3 SerieCoupé (Cabrio: 6,1 liter). De nieuwe320d levert voortaan iets meer ver-mogen (135 kW(184 pk) en een volle30 Nm meer koppel (maximaal 380Nm) dan zijn voorganger. Het ver-bruik is opmerkelijk laag met 4,7 literdiesel per honderd kilometer voor de3 Serie Coupé en 5,1 liter voor de 3

Serie Cabrio. Dat komt neer opeen CO2-emissie van respectieve-lijk 125 en 135 gram per kilometer.

Standaard zijn de motoren gekop-peld aan een handbediende zes-bak, uitgezonderd de 325d metzestrapsautomaat. De zeventrapsDCT met dubbele koppeling isbeschikbaar voor de 335i en 325d.Deze transmissie zorgt voor eensnellere acceleratie bij gelijke cij-fers voor verbruik en emissie.Daarnaast zijn alle carrosserievari-anten optioneel leverbaar metBMW xDrive, de intelligente vier-wielaandrijving. Met de vernieuw-de Coupe en Cabrio benadruktBMW nog eens de dynamiek enhet succes van de 3 Serie.

Met de nieuwe motoren kan BMWbovendien haar voorsprong op hetgebied van efficiency verder uit-bouwen.

Nieuwe motoren sterker, zuiniger en schoner

BMW presenteert vernieuwde 3 Serie Coupé en Cabrio

Page 12: Autoplus Januari editie Oost 2010

Van der Molen GroningenSontplein 1 (Molenpark) 9723 BZ 050 588 56 00 www.kia-groningen.nl

Garagebedrijf Weesepoel B.V.TEN BOER Bedrijvenweg 8 9791 DE 050 30 21 600 www.kia-tenboer.nl