Autoplus Januari editie Groningen 2010

16
Ditmaal twee keer een prijsuitrei- king. Op 30 december 2009 een feestelijke prijsuitreiking bij Vuurwerkland Hoogkerk, waar de drie gelukkige prijswinnaars hun vuurwerkpakketten in ontvangst mochten nemen. Op 13 januari van het nieuwe jaar was er ook nog een prijsuitreiking bij Saturn in Groningen, om de prijswinnaars van de kerstpuzzel met hun fantastische prijzen te feli- citeren. Lees verder op pagina 7. P A K M E E P A K M E E P A K M E E P A K M E E P A K M E E P A K M E E P A K M E E P A K M E E AUTOPLUS IS EEN UITGAVE VAN PLUS UITGEVERS EN VERSCHIJNT 11 X PER JAAR. JAARGANG 9 - JANUARI-EDITIE 2010/OPLAGE: 112.500 EX. LET OP: Kwartslag draaien! APK KEURING v.a. 29,95 * HET WERKT ECHT, HANDIGE HANS Voor alle voorkomende montageklussen op maat! Neem voor een vrijblijvende offerte contact op met: HANS VAN PUTTEN M: 06-34963316 Weet u welk merk en welk type auto dit is. Stuur ons dan een e-mail op: [email protected] , o.v.v. uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer. Of stuur een briefkaartje naar: Autoplus, Akeleiweg 200, 9731 JD Groningen, tevens o.v.v. uw naam, adres, woonplaats en telefoon- nummer! De prijsuitreiking zal in week 6 plaatsvinden bij Miniwheels aan de Havenstraat in Peize. De prijswinnaar wordt geacht de prijs zélf aldaar te komen ophalen! We hebben dit keer een heel leuke hoofdprijs: een 1:18 schaalmodel van de auto die u moet raden! Dit schaalmodel t.w.v. 32,50,- wordt ons ter beschikking gesteld door Miniwheels in Peize. Zij hebben het grootste aanbod van Siku in Neder-land en België. Kijk voor meer info maar eens op: www .miniwheels-online.com . Uw oplossing graag e-mailen of opsturen vóór 5 februari, dan maken we in onze februari-editie de oplossing en ook de winnaar bekend. Tot dan! Prijsvraag: WAT HEBBEN WE HIER? Kia is er weer eens in geslaagd een auto te maken, die moeilijk in een vakje is te plaatsen. Autoplus kreeg van Van der Molen de meest luxe versie mee en was zeer aangenaam verrast over alle toeters en bellen. Lees ons testverslag op pagina 3. Prijsuitreikingen bij Vuurwerkland en SATURN * vraag naar de voorwaarden “Koreaanse” “Koreaanse” mini- MPV De sluitingsdatum is op 5 februari! NIEUWE OUTLANDER nu nóg voordeliger! Lees het testverslag op pagina 5. De revolutionaire i.Scription ® techno- logie van Carl ZEISS Vision zorgt er voor dat er een compleet nieuwe wereld voor je open gaat. Lees meer op pagina 11. Beter nachtzicht Renault Terwolde opent op 29 januari de deuren van het Renault Pro+ Center in Groningen. Hier zullen alle mogelijke bedrijfswagen oplossingen te zien zijn. Lees verder op pagina 13. Pro+? Prijswinnaars Vuurwerkland Prijswinnaars SATURN HOOFDPRIJS Miniwheels Havenstraat 14 Peize Openingstijden: Ma. 19.30 - 21.00u Wo. 13.00 - 17.00u, Vr. 13.00 - 17.00u

description

Autoplus, dé autokrant van het noorden editie groningen januari 2010

Transcript of Autoplus Januari editie Groningen 2010

Page 1: Autoplus Januari editie Groningen 2010

Ditmaal twee keer een prijsuitrei-king. Op 30 december 2009 eenfeestelijke prijsuitreiking bijVuurwerkland Hoogkerk, waar dedrie gelukkige prijswinnaars hunvuurwerkpakketten in ontvangstmochten nemen.

Op 13 januari van het nieuwe jaarwas er ook nog een prijsuitreikingbij Saturn in Groningen, om deprijswinnaars van de kerstpuzzelmet hun fantastische prijzen te feli-citeren.

Lees verder op pagina 7.

PAKMEE PAK MEE

PAKM

EE

PA

KM

EE

PAKMEEPAKMEE

PAKM

EE

PA

KM

EE

AUTOPLUS IS EEN UITGAVE VAN PLUS UITGEVERS EN VERSCHIJNT 11 X PER JAAR. JAARGANG 9 - JANUARI-EDITIE 2010/OPLAGE: 112.500 EX.

LET OP:Kwartslag draaien!

APK

KEUR

ING

v.a.

€29

,95*

HET WERKT ECHT, HANDIGE HANSVoor alle voorkomende montageklussen op maat!Neem voor een vrijblijvende offerte contact op met:

HANS VAN PUTTENM: 06-34963316

Weet u welk merk en welk typeauto dit is. Stuur ons dan een e-mailop: [email protected] , o.v.v.uw naam, adres, woonplaats entelefoonnummer.

Of stuur een briefkaartje naar:Autoplus, Akeleiweg 200, 9731 JDGroningen, tevens o.v.v. uw naam,adres, woonplaats en telefoon-nummer!

De prijsuitreiking zal in week 6plaatsvinden bij Miniwheels aan deHavenstraat in Peize. De prijswinnaar wordt geacht deprijs zélf aldaar te komen ophalen!We hebben dit keer een heel leukehoofdprijs: een 1:18 schaalmodelvan de auto die u moet raden! Ditschaalmodel t.w.v. € 32,50,- wordtons ter beschikking gesteld doorMiniwheels in Peize.

Zij hebben het grootste aanbodvan Siku in Neder-land en België. Kijk voor meer info maar eens op:www.miniwheels-online.com.

Uw oplossing graag e-mailen ofopsturen vóór 5 februari, danmaken we in onze februari-editiede oplossing en ook de winnaarbekend. Tot dan!

Prijsvraag: WAT HEBBEN WE HIER?

Kia is er weer eens in geslaagd een auto te maken, die moeilijk in een vakje is te plaatsen. Autoplus kreeg van Van der Molende meest luxe versie mee en was zeer aangenaam verrast over alle toeters en bellen. Lees ons testverslag op pagina 3.

Prijsuitreikingen bij Vuurwerkland en SATURN

* vr

aag

naar

de

voor

waa

rden

“Koreaanse”“Koreaanse”

mini-MPV

De sluitingsdatum is op 5 februari!

NIEUWE OUTLANDERnu nóg voordeliger!

Lees het testverslag op pagina 5.

De revolutionaire i.Scription® techno-logie van Carl ZEISS Vision zorgt ervoor dat er een compleet nieuwewereld voor je open gaat. Lees meer op pagina 11.

Beter nachtzicht

Renault Terwolde opent op 29 januaride deuren van het Renault Pro+Center in Groningen. Hier zullen allemogelijke bedrijfswagen oplossingente zien zijn. Lees verder op pagina 13.

Pro+?

Prijswinnaars Vuurwerkland Prijswinnaars SATURN

HOOFDPRIJS

MiniwheelsHavenstraat 14 PeizeOpeningstijden: Ma. 19.30 - 21.00uWo. 13.00 - 17.00u, Vr. 13.00 - 17.00u

Page 2: Autoplus Januari editie Groningen 2010

Nu ook in onze showroom:

Ford Mondeo Limited van 33.239,- voor 28.739,-

Ford C-MAX Limited van 28.786,- voor 24.286,-

Sensationeel voordeel voor snelle beslissers.FordFocus 1.8 16v 92 kW (125 pk)

Normaal: 26.843,-

Voordeel: 4.500,-

Nu: 22.343,-Tegen meerprijs ook leverbaar

als diesel en/of Wagon.

BoerhofGroningen: Helsingborgweg 6. Telefoon 050 - 541 15 52.Sappemeer: De Vosholen 109. Telefoon 0598 - 36 17 00.

FordFocus Limited 4.500,-

Alle bedragen in euro’s. Prijzen zijn incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties.

Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 10,6-26,3; liter/100 km: 3,8-9,4; CO

2 gr/km: 99-225.

€2.250,-€2.250,-*

Kom nu voor de ritvan je leven

limited edition voordeeltot

2222222#######222222222m

{zd{ 3

m{zd{ 3

De Mazda3 GT-M LineSportief is de Mazda3 door zijn wegligging, maar de Mazda GT-M Line is het ookdoor zijn uiterlijk: speciale GT-M sportstoelen en GT-M badge, blauw verlichtedorpellijsten, black-out meters en led-verlichting in deurgrepen en plafond.Een uitvoering die straks een verzamelaars object zal zijn. U rijdt hem al vanaf€ 22.050,-*. Als u snel beslist, vindt u hem nog bij ons in de showroom.

Gemiddeld verbruik per 100 km/km’s per liter/CO2-uitstoot 1.3S: 5,4/1:18,5/125.

* Prijs incl. € 1.000,- slooppremie. Genoemde prijs excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage. Drie jaar algemenegarantie tot een maximum van 100.000 km. Drie jaar lakgarantie. Twaalf jaar garantie tegen doorroesten van binnenuit.Drie jaar Mazda Euro Service. Vraag ons naar de voorwaarden van deze actie. Aanbieding zolang de voorraad strekt.

Gemiddeld verbruik per 100 km/km’s per liter/CO2-uitstoot 1.6 CiTD: 4,5/1:22,2/119.

Rostockweg 4 • 9723 HG Groningen • Tel. 050 - 547 42 20 • [email protected] • www.mazdaterpstra.nl

Page 3: Autoplus Januari editie Groningen 2010

Kia is er weer eens in geslaagdeen auto te maken, die moeilijk ineen vakje is te plaatsen. Officieel isde Venga een MPV uit het B-seg-ment, maar wel een die je het ideegeeft in een hoger segment te zit-ten, zowel qua rijbeleving als uitrus-tingsniveau. Autoplus kreeg vanVan der Molen de meest luxe ver-sie mee, de X-ecutive en was zeeraangenaam verrast over alle toe-ters en bellen. Hij had zelfs eenachteruitrijcamera aan boord!

Ruim van binnen, compact van buitenKia wil met deze mini-MPV in het B-segment de concurrentie aangaan metde Nissan Note, de nieuwe Opel Meriva(vanaf deze zomer in de showroom)en de Volkswagen Golf Plus. Wat datbetreft komt Kia op het juiste momentmet deze Venga op de proppen, wanter is nu niet echt sprake van concur-rentie. Zeker wanneer je de zeerconcurrerende prijs van de Venga inogenschouw neemt. De prijzenbeginnen rond de 15 mille en vooronze testauto moet je bijna 20 milleneertellen, maar dan heb je ook heelveel ‘value for money’.

De Venga is zeer compact van buitenen omdat de wielen op de uiterstehoeken zijn geplaatst, is ‘ie van bin-nen verrassend ruim, zowel vóór- alsachterin! Over het interieur gesproken,dat ziet er hip en fantasierijk uit, zonderdruk of onoverzichtelijk te worden, alleknoppen zitten op logische plaatsenen ook het stuurwiel zit vol handigebedieningsknoppen. Kia voorziet demiddenconsole aan de zijkanten vaneen aluminiumlook, maar in onze test-auto (de duurste versie) maakt datplaats voor glimmende pianolak. Eenander opvallend detail binnenin zijn dedriehoekige ruitjes voor de buiten-spiegels, die de bestuurder een primazicht naar buiten bieden. Dat is bijandere auto’s wel eens anders.

En dan komen we bij de kofferruim-te....de bodem ervan is uitneembaaren op twee hoogtes in te stellen. Han-dig maar dit onderdeel kleppert hin-derlijk tijdens het rijden. Zorg er dusvoor dat je iets zwaars in je kofferbakhebt zitten, dat voorkomt dit min-puntje. Eigenlijk moet zo’n kofferbo-dem gewoon goed blijven vastzitten.Over het exterieur hebben we hetnog niet eens gehad, maar dat is dik inorde. Kia is er in geslaagd een MPVte maken die niet op een MPV lijkt.Het hoekige van veel MPV’s zoek je

bij de Venga tevergeefs. Z’n neusheeft veel weg van een Ford, maarbeter goed gejat dan slecht gekopi-eerd, toch? Heel origineel is de hoogoplopende taillelijn met boven dedorpel een op een ijshockeystick lij-kende vouw. Het maakt de Venga bij-zonder dynamisch. Zeer fraai gedaan!Het geeft eens te meer aan dat Kia deVenga uitsluitend bedoeld heeft voorde Europese markt en het zal dan ookgeen verbazing wekken dat ‘ie inEuropa geproduceerd wordt, inTsjechië om precies te zijn!

Rijke standaarduitrustingOp elke Venga zit standaard, gaat ueven zitten, zeven jaar fabrieksga-rantie, een bezuinigingspakket, doorKia Eco Dynamics genoemd en watbestaat uit a) ISG, Kia’s aanduidingvoor het start-stopsysteem en staatvoor Idle Stop and Go, wat we overi-gens niet hebben kunnen uittesten,aangezien de buitentemperatuursteeds onder de vereiste minimumwerktemperatuur van 2 graden Celsiusbleef hangen, b) banden met een lagerolweerstand, c) een slimme dynamoen d) een schakelindicator. Maar danzijn we er nog niet, dames en heren,want elke Venga beschikt verderstandaard over een anti-terugrolbe-veiliging, maar liefst zes airbags, een inhoogte en diepte verstelbaar stuur-wiel en een in hoogte verstelbarebestuurdersstoel. Tot zover de zeer rijkestandaarduitrusting op elke Venga.En dan komen we bij onze testauto!Die is in X-ecutive-uitvoering en bezitde volgende extra’s: parkeersensoren,een tweedelig panoramadak, elek-

trisch bedienbare ramen rondom,climate control, 16 inch lichtmetalenvelgen en inklapbare buitenspiegelsmet richtingaanwijzers. Maar....dat isnog niet alles, want hij heeft ook nogeen full-map navigatiesysteem aanboord, dat tevens als display fungeertvoor de achteruitrijcamera (een optievan € 1395). Dit soort luxe vind jenormaal gesproken alleen in de hogeresegmenten. Echt een pluspunt!!

Rij-eigenschappenEen prettige zit is in de Kia gauwgevonden en het zicht rondom is uit-stekend te noemen. Barre winterseomstandigheden zorgden er tijdensonze testrit voor dat we niet alles uit dekast hebben kunnen trekken en hetopzoeken van z’n grenzen bij DIBOwas er al helemaal niet bij. Alleen maarsneeuw en ijs! We moeten het dusdeze keer doen met een rij-ervaringzoals de meeste bestuurders hun autoervaren. Gewoon normaal meerijden inhet overigens toch nog drukke snel-wegverkeer. Over z’n rij-eigenschappenniets dan goeds, gewoon prettig com-fortabel. Als grote pluspunt zou je kun-nen zeggen dat de Venga je het gevoelgeeft in een veel dikkere auto te zitten.

De 1.4 liter benzinemotor met 90 pkmoet je vooral verbruiksvriendelijkbehandelen, want van toeren makenhoudt ‘ie niet. Toch kun je lekker agielen kwiek in het verkeer meekomen.De handgeschakelde vijfbak laatzich heerlijk precies en zonder hape-ringen bedienen. Sturen gaat ookverrassend strak, zelfs onder dezebarre winterse omstandigheden!Helemaal niks mis mee!

Conclusie:Vooral dankzij zijn hippe design vieldeze nieuwe bestormer in het rijkbevochten B-segment, als compacteMPV, veel complimenten uit het publiekten deel. Wij denken dat toekomstigekopers van de Venga uit een zeergevarieerd gezelschap zullen bestaan.Het is namelijk een auto voor alleleeftijden en mede dankzij een hoog‘value for money’-gehalte, EcoDynamics (goed voor het milieu) enniet te vergeten ZEVEN jaar garantie(lees meer hierover op pagina 7), weetKia heel goed in te spelen op de sen-timenten van deze tijd.

Voor een proefrit naar:Van der Molen GroningenSontplein 1, GroningenT 050-5885600www.kia-groningen.nl

Garagebedrijf Weesepoel B.V.Bedrijvenweg 8, Ten BoerT 050-3021600www.kia-tenboer.nl

Specificaties:KIA Venga1.4 CVVT X-ecutive

T E S T K I A V e n g a 3Jaargang 9 - Januari-editie Groningen 2010

BenzinemotorViercilinder in lijn 16Vcilinderinhoud: 1.396 cm3

max. vermogen.: 66 kW/90 pk bij 6.000 tpmmax. koppel: 137 Nm/4000 tpmspec.massa: 12,8 kg/pkspec.vermogen: 64,5 pk/l

TransmissieHandgeschakelde vijfversnellingsbak Voorwielaandrijving

BesturingElektrisch bekrachtigde tandheugel

Remmenvóór geventileerde schijvenachter massieve schijvenABS en ESP

Maten en gewichtenl x b x h: 4069 x 1765 x 1600 mmwielbasis: 2615 mmspoorbreedte v/a: 1547/1551 mmtankinhoud: 48 literinhoud bagageruimte: 440-1551 literkentekengewicht: 1153 kgdraaicirkel: 10,4 m

Prestatiestopsnelheid: 168 km/u*acceleratie: 0-100 km/u in 12,8 sec*

Brandstofverbruik en uitstootGem. verbruik: 1 op 16,8*CO2-emissie: 136 g/kmB-Label

Wielen en banden16” lichtmetalen velgen met 205/55R16 banden

PrijzenPrijs instapversie: € 14.995,-Prijs testauto: € 19.690,-

* = fabrieksopgave

Tekst: Evert Flapper Fotografie: Mark Pijl

BEKIJK DE MOVIE!Ga naar www.autoplusonline.nl

- fraai design- veel value for money- goed zicht rondom- ruim

- rammelende kofferbodem

+

Plaatselijk herstel van lakbeschadigingen op lokatie!Mobiele schadeherstel!! Tel: 06-51 37 94 49

Voor particulieren, tel 050-5498883 www.chipsaway.nl

“Koreaanse”“Koreaanse”

mini-MPV

Page 4: Autoplus Januari editie Groningen 2010

GRONINGEN, Rostockweg 2, 9723 HG, tel. 050 - 547 11 11ZUIDLAREN, Verlengde Stationsweg 28, 9471 PL, tel. 050 - 409 13 07

www.vanveldhuizen.nl

DE VERNIEUWDEMITSUBISHI OUTLANDER

Prijs incl. bpm/btw, tenzij anders vermeld, excl. verwijderingsbijdrage, kosten rijklaarmaken af-Schiphol-Rijk. Vanafprijs per 1 januari 2010 is € 26.999,-. Afgebeeld model kan afwijken van de standaardspecificaties. De Mitsubishi Outlander wordt geleverd met 3 jaar Multigarantie/Mitsubishi Assistance Package. Imp.: MMSN B.V., Schiphol-Rijk, (020) 405 68 00. Wijzigingen voorbehouden.

www.dealerwebsite.nl

NU VERKRIJGBAAR BIJ DEMITSUBISHI-DEALER | VANAF € 26.999,-*

Brandstofverbr.: 7,0 t/m 9,2 l/100 kmCO

2-uitstoot: 182 t/m 220 g/km

Autoschade?snel weer op weg!

Page 5: Autoplus Januari editie Groningen 2010

In 2003 testte Autoplus de toennet uitgebrachte crossover vanMitsubishi in 4x4-uitvoering enwas toen zeer lovend over deOutlander, die letterlijk nieuwemaatstaven zette, want het washet eerste merk dat met een krui-sing kwam tussen een stationwa-gon en een SUV. Mitsubishi spreektzelf van een family crossover! Nuis er dan een nieuwe Outlander,die ook nog eens stukken voorde-liger is dan zijn voorganger!Autoplus kreeg van Mitsubishi-dealer Van Veldhuizen de 2.0 2WDIntro Edition-uitvoering mee enprobeerde ‘m onder barre winter-se omstandigheden stevig aan detand te voelen.

WijzigingenDe Mitsubishi Outlander is vernieuwd.Zes jaar na zijn introductie heeftMitsubishi Motors de populaireOutlander op diverse punten aange-past. Hierdoor is hij schoner en zui-niger, mede dankzij de geavanceer-de automaat-versies. De meest inhet oog springende verandering isde neus van de auto.

De vernieuwde Outlander is voorzienvan Mitsubishi’s Jet Fighter Nose.Deze onderstreept het onderschei-dende, krachtige en uitgebalanceerdeontwerp van de auto.

Het ruime en functionele interieurmaakte de Outlander tot Mitsubishi’sbelangrijkste speler in het D-segment.De ontwerpers zijn er in geslaagd hetinterieur op een nóg hoger peil tebrengen, zowel wat betreft functio-naliteit als uitstraling. Zo zijn er bij-voorbeeld hoogwaardige materialenuitgekozen voor het bekleden vano.a. dashboard en deurpanelen.

Intro EditionSpeciaal voor de introductie is deOutlander er tijdelijk als Intro Editionvoor € 28.999,-. Deze uitvoeringheeft standaard onder andere zilver-kleurige roofrails, automatischinklapbare buitenspiegels met LED-knipperlicht, chromen afwerkingraamstijl, grille omlijsting, dorpel en

achterklep, een regensensor, privacyglass en one-touch bediening voorhet omklappen van de 2e zitrij. Vooreen meerprijs van € 500,- is de IntroEdition tevens leverbaar met CVTmet schakelflippers aan het stuur.

Rij-eigenschappenDe Outlander 2.0 2WD kan wordengeleverd met een handgeschakeldevijfversnellingsbak of de nieuw ont-wikkelde CVT-automaat met 6 voor-geprogrammeerde standen. Normaal

heeft een CVT oneindig veel versnel-lingen, maar voor de liefhebber/-caravantrekker zijn er 6 standen gepro-grammeerd. Hiermee kan je doormiddel van de schakelflippers decaravan trekken met iets meer toeren.Inderdaad een stukje Neerlands trots,deze Continu Variabele Transmissie,waarmee ons testexemplaar is uitge-rust. De CVT-uitvoering is bijzonderbrandstof- en milieuvriendelijk met eenCO2-uitstoot van slechts 182 gr/km eneen gemiddeld verbruik van 7,7 l/100km, waardoor ‘ie een D-Label krijgt.Hoe werkt de CVT in de praktijk? Decombinatie van de CVT met de 2.0 litermotor, die 199 Nm koppel levert (nietecht veel voor z’n gewicht van 1470 kg),is geen gelukkige. De motor moet erbehoorlijk aan trekken en maaktdaarbij een vrij rauw geluid. Doe jegewoon normaal, dus broezen op con-stante snelheden met de cruise controlop 120 km/u, dan is het lekker com-fortabel en heerlijk ruim toeven in dezeOutlander. Wil je qua automaat tochwat meer, kies dan voor de SST-transmissie, een bak met een dubbele

koppeling. Jammer dat deze alleente verkrijgen is in combinatie met de2,2 liter DI-D. Over de rij-eigen-schappen van deze Outlander nietsdan lof, je hebt in de Outlander eerderhet idee in een stationwagon te zitten.Wat dat betreft is deze Outlandereen prima alternatief voor stationwa-gon-liefhebbers: Met de Outlanderkrijgen ze een stoerdere auto, metheel veel ruimte, zonder de nadelenvan een SUV, zoals het overhellenvan de carrosserie. Daar heeft dezeOutlander absoluut geen last van.Vanwege de weersomstandighedenhebben we op onze testbaan bijDIBO, helaas weinig potten kunnenbreken. Het was één grote glibber-partij met temperaturen van veronder nul en dan is het moeilijk sla-lommen kan ik u zeggen. Bovendien was het slipvlak afgesloten,zodat we ook van die capriolen geenverslag kunnen doen. Misschien een volgende keer?

Conclusie:Met een prijslijst die start bij € 26.999,-haal je met de vernieuwde Outlandereen auto in huis die een geloofwaardigalternatief is voor stationwagonlief-hebbers. Met name voor hen die opzoek zijn naar een stoere, met veelruimte gezegende wagen, die boven-dien ook nog eens zeer voordelig isgeprijsd. De vanafprijs ligt namelijk €3000,- lager dan voorheen. Daardoorzal ‘ie een breed koperspubliek kun-nen aanspreken. De vernieuwdeOutlander staat nú bij de dealer!

Voor een proefrit naar:Van VeldhuizenRostockweg 29723 HG GroningenT 050-5471111Verlengde Stationsweg 289471 PL ZuidlarenT 050-4091307

Specificaties:Mitsubishi Outlander2.0 2WD Intro Edition

T E S T M i t s u b i s h i O u t l a n d e r 5Jaargang 9 - Januari-editie Groningen 2010

BenzinemotorViercilinder in lijn 16V DOHCcilinderinhoud: 1.998 cm3

max. vermogen.: 108 kW/147 pk bij 6.000 tpmmax. koppel: 199 Nm/4200 tpmEmissie-niveau: Euro-4

TransmissieCVT met sports mode Voorwielaandrijving

BesturingTandheugelbesturing bekrachtigd

Remmenvóór geventileerde schijvenachter schijfremmen met geïntegreerdehandremtrommel ABS met EBDHSA (Hill Start Assist systeem)ASC (Active Stability Control)ATC (Active Traction Control)

Maten en gewichtenl x b x h: 4665 x 1800 x 1680 mm(met roofrails: 1720 mm)wielbasis: 2670 mmspoorbreedte v/a: 1540 mmtankinhoud: 60 literinhoud bagageruimte: 774-1691 literkentekengewicht: 1470 kg

Prestatiestopsnelheid: 180 km/u*acceleratie: 0-100 km/u in 12,2 sec*

Brandstofverbruik en uitstootGem. verbruik: 1 op 13*CO2-emissie: 182 g/kmD-Label

Wielen en banden16” lichtmetalen velgen met 215/55R16 banden

PrijzenPrijs instapversie: € 26.999,-Prijs testauto: € 29.499,-

* = fabrieksopgave

Tekst: Evert Flapper Fotografie: Mark Pijl

BEKIJK DE MOVIE!Ga naar www.autoplusonline.nl

- stoere uitstraling- rijk uitgevoerde standaardpakket- uitstekend rijcomfort

- CVT-automaat

+

NIEUWE OUTLANDERnu nóg voordeliger!

Restyle & Paint Express voor alle kleine schadesSpecialist in uitdeuken zonder spuiten en smart repairs

U kunt vrijblijvend langskomen aan de Ketellapperstraat 3A te Assen.

www.restylecenter.nl

Tel: 0651893933

Vanafprijs ligt € 3000 lager dan voorheen!

Page 6: Autoplus Januari editie Groningen 2010

Van der Molen GroningenSontplein 1 (Molenpark) 9723 BZ 050 588 56 00 www.kia-groningen.nl

Garagebedrijf Weesepoel B.V.TEN BOER Bedrijvenweg 8 9791 DE 050 30 21 600 www.kia-tenboer.nl

Page 7: Autoplus Januari editie Groningen 2010

Op 30 december 2009 was defeestelijke prijsuitreiking bij Vuur-werkland Hoogkerk, waar de driegelukkige prijswinnaars hun prij-zen in ontvangst mochten nemen.Onze lezers hadden dit keer nietzo veel tijd om hun oplossing in testuren, aangezien de prijzenbestonden uit verschillende vuur-werkpakketten, die vóór 31december moesten worden uitge-reikt, zodat ze er het nieuwe jaarfeestelijk mee konden begroeten.

Tekst en foto’s: Evert Flapper

Opel Rekord P1De goede oplossing moest een OpelRekord P1 zijn. Deze prachtige old-timer is nog steeds te bewonderen inde showroom bij OldtimercentrumTimmer in Hoogkerk. Het is eenexemplaar uit juni 1959 met 71.000kilometers op de teller. De letter Pstaat voor Panorama en slaat op depanoramische voor- en achterruit diein de hoeken rondgebogen was.Optisch een zeer fraai detail, maar

praktisch gezien leverde het voormenig eigenaar van een P1 bij het in-en uitstappen, regelmatig gevloekop als ze hun knieën weer eensbezeerden tegen de voorruit. Het cijfer1 geeft aan dat dit het eerste model is.De P1 heeft een 1.680 cc 4-cilinder

motor met een topsnelheid van rondde 130 km/u. Hij werd geproduceerdvan 1958 tot 1962. Uiteraard zijn erboeken volgeschreven over de OpelRekord, in die tijd een heel populaireauto wat verklaart waarom er maarliefst ruim 780.000 exemplaren van zijn

geproduceerd. Veel mensen stuurdenals oplossing Opel Olympia in en datblijkt helemaal te kloppen. Hoewel deOlympia een uitgeklede versie wasvan de “gewone Rekord”, zónder dechromen sierlijsten om de ramen ende prachtig gebogen chromen sier-lijsten over de beide zijkanten van decarrosserie, staat deze Opel wél als“Olympia” bij de RDW geregistreerd!

De prijswinnaarsZoals gezegd de prijzen bestonden uitvuurwerkpakketten. De winnaar van de1e prijs, de heer H. Meijer uit Veendam,kreeg een Blackbox t.w.v. € 65,-. De2e prijswinnaar, de heer P. Neinhuis uitZuidhorn, mocht een Lidubox t.w.v.€ 37,50 in ontvangst nemen. Tot slotde heer R.J. Mulder uit Groningen,winnaar van de 3e prijs, kreeg eenmeterpakket t.w.v. € 27,-. Al dezevuurwerkpakketten werden ons terbeschikking gesteld door Erik Giezenvan Vuurwerkland in Hoogkerk,waarvoor nogmaals onze dank!

Wij willen alle prijswinnaars nog-maals van harte feliciteren methun prijzen en hopen dat ze er tij-dens de jaarwisseling van hebbengenoten.

7Jaargang 9 - Januari-editie Groningen 2010

Prijsuitreiking bij Vuurwerkland Hoogkerk

v.l.n.r.: de heer R J. Mulder, Erik Giezen, Peter Neinhuis en Harm Meijer.

Kia Motors Europe viert het beginvan het nieuwe jaar met debekendmaking dat iedere nieuweKia nu met een garantietermijn vanzeven jaar wordt verkocht. Eengarantietermijn van zeven jaar isuniek in de autobranche. Met dezeuitgebreide garantiebepalingenmaakt Kia haar slogan ‘The Power toSurprise’ weer eens volledig waar.

In navolging op het succes van deunieke en innovatieve Kia-garantievan zeven jaar, die voor het eersteind 2006 werd geïntroduceerd voorde in Europa geproduceerde Kiacee’d en Sportage, biedt Kia Motors

Europe nu een identieke garantievan 7 jaar of 150.000 kilometer aanop alle modellen, van de populaire,kleine Picanto tot de ‘top of the line’Kia Sorento SUV.

“Wij hebben onze intentie kenbaargemaakt om in de automobielsectorde wereldleider te worden op hetgebied van klantentevredenheid enonze nieuwe garantie van zeven jaarvoor alle modellen is een belangrijkestap om die doelstelling te verwe-zenlijken. De garantietermijn van

zeven jaar zal ongetwijfeld het show-roombezoek bij onze dealers vergro-ten en onze verkoopaantallen in2010 en de jaren erna verder verho-gen,” zegt Paul Philpott, ChiefOperating Officer van Kia MotorsEurope.

De nieuwe garantietermijn van zevenjaar zal van toepassing zijn op alleauto’s die na 1 januari 2010 inEuropa worden verkocht en geregi-streerd. De uitgebreide, nieuwe Kia-garantie van zeven jaar is een uitge-

breide fabrieksgarantie en dekt devolledige auto tot maximaal zevenjaar, zonder kilometerbeperkinggedurende de eerste drie jaar, of intotaal 150.000 kilometer.

Een groot voordeel van de nieuwegarantie van zeven jaar is voor deklant, naast het vertrouwenwekkendgevoel, dat de garantie overdraag-baar is aan volgende eigenaren vande auto. Bepaalde criteria zullen vantoepassing zijn en de normale slijta-gedelen, zoals banden, remblokkenen koppelingsplaten zijn uitgeslotenvan garantiedekking.

“De nieuwe Kia-garantie van zevenjaar is eenvoudigweg de langstdurendeen beste garantie die momenteel aanwelke auto dan ook in Europa wordtverleend. Daardoor kan iedere Kia-eigenaar genieten van zorgenvrijautorijden gedurende een lange tijd,met de toegevoegde waarde vaneen hogere prijs wanneer de autowordt ingeruild of verkocht,” conclu-deert Philpott.

Nu zeven jaar garantie voor iedere Kia in Europa

Op 13 januari jl. was de feestelijkeprijsuitreiking bij Saturn in Groningen,waar de gelukkige prijswinnaars hunprijzen in ontvangst mochten nemen.Op de Kerstpuzzel-prijsvraag in dedecember-editie kregen we vele hon-derden goede reacties binnen. Dankvoor al uw nieuwjaarswensen!

Tekst en foto’s: Evert Flapper

Veel voorspoed en gelukDe goede oplossing van de Kerstpuzzelmoest onze Nieuwjaarswens zijn endie wens kregen we zoals gezegdveelvuldig binnen. De eerlijkheidgebiedt te zeggen dat er een paarfoutjes in de puzzel geslopen waren.De oplossing van 20 moest sneeuw-ketting zijn, maar dan hield je 4 vak-jes over. Ook in 11 zat een foutje: deoplossing moest zijn skikoffer endaar stond het groene vakje ver-keerd geplaatst om de “o” te krijgen.Onze welgemeende excuses! Maarde rechtgeaarde puzzelaars kwamendesondanks toch tot de goedeoplossing, te weten: VEEL VOOR-SPOED EN GELUK

De prijswinnaarsDe winnaar van de 1e prijs, DianaTepper uit Groningen, kreeg een JVCAutoradio t.w.v. € 111,-. De 2e prijs-winnaar, Piet Dilling uit Veendam,mocht een Philips DVD-speler t.w.v.€ 59,- in ontvangst nemen. Tot slotRosita Sloot uit Haren, de winnaresvan de 3e prijs, kon helaas niet aan-wezig zijn, maar heeft haar prijs, een

Difrnce MP4-speler t.w.v. € 39,-later zelf opgehaald bij Saturn, dieons alle prachtige prijzen terbeschikking had gesteld, waarvoornogmaals dank!

Wij willen alle prijswinnaars nog-maals van harte feliciteren methun prijzen en hopen dat ze erveel plezier aan zullen beleven.

v.l.n.r.: Diana Tepper, Piet Dilling en echtgenote Alie Hut. De derde prijswinnaar, RositaSloot was helaas afwezig. Zij heeft haar prijs later zelf opgehaald aan de balie bij Saturn.

Prijsuitreiking bij Saturn!

W W W . H U U R K O O P C V K E T E L . N LV o o r a l s k o p e n e v e n n i e t u i t k o m t !

Oplossing Kerstpuzzel 2009

1. navigatiesysteem2. antivries3. helling4. slot5. veiligheidsvestje6. Autobahnvignet7. Skoda8. rijbewijs9. stau10. poepen

11. skikoffer12. polizei13. verbanddoos14. winterband15. wegenkaart16. dertig17. startkabels18. latten19. gipsvlucht20. sneeuwketting

Page 8: Autoplus Januari editie Groningen 2010

SNEEUW!

Antislipcursus

WIJ ZIJN VERHUIZD!

WIJ NODIGEN U VAN HARTE UIT OM ONS TEBEZOEKEN OP ONS NIEUWE ADRES:

Handelsweg 19b , 9404 TK NoordhornT 0594-502433

www.freddyvanderveen.nl

WWW.BELDIBO.NLTel: 0591-677571

GARAGE BAKKER ULRUM B.V • Onderhoud & APK voor alle personen-

en alle bedrijfswagens• Ruitservice vervangen of repareren• Schaderegeling• 24 uurs Pinpas tankstation

met hoge kortingen

Noorderstraat 17TEL: 0595-405060b.g.g. 06-10693118

VW Golf, bj. 2008, 30750 km. Renault Clio, bj. 2006, 21000 km.

Ford Fiesta, bj. 2003, 49035 km. Hyundai Santa Fe, 4x4 D, 65000 km.

Ford Ka, bj. 2006, 26000 km. VW Golf, bj 1999, 101566 km.

€ 19.250,-€ 9.750,-

€ 7.099,- € 26.500,- ex.

€ 8.475,-

1.6 16V SPORT KA

€ 5.999,-

WWW.BAKKERULRUM.NL

AUTOMAAT

125 pk

‘s Morgens beginnen......‘s middags geslaagd!

www.in1dagjeaanhangerrijbewijs.nlHet laatste autonieuws leest u op www.autoplusonline.nl

www.autoplusonline.nl

Page 9: Autoplus Januari editie Groningen 2010

9Jaargang 9 - Januari-editie Groningen 2010

VOOR FILMPJES EN HET LAATSTE AUTONIEUWS: WWW.AUTOPLUSONLINE.NL ALTIJD UP-TO-DATE

Ford toont een niet aflatende inzetom haar complete modelreekscontinu schoner en zuiniger temaken. Die inspanningen hebbeninmiddels geresulteerd in het feitdat maar liefst 90% van alle in2009 in Nederland verkochte Fordpersonenauto´s een groen ener-gielabel draagt. Naast de regulieremodellen biedt Ford de extra zui-nige ECOnetic dieselmodellen, metals koploper de Fiesta ECOneticmet een gemiddelde CO2-uitstootvan slechts 98 gram per kilometer,en de Flexifuel modellen die opbio-brandstof (E85) kunnen rijden.Ford Nederland breidt het gammavan extra duurzame uitvoeringennu uit met een groot aantal LPG-en CNG-varianten.

LPGLPG (Liquified Petroleum Gas)behoort tot de autobrandstoffendie het minst belastend zijn voorhet milieu en heeft een aantal bij-zondere eigenschappen. LPGheeft bijvoorbeeld een hogeroctaangetal (meer dan 100 RON)dan superbenzine (98 RON) enEuro loodvrij (95 RON). Dankzij dithogere octaangetal komt autogasgelijkmatiger tot ontbranding. LPGverbrandt bijna zonder afvalstoffenen is dus schoner. Dit komt omdathet een laag zwavelgehalte heeften, in tegenstelling tot anderebrandstoffen, geen extra toevoe-gingen nodig heeft. Rijden op LPGleidt tot tevens tot een afname vande uitstoot van CO2 tot wel 10% invergelijking met het rijden op ben-zine. LPG is derhalve minder scha-delijk voor het milieu en heeft ooknog eens zeer gunstige literprijs.

4 Ford modellen nu verkrijgbaarmet af-fabriek LPG-installatieDe Ford Fiesta, Focus, C-MAX enMondeo zijn vanaf heden beschik-baar met een af-fabriek LPG-installatie. De LPG tanks wordengemonteerd in de uitsparing voor hetreservewiel, waardoor de originele

benzinetank volledig behoudenblijft. Dit heeft een gunstig effectop de actieradius. Zo heeft de Fiesta 1.4 16v met eenbenzinetank van 45 liter en eenLPG tank van 42 liter een actieradi-us van in totaal maar liefst 1.200kilometer.

Ford Mondeo Flexifuel met LPG-in-stallatie - 3 brandstoffen in 1 auto!De LPG-uitvoering van de FordMondeo is gebaseerd op de Flexifueluitvoering, die zowel op regulierebenzine als bio-ethanol kan rijden. Opelke mengverhouding tot E85 (dat wilzeggen maximaal 85% bio-ethanol

en 15% benzine) kan gereden worden.Indien voorzien van de nieuwe af-fabriek LPG-installatie is dezeMondeo geschikt voor maar liefst3 verschillende brandstofsoorten.

De LPG-installaties zijn leverbaarop alle carrosserievarianten, metuitzondering van de Focus 4-deurssedan. Alle Ford LPG-modellenbeschikken over een G3-erken-ning, wat betekent dat deze in derelatief gunstige G3-klasse vallenvoor de motorrijtuigenbelasting.

De LPG tank van de Fiesta heefteen inhoud van 42 liter. De Focusen C-MAX beschikken over eenLPG tank met een inhoud van 53liter. De LPG tank van de Mondeohatchback en sedan bedraagt 61liter en die van de Wagon 50 liter.

CNGVan de fossiele brandstoffen is CNG(aardgas) de schoonste soort. Rijdenop deze brandstof reduceert de uit-stoot van CO2 met maximaal 25% enbrengt de uitstoot van fijnstof en stik-stofoxiden zelfs terug tot nagenoeg nul.Aardgas kan dus bijdragen tot duur-zame mobiliteit en een beter leefkli-maat. Bovendien is het in grote hoeveel-heden voorradig, ook in Nederland.

3 Ford modellen nu verkrijgbaarmet af-fabriek CNG-installatieFord introduceert 3 Ford modellenmet een af-fabriek CNG-installatie.

Deze CNG uitvoeringen van de FordFocus, C-MAX en Transit onder-scheiden zich van de meeste andereCNG modellen vanwege het feit datze ook met een volwaardige benzine-tank zijn uitgerust. Dit heeft een gun-stig effect op de actieradius. De CNG-installaties voor de Focus zijn lever-baar op de 3-deurs en 5-deurs hatch-back. De CNG tank van de Focus enC-MAX heeft een capaciteit van 17kilogram en die van de Transit maxi-maal 28 kilogram, afhankelijk van demanier van inbouw.

Hans Schep, Algemeen Directeur vanFord Nederland: “Met de toevoegingvan de nieuwe Ford LPG- en CNG-uitvoeringen aan ons al uitgebreidegamma van duurzame modellen,vergroten wij niet alleen de keuze inFord´s die kunnen rijden op alterna-tieve brandstoffen, maar bieden wijook een ´one-stop-shop´ voor klan-ten die een auto op LPG of CNG wil-len rijden. Onze klanten hoeven nietvoor een derde partij te kiezen voorde (achteraf-)installatie en kunnenaltijd terecht bij de Ford dealer voorreparaties en onderhoud. Dat maaktde keuze voor een duurzame Fordop LPG of CNG extra aantrekkelijk.”

Informatie over de prijzen? Ga dan naar Boerhof! Helsingborgweg 6, Groningen T 050-5411552De Vosholen 109, Sappemeer T 0598-361700

Ford introduceert 4 LPG- en 3 CNG modellen!

De 3 Ford CNG modellen:Model Motor Brandstof EnergielabelFocus 2.0 16v (91kW/123pk) benzine/CNG BC-MAX 2.0 16v (91kW/123pk) benzine/CNG B Transit 2.3 16v (103kW/140pk) benzine/CNG n.v.t.

De 4 Ford LPG modellen:Model Motor Brandstof EnergielabelFiesta 1.4 16v (68kW/92pk) benzine/LPG AFocus 2.0 16v (103kW/140pk) benzine/LPG AC-MAX 2.0 16v (103kW/140pk) benzine/LPG BMondeo 2.0 16v (104kW/141pk) ethanol/benzine/LPG A

7 Ford modellen nu leverbaar met´af-fabriek´ LPG- of CNG-installaties

Mondeo Flexifuel/LPG rijdt op driebrandstoffen: benzine, bio-ethanol

én LPG

Page 10: Autoplus Januari editie Groningen 2010

www.unive.nl/slimrijden

Univé SlimRijden betekent:

een spiksplinternieuwe Opel voor de deur

vaste lage maandlasten (incl. verzekering, wegenbelasting,

pechhulp met vervangende auto)

geen afschrijvingskosten (waardevermindering)

geen onderhoudskosten en kosten APK

uw spaargeld blijft op de bank

uw gebruikte huidige auto verkopen en bedrag zelf houden

extra: gratis NS Voordeelurenabonnement

nieuwe Opel Agila, Corsa of Meriva naar keuze

na vier jaar weer… een splinternieuwe Opel voor de deur!

Univé introduceert: Univé SlimRijden

Univé Noord Nederland Zonnelaan 2679742 BG GRONINGENT (050) 57 17 377

Univé SlimRijden betekent supervoordelig rijden tegen vastelage maandlasten in een splinternieuwe Opel. Hoe dat kan?Neem contact op met Univé Noord-Nederland, telefoon(050) 5717377 voor het maken van een afspraak of ga naarwww.unive.nl/slimrijden of via [email protected]

Binnenkort is er weer een info-avond bij Univé Noord-Nederlandaan de Zonnelaan in Groningen. Bel (050) 57 17 377 voor meer info.

Linneman Opticiens

Oosterstraat 3

9711 NN Groningen

T (050) 313 41 89

Linneman Opticiens

Zuiderweg 20

9745 AD Hoogkerk

T (050) 313 41 89

Page 11: Autoplus Januari editie Groningen 2010

Soms zou je willen dat je over eeningenieus apparaat kon beschikkenom ‘s nachts meer te kunnen zien.Vooral bij het autorijden in hetdonker hebben veel mensen last vaneen onzeker gevoel omdat ze minderscherp zien dan overdag. Autoplushoofdredacteur en testpiloot EvertFlapper, zelf brildrager, is zo iemand.Ook hij heeft dit probleem. Maarsinds kort is er wat aan te doen. Hijging hiervoor op consult bij HenkLinneman van Linneman Opticiensin Hoogkerk en doet hieronder ver-slag van zijn ervaringen met de revo-lutionaire i.Scription® technologie.Een compleet nieuwe wereld gingvoor ‘m open!

Tekst en foto’s: Evert Flapper

Revolutionair apparaatHoe komt het dat je bij het autorijden inhet donker minder scherp ziet dan over-dag? Dat komt doordat de pupil in het

donker groter wordt waardoor er min-der scherptediepte ontstaat en veelkleine ongecorrigeerde oogfouteneen grotere rol gaan spelen. Om depersoonlijke nachtzicht situatie tekunnen bepalen heeft ZEISS eenrevolutionair apparaat op de marktgebracht dat van elk individueel oogkan constateren hoe het kijkt in hetdonker. Deze volledig geautomati-seerde ZEISS nachtzichtmetingduurt slechts enkele seconden engeeft direct een analyse van demeting. Aan de hand van deze ana-lyse, die in mijn geval wel een 20minuten duurde, krijg ik een advieshoe de problemen opgelost kunnenworden met de speciale brillengla-zen. De analyse van Henk Linnemangaat trouwens heel ver.... Henk konaan het ontbreken van de samen-werking van mijn ogen zelfs zien datmijn moeder, 76 jaar inmiddels, in1958 aan mij een zware bevallingheeft gehad. Klopt helemaal!

En hij zag nog meer. Zonder op dedetails in te willen gaan, veel vanmijn lichamelijke klachten uit hedenen verleden hebben voor eenbelangrijk deel te maken met allerleiafwijkingen aan mijn ogen! Veel vanvroeger niet te plaatsen puzzelstuk-jes vielen nu helemaal op z’n plaats.Een wonderlijke ervaring!

Hoe werkt het?Terug naar het revolutionaire appa-raat. Hoe werkt het? Carl ZEISS Visionheeft hiervoor de speciale i.Scription®

technologie ontwikkeld. Deze tech-nologie baseert zich op het ZEISSi.Profiler® meetsysteem dat ontwikkeldis om een exact profiel van uw ogen opte stellen. Er wordt als het ware een‘vingerafdruk’ van uw ogen gemaaktom uw persoonlijke behoeften op tesporen. Er worden 1500 meetpuntengebruikt om een exact profiel van uwoog te bepalen. Zelfs de kleinsteafwijkingen van het oog worden

elektronisch opgemeten en in kaartgebracht. Geel stemt overeen metde ideale vorm van het oog. Deandere kleuren tonen exact waar hetoog afwijkt van de norm. Normaalwordt uw oog alleen gemeten meteen kleine pupilopening. Bij de spe-ciale i.Scription® oogmeting wordenalle relevante oogfouten ook geme-ten bij een grote pupilopening!

Uiterst nauwkeurigGebaseerd op ieders persoonlijk visu-eel profiel, ontwikkelt ZEISS een brillen-glas dat perfect overeenstemt met jeoog. Door een uiterst nauwkeurig pro-ductieproces worden je brillenglazenaccuraat geslepen tot op 1/100 diop-trie. Geen enkel ander brillenglas wordtgemaakt met dit niveau van precisie!

Wat is het resultaat?Met i.Scripion® brillenglazen zie je inde schemering en ‘s nachts contras-ten veel beter en worden vervelende

reflecties en lichtkringen (halo’s) flinkverminderd. Met al deze extra detailsleeft de wereld om je heen veel meer.Een scherper en meer ontspannenzicht, dat resulteert in meer veilig-heid bijvoorbeeld tijdens het autorij-den. Na de oogmeting liet Henk mijhet verschil zien tussen zicht met‘gewone’ brillenglazen en meti.Scription® glazen. Aangezien hetverschil in mijn geval zo significantwas, besloot ik subiet een montuuruit te zoeken, want ik kwam echt ineen compleet andere wereld terecht.

Dankbaar afscheid nemend vanHenk, weet ik nu één ding zeker: overeen paar weken zal het een stuk vei-liger zijn op ‘s lands wegen!

Voor meer informatie:Linneman OpticiensZuiderweg 209745 AD HoogkerkT 050-3134189Oosterstraat 39711 NN GroningenT 050-3134189

11Jaargang 9 - Januari-editie Groningen 2010

Beter nachtzicht met i.Scription® technologie!

VOOR FILMPJES EN HET LAATSTE AUTONIEUWS: WWW.AUTOPLUSONLINE.NL ALTIJD UP-TO-DATE

Iedereen die voordelig ‘nieuw’ wilrijden, kan nu profiteren van UnivéSlimRijden. Dit superslimme con-cept is afgelopen zomer ontwik-keld door Univé Noord-Nederland,samen met Opel en de NS. MetUnivé SlimRijden beschik je overeen van de nieuwste modellen vanOpel (Agila, Corsa en Meriva)tegen een relatief laag vast maan-delijks bedrag. Het enige dat jedaarna nog betaalt is de brand-stof.

Zo rijd je in een nieuwe Opel Agilavanaf slechts € 299,- per maand enin de allernieuwste Opel Corsa vanaf

€ 339,-. Wegenbelasting, verzeke-ring, garagekosten, pechhulp, eenvervangende auto, alles zit bij hetbedrag in. Het vaste maandbedrag islager dan de afschrijvingskosten (dewaardevermindering van je auto) dieje anders maandelijks kwijt zou zijn.Bovendien ontvang je bij UnivéSlimRijden een gratis NS voordeel-urenkaart, ook nog eens goed voorhet milieu... En na vier jaar ruil je deOpel in voor weer een nieuw exem-plaar. Je rijdt dus altijd nieuw en zon-der zorgen!

Senior adviseur Marieke Smit woontin Assen en werkt in Groningen: ‘Danheb je een betrouwbare auto nodig

die je niet in de steek laat. Maar jarensparen voor een nieuwe auto is ookzo eens wat. En liever houd ik watspaargeld op de bank. Er zijn zoveelandere leuke dingen mee te doen.Een reservepotje achter de hand isnatuurlijk ook een fijn gevoel’.

Toen Marieke hoorde van UnivéSlimRijden hoefde zij niet lang na tedenken. Inmiddels is zij de trotseeigenares van een fraaie spiksplin-ternieuwe Opel Corsa. ‘Ik was ver-baasd toen ik zag wat voor mooienieuwe auto dat is. En ook verder zieik alleen maar voordelen. Met mijnvorige auto’s was ik elk jaar toch weleen flink bedrag kwijt aan de garage.Terwijl dat toch zeker geen oude bar-rels waren.

Nu rijd ik heerlijk in mijn nieuwe Opelen mijn spaargeld blijft netjes op debank. Dat is zelfs meer geworden, wanthet bedrag dat ik via Marktplaatsvoor mijn ‘oude’ auto ontving, heb iker direct bij opgezet!’. Inmiddelshebben meer mensen de voordelenvan Univé SlimRijden ontdekt. Zostapte ook een ouder echtpaar directin, voortaan fijn op weg naar de kin-deren in een veilige nieuwe auto. Eennieuwe auto zonder geld te lenen ofje spaargeld aan te spreken? Het lijktbijna te mooi om waar te zijn.

Toch is het zo. Maar natuurlijk gaatUnivé niet over één nacht ijs. Eerstbekijkt Univé samen met u of demaandelijkse kosten geen probleemzijn en of u geen (hoge) BKR-schuldenheeft. Maar dan is ook alles geregeld.

Wilt u meer weten over UnivéSlimRijden? Binnenkort houdt UnivéNoord-Nederland in Groningen weereen informatie-avond. De datum staatnog niet vast, maar wanneer u geïn-teresseerd bent, kunt u contact metons opnemen via www.unive.nl/slim-rijden of via [email protected] de datum bekend is, krijgt ubericht van ons. Tijdens deze avondkunt u spreken met de UnivéSlimrijden adviseur en met een ver-tegenwoordiger van Opel.

Natuurlijk kunt u diezelfde avond aleen proefrit maken met een van denieuwe Opels!

Voor meer informatie:Univé Noord NederlandZonnelaan 2679742 BG GroningenT (050) 57 17 377www.unive.nl/slimrijden

‘Je kunt gelijk instappen!’

Marieke Smit kiest voor Univé SlimRijden

Page 12: Autoplus Januari editie Groningen 2010

BMW heeft het design van de 3 SerieCoupé en de 3 Serie Cabrio spor-tiever gemaakt. Daarnaast is deBMW 3 Serie voorzien van nieuwemotoren. De drie nieuwe kracht-bronnen kenmerken zich door eenverder verbeterde efficiency: bij eengelijk of hoger prestatiepotentieelliggen brandstofverbruik en CO2-uitstoot juist lager. In maart zijn denieuwe motoren en de vernieuwdeBMW 3 Serie Coupé en Cabrio inNederland leverbaar.

Het gewijzigde design betreft met namede voorzijde. Het meest opvallend is devoorbumper met een nieuwe, driedeligeluchtinlaat over de volle breedte van deauto met in de uiterste hoeken ervangeïntegreerde mistlampen. De kop-lampen hebben voortaan een scherpe-re vorm en zijn nu ook voorzien van deBMW typische ‘wenkbrauwen’. Verderis de bekende dubbele nierengrille metverchroomde rand breder geworden.Andere nieuwe designelementen heb-ben betrekking op de nu van LED-techniek voorziene achterlichten, nieu-we buitenspiegels en een extra detail-lijn in de achterbumper. Deze aan-passingen onthullen nog iets meer vanhet sportieve karakter van de beideBMW’s. Door de veranderingen is detotale lengte met bijna drie centimeter

toegenomen. Hierdoor hebben de 3Serie Coupé en de 3 Serie Cabrio eeniets slanker, gestrekt en daarmee dyna-mischer profiel. Daarbij is de voet-gangersveiligheid toegenomen doorextra centimeters aan de voorzijde.

Nieuwe motorenDe sportievere lijn van het duo is eenbelofte die ingelost wordt door nieuwemotoren. De 335ibenzinemotor metzes cilinders in lijn is compleet nieuwontwikkeld. In het nieuwe blok wordenTwinPower Turbo Technology, HighPrecision Injection en VALVETRONICkleptiming gecombineerd. Het ver-mogen en koppel van de 335i zijn on-veranderd ten opzichte van de vorigemotor (225 kW (306 pk) - 400 Nm). Datgeldt niet voor het verbruik en de CO2-emissie. De coupé laat een gemiddeldverbruik noteren van 8,4 liter benzineper 100 kilometer, de cabriolet komtop 8,8 liter. Resultaat is een CO2 -uit-stoot van respectievelijk 196 en 205gram per kilometer. Ook is er nieuwsaan het dieselfront. Zowel de 325d als de 320d is ver-nieuwd. De 325d is dankzij een turbomet variabele geometrie goed voor 150kW (204 pk) en een koppel van 430 Nm.Toch gaat er elke honderd kilometer

maar 5,7 liter diesel door de brandstof-leidingen van de 3 Serie Coupé (Cabrio:6,1 liter). De nieuwe 320d levert voort-aan iets meer vermogen (135 kW(184pk) en een volle 30 Nm meer koppel(maximaal 380 Nm) dan zijn voorgan-ger. Het verbruik is opmerkelijk laagmet 4,7 liter diesel per honderd kilo-meter voor de 3 Serie Coupé en 5,1liter voor de 3 Serie Cabrio. Dat komtneer op een CO2-emissie van respec-tievelijk 125 en 135 gram per kilometer.

Standaard zijn de motoren gekop-peld aan een handbediende zesbak,uitgezonderd de 325d met zestraps-automaat. De zeventraps DCT metdubbele koppeling is beschikbaarvoor de 335i en 325d. Deze trans-missie zorgt voor een snellere acce-leratie bij gelijke cijfers voor verbruiken emissie. Daarnaast zijn alle car-rosserievarianten optioneel leverbaarmet BMW xDrive, de intelligentevierwielaandrijving. Met de ver-nieuwde Coupe en Cabrio benadruktBMW nog eens de dynamiek en hetsucces van de 3 Serie.

Met de nieuwe motoren kan BMWbovendien haar voorsprong op het ge-bied van efficiency verder uitbouwen.

• Eerste plaats Audi in AutoMarxXimago- en merkenonderzoek

• Derde achtereenvolgendeoverwinning voor Audi

• Audi scoort hoog op imago,kwaliteit en technologie

Audi heeft voor het derde achter-eenvolgende jaar een eerste plaatsbehaald bij het jaarlijkse AutoMarxX-onderzoek. Dit onderzoek van deDuitse ADAC richt zich op hetimago en de kwaliteiten van deverschillende automerken. Dehoofdprijs, de Gele Engel, werddoor Audi-bestuursvoorzitterRupert Stadler in ontvangst geno-men. Hij benadrukte dat deze tro-fee het resultaat is van teamwork.

Het AutoMarxX-onderzoek van deADAC is het meest uitgebreideDuitse instrument om de kracht enhet imago van automerken in beeldte brengen. Dit jaar werden in totaal33 merken beoordeeld op bijvoor-beeld imago, specifieke sterke pun-ten, klanttevredenheid, pechgevoe-ligheid, milieubewustzijn, veiligheiden productiekwaliteit. Audi scoordedaarbij over de gehele linie zeerhoog. Zo haalde Audi eerste plaat-sen bij de imagowaardering, kwaliteiten veiligheid.

Belangrijke innovatieAudi was in het AutoMarxX-onder-zoek niet alleen goed voor hogeklasseringen, het merk kreeg ookeen eervolle vermelding voor deboordcomputer met efficiencypro-gramma zoals die wordt toegepast inde Audi A4 en Audi A5. deAutoMarxX-jury stelde vast dat dezeboordcomputer tot de acht belang-rijkste innovaties van het afgelopenjaar behoort.

Volgens Rupert Stadler, bestuurs-voorzitter van Audi is de overwin-ning in het AutoMarxX-onderzoekhet resultaat van teamwork: “Meteen scherpe focus op de kracht énde oriëntering van ons merk zijnwe in staat gebleken om Audi suc-cesvol door de crisis te loodsen endaarbij onze positie duidelijk teversterken - een prestatie die tedanken is aan iedereen die bij Audiwerkt.”

12 Jaargang 9 - Januari-editie Groningen 2010

Audi beste automerk volgens ADAC

VOOR FILMPJES EN HET LAATSTE AUTONIEUWS: WWW.AUTOPLUSONLINE.NL ALTIJD UP-TO-DATE

Lotus Motorsport heeft de race-uitvoering van de Evora geïntrodu-ceerd, die dit jaar zal worden inge-zet voor de Evora Cup. De nieuw-ste Lotus racewagen zal aan hetpubliek worden gepresenteerd tij-dens de Autosport InternationalRacing Car show in Birmingham,UK, die op 14 januari haar deurenopende voor de bezoekers.

Willem van der Kooi van Van derKooi Sportscars uit Lochem enAmsterdam: “De Lotus Evora is eenalom geprezen sportwagen voor deopenbare weg, maar voorzien vanveel racetechnologie, waardoor eenongelooflijke handling en toonaange-vende prestaties zijn gegarandeerd.”

De Evora heeft een middenmotor,een high-tech, superstijf gelijmd alu-minium chassis en rondom een wiel-ophanging met dubbele wishbones.“Dankzij dit ontwerp is het eenvou-dig om van de straatversie een com-petitie-uitvoering te maken,” voegtVan der Kooi toe. De Evora Cupraceauto is ontwikkeld door LotusMotorsport en biedt zo’n hoog pres-tatieniveau dat de auto geschikt isom deel te nemen aan GT4-races.De Evora is gehomologeerd voordiverse nationale en internationaleraceklassen. De Evora Cup showcaris uitgevoerd in de kleur EpsomGreen met een Solar Yellow striping.Hij is bedoeld voor autosport ophoog niveau.

De Evora Cupracer wordt aangedre-ven door een nieuwe 4 liter V6 race-motor die meer dan 400 pk levert enis uitgerust met een dry sump sys-teem. Schakelen gebeurt met eenCima sequentiële zesversnellingsbakmet peddels aan het stuur. Hetkoetswerk is voorzien van een aero-dynamisch pakket dat is ontwikkelddoor Dallara en zorgt voor een grote-re downforce en een optimale koe-ling. De Evora Cupracer heeft ver-stelbare sportdempers en remklau-

wen met zes zuigers. Voor de rem-schijven is gebruik gemaakt van alu-minium. Willem van der Kooi: “Defilosofie van Lotus is ‘Performancethrough light weight’ en de EvoraCupracer weegt dan ook slechts1.200 kg en dat is 200 kilo lichter dande productieversie. Die gewichtsbe-sparing is gerealiseerd door het weg-laten van onderdelen die voor deautosport niet nodig zijn en doorgebruik te maken van speciale, licht-gewicht onderdelen.”

Claudio Berro, Director Motorsportbij Group Lotus, licht toe: “Lotusheeft een ongelooflijke geschiedenisop het gebied van uiterst competitie-ve sportwagens en wij willen dezetraditie voortzetten met de EvoraCupracer. Serieproductieauto’s vanLotus beschikken altijd al over veelautosport-DNA en onze auto’s zijndan ook prima geschikt voor auto-sportdoeleinden. Claudio Berro ver-volgt: “De Evora Cupracer is de eer-ste stap van Lotus Motorsport omeen vervolg te geven aan haar race-ambities. Ik kijk er naar uit om deEvora in actie te zien tijdens de LotusEvora Cup competitie en ik benopgetogen over de plannen voor2011, wanneer er een EuropeseEvora Cup-serie zal worden geïntro-duceerd.”

Op 16 en 17 oktober 2010 zal op hetcircuit van Donington Park een LotusFestival worden georganiseerd,

gevolgd door een Lotus Festival op21 en 22 november op het circuit vanVallelunga in Italië. Er is een prijzen-pot van 100.000 beschikbaar.Nadere gegevens over de LotusEvora Cup zullen op de komendeMotorshow van Genève wordenbekendgemaakt.

Geïnteresseerde coureurs kunnenhun belangstelling kenbaar makenop de Lotus Evora Cup website:http://www.lotusevoracup.com

Nieuwe motoren sterker, zuiniger en schoner

BMW presenteert vernieuwde 3 Serie Coupé en Cabrio

Lotus organiseert de Evora Cup

In de tweede week van 2010 werdvoor de 20e keer het Wrooom Eventgeorganiseerd, opgezet door Ferrarien Ducati, om de rijders voor het2010 seizoen (opnieuw) aan persen sponsors te presenteren. Deactiviteiten werden georganiseerdin de Italiaanse Dolomieten tijdensde 2010 Wrooom F1 & MotoGPInternational Press Ski Meeting inMadonna di Campiglio, vlakbijTrento. Uiteraard was ook Ferrari’snieuwste aanwinst, FernandoAlonso, present, geflankeerd doorFelipe Massa en Giancarlo Fisichella.

Naast de perspresentaties namen deFerrari- en Ducati-coureurs ook deelaan ski-wedstrijden, kartraces op hetijs en een ijsrace met Fiats Panda.

De Ducati MotoGP-coureurs en derijders van het Ferrari Formula 1team, aangevuld met Massa’s broerDudu, vochten op de laatste dagonderlinge duels uit op een bevrorenmeer. Eerst raceten zij met FiatsPanda, waarna zij vervolgens over-stapten in karts.

Ferrari’s Felipe Massa versloeg hetMotoGP-duo Casey Stoner en Haydenen won de finale van de Panda ijsraces,die in het bekende Italiaanse ski-resort als afsluiting van het Ferrari enDucati Wrooom media-event werdenverreden. Hayden was van start totfinish de snelste in de karts.

Ferrari’s nieuwe F1-rijder FernandoAlonso klasseerde zich in de FiatPanda als vierde terwijl hij tijdens dekartrace van de baan vloog.

Felipe Massa wint ijsrace

Page 13: Autoplus Januari editie Groningen 2010

13Jaargang 9 - Januari-editie Groningen 2010

Beste lezers,

Ik wil graag beginnen u een gezond,gelukkig en succesvol 2010 toe tewensen. Het is een eeuwenoudegewoonte om elkaar het beste tewensen na de jaarwisseling.

Maar gewoonten, ook in de auto-branche, veranderen de laatste tijdsnel. In 2009 is het wel duidelijkgeworden dat niets meer vanzelf-sprekend is. Bedrijven van somstientallen jaren oud en met eengoede reputatie gingen failliet of overin andere handen. Opel, inNederland decennia lang het ver-koopwonder, stond te koop en vananderen zoals de autofabrikant Saabis nog steeds onduidelijk of het merkover een aantal weken of maandennog wel bestaat.Wie had dat kunnenbedenken.

Aan de jaarlijks in Nederland ver-kochte aantallen nieuwe personen-auto’s van om en nabij de 500.000stuks is een abrupt einde gekomen.Ondanks stimulerende maatregelenvan de overheid (sloopregeling) ishet aantal nieuw verkochte auto’s in2009 historisch laag. De verkoop-aantallen van personen-en bedrijfs-auto’s zullen in 2010 naar verwach-ting vergelijkbaar zijn en dit is hetlaagste peil van de afgelopen 25 jaar.Dagelijks worden we geconfronteerdmet klanten die een bewusterekeuze maken voor hun nieuwe auto.Veel meer maakt de klant zijn keuzeop basis van rationele gronden zoalsmilieulabel, CO2 heffing, verbruik,fiscale bijtelling en maatschappelijkeacceptatie. Succes voor fabrikantenen dealers wordt dan ook bepaalddoor de snelheid waarmee zij opdeze veranderingen kunnen reage-ren. Een aantal fabrikanten kiestervoor om de motoren van hunauto’s zo milieuvriendelijk te maken,anderen stimuleren het gebruik vanaardgas en weer anderen zettengroot in op elektrische auto’s.

Dit betekent voor dealerbedrijven datzich kansen en bedreigingen voordoen. Voordeel voor de consument,maar een bedreiging voor het dealer-bedrijf is dat elektrische auto’s, zoalshet nu lijkt, veel minder onderhoudnodig hebben en dus zal op langeretermijn de omzet dalen. Anderzijdsdoen zich kansen voor zoals het ver-huren van grotere auto’s met eennormale brandstofmotor, immers deactieradius van een elektrische autozal ca. 200 kilometer bedragen, nietecht handig voor een vakantie metcaravan naar Spanje. Ook de functievan benzinestations, tegenwoordig albijna een supermarkt, zal veranderen.U tankt immers in de toekomst bij uvoor de deur thuis, op uw werk, of bijuw klant. Eén ding is wel duidelijk:autorijden zal definitief veranderen.Succes zal afhangen van de snelheidwaarop wij als autobranche hieropreageren. Daarom is het dagelijks vol-gen van de nieuwste ontwikkelingenin binnen- en buitenland een nieuwetaak geworden voor de moderneautomanager. Ondanks alle veranderingen heb ikalle vertrouwen in de toekomst vande autobranche.

Hans Hagenus, salesmanager Terwolde RenaultEmmen, Groningen, Hoogeveen, Roden, Veendam.

Column HagenusVan paardenkar tot aardgasbus,alle bedrijfswagenoplossingen bijTerwolde. Renault Terwolde opentop 29 januari de deuren van hetRenault PRO+ Center in Groningen.Hier zullen alle mogelijke bedrijfs-wagen oplossingen te zien zijn.Het Renault PRO+ Center richtzich op verkoop en onderhoud vanbedrijfswagens aan bedrijven inen om Groningen.

In de eerste plaats staat RenaultPRO+ voor brede dienstverlening,afgestemd op de wensen van hetmidden- en kleinbedrijf.

“Met het nieuwe label Renault PRO+kunnen we zakelijke klanten maxi-maal ondersteunen bij hun bedrijfs-voering,” zegt Erwin vos, Fleetsalesmanager bij het Renault PRO+Center. “We focussen met onzedienstverlening op continue mobili-teit van de klant. We garanderenmeer ruime mogelijkheden voor ver-vangend vervoer, langere openings-tijden, 24-uursservice en een haal-en brengservice bij onderhoud. Wehebben ook geïnvesteerd in eenzware hefbrug om voertuigen tot 7ton te kunnen onderhouden!”

Oplossingen voor zakelijke klantenRenault PRO+ is een nieuwe, inter-nationale formule van Renault. ElkRenault PRO+ Center heeft gekwali-ficeerd en deskundig personeel enpresenteert het complete gammaRenault-bedrijfswagens, inclusiefaccessoires en op- en ombouwpro-ducten. Ook voor leasing en finan-ciering kan de zakelijke klant terechtbij het Renault PRO+ Center.

Elk Renault PRO+ Center biedt:• Specialisatie in het verkopen en

onderhouden van bedrijfswagens• Verruimde openingstijden• Vervangend vervoer op maat• Een uitgebreid aanbod bedrijfs-

wagens, inclusief op- en ombouw• Een sales-offerte op maat

binnen 48 uur• Een technische diagnose binnen 1 uur• Haal- en brengservice

Een vast aanspreekpuntBij Terwolde hebben wij voor al uwzakelijke oplossingen een vast aan-spreekpunt. Erwin Vos (Vestigingen:Groningen, Roden en Veendam) enAndy Rietbroek (Vestigingen:Emmen en Hoogeveen).

Deze specialisten komen graag bij ulangs om al uw mobiliteitsvraagstuk-ken op te lossen, ongeacht deomvang van uw bedrijf of uw ver-voerscapaciteit. Zij adviseren u bijde aanschaf, aanvulling of vervan-ging van uw wagenpark. Dat geldtvoor alle Renault en Dacia modellen,zowel op geel als op grijs kenteken.

Voor meer informatie:Terwolde GroningenOdenseweg 1, GroningenT 050-5445711

Pro+?

VOOR FILMPJES EN HET LAATSTE AUTONIEUWS: WWW.AUTOPLUSONLINE.NL ALTIJD UP-TO-DATE

Een medewerker van tankstation deDikke Linde aan de A7 richtingHoogezand, één van de vele puntenwaar Autoplus ook gratis is te verkrij-gen, stuurde ons deze prachtige fotodie hij maakte toen er drie TractionAvants stonden te tanken richting eenoldtimer-evenement eind 2009. Mochtu meer weten over dit evenement ofherkent u een van de oldtimers opdeze foto, laat het ons gerust evenweten op: [email protected]

Lezersfoto

Mazda Motor Europe kende eenuitstekend einde van het jaar2009 met de verkoop van 17.800eenheden in december, een stij-ging van 9,4 % vergeleken metdezelfde maand in 2008. De vijfgrootste markten in Europascoorden voor de tweede maandop rij een groei met dubbele cij-fers, in totaal 64 %.

Groot-Brittannië leidde de dans meteen absoluut verkooprecord van4.700 eenheden in de laatste maandvan het jaar, een verbetering van264 %, wat ook een record in hetmarktaandeel in december ople-verde, dat geschat wordt op 3,2%. Over het gehele jaar kwamende verkopen in Groot-Brittannië uitop 49.500 eenheden, het op tweena beste jaar ooit.

Het marktaandeel over 2009 kwamuit op een absoluut record van(een voorlopig geschatte) 2,5 %.

Mazda deed het opnieuw goed inDuitsland, waar de KBA registratiesuitkwamen op 2.608 eenheden aanhet eind van december, een stijgingvan 4,7 % ten opzichte van decem-ber 2008. Een mooi einde van eenbijzonder goed jaar 2009 in degrootste markt van Mazda in Europa,waar totaal 60.032 nieuwe Mazda’swerden verkocht, een stijging van6,7 % vergeleken met 2008.

In Frankrijk stegen de verkopenvoor de tweede maand op rij eneindigden op 1.400 eenheden (+46%) en in Italië werden 1.100 een-heden verkocht (+54 %).

Nog drie andere landen noteerdenvoor de tweede maand op rij eenverkoopstijging: in Zwitserland ver-

Mazda sluit 2009 in Europa af metgestegen verkopen in december

kocht Mazda 760 eenheden in de-cember (+71%), Turkije behaalde hethoogste geschatte marktaandeelooit, 1,4 %, op basis van een ver-koopvolume van 390 eenheden(+42 %) en Zweden scoorde 280eenheden (+30 %).

Ook een goede decembermaand inNoorwegen met 250 eenheden(+41 %) en in Nederland met 202eenheden (+193 %), waar totaal4916 nieuwe Mazda’s werdenverkocht. En tot slot een verkoop-record in Slovenië met 80 eenhedenin december en het hoogste markt-aandeel ooit van Mazda Hongarijein december, geschat op 2,9 %.

Voor meer informatie:Terpstra GroningenRostockweg 49723 HG GroningenT 050-5474220www.mazdaterpstra.nl

Page 14: Autoplus Januari editie Groningen 2010

B E D R I J V E N P A R K L E E K S T E R H O U T

LORENTZPARK 6, 9351 VJ LEEKTEL.: (0594) 51 88 77 | FAX: (0594) 51 53 11

WWW.BUURSEMA.NL

BMWBMW SPECIALIST

Autobedrijf Buursema is opgericht per 1 jan 1996 en is een voortvloeisel van hetBMW dealerbedrijf in Leek, waar Dhr. Buursema bedrijfsleider was sinds deoprichting in 1981. Het bedrijf houdt zich uitsluitend bezig met de verkoop enreparatie van BMW automobielen. Ook de monteurs hebben jarenlange BMWervaring en zijn instaat alle problemen op te lossen mede dankzij onze uitgebreideapparatuur en werkplaatsuitrusting.

Ook kunt u bij ons een zoekopdracht plaatsen als we niet de occasion op voorraad hebben die deklant graag wil, eventueel halen we de auto uit Duitsland en regelen de invoer, kenteken en BPMvoor de klant. Voor garantie kan men kiezen uit twee mogelijkheden: - 1e 6 maandenBovaggarantie of 2e Verlengde garantie in combinatie met onderhouds- en reparatiecontract

Verkoop BMW occasions •Moderne werkplaatsVakkundig geschoold personeel • Originele BMW onderdelen en accessoiresOnderhoud reparatie alle modellen • Ruitschade reparatieAlarm en Airco inbouw SCM gecertificeerd • OnderhoudscontractenEventueel uw auto gehaald en terug gebracht • BovaglidUitsluitend Castrol oliën

SEAT AROSA 1.4I STELLABJ 2002 99.780km

€ 5.950,-

SEAT IBIZA 1.4-16V SBJ 2002 111.095km

€ 5.450,-

SEAT LEON 1.6-16V SPORTBJ 2002 113.212km

€ 7.450,-

SEAT IBIZA 1.2-12V STELLANW. MODEL BJ 2002 124.340km

€ 5.950,-

SEAT LEON 1.6-16V SIGNO!BJ 2001 112.080km

€ 6.950,-

VW GOLF 1.6-16V Comf.Line Edit.BJ 2001 121.126km

€ 6.950,-

HOMAN BEDUM

ALFA 159 Sportw. Distinct 1.9 JTDm 16VABS, Cr.Cntrl., Airco BJ 2002 91.932km

€ 19.950,-

HONDA HR-V Sport Pack 1.6i 16VAirco, Frontlader, Roofrack BJ 2002 120.757km

€ 8.750,-

Mercedes Vito Dubbelcabine 108 CDIAirbag, Get.Glas, LM Velg. BJ 2002 186.000km

€ 5.950,-

Ford Focus C-MAX First Edit. 1.8 88kwCentr. deurvrgr., Airco BJ 2004 105.915km

€ 11.750,-

MAZDA RX8 Renesis 192pk ChallengeGet.gl., Airco, Centr.deurvrgr. BJ 2004 79.738km

€ 14.950,-

Peugeot 307 Break N.W. model 1.6HDIF 16V Airco, ABS BJ 2006 147.816km

€ 12.950,-

HOMAN BEDUM

Kijk voor meer occasions op www.homanbedum.nl

Thedemastraat [email protected]

Leeg?

Ook voor het AKKU-Fitten (reviseren) van o.a. gereedschapsaccu’s, electrische fietsen,duiklampen, kruimelzuigers, scheerapparaten, maglite, maatwerk voor modelbouw,

noodverlichting-packs etc. etc

Florakade 92 (bij de Oostersluis/Damsterdiep) Tel. 050-3600384

www.accudokter.nl

Knap lastig als de accu leeg is !!Kom op tijd, dus voor het te laat is, met de wintersportvakantie voor de deur met uw auto accu, foto- & video-camera accu etc. naar de ACCUDOKTER !!!

Wij kunnen 99% van alle accu’s en batterijen leveren: van horloge batterij tot heftruckaccuen alles wat daartussen zit ! (ook al zegt men elders dat het niet meer leverbaar is) !!

��������������������������� ������

������������� ��� ��������������� !"� ��#�$ ��� %�&��'��

������������

�� ��������������������������

���������������������()*(

�+*,-*(

Rij-instructeur worden?Vanaf €140.- per maand.

In Assen en Zwolle

Taxi chauffeur worden?Opleiding binnen

1 maand afgerond. In Assen en Zwolle

Bel voor meer informatie06-81956291

www.cvnn .n l

GRATIS eerste gesprek Ons adres: Stationsstraat 4-6 9401 KX Assen

Bel even voor het maken van eenafspraak: 0592-338050

Strafrecht/Bestuursrecht

Rijbewijs kwijt?Dagvaarding voor de politierechter?Problemen met een vergunning?

www.advocatenkantoorknottenbelt.nl

Mèèr dan schadeherstel alleen

Openingstijden: maandag t/m vrijdag

van 07:45 - 17:15

Industrieweg 129765 BL Paterswoldetel: 050-3092516fax: 050-3095639

Email: [email protected]

Page 15: Autoplus Januari editie Groningen 2010

De Fiat Panda is tijdelijk verkrijg-baar in een bijzonder aantrekkelij-ke uitvoering, de Panda Presto.Het is een gelimiteerde editie, dieuitsluitend in Nederland verkrijg-baar is.

Hij is net zo praktisch en ruim alselke Panda, maar ziet er extra spor-tief uit! Het actiemodel is alleen ver-krijgbaar in combinatie met de 1.2benzinemotor, wat betekent dat erzestig paarden in het vooronder zit-ten met een verbruik van 5.0l/100 kmen de laagste gemiddelde CO2-uit-stoot van Europa, t.w. 119 gr/km.

Verder heeft hij de fraaie grijze kleurdie tot nu toe alleen leverbaar wasop de 100HP. Naast deze lakkleurzijn ook de stoelen en de tellers af-komstig van deze rappe superversie.

De Panda Presto is o.a. voorzien van:• Airconditioning• EcoDrive• Radio/cd-speler• Lederen stuurwiel• Sportstoelen• 14-inch lichtmetalen velgen• Achterspoiler• Mistlampen• Sportieve striping• Getinte zij- en achterramen

Presto, presto...Wees er wel snel bij, want de Presto iser slechts in een gelimiteerde oplage!

De prijzen van deze exclusieve, spor-tieve Presto? € 10.295,- Maar......... dankzij EcoDrive krijgt u€ 500,- korting en met een slooppremievan € 1000 kun je ‘m al ophalen voor€ 8.795,-!!!

Bij Autobedrijf Bockhoudt, de nieu-we Fiat- en Lancia-dealer voorGroningen e.o., staat trouwens opdit moment een ruime voorraad‘gewone’ Panda’s met veel voordeel!

Meer informatie? Ga dan snel naar: Autobedrijf Bockhoudt B.V.Rostockweg 9, GroningenT 050-5771023

15Jaargang 9 - Januari-editie Groningen 2010

Autoplus is een uitgave van:Plus Uitgevers en verschijnt 11 x per jaar

Advertentie-exploitatie Autoplus:Media-adviseur: Peter WolmaBladmanager: Anne HoekstraT 050-5492112

Redactie:Drs. E.F. Flapper, hoofdredacteurT 050-5492112

Redactieadres Autoplus:Akeleiweg 2009731 JD GroningenT 050-5492112F 050-5499202E [email protected]: www.autoplusonline.nl

Vormgeving:Mark Pijl

Verspreiding:Netwerk VSP, Utrecht

Verspreidingsgebied:Autoplus wordt huis-aan-huis verspreid ino.a. de gemeenten Groningen, Haren, Eelde/Paterswolde, Peize, Zuidhorn, Winsum,Bedum, Ten Boer, Hoogezand door NetwerkVSP en daarnaast een gerichte verspreidingbij o.a. benzinestations, evenementen, beur-zen en dealers in deze regio.

Voor klachten over de verspreiding kunt ucontact opnemen met:Autoplus T 050-5492112

© 2010Niets uit deze uitgave mag op welke wijzedan ook verveelvoudigd, gedigitaliseerd ofovergenomen worden zonder voorafgaandeschriftelijke toestemming van de uitgever.

Hoewel de uitgever de grootst mogelijke zorgvuldigheid heeft betracht bij het

samenstellen van deze uitgave, kan zij niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele zet- en/of drukfouten

of voor onvolkomenheden in zowel het redactionele als het advertentiegedeelte.

VOOR FILMPJES EN HET LAATSTE AUTONIEUWS: WWW.AUTOPLUSONLINE.NL ALTIJD UP-TO-DATE

Weeralarm, de ene keer wel, deandere keer niet. Soms heb ik geenidee waarvoor, terwijl ik me ook welheb afgevraagd, als je een alarmafgeeft, doe het dan nu!

Om een uur of zes, de piepers staannet op, word ik gebeld. Vrouw innood aan de lijn. De stem aan de ande-re kant zegt: “... kun je me halen, hetis doodeng hier op de afsluitdijk, ikstop bij Zurich”. Euhh, ok, waarom ikwel door de barre omstandigheden alshet haar ook niet lukt? Nou, hier wasik snel uit. Ik heb een iets zwaardereauto, vind sneeuw leuk, ben eenstoere kerel en .. ik heb winterban-den. Al wel een jaar of 15 heb ik ditsoort wintersloffen onder mijn auto’s.

Perfect. Wat scheelt dat megaveel. Hetgeschuifel en geglibber van weggebrui-kers met ‘sommerreifen’ zorgt voor nogmeer oponthoud en gevaarlijke situa-ties. Ik zeg zeker niet dat je met win-

terbanden kan rijden alsof de wegendroog zijn. Absoluut niet. Maar jehebt niet het gevoel alsof je in eenroeiboot zit.

Dus ik op pad, richting afsluitdijk. Hetwas bar en boos maar de oerman inmij klampte zich vast aan het stuur eneen dik uur later bereikte ik wegres-taurant Zurich. Daar zat ze, tussen deeveneens gestrande truckers. Ik mom-pelde iets van een excuus dat ik haarmee nam. Na enig boe-geroep van detruckers reden we terug naar ‘Grunn’.Ik had maar voor me gehouden dat ikvond dat sommige truckers met ditweer te hard reden. In ieder geval kwa-men we op de A7 vier vrachtwagenstegen die diep in de sneeuw op delinkerbaan in de berm vast stonden.Nog stoerdere mannen van sleepdienstPoort en zo hebben vast een drukkeavond gehad. Dat wij Hollanders nietop dit soort winters berekend zijn, is

wel logisch. Maar wanneer ik lees dater onder auto’s vrijwel profielloze ban-den zitten en dat die dan met sneeuwen ijzel de weg op gaan, is vragen omproblemen. De megafile van vorigeweek op de ring A10 rond Amsterdamkwam dus niet alleen door sneeuw.Mijn tip. Een set winterbanden kostéénmaal wat meer. Je doet wel weerlanger met je zomerbanden. Persaldo ben je met een extra set watduurder uit maar het weegt niet optegen de veiligheid en het gemakvan wat je er voor terug krijgt. Genietnog even van de sneeuw.

Hans Schieving regiomanager Univé[email protected]

Vrouw in Nood!

Tijdelijk verkrijgbaar: de Fiat Panda Presto!

De Alpine CDE-113BT is eendigitale media-ontvanger, diebeschikt over CD-weergave incombinatie met Bluetooth hands-free, iPod en USB-controle. Dehoofd-unit biedt Full Speed aan-sluiting voor iPod en iPhone enbiedt naadloos volledige contro-le over alle media-bronnen, ter-wijl u aan het rijden bent.

De CDE-113BT heeft een inge-bouwde Parrot Bluetooth module,waardoor u via het systeem tele-foongesprekken kunt voeren.Bovendien kan het systeem wor-den geactualiseerd en weet hettoekomstige handset modellen teondersteunen.

De digitale media-ontvanger stelt u instaat om het telefoonboek, ontvan-gen oproepen, gemiste oproepenen gekozen nummers in de displayweer te geven. De in de ontvangeringebouwde Bluetooth-mogelijk-heden laten u uw telefoongesprek-ken horen via de receiver terwijl uuw handen aan het stuur houdt.Bovendien krijgt u er ook nog eenlosse microfoon bij.

De CDE-113BT is compatibel metalle latere generaties iPods eniPhones via een optionele kabel enbiedt dezelfde functie ‘snel zoe-ken’, waar muziek kan wordengevonden op album, artiest, num-mer, playlist, genre, audioboek of

componist. De Alpine CDE-113BTheeft ook een USB-poort voorgebruik met USB-sticks en bevateen stofkap.

De audioradio beschikt over eenafneembaar front met 3,5 mmAUX-ingang voor ultieme flexibili-teit en heeft vier verschillende ver-

lichtingskleuren (blauw, rood,groen of oranje), om af te kunnenstemmen op de kleuren van dedashboard-verlichting van uwauto. De roterende volumeknopmaakt het gemakkelijk om hetvolume aan te passen en je kunthet geluid van de stereo tunen metde audiocontroles.

Twee sets van voorversterker-uit-gangen maakt het mogelijk omexterne versterkers aan het systeemtoe te voegen.

Voor meer informatie:SATURNSontplein 3, 9723 BZ GroningenT 050-3173000www.saturn.nl

Openingstijden:Ma-vr. 10.00-21.00 uurZa 09.00-20.00 uur

Handsfree bellen via de autoradio!Adviesprijs: € 229,-Saturnprijs: € 169,-

Page 16: Autoplus Januari editie Groningen 2010

Wie slim is kiest een Fiat met voorraadvoordeel.

Maandtermijn Slottermijn Eff. rente per jaar Looptijd in maandenTotaalprijs krediet

3 17.500,-

3 15.000,-

3 144,-

3 288,-

3 1.500,-

3 3.000,-

4,9%

4,9%

48

48

3 8.393,10

3 16.786,20

KredietsomPrijzen incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage. Deze actie geldt voor registraties t/m 31 maart 2010. Vraag de dealernaar de voorwaarden. Het aflopend krediet wordt verstrekt door Fiat Financial Solutions, handelsnaam van FGA Capital Netherlands B.V. te Lijnden.Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. FGA Capital Netherlands B.V. is kredietgever en werkt onder vergunningsnummer 12013694 als aanbieder vanconsumentenfinancieringen. De effectieve rente op jaarbasis is de prijs-aanduiding voor het krediet. Hierin komen alle kosten tot uitdrukking. Alle bedragenzijn in Euro’s.

Gem. brandstofverbruik: 4,4 - 9,3 l/100 km (1 op 10,8 - 22,7). CO2: 115 - 219 gr/km. Fiat. De laagste gemiddelde CO2-uitstoot van Europa.

Profiteer nu van onze enorme voorraad met de Ecoplus Bonus van Fiat. Tot wel 3 3.000,- voordeel op de Fiat Bravo, Doblo, Qubo,

Croma, Grande Punto en Sedici. Bovendien hebben wij een aantrekkelijke financiering van 4 jaar lang tegen 4,9% rente.Kijk dus op fiatvoorraadvoordeel.nl voordat het te laat is.

DE NIEUWE FIAT- DEALER VOOR GRONINGEN E.O. AUTOBEDRIJF BOCKHOUDT B.V.

GRONINGEN, ROSTOCKWEG 9, TEL. 050 - 577 10 23

ww

w.h

yund

ai.n

l

Gecombineerd brandstofverbruik volgens EEC-norm 80/1268: l/100 km: 4,2 - 7,6 / km/l: 23,8 - 13,2; CO2-emissie g/km: 109 - 182.

De Hyundai i10.

Vanaf 6.595,-*De Hyundai i20.

Vanaf 10.995,-*De Hyundai i30.

Vanaf 14.495,-*

H E E F T E E N V E R R A S S I N G V O O R J EGratis parkeersensoren en TomTom Start Europe navigatie op de actiemodellen van Hyundai.**

Ga nu naar de Hyundai-dealer, want op = op.

Zoveel meer.Hyundai.

AUTOBEDRIJF BOCKHOUDT B.V. MOERMANSKWEG 4, GRONINGEN, TELEFOON 050-5771023, WWW.HYUNDAI.NL/BOCKHOUDT

*DIT BEDRAG IS INCLUSIEF