Autocad 2010 Tips and Tricks

of 22 /22
Autocad 2010 tips & tricks Vertaald by JvdH 07-02-2010 1

Embed Size (px)

description

Autocad 2010 tips & tricksVertaald by JvdH07-02-20101Parametrisch tekenen in acad 2010Krachtige nieuwe parametrische teken functionaliteit in AutoCAD 2010 maakt het mogelijk om productiviteit drastisch te verhogen door constrainen van tekenobjecten op basis van het ontwerp opzet. Geometrische en dimensionale constrains zorgen dat specifieke relaties en metingen aanwezig blijven, zelfs als objecten worden gewijzigd. De instrumenten voor het creëren en beheren van geometrische en dimensio

Transcript of Autocad 2010 Tips and Tricks

Autocad 2010 tips & tricks

Vertaald by JvdH07-02-2010

1

Parametrisch tekenen in acad 2010Krachtige nieuwe parametrische teken functionaliteit in AutoCAD 2010 maakt het mogelijk om productiviteit drastisch te verhogen door constrainen van tekenobjecten op basis van het ontwerp opzet. Geometrische en dimensionale constrains zorgen dat specifieke relaties en metingen aanwezig blijven, zelfs als objecten worden gewijzigd. De instrumenten voor het creren en beheren van geometrische en dimensionale constrains zijn beschikbaar op de Parametric ribbon tab, die automatisch wordt weergegeven in de 2D Drafting en annotatie werkruimte.

Figure 1. Parametric ribbon tab

Vaststelling Geometrische RelatiesGeometrische constrains vast stellen en te handhaven van geometrische relaties tussen objecten, de belangrijkste punten op objecten of tussen een object en het cordinatensysteem. Paren van de belangrijkste punten op of tussen objecten kunnen ook worden beperkt tot verticaal of horizontaal ten opzichte van de huidige cordinatensysteem. Zo zou u op kunnen geven dat twee cirkels altijd concentrisch moet worden, dat twee lijnen altijd parallelle moeten zijn, of dat een zijde van een rechthoek altijd horizontaal is.

Toepassing Geometric ConstraintsGeometrische relaties worden gedefinieerd met geometrische beperkingen, gelegen op de Geometrische Panel van de Parametrische tabblad van de ribbon, of met de GEOMCONSTRAINT commando. Bij de toepassing van constrains, verschijnt een icoon naast de cursor om u te helpen onthouden welke constrain u hebt geselecteerd.

2

Figure 2. Concentric geometric constraint icon

Bij de toepassing van een constrain op punten, een tijdelijke markering identificeert het dichtstbijzijnde geldig punt wanneer men over een object heen gaat. Het komt overeen met de punten die in het algemeen kunnen worden gebruikt als object snaps. Of je nu objecten of punten van objecten selecteert om te constrainen, de volgorde en kies locatie heeft invloed op eind resultaat van de objecten. Als het tweede object gekozen word ziet men het eind resultaat van de gekozen constrain. Nadat de constrain wordt toegepast,zal als het ene object word aangepast het ander object mee veranderen.

Figure 3. toepassen van een parallel constraint

Figure 4. toepassen van een coincident constraint

3

Figure 5. toepassen van een concentric constraint

AutoConstrainU kunt het proces van de toepassing van constrains aanzienlijk automatiseren met behulp van de AutoConstrain functionaliteit, beschikbaar op het Geometrische paneel van de Parametric tabblad. AutoConstrain past automatisch constrains toe op geometrie die valt binnen de opgegeven toleranties. Bijvoorbeeld, toepassing van AutoConstrain op een rechthoek, bestaande uit vier lijnen gegenereerd met de juiste coincident, door middel van horizontaal, evenwijdig en loodrecht constrains blijft de rechthoekige vorm gehandhaafd na verschillende bewerkingen. U kunt bepalen welke constrains beschikbaar zijn, in welke volgorde ze worden toegepast, en een tolerantie om te bepalen of constrains automatisch worden toegepast. Deze controles zijn beschikbaar op het tabblad van de AutoConstrain van het Constraint dialoogvenster Instellingen, die u kunt openen vanuit het Parametrische tabblad of met behulp van de CONSTRAINTSETTINGS commando.

Figure 6. toegang tot Constraint Settings dialog box

4

Figure 7. Constraint Settings dialog box, AutoConstrain tab

Constraint BarsConstraint bars tonen de constrains die toegepast worden op een object. U kunt de weergave van constrain bars met het Constraintbar commando controleren of met de Show, Show all, en Hide all opties op het Geometrische panel van de Parametric ribbon tabblad. Wanneer constrain bars worden weergegeven, kunt u de cursor over een constraint bewegen om de constrain naam en de objecten die het benvloedt te laten zien.

5

Figure 8. Constraint bar

U kunt verder de weergave van de constraint bars controleren op de Geometrische tabblad van het Constraint dialoogvenster Instellingen. Opties omvatten de mogelijkheid om individueel op te geven welke soorten constraints kunnen worden weergegeven in de constraint bar, van toepassing transparantie, en automatisch de constraint bars laten zien na het aanbrengen van constraints aan de geselecteerde objecten, ongeacht de huidige constraint bar zichtbaarheid instelling.

Figure 9. Constraint Settings dialog box, Geometric tab

Vaststelling van Dimensionale Relaties

Dimensionale relaties leggen beperkingen op afmetingen van de geometrie. Zo zou je een dimensionale constrain aan de straal van een boog kunnen geven, of de lengte van een lijn, of dat twee parallelle lijnen steeds 15 mm van elkaar af zijn. Veranderen van de waarde van een dimensionale constraint forceerd een verandering in de geometrie. U kunt dimensionale constraints creren vanaf de Dimensionale panel van de Parametric tabblad of met de Dimconstraint commando. Er zijn zeven soorten dimensionale constraints, vergelijkbaar met de verschillende soorten dimensions: Linear, Aligned, Horizontaal, Verticaal, Angular, Radial, en Diameter. In feite, kunt u gebruik maken van het Dimconstraint commando om een traditionele dimensie te zetten aan de overeenkomstige dimensionale constraint. Dimensional constraints krijgen een naam als ze worden geplaatst. De tekst van een dimensionale constraint kan weergeven zijn als naam, waarde, of haar naam en expressie (naam = formule of vergelijking of waarde). Een "lock" icoon verschijnt naast alle dimensionale beperkingen om u te helpen visueel te onderscheiden van normale afmetingen. Standaard dimensionale beperkingen worden weergegeven met een vast systeem stijl die zoom-invariante-het blijft dezelfde grootte ten opzichte van het scherm wanneer u in-en uitzoomen, zodat het is altijd leesbaar.

6

Figure 10. Dimensional constraints

U kunt de weergave van dimensionale constraints controlern, met inbegrip van de zichtbaarheid van het slot-pictogram, vanaf de Dimensional tabblad van het Constraint dialoogvenster Instellingen.

7

Figure 11. Constraint Settings dialog box, Dimensional tab

Eenvoudig bewerken van een dimensionale constraint met behulp grips of door te dubbelklikken op de dimensie tekst om waarden in te voeren. Wanneer u dubbelklikt, worden de constraint naam en expressie automatisch weergegeven, ongeacht constrain format instelling. U kunt alleen een waarde ingeven, of een naam en waarde gebruik makend van de format naam=value(Bijvoorbeeld, Width = 1,5 of Width = Length / 3). U kunt dimensionale constraints namen hernoemen, en gebruik deze namen in formules voor de waarden van andere constraints. Bijvoorbeeld, als u een rechthoek met constraints namen "Length" en "Width" hebt, zou je de waarde kunnen omschrijven van "width" is "lenght / 3" en zo de widthte beperken tot 1/3 van de lenghtvan de driehoek.

User-Defined ParametersDe parameters Manager, beschikbaar vanaf de Ribbon, kunt u dimensionale parameters en beheren en maken en beheren van users gedefinieerde parameters. U kunt een zinvolle naam voor de parameter maken en wijst vervolgens een numerieke waarde of formule als uitdrukking toe. Een parameter expressie kan verwijzen naar andere parameters zodat de waarde automatisch updates wanneer de andere parameter waarden wijzigen.

8

Figure 12. Parameters Manager

Constraint FormulierenDimensional constraints kan een van de twee vormen zijn: Annotational of Dynamic. Beide vormen controleren geometrie op dezelfde manier, maar ze verschillen in hun uiterlijk en hun manier waarop ze worden beheerd. Dynamische dimensionale constraints zijn niet bedoeld om te worden gebruikt als annotatie die word geplot en ze hebben een vooraf ingestelde stijl die niet kan worden gewijzigd. Het display hoogte wordt gecontroleerd door de BPARAMETERSIZE systeem variabele. De zichtbaarheid van dynamische constraints kan worden gecontroleerd op verschillende manieren. Ten eerste kunt u weergeven of verbergen van alle dynamische constraints met twee iconen op de ribbon. Ten tweede, zelfs als dynamische constraints zijn verborgen, kunt u ervoor kiezen om hem weer te geven wanneer een constraint object is geselecteerd, met behulp van het selectievakje in de Constraint dialoogvenster Instellingen of het DYNCONSTRAINTMODE systeem variabele. Tot slot, zelfs als dynamische constraints zijn ingesteld op "Show all," ze verschijnt alleen als ten minste een van de constraint objecten zichtbaar is (op een laag die On is en Thawed). Annotational constraints kun je vergelijken met dimensie objecten en worden beheerd op dezelfde manier. Zij hebben alle dezelfde eigenschappen als gewone dimensions, met inbegrip van Style. Annotational constrants zijn bedoeld om te worden gebruikt voor uit te plotten dimensionale constraints.

9

Figure 13: Rectangle with one annotational and one dynamic dimensional constraint

U kunt opgeven welke vorm van constrian wordt toegepast door het gebruik van de standaard CCONSTRAINTFORM systeem variabele. Daarnaast kunt u de constrain specificeren bij het gebruik van de DIMCONSTRAINT commando om een nieuwe dimensionale constrain te creren. Zelfs nadat je een dimensionaal constrain hebt gemaakt, kunt u gemakkelijk de constrain veranderen met behulp van het Properties palet.

Dynamische BlocksDynamische blokken zijn verbeterd ter ondersteuning van geometrische en dimensionale constraints. Ze ondersteunen ook het vermogen om een tabel met variaties van de dynamische blok te definiren, en een aantal algemene verbeteringen zijn aangebracht in de blok editing omgeving.

Figure 14. Block Edit or ribbon tab

Geometric ConstraintsU kunt geometrische constraints objecten in de Block Editor op dezelfde manier toevoegen als in de tekening editor. Geconstrainde geometrie in de tekening editor die wordt gekopieerd naar de Block Editor of geselecteerd bij het creren van een blok met de Block commando, blijft geconstraind in de Block Editor.

Constraint ParametersU kunt dimensionale-type constraints toevoegen, genaamd constrain parameters, op objecten binnen een block. Constraint parameters gedragen zich als dimensionale constraints, maar ze geven hun naam ook als een eigenschap voor het block verwijzing vergelijkbaar met dynamische blok parameters. U krijgt toegang tot constrain parameters uit de Dimensional panel van de Block Editor tabblad in de ribbon of met het Bcparameter commando. Constraint parameter opties omvatten Linear, Aligned, Horizontaal, Verticaal, Angular, Radial, en Diameter.

Construction Geometry

10

Soms is het handig om de construction geometrie toe te voegen wanneer je constrain geometrie gedrag wilt bereiken die je verlangt. The Block Editor biedt een constructie geometrie tool (Bconstruction commando) die het u mogelijk maakt bestaande objecten om te zetten naar construction geometrie. De construction geometrie is zichtbaar in de Block Editor en kan worden constraint, maar is niet zichtbaar of te plotten in de blok referentie.

Parameters ManagerEen Parameters Manager is beschikbaar in de Block Editor. Het bevat user parameters, action parameters, block constrain parameters en attributen. Met behulp van de parameters Manager, kunt u controleren of een parameter wordt weergegeven in het palet Eigenschappen voor een geselecteerd blok referentie en u kunt de volgorde waarin de parameters worden weergegeven aanpassen.

Figure 15. Block Editor Parameters Manager

Test BlocksEen nieuwe Test Blok tool (Btestblock commando) kunt u een blok definitie testen tijdens het creren van dynamisch blokken. Wanneer u deze tool gebruikt, opent AutoCAD een tijdelijke venster, vergelijkbaar met een drawing window, met de block referentie reeds geplaatst. De Test Block Window is gemakkelijk herkenbaar door de titelbalk, achtergrondkleur, en de contextuele ribbon tab waarin een knop Test Block sluiten zit. Bij het sluiten van de Test Block kom je automatisch terug naar de Block Editor.

Block Properties TableEen nieuw block Tablel tool is toegevoegd aan de Block Editor. Bereikbaar vanaf de Dimensionale panel van de ribbon, of de Btable commando, toont het de Block Properties table waar u verschillende varianten kunt instellen van een eigenschap van de Block referentie.

11

U kunt eigenschappen toevoegen, handmatig of kopiren en plakken van een Microsoft Office Excel spreadsheet.

Figure 16. Block Properties Table

Een menu grip op de geplaatste blok referentie stelt u in staat om te schakelen tussen de verschillende sets van waarden of rijen in table.

Figure 17. Block Properties Table grip

Selecteer "Properties table .." uit het grip menu dat laat de block table zien, zodat u het block de waarden kunt geven die gedefinieerd zijn door een rij in de table.

12

Action BarsDe weergave en positionering van Action objecten in de Block Editor is verbeterd in overeenstemming te zijn met Constraint bars. Action objecten zijn niet langer individueel geplaatst in de Block Editor;in plaats daarvan worden ze automatisch gegroepeerd in Action bars gebaseerd op de parameters waarmee ze zijn verbonden. U kunt schakelen tussen de nieuwe en oude display stijlen door het instellen van de Bactionbarmode systeemvariabele vr het openen van de Block Editor. Bij het bekijken van het block definitie met action bars ingeschakeld, kunt u snel zien welke acties zijn verbonden met welke parameters en hoeveel acties elk van de parameters benvloedt. U kunt ook zien welke parameter heeft haar "Chain actions" property geactiveerd. Als u de muis over een action in een action bar beweegd, zullen zowel de bijbehorende parameter en de bijbehorende geometrie worden op gelicht.

Block Editor-instellingenEen nieuw dialoogvenster gestart met het commando Besettings, kunt u alle instellingen voor de Block Editor controleren en instellen op n plaats. U kunt kleuren toepassen op objecten op basis van hun constrain status, waardoor het eenvoudig is om objecten te identificeren die gedeeltelijk, volledig, of over-constraint, of dat ze geen constraints hebben. De systeemvariabele Bconstatusmode controleert of deze arcering wordt gebruikt.

13

Figure 19. Block Editor Settings

Bewerken van blocks met Constraints versus Parameters en actionsBij het aanmaken van dynamische blokken met behulp van geometrische en dimensionale constrains, wordt algemeen aanbevolen dat je hen niet mengt met parameters en actions. Bijvoorbeeld, als geometrische constrains toevoegt aan de geometrie in het block definitie, dient u gebruik te maken van constrain parameters aangepaste eigenschappen te definiren voor het block in plaats van de action parameters. Het is ook aanbevolen een Fix constrain toe te voegen aan de definitie en het block volledig te constrainen. U kunt controleren of het blok volledig wordt geconstraint door te klikken op de Constraint status in het ribbon.

CommunicerenMet AutoCAD 2010 software, communicatie is een naadloze operatie. Deel kritieke ontwerp gegevens veilig , efficint en accuraat. Ervaar de voordelen van native DWG ondersteuning, 's werelds meest gebruikte design data formaat, zodat u iedereen ten alle tijden op de hoogte houd. Neem uw ideen naar het volgende niveau met presentatie-ready graphics, rendering tools, en de beste plotten en 3D printen mogelijkheden in het bedrijf. Het is communicatie op zijn best.

PDF UnderlaysAutoCAD 2010 is voorzien van n van de top augi (Autodesk User Group International) Wish List verzoeken zodat u een PDF-bestand kunt hechten aan een AutoCAD-tekening als een onderlaag. Je kunt met PDF onderlagen op dezelfde manier werken als met andere externe verwijzingen zoals DWG, DWF, DGN, en Image-bestanden. U kunt zelfs snappen op de belangrijkste punten van de PDF geometrie met behulp van vertrouwde object snaps. Voor meer informatie, zie de Externe Referenties sectie en de Pdf underlay ribbon contextual tab in de help desk. Deze pdf underlay tab komt tevoorschijn als men via in de ribbon tab Insert naar reference gaat. Klik op Attach en zoek de pdf op die je wil gebruiken. Hier kun je de lagen beheren en de onderlaag aan en uit zetten.

3D PrintingDe nieuwe 3D print functionaliteit in AutoCAD 2010 maakt het mogelijk om de output van uw 3DAutoCAD-tekeningen rechtstreeks aan STL-ondersteunde 3D printer te leveren door middel van een internetverbinding. Dit eenvoudige hulpprogramma zal u door de voorbereiding van uw model loodsen, de aanpassing van de schaal, het creren van een STL-bestand van uw model, en dan het downloaden van uw STLbestand door de gebruiker opgegeven leverancier voor afdrukken. Het uiteindelijke 3D-model zal dan afgedrukt naar u worden verzonden binnen enkele dagen. U kunt uw model voor 3D printen voorbereiden met behulp van de commando 3DPRINT of het selecteren van Send to 3D Print Service onder Publish van het output tab. Selecteer alle solid objecten die u wilt afdrukken. Zodra alle objecten zijn geselecteerd, selecteert u Return, die de dialoogbox Verzenden naar 3D Print Service weergeeft. Geef de schaal van uw model, sla het model op als een STL formaat.

14

Figure 20. Prepare Send to 3D Print Service dialog box

Eenmaal opgeslagen, wordt u automatisch omgeleid naar een locatie op Autodesk.com waar u de 3D print afleverd.

ExploreAutoCAD 2010 geeft u 3D-kracht om uw ideen te verkennen in bijna elke denkbare vorm. AutoCAD en een leeg doek hebben veel gemeen. Beide geven u de mogelijkheid om de voorheen ondenkbaar ideen waar maken. Maar AutoCAD biedt de flexibiliteit om ideen te verkennen en te ontwerpen zowel in 2D en 3D, met intutieve tools die helpen uw concepten werkelijkheid te maken. De wereld is uw canvasdoek - wat zal het volgende zijn wat u ontwerpt?

Free-Form DesignDe 3D ontwerp mogelijkheden in AutoCAD zijn aanzienlijk verbeterd met de introductie van vrije-vorm ontwerpen. Nieuwe instrumenten in AutoCAD 2010 maken het mogelijk tot creeren en te wijzigen van meshes die vrij en vloeiend van vorm zijn.

15

Figure 21. voorbeeld van een vrije vorm

De nieuwe Mesh Modeling Ribbon tab biedt gemakkelijke toegang tot het creren van Meshes en editing tools. The Primitives panel omvat een hulpmiddel om primitieve vorm van de meshes te maken (Box, kegel, cilinder, piramide, Sphere, Wedge, en Torus) evenals draaide, ruled, tabbed, en de rand meshes oppervlakken. Als men de 3D Modeling workspace actief maakt verschijnt de onderstaande ribbon automatisch.

Figure 22. Mesh Modeling ribbon tab

Een mesh object kan stapsgewijs worden gladgestreken om gebogen vormen te creren, zelfs wanneer men begint met een traditionele primitieve vorm. Het proces van het creren van gladde primitieven meshes is vergelijkbaar met het maken van hun vaste equivalenten. Bijvoorbeeld, het maken van een smooth mesh cilinder biedt dezelfde vragen en opties als het creren van een solide cilinder. Standaard worden mesh primitieven gemaakt zonder smoothness. U kunt het smoothnes nivo aangeven op moment dat u de mesh maakt door het aanpassen van de Settings. Invoeren van een smoothnes gelijk aan 0 produceert een vorm met rechte randen. Hogere smoothnes waarden produceren steeds meer afgeronde randen. U kunt bestaande 3D solids, 3D surfaces, 3D faces, polygon meshes, Polyface meshes, regions, en gesloten polylijnen converteren naar Mesh objecten met behulp van de Smooth Objects tool. Zelfs nadat u een mesh object hebt gemaakt op een aangegeven smoothnes, u kunt eenvoudig zijn smoothnes verhogen of verlagen met behulp van de Properties palet of de mesh editing tools die beschikbaar zijn in Mesh ribbon panel. De maximale smoothnes waarde van een object is niveau 4. U kunt gebruik maken van de Mesh Refine tool om de huidige smoothnes van het object niveau als de nieuwe baseline voor de smoothnes capaciteit van de overige niveaus. Echter, de toenemende smoothnes en verfijning voegt complexiteit toe aan het voorwerp en kan de prestaties benvloeden. Voor het beste van beide werelden, kunt u uw model ontwikkelen op een laag niveau van smoothnes en het niveau van smoothnes verhogen wanneer de fundamentele modellering is voltooid. Daarnaast kunt u individuele faces verfijnen zonder het resetten van het basisniveau van de smoothnes. Hiermee kunt u de complexiteit van de gebieden waar detail is vereist beperken.

16

Figuur 23. Stapsgewijs smoothed voorwerpen U kunt het gedrag van subobjecten binnen een mesh controleren met behulp van de Crease tools. Stel u heeft de taak van het ontwerpen van een modern nieuw gebouw wat moet passen tussen twee bestaande gebouwen op een drukke stedelijke straat. Jij kan subobjecten ontvouwen in de buurt van bestaande gebouwen en zorgt dat de basis niet benvloed word doormiddel van de mesh smoothnes. De combinatie van de ontvouwing, smoothnes, en verfijn functionaliteit stelt u in staat om vloeiende vormen binnen een hard-edged scenario.

Figure 24. Mesh Crease

In tegenstelling tot hun vaste equivalenten, de faces of mesh objecten zijn onderverdeeld in kleinere faces gebaseerd op de mesh tessellation waarden.(een bepaalde verdeling van de vlakken in kleine deeltjes) Je kunt de standaard tessellation divisies controlere voor elk type van primitieve door gebruik te maken van de Mesh Primitieve opties die toegankelijk zijn met de MESHPRIMITIVEOPTIONS commando of van de 3D Modeling tab van het dialoogvenster Opties. Eenvoudig previewen van de resultaten met behulp van de Pan, Zoom, Orbit en gereedschappen in de Mesh Primitieve Options dialoogvenster.

17

Figure 25. Mesh Primitive Options dialog box

U kunt verder het gedrag controleren voor het converteren van objecten, zoals solids en surfaces tot het bepalen van de smoothnes van objecten met behulp van de Mesh Tessellation Option dialogbox, toegankelijk met de MESHOPTIONS commando of van de 3D Modeling tab van het Options dialogbox.

18

Figure 26. Mesh Tessellation Options

Mesh editing tools, beschikbaar in de mesh Edit panel van de Ribbon, maken het mogelijk zowel mesh faces te bewerken als converteren tussen surfaces en solids. U kunt mesh faces splitsen door het aangeven van twee split punten. Vervolgens kunt u elk nieuw face selecteren en bewerken, evenals de randen en hoekpunten die worden gemaakt, met behulp van de CTRL-toets kun je subobjecten selecteren. Door het selecteren individuele subobjecten kunt u de vorm van de mesh verder wijzigen. Daarnaast kunt u verschillende materialen toepassen op de individuele faces.

Figure 27. Split mesh face

19

Figure 28. Extruded face

Na gebruik van mesh maken en bewerken tools om organis meshes te maken, kunt u ze converteren zodat ze waterdicht (geen gaten) zijn en niet zelf-kruisende, te glad of verdeelde solids. Extra tools stellen u in staat meshes om te zetten op gladde of verdeelde oppervlakken en u kunt de gladheid van objecten controleren tijdens de conversie proces. Deze conversie tools zijn beschikbaar in het Convert mesh panel van de ribbon tab.

Figure 29. Convert Mesh tools

20