Audiovisueel workshop aanbod

of 9 /9
Viesueel Geweld is een audiovisueel collectief. Wij verzorgen ausiovisuele workshops, live-visuals en (interactieve) video- installaties. De workshop die zij verzorgen worden in dit document beschreven.

description

Een dagje animator ,VJ (video jockey), videomapper, lightfgraffiti artist zijn? Viesueel Geweld maakt dat mogelijk. In basis, voortgezet en volwassene onderwijs verzorgen wij workshops. We maken graag workshops op maat. Meerdaags, een paar uur, aangepast op leerdoel, thema of einddoel het is allemaal mogelijk!

Transcript of Audiovisueel workshop aanbod

Page 1: Audiovisueel workshop aanbod

Viesueel Geweld is een audiovisueel collectief. Wij verzorgen ausiovisuele workshops, live-visuals en (interactieve) video- installaties. De workshop die zij verzorgen worden in dit document beschreven.

Page 2: Audiovisueel workshop aanbod
Page 3: Audiovisueel workshop aanbod

Viesueel Geweld is een audiovisueel collectief. Wij verzorgen audiovisuele workshops, live-visuals en (interactieve) video- installaties. In het komende document zijn de workshops die wij verzorgen beschreven. Alle workshops zijn aan te passen aan de leeftijdsgroep, leerdoelen, tijdsduur en toepassing. Wij gaan graag met de opdrachtgever in overleg over de exacte invulling van elke workshop.

Wij verzorgen workshops in het basis en voortgezet onderwijs, culturele instellingen en op evenementen. Ook geven we workshops aan leraren. Wij leren hen hoe zij onze technieken kunnen toepassen binnen hun eigen discipline. We zien bij volwassen dat door buiten hun eigen discipline te werken vaak mooie nieuwe initiatievenen inzichten aan het licht komen.

De technieken die we gebruiken houden we simpel en laagdrempelig. Dit heeft als voordeel dat er in een korte tijdsduur een groots resultaat zichtbaar is, en er veel geleerd wordt.

Voor meer informatie met betrekking tot onze workshops neemt u gerust contact met ons op.

Viesueel GeweldKolendrift 13 | 9712 MT | Groningen

Gerrald van der Kolk | +31 (0)6 - 11 08 75 74 Willemijn van Arnhem | +31 (0)6 - 46 74 07 15

[email protected] | www.viesueelgeweld.nl

Page 4: Audiovisueel workshop aanbod
Page 5: Audiovisueel workshop aanbod

>> Wat is een VJVJ is de afkorting van Video Jockey , een VJ mixt video beelden. Zoals een DJ muziek mixt, mixt een VJ videoloops. VJ’s zijn werkzaam in clubs op evenementen maar ook steeds meer in theater, musea en op straat te vinden. Een VJ hoeft niet altijd een chronologisch verhaal te vertellen met zijn werk, maar werkt bijvoorbeeld veel met kleur, ritme en vorm om een verhaal te vertellen.

>> Inhoud workshopIn de workshop VJ for a Day gaan we samen met de leerlingen op onderzoek uit naar de mogelijkheden van de VJ (Video Jockey).

De VJ workshop is een HandsOn workshop, de leerlingen krijgen technieken aangereikt en gaan hier vervolgens zelf mee experimenteren. Door de leerlingen los te laten ontdekken ze zelf de eindeloze mogelijkheden van het VJen, het brengt de creativiteit op gang en de leerlingen komen zelf met nieuwe ideeën.

De leerlingen gaan in deze workshop met verschillende technieken video loops maken. De gemaakte loops leren ze als een echte VJ mixen in de software Modul8 en met een videomixer.

De inhoud van de workshop kan naar wens worden aangepast op de beschikbare tijd, thema of leerdoelen. Zo kan er bijvoorbeeld toegewerkt worden naar een musical, muziek of dansperformance.

>> TechniekenDe onderstaande technieken zijn de technieken die gebruikt kunnen worden om videoloops te maken. Op basis van tijd, leeftijd en toepassing kan er een keus gemaakt worden in de te behandelen technieken.

Stop-motion animatieMet simpele middelen als papier, whiteboards, klei etc. zullen de cursisten korte stop- motion animaties maken.

FilmenDe cursisten gaan op pad met een camera. Hier krijgen ze de opdracht om gericht met een thema korte loops te schieten. Bijvoorbeeld loops met tekst, structuur, lijnen of kleur. KinectDe video-mapping software Madmapper heeft een tool waarmee de Kinect gebruikt wordt om vormen te maken. Je kan met je lichaam voor de Kinect gaan staan, jou bewegingen zijn dat in de projectie te zien. Ook kunnen er verschillende structuren en bewegingen gekozen worden welke binnen je geprojecteerde lichaam te zien is.

BuffertoolDit is een tool die door ons ontwikkeld is. Met een Wii-controller en een Ipod/Iphone kunnen live korte loops worden opgenomen. Met een druk op de knop wordt er op de VJ computer direct een loop weggeschreven. Deze kan dan direct gebruikt worden in de VJ software, ook kan de livestream van de camera direct naar het scherm gestuurd worden. Zo kunnen zeer snel en direct van bijvoorbeeld publiek of omgeving videoloops worden gemaakt. Light writingIn een verduisterde ruimte worden met een spiegelreflex camera foto’s gemaakt waarbij een lange sluitertijd wordt gebruikt. Hierdoor kan in je foto met licht schrijven. Door deze foto’s achter elkaar te plaatsen ontstaat er een animatie.

TagTool De TagTool is een instrument waarmee je tijdens je performance live visuals kan maken. Het kan gebruikt worden als VJ tool, een creatieve video game, of een intuïtieve manier voor het creëren van animaties. Met een tekentablet teken je een figuur welke direct in de projectie verschijnt, met een gamecontroller geef je beweging aan je tekening. Met simpele controls kan je oneindig veel effecten creëren met kleur, opacity , lijndikte en structuur.

>> Praktische informatie Viesueel Geweld is geheel zelfvoorzienend in materiaal. Wij komen naar de locatie met het benodigde materiaal. Leeftijd: Vanaf 8 jaarTijdsduur: vanaf 1 uur tot meerdaags Grote groep: 5 tot 20 cursicten (grotere groepen in overleg mogelijk)

Kinect

LightWriting

Page 6: Audiovisueel workshop aanbod

Deze workshop word alleen aangeboden als vervolg op de workshop VJen. Dit omdat er enkele voorkennis nodig is voor er met de techniek VideoMappen begonnen kan worden.

Page 7: Audiovisueel workshop aanbod

>> Wat is VideoMapping?Videomapping is een techniek waarbij een projectie op een object wordt geprojecteerd. Dit kan bijvoorbeeld een sculptuur zijn maar ook een gebouw. Bij videomapping maakt de ontwerper veelal gebruik van de lijnen van het object waarop geprojecteerd wordt om in zijn videoloops nadruk te leggen op de vorm, kleur of structuur van het object.

>> Inhoud workshopTer introductie en inspiratie wordt aan het begin van de workshop een korte presentatie gegeven over videomapping en de verschillende toepassingen hiervan.

Met de voorkennis van de workshop VJen gaan de deelnemers aan de slag met de software MadMapper om een sculptuur te videomappen. Met kartonnen dozen bouwen de deelnemers een simpele sculptuur. Deze sculptuur wordt vanuit 1 kant geprojecteerd. Vervolgens gaan ze met de software aan de slag om de videoloops op het object te plaatsen.

Nadat de techniek verkend is kan er bij genoeg tijd toegewerkt worden naar een specifiek project. Bijvoorbeeld een theaterstuk, expositie, dans of muziek performance. De inhoud van workshop kan naar wens worden aangepast op de beschikbare tijd, leeftijd, thema of leerdoelen.

MadMapper

>> Praktische informatie Viesueel Geweld is geheel zelfvoorzienend in materiaal. Wij komen naar de locatie met het benodigde materiaal. Leeftijd: Vanaf 8 jaarTijdsduur: Minimaal 3 uur (alleen als vervolg op VJ workshop) Grote groep: 5 tot 20 curcisten (grotere groepen in overleg mogelijk)

Page 8: Audiovisueel workshop aanbod
Page 9: Audiovisueel workshop aanbod

>> Wat is Stop Motion animatie?Stop Motion Animatie is een manier van het in beweging brengen van statische objecten, bijvoorbeeld speelgoed, papieren objecten of kleipoppetjes.

Door de basis van video/ film te gebruiken, te weten een reeks foto’s die snel achter elkaar wordt afgespeeld, ontstaat een fantasiewereld waarbij “stille” objecten toch blijken te kunnen bewegen.

Denk maar eens aan een pen die zelf gaat schrijven, een lego huis dat zichzelf bouwt of een blok klei dat langzaam verandert in een poppetje dat avonturen gaat beleven.. >> Inhoud workshopIn de deze workshop maken de leerlingen een animatie met de techniek Stop Motion. Door leerlingen zelf een verhaal te laten schrijven, decor te laten maken, en de animatie te laten en uitvoeren, zijn zij van begin tot eind regisseur van hun eigen product. Groepsdynamiek, kunstzinnig perspectief en het ontwikkelen van sociale competenties staan hierin centraal.

Wij komen op elke gewenste locatie om meerdere teams van 3 a 4 leerlingen te begeleiden in het maken van een stop motion animatie.

De gemaakte animaties kunnen gedeeld worden binnen social network sites en op de website of- portal van de school of instelling. De inhoud van workshop kan naar wens worden aangepast op de beschikbare tijd, leeftijd, thema of leerdoelen.

>> Praktische informatie Viesueel Geweld is geheel zelfvoorzienend in materiaal. Wij komen naar de locatie met het benodigde materiaal. Leeftijd: Vanaf 5 jaarTijdsduur: 1 uur tot meerdaags Grote groep: 5 tot 20 curcisten (grotere groepen in overleg mogelijk)