Ashram college schoolgids 2015

44

description

 

Transcript of Ashram college schoolgids 2015

  • WELKOM (TERUG)! 1TIP! Vraag naar het boekje Sterren@Ashram! 15 Ashrammers verwoorden hn visie op onze school!

  • Welkom in de wereld van het Ashram College. In deze schoolgids lees je alles over onze school voor vmbo, havo en vwo. Je vindt er informatie over ons onderwijsaanbod, over hoe wij hier werken en met elkaar omgaan, op welke begeleiding leerlingen kunnen rekenen en natuurlijk ook: we wij zijn.

    In een wereld die steeds competitiever lijkt te worden, zijn wij er als school trots op en overtuigd van de mix van kennis en vaardigheden die het Ashram College kenmerkt als een school die persoonlijk, veelzijdig en resultaatgericht onderwijs biedt. Die drie woorden vormen de leidraad voor onze leerlingen gedurende de jaren die zij op deze school doorbrengen.

    Persoonlijk: daar geloven wij sterk in, vandaar dat in Alphen onze leerlingen hun docenten bijvoorbeeld ook bij de voornaam mogen noemen. Niet om eigentijds populair te doen, maar omdat wij weten dat een gelijkwaardiger relatie een sfeer schept waarin leerlingen beter gedijen en zich kunnen ontwikkelen. In Nieuwkoop werkt de kleinschaligheid nog eens extra bevorderend voor een persoonlijke aanpak. Het Ashram is ook veelzijdig: goed onderwijs is immers zoveel meer dan het volgen van het lesprogramma. Wij willen op het Ashram College onze leerlingen zoveel mogelijk uitdagen. Hoe? Uiteraard begint dat in het klaslokaal. Ik noem maar even het voorbeeld van onze SMART Collaborative Classroom. Behangen met technologie die slim wordt ingezet op een wijze die niet alleen de horizon van onze leerlingen verbreedt maar ze vooral ook ondersteunt bij het onderling (leren) samenwerken.

    Veelzijdig betekent ook dat leerlingen hier gestimuleerd worden om hun eigen talent te ontdekken en daar alle ruimte voor krijgen. En veelzijdig is ook het aanbod aan extra activiteiten in en om de school, zoals de zeer populaire Ashram Colleges (mis ze niet!) en de techniekwedstrijd Hebuurwathebjenuweerbedacht die de vindingrijkheid van onze vmbo-leerlingen koppelt aan technische kennis en innovatief vermogen.

    Geen zesjescultuur Tot slot resultaatgericht. Ons onderwijsaanbod en onze aanpak zijn wars van een zesjescultuur. Het Ashram College biedt uitdagend onderwijs en daarmee bedoelen we dat leerlingen met de inzet van lle middelen leren hoe ze het maximale uit zichzelf kunnen halen. Dit betekent een streven naar hoge cijfers, maar nog veel mr het ontwikkelen van leergierigheid. Bij ons doen leerlingen kennis op en ontwikkelen ze alle social skills die nodig zijn om wijs in de wereld te staan. Dit traject start al op dag n in de brugklas en wordt consequent doorgetrokken totdat na vier, vijf of zes jaar de vlag uit kan en er weer een nieuwe lichting Ashram-geslaagden zelfverzekerd de poorten van deze school achter zich dichttrekt.

    Ik wens iedereen een schooljaar toe waarin je wordt uitgedaagd de lat voor jezelf steeds een beetje hoger te leggen. En natuurlijk ook veel plezier op school, want plezier is zeker k een kernwoord dat bij het Ashram College hoort!

    Hartelijke groet,

    Tilly van WijkCollege van Bestuur

    Een nieuw schooljaar barstensvol uitdagend onderwijs!

    3

    Op de paginas hierna lees je over onze verbeterde lesprogrammas voor vmbo, havo en vbmo. School is nog nooit z uitdagend geweest!

    P.S.

  • VMBO, HAVO EN VWO: AANGESCHERPT EN VERBETERD!

    Vanaf de herfstvakantie van het schooljaar 2015-2016 introdu-ceren we per opleiding een verbeterde aanpak en aanbod. De vernieuwing wordt na oktober stap voor stap in de dagelijkse praktijk ingevoerd, zowel in het gewone lesaanbod als in de vorm van extra (leuke!) activiteiten en programmas.

    Bij het Ashram College laten we ons onderwijsaanbod en -aanpak het liefst voor zichzelf spreken. De Ashram-way zou je het kunnen noemen. Over het onderwijsaanbod kunnen we duidelijk zijn: dat is erop gericht om leerlingen te leren leren zodat zij met goed gevolg het afgesproken leerplan binnen vier, vijf of zes jaren doorlopen. Maar dit is niet onze enige focus en hierin onderscheidt het Ashram zich overduidelijk: de ambitie van deze school is om onze jongeren mr mee te geven dan een mooie eindcijferlijst aan het einde van hun schoolcarrire op het Ashram. Iedere individuele leerling stimuleren we om te ontdekken welke talenten hij of zij heeft en deze optimaal te ontplooien. Daar hebben ze niet alleen nu al wat aan, maar vooral ook later. Wij staan garant voor persoonlijk, veelzijdig en resultaatgericht onderwijs. Leerlingen helpen ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen in relatie tot de ander en de maatschappij. Dr staat het Ashram voor!

    Uitdagend onderwijsMet ingang van het schooljaar 2015-2016 voegen we twee woorden toe aan de slagzin van de school. Zoals bekend luidt die Thuis in de wereld. Daar komt nu Uitdagend onderwijs bij te staan. Die combinatie geeft beter weer vanuit welk doel wij werken (thuis in de wereld) en he we dat willen bereiken: met onderwijs dat leerlingen n docenten uitdaagt. Met zon ambitie leggen we onszelf de verplichting op om continu te zoeken naar mogelijkheden om ons aanbod te verbeteren en

    uitdagend te houden. Dat resulteert dit jaar in drie vernieuwde opleidingen voor vmbo, havo en vwo. Het is uiteraard niet zo dat het volledige curriculum op de schop is gegaan. Per opleiding hebben we gezocht naar een rode draad voor het onderwijs dat leerlingen vanaf de brugklas tot aan het eindexamenjaar doorlopen. Een terugkerend thema of aanpak waarmee zij de kans krijgen om alle kennis die zij opdoen in de praktijk toe te passen en daarin - per leerjaar - steeds een stapje verder te gaan. Vanaf de herfstvakantie introduceren we de vernieuwde opleidingen stap voor stap in de dagelijkse praktijk. Deze verbeteringen worden zowel doorgevoerd in het gewone lesaanbod als in de vorm van extra activiteiten en programmas.

    Iedere opleiding bij het Ashram heeft vanaf de herfstvakantie een herkenbare slagzin, die weergeeft welke educatieve meerwaarde er wordt nagestreefd. Per opleiding gaat het om de volgende invulling:

    Vmbo: Ondernemend leren. Havo: Wereldwijs. Vwo: Thuis in de wetenschap.

    Hieronder per opleiding een kleine uiteenzetting wat de verbeteringen nu precies inhouden.

    Vmbo: Ondernemend lerenZowel in Nieuwkoop als in Alphen aan den Rijn staat het curriculum voor leerlingen van het VMBO in het teken van ondernemend leren. Er wordt ingezet op het bijbrengen van vaardigheden die de zelfstandigheid van het individu aanmerkelijk vergroten! Leerlingen leren binnen een uitdagend

    4

  • programma wat er voor nodig is om zelf het initiatief te kunnen nemen, hoe je communiceert, scherp onderhandelt en kansen en risicos in kaart brengt. Behalve het algemene leerprogramma hebben Alphen en Nieuwkoop speciale keuzeprogrammas en projecten, die het ondernemend denken van onze scholieren verder aanwakkert, waardoor ze niet alleen met een diploma de school verlaten, maar ook met alle benodigde vaardigheden om ondernemend te leren. In Nieuwkoop komen scholieren via het project Hbuurwathebjenuweerbedacht rechtstreeks in contact met bedrijven uit de regio bij het uitwerken van een eigen uitvinding tot een eerste prototype. Die samenwerking met professionals wordt gedurende vier jaar in Nieuwkoop gestimuleerd, zodat leerlingen met de meest uiteenlopende beroepen kennis kunnen maken.Vmbo-brugklassers in Alphen aan den Rijn starten met het project Jij de baas en maken zo kennis met wat er allemaal bij komt kijken om te denken en doen als een echte ondernemer. Wie daarna de smaak te pakken heeft, kan vanaf het tweede leerjaar kiezen voor het Entreprenasium, een speciale (extra) leerlijn binnen het vmbo waar we als Ashram College bijzonder trots op zijn. Wie het Entreprenasium volgt, werkt een aantal uur per week aan de op- en uitbouw van zijn of haar eigen bedrijf. Alle kennis van het lesprogramma komt hierbij van pas en wordt in de praktijk ingezet. En mr, want de praktijkuren leveren waardevolle kennis op over wat er allemaal komt kijken bij het opzetten en runnen van een succesvolle onderneming.

    Havo: WereldwijsHavo-leerlingen op het Ashram College hangen bepaald niet de hele week in de schoolbanken. Samen met de docenten gaan ze in aanvulling op het lesprogramma, ook buiten de schoolpoorten actief op zoek naar cultuur, historie, sport, natuur en techniek. Havisten van het Ashram doen continu nieuwe ervaringen op en worden sterk in samenwerking doordat ze dit regelmatig oefenen binnen projecten en presentaties. Moeilijke opdrachten binnen de planning afkrijgen? Onder andere met behulp van EduScrum krijgen leerlingen dit onder de knie! Tijdens de Wereldwijsthemaweken in de onderbouw, staat telkens n thema centraal in alle lesvakken. De aftrap van zon periode laten we verrichten door interessante gastsprekers. De afsluiting van de Wereldwijsthemaweken wordt ingevuld met

    eindpresentaties waar ouders bij aanwezig (mogen) zijn. Na vijf jaar havo zijn leerlingen van het Ashram College ervaren in de zogeheten 21e eeuw vaardigheden: creatief denken, goed samenwerken, overtuigend presenteren en weten waar je informatie vandaan haalt. Kortom: klaar om cht de wijde wereld in te trekken!

    Vwo: Thuis in de wetenschapHet vwo van het Ashram College heeft dit najaar voor het eerst een eigen opening van het universitaire jaar georganiseerd. H?! Op een middelbare school? Ja natuurlijk, waarom zouden we onze leerlingen daar niet nu al kennis mee laten maken? Tenslotte zal het gros van hen na zes jaar aan een universiteit verder studeren. Dit is maar n voorbeeld van de wetenschapslijn binnen het vwo. Die begint in de brugklas en wordt consequent en met een logische opbouw doorgetrokken tot en met de zesde klas. Leerlingen van het vwo leren vanaf de allereerste schooldag kritisch te denken als een onderzoeker en zich niet met dooddoeners te laten afschepen. Leerlingen worden vaardig gemaakt in het stellen van de juiste onderzoeksvragen en leren daarnaast ook allerlei andere academische vaardigheden, zoals de juiste informatiebronnen vinden, leren beargumenteren en natuurlijk het goed presenteren van onderzoeksresultaten. Elk leerjaar komt de lat op al deze gebieden een stukje hoger te liggen, zodat leerlingen in het eindjaar zo ver zijn dat ze een heus Ashram College kunnen geven aan een zaal vol genteresseerde (maar ook kritische!) toehoorders. Leerlingen op het vwo doen in zes jaar tijd ontzettend veel (vak)kennis op en wij ondersteunen hen daarbij met methoden om slimmer en efficinter te leren. Zoals Breingeheimen in de klassen 1 en 2, en Remind Learning in leerjaar 4. Tijdens het derde jaar ligt de focus op het kiezen van een wetenschappelijke richting. Die wordt in leerjaar 6 afgerond met de meesterproef: het profielwerkstuk.

    Leerlingen die behoefte hebben aan ng meer uitdaging, koppelen we aan een talentcoach om de mogelijkheden in kaart te brengen. Die kunnen onder meer zijn: het volgen van extra examenvakken of Cambridge Engels. Excellente leerlingen kunnen er ook voor kiezen het onderwijsprogramma LAPP-Top te volgen of Pre-University in samenwerking met Universiteit Leiden. Voor beide programmas geldt een strenge selectie.

    5

  • Voorwoord . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3

    Uitdagend onderwijs . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4

    Onze missie en visie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9Veelzijdig basisaanbod . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10Leerling in beeld . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

    Mix van opleidingen n leerjaren onder n dak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10Lestijden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

    Persoonlijk onderwijs . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19Mentor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19Kleine teams . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19Decaan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19Counsellor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19Extra ondersteuning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19Begeleidingsklas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

    Ontwikkelingsperspectiefplan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20Team begeleiding & ondersteuning . . . . . . . . . . 20Samenwerkingsverband VO/VSO . . . . . . . . . . . . . 20Jeugd- en Gezinsteam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20Jeugdgezondheidszorg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21Leerplichtambtenaar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

    Ashram College Nieuwkoop Onderbouw . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13Bovenbouw . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

    Ashram College Alphen aan den Rijn Onderbouw . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15Bovenbouw . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

    WELKOM (TERUG)!1

    EVEN VOORSTELLEN2

    VMBO, HAVO EN VWO: AANGESCHERPT EN VERBETERD!!

    ONDERWIJSAANBOD3

    LEERLING IN BEELD4

    6

  • BEGELEIDING & ONDERSTEUNING5

    Afkorting vakken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35

    Alphen aan den Rijn onderbouw 1 t/m 3 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 364 vmbo/4 havo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 375 havo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38

    4 vwo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 395 vwo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 406 vwo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41

    Nieuwkoop leerjaar 1 t/m 4 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42

    College van Bestuur en Raad van Toezicht . . 31Afdelingsdirecteuren en teamleiders . . . . . . . . . . . 31

    Medezeggenschapsraad . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32Klankbordgroepen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

    De gezonde school . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27Vakanties & feestdagen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27Rapportage . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27Contactmomenten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27Toetsblok . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27Voorlichtingsactiviteiten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27

    Alphen aan den Rijn . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27Voorlichtingsactiviteiten Nieuwkoop . . . . . . . 28Ouderbijdrage . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28Klachten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29Onderwijsinspectie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

    PRAKTISCHE ZAKEN6

    ORGANISATIE7LESSENTABELLEN8

    Instroom leerlingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23Proefwerken en toetsen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23Cijfers en regels . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23Overgaan of doubleren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

    Determinatie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23Kwaliteitszorg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24Onderwijsresultaten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24Schoolprestaties vergelijken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

    Onder voorbehoud van fouten en wijzigingen.7

  • ASHRAM COLLEGE: EVEN VOORSTELLEN 2

  • 9Het Ashram College is een vmbo-, havo-, vwo-school waar leerlingen met persoonlijk, veelzijdig en resultaatgericht onderwijs worden voorbereid op de wereld van nu n straks. We hebben twee vestigingen: n in Nieuwkoop en n in Alphen aan den Rijn. In dit hoofdstuk vertellen we meer over waar we als school voor staan en wat we onze leerlingen te bieden hebben.

    Onze missie en visieOnderwijs van nu is niet het onderwijs van toen. Leerlingen zijn de mensen van de toekomst en groeien op in een wereld die razendsnel verandert. We vinden het daarom belangrijk om leerlingen onderwijs te bieden waarbinnen ze optimaal

    worden voorbereid op hun toekomst in de 21e eeuw #missie. Wat moeten we daarvoor doen? We zijn ervan overtuigd dat het antwoord op deze vraag is: door de leerling cht centraal stellen #visie. Daar begint het mee. Daarom geloven wij in de kracht van persoonlijk, veelzijdig en resultaatgericht onderwijs.

    Veelzijdig basisaanbod Of je nu het vmbo, de havo of het vwo volgt voor iedereen is er ons veelzijdige basisaanbod.

    Les op het hoogste niveau (dakpanklassen)Leerlingen op het Ashram College volgen vanaf de eerste school-dag les op het hoogste niveau. Het is gebleken dat leerlingen, die zo de kans krijgen om onderwijs op hoger niveau te volgen, geprikkeld worden en vaak goed presteren. Daarom zijn we als eerste school in Alphen aan den Rijn begonnen met het aanbieden van dakpanklassen. Voor het bepalen van het brugklasniveau van de eerstejaars leerlingen volgen we het advies van de basisschool. Bij een gemengd advies (vmbo TL/havo of havo/vwo) kan een leerling naar een dakpanklas van het Ashram College (zie ook het schema).

    2-jarige brugperiodeOp het Ashram College hebben we een 2-jarige brugperiode. Zo leren leerlingen, vakdocenten en mentoren elkaar goed kennen. Dit helpt om leerlingen goed in beeld te hebben en het juiste doorstoomniveau te bepalen. Na de tweejarige brugperiode wordt namelijk het definitieve schooltype vastgesteld. Leerlingen wor-

    den hier tijdens de brugperiode op voorbereid. Een enkele leerling wordt na het eerste jaar al overgeplaatst naar een ander schoolty-pe als de situatie dit vereist.

    Breed vakkenpakketVmboers, havisten en vwoers: op het Ashram College krijgen ze allemaal de eerste drie jaar een breed basisprogramma met vakken op alle gebieden. Talen: Nederlands, (versterkt) Engels, Frans (havo/vwo), Duits, Spaans (vwo) en Latijn & Grieks (gymnasium).Maatschappij: geschiedenis, aardrijkskunde, economie en levens-beschouwing.Exact: wiskunde, biologie, natuurkunde, scheikunde en technologie.Kunst: muziek, drama en beeldende vormingSport: o.a. balsporten, turnen, zelfverdediging en binnen- en buitensporten.

    En dan hebben we het nog niet eens over het specifieke aanbod van onze opleidingen (zie ook bladzijde 13 e.v.). Op het vwo krijgen leerlingen bijvoorbeeld iedere week een wetenschapsuur.

    *in het hoofdstuk 3 Aanbod per opleiding lees je meer over ons unieke aanbod per opleiding.

  • Ruimte voor allerlei soorten talenten!Wat is jouw talent? En waar interesseer jij je voor? Op het Ashram College krijgen leerlingen de mogelijkheid om ook naast de reguliere lessen het antwoord op deze vragen te vinden. Vanaf leerjaar 1 gaan we hier al mee van start. In de eerste twee leerjaren volgen onze leerlingen n van de keuzeprogrammas (op blz. 13 lees je meer over de keuzeprogrammas per vestiging).Ook zijn er tal van specials waaraan onze leerlingen kunnen deelnemen. Neem bijvoorbeeld de debatclub De debatmeesters, de naschoolse Ashram Colleges, de Kangoeroewedstrijd, jaarlijkse sportwedstrijden tegen docenten, het Ashram dictee, de schaakclub, musicals of de vmbo ontwerpwedstrijd Hbuurwathebjenuweerbedacht.

    Leerling in beeldDoor kleine teams (kernteams) en een uitgebreid mentoraat zorgen we ervoor dat we leerlingen goed in beeld hebben en we korte lijnen kunnen organiseren. Na ruim 40 jaar onderwijservaring weten we dat het persoonlijk opleiden, begeleiden en ondersteunen van leerlingen goede resultaten oplevert. Op onze scholen staat de leerling cht centraal! En van de aspecten waar het Ashram College om bekend staat. In de onderbouw houden we de mentor, vakdocenten en leerlingen zoveel mogelijk bij elkaar. Voor uitgebreide informatie over de kleine teams en ons mentoraat zie hoofdstuk 4 leerling in beeld.

    Mix van opleidingen en leerjaren onder n dakOf je nu naar het vmbo, de havo of het vwo gaat f in de 1e, 2e, 3e, 4e, 5e of de 6e zit op het Ashram College krijgt iedereen zoveel mogelijk les vanuit n schoolgebouw. Waarom? We vinden het belangrijk dat leerlingen in contact staan met leerlingen uit andere klassen en van andere opleidingen. In de pauzes en tijdens de naschoolse activiteiten, maar ook tijdens bijvoorbeeld de keuzevaklessen komen leerlingen van alle niveaus en leerjaren elkaar tegen. We geven leerlingen met het alles onder n dak-uitgangspunt samen een vaste thuisbasis.

    Iets waar ze van leren en dat qua samenstelling een mooie afspiegeling van de maatschappij is. Het zorgt er tevens voor dat we leerlingen goed in beeld hebben en houden.

    LestijdenOp het Ashram College hebben we een 50-minutenrooster. In bijzondere gevallen korten we de lessen in tot 40 minuten.

    Bijzonder aan ons rooster: Op de meeste lesdagen zijn de leerlingen na 14.30 uur uit. Er

    is s middags dus ruimte voor leerlingen om hun huiswerk te maken of bijvoorbeeld te sporten.

    We hebben beperkte lesuitval doordat we werken met vervangende docenten. Alleen het eerste of laatste lesuur kan uitvallen. Dat betekent dat er niet vaak sprake is van tussenuren, k in de bovenbouw.

    10

    50-minutenroosterLesuur Begin Eind

    1e 8.30 9.20

    2e 9.25 10.15

    Pauze 10.15 10.35

    3e 10.35 11.25

    4e 11.30 12.20

    Pauze 12.20 12.50

    5e 12.50 13.40

    6e 13.45 14.35

    7e 14.40 15.30

    8e 15.35 16.25

    40-minutenroosterLesuur Begin Eind

    1e 8.30 9.10

    2e 9.15 9.55

    3e 10.00 10.40

    Pauze 10.40 11.00

    4e 11.00 11.40

    5e 11.45 12.25

    6e 12.30 13.10

    Pauze 13.10 13.40

    7e 13.40 14.20

  • Het Ashram College is in 1972 opgericht en is een begrip in Alphen aan den Rijn en omgeving.

    In India staat Ashram symbool voor leefgemeenschap en ontmoetingsplaats.

    Veel ouders hebben zelf ook op het Ashram College gezeten.

    FYI (FOR YOUR INFORMATION)

    11

    ALPHEN AAN DEN RIJN

    VMBO TL

    VMBO TL

    VMBO TL HAVO

    HAVO

    DAKPAN-KLAS

    DAKPAN-KLAS

    VWO

    HAVO

    HAVO

    ATHE-NEUM

    ATHE-NEUM

    GYMNA-SIUM

    GYMNA-SIUM

    UNIVERSITEITHBOMBO

    BASISSCHOOL

    NIEUWKOOP

    VMBO BBVMBO KB

    MBO

    BASISSCHOOL

    VMBO TLHAVO(3 jaar)

    1

    2

    Instroommogelijkheid4 havo Alphen1

    Doorstroom 4 havo Alphen2

  • ONDERWIJSAANBOD

    Aan het Ashram College in Nieuwkoop is door het Platform Betatech-niek officieel het pre-dikaat vmbo-ambitie-school voor vmbo TL toegekend. Een vmbo-ambitieschool is een school die extra aandacht schenkt aan vakken en activiteiten op het gebied van tech-niek in het dagelijks le-ven en tegelijkertijd zijn leerlingen stimuleert te kiezen voor een richting waarbinnen techniek een belangrijke rol speelt.

    AMBITIESCHOOL

  • Ashram College Nieuwkoopvmbo BB | vmbo KB | vmbo TL | havo Op het Ashram College in Nieuwkoop kunnen leerlingen naar het vmbo BB, vmbo KB, vmbo TL of de havo. De school staat bekend om de kleinschalige en veilige leeromgeving waarin leerlingen worden uitgedaagd om creatief en ondernemend te zijn. De leerlingen doen standaard in zeven vakken eindexamen en kunnen in alle sectoren hun opleiding afronden. De lijnen zijn kort en daardoor kunnen we goed afstemmen wat de leerling nodig heeft. Onze havo-leerlingen stromen met ingang van leerjaar 4 door naar het Ashram College in Alphen aan den Rijn en voltooien daar hun opleiding.

    Onderbouw Keuzeprogramma onderbouwIn leerjaar 1 en 2 kiezen leerlingen een programma dat past bij hun interesse en/of talent. De keuzeprogrammas zijn schoolbreed, dus eerste- en tweedejaars leerlingen van alle niveaus werken met elkaar samen. De leerlingen kunnen kiezen uit:

    De Theaterfabriek: zang, dans, drama, musical. Techniek: o.a. werktekeningen leren maken en

    techniekprojecten met wedstrijdelement. SportLife: 4 extra lesuren sporten per week > kennismaking

    met verschillende sporten! Beauty & Wellness: uiterlijke verzorging en lichamelijk welzijn.

    BovenbouwDoorlopende leerlijnenWie in een van de keuzeprogrammas zijn passie heeft gevon-den, kan deze leerlijn doorzetten in de bovenbouw. De leerling die in leerjaar 1 en 2 met veel plezier De Theaterfabriek heeft gedaan, kan op het vmbo TL en de havo kiezen voor het exa-menvak drama of muziek. Leerlingen die graag sporten, kunnen

    kiezen voor sport, dienstverlening en veiligheid (KB en BB) of lichamelijke opvoeding (TL). Als leerlingen met veel plezier techniek hebben gedaan, dan kunnen ze in klas 3 TL technische opdrachten kiezen. Vanuit Beauty & Wellness kan er gekozen worden voor Zorg en Welzijn-breed (KB en BB).

    Cultuur en creativiteitAlle leerlingen van het Ashram College in Nieuwkoop doen mee met verschillende culturele programmas. In leerjaar 1 en 2 zijn er de cultuurweken met workshops en bezoeken aan ateliers van kunstenaars en musea. In leerjaar 3 en 4 staat theater-bezoek op het programma. Daarnaast worden kleinschalige theatervoorstellingen de school binnengehaald, bijvoorbeeld rond het thema Lang Leve de Liefde en Veilig Verkeer. Op de laatste lesdag laten wij alle talenten samenvallen in een schoolbrede culturele afsluiting.

    Sector- en profielkeuzeLeerlingen van het vmbo kiezen aan het einde van klas 2 voor een sector. Voor leerlingen KB en BB betekent dit meestal een keuze voor Zorg en Welzijn of SDV (sport, dienstverlening en veiligheid). In het nieuwe vmbo is ook een keuze voor Dienstverlening en Producten mogelijk. Voor de leerlingen van de TL bepaalt het eindexamenpakket de sectorkeuze. Leerlingen van de havo gaan zich in leerjaar 3 orinteren op hun profielkeuze in de bovenbouw.

    Stage, maatschappelijke stage en sectorwerkstukIn leerjaar 3 en 4 van het vmbo lopen de leerlingen een beroeps-orinterende stage en/of een maatschappelijke stage. Aan de stage in leerjaar 4 koppelen de leerlingen van de TL hun sector-werkstuk. De presentatie van het sectorwerkstuk aan de ouders vindt in Nieuwkoop plaats in de week voor de herfstvakantie.

    13

    Het Ashram College is een vmbo-, havo-, vwo-school waar leerlingen met persoonlijk onderwijs van hoge kwaliteit worden voorbereid op de wereld van nu. In dit hoofdstuk vertellen we meer over ons onderwijsaanbod. Hoe organiseren wij onze dakpanklassen? Welke dakpanklassen en keuzeprogrammas zijn er? Wat zijn de doorlopende leerlijnen van het Ashram College? Wat is profielgericht onderwijs? Wat houdt het verrijkte gymnasium in? Dat n meer lees je hier per school.

  • VaardighedenNaast gedegen vakkennis leert de leerling op het Ashram College algemene vaardigheden die bijdragen tot de ontwikkeling van de leerling. In de brugperiode wordt de leerling hierin intensief begeleid. Zo werkt de leerling stapsgewijs naar een grotere mate van zelfstandigheid: van geleid worden in de onderbouw via begeleid worden in de tussenbouw naar uiteindelijk zelfverantwoordelijk leren in de bovenbouw. Dit pakket aan basisvaardigheden sluit nauw aan bij de vereiste competenties in de bovenbouw, die op hun beurt weer aansluiten op het vervolgonderwijs.

    14

    Deze vaardigheden leert de leerling op het Ashram:

    Leren leren (het leerproces)- Huiswerk maken- Plannen- Informatie opzoeken en verwerken- Ict-toepassingen verantwoord en doelbewust

    gebruiken- Onderzoek doen

    Leren leven (het persoonlijk ontwikkelproces)- Luisteren naar elkaar- Samenwerken- Presenteren en optreden- Conflicthantering- Omgangsvormen - Groeien naar zelfstandigheid

    Leren kiezen (het keuzeproces)- Begeleiding bij vakken- en beroepskeuze

    VAARDIGHEDEN

    Ashram College Nieuwkoop & Alphen aan den Rijn

    Thuis op het vmbo Eigen huiswerkklas vmbo-leerlingen onderbouw Technologiewedstrijd h

    buurwathebjenuweerbedacht? Ardennenkamp of Praag in 4 vmbo Tekenen, handvaardigheid en drama als

    eindexamenvak

    Thuis op de havo EduScrum: cocreatief & succesvol leren

    samenwerken Keuze voor BSM, informatica, drama, beeldende vorming als eindexamenvak Keuzeprogramma Mondo biedt Chinees als extra

    keuzevak Ardennenkamp in 4 havo Taal- en cultuurreizen in 5 havo. Keuze uit Londen,

    Parijs of Berlijn

    Thuis op het vwo Breingeheimen > een methode die leuker, makkelijker

    en efficinter werken tijdens de studielessen bevordert > leerjaar 1 en 2

    Keuzeprogramma Mondo biedt Chinees als extra keuzevak

    Remind Learning > slimmer en gemotiveerder leren door een ontdekkingsreis vol experimenten > leerjaar 4 Gymnasium: Grieks drama, Rijksmuseum van

    Oudheden, mythologiedag Ardennenkamp in 4 vwo Taal- en cultuurreizen in 5 vwo/gymnasium. Keuze uit Londen, Parijs, Berlijn, Barcelona of Rome

  • Ashram College Alphen aan den Rijnvmbo TL | havo | vwo (atheneum & gymnasium)

    Onderbouw Leerjaar 1 t/m 3 Breed basispakketalle leerlingen in de onderbouw krijgen een breed basisprogramma met vakken op alle gebieden. Leerlingen leren en ontdekken op deze manier meer.

    Talen: Chinees (havo/vwo, 2 jaar), Duits, Engels, Frans (havo/vwo), Nederlands, Spaans (vwo) en Latijn en Grieks (gymnasium).Maatschappij: aardrijkskunde, economie, geschiedenis en levensbeschouwing.Exact: biologie, natuurkunde, scheikunde, (info)technologie en wiskunde.Kunst: beeldende vorming, drama en muziek.Sport: lichamelijke opvoeding met o.a. balsporten, binnen- en buitensporten, turnen en zelfverdediging.

    Dakpanklassen Leerjaar 1 en 2Als eerste school in Alphen aan den Rijn zijn we gestart met het bieden van dakpanklassen op het hoogste niveau. Een leerling met een vmbo TL/havo-advies komt in een vmbo TL/havo-klas waar op havo-niveau wordt lesgegeven en getoetst. Dit geldt ook voor de dakpanklassen havo/vwo*. Het is gebleken dat leerlingen, die zo de kans krijgen om onderwijs op hoger niveau te volgen, geprikkeld worden en vaak goed presteren.Voor het bepalen van het brugklasniveau van de eerstejaars leerlingen volgen we het advies van de basisschool. Bij een gemengd advies (vmbo TL/havo of havo/vwo) kan een leerling naar een dakpanklas van het Ashram College.

    * mits de aantallen het toelaten

    Basis-school-advies

    vmbo TL

    vmbo/havo havo

    havo/vwo vwo vwo

    Klas vmbo TLvmbo/havo havo

    havo/vwo

    athe-neum

    gym-nasium

    Niveau vmbo TL havo havo vwo vwo vwo

    Na de tweejarige brugperiode wordt het definitieve schooltype vastgesteld. Tijdens deze brugperiode worden leerlingen hier op voorbereid. Een enkele leerling wordt na het eerste jaar al overgeplaatst als de situatie dit vereist.

    Keuzeprogrammas leerjaar 1 en 2Naast het brede basispakket maken leerlingen van het Ashram College een keuze voor n van de vier keuzeprogrammas. Vier lesuren per week volgen leerlingen samen met leerlingen uit andere klassen en opleidingen de lessen van het keuzeprogramma. Het keuzeprogramma start in het eerste leerjaar en eindigt na het tweede.

    SportLife: orintatie op vele sporten en een gezonde levenshouding.ArtClass: extra kunstzinnige en theatrale vorming.Mondo: voor de nieuwsgierige leerling met een brede interesse in de wereld van vandaag (hierbinnen kunnen leerlingen ook kiezen voor Chinees).De Jonge Onderzoeker: (havo/vwo): voor de onderzoekende en uitvindende leerling.

    15

    Ontdek je talent en interesses n leer ook samenwerken met leer-lingen van andere opleidingen tijdens de keuzevaklessen.

    GROEIEN DOE JE SAMEN!

  • Verrijkt gymnasium Klassieke vorming en exact denken krijgen extra aandacht op het gymnasium. Direct al in de brugklas bieden we een uitdagend en stevig vakkenpakket: Latijn, Grieks en filosofie vanaf de brugklas. Twee uur meer les vanwege extra vakken. Onderzoek & Design: aan de slag met echte problemen van

    bedrijven ter voorbereiding op belangrijke posities binnen bedrijven en (semi-) overheidsinstanties

    Exclusieve excursies en activiteiten.

    Bovenbouw Vanaf leerjaar 4Doorlopende leerlijnenIn de bovenbouw van de havo en het vwo bieden wij, evenals in de onderbouw, een breed vakkenpakket aan. Dit heeft twee redenen. De leerling kan de vakprogrammas in de onderbouw drie jaar lang zonder breuk volgen, waardoor de aansluiting met de vakken in de tweede fase een ononderbroken lijn kent. Deze opbouw biedt de meeste garantie om een zo goed mogelijke keuze voor een profiel in die tweede fase te maken.

    In leerjaar 3 besteden we veel aandacht aan Loopbaanbegelei-ding en -orintatie (LOB). Hier worden ook ouders bij betrokken.Belangrijk is de profielkeuze. Binnen een uitgebreid mentoraatprogramma wordt aandacht besteed aan soorten beroepen en opleidingen. Daarnaast krijgt de leerling een beeld van eigen kwaliteiten en affiniteiten. Op deze wijze kan een leerling, samen met ouders en docenten, een zo verantwoord mogelijke keuze maken voor een profielprogramma in de tweede fase.

    Bovenbouw vmbo TLWe werken met de leerlingen op het vmbo naar een succesvol examen binnen het vakonderwijs toe. Daarnaast vraagt de voorbereiding op het vervolgonderwijs (mbo of havo) veel aandacht. Het mentoraatprogramma met betrekking tot de voorbereiding op opleidingen en beroepen neemt dan ook een belangrijke plaats in. Dit wordt versterkt door een arbeidsstage en bezoeken aan ROCs. De leerlingen worden extra getraind op goede communicatie. Dit gebeurt via sociale vaardigheids- en sollicitatietrajecten en uitwisseling met het buitenland via werkweken en taalexamens.

    De Tweede Fase (havo en vwo)In de bovenbouw van de havo en het vwo, de zogenaamde Tweede Fase, volgen de leerlingen een profiel. Er zijn vier profielen in de Tweede Fase: Cultuur en Maatschappij (CM). Economie en Maatschappij (EM). Natuur en Gezondheid (NG). Natuur en Techniek (NT).De keuze van het profiel is van groot belang voor de vervolgstudie, daarom besteden we hier op school ruim aandacht aan. In leerjaar 3 gebruiken we een LOB-programma waarbij de leerling goed na moet denken over zichzelf, zijn/haar wensen en (on)mogelijkheden. Voor de ouders is hierbij ook een rol weggelegd.

    De examenvakken worden voornamelijk bepaald door het gekozen profiel, maar daarnaast is er nog een breed scala aan keuzevakken.

    16

    Net zoals andere Ashram-leerlingen volgen

    ONZE GYMNASIASTEN een keuzeprogramma in leerjaar 1 en 2

    Het verrijkte gymnasiumaanbod draagt bij aan de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden van de 21ste eeuw zoals doorzettings-vermogen, samenwerken en pre-cisie.

    21E EEUW

  • Wat houdt profielgericht onderwijs in? De leerlingen volgen vanaf het vierde leerjaar de vakles-

    sen zoveel mogelijk in profielklassen. Dit zijn klassen met leerlingen die hetzelfde profiel hebben gekozen. Dat maakt vakoverstijgend onderwijs eenvoudiger, omdat de leerlingen grotendeels dezelfde vakken volgen en dus dezelfde (voor)kennis hebben.

    Profieldagen hebben als doel de samenhang en afstemming tussen de vakken te bevorderen. Ook gaan de leerlingen op excursie of doen zij een stage die bij hun profiel past.

    In het vijfde leerjaar gaan de leerlingen op reis naar het buitenland: Barcelona, Berlijn, Londen, Parijs of Rome. Deze taal- en cultuurreizen zijn bedoeld om de taal beter te leren spreken en de cultuur beter te leren kennen. De bestemming en het programma worden mede bepaald door het gekozen profiel en de gekozen vakken van de leerling.

    We onderhouden nauw contact met de vervolgopleidingen. Leerlingen uit 5 havo gaan op bezoek bij de Hogeschool Lei-den of de Haagse Hogeschool, al naar gelang hun profielkeu-ze. De leerlingen uit 5 vwo gaan naar de Leidse Universiteit. Vwoers kunnen bovendien een pre-University programma bij de universiteit in Leiden volgen tijdens hun opleiding aan het Ashram College. Voor heel goede vwo-leerlingen bestaat de mogelijkheid van een dagproject aan de universiteit. De crite-ria hiervoor zijn dat een leerling minimaal een 8,0 gemiddeld moet staan in 4 vwo. Daarnaast moet hij/zij breed getalen-teerd zijn, actief op gebieden buiten school en wetenschap-pelijk genteresseerd.

    Onder de noemer arbeidservarend leren kunnen leerlingen stage lopen in een bedrijf of instelling ter voorbereiding op een vervolgopleiding.

    Tijdens de Ashram Profileringsuren loopt iedere bovenbouw-leerling van vmbo, havo en vwo een maatschappelijke stage. Dat wil zeggen dat de leerling 40 klokuren vrijwilligerswerk doet bij een organisatie of vereniging (soms binnen, meestal buiten de school).

    Op deze wijze maken de leerlingen kennis met het maat-schappelijk middenveld en leren ze verantwoordelijkheid te dragen voor maatschappelijke belangen. Een dergelijke vrijwillige inzet bereidt leerlingen voor op een volwaardige deelname aan de maatschappij en geeft inhoud aan het begrip burgerschap. Buitenschoolse stages bieden een rijke leeromgeving waarin leerlingen verschillende competenties en vaardigheden kunnen oefenen. De profileringsuren maken deel uit van het examendossier.

    Excellente leerlingen hebben in de bovenbouw van het vwo de mogelijkheid een extra vak te kiezen.

    17

  • LEERLING IN BEELD 4

  • Persoonlijk onderwijs Op de scholen van het Ashram College volgen leerlingen een opleiding voor vmbo, havo of vwo (atheneum of gymnasium). We zetten in op kwalitatief goed en actief onderwijs n proberen leerlingen op persoonlijke, veelzijdige, en resultaatgerichte wijze te stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. Na ruim 40 jaar onderwijservaring weten we dat het persoonlijk opleiden, begeleiden en ondersteunen van leerlingen goede resultaten oplevert. Op onze scholen staat de leerling centraal!

    Mentor Elke klas heeft een mentor, soms wel twee. De mentor vervult een centrale rol bij de persoonlijke begeleiding van leerlingen. Hij of zij volgt de studieresultaten van de leerlingen en let nauwgezet op hun persoonlijke ontwikkeling.De mentor verzorgt mentorlessen, onderhoudt contact met de ouders en is er ook voor de gezellige momenten van het schoolleven. Mentoren geven ook advies bij de keuze van beroep of vervolgopleiding.

    Kleine teams Mentoren en vakdocenten die aan dezelfde groep leerlingen lesgeven, vormen een kernteam. Ze komen zeer regelmatig bij elkaar om de ontwikkeling van hun leerlingen te bespreken. Indien nodig maken ze afspraken over begeleiding en bijsturing. Via de kernteams houden we leerlingen vanuit verschillende invalshoeken in beeld.

    Decaan De decanen van het Ashram College ondersteunen leerlingen tijdens de orintatie op de vervolgstudie en het toekomstige beroep, door: informatie over opleidingsmogelijkheden en beroepen te

    verzamelen en door te geven aan leerlingen, mentoren en docenten;

    activiteiten met betrekking tot de orintatie op de vervolgstudie en het toekomstige beroep tijdens de lessen op school te organiseren en te cordineren. Denk aan Loopbaan Orintatie Begeleiding (LOB);

    activiteiten gericht op kennismaking met werken of studeren, die meestal buiten de school plaatsvinden, te organiseren en cordineren. Bijvoorbeeld meeloopdagen, orintatiedagen,

    proefstuderen, beroepenmanifestaties, stages en een opleidingenmarkt;

    mentoren en leerlingen te adviseren bij het kiezen van een sector (vmbo) of profiel (havo/vwo).

    Decaan vmbo (Nieuwkoop)mevrouw C. (Christel) Lubbers

    Decaan vmbo (Alphen aan den Rijn)de heer R. (Roeland) Koelewijn

    Decaan havo mevrouw M. (Maaike) van Beek

    Decaan vwomevrouw E. (Erica) Dijkstra

    Counsellor Leerlingen die thuis of op school te maken krijgen met problemen waarvoor zij of de school geen oplossing hebben, kunnen om ondersteuning vragen bij een counsellor van het Ashram College. De counsellors bieden een luisterend oor, kunnen de situatie verhelderen en verwijzen eventueel door naar deskundigen die verder helpen bij het oplossen van de problemen.

    Extra ondersteuningDe mentor en het kernteam kunnen extra ondersteuning krijgen van een cordinator leerlingbegeleiding. Deze helpt de leerling verder naar een arrangement waarin meer ondersteuning wordt geboden binnen school. Denk aan remedial teaching, een SOVA- of faalangstreductietraining of deelname aan de

    19

  • 20

    begeleidingsklas. Ook kan de cordinator leerlingbegeleiding een rol spelen bij het zoeken naar ondersteuning buiten de school, zoals de Onderwijs Opvang Voorziening.

    Begeleidingsklas In de begeleidingsklas werken leerlingen met leerproblemen na schooltijd onder begeleiding van docenten van het Ashram College of ambulant begeleiders uit het speciaal onderwijs aan hun schoolwerk. Leerlingen die gebruikmaken van de begeleidingsklas doen dit om verschillende redenen. Mogelijk hebben ze autisme of ADHD of hebben ze extra begeleiding nodig vanwege de omstandigheden in de thuissituatie. Vooraf stellen we altijd een duidelijk doel vast waaraan wordt gewerkt. Vaak speelt het leren plannen en organiseren van het schoolwerk hierbij een grote rol.

    Ontwikkelingsperspectiefplan Voor leerlingen met een grotere ondersteuningsbehoefte stellen we een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) op. Dit gebeurt in overleg met leerling en ouders. Dit plan geeft de mogelijkheden van de leerling aan en de wijze van ondersteuning om doelen te bereiken. Als een leerling een OPP krijgt, is er altijd een ambulant begeleider bij betrokken. Deze begeleiders beschikken over extra pedagogische en didactische kennis en vaardigheden om het onderwijs aan deze leerlingen te begeleiden. De rol van de ambulant begeleider kan adviserend of coachend zijn, gericht op docenten, ouders en leerling.

    Team begeleiding & ondersteuning Cordinator begeleiding & ondersteuningde heer T. (Tim) Rombouts

    Cordinatoren leerlingbegeleidingmevrouw C. (Chantal) van Wilgenburg (Nieuwkoop)mevrouw S. (Sacha) van der Zande (vwo Alphen)mevrouw D. (Didy) van der Ven (havo Alphen)de heer F. (Fred) van Dijke (vmbo Alphen)

    De cordinator kan een beroep doen op externe deskundigheid. Zo is er bijvoorbeeld de consultatiemogelijkheid van het Zorg

    Advies Team (ZAT). In het ZAT werkt het ondersteuningsteam samen met de leerplichtambtenaar, het Jeugd- en Gezinsteam, de politie en het Samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland & Rijnstreek.

    Het team zorgt ervoor dat signalen die kunnen wijzen op uitval snel en vakkundig worden beoordeeld. Het ZAT komt elke zes weken bij elkaar. Bespreking in het ZAT gebeurt altijd na schriftelijke goedkeuring van de ouders. In het ZAT werken we onder andere samen met een orthopedagoog van het Samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland & Rijnstreek.

    Samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland & Rijnstreek Het Ashram College is onderdeel van het samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland & Rijnstreek. Extra ondersteuning binnen of buiten de school gaat altijd in overleg met het onderwijsloket van dit samenwerkingsverband. Natuurlijk worden ouders hierbij nauw betrokken. Het onderwijsloket heeft ook een belangrijke adviesfunctie voor de school. Voor meer informatie over de samenwerking met het Samenwerkingsverband: www.swv-vo-mhr.nl

    Jeugd- en Gezinsteam Het Jeugd- en Gezinsteam (JGT) is er voor vrijwillige hulpverlening en werkt op basis van een vraag van een jongere of van ouder(s). Op de website www.jeugdengezinsteams.nl kunnen zij zich direct aanmelden bij het JGT in hun buurt. Elk team heeft een direct nummer waar zowel gezinnen als samenwerkingspartners tussen 9.00 en 17.00 uur naartoe kunnen bellen om een vraag te stellen, te overleggen of zich aan te melden. De telefoonnummers van de teams staan op eerder genoemde website.

    Elke school heeft een eigen contactpersoon bij een JGT. Voor het Ashram College in Alphen aan den Rijn is dat Sandra van der Zaan, werkzaam in JGT Ridderveld. De contactpersoon van het Jeugd- en Gezinsteam Nieuwkoop is Geralda Hendriks. Als er vanuit het Ashram College zorgen zijn over een leerling, kan hierover anoniem worden gesproken met het JGT. De JGT-

  • contactpersoon sluit ook aan bij het overleg Zorg- en Advies Team. Zo werkt het JGT aan zijn zichtbaarheid voor gezinnen en jongeren die hulp kunnen gebruiken.

    Het Jeugd- en Gezinsteam Ridderveld Bereikbaar op: 088 - 2542352Het Jeugd- en Gezinsteam Nieuwkoop Bereikbaar op: 088 - 2542356

    Jeugdgezondheidszorg Mevrouw M. (Marjolijn) van Hoeve, jeugdverpleegkundige CJGStadhuisplein 7, 2405 SH Alphen aan den RijnBereikbaar op 088 - 3083242

    De afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ), voorheen GGD, begeleidt de groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren van 4 tot 19 jaar. Dat doen zij onder meer door alle leerlingen in het tweede leerjaar te onderzoeken. Met vragen over lichamelijke gezondheid, vriendschap, pesten, seksualiteit, alcohol en drugs kunnen leerlingen en hun ouders terecht bij de afdeling JGZ van het CJG. Meer informatie is te vinden op www.ggdhm.nl

    Leerplichtambtenaar Mevrouw Jeanine Tjon Sien Kie (Alphen)Mevrouw S. van der Meer (Nieuwkoop)tel: 14 0172 (optie 2)e-mail: [email protected]

    De leerplichtambtenaar controleert de naleving van de leerplicht. Daarnaast geeft de leerplichtambtenaar voorlichting aan jongeren over het belang van naar school gaan en de gevolgen van het overtreden van de Leerplichtwet. Ook zoekt de leerplichtambtenaar samen met de school en ouders naar een oplossing bij problemen met schoolbezoek.

    Docenten registreren dagelijks de afwezigheid van leerlingen. Ontvangt de school geen absentiemelding, dan wordt nog dezelfde dag contact opgenomen met ouders. Bij ongeoorloofd verzuim en herhaaldelijk te laat komen, kan de leerplichtambtenaar Bureau Halt inschakelen.

  • ZO DOEN WIJ DAT 5

  • Instroom leerlingenIedere leerling op de juiste plek! Een goede overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs draagt bij aan een succesvolle schoolcarrire. Het Ashram College maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland & Rijnstreek, VO-2802. Binnen dit verband werken de scholen volgens dezelfde toelatingsprocedure, die ze samen zijn overeengekomen (zie www.swv-vo-mhr.nl). Het advies van de basisschool is leidend bij het bepalen van het brugklasniveau van een leerling.

    Proefwerken en toetsenHet schooljaar is verdeeld in vier periodes die elk worden afgesloten met toetsdagen. Verder bepalen tussentijdse werkstukken, presentaties, opdrachten, toetsen, overhoringen en practicumvaardigheden (exacte vakken) het periodecijfer. Er zijn duidelijke afspraken over inhaalmogelijkheden voor leerlingen die een toets met een geldige reden hebben gemist. Bovendien biedt het examenreglement voor bovenbouwleerlingen een herkansingsregeling.

    Cijfers en regelsDe brochure Cijfers en Regels bevat gedetailleerde informatie over overgang, toetsen, becijfering en beleid voor wat betreft doorstromen. Deze brochure kan via het ouderportaal van onze website worden gedownload. Ouders van de examenleerlingen ontvangen vr 1 oktober het Examenreglement en het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). Hierin staan alle procedures van het examenjaar beschreven.

    Overgaan of doublerenOvergaan of doubleren? De schoolleiding neemt deze beslissing op advies van de docentenvergadering. Dit geldt ook voor de overstap naar een ander schooltype. Doorslaggevend zijn hierin de overgangsregelingen gebaseerd op jaarcijfers van verschillende vakken. In de bovenbouw vormt de slaag-/zakregeling van het examen de basis van de overgangsregelingen.

    In de onderbouw mag de leerling binnen de vakken Nederlands, Engels en wiskunde niet meer dan n vijf halen. Bij twee of meer tekorten binnen deze drie vakken doubleert de leerling. Doubleren in de onderbouw betekent alle vakken opnieuw doen. In de Tweede Fase is het mogelijk om voldoende resultaten van bepaalde onderdelen van het examendossier te laten staan.

    DeterminatieAan het einde van leerjaar 2 bepalen we naar welk schooltype een leerling doorstroomt in leerjaar 3. Om tot een goed onderbouwde beslissing te komen, verzamelen we in die twee jaar verschillende gegevens. Denk aan cijferresultaten, voortgangstoetsen van het Cito (VAS = Volg Advies Systeem) en gegevens met betrekking tot inzicht, werkhouding/motivatie en studievaardigheden. Halverwege leerjaar 2 wordt de voorlopige determinatie vastgesteld en na de overgangsvergadering het definitieve besluit genomen. Maakt een leerling aan het eind van leerjaar 1 een opvallend positieve of negatieve ontwikkeling door, dan kan in uitzonderingsgevallen determinatie al eerder plaatsvinden.

    23

  • KwaliteitszorgKwaliteitszorg is de verzamelnaam voor alle activiteiten die we op school verrichten om de kwaliteit te onderzoeken, te borgen en te verbeteren. Het komt voort uit het streven om een goede school te zijn. Bovendien wordt van scholen verwacht dat zij verantwoording afleggen over het gevoerde beleid. Hoe bepalen we of onze school kwalitatief goed is? Dat kan aan de hand van de volgende vijf vragen:- Doen we de goede dingen?- Doen we die dingen ook goed?- Hoe weten we dat?- Vinden anderen dat ook?- Wat doen we met die wetenschap?

    We verzamelen harde cijfers, maar hebben ook feedback nodig over processen en de tevredenheid over onze school. Die krijgen we via klankbordgroepen van leerlingen en ouders, via vergaderingen met diverse afdelingen en via de gesprekscyclus met het personeel. Daarnaast houden wij tevredenheidsonderzoeken onder leerlingen en ouders. Vervolgens leggen we intern en extern verantwoording af over de door ons geboden kwaliteit.

    OnderwijsresultatenDe Onderwijsinspectie stelt jaarlijks opbrengstenoverzichten op alle scholen in het voortgezet onderwijs. Hierin worden onder meer het slagingspercentage, de examencijfers en het percentage zittenblijvers gepubliceerd. Deze kwaliteitskaarten zijn terug te vinden op de site van de Onderwijsinspectie (www.onderwijsinspectie.nl) of op onze website.

    Schoolprestaties vergelijkenBenieuwd hoe het Ashram College het doet in vergelijking met andere scholen? Kijk dan op de landelijke website www.scholenopdekaart.nl Hier kunnen de prestaties van verschillende scholen met elkaar vergeleken worden.

    24

  • PRAKTISCHE ZAKEN 6

  • 27

    De gezonde schoolWe hebben een actieve projectgroep De Gezonde School die zich inzet om van het Ashram College een 100% gezonde school te maken. We zijn al aardig op weg. Zo kunnen de leerlingen in de kantine uit een gevarieerd en uitgebreid aanbod van verse en gezonde producten kiezen. Met behulp van de kleuren rood, oranje en groen wijzen we de leerlingen erop wat gezonde en minder gezonde keuzes zijn. Het creren van bewustwording is het belangrijkste doel van de projectgroep. Daarvoor worden allerlei ideen ingediend en activiteiten ondernomen.

    De veilige schoolHet Ashram College vindt het belangrijk dat leerlingen en mede-werkers zich prettig en veilig voelen op school. Om alle leerlin-gen en medewerkers een veilige omgeving te bieden waarin ie-dereen rekening houdt met elkaar, hebben we duidelijke regels vastgesteld en zien we erop toe dat die worden nageleefd.Om de school nog veiliger te maken zijn er kluisjes voor leerlin-gen, is er cameratoezicht en zijn er toezichthouders aanwezig. Daarnaast is er regelmatig overleg met andere scholen voor voortgezet onderwijs en de gemeente over veiligheidskwesties. Ook hebben we regelmatig contact met de wijkagent.Veiligheid en gezondheid vormen de basis die leren en ont-wikkelen mogelijk maken. In een veilige en zorgzame leer- en werkomgeving willen we leerlingen stimuleren en prikkelen om te leren wat gezond gedrag is. Om gezond gedrag samen met anderen actief vorm te geven en te behouden.

    Vakanties & feestdagenHerfstvakantie 17 t/m 25 oktober 2015Kerstvakantie 19 december 2015 t/m 3 januari 2016Voorjaarsvakantie 20 t/m 28 februari 2016Tweede Paasdag 28 maart 2016Koningsdag 27 april 2016Meivakantie 30 april t/m 8 mei 2016

    Hemelvaart 5 mei 2016Tweede Pinksterdag 16 mei 2016 Zomervakantie 9 juli t/m 21 augustus 2016

    RapportageOuders/verzorgers krijgen van de school een inlogcode waar-mee zij zelf dagelijks de resultaten en eventueel ziekte en ver-zuim van hun zoon of dochter kunnen volgen. Daarnaast wordt vier keer per jaar een cijferlijst verstrekt.

    ContactmomentenAlphen aan den RijnOuders leerjaar 1 1 september 2015Ouders leerjaar 2 3 september 2015Ouders leerjaar 3 15 september 2015Ouders klas 4 vmbo, 5 havo, 5 vwo en 6 vwo 7 september 2015Ouders klas 4 havo en 4 vwo 10 september 2015 Vakdocenten middag/avond 15 februari 2016Mentoren middag/avond 19 april 2016

    NieuwkoopOuders leerjaar 1 - 2 5 mei 2016Ouders leerjaar 3 - 4

    Toetsbloktoetsblok 1 27 oktober 2015 - 30 oktober 2015toetsblok 2 14 januari 2016 - 19 januari 2016toetsblok 3 29 maart 2016 - 1 april 2016

    VoorlichtingsactiviteitenAlphen aan den RijnWWW-festival (WereldWijdWeten) 4 november 2015 WAF-festival (WorldAshramFestival) 17 november 2015Open Huis 22 januari 2016

    Veiligheid en gezondheid vormen de basis die leren en ontwikkelen mogelijk maken

  • 28

    Voorlichtingsactiviteiten NieuwkoopScholenmarkt Ter Aar, Scholenmarkt Nieuwkoop, Workshops De Theaterfabriek en SportLife, Workshops Beauty & Wellness en Techniek, Open Huis vmbo-BB en vmbo-KB, Open Huis vmbo-TL en havo

    OuderbijdrageHet Ashram College biedt leerlingen extra voorzieningen en activiteiten, zoals een schoolkamp, aanvullend lesmateriaal en festiviteiten. Deze behoren niet tot het reguliere lesprogramma en worden helaas niet door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap betaald. Het Ashram College vraagt daarom onderstaande ouderbijdrage voor deze voorzieningen en activiteiten.

    Ashram College Nieuwkoop

    Niet gesubsidieerde kosten* 50,00

    Leerlingenpas (verplicht) 6,50

    Leerlingenkluis 8,50

    Kluis in het eerste jaar 12,00

    Totaal 77,00

    *In de verschillende leerjaren komen er extra kosten bij voor onder meer brugklaskamp en keuzeprogrammas.

    Ashram College Alphen aan den Rijn

    Niet gesubsidieerde kosten* 58,00

    Leerlingenpas (verplicht) 6,50

    Leerlingenkluis 8,50

    Kluis in het eerste jaar 12,00

    Totaal 85,00

    *In de verschillende leerjaren heeft het Ashram College een reizen en kampenaanbod. Voor deze varirende activiteiten komen er extra kosten bij. Nadere informatie over de kosten van deze activiteiten is terug te vinden op het ouderportaal, onder reizen en kampen.

    Wat zijn niet-gesubsidieerde kosten?Het Ashram College vraagt aan elke ouder een bijdrage om allerlei kosten te dekken die het onderwijs en het welzijn van de leerling bevorderen, maar die niet door de reguliere overheidsbekostiging worden gesubsidieerd. Zo plannen we gedurende het jaar educatieve excursies in het kader van een vak, project of profiel. Ook verwelkomen we regelmatig gastsprekers en theatergezelschappen. Daarnaast biedt het Ashram College voor de locatie Alphen aan den Rijn de service om via de eigen schoolbibliotheek met de schoolpas boeken te lenen. De collectie is uiteraard afgestemd op de verplichte leeslijsten van de talen.In de bovenbouwklassen hanteren we voor het vak lichamelijke opvoeding een zogenoemd creditsysteem. Leerlingen schrijven zich vooraf in om een periode verdieping te zoeken in een, voor de school bijzondere, sport naar keuze. Veel van deze sporten, zoals zeilen, surfen en fitness, vinden op een externe locatie plaats met ingehuurde instructie. De kosten voor de credits worden omgeslagen over alle leerjaren.Voor het schooljaar 2014-2015 zijn de volgende uitgaven per leerling gepland:

    Excursies en schoolactiviteiten 45,50

    Bibliotheek (alleen Alphen aan den Rijn) 5,50

    Credits (bijzondere sportactiviteiten) 7,00

    Totaal 58,00

    Dit komt neer op een bedrag van 58,00 (voor Nieuwkoop 52,50) per leerling. We bieden de mogelijkheid om dit bedrag in termijnen te betalen.

  • 29

    Brugklaskamp Alle brugklasleerlingen gaan in september een paar dagen op kamp in Nederland. Dit helpt de groepsband te versterken en is ter ondersteuning van de introductietijd op het Ashram College. De eigen mentor(en) en vakdocenten gaan als begeleiding mee op kamp.

    Keuzeprogrammas Bij inschrijving wordt gekozen voor een keuzeprogramma. In Alphen aan den Rijn is dit SportLife, Artclass, Mondo of De Jonge Onderzoeker. In Nieuwkoop kunnen leerlingen kiezen uit SportLife, De Theaterfabriek, Techniek en Beauty & Wellness. De keuzeprogrammas bevatten bijzondere activiteiten die niet binnen het reguliere onderwijsprogramma worden bekostigd. We brengen ze daarom apart in rekening.

    CKV Voor 4 havo/4 vwo gelden ook extra kosten voor het vak CKV. We kunnen hiervoor geen vast bedrag noemen, omdat dit afhankelijk is van de voorstellingen en de tentoonstellingen die de leerling bezoekt. Daarin heeft hij of zij een eigen keus.

    De leerlingenpasMet deze pas kunnen leerlingen zich binnen de school identificeren en kopien maken. Jaarlijks wordt een bijdrage gevraagd voor onderhoud van de pas.

    De leerlingenkluisAlle leerlingen beschikken over een eigen kluisje. Dat kost het eerste jaar 12,00 en de daaropvolgende jaren 8,50. Zolang de leerling op school zit, houdt hij of zij hetzelfde kluisje. Aan het eind van de schoolloopbaan moet de leerling de kluissleu-tel inleveren.

    KlachtenKlachten over onderwijs en becijferingHet Ashram College streeft ernaar kwalitatief goed en degelijk onderwijs aan te bieden en zet in op een goede band tussen

    docent en leerling. Mocht er onverhoopt toch sprake zijn van een klacht, dan dient deze eerst- en bij voorkeur door de leerling zelf- met de vakdocent te worden besproken. Tevens kan de mentor om advies gevraagd worden. In de situatie dat men er samen niet uitkomt, kan contact opgenomen worden met de teamleider en daarna eventueel met de directeur.

    Is er toch sprake van een onbevredigende gang van zaken m.b.t. de klacht, dan kan de klacht bij het GCBO (Geschillencommissie Bijzonder Onderwijs) worden ingediend. Dit is de landelijke klachtencommissie waarbij het Ashram College is aangesloten. Meer informatie over de GCBO is te vinden op www.gcbo.nl. Intimidatie, geweld, discriminatieBij klachten met betrekking tot seksuele intimidatie, fysiek en psychisch geweld en discriminatie is het mogelijk om contact op te nemen met het Meldpunt Vertrouwensinspecteurs (tel. 0900 111 31 11). De school beschikt over counsellors voor leerlingen (zie ook hoofdstuk Begeleiding en ondersteuning) en vertrouwenspersonen voor medewerkers. ExamenzakenKlachten met betrekking tot examenzaken kunnen worden gemeld bij de teamleider en vervolgens bij de voorzitter of secretaris van de examencommissie. Examensecretaris in Alphen aan den Rijn is de heer M. (Max) Borghols. In Nieuwkoop is dat mevrouw C. (Christel) Lubbers. Een speciaal hiervoor ingestelde commissie fungeert als beroepsinstantie.

    OnderwijsinspectieDe Inspectie van het Onderwijs kunt u bereiken via het contactformulier op de website www.onderwijsinspectie.nl.Vragen over het onderwijs kunt u stellen via telefoonnummer 0800 8051 (gratis).

  • ORGANISATIE 7

  • 31

    Iedere schooldag zet een team van deskundige mensen zich in om persoonlijk, veelzijdig en resultaatgericht onderwijs mogelijk te maken. Dit doen zij met veel inzet en enthousiasme. Natuurlijk zijn dit de docenten en de schoolleiding van het Ashram College. Maar achter de schermen is nog eens een grote groep Onderwijs Ondersteunend Personeel (OOP) actief: receptionistes, concirges, klassenassistenten, onderwijsassistenten, praktijkinstructeurs, leraarondersteuners, medewerkers bibliotheek en ICT-medewerkers om er een aantal te noemen. Met zijn allen maken we het Ashram College tot de fijne school die het is.

    College van Bestuur en Raad van ToezichtHet College van Bestuur (CvB) bestuurt de Katholieke Stichting Ashram College. Het CvB legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht (RvT). De Raad heeft tot taak toezicht te houden op het beleid van het College van Bestuur en op de algemene gang van zaken. Tevens oefenen zij taken en bevoegdheden uit die in de statuten aan de Raad zijn opgedragen of toegekend. Op het gebied van de dagelijkse leiding, onderwijs, organisatie en leerlingenzaken wordt het College van Bestuur bijgestaan door de afdelingsdirecteuren en teamleiders.

    College van Bestuur (CvB) Mevrouw T. (Tilly) van Wijk

    Raad van Toezicht (RvT)de heer R. (Raymond) Blessing, voorzitterde heer P. (Paul) Slierde heer C. (Cees) van den Heuvelmevrouw S. (Simone) Groen-van der Linden

    Postadres: Postbus 693, 2400 AR Alphen aan den Rijn.E-mail: [email protected]

    Afdelingsdirecteuren en teamleidersVmboAfdelingsdirecteur de heer G (Gert-Jan) Schotanus

    Teamleidersde heer R. (Ronald) de Rooij (Alphen aan den Rijn)de heer F. (Folkert) van Veen (Nieuwkoop)

    HavoAfdelingsdirecteur mevrouw J. (Judith) Rijnders (a.i. de heer G (Gert-Jan) Schotanus)

    Teamleidersde heer J. (Jeroen) Smakmanmevrouw C. (Chantal) van der Valk

    VwoAfdelingsdirecteur mevrouw L. (Lieneke) Koenes

    Teamleidersde heer H. (Henk) Wiegantde heer P. (Peter) Doppen

  • MedezeggenschapsraadHet Ashram College heeft een medezeggenschapsraad (MR) die meedenkt, adviseert en initiatief neemt met betrekking tot schoolzaken. De MR levert daarmee een bijdrage aan de kwaliteit van het onderwijs op school.De MR telt maximaal achttien leden en bestaat uit vertegenwoordigers van het ondersteunend personeel, docenten, ouders en leerlingen. De MR heeft daarvoor

    regelmatig, eens in de zes acht weken, overleg met het schoolbestuur. De MR brengt advies uit aan het schoolbestuur over bepaalde onderwerpen. Bovendien zijn er ook zaken waarin de MR een instemmingsrecht heeft. Deze rechten zijn in de Wet medezeggenschap op scholen (Wms) vastgelegd.

    Postadres: Postbus 693, 2400 AR Alphen aan den Rijn.E-mail: [email protected]

    KlankbordgroepenAlle opleidingen hebben een klankbordgroep die twee keer per jaar bijeenkomt. In de klankbordgroep zitten ouders die samen met de school praten over themas die door het Ashram College of door de ouders zelf zijn aangedragen. Denk

    bijvoorbeeld aan een thema als social media. Hoe vinden ouders dat de school hiermee omgaat en waar lopen ouders van jongeren zelf tegenaan als het gaat om social media? Tijdens de bijeenkomsten worden dit soort zaken besproken.

    Personeelsgeleding Leerlingengeleding Oudergeleding

    de heer F. (Fred) van Dijke (voorzitter) Sanne Mabrouk de heer J. (Jasper) Berkhuizen

    mevrouw M. (Monique) Heijmerink Amine Alla mevrouw M. (Manon) Brugman

    mevrouw A. (Anja) Krouwel Zo van den Dam mevrouw A. (Alette) Hartog

    Ambtelijk secretaris mevrouw J (Jolanda) Donkersloot mevrouw N. (Nathalie) van Koperen

    de heer T. (Tim) Rombouts De heer J. (Jack) Vermeulen

    de heer R. (Ronald) van den Helder vacature

    de heer M. (Martijn) van der Velden

    mevrouw M. (Marijke) Westerman

    32

  • LESSENTABELLEN 8

  • Afkorting vakken

    35

    ak aardrijkskunde anw algemene natuurwetenschappen bi biologiebi/vz biologie/ verzorging bsm bewegen, sport & maatschappijbv beeldende vorming ckv culturele en kunstzinnige vorming de dramatische expressiedu duits ec economie en engels fa frans fil filosofie gr grieksgs geschiedenis hav handvaardigheid h&v handel en verkoop info informatiekunde la latijn lo lichamelijke opvoeding lv levensbeschouwelijke vorming

    ma maatschappijleer ml mentorlesmo maatschappelijke orintatie mu muziek na natuurkunde ne nederlands o&d onderzoek & designsdv sport, dienstverlening en veiligheid sk scheikunde sp spaans te tekenen tn technologiewi wiskunde wa wiskunde awb wiskunde bwd wiskunde dz&w zorg en welzijn rv rekenvaardigheidbu begeleidingsuurtu/wu toetsuur/wetenschapsuur

  • 36

    1 vmbo 1 havo 1 vwo 1 gym 2 vmbo 2 havo 2 vwo 2 gym 3 vmbo 3 havo 3 vwo 3 gym

    basis deelne 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2 2en 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 2 2fa 2 2 2 2 2 2 2 2 2du 2 2 2 2 2 3 2 2 2spa 2 2la 2 2 2gr 2 2 2fil 1ak 2 2 2 2 2 1 1 1 2 2 2 2gs 2 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2ec 2 3 2 2 2lv 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1wi 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3na 3 2 2 2sk 2 2 2bi/vz 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2o&d 3tn/na 2 2 2 2 2 2 2mu 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1bv 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1hav 2te 2de 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1lo 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2bu 1ml 2 2 2 1 2 2 1 1 2 1 1 1tu/wu 1 1 1 1 1 1totaal basis 27 27 27 29 29 29 29 30 30 31 31 33

    keuze deel 4 4 4 4 2 2 2 2 0 0 0 0

    totaal lessen 31 31 31 33 31 31 31 32 30 31 31 33

    Alphen aan den Rijn onderbouw 1 t/m 3

    keuzevak 3 vmbo

  • 37

    nt ng em cm

    gemeen-schappelijk deel

    ne 3 ne 3 ne 3 ne 3en 3 en 3 en 3 en 3

    ckv 1 ckv 1 ckv 1 ckv 1lo 2 lo 2 lo 2 lo 2

    9 9 9 9

    profieldeel

    wb 4 wb/wa 4 wa/wb 4 wa/du 4na 4 bi 4 ec 4 de/fa 4sk 3 sk 3 gs 3 gs 3wd 4 na/ak 4 ak/mo 4 ak 4

    15 15 15 15

    vrije deel

    exvak 4 exvak 4 exvak 4 exvak 4ml 1 ml 1 ml 1 ml 1lbv 1 lbv 1 lbv 1 lbv 1

    6 6 6 6

    keuze exvak vrije deel

    fa 4 fa 4 fa 4 fa 4du 4 du 4 du 4 du 4de 4 de 4 de 4 de 4bv 4 bv 4 bv 4 bv 4

    info 4 info 4 info 4 info 4ec 4 ec 4 ec 4

    bsm 4 bsm 4 bsm 4 bsm 4totaal lessen 30 30 30 30

    nt

    gemeen-schappelijk deel

    ne 4en 4ma 2lo 2ml 1

    sectoruur 1

    keuzedeel

    subtotaal 14

    du 3ak 3gs 3ec 3wi 3na 3bi 3

    hav 3te 3de 3

    subtotaal 12totaal lessen 26

    4 vmbo 4 havo

  • 38

    nt ng em cm

    gemeen-schappelijk deel

    ne 3 ne 3 ne 3 ne 3en 3 en 3 en 3 en 3ma 2 ma 2 ma 2 ma 2lo 2 lo 2 lo 2 lo 2

    10 10 10 10

    profieldeel

    wb 3 wb/wa 3 wa/wb 3 wa/du 3na 3 bi 3 ec 3 de 3sk 3 sk 3 gs 3 gs 3wd 3 na/ak 3 ak/mo 3 ak 3

    12 12 12 12

    vrije deel

    exvak 3 exvak 3 exvak 3 exvak 3ml 1 ml 1 ml 1 ml 1

    4 4 4 4

    keuze exvak vrije deel

    fa 3 fa 3 fa 3 fa 3du 3 du 3 du 3 du 3bv 3 bv 3 bv 3 bv 3

    info 3 info 3 info 3 info 3ec 3 ec 3 ec 3

    bsm 3 bsm 3 bsm 3 bsm 3totaal lessen 26 26 26 26

    5 havo

  • 39

    nt ng em cm

    gemeen-schappelijk deel

    ne 3 ne 3 ne 3 ne 3en 3 en 3 en 3 en 3

    fa/du/sp/la/gr 3 fa/du/sp/la/gr 3 fa/du/sp/la/gr 3 fa/du/sp/la/gr 3ckv/kcv 2 ckv/kcv 2 ckv/kcv 2 ckv/kcv 2

    lo 2 lo 2 lo 2 lo 213 13 13 13

    profieldeel

    wb 3 wb/wa 3 wa/wb 3 wa/wc 3na 3 bi 3 ec 3 fa 3sk 3 sk 3 gs 3 gs 3wd 3 na/ak 3 ak/mo 3 ak 3

    12 12 12 12

    vrije deelexvak 3 exvak 3 exvak 3 exvak 3

    ml 1 ml 1 ml 1 ml 1lbv 1 lbv 1 lbv 1 lbv 1

    5 5 5 5

    keuze exvak vrije deel

    bv 3 bv 3 bv 3 bv 3mu 3 mu 3 mu 3 mu 3info 3 info 3 info 3 info 3

    ec 3 ec 3 3 ec 3fil 3 fil 3 fil 3 fil 3

    totaal lessen 30 30 30 30

    4 vwo

  • 40

    nt ng em cm

    gemeen-schappelijk deel

    ne 3 ne 3 ne 3 ne 3en 3 en 3 en 3 en 3

    fa/du/sp/la/gr 3 fa/du/sp/la/gr 3 fa/du/sp/la/gr 3 fa/du/sp/la/gr 3ma 2 ma 2 ma 2 ma 2

    anw 1 anw 1 anw 1 anw 1lo 2 lo 2 lo 2 lo 2

    14 14 14 14

    profieldeel

    wb 3 wb/wa 3 wa/wb 3 wa/wc 3na 3 bi 3 ec 3 fa 3sk 3 sk 3 gs 3 gs 3wd 3 na/ak 3 ak/mo 3 ak 3

    12 12 12 12

    vrije deelexvak 3 exvak 3 exvak 3 exvak 3

    ml 1 ml 1 ml 1 ml 14 4 4 4

    keuze exvak vrije deel

    bv 3 bv 3 bv 3 bv 3mu 3 mu 3 mu 3 mu 3info 3 info 3 info 3 info 3

    ec 3 ec 3 ec 3fil 3 fil 3 fil 3 fil 3

    totaal lessen 30 30 30 30

    5 vwo

  • 41

    nt ng em cm

    gemeen-schappelijk deel

    ne 3 ne 3 ne 3 ne 3en 2 en 2 en 2 en 2

    fa/du/sp/la/gr 3 fa/du/sp/la/gr 3 fa/du/sp/la/gr 3 fa/du/sp/la/gr 3lo 2 lo 2 lo 2 lo 2

    10 10 10 10

    profieldeel

    wb 4 wb/wa 4/3 wb/wa 4/3 wa/wc 3na 3 bi 3 ec 3 fa 3sk 3 sk 3 gs 3 gs 3wd 3 na/ak 3 ak/mo 3 ak 3

    13 13/12 13/12 12

    vrije deelexvak 3 exvak 3 exvak 3 exvak 3

    ml 1 ml 1 ml 1 ml 14 4 4 4

    keuze exvak vrije deel

    bv 3 bv 3 bv 3 bv 3mu 3 mu 3 mu 3 mu 3info 3 info 3 info 3 info 3

    ec 3 ec 3 ec 3fil 3 fil 3 fil 3 fil 3

    totaal lessen 27 27/26 27/26 26

    6 vwo

  • 42

    1 hav

    o

    1 vm

    bo tl

    1 vm

    bo k

    b zw

    /sdv

    1 vm

    bo b

    b zw

    /sdv

    2 ha

    vo

    2 vm

    bo tl

    2 vm

    bo k

    b zw

    +sdv

    2 vm

    bo b

    b zw

    +sdv

    3 ha

    vo

    3 vm

    bo tl

    3 vm

    bo k

    b zw

    /sdv

    3 vm

    bo b

    b zw

    /sdv

    4 vm

    bo tl

    4 vm

    bo k

    b zw

    /sdv

    4 vm

    bo b

    b zw

    /sdv

    ne 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4 4 4en 3 3 3 3 2 2 2 2 3 2 3 3 4 3 3fa 2 2 2 du 2 2 2 2 2 2 2 2 3 3ak 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3gs 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 3 3ec 2 2 2 2 3 2 2 3 3 3lv 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1ma 2 2 2wi 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3na/tn 3 3 3 3 2 2 2 2 2 3 3sk 2bi/vz 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3sdv 8 8 9 9z&w 8 8 9 9ckv/bv 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1rv 1 1 1 1hav 3mu 1 1 1 1 1 1 1 1de 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 3lo 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2ml 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1totaal basis 28 28 28 28 27 27 27 27 31 29 29 29 25 28 28

    keuze deel 4 4 4 4 4 4 4 4 0 1 2 2 0 0 0

    totaal lessen 32 32 32 32 31 31 31 31 31 30 31 31 25 28 28

    Nieuwkoop leerjaar 1 t/m 4

    keuzevak 4 vmbo

  • Ashram College Nieuwkoopvmbo BB | vmbo KB | vmbo TL | havoLindelaan 22421 VR NieuwkoopT (0172) 579 216F (0172) 571 673E [email protected]

    Ashram College Alphen aan den Rijnvmbo TL | havo | vwo (atheneum & gymnasium)Marsdiep 2892401 XH Alphen aan den RijnT (0172) 430 234F (0172) 442 000E [email protected]

    www.ashramcollege.nl

    THUIS IN DE WERELD