Arts&Auto Juli2011

download Arts&Auto Juli2011

of 94

 • date post

  07-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  523
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Zie pagina 60 voor artikeltje over wijncocktails. Wijntip: Pol Roger Pure.

Transcript of Arts&Auto Juli2011

WWW.ARTSENAUTO.NL

MAANDELIJKS MAGAZINE VAN V V AA JAARGANG 77 JULI 2011

7

Culinaire souvenirs uit de populairste vakantielanden

Reis met eigen gids door het hart van China

Basisregels voor Cardioloog Igor het maken van Tulevski bouwt mooie vakantiefotos aan zijn imperium

Zomer!

wonen & werken in de Bourgogne

advertentie

Inhoud

Redactie

Taakherschikkingk weet niet hoe het met u is, maar ik krijg het de laatste tijd een beetje benauwd als ik zie hoever de ideen rond taakherschikking dreigen door te slaan in het land. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) pleit voor een opleidingscontinum waarin bekwaamheid en een leven lang leren centraal staan (zie ook pagina 27). Niks mis met dat uitgangspunt. Maar ik word er wel een beetje akelig van als ik vervolgens lees dat juist dit uitgangspunt zou moeten leiden tot een situatie waarin mensen ook via een andere weg dan de weg door de academie, arts zouden moeten kunnen worden. Verpleegkundigen bijvoorbeeld. Behalve journalist, ben ik ook BIG-geregistreerd verpleegkundige. Verpleegkunde is een vak. Een vak waarvoor specifieke competenties nodig zijn, een vak met een eigen verantwoordelijkheidsdomein en een vak dat, ondanks overlappingen met de geneeskunde, op wezenlijke onderdelen daarvan verschilt. Dat heeft alles te maken met het verschil tussen praktisch of academisch leren denken tijdens de opleiding, waarmee ik dus niet alleen de uiteindelijke studie, maar ook de basis in het voortraject bedoel. Ik ben een warm voorstander van beperkte taakherschikking. Heb daarom ook niets tegen nurse practitioners, physician assistants en praktijkondersteuners. Zolang de taken maar zeer specifiek zijn afgebakend en niet het domein van de arts bestrijken, voegen zij vooral iets toe. Maar een verpleegkundige die een diagnose moet stellen of medicatie voor gaat schrijven, gaat wat mij betreft te ver. Al heeft de betreffende verpleegkundige nog zo veel extra kennis opgedaan via ervaring en opleiding; de beschermde titel verpleegkundige is er n om trots op te zijn. De titel staat ergens voor, net zoals dat het geval is met de titel arts. We moeten de zaken dus niet door elkaar gaan halen. Wie doktertje wil spelen, moet geneeskunde gaan studeren. En wel aan een universiteit. Ik wens u een prachtige zomer!

I

16

20

27

46

5816 InterviewIn amper vijf jaar tijd bouwde cardioloog Igor Tulevski een imperium van negen cardiologiecentra. Volgens Tulevski is alleen de kwaliteit van zorg leidend. Overal waar wij komen, verdwijnen de wachtlijsten. en verpleegkunde in de toekomst beter op elkaar moeten aansluiten om zo de veranderende zorgvraag aan te kunnen.

46 VakantiefotografieDoor goed te kijken en bewust te fotograferen, wordt een gewoon vakantieplaatje al snel een bijzondere foto. Fotograaf Frank Muller geeft aan de hand van 11 fotos een paar belangrijke basisregels.

20 Keerzijde van uitbestedenVeel huisartsenpraktijken besteden het declareren en de hosting van de server uit. Dat blijkt niet zonder risico nu recent weer een provider failliet is gegaan.

58 Culinaire souvenirsEen overzicht van de leukste culisouvenirs uit de meestbezochte vakantielanden in Zuid- en Noordwest-Europa. Van pimentos del padron en confit de canard tot clotted cream voor bij de scones.Marjan Enzlin, hoofdredacteur m.enzlin@artsenauto.nl 030 247 40 23

27 Anders lerenDe Raad voor de Volksgezondheid en Zorg stelt dat de studies geneeskunde

7 - 2011 3

advertentie

Medewerkers

RubriekenFocus8 11 12 13 14 25

In beeld App Over de grens Mijlpaal Event Frank van Wijck

Eten & drinken

56 Maandmenu van Merijn Tol 60 Han Sjakes over wijncocktails

Wonen

61 Gespot 62 Binnenkijken bij de familie Jaspars

ManagementJurriaan Teulings (1972) is schrijver en fotograaf. Gemiddeld acht maanden per jaar is hij op reis om in opdracht reportages te produceren. Inmiddels bezocht hij meer dan 70 landen, in pluimveebussen en privjets, vijfsterrenresorts en nulsterrenhostels. Onderweg heeft hij gefeest met Moskouse miljardairs, is hij verbroederd met een Indiase kroonprins en werd hij onderworpen aan een kruisverhoor door Hezbollah. Ik bezit een groot talent voor het aantrekken van kolderiek onheil. Toch is dat ook mijn geluk, want mijn omgeving is de mooie verhalen allang beu tenzij het gaat over Verweggistan waar ik bijna het loodje heb gelegd, of als me iets is overkomen waarover in welgemanierd gezelschap beter niet wordt gepraat. Voor dit nummer schreef Jurriaan een verhaal over Boedapest (pagina 74).

30 Portret: Ben Cohlen 31 Recensies 31 Raadger/Ramler over de bomen en het bos

Lezen & kijken64 Boeken 65 Dvds 65 Filmfan

Wet & recht

34 Lezersvragen 34 Annemarie Smilde over disfunctioneren

Reizen

Praktijkcase35 Zakelijk

66 Sichuan in China 72 Joris van Drooge over weg van de snelweg 73 Boedapest 76 VvAA reizen

VvAA19 33 80 83 84 86 87 89 90

Fiscaal37 37

Lezersvragen Peter van Bakel over goede wil

Personal finance38 38 39 39

Kinderen als aftrekpost Ferdinand Wit over ontschulden Lezersvragen Joan Versluijs over kwetsbare samenwoners

Bestuur Praktijkadvies Welkom bij VvAA Afscheid van Jan van den Bergh Nieuws VvAA opleidingen Academie voor Medisch Specialisten IHI-congres Ledenvoordeel: Witte jas aan de wilgen; studiemiddag postmodernisme; workshop Herken de Heilige

StudentDaan Marselis (1983) werkt sinds de zomer van 2007 in de journalistiek. Al die tijd schrijft hij over de medische sector, waarbij zijn interesse vooral uitgaat naar beleidsvragen op gebied van bekostiging en kwaliteit. De eerste jaren werkte hij in loondienst, maar afgelopen oktober begon hij voor zichzelf. Als freelancer voelt Marselis zich vrij om zijn onderwerpen zelf te kiezen, heeft hij meer tijd voor onderzoek, kan hij experimenteren met nieuwe media en is hij bovendien vaker op pad. Journalistiek kun je niet vanachter je bureau bedrijven. Pas als je mensen onder vier ogen spreekt, krijg je echt gevoel bij het verhaal. Als journalist wil hij vooral laten zien welke ontwikkelingen er spelen en waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Voor deze Arts & Auto schreef hij over taakherschikking (pagina 27) en hoe daaraan al vanuit de opleiding vormgegeven wordt.

Ledemaatjes

92 Advertenties van leden voor leden

40 Prikbord 42 Update: lenen, wat kost dat? 43 Mijn geld: Esme Mars

En verder3 6 6 88

Digitaal

44 Bram Vermeer over onbevangen fotograferen 44 Lezersvragen 45 Gadgets

Van de redactie Colofon MuziekKliniek Puzzel

Auto52 54 54 55

Portret: Lexus CT200h Bart van den Acker over vakantie Nieuws Trendsetter: Mercedes-Benz SLK

Achterin

105 De Spiegel: Charles Groenhuijsen 106 Michael Chayes (1930 - 2011)CoVER: hEnRy ARDEn/CuLTuRA/hh

7 - 2011 5

ColofonJaargang 77, nummer 7, 25 juni 2011

Contact met VvAA:

030 247 47 89 www.vvaa.nl

RecticatieIn Arts & Auto 6 schreven wij bij de lezersvragen in de rubriek Wet & recht onder de titel Voor onbepaalde tijd (pagina 36) over het afgeven van een werkgeversverklaring ten behoeve van het afsluiten van een hypotheek. Uit dit artikel kan de indruk ontstaan dat het afgeven van een onjuiste c.q. onware verklaring door een werkgever geen consequenties heeft. Niets is minder waar. Een verkeerde verklaring kan verstrekkende gevolgen hebben, mogelijk zelfs in strafrechtelijke zin (valsheid in geschrifte). Het voorbeeld in ons artikel is dan ook ongelukkig en behoeft verduidelijking. In het beschreven geval was aan de orde of een werkgever verplicht is een werkgeversverklaring af te geven en of een werknemer jegens die werkgever rechten kan ontlenen aan zon verklaring. Aanvankelijk wilde de werkgever in kwestie geen enkele verklaring ondertekenen. De vraag Is de werknemer voor onbepaalde tijd in dienst kon bovendien ook niet met ja worden beantwoord; op dat moment was sprake van een contract voor bepaalde tijd. Bij de werkgever bestond echter wel de intentie om de arbeidsovereenkomst na aoop om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd. Vervolgens bleek de werkgever wel bereid tot het afgeven van een verklaring waarop geheel in overeenstemming met de werkelijkheid werd aangetekend dat sprake was van een contract voor bepaalde tijd, maar dat de intentie bestond om dit na aoop voor onbepaalde tijd te continueren. De vraag die vervolgens aan ons werd voorgelegd was of een werknemer te allen tijde aan die verklaring rechten kan ontlenen jegens de werkgever, in die zin dat hij een contract voor onbepaalde tijd kan (op)eisen. Daarover hebben wij geadviseerd dat denkbaar is dat een werkgever bij een wijziging van omstandigheden niet aan zijn eerdere intentie kan worden gehouden en kan besluiten om toch niet tot verlenging over te gaan. Met het oog op de situatie was ons advies om in een onderlinge verklaring vast te leggen dat de intentie gn garantie inhield op voortzetting van de arbeidsrelatie. In het algemeen is ons advies om altijd voorzichtigheid te betrachten bij het afgeven van verklaringen. De vlag moet wel de lading dekken. Wij danken onze kritische lezers voor hun terechte commentaar!

Redactie: Hoofdredacteur: Marjan Enzlin Eindredacteuren: Marcel van Dijk, Anne Mieke van Eijsden Redacteuren: Monique Bowman, Ingrid Lutke Schipholt, Roel Notten Vormgever: Conny Lubbersen Redactieassistent: Anne Barendregt Ledemaatjes: Martine de Paauw-Rolf Medewerkers aan dit nummer: Bart van den Acker, Peter van Bakel, Fleur Baxmeier, Sven Benjamins, Jan van den Bergh, Louis Blom, Yde Bouma, Sebastiaan ter Burg, Gonnie Constansia, De Beeldredaktie, Djanko, Joris van Drooge, Erik-Jan Hemmer, Jacqueline van Eekelen, Charles Groenhuijs