Artikel From nature with love

download Artikel From nature with love

of 3

 • date post

  12-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  3

Embed Size (px)

description

artikel over Vrienden van de Smaak voor Fence

Transcript of Artikel From nature with love

 • 89 88

  ?????????

  BUITENGEWOON

  From nature with loveAan tafel met Vrienden van de Smaak

  Op een met regen overgoten dag begin juni ligt het Haspengouwse landschap er ietwat melancholisch bij. De vruchtbare, bloesemrijke regio is gehuld in een waas van nat. Groen in ontelbare tinten buigt dankbaar het hoofd voor de regen. Schapen en koeien grazen minzaam het vochtige gras. Hier en daar spurten konijnen voorbij en ik spot zelfs een fiere fazant die met opgeheven hoofd het hemelwater trotseert. En dan doemt het Kasteel van Hex op, een achttiende-eeuws jachtslot met maar liefst 80 hectare natuurschoon. Op deze unieke locatie wordt het eerste diner gehouden van de Vrienden van de Smaak. Ik had de eer en het genoegen erbij te zijn.

  Tekst: Peggy Van der AuweraFotografie: Raf Ketelslagers/Diederik Kahrel/Roos Mestdagh

 • 90

  Alleen voor levensgenietersVrienden van de Smaak is het geesteskind van Didier bastiaens, een hedonist in hart en nieren. Inspiratie voor zijn dinerconcept vond hij bij Jim Denevans Outstanding in the field (VS) en de Nederlandse variant buitengewoon in het land. bij Vrienden van de Smaak draait alles om genieten van pure en authentieke smaken in een unieke omgeving. Vrienden van de Smaak wil mensen letterlijk dichter bij het land brengen en ook dichter bij de authentieke smaken die ons land te bieden heeft, aldus Didier. We staan vaak niet meer stil bij de eenvoudige geneugtes van het leven. Een lekkere maaltijd, puur en recht van het land. Een babbel met vrienden of een onverwacht gesprek met een divers publiek dat minstens n ding gemeenschappelijk heeft: de liefde voor het culinaire in een buitengewone omgeving.

  Van een mooie tafel eet je nooit alleenHet concept mag dan al overgewaaid zijn uit andere regionen, de invulling ervan is op zn minst origineel te noemen. In 2012 worden tien diners van Vrienden van de Smaak gehouden op unieke locaties; de maaltijden telkens bereid door andere chef-koks. Vrienden van de Smaak is een rondreizend gezelschap dat op een avontuurlijke manier seizoensgebonden gerechten serveert in een inspirerend kader. Een rondtrekkend culinair circus waar de kok en gastheer hun behendigheid tonen in de kunst van het laten genieten. In principe wordt er buiten gegeten, zo dicht mogelijk bij het land en al het moois dat daaruit voortkomt. De regen gooide weliswaar een beetje roet in het eten maar dat kon de pret niet vergallen. Meer dan tachtig gasten namen plaats aan een lange tafel in het ruime koetshuis van Kasteel Hex. Omgeven door oude koetsen en originele, oude illustraties aan de muren, waanden we ons even in vervlogen tijden waarin het begrip vriendschap nog niet gedefinieerd werd door je populariteit op Facebook.

  De smaken zijn raak, de tongen losDe Vrienden van de Smaak zijn niet alleen liefhebbers van lekker eten. Ze staan ook open voor een ongedwongen kennismaking met hun disgenoten. Iedereen neemt plaats aan n lange tafel en er worden over de hoofden heen

  gesprekken aangegaan. Ondanks het grote aantal gasten is de sfeer toch intiem en gezellig, zegt Didier. We zetten bewust geen kant-en-klare borden op tafel maar een grote kom per zestal gasten. Dan moeten mensen delen met mekaar, wat voor meer spontaniteit zorgt.

  Ik mocht zelf ervaren hoe makkelijk het is om onder het genot van zoveel lekkers nieuwe mensen te leren kennen. Het gezelschap was divers, de gemoederen ontspannen, de gesprekken boeiend. In tegenstelling tot de min of meer statische ervaring in een restaurant, werd hier mooi ingespeeld op de dynamiek van een buitenrestaurant. We werden joviaal ontvangen in een overdekte koer waar we konden verbroederen onder het geknetter van vuurkorven. Dan volgde een rondleiding door de magnifieke tuinen, in het kielzog van heer des huizes Graaf dUrsel en zijn echtgenote, die ons een blik gunden op de natuurpracht die zij de hunne mogen noemen. De adellijke puppy dartelde vrolijk met ons mee langs prachtige, historische rozenstruiken, de vrucht van de nimmer aflatende zorg van de Graaf en zijn gemalin.

  Beauty is in the detailsDe kilte na de wandeling werd verdreven door het knetterende haardvuur. Voor de koukleumen onder ons waren er dekentjes voorzien. Heel de avond lang werden we vergast op kleine attenties, symbool voor de gulheid van organisator Didier en zijn gezelschap. De menukaart was verzorgd en opgeleukt met een spreuk die per persoon verschilde. We kregen notitieboekjes om onze ervaringen neer te pennen. De bediening was hartelijk, de porties royaal, de glazen altijd gevuld. Pop-up restaurant klinkt misschien hip, maar het is eigenlijk gewoon genoeglijk genieten.

  Smaakmaker Danny VanderhovenChef-kok Danny Vanderhoven van het gelijknamige restaurant in rekem-Lanaken slaagde erin om met een minimum aan accommodatie toch verfijnde gerechten te creren. Ik ontmoette de goedlachse keukenmeester midden in de drukte van de voorbereidingen. Hij vertelde vriendelijk en enthousiast over zijn passie voor het koken, zijn ervaringen als selfmade

  Een rondtrekkend culinair circus waar de kok en gastheer hun behendigheid

  tonen in de kunst van het laten genieten

  BUITENGEWOON

 • 92

  chef en zijn leerperiode in tal van sterrenrestaurants. Voor de Vrienden van de Smaak serveerde Danny oogstrelende aperitiefhapjes met een aparte twist, zoals de maaskeitjes van langzaam gegaarde aardappelen met een krokant omhulsel van eetbare klei. De gerechten waren stuk voor stuk regionaal bavarois van Limburgse asperges, gedroogd rundvlees uit alken, Kasteelaardappelen, ambachtelijk geproduceerd en van onbesproken komaf.

  Kruiden-maken-de-man Antoine Miltenburgantoine Miltenburg van biet & boon wil het platteland naar de stad halen, mensen warm maken voor verse ingredinten, hen nieuwe smaakbelevingen en toepassingen leren kennen van groenten en kruiden. Hij groeide op tussen de koeien onder de rook van amsterdam maar maakte ook vele verre reizen. Hij ontdekte dat mensen in andere werelddelen veel dichter bij hun voedsel staan dan wij hier in het Westen. Met biet & boon wil hij daar iets aan doen. Hij promoot urban farming met zoveel gedrevenheid en kennis van zaken dat je meteen zelf aan de slag wil gaan. antoine serveerde ons onder andere een verfrissende, alcoholvrije cocktail van vlierbloesemsiroop en Pellegrino met verse aardbeien en chocolademunt. Op tafel stonden flessen met gearomatiseerd water in een verscheidenheid aan smaken. als afsluiter konden we genieten van een bijzondere groene thee en een vruchtenthee met aardbei, appel en citroengras. antoine mag dan een wereldreiziger zijn, met biet & boon brengt hij je juist dichter bij je eigen tuin.

  Geen spijs zonder (uitstekende) drankSommelier Dirk Uytdenhouwen zorgde voor een uitgelezen selectie bijpassende wijnen uit eigen land. Hij schonk bij het aperitief de zeldzame ros parel, een mousserende wijn op basis van pinot noir die perfect gedijt op het domein van Wijnkasteel Genoels-Elderen. Tijdens het gerecht genoten we achtereenvolgens van een pinot gris van wijndomein aldeneyck, een chardonnay blauw van Genoels-Elderen, een pinot noir van aldeneyck en als afsluiter een brhambzebier van De Groene ridder, een verfrissend streekbier met braambessen uit Ham's natuurgebied.

  Vrienden van de Smaak bleek een belevenis zonder weerga. als je er dit jaar niet bij was, is het reikhalzend uitkijken naar de zomer van 2013!

  Kasteel Hex aan de rand van het gelijknamige Haspengouwse dorp in Zuid-Limburg werd ge-bouwd in 1770 in typische rococostijl. Na de dood van de oorspronkelijke eigenaar Franz Karl (Graaf de Velbruck) ging het kasteel over naar zijn familie, de Marchant dansembourg en later dUrsel. Het weelderige park heeft een sterk wis-selend relif en strekt zich uit over circa 80 hec-tare. Hex is vooral beroemd om zijn oude en wilde rozen die grotendeels per familie verspreid staan in de tuinen. In de moestuin wordt een bonte ver-zameling groenten gekweekt, alsook historische fruitsoorten. Het prachtige landschapspark met zijn stijltuinen, unieke rozencollectie, uitgebreide biologische moestuin en een keur aan bijzondere planten en heesters bezit de status van natuur-reservaat. Het landgoed is slechts twee keer per jaar open voor het publiek, namelijk elk tweede weekend van juni en september tijdens het rozen- en moestuinfestival.

  Het gezelschap was divers, de gemoederen ontspannen, de gesprekken boeiend

  BUITENGEWOON

  NIEUWE BAAN 5 - 2430 EINDHOUT-LAAKDALTEL 014/86 74 00 - www.houtmeyers.be - info@houtmeyers.be

  Ons plantencentrum biedt een zeeruitgebreid assortiment boomkwekerij-gewassen uit eigen kweek aan. Boeiende fruitbomen, waaronder zeldzame en oude

  soorten. Een groot aantal bijzondere en niet-alledaagse heesters. Haagplanten van hoge kwaliteit. Gespecialiseerd in sierbomen voor de kleinere tuin

  alsook tal van leivormen. Een mooie collectie rozen. Een collectie coniferen, dennen en sparren om U tegen

  te zeggen. Vaste planten kleuren de zomer

  in een grote verscheidenheid. Vaste planten kleuren de zomer Dit alles gegroepeerd in een overzichtelijk en oerdegelijk gedocumenteerd plantencentrum. Onze schitterende catalogi zijn gratis af te halen.

  janssens - hobbytuin 03-2012 21-02-2012, 17:201