Arktueel 4 - december 2016

8
Nieuwsbrief van KBS De Ark en De Ark van Noach 2016-2017/nummer 4/december 2016 In dit nummer Cito periode 2 Kerstviering in de Sint-Nicolaasbasiliek 2 Grote kanjerdag en inloopspreekuur 3 MR is making progress 3 Gezocht verkeersregelaars! 4 Fietsexamen 4 Kerst 5 Studiedag 6 december 5 Mrs. Sterling leest voor in het engels 6 Kalender 7+8 Maandag 5 december hebben we met el- kaar het Sinterklaasfeest gevierd. In de week ervoor waren de strooipieten en de rommelpieten al langs geweest. Na een mooi ontvangst van de Sint en zijn Pieten op school, zijn ze daarna in alle onder- bouwklassen geweest. De kinderen van de bovenbouw hadden hun dag grotendeels gevuld met het bewonderen en het uitpak- ken van de surprises. Al met al een heer- lijk kinderfeest met een goed geplande vrije dag op 6 de- cember. De kinderen hadden zo ruim- schoots de tijd om met hun gekregen cadeautjes te spelen. We maken ons nu weer op voor het gezellige kerstfeest. Kijk regelmatig op onze website www.arkschool.nl voor activiteiten en relevante data voor ouders en kinderen. Sinterklaasfeest Eindstand munten van de Plus De inzamelingsactie van de muntjes van de Plus is inmiddels afgerond. De kinderen hebben super goed gespaard voor de school. Waarvoor hartelijk dank! De eindstand van beide scholen samen is 32.138 muntjes. Dit staat voor ruim 3200 euro. Een heel mooi bedrag wat we reserveren voor ons lustrum volgend jaar.

Transcript of Arktueel 4 - december 2016

Page 1: Arktueel 4 - december 2016

Nieuwsbrief van KBS De Ark en De Ark van Noach

2016-2017/nummer 4/december 2016

In dit nummer

Cito periode 2

Kerstviering in de Sint-Nicolaasbasiliek 2

Grote kanjerdag en inloopspreekuur 3

MR is making progress 3

Gezocht verkeersregelaars! 4

Fietsexamen 4

Kerst 5

Studiedag 6 december 5

Mrs. Sterling leest voor in het engels 6

Kalender 7+8

Maandag 5 december hebben we met el-

kaar het Sinterklaasfeest gevierd. In de

week ervoor waren de strooipieten en de

rommelpieten al langs geweest. Na een

mooi ontvangst van de Sint en zijn Pieten

op school, zijn ze daarna in alle onder-

bouwklassen geweest. De kinderen van de

bovenbouw hadden hun dag grotendeels

gevuld met het bewonderen en het uitpak-

ken van de surprises. Al met al een heer-

lijk kinderfeest met een goed geplande

vrije dag op 6 de-

cember. De kinderen

hadden zo ruim-

schoots de tijd om

met hun gekregen

cadeautjes te spelen.

We maken ons nu

weer op voor het gezellige kerstfeest.

Kijk regelmatig op onze website www.arkschool.nl voor activiteiten en relevante data voor ouders en kinderen.

Sinterklaasfeest

Eindstand munten van de Plus De inzamelingsactie van de muntjes van

de Plus is inmiddels afgerond. De kinderen

hebben super goed gespaard voor de

school. Waarvoor hartelijk dank!

De eindstand van beide scholen samen is

32.138 muntjes. Dit staat voor ruim 3200 euro.

Een heel mooi bedrag wat we reserveren

voor ons lustrum volgend jaar.

Page 2: Arktueel 4 - december 2016

ARKTUEEL 2016 -2017, NR . 4 Pagina 2

Na de kerstvakantie worden er weer CITO toetsen afgenomen bij de kinderen. Een periode waarin het prettig is als alle kinderen aanwezig zijn en goed uit-geslapen zijn. Willen jullie als ouders hier aandacht aan besteden? Dus ortho- en doktersafspraken zo-veel mogelijk na schooltijd plannen.

Zoals u weet hebben wij een Ouderportaal waarin u alle toetsresultaten terug kunt vinden. Tijdens de rapportperiode (na kerst tot uitgifte rapport) zetten we het ouderportaal een aantal weken dicht. Dit geeft de leerkrachten ruimte om de rapporten van de kinderen op te stellen. Wanneer de rapporten klaar zijn gaat het ouderportaal weer open.

Uit ‘Parnassys’

Uit ‘Bij de les’

Herhaling: Met het ouderportaal kunnen wij u meer en beter informeren over uw kind, bijvoorbeeld over de alge-mene gegevens van het kind (personalia en gezin), medische zaken, uitslagen van de Cito toetsen en de methode toetsen en absenties. Inzicht in de resulta-ten leidt vaak tot een hogere ouderbetrokkenheid. In een goed partnerschap stemmen ouders en leer-kracht met elkaar af wat er op school gedaan wordt en wat er thuis mogelijk is. Het document ‘Bij de les’ op de website van onze school staan alle leerdoelen van het leerjaar per periode uitgelegd. Een mooi hulpmiddel om uw kind thuis te kunnen begeleiden.

Cito periode

Kerstviering in de Sint-Nicolaasbasiliek Dit jaar is de kerstviering voor gezinnen in de Sint-Nicolaasbasiliek op zaterdag 24 december om 16.30 uur. Iedereen is van harte welkom! Samen vieren wij met een toneelstukje de geboorte van Jezus. Heb je nog een mooie kerstwens, schrijf hem op een papier en neem de wens mee. Wij hangen al deze wensen bij elkaar in de kerk. Eva Kuivenhoven groep 5a (De Ark) speelt de piano en Rutger Peek groep 5b (De Ark van Noach) speelt samen met haar mee op de cornet. Vind jij het leuk om met Eva en Rutger een muziekinstrument mee te spelen of om op te treden voor het toneelstukje? Laat het ons weten voor 11 december a.s.. Zondag 18 december om 12:30 uur gaan wij oefenen in de Basiliek. U kunt zich opgeven bij de volgende perso-nen:

Irma Peek 06-28451216 / [email protected]

Robert Gerritse 06-50952431 /[email protected]

Cindy Smook 06-40440857 /[email protected]

Advies: Hou er rekening mee dat het voor kinderen

die nog niet op de basisschool zitten een beetje lang

kan duren.

Namens de Gezinsviering Commissie,

St. Nicolaasbasiliek

Page 3: Arktueel 4 - december 2016

ARKTUEEL 2016 -2017, NR . 4 Pagina 3

Grote kanjerdag en inloopspreekuur Dit jaar hebben we voor het eerst een grote Kanjer-dag gehouden. Deze dag stond in het teken van de Kanjertraining. Dit is de naam van onze methode sociaal-emotionele vorming. Alle groepen zijn bezig geweest met lessen van de methode, afgewisseld met vertrouwensoefeningen. Ook had iedere groep creatieve opdrachten zoals een rap verzinnen met je maatjesgroep, een toneelstukje bedenken voor het open podium, een stripverhaal tekenen of een Kanjerverhaal schrijven. In alle groe-pen heerste er een prettige werksfeer. De rode draad van deze dag was het thema: compli-menten geven en ontvangen. Op het eind van de dag had iedere groep een poster gemaakt om op de complimentenmuur te hangen. De complimentenmuur is nog een week te bewonde-ren. En omdat we nu een officiële Kanjerschool zijn, kre-gen alle kinderen een certificaat en een Kanjerduim met meetlint. Al met al een zeer geslaagde dag.

Onze school vindt de sociaal-emotionele kant van een kind zeer belangrijk. Het gaat hand in hand met het de cognitieve ontwikkeling. De school is één van de plaatsen waar kinderen hun grenzen leren ont-dekken, aangeven en verdedigen. Daarbij is het niet te voorkomen dat er grenzen worden overschreden. Dit is heel waardevol, hier leren de kinderen van. Maar soms gebeurt het dat de grenzen teveel wor-

den overschreden. Het ene kind vindt dat nog pla-gen, het andere kind vindt dat pesten. Bij plagen zijn de kinderen gelijkwaardig. Soms plaagt de één, soms plaagt de ander. Meestal ge-beurt het een enkele keer. Het is onderling onschul-dig gedrag. Zo leren de kinderen met conflicten om te gaan zonder dat ze zich bedreigd voelen. Bij pesten is er sprake van ongelijkheid van de kin-deren en is het langdurig van aard. Er is steeds één kind dat sterker is en wint, het andere kind dat zwakker is verliest. Het gedrag van de pestkop kan kwetsend en pijnlijk zijn voor het andere kind. Pes-ten kan zich voordoen in vele vormen zoals slaan, schoppen, schelden, buiten sluiten, vernederen enz. Vaak is er een groepje kinderen dat meedoet met de pestkop. Dit zijn de meelopers. In de Kanjertraining hebben deze kinderen een rode pet op. Pesten houdt meestal niet vanzelf op. Inloopspreekuur De school organiseert met ingang van het nieuwe jaar een inloopspreekuur met de Kanjercoördinator Franca Bouwman. Mocht je zoon/dochter gepest wor-den en hebben de acties die je samen met de leer-kracht besproken hebt niet geholpen, dan kun je het inloopspreekuur gebruiken om nogmaals samen naar de situatie te kijken. Data van het inloopspreekuur zijn: woensdag 11 ja-nuari, 29 maart en 10 mei. Tijdstip: 8.30 - 10.00 uur. Plaats: kantoortje boven op de Ark van Noach, tussen de klassen van juf Brenda en meester San-der.

MR is making progress De Medezeggenschapsraad heeft op school een ad-vies- of instemmingsrecht voor verschillende onder-werpen op beleidsmatige niveau. De MR bestaat uit een oudergeleding en een personeelsgeleding. Met ingang van dit schooljaar hebben vier nieuwe ouders en één nieuwe leerkracht zitting genomen ter ver-vanging voor leden die de MR verlieten.

In het afgelopen schooljaar heeft de MR een profes-sionaliseringsslag gemaakt. Eén van de activiteiten in deze professionalisering is de SWOT-analyse die is opgesteld (SWOT analyse = sterkte zwakteanalyse). Zowel de oudergeleding, als de personeelsgeleding en de directie hebben input geleverd en hieruit is een gezamenlijke SWOT voor school gekomen. Dit resul-teerde in aandachtspunten die we samen in de ko-mende periode oppakken: ICT en gepersonaliseerd onderwijs, ouderbetrokkenheid en gebruik maken

van de kwaliteiten die er al zijn.

Door op gelijkwaardig niveau met elkaar in gesprek te gaan, dienen we onder andere als elkaars klank-bord. Dit werkt naar ieders tevredenheid.

De eerste stappen richting door ICT-ondersteund on-derwijs zijn al in diverse groepen gezet. Ook het juist gebruik van social media en de gevaren van internet heeft de aandacht.

De MR zal u regelmatig informeren over de stand-

punten en voortgang. Mocht u zaken aan de MR voor

willen leggen of iets bespreekbaar maken, dan kunt

u mailen naar [email protected]. Uw input zal indien

gewenst vertrouwelijk worden behandeld.

Page 4: Arktueel 4 - december 2016

ARKTUEEL 2016 -2017, NR . 4 Pagina 4

Gezocht verkeersregelaars!

Voor de grotere evenementen zoals Sinterklaas, Kerst en de sportdag hebben we verkeersregelaars nodig. Dit zijn ouders van school die er mede aan bijdragen, dat uw kind op een veilige manier kan oversteken. Er is een tekort aan deze ouders. Wat houdt deze taak in: Sinterklaas Noach : Zorgen dat de straat voor school au-tovrij is. Tijd: Ongeveer 1,5 uur (tussen 8.00 uur en 9.30 uur)

Kerst: Minimaal 8 personen. Deze staan verspreid langs de drukke over-steek plaatsen tussen de scholen en de Basiliek. Tussendoor is er tijd voor een kop koffie of warme chocomelk op de Noach. Tijd: ongeveer 2,5 uur (tussen 16.45 uur en 19.15 uur).

Sportdag: Minimaal 12 personen. Deze re-gelaars staan bij de rotonde (Drostplein) en bij het sportpark om kinderen veilig naar het sportpark te leiden. Tijd: ongeveer 3 kwartier Om officieel verkeersregelaar te zijn, zal er wel een korte (verplichte) instructie aan vooraf gaan. Dat gaat via internet en kan dus zelf worden ingepland. Interesse of graag nog meer informatie? Neem even contact op met Martijn Steur (locatieleider Ark van Noach) [email protected] of Irma Zijderveld: [email protected]

Om de fietsexamens voor de groepen 7 in goede ba-nen te leiden, zijn wij op zoek naar ouders die de organisatie van het fietsexamen op zich willen ne-men. Wat wordt er van u verwacht met betrekking tot het fietsexamen? Datum inplannen:

praktijk fietsexamen

fiets controle Fietscontrole. Aan de leraren doorgeven wanneer dit gebeurd. Met zijn vieren (twee aan twee) de fietsen controleren van de kinderen. Daar zijn mooie controle formulieren voor. Duurt ongeveer een ochtend. Hesjes bij gemeente regelen met nummers voor fietsexamen. Leraren mailen met:

de fietsroute van het examen

brieven voor ouders om te helpen bij het fiets-examen

ouders mailen met tijden wanneer ze verwacht worden

welke tijd de klas verwacht wordt op de Over-toom

Controle punten uitdraaien en ouders inplannen op de controle punten. De dag van fietsexamen, ouders ontvangen, uitdelen van de controleformulieren, informeren over de contro-lepunten en de controlefor-mulieren weer in ontvangst nemen. Na het examen alle punten tellen en aan de klas door-geven of iedereen geslaagd of gezakt is. Praktijk examen duurt een ochtend. Interesse of graag nog meer informatie? Neem even contact op met Martijn Steur (locatieleider Ark van Noach) [email protected] of Irma Zijderveld: [email protected]

Fietsexamen

Page 5: Arktueel 4 - december 2016

ARKTUEEL 2016 -2017, NR . 4 Pagina 5

Kerst Via deze weg willen we u informeren over het kerst-feest op donderdag 22 december 2016. Het programma De kinderen hoeven die dag alleen ’s ochtends naar school. Dit houdt in dat de kinderen die dag om 12.00 uur uit zijn (beide locaties). De kinderen hoe-ven dus alleen een 10-uurtje mee te nemen naar school. Aan het eind van de middag worden de kin-deren vervolgens weer op school verwacht. Wij gaan gezamenlijk naar de kerk en gezellig op school eten. Naast de klassenouders mogen er helaas geen ande-re ouders mee de kerk in, omdat het anders te druk zal worden. De kinderen van de Ark worden om 15.20 uur weer op school verwacht en kunnen om 18.00 uur weer worden opgehaald. De kinderen van de Ark van Noach worden om 16.20 uur op school verwacht en zij kunnen weer worden opgehaald om 19.00 uur. Het buffet Ook dit jaar is er wegens groot succes weer een buf-fet, verzorgd door de kinderen en hun ouders. Het is de bedoeling dat u voor ongeveer 8 kinderen iets maakt. De kinderen kunnen op deze manier uit ver-schillende hapjes kiezen. Het hoeven geen culinaire hoogstandjes te worden, kinderen vinden simpele dingen vaak het lekkerst. Enkele voorbeelden: worst-jes in bladerdeeg, kaasstengels, cakejes, kleine pan-nenkoekjes, stukjes fruit aan een prikker enz. Om een idee te krijgen wie wat gaat maken en om het voor u overzichtelijk te houden, wordt er bij elke klas een lijst opgehangen waar op komt te staan wat er allemaal wordt gemaakt. Het leukst is natuurlijk

om zoveel mogelijk verschillende hapjes te krijgen. Het is mogelijk om een tegemoetkoming in de kosten te krijgen van € 2,-. Mocht u hier gebruik van willen maken, geef dit even door aan de leerkracht. Het is fijn als u het gemaakte eten mee wilt nemen wanneer de kinderen ‘s middags naar school komen. Om alles goed te laten verlopen willen wij u vragen om uw kind vanaf maandag 19 december een plastic tas mee te geven met daarin een bord, bestek, een beker en eventueel een soepkom, graag voorzien van naam. Borrel Terwijl de kinderen aan het eten zijn, is er op beide locaties een borrel voor ouders. Deze vindt voor de ouders van de Ark plaats in de speelzaal en is van 17.30 uur tot 18.30 uur. Voor de ouders van de Ark van Noach vindt deze plaats in de speelzaal van 18.30 uur tot 19.30 uur. Kerstkaarten We vinden het een mooi gebaar als kinderen elkaar een fijne Kerst toewensen. Daarom mag ieder kind 1 kerstkaart meenemen die voor de hele groep is. Op deze manier leggen we de nadruk op het geven van een mooie wens aan de hele klas. De kaarten zullen een leuk plekje krijgen. De kinderen kunnen natuurlijk wel buiten schooltij-den kerstkaarten rondbrengen bij klasgenoten. Let op! Vrijdag 23 december is er tot 12.00 uur school. Dan begint de vakantie. Wij hopen er met elkaar een gezellige kerstviering van te maken! Het team van de Ark en de Ark van Noach

Studiedag 6 december

Dinsdag 6 december hebben we met het hele team een interes-sante studiedag gehad over begrijpend luisteren/lezen en ‘leren leren’. Centraal stond de (klassen)organisatie en het persoonlijk meesterschap.

Bij beide onderdelen hebben we ons lesaanbod naast de tussen-doelen gelegd. We hebben kritisch gekeken naar de tussendoelen waar we al wel veel aandacht besteden en aan de onderdelen die meer aandacht behoeven. Dit heeft geleid tot allerlei afspraken die de rode lijn door de school moeten waarborgen.

Bij persoonlijk meesterschap gaat het over de didactische vaardig-heden van de leerkrachten; wat kunnen we nog toepassen om nog beter les te geven. We hebben aan de hand van film materiaal en good practice verhalen elkaar geïnspireerd. Vervolgens zijn we in groepen uiteengegaan en hebben we lessen samen voorbereid.

Een mooie dag waarin we met en van elkaar geleerd hebben!

Page 6: Arktueel 4 - december 2016

ARKTUEEL 2016 -2017, NR . 4 Pagina 6

Mrs. Sterling leest voor in het Engels! Merken jullie thuis ook al dat onze leerlingen al best wat woordjes en zinnen in het Engels kennen? Kin-deren pikken een vreemde taal ontzettend snel op! Dat gaat zelfs nog sneller als ze ‘ondergedompeld’ worden in de Engelse taal.

Dat is nu precies de opzet van de naschoolse English Classes van Mrs. Sterling. Deze near-native speaker British English spreekt tijdens de les alleen maar En-gels met de leerlingen. Dat ze niet alles of maar een gedeelte begrijpen, is niet erg. Denk maar eens aan de manier waarop je kind communiceert met buiten-landse vakantievriendjes of -vriendinnetjes. Dat gaat precies zo! Leerlingen ontwikkelen op deze manier meer gevoel voor de taal en (her)kennen door into-natie en emotie al snel wat er bedoeld wordt. Met als resultaat dat ze de taal sneller zullen leren.

Maar hoe is dat nu, les krijgen in het Engels? Om dat te laten ervaren, komt Mrs. Sterling in de maand december bij ons op school voorlezen. Natuurlijk gaat dat van A tot Z helemaal in het Engels. Op don-derdagochtend 8 en 15 december is ze op de Ark van Noach en op maandagmiddag 12 en 19 decem-ber op De Ark.

Wil je alvast meer weten over de English Classes van Mrs. Sterling of wil je je zoon en/of dochter aanmel-den voor de lessen die in januari starten, klik dan hier.

Aanmeldingen moeten voor 17 december binnen zijn!

Page 7: Arktueel 4 - december 2016

ARKTUEEL 2016 -2017, NR . 4 Pagina 7

Week 48 Week 49 Week 50 Week 51 Week 52

ma 28

5

Sinterklaas

12

19

9.00 rondleiding nieu-we ouder AvN

26

2e kerstdag

di 29

6

Studiedag

13

20

27

woe 30

7

Arktueel 4

Opruimen Sint/ versieren Kerst

14

20.00 OR vergadering

21

Oud papier

28

do 1

8

15

22

Oud papier kinderen tot 12.00 les, ‘s middags vrij 8.30 voorbereiding kerstborrel. ‘s Avonds kerstviering

29

vr 2

9

16

Laatste dag aan-melding English Classes

23

8.30 hulpouders rui-men kerst op

School tot 12.00 uur

30

za 3 10 17 24 31

zo 4 11 18

25

1e kerstdag

1

December 2016

Page 8: Arktueel 4 - december 2016

ARKTUEEL 2016 -2017, NR . 4 Pagina 8

Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 5

ma 2

9

Start Toetsperiode Cito

16

Week van het ver-keer.

Week van de schoonmaak

23

Nationale voorlees-dagen, Week van de poëzie 19.30 uur MR verga-dering

30

di 3

10

Handicaprace groep 7 Ark

17

GMR

24

31

Studiemiddag: kinderen om 12.00 vrij

woe 4

11

Hoofdluiscontrole 13.00 uur Informatie-bijeenkomst kleuter-ouders

18

20.00 uur OR verga-dering

25

Arktueel 5 Nacontrole hoofdluis

1

do 5

12

19

Oud papier

26

2

vr 6

13

20

Oud papier

9.00 rondleiding nieuwe ouder AvN

27

3

za 7 14

21 28 4

zo 8 15 22

29

5

Januari 2017