Architectuur Portfolio Joris Pierik

of 41 /41

Embed Size (px)

description

Bekijk mijn afstudeer portfolio voor mijn master in architectuur!

Transcript of Architectuur Portfolio Joris Pierik

 • Architectuur Portfolio

 • Inho

  udso

  pgav

  e

  V

  IIIV

  III

 • I Curriculum Vitae MSc in Architectuur, BBE in Bouwkunde

  II Master afstudeerproject Eindhoven CS Ontwikkeling multilevel busstation Eindhoven / feb 15 - Trefwoorden: Stedenbouw, infrastructuur, context, multilevel, megastructuur, stadsentree.

  III Master project Post-Quake Visions Herontwikkelingsvisie voor getroffen gemeentehuis Crevalcore, Itali / feb 14 - Trefwoorden: Middeleeuws, context, stadsplein, openbaar gebouw, reconstructie.

  IV Master project Ecological Country House Duurzaam multi-generatie woongemeenschap in Weert / juli 13 - Trefwoorden: Duurzaam, landelijk, sociaal, gemeenschap, woningen, strobouw.

  V Bachelor afstudeerproject Vaeshartelt ZerofootprintproeflokaalenwoningbijKasteelVaeshartelt,Maastricht/juni12 - Trefwoorden: Duurzaam, landelijk, biologisch, strobouw, zelfvoorzienend, zero footprint.

 • Cur

  ricul

  um V

  itae Joris Pierik, MSc

  Kleine Bleekstraat 11 5611 VC Eindhoven +31 (0)6 - 41 672 643 [email protected] nl.linkedin.com/in/[email protected]

  Geboortedatum:Geboorteplaats:Rijbewijs:

  8 september 1990Sittard, NLB

  ProfielMijn opleidingsgeschiedenis bevat een veelzijdige combinatie van een technische en pragmatische bachelor aan Zuyd Hogeschool en een creatieve conceptuele master aan Techische Universiteit Eindhoven, resulterende in een brede kennisbasis en inzetbaarheid.

  Opleiding2013 - Februari 2015 Technische Universiteit Eindhoven Master Architecture, Building & Planning (MSc) Specialisatie Architectuur

  2012 - 2013 Technische Universiteit Eindhoven Premaster Architecture, Building & Planning

  2007- 2012 Zuyd Hogeschool Heerlen Bachelor of Built Environment (BBE) Bouwkunde, specialisatie Architectuur

  4

 • Werkervaring & Stages2015 - Heden Vermeulen Metaal BV, Nederweert Grafischemediaontwerpervoorindustrieelbouwbedrijf -Vormgevenbrochures,bestelbussen,geveletc. - Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign

  2014 Technische Universiteit Eindhoven, CASA Vertigo Co-editor en vertaler voor het jaarboek 13-14 - Controleren, corrigeren en vertalen van teksten van master afstudeerders en promovendi. -MicrosoftOffice

  Wijnen & Co Architecten Sittard2011-2013 Incidenteel tekenwerk2011 (6 mnd) Junior bouwkundig tekenaar - Maken van 3D impressies, technische tekeningen - Sketchup, Photoshop, AutoCAD, Arkey Architecture + ASD2008 (3 mnd) Orinterende stage

  2010-2011 (7 mnd) Zuyd Hogeschool Heerlen, Fac. Bouwkunde en IT/i Student assistent -Divers:Vantechniekpromotietotinterieurontwerp

  2010 (6 mnd) Jo Coenen & Co Architecten Maastricht Werkvoorbereidende stage - Diverse activiteiten (Maquettes, analyses, tekenwerk) - AutoCAD, InDesign, Illustrator, Photoshop, handwerk

  2008-2009 (3 mnd) Gemeente Sittard-Geleen, Afdeling Vastgoed & Projecten Orinterende stage - Analyses, CAD tekenwerk en professionele orintatie -AutoCAD,Sketchup,MicrosoftOffice

  Publicaties2014 CHEPOS Magazine faculteit Bouwkunde (no. 48) EssayTheEconomicValueofSignatureArchitecture Technische Universiteit Eindhoven

  5

 • Nominaties en Verkiezingen2012 Top 3, Afstudeerprojecten nominaties cohort 2012 Bachelor afstudeerproject Vaeshartelt Zuyd Hogeschool Heerlen

  2012 Halve finale, Techniek heeft de toekomst verkiezingen Bachelor afstudeerproject Vaeshartelt Zuyd Hogeschool

  VaardighedenTaalvaardighedenNederlands MoedertaalEngels C1+:GecertificeerdevolledigeprofessionelewerkvaardigheidDuitsFrans

  Professionele vaardighedenPresentatie & visualisatieConceptuele ontwikkelingFunctionaliteit&efficintieDuurzaamheidConstructie & techniekStedenbouw & contextDetaillerenAcademisch onderzoek

  AutomatiseringsvaardighedenAutodesk AutoCADSketchupMicrosoftOfficeAdobe InDesignAdobe PhotoshopAdobe IllustratorV-Ray for SketchupArkey Architecture + ASDHandschetsenMaquettebouw6

 • PersoonlijkheidskenmerkenTechnisch en ruimtelijk inzicht, communicatieve en sociale vaardigheden, pragmatisch,creatief,flexibel,stressbestendig,punctueel.

  Hobbys en aanvullende activiteiten2012 - Heden Eindhovense Studenten Roeivereniging Thta Talentenacht Talentwervingscommissie - Organiseren van evenementen, vormgeven van posters, folders en brochures.

  2012 - 2014 Eindhovense Studenten Tennisvereniging Fellenoord

  Referenties zijn op aanvraag beschikbaar.

  7

 • II. Master Afstudeerproject 7,5

  Het busstation in Eindhoven, Neckerspoel, heeft te kampen met grote problemen in bereikbaarheid, aantrekkelijkheid, routing en bovenal capaciteit. De groeiverwachtingen voor het station zijn enorm en een grootschalige interventie is noodzakelijk om het gebied te verbeteren.

  De problematiek in het gebied kan grotendeels worden verklaard door een geschiedkundige analyse van het gebied. De van origine radiale stad wordt in WO II getroffen door Britse bombardementen, bedoeld om de Duits bezette Philips-fabrieken uit te schakelen. Het knelpunt van de belangrijkste voetgangersverbinding, de spoorwegovergang, wordt vernietigd.

  Het herstel, in de vorm van het Hoogspoor en de tangenten van ir. Feuchtinger herverbinden de stad, maar isoleren het stationsgebied voor het langzaam verkeer. Dit isolement zorgt voor conflicterende routes van voetgangers, fietsers,bussen, taxis, parkeerders en gebruikers van K+R.

  1835 1921 1946 20148

 • Ga naar http://issuu.com/jorispierik/docs/ehv_cs voor de complete thesis.

 • 0m 10m 20m 30m 40m

  + 9%

  + 61%

  + 80%

  + 246%

  + 74%

  + 56%

  Het busstation heeft in de huidige situatie te kampenmeteenschuinaflopendeondergrondmet een nadelige invloed op de ruimtelijke inrichting en de capaciteit van het gehele plein.

  Het hoogteverschil kan echter ook positief benaderd worden: Het geeft de kans om twee niveaus te creren. n niveau ter hoogte van de omliggende tangenten en het andere niveau ter hoogte van de voetgangerstunnels onder deze tangenten.

  Deze multilevel-aanpak verhoogt de capaciteit, het comfort en de veiligheid en vermindert routingconflicten,ookbiedthetruimtevoormeerverkeergerichte retail op het station. Daarnaast biedt het de mogelijkheid voor een bovenbouw diezoweldestedenbouwkundigedefinitievande omliggende tangenten verbetert alsook een functionele impuls geeft aan het omliggende Central Business District.

  Fiets

  Progno

  se200

  8-20

  20,G

  emeenteEindho

  ven(200

  9)

  Voet

  Retail

  Bus

  Parkeren

  Reizigers

  NeckerspoelVestdijk KBC

  0,00meter3,50meter

 • 0m 10m 20m 30m 40m

  KBC

  Fiets

  Auto

  Reiziger

  Voetganger

  Bus

  Taxi

  K+R

  Trein

  Huidige situatie

  Nieuwe situatie

  11

 • 12

 • Hotel/Kantoor

  Busstation

  Voetganger

  ParkerenTaxi,K+R

  Parkeren

  2-6

  1

  0

  -1

  -2

  13

 • Plafondsysteem verlichting

  Aluminium en glas vliesgevelsysteem

  Voorgespannenbetonnendraagstructuur

  Gevlinderde betonvloer

  Aluminium gevelpanelen

  14

 • 15

 • -2 & -1: Parkeergarage 0: Voetgangers 1: Busstation

 • 3 & 4: Hotel 5: Hotel longstay 6: Hotel restaurant 1: 3000

 • III. Master project 8,0Een samenwerking met ir. R.M. Ruttens

  Crevalcore is een klein eeuwenoud dorp in Noord-Itali, te midden van de driehoek Bologna - Ferrera - Modena, een gebied gedreven door mode, landbouw en nanotechnologie. Het dorp werd op 20 mei 2012 geraakt door een aardbeving met een kracht van 5.8 op de schaal van Richter.

  Vele oude gebouwen raakten onherstelbaar beschadigd, met name langs de Romeinse oost-west as, de Decumanus Maximus. Voor deze gebouwen (en dan met name voor het gemeentehuis) is een stapsgewijs herstelplan samengesteld.

  Creval-core

  18

 • Decumanus Maximus

  Car

  do M

  axim

  us

  20

 • Bedrijvigheid hestellen

  Decumanus Maximus

  Cultuur en overheidsinstanties

  Publieke ruimte en infrastructuur

  Tourisme

  Horeca

  1

  2

  3

  4

  5

  21

 • Het herstelplan Post-Quake Visions voor de 12e eeuwse kern van Crevalcore is opgedeeld in twee delen:

  1: Het herstellen van essentile functies op een stedelijke schaal, vertaald in het stappenplan op de vorige pagina.

  2: De bouwkundige uitwerking van het meest kenmerkende gebouw in Crevalcore; het gemeentehuis op het centrale plein tegenover de kerk (Parrochia San Silvestro).

  De stedenbouwkundige context in de delicate middeleeuwse kern is leidend voor de vormgeving van het nieuwe gemeentehuis. De continuteit van de arcades aan de Decumanus Maximus alsook de schaal van omliggende bebouwing dienen als basis voor de vormgeving van het gemeentehuis.

  22

 • Het interieur van het gemeentehuis kenmerkt zich door een hierarchische opeenvolging van ruimtes. De mate van openbaarheid van een ruimte is vertaald naar de architectonische eigenschappen van de ruimte: De hoogte van de ruimtes, de kolomafstand en de kolomafmetingen dragen bij aan de overgang van de publieke ruimte naar ruimtes die alleen toegankelijk zijn voor bevoegden.

  Publieke ruimte Semi-publiek Semi-priv Priv

  Gemeentehuis

  Museum

  Bibliotheek

  23

 • Begane grond Verdieping1&2 Verdieping3&424

 • Geperformeerd stalen kolombekleding

  Betonnen draagstructuur

  Zandstenen gevel

  Aluminium en glas vliesgevelsysteem

  Wit stucwerkinterieur

 • IV. Master project 7,0

  Ecological Country House betreft een duurzame woongemeenschap op het platteland in de buurt van Weert, Limburg, een opdracht van Stichting Holtveld.

  Het is een cluster van vier drie-generatie-woningen, ofwel familiewoningen: De starters, het gezin en de senioren samen in n wooncluster. Daarnaast is er nog een Bed&Breakfast met restaurant en een overdekt binnenplein waar de microgemeenschap samen kan komen.

  Wooncluster WoonclusterBed&BreakfastRestaurant

  Entree

  Binnenplein

  26

 • 27

 • Toegangsweg

  Eigenaarswoning met uitzicht over complex

  Het glazen dak dat als overkapping dient voor het binnenplein heeft ook een meervoudige bouwfysische functie: Door de zon wordt lucht onder het glazen dak opgewarmd, die vervolgens kan worden gebruikt als isolerende buffer, als warmte-opslag om de woningen mee te verwarmen en om trek mee te genereren voor natuurlijke ventilatie.

  28

 • Entree

  Privtuin voor gezinnen en senioren

  Helofytenfiltert.b.v.reinigen regenwater

  Parkeren voor autoenfiets

  Zonnepanelen

  Restaurant + theehuis+ woonkamer

  Regenwateropvang t.b.v. grijswater circuit

  Privbalkon voor starters

  Golvend glazen dak als zonneschoorsteen

  Bed&Breakfastmet4 kamers + balkon

  29

 • 1:201:20

  30

 • 1:201:20

  31

 • 32

 • De gemeenschapservaring staat centraal in het project: Niet alleen het gemeenschappelijk binnenplein of de open familiekeuken in elke wooncluster zorgen hiervoor: De bouw is ook voor het overgrote deel geschikt voor zelfbouw. De toekomstige bewoner kan zelf haar woongemeenschap bouwen. De hechte gemeenschap kan voor een groot deel voorzien in de mantelzorg, waardoor de senioren veel langer zelfstandig kunnen blijven wonen zonder externe hulp.

  Stro isolatie

  Leemstuc

  Hout en glas vliesgevelsysteem

  Larikshout

  33

 • V. Bachelor afstudeerproject 7,0Een samenwerking met ing. E.L. Aberle

  Het proeflokaal nabij Kasteel Vaeshartelt in Maastricht is een ontwerpproject in opdracht van Stichting Ithaka. Het heeft samen met de aangelegen proeftuin een Zero Footprint, dat wil zeggen:

  | nul water | nul energie | nul materiaal || installatie-arm | hernieuwbaar & gerecycled |

  Om deze ambitieuze doelstelling te halen wordt enkel gebruik gemaakt van lokale duurzame materialen en worden overige materialen, grijs water, bruin water, energie en warmte hergebruikt.

  Het gebruik van duurzame materialen wordt openlijk getaleerd, resulterend in een open en transparant gebouw. Het bevat een duurzame winkel, restaurant, kook- & workshopruimte en een grote gezinswoning voor de exploitant.

  Winkel

  Restaurant Woning

  Workshop Water buffer

  34

 • 35

 • energie opwekking - semi transparante zonnecellen - warmte terugwinning van tegelkachel en bakhoes -natuurlijkeventilatiedoorserre/zonneschoorsteen

  energie beperken -hogeRc-waarde(10,69m2K/w)omwarmtebuitentehouden - zonnecellen als zonwering -koeltegebruikuitbetonnenfundering

  energie water materialenzonlicht ventilatie

  energie zonlicht ventilatie

  compost reservoir

  regenwater tank

  warmte buffervat

  warmte pomp

  Constructie:Lariks hout

  isolatie:stro

  semi-transparante zonnecellen.leverancier Scheuten

  gerecycledebakstenenuitte slopen woning.

  witgeschilderd

  gevelbeplating:lariks planken

  binnenstucwerkleem uit te ontgraven

  fundering

  fundering:meulenberg betonmet gruis uit te slopen woning

  lariks palen als grondkering

  energie opwekking - semi transparante zonnecellen - warmte terugwinning van tegelkachel en bakhoes

  energie beperken -hogeRc-waarde(10,69m2K/w)omkoudebuitentehouden - stralingswarmte vanuit serre - lage temperatuur vloerverwarming - stralingswarmtevanuit bakhoes en tegelkachel

  mechanische afzuiging

  Zomer

  Winter

  Semi transparante zonnecellenook als zonwering

  Zonneschoorsteenzorgtvoornatuurlijkeventilatie

  Semi transparante zonnecellenook als zonwering

  Zonneschoorsteenzorgtvoornatuurlijkeventilatie

  Indezomerstaatdezonhoogaandehemelstaan.Dooronzesemi-transparantezonnecellenzalermaarsporadischlichtnaarbinnenkomen.Hierdoorwordthetindezomernietheelergwarminhetgebouwworden.Ookaangeziendeserreallewarmteopzalnemen.

  Doordezonwordtdeserreindezomeropgewarmd.Dezewarmeluchtzalopstijgennaarhethoogstepuntinhetgebouw.Hierwordenventilatieroostersgeplaatstwaardoordeluchtnaarbuitenkan.Erontstaatduseensoortnatuurlijketrekvanuitdeserredieallevuileluchtuitderuimtes mee zal nemen.

  Omde0-materialeneistehalenhebbenwevooralgebruikgemaaktvanhernieuwebareproductenzoalshoutenstro.Welzullenernatuurlijkeproductenengerecyceldeproductengebruiktworden,zoalsleemenMeulenberg beton.

  Indewinterstaatdezonlageraandehemelstaan.Hierdoorzalhetzonlichtnietalleenverderhetgebouwindringenookzalermeerlichtdoordesemitransparantezonnecellenvallen.

  Wanneererindewinternietgenoegzonlichtisomdeserreoptewarmenenergeennatuurlijketrekontstaatzullenermechanischeventilatoren,dieboveninhetgebouwzitten,inwerkingwordengesteld.Hierdooriserookindewinternoggenoegventilatie.

  energie opwekking - semi transparante zonnecellen - warmte terugwinning van tegelkachel en bakhoes -natuurlijkeventilatiedoorserre/zonneschoorsteen

  energie beperken -hogeRc-waarde(10,69m2K/w)omwarmtebuitentehouden - zonnecellen als zonwering -koeltegebruikuitbetonnenfundering

  energie water materialenzonlicht ventilatie

  energie zonlicht ventilatie

  compost reservoir

  regenwater tank

  warmte buffervat

  warmte pomp

  Constructie:Lariks hout

  isolatie:stro

  semi-transparante zonnecellen.leverancier Scheuten

  gerecycledebakstenenuitte slopen woning.

  witgeschilderd

  gevelbeplating:lariks planken

  binnenstucwerkleem uit te ontgraven

  fundering

  fundering:meulenberg betonmet gruis uit te slopen woning

  lariks palen als grondkering

  energie opwekking - semi transparante zonnecellen - warmte terugwinning van tegelkachel en bakhoes

  energie beperken -hogeRc-waarde(10,69m2K/w)omkoudebuitentehouden - stralingswarmte vanuit serre - lage temperatuur vloerverwarming - stralingswarmtevanuit bakhoes en tegelkachel

  mechanische afzuiging

  Zomer

  Winter

  Semi transparante zonnecellenook als zonwering

  Zonneschoorsteenzorgtvoornatuurlijkeventilatie

  Semi transparante zonnecellenook als zonwering

  Zonneschoorsteenzorgtvoornatuurlijkeventilatie

  Indezomerstaatdezonhoogaandehemelstaan.Dooronzesemi-transparantezonnecellenzalermaarsporadischlichtnaarbinnenkomen.Hierdoorwordthetindezomernietheelergwarminhetgebouwworden.Ookaangeziendeserreallewarmteopzalnemen.

  Doordezonwordtdeserreindezomeropgewarmd.Dezewarmeluchtzalopstijgennaarhethoogstepuntinhetgebouw.Hierwordenventilatieroostersgeplaatstwaardoordeluchtnaarbuitenkan.Erontstaatduseensoortnatuurlijketrekvanuitdeserredieallevuileluchtuitderuimtes mee zal nemen.

  Omde0-materialeneistehalenhebbenwevooralgebruikgemaaktvanhernieuwebareproductenzoalshoutenstro.Welzullenernatuurlijkeproductenengerecyceldeproductengebruiktworden,zoalsleemenMeulenberg beton.

  Indewinterstaatdezonlageraandehemelstaan.Hierdoorzalhetzonlichtnietalleenverderhetgebouwindringenookzalermeerlichtdoordesemitransparantezonnecellenvallen.

  Wanneererindewinternietgenoegzonlichtisomdeserreoptewarmenenergeennatuurlijketrekontstaatzullenermechanischeventilatoren,dieboveninhetgebouwzitten,inwerkingwordengesteld.Hierdooriserookindewinternoggenoegventilatie.

  energie opwekking - semi transparante zonnecellen - warmte terugwinning van tegelkachel en bakhoes -natuurlijkeventilatiedoorserre/zonneschoorsteen

  energie beperken -hogeRc-waarde(10,69m2K/w)omwarmtebuitentehouden - zonnecellen als zonwering -koeltegebruikuitbetonnenfundering

  energie water materialenzonlicht ventilatie

  energie zonlicht ventilatie

  compost reservoir

  regenwater tank

  warmte buffervat

  warmte pomp

  Constructie:Lariks hout

  isolatie:stro

  semi-transparante zonnecellen.leverancier Scheuten

  gerecycledebakstenenuitte slopen woning.

  witgeschilderd

  gevelbeplating:lariks planken

  binnenstucwerkleem uit te ontgraven

  fundering

  fundering:meulenberg betonmet gruis uit te slopen woning

  lariks palen als grondkering

  energie opwekking - semi transparante zonnecellen - warmte terugwinning van tegelkachel en bakhoes

  energie beperken -hogeRc-waarde(10,69m2K/w)omkoudebuitentehouden - stralingswarmte vanuit serre - lage temperatuur vloerverwarming - stralingswarmtevanuit bakhoes en tegelkachel

  mechanische afzuiging

  Zomer

  Winter

  Semi transparante zonnecellenook als zonwering

  Zonneschoorsteenzorgtvoornatuurlijkeventilatie

  Semi transparante zonnecellenook als zonwering

  Zonneschoorsteenzorgtvoornatuurlijkeventilatie

  Indezomerstaatdezonhoogaandehemelstaan.Dooronzesemi-transparantezonnecellenzalermaarsporadischlichtnaarbinnenkomen.Hierdoorwordthetindezomernietheelergwarminhetgebouwworden.Ookaangeziendeserreallewarmteopzalnemen.

  Doordezonwordtdeserreindezomeropgewarmd.Dezewarmeluchtzalopstijgennaarhethoogstepuntinhetgebouw.Hierwordenventilatieroostersgeplaatstwaardoordeluchtnaarbuitenkan.Erontstaatduseensoortnatuurlijketrekvanuitdeserredieallevuileluchtuitderuimtes mee zal nemen.

  Omde0-materialeneistehalenhebbenwevooralgebruikgemaaktvanhernieuwebareproductenzoalshoutenstro.Welzullenernatuurlijkeproductenengerecyceldeproductengebruiktworden,zoalsleemenMeulenberg beton.

  Indewinterstaatdezonlageraandehemelstaan.Hierdoorzalhetzonlichtnietalleenverderhetgebouwindringenookzalermeerlichtdoordesemitransparantezonnecellenvallen.

  Wanneererindewinternietgenoegzonlichtisomdeserreoptewarmenenergeennatuurlijketrekontstaatzullenermechanischeventilatoren,dieboveninhetgebouwzitten,inwerkingwordengesteld.Hierdooriserookindewinternoggenoegventilatie.

  ener

  gie

  opw

  ekki

  ng

  - sem

  i tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  n

  - war

  mte

  teru

  gwin

  ning

  van

  tege

  lkac

  hel e

  n ba

  khoe

  s

  -natuu

  rlijkeve

  ntilatiedo

  orserre/zon

  nescho

  orstee

  n

  ener

  gie

  bepe

  rken

  -h

  ogeRc

  -waa

  rde(10,69

  m2K

  /w)o

  mw

  armtebuitentehou

  den

  - z

  onne

  celle

  n al

  s zon

  wer

  ing

  -k

  oeltege

  bruikuitbe

  tonn

  enfu

  ndering

  ener

  gie

  wat

  erm

  ater

  iale

  nzo

  nlic

  htve

  ntila

  tie

  ener

  gie

  zonl

  icht

  venti

  lati

  e

  com

  post

  rese

  rvoi

  r

  rege

  nwat

  er ta

  nk

  war

  mte

  buff

  erva

  t

  war

  mte

  pom

  p

  Construc

  tie:

  Larik

  s hou

  t

  isolati

  e:st

  ro

  sem

  i-tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  n.le

  vera

  ncie

  r Sch

  eute

  n

  gerecycled

  eba

  kstene

  nuit

  te sl

  open

  won

  ing.

  witgesch

  ilderd

  geve

  lbep

  lating

  :la

  riks p

  lank

  en

  binn

  enst

  ucw

  erk

  leem

  uit

  te o

  ntgr

  aven

  fund

  ering

  fund

  ering:

  meu

  lenb

  erg

  beto

  nm

  et g

  ruis

  uit t

  e slo

  pen

  won

  ing

  larik

  s pal

  en a

  ls gron

  dkering

  ener

  gie

  opw

  ekki

  ng

  - sem

  i tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  n

  - war

  mte

  teru

  gwin

  ning

  van

  tege

  lkac

  hel e

  n ba

  khoe

  s

  ener

  gie

  bepe

  rken

  -h

  ogeRc

  -waa

  rde(10,69

  m2K

  /w)o

  mkou

  debuitentehou

  den

  - s

  tral

  ings

  war

  mte

  van

  uit s

  erre

  - l

  age

  tem

  pera

  tuur

  vlo

  erve

  rwar

  min

  g

  - str

  alin

  gsw

  arm

  teva

  nuit

  bakh

  oes e

  n te

  gelk

  ache

  l

  mec

  hani

  sche

  afz

  uigi

  ng

  Zom

  er Win

  ter

  Sem

  i tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  noo

  k al

  s zon

  wer

  ing

  Zonn

  esch

  oors

  teen

  zorgtvo

  ornatuu

  rlijkeve

  ntilatie

  Sem

  i tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  noo

  k al

  s zon

  wer

  ing

  Zonn

  esch

  oors

  teen

  zorgtvo

  ornatuu

  rlijkeve

  ntilatie

  Indezomerstaatdezonho

  ogaan

  dehe

  melstaan

  .Doo

  ron

  zesem

  i-transpa

  rantezonn

  ecellenzal

  erm

  aarsporad

  isch

  lich

  tna

  arbinne

  nko

  men

  .Hierdoo

  rwordthetin

  dezomerniethe

  elergw

  armin

  he

  tge

  bouw

  worde

  n.Ook

  aan

  gezien

  deserreallew

  armteopzaln

  emen

  .

  Doo

  rde

  zon

  wordtdeserreindezomeropg

  ewarmd.Dezewarmeluch

  tzalo

  pstijgen

  naa

  rhe

  tho

  ogstepu

  ntin

  hetgeb

  ouw.H

  ierworde

  nve

  ntilatieroostersgep

  laatstw

  aardoo

  rde

  luch

  tna

  ar

  buiten

  kan

  .Eron

  tstaatduseen

  soo

  rtnatuu

  rlijketrek

  van

  uitde

  serrediealle

  vuilelu

  chtuitde

  ru

  imte

  s mee

  zal n

  emen

  .

  Omde0-materialeneistehalen

  heb

  benwevo

  oralgeb

  ruikgem

  aaktvan

  hernieu

  web

  areprod

  uctenzoals

  houtenstro.W

  elzullenernatuu

  rlijkeprod

  uctenen

  gerecycelde

  produ

  cten

  geb

  ruiktworde

  n,zoa

  lsle

  emen

  Meu

  lenb

  erg

  beto

  n.

  Indewinterstaa

  t de

  zon

  lage

  raa

  nde

  hem

  elstaan

  .Hierdoo

  rzalh

  etzon

  lichtnietalleen

  verde

  rhe

  tge

  bouw

  indring

  enook

  zalermee

  rlichtdoo

  rde

  sem

  itranspa

  rantezonn

  ecellenvalle

  n.

  Wan

  neererindewinternietgen

  oegzonlichtisomdeserreop

  tewarmen

  energee

  nna

  tuurlijke

  trek

  ontstaa

  tzulle

  nerm

  echa

  nische

  ven

  tilatoren,diebov

  enin

  hetgeb

  ouwzitten

  ,inwerking

  worde

  nge

  steld.Hierdoo

  riseroo

  kindewinterno

  gge

  noeg

  ven

  tilatie.

  ener

  gie

  opw

  ekki

  ng

  - sem

  i tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  n

  - war

  mte

  teru

  gwin

  ning

  van

  tege

  lkac

  hel e

  n ba

  khoe

  s

  -natuu

  rlijkeve

  ntilatiedo

  orserre/zon

  nescho

  orstee

  n

  ener

  gie

  bepe

  rken

  -h

  ogeRc

  -waa

  rde(10,69

  m2K

  /w)o

  mw

  armtebuitentehou

  den

  - z

  onne

  celle

  n al

  s zon

  wer

  ing

  -k

  oeltege

  bruikuitbe

  tonn

  enfu

  ndering

  ener

  gie

  wat

  erm

  ater

  iale

  nzo

  nlic

  htve

  ntila

  tie

  ener

  gie

  zonl

  icht

  venti

  lati

  e

  com

  post

  rese

  rvoi

  r

  rege

  nwat

  er ta

  nk

  war

  mte

  buff

  erva

  t

  war

  mte

  pom

  p

  Construc

  tie:

  Larik

  s hou

  t

  isolati

  e:st

  ro

  sem

  i-tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  n.le

  vera

  ncie

  r Sch

  eute

  n

  gerecycled

  eba

  kstene

  nuit

  te sl

  open

  won

  ing.

  witgesch

  ilderd

  geve

  lbep

  lating

  :la

  riks p

  lank

  en

  binn

  enst

  ucw

  erk

  leem

  uit

  te o

  ntgr

  aven

  fund

  ering

  fund

  ering:

  meu

  lenb

  erg

  beto

  nm

  et g

  ruis

  uit t

  e slo

  pen

  won

  ing

  larik

  s pal

  en a

  ls gron

  dkering

  ener

  gie

  opw

  ekki

  ng

  - sem

  i tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  n

  - war

  mte

  teru

  gwin

  ning

  van

  tege

  lkac

  hel e

  n ba

  khoe

  s

  ener

  gie

  bepe

  rken

  -h

  ogeRc

  -waa

  rde(10,69

  m2K

  /w)o

  mkou

  debuitentehou

  den

  - s

  tral

  ings

  war

  mte

  van

  uit s

  erre

  - l

  age

  tem

  pera

  tuur

  vlo

  erve

  rwar

  min

  g

  - str

  alin

  gsw

  arm

  teva

  nuit

  bakh

  oes e

  n te

  gelk

  ache

  l

  mec

  hani

  sche

  afz

  uigi

  ng

  Zom

  er Win

  ter

  Sem

  i tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  noo

  k al

  s zon

  wer

  ing

  Zonn

  esch

  oors

  teen

  zorgtvo

  ornatuu

  rlijkeve

  ntilatie

  Sem

  i tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  noo

  k al

  s zon

  wer

  ing

  Zonn

  esch

  oors

  teen

  zorgtvo

  ornatuu

  rlijkeve

  ntilatie

  Indezomerstaatdezonho

  ogaan

  dehe

  melstaan

  .Doo

  ron

  zesem

  i-transpa

  rantezonn

  ecellenzal

  erm

  aarsporad

  isch

  lich

  tna

  arbinne

  nko

  men

  .Hierdoo

  rwordthetin

  dezomerniethe

  elergw

  armin

  he

  tge

  bouw

  worde

  n.Ook

  aan

  gezien

  deserreallew

  armteopzaln

  emen

  .

  Doo

  rde

  zon

  wordtdeserreindezomeropg

  ewarmd.Dezewarmeluch

  tzalo

  pstijgen

  naa

  rhe

  tho

  ogstepu

  ntin

  hetgeb

  ouw.H

  ierworde

  nve

  ntilatieroostersgep

  laatstw

  aardoo

  rde

  luch

  tna

  ar

  buiten

  kan

  .Eron

  tstaatduseen

  soo

  rtnatuu

  rlijketrek

  van

  uitde

  serrediealle

  vuilelu

  chtuitde

  ru

  imte

  s mee

  zal n

  emen

  .

  Omde0-materialeneistehalen

  heb

  benwevo

  oralgeb

  ruikgem

  aaktvan

  hernieu

  web

  areprod

  uctenzoals

  houtenstro.W

  elzullenernatuu

  rlijkeprod

  uctenen

  gerecycelde

  produ

  cten

  geb

  ruiktworde

  n,zoa

  lsle

  emen

  Meu

  lenb

  erg

  beto

  n.

  Indewinterstaa

  t de

  zon

  lage

  raa

  nde

  hem

  elstaan

  .Hierdoo

  rzalh

  etzon

  lichtnietalleen

  verde

  rhe

  tge

  bouw

  indring

  enook

  zalermee

  rlichtdoo

  rde

  sem

  itranspa

  rantezonn

  ecellenvalle

  n.

  Wan

  neererindewinternietgen

  oegzonlichtisomdeserreop

  tewarmen

  energee

  nna

  tuurlijke

  trek

  ontstaa

  tzulle

  nerm

  echa

  nische

  ven

  tilatoren,diebov

  enin

  hetgeb

  ouwzitten

  ,inwerking

  worde

  nge

  steld.Hierdoo

  riseroo

  kindewinterno

  gge

  noeg

  ven

  tilatie.

  ener

  gie

  opw

  ekki

  ng

  - sem

  i tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  n

  - war

  mte

  teru

  gwin

  ning

  van

  tege

  lkac

  hel e

  n ba

  khoe

  s

  -natuu

  rlijkeve

  ntilatiedo

  orserre/zon

  nescho

  orstee

  n

  ener

  gie

  bepe

  rken

  -h

  ogeRc

  -waa

  rde(10,69

  m2K

  /w)o

  mw

  armtebuitentehou

  den

  - z

  onne

  celle

  n al

  s zon

  wer

  ing

  -k

  oeltege

  bruikuitbe

  tonn

  enfu

  ndering

  ener

  gie

  wat

  erm

  ater

  iale

  nzo

  nlic

  htve

  ntila

  tie

  ener

  gie

  zonl

  icht

  venti

  lati

  e

  com

  post

  rese

  rvoi

  r

  rege

  nwat

  er ta

  nk

  war

  mte

  buff

  erva

  t

  war

  mte

  pom

  p

  Construc

  tie:

  Larik

  s hou

  t

  isolati

  e:st

  ro

  sem

  i-tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  n.le

  vera

  ncie

  r Sch

  eute

  n

  gerecycled

  eba

  kstene

  nuit

  te sl

  open

  won

  ing.

  witgesch

  ilderd

  geve

  lbep

  lating

  :la

  riks p

  lank

  en

  binn

  enst

  ucw

  erk

  leem

  uit

  te o

  ntgr

  aven

  fund

  ering

  fund

  ering:

  meu

  lenb

  erg

  beto

  nm

  et g

  ruis

  uit t

  e slo

  pen

  won

  ing

  larik

  s pal

  en a

  ls gron

  dkering

  ener

  gie

  opw

  ekki

  ng

  - sem

  i tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  n

  - war

  mte

  teru

  gwin

  ning

  van

  tege

  lkac

  hel e

  n ba

  khoe

  s

  ener

  gie

  bepe

  rken

  -h

  ogeRc

  -waa

  rde(10,69

  m2K

  /w)o

  mkou

  debuitentehou

  den

  - s

  tral

  ings

  war

  mte

  van

  uit s

  erre

  - l

  age

  tem

  pera

  tuur

  vlo

  erve

  rwar

  min

  g

  - str

  alin

  gsw

  arm

  teva

  nuit

  bakh

  oes e

  n te

  gelk

  ache

  l

  mec

  hani

  sche

  afz

  uigi

  ng

  Zom

  er Win

  ter

  Sem

  i tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  noo

  k al

  s zon

  wer

  ing

  Zonn

  esch

  oors

  teen

  zorgtvo

  ornatuu

  rlijkeve

  ntilatie

  Sem

  i tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  noo

  k al

  s zon

  wer

  ing

  Zonn

  esch

  oors

  teen

  zorgtvo

  ornatuu

  rlijkeve

  ntilatie

  Indezomerstaatdezonho

  ogaan

  dehe

  melstaan

  .Doo

  ron

  zesem

  i-transpa

  rantezonn

  ecellenzal

  erm

  aarsporad

  isch

  lich

  tna

  arbinne

  nko

  men

  .Hierdoo

  rwordthetin

  dezomerniethe

  elergw

  armin

  he

  tge

  bouw

  worde

  n.Ook

  aan

  gezien

  deserreallew

  armteopzaln

  emen

  .

  Doo

  rde

  zon

  wordtdeserreindezomeropg

  ewarmd.Dezewarmeluch

  tzalo

  pstijgen

  naa

  rhe

  tho

  ogstepu

  ntin

  hetgeb

  ouw.H

  ierworde

  nve

  ntilatieroostersgep

  laatstw

  aardoo

  rde

  luch

  tna

  ar

  buiten

  kan

  .Eron

  tstaatduseen

  soo

  rtnatuu

  rlijketrek

  van

  uitde

  serrediealle

  vuilelu

  chtuitde

  ru

  imte

  s mee

  zal n

  emen

  .

  Omde0-materialeneistehalen

  heb

  benwevo

  oralgeb

  ruikgem

  aaktvan

  hernieu

  web

  areprod

  uctenzoals

  houtenstro.W

  elzullenernatuu

  rlijkeprod

  uctenen

  gerecycelde

  produ

  cten

  geb

  ruiktworde

  n,zoa

  lsle

  emen

  Meu

  lenb

  erg

  beto

  n.

  Indewinterstaa

  t de

  zon

  lage

  raa

  nde

  hem

  elstaan

  .Hierdoo

  rzalh

  etzon

  lichtnietalleen

  verde

  rhe

  tge

  bouw

  indring

  enook

  zalermee

  rlichtdoo

  rde

  sem

  itranspa

  rantezonn

  ecellenvalle

  n.

  Wan

  neererindewinternietgen

  oegzonlichtisomdeserreop

  tewarmen

  energee

  nna

  tuurlijke

  trek

  ontstaa

  tzulle

  nerm

  echa

  nische

  ven

  tilatoren,diebov

  enin

  hetgeb

  ouwzitten

  ,inwerking

  worde

  nge

  steld.Hierdoo

  riseroo

  kindewinterno

  gge

  noeg

  ven

  tilatie.

  ener

  gie

  opw

  ekki

  ng

  - sem

  i tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  n

  - war

  mte

  teru

  gwin

  ning

  van

  tege

  lkac

  hel e

  n ba

  khoe

  s

  -natuu

  rlijkeve

  ntilatiedo

  orserre/zon

  nescho

  orstee

  n

  ener

  gie

  bepe

  rken

  -h

  ogeRc

  -waa

  rde(10,69

  m2K

  /w)o

  mw

  armtebuitentehou

  den

  - z

  onne

  celle

  n al

  s zon

  wer

  ing

  -k

  oeltege

  bruikuitbe

  tonn

  enfu

  ndering

  ener

  gie

  wat

  erm

  ater

  iale

  nzo

  nlic

  htve

  ntila

  tie

  ener

  gie

  zonl

  icht

  venti

  lati

  e

  com

  post

  rese

  rvoi

  r

  rege

  nwat

  er ta

  nk

  war

  mte

  buff

  erva

  t

  war

  mte

  pom

  p

  Construc

  tie:

  Larik

  s hou

  t

  isolati

  e:st

  ro

  sem

  i-tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  n.le

  vera

  ncie

  r Sch

  eute

  n

  gerecycled

  eba

  kstene

  nuit

  te sl

  open

  won

  ing.

  witgesch

  ilderd

  geve

  lbep

  lating

  :la

  riks p

  lank

  en

  binn

  enst

  ucw

  erk

  leem

  uit

  te o

  ntgr

  aven

  fund

  ering

  fund

  ering:

  meu

  lenb

  erg

  beto

  nm

  et g

  ruis

  uit t

  e slo

  pen

  won

  ing

  larik

  s pal

  en a

  ls gron

  dkering

  ener

  gie

  opw

  ekki

  ng

  - sem

  i tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  n

  - war

  mte

  teru

  gwin

  ning

  van

  tege

  lkac

  hel e

  n ba

  khoe

  s

  ener

  gie

  bepe

  rken

  -h

  ogeRc

  -waa

  rde(10,69

  m2K

  /w)o

  mkou

  debuitentehou

  den

  - s

  tral

  ings

  war

  mte

  van

  uit s

  erre

  - l

  age

  tem

  pera

  tuur

  vlo

  erve

  rwar

  min

  g

  - str

  alin

  gsw

  arm

  teva

  nuit

  bakh

  oes e

  n te

  gelk

  ache

  l

  mec

  hani

  sche

  afz

  uigi

  ng

  Zom

  er Win

  ter

  Sem

  i tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  noo

  k al

  s zon

  wer

  ing

  Zonn

  esch

  oors

  teen

  zorgtvo

  ornatuu

  rlijkeve

  ntilatie

  Sem

  i tra

  nspa

  rant

  e zo

  nnec

  elle

  noo

  k al

  s zon

  wer

  ing

  Zonn

  esch

  oors

  teen

  zorgtvo

  ornatuu

  rlijkeve

  ntilatie

  Indezomerstaatdezonho

  ogaan

  dehe

  melstaan

  .Doo

  ron

  zesem

  i-transpa

  rantezonn

  ecellenzal

  erm

  aarsporad

  isch

  lich

  tna

  arbinne

  nko

  men

  .Hierdoo

  rwordthetin

  dezomerniethe

  elergw

  armin

  he

  tge

  bouw

  worde

  n.Ook

  aan

  gezien

  deserreallew

  armteopzaln

  emen

  .

  Doo

  rde

  zon

  wordtdeserreindezomeropg

  ewarmd.Dezewarmeluch

  tzalo

  pstijgen

  naa

  rhe

  tho

  ogstepu

  ntin

  hetgeb

  ouw.H

  ierworde

  nve

  ntilatieroostersgep

  laatstw

  aardoo

  rde

  luch

  tna

  ar

  buiten

  kan

  .Eron

  tstaatduseen

  soo

  rtnatuu

  rlijketrek

  van

  uitde

  serrediealle

  vuilelu

  chtuitde

  ru

  imte

  s mee

  zal n

  emen

  .

  Omde0-materialeneistehalen

  heb

  benwevo

  oralgeb

  ruikgem

  aaktvan

  hernieu

  web

  areprod

  uctenzoals

  houtenstro.W

  elzullenernatuu

  rlijkeprod

  uctenen

  gerecycelde

  produ

  cten

  geb

  ruiktworde

  n,zoa

  lsle

  emen

  Meu

  lenb

  erg

  beto

  n.

  Indewinterstaa

  t de

  zon

  lage

  raa

  nde

  hem

  elstaan

  .Hierdoo

  rzalh

  etzon

  lichtnietalleen

  verde

  rhe

  tge

  bouw

  indring

  enook

  zalermee

  rlichtdoo

  rde

  sem

  itranspa

  rantezonn

  ecellenvalle

  n.

  Wan

  neererindewinternietgen

  oegzonlichtisomdeserreop

  tewarmen

  energee

  nna

  tuurlijke

  trek

  ontstaa

  tzulle

  nerm

  echa

  nische

  ven

  tilatoren,diebov

  enin

  hetgeb

  ouwzitten

  ,inwerking

  worde

  nge

  steld.Hierdoo

  riseroo

  kindewinterno

  gge

  noeg

  ven

  tilatie.

  energie opwekking - semi transparante zonnecellen - warmte terugwinning van tegelkachel en bakhoes -natuurlijkeventilatiedoorserre/zonneschoorsteen

  energie beperken -hogeRc-waarde(10,69m2K/w)omwarmtebuitentehouden - zonnecellen als zonwering -koeltegebruikuitbetonnenfundering

  energie water materialenzonlicht ventilatie

  energie zonlicht ventilatie

  compost reservoir

  regenwater tank

  warmte buffervat

  warmte pomp

  Constructie:Lariks hout

  isolatie:stro

  semi-transparante zonnecellen.leverancier Scheuten

  gerecycledebakstenenuitte slopen woning.

  witgeschilderd

  gevelbeplating:lariks planken

  binnenstucwerkleem uit te ontgraven

  fundering

  fundering:meulenberg betonmet gruis uit te slopen woning

  lariks palen als grondkering

  energie opwekking - semi transparante zonnecellen - warmte terugwinning van tegelkachel en bakhoes

  energie beperken -hogeRc-waarde(10,69m2K/w)omkoudebuitentehouden - stralingswarmte vanuit serre - lage temperatuur vloerverwarming - stralingswarmtevanuit bakhoes en tegelkachel

  mechanische afzuiging

  Zomer

  Winter

  Semi transparante zonnecellenook als zonwering

  Zonneschoorsteenzorgtvoornatuurlijkeventilatie

  Semi transparante zonnecellenook als zonwering

  Zonneschoorsteenzorgtvoornatuurlijkeventilatie

  Indezomerstaatdezonhoogaandehemelstaan.Dooronzesemi-transparantezonnecellenzalermaarsporadischlichtnaarbinnenkomen.Hierdoorwordthetindezomernietheelergwarminhetgebouwworden.Ookaangeziendeserreallewarmteopzalnemen.

  Doordezonwordtdeserreindezomeropgewarmd.Dezewarmeluchtzalopstijgennaarhethoogstepuntinhetgebouw.Hierwordenventilatieroostersgeplaatstwaardoordeluchtnaarbuitenkan.Erontstaatduseensoortnatuurlijketrekvanuitdeserredieallevuileluchtuitderuimtes mee zal nemen.

  Omde0-materialeneistehalenhebbenwevooralgebruikgemaaktvanhernieuwebareproductenzoalshoutenstro.Welzullenernatuurlijkeproductenengerecyceldeproductengebruiktworden,zoalsleemenMeulenberg beton.

  Indewinterstaatdezonlageraandehemelstaan.Hierdoorzalhetzonlichtnietalleenverderhetgebouwindringenookzalermeerlichtdoordesemitransparantezonnecellenvallen.

  Wanneererindewinternietgenoegzonlichtisomdeserreoptewarmenenergeennatuurlijketrekontstaatzullenermechanischeventilatoren,dieboveninhetgebouwzitten,inwerkingwordengesteld.Hierdooriserookindewinternoggenoegventilatie.

  Klimaatbeheersingzomer

  Natuurlijke ventilatie d.m.v. zonneschoorsteen

  Klimaatbeheersingwinter

  Hergebruik vanwater en warmte

  Regenwater tank Warmte bufferCompost reservoir Warmte pomp36

 • De glazen gevel die bijna de gehele zuid gevel bedekt heeft meerdere functies. Door de warmte in de ruimte tussen de dubbele gevels ontstaat een natuurlijke trek, waardoor het pand natuurlijk geventileerd kan worden. Ook kan deze warmte opgeslagen worden om de binnenruimtes mee te verwarmen. Daarnaast ontstaat er een kasruimte voor warmtebehoevende beplanting.

  De semi-transparante zonnepanelen op deze glazen gevel wekken dusdanig veel energie op dat het gebouw over het gehele jaar volledig energieneutraal functioneert. Het werkt daarnaast als zonwering voor het achterliggende restaurant. Daarnaast is het gebouw gedeeltelijk verdiept, waardoor gebruik gemaakt wordt van de constantere temperatuur van de bodem.

  38

 • De glazen dubbele gevel maakt het ook mogelijk om het stro dat gebruikt wordt voor de isolatie volledig zichtbaar te laten. Het stro wordt ondersteund door glas en samengeperst door de houten portalen, liggers en spanbanden. Deze constructie maakt duurzaam bouwen begrijpelijk en inzichtelijk voor elke bezoeker en passant, waarmee het bouwconcept naadloos aansluit bij de functie van het gebouw.

  Stro isolatie LeemstucSemi-transparantzonnepanelen

  Larikshout

  39

 • Bedankt voor uw aandacht

  Joris Pierik MSc.

  Kleine Bleekstraat 11 5611 VC Eindhoven @

  +31 (0)6 - 41 672 [email protected]/in/jorispierik