ANP Essentie Mediamonitoring def okt 2016

29
Media- monitoring Mediamonitoring ESSENTIES DE WHITEPAPERS VAN HET ANP CONTACT 070-414 13 00 [email protected] anp.nl/mediamonitoring

Transcript of ANP Essentie Mediamonitoring def okt 2016

Media- monitoring

Mediam

onitoring

ESSENTIESDE WHITEPAPERS VAN HET ANP

CONTACT

070 - 414 13 00 [email protected] anp.nl/mediamonitoring

Mediamonitoring

EssentiesDe whitepapersvan het ANP

MARKETEERS EN DIRECTEUREN ERKENNEN IN ANP-ONDERZOEK:

‘Media- monitoring belangrijk maar nog te weinig benut’

Mediamonitoring wordt nog veel te weinig effectief ingezet als middel om goed in de gaten te houden waar en hoe er over bedrijven en organisaties wordt bericht. Dat blijkt uit een onderzoek van Kantar TNS in opdracht van het ANP. Van een representatieve groep marketeers en directeuren geeft driekwart aan te weinig te weten van wat er mogelijk is met mediamonitoring, terwijl het belang ervan door iedereen wordt onderschreven.

Volgens de geïnterviewden is mediamonitoring een noodza-kelijk middel om nieuws, trends, mensen, ontwikkelingen en sentimenten rond eigen bedrijf, organisatie, merk en/of de hele sector scherp te volgen. Mediamonitoring stelt organisaties in staat tijdig op zaken in te spelen. Dat is des te belangrijker in een wereld waarin ontwikkelingen razendsnel gaan en sociale media, naast print en rtv-media, een steeds prominentere rol spelen in de dynamiek en kleuring van het nieuws.

Gezien het belang en de achterblijvende inzet gaat het ANP de komende tijd een reeks van middelen aanbieden om bedrijven en organisaties verder te helpen met hun mediamonitoring. Naast de whitepaper komen er onder andere webinars en kennissessies. Bovendien zijn de informatiespecialisten van het ANP beschikbaar voor advies op maat.

Guido van Nispen Algemeen Directeur ANP

2 3

Mediamonitoring wordt gebruikt om organisaties of merken in de media te identificeren. De trends onder en verwachtingen van experts, marketeers en directeuren in Nederland zijn als volgt:

—Het volgen van berichtgeving in de media is belangrijk. Hoewel marketeers en directeuren van 20+bedrijven goed weten wat de invloed is

van berichtgeving, weet slechts een kwart voldoende van het effect van mediamonitoring.

—Informatie is sneller beschik- baar. Marketeers en directeuren vinden het belangrijk om snel te kunnen reageren op berichtgeving. De verwachting is dat in de toekomst daarom verschillende databronnen gekoppeld worden. Wel moet er een selectie van de gevonden informatie plaatsvinden, want niet alles is relevant voor

MANAGEMENT SUMMARY

iedereen binnen het bedrijf of de organisatie.

—Alle media dienen gemeten te worden. Voor zowel kranten, tijdschriften, televisie, radio, internet als sociale media is mediamonitoring relevant. Marketeers en directeuren vinden namelijk dat inzicht in alle kanalen nodig is. De ontwikkeling van de integratie van verschillende kanalen zet zich daarom naar verwachting verder voort.

—De continue verandering van het medialandschap zorgt ervoor dat de vinger aan de pols houden belangrijk is. Marketeers en directeuren kunnen deze veranderingen veelal niet meer volgen. Steeds vaker zullen bedrijven ervoor kiezen alleen sociale media in te zetten om publiek en politiek te beïnvloeden. Er zal dus een verschuiving plaatsvinden van ‘paid’ media naar ‘owned’ media.

—Marketeers en directeuren geven aan te weten wat voor effect berichtgeving in de media heeft op hun bedrijfsvoering. De duiding van experts op het gebied van mediamonitoring wordt belangrijker. Doelstellingen formuleren, meten en keuzes maken krijgt in de toekomst nog meer aandacht.

—Technologische ontwikkelingen gaan een steeds grotere rol spelen bij mediamonitoring. Verder zullen ‘intelligentere’ vormen van monitoring ontstaan die juist voorspellend worden.

INLEIDING ACHTERGROND

Wie maken er gebruik van mediamonitoring, en waarvoor?

Gaat mediamonitoring over het handmatig doorspeuren van kranten en het knippen van artikelen?

01 02

INZICHT INZICHT

0403

Welke trends spelen op het gebied van media-monitoring?

5 Experts geven hun visie op trends en de toekomst. Wat kun je verwachten?

INZICHT INZICHT

05 06

Welke invloed hebben trends en ontwikkelingen op media-monitoring?

Wat zijn de te verwachten ontwikkelingen op het gebied van media-monitoring?

INZICHT

07

Wat is de invloed van technologische ontwikkelingen op media-monitoring?

INLEIDING

Gaat mediamonitoring over het handmatig doorspeuren van kranten en het knippen van artikelen?

01

Mediamonitoring is misschien wel belangrijker dan ooit. Dit begon oorspronkelijk met het handmatig doorspeuren van kranten en het knippen van artikelen. Inmiddels is mediamo-nitoring het geautomatiseerd doorzoeken van alle media naar relevante content over bedrijven en merken. Het doel: erachter komen hoe ze in de verschillende media naar voren komen.

17

De behoefte is groot om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden van en de ontwikkelingen in mediamonitoring. De inhoud van deze Essentie is samengesteld op basis van:• deskresearch: wat is de definitie van mediamonitoring

en voor wie is het relevant? • interviews met experts: welke trends spelen een rol

en welke toekomstige ontwikkelingen worden verwacht?• kwantitatief onderzoek: directeuren en marketeers van

20+bedrijven is gevraagd naar de stand van zaken. Hiermee zijn meningen van de experts onderbouwd.

• technologische ontwikkelingen: wat zijn de consequenties van de ontwikkelingen op mediamonitoring?

Rijswijk, oktober 2016

Wat is mediamonitoring?Mediamonitoring is ‘het systematisch verzamelen van media-output van alle mogelijke offline en online kanalen, zoals dagbladen, tijdschriften, radio, televisie, websites, internetfora en sociale media (zowel betaald als onbetaald) om op de hoogte te zijn en te blijven van de berichtgeving over het interessege-bied’. Doorgaans wordt de output van mediamonitoring gebruikt voor pr-, marketing- en communicatiedoeleinden in zowel commerciële, publieke als politieke context.

ACHTERGROND

Wie maken er gebruik van mediamonitoring, en waarvoor?

02

18 19

Mediamonitoring gaat om het verzamelen van data. De verwer-king en analyse van deze data heet media-analyse. Mediamoni-toring is grofweg te verdelen in twee soorten: nieuwsmonitoring en sociale-mediamonitoring (ook wel buzz-monitoring). Nieuwsmonitoring is het monitoren van nieuwsbronnen zoals kranten, tijdschriften, dagbladen, vakbladen, radiostations en tv. Sociale-mediamonitoring (of buzz-monitoring) is het monitoren van vermeldingen op blogs, internetfora en sociale media zoals Twitter en Facebook.

Wie gebruikt mediamonitoring en waarvoor?Bedrijven, overheidsinstanties, not-for-profit-organisaties

– zoals ziekenhuizen, universiteiten en verenigingen – en indi-viduen gebruiken mediamonitoring om hun organisatie of merk in de media te identificeren. Gebruikers zetten mediamonitoring ook in voor het bepalen van het pr-campagnesucces, om concur-rentie-informatie te vinden, om prestaties te meten ten opzichte van benchmarks, om branche-informatie te verzamelen en om berichten over een specifiek onderwerp te volgen.

Hoe is mediamonitoring ooit begonnen?Mediamonitoring begon rond 1850 door ‘press clipping

services’. Bij dat soort bedrijven werkten tekstscanners en analisten die radio en tv volgden en kranten en tijdschriften lazen. Hieruit selecteerden zij de meest relevante content: clip-pings. Tegenwoordig vindt mediamonitoring plaats via diverse technologieën: recorders nemen tv en radio op, scanmachines verwerken digitale en geprinte tekst, en software doorzoekt en verwerkt online content. De digitalisering heeft ervoor gezorgd dat mediamonitoring een stuk sneller en preciezer plaatsvindt.

Mensen kunnen namelijk technische of interpretatiefouten maken. Een scancomputer mist (bijna) geen woorden. Media-monitoring gebeurt meestal op twee manieren: ‘in-house’ door een organisatie zelf, of via een media-monitoringdienst af te nemen bij een organisatie die dit aanbiedt.

Het aantal aanbieders van mediamonitoringdiensten in ons land neemt af. Wel zijn er steeds meer buitenlandse spelers. Ook komen er meer en meer gratis mediamonitoringtools, waarbij de meeste zich puur richten op sociale media. Denk daarbij niet alleen aan Google Analytics Social Reports, maar ook aan honderden gratis tools die tekstuele en visuele content verzamelen. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar deze gratis tools, waardoor er geen inzicht is in de kwaliteit en generaliseer-baarheid daarvan.

20 21

Dat mediamonitoring zich als vakgebied sterk aan het ontwik-kelen is, lijkt duidelijk. Om de huidige stand van zaken in kaart te brengen en zicht te krijgen op trends en toekomstverwach-tingen, is uitgebreid gesproken met vijf experts:• Ewald van Rooij (eigenaar pr-bureau Lindblom)• Mayke van Keep (eigenaar pr-bureau De Issuemakers)• Michiel van Dam (social-mediaconsultant eFocus)• Constantijn Rijsdijk (senior consultant Cendris / PostNL)• Edmund Lauf (head of advisory department Commissariaat

voor de Media)

MENING EXPERTS & MARKETEERS & DIRECTEUREN

5 Experts geven hun visie op trends en de toekomst. Wat kun je verwachten?

03

22 23

Daarnaast is een kwantitatief onderzoek gehouden onder 121 marketeers en directeuren van bedrijven met twintig werkne-mers of meer.

Onderzoeksverantwoording kwantitatief onderzoek:• Basis: TNS Businesspanel• Steekproef: marketeers of directeuren van bedrijven met twintig

werknemers of meer• Aantal branches: 18• Netto aantal respondenten: 121• Periode: 8 sept t/m 12 sept 2016• Aantal vragen: 12

Hoe kijken experts, marketeers en directeuren aan tegen berichtgeving in de media?Berichtgeving in de media kan van invloed zijn op de bedrijfs-voering. Volgens de experts geldt dit vooral voor negatieve berichtgeving die een snelle reactie vereist. “Laatst kwam een klant van mij negatief in het nieuws vanwege twee producten die brandgevaarlijk bleken. We hebben direct actie ondernomen door de situatie uit te leggen en de mogelijkheid tot ruil aan te bieden.” Er zijn wat dit betreft talloze bekende voorbeelden. Als een bedrijf echter een product, dienst of merk wil promoten of verkopen, kan berichtgeving in de krant ook helpen. Ook hier zijn vele voorbeelden van bekend.

Aan de marketeers en directeuren is ook gevraagd of berichtgeving invloed kan hebben.

En zo ja, op welke onderdelen dan.

Berichtgeving in de media heeft invloed op:

A Reputatie 94%B Financiën 39%C Informatie voor strategie en beleid 41%D HR (werven van mensen) 49%E IT 26%F Marketing & Sales 68%G Communicatie 72%

A

B

C

D

F

G

E

24 25

Berichtgeving heeft het meeste invloed op reputatie, gevolgd door communicatie en marketing & sales. Op IT, financiën en informatie voor strategie en beleid heeft berichtgeving de minste invloed.

Experts geven aan dat marketeers en directeuren regelmatig onvoldoende weten van mediamonitoring. “Als ik uitleg waarom het belangrijk is om berichtgeving goed te volgen, krijg ik vaak een reactie van: o ja, daar had ik zelf nog niet aan gedacht.” Ook: “de keren dat ik laat zien hoe vaak en op welke manier een belangrijke concurrent in beeld is geweest, heeft veel impact op zo’n marketeer.” En: “zelfs inzake eigen producten verras ik soms nog marketeers.”

Aan de marketeers en directeuren is ook gevraagd waarom berichtgeving in de media invloed heeft op de bedrijfsvoering.

De stelling “ik weet zelf voldoende van mediamonitoring om te zorgen dat ik hier goed mee kan omgaan / in kan spelen op

berichtgeving in de media” wordt als volgt geantwoord:

Marketeers en directeuren zij het niet eens met de stelling dat ze zelf voldoende weten. Slechts een kwart van de

ondervraagden weet genoeg.

ʻIk weet zelf voldoende van mediamonitoring om te zorgen dat ik hier goed mee kan omgaan/in kan spelen op berichtgeving

in de media.̓

23% (helemaal) mee eens

26 27

Onderstaande trends spelen momenteel een belangrijke rol volgens de experts. In een aantal gevallen zijn trends ook getoetst bij marketeers en directeuren.

DE VIJF BELANGRIJKSTE

Welke trends spelen op het gebied van mediamonitoring?

04

28 29

Trend #1Snelheid Informatie over hoe merken en bedrijven in de media naar voren komen, is steeds sneller beschikbaar. Bedrijven willen daar dus ook sneller van op de hoogte zijn. Desgewenst willen ze snel en kundig kunnen reageren. Een van de experts verwoordde dat als volgt: “Als mijn klant niet direct kan reageren, is het momentum weg en zijn de consequenties groot. Zo zag een klant een bericht in een kleinere regionale krant over het hoofd. Grotere landelijke dagbladen namen het over, waardoor wij aan crisismanagement moesten doen.”

Relatief nieuw is ‘live content’. Oftewel: via bijvoorbeeld Facebook live verslag doen van een evenement of presentatie. Bedrijven staan voor veel open en willen bij elk nieuw snufje ervaren hoe het werkt. Ze zijn daarbij bereid om bestaande theorieën over communicatie overboord te gooien. Het is echt ‘trial-and-error’.

Marketeers en directeuren zijn het hiermee eens. Zo'n tweederde van de ondervraagden vindt het steeds

belangrijker om snel te reageren.

ʻHet wordt voor bedrijven steeds belangrijker om snel te reageren op berichtgeving in de

media.̓

65% (helemaal) mee eens

30 31

Marketeers en directeuren zijn het hiermee eens. Zo'n tweederde van de ondervraagden vindt het belangrijk dat

juist inzicht wordt gegeven in alle kanalen.

ʻVoor mediamonitoring is het belangrijk dat inzicht wordt gegeven in alle kanalen.̓

65% (helemaal) mee eens

Trend #2 Alles meten en wetenBedrijven willen maar al te graag weten hoe ze in de media worden genoemd of getoond. Echter, vaak zijn ze ook bang om iets te missen. Feitelijk moet alles dus worden gemeten. Simpelweg om de kans op escalatie te minimaliseren. Bedrijven willen de controle houden en zelf besluiten om te handelen. Daarbij gaat het niet alleen om hoe het bedrijf voorkomt in tekst, maar ook in beeld. In traditionele media zoals dagbladen en tijd-schriften. En op sociale media zoals Twitter en Facebook. Een aantal experts gaf aan dat juist de combinatie van meten sterk is. “Webcare en woordvoering zijn vaak nog aparte afdelingen. Dankzij mediamonitoring komen ze samen om erachter te komen wat er speelt en hoe daar eventueel naar te handelen.”

32 33

Trend #3 Continue verandering van het medialandschapBeeld wordt steeds belangrijker. Met name bewegend beeld domineert. Verder staat de traditionele ‘hoor/wederhoor’ tussen bedrijven/personen en journalisten onder druk. Oftewel: steeds meer media publiceren een bericht direct zonder het te checken. Pas als het niet waar blijkt te zijn, passen ze het aan. Volgens één van de experts is dit een gevaarlijke ontwikkeling. “Door juist van tevoren te controleren of een bepaald bericht juist is, voorkom je veel schade. Dat moeten de media zelf ook niet willen.”

Hoewel het medialandschap continu verandert, kunnen marketeers en directeuren het nog prima volgen. Volgens

slechts een kwart van hen gaat het te snel.

ʻDe veranderingen binnen het medialandschap gaan zo snel dat ik het niet meer volg.̓

24% (helemaal) mee eens

34 35

Trend #4 Wat levert het op? De discussie over accountability is actueler dan ooit. Hierbij gaat het om wat zichtbaarheid in de media oplevert voor het bedrijf of merk. Is het naamsbekendheid? Of reputatie? De impact van traditionele media op de doelgroep lijkt groter. Sociale media worden veelvuldig ingezet; alleen is duiding daarbij veel lastiger. Wat zeggen 5.000 likes bijvoorbeeld? Volgens de experts is het juist die duiding die essentieel is. “Bij een bedrijf kunnen veel mensen tevreden zijn over het aantal likes van een campagne. Als je vervolgens doorvraagt naar wat het echt heeft opgeleverd in termen van bekendheid of aantal verkopen, blijft het opvallend stil.”

Met het overzien van wat berichtgeving oplevert, hebben marketeers en directeuren geen moeite. Voor ongeveer een kwart is het effect van berichtgeving onduidelijk. Driekwart

weet dus wel wat de berichtgeving oplevert.

ʻHet effect van berichtgeving in de media op bedrijfsvoering is voor mij meestal te

onduidelijk/niet te overzien.̓

24% (helemaal) mee eens

36 37

Niet alle marketeers en directeuren zijn zich bewust van de auteursrechten die rusten op berichten in de media:

ongeveer de helft wel.

ʻIk ben mij bewust van de auteursrechten die rusten op berichten in de (social) media.̓

Trend #5 Auteursrechten worden belangrijkerAuteursrechten lijken vaak een ondergeschoven kindje in de context van mediamonitoring. Toch, als het niet goed is geregeld, kan dat leiden tot grote (juridische) problemen. Denk bijvoorbeeld aan het ongeoorloofd gebruik van teksten en beelden. Een aantal experts heeft hier concrete ervaring mee. “Marketeers en directeuren vinden dit minder sexy, terwijl het juist belangrijk is.” “Uit ervaring weet ik dat het extra geld gaat kosten, wat vaak niet is begroot.”

48% (helemaal) mee eens

38 39

Onderstaande ontwikkelingen gaan naar verwachting een belangrijke rol spelen volgens de ondervraagde experts.

Ontwikkeling #1 Integratie van de inzet van verschillende kanalenDe berichtgeving in print, bewegend beeld, websites en sociale media groeit steeds meer naar elkaar toe. Ieder kanaal heeft zijn toegevoegde waarde; de boodschappen en de content worden nog vaker op elkaar afgestemd. Hoewel webcare en woord-voering zelfstandige afdelingen zullen blijven, groeien ze naar verwachting wel naar elkaar toe. Zo kan een bericht in de media leiden tot veel verkeer uit sociale media. Dat moeten beide afde-lingen dan afstemmen. Andersom kan een bericht op sociale media ook leiden tot veel aandacht in de traditionele media.

DE VIJF BELANGRIJKSTE

Wat zijn de te verwachten ontwikkelingen op het gebied van mediamonitoring?

05

40 41

Ontwikkeling #2 Koppelen van verschillende databronnenOmdat bedrijven meerdere mediakanalen inzetten of volgen, is koppeling van bronnen nodig. Het voordeel van één overzicht is dat de meer traditionele wereld van print en televisie gelinkt is aan die van sociale media. Dit maakt alles veel eenvoudiger om te volgen.

Ontwikkeling #3Alle relevante of noodzakelijke data beschikbaar makenOnline publishers schermen sommige data af; met name op het gebied van sociale media geven ze niet alles vrij. Denk aan achtergrondgegevens die wel relevant kunnen zijn voor het bepalen van wie een bericht heeft gedeeld. Dit komt niet door de privacywetgeving, maar doordat partijen het gewoon niet ter beschikking willen stellen. De druk op hen wordt wel steeds groter. Het gaat soms om essentiële informatie, die bedrijven beter laat begrijpen hoe een situatie in elkaar steekt zodat een passende vervolgactie is uit te voeren.

Ontwikkeling #4Selectie van informatieNiet alles is relevant voor iedereen. Alles volgen en exact weten wat er gebeurt; dat zal minder gaan worden. Voor woordvoerders is het 24 uur per dag, 7 dagen per week volgen wat er gebeurt erg belangrijk. Voor andere stakeholders hoeft dat echter niet zo te zijn. Om de efficiëntie binnen bedrijven te verbeteren, zal er meer en meer een selectie op informatie plaatsvinden. De huidige selectiemogelijkheden worden met meer toepassingen uitgebreid. Dat kan persoonlijker zijn, maar

bijvoorbeeld ook meer vanuit een bepaalde journalist, politicus of relevante beïnvloeder.

Ontwikkeling #5 De inzet van alleen sociale media om publiek en politiek te beïnvloeden neemt toe Veel bedrijven zetten sociale media in combinatie met meer traditionele media in voor het beïnvloeden van publiek en poli-tiek. Meer en meer zullen bedrijven dit soort acties zelf initiëren en checken bij specifieke doelgroepen. Op basis van hun opinie ontwikkelen ze vervolgens standpunten. Hiervoor creëren ze een ‘afgesloten’ sociale-mediagroep met daarin alleen mensen voor wie het issue echt relevant is. Voor mediamonitoring is de consequentie dat bedrijven enkel nog sociale media hoeven te volgen.

42 43

Onderstaande consequenties zijn volgens de experts te verwachten.

Consequentie #1 Doelstellingen formuleren, meten en keuzes maken Merken en bedrijven gaan daadwerkelijk keuzes maken waaruit blijkt dat niet alles meer mogelijk zal zijn. Verder zullen bedrijven meer in ‘campagnes’ gaan denken, waarin relevante events worden geïntegreerd. Dat betekent een volledig geïnte-greerde aanpak om de doelstellingen op het gebied van marke-ting te realiseren – voor zover mogelijk. Voor mediamonitoring betekent dit dat bedrijven gaan meten vanuit meerdere bronnen om deze integratie te volgen.

WAT ZIJN DE CONSEQUENTIES?

Welke invloed hebben deze ontwikkelingen op mediamonitoring?

06

Niet alle marketeers en directeuren zijn het hiermee eens. Zo'n tweederde vindt sociale media steeds belangrijker om

klanten te bereiken, een derde vindt dat niet.

ʻSocial media wordt steeds belangrijker om mijn klanten te bereikenʼ

59% (helemaal) mee eens

44 45

De digitalisering en globalisering hebben – en hadden – grote invloed op de mediamonitoringbranche in Nederland. Neder-land is een van de grootste internetlanden van de Europese Unie; 94 procent van de Nederlandse bevolking is online. De mobiele toegang tot het internet – via onder andere smartphones en tablets – ligt in Nederland op 54 procent; flink hoger dan het Europese gemiddelde van 35 procent. Door de jaarlijkse toename van het aantal mensen dat internettoegang heeft, zijn sociale media, internetfora en blogs alsmaar belangrijker voor bedrijven, individuen en politici. Binnen de mediamonitoring-branche is een verschuiving te zien van nieuwsmonitoring naar sociale-mediamonitoring, of ook wel buzz-monitoring.

Consequentie #2 Tools die ‘tailor-made’ als basis hebbenDe mediamonitoringresultaten worden alleen getoond aan personen of stakeholders voor wie ze echt relevant zijn. Ze worden daarmee ook veel persoonlijker. 24/7 blijft overigens belangrijk voor bepaalde stakeholders binnen bedrijven.

Consequentie #3 Aanbieders op het gebied van mediamonitoring gaan meer samenwerkenEr bestaat geen partij die alle vormen van mediamonitoring aanbiedt. Daarom zal er op dat vlak nog meer worden samen-gewerkt. Dit gebeurt dan met name door het koppelen van bestanden. Betrouwbaarheid van de betrokken partijen is hierbij essentieel.

Consequentie #4 De duiding van experts wordt belangrijkerDoor de continue verandering van het medialandschap en de enorme hoeveelheid specifieke informatie over bedrijven, nemen duiding en de (mogelijk) te ondernemen acties aan belang toe. Moet een bedrijf snel reageren op dit bericht? Wat kan de organisatie precies doen met die 5.000 likes? Experts zullen nog vaker worden ingezet om hierbij te helpen.

Consequentie #5 Verschuiving van ‘earned’ media naar ‘owned’ media Het wordt voor bedrijven steeds lastiger om ‘earned’ media te controleren. Dat betekent dat de rol van ‘owned’ media groter wordt.

SOCIALE MEDIA STEEDS BELANGRIJKER

Wat is de invloed van technologische ontwikkelingen op mediamonitoring?

07

46 47

Ook de hoeveelheid visuele content op internet neemt toe. Vloggers (video-bloggers) en YouTube-video’s worden steeds populairder. Twee op de drie Nederlanders kijken ten minste één keer per maand naar een of meerdere YouTube-video’s. Ook de populariteit van visuele content op sociale media zoals Pinterest en Instagram neemt toe. Er wordt veel onderzoek gedaan naar manieren om deze visuele content te monitoren. Denk aan het automatisch herkennen van objecten (‘dit is een tafel’), instanties (‘dit is een gebouw van Universiteit Leiden’), personen (‘dit is het gezicht van Mark Rutte’) en acties (‘dit is rennen’). Op dit moment is het al mogelijk om YouTube-content doorzoekbaar te maken. De verwachting is dat deze beeldherkenning gaat verbeteren. Dit zou betekenen dat er in de toekomst buiten de bestaande tekst en spraak nog meer is te monitoren.

De technologische ontwikkelingen gaan snel. In de Verenigde Staten is een top vijf van de belangrijkste technologi-sche ontwikkelingen samengesteld die mogelijk van invloed zijn op mediamonitoring (bron: Gartner):

• Gartner voorziet een nauwere samenwerking tussen verschillende elektronische apparaten. Verder worden grote ontwikkelingen verwacht op het gebied van draagbare elektronica en augmented reality, voornamelijk in virtuele realiteit.

• Door de overvloed aan elektronische informatie moeten bedrijven leren omgaan met het identificeren van waardevolle informatie, toegang krijgen tot data van verschillende bronnen en werken aan algoritmes om de overvloed aan informatie te filteren.

EU 27

Belgium

France

Germany

UK

Finland

Denmark

Netherlands

Sweden

Internet Mobile internet% using in the past 12 months

0% 10% 20% 30% 40% 80%50% 90%60% 100%70%

65-74 yrsTablet

LaptopSmartphone

45-64 yrsTablet

LaptopSmartphone

25-44 yrsTablet

LaptopSmartphone

12-24 yrsTablet

LaptopSmartphone

0% 10% 20% 30% 40% 80%50% 60% 70%

Almost daily At least once a week Less than once a week

48 49

EWALD VAN ROOIJ

‘Alles wordt steeds persoonlijker, mobieler én relevanter’

“We maken nu pas écht de mentale stap van (digitale) knipselkrant naar online analysetool.

Het gaat om de stand van de techniek en de stand van denken in het vak. In veel sectoren zie je momenteel een snelle opkomst van predictive

analytics. Zo krijg je bij de mobiele app van ING nu al een overzicht van betalingen die jij zult gaan doen, zelfs al zijn het geen geplande

betalingen.

Met de snelle ontwikkeling van big data en toepassing van algoritmes is er waarschijnlijk ook bij monitoring veel meer mogelijk dan we

• Machines zijn tegenwoordig in staat om te leren van de interactie met hun omgeving. Hierdoor kunnen ze hun toekomstige gedrag aanpassen. Deze ontwikkeling gaat snel en bedrijven moeten ontdekken hoe ze deze technologieën kunnen gebruiken om hun concurrentiepositie te verbeteren.

• Door zelflerende technologieën (artificial intelligence) ontstaan er zelfstandige machines: robots, virtual personal assistants en smart advisors, die zelfstandig kunnen denken en communiceren met mensen. Zulke machines dragen bij aan de digitale ervaring van gebruikers.

50

nu kunnen bedenken. Een belangrijke functie van monitoring is het ontwikkelen van een

effectief early warning-systeem. Met de juiste algoritmes moet het mogelijk zijn om al veel sneller te voorspellen wanneer een crisis zich

voordoet.

Ook het identificeren en volgen van groepen en individuen zal veel sneller gaan. En welke

vorm krijgt het dan? Waarschijnlijk een vorm die we nog niet kennen. Alles wordt

nog steeds persoonlijker en mobieler, maar ook relevanter. Het zal dus niet gaan om een databank in je smartwatch, maar om slimme, relevante, gepersonaliseerde en voorspellende

toepassingen.

Ik zie ook veel winst in het combineren van systemen, waardoor monitoringresultaten automatisch worden verrijkt met relevante

kennis en intelligence uit andere bronnen en er ook direct vervolgacties mogelijk zijn.”

Wil je weten wat het ANP kan betekenen op het gebied van mediamonitoring en media-analyse? Kijk op anp.nl/mediamonitoring of neem rechtstreeks contact met ons op. BEL: 070 – 41 41 130 OF MAIL NAAR

[email protected]

MEDIAMONITORING

Wij denken graag mee

53

ColofonEen uitgave van ANPOktober 2016

Op basis van onderzoeksgegevens Kantar TNS. Bij publicatie of verspreiding graag de bron vermelden: Kantar TNS

54