Ampersand november 2010

18
AFGIFTEKANTOOR LUIK X www.cdenv.be ampersand LEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 10 - NOVEMBER 2010 Verschijnt maandelijks, behalve in juli en augustus HILDE CREVITS Te land, ter zee en in de lucht 6 Uw stem telt. Neem deel aan de voorzittersverkiezingen van CD&V. Meer informatie kunt u vinden op www.cdenv.be of in het artikel op pagina 2. 2

description

CD&V Ledenblad november 2010

Transcript of Ampersand november 2010

Page 1: Ampersand november 2010

hoofdartikel

1

aFgIFTEkanTooR LuIk X www.cdenv.be

ampersandLEDEnBLaD Van CD&V - JaaRgang 10 - noVEMBER 2010

Ver

sch

ijnt

maa

nd

elijk

s, b

ehal

ve in

juli

en a

ug

ust

us

10

HILDE CREVITS

Te land, ter zeeen in de lucht

6

Uw stem telt.Neem deel aan de voorzittersverkiezingen van CD&V. Meer informatie kunt u vinden op www.cdenv.be of in het artikel op pagina 2.

2

6

2

Page 2: Ampersand november 2010

voorzittersverkiezingen

Luk Vanmaercke, Peter Poulussen, Annemie Lemahieu, Brecht Grieten, Stefaan Deleeck, Marc Paredis, Geert De Kerpel, Greet Gysen, Hans Knop, Iris Depoorter, Cecile Segers, Mia Verstraete, Rutger De ReuLinda Meskens - 02 238 38 30Kristel NivellePascal Laseur - 02 238 38 32Jonathan Cardoen, Wetstraat 89, 1040 BrusselWetstraat 89, 1040 Brussel, fax 02 238 38 60 - [email protected]

Redactiecomité:

Adresbestanden: Vormgeving: Postabonnementen: Verantw. uitgever: Re(d)actieadres:

CoLoFon

Cert no. CU-COC-810340

2

Uw stem telt.Algemene voorzittersverkiezingen

Deze verkiezingen zijn voor ieder van ons een belangrijke moment. U be-paalt mee de koers van onze partij voor de komende jaren. Bij CD&V bepalen de leden mee de toekomst. De toekomst van onze partij, maar ook van onze samenleving. Een voorzittersverkiezing is niet neutraal. De nieuwe voorzitter zet mee de lijnen uit in Vlaanderen, federaal en op Europees niveau. De voorzitter bereidt de gemeente- en provincieraadsver-kiezingen van 2012 voor en leidt namens onze partij de federale rege-ringsonderhandelingen. Hij of zijn drukt mee een christendemocratische stempel op onze samenleving. Uw keuze is dus belangrijk.Lid worden doet u niet zomaar. U hebt een bepaalde overtuiging. Deze verkiezingen zijn een uitgelezen kans om die overtuiging mee vorm te ge-ven. Om met de kandidaten in dialoog te gaan en uw stem te laten horen.Een CD&V-voorzitter moet een breed gesteunde voorzitter zijn. Zodat hij of zij een ruim draagvlak heeft om op terug te vallen. Een nieuwe voorzitter moet samen met al onze mandatarissen en leden onze partij voorberei-den op de successen van de toekomst. U stem is een eerste stap in die richting.Breng uw stem uit en maak mee het verschil.*we verkiezen het stemmen via internet.

Kies mee uw voorzitter!Breng uw stem uit via www.cdenv.be/voorzitter

Noot: Op het moment van publicatie beschikt de Ampersand-redactie nog niet over de kandidaturen.

voor een voorzitter gedragen door de leden

omdat uw stem echt het verschil maakt!

omdat u mee de toekomst van de partij wil bepalen

Page 3: Ampersand november 2010

3

voorzittersverkiezingen

Hoe een geldige stem uitbrengen?

Dialoogmomenten met kandidaat-voorzitters

Bekendmaking nieuwe voorzitter

Maak persoonlijk kennis met de kandidaat-voorzitters en hun programma. De provincies en geledingen organi-seren hiervoor dialoogmomenten. Voor u een uitgelezen kans om in debat te gaan, hen aan de tand te voelen in verband met uw verwachtingen en persoonlijk in contact te treden met de kandidaten.U kan op dit dialoogmoment ook uw stem uitbrengen.

stemmen vIA Internet

De meest eenvoudige manier om uw stem uit te brengen is via internet.Stap 1: surf naar www.cdenv.be/voorzitter Stap 2: In het vakje ‘vul hier uw geheime code in’ vult u de code van 8 cijfers in die u vindt op uw stemfor-mulier. Dat formulier krijgt u per post toegestuurd.Stap 3: Bevestig uw geheime code via de knop ‘ok’.Stap 4: Breng uw stem uit.Stap 5: Bevestig uw keuze via de knop ‘verzenden’.Stap 6: Uw stem is goed en veilig geregistreerd wanneer onderstaande boodschap op uw computerscherm verschijnt: “Beste, Bedankt voor het uitbrengen van uw stem. Op woensdag 22 december zal het resultaat van de telling bekendgemaakt worden. U hebt mee het verschil gemaakt. Bedankt!”

Op woensdag 22 december 2010 maken we het resultaat van deze verkiezingen bekend. Via www.cdenv.be/voorzitter kan u alles op de voet volgen. Wilt u later verder kennismaken met de nieuwe voorzitter? Dat kan. De nieuwjaarsreceptie van CD&V gaat door op zater-dag 29 januari in De Zuiderkroon in Antwerpen. We gaan van start om 17u. Meer info? www.cdenv.be/nieuwjaarsreceptieIn de volgende Ampersand leest u een exclusief interview met de nieuwe voorzitter.

stemmen vIA post

Duid uw keuze aan op de stemkaart en zend de kaart via bijgevoegde envelop vóór 17 december 2010 (poststempel telt) naar het alge-meen CD&V-secretariaat.

stemmen In uW regIosecretArI-

AAt of op een dIAloogmoment

U kan uw stembrief ook deponeren in uw regiosecretariaat of op een dialoogmoment (zie onder) tot ten laatste 21 december om 12u.

Elk lid is stemgerechtigd. Alle leden ontvangen begin december een stem-kaart. De kaart bevat een streepjescode met een code-nummer. Die geheime code laat u toe een stem uit te brengen. Dat gebeurt in alle anonimiteit. Er is geen link met uw lidnummer. De code is toegekend onder toezicht van gerechtsdeurwaarder Hans Van Ham, 1200 Brussel.Verlies deze code niet of maak ze ook niet onleesbaar, want dan vervalt uw stem. Bij het meermaals stemmen met dezelfde code, wordt alleen de laat-ste keuze bewaard. Om administratieve rompslomp te vermijden zouden wij het op prijs stellen mocht u vooral elektronisch (internet) stemmen. Stem u via de post, dan wordt enkel die stem geregistreerd.

Meer info nodig?Neem contact op met Jan Bresseleers, administratief secretaris, via [email protected] of telefonisch op 02 238 38 11.

AntWerpen

Dinsdag 14 december om 20u: Domein Hooidonk, Langestraat 170, 2240 ZandhovenBrussel

Woensdag 15 december om 12u15: CD&V secretariaat, Wetstraat 89, 1040 BrussellImBurg

Dinsdag 7 december om 20u: OC Rapertingen, Luikersteenweg 295, 3500 Hasseltoost-vlAAnderen

Woensdag 15 december om 20u: Hotel Nazareth, Autostrade E17, 9810 Nazareth

vlAAms-BrABAnt

Woensdag 1 december om 20u: Provinciehuis Leuven, Provincie-plein 1, 3000 LeuvenOm 19u voorziet CD&V Vlaams-Bra-bant een rondleiding in het provin-ciehuis. Interesse? Geef een seintje via [email protected] of [email protected] West-vlAAnderen

Donderdag 16 december om 20u: REO Veiling, Oostnieuwkerkese-steenweg 101, 8800 RoeselareOm 18u voorziet CD&V West-Vlaanderen een rondleiding in de REO-veiling. Interesse? Geef een seintje via het provinciaal secreta-

riaat: [email protected] of 056 22 50 08.jongcd&v

Zondag 12 december om 11u30: Verloren Bos, Nijverheidsstraat 17, 9160 Lokerencd&v-senIoren

Dinsdag 14 december tussen 11u en 14u: CD&V secretariaat, Wetstraat 89, 1040 Brussel. Korte voorstelling van de kandidaat-voorzitters voor de ingeschre-ven op de themadag ‘lokaal beleid’. Meer info? [email protected] vrouW&mAAtschAppIj

Woensdag 8 december om 20u: CD&V secretariaat, Wetstraat 89, 1040 Brussel

voor een voorzitter gedragen door de leden

Page 4: Ampersand november 2010

4

Nu de koude wintermaanden voor de deur staan, wordt het pro-bleem van de noodopvang voor asielzoekers alleen maar dringen-der en meer zichtbaar.Ondanks deze maatregel blij-ven nog een heel groot aantal asielzoekers zonder opvang. De zoektocht naar een uitbreiding van de opvangcapaciteit loopt in samenwerking met Defensie en het Rode Kruis.

Nahima Lanjri: “CD&V kiest voor humane en duidelijke keuzes:• Snelle realisatie van de nood-

opvang • Het niet opnieuw toepassen van

het spreidingsplan • Stimuleren van de Lokale

OpvangInitiatieven op vrijwillige basis.

• Geen terugkeer naar de finan-ciële steun die alleen maar een aanzuigeffect heeft.’’

In de senaat had eind oktober o.l.v. senatrice Sabine de Bethune een internationale conferentie plaats over genitale verminking en seksueel geweld tegen vrouwen in gewapende conflicten in Afrika. De deelnemers veroordeelden scherp vrouwelijke genitale verminking (VGV) en riepen hun regeringen op binnen één generatie komaf te maken met VGV. Want zolang het geweld tegen vrouwen voortduurt, kunnen we niet beweren dat we echt stappen vooruit hebben gezet inzake gelijkheid, ontwikke-ling en vrede. Of zoals Minister van Staat Miet Smet het stelde: “Deze praktijken zijn een duidelijke schending van verscheidene mensenrechten die de diepgewortelde ongelijkheid tussen mannen en vrouwen weerspiegelt.” De conferentie, georganiseerd door AWEPA (The Association of European Parliamentarians with Africa) in partner-schap met de Belgische Senaat, kaderde in het Belgisch EU-voorzitterschap en kreeg o.a. steun van minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere.

Op uitnodiging van de lokale Elsense afdeling en Brussels Volksvertegenwoordiger Bianca Debaets kwam minister van Justitie Stefaan De Clerck op donderdag 28 oktober afgezakt naar Brussel. In het prachtige decor van het Brusselse Justitiepaleis kwamen een honderdtal mensen samen voor deze gespreksavond.Stefaan De Clerck gaf ons een blik op zijn werk als minister van Justitie. Aan bod kwamen de hervormingen binnen zijn sector en de plannen voor de bouw van meer (Brusselse) gevange-nissen. De minister vertelde ons ook wat een regering van lopende zaken precies inhoudt. En welke toekomst is er weggelegd voor het Brusselse Justitiepaleis? Voor de internationale ideeënwedstrijd dienden zich maar liefst 1132 kandidaten aan. Begin volgend jaar zal de jury zes laureaten aanduiden. Benieuwd wat daarvan de uitkomst zal zijn!Daarna was er nog even de tijd voor vragen uit het publiek. Achteraf werd er nog gezellig nagepraat bij een drankje in een nabijgelegen café. Een geslaagde avond! Met dank aan allen die dit mogelijk maakten.

Noodopvang asielzoekers

STOP genitale verminking en seksueel geweld in Afrika

Boeiende avond met Stefaan De Clerck in het Brusselse Justitiepaleis

van links naar rechts: Bianca Debaets, Brussels Volksvertegenwoordi-ger, Stefaan De Clerck, minister van Justitie, Jan Kindermans, voorzit-ter CD&V Elsene en Manu Abedennahi, OCWM-raadslid Elsene.

De ruim 200 deelnemers, waaronder een 50-tal parlementsleden uit 26 Afri-kaanse landen en vertegenwoordigers van Europese parlementen, de VN en de civiele maatschappij, maakten als statement samen het internationale STOP-gebaar ter ondersteuning van de VN-campagne ter bestrijding van seksueel geweld tijdens gewapende conflicten.

Page 5: Ampersand november 2010

5

Kamerlid Gerald Kindermans heeft in de commissie naturalisaties de puntjes op de i gezet naar aanleiding van de polemiek, gestart door N-VA en Open VLD, over het blokkeren van de naturalisaties. CD&V heeft steeds de snel-Belg-wet van de toenmalige regering-Verhofstadt bestreden en gepleit heeft voor de invoering van criteria, zoals:• minimum vijf onafgebroken wettelijk verblijf in ons land met verblijfsvergunning voor onbepaalde duur• kennis van de taal• integratie in de gemeenschap• geen aanvraag mogelijk vanuit het buitenland• intrekking nationaliteit bij zware veroordeling

Voor CD&V kan er geen sprake zijn van het blokkeren van de afhandeling van de aanvragen. Er moeten nu wel snel wetsvoorstellen op tafel komen die een nieuw wettelijk kader creëren. CD&V heeft daartoe alvast het initia-tief genomen.

De Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) is een financiële tegemoetko-ming aan wie de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar heeft bereikt en minder dan 7.330,63 euro per jaar (610,89 euro per maand) ontvangt. Voor alleenwonenden wordt dit ver-hoogd tot 10.995,95 euro per jaar (916,33 euro per maand). Voor wie op 65-jarige leeftijd met pensioen gaat, berekent de Rijksdienst voor Pensioenen of men recht heeft op een tussenkomst. Is dit het geval, dan wordt de uit-kering automatisch toegekend. Gemeenschapssenator Cindy Franssen bekwam van de minister van pen-sioenen, dat dit voortaan ook auto-matisch zal gebeuren voor wie voor zijn 65ste op pensioen ging. Ook de dossiers van mensen die sinds 1 juli 2001, de dag dat de wet op de IGO in werking trad, op vervroegd pensi-oen gingen, zullen retroactief onder-zocht worden. Cindy Franssen: “Automatische toeken-ning van sociale rechten is essentieel, in het bijzonder voor de allerzwaksten. De IGO als inkomensondersteunende maatregel is bedoeld voor iedereen die er recht op heeft, niet enkel voor wie voldoende geïnformeerd is.”

Van 10 tot 14 november vertrokken wij, 12 JONgCD&V-ers van JONgCD&V Brussel19, naar Berlijn. In samenwerking met de christendemocratische Konrad Adenauer-stichting gingen we voor vier dagen van gesprek en discussie, met jonge CDU’ers, wetenschappelijk medewerkers, raadgevers en parlementaire medewerkers. Ook een gesprek met Ambassadeur Mark Geleyn stond op het programma. Gesprekken over mobiliteit, stadsplan-ning, financiering en werkgelegenheid, grote uitdagingen voor Berlijn én Brussel. Met deze uitwisseling proberen we als Brusselse jongeren het politiek debat in onze hoofdstad te verrijken. In Berlijn valt heel wat te leren, al was het maar over zijn voortreffelijk trein- en metronet. Een reeks vragen brandden al op onze lippen: Hoe financiert Duitsland zijn hoofdstad? Valt daar mosterd te halen voor Brussel? Hoe pakken beide steden werkloosheid aan? Hoe tekenen zij een stadsplanning voor de 21ste eeuw uit? Wat kan Brussel leren van Berlijn, maar ook: Wat kan Berlijn leren van Brussel?Brussel en Berlijn: het verhaal van twee steden met vaak dezelfde kansen en uitdagingen. Met dank aan de Konrad Adenauer-stichting zoeken wij naar antwoord.

Naturalisaties

kort

Duits Ambassadeur Bettzuege en Dr. Weileman van de Konrad Adenauer Stiftung samen met JONgCD&V Brussel 19.

Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) automatisch toegekend

Page 6: Ampersand november 2010

6

Er is geen andere keuze. In Vlaan-deren is de logistiek erg belangrijk voor de tewerkstelling. Dit willen we zo houden om onze welvaart te waarborgen. Besturen is vooruit kij-ken en nu de investeringen doorvoe-ren die nodig zijn voor de economie, de verkeersveiligheid en de leefbaar-heid. Onze wegen kampen met een grote onderhoudsachterstand vanuit het verleden. In 2006 kregen amper 30 procent ervan een goede tot zeer goede beoordeling, nu ligt dat per-centage al op de helft. Ik ben bezig met dit recht te zetten. Het voorbije jaar heb ik voor het wegenonder-houd 171 miljoen geïnvesteerd. Ter vergelijking: in 2004 gaf Vlaanderen 30 miljoen uit aan wegenonderhoud.

Het versnelde structureel onder-houd van de autosnelwegen werpt vruchten af. Tegen 2015 moeten ze er allemaal in een goede staat bij liggen. Die doelstelling blijft haal-baar ondanks de schade als gevolg van de voorbije harde winters. De autobestuurder merkt het verschil. Kijk naar de werken op de E40 tus-sen Sterrebeek en Bertem, de E17 tussen Deinze en Kruishoutem en de E314 ter hoogte van Heusden-Zolder. Voor volgend jaar zijn er nog meer grote structurele onderhouds-werken gepland. Op de E17 tussen Zwijnaarde en Deinze, op de E313 tussen Lummen en Ham. We gaan stapsgewijs tewerk. Doel is dat in 2020 ook de onderhoudsachterstand

op de gewestwegen volledig weg-gewerkt is. Daarmee is de veiligheid verbeterd? Vermindering van het aantal ver-keersslachtoffers is een oranje draad doorheen mijn beleid. Veilig verkeer heeft behalve met infrastructuur, ook te maken met verkeersgedrag. Scholen geven nu meer aandacht aan verkeersopvoeding. Daarmee kun je niet vroeg genoeg beginnen. Lagere scholen krijgen de steun van vrijwillige verkeerouders. Er doen meer dan 500 secundaire scholen mee met het project SMS van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. SMS staat voor Slimme Mobiele Scholen en is een voortraject van

Ook morgen moeten we vooruit gerakenVlaanderen en onze verplaatsingen, dat is – op de spoorwegen na – allemaal in handen van Hilde Crevits. Te land, ter zee en zelfs in de lucht. Die verantwoordelijkheid is eten en drinken. Hardware en software, noemt zij dat zelf. Hardware is de infrastructuur. Het wegennet bijvoorbeeld. Het moet goed onderhouden zijn en volledig. Software is de nieuwe technologie. De Vlaamse mobiliteitsminister is de vrouw aan het stuur. Het is alle hens aan dek om de toestand van de wegen op punt te krijgen. Dat is niet vanzelfsprekend nu er volop besparingen nodig zijn?

Page 7: Ampersand november 2010

7

Etienne Schouppe, Staatssecretaris voor Mobiliteit, lanceerde op 1 oktober de speekseltest tegen drugs in het verkeer. Druggebruik lijkt de jongste jaren bijna alledaags geworden, waardoor ook het fenomeen van drugs in het verkeer groter wordt. Nochtans geldt er in België een nultolerantie: wie met de auto wil rijden mag geen drugs in bloed, speeksel of urine hebben. De huidige drugtest werd vervangen door een vereenvoudigde controleprocedure met een speekseltest. Deze nieuwe procedure is op 1 oktober 2010 in werking getreden. De procedure bestaat uit drie fasen. Eerst doorloopt de politie een check-list op uiterlijke kenmerken van druggebruik. Dan volgt een speeksel-test die na enkele minuten aantoont óf de bestuurder drugs heeft gebruikt en zo ja, welke drugs dit dan zijn. Indien de speekseltest aangeeft dat de bestuurder drugs gebruikte, geeft de politie hem een ander apparaat waar-mee hij speeksel moet collecteren in zijn mond. Een laboratorium analyseert daarna welke drugs genomen werden.Etienne Schouppe: “Druggebruik en verkeer gaan absoluut niet samen! Door de nieuwe speekseltest kunnen we voortaan snel en doeltreffend controleren. Ik ben trots op deze realisatie.”Een vervolg op de sensibiliseringscampagne werd in oktober gelanceerd met de slogans “Ik blow niet, ik coke niet” en “Roesbaan”.In november verschenen de eerste positieve gevallen voor de politierech-ter. Die evalueerde de speekseltest erg positief: het is een efficiënt en betrouwbaar middel in de strijd tegen drugs in het verkeer.

Speekseltesten tegen drugs in het verkeerGene zever!Etienne Schouppe:

“In Vlaanderen is de logistiek erg belangrijk voor de tewerkstelling. Dit willen we zo houden om onze welvaart te waarborgen.”

HILDE CREVITS

Etienne Schouppe

Rijbewijs op School of de rijoplei-ding die alle 17-jarigen voortaan op school kunnen volgen. Slachtoffers van ongevallen getuigen, de tieners worden stil. Sensibiliseren voor veilig verkeer blijft voor de hele be-volking belangrijk, van levensbelang.

Wat mogen we in 2011 verwachten? Onze wegen moeten naast goed onderhouden, ook slim worden. Uit-eindelijk moet de weg met de weg-gebruiker kunnen spreken. In een zone 30 zal bijvoorbeeld de auto niet sneller dan 30 kunnen rijden.We zullen meer en meer gebruik maken van vernieuwende technieken om weggebruikers te informeren. Dat gebeurt nu al met dynamische verkeersborden die de verkeersstro-men analyseren. Volgend jaar maak ik voor dat dynamisch verkeers-management 30 miljoen euro vrij. Dit komt ook het openbaar vervoer ten goede omdat slimme borden mensen precies over reistijden infor-meren. Het openbaar vervoer van de toekomst moet vooral betrouwbaar zijn. De recente waterproblemen hebben ons geleerd hoe belangrijk het is om de handen in elkaar te slaan. De beveiliging van de kust, de rivieren en de kanalen tegen overstroming is een prioriteit. Heel veel mensen zijn getroffen en ik bekijk met mijn diensten wat we kunnen en moeten doen. Dit zijn maar een paar voorbeel-den van de vele initiatieven die op stapel staan. Er ligt nog meer dan voldoende werk op de plank!

interviews

Page 8: Ampersand november 2010

88

actueel

Het Belgische voorzitterschap van de EU loopt stilaan naar zijn einde. Vriend en vijand – in binnen- en buitenland – moesten het de voorbije maanden bekennen: het is een succesvol voorzitterschap. Een goede reden voor Ampersand om op de koffi e te gaan bij onze minister van Buitenlandse Zaken, Steven Vanackere. En kijk, wat ligt er in de wachtzaal van zijn kabinet, tussen de brochures van het Belgische voorzitterschap? Een stapeltje met het jongste nummer van Ampersand. Hier huist een volbloed christendemocraat, zoveel is zeker. Een betere start voor deze babbel was niet denkbaar.

De herdershond van de EU

Ampersand: België werd Europees voorzitter met een regering in lopende zaken. Kan ons land méér doen dan op de Europese winkel passen?Steven Vanackere: “Absoluut. België heeft een ongeloofl ijke Europese traditie, als stich-tend lid en als thuisbasis van de Europese instellingen. Om binnenlandse redenen is het belangrijk snel een volwaardige regering te hebben, maar een regering in lopende zaken is helemaal geen hinderpaal om een goede Europese voorzitter te zijn. Het voorzitter-schap is een collectief engagement van alle partijen en regeringen in ons land, met een brede consensus en een grote ambitie om het werk goed te doen. Ons land voert altijd een pro-Europese koers en daar hoeven we niet van af te wijken.Na het Verdrag van Lissabon is de rol van het Europees voorzitterschap gewijzigd. Ver-gelijk het met de rol van een herdershond, die moet proberen de kudde van 27 landen samen te brengen en op de juiste route te houden. De prioriteiten worden bepaald door een kwartet: de Europese Commissie, de Per-manente Voorzitter Herman Van Rompuy, de Hoge Vertegenwoordiger en niet te vergeten: het Europees Parlement. Dat parlement is een stuk sterker geworden en bepaalt mee de richting. Het Belgische voorzitterschap wil niet het warm water heruitvinden, maar wil ervoor zorgen dat de vier hoofdrolspelers goed overeen komen en tot een dynamiek komen. Precies daarin zijn de Belgen sterk. Onze diplomaten en politici hebben op dat vlak veel deskundigheid.Toen de Financial Times recent het Belgische voorzitterschap goede punten gaf, zag de krant vier redenen: onze goede talenken-nis, veel ervaring in het omgaan met een

complex land, de goede samenwerking met Herman Van Rompuy en tot slot een regering in lopende zaken, die de tijd heeft zich op het Europees voorzitterschap te concentreren. Dat laatste argument laat ik voor rekening van de krant (lacht).”

Ook in het verleden waren Belgische voorzit-terschappen vaak succesvol. Wat is eigenlijk het geheim van ons succes?“We hebben gekozen voor een pragmatisch voorzitterschap. De mensen zitten niet te wachten op een nieuwe grote verklaring. Men wil concrete resultaten, met blijvend gevolg. We hebben van bij het begin gezegd: we gaan niet te veel dromen, maar ons focus-sen op zaken die we op zes maanden tijd effectief kunnen binnenhalen. Het Belgisch voorzitterschap zet concreet zaken in bewe-ging.”

Onze regeringen steken veel energie in het Europees voorzitterschap, maar wat hebben de mensen daar nu eigenlijk aan?“Kijk eens naar de problemen die we van-daag hebben: de fi nancieel-economische crisis is nog niet achter de rug. We hebben er allemaal belang bij dat de EU terug een sterke economische groei kent die jobs op-levert voor de mensen. We hebben de crisis samen met Herman Van Rompuy aangepakt. We werken nu aan een veel sterkere econo-mische Unie. Twee jaar geleden kon niemand dat geloven. We hebben Herman op een paar weken tijd kunnen helpen om zeer concrete beslissingen te nemen om de mensen te be-schermen tegen de schokken van een crisis. Tegelijk hebben we een beter toezicht geor-ganiseerd op de fi nanciële markten en op de individuele banken, die aan de basis lagen

Page 9: Ampersand november 2010

99

“Wat in het belang is van de wereld, is ook in het belang van de gewone mensen van hier.”

STEVEn VanaCkERE

actueel

van de crisis. We zijn in de toekomst beter voorbereid op economische tegenslagen.We hebben ook de concrete basis gelegd voor een Europese diplomatie. Toen Catheri-ne Ashton vorig jaar als Hoge Vertegenwoor-diger van start ging, had ze geen budget en geen personeel. Als we met één stem willen spreken in de wereld, hebben we nochtans een stevige organisatie nodig. Onder Belgisch voorzitterschap is daarover een akkoord bereikt. Europa kan nu een sterkere rol spe-len in de wereld: in ontwikkelingslanden, in confl ictgebieden, in klimaatdiscussies… Wat in het belang is van de wereld, is ook in het belang van de gewone mensen van hier.

Heeft Europa nog wel een inspirerend project?“In alle Europese landen hebben veel natio-nale politici de kwalijke gewoonte om de suc-cessen aan het eigen beleid toe te schrijven, en het vervelende nieuws aan Europa. Daar moeten we van af. Een sterker Europees Parlement kan de motor zijn van een ander beeld van Europa. We moeten de Europese agenda in de kern van onze politieke debatten trekken, ook in

Steven Vanackere

onze eigen partij. 80 à 90 % van onze regel-geving is van Europese origine. Het wordt dus tijd dat we het debat over de toekomst van onze samenleving ook op Europees niveau brengen.”

Wat beschouw jij als de mooiste verwezenlij-king van het Belgische voorzitterschap? “Als ik de verwezenlijkingen die ik daarnet toelichtte mag samenvatten, dan hebben we de twee belangrijkste zwakheden van de EU aangepakt: we maakten werk van een grotere economische coherentie en we hielpen de EU om krachtiger met één stem te spreken op het wereldtoneel.”

Page 10: Ampersand november 2010

10

dubbelinterview

Een vrouw verdient nog steeds heel wat minder dan een man die gelijkwaardig werk doet. De loonkloof in België bedraagt 11%. Ongeveer de helft van dat verschil kan verklaard worden. Vrouw & Maatschappij lanceerde samen met de ‘Femmes cdH’ een actieplan om de loonkloof terug te dringen. We vroegen aan Els Van Hoof, algemeen voorzitter van Vrouw & Maatschappij, en Sabine de Bethune, voorzitter van de CD&V-Senaatsfractie, naar de hoofdlijnen van dat plan.

De oorzaken van de loonkloof zijn heel divers, een deel ervan zijn verklaarbaar. Welke?Els Van Hoof: In één zin: de zwak-kere positie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Vrouwen zijn zwaar oververtegenwoordigd in het deel-tijds werk, stromen minder door naar leidinggevende functies en werken in minder goed betaalde sectoren dan mannen. Bovendien zijn het vooral vrouwen die hun loopbaan tijdelijk onderbreken of op een lager pitje zetten. Vorig jaar waren vrouwen goed voor 74% van het ouderschaps- en zorgverlof en voor 78% van de voltijdse loopbaanonderbrekingen. Sabine de Bethune: We mogen we ons daar niet bij neerleggen. Er moeten meer vrouwen aan de slag. Niet alleen omwille van de economie, maar ook omwille van de economi-sche onafhankelijkheid van vrouwen zelf.

‘Ze is er vanzelf gekomen en gaat ook wel vanzelf weg’ is dus

geen goede manier om de strijd tegen de loonkloof aan te gaan. Wat dan wel?Els Van Hoof: Vrouw & Maat-schappij wil de bespreking van de loonkloof brengen naar het meest concrete niveau: de sector, het bedrijf, de instelling of organisatie zelf. Met de ‘spiegelclausule’ wil-len we een onderhandelingsplicht opleggen aan de sociale partners en een rapporteringsplicht aan de werkgevers. We willen dat zij hun bedrijf of sector een spiegel voorhouden om te kijken hoe het gesteld is met de gelijke verloning van mannen en vrouwen. Sabine de Bethune: Met de steun van Nahima Lanjri, Cindy Franssen en Dirk Claes heb ik een wetsvoor-stel ingediend om de spiegelclau-sule wettelijk te verplichten en de opsplitsing van de loongegevens in de sociale balans naar geslacht op te leggen. Bedoeling hiervan is drievoudig. Eerst en vooral maakt het de loonvorming transparanter.

Daardoor zullen vrouwen sterker zijn bij loononderhandelingen. Ten tweede sensibiliseert het ondernemingen voor de loonkloof. Tenslotte kunnen loonstatistieken in de toekomst per sector en per geslacht opgesteld worden, wat een betere opvolging mogelijk maakt.

Jullie hadden het eerder over de oorzaken van de loonkloof. Moeten die ook niet aangepakt worden om de loonkloof te dichten?Sabine de Bethune: Uiteraard. Het glazen plafond bijvoorbeeld moet gebroken worden, want vrouwen blijven zwaar onderver-tegenwoordigd aan de top. In de raden van bestuur van de Belgi-sche beursgenoteerde onderne-mingen zetelden in 2008 minder dan 7% vrouwen. Vandaar mijn wetsvoorstel om een quotum op te leggen van minimum 1/3e leden van het andere geslacht voor de

Actie ondernemen om de loonkloof te verminderen

Sabine de Bethune (links) en Els Van Hoof (rechts)

Page 11: Ampersand november 2010

11

verslag

“Senioren – een pijler van onze samenleving. De onmisbare bijdrage van ouderen aan een samenleving waarin de levensverwachtingen stijgen”. Hierover handelde het 7de congres van de Europese Senioren Unie, dat plaatsvond van 2 tot 4 november in Bad Honnef. Aanleiding voor dit thema was het Europese jaar voor vrijwilligers (2011).

De CD&V-senioren ervaarden het congres en de ontmoeting met ouderen als een stimulans voor hun engagement. De getuigenissen van ouderen uit de nieuwe lidstaten waren confronterend. Algemeen voorzitster CD&V-seni-oren An Hermans hield er voor de senioren-afgevaardigden van 27 Europese staten een toespraak rond de vraag hoe we sociaal en politiek engagement van ouderen kunnen verhogen. Als argumenten voor vrijwillige inzet van ouderen worden vaak utilitaire redenen aangevoerd. Ook de stijgende kosten van de pu-blieke fi nanciën. An Hermans stelde hiernaast als argumenten voor engagement: ‘actief burgerschap’ als fundamenteel recht en “actieve participatie” als een aspect van de menselijke ontwikkeling gedurende de hele levensloop. Zij schetste de voorwaarden voor een succesvol so-ciaal en politiek engagement, waar-onder dialoog en samenwerking

tussen burgers en beleidsvoerders. Levenslang leren mogelijk maken, het uitschakelen van hinderpalen zoals armoederisico en vereenza-ming, het ondersteunen van goede praktijken en aanmoedigen van dynamische sociale organisaties, zijn mogelijkheden waarover de overheden beschikken om dit enga-gement te versterken. Op Europees niveau is het de ver-antwoordelijkheid van onze politici om deze basisvoorwaarden voor sociaal en politiek engagement te creëren. Het uitwisselen van goede praktijken en deelhebben aan Eu-ropese netwerken is hier evenzeer essentieel. Op dit congres werd An Hermans verkozen tot ondervoorzitter van de Europese Senioren Unie. Nog meer dan voorheen zullen de CD&V-senioren samen met hun collega’s van d’aînés du cdH de Europese discussie in hun werking versterken.

Congres Europese Senioren Unie: Stimulans voor engagement

An Hermans, ondervoorzitter van de Europese Senioren Unie

raden van bestuur van beursgeno-teerde en overheidsbedrijven. Bin-nen 7 jaar moet die grens bereikt zijn. Enkel quota zorgen voor een duidelijke toename van het aantal vrouwen in leidinggevende functies, dat hebben de ervaringen in de politiek wel bewezen.Els Van Hoof: Een tweede belangrijk punt is een betere

balans tussen gezin, werk en zorg. Een herdenking van de bestaande verlofstelsels is nodig, met prioriteit voor periodes in functie van het gezin en zorg. Vrouw & Maatschap-pij is voorstander van deeltijdse opname van die verloven zodat de band met de arbeidsmarkt blijft. Meer vaders zouden zorg moeten opnemen. We willen hen aanmoe-digen om zorgverlof op te nemen en ontslagbescherming te voorzien bij de opname van 10 dagen vader-schapsverlof. Wij pleiten voor meer mogelijkheden tot kinderopvang, telewerk en schoolbelcontracten

waarbij werktijden zijn afgestemd op schooltijden.

Voor de integrale tekst van het tienpuntenplan:

www.vrouwenmaatschappij.be

Wist je dat...- een aantal beroepen sterk vervrou-

welijken? Het gaat o.a. om advo-caat, politieagent en boekhouder.

- hoe hoger op de ladder vrouwen en mannen klimmen, hoe groter de loonkloof is? In het management verdienen vrouwen 22% minder dan mannen.

- de loonkloof in de loop van een carrière steeds groter wordt? Man-nen met geen of één jaar ervaring verdienen 5% meer dan vrouwen. Na 16 jaar is dat al 15%.

- de typisch ‘vrouwelijke’ sectoren minder goed betalen? Een vrouwe-lijke loketbediende of kassierster verdient 13,46 euro per uur bruto, een man die assemblages bedient 16,05 euro.

seniorentoekomstgericht

Page 12: Ampersand november 2010

14

Onze ledenbeweging: een fundament om op te bouwen350 lokale voortrekkers ontmoetten elkaar zaterdag 23 oktober op de Dag van de Afdeling. Wellicht waren er ook mensen uit uw gemeente aanwezig! Samen wisselden we van gedachten, zochten we inspiratie, en reikten elkaar de eerste bouwstenen aan voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2012.

CD&V is nog altijd een krachtige beweging van meer dan 70.000 leden. Wij zijn actief in maar liefst 326 lokale CD&V-afdelingen. Op lokaal vlak zijn we nog altijd de sterkste politieke partij, met 170 burgemeesters en bijna 4000 raadsleden. Daarnaast tellen we zo’n 20.000 vrijwilligers die dag en nacht klaar staan om CD&V te ondersteunen, in de lokale afdeling of nationaal.

InspIrerend

In zijn openingswoord benadrukte Wouter Beke de kracht van onze lokale CD&V-afdelingen, het belang van de lokale politieke werking en het verenigingsleven. Samen maken we nog altijd het verschil in Vlaan-deren. Die positie moeten we op zijn minst bestendigen in 2012.CD&V brengt graag mensen bij elkaar, want samen werkt. Waar mensen elkaar begeesteren groeit ieder in zij rol. Dat is niet alleen onze overtuiging, maar ook het politieke statement van CD&V. Met die fundamentele kracht van sa-menwerking als politieke oplossing onderscheiden we ons van de an-dere partijen. Wij zijn de partij van de dialoog, wij leren van elkaar, wij dragen elkaar. Vandaar dat de lo-kale werking enorm belangrijk blijft voor CD&V. Het is een bewuste keuze om te vertrekken vanuit een beweging van leden. De Dag van de Afdeling is daarvan een goed voorbeeld: wij luisterden en gingen in dialoog met elkaar. Op die manier verzamelden we heel

wat opmerkingen en suggesties waarmee we aan de slag kunnen. We wisselden ervaringen uit, over de grenzen van de gemeentes of provincies heen.

ActIe

Griet Smaers, voorzitter van de ‘werkgroep gemeente- en provincie-raadsverkiezingen’, stelde een plan van aanpak voor. Dit plan verloopt in drie fasen: bouwen, uitbreken, en tenslotte campagne voeren. Op dit ogenblik zitten we in de bouwfase, waarin we zoveel mo-gelijk mensen willen ontmoeten en bevragen. De Dag van de Afdeling was de eerste stap daartoe. In een tweede fase breken we uit met een aantal goed georkes-treerde acties. Om te beginnen de eindejaarsactie ‘Goed gemutst’, waarover je elders in dit nummer van Ampersand kan lezen.

Alle vragen, verslagen en presen-taties van de Dag van de Afdeling kan je raadplegen op een website die enkel toegankelijk is voor CD&V-leden. De site blijft actief tot de verkiezingen van 2012. Zo blijf je, net als alle andere CD&V-leden, op de hoogte van onze acties in de aanloop naar de verkiezingscam-pagne. We rekenen op alle CD&V-leden om zich achter onze acties te scharen en onze christendemocratische boodschap uit te dragen. Want winnen doen we samen. Hou je klaar voor 2012.www.cdenv212.be

Ook zin om actief te worden bij uw lokale CD&V afdeling? Om mee de gemeenteraadsverkiezingen voor te bereiden? Om doorheen het jaar actief mee te werken? Dan kan gaan van kleine activitei-ten (meewerken op eetfeest), tot het schrijven van artikels of het nemen van foto’s. Maar ook: inhou-delijk debat mee aangaan, maande-lijks op de bestuursvergadering een pintje komen drinken, de werking van de deelbewegingen JONgCD&V, Vrouw & Maatschappij of de CD&V-senioren ondersteunen.

Wil je engagement opnemen? Mee het verschil maken? Neem dan contact op met de bewegingscoördi-nator uit uw buurt:www.cdenv.be/partij/provincies-regios

Foto

’s L

eo D

e Bo

ck

Page 13: Ampersand november 2010

15

De grote Vlaamse kunstinstellingen door betere samenwerking tot nog betere prestaties doen komen: dat is het doel van het hervormingsplan van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege.

“Vlaanderen heeft acht grote instel-lingen. Binnen de Kunsten zijn dat de Vlaamse Opera, deFilharmonie, het Vlaams Radio Orkest en Koor (VRO/VRK), deSingel, het Konink-lijk Ballet van Vlaanderen en de Ancienne Belgique. De overige twee vallen onder Erfgoed: het Konink-lijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen.Visitatiecommissies, met voor de helft buitenlandse experts, kwa-men telkens tot dezelfde evaluatie: de instellingen werken te weinig samen, de infrastructuur wordt onderbenut, de betrokkenheid met de rest van het culturele veld is te beperkt en het personeelsbeleid kan efficiënter.”

geeft u eens een voorbeeld?“Nu betaalt het Ballet huur als het optreedt in de Opera. Of, voor musici die een ander orkest ter beschikking stelt, moet een vergoeding betaald worden. Dat is dubbelop met belastinggeld. Dat

Foto

Ph

iLiP

Van

ou

triV

e

Samen aan cultuur werken

Joke Schauvliege

geld moet efficiënt en rationeel besteed worden. Vorig jaar zat het Ballet nog 1,2 miljoen euro in het rood. De tijd dat men schulden kon opstapelen en veronderstelde dat de overheid zou bijpassen, is voorbij én is unfair tegenover instellingen die een strikt zakelijk beleid voeren.Mijn kabinet heeft met elke instel-ling uitgebreid overlegd, evenals met het overlegplatform van de instellingen. Daaruit bleek de wil tot structurele veranderingen. We gieten die verandering in een tra-ject dat op 1 januari 2011 start en eind 2012 klaar moet zijn. Dat geeft ons de tijd om met alle betrokke-nen alle kwesties, ook de sociaal-rechterlijke, uit te klaren.”

Hoe ziet de hervorming eruit?“Het Ballet van Vlaanderen en de Vlaamse Opera vormen een cluster, terwijl de musici en koorleden van de Opera, het VRO/VRK en deFilhar-monie een pool gaan vormen. Het Ballet en de Opera komen onder

één management maar behouden hun artistieke autonomie met een aparte artistieke directeur. Een managementcomité van Opera/Ballet, VRO/VRK en deFilharmonie zal de pool van muzikanten en koorleden aansturen en afspraken maken over o.m. programmering en uitwisselbaarheid van musici. Wat de infrastructuur betreft moeten de Opera van Gent en Antwerpen optimaal worden benut, ook door het ballet. DeFilharmonie krijgt na de renovatie van de Elisabethzaal in Antwerpen een eigen concertzaal en de residentie van VRO/VRK in de Brusselse Flagey wordt geëvalueerd.

Samen beter doen dus?Minister Schauvliege: “Inderdaad. Dit is dus geen besparingsoperatie. Ook al zou er geld zijn, dan nog zou ik deze hervorming doorvoeren. Meer samenwerking moet de kunstinstel-lingen ook toelaten zich internatio-naal nog beter te profileren.”

Meer info? www.jokeschauvliege.be

interview

Page 14: Ampersand november 2010

uit het leven

16

Keurjuis Brussel“Verrassend Brussel”:

Dagelijks komen veel mensen Brussel als pendelaar binnen. Meestal gehaast en met beide oren diep in de jas gedoken, lopen we tussen station en werk even door de Brusselse straten. We kennen Brussel ook als het decor van Europese toppen, als de plaats waar de Wetstraat ligt en de beslissingen worden genomen over de toekomst van ons land. Maar kennen we buiten de grote Markt en Manneke Pis Brussel wel? We trokken op pad en vroegen aan onze Brusselse CD&V-politici welke hun favoriete plekjes in Brussel zijn. Als echte “kiekefretters” “recommandeire” zij graag hun leukste plekjes van de stad aan!

Als voorzitter van het Brusselse muziekhuis Ancienne Belgique (AB) kreeg ik destijds samen met directeur Jari Demeulemeester de verhuis naar het hart van de stad voor mekaar. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de AB intussen een begrip geworden. De zaal is niet alleen de bakermat van de Vlaamse rock-, folk- of popcultuur maar ook een springplank voor veel Belgische muziekgroepen. Ook elke zichzelf respecterende internationale artiest heeft er opgetreden. Zijn er trouwens nog Belgen die hier nooit geweest zijn om naar hun favoriete artiest te kijken en luisteren? De ge-

“de AB Is en BlIjft een

monument”: den AB es en

BlAAIft e gruut monument

schiedenis van de AB is een verhaal van ups en downs, van sluitingen en heropeningen, van punk en politiek, van Frans chanson tot Iggy Pop, van kleine Belg tot grote Belg, van volhar-ding tot voldoening. Maar altijd was er die speciale Brusselse dynamiek, een cultuur die deuren en vensters openzet voor iedereen die eerlijk en met veel talent zijn ding doet. Ik heb er zeer veel vertrouwen in dat dit ver-haal nog zeer lang zal duren. De AB is en blijft een monument.

“BeukenkAthedrAAl”: de

kAthedrAl vAn de BuIken

“een dorp In een stAd”: een

deurp In ’t stAd

Ik kies voor Jette, “een dorp in de stad”, zoals de officiële leuze van onze gemeente luidt. Jette combineert de voordelen van leven in een stad met een gevoel van kleinschaligheid

en verbondenheid, eigen aan een dorp. Het Koning Boudewijnpark, het Laarbeekbos en het Dielegembos zorgen voor veel groen en ruimte voor ontspanning. Zoals voor vele Jettena-ren is het Kardinaal Mercierplein ook voor mij belangrijk. Door de Sint-Pie-terskerk, het oude gemeentehuis, de vernieuwde Nederlandstalige biblio-theek, de gemeentelijke feestzaal, het treinstation en het Garcetpark vormt het een echt knooppunt van onze gemeente. Met de hulp van Beliris krijgt dit plein binnenkort opnieuw de uitstraling die het verdient. Binnenkort komt hier bovendien nog eens een gloednieuw Nederlandstalig jeugdhuis bij. Het Kardinaal Mercierplein speelt ook een grote rol bij de befaamde Jetse jaarmarkten, waar telkens rond de honderdduizend belangstellenden op afkomen. Reden te meer om Jette te (her)ontdekken.

STEVEn VanaCkERE

PauL DELVa

BRIgITTE DE Pauw

Page 15: Ampersand november 2010

17

“cultuur met een kleIne of een

grote c”: kulteur mè een klAne

of een gruute cè

Wie graag geniet van cultuur met kleine ‘c’ of grote ‘C’ komt in Brus-sel ruimschoots aan zijn trekken. Of u nu fan bent van rock, klas-siek, opera, volkstheater, Magritte, hedendaagse kunst en/of elektroni-sche muziek, … ieders honger wordt gestild.De Brusselse gemeenschapscentra bieden een gevarieerd aanbod aan, van toneel tot interactieve kookwork-shops. Kunstencentrum Wiels toont dan weer het kruin van de interna-tionale hedendaagse kunst. Ook de theaterliefhebber komt aan zijn trek-ken, onder andere in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, beter bekend onder ‘KVS’. Uiteraard is het lijstje te uitgebreid om hier op te noemen. Want dankzij de investeringen van Vlaamse Gemeenschap kan Brussel een zeer gevarieerd aanbod bieden waarin ieder zijn gading vindt. Ook mensen van (ver) buiten Brussel voelen zich daardoor aangetrokken tot de hoofdstad.Geïnspireerd? Ik neem u graag mee op sleeptouw!

uit het leven

17

Keurjuis Brussel

“konIngInnegAlerIj”: de

keunIgInne gAlerAAI

De koninginnegalerij, is een plaats waar ik, als Brusselaar, mijn hart kan ophalen. Op een steenworp van de Grote Markt en de beroemde Beenhouwersstraat, weg van het gewoel en de weersinvloeden en onder de beschermde lichtkoepels, zorgen deze tijdloze galerijen voor een microkosmos van grootsheid en elegantie, een smeltkroes van verschillende culturen en een door-stroom van duizenden toeristen. De lokale handel floreert er en de galerij

“gezondheIdscentrum”: In de

centre de sAnté terrAnovA

Eén van mijn favoriete plekken in Brussel is het multidisciplinair gezond-heidscentrum Terranova. Gezondheid is belangrijk. Daarom heb ik er een punt van gemaakt om met de VGC, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, een volwaardig Nederlandskundig ge-zondheidsbeleid te voeren in ons ge-west. Terranova is een unieke campus voor theorie en praktijk. Het is een samenwerking tussen de Brusselse Kliniek Sint-Jan en de HUB (Hoge-

Mijn favoriete plek in Brussel is on-getwijfeld het Zoniënwoud. Ik heb er als kind enorm veel geravot, o.a. met de scouts. Vandaag vinden onze drie dochtertjes (Marie, Hélène en Felicia) er een fantastische speelomgeving. Dit woud, gelegen in het zuidoosten van Brussel (Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, …) is een uniek natuurgebied en wordt wel eens “de beukenkathedraal” ge-noemd. Ook op cultuurhistorisch vlak is het Zoniënwoud interessant: resten van oude abdijen zoals Groenendaal (waar de mysticus Jan Van Ruus-broeck zijn meesterwerken schreef) en het Rood Klooster. Het woud wordt beheerd door Vlaanderen, Brussel en Wallonië: een goede zaak. Deze intergewestelijke samenwerking laat een duurzaam en gecoördineerd beheer van het woud toe. Onlangs werden in het Vlaams en het Brussels parlement resoluties ingediend om het Zoniënwoud als UNESCO-wereld-erfgoed te laten erkennen.

school-Universiteit Brussel). Studenten werken in echte situaties en krijgen zo voeling met de praktijk. Het therapeu-tisch centrum Lerni voor kinderen en jongeren van verschillende sociale en culturele afkomst met taal-, leer- en ontwikkelingsstoornissen, het kinder-dagverblijf De Ketjes en de Brusselse Welzijnsraad vonden onderdak in dit gebouw. Terranova staat trots tussen de betaalbare appartementen van de GOMB, de Gewestelijk Ontwikkelings-maatschappij Brussel, waar vele jonge gezinnen zijn komen wonen en het mooie Martelarenplein. Een andere plek waar ik graag vertoef is De Markten, het Vlaamse Gemeenschapscentrum aan de Oude Graanmarkt in hartje Brussel waar ik onlangs mijn ontmoetingsfeest hield. Je kan er niet alleen cursussen theater of zumba volgen maar ook een lekker hapje eten én de vele interessante Brusselaars ontmoeten die in onze hoofdstad wonen, werken en leven.

biedt zelfs onderdak aan een theater en een bioscoop,... Je kan er flaneren door de wandelgangen of genieten van een kop koffie terwijl je de men-sen gade slaat. “Omnibus Omnia“ of alles voor allen: dat was het devies bij de bouw van dit uniek architec-turaal geheel. Met de steun van de Vlaamse Regering, kan Uit in Brussel, in samenwerking met het Onthaal en promotiebureau op regelmatige basis evenementen organiseren die de promotie van de galerij en van het Gewest in de kijker zetten. Voor mij bestaat er geen beter uithangbord voor Brussel dan dit…

BRIgITTE gRouwELSwaLTER VanDEnBoSSCHE

BIanCa DEBaETS

Page 16: Ampersand november 2010

De wereld van Herman Van Rompuy is in hoge mate een wereld van poli-tiek. Op Belgisch niveau en, sinds 1 januari 2010 toen hij ‘Europees pre-sident’ werd, ook op internationaal niveau. De Europese en Belgische politiek nemen dan ook een belang-rijk deel in van dit boek.Maar zijn wereld is natuurlijk veel groter en veelzijdiger dan dat. Van

Rompuy deelt in dit boek ook zijn inzichten over geloof en Kerk, geluk en onbehagen, normen en waarden, huwelijk en liefde, mannen en vrouwen.Hij krijgt echter geen vrijgeleide. Kathleen Cools leidt elk thema in en dienst Herman Van Rompuy telkens van repliek. Zo wordt dit boek een dialoog tussen twee wijze persoonlijkheden, bol van verrassende inzichten.Wil je je inleven in de wereld van Herman Van Rom-puy? Beantwoord dan deze vraag en maak kans op een exemplaar:

WETSTRIJT EEN GOED IDEE

In de wereld van Herman Van Rompuy

‘Goed gemutst het nieuwe jaar in’Rompuy deelt in dit boek ook zijn inzichten over geloof

Hoe heet de hond van Herman Van Rompuy?Louis, Dirk, Jean-Luc of Peter?

CD&V gaat ‘goed gemutst’ het nieuwe jaar in. Samen met jou!Wat kan je doen?- Geef een oranje muts als kerst- of eindejaarsgeschenk- Bezoek je leden met een muts. Zodat ze zich een heel

jaar goed voelen bij onze warme partij- Stuur een gepersonaliseerde kerstkaart op naar je vrien-

den, familie, kennissen. Om hen ook een goed gemutst Nieuwjaar toe te wensen

- Maak een goed gemutste boodschap voor het komende jaar- Neem deel aan goedgemutste activiteiten of organiseer

er zelf eentje! Voorbeelden? Een sneeuwtocht, een dauw-wandeling, langlaufen in de Ardennen of jenever borrelen bij oudjaar, …

Win een prijs!Stuur voor 15 januari een goed gemutste foto en/of verslag op naar [email protected] en win zo één van onder-staande prijzen:- We verloten 50 ‘goed gemutste’ mutsen- Win CD&V-jenever met een handgebreid mutske - We bieden 10 x 2 kaarten aan voor onze goed gemutste

nieuwjaarsreceptie & ledenfeest (www.cdenv.be/nieuwjaarsreceptie) Wil jij ook meedoen met onze actie? Via www.cdenv.be/goedgemutst kan je heel wat inspiratie opdoen!

EEN GOED IDEE

18

WETSTRIJT

Zend je antwoord op een gele briefkaart naar Ampersand, Wetstraat 89, 1040 Brussel. Of stuur een mailtje naar: [email protected]

We ontvingen heel wat reacties op onze vorige prijsvraag. Deze gelukkigen mogen zich verdiepen in het boek van Peter Adriaenssens.Alma Wachters (Opwijk), Ingrid De Bruyn (Liedekerke), Robert Wijnen (Hoeselt), Marie Vandevelde (Edegem) & Bart Moonen (Weelde). Profi ciat!

Page 17: Ampersand november 2010

hoofdartikel

19

zAterdAg 13 novemBer

Samen met 30 jonge en energieke mensen neem ik vandaag deel aan de eerste bijeenkomst van de Politieke Academie. We bezoe-ken Eindhoven, dé lichtstad bij uitstek. Culinair Nederland valt me wel een beetje tegen. Maar van de visie van onze noorderburen kan ik alleen maar leren. Zeker als inwoner van Brussel denk ik dat ook onze hoofdstad meer moet nadenken over hoe we ons kun-nen profi leren naar de buitenwereld. Om Brussel aantrekkelijk(er) te maken. Samen met de collega-deelnemers bezoeken we Strijp-S: de oude bedrijfsterreinen van Philips. Het werd me al snel duidelijk dat een stad ook met respect voor haar geschiedenis een visie op de toekomst kan ontwikkelen. Frappant hierbij waren de creatieve invullingen van deze gebouwen (het grootste indoor skateparcours van Europa, een sportcomplex voor indoorclimbing, een ruimte voor beginnende artiesten, startende ondernemers die ruimte kregen om zich te ontplooien). Hierbij werd steeds de koppeling gemaakt tussen ondernemerschap, onderwijs en de bestuurlijke overheid. Om de dag af te sluiten konden we genieten van een feeërieke wandeling doorheen Eindhoven. Of hoe Eindhoven haar ‘licht’ kan gebruiken om me in vervoering te brengen.

zondAg 21 novemBer

Zenuwen, spanning, stress. Samen met mijn broer Carl neem ik deel aan ‘De Pappenheimers’. Wat begon als grap wordt nu ernst. Mijn vader daagde mij en mijn broer uit om deel te nemen, we maken er immers thuis de gewoonte van om op zondagavond vanuit de zetel mee te doen met Tom Lenaerts. Nu zijn we effectief geselec-teerd. Tot onze verrassing treffen we nog een andere CD&V’er aan bij onze tegenstrevers. Het onmogelijke werd mogelijk: we wonnen de Pappenheimers na een spannende comeback. Opluchting en ongeloof!

mAAndAg 22 novemBer

Vanavond organiseert CD&V een welzijnsronde in samenwerking met minister Vandeurzen. Samen met de andere Brusselse parle-mentsleden zal ook Bianca Debaets een werkgroep voor haar reke-ning nemen. Als medewerkster vind ik het belangrijk dat ze dit soci-aal engagement toont en met het middenveld in dialoog gaat. Met een aantal medewerkers hebben we dit initiatief op poten gezet. De vrijheid die ik krijg van Bianca vind ik bijzonder belangrijk. Om steeds creatief en met een frisse blik op de situaties aan de slag te gaan. In Brussel waar nog zoveel projecten kunnen gebeuren.

Barbara Maere achter de schermen

Barbara Maere is medewerkster van Bianca Debaets. Als aanstormend talent neemt ze deel aan de Politieke Academie, een vormingstraject voor high potentials bij CD&V. Veni, vidi, vici neemt ze letterlijk. Ze nam deel aan ‘De Pappenheimers’ op één & samen met haar broer wist ze de fi nale succesvol af te ronden.

19

Lees het volledige weekboek op www.cdenv.be. Een hele week lang gunt een CD&V-medewerker ons een blik op werk en leven in het heetst van de politieke actualiteit.

CD&V Nieuwjaarsreceptie

Wintertop JONGCD&V

AGENDA

JONgCD&V strijkt in het weekend van 11 en 12 december 2010 neer in “Het Verloren Bos” in Lokeren voor de jaarlijkse Wintertop. Tijdens dit weekend worden JONgCD&V’ers ondergedompeld in vormingen rond communicatie, politiek, media en psychologie. Met het oog op de lokale verkiezingen zal er bijzon-dere aandacht zijn voor het traject naar 2012. Meer info op www.jongcdenv.be

We nodigen u van harte uit op onze goedgemutste nieuwjaarsreceptie!

De nieuwjaarsreceptie vindt plaats op zaterdag 29 januari 2011. De locatie? Dit jaar verzamelen we in de Zuider-kroon te Antwerpen.

Goedgemutsthet nieuwe jaar in!

Ook goedgemutst het nieuwe jaar in?Bestel je muts op www.cdenv.be!

Page 18: Ampersand november 2010

20

Ook goedgemutst het nieuwe jaar in?Bestel je muts op www.cdenv.be!

Goedgemutsthet nieuwe jaar in!

Een warme, zorgzame samenleving die kansen schept voor iedereen: daar blijft CD&V gloedvol voor opkomen. In gemeenten en provincies.

Vlaams, federaal en Europees. Soms moeten we het hoofd koel houden. Toch blijven we er alles aan doen om de warmte van onze

partij op alle niveaus duidelijk zichtbaar te maken.Ook ú wensen we alvast een goedgemutst 2011!

www.cdenv.be